31.01.2014

TINFO-tiedote 4 / 30.1.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MITÄ ESITETÄÄN OIKEASTI? TILASTOT SEN TIETÄVÄT

Taas on mustaa valkoisella VOSien näytäntökauden 2012-13 ohjelmistoista ja katsojista. 2 113 176 myytyä lippua VOS-puheteattereissa, jopa inan enemmän kuin edelliskautena. Olin uumoillut vallan muuta! Iloinen uutinen! VOSien ohjelmistotilastot [pdf] siis valmistuneet.

Pitkässä linjassa ei mitään radikaalisti uutta. Lajien prosentuaaliset osuudet säilyvät vuodesta toiseen kutakuinkin vakioina. Kotimainen ohjelmisto on säilyttänyt vankan asemansa, ja sen rinnalla angloamerikkalaisuus jyllää, 26 % myydyistä lipuista. Nyt musikaalit ovat antaneet hieman tilaa englantilaiselle farssille ja komedialle – talousahdingon seurauksena ehkä. Suosituimpien puhenäytelmien kärjessä ovat (englantilaisen Beanin farssin Yksi mies, kaksi pomoa jälkeen) Juha Jokelan Patriarkka, Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaisen dramatisoinnit ja Anna Krogeruksen näytelmän Kuin ensimmäistä päivää esitykset. Paluun kärkisijoille on tehnyt myös Dario Fo. Ja listalle on syytä nostaa myös Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja. Kyrön kolme teosta, Mielensäpahoittajan, Mielensäpahoittajan ja pojan sekä Mielensäpahoittajan ja ruskeakastikkeen näki yhteensä 30 521 katsojaa. Tällä joukolla Kyrö kohoaisi kärkikolmikkoon Beanin ja Jokelan jälkeen.

Nyt ensimmäistä kertaa erottelimme tilastoihin alkuperäisnäytelmät ja dramatisoinnit. Ei dramatisointien osuus mitenkään kohtuuton ole. Tasa-arvon päiväksi 19.3. tuotamme tietoa ohjelmistosta sukupuolinäkökulmasta. Just you wait!


SUOSIKKIEN POHDINTAA

Populaarin politiikka jaksaa innostaa, ja siihenkin ohjelmistotilastot [pdf] tarjoavat sytykettä. Taloudellisten välttämättömyyksien sanelemaa aikaa ei pääse pakoon, kun taloudellisten ankeuttajien tuomionpasuunat kaikuvat. Työpaikka voi mennä alta koska tahansa. Ympäriltä nousee uhka toisensa jälkeen. Miten teatteri voi puhutella uusliberaaleja globaalistajia, hyvinvoinnin puolestapuhujia tai uusnationalisteja. Mistä löytyvät yhteiset nimittäjät? Millaista vastarintaa ja voimauttamista teatteri tarjoaa. Molemmathan kuuluvat populaariin? Millaisia identiteettejä populaari rakentaa? Populaaridraama tuottaa myös ”tervettä järkeä”, jonka avulla me yritämme elää ja luoda järjestystä, turvaa ja lohtua elämäämme. Sukupolvien ja sukupuolten arvovalinnat ja vastuullisuudet kiistelevät Patriarkassa, Krogeruksen näytelmässä käydään makaaberin huumorin kanssa käsiksi hoitoalan arkeen. Vadelmavenepakolaisessa ja Mielensäpahoittajassa on jo ennestään tuttua nostetta, mutta brändi on liian helppo selitys. Tarvitaan hyviä tarinoita, henkilöhahmoja, jotka tarjoavat samastumisen mahdollisuuksia, tarvitaan hyviä rooleja.

Mielensäpahoittaja, tämä 80 vuotta lähenevä järjen ja jäärän (mies)ääni kiehtoo minua. Tämä mies ei ymmärrä, miksi kahvilassa pitää maksaa vedestä. Tälle nuukalle miehelle ostamatta jättäminen on se juttu. Hänelle jonottamisen tapaiset kansalaistaidot  ovat itsestään selvyyksiä. Asiat on asioita, eikä uutisiin tarvita loppukevennyksiä. Tämä mies puhuu yhteisöllisyydestä. Ei tältä mieheltä kuule rasistisia kommentteja jäätelökioskin maahanmuuttajataustaisesta myyjästä tai thaimaalaisista marjanpoimijoista. Tämä mies kannusti Antti Kasviota, ei Jani Sievistä.

Ja miten tämä mies puhukaan hoitokodissa olevasta vaimostaan: ”Katselin niitä emännän täriseviä luuksi ja nahaksi menneitä käsiä, joiden puristus oli aina ollut hänen kokoonsa suhteutettuna hurja. Se lämmön virta, se kuinka hän avasi minun lukkoni ja mitä kaikkea ne kädet olivat pidelleet. Nyt minä pitelin niitä. ---Ei elämästä mitään jää eikä siitä mitään mukaansa saa. Kun sen tajuaa, tällaisen tavallisenkin minuutin arvo nousee aika kuulkaa paljon. Mutta ei ihminen parempaan pysty kuin mihin pystyy.” Uuh, minut tämä vie mennessään.

Kyrö on ihmisellisyyden salakuljettaja. Norjassa on hidas-tv, meillä on Mielensäpahoittaja.


PALAVA SUSI – TEATTERILLE KIITOS!

DuvTeaternin runoiltamat Den Brinnande Vargen on tunnejysäri, joka jokaisen pitäisi kokea. Matka runoon ja toiseen. Esityksen jälkeen ajattelin, että tämän nähtyäni voisin jo lopettaa esitysten katsomisen (ei vaineskaan). Teatterille kiitos, sain siltä kaiken! Minulle näytettiin, miten sanat ja runot syntyvät, olin ihmisten kanssa jakamassa runon magiaa, ihmisenä olemista, absurditeettejä, leikkiä, kipeyttä, surua. Sitä, mistä elämässä on kyse.

Näyttämötaiteen saavutettavuutta pohditaan seminaarissa Vems teater 14.2.2014. 


ÄÄNESSÄ ÄÄNI

Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa on ilmestynyt Heidi Soidinsalon toimittama artikkelikokoelma äänestä esityksessä. Ääni on ohittamaton tilanteessa, jossa esitykset ovat merkitystapahtumina niin paljon aiempaa moniulotteisempia ja jossa esitysten osatekijöiden perinteinen hierarkia on murrettu. Äänellä on oikeasti väliä. Korvat auki!


SIKA SÄKISSÄ

Hieno idea Helsingin ja Turun kulttuuritoimijoiden Sika säkissä -viikko, joka nyt alkaa. Hankit lipun sokkona, esityssian säkissä. Mitä voitkaan saada?


UINTIA KROKOTIILIN KANSSA

Akavan puheenjohtajan mukaan (HS 25.1.2014) 2010-luvun maailma on ”kuin uintia krokotiilin kanssa”. Ja silloin täytyy uida vähän nopeammin. Tarkoittaako tämä, että hitaammat uimarit jätetään krokotiilin suihin?

TINFON ILMOITUKSIA

 

TINFO e-Nytt - lähetä materiaali viimeistään ma 3.2.2014 mennessä


Vuoden ensimmäinen ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 4.2.2014.

Materiaali tiedotteeseen pyydetään toimittamaan ma 3.2. mennessä sähköpostilla osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. 

 


UUTISIA

 

Mitä teatterissa esitettiin ja katsottiin? – VOS-teatterien ohjelmistotilastot 2012/2013 ilmestyneet


Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) ohjelmistotilastot on laadittu VOS-teattereiden (ja Suomen Kansallisteatterin ja Kansallisoopperan) näytäntövuoden mukaan ajalta 1.8.2012 – 31.7.2013. Tilastoissa on mukana 59 teatteria. Suuria ja keski-suuria teattereita on yhteensä 33, ryhmiä ja pien-teattereita on 14, tanssiteattereita 11 ja Suomen Kansallisooppera. Ruotsinkielisiä teattereita on 5.

Kesäkaudelta tilastoissa on mukana ainoastaan niiden teattereiden ohjelmisto, joiden toiminta on ympärivuotista, varsinaisia kesäteattereita ei ole tilastoitu. Ohjelmistotilastot on koottu teattereiden omista esityksistä, vierailijaesitykset eivät ole niissä mukana.

Ohjelmisto- ja muita teatteritilastoja pääsee selaamaan pdf-muodossa: www.tinfo.fi/tilastot

Ohjelmistotilastot kertovat teattereiden ohjelmiston:
* rakenteesta,
* jakautumasta erityyppisiin näytelmiin,
* alkuperäisnäytelmien ja dramatisointien kantaesityksistä,
* suosituimmista näytelmistä ja esitysten kansallisuudesta.

Ohjelmistoluettelossa (s. 15) teattereittain on tekijän ja näytelmän nimen lisäksi myös ensi-iltapäivämäärä ja ohjaajan nimi.

”Populaarin politiikka jaksaa innostaa, ja siihenkin ohjelmistotilastot tarjoavat sytykettä.” Ote Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnöistä TINFO-tiedotteessa 30.1.2014.

Teatteritilastot 2013 -kirja ilmestyy kesäkuussa.

Teatteritilastoja koskevat tiedustelut:
TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, 09 2511 2123, piia.volmari(a)tinfo.fiJyväskylän kaupunginteatteri vierailee Tukholmassa 11.2.2014


Jyväskylän kaupunginteatterin esitys Mie sanon suohraan vierailee 11.2.2014 Tukholmassa. Rosa Liksomin teksteihin perustuvan monologin esittää näyttelijä Maritta Viitamäki Suomen Tukholman-instituutissa.

Lisätietoa esityksestä täältä.

Finlandsinstitutet
Programverksamhet: Snickarbacken 4, kontor: Snickarbacken 2
Postadress: Box 1355, SE-11183 Stockholm
Tel +46-8-54521200

www.finlandsinstitutet.se
www.facebook.com/finlandsinstitutet


Tampereen Teatterikesä: Maarit Pyökäri Teatterikesän hallituksen puheenjohtajaksi

Teatterikesän hallituksen järjestäytymiskokous 29.1.2014 valitsi puheenjohtajakseen Tampereen Työväen Teatterin johtajan Maarit Pyökärin ja varapuheenjohtajakseen Tampereen Teatterin johtajan Reino Braggen. Pitkäaikaiset hallituksen puheenjohtaja Esko Roine ja varapuheenjohtaja Yrjö Juhani Renvall jättivät hallitustyöskentelyn. Maarit Pyökäri on järjestyksessä viides Teatterikesän hallituksen puheenjohtaja ja toinen nainen sitten Kaarina Suonion.

Pyökärille Teatterikesä on tuttu paikka, eikä pestiin astuminen tunnu rankalta. Pyökäri toimi Teatterikesän taiteellisessa johdossa 1999–2003 yhdessä Reko Lundánin ja Kari Heiskasen, myöhemmin Vesa-Tapio Valon kanssa. – Haaveita suuriin kansainvälisiin satsauksiin oli, mutta raha ei riittänyt silloinkaan, kertoo Pyökäri.

– Teatterikesä on syntynyt tamperelaisten teattereiden yhteistyönä, joka näin jatkukoon. Hallitus on täynnä järkeviä ihmisiä, jotka tiedostavat sen tosiasian, että festivaalin talous on nyt äärimmilleen kiristetty. Yhteistyö taiteellisen johdon ja toimiston kanssa tulee varmasti sujumaan. Apua näiltä suunnilta riittää, sanoo Pyökäri. 
             
Festivaalin hallitus on 11-jäseninen, joista kuusi edustaa Tampereen kaupunkia ja viisi jäsenjärjestöjä. Vuosikokouksessa joulukuussa hallitukseen valittiin kaupungin edustajiksi uutena Joni Lehtimäki ja vanhasta hallituksesta uudelleen Juhana Suoniemi. Muut kaupungin edustajat hallituksessa ovat Jaakko Karankoski, Johanna Loukaskorpi, Mikko Närhi ja Jarmo Puskala. Jäsenjärjestöjen edustajiksi valittiin Reino Bragge, Mika Lehtinen, Maarit Pyökäri ja Panu Raipia. Vanhasta hallituksesta jäsenjärjestöjen edustajana jatkoi Eriikka Väliahde.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, p. 040 5944 600
Tiedottaja Eevamaija Miettinen-Kopsa, p. 046 5454 800


Turun Teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto Jekyll & Hyde -musikaalille


Turun teatterikerhon säätiö jakoi perjantaina 24.1.2014 tunnustuspalkinnon lavastaja Teemu Loikakselle, pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majavalle ja valosuunnittelija Janne Teivaiselle, jotka vastaavat menestysmusikaalin Jekyll & Hyde visuaalisesta toteutuksesta.

Musikaali on pyörinyt Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä täysille saleille ensi-illastaan 22.2.2013 alkaen ja se jatkaa ohjelmistossa vielä kevätkauden 2014. Musikaali on Porin Teatterissa kiinnityksellä olevan Loikaksen, turkulaisen freelancer-pukusuunnittelijan Liiri-Majavan ja Aleksanterin Teatterin teknisen johtajan Teivaisen ensimmäinen yhteinen produktio.

Turun teatterikerhon säätiön hallitus myöntää halutessaan kyseisen tunnustuspalkinnon merkittävästä turkulaisesta teatteriteosta tai mittavasta urasta turkulaisen näyttämötaiteen tekijänä. Aiemmin tunnustuspalkinnon ovat saaneet näyttelijä Mika Kujala, Turun Nuori Teatteri, näyttelijä Krista Kosonen ja näyttelijä Kirsi Tarvainen.

Lisätietoja palkinnosta: www.turunteatterikerhonsaatio.fi/ota-yhteytta.php


SKR: Kuule mua! – eli mitä nuori sanoo ja miten se kääntyy teatteriksi


Kymenlaakson Kulttuurirahaston syksyllä 2013 käynnistämä Kuule mua! –hanke nostaa esiin nuorten mielipiteitä ja näkemyksiä maakunnasta, kotikaupungista, kodista ja kodin tunteesta.

Hanketta vetävät kymenlaaksolaiset teatteri-ilmaisun ohjaajat ja se on suunnattu Kymenlaakson maakunnan 8.-luokkalaisille. Hankkeen kummina toimii näyttelijätyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä.

Kuule mua! –nuorisohanke käynnistettiin Kouvolan, Kotkan ja Haminan yläkouluissa syyslukukaudella vuonna 2013. Hankkeen työpajoihin, joita toteutettiin yli kaksikymmentä, on osallistunut noin 600 kahdeksasluokkalaista. Eri teatterimenetelmin toteutetuissa työpajoissa nuoret itse tuottivat materiaalia teatteriesityksen käsikirjoitusta varten.

Kuule mua –hankkeen idea ja sisältö ovat Kouvolalaisen teatteri-ilmaisun ohjaaja Karolina Eklund-Vuorelan suunnittelemia. Hänen lisäkseen työpajoja ovat ohjanneet Irja Ahtovirta, Sanna Niemi, Päivi Hyle, Henni Kiri, Nadja Holopainen, Ninni Suntio, Piia Kleimola ja Marko Mäkinen. Projektiin osallistui yhteensä 12 yläkoulua sekä Kotkan kaupunginteatterin Nuorisoteatteriryhmä.

Lue koko tiedote täältä.


Taike: Valtion apurahojen jaossa ei syrjitä maahanmuuttajia


Suomeen muuttaneet taiteilijat eivät jää marginaaliin valtion taiteen tukijärjestelmässä. Aitoon valtavirtaistumiseen on kuitenkin vielä matkaa.

Eri kieliryhmiin kuuluvat hakijat saavat valtion taidetoimikuntien apurahoja hakijaosuuttaan vastaavasti. Valtion taidetoimikuntien apurahoja hakee vuosittain noin 5 000 taiteilijaa, joista 4 prosenttia on vieraskielisiä. Vieraskielisten osuus apurahan hakijoista on suunnilleen sama kuin vieraskielisten osuus koko väestöstä, joka vuonna 2012 oli 4,9 prosenttia.

Vieraskielisten apurahan hakijoiden määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut jonkin verran. Vuonna 2002 taidetoimikunnilta haki apurahaa noin 100 vieraskielistä hakijaa (2 % kaikista hakijoista). Vuonna 2012 määrä oli kasvanut 230:een (4 % kaikista hakijoista). Eniten vieraskielisiä on kuva- ja säveltaiteen hakijoissa ja apurahan saajissa. Nopeimmin vieraskielisten määrä on kasvanut mediataiteen alalla.

Useimmilla taiteenaloilla kyse on kuitenkin edelleen muutamista kymmenistä pikemminkin kuin sadoista vieraskielisistä hakijoista. Ainoastaan kuvataiteessa ja säveltaiteessa voidaan puhua kooltaan jossain määrin merkityksellisestä ryhmästä, eikä vieraskielisten hakijoiden määrä näilläkään aloilla ylitä 100 henkilöä vuositasolla. Joillakin aloilla vieraskielisten hakijoiden määrä on kuitenkin ohittanut ruotsinkielisten hakijoiden määrän. Näin on esimerkiksi kuvataiteessa, säveltaiteessa ja mediataiteessa.

Lue koko tiedote täältä.


Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa kaksi uutuutta tammikuussa


Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa on ilmestynyt Pentti Paavolaisen Nuori Bergbom ja Heidi Soidinsalon toimittama Ääneen ajateltua - kirjoituksia äänestä, esityksestä ja niiden kohtaamisista. Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa on julkaistu yli 40 teosta vuodesta 1984 alkaen.
 
Kattava tutkimus nuoren Bergbomin elämästä
Dosentti, FT Pentti Paavolaisen Nuori Bergbom on katsaus Karl Johan Bergbomin (1843–1906) elämän nuoruus vuosiin. Bergbom tunnetaan Suomalaisen Teatterin, nykyisen Suomen Kansallisteatterin perustajana ja ”suomenkielisen näyttämötaiteen isänä”. Bergbom väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1868 ja oli tämän jälkeen kiistaton asiantuntija historiallisen draaman ja sen aatehistorian alalla.
 
Teoksessa avautuu lisäksi 1860-luvun teatterikartta sekä ylioppilaiden ja säätyläisneitojen ooppera- ja teatteriharrastus. Bergbomin yksityiselämä taas kertoo akateemisen toveripiirin arjesta ajalta ennen kuin rikoslaissa kriminalisoitiin samaa sukupuolta olevien väliset suhteet.
 
Bergbomin toiminta suomenkielisen ammattiteatterin perustajana vuonna 1872 tunnetaan, mutta edellisestä kattavasta tutkimuksesta on kulunut vuosisata. Nyt ruotsinkieliset kirjekokoelmat ja muut alkuperäislähteet on luettu uusin silmin ja kysymyksin. Niitä käytetään myös alkukielisinä.
 
Teos julkaistaan 30.1.2014.
 
Julkaisu äänisuunnittelun mahdollisuuksista esittävässä taiteessa 
Esittävien taiteiden kentän murros ja teknologian kiihtyvä kehittyminen tuovat äänisuunnittelulle uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Äänisuunnittelija Heidi Soidinsalon toimittama teos Ääneen ajateltua - kirjoituksia äänestä, esityksestä ja niiden kohtaamisista pyrkii avaamaan ja laajentamaan keskustelua äänisuunnittelun luonteesta osana nykyistä esittävien taiteiden ammattikenttää.
 
Kirja on ensimmäinen Suomessa julkaistu katsaus äänisuunnittelusta osana esityksen taiteellista suunnittelutyötä. Kokoelma luo katsauksen äänen mahdollisuuksiin esityksen osana.  Kirja avaa äänen kanssa työskentelyn metodeita, näkemyksiä ja ajattelua laajasti ja alan monipuolista luonnetta kunnioittaen. Teos on tarkoitettu kaikille äänestä kiinnostuneille lukijoille ammattikunnasta ja taustoista riippumatta.
 
Artikkelikokoelman kirjoittajat ovat: Kristian Ekholm, Mikael Eriksson, Janne Hast, Timo Heinonen, Jari Kauppinen, Petri Kuljuntausta, Ari Lepoluoto, Kimmo Modig, Antti Nykyri, Pessi Parviainen ja Heidi Soidinsalo.
 
Teos julkaistaan 27.1.2014.
 
Pentti Paavolainen: Nuori Bergbom. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja  43. 2014
Hinta 34 €. Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta library(at)teak.fi. Toimituskulut 10 € / tilaus.
 
Heidi Soidinsalo (toim.): Ääneen ajateltua - kirjoituksia äänestä, esityksestä ja niiden kohtaamisista. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja  44. 2014
Hinta 27 €. Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta library(at)teak.fi. Toimituskulut 10 € / tilaus.
 
www.teak.fi/Julkaisut
http://granum.uta.fi/granum/index.php


STEFI: Muistutus kyselystä – Siirtymäkauden suositusohje näyttämöteosten musiikin lisensoinnista


Teattereita pyydetään toimittamaan 7.2.2014 mennessä (vastausaikaa jatkettu) tiedot sellaisista tulevaan ohjelmistoonsa kuuluvista teoksista, joiden tuotantopäätös on tehty 31.12.2013 mennessä, oheisella lomakkeella.

Katso alkuperäinen ilmoitus TINFO-tiedotteesta 2 / 16.1.2014.

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
Toimitusjohtaja
Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry
Puh. (09) 2511 2151
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Elinkautisvangit saavat puheenvuoron Kaisa Korhosen ohjaamassa esityksessä Aikaero


Kuuden pitkäaikaisvangin teksteihin pohjautuva musiikkipitoinen esitys on syntynyt yli vuoden mittaisen työpajatoiminnan tuloksena. Dramaturgi Seppo Parkkisen ja ohjaaja Kaisa Korhosen yhdessä työryhmänsä kanssa valmistaman teoksen kantaesitys on Keravan vankilassa 1. maaliskuuta.

Vaikka tekstien aiheet ovat moninaiset, niitä yhdistää yksi teema ylitse muiden: aika.
”Tavoitteena ei ole rakentaa perinteistä yhtenäistä tarinaa, vaan teos rakentuu temaattisesti ajan kokemuksen ympärille. Eristetyn ihmisen varsinainen rangaistus on turhautuminen suhteessa ajan kulumiseen”, pohtii ohjaaja Kaisa Korhonen esityksen ydinajatusta.

Kirjoitustyöpajat käynnistyivät lokakuussa 2012, kun taiteilijaryhmä jalkautui Keravan vankilaan. Molemminpuolinen luottamus syntyi ajoittain jopa viikoittaisten työpajatilanteiden myötä. Esityksen tekstit sisältävät runoja, näytelmällisiä kohtauksia, monologeja, pamfletteja ja kertomuksia.

Vaikka esitys on syntynyt vankilan todellisuudessa, tekijät näkevät tematiikan ulottuvan laajemmalle. ”Saatamme olla jokainen erilaisten asioiden vankeja: ihmissuhteidemme, oman itsemme, monenlaisten rajojen ja rajoitusten. Kontaktin kaipuu on universaalia niin vankilassa kuin vapaudessa. Toivomme, että esitys omakohtaisine teksteineen olisi yleisinhimillisesti koskettava”, ohjaaja summaa.

Keravan vankilan johtaja Timo Koivuniemi kertoo, että kirjoittamisen avulla vangeille on avautunut välineitä itsensä ilmaisuun ja tutkiskeluun. Projekti on tukenut heidän kirjallista, suullista ja kehollista ilmaisutaitoaan.

”Itsensä tuntemisen syventyminen tukee sitä prosessia, johon vankeja tuetaan. Kirjoittaminen ja itsensä ilmaisu on edesauttanut vankia tutkimaan omaa minuuttaan. Kuka minä olen, mikä minä olen. Jokainen ihminen itse päättää mitä tekee tai jättää tekemättä. Hyvinvointia taiteesta on tässä toteutunut konkreettisesti”, sanoo vankilan johtaja Koivuniemi.

Aikaero-teoksen kantaesitys on Keravan vankilassa lauantaina 1.3.2014. Aikaerosta nähdään kaksi näytäntöä myös Kansallisteatterin Willensaunassa sunnuntaina 16.3. kello 14.00 ja 17.00. Ensi-illan jälkeen esitys lähtee kiertueelle vankiloihin eri puolille Suomea.
 
ESIINTYJÄT Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka ja Altti Uhlenius

DRAMATURGIA Seppo Parkkinen
OHJAUS Kaisa Korhonen
VISUALISOINTI Sari Salmela
MUSIIKKI Altti Uhlenius
LIIKE Maija Nurmio
PRODUKTIOASSISTENTTI Leena Häkkinen

Aikaero on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, työryhmän, Keravan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistuotanto. Projektia on tukenut Alfred Kordelinin Säätiö.

Esitys on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön monivuotista Vankila-projektia.

Lisätiedot ja ensi-iltailmoittautumiset:
Kiertuenäyttämön tuottaja Roosa Vaverka, p. 050 373 1925, roosa.vaverka(at)kansallisteatteri.fi

Lisätiedot / Rikosseuraamuslaitos:
Usko Määttä, p. 029 56 88570 tai 050 331 00 67, usko.maatta(at)om.fi

Lisätiedot /Keravan vankila:
vankilan johtaja Timo Koivuniemi, p.029 56 8702 tai 0500-813 430TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia TINFO-verkkosivujen Minne mennä -osiossa.Teatteripäivät 9.–10.3.2014 – Tehdään se itse! - ilmoittaudu nyt


Teatteripäivät 9.– 10.3. on tarkoitettu ihan kaikille esitystaiteesta kiinnostuneille ja sen parissa työskenteleville - aulasta lämpiöön ja näyttämöltä johtajan huoneeseen. Tule mukaan!

TAPAHTUMAT:

Teatteripäiväseminaariin kuulijana su 9.3. klo 12-17
Pecha Kuchan kuvasarjan esittäjänä su 9.3. klo 12-13
Iltajuhlaan su 9.3. klo 18, huom. Ravintola Kaisaniemi (pääsylippu à 20 € käteisellä ovella)
Teatteripäiväseminaariin ma 10.3. klo 10-13
Työnohjausworkshoppiin ma 10.3. klo 14-17 (50 ensimmäistä mahtuu mukaan)

Teatteripäivien tilaisuudet, ohjelman sekä ilmoittautumisohjeet löydät täältä.


Sika säkissä –viikko 31.1.–8.2.2014, Helsinki ja Turku


Helsingin ja Turun alueen kulttuuritoimijat järjestävät Sika säkissä –viikon 31.1.–8.2.2014.

Kulttuuritempauksessa asiakkaat hankkivat liput tietämättä mihin esitykseen he ovat menossa. Ennakkoon paljastetaan vainesityskaupunki,päivämäärä ja alkamisaika. Liput kaikkiin tempauksessa mukana oleviin teatteriesityksiin, konsertteihin, elokuviin ja tanssiesityksiin maksavat vain 5 euroa. Pääsylippujen arvo on 8–45 € ja niitä on tarjolla rajallinen määrä.

TUOTTAJA! Ilmoita tapahtumasi mukaan Sika säkissä –kampanjaan. Tarjoamme tapahtuman kautta näkyvyyttä ja uuskävijöitä!

Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa helsinkiläisiä ja turkulaisia ennakkoluulottomuuteen ja itsensä yllättämiseen. Kampanjan tavoite on tuoda myös harvemmin käyviä kulttuurin pariin. “Sika säkissä” –lippujen vähäinen hinta mahdollistaa opiskelijoiden ja vähävaraisienkin osallistumisen. Lippuja on rajallinen määrä.

Helsingissä Sika säkissä –lippuja lahjoittavat mm. Helsingin kulttuurikeskus, DocPoint-­-dokumenttifestivaali, Kulttuuritehdas Korjaamo, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Uuden tanssin keskus Zodiak, Teatteri Takomo ja Teatteri Jurkka.

Turussa esityksiään tarjoavat ainakin Turun Kaupunginteatteri, Turun Filharmoninen Orkesteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Tehdasteatteri.

Sika säkissä –tempauksen koordinoi Extempore.fi, joka tarjoaa äkkilähtöjä kulttuuritapahtumiin. Ensimmäiset ”Sika säkissä” –tapahtumat ilmestyvät 29.1. osoitteeseen: www.extempore.fi

Lisätietoja:
Eero Tiainen
eero.tiainen(at)extempore.fi
040–7011457


Viittomakielistä teatteria: När vinterns stjärnor lyser 7.–8.2.2014, Korjaamo, Helsinki


När vinterns stjärnor lyser här eli Ko talven tähet loistavat  -näytelmä pohtii, miten ihminen muuttuu, kun häntä kielletään käyttämästä omaa äidinkieltään. Näytelmässä tarkastellaan myös, miten rikkinäinen identiteetti juurtuu mieleemme ja elimiimme. Tämä on ajankohtainen kysymys, joka koskettaa meitä kaikkia.

Vahvassa, kauniissa ja visuaalisessa näytelmässä käytetään kaikkiaan seitsemää kieltä: pohjois- ja etelä-saamea, meänkieltä, ruotsia, suomea, suomalaista viittomakieltä sekä ruotsalaista viittomakieltä. Näytelmä sopii sekä kuuroille että kuuleville. Osa puheenvuoroista on tekstitetty, mutta muuten käytetään puhuttua ja viitottua kieltä samanaikaisesti.

Lipputiedustelut tuottaja Anne Sjöroos, anne.sjoroos(at)teatteritotti.fi

Lisätiedot: http://riksteatern.se/vinternsstjarnor
Katso myös viitottu video.


Suomen Unima ry:n 30-vuotisjuhla 11.2.2014, Helsinki


Nukketeatterijärjestö Suomen Unima* ry täyttää 30 vuotta 11.2.2014. Vuosijuhlaa vietetään Annantalolla, Annankatu 30, 00100 Helsinki, jossa on koko päivän nukketeatteriohjelmaa.
Samalla vietetään Suomalaisen nukketeatterin päivää.

Ohjelma Annantalolla 11.2.
Klo 10 TEHDAS Teatteri & Kuuma Ankanpoikanen: Münä (lapsille +3v, liput 5 €)
Klo 11–11.30 Lehdistötilaisuus, jossa mm.  Nukketeatteripäivän julistus ja Vuoden nukketeatteriteko -palkinto
Klo 12–14 Seminaari Nukketeatteri nyt, jossa mukana mm. teatterinjohtajat Kirsi Sirén (Teatteri Hevosenkenkä) ja Janne Kuustie (Nukketeatteri Akseli Klonk)

Klo 18 Hox Company & TEHDAS Teatteri: John-Eleanor (aikuisille, liput 20 €).
 
Juhlavuosi nostaa näkyville koko suomalaisen nukketeatterin kirjon

Vuonna 2014 Suomessa nähdään koko skaala perinteisestä nykynukketeatteriin, soveltavasta nukketeatterista alan ammattikoulutukseen ja yliopistotasoiseen tutkimukseen.  Kymmenet ammattinukketeatterit ja lukuisat harrastajaryhmät keräävät vuosittain lähes 250 000 katsojaa. Alalla tehdään 50–60 kantaesitystä vuodessa sekä lapsille että aikuisille nukketeatterin eri keinoin ja tyylilajeilla.
 
Nukketeatterin juhlat jatkuvat koko vuoden. 

Vuoden mittaan eri puolilla Suomea järjestetään kymmenkunta nukketeatterifestivaalia, joissa nähdään kotimaista ja kansainvälistä ohjelmistoa. Helsingin Stoassa on 21.–23.3. jo kahdeksannen kerran kotimainen Nukketeatterin näyteikkuna -festivaali teemalla Helmiä ja timantteja. Ohjelmistossa on mm. reipas sovitus Volter Kilven legendaarisesta teoksesta Alastalon salissa.

Maaliskuussa 15.3. taideterapian professori Matthew Bernier vierailee Suomessa puhumassa nukketeatterin terapeuttisista mahdollisuuksista lasten, nuorten ja erityisryhmien kanssa. Syyskuun puolivälissä Porissa pidetään Valtakunnalliset harrastajanukketeatteripäivät, marraskuussa Tampereella Tutkivan teatterityön keskuksessa järjestetään Kansainvälinen näyttämöanimaatiokonferenssi, jonne odotetaan noin 70 alan tutkijaa ja taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Syyskaudella on tulossa tapahtumia yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Teatterimuseon kanssa.
 
*UNIMA = Union Internationale de la Marionnette
 
Lisätiedot: Maiju Tawast, pj. maiju.tawast(at)luukku.com, puh. 050 583 9401
Lehdistökuvat: Arja Hokkanen, unimafinland(at)gmail.com, puh. 046 811 4024
Lippuvaraukset: Arja Hokkanen, unimafinland(at)gmail.com, puh. 046 811 4024
Lisätietoa juhlapäivän 11.2. ohjelmasta Annantalolla: www.unima.fi
 


Aale Tynni -konsertti uusintana suuren mielenkiinnon vuoksi 13.2.2014, KOM-ravintola, Helsinki


Lokakuussa 2015 julkaistiin juhlalevy joka sisälsi Kaj Chydeniuksen säveltämiä Aale Tynnin runoja ja järjestettiin KOM-ravintolassa levyn julkkarikonsertti. Siihen eivät kaikki halukkaat mahtuneet. Nyt helmikuussa KOM-ravintolassa on uusintakonsertti:

to 13.2.2014, klo 20 Oona Airola, Monna Kamu, Taru Nyman ja Kaj Chydenius: Kaarisilta – Aale Tynni 100 vuotta, uusinta

Texicalli Records julkaisema juhlalevy sisältää Kaj Chydeniuksen säveltämiä lauluja lähes kaikista Aale Tynnin runokokoelmista. Uutuuksia on esikoiskokoelman (Kynttilänsydän, 1938) "Usvasta" aina "Vihreys"kokoelman (1979) runoon "Tänään":

Maantien varteen pinottuina
myytyinä ja maksettuina
polttopuina
lehvistöni, laulustoni
odottavat noutajaa.

Lippuja voi varata KOM-teatterin lipputoimistosta p. (09) 6841 841. Samalla voi halutessaan
varata KOM-ravintolasta pöydän ja aterioida siellä ennen esitystä.

Lisätiedot:
Riitta Seppälä
rae.seppala(at)elisanet.fiKultur i Fokus: Kestävä Pohjola ja pohjoismaiset kulttuuritukiohjelmat 11.3.2014, Helsinki


Kestävä Pohjola on yksi Pohjoismaiden kulttuuriministerien viidestä strategisesta painopistealueesta. Pohjoismainen kulttuuripiste järjestää maaliskuussa tilaisuuden, jossa keskustellaan Kestävästä Pohjolasta ja pohdiaan strategian toteutusta käytännön tasolla.

Tilaisuudessa kerrotaan myös ministerineuvoston erilaisista kulttuuritukiohjelmista, joiden tavoitteena on tukea pohjoismaista yhteistyötä ja kulttuurivaihtoa. Sinullakin on mahdollisuus hakea pohjoismaista apurahaa taide- tai kulttuuriprojektiisi!

AIKA: tiistaina 11.3.2014 klo 15.00 – 16.30/17.00
PAIKKA: TING-sali, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki

Kieli: suomi. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.

Alustava ohjelma:

15:00  Välkommen - Per Voetmann, johtaja, Pohjoismainen kulttuuripiste

15:10  Pohjoismaiden ministerineuvoston kulttuuriyhteistyön strategian esittely, teema: Kestävä Pohjola - kulttuuriasiainneuvos Annika Söderlund, Opetus- ja kulttuuriministeriö

15:20 Tutkija Katriina Soini, Jyväskylän yliopisto

15:50 Hanke-esittely, KreaNord-ohjelma - Petra Ilonen, Nordic Design Impact (Ornamo)

16:05 Tukiohjelmien esittely - Pohjoismainen kulttuuripiste. Kysymyksiä ja yleisökeskustelua.

16:20 Paneelikeskustelu

Juontaja: Milja Sarkola, asiantuntija, Kulttuuri- ja taideohjelma

 www.kulturkontaktnord.orgAPURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja.Kulturkontakt Nord: Kultuuri- ja taideohjelma, hakuaika 5.2.–5.3.2014


Kulttuuri- ja taideohjelma myöntää avustuksia kaikkien eri kulttuuri- ja taidealojen projekteihin.

Tärkeimmät valintakriteerit ovat projektin luovuus ja laatu.

Ohjelmassa on kaksi osaa, niin kutsuttua moduulia.

Tuotantopainotteinen toiminta

Rahoitus on tarkoitettu projekteille, jotka panostavat kulttuurin ja taiteen tuotantoon ja luovaan työhön. Avainsana on innovaatio, jolla tarkoitetaan uusien ideoiden, konseptien ja prosessien kehittelyä ja kokeilua.

Osaamisen kehittäminen

Rahoitus on tarkoitettu projekteille, jotka panostavat kulttuurin- ja taiteenalojen toimijoiden osaamisen kehittämiseen ja tiedon jakamiseen. Kyseessä voivat olla esimerkiksi seminaarit, kurssit, työpajat.

Hakuaika: 5.2. –5.3.2014

Lue lisää


International Ibsen Scholarship 2014


Scholarship funds amounting to NOK 1,000,000,- (approx. 120.000 Euro/162.000 US Dollars) will be awarded to projects worldwide.

The Ibsen Scholarships award innovative projects in the field of drama and performing arts that act as incentives for critical discourse in regards to existential and society-related subject matters concerning Henrik Ibsen and his plays.

Scholarships are applicable to individuals, organizations or institutions within the artistic and cultural community.

The Ibsen Scholarships are awarded annually and the applications are subject to scrutiny by an appointed jury.
 
The Ibsen Scholarships were initiated  by the Norwegian government and will be handed out for the 7th  time in 2014.
   
Ibsen Awards has till now handed out 23 scholarships to projects in 17 different countries.
 
The application deadline for The Ibsen Scholarships is April 30th 2014.
 
The winners of The Ibsen Scholarships 2014 will be presented at Skien International Ibsen Conference on September 22nd and 23rd  in Skien, Norway.
 
For further information, statutes and application form, kindly visit our website www.ibsenawards.com


HAKUJA


Katso aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja.Luovimo 2014–15 – haku käynnistymässä


Kansainvälistymisohjelma Luovimo käynnistyy kolmatta kertaa. Luovimo tarjoaa osallistujayrityksille verkoston ja sparrausohjelman, jonka puitteissa yritys voi kehittää kansainvälistä liiketoimintaansa ja testata uusia liiketoimintamahdollisuuksia kotimaan markkinoiden ulkopuolella. Luovimoon on osallistunut aiempina vuosina laajasti luovien toimialojen yrityksiä, jotka ovat toteuttaneet konkreettisia markkina-avauksia ympäri maailmaa. Tiedotustilaisuus käynnistyvästä Luovimosta järjestetään Finprolla 11.2.2014 kello 9-11.

Tervetuloa! 

MITÄ:
Luovimo 2014–15 tarjoaa:
– 9 osallistujille yhteistä työpajaa
– Yrityskohtaisen, räätälöidyn konsultointikokonaisuuden myynnin ja liiketoimintamallin kehittämiseksi/tehostamiseksi kansainvälisille markkinoille
– Sisällöt toteutetaan kesäkuun 2014 ja joulukuun 2015 välisenä aikana

 MITEN HAET:
Ilmoittaudu 31.3.2014 mennessä (hakulomake julkaistaan tiedotustilaisuuden 11.2.2014 yhteydessä). Yritysvalinnat tehdään huhtikuun 2014 aikana.

HINTA:
Ohjelman hinta osallistujille on 6 000 € + ALV. Summa laskutetaan kahdessa erässä.

TIEDOTUSTILAISUUS 11.2.2014 KELLO 9–11:
9.00 Alkusanat; Kimmo Aulake, OKM
9.15 Yritysten kokemuksia aiemmista Luovimoista
9.40 Luovimo 2014–15 esittely ja haku
10.00–11.00 Keskustelua Luovimo-asiantuntijoiden kanssa

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä.
Tilaisuudessa voit keskustella Finpron ja Luovimon edustajien kanssa tarkemmin ohjelman sisällöstä.
Osoite: Finpro, Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki > saapumisohjeet Finpron sivuilla.
HUOM: Luovimoon hakeminen ei edellytä tiedotustilaisuuteen osallistumista.

Järjestyksessään kolmas Luovimo ajoittuu vuosille 2014 ja 2015 ja mukaan otetaan taas noin 20 luovien alojen yritystä, joilla on selkeät tavoitteet, resurssit ja into kehittää kansainvälistä liiketoimintaansa. Ohjelman hallinnoi Finpro ry ja sen rahoittavat työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja:
www.finpro.fi/luovimo
Projektipäällikkö Leena Arvonen:
Leena.arvonen(at)finpro.fi
+358 40 3433 343

Luovien alojen asiantuntija Kati Uusi-Rauva:
Kati.uusi-rauva(at)finpro.fi
+358 40 3433 422

Palvelu-toimialatiimin johtaja Irma Patala
Irma.patala(at)finpro.fi
+358 40 526 8682


Open Call: New Communities 9 – 12 June 2014, Aalborg, Denmark


Workshop for younger artists.

Ei osallistumismaksua, järjestäjä tarjoaa majoituksen.

Hakuaika 20.2.2014 asti.

Lisätiedot oheisesta liitteestä (PDF)

www.newcommunities.dk


TYÖPAIKKOJA


Aurinkobaletti hakee teknistä vastaavaa


Turkulainen vuonna 1981 perustettu ammattitanssiteatteri Aurinkobaletti hakee teknistä vastaavaa kokopäiväiseen työsuhteeseen.

Aurinkobaletilla on vuosittain 2 – 4 ensi-iltaa ja noin 70 – 90 näytöstä. Teatterin kotinäyttämö sijaitsee Turussa Manillan kulttuuritehtaassa, ja ryhmä esiintyy myös kiertueilla. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii Urmas Poolamets, jonka lisäksi ryhmälle tekevät teoksia säännöllisesti myös vierailevat koreografit.

Teknisen vastaavan työtehtäviin kuuluvat esitysten valosuunnittelu, valo- ja äänitekniikan rakentaminen sekä repertuaarin ylläpito omassa teatteritilassa ja kiertueilla. Esitysten valo- ja ääniajo sisältyvät työtehtäviin. Tehtävään kuuluu lisäksi lavasteista ja tarpeistosta huolehtiminen sekä Manilla-teatterissa järjestettävien yleisötilaisuuksien tekniset tehtävät. Teknisellä vastaavalla on apunaan siviilipalvelusmies.

Kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva koulutus tai vähintään 5 vuoden päätoiminen työskentely vastaavissa tehtävissä. Työkokemuksen tulee painottua valosuunnitteluun ja -tekniikkaan.
 
Tehtävän hoitaminen edellyttää yhteistyökykyä, joustavuutta, oman työn organisoinnin hallintaa sekä suomen kielen taidon lisäksi englannin kielen tyydyttävää osaamista. Työtä tehdään myös iltaisin ja viikonloppuina. Ajokortti on välttämätön (pikku-e).

Työsuhteessa on 4 kuukauden koeaika. Mikäli tehtävään valittu henkilö ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, solmitaan työsuhde määräajaksi. Työsuhteessa noudatetaan teatterialan työehtosopimusta.
 
Hakemukset pyydetään toimittamaan torstaihin 6.2.2014 mennessä osoitteeseen Aurinkobaletti, Manilla, It. Rantakatu 64, 20180 TURKU tai katja.lehmussaari(at)aurinkobaletti.com

Lisätiedot: Katja Lehmussaari, toiminnanjohtaja, puh. 050 524 7921, katja.lehmussaari(at)aurinkobaletti.com
 
AURINKOBALETTI
Manilla, Itäinen rantakatu 64, 20810 Turku
Puh. (02) 284 0100, info(at)aurinkobaletti.com
www.aurinkobaletti.com | facebook.com/Aurinkobaletti


Teatteri Imatra hakee nuorta laulutaitoista naisnäyttelijää

 
Haemme Teatteri Imatraan nuorta laulutaitoista naisnäyttelijää määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.8.2014–31.7.2015.

Lisäksi valitun henkilön on kyettävä osallistumaan harjoituksiin 17.3.–24.5.2014 välisenä aikana teatterinjohtajan kanssa erikseen sovittavina päivinä.

Lisätietoja antaa teatterinjohtaja Timo Rissanen, puh. 020 617 6645 tai timo.rissanen(at)imatra.fi.

Lähetä hakemuksesi ja mahdolliset liiteet 14.2.2014 mennessä:

Teatterinjohtaja
Timo Rissanen
Teatteri Imatra
Kallenkuja 3
55100 Imatra


KOM-teatteri hakee markkinointipäällikköä/tuottajaa


KOM-teatteri on vuonna 1971 perustettu helsinkiläinen teatteri. Kapteeninkadulla entisessä elokuvateatteri Joukolassa toimiva teatteri valmistaa 2–3 ensi-iltaa vuodessa.  Useimmilla esityksillä kierretään eri puolilla Suomea. Teatteri tuottaa myös viikoittaisia ohjelmallisia iltoja KOM-ravintolaan. Vakituista henkilökuntaa on alle 20 henkilöä, vierailijoita ja osa-aikaisia työntekijöitä yli 100 henkilöä vuosittain.

KOM-teatteri hakee tuotantotiimiinsä MARKKINOINTIPÄÄLLIKKÖÄ / TUOTTAJAA vakinaiseen työsuhteeseen 1.3.2014 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Tehtäviin kuuluvat myynnin ja markkinoinnin suunnittelu ja toteutus, tiedotus ja mm. kiertueiden organisointi sekä tuotantoihin liittyvät tehtävät yhdessä muun tuotantotiimin kanssa. Toivomme monipuolista kokemusta vastaavista tehtävistä. Teatterialan tuntemus on eduksi.

Hakemukset 14.2.2014 mennessä osoitteella kom-teatteri(at)kom-teatteri.fi
tai KOM-teatteri, Kapteeninkatu 26, 00140 Helsinki

Lisätietoja antaa 3.–7.2. klo 10–12 Satu Vaverka p. 050 412 7976.
www.kom-teatteri.fi
 


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun haku alkaa


Haluatko opiskella luovassa ja innostavassa ilmapiirissä alan huippuammattilaisten johdolla?  Teatterikorkeakoulun valintaopas on ilmestynyt.

Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Teatterikorkeakoulu, Kuvataideakatemia ja Sibelius-Akatemia yhdistyvät. Perustettu vapaan taiteen yliopisto vahvistaa toiminnallaan taiteen koulutusta, asemaa ja autonomiaa yhteiskunnassa sekä koko Suomen taide- ja kulttuurielämää.

Hakuaika 3.–14.2.2014 seuraaviin opintoihin: tanssinopettajan, teatteriopettajan, valosuunnittelun ja äänisuunnittelun maisteriohjelmat sekä näyttelijäntyön, ohjauksen ja dramaturgian maisteriopinnot.

Hakuaika 3.–14.3.2014 seuraaviin opintoihin:
näyttelijäntyön, ohjauksen, dramaturgian, valosuunnittelun, äänisuunnittelun ja tanssin koulutusohjelmat.

Valintaopas ja tietoa opinnoista löytyvät Teatterikorkeakoulun www-sivuilla
www.teak.fi/Pyrkiminen.

Lisätietoa: hakijapalvelut(at)teak.fi


Tanssinopettajan ja teatteriopettajan maisteriohjelmat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusssa, hakuaika 3.–14.2.2014


Tanssinopettajan ja teatteriopettajan maisteriohjelmat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa

Uusia opiskelijoita valitaan kaksivuotisiin maisteriohjelmiin (120 opintopistettä) keväällä 2014. Koulutus tähtää taideopettajuuden syvälliseen pohdintaan ja rakentaa elävää suhdetta taiteilijuuden ja opettajuuden välille. Tutkinto tuottaa laaja-alaisen opettajankelpoisuuden (kelpoisuus kaikille koulutusasteille).

Maisteriohjelmiin voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet teatteri- tai tanssitaiteen alemman korkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon, soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, BA-tasoisen soveltuvan ulkomaisen tutkinnon tai joilla on opintojen, taiteellisen toiminnan ja työkokemuksen perusteella hankitut korkeakoulun toteamat riittävät tiedot ja valmiudet. Kaikilla tulee olla suoritettuna vähintään 60 op tanssi-/teatteritaiteen korkeakoulutasoisia opintoja.

HUOM! Vuonna 2015 ei järjestetä valintoja tanssinopettajan eikä teatteriopettajan maisteriohjelmiin.

Erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin (60 op) ei järjestetä valintoja keväällä 2014.

Seuraavan kerran valinnat niihin järjestetään keväällä 2015.

Hakuaika maisteriohjelmiin on 3.–14.2.2014. Opinnot alkavat elokuussa 2014.

Hakijan opas löytyy osoitteesta www.teak.fi/Pyrkiminen

Tiedustelut: suunnittelija Justiina Westerinen (@teak.fi) tai puh. 0400-792 078


Teatteri Metamorfoosi: METAWorkshops kevät 2014 – ilmoittautumiset alkaneet

 
Tänä keväänä Teatteri metamorfoosi järjestää viikonloppukurssien sijasta kaksi pidempää, lomille sijoittuvaa fyysisen teatterin kurssia. Ilmoittautumiset ovat alkaneet, tervetuloa!

TEATTERIPELI (25h) – neutraalinaamiosta kohti henkilökohtaista klovnia
17.–21.2.2014

KOHDERYHMÄ
Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (Teatteri, nukketeatteri, sirkus, ooppera, tanssi, teatteriklovneria, naamioteatteri, musiikkiteatteri ja soveltava teatteri.)

AVAINSANAT
Teatteripeli, neutraalinaamio, klovneria, läsnäolo, ryhmän kuuntelu, ilmaisun tarkkuus, improvisaation vapaus, moka


 HIKINEN HILJAISUUS (20h) – naamiot näyttelijäntyössä
18.–21.4.2014

KOHDERYHMÄ
Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (Teatteri, nukketeatteri, sirkus, ooppera, tanssi, teatteriklovneria, naamioteatteri, musiikkiteatteri ja soveltava teatteri.)

AVAINSANAT
Neutraalinaamio, mimodynamiikka, fyysinen roolinrakennus, ekspressiivinen kokonaamio


Tarkemmat kurssikuvaukset: www.metamorfoosi.com/koulutus/
 
Lisätietoja:
soile(at)metamorfoosi.com


Draaman ja elokuvan kesäkursseja Oriveden Opiston Suvessa 2014

 
Käsikirjoittamisen monimuotokoulutus 14.2.–31.12.2014:
vkl- ja etäkoulutusta näytelmän, elokuvan tai tv-draaman käsikirjoitusta suunnitteleville

Draama ja elokuva –osalinja 10.3.–16.5.2014:
kokopäiväkoulutusta näytelmän, elokuvan tai tv-draaman käsikirjoitusta suunnitteleville

www.orivedenopisto.fi


Teatterialan ammattitutkintoon valmistava Nukketeatterin osaamisalan koulutus 3.–5.4.2014, Pieksämäki

 
Teatterialan ammattitutkintoon valmistava Nukketeatterin osaamisalan koulutus alkaa Seurakuntaopistossa Pieksämäellä 3.–5.4.2014 ja kestää  vuoden 2015 loppuun. Koulutus tapahtuu osittain myös Seurakuntaopiston Järvenpään kampuksella. Opettajina toimivat  nukketeatterialan ammattilaiset.Tutkintoa suorittamaan voi hakeutua myös suoraan ilman valmistavaa koulutusta mikäli alalta on riittävästi kokemusta ja osaamista.

Tarkemmat tiedot : www.seurakuntaopisto.fi/koulutus/21-ammatillinen koulutus aikuisille/40-teatterialan ammattitutkinto

Tiedustelut: Koulutuksen vastaava opettaja  marja-liisa.lintunen(at)seurakuntaopisto.fi tai 040 351 1625.


Yoga Camp for Performers - August 2014, Wales, UK

 
This 10-day program provides training for actors and performers from around the world, who may wish to explore the benefits and discipline which Yoga practice can offer. Great importance is given to the cleansing of the system (mind, emotions, body) and collaboration of mind and body.  The performer becomes a clear medium for the play’s message, successfully transmitting positive life-changing concepts to the audience. In order to achieve this, the performer is trained to focus on maintaining high levels of energy on stage, so that they can keep the audience engrossed and in high mental states during the performance. A vegan diet, Yoga, meditation, body training and devised theatre are essential elements of the course. At the end of the nine day training, a certificate for the foundation course will be offered.
 
Theatro Transcendental is a theatre company based in Cyprus, founded by actress and Yoga teacher, Korina Kontaxaki. To find out more about the company, its founder, and the Summer course in Wales, please visit: www.theatrotranscendental.com.
 
Cost: (includes accommodation, classes and meals for 10 days) 600 GBP
Deadline for applications: Sunday 30th March
Program Dates: Friday 8th – Sunday 17th August 2014
 
The working language of the course is English.
 
Performers of various artistic genres, actors, dancers, directors and Instructors from around the world can find out more and apply for participation HERE.
 
Facebook: https://www.facebook.com/events/1399474463637691/


The Prague Summer Theatre School 9.–27.6.2014

 
The Theatre Faculty of the Academy of Performing Arts in Prague (DAMU) is pleased to announce its fifth annual summer theatre school.

The Prague Summer Theatre School (PSTS) will run from June 9th to June 27th 2014. Courses are in English and will take place at DAMU, located in the heart of Prague’s historical center.
The PSTS provides a range of options for those who come and stay awhile as well as for those who prefer a shorter, intensive experience. Choose from three-week or three-day courses in applied theatre, authorial performance, performing with masks, crafting and performing puppets, (Inter)acting with the Inner Partner, stage design, site-specific theatre and more.

Applications are being accepted from January 13th to April 30th, 2014. The PSTS admits qualified students on a first-come, first-served basis. Students may be eligible for financial aid.

For more information, please see our website:
www.damu.cz/international/the-prague-summer-theatre-school

Feel free to contact Alexander Komlosi alexander.komlosi(at)damu.cz, or Irena Feithová, irena.feith(at)gmail.com, Communications Coordinator.


MUITA ILMOITUKSIA

 

Teatteri&Tanssi-lehden tarjous TINFO-tiedotteen lukijoille


Pysy mukana keskustelussa!

Teatteri&Tanssi+Sirkus tarjoaa uusille lukijoille mahdollisuuden tutustua edullisesti alan keskeiseen ja ajankohtaiseen kulttuurijulkaisuun.

10 numeron kestotilauksen saa nyt 47 eurolla (normaalisti 8 numeroa 57 euroa).

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) verkkosivuilla näkyvä Teatteri&Tanssi-lehden logo toimii linkkinä. Sen kautta pääset tekemään tilauksen. Valitse ensin “Jäsentilaus” ja kirjoita kohtaan “oppilaitos” sana TINFOtilaus.

Suoraan tilauslomakkeeseen.

Tarjous voimassa 28.2.2014 asti!

Aurinkoisin terveisin,
Teatteri&Tanssi
Gitta Kärkkäinen, puh. 045-634 7449
 

New_Communities