09.11.2012

TINFO-tiedote 40 / 8.11.2012


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

 HAKUJA JA RESIDENSSEJÄ

TYÖPAIKKOJA

Lue aiempia tiedotteita tästä


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TEATTERIN JA DRAAMAN SUPERVIIKONLOPPU

Superviikonloppu, Baltic Circle ja Kotimaisen näytelmän festivaali samaan aikaan. Ja SteFi juhlii 90-vuotista taivaltaan. Nykydraaman festivaalilla on luvassa keskusteluja, lukuteatteria, drama slamia.  Tapahtumassa julkistetaan Paula Salmisen ja Elina Snickerin Jumalainen näytelmä – dramaturgisia työkaluja (Like 2012). Tässä 350-sivuisessa pikkujättiläisessä kuuluvat liki kolmenkymmenen näytelmäkirjailijan, dramaturgin äänet, mukana myös ohjaajia.  Teatteri- ja näytelmä-Suomen historiassa näytelmäkirjailijoiden ajattelua voi nyt ensimmäistä kertaa lukea tässä laajuudessa.  Hämmästyttävää mutta totta ja melkoinen paradoksi, sillä onhan Suomi jos mikä näytelty ja esitetty kansakunta.  Kiitos näytelmäkirjailijoiden Teksti-yhteisön! Tämä maaston kartoitus on enemmän kuin tarpeen. Lukijalle tarjotaan nyt pitkospuita, joita pitkin samoilla huikaisevassa näytelmien metsässä.  Kirja herkistää sille, miten kielellä tehdään, mitä kieli tekee ja mitä näytelmäkirjailija.

KIELEN KAPAKASSA

Käyttäytymisohje näytelmäkirjailija Okko Leolta (lainattu Jumalaisesta näytelmästä):

”Kielen kanssa on käyttäydyttävä samoin kuin käyttäytyisimme hämäräperäisessä kapakassa, jossa emme tapaa käydä ja jossa emme tunne ketään: ilmaisemme itseämme ystävällisesti ja yritämme kaikin keinoin ymmärtää, mitä joku meille puhuu jos on puhuakseen. Mikäli meitä puhutellaan, me emme suinkaan vaadi, että tuntemattomat antautuisivat kanssamme dialogiin meidän kielellämme ja meidän ehdoillamme. Istumme alas, alamme vaistonvaraisesti tarkkailla kielellistä ja ei-kielellistä ympäristöä ja jos joku meitä puhuttelee, tarjoamme tuopin ja kuuntelemme. Tässä alisteisessa situaatiossa kieli politisoituu välittömästi.”

ULKKARIT NYKÄRILLÄ

Baltic Circleen on saapunut yli 40 ulkomaalaisvierasta. NXSTP-verkoston festivaalien taiteellisia johtajia ja kuraattoreita, ranskalaisia kuraattoreita, BaNd-verkoston jäseniä.  Alkupaloiksi oli suomalaistuottajilla mahdollisuus keskustella norjalaisen kuraattorigurun (näin tekee mieli sanoa) ja BIT Teatergarasjenin ja Oktoberdans- ja Meteor-festivaalien taiteellisen johtajan Sven Åge Birkelandin kanssa. Birkeland jakoi kanssamme turhautumisen ja optimismin.

30 vuotta teatteriavantgarden puolesta töitä paiskinut Birkeland tietää, mistä puhuu kertoessaan, miten on toiminut pyrkiessään kompromissitta näyttämään, mitä kaikkea teatteri ja esitys voisivat olla. Birkeland on onnistunut luomaan diskursiivisen alustan, jolla keskustelua ja ajattelua nykyteatterin mahdollisuuksista on synnytetty.  ”Täytyy olla oma itsensä, jos haluaa kansainvälistyä.” ”Tiedon tarve ei koskaan mene pois muodista.” Näin Birkeland.   

FACEBOOKISSA KESKUSTELLAAN TEATTERINJOHTAMISESTA, RAKENTEISTA JA RAHOITUKSESTA

Birkelandista on hyvä hypätä somessa käytävään ajatustenvaihtoon suomalaisesta teatterinjohtamisesta, rakenteista ja rahoituksesta. Kemin kaupunginteatterin johtajan eroaminen toimi kimmokkeena. Rajoittavat rakenteet tappavat. Johtaja jää yksin: ”kun ei ole kenen kanssa tulevaa haistella, menee rakennetta pitkin.”  ”Kollektiivit kehiin!” ”Rakenteiden mallintaminen on aina jo jäljessä.” Keskustelijoina Mikko Roiha, Ari-Pekka Lahti, Pauliina Feodoroff ja Vihtori Rämä ja monet muut.  Toivottavasti tämä keskustelu jatkuu eri tahoilla! Tärkeätä!

KULTTUURIA KARTALLA

Olen nyt paremmin kartalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Jyväskylän yliopiston kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishankkeen KUULTO osana julkaistu Kulttuuria kartalla -raportti on vähän kuin kulttuurin alueellisen saavutettavuuden kuntotesti.  Siinä käy ilmi vain valtion osarahoittama kulttuuri. Kokovartalokuva se ei siis ole. Se ei kerro kunnista tai kolmannesta sektorista.  Raportin kartta-analyyseja on hätkähdyttävää lukea. Värikartoilla kerrotaan havainnoillisesti, miten kulttuuripalvelut ovat sijoittuneet, miten ne saavutetaan ja mitkä ovat kustannukset.  Maakunta- ja kuntatasolla erot ovat huimia. Kartat näyttävät nämä erot kulttuuritoimen nettokustannuksissa, päätoimisten kulttuuritoimen työntekijöiden määrässä, museoiden, teattereiden ja orkestereiden sekä kirjastojen nettokustannuksissa sekä taiteen perusopetuksen ja kansalaisopistojen kustannuksissa asukasta kohden. Raportissa toivotaan kommentteja  ja palautetta kartoituksesta.  Jatketaan!


RISTIRETKELLÄ TEATTERITUHLAREIDEN TALTUTTAMISEKSI

Huhhuh. Tukholman kaupungin kulttuuri- ja kiinteistötoimen kunnanneuvoksen Madeleine Sjöstedtin  ristiretki teatterituhlaria Dramatenia ja muita vastaan Svenska Dagbladetin Brännpunktissa on kuohahduttanut.  Maailmanlaajuinen tilintarkastuksen, verokonsultoinnin, yritysjärjestelyiden, liikkeenjohdon konsultoinnin asiantuntija Ernst & Young sai tehtäväkseen verrata Tukholman kaupunginteatteria lukuisiin muihin teattereihin ja tehdä selvityksen pohjalta ehdotuksensa teattereiden tulevaisuudesta.  Verokruunut on käytettävä tehokkaasti. Sjöstedt vetää sitten omia johtopäätöksiään: kaupunginteatterin jokaista teatterissakäyntiä tuetaan 519 kruunulla ja Dramatenin 918 kruunulla. Sjöstedtin mukaan tämä tarkoittaa, että kaupunginteatteri on Dramatenia miltei kaksi kertaa tehokkaampi toteuttamaan kulttuuripoliittista tehtäväänsä.  

Sjöstedtin kamreerin sormi kohdistuu kansallisiin näyttämöihin, Dramatenin ja oopperan hänen mukaansa tuplamäärään verstaissa, puvustamossa, markkinoinnissa ja hallinnossa työskenteleviin.  Sjöstedtille nämä työntekijät edustavat pelkkää riippakiveä. Eikä Sjöstedt paljon perusta teattereiden perustehtävien eroistakaan. Numerot ja raha puhuvat, muut vaietkoot.
Sekä Tukholman kaupunki että Kulturråd vähentävät monen vapaan teatteriryhmän avustuksia. Teater Giljotiniin leikkuri iskee kovimmin.

Keskustelu intresseistä ja tarkoitusperistä jatkuu Svenska Dagbladetissa ja Dagens Nyheterissa:

TAIDEKASVATUS JA KOULUPUDOKKUUS

Isossa-Britanniassa keskustellaan taideaineiden asemasta.  Vuonna 2010 voimaan tulleen ebacc-tutkinnon (meidän ylioppilastutkintoamme vastaava) seuraukset näkyvät jo nyt siinä, että taidealoille on pyrkinyt aiempaa vähemmän opiskelijoita. Taide-aineiden puolestapuhujat pelkäävät, että uusittu järjestelmä tekee suuresta osasta lapsia ja nuoria taidesyrjäytyneitä.  Keskusteluissa muistutetaan, että sellaiset taiteilijat kuin elokuva-ohjaajat Danny Boyle ja Stephen Daldry tai koreografi Akram Khan – olympialaisten avajaisohjelman kiiteltyjä tekijöitä – ovat niitä, jotka ovat nauttineet taidepainotteisesta opetussuunnitelmasta.

Entä meillä? Ei taide- ja taitoaineilla ole hurraamista. Meillä käydään kovaa peruskoulua. Lukioiden esittelyissä muistutetaan sitten kauniisti, että lukuaineiden rinnalle kannattaa valita taito- ja taideaineita. Niin karttuu kulttuurinen pääoma, ja opiskelija pääsee toteuttamaan itseään.  

Miten taide- ja taitoaineiden vähäisyys ja koulupudokkuus Suomessa ovat yhteydessä toisiinsa?  OECD:n syyskuussa julkaistu raportti Education at a Glance kertoo karua faktaa siitä, miten suomalaisnuoret syrjäytyvät useammin kuin muut nuoret Pohjoismaissa.  Suomalainen nuori jää koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle paljon useammin kuin ruotsalaisnuori.

 

USKO TOKI

UskoToki_40_2012

TINFON ILMOITUKSIA

Ehdota vuoden esitystä Thalia-palkinnon saajaksi 15.11.2012 mennessä

Thalia-palkinnolla palkitaan vuoden esitys. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten tekijöiden tuottama esitys, joka on saanut ensi-iltansa 1.12.2011- 15.11.2012 välisenä aikana. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Tavoitteena on palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisö-ryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Thalia-palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävirallinenkin taho. Vuoden esitystä voi ehdottaa myös oman talon esitysten joukosta. Kaikkia ehdotuksia on vapaamuotoisesti perusteltava. Perustelujen lisäksi tarvitaan käsiohjelma, lisäksi toivotaan esitystaltiointia ja esimerkiksi teatterikritiikkejä ja muita kirjoituksia. Palkinnon esiraati käsittelee ehdotukset ja valitsee kolme, joista vuoden 2012 Thalia -palkinnon valitsija, Jorma Panula valitsee vuoden esityksen.

Ehdotukset perusteluineen ja liitteineen Thalia-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 15.11.2012 mennessä Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai paperimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

TINFO-palkinto jaetaan Thalia-gaalassa 10.3.2012 Seinäjoen kaupunginteatterissa.Katso lisää tietoa Thalia-gaalasta ja aiemmin palkituista.


Ehdota Silmänkääntäjäksi henkilöä, työparia tai työryhmää, joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Ehdotukset 30.11.2012 mennessä

Silmänkääntäjä-palkinnolla halutaan nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teatterialalla tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Todennäköisesti Silmänkääntäjä ei ole lööpeistä tuttu, vaan toimii taustalla. Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. Viime vuonna Silmänkääntäjä-palkinnon sai valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Pate Pesonius.

Silmänkääntäjä-palkittu voi olla henkilö (tai työpari tai työryhmä), joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Hän voi olla vaikuttanut ilahduttavasti teatterin imagoon, esitystoimintaan tai työn laatuun. Hän on voinut toimia teatterissa, alan järjestöissä tai muissa yhteisöissä harjoittaen teatterityötä tukevaa toimintaa. Tavoitteena on vapaamuotoinen laaja-alaisuus, joten ehdottaa voi ketä vain.

Ehdottaa voi kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävirallinenkin taho. Kaikkia ehdotuksia on vapaamuotoisesti perusteltava. Palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset Silmänkääntäjä-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2012 mennessä Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai paperimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

TINFO-palkinto jaetaan Thalia-gaalassa 10.3.2012 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Katso lisää tietoa Thalia-gaalasta ja aiemmin palkituista.


Ehdota  TINFO-palkittavaksi henkilöä, työryhmää, hanketta, teatteria tai muua yhteisöä, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta. Ehdotukset 30.11.2012 mennessä

TINFO-palkinnon tavoitteena on palkita teatterista puhuvia tai kirjoittavia teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita, yms. tai nostaa esille innovatiivisia hankkeita ja parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä.

Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta. Palkinto voi perustua äskettäiseen tekoon tai elämäntyöhön.

Ehdottaa voi kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävirallinenkin taho. Kaikkia ehdotuksia on vapaamuotoisesti perusteltava. Palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset TINFO-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2012 mennessä Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai paperimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

TINFO-palkinto jaetaan Thalia-gaalassa 10.3.2012 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Katso lisää tietoa Thalia-gaalasta ja aiemmin palkituista.


TINFO laatii kesäteattereiden katsojatilastot vuosilta 2011 ja 2012 - Lähetä omat tietosi 15.11. mennessä

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) laatii kesäteattereiden katsojatilastot kahdelta viime vuodelta. Pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan kävijämäärät vuosien 2011 ja 2012 esityksistä. Tilasto julkaistaan TINFO-verkkosivuilla ja -tiedotteissa.

Teatterin tiedotuskeskuksesta (TINFO) kysytään usein kesäteattereista, esimerkiksi katsojamäärät kiinnostavat, siksi TINFO on päättänyt kerätä nämä tiedot.  
Palvelemalla tiedontarvitsijoita voimme yhä paremmin saada kesäteatteriesitykset esille.

Lähetä tiedot 15.11.2012 mennessä osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi

Täytä vuosien 2011 ja 2012 esitysten osalta
Esityksen nimi
Ohjaaja
Ensi-iltapäivämäärä
Montako esitystä
Kokonaiskatsojamäärä

Jos teatterillanne on ollut useampi kesäteatteriesitys kaudessa, anna tiedot kustakin esityksestä erikseen.


UUTISIA

Kaksi suomalaista näytelmää lukuteatteriesityksenä Rehearsal Room -tapahtumaan Skotlantiin 27.11.2012

Skotlantilainen Stellar Quines Yhteistyössä Lung Ha's -teatterin kanssa järjestää Rehearsal Room 19 -tapahtuman, jonka fokuksena on suomalainen näytelmäkirjallisuus. Tapahtumassa esitetään lukudraamana Paula Salmisen 13 Sunken Years ja Laura Ruohosen Island. Molemmat näytelmät englanniksi on kääntänyt Eva Buchwald. Esitykset voi katsoa livestreemenä 27.11.2012 osoitteessa http://www.stellarquines.com/work-in-progress/rehearsal-rooms/number-19/


Puhdistus-näytelmä sai vilkkaan vastaanoton Madridissa

Vaiven Producciones ja Ilmatar Teatteri ovat esittäneet Sofi Oksasen Puhdistusta (Purga) Espanjassa, viimeksi Madridissa lokakuun lopussa. Cuarta Pared -teatterissa nähdyn esityksen on ohjannut José Herrero, ja espanjalaisnäyttelijöiden lisäksi Zaran roolissa oli suomalainen Marjo Ikonen. Näytelmän on espanjaksi kääntänyt palkittu kääntäjä Luisa Gutierrez Ruiz.

Ohessa linkkejä espanjankielisiin arvosteluihin ja yhteen radiokeskusteluun.

El Mundo [jpg]

http://www.rtve.es/alacarta/audios/en-la-nube/nube-purga-31-10-12/1566867/

http://fenniaweb.blogspot.com.es/2012/11/purga-critica-la-obra-de-sofi-oksanen.html


Tämä Puhdistuksen tuotanto esitettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2012 San Sebastianissa Teatro Principalissa. Ilmatar on vuonna 2007 perustettu suomalais-espanjalainen teatteriryhmä, jonka tuotantokumppani Vaiven on Espanjassa merkittävä teatteri-tanssi- ja musiikkiesitysten tekijä.  


Teattereille valtionosuuksia yhteensä 55,2 miljoonaa euroa

Museot, teatterit ja orkesterit saavat ensi vuonna toimintaansa rahoitusta valtionosuuksina yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvana. Uutena saajana valtionosuuden piiriin otettiin Tanssiteatteri Glims & Gloms.

Teatterit saavat ensi vuonna toimintaansa opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistamia valtionosuuksia yhteensä 55,2 miljoonaa euroa. Orkestereille valtionosuutta jaettiin noin 21,4 miljoonaa euroa, ja museoille 36,7 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle valtionosuuksiin tehdään indeksikorotus, joka rahoitetaan veikkausvoittovaroista.

Museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmässä rahoitus määräytyy kullekin laitokselle vahvistettujen toiminnan laajuutta kuvaavien laskennallisten henkilötyövuosien määränä ja henkilötyövuotta kohden määrättyjen yksikköhintojen perusteella.

Valtionosuuksien lisäksi ministeriö päätti alustavasti teattereiden ja orkestereiden valtakunnallisen ja alueellisen toiminnan sekä orkestereiden kehittämishankkeiden määrärahoista.

Teatterille osoitettuja henkilötyövuosia on 2 469. Määrä on sama kuin tänä vuonna. Henkilötyövuoden yksikköhinnaksi vahvistettiin 56 182 euroa. Arvonlisäverollinen yksikköhinta on 58 328 euroa. Uutena saajana valtionosuuden piiriin otettiin Tanssiteatteri Glims & Gloms.

Ministeriö osoitti alustavassa määrärahan jaossa 3 300 000 euroa harkinnanvaraista määrärahaa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan. Alustavasti alueteattereille osoitetaan määrärahasta 1 496 000 euroa, tanssiteattereille 560 000 euroa, lastenteattereille 959 000 euroa, valtakunnalliseen kiertuetoimintaan 157 000 euroa ja ruotsinkieliseen toimintaan 128 000 euroa.

Lisätietoja:
teatterit: kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, puh. 0295 3 30285


Kordelinin apurahat jaettiin 6.11.2012


Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto jakoi vuosipäivänään 6.11.2012 apurahat ja palkinnot. Nyt myönnettyjen kokonaissumma on 3,7 miljoonaa.
    
Säätiö jakaa apurahoja tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistämiseksi. Perusopintoihin apurahoja ei myönnetä. Apurahoja ei myöskään pääsääntöisesti myönnetä julkishallinnon piiriin kuuluville laitoksille ja yhteisöille.

Teatteritaiteelle kirjallisuusjaoston apurahoja myönnettiin yhteensä 190.000. Kaunokirjallisuudelle myönnettiin yhteensä 230.000 euroa, joista näytelmien kirjoittamiseen tukea jaettiin yhteensä 25.000 euroa. Suurille kulttuurihankkeille myönnettiin yhteensä 400.000 euroa joista teatterialan hankkeille 80.000 euroa.

Katso lista myönnetyistä apurahoista

Kaikki apurahat löytyvät osoitteesta http://www.kordelin.fi/apurahat_2012.php


Eduskunta hyväksyi lain Taiteen edistämiskeskuksesta

Eduskunta hyväksyi 7.11.2012 lain Taiteen edistämiskeskuksesta. Taiteen edistämiskeskus aloittaa 1. tammikuuta 2013. Keskuksen tehtävänä on edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu keskuksen työsarkaan mutta vain siltä osin kuin se ei ole minkään muun viranomaisen tehtävänä. Keskus toimii opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena asiantuntijavirastona.

Taiteen edistämiskeskuksessa on taideneuvosto sekä apurahoista ja palkinnoista päättäviä asiantuntijaelimiä: valtion taidetoimikunnat, alueelliset taidetoimikunnat sekä kaksi erillislautakuntaa.  Keskusta johtaa johtaja, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö nimittää enintään viiden vuoden määräajaksi. Keskuksella on aluetoimipisteitä.

Ministeriö nimeää myös taideneuvoston, jossa on puheenjohtaja ja kuudesta kahdeksaan jäsentä. Taideneuvoston toimikausi on kolme vuotta. Se päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määrästä sekä nimeää valtion taidetoimikuntien ja alueellisten taidetoimikuntien puheenjohtajat ja muut jäsenet. Taideneuvostolla on myös tärkeä rooli ministeriön asiantuntijana taidepoliittisissa linjakysymyksissä.

Valtion taidetoimikuntia on vähintään seitsemän ja enintään kymmenen. Alueellisia taidetoimikuntia on kolmetoista, kuten nytkin. Kaksivuotiskausiksi nimetyillä jäsenillä tulee olla hyvä taiteellinen asiantuntemus. Toimikunnat päättävät apurahoista ja palkinnoista ns. vertaisarviointiin perustuen. Toimikunnat antavat asiantuntijapanoksensa myös keskuksen strategiatyöhön.

Nykyiset taidetoimikunnat jatkavat tehtävässään siihen saakka, kunnes taideneuvosto on nimetty ja se on puolestaan nimennyt uuden lain mukaiset taidetoimikunnat.

Lue aiheesta lisää puheenjohtaja Piia Rantala-Korhosen blogissa


Andrej Moguchy ohjaa Klockriken ja No99:n yhteistuotannon

Klockriken kutsusta venäläinen ohjaaja Andrei Moguchy ohjaa Klockriketeaternin, virolaisen Teater No99 :n ja tanskalaisen Baggårdteatretin yhteistuotannon. Projektin työnimenä on "The Great October Revolution" ja perustuu uuteen, työn alla olevaan tekstiin.  
Harjoitukset alkavat helmikuussa 2013, ja ensi-iltaa vietetään sekä Tallinnassa, että Helsingissä keväällä 2014.

ANDREJ MOGUCHY (synt. 1961) on Venäjän parhaimpia ohjaajia, monesti palkittu, mm. Kultaisella Naamiolla 2012 vuoden parhaasta esityksestä.  
Syyskuussa sai ensi-iltansa Kafkan "Oikeusjuttu" Düsseldorfissa, pääosassa suomenruotsalainen Carl Alm. Moguchyn ja Almin yhteistyö jatkuu, sillä Alm näyttelee myös uudessa teoksessa, yhdessä Alma Pöystin ja No99:n näyttelijöiden kanssa.

TEATER NO99 on Viron menestynein ja kansainvälisin teatteri. Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper johtavat teatteria, joka säännöllisesti esiintyy festivaaleilla Euroopassa ja Venäjällä.

- Tiit Ojasoo oli jo monta vuotta hakenut yhteistyötä Moguchyn kanssa, joten kun Klockrike ehdotti projektia hyppäsimme hanakasti mukaan, sanoo Paul Aguraiuja, No99:n tuottaja.

- Saimme alkusyksystä kunniamaininnan Teater Heuten kriitkkoraadilta parhaasta saksalaisesta yhteistyöstä (Three Kingdoms), Aguraijuja kommentoi teatterin kansainvälisiä kontakteja.


Riksteaternin näytelmäkokonaisuus Två Stycken (Dödsdansen & Vi har det bra) kiertueelle kahdeksalle paikkakunnalle Suomessa

Strindbergin Dödsdansen (Kuolemantanssi) tuplana! Klassikko kohtaa uuden nykydraaman. Kahdesta yksinäytöksisestä näytelmästä muodostuu kokoillan kokemus, jossa näytelmät kommentoivat toisiaan ja vertautuvat toisiinsa. Näytelmät esitetään samalla lavastuksella yhden illan aikana – ensin nähdään alkuperäinen teos, ja sen jälkeen näytelmäkirjailija Camilla Blomqvistin käänteinen, värikäs versio Strindbergin avioliittodraamasta.

Vastikään Ruotsissa ensi-iltansa saanut Två stycken on saanut lämpimän vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin. Nyt Riksteatern tuo näytelmän kiertueelle Suomeen ja vierailee Turussa, Tampereella, Espoossa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Kuopiossa, Oulussa ja Kokkolassa. Kiertue on Riksteaternin kahdeksas Suomessa sitten vuoden 2004, jolloin kiertueyhteistyö alkoi.

Rooleissa Benjamin Moliner, Sylvia Rauan ja Jimmy Endeley
Ohjaus: Dritero Kasapi

Kriitikoilta:
”Ankeudesta kumpuaa syvempää komiikkaa, ja näyttelijät ovat todella viihdyttäviä inhimillisten puutteiden ja epäonnistumisien tulkitsijoina” (Svenska Dagbladet)
”Kuolemantanssi niin hemmetin hauskana” (Kulturnytt, Sveriges Radio)
”Ensimmäisen näytöksen Kuolemantanssissa menneen ajan teatteri-ihanteen esilletuomisella on ilmeinen tarkoitus, koska se samalla alleviivaa toisen näytöksen uuden parisuhdedraaman nykyaikaisuutta” (Kristianstadsbladet)


Kiertävä teatteriesitys Sugar Daddy käsittelee nuoriin kohdistuvaa seksuaalista kaltoinkohtelua

Vierailuesitykset nähdään Kansallisteatterin Willensaunassa 19. ja 20.11.2012. Projektia varten kerätty Sugar Daddy -työryhmä koostuu nuorista teatteri- ja media-alan ammattilaisista. Näytelmän käsikirjoitus on kehitetty yhteistyössä Väestöliiton asiantuntijoiden kanssa. Kiertueella esityskokonaisuuteen kuuluu esityksen lisäksi myös draamatyöpaja sekä asiantuntijatapaaminen. Koko projektin tavoitteena on auttaa nuoria, vanhempia ja nuorten parissa toimivia ammattilaisia kohtaamaan ajankohtainen ja haastava aihe.
 
Projekti käynnistettiin vastaamaan koulujen huutavaan tarpeeseen löytää uusia keinoja seksuaaliasioiden käsittelyyn. Viime vuonna (2011) Terveyden ja hyvinvointilaitoksen teettämässä kouluterveyskyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa ovatko yläasteikäiset kokeneet seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Tuloksien mukaan koko maassa 8. ja 9. luokkalaisista 47 % oli kokenut seksuaalista häirintää ja 14 % seksuaalista väkivaltaa. Aihe on noussut jatkuvasti otsikoihin myös mediassa. Esimerkiksi 10.10.2012 MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi tapauksesta, jossa teinipoikien epäillään myyneen seksiä merkkivaatteista.

Esityksessä yläasteikäiset nuoret, Pauliina ja Toni, etsivät tahoillaan ymmärrystä ja rakkautta. Suhteet vanhoihin kavereihin muuttuvat, kun ystävät ympärillä alkavat seurustella. Pauliina tapaa itseään vanhemman miehen, joka ymmärtää häntä. Toni puolestaan löytää internetin yhteisöpalveluista kaverin, jolle purkaa ajatuksiaan.

Työryhmän vetäjinä toimivat teatteripedagogit ohjaaja Timo Raita (TeM) ja näyttelijä Hanna Lekander (TeM).
 
sdprojekti.blogspot.fi | facebook.com/sdprojekti


Loimaan teatteri juhlii juhlavuottaan valoisissa tunnelmissa

Loimaan teatteri viettää 25-juhlavuottaan, joka huipentuu monitaiteelliseen Valon valtakunta -tapahtumasarjaan 10.-17.11.2012.

Tapahtumaviikon aikana Vesikoski -talon tiloissa nähdään teatteria, tanssia, valokuvia ja taidetta sekä kuullaan musiikkia Valon valtakunta -levyltä. Samalla päätetään vuonna 2006 alkanut Masennus-projekti. Tapahtumasarjan kaikki tilaisuudet ovat yleisölle maksuttomia.

Tapahtumasarjan avajaisia vietetään Loimaan teatterilla lauantaina 10.11. klo 15.00 alkaen. Päivän aikana teatterin kahviossa voi tutustua Loimaan teatterin 25-vuotis historiaa käsittelevään näyttelyyn ja teatterisalissa nähdään teatteri-, tanssi-  ja musiikkiesityksiä . Luvassa on Pauliina Arvonen & co.: Rullatuoli -esitys, Sini Lindholmin Ignorance is blindness -tanssista esitettävä taltiointi, Juho Rantasen laulua, Johanna Suokkaan Minä ja lokki -esitys, FEAT. -bändin, eli Wilho Laaksosen, Marianna Suokkaan ja Eeli Topparin musisointia sekä Melina Schmidt´n 153 -tanssiteos. Avajaispäivänä Vesikoski-talon toisessa kerroksessa avataan myös Valon valtakunta -näyttely, joka kuvaa matkaa masennuksesta valoon.

Ohjelmatiedot ja aikataulut: www.loimaanteatteri.fi

Lisätietoja:
Sari Äikää-Torkkeli
Ohjaaja, Loimaan teatteri
0500 726 573
info(at)loimaanteatteri.fi


TAPAHTUMIA


Teatterimuseon Keskiviikkovieraat-sarjassa 14.11.2012: Saksalaisen teatterin ja lavastustaiteen vaikutuksia suomessa


Teatterimuseon Keskiviikkovieraat-sarjassa keskustellaan näyttämötaiteista eri näkökulmista. Marraskuun keskustelutilaisuudessa 14.11. aiheena on saksalainen teatteri ja lavastustaide ja niiden vaikutukset Suomessa.

Mukana keskustelemassa ovat mm. kääntäjä, saksalaisen kulttuurin ja teatterin asiantuntija Jukka-Pekka Pajunen sekä lavastaja Eeva Ijäs. Keskustelua moderoi museonjohtaja Helena Kallio. Illan innoittajana toimii näyttely Anna Viebrock – näyttämösuunnittelu arkkitehtuurina, johon tilaisuuden aikana on mahdollista tutustua.

Seminaariin on vapaa pääsy. Tilaisuudessa on pientä tarjoilua, minkä takia toivomme ennakkoilmoittautumisia 13.11. mennessä osoitteeseen ilmoittautuminen(at)teatterimuseo.fi.

Keskiviikkovieraat: saksalaisen teatterin ja lavastustaiteen vaikutuksia Suomessa
Ke 14.11.2012 klo 16–18.30.

http://www.teatterimuseo.fi/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/anna-viebrock/

Teatterimuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Avoinna ti–su klo 11–18, ke klo 11–20
Liput 6/4 €, yksi alle 15-vuotias aikuisen mukana ilmaiseksi.
Näyttelyinfo 0207 961 670
www.teatterimuseo.fi


TIP-Fest Producing Visual Theatre, seminar on Nov 16, Turku

How to survive as visual theatre artist or producer in Finland, Europe or other continents? How to find new audience? How to get funding in new ways? How to produce marginal art form?
How to go forward, proceed and grow up inside our professional lives?

The aim of the seminar is to develop, get and create new ideas to produce different variations of visual theatre from individual shows to festivals and institutions. TIP-Fest welcomes every theatre artist, producer, director, student, manager, festival organizer, culture person or any other interested to meet and discuss with international and Finnish experts of visual theatre and producing.
 
Schedule:
9.30   Registration, tea and coffee
10.00 Opening / Welcoming words Ilona and Roosa Halme (FIN), behalf of TIP-Fest and PIP-Fest
10.10 Short presentations of professional puppet theaters from Turku / Aura of Puppets          
10.40 Maiju Tawast (FIN), culture journalist and a puppet theatre person
11.10 Tatyana Priyatkina (RUS), director and creative producer
11.40 Jacob Brindamour (CAN), puppet artist and co-founder of Les Sages Fous   
12.10 Lunch (self payable)  
13.00 Ana Ablamonova (LIT) Director of the Independent creative group OPEROMANIJA, Contemporary opera festival NOA (New Opera Action), Art Centre at the Lithuanian Academy of Music and Theatre (Lithuania, Vilnius). "It's lack that gives as inspiration. Creative producing in the Lithuanian way."
14.00 Discussion / Developing new productive ideas -workshop, lead by producer Annukka Tuppurainen (FIN)
16.00 Closing the seminar

Place: Turku Arts Academy (Linnankatu 54, Kuvateatteri)
Registering for the Seminar  (until 14th of Noveber 2012):

The complete program of the 3rd TIP-Fest (Turku International Puppetry Festival) is on our website

Seminar Invitation (pdf)


Lastenkulttuurifoorumi 22.11.2012, Turku

To 22.11.2012 klo 13–17
Vanhan Raatihuoneen sali, Turku

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus järjestävät alueellisen lastenkulttuurifoorumin

Ohjelmassa on puheenvuoroja taidekasvatuksesta ja työpaja, jossa kerätään aineistoa opetus- ja kulttuuriministeriön tulevan lastenkulttuuripoliittisen ohjelman pohjaksi. Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan on kirjattu, että vuosille 2013–2017  laaditaan lastenkulttuuripoliittinen ohjelma, jolla edistetään tasavertaisia mahdollisuuksia kulttuuriosallistumiseen.

Osana ohjelman valmistelua järjestetään syksyllä 2012 eri puolilla maata seminaareja, joissa kerätään aineistoa ohjelman pohjaksi. Seminaarit ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin Opetusviraston yhteistä Taidekasvatus 2012 -projektia. Seminaareissa kiinnitetään huomiota erityisesti mahdollisuuksiin lisätä kulttuurialan toimijoiden ja koulujen välistä yhteistyötä.

Taidekasvatus -projektin ensimmäinen vaihe toteutettiin Suomen Kuntaliitossa. Projektin päätteeksi julkaistu Eläköön taidekasvatus! - julkaisu on ladattavissa Kuntaliiton verkkosivuilta

Ohjelma:
13.00 Foorumin avaus
13.10–14.45 Puheenvuoroja taidekasvatuksesta

Professori Kimmo Lehtonen, Turun yliopisto: Kulttuurikokemusten merkitys elämäkulussa
Sanataideohjaaja Veera Vähämaa & Anna Tuukkanen: Sanataide kasvun kukkakeppinä
Musiikkipedagogi Krista Kantola: Musiikin ja ilmaisun ulottuvuudet musiikkipedagogin näkökulmasta
Dramainstruktör Jani Lastuniemi: Genialitet eller galenskap? / Nerokkuutta, vai hulluutta?

Kahvitarjoilu

15.00–17.00 Projektikoordinaattori Viivi Seirala, Helsingin opetusvirasto: Työpaja lastenkulttuuripoliittisen ohjelman pohjaksi

Ilmoittauduthan alla olevan linkin kautta 16.11. mennessä. Ilmoittautumiset ovat sitovia ja seminaaripaikkoja on rajoitetusti.

http://www.webropolsurveys.com/S/C87C2912B08AEF47.par


Lisätietoja:

Pääsihteeri Henri Terho, Varsinais-Suomen taidetoimikunta, henri.terho(at)minedu.fi, p. 0295 330 901
Lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen, Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus, leena.hiltunen(at)turku.fi, p. 044 9072 432
Projektikoordinaattori Viivi Seirala, Helsingin opetusvirasto, viivi.seirala(at)edu.hel.fi, p. 040 675 2544


Taidealojen uusi osaamispaletti -seminaari Musiikkitalossa 10.12.2012, Helsinki 

klo 9-17 Musiikkitalo (Black Box-sali)

Taidealat ovat muutoksessa. Millaista erityisosaamista taidealojen ammattilaisilta vaaditaan tulevaisuudessa? Miten tutkintoa täydentävä koulutus järjestetään taidealoilla?

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2010 Taidealojen erityispätevyyspaletti -yhteistyöhankkeen, jossa on selvitetty taidealojen yhteisiä uusia osaamistarpeita. Seminaarissa tuodaan esille hankkeen tuloksia.

Hankkeessa ovat mukana Aalto PRO, Kuvataideakatemia, Lapin yliopisto, Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus (hankkeen hallinnoija) ja Teatterikorkeakoulu.

Seminaari on maksuton. Ilmoittaudu 19.11.2012 mennessä.
Seminaarin tarkempi ohjelma ja tietoa hankkeesta toimitetaan marraskuun aikana.
Lisätietoja: Sibelius-Akatemian täydennyskoulutus Mia Seppälä, mia.seppala(at)siba.fi, 040-710 4366.


Kutsu – Pohjoismainen tarinakahvila Inbjudan – nordiskt berättarcafé 14.11

Tykkäätkö kertoa tarinoita? Siinä tapauksessa on syytä tulla Pohjoismaiseen kulttuuripisteeseen, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki, keskiviikkona 14. marraskuuta kello 18.00.

Silloin järjestämme nimittäin kaikille avoimen pohjoismaisen tarinakahvilan. Illan emäntinä toimivat Märta Uggla ja Nena Stenius. Kuuntele tarinoita ja Sonja Korkmanin esittämää elävää musiikkia. Jos siltä tuntuu, niin voit myös kertoa omia tarinoitasi ja muistojasi Pohjolasta.

Tilaisuus on kaksikielinen.
Tervetuloa - tarjoamme kahvia tai teetä itseleivotun leivonnaisen kera!


Tycker du om att berätta historier? I så fall ska du komma till Kulturkontakt Nord, Kajsaniemigatan 9, Helsingfors, onsdagen den 14 november klockan 18.00.

Då arrangerar vi nämligen ett nordiskt berättarcafé, och det är naturligtvis öppet för alla.
Märta Uggla och Nena Stenius verkar som kvällens värdinnor. Lyssna på berättelser och levande musik framförd av sångerskan Sonja Korkman. Och bäst av allt, passa på att berätta dina egna historier och minnen från Norden.

Välkommen - vi bjuder på en kopp kaffe eller te och hembakat!


Teatteri Metamorfoosin  VIIKONLOPPUKURSSIT syksyllä 2012

 
Tanja Eloranta
Laban-tekniikka ja näyttelijäntyö
17.-18.11.2012
 
Marc Gassot:
Point Fixe- liikkumaton piste
24.–25.11.2012
 
Rene Baker
Expressive Objects
1.-2.12.2012
 
Lisätietoa ja ilmoittautumiset
More info and enrollments
www.metamorfoosi.com/koulutus/tyopajat/


Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen rahoituspäivä 22.11. klo 10-15, Joensuu

Päivän erityisteemana on kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen. Lisäksi on mahdollista saada henkilökohtaista sparrausta apurahahakemukseen tekoon.

Rahoituspäivän ohjelma  

Ilmoittautumiset ja ajanvaraukset klinikoille 19.11. mennessä, niina.hattunen(at)pkamk.fi.

Rahoituspäivän järjestävät Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Kirkastamo-hanke ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta.

 

HAKUJA JA RESIDENSSEJÄ


Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan apurahat lastenkulttuurille haussa

Lastenkulttuuriin ja hyvinvointivaikutuksia edistävään toimintaan vuodelle 2013 on marraskuussa haettavissa apurahoja ja avustuksia Pohjois-Karjalan taidetoimikunnalta.

Lastenkulttuurin kohdeapuraha on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja taiteilijatyöryhmille lasten- ja nuortenkulttuurin hankkeisiin.
Hakuaika: 01.11. - 30.11.2012

Lastenkulttuurin erityisavustus on tarkoitettu yhteisöille, kuten yhdistyksille, säätiöille, ja osuuskunnille lasten- ja nuortenkulttuuria edistäviin hankkeisiin.
Hakuaika: 01.11. - 30.11.2012

Avustus kulttuurin hyvinvointivaikutuksia edistävään toimintaan on tarkoitettu edistämään yhteisöllisyyttä, arjen luovien toimintojen ja ympäristöjen edistämistä sekä työhyvinvoinnin tukemista kulttuurin ja taiteen keinoin.
Hakuaika: 01.11. - 30.11.2012

www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/pohjois-karjala/apurahat-ja-avustukset


Call for artists in residency (various disciplines) at PACT Zollverein (Essen, Germany)

The new Call for Entries for the PACT Zollverein residencies from August to December 2013 is online!

PACT Zollverein has been supporting residencies for the development of artistic projects and productions since 2002. The Residency Programme is open to professional artists from home and abroad who work in the areas of dance, performance, media arts or sound art. The recipients are offered a work space and local accommodation, and according to individual need, they can take advantage of various kinds of production support, such as dramaturgy, technical assistance, project management as well as press and publicity.

Thanks to the support of the Ministry for Families, Children, Youth, Culture and Sports of the State of North Rhine-Westphalia, residency recipients are able to receive a grant to cover their living expenses and travel costs.

Residences are awarded twice a year by an international jury.

Deadline: 10 December.

Find all the details online.


"Activators" of projects for a Responsible Transformation of Society - Residency program at Cittadellarte - Biella (Italy)


UNIDEE – University of Ideas is Cittadellarte's international pole of formation and exchange between knowledge and diverse problematics, open to a varied and multidisciplined group of creatives, professional people and students.

Here art abandons the conventional canons and instead places itself to integrate with society and with other disciplines: communication, production, economics, politic, architecture, design, literature, music, spirituality, ecology and nourishment.

UNIDEE in Residence runs for four months - from June to October - to explore the rapport between art and society and to investigate methodologies of creative interventions able to activate projects for a socially responsible change in society.

Unidee in residence forms a new professional skill: that of “activator” of projects for a Responsible Transformation of Society, which reunites the characteristics and skills of the artist, curator, cultural enterpreneur and social-projects manager.

At Cittadellarte the residents acquire a professional creative dimension that is productive and socially relevant, capable of responsibly confronting the problematics of real society and that offers innovative proposals to companies and administrations in different contexts.

Some grants are available to cover part of - or all costs, and the list is available on Cittadellarte website.

Deadline: 22 January 2013.

Find all the information online.


Win free Accommodation and Access for the VIVA | Performance Lab Festival in southern Italy, 7 – 10 December!


In December, VIVA | Performance Lab, a festival dedicated to performance art, will take place for the first time on 8th and 9th of December in Cosenza, southern Italy.

VIVA | Performance Lab, organised by the city of Cosenza in collaboration with MAXXI National Museum of Contemporary Art, brings to Cosenza some of the main exponents of the contemporary performance scene as well as 8 Italian and international emerging artists in a two days festival to be held in the city centre.

Students from any arts and culture related studies and artists working in any discipline can win FREE ACCOMMODATION from the 7th to the 10th of December in the city and ACCESS TO ALL EVENTS during the festival.

It´s very easy!

Just send an email to viva.performancelab(aaat)gmail.com with the following information or post the information on the VIVA performance lab Facebook page (http://www.facebook.com/VIVA.PerformanceLab):

Name and surname:
Date of birth:
Nationality:
Your studies:
University/school:
If you are not a student – artistic discipline you work in:

Deadline: 15th November

Amongst all applications 5 will be picked by random choice. Be aware that you will be sharing a room with other selected people.

Read more

For more information, please contact:
Katharina Trabert: katharina.trabert(at)gmail.com
Anaid Sayrin: anaid(at)teh.net

 

TYÖPAIKKOJA


Turnétekniker Utbyte inom ramen för Scen utan gränser - Rajaton näyttämö

Turnétekniker
Riksteatern, har utfäst möjlighet till personalutbyte. inom ramen för kompetensprojekten i det bilaterala samarbetet ”Scener utan gränser – Rajaton näyttämö” .

För projektet ”Perheenjäsen” öppnas under våren 2013 ett erbjudande om att som arbetande tekniker medverka i projektet under Riksteaterturné. I första hand vänder vi oss till våra samarbetsteatrar i Finland, men även andra teatrars tekniker är välkomna.

Anställning beräknas ligga mellan 25 februari till och med 21 mars, 2013.
Riksteatern står för lön under turné. Turnén omfattar 10 föreställningar.

Läs mer (pdf)

Frågor och intresseanmälan inom november 2012.
Ann-Cathrine Fröjdö
projektledare Scen utan gränser mail: ann-cathrine.frojdo(at)riksteatern.se
Michael Holgersson
chef LLB mail: michael.holgersson(at)riksteatern.se


The Festival Belluard Bollwerk International is looking for a new Director (Friburg - Switzerland)

The Festival Belluard Bollwerk International is looking as from August 2013 for a Director (100%) to provide artistic and executive leadership.

Location: Fribourg, Switzerland

Start date: August 1st 2013.

The Festival Belluard Bollwerk International is a contemporary arts festival founded in Fribourg in 1983. Each year in early summer, it presents twenty projects from various artistic disciplines such as dance, theatre, music, video, performances and installations.
The Belluard Festival, as venue and production site, is characterized by its sharp programming and quality, as well as its size and inviting atmosphere. It is a platform for (inter)national emerging and recognized artists, opening new paths.

Deadline for applications: December 31st 2012

Find all the details online.


TINFO-tiedotteen liitteet


Rahoituspaiva Joensuussa

Seminar Invitation TIP Fest

Arlfred Kordelinin apurahat 2012

Profil Tekniker UTBYTE

Purga el mundo critica