29.01.2015

TINFO-tiedote 4 / 29.1.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIAtwitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
TYPISTÄMISTÄ JA SENSAATIOHAKUISUUTTA

”Tavallinen taide käy kaupaksi. Kohu on hetken keino. (AL 14.12.) Tämän toivoisi koskevan myös lehdistöä. Kohujen sijaan lehdistön olisi annettava tilaa analyyttisemmälle kulttuuri- ja teatterikeskustelulle, joille on myös kovenevien taloudellisten ahdinkojen ajassa tärkeä tehtävänsä. Kulttuurijournalismi ei saa olla unohtuvaa pikaruokaa, vaan sen on oltava laadukasta ja merkityksellistä.”  Näin kirjoittaa TINFOn korkeakouluharjoittelija Elina Knaapi vuoden 2014 sanomalehtien teatterijournalismia analysoivassa katsauksessaan

Katsauksen nimi Kaventuneet tilat – teatterikeskustelu sanomalehdissä kertoo, mistä on kyse: syvemmälle keskustelulle ja kritiikille ei juuri ole tilaa.”Typistämisestä” ja sensaatiohakuisuudesta Knaapi ei syytä kriitikoita ja kulttuuritoimittajia vaan olosuhteita, joissa journalismia harjoitetaan. Intermediaalisuuden lisäännyttyä teatterijournalismissa näyttää vallitsevan kiintoisa paradoksi: keskustelu on moniäänistynyt sosiaalisen median ansiosta ja kriitikoiden/kulttuurijournalistien portinvartijaroolin kutistuessa. Verkkoympäristön ”kasvottoman areenan” mukaan tulo on kuitenkin samaan aikaan lisännyt sensaatiohakuisuutta.

Kun mediagenrejä on monta, näkemykset ja kokemukset siitä, mitä teatteri on, rakentuvatkin aikaisempaa kontrolloimattomammin. Kiehtovaa ja vaativaa.


”ON KIVA LÄHTEÄ TÄÄLTÄ, KUN PÄÄ ON VIELÄ KUNNOSSA” – VANKILATEATTERIN JATKO TURVATTAVA!

Joulukuussa Kokoteatterissa nähtiin Seitsemän broidia Sipoosta – eli Kiven (sisältä) seitsemän veljestä, Veljekset olivat Sörnäisten vankilan miehiä. Taittuu ry:n kolmivuotinen vankilateatterihanke päättyi esitykseen, jossa Kiven veljesten tarinat kietoutuivat miesten omiin tarinoihin. Esitys oli yhdistelmä Kiven hengessä veljesten sekoilua, karheankömpelöä herkkyyttä, unelmia. Veljeksissä oli sellaista teatterin totuutta ja siekailematonta suoruutta, joka lävisti ainakin minut.

Viime viikolla tuli kirje Juhanilta. Kirjeessä oli pyyntö ottaa kantaa Vankilateatterin jatkamisen puolesta. Lainaan suoraan Juhanin kirjettä:

”Ymmärrän sen, että yhteiskunta suhtautuu meihin rikollisiin edelleen siten, että vankila on paikka jossa vankeja paremminkin tulee ’säilöä’ kuin kuntouttaa. Asioita voi silti yrittää viedä parempaan suuntaan, varsinkin, jos pystyy perustelemaan näkemyksensä. Suomen poliittinen ja varsinkin taloudellinen tilanne on juuri nyt (- ja lähitulevaisuudessakin) sellainen, että me vangit olemme yksi viimeisistä kohderyhmistä, joihin rahaa halutaan käyttää – tai sanotaanko investoida. Näin se maailma vain menee. Minulla ei ole mitään syytä valittaa olosuhteista; täällä Sörkassa meillä on uudet kuntosalit, paljusellitkin ovat pian historiaa ja jos oma käytös on asiallista, niin elämä täällä on täysin siedettävää.”

Vankilateatteri on ”omaehtoinen kuntoutusmuoto”. ”Vankilateatteri ei ole ratkaisu kaikkien vankien kuntoutusongelmiin, mutta se on oikein toteutettuna toimintamallin alku.” Juhanin ”kollegaa” lainaten: ”On kiva lähteä täältä, kun pää on vielä kunnossa.”

”Kun (jos) me kuntoudumme täältä vankilasta työkykyisiksi veronmaksajiksi, sen sijaan että päädymme siviilissä työkyvyttömyys- tai sairaseläkkeelle (tai takaisin rikoksien pariin) – no, on helppo päätellä, mikä on parempi vaihtoehto.”

Mitä vangin tulevaisuudelle tarkoittaa se, että ”uskaltaa itse nousta näyttämölle, uskaltaa tulla nähdyksi, uskaltaa seistä esityksen takana”? Kysymyksiä esittää vankilateatteritoiminnan Suomeen tuonut Taittuu ry:n taiteellinen johtaja Hannele Martikainen. Teatterin tuoma uskallus lisää uskoa ja luottamusta siihen, että elämän voi aloittaa alusta.

Tällä hetkellä vankilateatterin tulevaisuus näyttää katastrofaaliselta. Aion laittaa rahaa Taittuu ry:lle. Kannatusjäseneksi voi liittyä. Toivottavasti saman tekee joku muukin. Mutta vankilateatteria ei pidä hengissä pelkkä kansalaisaktivismi. Tarvitaan julkista tukea ja isompaa yksityistä rahaa. Taittuu ry:n suunnitelmissa on tehdä vankilateatteria myös koulukodeissa. Sitoutuminen ja kouluttautuminen vangin ammattiin alkaa usein jo sieltä.


PAIKALLISUUS ON YKKÖSASIA

Etelä-Suomen Sanomien uusi päätoimittaja Pertti Kauppinen kertoo paikallisuuden olevan ykkösasia: ”Meidän pitää julkaista sisältöjä, joilla on merkitystä lukijoillemme.” Maakuntateattereihin pätee varmaan kutakuinkin sama kuin maakuntien sanomalehtiin. Esityksillä tulee olla merkitystä omille katsojille.

Teattereiden entistä vaativammaksi käyvä tehtävä on sitouttaa katsojiaan, saada heidät tuntemaan, että kyse on meidän omasta teatterista. Paikallisuus on vahva sitouttamiskeino. Ajattelen heti Tampereen Työväen Teatterin kotikirjailijan Sirkku Peltolan Kotala-perheen saagaa, josta neljäs osa Hevosten keinu sai juuri ensi-iltansa. Peltolan paikallisuus ei ole ilotonta umpiperäisyyttä, se on nauruun kiinnittyvää inhimillistä tarttumapintaa, samanaikaisesti myös universaalisti tunnistettavaa pienen ihmisen puolella olemista.


MILLAISESSA YHTEISKUNNASSA ME TAHDOMME ELÄÄ?

Klockriken taiteellinen johtaja ja Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunnan jäsen Dan Henriksson muistuttaa esseessään (HBL 25.1.2015) taiteen, kulttuurin ja sivistyksen merkityksestä osana hyvinvointia toivoen jatkoa viimesyksyiselle Taidepoliittiselle huippukokoukselle ja yhdeksi vaalikysymykseksi sitä, millaisessa yhteiskunnan me tahdomme elää. 


TAITEEN TEKEMISESTÄ

Samoja kysymyksiä sliippaa myös toukokuussa ilmestyvä TINFO News -lehtemme numero, jossa aiheina ovat kestävyys ja utopia. Yhdeltä kulmaltaan olemme hahmotelleet tematiikkaa Hannah Arendtin teoksessaan Vita activa. Ihmisenä olemisen ehdot (2002) ajattelun ja toisaalta perustulon puolestapuhujan Guy Standingin näkemysten pohjalta.

Kansalaisuutta mitataan ostovoimalla ja kuluttamisella. Konsumerismista on tullut uskonto. Samaan aikaan maapallo on ylittänyt sietokykynsä ja horjahtelee ekologisen ja sosiaalisen katastrofin partaalla. Yhä suurempi joukko prekariaatteja on ulossuljettuina entistä alttiimpana kiinnittymään populismiin, rasismiin ja ksenofobiaan. Standingin mukaan olemme historiallisessa käännekohdassa. Meillä on kansalaisten (citizens) sijaan yhä enemmän denizens (kieltolaisia), väliinputoajia kouluttamatonta väestöä, yhteiskuntapudokkaita, yhteiskunnan sivullisia, maahanmuuttajia ja vähemmistöjä tai koulutettua, etupäästä nuoria, joilta kansalaisille kuuluvat oikeudet on kielletty.

Teatterintekijät esittävät taiteen keinoin vaihtoehtoisia näkemyksiä siitä, millaisessa maailmassa haluaisimme asua. He ovat esittämässä kasvukriittisiä teoksia, toimintamalleja ja työskentelytapoja, joita leimaa tietoisuus siitä, mitä tarkoittaa eläminen niukkojen resurssien vähentyvän energian ja materian maailmassa. Useat teatterintekijät eivät halua olla pelkkiä ”animal laborans” (Hannah Arendt), jotka huohottavassa pakkotahdissa syytävät brändättyjä taidetuotteita markkinoiden kitaan.

Taiteilijat puolustavat oikeutta tehdä hidasta taidetta, kestävää ja pitkäjänteistä prosessointia. Taiteilijat ovat pikemminkin ”homo fabereita”, joille (taide)työ ei ole vain työntekoa (labor) vaan enemmän valmistamista ja toimintaa, jossa asioita jaetaan. Hannah Arendtin ajattelussa aktiivinen elämä on sellaista, jossa työn tekeminen, valmistaminen ja toiminta kytkeytyvät yhteen ja jossa luodaan pysyvämpää ja kestävämpää maailmaa. 

Odotamme kovasti taiteilijoita tilaamiamme kirjoituksia – valmistamme lehden ja laitamme ajattelua jakoon! In English und auf Deutsch!


NÄYTELMÄTEHDAS KUTSUU, NÄYTELMÄ KUTSUU

Jalostamokollektiivin Lavaklubilla esittämä Muutama sana Ullasta (käsikirjoitus Eeva Turunen) oli täydellinen ylläri. En tiennyt, kuka on Eeva Turunen, joka kirjoittaa rajatonta tekstiä, patologista nykyihmiskertomusta. Odotan saavani tekstin luettavaksi. Ymmärsin, että nyt nähty esitys joutui jättämään tekstin ulottuvuuksia monia osia pois. Sarah Kane 2.0?  Tässä naisnäyttelijän unelmateksti!

Odotan kiihkeästi Teatterikorkeakoulun Näytelmätehdasta. Siellä kantaesitetään kaksitoista dramaturgiopiskelijoiden kirjoittamaa lyhytnäytelmää. Opiskelijat kirjoittavat näytelmät ja ohjaavat ne näyttämölle edeltävän kolmen viikon työpajan aikana. Tässä työryhmä: Iira Halttunen (D2), Marie Kajava (D-m), Juho Keränen (D2), Antti Lehtinen (D4), Ilja Lehtinen (D2), Ronja Louhivuori (D3), Klaus Maunuksela (D3), Elina Minn (D-m), Aino Pennanen (D3), Elli Salo (D-m), Otto Sandqvist (D5), Sanna Uuttu (D2) ja Laura Valkama (D4)!

Nyt tekstien kimppuun ja lauantaina esitysten. Murks, murks!


OTA RAHAT JA JUOKSE

Näytelmäkirjailija Mark Ravenhillin ajattelua on piristävää lukea. Samalla havaitsee melkoisia kulttuurieroja Ison-Britannian ja Suomen välillä. Ollaanko Robin Hoodeja, otetaan rikkailta ja annetaan köyhille, tehdään taidetta? Kuinka paljon potentiaalisten rahoittajien mielistely on korruptoinut taiteilijoiden ajattelua ja kieltä? Jos teet sponsorisopimuksen öljy-yhtiön kanssa olet tuhoamassa ympäristöä. Ravenhill viittaa tässä öljy-yhtiö BP:hen ja sponsorisopimukseen Tate Galleryn kanssa.

BP:n aiheuttamassa Meksikonlahden öljykatastrofissa mereen valui yli neljä miljoonaa barrelia (yksi barreli noin 159 litraa) öljyä. Olisiko ollutkin parempi ottaa rahaa rikollisin keinoin jo heti suoraan? Sitä mukaa kun julkista tukea on leikattu ja leikataan edelleen, joutuvat taideinstituutiot ja taiteilijat painiskelemaan entistä hankalampien eettisten kysymysten kanssa.         

 

twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


Kaventuneet tilat – lehdistökatsaus teatterikirjoitteluun 2014 on ilmestynyt


Kaventuneet tilat – teatterikeskustelu sanomalehdissä on korkeakouluharjoittelijamme Elina Knaapin antama otsikko vuoden 2014 lehdistökatsaukselle. Katsauksen tilaaja on TINFO.

Elina Knaapi kirjoittaa lehdistökatsauksen loppupäätelmissä:

”Kohujen sijaan lehdistön olisi annettava tilaa analyyttisemmälle kulttuuri- ja teatterikeskustelulle, joille on myös kovenevien taloudellisten ahdinkojen ajassa tärkeä tehtävänsä. Kulttuurijournalismi ei saa olla unohtuvaa pikaruokaa, vaan sen on oltava laadukasta ja merkityksellistä (…) Sanomalehtien keskustelusta on verkon ansiosta tulossa moniäänisempää. Taiteen ja teatterin merkityksestä pääsevät puhumaan muutkin kuin vain ne, jotka ovat siitä omassa piirissään tottuneet puhumaan. Tämä luo keskusteluun uusia kulmia sekä haastaa teatterin määrittelemään ja perustelemaan itsensä osana yhteiskuntaa.”

Lue koko lehdistökatsaus teatterikirjoittelusta 2014 (PDF).

***
Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) lehdistökatsaus perustuu suurimpien kotimaisten sanomalehtien kirjoituksiin teatterista vuonna 2014. Katsausta varten on seurattu säännöllisesti neljäätoista sanomalehteä, jotka ovat Aamulehti, Etelä-Saimaa, Etelä-Suomen Sanomat, Demokraatti, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Kainuun Sanomat, Kaleva, Kansan Uutiset, Karjalainen, Keskisuomalainen, Satakunnan Kansa, Savon Sanomat ja Turun Sanomat. Seurannassa on ollut myös verkkolehtien artikkeleita Ilkasta, Kansan Uutisista, Karjalaisesta, Keski-Pohjanmaasta, Lapin Kansasta, Länsi-Savosta ja Pohjalaisesta. Lisäksi mukana on ollut satunnaisia artikkeleita muun muassa Suomen Kuvalehdestä ja Metro-lehdestä.


TINFO e-Nytt ilmestyy 3.2.2015, aineistopäivä 30.1.


Vuoden ensimmäinen ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 3.2.2015. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 30.1. mennessä.

Kevään 2015 ilmestymisajat ja aineistopäivät:
ti 3.2. -> aineistopäivä pe 30.1.
ti 3.3. -> pe 27.2.
ti 14.4. -> pe 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

www.tinfo.fi/se


TINFO Tweets – pääset seuraamaan verkkosivujemme kautta


Twitterissä olemme TINFOTWEETS. Nyt pääset seuraamaan omia ja välittämiämme tviittejä myös TINFO-verkkosivujen kautta.

Vastaamiseen tarvitaan rekisteröityminen ja kirjautuminen Twitter-palveluun. Täysi profiilimme näkyy osoitteessa twitter.com/tinfotweets.UUTISIA


Yhteistuotantoesitys Sylvi: neljä maata, 25 kaupunkia, kolme festivaalia, 99 esityskertaa


Seitsemän teatterin ainutlaatuinen kaksikielinen yhteistuotanto Sylvi jatkaa matkaansa. Kevätkausi alkoi Savonlinnassa ja päättyy Hangö Teaterträff -festivaalille kesäkuussa. Siinä välissä käydään viidessä muussa suomalaisessa kaupungissa ja neljässätoista ruotsalaisessa, sekä Oslossa, jossa näyttämönä on Norjan toinen päänäyttämö Det norske teatret. Kevätkaudella Sylviä esitetään yhteensä 43 kertaa Suomessa, Ruotsissa 15 kertaa ja kerran Norjassa.

Ruotsin ensi-ilta on 8.4.2015 Riksteaternin järjestämällä kiertueella ja Norjan ensi-ilta Oslossa 21.5.2015.

Sylvin ensiesitys oli Berliinissä huhtikuussa 2014 (Ballhaus Ost), Suomen ensi-ilta elokuussa 2014 (Klockriketeatern).

Tuotanto tulee näin nähdyksi neljässä maassa ja niiden pääkaupungeissa, yhteensä 25 kaupungissa ja kolmella festivaalilla - Korjaamo Stage, Scenkonstbiennalen i Malmö ja Hangö Teaterträff. Esitysten kokonaismäärä on 99.

Katso kaikki esityspäivät: klockrike.fi/svenska/repertoar/sylvi/

Taustatietoa liitteestä (PDF).

Tiedustelut:
Klockrike / teatterinjohtaja Dan Henriksson, dan.henriksson(a)klockrike.fi,
040 703 3008


Jukka Hyde Hytti valittu Pohjoismaisen kulttuuripisteen asiantuntijaryhmään

 
Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti on valittu Pohjoismaisen kulttuuripisteen (KKNord) Liikkuvuusohjelman asiantuntijaryhmään vuosille 2015-2017. Ryhmä käsittelee kulttuuri- ja taidealan liikkuvuustukianomukset (matka-apurahat, päivärahat) neljä kertaa vuodessa.

Lisätietoa (englanniksi) Pohjoismaisen kulttuuripisteen verkkosivuilta.


Riihimäen Teatterin uusi johto nimetty


Riihimäen Teatteri Oy:n hallitus nimitti tiistaina 27.1.2015 pidetyssä kokouksessaan Riihimäen Teatteri Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi Matti Arnkilin (s. 1983). Arnkil työskentelee Riihimäen Teatterin toimitusjohtajana 28.1.2015-30.6.2016.

Matti Arnkil on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan teatteritiede ja pitkänä sivuaineenaan johtamisen sivuainekokonaisuus. Maisterintutkinnon lisäksi hän on suorittanut soveltavan teatterin opintoja ammattikorkeakoulu Stadiassa. Arnkil on työskennellyt vuodesta 2009 Riihimäen Teatterin tuottajana ja 8.1.2015 alkaen toimitusjohtajan sijaisena tuottajan toimensa ohella.

Riihimäen Teatterin taiteellisena johtajana toimii Janne Saarakkala (s. 1972). Saarakkalan kausi kattaa vuodet 2015 ja 2016 ja hänen kädenjälkensä näkyy Riihimäen Teatterin ohjelmistossa jo loppukeväästä 2015.

Teatteriohjaajaksi vuonna 1997 valmistunut Saarakkala on toiminut ohjaajan työn lisäksi käsikirjoittajana ja näyttelijänä useissa suomalaisissa laitosteattereissa ja vapaissa ryhmissä. Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjaajana Saarakkala toimi vuosina 2009-2011. Saarakkala on performanssi- ja esitystaiteeseen keskittyvän kollektiivin Todellisuuden tutkimuskeskuksen perustajajäsen. Lisäksi hän on toiminut erilaisissa teatterialan luottamus- ja kehittämistehtävissä ja ollut mukana mm. kansainvälisessä teatteriyhteistyöverkosto @work Networkissä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Matti Arnkil
toimitusjohtaja
050 467 0276
matti.arnkil(a)riihimaenteatteri.fi
www.riihimaenteatteri.fi


Teatteri Union sai Helsingin kulttuuriteko -palkinnon


Helsingin kaupunki on myöntänyt Teatteri Unionille vuoden 2014 Kulttuuriteko-palkinnon poikkeuksellisen rohkeasta avauksesta kulttuurin saralla. Kuudetta kertaa jaetun palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Valintaa Helsingin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori perustelee seuraavasti: ”Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa uudenlaisen, nykysirkusta ja visuaalista teatteria yhdistävän näyttämön avaaminen on taiteilijoilta rohkea ja ennakkoluuloton teko”.

Teatteri Union on WHS ryhmän ylläpitämä näyttämö, jonka ohjelmistossa on visuaalista teatteria, eläviä kuvia, elokuvia sekä poikkitaiteellisia esityksiä. Teatteri Union aloitti toimintansa viime lokakuussa 90-vuotiaassa teatteritilassa Siltavuorenrannassa.

Lisätietoja:
Tuottaja
Nina Haukkovaara
0503542223
nina(a)whs.fi
www.teatteriunion.fi

Teatteri Union
Siltavuorenranta 18
00170 Helsinki


Turun teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto Jussi Vahvaselälle


Turun teatterikerhon säätiö jakoi perjantaina 23.1.2015 tunnustuspalkinnon, 12.000 euroa, turkulaiselle teatterimusiikin monipuoliselle huippuosaajalle, Jussi Vahvaselälle.

Jussi Vahvaselkä on vaikuttanut turkulaisissa teattereissa jo yli 20 vuoden ajan kapellimestarina, soittajana, säveltäjänä ja sovittajana. Vahvaselän teatteriura alkoi vuonna 1993, jolloin hänet palkattiin soittajaksi Åbo Svenska Teatterin Cabaret - musikaaliin. Vahvaselkä työskenteli useita vuosia ÅST:n musiikillisena johtajana ja sovittajana ja hänellä on siellä edelleen puolivirka. Hän on tehnyt ÅST: lle mm. musikaalit Les Miserables, Hair ja Jesus Christ Superstar. Turkulaiset tuntevat Vahvaselän kuitenkin ehkä parhaiten Samppalinnnan kesäteatterista, jonka musiikista hän on vastannut jo vuosia. Myös Turun Kaupunginteatterille Vahvaselkä on tehnyt lukuisia musikaaleja, mm. Kakola, Rocky Horror Show ja Jekyll & Hyde. Hänen uusin taidonnäytteensä on syksyllä 2014 Kaupunginteatterin ohjelmistossa aloittaneen Seilin musiikki. Työn alla Vahvaselällä on jo seuraava musikaali - Samppalinnassa kesällä 2015 esitettävä Happy Days.

Turun teatterikerhon säätiön hallitus myöntää halutessaan kyseisen tunnustuspalkinnon merkittävästä turkulaisesta teatteriteosta tai mittavasta urasta turkulaisen näyttämötaiteen tekijänä. Aiemmin sen  ovat saaneet mm. Pirjo Liiri - Majava, Teemu Loikas ja Janne Teivainen, musikaalin Jekyll & Hyde visuaalisesta toteutuksesta, näyttelijä Mika Kujala elämäntyöstään sekä näyttelijä Krista Kosonen roolistaan Turun Kaupunginteatterin näytelmässä Anna Karenina. Yhteensä Turun teatterikerhon säätiö jakoi vuonna 2014 apurahoina ja tunnustuspalkintoina 200.000 euroa.

Lisätietoja palkinnosta: Riitta Iivonen, riitta.iivonen(a)pp1.inet.fi, 050 5217204


Thilia Thalia tekee paluun Klubiteatterissa Helsingissä


Yli 30 vuotta sitten televisiossa käynnistynyt ja suomalaisia usean vuoden viihdyttänyt visailuohjelma Thilia Thalia tekee paluun teatterin lavalla. Toteutuvan comebackin myötä Thilia Thalian visailuja jatketaan nyt kuukausittain viime syksynä Helsingin ydinkeskustaan avatussa Klubiteatterissa.

Ohjelman oikeudet esityksiin eurolla myynyt konseptin isä Reijo Salminen hyppää itseoikeutetusti päätuomarin saappaisiin mukanaan toisena tuomarina toimiva musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa. Lopullinen päätösvalta pysyy kuitenkin esityksiin saapuvalla yleisöllä.

Vuoden ensimmäisessä, tulevana lauantaina 31.1. käytävässä teatterihupailussa toisistaan mittaa ottavat Jussi-palkinnoilla ansioituneet näyttelijät Joonas Saartamo ja Arttu Kapulainen sekä Teatterikorkeakoulun tulevat näyttelijälupaukset Pyry Äikää ja Elias Keränen.

Jokainen kaksituntinen esitys pitää sisällään tuttuun tapaan improa, sketsejä, laulua ja sanaselitystehtäviä. Kevään aikana kisailemaan saapuu mm. elokuvatähtiä, impron legendoja, dragartisteja ja ammattiteattereiden näyttelijöitä. Viime syksyn pilottiesityksessä Putous-tähdet Riku Nieminen ja Antti Holma voittivat improilun kolminkertaisen suomenmestarin Kolinan perustajajäsenet Roope Salmisen ja Sasu Paakkunaisen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Saara Virtanen
Tuottaja-tiedottaja
Klubiteatteri
saara(a)klubiteatteri.fi
+358 45 2300 388
www.klubiteatteri.fi
facebook.com/klubiteatteri


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna  


Näytelmätehdas 30.-31.1.2015, Teatterikorkeakoulu


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu/Dramaturgian koulutusohjelma

NÄYTELMÄTEHDAS

Näytelmätehtaassa kantaesitetään kaksitoista dramaturgiopiskelijoiden kirjoittamaa lyhytnäytelmää. Opiskelijat kirjoittavat näytelmät ja ohjaavat ne näyttämölle edeltävän kolmen viikon työpajan aikana.

Työryhmä mm.
Iira Halttunen (D2), Marie Kajava (D-m), Juho Keränen (D2), Antti Lehtinen (D4), Ilja Lehtinen (D2), Ronja Louhivuori (D3), Klaus Maunuksela (D3), Elina Minn (D-m), Aino Pennanen (D3), Elli Salo (D-m), Otto Sandqvist (D5), Sanna Uuttu (D2) ja Laura Valkama (D4)

Esitykset: pe 30.1.2015 klo 13 & klo 19 ja la 31.1. klo 12

Tila: Studio 3
Vapaa pääsy
Pakollinen paikkavaraus: www.piletti.fi

Esityksen kesto on noin 3 tuntia. Sisältää kaksi väliaikaa.

Lunasta lippusi viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua.


Small size -päivät 30.1.–1.2.2015, Helsinki | Espoo


Taide ei katso ikää – uteliaisuus ratkaisee! Uusi kansainvälinen tapahtuma tarjoaa kolmen päivän ajan esityksiä, työpajoja ja taidetta 0–6-vuotiaille lapsille.

Small size days -tapahtuma muistuttaa meitä siitä, että lapsen oikeus taiteeseen ja kulttuuriin koskee myös kaikkein pienimpiä. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna, samaan aikaan monissa eri maailman kaupungeissa – Helsingissä, Madridissa, Lontoossa, Salzburgissa, Bukarestissa, Mexico Cityssä… - pienet lapset sekä heidän perheensä ja hoitajansa kokoontuvat yhdessä esitysten ja taiteen ääreen.

Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen tapahtuma ottaa paikkansa tärkeiden yhteisten päivien kalenterissa. Tammi-helmikuun vaihteessa perheen pienimmät ovat tästä lähtien aina ne tärkeimmät taiteen tekijät ja kokijat.

Small size days -tapahtumat järjestetään kansainvälisen Artistic International Association Small size -yhdistyksen aloitteesta ja toimesta. Samalla ne ovat osa Small size, performing arts for early years -projektia.

Enemmän tietoa verkostosta: www.smallsize.org

Tapahtumapaikat:
Annantalo, Annankatu 30, Helsinki
Annantalossa kolmipäiväinen tapahtuma on Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkipainotteinen.

Kaikkiin tapahtumiin vapaa pääsy, pakolliset lippuvaraukset: annantalo.teatterikasvatus(a)hel.fi

Taidetalo Pikku-Aurora, Järvenperäntie 1-3, Espoo
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Kannelmäen kirjasto, Klaneettitie 5, Helsinki
la 31.1. klo 14.45 Rimjam: Vintervitt
Ruotsinkielinen riimileikkipaja perheille
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista

Lisätietoja:
Katariina Metsälampi
050 529 3672, katariina.metsalampi(a)hel.fi
www.smallsize.org, www.annantalo.fi, www.pikkuaurora.fi


Sika säkissä -kulttuuritempaus 30.1.-15.2.2015, Helsinki | Turku | Tampere


Suursuosion saavuttanut Sika säkissä –tapahtuma järjestetään viidettä kertaa 30.1.-15.2.2015. Tapahtuman taustalla ovat kulttuuripalvelu Extempore.fi, Helsingin, Tampereen ja Turun alueen kulttuuritoimijat. Sika säkissä –paikkoja tarjotaan nyt ensimmäistä kertaa myös Tampereella.

Kaksi viikkoa kestävässä kulttuuritempauksessa kaupunkilaiset ostavat lippunsa tietämättä mihin esitykseen he ovat menossa. Ennakkoon paljastetaan vain esityskaupunki, päivämäärä ja esityksen alkamisaika. Liput tempauksessa mukana oleviin teatteriesityksiin, konsertteihin ja tanssiesityksiin maksavat 5 € tai 10 € lipun arvon mukaan. Pääsylippujen arvo voi olla mitä tahansa 8­-80 euron väliltä.

Tapahtuman tarkoituksena on nostaa kulttuurikäynnin aktiivisuutta ja kannustaa kaupunkilaisia itsensä yllättämiseen: “Tavoitteemme on saada Sika säkissä –tempauksilla myös harvemmin käyvät kokeilemaan kulttuuritarjontaa,” Extempore.fin toimitusjohtaja Eero Tiainen kertoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Eero Tiainen
Toimitusjohtaja
eero.tiainen(a)extempore.fi
040 701 1457
www.extempore.fi


Keskustelu Riitta Pohjola-Skarpin kirjasta Dantonin kuolema 4.2.2015, Helsinki

Keskustelu
ke 4.2.2015, klo 18
Goethe-Institut, Salomonkatu 5 B, Helsinki
Vapaa pääsy
Tilaisuus on suomenkielinen
puh. +358 44 7222704
alexandra.stang(a)helsinki.goethe.org

Riitta Pohjola-Skarp tarkastelee Büchnerin draamaa monesta eri perspektiivistä yhdistäen historiallisen ja poliittisen aspektin Slavoj Žižekin inspiroimaan psykoanalyyttisen näkökulmaan sekä feministien lukutavan Shakespearen dramaturgiaan. Näytelmän fokuksessa ovat naishahmot. Dantonin kuolema vie kunnian tragedian sankarilta ja nostaa esiin sankarittaria, jotka astuvat marginaalista parrasvaloihin kappaleen loppupuolella. Vallankumousdraamasta muodostuu moderni tragedia vaihtoehdoksi Ibsen-perinteelle.

Keskustelijat:

Riitta Pohjola-Skarp on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja filosofiaa Turun yliopistossa. Hänen Helsingin yliopistolle tekemänsä väitöskirjan aiheena oli Büchner. Hän on toiminut pitkään dramaturgina ja opettanut Turun, Oulun, Tampereen yliopistoissa ja Teatterikorkeakoulussa. Hän toimi viimeksi hän toimi teatteri- ja näytelmätutkimuksen professorina Tampereen yliopistossa. Hän kuuluu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituskuntaan, joka valmistelee kriittistä editiota Aleksis Kiven tuotannosta. Hän on julkaissut useita Büchneriä, Heiner Mülleriä ja draamateoriaa koskevia kirjoituksia.

Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja.

Tapahtuma Facebookissa


VASTA KOHTA -klubilla hikoillaan ja keskustellaan 10.2.2015, Sauna Arla, Helsinki

VASTA KOHTA -klubi on toistuva taidetapahtuma Kallion Sauna Arlassa. Ensimmäinen klubi järjestettiin joulukuussa 2013. Klubien keskiössä ovat saunan lauteilla koettavat luentoesitykset, jotka lämmittelevät suomalaista perinnettä yhdistää yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu saunomiseen. Sauna Arlan lauteille nousee monipuolinen joukko taiteilijoita, ajattelijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Kunkin illan keskusteluja jäähyttelee esiintyvä taiteilija-muusikko.

VASTA KOHTA -klubi on tila esittävälle taiteelle, yhteiskunnalliselle keskustelulle ja yhteisölliselle saunakulttuurille. Esitykset ovat kollektiivisia, kehollisia kokemuksia, joissa hikoillaan päivänpolttavien aiheiden ympärillä.

Seuraava klubi-ilta: ti 10.2. Antti Nylén & Jani Leinonen: Menestyksestä Jäähyllä: Janne Masalin

Klubi-iltana Sauna Arla avaa ovensa klo 18:00, ja ohjelma alkaa lauteilla klo 19:00.

Lisätietoja: www.vastakohtaklubi.blogspot.fi
Tuottaja Elisa Itkonen: vastakohtaklubi(a)gmail.com / 044 3418 777

Tapahtuma Facebookissa: www.facebook.com/events/1030306736995425

VASTA KOHTA -klubi perustuu koreografi-kuraattori Satu Herralan saunaluentokonseptiin. Vuodesta 2011 saunaluentojen sarja on järjestetty kuusi kertaa ja neljässä eri maassa kansainvälisillä esittävän taiteen festivaaleilla. Jo vuonna 2012 hikoiltiin Sauna Arlassa osana Baltic Circle -teatterifestivaalia.


Kotiteatterifestivaali 23.2.-1.3.2015

Kotiteatteri saa uuden – tai vanhan – merkityksen, kun kotiteatterifestivaali muuttaa kodit teatterinäyttämöiksi 23.2.–1.3.2015. Luvassa on yhtä aikaa intiimejä ja rentoja teatterikokemuksia viikon ajan eri puolilla Helsinkiä. Ohjelmisto koostuu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden ja muiden näyttelijöiden esittämistä monologeista. Tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta osallistuminen vaatii paikan varaamista etukäteen.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, näyttelijäntyön koulutusohjelma ja Yhteismaa ry.

Lisätietoja: www.kotiteatterifestivaali.fi


Teatterialan palkintojenjako 8.3.2015 | KoKoTeatteri, Helsinki

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt kutsuvat teatteriväen Helsinkiin maaliskuussa. Vuonna 2014 teatterialalla ansioituneita tekijöitä palkitaan alan yhteisessä illanvietossa KokoTeatterilla sunnuntaina 8.3.2015 kello 17.00 alkaen.

Tapahtuma on pääsymaksuton ja sen tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan helmikuun aikana.

Tervetuloa!

Illanvietossa jaetaan seuraavat palkinnot:

Illusion-palkinto
Palkinnon jakaa Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP

Vuoden teatteri
Palkinnon jakaa Suomen Teatterit ry STEFI

Sirkuksen Lumo -palkinto
Palkinnon jakaa Sirkuksen tiedotuskeskus

Vuoden teatterinäyttelijä
Palkinnon jakaa Suomen Näyttelijäliitto

Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinto
Palkinnon jakaa Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST

Ohjaaja-/dramaturgipalkinto
Palkinnon jakaa Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD

Kiitos kotimaisesta -palkinto
Palkinnon jakaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat SUNKLO

Lastenteatteripalkinto
Palkinnon jakavat Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry

Säde-palkinnot (kuva-, valo- ja äänisäde)
Palkinnon jakaa Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV


Lisätietoja:
Teatterijärjestöjen keskusliitto, sihteeri Natalia Hara
puh. 045 8964024, sihteeri(at)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi

Tapahtuma Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/383467381814224/

*******

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikeskus jakavat Thalia-palkinnon, Silmänkääntäjä -palkinnon, TINFO-palkinnon sekä Vuoden teatteriteko -palkinnon erillisessä tilaisuudessa 27.3.2015 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla. Suomen Unima ry jakaa Vuoden nukketeatteriteko -palkinnon 11.2.2015 Suomalaisen nukketeatterin päivänä Turussa.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.


Critical Costume 25.-27.3.2015, Helsinki – muista ennakkoilmoittautujan etu


25.- 27.3. Helsingissä, Aalto-yliopiston Arabian-kampuksella järjestettävä Critical Costume 2015 lähestyy. Tapahtumasta on tulossa erittäin monipuolinen ja kiinnostava: perusteellisen vertaisarvioinnin jälkeen mukaan on valikoitunut joukko tutkijoita ja taitelijoita 25:stä eri maasta. Pukusuunnittelun tutkimuksellista ja taiteellista työtä esitellään laajasti: siltoja teorioiden ja käytäntöjen välille rakennetaan flash talk -puhein, suullisin esityksin sekä tapahtuman kuratoidussa näyttelyssä.

Critical Costume 2015 tulee olemaan arvokas kaikille pukusuunnittelusta kiinnostuneille tutkijoille, suunnittelijoille ja opiskelijoille!

Ennakkoilmoittautujan etu
Tarjoamme ennakkoilmoittautujille edullisemman hinnan tammikuun loppuun saakka: http://costumeinfocus.com/?page_id=197

Lisätietoa tapahtumasta: TINFO-tiedote 1 / 8.1.2015 sekä http://costumeinfocus.com/?page_id=96

Tervetuloa mukaan!


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Muistutus: Osallistumisapuraha – Theatertreffen 2015, Berliini | hakuaika päättyy 31.1.2015


Vielä ehtii ehdolle Berliiniin, jos vilkkaasti liikkuu:
Theatertreffen (1.-17.5.2015) jakaa osallistumisapurahoja alle 35-vuotiaille ammattiesiintyjille!
Katso liite ja jos osuu, niin toimi nopeasti sen ohjeistuksen mukaisesti.

Takaraja ylihuomenna 31.1.2015!

https://gallery.mailchimp.com/0e2543ad61181f15c2c151595/files/tt15_forum_ausschreibung_1.pdf


Scholarship for multidisciplinary performers: Arts Oasis 1-6 Jun 2015, Italy


“ArtUniverse” in partnership with the International University ”Global Theatre Experience” (IUGTE) have announced several partial scholarships for professional dancers, choreographers, actors, contemporary circus performers.

Project Title
Arts Oasis - International Residency for Performers
international residential lab for performing arts practitioners

Project Dates and Location
June 1 - 6, 2015 - Tuscany, Italy

Each scholarship grant covers up to 400,00 EUR (four hundred) of the total participation fee.

Participation fee with accommodation in a shared twin room:
1225 EUR - early bird reduced fee if payment is made before February 6th;
(1425 EUR if payment is made after February 6th).

Participation fee with accommodation in a single room:
1325 EUR - early bird reduced fee if payment is made before February 6th;
(1525 EUR if payment is made after February 6th).

The participation fee covers:
- participation in all events of the programme,
- five nights of accommodation,
- three meals per day (breakfast, lunch and dinner),
- transportation from Bocca di Magra to the venue.

Click here to see programme details


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Avoin taiteilijakutsu Esitystaiteen markkinoille

Esitystaiteen markkinat järjestetään neljännen kerran 16.-17.5.2015 Zodiakin näyttämöllä Kaapelitehtaalla Helsingissä. Kyseessä on esittävän taiteen festivaali jolla esiintyy parikymmentä taiteilijaa ja työryhmää. Esityksen ainoat rajoitteet ovat 20 minuutin maksimikesto ja, että esitys tapahtuu preesensissä. Nämäkin kriteerit ovat neuvoteltavissa. Muoto on vapaa ja emmekä puutu sisältöihin. Tarkoitus on saada ohjelmistosta mahdollisimman monimuotoinen.

Festivaalilla on vielä tilaa. Kiinnostaisiko sinua esiintyä markkinoilla?

Festivaali järjestää puolestasi perustekniikan (rajalliset valot, live- ja linjaääni sekä projisointi), yleisön, näyttämön, tarjoaa ruokaa ja maksaa matkat.

Ota yhteyttä jos kiinnostuit:
Arttu Kurttila, festivaalijohtaja
esitystaiteenmarkkinat(at)gmail.com
+358 44 565 7937
www.facebook.com/esitystaiteenmarkkinat
http://esmarkkinat.blogspot.com


Haihatuksen residenssit 2015 haettavissa


Peruutusten vuoksi on mahdollista hakea vielä helmikuullekin! Hae heti! Haihatus käsittelee hakemukset lähes päivittäin, joten vastauksen saa nopeasti.

Residenssin hakulomake

Haihatus on kansainvälinen taiteilijaresidenssi Keski-Suomessa, Joutsassa. Residenssin tavoitteena on tarjota resursseja eri alojen taiteilijoiden työskentelyyn, rohkaista eri maista tulevien taiteilijoiden ja taiteen eri alojen välillä vuorovaikutusta.

Residenssihuoneet (6kpl 17-23m2) sijaitsevat Utopian yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa.

Residenssin hinta on tällä hetkellä 440/kuukausi/ henkilö ja 700/tuplahuone/2 henkilöä.
Samassa rakennuksessa on työskentely- ja harjoitustiloja (10-60m2). Käytettävissä on myös esiintymistilaa, näyttelytilaa, oleskelutilaa, sauna, ym.

Taiteilijoilla on mahdollisuus järjestää tapahtumia ja esityksiä oman taiteensa esille tuomiseksi residenssijaksonsa aikana ja osallistua vuosittain järjestettäviin yhteisnäyttelyihin. Allergisten on hyvä huomioida että talossa asuu kaksi kissaa Purhonen ja Korhonen.

Haihatus
Merja Metsänen
haihatus(a)haihatus.fi
www.haihatus.fi


Tanssitaiteen kesäresidenssit 2015, Turku | hakuaika 6.3.2015 asti


Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö ja Läntinen tanssin aluekeskus järjestävät tanssitaiteen kesäresidenssin Turussa kesällä 2015. Barker-teatterin vuodesta 2007 asti järjestämä residenssi järjestetään yhteistyönä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa nyt viidettä kertaa. Kesäresidenssin aikana valmistettu teos tullaan esittämään Barker-teatterin ohjelmistossa kantaesityksenä syyskaudella 2015 tai vaihtoehtoisesti vuoden 2016 aikana. Residenssitaiteilijan valitsevat Barker-teatterin toiminnanjohtaja, tanssitaiteilija Nina Renvall ja Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Skaffari.

Residenssi sisältää:

 • Barker-teatterin harjoitussali yhteensä kuukaudeksi välillä 1.6.-31.8.2015.
 • Asuminen korkeintaan kolmelle hengelle residenssin ajaksi.
 • Kantaesitys Barker-teatteriin kaudelle 2015-2016.
 • Tuotantotuki; esitystekniikka, teatteriteknikko ja tuotantosihteerin apu kantaesitykseen.

Residenssitaiteilija on vastuussa kaikista muista kuluista. Kantaesityksen tuotantotuen lisäksi residenssitaiteilijalle tarjotaan mahdollisuutta Work in Progress -näytökseen kesän aikana.

Hakemukset tulee lähettää 6.3. mennessä osoitteeseen:
Läntinen tanssin aluekeskus
Linnankatu 24
20100 Turku.

Kirjeet viimeisen päivän postileimalla hyväksytään. Päätöksestä ilmoitetaan henkilökohtaisesti valitulle taiteilijalle viimeistään 20.3.

Residenssiin voivat hakea kaikki Suomessa työskentelevät tanssitaiteilijat tai ryhmät. Liitä vapaamuotoisen hakemuksen mukaan työsuunnitelma, kustannusarvio, ansioluettelo - ryhmällä kaikkien jäsenten ansioluettelot, sekä valikoidut työnäytteet digitaalisessa muodossa, esim DVD:llä, www-linkkinä tai muistitikulla. Ei lehtiaineistoja.

Lisätietoja:
Tuotantosihteeri Jesper Dolgov
Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö
(02) 238 3903
jesper(a)barkerteatteri.fi
www.barkerteatteri.fi

Toiminnanjohtaja Lotta Skaffari
Läntinen tanssin aluekeskus
0400 546 012
lotta.skaffari(a)l-tanssi.fi


Call for Projects: CircusNext 2015-2016,France | deadline 27 Feb 2015


Application criteria:

 • No age limit.
 • Application as individuals or as a company (a legal structure or a formal company is not required)
 • Performances that have already been created are not eligible (no premiere planned before June 2016)

Applicants must:

 • Be resident in Europe
 • Not being currently studying in a circus school
 • Not have already been selected for previous Jeunes Talents Cirque / CircusNext awards
 • Be able to present a short work-in-progress
 • Propose their first or second creation project
 • Be available for the selection week and the public presentations
 • Not have received any subsequent creation subsidy from an Arts Council or equivalent

Deadline: 27 February 2015

Find all details online


The Flare International Festival of New Theatre 13-18 July 2015, UK | deadline 31 Mar 2015

Scheduled to take place from 13-18 July 2015 at Contact Theatre, Z-arts, the John Thaw Studio Theatre and the Royal Exchange Studio in Manchester, FLARE15 will welcome 20 of the best new theatre groups and artists selected internationally to present a range of theatre experiences the like of which you will never have witnessed before.

Are you interested in what happens at the cutting edge of an art-form? At what some of the most creative and unusual minds around can do with theatre?

More information and application form


23rd India Theatre Olympiad: International Theatre Festival 2015 | deadline 30 Apr 2015


This annual International Theatre Festival (Drama, Dance & Music  is only of its kind in the country and this year it will be held from 1st. to 12th. July, 2015.

This International event will provide wonderful platform, a small world stage, for countries to strengthen ties with the people of India. Forging bonds through the performing arts, as you know Theatre will be a wonderful tool to help youngsters develop self confidence, self esteem and global understanding of one another. It is also a great way to promote peace, understanding and empathy in an otherwise intolerant world by forge forward  national integrity, international amity and universal brotherhood through cross cultural synthesis and social assimilation.

We are pleased to inform, that this Theatre Olympiad welcomes performing arts companies, groups and artists to present their productions in all genres of performing arts including Theatre ( drama, comedy, mime, pantomime, puppet, fingers theatre, visual ), Dance (modern, folk, classical etc.), Music ( opera, classical, musical, contemporary, jazz, folk etc. ) and other forms of performing arts.

Please find 3 attachments of documents of the Festival (PDF).

Depicting rich, multi-dimensional and varied performing arts of India, a 12-days long biggest cultural extravaganza of the 23rd. National Drama, Dance & Music Competition, with a participation of more than 3000 Indian artists, will also be held along with this International Event.

The Last Date for receiving Application with other documents is on or before 30th April, 2015.

Prof.Kartik Chandra Rath
General Secretary
India Theatre Olympiad
Bana Bagicha, Saikh Bazar,
Cuttack - 753 008, Odisha, India,
theatre.olympiad(a)gmail.com
( copy to ) theatreolympiad(a)rediffmail.com
Cell. No. : +91-099370 55184
Tel / Fax : +91-0671-2507184


Call for Applications: Music Theatre NOW, Rotterdam 2016 | deadline 30 Jun 2015


Works made by opera and theatre institutions, works created by festivals, works created by individuals - we are open to all forms of professional opera and music theatre which explore new frontiers.

All kind of works, which demonstrate a new development in the genre, be it in score, text and/or staging, can be entered. 
An important criterion for entering the competition is that the production is a first staging and has a newly composed score.Also, singing does not necessarily have to be part of the production. Works by so-called non-academic composers and works without a written score may be entered.

Special attention will be given to works, whose musical and theatrical vocabulary originates outside the Western European tradition. As a guideline for those regions in which categories such as music theatre or opera are not defined: all interdisciplinary work will be considered, in which music plays a dominant role.

Music theatre productions can be entered for the next competition which premiered between July 2012 and June 2015.

Deadline: 30 June 2015

Find all details onlineTYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Hämeenlinnan Teatteri etsii äänisuunnittelijaa


Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy etsii Teatterikorkeakoulusta valmistunutta tai vastaavat taidot hankkinutta, teatteriin erikoistunutta äänisuunnittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.8.2015 - 31.12.2016. Mahdollisesta suunnittelutehtävästä keväälle 2015 voidaan sopia erikseen.

Työhön kuuluu teatterin äänijärjestelmän ylläpito ja kehittäminen sekä huolto, näytelmien äänisuunnittelu ja toteutus sekä esitysten ajoa. Kuvasuunnittelun ja - toteutuksen hallitseminen katsotaan eduksi.

Hakemukset palkkatoivomuksineen ja CV:n pyydetään lähettämään 8.2.2015 mennessä sähköpostitse kirsi-kaisa.sinisalo(a)hmlteatteri.fi.

Lisätietoja tehtävästä antaa valosuunnittelija Hannu Suutari puh. 050 415 2001, hannu.suutari(a)hmlteatteri.fi.

www.hmlteatteri.fi


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Kohtausharjoitustyöpaja, Script Tampere 6.3.2015 | hakuaika 1.2. asti


KOHTAUSTYÖPAJA

Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä 4.3.-6.3.2015 nyt toista kertaa järjestettävä kolmipäiväinen käsikirjoitusfestivaali, joka keskittyy elokuva- ja tv-käsikirjoittamiseen. Ohjelma on suunnattu kaikille elokuva- ja tv-käsikirjoittamisesta kiinnostuneille, alan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Festivaalilla toteutetaan tänä vuonna mm. kohtausharjoitustyöpaja, jossa ammattielokuvaohjaajat Johanna Vuoksenmaa ja Kari Paljakka sekä näyttelijät toteuttavat käsikirjoittajien yhdessä illassa kirjoittamia kohtauksia demoiksi asti. Harjoitustilanne on yleisölle avoin. Etsimme hankkeeseen kuutta mielellään tamperelaista ammattinäyttelijää – kolmea miestä ja kolmea naista.

Kohtausharjoitustyöpaja on perjantaina 6.3. klo 9-12.00 – tarkka aikataulu voi tästä hieman vielä elää. Script Tampereen järjestävät Tampereen Elokuvajuhlat, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry ja TAIKE Pirkanmaa yhteistyössä SELO ry:n, Käsikirjoittajien Killan ja Ilmaisuverstaan kanssa.

Maksuton.

Hakemukset viimeistään su 1.2.2015.

Kohtausharjoitustyöpajaan valitut kutsutaan myös perjantai-iltana käsikirjoittajien, tuottajien ja ohjaajien yhteiseen Kässäri-Slam illanviettoon.

Hae mukaan


Elokuvakurssi Kokeile rohkeasti 28.2.-2.3.2015 | haku päättyy 8.2.


Näyttelijä ja kamera -kurssi KOKEILE ROHKEASTI la-ma 28.2.-2.3.

Vetäjä: Näyttelijä,elokuvaohjaaja Mari Rantasila TeM

Päivittäin klo 10-17
Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki
Osallistumismaksu: 75 €

Kurssilla tutkitaan, miten voi rakentaa elokuvaan karaktäärihahmon:

 • Minkälaisia fyysisiä tai äänellisiä keinoja siinä voi käyttää,
 • Miten eri keinot toimivat eri kuvakoissa,
 • Millä tavalla näiden avulla voi rakentaa huumoria hahmoon.

Kurssilla kokeillaan rohkeasti erilaisia tapoja hahmon luomisessa kameralle.

Kurssilla kuvaaja.

Hakuaika päättyy su 8.2.2015

Hakulomake Ilmaisuverstaan sivuilla.MUITA ILMOITUKSIA


Harjoitustilaa tarjolla Helsingin Lauttasaaressa


Lauttasaaren kulttuurikeskus Sähinän avotila (400m2) etsii tanssijoita, teatterintekijöitä ja muita kehontaiteilijoita, jotka ovat treenipaikkaa vailla. Avotila toimii kulttuurikeskuksen yhteydessä ja tarjoaa paitsi avaran treenipaikan, myös inspiroivan, taiteilijoiden ja yrittäjien yhteisön tuen.

Lisätietoja:
Erkka Luutonen
puh. 046 898 6156

Ines Sederholm
puh. 040 721 1851

lauttasaarenkulttuurikeskus(a)gmail.com

Lauttasaaren kulttuurikeskus Sähinä
Heikkiläntie 10
00210 Helsinki
(3.kerros)

FB:sivut: https://www.facebook.com/pages/S%C3%A4hin%C3%A4/302095979997720


twitter.com/tinfotweetsInvitation_letter

application_form

rules

sylvi_tour2015