27.11.2014

TINFO-tiedote 40 / 20.11.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TAITEILIJAN ILMAISUNVAPAUDESTA

Taiteilijan työn perusedellytys on ilmaisunvapaus. ”On kuitenkin taiteilijoiden vastuu olla järkyttämättä ketään.” Tämän usein kuulemansa paradoksaalisen näkemyksen ilmaisi Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Jerevanissa taiteilijoiden ilmaisunvapaudesta puhunut Alfons Karabuda. Hän sanoi kantavansa huolta siitä, miten taiteilijoiden ääni joko poliittisista, kulttuurisista, uskonnollisista tai taloudellisista syistä vaiennetaan. Yhtä lailla huolissaan pitää Karabudan mukaan olla myös siitä, että taiteilijat rupeavat yhä enemmän harjoittamaan itsesensuuria.

Taiteen tehtävä on myös häiritä. Hän sanoo usein kuulleensa kritiikkiä siitä, miksi taiteilijoiden tulisi olla erityisasemassa. Karabuda muistutti myös taiteilijoiden tekijänoikeudellisesta turvasta. Se tarkoittaa paitsi taloudellista turvaa myös työn kunnioittamista. Taiteilijalla on oikeus määrätä siitä, missä taiteilijan teoksia julkaistaan, miten niitä levitetään tai kuka niitä levittää.

Puhe herätti keskustelua. Yhteen keskustelun juonteeseen Karabuda vastasi viisaasti, ettei minkään järjestön tai yksittäisten kansalaisten pitäisi kilpailla siitä, kuka pystyy eniten parantamaan taiteilijoiden ilmaisunvapautta, koskee myös ITI:ä. Tämä ei olo soololaji.

Karabudan puhe sai minut miettimään vaikenemisen ja itsesensuurin perinnettä. Siinä me olemme Suomessa vahvoilla.

Vielä taiteilijan vapautta kahlitsevista asioista: neljän afrikkalaisen maan edustajat eivät päässeet Jerevaniin kokoukseen, sillä heille ei oltu myönnetty matkustusviisumia Armeniaan.


DRIES VERHOVENIN TEOS CECI N´EST PAS JA SENSUURI

Dries Verhoevenin teoksen sensurointi Baltic Circle -festivaalilla liittyy suoraan Karabudan pohdintoihin. Eikö julkisen vallan velvollisuus ole ennen kaikkea olla puuttumatta taiteelliseen toimintaan?  Perus- tai ihmisoikeudet tai mikään laki eivät ole yksioikoisen ehdottomia. Eikö kyse viime kädessä ole harkinnasta ja terveestä järjestä?  

Sinänsä Verhoevenin teoksen kohtelu osoittaa, kuinka vahva väline ja viesti on elävä ruumis kaikessa materiaalisuudessaan.

Dries Verhoevenin oma kannanotto on jakamisen ja lukemisen arvoinen:
”83-vuotias alaston malli istuu naamio ja peruukki päässään paikallaan viisi tuntia kuin hän olisi mallinukke näyteikkunassa. Aikana, jona mallin keski-ikä on 19 vuotta, tahdon näyttää ihmisille epätavallisen representaation sanasta “keho”. Voimmeko katsoa ongelmitta vanhan naisen alastonta kehoa, vai onko oman ikääntymisemme kohtaaminen liian raskasta? Helsinki on ensimmäinen kahdeksasta eurooppalaisesta kaupungista, jossa tämä kohtaus on kielletty.

Minusta tuntuu, että samaan aikaan kun internetillä ja markkinoinnilla on taipumus käydä yhä pornografisemmiksi, julkisen tilan käyttäytymissäännöistä tulee yhä siveämpiä. Helsingin poliisin sensuuri tekee haavoittuvaisesta ja rehellisestä kuvasta epäilyttävän. Se on häpeilemätön hyökkäys sananvapautta vastaan.”
– Dries Verhoeven, Ceci n’est pas -teoksen luoja


ESINETEATTERIA JA VAPAAN KENTÄN MARGINAALIA ARMENIASSA

Armenian High fest -festivaali on ohitse, mutta on hienoa päästä kokousreissulla täällä Jerevanissa tutustumaan Nykytaiteen Instituuttiin, jonka kuvataiteen, esitystaiteen, nykyteatterin, kaiken taiteidenvälisen ja uutta etsivän taiteen nuoret tekijät ovat perustaneet itselleen. Että saataisiin oma tila – yhteisöllisesti, ajatusten ja näkemysten vaihtamiseksi, oman tekijäidentiteetin vahvistamiseksi. Instituutin järjestämät koulutukset ovat tuottaneet nykytaiteesta ja  -teatterista kirjoittamaan kykeneviä kriitikkoja, kuraattoreja, managereita. Sillä on residenssitoimintaa ja erilaisia hankkeita meneillään. Jacques Rancièrea käännetään täälläkin. 

Yksittäiset esittävän taiteen tekijät ja ryhmät esittelivät omaa ajatteluaan. Mitä oikeastaan tarkoittaa Jerevanissa nykyteatterin tekeminen, jossa teatterikoulutus on nuorten tekijöiden mukaan jostain 1950-luvulta, ”näyttelijänä näyttelet yksinvallan alla”, millä tekijät viittasivat ohjaajavaltaiseen teatterinäkemykseen. Maa on edelleen oman menneisyytensä ja identiteettinsä ”kahleissa”, valtionteattereilla on tilat ja rahat. Mutta niin kuin taiteilijat sanovat, työskentely marginaalissa on oma valinta, halutaan valita vapaus, vaikka kovaa onkin olla vapaana Armeniassa, niin kuin MIHR-teatterin perustaja sen ilmaisee.

Jerevanin State Institute of Theatre and Cineman ykköskurssilaiset esittivät huikeaa esineteatteria. Armenialaisrunoilija Hovhannes Tumyanin kansantarinoihin pohjautuvassa Tmbkaberdin- linnoituksen valtaamisesta kertovassa esityksessä kaikki tehdään keittiötavaralla, olkoot sitten kannuja, kattiloita, kattilankansia, laseja, veitsiä… ja ruualla.  Opiskelijat kertoivat työstäneensä juttua vuoden. Devisingia, itse ja yhdessä kehitettyä. 12 ihmisen yhteen hitsautunut näyttämöensemble painaa pikkiriikkisellä näyttämöllä täysillä ja luo tutuista keittiövekottimista mitä erilaisimpia mies- ja naishahmoja ja taistelutilanteita – suuria kuvia ja maailmoja – sellaisella näyttämöllisellä mielikuvituksella, musikaalisuudella ja rytmityksellä, että oma katsojaruumis on miltei haljeta hämmästyksestä. Tässä olisi esitys mihin tahansa festivaaleille. JEAH!


TAITEILIJAN VASTUU ETELÄ-AFRIKASSA

Edelleen Jerevanissa. Eilen illalla kuuntelin eteläafrikkalaista näyttelijää ja muusikkoa Kurt Egelhofia Applauz Arts Initiativen tarinankerrontahankkeesta. Kuka olen, mistä tulen ja mikä on tarinani? Egelhof opetti nuoria käyttämään videokameraa ja jokaisen tehtävänä oli dokumentoida oma tarinansa. Egelhofin karu toteamus: ”Etelä-Afrikka ei ole tehnyt yhtään mitään näiden ihmisten hyväksi.”


NÄINHÄN SE ON

Hollantilainen taiteilija, taloustieteilijä ja sosiologi Hans Abbing ja taiteen vapausasteet: ”Täydellistä ilmaisunvapautta ei ole. Kaikki taiteen tuotanto tapahtuu loppujen lopuksi resurssien niukkuudesta johtuen rajoitusten määräysvallan alla.”

twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-Nytt 8 / 2014 on ilmestynyt


Vuoden viimeinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 18.11. Vuoden 2015 ensimmäinen ruotsinkielinen uutiskirje ilmestyy 3.2. Mahdollisia ruotsinkielisiä tiedotteita voi lähettää perjantaihin 30.1. mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Lue TINFO e-Nytt 8 / 2014

www.tinfo.fi/se


Ilmoita kevään 2015 teatteriensi-iltasi


Keräämme ammattiteattereiden kevään 2015 ensi-iltatiedot verkkosivuillemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria tai yhteistuotanto.

Aloitamme ensi-iltalistan päivitystyön marraskuun aikana. Kattava listaus kevään ensi-illoista valmistuu joulukuun alkuun mennessä.

www.tinfo.fi/ensi-illat


UUTISIA


Okko Leon Orkesteri Nordic Spirit -festivaalilla Chicagossa 12.12.2014


Chicagolainen Akvavit-teatteri on valinnut Okko Leon näytelmän Orkesteri esitettäväksi Nordic Spirit -festivaalilla 12.12.2014. Orkesteri – The Everlast. Tutkielma solidaarisuudesta on mukana festivaalin ohjelmistossa, jossa nähdään lukuteatteriesitykset viidestä pohjoismaisesta nykynäytelmästä. Okko Leon vuonna 2013 KOM-teatterissa kantaesitetyn näytelmän on englanniksi kääntänyt Kristian London, ja sen esitysoikeuksia valvoo Agency North Ltd.

Akvavit-teatterin Nordic Spirit -tapahtumassa on aiemminkin kuultu suomalaisia näytelmiä. Akvavitin vuonna 2010 tekemästä lukuesityksestä Leea Klemolan Kokkola-näytelmästä seurasi tekstin pääsy myöhemmin teatterin ohjelmistoon. Myös Jussi Moilan Veitset leikkaa ilman on nähty lukuteatterina Chicagossa.

Orkesterin ja muita uusia suomalaisia nykynäytelmiä englanniksi esittelee New Plays from Finland -palvelu: www.tinfo.fi/newplays


OKM: Tanssiteatteri Raatikko sai Lastenpäivä-palkinnon

Vuoden 2014 Lapsenpäivä-palkinnot on myönnetty Rauman taidemuseolle ja Tanssiteatteri Raatikolle. Lastenkulttuurin valtionpalkinnot saavat kirjailija-kuvittaja Linda Liukas ja Soiva Siili -musiikkiduo. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot torstaina 20.11. Helsingissä.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että "Tanssiteatteri Raatikko on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työn lasten kulttuurikompetenssin vahvistamiseksi tanssin ja muiden taiteiden aloilla. Raatikko on tuonut esiin lasten osallistumisen ja oivaltamisen ainutlaatuisuuden ja osaa taidokkaasti hyödyntää vuorovaikutusta lasten kanssa taiteelliseen työhönsä".

Kulttuuriministerin myöntämä Lapsenpäivä-palkinto on tunnustus merkittävästä työstä taidekasvatuksen ja taideharrastamisen eteen. Tänä vuonna on haluttu kiinnittää erityisesti huomiota lasten kulttuurikompetenssin vahvistamiseen. Palkinto on suuruudeltaan molemmille palkituille 8 500 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

www.minedu.fi


OKM: Kulttuuriyhdistys Mustekala sai taiteen valtionpalkinnon


Mustekala palkittiin avoimen verkkojulkaisemisen esimerkkinä ja kriittisen taidekeskustelun ylläpitäjänä.

Valtion monialaisen toimikunnan myöntämän taiteen valtionpalkinnon jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina14.11.2014 Helsingissä. Palkinto on 15 000 euroa, ja se myönnetään veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kulttuuriyhdistys Mustekalan julkaisema Mustekala-lehti on edelläkävijä avoimien, monialaisten, taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvien verkkolehtien joukossa Suomessa. Filosofian tohtori, dosentti Irmeli Hautamäen kaukonäköisesti perustama lehti on vuodesta 2003 lähtien julkaissut laadukasta taidejournalismia suomen kielellä kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi verkossa.

Omien sanojensa mukaan Mustekala on riippumaton, ei-kaupallinen, poikkitieteellinen ja -taiteellinen verkkolehti. Se pyrkii täyttämään pintaa syvemmälle menevän keskustelun puutteen eri taiteenaloilla sekä vastustamaan useissa valtamedioissa tapahtuvaa kritiikin alasajoa. Mustekala toimii kulttuurikeskustelun herättäjänä ja edelläkävijänä. Sen sivuilla voi tuoda esiin vaihtoehtoisia, myös keskenään erilaisia näkökulmia, taustoja ja perusteluja.

Nämä ovat tavoitteita, joiden hyväksi toimiminen on tänä päivänä ensiarvoisen tärkeää. Taidejournalismin näivettyminen vaikeuttaa eri taiteenaloilla tapahtuvaa keskustelua, kehitystä ja kansainvälistymistä. Asiantuntevan kritiikin ja syventyvän taidekirjoittamisen merkitys taiteelle on korvaamaton. Mustekalan työ ja pyrkimys sekä monialaisuuteen että syventyvään asiantuntemukseen on siksi erityisen tärkeää. Mustekala on toiminut avoimen verkkojulkaisemisen esimerkkinä ja kriittisen taidekeskustelun ylläpitäjänä yli kymmenen vuotta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

www.minedu.fi


Henkilöstövalintoja Helsingin Kaupunginteatterissa


Kaupunginteatterin teknisen johtajan Keijo Kolin siirtyessä ensi vuoden alusta teatterin peruskorjauksen projektinjohtajaksi teatterisäätiön hallitus on tänään valinnut Kaupunginteatterin tekniseksi johtajaksi 1.1.2015 alkaen teatteritaiteiden maisteri Antti Rehtijärven ja tuotantojohtajaksi 1.1.2015 alkaen insinööri Matti Uotisen.

Antti Rehtijärvi on työskennellyt Kaupunginteatterin valo- ja ääniosaston esimiehenä 1.8.2012 alkaen, minkä lisäksi hän on vastannut teatterin peruskorjauksen yhteydessä toteutettavasta teatteritekniikan uudistamisesta. Tätä ennen hän on toiminut mm. teknisenä konsulttina ja projektin johtajana Helsingin Musiikkitalon esitysteknisten järjestelmien rakennuttamisessa, suunnittelijana Teakon esitystekniikan suunnittelutoimistossa, suunnittelijana Lahden kaupunginteatterin teatteritekniikan peruskorjauksessa ja neuvonantajana Suomen Kansallisoopperan säätiön teatteritekniikan peruskorjauksessa. Lisäksi hän on toiminut valosuunnittelijana useissa eri teatteriproduktioissa ja tapahtumissa.

Teknisen johtajan Antti Rehtijärven tehtävänä on johtaa ja valvoa teatterituotantojen teknisten resurssien käyttöä, vastata teatterin kehittämisestä teknisellä osa-alueella ja toimia nimettyjen osastojen esimiehenä. Tekninen johtaja vastaa myös teatterin vuosien 2015-2017 peruskorjauksen esitystekniikan rakennuttamisesta.

Matti Uotinen on työskennellyt Kaupunginteatterin projektipäällikkönä 1.8.2014 alkaen tehtävänään teatterin toiminnan siirtyminen väistötiloihin, toiminta väistötiloissa ja teatterin tuotannollinen kehittäminen. Tätä ennen hän on työskennellyt mm. Technopolis Oyj:n kiinteistökehityspäällikkönä, Suomen Kansallisoopperan teatteritekniikan peruskorjauksen projektipäällikkönä ja toiminut hankesuunnitelmien konsulttina mm. Lahden kaupunginteatterin, Espoon teatterin ja Jyväskylän kaupunginteatterin peruskorjauksissa sekä vastannut Savonlinnan oopperajuhlien tuotantomallin uudistamishankkeesta. Hän on toiminut Teatteritekniikan edistämiskeskuksen toiminnanjohtajana sekä Tampereen Työväenteatterin Oy:n teknisenä johtajana. Vuosina 2004-2008 hän toimi OPH:n asettaman teatterialan tutkintotoimikunnan puheenjohtajana.

Tuotantojohtaja Matti Uotisen tehtävänä on johtaa ja valvoa teatterituotantojen tuotannollisten resurssien käyttöä ja vastata produktioiden tuotantoprosesseista, teatterikiinteistön kunnossapidosta ja toimia nimettyjen osastojen esimiehenä. Tuotantojohtaja vastaa teatterin vuosien 2015-2017 peruskorjauksen aikaisista väistötiloista ja väistötilojen toiminnasta.

Organisaatiomuutoksen ja nimitysten tavoitteena on vahvistaa tuotantoprosessin ennakkosuunnittelua ja tuotantoprosessien johtamista sekä resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä.

Tuotantojohtajan ja teknisen johtajan vastuulle tulevista nimetyistä osastoista päätetään vuoden loppuun mennessä.

www.hkt.fi


Tapahtumat kuuluvat kaikille! – Uusi saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista julkaisu


Uusi tarkistuslista auttaa tapahtumia arvioimaan ja kehittämään toimintaansa

Suomen kulttuurifestivaalit ja -tapahtumat saivat kesällä työnsä tueksi saavutettavuusoppaan, joka auttaa ottamaan huomioon monenlaisia kävijöitä ja tekijöitä. Nyt oppaan liitteenä oleva Tapahtumien saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista on julkaistu erikseen ja käännetty myös ruotsiksi. Saavutettavuuteen panostaminen lisää kaikkien mahdollisuuksia osallistua, esiintyä ja työskennellä festivaaleilla.

Tarkistuslistan avulla voi helposti arvioida oman tapahtuman saavutettavuuden ja moninaisuuden nykytilaa ja tunnistaa kehittämiskohteita. Tarkistuslista toimii myös muistilistana, ajatusten herättäjänä ja ideoinnin tukena. Lista auttaa selvittämään tapahtuman toimivuutta sen kävijöiden ja tekijöiden kannalta.

Tarkistuslistan kysymykset liittyvät strategiseen työhön ja suunnitteluun, moninaisuusnäkökulmien huomioimiseen, viestintään, hinnoitteluun, asiakaspalveluun ja lipunmyyntiin, tapahtuma-alueeseen ja -tiloihin sekä kalusteisiin ja ohjelmatarjonnan saavutettavuuteen.

Tapahtumien saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista on saatavilla suomeksi PDF- ja DOC-verkkoversiona Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta:

suomeksi osoitteesta
www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus_tarkistuslistat_arvioinnin_tueksi_tapahtumat

ruotsiksi osoitteesta
www.kulttuuriakaikille.fi/tillganglighet_checklistor

Tarkistuslista täydentää Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen -julkaisua, josta saa lisätietoa käytännön ratkaisuista ja esimerkeistä. Tapahtumia kaikille! -opas on saatavilla suomeksi PDF- ja DOC-verkkoversiona. Verkkoversiot löytyvät Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta osoitteesta:
www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus_tietopaketit_ja_oppaat_festivaalit

Tarkistuslistan on tuottanut Kulttuuria kaikille -palvelu. Kulttuuria kaikille -palvelu edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä huomioivia kulttuuripalveluja. Palvelu tarjoaa tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseen alan työntekijöille. Taustalla on Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry.

Lisätietoja:
suunnittelija Outi Salonlahti
Kulttuuria kaikille -palvelu
outi.salonlahti(a)cultureforall.fi
puh. 040 963 9908

www.kulttuuriakaikille.fi
www.kulturforalla.fi
www.cultureforall.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Puhutaan politiikkaa! -iltamat 25.11.2014, Tampere


Tervetuloa Puhutaan politiikkaa! -iltamaan Teatterimonttuun tiistaina 25.11.2014 klo 19. Aiheena on kokemus sukupuolesta.

”Sukupuolia tarvitaan jotenki.. Ne on ihmisille tarpeellinen tapa hahmottaa tilanteita. Sitä hämmentyy kun ei tiedä onko toinen mies vai nainen. On pakko tietää.”
Anonyymi 1

”Mulle ei oo koskaan kerrottu, että pojat ei voi tehdä noin. Enkä mä oo ite sitä mieltä, ettei ne voi, mutta mä en oikein uskalla rikkoa normeja.”
Anonyymi 2

”Ei. Ei mulla oikein oo mitään kokemusta tai muistoa sukupuolesta. Mistä sen muka vois ees tietää?”
Anonyymi 3

Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty - entä muut?

Teatteri- ja journalistiopiskelijoiden järjestämässä illassa keskustelijoina ovat Jaana Kuosa, terveystiedon ja kotitalouden opettaja, Mikko Väisänen, valtakunnallisen Sinuiksi-tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtaja ja Setan varapuheenjohtaja, Hanna Vilkka, kasvatustieteiden yliopistonlehtori ja tutkija, Jussi Turhala, copywriter ja te.

Työryhmä: Laura Halonen, Sara-Maria Heinonen, Ella Kiviniemi, Konsta Laakso, Mirka Muilu, Elina Saarela, Juho Rantonen ja Hegy Tuusvuori.

Osoite: Tampereen yliopiston päärakennus, Kalevantie 4, D-siipi.

Vapaa pääsy! Baari auki!

Monttu auki on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, ilmaiset iltamat kaikelle kansalle. Joka toinen kerta se esittelee Nätyn taiteellisia projekteja ja joka toisella kertaa Puhutaan politiikkaa! eli päästään todistamaan Nätyn opiskelijoiden yhteistyössä muiden oppiaineiden kollegojen kanssa järjestämiä poliittisia debatteja.

Luvassa keskustelua, politiikkaa, runoa, proosaa ja musiikkia.
Ilmainen sisäänpääsy. HUOM! Iltamissa on baari, josta saa ostaa virvokkeita sekä mietoja alkoholijuomia!

Viimeisissä syyslukukauden Monttu auki -iltamissa, perjantaina 12.12., pidetään Joulubileet, jolloin koko Näty heittäytyy pukin pauloihin.

naty.uta.fi


XS Vol.6 – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali 26.-29.11.2014, Turku


KUUDES XS-FESTIVAALI JUHLII 10-VUOTIASTA EHKÄ-TUOTANTOA!

Ehkä-tuotannon Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali, XS järjestetään kuudetta kertaa nykytaidetila Kutomolla Turussa. Uutta tanssia, esitystaidetta, performanssia ja musiikkia esittävän tiiviin tapahtuman voi kokea keskiviikosta lauantaihin 26.-29.11.2014!

Ehkä-tuotannon perustivat tanssitaiteilija Anna Torkkel ja esitystaiteilija Tashi Iwaoka vuonna 2004. Aluksi Ehkän toiminta keskittyi tekijäparin teosten ympärille Suomessa ja Hollannissa. Sittemmin Ehkä on tuottanut kymmeniä uuden tanssin ja esitystaiteen tekijöiden, taiteilijaryhmien ja kollektiivien teoksia ja projekteja. Vuodesta 2009 Ehkä on hallinnoinut Turussa nykytaidetila Kutomoa, jossa järjestetään ympäri vuoden esityksiä, tapahtumia, työpajoja ja opetustoimintaa eri taiteen aloilta.

Paikka: Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Lippuvaraukset: ehkatuotanto(a)gmail.com

Festivaaliohjelma, lisätiedot: www.ehka.net/xs-vol-6


Suuri apurahaseminaari 12.12.2014, Helsinki


Suomen Näyttelijäliitto, Teatterin tiedotuskeskus, Teatterikeskus ja Taiteen edistämiskeskus:

APURAHAT TAITEILIJOILLE VAI TEATTERIRYHMILLE?
Suuri apurahaseminaari 12.12.2014, klo 12-16

Paikka: Taiteen edistämiskeskus (Kotus-sali), Vuorikatu 24, Helsinki

Vastaavatko nykyiset erilaisille näyttämötaiteen toimijoille suunnatut tuet toimintaympäristön kehitystä? Pitäisikö esimerkiksi apurahat tulevaisuudessa suunnata työryhmien kohdalla selkeästi taiteilijoille ja erikseen teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisille ammattiteattereille ja teatteriryhmille työllistämisavustuksen kaltaisina tukina? Voisiko apurahan hallinnoija olla joku muu kuin taiteilija itse henkilökohtaisen apurahan kohdalla…

Tule keskustelemaan kanssamme mihin haasteisiin ja ongelmakohtiin törmätään nykyisessä tukipolitiikassa. Mikä on muuttunut?

Katso päivän ohjelma oheisesta liitteestä (PDF).

Tilaisuus on maksuton. Kahvituksen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon 5.12.2014 mennessä.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: info(a)teatterikeskus.fi.

Tervetuloa mukaan!


The 24 Hour Plays 21.12.2014, Helsinki


Mitä tapahtuu kun kolmisenkymmentä teatterin ammattilaista laitetaan yhteen ja heille annetaan
24 tuntia aikaa? Siitä syntyy 24 HR Plays Helsinki. Siitä syntyy Suomen ajankohtaisin teatteritapahtuma. Kuusi näytelmäkirjailijaa. Kuusi ohjaajaa. Yli kaksikymmentä näyttelijää. Vuorokausi aikaa.
 
Alun perin Yhdysvalloissa kehitetty konsepti toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä,
porilainen Rakastajat-teatteri on toteuttanut tapahtuman kahdesti. Nyt me tuomme tämän yksinkertaisen mutta nerokkaan idean myös pääkaupunkiseudun teatterintekijöiden ja yleisön ulottuville.
 
Näytelmäkonseptissa ohjaajat, näytelmäkirjailijat sekä näyttelijät saavat haasteen toteuttaa 6 pienoisnäytelmää yhdessä vuorokaudessa. Näytelmät esitetään tapahtuman päätteeksi Q-teatterissa sunnuntaina 21.12. klo 19. Ja vain yhden kerran!

Mukana haasteessa ovat mm. Vilma Melasniemi, Susanna Mikkonen, Tapio Liinoja, Eero Ritala, Kari Heiskanen, Paavo Westerberg, Linda Wallgren, Ari–Pekka Lahti, Veikko Nuutinen ja Marie Kajava.

The 24 Hour Plays -tapahtuman tuottavat Q- teatteri, Teatterikorkeakoulu ja Teatteri Takomo.
 
Yhteydenotot ja lisätiedot:
Q-teatteri
Aara Tahkokallio
09-4542 1322
040 536 7263
aara.tahkokallio(a)q-teatteri.fi
www.Q-teatteri.fi
www.facebook.com/Qteatteri
twitter.com/Q_teatteri
www.youtube.com/user/qteatteri


Kansainvälinen Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali 19.-24.1.2015


Kansainvälinen Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään 19.-24.1.2015 jo 34. kerran! Ohjelmistossa nähdään Oulun kaupunginteatterin näytelmien lisäksi useita vierailevia kotimaisia ammattiteattereita sekä upeita, lähes sanattomia esityksiä ulkomailta, mm. Norjasta ja Espanjasta. Festivaalin ohjelmisto koostuu 22 esityksestä, joihin on myynnissä huikeat n. 6500 lippua. Valtakunnallinen lipunmyynti alkoi keskiviikkona 19.11.2014.

Tänä vuonna teatterin Myyntipalvelussa myydään myös edullisia festivaalipasseja. Uutta ovat myös mm. lasten paneeli ja yhteistyö Oulun kaupunginkirjaston kanssa. Korkeatasoinen festivaali palkittiin vuonna 2012 teatterialan lasten ja nuorten Teatteriteko-palkinnolla.

Katso koko ohjelmisto www.teatteri.ouka.fi/festival.

Lisätietoja:
tuottaja Elina Terho, puh. 044 703 7113, elina.terho(a)ouka.fi
tiedottaja Päivi Vuoti-Karvonen, puh. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen(a)ouka.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apurahat vuodelle 2015 | hakuaika 1.-30.11.2014


Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö tukee Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä luovutetun Karjalan historian, kulttuurin ja perinteen tutkimusta sekä toiminta-alueensa muuta kulttuuritoimintaa. Apurahoja ja avustuksia myönnetään Karjalaa käsitteleviin tieteellisiin tutkimuksiin ja Pohjois- ja Etelä-Karjalan maakuntien alueella toimivien taiteilijoiden työskentelyyn sekä alueen kulttuuriharrastustoimintaan. Pohjoiskarjalaista syntyperää olevien, perustutkintoaan suorittavien nuorten opiskelua tuetaan opiskelustipendein.

Taiteilijoiden työskentelyapurahat

Apurahoja myönnetään eri alojen ammatillisesti toimiville taiteilijoille yhden vuoden tai puolen vuoden työskentelyapurahoina. Apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella, josta tulee selvitä apurahakaudelle suunniteltu toiminta.

Apurahat nuorten työllistämiseen kulttuurialalle

Vuodelle 2015 kulttuuritoiminnan apurahoja myönnetään edelleen ensisijaisesti hankkeisiin, joissa 15-20-vuotialle nuorille tarjotaan taide- ja kulttuurialan työharjoittelu- tai kesätyöpaikkoja rekisteröidyissä kulttuurialan järjestöissä, yhteisöissä ja pienyrityksissä.

Tarkemmat tiedot hakemisesta säätiön verkkosivuilta www.kkes.fi.

Apurahojen hakemisesta ja päätösperusteista lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Satu Kokkonen puh. 013 122155 tai satu.kokkonen(a)kkes.fi


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


2015 ANTI – Contemporary Art Festivalin teoshaku on alkanut | hakuaika 16.12.2014 asti


Aika- ja paikkasidonnaista nykytaidetta esittelevä ANTI-festivaali hakee vuoden 2015 festivaalille teoksia, jotka käsittelevät kestävyyttä, pitkäkestoisuutta, taidetta ja urheilua sekä harjoittelua. Hakemus tehdään englanniksi sähköisesti osoitteessa: https://anti.gruppo.fi/online-applications/index.php/survey/index/sid/426793/lang/en.

Lisätietoja hakumenettelystä löytyy täältä.

Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 16.12.2014. ANTI - Contemporary Art Festival järjestetään 1.-6.9.2015.

Lisätietoja:info(a)antifestival.com
www.antifestival.com


Call for Projects: Stockholm Fringe Festival (Stoff), October 2015 | deadline 11 Jan 2015


Stockholm Fringe Festival (Stoff) are now looking for proposals from artists whose work challenges and questions conventional artistic forms to perform in Stockholm 7 – 10 October 2015. Stoff is a festival that aims to support and promote cutting edge theatre and performance making. The festival is foremost focused on promoting artists who have not yet found their feet in the industry however we also welcome submissions from established groups/individuals who promote innovation in their artistic work.

How to be part of Stockholm Fringe Fest 2015

Stoff are welcoming applications from both groups and individuals whose work concerns and explores the possibilities of theatre, performance and installation making. We are also welcoming street, site specific performers and young people (15 – 25yr) to this year’s festival. To be considered for Stockholm Fringe Festival 2015 all applicants need to complete an online application form along with submitting linked visual proof/s of their work.

Application deadline is 11 January 2015.

For further information and application please go to: www.stockholmfringe.com

 

TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Projektiassistentti Svenska nu -verkostoon Hanasaareen


Svenska nu -verkoston tavoitteena on lisätä kielitaitoa, kulttuurin tuntemusta ja opiskelumotivaatiota. Verkosto tukee kieltenopetusta, järjestää koulutusta opettajille, tiedottaa ruotsin kielen opiskelun tärkeydestä ja välittää ruotsalaista nuorisokulttuuria ja eläviä kohtaamisia ruotsin kielen kanssa Suomessa. Svenska nu -verkostoa koordinoi Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Tiimissämme tapahtuvien vastuutehtävien uudelleenjärjestelyjen takia etsimme verkostoomme uutta projektiassistenttia määräaikaiseen tehtävään ajalle 2.1.-31.12.2015.

Projektiassistentin työhön kuuluu erilaisia hallinnollisia tehtäviä sekä koulukiertueisiin ja opettajien täydennyskoulutuksiin liittyviä käytännön järjestelyitä ja suunnittelua. On hyvä, jos sinulla on aiempaa tuntemusta koulumaailmasta, mutta se ei ole edellytyksenä. Sinun pitää pystyä tuottamaan sujuvaa tekstiä kummallakin kotimaisella kielellä. Työkielinä on sekä ruotsi että suomi. Kokemus vastaavista tehtävistä luetaan eduksi. Toivomme, että sinulla on hyvät sosiaaliset taidot, olet tottunut tekemään yhteistyötä ja odotat pääseväsi työskentelemään dynaamisessa, liikkuvassa ja osaavassa tiimissä. Yksi työntekijöistämme on sijoitettuna Vaasaan.

Tehtävään valittava henkilö

  • hallitsee hyvin ruotsin ja suomen kielen sekä suullisesti että kirjallisesti. Muu kielitaito katsotaan eduksi.
  • on järjestelmällinen, tarkka ja joustava työssään sekä kykenee priorisoimaan ja työskentelemään usean eri asian parissa samanaikaisesti
  • tuntee hyvin erilaisia tvt-järjestelmiä ja on tottunut käyttämään sosiaalista media

Me tarjoamme

  • kiinnostavia ja vaihtelevia työtehtäviä dynaamisessa tiimissä
  • kansainvälisen työympäristön meren äärellä Espoossa kivenheiton päässä Helsingistä

Lisätietoja projektipäälliköltämme Annamari Kajastolta, annamari.kajasto(a)hanaholmen.fi, puh. 040-536 5416 tai 09-4350 2426.

Lähetä hakemuksesi, jossa on mukana CV sähköpostitse osoitteeseen rekry(a)hanaholmen.fi viimeistään 28.11.2014 mennessä.

www.svenskanu.fi | www.hanaholmen.fi


Tuotantoassistentti Suomen Kansallisoopperaan


Suomen Kansallisoopperan säätiö hakee TUOTANTOASSISTENTTIA  yleisötyön osastolle opintovapaan sijaisuuteen ajalle 7.1.-31.5.2015 tai sopimuksen mukaan.

Tuotantoassistentti huolehtii osaston toimistorutiinien sujuvuudesta ja asiakastilaston ylläpitämisestä. Hän osallistuu yleisöyhteistyön tuotantojen, tapahtumien ja taidekasvatusprojektien tuotannollisiin tehtäviin Oopperatalossa ja sen ulkopuolella. Tehtäviin kuuluvat myös oopperatalon esittely koululais- ja asiakasryhmille, yleisöyhteistyön verkkosivujen ylläpito sekä tiedotuslehden toimittaminen.

Tehtävä edellyttää soveltuvaa kulttuurialan koulutusta, kokemusta itsenäisestä toimistotyöstä, musiikki- ja teatterialan sekä koulumaailman tuntemusta ja kiinnostusta taidekasvatuksesta. Tuotantoassistentilla tulee olla hyvät atk-, ryhmätyö- ja sosiaaliset taidot sekä kyky hallita useita toimintoja samanaikaisesti. Tehtävä edellyttää myös englannin kielen hyvää suullista ja kirjallista taitoa. Tuottajakokemus katsotaan eduksi.

Yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkinen antaa tehtävästä lisätietoja perjantaina 21.11. sekä perjantaina 28.11. klo 9.00-10.30 välisinä aikoina, gsm-numero 044-262 7699.

Hakemukset pyydetään jättämään maanantaihin 1.12.2014 mennessä Kansallisoopperan internet-sivuilla (www.ooppera.fi) olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.


Five Artistic Professors needed | University of Gothenburg, Sweden


The three Academies of artistic practice at the Faculty of Fine, Applied and Performing Arts – the Academy of Music and Drama, the Valand Academy and the HDK-School of Design and Crafts – are recruiting five new professors to further develop their unique artistic research environments.

The Faculty of Fine, Applied and Performing Arts at the University of Gothenburg was the first in Sweden to develop the doctorate through artistic research, and has actively promoted the international dialogue on the future of artistic research and artistic research education, generating a creative context for experimental enquiry through artistic practices.

Deadline: 8 December

Find all details online


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja.


MUITA ILMOITUKSIA


Sophie's Entertainment avaa artistipankin


Esittävän taiteen agentuuri Sophie's Entertainment avaa artistipankin. Kaikki teatteri- ja sirkusalan ammattilaiset, jotka hakevat töitä ulkomailta voivat liittyä. Dramaturgit, näyttelijät, taikurit, sirkustaiteilijat, lavastus-, valo- ja äänitaiteilijat.

Lisätietoja:
Annemari Mäkinen
Kansainvälinen tuottaja
annemari(a)sophiesentertainment.com
040 075 9614
Sophie's Entertainment
www.sophiesentertainment.com


twitter.com/tinfotweetsapurahaseminaari_ohjelma