09.12.2011

TINFO-tiedote 40 / 8.12.2011

Vuoden 2011 viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 15.12., aineistot tiedotteeseen tulee toimittaa viimeistään ma 12.12.

TINFOn toimisto on suljettu joululomien ajan 23.12.2011 - 1.1.2012.


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TAIVEX JATKUU. HAE MUKAAN TAIVEX²-OHJELMAAN!

UUTISIA

HAKUJA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

 


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

POHJOISESTA TUULEE
Neljännen kerran Berliinissä järjestetty pohjoismaiseen nykyteatteriin, tanssiin ja musiikkiin keskittyvä Nordwind-festari on kasvanut huikeasti. Nyt partnereina ovat Volksbühne ja Kampnagel Hampurissa. Volksbühne on avannut ovensa - ehkä enemmän omien sisäisten ristiriitojensa kuin roihuavan pohjoismaisrakkautensa vuoksi. Niin tai näin. Nyt Volksbühne yhdessä Radialsystem V:n ja Dock 11:n kanssa toimi nyt sadan taiteilijan kohtauspaikkana. Meiltä nähtiin Nya Rampenin Worship, Smedsin 12 Karamazovia, Saara Turusen Puputyttö luentana, Eeva Muilu, Juha Valkeapää, Kimmo Pohjonen. Vielä en tiedä vastaanotosta, ja tapahtumahan jatkuu vielä joulukuun puoliväliin Hampurissa. Ainakaan yhdentekevyyttä ei ollut tarjolla, esitykset jakanevat mielipiteitä ja intohimoja, emme ole millään katvealueella.

Benno Bessonin vuonna 1974 rakentama sauna oli suomalaisten isännöimänä yleisölle avoimena kansansaunana ja kanttiini myöhään yöhön jatkuneena klubina. Oliko minulla asennevamma, kun huomasin haikailevani toisiin tiloihin ja konteksteihin. Niitä olikin sitten TAIVEX-opintomatkallamme tarjolla, kun tutustuimme HAU:hun, Sophiensaeleen ja Uve Eichlerin luotsaamaan tuotantotaloon Ballhaus Ostiin. Tässä E- ja U-Kulturin Ernstin ja Unterhaltungin eron tekevässä teatterikulttuurissa oli kiintoisaa tavata myös osuuskuntana toimivan Ehrliche Arbeitin taiteilijoita.  

SANAT TAPPAVAT
Näyttämöllä on radiolähetysasema lasikaapissa. Studiossa istuvat kotoisasti tupakkaa polttaen ja olutta juoden radiotoimittajat. Istun kuulokkeet korvilla ja kuuntelen, miten radiolähetyksessä virtaa upea musiikki, ja musiikin lomassa satelee vihapuhetta isolla V:llä: rotuvihaideologiaa ja muuta poliittista propagandaa, joka kehottaa tappamaan, ei yhdellä kuulalla vaan kappaleiksi silpomalla. Tässä tarkoitetaan sitä mitä sanotaan, tutsit on saatava hengiltä. Tämä on IIPM:n (International Institute of Political Murder, www.international-institute.de). Milo Raun HATE RADIO on dokumenttiteatteriesitys Ruandan RTLM-radioasemasta, jonka tekijät ja vihan lietsojat sitten tuomittiin rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Tämä esitys osoittaa taas kerran hyvin tehdyn dokumenttiteatterin voiman. Esityksen jälkeen on pakko palata koko Ruandan historiaan, kaksoiskolonialismiin, propaganda- ja väkivaltakoneistojen mekanismeihin. Tämän esityksen haluaisin nähdä myös Suomessa. 

ITSENÄISYYSPÄIVÄ VASTAANOTTOKESKUKSESSA - ÄLÄ UNOHDA MINUA!
Olin etuoikeutettu. Sain juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää jakamalla Paperisilta-esityksen yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa. Koskettava kohtaaminen. Kyllä siinä itku tuli. Suomen Kansallisteatterin kiertuenäyttämö aloitti itsenäisyyspäivänä eri puolille Suomen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin suuntautuvan kiertueensa Kyläsaaren vastaanottokeskuksesta. Tässä kontekstissa Hanna Brotheruksen, Sanna Salmenkallion, Mikko Perkolan, Taija Helmisen, Katri Renton, Jussi Lehtosen, Nina Hyvärisen esitys pakahduttaa. Gamban ääni, matkalaukullinen muistoja, pelosta, surusta, yksinäisyydestä, epätietoisuudesta, ujoudesta, arkuudesta kertova liikekieli ja eri kielillä lausuttu kehotus olla unohtamatta toivat hienovaraisesti vastaanottokeskuksen asukkaiden kokemukset. 

Paperisiltaa oli seuraamassa iso huoneellinen vastaanottokeskuksen asukkaita. Taustan maailmankartta täyttyi esityksen lopuksi punaisista pisteistä. Turvapaikanhakijat merkitsivät kartalle oman kotimaansa, sen, josta oli pakko lähteä.  ÄLÄ UNOHDA!

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


 

 

TAIVEX JATKUU. HAE MUKAAN TAIVEX² OHJELMAAN!

TAIVEX² on vuosina 2012–2013 toteutettava teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattilaisten työvaihto-ohjelma. Ohjelman aikana jokainen osallistuja suorittaa hankkeen ulkomaalaisissa yhteistyöorganisaatiossa työvaihtojakson, jonka pituus voi vaihdella kahdesta viikosta kahteen kuukauteen osallistujan toiveiden mukaisesti. Työvaihtojaksot räätälöidään vaihto-ohjelmaan valittujen tarpeisiin siten, että ne tukevat osallistujan ja hänen taustaorganisaationsa kansainvälistä toimintaa.

Työvaihto-ohjelman osana toteutetaan lisäksi taiteen ammattilaisten kansainvälistymistä tukeva koulutuskokonaisuus. Koulutuskokonaisuus rakentuu kuudesta työpajajaksosta. Koko työvaihto-ohjelman tausta-ajatuksena on, että jokaisen osallistujan olemassa oleva käytännön osaaminen toimii pohjana työvaihdolle, koulutukselle ja omille kehitysprojekteille.

Hankkeen toteutuksesta vastaa TINFO- Teatterin tiedotuskeskus yhteistyökumppaneinaan Tanssin tiedotuskeskus, Sirkuksen tiedotuskeskus sekä Helsingin, Turun, Tampereen ja Porin kaupungit.

Tavoitteena on, että kaksivuotisen valmennuksen jälkeen Suomessa on 30 kansainvälistä huippuosaajaa, joiden vientiosaaminen ja verkostot nostavat koko suomalaisen esittävän taiteen kansainvälistymisen uudelle tasolle. Koulutuksen tuloksena osallistujat verkostoituvat alalla toimijoiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa ja samalla käytännössä rakentavat esittävien taiteiden vientiagentuuri-/kv. yhteistuotantoverkostoa.

TAIVEX² ei kuitenkaan ole vain työvaihto-ohjelma. Se on myös verkosto ja uusi tapa ajatella esittävän taiteen kansainvälistymistä:
TAIVEX² tukee ja ohjaa kohti tuloksellisempaa kansainvälistymistä ja liiketoimintasisältöjä.
TAIVEX²:n valmennusohjelmaan liittyy runsaasti käytännön harjoittelua ja mentorointia. Mentoreina toimivat hankkeen kansainväliset yhteistyökumppanit.
TAIVEX² vahvistaa valmennukseen osallistuvien projektitaitoja, kansainvälisen viestinnän osaamista ja verkostoitumista: learning by doing, learning by networking and in mutual exchange.
TAIVEX² kehittää toimivan yhteistuotantomallin kansainvälisille yhteistuotantohankkeille.
TAIVEX² kehittää Jalostamo-konseptia, joka soveltuisi esittävien taiteiden toimialoille.
TAIVEX² kehittää ja luo tuotteistettua asiantuntijapalvelua, joka tarjoaa esittävien taiteiden osaamista yritysten käyttöön.

TAIVEX² on osa opetusministeriön valtakunnallista, Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutettavaa Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa. Hankkeen päärahoittaja on Hämeen ELY-keskus.

Oletko teatterin, tanssin tai sirkuksen tuottaja?

Kiinnostaako työvaihto ulkomailla?

Hakuaika työvaihto-ohjelmaan on 12.12.2011–16.1.2012. Hakulomakkeen ja tarkemmat hakuohjeet löydät 12.12. alkaen osoitteesta www.taivex.fi.


 

UUTISIA

Maarit Pyökärille Pro Finlandia-mitali*

Mitalin saa tänä vuonna kaikkiaan 13 taiteilijaa. Yksi palkituista on teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Palkittujen joukossa ovat myös näyttelijä ja professori Vesa Vierikko, kirjailija Arja Tiainen, ohjaaja Neil Hardwick, tanssikoreografi, taiteilijaprofessori Kenneth Kvarnström, tekstiilitaiteilija Ulla-Maija Vikman, oopperalaulaja Seppo Ruohonen, klarinettitaiteilija Kari Kriikku, kapellimestari Susanna Mälkki, elektronisten soitinten rakentaja ja säveltäjä, suunnittelija Erkki Kurenniemi, kuvanveistäjä Pekka Kauhanen, graafikko Kari Piippo ja kuvataiteilija Catarina Ryöppy.


Piia Rantalasta Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja *

Opetus- ja kulttuuriministeriö on määrännyt Espoon vapaan sivistystyön johtajan, FM Piia Rantalan hoitamaan Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajan tehtävää 1.1. - 31.12.2012.
FM Piia Rantala (s. 1962) on toiminut Espoon vapaan sivistystyön johtajana vuodesta 2005 alkaen. Tätä ennen hän työskenteli Suomen Taiteilijaseuran pääsihteerinä. Rantalalla on myös useita luottamustehtäviä.

Ministeriö on myöntänyt eron nykyiselle puheenjohtajalle, FM Leif Jakobssonille, joka siirtyy vuoden 2012 alusta Svenska Kulturfonden -rahaston johtajaksi.

Taiteen keskustoimikunta on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva asiantuntijaelin, jonka toiminnasta säädetään laissa taiteen edistämisen järjestelyistä (328/1967).

Sen tehtävänä on koordinoida valtion taidetoimikuntien taiteen edistämistyötä ja jakaa se valtion harkinnanvarainen taidetuki, jota ei ole osoitettu valtion taidetoimikuntien jaettavaksi.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi  


 

Ruotsin teatteriunionin uutiskirje *

News from the Swedish Centre of the ITI:

The new Swedish Biennial
Scendatabasen.se - Now in English
Swedish performances abroad
International festivals in Sweden 2012

Download (pdf)


 

HAKUJA

 

Teatterikorkeakoulu hakee AV-mestaria *

Teatterikorkeakoulu on monipuolinen esittävien taiteiden yliopisto, joka harjoittaa tutkimusta ja antaa koulutusta teatteri, tanssin sekä valo-, ääni- ja esitystaiteen alalla.

Teatterikorkeakoulussa on noin 400 perus- ja jatko-opiskelijaa, henkilökunnan määrä on 139.
Teatterikorkeakoulun opetusteatteri tarjoaa esitystoimintaan liittyviä palveluja laitosten perus- ja jatko-opetuksen sekä tutkimuksen tarpeisiin. Opetusteatterin 30-jäsenisen henkilökunnan pääasiallisena tehtävänä on korkeakoulun teatteri- ja tanssiesitysten suunnittelu ja toteuttaminen niiden pedagogiset tavoitteet huomioon ottaen. Tuotantoja on 40–50 kpl vuodessa.

Teatterikorkeakouluun haetaan

AV-mestaria

AV-mestari vastaa ensisijaisesti Teatterikorkeakoulun Kookos-kiinteistössä olevien AV-järjestelmien ylläpidosta, kehittämisestä, käytön koordinoinnista ja opastuksesta sekä AV-hankintojen suunnittelusta ja toteutuksesta. Työssään hän suunnittelee ja toteuttaa esityksissä tarvittavia kuvaprojisointeja ja tallentaa esityksiä videolle.

AV-mestarin tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa alan koulutusta sekä kokemusta näyttämöesitysten kuvaprojisoinneista ja videokuvaamisesta. Menestyäkseen työssä AV-mestarilla on oltava organisointikykyä ja suunnitelmallisuutta, tiimityöskentelykykyä ja joustavuutta. Työssä tarvitaan hyvää suomen ja englanninkielen taitoa, ruotsin kielen taito on työssä eduksi. Tehtävä sijoittuu opetusteatterin valo- ja ääniryhmään ja siinä on etua valo- ja äänitekniikan alojen osaamisesta.

Tehtävä täytetään 1.2.2012 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilöstön vaativuuskehikon tasoon 6 (1935,92 €/kk). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa, joka on enintään 46 % tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Tiedustelut:
Opetusteatteri, Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, PL 163, 00531 Helsinki
www.teak.fi/opetusteatteri
Opetusteatterin johtaja Jyri Pulkkinen, p. 050 572 2058, jyri.pulkkinen(at)teak.fi
Tehostemestari Kaj Wager, p. 0400-792 023, kaj.wager(at)teak.fi

Hakemukset:
Teatterikorkeakoululle osoitetut hakemukset, joihin on liitetty ansioluettelo tulee toimittaa Teatterikorkeakoulun kirjaamoon sähköpostilla kirjaamo(at)teak.fi 20.12.2011 mennessä.

 


 

OKM: Kotimaisen näytelmän vientihankkeet, haku päättyy 15.12. *

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii kotimaisia näytelmiä vietäväksi Edinburghin Fringe-festivaalille vuonna 2012

Suomalaisen näytelmän vienti: "From Start to Finnish" vuonna 2012

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhtenä painopisteenä kulttuuriviennin kehittämisessä on tukea kotimaisen näytelmän kansainvälistymistä. Ministeriö on käynnistänyt valtionosuusteattereita koskien kehittämishankkeen "Uuden kotimaisen näytelmän kehittäminen ja kansainvälistäminen vuosina 2011-2013".

"From Start to Finnish" -hankkeen tavoitteena on tuottaa uusia kotimaisia näytelmiä vietäväksi Edinburghin Fringe-teatterifestivaalille vuonna 2013 sekä viedä jo tuotettuja näytelmiä vuosina 2010, 2011 ja 2012. Ministeriö on valinnut kolme näytelmää, joiden kirjoittamista ja tuottamista se tukee tavoitteena niiden vieminen festivaalille vuonna 2013. Ministeriö on tähän mennessä tukenut festivaalille vietäväksi vuonna 2010 Svenska Teaternin tuottaman näytelmän Teatterikriitikon kuolema ja vuonna 2011 Ryhmäteatterin tuottaman näytelmän Päällystakki sekä Turun kaupunginteatterin tuottaman näytelmän Kaaos.

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii nyt kotimaisia näytelmiä vietäväksi festivaalille vuonna 2012 "From Start to Finnish" -konseptin alla. Lähtökohtana on näytelmien yhteisvienti siten kuin erikseen sovitaan. Konseptiin kuuluu, että rahoitettavan näytelmän tuottajana toimii suomalainen teatteri. Tuotannosta vastaavan teatterin tulee osoittaa hankkeeseen siitä vastaava suomalainen tuottaja ja ohjaaja. Tuotantoon palkattavien näyttelijöiden tulee olla englanninkielisiä. Yhteistyökumppanina toimivalla festivaalijärjestäjällä on oikeus tehdä lopullinen valinta ohjelmistoonsa otettavista näytelmistä.

Hakuaika päättyy 15.12.2011.

Lisätietoja ja hakuohjeet OKM:n sivuilla


 

OKM: Kulttuuriviennin kärkihankkeet, haku päättyy 13.1.*

Valtion vuoden 2012 talousarvioesityksen perustelujen mukaisesti avustuksella pyritään vahvistamaan kulttuurin taloutta ja luovaa taloutta kulttuurivientiä tukemalla. Tavoitteena on lisätä vientiä ja työpaikkoja.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa kärkihanketuella näiden tavoitteiden mukaisia hankkeita. Käytännössä tuettavat vientihankkeet voivat liittyä markkinointiin, myyntiin, tuotteistamiseen, brändäykseen tai kansainvälisen verkostoitumisen vahvistamiseen. 
Hakemuksia arvioitaessa otetaan erityisesti huomioon hankkeen todennettu tarve ja toteuttamiskelpoisuus sekä vaikutus hakijan viennin kehittymiseen.
Lisätietoja OKM:n sivuilta.


 

 

Kulturkontakt Nordenin vuoden 2012 hakuajat *

Liikkuvuus- ja Kulttuuri- ja taideohjelman hakuajat löytyvät täältä.


 

2012 Stückemarkt hakee uusia näytelmiä, haku loppuu 15.12. *

2012 STÜCKEMARKT
NEW PLAYS / NEW THEATRE PROJEKTS WANTED!

Application deadline 15th December 2011
The Theatertreffen Stückemarkt is the oldest and most significant playwriting development initiative in the German-speaking theatre. For 33 years this festival to discover unknown playwrights has been a meeting point for dramaturgs, agents, directors, theatremakers and critics. Successful Stückemarkt discoveries of recent years include such authors as Anja Hilling, Oliver Kluck, Nis-Momme Stockmann, Thomas Freyer, Philipp Löhle, Anne Habermehl, Wolfram Lotz and Thomas Arzt.

Hakuohjeet (pdf)Büchner-festivaalille (keväällä 2013) haetaan esityksiä *

Büchner-Theatre-Festival in Germany: Call for projects

The city theatre of Gießen in Germany is organizing an international Büchner festival in spring 2013.

The highest of German decorations in literature bears his name: On February 19th 2012 we remember the 175th anniversary of the death of the poet, scientist and revolutionary Georg Büchner; on October 17th 2013 we honor his birth.

In celebration of these anniversaries, numerous cultural activities are planned in his homeland in 2012/13. One of those is the one-week Büchner-Festival presenting international guest performances in spring 2013 at the Stadttheater Giessen. Other theatres of Hessen shall be integrated by subsequent showings at their locations.

The Büchner-Festival will accompany the Hessische Theatertage, an annual festival with theatres from all over Hessen showing a selection of their plays which in 2013 will be organized by the Stadttheater Giessen as well. So over the course of one week a wide range of theatre-languages and -forms revolving around Büchner shall be presented and inspire exchange.

On this behalf, we are looking for international theatre-projects to / about / with / inspired by Büchner and his work. More than in "classical" dramatic stagings of his texts, we are interested in approaches with a background of performance, dance, music-theatre, documentary theatre, as well as cross-border ones. Or a foreign-language view of the intercultural. Science, medicine, human rights, history, revolution, fragment, document/fiction, nerves, insanity, subjectivity ... these are just some of the headwords, one can connect with Büchner. Thus lecture performances are just as conceivable as audio-walks – or dramatic pastiches.

Projects have to be shown already or at least be in preparation; date of premiere has to be in the first half of 2012.

Please send applications with CV, photos, videos, critiques, technical rider (as attachment or link) or hints about projects, you have seen, to:
buechnerfestival(at)stadttheater-giessen.de


 


Festival APOSTROF Prague 2012 hakee esityksiä *

The14th International Festival of Independent and Amateur Theatres APOSTROF Prague 2012 will be held from 30th June to 4th July 2012.

We are looking forward for your applications hoping to meet together in Prague in early summer to enjoy a pleasure of thrill, knowledge, laugh an all the rest, which can theatre contribute us - fourteenth time already! Maybe the fortune let us enlighten by its magic.

Deadline for application is January 15, 2012

Announcement (pdf)
Application form (pdf)


 

AsoloArtFilmFestival -kilpailu on käynnissä *

Asolo International Art Festival is pleased to announce the competition for the year 2012. Threfore inscription to participate in the 31st edition of the AsoloArtFilmFestival is open! The Festival will be held from 18 to 29 August 2012.

In order to participate, films must have been produced no earlier than the year 2010 and must fall into one of the following categories: Films on Art, Artist's Biographies, Films on Archtecture and Lanscape, Film on Design and Enterprise, Video Art and Computer Art, Productions by Schools of Cinema.

Inscription ends: April 15, 2012

Download the Competition Announcement AsoloArtFilmFestival 2012 – 31st Edition

 


 

TAPAHTUMIA

Kutomolla Turussa: John the Houseband:*Tripping North sekä Song of Butterflies


John the Houseband:
TRIPPING NORTH

Kansainvälinen tanssi- ja esitystaiteilijoista koostuva John the Houseband -ryhmä tuo Kutomolle upean Tripping North -teoksensa, jossa tekijät seuraavat kiinnostustaan esittää konsertteja ja laulaa koreografioita.

Konsertti-performanssi Tripping North pureutuu Ruotsin ja Islannin musiikillisiin traditioihin, niiden eroihin ja samankaltaisuuksiin. Esitys etsii vanhojen, unohdettujen ja uudestisyntyneiden pohjoismaalaisten kansanlaulujen jälkiä nykypäivän kehoissa ja äänissä. Tekijöitä kiinnostaa, miten nämä traditiot voivat muuntua, sekoittua ja välittyä kahden natiivin sekä kolmen eri kulttuuritaustasta tulevan kautta. Keskeisimpänä kysymyksenä on, miten eri maista syntyisin olevat voivat tehdä eläväksi unohdetun, mutta inhimilliseen kehitykseen syvällisesti juurtuneen perinteen yhdessä laulamisesta ja tanssimisesta.

Multitaiteellisen John the Houseband -ryhmän muodostavat Dennis Deter (Saksa), Anja Müller (Saksa), Roger Sala Reyner (Espanja), Melkorka Sigríður Magnúsdóttir (Islanti), Alma Söderberg (Ruotsi) ja Hendrik Willekens (Belgia). Tripping North -teos sai ensi-iltansa Dansstationen-teatterissa Malmössa Ruotsissa syyskuussa 2011, jonka jälkeen esitys vieraili Reykjavík Dance Festival -tapahtumassa Islannissa. Turusta teos jatkaa Amsterdamiin Hetveem-teatteriin.

www.facebook.com/johnthehouseband

Anna-Mari Karvonen, Anna Mustonen, Masi Tiitta ja Saara Töyrylä:
SONG OF BUTTERFLIES

Torstai-illassa John the Housebandin lisäksi nähdään helsinkiläisten
tanssi- ja esitystaiteilijoiden Anna-Mari Karvosen, Anna Mustosen, Masi Tiitan ja Saara Töyrylän teos Song of Butterflies, joka on esityksellinen kokeilu kollektiivisesta työskentelystä. Osana projektia tekijät toteuttavat yksittäisiä esityksiä vaihtuvissa tiloissa kuten teattereissa, studioissa ja yksityisissä kodeissa sekä Suomessa että ulkomailla. Teos on aiemmin tänä vuonna nähty Barcelonassa La Calderassa, Brysselissä Le Chien Perdu -esitystilassa sekä berliiniläisessä yksityiskodissa.

http://songofbutterflies.blogspot.com/

Esitykset Kutomolla (Kalastajankatu 1 B Turku) to 8.12. klo 20 Tripping North ja Song of Butterflies pe 9.12. klo 20 Tripping North

Liput: 12/8€
Lippuvaraukset: info(at)ehka.net
www.ehka.net

Tapahtuma Facebookissa:
www.facebook.com/events/325339504159885

 


 

Työväen Näyttämöpäivät 27.-29.1.2012 *

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29.1.2012, nyt jo 36. kertaa. Tänä vuonna valitsijoina toimivat ohjaaja Raija-Sinikka Rantala ja teatteritieteen opiskelija Anni Mikkelsson. He poimivat 47 hakeneen esityksen joukosta 14 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä.

Raija-Sinikka Rantala ja Anni Mikkelsson luonnehtivat valintaprosessiaan seuraavasti:
”Meille Näyttämöpäivien valitsijoille tämän syksyn anti on ollut nähdä suomalaista harrastajateatteria ja todeta sen tason jatkuva nousu. Näyttämöpäiville hakeneiden ryhmien esityksissä on näkynyt kunnianhimo ja itsensä kouluttaminen harrastuksen parissa.
Ryhmien valinta ei ole ollut helppoa. Uusi sirkus on päässyt ensi kertaa Näyttämöpäivien ohjelmistoon. Joitakin esityksiä oli välttämätöntä jättää pois, koska paikkakunnalta ei löytynyt niille sopivia esitystiloja.

Aiheet ovat usein omaperäisiä, joukossa monia ryhmälähtöisiä kantaesityksiä, tulkinnoiltaan kiinnostavia klassikoita sekä uutta kotimaista draamaa. Ne ammentavat rohkeasti vaikutteita eri taiteista ja kulttuureista ja sekä yhteiskunnallisesta että henkilökohtaisesta todellisuudesta. Monissa leikitään teatterin tekemisen käsitteillä.

Olemme suosineet suomalaista, uskaliasta ja rohkeaa aihepiiriä, hakeneet teemoja, jotka puhuttelevat nykykatsojaa sekä maantieteellisesti tasapainoista kokonaisuutta.
Teemoina hahmottuvat varttuminen aikuiseksi sukupuolittuneessa maailmassa, valtapelit ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen ihmissuhteissa ja yhteiskunnassa.”

Työväen Näyttämöpäivien lipunmyynti alkaa tiistaina 3.1.2012 klo 9.00.
www.tnp.fi

 


 

Sirkus tulee teatteriin -seminaari ja sirkusfoorumi Tampereella tammikuussa *

Sirkuksen tiedotuskeskus järjestää yhteystyössä Circus Ruska Festivalin kanssa iltapäiväseminaarin sirkuksen kotimaan kiertuetoiminnasta Tampereella 27.1. 2012. Seminaariin kutsutaan sirkuksen tekijöiden lisäksi teatteriväkeä.

Lisätietoa sirkusfoorumista Sirkuksen tiedotuskeskuksen uutiskirjeessä tammikuun alkupuolella. 

 


 

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali 20.–26.2.2012*

Kansainvälisiä vieraita, komeaa kotimaista ja huikeaa sirkusta!

Hulluttelua, akrobatiaa ja filosofiaa
31. Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali elää ajassa. Kotimainen sirkus on uusiutunut ja noussut muutamassa vuodessa uuteen kukoistukseen. Sirkus onkin tulevan festivaalin pääteema, mikä näkyy visuaalisuudessa ja oheisohjelmassa sekä osassa pääohjelmistoa. Tuleva festivaali lataa ohjelmistoonsa suomalaista huippusirkusta, klovneriaa, ilma-akrobatiaa, upeita kansainvälisiä vauvaesityksiä, filosofisia esityksiä nuorille ja jopa YLE:n radiodraamaa. Suomen lisäksi esiintyjiä saapuu Espanjasta, Virosta, Unkarista ja Ruotsista. Lisäksi tarjolla on vauvojen värikylpyjä, sirkuskasvatuksen koulutusta, asiantuntijapanelistien keskustelu lasten- ja nuortenteatterin nykytilanteesta, lasten romppeiden festarikirppis ja koko perheen toiminnallinen sirkustyöpaja; edessä on todellinen esittävän taiteen juhlaviikko!

Luvassa maailman ja Suomen ensi-iltoja
Oululainen Nukketeatteri Akseli Klonk saattaa maailman ensi-aamuun esityksen Soita minulle, Kukka Kaalinen, joka perustuu palkitun lastenkirjailija Sari Peltoniemen samannimiseen kirjaan. Tarinan huumorin siivittämä löytöretkeily salaperäisessä musiikin maailmassa huipentuu lempeään viisauteen. Festivaaliviikon puolivälissä Suomen ensi-iltansa saa espanjalaisen DA.TE Danzan unenomaisen kaunis Rio de Luna , joka hurmaa vauvat ja tenavat Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa sekä Platform11+ EU-hankkeessa tuotettu virolaisen VAT Teaterin ja unkarilaisen Kolibri teatterin yhteistuotanto HELP!  Tänä vuonna Oulun kaupunginteatterin ja lontoolaisen Emergency Exit Artsin vastaava yhteistuotanto Beginning kiersi viidessä maassa. Nyt nämä kolme teatteria ovat Oulun kaupunginteatterin uudet kumppanit EU-hankeen viimeisessä vaiheessa vuosina 2012–2013. Festivaaleilla nähdään myös leppoisa ruotsalainen tanssiteatteriesitys vauvoille, Minna Krook Dansin esittämä Ai hei vauva, jossa ei ole kielimuureja suomalaiselle yleisölle.

Tarjolla 24 eri esitystä 9 eri näyttämöllä
Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin avajaisesitys, Ilona Jäntin Muualla yhdistää upeasti nykytanssia, ilma-akrobatiaa ja animaatiota. Suuren näyttämön tähtivierailijana nähdään kansainvälistä mainetta niittänyt suomalainen sirkusesitys: Race Horse Companyn esittämä Petit Mal.  Ryhmä palkittiin vuoden 2011 Thalia-gaalassa Sirkuksen Lumo –palkinnolla.  Suurella näyttämöllä vierailee perinteisesti myös Oulun taidekoulun vauhdikas suurspektaakkeli satojen lasten ja nuorten voimin.

Sirkus-teemaisessa ohjelmistossa on Circo Aeron Herra Bartokin sirkus, Dan Söderholmin ja Taina Iso-Mäen herkät klovnivierailut ja Cirque Koon Suhde. Vierailulla ovat myös Linnateatterin Suuri urheiluesitys, joka pohjautuu Mauri Kunnaksen suosittuihin kirjoihin, Kokkolan Kaupunginteatterin lämminhenkinen Vaavin salattu elämä, Teatterikoneen Foorumin nuoret ja Rimpparemmin tanssiteatteriesitys Minä ja kuu. Nukketeatteri Reaktori esittäytyy ohjelmistossa kahdella esityksellä: tarjolla on koko perheen Nenä – komedia ja vanhemmalle nuorisolle tarkoitettu monologiesitys Ovimikko.  Oulun kaupunginteatterin omia tuotantoja festivaalilla ovat lasten suosikki Viiru ja Pesonen sekä nuorisolle tarjottava Dostojevskin klassikko Rikos ja rangaistus, jonka kysymykset ihmisyydestä yhä uudet sukupolvet ottavat omakseen.

Kuumaa keskustelua
Lasten- ja nuortenteatterin esitysten ja katsojien määrät ovat laskeneet koko 2000-luvun ajan Suomessa. Aamupäivän keskustelutilaisuus suomalaisen lasten- ja nuortenteatterin nykytilanteesta nostaa pöydälle monta alan kuumaa kysymystä.  Puheenjohtajana toimii festivaalin avajaispuheen pitävä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. Asiantuntijapaneelissa mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, Valtion näyttämötaidetoimikunnan puheenjohtaja Ahti Ahonen ja Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori (TINFO – Theatre Info Finland), Opetustoimen ylitarkastaja Arja-Sisko Holappa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ja Suomen Assitej ry:n puheenjohtaja Nina Jääskeläinen.

Vuoden 2012 festivaali järjestetään yhteistyössä Kulttuuritalo Valveen, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen, Oulun taidekoulun, Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, Oulun kaupungin nuoriso- ja opetustoimien, Platform 11+ EU-hankkeen, Nukketeatteri Akseli Klonkin, Pilailukauppa Piliksen, Hyvän mielen talon ja Cirko- Uuden Sirkuksen Keskuksen kanssa. 

Valtakunnallinen lipunmyynti alkaa 7.12. teatterin Myyntipalvelussa ja Lippupalvelun toimipaikoissa kautta maan.

Lisätietoja Tapahtumatuottaja Sari Tanner sari.tanner(at)ouka.fi  , puh. 044 703 7113 www.ouka.fi/teatteri/festival

 


 


Bravo! Kansainvälinen lastenteatterifestivaali 11.-18.3. *

Helsinki. www.bravofinland.org

 


 


Suomalaisen Nukketeatterin Näyteikkuna 2012 16.-18.3. *

Osana Bravo! -festivaalia Helsingissä
www.unima.fi
www.unima.fi/index.php?section=47

 


 

Panoptikum-festivaalin ohjelmisto julkaistu*

Festival panoptikum February 2012 in Nuremberg - the programme is ready
For more than ten years already the festival panoptikum in Nuremberg (South Germany) is a popular place to explore the wide range of children's theatre from European countries as well as from Bavaria.

Here one can meet theatre professionals and festival organizers from Germany and abroad and enjoy the hospitable and relaxed festival atmosphere in Nuremberg.

The program plus time table is fixed now - the details are attached.

And: don't forget to visit us on Facebook: www.facebook.com/Festival.Panoptikum - there you'll get a first glimpse at videoclips of the invited productions! And of course continued information during the next two months.


 

KOULUTUSTA

 

Koivu ja tähti -hankkeen koulutuspäivä ohjaajille *

Koivu ja tähti -hankkeen ohjaajien koulutus pidetään lauantaina 21.1.2012 klo 10–15.30.
Maahanmuuttajataustaisten kanssa työskentelevät ilmaisutaidon ohjaajat, taiteilijat ja opettajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Päivän aikana tutkitaan, miten tanssia, teatteria ja liikeilmaisua voidaan yhdistää maahanmuuttajille suunnattuihin kielityöpajoihin. Tarkka ohjelma ilmestyy pian kotisivuillamme. Osallistuminen on maksutonta!

Ilmoittautuminen viim. 11.1.2012: projektikoordinaattori Melis Ari, p. 050 330 1720, koivujatahti(at)kassandra.fi
www.kassandra.fi


 

Do you want to be a scenographer? *

Attend the audition at The Danish National School of theatre and contemporary dance

Deadline for application: 13 th of February 2012
Information meeting: 9 th of January 2012, 7-8 am
For more information www.teaterskolen.dk

Vil du være scenograf?

Kom til optagelsesprøve påScenografuddannelsen på Statens Teaterskole

Ansøgningsfrist: 13. februar 2012
Informationsmøde: 9. januar 2012, kl. 19-20
Se mere på www.teaterskolen.dk

 


Seven month dance/theatre workshop *

Seven month dance/theatre workshop for dancers, actors and other artists as well as athletes at the "European Center of Butoh" beginning October 2, 2012.  Check out the syllabus on:

www.butohschool.com/butohschool.html

The workshop may be taken as two individual workshops.

1: Beginning Oct. 2, 2012

2: Beginning Jan. 8, 2013

 


 

Scenograf

Svensk Teaterunion

Stuckemarkt

Apostrof Announcement

Apostrof Application

Panoptikum