31.01.2013

TINFO-tiedote 4 / 31.1.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


PRAGMAATTISEN IDEALISTIN LÄHTÖ ON HÄTÄHUUTO JA MYRSKYVAROITUS

Teatteri nousee harvoin uutisaiheeksi television pääuutisiin tai sanomalehden pääkirjoitukseksi. Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa 26.1. kommentoitiin Lahden kaupunginteatterin johtajan Maarit Pyökärin siirtymistä Tampereen Työväen Teatterin johtajaksi. Johtajan hätähuutoa siitä, että seinät maksavat liian paljon, kuunneltiin vihdoin viimein. Silloin kun mitta oli jo tullut täyteen. Ylen puoli yhdeksän uutisissa 28.1. puolestaan kuultiin, miten osa kaupunginteattereista on henkitoreissaan ja miten Pyökärille riitti teatterin jatkuva talousahdinko. ”Kyllä tämä taloustilanne kypsytti päätöstä. Tuli sellainen olo, että nyt minulle riitti”. Teatterin näyttämötekniikka remontoitiin vuonna 2009, ja sen jälkeen kaupunki sitten korottikin tilavuokriaan. Kaupunki ottaa enemmän kuin antaa ja teatterin noidankehä on valmis: kun säästät, sinulta viedään.

Etelä-Suomen Sanomissa pragmaattisen idealistin Pyökärin lähtöä luonnehditaan vakavaksi signaaliksi: Vaikka Pyökäri ei ole ensimmäinen teatterinjohtaja, jota tiukka talous ahdistaa, on hänen eroilmoituksensa otettava myrskyvaroituksena. Lahti on menettämässä asemiaan luovaa väkeä houkuttelevana työpaikkana, mikä heijastuu ennen pitkää myös kaupungin kulttuurista saamiin tuloihin.” Pääkirjoitus päättyy toiveeseen saada tulevaksi johtajaksi ”ihmeidentekijä” näissä talouden näkymissä.


TINFO PÅ SVENSKA

Runebergin päivänä se tulee. TINFO e-Nytt, joka ilmestyy suunnilleen kerran kuukaudessa. Samassa syssyssä käännämme TINFOn liikkuvuuden työkalupakin verkkosivuillemme ruotsiksi, samoin näytelmäkäännöksien tukemiseen tarkoitetun TINFO-apurahan lomakkeen ja ohjeet. Pieniä symbolisia tekoja. Haluamme välttää siiloutunutta ajattelua ja erilaisia bunkkereita. Surullinen olisi ajatus, että ruotsin kieli kuihtuisi vain neljän seinän sisällä käytäväksi privaatiksi puheeksi. Kysymys on myös teatteri-identiteeteistä. Alan uutiskirje on erityisen tärkeä suomenruotsalaiselle nuorelle teatterisukupolvellemme. Kentällä on ehkä sellaisia jännitteitäkin, joiden käsittelyyn TINFO e-Nytt voi tarjota yhden kanavan.


YHTEINEN SYKE.  MURTO ENSEMBLEN TÄYSPUUVILLAKUOSI

Viime viikonloppuna oli Työväen Näyttämöpäivät Mikkelissä. Kaiholla katsoin ohjelmistoa ja vielä enemmän harmitti, kun viidakkorummut kertoivat upeista esityksistä. Olisiko mitään toivoa nähdä Helsingissä esimerkiksi Murto Ensemblen tulkinta Okko Leon Täyspuuvillakuosista?  Tämä anarkistinen Lotta Svärd -liikkeen nuorista naisista kertova näytelmä osoitti voimansa jo Suomenlinnassa kesällä 2009. Murto Ensemblen Täyspuuvillakuosin tekoprosessiin voi tutustua esityksen ohjaajan Liina-Maija Paavilaisen Centria Ammattikorkeakouluun tekemästä opinnäytetyöstä Yhteinen syke. Kohti ensembleteatteria ohjaajan näkökulmasta. Paavilainen soveltaa prosessidraaman käsitettä omistajuus ensembletyöskentelyyn: ”vastuun jakaminen antaa mahdollisuuden jaettuun omistajuuteen”. Ja sitten Paavilaisen pohdintaa ensemblestä: ”Minä uskon ensembleen. Minä uskon vuorovaikutukseen. Ja minä uskon ihmisiin, ja siihen, että niin kauan ei ole hätää, kun emme ole välinpitämättömiä toistemme suhteen.”


AH, AMARILLO

Meksikolaisen Teatro Linea de Sombran  Amarillo on järisyttävä katsomiskokemus. Kurkkulaulua kuin shamanistista rituaalia, taskulampulla valaistuja vesikanistereita, hiekka valuu kanistereista, valuu pusseista. Niin kuin särkyneet unelmat. Hiekka piirtää maahan kuvioita. Esiintyjien fyysisyyttä ei mikään pidättele, he heittäytyvät seinälle kiivetäkseen ”häpeän muurin” ylitse – niin kutsutaan Meksikon ja Yhdysvaltain rajaa, joka paiskoo heidät takaisin, kerta toisensa jälkeen. He improvisoivat, kertovat meille tarinaa siirtolaisista. Videokamera poimii projisoitavaksi kadonneiden kasvoja näyttämön sivustojen hyllyiltä, näyttämön lattia projisoituu ja siinä vaatteet kuin kuivuneet ruumiit.

Köyhää teatteria, rikasta visuaalisuutta. Ja mistä on kyse. Meksikolaismiehestä, joka ylittää rajan mennäkseen unelmien Amarilloon Texasiin. Hän katoaa matkalla. Esitys kertoo niistä, joita ei ole, joilla ei ole nimiä, jotka kuolivat nestehukkaan tai jotka tulivat tapetuiksi. Esitys kertoo kotiin Meksikoon jääneistä, enimmäkseen naisista, jotka yrittävät selviytyä.  

"We consider theatre as a reduction and protection space for a certain essential condition of human existence. We're not looking for anything spectacular or innovative, we're looking for life on stage, with all its facets, through theatrical approach." (esityksen ohjaaja Jorge Arturo Vargas)

Mene Espooseen, mene suoraa päätä Espoon teatteriin. Espoossa näet sen vielä.


NEUVOSTOLIITTO MEISSÄ

Radion ääreen kannattaa asettautua torstaina 7.2. illalla tai sitten sunnuntaina 10.2. Pietari Kylmälän, Kai Rantalan ja Hannu Kariston radiodokumentti Neuvostoliitto meissä  on matkannut Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön mukana palvelutaloissa ja ikäihmisten Neuvostoliitto-muistoissa. Olin katsomassa yhtä kiertuekeikkaesitystä, katsojien reaktioita ja esityksen synnyttämiä kommentteja ja keskustelua. Oltiin kohtaamisen ytimessä. Ja Neuvostoliitto on kyllä toiveproggis radiolle, siinä on äänidramaturgialla niin merkittävä osuus. Eläköön äänisuunnittelu(kin)! 


ELÄMYSNÄLKÄ

Guardianin kulttuuriammattilaisten verkostossa on käyty keskustelua yleisön elämysnälästä, halusta aktiiviseen fyysiseen vuorovaikutukseen tekijöiden kanssa. Englantilaiset ovat kadehdittavan pragmaattisia.  Annetaan viisi nyrkkisääntöä yleisön näkökulmasta.


USKOMATTOMIA KOHTAAMISIA

Nordean järjestöpankkipuolella yhteyspäällikkö silmänkorkeudella puhuu siitä, miten pankin asia on tietenkin ostaa ja myydä rahaa, mutta pankki kokee asiakseen myös auttaa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä.  Hän suree sitä, että niin moni pieni toimija joutuu yksinään ratkomaan asioita, jolloin rahan hallinnointi voi muodostua kompastuskiveksi.  Pitäisi panostaa talousosaamiseenkin. Kun se puoli on kunnossa, voi keskittyä varsinaiseen toimintaan.  Hän suree sitä, ettei toimijoilla ole mitään puskuria ja kertoo usein myös kysyvänsä, miksi teette tätä itseksenne, miksi ette tee tätä yhdessä. Hän puhuu intomielisesti siitä, miten tärkeätä hänen on työssään selvittää jokaisen asiakkaan toiminnan luonnetta, sisältöjä. Vain sitä kautta hän voi auttaa.

Näin suurta ymmärrystä ja arvostusta yleishyödyllistä toimintaa kohtaan kuulee harvoin. Tästä ihmisestä haluan pitää kiinni! (Huom. tämä ei ole maksettu mainos.)

USKO TOKI


UskoToki4_2013

TINFON ILMOITUKSIA

Ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt  julkaistaan tiistaina 5.2.2013

TINFO alkaa koota teatterialan asioita uutiskirjeeksi på svenska, ensimmäinen ilmestyy Runebergin päivänä tiistaina 5. helmikuuta 2013. TINFO e-Nytt lähetetään myös TINFO-tiedotteen tilaajille.

Aineistopäivä tähän ensimmäiseen lähetykseen on torstaina 31. tammikuuta.
Meille voit siis jatkossa lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(at)tinfo.fi


TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.

TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Katso lista tähän asti myönnetyistä TINFO-apurahoista.


Kalentereita vielä saatavillla - vastaa pieneen Teatterikalenteri 2013 -kyselyyn!

Vastaa pieneen Teatterikalenteri 2013 -kyselyyn!

Vuoden 2013 Teatterikalentereita on vielä jäljellä. Kalentereita voit tilata verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse 09-25112120

UUTISIA

OKM: Ensimmäinen taideneuvosto nimetty

Taidekorkeakoulun rehtori Tiina Rosenberg luotsaa taideneuvostoa ensimmäiset neljä vuotta. -
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on nimennyt taideneuvoston puheenjohtajan ja jäsenet toimikaudeksi 1.1.2013-31.8.2016. Uuden taideneuvoston puheenjohtajana toimii rehtori Tiina Rosenberg (Helsinki). Opetus- ja kulttuuriministeriö nimeää normaalisti taideneuvoston kolmivuotiskausiksi, mutta nyt taideneuvoston toimikausi jatkuu poikkeuksellisesti elokuun loppuun 2016 asti.

Muita jäseniä ovat teatteri- ja elokuvaohjaaja Pauliina Feodoroff (Ivalo), taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila (Helsinki), muusikko Jaakko Kuusisto (Lahti), taidemaalari Heikki Marila (Turku), yliopistolehtori Alfonso Padilla (Helsinki), apulaiskaupunginjohtaja Piia Rantala-Korhonen (Oulu), kustannuspäällikkö Saara Tiuraniemi (Hämeenlinna) ja kirjailija Antti Tuuri (Helsinki).

Taideneuvosto päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä sekä nimeää sekä valtion että alueellisten taidetoimikuntien jäsenet kaksivuotiskausittain. Neuvosto tekee Taiteen edistämiskeskukselle esityksen taiteen määrärahojen jakaantumisesta sekä tekee esityksen taiteen akateemikon arvonimestä. Lisäksi se toimii opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelimenä taidepoliittisissa linjauksissa.

- Taideneuvostoon esitetyt jäsenet ovat taiteeseen ja kulttuuriin perehtyneitä henkilöitä. Jäsenistä muodostuu kokoonpano, jonka taiteellinen ja muu asiantuntemus on monipuolista, toteaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Kokoonpanossa on lisäksi huomioitu vähemmistökulttuurit ja monikulttuurisuus.

- Taideneuvostolla on  keskeinen rooli suomalaisen taiteen kehittämisessä. Tarvitaan rohkeutta tukea uutta, vahvistaa kansainvälisyyttä sekä huolehtia taiteen vapaudesta ja toimintaedellytyksistä.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Anne Moilanen, puh. 050 347 8299
- kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, puh. 0295 3 30285


Lasten ja nuorten teatteripalkinto 2013 -finalistit julkistettu


Suomen Teatterit ry ja Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry palkitsevat vuoden 2012 aikana ansioituneen lastenteatteritoimijan valtakunnallisessa teatterialan Thalia-gaalassa 10.3. Seinäjoella. Kilpailun raati on valinnut finaaliin viisi ehdokasta, jotka edustajat erilaisia puolia lastenteatterikentästä.
 
Kilpailun voittajan valitsee lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Finalisteja ovat Kemin taksipalvelu ja Metsä-Fibrea Oy, Teatteri Hevosenkenkä, Turun kaupunginteatterin projekti LVR - Kuinka Selvitä Laitoksesta, Lilla Teaternin esitys I taket lyser stjärnorna ja TOTEM-teatteri.
 
Lastenteatterin saavutettavuus on suuri haaste, sillä kouluilla ja päiväkodeilla on nykyisin yhä harvemmin määrärahoja lasten teatterikuljetuksiin. Kemin taksipalvelu ja Metsä-Fibrea Oy ovat osoittaneet raikkaan tavan tukea lastenteatterin saavutettavuutta järjestämällä kuljetukset Kemin kaupungin teatterin Mörköjen yö -näytelmään. Yritykset näyttävät hienoa esimerkkiä muille yhteistyömuodoista lastenteattereiden kanssa.
 
Viime vuosina lastenteatterikentältä on kadonnut useita toimijoita, mutta Teatteri Hevosenkenkä on kyennyt selviytymään alan kasvavista taloudellisista haasteista. Teatteri on tuottanut laadukasta ja monipuolista lastenteatteria jo 38 vuoden ajan ja kasvanut samalla tunnelmallisessa miljöössä toimivaksi lasten kulttuurikeskukseksi.
 
Turun Kaupunginteatterin LVR - kuinka selvitä laitoksesta toteutettiin syrjäytymisuhan alla olevien ja lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten kanssa, ja projekti sai tukea Myrsky-hankkeelta. LVR terminä tarkoittaa liikkumavapauden rajoittamista. Nuoret esittivät itse työstämänsä näytelmän loppuunmyydyille katsomoille. Haastavan yleisötyöprojektin toteutus on kunniakas suoritus teatterilta ja osoitus siitä, miten taiteen avulla voidaan auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria.
 
Lilla Teaternin I taket lyser stjärnorna puolestaan on ansiokas perinteisen nuortenteatterin tuotanto. Tarkasti tunteita kuljettava esitys on monitasoisesti näytelty ja kaikilta osa-alueiltaan loppuun saakka hiottu kokonaisuus.
 
TOTEM-teatteri on kiertävä espoolainen ammattiteatteri, joka toteuttaa nykylastenteatteria intohimoisesti ja käsittelee ajassa olevia ilmiöitä lasten näkökulmasta. Teatterin ohjaukset ja lavastukset ovat olleet vaikuttavia. Lisäksi teatteri luo esityksistä mukavan tilaisuuden, joissa lapset voivat jäädä keskustelemaan esityksen jälkeen. Tämä on osoittanut miten huomattavan avoimia lapset ovat nykytaiteelle.
 
Raadissa ovat olleet mukana Teatteri Mukamaksen johtaja Mansi Stycz, Oulun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki, toimittaja Maria Säkö, Suomen Assitej ry:n puheenjohtaja Nina Jääskeläinen ja Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Lisätietoja:

Suomen Teatterit ry
toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
p. (09) 2511 2150
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi
 
Suomen Assitej ry
Puheenjohtaja Nina Jääskeläinen
p. 0440 866 355
nina.jaaskelainen(a)assitejfi.org
www.assitej.fi


Liite: Tiedote Lasten ja nuorten teatteripalkinto 2013 (pdf 116 kt)Vuoden Teatteri 2013 -kilpailun finalisteina kisaavat Teatteri Jurkka ja Teatteri Telakka

Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2013 -raati on valinnut kilpailun finaaliin helsinkiläisen Teatteri Jurkan ja tamperelaisen Teatteri Telakan. Teatterit edustavat alan pieniä aktiivisia toimijoita ja raati halusi valinnallaan nostaa esiin elinvoimaisten selviytyjien ansiokkaan toiminnan ja elämäntyön teatterikentällä. Lopullisen voittajavalinnan tekee näyttelijä Esko Roine ja voittaja julkistetaan teatterialan Thalia-gaalassa 10.3. Seinäjoella.
 
Teatteri Jurkalle on muotoutunut vuosien saatossa omaleimainen profiili ja teatterilla on tinkimätön ja rohkea oma taiteellinen linja. Vuonna 1954 perustetun Jurkan ohjelmisto on ollut kautta linjan laadukasta ja toiminnassa on uskallettu pitää mukana ennakkoluulottomasti nuoria tekijöitä. Teatterilla on ollut vuosien varrella myös runsaasti hienoja kantaesityksiä. Jurkan intiimi toimitila on haaste teatterille, sillä pieni katsomo on helppo täyttää mutta pienillä katsojamäärillä taas on vaikea kattaa toiminnan kulut. Jurkka on kuitenkin selviytynyt vuosikymmeniä elinvoimaisena teatterina alati kovenevassa kilpailutilanteessa.
 
Teatteri Telakka on ollut erityinen edelläkävijä teatterikentällä. Teatteri kehitti aikanaan täysin uudenlaisen toimintamallin, jossa yhdistyi teatteri- ja ravintolatoiminta. Epäilijöitä toiminnalle riitti, mutta teatterin kevyt rakennemalli sekä omaleimainen ja vaihtoehtoinen ohjelmisto ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi yli 16 vuoden ajan. Telakka on suomalaisten tekijöiden ja kirjailijoiden paikka. Se tavoittaa kiitettävästi nuoria aikuisia yleisökseen. Telakka tarjoaa tärkeän vierailunäyttämön Tampereella muille teattereille. Myös kehitysvammaisille tehdään työtä liikenevillä pienillä resursseilla. Näytelmä Kuningatarleikit vieraili vuonna 2012 Meksikon DramaFest –tapahtumassa.
 
Vuoden Teatteri 2013 -raadissa ovat olleet mukana Lahden kaupunginteatterin johtaja Maarit Pyökäri, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry
toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
p. (09) 2511 2150
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi

Liite: Tiedote Vuoden Teatteri 2013 (pdf 96,7 kt)


Teatteri Vanha Juko oli Vuoden vasemmistolainen kulttuuriteko


Vasemmistotaiteilijat ja -kulttuurityöntekijät toimintaryhmä VATAK  on myöntänyt Vuoden vasemmistolaisen kulttuuriteko-palkinnon  lahtelaiselle Teatteri Vanhalle Jukolle sinnikkäästä ja  peräksiantamattomasta työstä paremman taiteen ja yhteiskunnan  puolesta. Palkintoa ei myönnetty yksittäisestä teosta vaan siitä  pitkäjänteisestä työstä, jota Teatteri Vanha Juko on harjoittanut  jo 17 vuoden ajan uimalla vastavirtaan kantaaottavalla taiteellaan ja  toiminnallaan.

 Vanha Juko tekee jatkuvaa myyräntyötä paremman Lahden puolesta  järjestäen viikoittaisia klubeja ja keskustelutilaisuuksia ja  toimivalla julkisena olohuoneena kaupunkilaisille. Vanha Juko tunnetaan  myös useista menestysnäytelmistä, mm. Kahdeksan surmanluotia on  nähty teattereissa ympäri Suomea. Teatteri onkin onnistunut luomaan  laajan yleisön myös kotikaupunkinsa ulkopuolella. Yhteiskunnallisuus  ja eettisyys ovat pitkään muodostaneet Vanhan Jukon selkärangan ja  muodostavat jatkossakin, lupaa teatterin taiteellinen johtaja Jussi  Sorjanen.

 Vuoden vasemmistolainen kulttuuritekopalkinto jaetaan kolmatta kertaa.
 Aiemmat palkinnot on myönnetty artisti Karri “Paleface” Miettuselle  ja Eduskunta – satiiri vaurauden uusjaosta-teatteriesitykselle.
 Palkinnonsaaja valitaan jäsenäänestyksellä ja ehdokasasettelu on  avoin.

 Taiteilija Janne Virkkusen lahjoittama kiertopalkinto “Tyytyväisyys  on intohimon kuolema” ojennetaan Teatteri Vanhalle Jukolle torstaina
 31.1.2013 klo 15 Antikvariaatti Sofiassa, Vuorikatu 5, Helsinki.
 Tilaisuus on kaikille avoin.

 Teatteri Vanha Juko: www.vanhajuko.fi

 Lisätiedot: Jan Liesaho, VATAK:n tiedottaja, 050-3210223,  Liesaho(at)nic.fi


Teatterimuseon Kysy museolta -palvelu avattu

Teatterimuseo on avannut Kysy museolta -verkkotietopalvelun yhdessä kuuden muun museon kanssa. Kysy museolta -palvelun kautta yhteydenotto Teatterimuseon tietopalveluun helpottuu entisestään. Palvelun kautta voi kysyä mitä tahansa Teatterimuseon toiminnasta, kokoelmista tai ylipäätään teatterista ja esittävistä taiteista. Kysymyksiin vastataan sähköpostitse ja osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan verkkopalvelussa. Kysymyksistä vastauksineen kertyy sivustolle tietopankki, johon voi tehdä hakuja.

Teatterimuseo on esittävien taiteiden alueen valtakunnallinen erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla. Museon pääasiallinen tallennusvastuualue on kotimainen ammattimainen teatteri ja tanssi. Teatterimuseon kokoelmat sisältävät esineitä, asiakirja-aineistoa, valokuvia ja AV-aineistoa suomalaisilta ammattiteattereilta, teatterintekijöiltä ja taiteilijoilta. Kokoelmat esitellään tarkemmin museon www-sivuilla kokoelmat-pudotusvalikon alasivuilla. (www.teatterimuseo.fi/kokoelmat)

Teatterimuseon kysymysten ja vastausten sivun osoite on http://www.teatterimuseo.fi/tietopalvelu/kysy-museolta.


Oulun juhlavuoteen laaja taideyhteistyö: oululaisten tarinat esityksiksi

Tarinoiden keräys käynnistyy Tarinateltta-tapahtumissa helmikuussa, esitykset toukokuussa
 
Osana uuden Oulun juhlavuotta 2013 kerätään muistoja ja tarinoita, elämän onnellisia sattumuksia ja iloa aiheuttaneita hetkiä, jotka sijoittuvat johonkin tiettyyn paikkaan Oulussa: esim. risteys, puisto, aula. Tavallisten oululaisten ihmisten lyhyet kertomukset kerätään kevättalven aikana kahvikupposen äärellä Tarinateltta-tapahtumissa.

Tarinoita voi myös tuoda teatterin ala-aulan postilaatikkoon tai lähettää postitse osoitteella: Oulun kaupunginteatteri, Heta Haanperä PL 5, 90015 Oulun kaupunki tai sähköpostilla: heta.haanpera(at)ouka.fi
 
Tarinoita toivotaan erilaisilta ja kaikenikäisiltä oululaisilta ihmisiltä, myös uuden Oulun alueelta. Niiden pohjalta tuotetaan taiteen keinoin pieniä paikallisia esityksiä, musiikkia sekä kuva- ja katutaidetta kaikille oululaisille nähtäväksi alkuperäisiin tapahtumapaikkoihinsa eri puolille kaupunkia Lasten ja nuorten teatterifestivaaliviikon aikana 20. ja 25.5. Toteutus tapahtuu oululaisten taiteilijoiden, taiteen harrastajien ja taideoppilaitosten yhteisponnistuksena. Projektia vetää Oulun kaupunginteatterin ohjaaja Heta Haanperä.
 
Laajassa yhteistyössä ovat mukana Oulun kaupunginteatteri, Oulun juhlavuosi, Oulun yliopiston opettajakoulutuksen taide- ja taitopainotteisen kasvatuksen ja draama-sivuaineen ryhmät, Oulun Tähtisirkus, Oulun taidekoulu, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio ja Kulttuuritalo Valveen sanataidekoulu.
 
Tarinateltta-tapahtumat
La 9. ja la 16.2. klo 12-16 teatterilla
La 16. ja la 23.3. klo 12-16 Rotuaarilla
ja uuden Oulun alueella kevään aikana
 
Oulun Tarinakartta -esitykset
Lasten ja nuorten teatterifestivaalilla ma 20. ja la 25.5. eri puolilla Oulua
 
Lisätiedot: ohjaaja Heta Haanperä p. 044 703 7019, heta.haanpera(at)ouka.fi
ja tapahtumatuottaja Sari Tanner p. 044 703 7113, sari.tanner(at)ouka.fi


Oulun kaupunginteatteri kiertää Oulun kouluilla kevään aikana

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ja Oulun kaupunginteatterin yhteistyössä näytelmä kiertää kaikkien Oulun koulujen 8.-luokkalaisten luona. Esityksen näkee 2000 kasiluokkalaista 40 eri luokalla ja 25 koululla.
 
”Tämän esityksen hienous on se, että esitystä ei vain esitetä, vaan nuoret pääsevät teatterilaisten kanssa pohtimaan joka perheessä tapahtuvaa kasvatusta. Olemme asettaneet itsellemme haasteen saada nuoret katsomaan kaupunginteatterin esityksiä. Varmin tapa tavoittaa tämä kohdeyleisö on viedä esitys heidän luokseen”, kertoo teatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.
 
Upeasti tiivistynyt yhteistyö Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden kanssa koulukiertueen muodossa on teatterille uutta. Myös Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä on tyytyväinen: ”On hienoa, että teatteri jalkautuu kouluille ja vie kulttuurielämyksiä lapsille ja nuorille”.

TAPAHTUMIA

Esa Kirkkopellon luentodemonstraatio Tilapäiset absoluutit 14.2.2013

Paikka: Eskus (Esitystaiteen keskus), Puhdistamo (rak. 6), Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti
Aika: torstai 14.2.2013 kello 16:00–18:00

Esa Kirkkopelto, Taiteellisen tutkimuksen professori (TeaK) ja Toisissa tiloissa ryhmän koollekutsuja (Eskus), esittelee uuden taiteellisen tutkimusprojektinsa, jonka lähtökohtana ovat Toisissa tiloissa –ryhmän harjoittamat kollektiiviset ruumiilliset muodonmuutokset.

”Tilapäiset absoluutit” on alun perin Harry Martinsonin vuonna 1938 esittelemä termi (provisorisk absolut), jonka avulla hän pyrki ymmärtämään runouden mahdollisuutta modernin luonnontieteen mullistamassa maailmassa. Voisiko runo muodostaa rajatun kytköksen kaikkeuteen, tilapäisen ja väliaikaisen absoluutin, joka yhdistäisi ihmiskokemuksen johonkin, joka empiirisesti ylittää inhimillisen kuvaus- tai sietokyvyn? Tutkimusprojektin työhypoteesissa yhdistyy teoria ja taiteellinen käytäntö. Yhtäältä tavoitteena on Martinsonin idean yleistäminen: Entä jos ihmiskokemus ja sitä peilaava maailma voitaisiinkin ymmärtää erilaisina ja moninaisina tilapäisinä absoluutteina? Toisaalta on tarkoitus tutkia sitä miten ihminen voi esityksellisin keinoin muuttaa kokemustaan tilapäisten absoluuttien suuntaan. Toisissa tiloissa –ryhmän kehittämiä harjoitteita tarkastellaan sekä muutoksen aikaansaamisen että sen tutkimisen mediumeina.

Poliittiset, eettiset ja ekologiset syyt tällaiseen tutkimiseen perustellaan tekstissä ”Yleistetyn antropomorfismin toinen manifesti: tilapäiset absoluutit” ja se on saatavilla ryhmän sivuilta: www.toisissatiloissa.net. Teksti jatkaa ja täydentää aiemmin vuonna 2004 julkaistua ”Yleistetyn antropomorfismin manifestia”, jossa ideana oli ihmishahmon yleistäminen ja lainaaminen ei-inhimillisille kokemus- ja olomuodoille. Nyt tavoitteena on ulkoisesti havaittavan hahmon lisäksi yleistää inhimillisen kokemuksen näkymätön sisäinen rakenne ja dynamiikka.

Eskuksessa järjestettävässä tilaisuudessa koetellaan tutkimushankkeen perushypoteeseja sekä teoriassa että käytännössä. Tilaisuuteen saapuvia kehotetaan mahdollisuuksien mukaan tutustumaan etukäteen Manifestitekstiin.

Tilaisuus kestää kaksi tuntia sisältäen keskustelun ja kahvitarjoilun.

Lisätiedot ja tiedustelut: Esa Kirkkopelto, esa.kirkkopelto(at)teak.fi, 0400-792594


Saksalaisen näytelmän antologian julkistaminen ja Dea Loherin vierailu 14.2.2013 Lavaklubilla, sekä 15.2. Dea Loher Diana -näyttämöllä


Goethe-Institut Finnland julkaisee kuusi saksalaista näytelmää Peruskivet-nimisessä antologiassa. Kirjan julkistamistilaisuudessa torstaina 14.2.2013 kello 18 on vieraana kirjailija Dea Loher, jonka näytelmä Viattomuus on yksi valikoiman teksteistä.   

Saksankielisissä maissa teatterilla on merkittävä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä ja näytelmäkirjallisuus on tärkeä osa kirjallisuutta. Näytelmäkirjallisuus on edelleen yksi teatterin peruskivistä, ja se on vuosisatojen myötä kehittynyt sekä etsinyt uusia muotoja. Goethe-Institutin toimittama ja Jukka-Pekka Pajusen aloitteesta syntynyt kokoelma Peruskivet. Kuusi näytelmää saksankielisiltä näyttämöiltä esittelee suomalaisille lukijoille kuusi uutta, ajatuksia herättävää näytelmää saksankielisiltä näyttämöiltä.

Antologian lähtökohtina olivat Teatterikorkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa pidetyt käännöstyöpajat, joihin osallistui saksaa taitavia saksalaisen kulttuurin tuntijoita, joille teatteri on lähellä sydäntä. Jukka-Pekka Pajunen toimi kääntäjien mentorina. Antologian toimittajat asettivat ehdolle valikoiman näytelmiä, joiden perusteella kääntäjät tekivät valintansa antologiaa varten käännettävistä teoksista.

Saksassa ovat antologian näytelmät kantaesitystensä jälkeen herättäneet keskustelua ja niiden muoto sekä teemat ovat kiinnostaneet sekä yleisöä että kriitikoita. Teemat, kuten syrjäytyminen, väestön ikääntyminen, työelämän paineet, fundamentalismi tai maahanmuuttajien ja kantaväestön yhteentörmäys, herättävät keskustelua kaikkialla Euroopassa.

Teatterikorkeakoulun opiskelijat lukevat Kansallisteatterin Lavaklubin tilaisuudessa otteita näytelmistä, illan juontaa Jukka-Pekka Pajunen.

Antologian näytelmät:

Dea Loher: Viattomuus - Unschuld (UA 2003), suom. Emilia Pöyhönen
Händl, Klaus: (VILLIT) Mies jolla on surulliset silmät -  (WILDE) Mann mit traurigen Augen (UA 2003), suom. Linda Wallgren
Feridun Zaimoglu: Mustat neitsyt - Schwarze Jungfrauen (UA 2006), suom. Ville Koskivaara
Dirk Laucke: vanha tummansininen ford escort - alter ford escort dunkelblau (UA 2007), suom. Merja Sainio
Nis-Momme Stockmann:  Mies joka söi maailman - Der Mann der die Welt aß (UA 2009), suom. Juho Gröndahl
Jan Neumann: Peruskiviä - Fundament (UA 2009), suom. Merja Sainio

Dea Loher (GER) keskustelee Erik Söderblomin kanssa 15.2.2013 Diana-näyttämöllä

Viiruksen ja Klockriketeaternin yhteistuotanto, Dea Loherin Oskuld (suom. Viattomuus) saa ensi-iltansa 15.2. Samana päivänä saksalainen näytelmäkirjailija Dea Loher osallistuu keskusteluun ohjaaja Erik Söderblomin kanssa Diana-näyttämöllä.

Describing the Absurdities of European Life from Within and from Outside – the themes in “Unschuld” discussed by Dea Loher (GER) and Erik Söderblom (FIN).
Perjantaina 15.2 klo.15-17 Diana-näyttämöllä, Erottajankatu 7 Helsingissä.Hurraa! Kotimainen teatterifestivaali lapsille ja nuorille pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa 15.-23.3.2013


– kiinnostavaa, uutta ja elinvoimaista teatteria

Kuudetta kertaa järjestettävä Hurraa! -festivaali keskittyy tänä vuonna erityisesti nukketeatteriin, mutta esittelee muitakin teatterin lajeja musiikkiteatterista tanssiin ja sanattomaan teatteriin. Hurraa!:n ohjelmistossa on myös kaksi kantaesitystä, joiden ensi-illat ovat Annantalolla:
Tangoteatteri Kiukkaraisen Peikkotango ja ReunaRyhmän ja Matkalaukkuteatterin Pim Pam pallomaakailuseik. Yhteensä Hurraa! -esityksiä on kahdeksan, ja näytöksiä koko festarilla yli 50. Hurraa!:n koko ohjelmisto aikatauluineen löytyy liitteestä ja festivaalin nettisivuilta
http://hurraa.org, joilla on myös paljon lisätietoa ja kuvia esityksistä.

Hurraa!:n käynnistää Suomen Uniman järjestämä Nukketeatterin näyteikkuna – Tarinoita kaukomailta Stoassa viikonloppuna 15.-17.3. kahdellatoista ajankohtaisella ja innostavalla nukketeatteriesityksellä, joista kolme on suunnattu aikuisille ja seitsemän eri-ikäisille lapsille. Lisätietoa löytyy Hurraa!:n ja Uniman nettisivuilta.

Katseltavaa riittää kaikenikäisille, ja nukketeatteria pääsee myös itse kokeilemaan työpajoissa. Myös Kanneltalossa on nukketeatterinäyttely Hurraa! -viikolla. Oheisohjelmasta löytyy lisätietoja nettisivulta http://hurraa.org/oheisohjelmaa/.

Festivaalin tuotantoryhmä haluaa nostaa esiin lasten- ja nuortenteatterin merkitystä ja toivoo, että Hurraa! toisi iloa ja energiaa, uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia niin katsomossa istuville lapsille ja aikuisille kuin näyttämön puolella työskenteleville lasten- ja nuortenteatterin ammattitaitoisille tekijöille. Lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen mahdollisuuksia ei pidä aliarvioida. 2000-luvun lasten- ja nuortenteatterin tekijät ovat ennakkoluulottomia
ammattilaisia, joilla on osaamista, näkökulmaa ja taiteellista näkemystä. He haluavat tarjota parasta mahdollista teatteria kaikille ikäryhmille.

Festivaalin ohjelmasta ja toteutuksesta vastaavat Helsingin kulttuurikeskus ja Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuripalvelut sekä Suomen Unima ry. Mukana on myös Nukketeatterikeskus Poiju, joka vastaa erityisesti työpajojen ja näyttelyiden suunnittelusta.

Lisätietoja festivaalista: http://hurraa.org ja tuottaja Anna Martikainen, (09) 310 37466, hurraa.festivaali(at)hel.fi.
Nukketeatterin näyteikkunasta voi tiedustella myös Suomen Unimasta: Arja Hokkanen, 046 811 4024, unimafinland(at)gmail.com, www.unima.fi
Festivaalijulisteita ja esitteitä on saatavilla, tiedustelut tuottaja Anna Martikainen.


V-Day hyväntekeväisyystapahtuma Turussa 14.2.2013

Eve Ensler, s. 1953, on amerikkalainen dramaatikko ja feministi, joka tunnetaan ensisijaisesti The Vagina Monologues-näytelmän kirjoittajana.

Vaginamonologeja perustuu yli 200 naisen haastatteluun, joissa he kertovat seksuaalisista kokemuksistaan, unelmistaan, fantasioistaan, hyvistä ja huonoista suhteistaan sekä synnytyskokemuksistaan. Monologit käsittelevät myös naisten kokemia raiskauksia ja
ympärileikkauksia. Niitä esittävät näyttelijät ja tunnetut naishenkilöt. Lipputulot lahjoitetaan lyhentämättöminä naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön.

V-Day hyväntekeväisyystapahtuma järjestettiin ensi kerran 1998 ja monologit on käännetty yli 50 kielelle ja esitetty yli 140 maassa.

Hyväntekeväisyystapahtuma V-Day järjestetään nyt neljättä kertaa Turussa.

Tänä vuonna tapahtumaa emännöi Linnateatteri ja Åbo Svenska Teater sekä Turun Kaupunginteatteri ovat mukana järjestämässä tapahtumaa. Vaginamonologeja lukevat tänä vuonna mm.:

Merja Larivaara, näyttelijä
Anu Sinisalo, näyttelijä
Jonna Nyman, näyttelijä (ÅST)
Tove Qvickström, näyttelijä (ÅST)
Ritva "Kike" Elomaa, kansanedustaja
Heidi Leyser-Kopra, eläinsuojeluvaltuutettu
Reeta Vestman, näyttelijä (Turun Kaupunginteatterin "Kakola")
Li Andersson, poliitikko, Vasemmistonuorten puheenjohtaja
Natalil Lintala, näyttelijä
Tove Qvickström, näyttelijä
Pirkko Keskinen, toimitusjohtaja
Kirsi-Kaisa Sinisalo, Rauman Kaupunginteatterin johtaja
Maija Palonheimo, Linnateatterin teatterinjohtaja
Osa teksteistä luetaan ruotsiksi. Naislukijoiden lisäksi tapahtumassa esiiintyy Veeti.

90 % tapahtuman lipputuloista lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle ja loput 10 % tuloista lahjoitetaan kansainvälisen V-Day organisaation valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen, One Billion Rising-kampanjalle.

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

Toimiminen sisäisen kumppanin kanssa – (Inter)acting with the Inner Partner

Alkeisryhmä Esitystaiteen keskuksessa Suvilahdessa, 4.2 – 20.5.2013

Toimiminen  sisäisen kumppanin kanssa, (Inter)acting with the Inner Partner on improvisaatioon perustuva, yksin tehtävä avoin harjoitustapa, jonka avulla harjoitetaan ja opiskellaan holistisesti luovan,  kurinalaisen, leikkisän ja spontaanin vuorovaikutuksen perusdynamiikkaa esiintymistilanteessa.

Tätä harjoitustapaa opetetaan Prahan Teatteriakatemiassa (DAMU) osana authorial acting (tekijälähtöinen näytteleminen) opetuskokonaisuutta sekä Erasmus vaihto-­opiskelijoille.
Suomessa  ohjaaja Milja Sarkola on käyttänyt AWIP-­harjoitetta osana esitysten harjoitusprosessia.

Harjoituskerrat kestävät noin 90-­120 minuuttia, ja niihin voi osallistua enintään 12-­14 opiskelijaa. Harjoituksen opettajana toimii näyttelijä ja teatteritaiteen tohtori Alexander Komlosi (NYC/Praha). Kurssilla opettaa myös vierailevana opettajana mm. näyttelijä Hanna Raiskinmäki.

Työpajan työskentelykieli on englanti. Osallistujia rohkaistaan käyttämään harjoitellessaan omaa äidinkieltään.

Tunnit pidetään maanantaisin 4.2 – 20.5.2013 klo 17.30 – 19.30.
Esitystaiteen keskus Suvilahti, Puhdistamo, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki,
www.esitystaide.fi

Hinta 45€/kk (4 harjoituskertaa). Osallistujat maksavat kuukauden harjoituskerrat
etukäteen. Harjoitetta voi kokeilla kolme ensimmäistä kertaa ilmaiseksi ennen sitoumuksen
tekemistä.

Lähetä lyhyt kuvaus itsestäsi tai CV osoitteeseen: akomlosi(at)interactingwiththeinnerpartner.org.
jos mahdollista, kuvaus tai CV olisi hyvä olla englanniksi.
14 ensimmäiselle ilmoittautuneelle voidaan taata paikka kurssilla.

Hakemusten deadline 1.2.2013

Lue lisää liitteestä

english version here (pdf)


Lisätietoja:
www.interactingwiththeinnerpartner.org
Alexander Komlosi:
akomlosi(at)interactingwiththeinnerpartner.org
puh: (+358) 40 411 0706


Nukketeatterikeskus Poijun kurssit keväällä 2013

Nukketeatterikeskus Poiju järjestää keväällä 2013 koulutusta yhteistyössä Koulutuskeskus Agricolan kanssa. Kurssit ja luennot soveltuvat kaikille nukketeatterista kiinnostuneille.

Varjoteatterikurssi 2-3.2 tai 9.2.–10.2.2013 kello 10-17
Tutustumme varjoteatterin kiehtovaan maailmaan rakentamalla erilaisista materiaaleista varjoteatterinukkeja. Kokeilemme itse valmistettuja nukkeja erityyppisillä näyttämöillä ja tutustumme myös varjoteatterinäyttämön tekniikkaan.
Kurssin kesto yhteensä 14 tuntia. Ohjaaja: Anne Lihavainen.
Hinta: 100€, PoijuPaikkalaisille 85€ (hinnat sis. alv 23 %)

Rainerin käsinukkepaja 13-14.4 tai 20.4.–21.4.2013 kello 10-17
Rainerin käsinukkepajassa tutustutaan nukkeihin, jotka on rakennettu pehmeistä materiaaleista. Kurssilla tehdään oma käsinukke ja perehdytään materiaalien variaatioihin – helppoa, hauskaa ja innostavaa!
Materiaaleina käytetään joustofroteeta, vanua, lankaa, kangasta ja vesivärejä.
Kurssin kesto yhteensä 14 tuntia. Ohjaaja: Rainer Kaunisto.
Hinta: 100€, PoijuPaikkalaisille 85€ (hinnat sis. alv 23 %)

Maksu suoritetaan Nukketeatterikeskus Poiju Oy:n tilille FI05 4055 0010 2101 99.
Viite: kurssi. Kurssille pääsee kuittia vastaan. Kahvi-/teetarjoilu sisältyy hintaan.
Kurssit pidetään Nukketeatterikeskus Poijun toimitiloissa Herttoniemessä, os. Sahaajankatu 19, 00880 Helsinki.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut:
teija.sivula(at)nukketeatterikeskus.fi, p. 044-5583660
www.nukketeatterikeskus.fi/kurssit.php


Helsinki International Theatre: Klovnerian peruskurssi ja Capoeirakurssi


Klovnerian peruskurssi 08.-10.02.2013

Helsinki International Theatre järjestää klovneriakurssin esiintyjille. Peruskurssilla tutkitaan ryhmä- pari- ja soolotyöskentelyn kautta leikittelevää yleisökontaktia ja oman heikkouden ja herkkyyden jakamista ja muuntamista näyttämöteoiksi. Harjoitellaan myös fyysisen teatteri-ilmaisun perusteita: liikkeen artikulaatiota, suuntaamista ja ajoitusta.

Kolmen päivän kurssikokonaisuuden vetäjänä toimii Mirjami Heikkinen, joka opiskelee Teatterikorkeakoulussa teatteripedagogiikan maisteriohjelmassa. Hän on toiminut esiintyjänä useiden vapaiden teatteriryhmien produktioissa, tehnyt animaatiofilmien jälkiäänityksiä ja työskentelee parhaillaan näyttelijä-pedagogina Kansallisteatterin kiertuenäyttämön Vastaanotto-projektissa turvapaikanhakijalasten parissa. Klovneriaa ja fyysistä teatteria Heikkinen on opiskellut Taina Mäki-Ison ja Giovanni Fusettin johdolla.

Klovneriassa on kyse haavoittuvuuden ja siitä kumpuavan henkilökohtaisen voiman ja avoimuuden tilasta. Klovnerian kautta on mahdollista elää hetkessä ja juhlia olemassaoloaan peittämättä virheitään ja epätäydellisyyttään. Voi kompastella ja pitää hauskaa samaan aikaan!

Kurssille otetaan osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan 50€ varausmaksu. Kokonaisuudessaan kurssimaksu (87€) on maksettava viimeistään 03.02. Kurssille otetaan yhteensä max. 10 hlöä

Kurssi toteutuu, mikäli ilmoittautujia on riittävästi.

Paikka: Elias-koulu, Ehrensvärdintie 31–35, HELSINKI
Aika: 08.02.-10.02.2013 Pe klo 18-21, La klo 10-14, Su klo 10-14
Hinta: 87€
Tilinro: 405500-1483770, Aktia (FI4140550010483770)

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
helsinki.international.theatre(at)gmail.com

CAPOEIRA 16.1.-31.5.2013

maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin KLO 19:00-21:00
Elias-koululla, Ehrensvärdintie 31–35, HELSINKI

HIT - Helsinki International Theatre ja Senzala Helsinki jatkavat yhteistyötään Capoeiran merkeissä. Capoeira on brasilialainen kamppailulaji, jossa yhdistyy myös tanssi ja musiikki.
Capoeiran harjoittaminen kehittää mm. kehon hallintaa, yleiskuntoa ja kestävyyttä sekä reaktionopeutta. Laji antaa myös hyvän mahdollisuuden kehittää improvisaatio- ja kontaktikykyä.

Opettajana kurssilla toimii Brasiliasta kotoisin oleva Leandro Leite. Hänellä on 25 vuoden kokemus capoeirasta, ja opettajana hän on toiminut viidentoista vuoden ajan opettaen sekä Brasiliassa, että useissa Euroopan maissa. Syksystä 2011 Leite on opettanut säännöllisesti pääkaupunkiseudulla.

Capoeirakurssi pitää sisällään liikettä, kehonhuoltoa, musiikkia ja afrobrasilialaisia rytmejä.

Mukaan voi tulla kesken kaudenkin. Opetuskielenä on englanti. Kurssille voivat osallistua niin vasta-alkajat kuin jo aikaisempaakin kokemusta omaavat.

Tervetuloa tutustumaan lajiin. Ensimmäinen treenikerta on ilmainen!

160 € / 3 x vko
140 € / 2 x vko
110 € / 1 x vko

Tili: 405500-1483770, Aktia (FI4140550010483770)

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
senzalahelsinki(at)gmail.com


HIT - HELSINKI INTERNATIONAL THEATRE
email: helsinki.international.theatre(at)gmail.com
http://helsinkiinternationaltheatre.blogspot.com


Keith Hennessy, Performing queer failure -workshop 4.-8.2.2013, Helsingissä


Esiintyjille, näyttelijöille, tanssijoille, koreografeille
Keith Hennessy & Jassem Hindi

PERFORMING QUEER FAILURE -WORKSHOP
Queer tarkoittaa outoa ja vierasta. Se on poliittisen solidaarisuuden termi niille, jotka eivät ole heteroseksuaaleja, yksiavioisia tai kuuliaisia. Feministisen punkin serkku queer on poliittinen ja esteettinen strategia sekasorrolle ja tottelemattomuudelle. Se tarkoittaa myös asennetta omaan kehoon, erityisesti sen sukupuoleen.

Työpajassa käsitellään erilaisia lähestymistapoja esityksen luomiselle ja tuhoamiselle. Osallistujat tanssivat, leikkivät, tutkivat, improvisoivat ja säveltävät, tekevät ja rikkovat, yksin ja yhdessä. Tavoitteena on laajentaa esityksen kontekstia sekä kehittää uusia sääntöjä sitoutumiselle.

Lisäksi työpajan päättävässä esityksessä yleisölle hyödynnetään harjoitteita Hennessyn ja Hindin Turbulence-projektista. Turbulence on talouselämää käsittelevä teos, joka sai ensi-iltansa TBA-festivaalilla Portlandissa syyskuussa 2012. Se toimii arvojen, hierarkian, vaihtokaupan, velan, vastarinnan, hyväksikäytön, struktuurin ja romahduksen tutkimuslaboratoriona.
 
AIKA: ma–pe 4.–8.2. klo 10–15 + pe 8.2. klo 17 yleisölle avoin Open doors -esitys (vapaaehtoinen)
PAIKKA: Zodiak Studio C4
KURSSIMAKSU: 150 €
Ilmoittautuminen 4.2. mennessä: www.zodiak.fi
LISÄTIEDOT: katja.kirsi(at)zodiak.fi  tel +358 (0)50 343 9302International Physical Theatre Laboratory, May 13 - 17, Tuscany, Italy


The event is organized in collaboration with A.B.I.T. Academy Armata Brancaleone - International Theatre Academy in Massa Carrara.

PARTICIPANTS
The Lab is open to performers from different creative genres and techniques inspired by Physical Theatre as a bold, vibrant and multidimensional approach to contemporary theatre performance.

The program is designed for experienced dancers, actors of physical theatre, contemporary circus performers, choreographers and directors - performing arts practitioners with professional stage experience working in various genres, techniques and styles - interested to find new international network opportunities and collaborators.
 
The working language is English.

REGISTRATION
To apply for participation, candidates should send CV/resume with photo and a cover letter stating the Lab dates to iugte.projects(at)gmail.com  

Participation fee is 550 EUR (early reduced registration fee - if payment is made before February 1st);  650 EUR (if payment is made after February 1st).
The fee covers participation in all events of the Lab programme.

The Lab will take place at A.B.I.T. Academy Armata Brancaleone - International Theatre Academy in Massa Carrara, the province in the Tuscany region of Italy near the Mediterranean Sea. The nearest international airport is located in Pisa - Aeroporto Galileo Galilei. From the airport there is a direct train to Massa town. IUGTE staff will be glad to help you in planning your itinerary to the venue and to help with information about accommodation options in the area.

http://www.iugte.com/projects/physicaltheatre


Application period for MoA Degree Programme in Live Art adn Performance Studies

University of the Arts Helsinki, Theatre Academy announces the opening of the next application period for Master of Arts Degree Programme in Live Art and Performance Studies (LAPS), a two year programme (120 cr.) 2013-2015.

The program will be led by professor, PhD Ray Langenbach.

The  APPLICATION PERIOD is  from 4th  to 15the February, 2013 at 16.15 local time.  
Please, find all information needed for your application here http://www.teak.fi/Admission

The MA Degree Programme in Live Art and Performance Studies is a meeting place for graduate students with basic training in various fields of art. It is intended for students of art with some experience of Live Art and performance art, who are interested in performance studies and want to develop their research skills alongside their artistic practice.
The objective of the programme is to produce artists who are aware of tradition and look to the future, who are capable of creating new kinds of Live Art and performance art in the field of contemporary art, and who will participate in the discourse generated by the international field of performance studies. The aim is to develop an interesting and productive relationship between theory and practice, and to combine critical thinking and open-minded experimentation in artistic work as well as practice-based research.

The programme takes two years of full-time study to complete. The language of instruction in the MA programme is English.

Read more here (pdf)

If you want to know more, please contact us:

professor annette.arlander(at)teak.fi
planner anna.nybondas(at)teak.fi    / +358400792008

...or look at our website

HAKUJA

Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuen haku päättyy 6.2.2013

Oletko Pohjoismaissa tai Baltian maissa asuva ammattitaiteilija tai kulttuuritoimija? Siinä tapauksessa voit hakea liikkuvuustukea ammatilliseen matkaasi johonkin toiseen Pohjoismaahan tai Baltian maahan.

Tuki kattaa matkakustannukset ja kymmenen päivän oleskelukustannukset matkakohteessasi.

Tukea haetaan sähköisellä hakemuskaavakkeella.  Viimeinen hakupäivä on 6. helmikuuta.

Lue lisää liikkuvuustuesta.


Nuorisoteatterikatselmus Ramppikuumeen esityshaku ja työpajat

Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus, johon valitaan kymmenkunta esitystä kahteen sarjaan. Katselmukseen valitut ryhmät saavat palautteen esityksestään teatterialan ammattilaisista koostuvalta raadilta. Jaossa on Ramppikuume-kiertopalkinto ja 1000 euron stipendi, 500 euron Leimahdus-stipendi sekä joukko erilaisia kannustusstipendejä.

Esityshaku katselmukseen päättyy 28.2. Katselmukseen voivat hakea kaikki 13 – 20 -vuotiaiden ryhmät ohjaajineen. Kokoonpanosta 1/3 voi poiketa mainitusta ikärajasta. Hakea voi myös vielä keskeneräisellä esityksellä. Kaikki hakijaryhmät saavat kirjallisen palautteen esityksestään, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen. Hakuohjeet: www.ramppikuume.net.

Katselmuksen lisäksi tapahtumassa on työpajoja teatterin eri osa-alueilta. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtumaan ja työpajoihin 5.4. mennessä.
Osallistumismaksu: Luokkamajoitus pe-su 75 €/hlö, huonemajoitus 1HH 120 €, 2-3HH 95 €/hlö (huonemajoitus sis. liinavaatteet). Osallistumismaksu sisältää majoituksen, ruokailut, koulutuksen, esitykset ja muun ohjelman sekä Ramppikuume T-paidan.
Paikka: Paukkula, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkeli

www.ramppikuume.net


Haku Artist as Art –performanssityöpajaan Turussa

Kuudelle varsinaissuomalaiselle taiteilijalle tarjotaan mahdollisuus rakentaa uusi performanssiesitys taiteilija Joshua Sofaerin johdolla. Työpajassa alkunsa saaneet teokset esitetään kesäkuussa New Performance Turku -festivaalin avajaisillassa. Uuden performanssi- ja esitystaiteen festivaali järjestetään Turussa 13.-16. kesäkuuta 2013.

Työpaja Kutomolla (Kalastajankatu 1 B, Turku)

18.–22. maaliskuuta 2013
Ma 18.3. klo 9:00-15:00
Ti 19.3. klo 9:00-15:00  
Ke 20.3. klo 9:30-17:00
To 21.3. klo 9:30-17:00
Pe 22.3. klo 9:30-17:00

Työpajaan valitut taiteilijat kehittävät ideoitaan Joshua Sofaerin kanssa maaliskuussa ja heillä on mahdollisuus kahteen henkilökohtaiseen seurantakeskusteluun etukäteen sovittuina aikoina ennen kesäkuun esityksiä.

Performanssiesitykset tapahtuvat Kutomolla torstaina 13. kesäkuuta 2013.

Artist as Art -työpaja keskittyy kolmeen pääteemaan: keho, omaelämäkerta ja fantasiaminä. Näiden kautta tutkitaan päiväkirjaa, tunnustusta, omakuvaa, allekirjoitusta ja tavaramerkkiä, jotta ymmärrettäisiin, mitä “minä” merkitsee performanssissa.Työpaja on osallistujille ilmainen ja sen järjestää Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste (Varsinais-Suomen taidetoimikunta).

Huomioithan, että työpaja ja seurantakeskustelut pidetään englanniksi.

Haku päättyy 18. helmikuuta 2013

Työpajaan otetaan kuusi osallistujaa. Valinnan suorittavat New Performance Turku -festivaalin taiteelliset johtajat Leena Kela ja Christopher Hewitt yhdessä työpajaohjaaja Joshua Sofaerin kanssa. Valituille ilmoitetaan 1. maaliskuuta 2013 mennessä.

Yhteistyössä: Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste, New Performance Turku -festivaali ja Ehkä-Tuotanto

Lue lisää Taiken sivuilta


Les Misérables -musikaaliin haetaan laulu- ja esiintymistaitoisia 9–13-vuotiaita poikia

Tampereen Teatteri etsii syksyn 2013 Les Misérables -suurmusikaaliin laulu- ja esiintymistaitoisia 9–13-vuotiaita, enintään 150 cm pitkiä poikia, joilla ei vielä ole ollut äänenmurrosta. Kyseessä on Gavrochen rooli.

Koe-esiintyminen järjestetään Tampereen Teatterin harjoitushuoneessa tiistaina 26.2. klo 10–16. (Mahdollinen call back -tilaisuus keskiviikkona 27.2. klo 10–16.)

Pyydämme ilmoittautumaan etukäteen ja lähettämään sähköisesti valokuvan ja lyhyen selvityksen musiikki- ja esiintymistaustasta: taru.kirves(at) tampereenteatteri.fi
Koe-esiintymiseen pyydetään valmistamaan vapaavalintainen runo tai monologi sekä Les Misérablesista kappale Little People. Nuotin saa ilmoittautuessa.

Tulossa!
Toukokuussa 2013 järjestämme koe-esiintymisen nuoren Cosetten ja Époninen rooleihin.
Lisätietoja: tuotantosuunnittelija Taru Kirves p. (03) 216 0210


Nopean toiminnan joukot etsii työryhmäänsä toimijoita

Nopean toiminnan joukot etsii työryhmäänsä toimijoita, esimerkiksi näyttelijöitä, salaisia agentteja, valo-, ääni-,  ja muita suunnittelijoita, dokumentoijia, ohjaajia, kirjoittajia, visuaalisia tai esitystaiteilijoita, muusikoita, tutkijoita, lakimiehiä ja muita aiheesta kiinnostuneita.
Joukot kouluttautuvat tammi-huhtikuussa 2013 järjestettävissä työpajoissa. Osallistuttuasi työpajaan pääset ideoimaan toimintaa ja osallistumaan siihen, osallistumisen määrä ja tapa riippuu sinusta itsestäsi.

Nopean toiminnan joukot on Höyhentämön ja ReunaRyhmän projekti, jonka tavoitteena on luoda nopeasti ajankohtaisiin tai universaaleihin aiheisiin reagoivia taideakteja.

Lisätietoja, hakuohjeet ja työpajojen ajat täältä


Barker-teatteri hakee esiintyjiä lauantaina 2.3. järjestettäviin Incognito-iltamiin!

Iltamat on vapaamuotoinen klubi, jossa nähdään lyhyitä kokeiluasteella olevia teoksia ja ravistelevia mini-esityksiä. Iltamiin ovat tervetulleita esitykset jokaiselta taiteen alalta.

Lähetä lyhyt esitysehdotuksesi 20.2. mennessä osoitteeseen info(at)barkerteatteri.fi.
Iltamat on ensisijaisesti suunnattu ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville.

Incognito-iltamia tukee Läntinen tanssin aluekeskus.

Lisätietoa:
Jesper Dolgov
Tuotantosihteeri
Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö jesper(at)barkerteatteri.fi
02 238 3903


3rd Europe of Theatres festival 2013, 17th May – 14th June 2013

The initiative comes from the Maison d'Europe et d'Orient (MEO/House of Europe and the East), in partnership with Eurodram, the European network for theatre translation. The core purpose of the festival is to promote theatre translations in Europe and in the neighbouring areas.

There is no preliminary selection. Any theatre company, whether professional or amateur, can take part and this in any theatre, hall, meeting place on the European continent, in North-Africa, the Middle-East or Central Asia. The only prerequisite is to present a contemporary play translated from any language from Europe or from its neighbouring areas. Creations are not accepted.

The events can be: Public readings-with or without stage directions; Meetings or talks with European (or from neighbouring areas) playwrights, translators or publishers of theatre translation s; Symposiums, roundtables, workshops about theatre translation.
The participants will take complete financial and material charge of the whole process concerning the event(s) they wish to organise.

Applications are accepted until March 21st 2013 included.
The following information will be required:
-date, time and location of the event(s),
-title of the play (in the original version and in the translation),
-names of author, translator and stage-director.
Information : www.sildav.org
Contact : Antony Smal, Maison d’Europe et d’Orient, antsma(at)sildav.org, +33 1 40 24 00 55


Forum of Contemporary Drama, April 2013, Athens, Greece

A three-day presentation of staged readings of noteworthy plays from all over the world which have not yet been performed in Greece and, organized by the Hellenic Centre of ITI.
You are invited to suggest up to four plays from your country. The plays must be contemporary (written within the last five years); they must have received at least one full staging; they must have had an impact in their country of origin. Plays should be written in or translated into English, French, Italian or Spanish. 20 to 30 minute-long excerpts from each play will be presented as staged readings at the French Institute in Athens in April 2013. Those readings will be accompanied by a short presentation of each playwright and his/her work.

All participating professionals (translators, actors, directors etc) work on a voluntarily basis. There is no entrance fee for the event and the presentations are open to everyone.

Deadline for submissions: 31st January 2013
Information: www.hellastheatre.gr, www.athensystem.gr
Contact: office(at)hellastheatre.gr


Festival de Teatro de la Habana, 25 October – 3 November 2013

“La memoria del actor”, La Habana, Cuba

The Festival will celebrate the actor on the occasion of the 150th anniversary of Konstantín Serguéievich Stanislavski.

Professionals interested in participate must send their application before the 31st of May 2013.
The economic restrictions in Cuba don’t allow the festival organizers to cover international transportation or participation fee. Information: www.cubaescena.cult.cu
Contact & Application form: Consejo Nacional Artes Escenicas, fth(at)cubaescena.cult.cu, +537 833 45 81.


“Saint Muse” Festival 2013, 23-27 March 2013, Ulaanbaatar, Mongolia

Since 2003, every year on World Theatre day, the ITI Centre of Mongolia organizes an international theatre festival “Saint Muse”. This year participations of Monodramas are welcomed from interested artists.

Participants shall fill out an application form with the following information: Application; Play DVD/Time 30-50 min; Performance photos and posters by PD; Brief introduction of the play in English.

The organizing committee shall cover accommodation, food and transport expense of participants within city during the festival. The outbound international flight, expenses should be paid by the participant(s). A team of a single play shall consist of 2-3 people.
Contact & Application form to be asked to: sanya_sb(at)yahoo.com, + 976 11 99125576.


IFA - Inteatro Festival Academy 2013


IFA – InteatroFestival Academy is the residential program of research and professional training, promoted and founded in 2006 by Inteatro, that gives the opportunity to young performers to work with established artists of the international theatre and dance scene for the development of their practice.

In its 8th edition IFA proposes a period of residential work including:

- 3 workshops with the artists  Cláudia Dias (PT), Geraldine Pilgrim (GB), Idoia Zabaleta (ES), to let the participants gain suggestions and sparks useful for the development of the projects;
- 1 week of study, to improve the projects;
- the presentation to a Jury of Professionals that will select the most interesting projects to be presented in the frame of InteatroFestival 2013;
- an additional period of research of 1 month, reserved for participants involved in selected projects, to create and set up the works.

The IFA program provides lodging, workspace, assistance and support. In the guest house of Villa Nappi there is kitchen facilities, common space and free wifi area. To participate in the program we require a fee to cover the costs of the attendance, lodging, work and study spaces. Participants are responsible for their travel, living costs and personal insurance.

Deadline: 28 February.

Find all the details online.

TYÖPAIKKOJA

Tanssiteatteri ERI hakee valo-/teatteriteknikkoa

Tanssiteatteri ERI hakee valo-/teatteriteknikkoa monipuolisiin näyttämöteknisiin tehtäviin.
Työtehtäviin lukeutuu muun muassa tanssiteatterin esitysten valo- ja ääniajot, valojen rakennukset, pystytykset ja roudaukset sekä näyttämötekniikan ja kaluston kunnossapito ja huolto.

Näyttämöteknisten tehtävien lisäksi työtehtäviin kuuluu pienimuotoisesti lavastusten ja rekvisiitan valmistusta ja hankintaa.

Työtehtävät edellyttävät alan koulutusta ja työkokemusta  sekä oma-aloitteisuutta, luotettavuutta, organisointi- ja yhteistyökykyä ja joustavuutta. Vaatimuksena on lisäksi ajokortti.
Työsuhde alkaa huhtikuussa 2013.

Tanssiteatteri ERI on Turussa toimiva ammattitanssiteatteri, jolla on vuosittain noin 120 esitystä ja 2-3 ensi-iltaa. Tanssiteatteri ERI toimii Turussa omassa teatterissaan osoitteessa Yliopistonkatu 7, jonka lisäksi ERI esiintyy myös monilla vierailunäyttämöillä.
Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.

Vapaamuotoinen hakemus ansioluetteloineen tulee toimittaa 18.2.2013 mennessä osoitteeseen info(at)eri.fi.
Lisätiedot: Eeva Soini, puh. 040-7202426


Mikkelin Teatteri hakee talouspäällikköä

Mikkelin Teatteri on vireä, keskikokoinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä ammattiteatteri, jolla on yli 90 vuoden historia. Henkilökuntaa meillä on noin 40 ja  vuotuiset katsojaluvut keskimäärin 45 000. Teatterin talous on tällä hetkellä  vakaalla pohjalla.

Haemme monipuoliseen ja mielenkiintoiseen talouspäällikön toimeen henkilöä 1.8.13 alkaen, nykyisen talouspäällikön siirtyessä eläkkeelle.

Toimenkuvaan sisältyy mm. teatterin talouteen, hallintoon, kiinteistöihin ja henkilöstöön liittyviä tehtäviä.

Hakijalta edellytämme korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulutasoisen taikka muun tehtävään soveltuvan koulutuksen ja taloushallinnon työkokemusta.
Hakija voi esittää oman palkkatoivomuksensa.

Kirjallinen hakemus, johon liitetään cv  ja työtodistukset, on toimitettava 15.2.2013 mennessä teatterinjohtaja Mika Nuojualle osoitteeseen: Mikkelin Teatteri, Savilahdenkatu 11, 50100 Mikkeli, kuoreen merkintä ”talouspäällikkö”.

Lisätietoja antavat teatterinjohtaja Mika Nuojua, puh. 040 7731703, talouspäällikkö Markku Leminen, puh. 040 7731795 ja hallituksen puheenjohtaja Marjukka Tikka, puh. 0500 653998.


Niina Airaksinen etsii osa-aikaista tuottajaa

Niina Airaksinen Dance Productions / Pohjola-työryhmä etsii tehokasta tuottajaa/myyjää hoitamaan yritysyhteistyötä (sponsorit), markkinointia ja yritysmyyntiä. Osa-aikatyö alkaa helmikuussa ja kestää loka/marraskuun esitysperiodiin. CV tai tiivis bio 31.1. mennessä osoitteeseen niina(at)niinaairaksinen.net. Lisätiedot p. 044 5060 560.


TINFO-tiedotteen liitteet:

 

Tiedote_Lastenjanuorten_teatteripalkinto_2013

Tiedote_Vuoden_Teatteri_2013

12.12.12.-LAPS

IwIP Spring 2013 Fin

IwIP Spring 2013 Eng

Europe of Theatres - call for participation

Kurssit kevät 2013_logolla