15.11.2012

TINFO-tiedote 41 / 15.11.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

 Lue aiempia TINFO-tiedotteita

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TURHAUTUNEISUUTTA, APATIAA JA PELKOA

Taiteen edistämiskeskus ja tulevien vuosien talousnäkymät on pelottava yhdistelmä. Taiteen kenttä on sekaisin, turhautumisen, apatian ja pelon tilassa. Taiteen edistämiskeskusta koskeva lakiesitys hyväksyttiin. Presidentti vahvistaa TAIKE-lain todennäköisesti 23.11. ja valtioneuvosto hyväksyy asetuksen 29.11. Kun asetus on hyväksytty OKM julistaa Taiteen edistämiskeskuksen johtajan viran haettavaksi. Nyt odotetaan, saadaanko edes asetukseen tiettyjä tärkeitä korjauksia. Olemme jo tekemässä ehdotuksia taideneuvoston jäseniksi.

Minkälainen Taiteen edistämiskeskuksesta ja sen taideneuvostosta oikeasti tulee, ja minkä painoarvon oikeasti tulevat saamaan asiantuntijat päätöksenteossa? Miten todella taataan vankkaan ja moninaiseen taiteenalan asiantuntemukseen perustuva toiminta? Toivo parasta, pelkää pahinta.

MATTOA VEDETÄÄN ALTA

VOS:n yksikköhintojen indeksikorotuksiahan pantattiin vuositolkulla, ja ensimmäisen kerran yksikköhintoihin saatiin tarkistus vasta vuonna 2008 (vuoden 2005 kustannustietojen perusteella). Rahoituslain ulkopuoliselle teatterikentälle onnistuttiin vuosien kinuamisen jälkeen saamaan lisärahoitusta (2008: 1,222 miljoonaa, 2009: 1,422 miljoonaa, 2010: 2,422 miljoonaa, 2011 ja 2012: 2,277 miljoonaa).  Nyt ollaan mattoa vetämässä pois alta. 4%:n vähennys valtionosuuslain ulkopuolisille ryhmille tarkoittaa ihan vain juustohöylällä puolesta tonnista yli 7000 euroon vähemmän rahaa.  Se on tällä kentällä järkyttävän paljon rahaa.

Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n lausunto valtion ensi vuoden budjetista kertoo kaikki huolenaiheet.

MISTÄ TIEDOTETAAN JA MITEN

Tällaisessa muutostilanteessa viestinnällä ja sen uskottavuudella on suuri merkitys. OKM:stä lähtenyt tiedote kulttuurilaitosten valtionosuuksiin tulevista indeksikorotuksista herätti ärtymystä, ja sitä pidettiin jopa sumutuksena tilanteessa, jossa samanaikaisesti VOS-teattereihin kohdistuu koko hallituskauden ajan määräaikainen leikkuri, vapaan teatterikentän momentti näyttää tuota 4%:n miinusta ja Suomen Kansallisteatteri jää ilman indeksejä.  Jne. Jne. Ja sitten meitä odottaa tuo vuoden 2014 BIG BANG, jonka yhteydessä puhutaan/huhutaan 10-18%:n leikkauksista. Tästä kaikesta on voitava ja tulisi myös ministeriön tiedotteissa kertoa.

Ollaanko nyt pää pensaassa myrskyn edellä?  Kaipaisin kyllä kunnon ulostuloa ministeriöltä siitä, miten vuodesta 2014 selvitään, mitä käytännössä se suuri pamaus tulee tarkoittamaan. En tiedä, onko liioiteltua sanoa, että koko kenttä odottaisi kokonaisvaltaista tiedottamista. Nyt kaivattaisiin tiedotuksen avoimuutta ja tulevaisuuteen (vähemmän valoisaankin) suuntautuneisuutta. Ja kyllä senkin tosiasian voisi tunnustaa, että taide ja kulttuuri ovat vaikeuksissa. Kenttä ymmärtää kyllä, että aina ei voi mennä yhtä hyvin.

Missä ovat uudet aloitteet? Missä kulttuurin rakenteiden kehittäminen? Missä kannustus taiteidenvälisyyteen ja kansainvälisen liikkuvuuteen? Missä yritys nuorten vastavalmistuneiden työllistämiseen?  Missä julkinen keskustelu?  Missä se keskustelu, että taiteella ja kulttuurilla ylipäätään on jotain annettavaa, merkitystä ja tekoa tässä yhteiskunnassa?  Proaktiivisuutta peliin, pyydän.

Onneksi Cupore järjestää ensi keväänä kulttuurin tulevaisuusfoorumin, jossa kaikista näistä kysymyksistä voidaan keskustella. 

HALLINNON EPÄVIRALLISTAMISTA JA KESKUSTELUJEN AVAAMISTA

Oli pakko kääntyä viisaampien puoleen. Avuksi tuli sosiologi Ulrich Beck, joka korostaa sitä, että nykyisenkaltaisessa refleksiivisessä yhteiskunnassa hallintoa tulee epävirallistaa ja keskustelua avata. Vähän sattumalta silmiin osui Sampo Purontauksen joitain vuosia sitten tekemä väitöskirja Toiveiden tynnyri – osallisuus Kokkolan kaupungin kulttuuripoliittisessa suunnittelussa. Purontaus ryhmitteli kulttuuripolitiikan toimijoiden puheen diskursseja lähentäviin ja etäännyttäviin. Lähentäviä diskursseja ovat identiteettipuhe, läheisyyspuhe, muutospuhe, siltapuhe, tahtopuhe, tuloksellisuuspuhe ja yhdessä vahvempia  -puhe.  Onko utopistista ajatella, että johonkin tällaiseen joskus pääsisimme?

USKO TOKI

Usko Toki 41 2012

TINFON ILMOITUKSIA

Ehdota TÄNÄÄN vuoden esitystä Thalia-palkittavaksi

Tänään 15.11.2012 saapuneet ehdotukset huomioidaan. Mahdolliset liitteet voi toimittaa myöhemmin. Lähetä ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Lue lisää palkinnosta


Lähetä kesäteatterisi katsojatilastot vuosilta 2011 ja 2012

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) laatii kesäteattereiden katsojatilastot kahdelta viime vuodelta. Pyydämme ystävällisesti kesäteattereita ilmoittamaan kävijämäärät vuosien 2011 ja 2012 esityksistä. Tilasto julkaistaan TINFO-verkkosivuilla ja -tiedotteissa.

Teatterin tiedotuskeskuksesta (TINFO) kysytään usein kesäteattereista, esimerkiksi katsojamäärät kiinnostavat, siksi TINFO on päättänyt kerätä nämä tiedot.  
Palvelemalla tiedontarvitsijoita voimme yhä paremmin saada kesäteatteriesitykset esille.

Lähetä tiedot osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi

Täytä vuosien 2011 ja 2012 esitysten osalta
Esityksen nimi
Ohjaaja
Ensi-iltapäivämäärä
Montako esitystä
Kokonaiskatsojamäärä

Jos teatterillanne on ollut useampi kesäteatteriesitys kaudessa, anna tiedot kustakin esityksestä erikseen.


TINFO listaa ammattiteattereiden kevään ensi-iltatiedot verkkosivuille

Keräämme ammattiteattereiden ensi-iltatiedot verkkosiIlemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "Kevään ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teos kantaesitys, lasten tai nuorten teatteria tai yhteistuotanto.

UUTISIA

Ralf Långbackan rahaston ensimmäisen apurahan saa Ari-Pekka Lahti

Ari-Pekka Lahti (s. 1975 Kokkolassa) saa Ralf Långbackan rahaston apurahan. Rahaston apurahoilla halutaan tukea nuorten teatterintekijöiden Berliiniin suuntautuvia opintomatkoja. Ari-Pekka Lahti on kokkolalainen teatteriohjaaja ja kirjailija, jolle myönnettiin näyttämötaiteen valtionpalkinto vuonna 2012.

Ari-Pekka Lahti johti Kokkolan kaupunginteatteria yhdessä serkkunsa Jarkko Lahden kanssa vuosina 2009-2012. Nyt hän on aloittamassa perustamansa Ruska Ensemblen taiteellisena johtajana. Ruskan ja Kokkolan kaupunginteatterin esitys Viimeinen aamutähti on saanut paljon kiitosta kotimaassa, mutta herättänyt myös kansainvälisen kiinnostuksen. Venäjän pohjoisia luonnonkansoja ja näiden elintilataisteluaan kuvaava shamanistinen esitys teki kiertueen Ruotsissa ja vieraili Saranskissa Mordvan tasavallan teatterifestivaalilla.

Ruska Ensemble valmistaa yhdessä Suomen Kansallisteatterin ja saamelaisten kansallisteatterin Beaivváš Sámi Teáhter kanssa balladin Nils Aslak Valkeapäästä. Esityksen ensi-ilta on Helsingissä helmikuussa 2014.   

Ralf Långbacka ja nimikkorahasto

Akateemikko, teatteriohjaaja Ralf Långbackan (s. 1932 Närpiössä) täyttäessä 80 vuotta hänen nimikkorahastonsa jakaa ensimmäistä kertaa apurahan. Rahastosta myönnetään apurahoja sen taloudellisen tilanteen salliessa. Jakopäivä on Långbackan syntymäpäivä 20. marraskuuta.

Rahaston historian ensimmäinen matka-apuraha jaetaan poikkeuksellisesti 15. marraskuuta, koska Ralf Långbacka on tänä vuonna merkkipäivänään matkoilla.

Ralf Långbackan elämää ja työtä teatterin parissa on ohjannut hänen ajatuksensa yhteyksien luomisesta. Hänelle teatteri on alituisesti käynnissä oleva prosessi. Långbackan kansainväliseen uraan teatteri-ihmisenä mahtuvat yli 130 esityksen ohjaukset ja kolmen teatterin johtaminen sekä teatteritieteen professuuri. Ralf Långbackalla on myös mittava kirjallinen tuotanto, josta Bertolt Brechtiä ja Anton Tsehovia käsittelevät teokset ovat olleet käytössä eri korkeakouluissa.

Münchenissä ja Berliinissä vietetty opintovuosi 1956-57 oli käänteentekevä Ralf Långbackan toiminnalle ja ajattelulle.

”Koko Saksan aikani tärkein teatterikokemukseni oli joka tapauksessa Berliner Ensemble, joka muutti näkemykseni koko loppuiäkseni. Se oli ensikokemukseni jostain sellaisesta, jota voisi kutsua ”kokonaisvaltaiseksi teatteriksi”, jossa kaikki elementit tukevat tulkintaa”, muistaa Ralf Långbacka muistelmateoksensa ensimmäisessä osassa (Siltala 2009).

Ralf Långbacka sai poikkeuksellisen merkittävästä elämäntyöstä taiteilijana tasavallan presidentin myöntämän akateemikon arvonimen vuonna 2004. Långbacka toimi myös vuosikymmenten ajan erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä teatterijärjestöissä. Hän on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kunniapuheenjohtaja.

Ralf Långbackan syntymäpäivän johdosta mahdollisesti osoitetut huomionosoitukset pyydetään ystävällisesti Ralf Långbackan rahaston tilille FI20 15723000382010 (Nordea).

***
Sitaatti teoksesta:
Långbacka, Ralf: Tarttua kohtalon tuuliin, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2009
 
Teatterin tiedotuskeskuksesta käsin hallinnoitavat nimikkorahastot.


Teatterinjohtaja Lasse Lindeman: "Savon sydämessä pidetään ikkunat ja ovet auki Eurooppaan." Kuopion kaupunginteatteri yhteistyössä virolaisten ja tsekkien kanssa ja vierailulle Edinburghiin

Kuopion kaupunginteatteri vieraili Tallinnassa Eestin Draamateaterissa 5.-6. marraskuuta.  Teatterin pienellä näyttämöllä esitettiin kaksi kertaa Martin Algusin näytelmä Loukussa, joka oli saanut Kuopiossa maailman ensi-iltansa vuotta aiemmin. Kuopiolaisella esityksellä on virolainen ohjaaja Ingomar Vihmar, johon teatterinjohtaja Lasse Lindeman oli tutustunut aiemmin ohjatessaan Virossa.

- Savon sydämessä pidetään ikkunat ja ovet auki Eurooppaan, sanoo Lasse Lindeman teatterin onnistuneen Tallinnan-vierailun jälkeen.

Kuopion kaupunginteatteri toteutti vastaavanlaisen yhteistyön 2009-2010 tshekkiläisten tekijöiden kanssa näytelmän Lapin kesä yhteydessä. Esitys nähtiin myös kansainvälisellä Hradec Kraloven teatterifestivaalilla kesällä 2010. Parhaillaan teatterinjohtaja Lindeman neuvottelee uudesta tshekkiyhteistyöstä.

Kesällä 2013 Kuopion kaupunginteatterin tuottama Leea Klemolan Jessikan pentu esitetään elokuun ajan Edinburghin festivaalilla. Kuopion kaupunginteatteri on ollut ruotsalaisen Riksteaternin kiertueiden yhtenä suomalaisteatterina mukana lähes alusta lähtien.

”Kansainvälisyys on tullut oleelliseksi osaksi teatterimme toimintaa”

Teatterinjohtaja Lasse Lindeman kertoo Tallinnassa Eesti Draamateaterissa vierailleen Loukussa-esityksen taustoista ja vastaanotosta Virossa:

”Katsojia kahdessa esityksessä oli 200. Teatterin johto piti määrää hyvänä, koska tällä hetkellä jopa vierailujen on hieman vaikeaa saada yleisöä Virossa. Maan taloudellinen epävarmuus heijastuu teattereiden katsojamääriin.

Esitykset otettiin innostuneesti ja pitkin lämpimin aplodein vastaan. Näytelmä  simultaanitulkattiin, mikä  vaikuttaa olevan Virossa tekstitystä yleisempi tapa ulkomaisten vierailujen suhteen.

Yleisön mielenkiintoon oli varmasti syynsä, olihan kyse varsin erikoisesta tilanteesta: suomalainen teatteri, suomalaiset näyttelijät, uusi virolainen näytelmä, jonka toteuttivat virolainen ohjaaja ja lavastaja. Martin Algus on muutenkin varsin hyvin esillä virolaisessa teatterissa, hänen Turussakin esitetty näytelmänsä Kontakt sai vastikään ensi-iltansa Draamateatterissa.

Ingomar Vihmarin ehdotuksesta päädyttiin Algusin uuteen näytelmään. Ennen tätä perehdyin huomattavaan määrään uusia virolaisia tekstejä apunani merkittävä virolaisen teatterin tuntija, dramaturgi Terttu Savola. Hän myös suomensi Kuopioon valitun tekstin. Työryhmään liittyi vielä ohjaajan kanssa aiemminkin työskennellyt skenografi Liina Unt, vastikään Aalto-yliopistosta väitellyt.

Yhteistyö virolaisten tekijöiden kanssa oli taiteellisesti mutkatonta, luovaa, uusia oivalluksia ja ymmärrystä lisäävää. Kansainvälisen yhteistyön merkitys tuli jälleen konkreettiseen tajuntaan.

Olen esittänyt Draamateatterille vastakutsun vierailulle Kuopion uuteen teatteritaloon vuonna 2014. Neuvottelen myös itse parhaillaan ohjausvierailusta Viroon vuonna 2013.

Kansainvälisyys on tullut oleelliseksi osaksi teatterimme toimintaa.”


Kajaanin Kaupunginteatterin Paha lapsi -näytelmä sai Lapsuusteko-palkinnon

Lapsuudentutkimuksen seura on valinnut Kajaanin Kaupunginteatterin Paha lapsi -näytelmän ja siihen liittyneen täydennyskoulutuksen vuoden 2012 Lapsuusteko-palkinnon saajaksi.

Palkinto julkistettiin Lapsuuden- ja nuorisotutkimuksen valtakunnallisilla tutkimuspäivillä Helsingissä 16. marraskuuta. Palkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran. Palkintoehdokkaita oli yhteensä kolmetoista.

Palkintoraati perusteli valintaansa seuraavasti:

"Esitys on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen käsitellessään särkyvän perheen tarinaa pienen pojan näkökulmasta. Se tarkastelee lapsuutta ja lasten kokemusta vaikuttavasti taiteen keinoin, haastaen katsojaa tarkastelemaan käsitystään lapsista ja lapsuudesta uudella tavalla.

Palkintolautakunta arvosti erityisesti sitä, että teatteriesitys on sisältynyt yhtenä osana Oulun yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelujen AIKOPA:n täydennyskoulutukseen opetus- ja oppilashuollon ja sosiaali- ja terveystoimen henkilöstölle.

Esitys ja sen pohjalta rakennettu täydennyskoulutus sisältävät useita tasoja, joissa lasta ja lapsuutta lähestytään tuoreesti, 'lapsen silmin', moralisoimatta tai tuomitsematta. Käsikirjoituksen syntyyn vaikuttivat sekä varhaiskasvattajien keskuudessa käyty keskustelu 'pahoista lapsista' että lapset itse, joita käsikirjoittaja Anna Krogerus haastatteli. Monikerroksisuutta on tuettu keskusteluilla, joita on järjestetty lasten kanssa toimivan ammattilaisen täydennyskoulutuksen yhteydessä.

Käsikirjoitusvaiheessa hyödynnetyt lasten kokemukset sekä täydennyskoulutuksen tarjoama mahdollisuus asettua lapsen asemaan luovat palkittavasta kokonaisuudesta ainutlaatuisen."

Palkintolautakunnan muodostivat professori Pauline von Bonsdorff, tutkijatohtori Johanna Kiili, yliopistonlehtori Aino Ritala-Koskinen ja tutkijatohtori Niina Rutanen.

Paha lapsi -näytelmän on kirjoittanut Anna Krogerus ja ohjannut Eero-Tapio Vuori. Palkinnon vastaanotti Kajaanin Kaupunginteatterin puolesta alueteatterituottaja Sanna Heikkinen.

Lapsuudentutkimuksen seura on vuonna 2008 perustettu tieteellinen seura, joka pyrkii edistämään monitieteistä ja monialaista lapsi- ja lapsuudentutkimusta. Se järjestää tiedeyhteisölle ja päättäjille, ammattilaisille ja laajemmalle yleisölle suunnattuja keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja konferensseja sekä harjoittaa tieteellistä julkaisutoimintaa.

Laajin tapahtuma ovat vuosittaiset Lapsuudentutkimuksen päivät, jotka kokoavat yhteen sekä suomalaisia että ulkomaisia tutkijoita. Seuran piirissä toimii myös temaattisia tutkijafoorumeita, jotka järjestävät toimintaa alan tapahtumiin ja keskustelevat ajankohtaisista lapsuuden kysymyksistä sekä tieteellisillä että populaareilla areenoilla.

Lisätietoa palkinnosta ja palkinnon taustaa


Joonas Lahtisen keittiöinstallaatio kiinnosti Berliinissä

Joonas Lahtisen (s. 1984) installaatioperformanssi EIN.KÜCHEN.BAU on kiertänyt Keski-Eurooppaa ”Freischwimmer”-festivaalissa. Esitystaiteilija ja -tutkija Lahtisen teos on nähty jo mm. Berliinissä Sophiensaelessa lokakuussa lopussa, ja se jatkaa muihin maineikkaisiin taidekeskuksiin Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. EIN.KÜCHEN.BAU on installaatio, joka puhuu nykyaikaisen valmiskeittiön poliittisista ulottuvuuksista.

Sophiensaelen lämpiöön oli kerääntynyt noin 50 kiinnostunutta katsojaa. Berliinin tärkeimpien päivälehtien Berliner Zeitung jaTagesspiegel kriitikot kävivät Lahtisen keittiössä ja kirjoittivat kokemastaan. Myös rbb Kulturradio teki esityksestä jutun.
Otteita lehdistä:

http://www.berliner-zeitung.de/kultur/festival-meine-kueche--mein-theater,10809150,20740490.html
 
http://www.tagesspiegel.de/kultur/verwerte-deine-tugend/7317976.html

rbb Kulturradio 27.10.2012:
 
http://joonaslahtinen.wordpress.com/2012/11/01/berlin-festival-news-second-chance-to-see-the-ein-kuchen-bau-aufbauperformance-at-sophiensaele/
 
Vuodesta 2004 järjestetyn Freischwimmer-festivaalin tavoitteena on nostaa esiin uusia, saksankielisellä esitystaiteen kentällä toimivia tekijöitä ja ryhmiä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaistaustaisen taiteilijan teos on kutsuttu osaksi festivaalia.
 


Joulutarina-romaanin dramatisointioikeudet myytiin Saksaan


Marko Leinon Joulutarina-romaanin (Gummerus, 2007) dramatisointioikeudet on myyty Saksaan. Romaanin näytelmäkäsikirjoituksen kustantaa Rowohlt Theater Verlag, ja näytelmän ensi-ilta on tämän kuun loppupuolella Das Junge Generation -teatterissa Dresdenissä. Se on Saksan vanhin lasten- ja nuortennäytelmiin erikoistunut teatteri.

Romaanin käännösoikeudet on myyty viiteen maahan, muun muassa Japaniin ja Koreaan.

Joulutarina tunnetaan myös Leinon käsikirjoittamana ja Juha Wuolijoen ohjaamana elokuvana, joka sai Suomen ensi-iltansa niin ikään vuonna 2007. Suomessa runsaasti katsojia keränneen elokuvan oikeudet on myyty yli 120 maahan.


Myllyteatterin Divina Commedia Makedoniassa kansainvälisellä Skupi-teatterifestivaalilla

Myllyteatteri esittää kansainvälisenä työryhmänä valmistamansa Divina Commedia 3.0:n Skopjessa, Makedonian kansallisteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 17.11.2012. Esitys on osa kansainvälistä Skupi-teatterifestivaalia. Divina Commedian on käsikirjoittanut ja ohjannut Myllyteatterin taiteellinen johtaja, Miira Sippola.

Divina Commedia 2.0 sai ensi-iltansa site specific –teoksena Escrita na paisagem -festivaalilla Portugalissa viime kesänä. Tuolloin näytelmää esitettiin hylätyssä marmorikaivoksessa.

Myllyteatteri on työstänyt Danten Jumalaista näytelmää jo kahden vuoden ajan. Divina Commedia -esityksessä Myllyteatterin ryhmä on löytänyt tavan kääntää Danten teos teatterilliseksi sinfoniaksi.

Divina Commedian käsikirjoitus siirtää Danten kuvaaman mielensisäisen matkan kriisistä selvyyteen tarinaksi traagisesta perheestä, jossa kaikki perheenjäsenet ovat jumittuneet omiin vankiloihinsa ja näin tehdessään eivät huomaa perheen Lasta. Vasta laskeutuminen kriisin pohjalle, vankilaan, saa aikaan heräämisen, josta puhdistuminen ja nousu kohti valoa voi alkaa.

Esitys pyrkii olemaan kuin orkesterin partituuri, jossa henkilöhahmot edustavat orkesterin eri soittimia.  

Taiteellisen kielen lisäksi teatterihankkeessa syntyi suomalais-portugalilais-kreikkalais-japanilainen työryhmä, joka hioutui yhteen ja löysi yhteisen taiteellisen näkemyksen.

Myllyteatteri jatkaa Divina Commedian myötä syntyneen, Dantesta inspiraationsa saavan taiteellisen kielen kehittämistä myös seuraavaa näytelmäänsä varten. Suunnitteilla oleva näytelmä juhlistaa Myllyteatterin kymmenettä toimintavuotta 2013-2014.

Kuudetta kertaa järjestettävän Skupi-festivaalin verkkosivut: http://www.skupifestival.org.mk/.

Helsingin kaupungin kulttuurikeskus on tukenut esitysvierailua.


Oblivian Museum of Postmodern Art saa maailman ensi-iltansa 16.11.2012 PACT Zollvereinissa, Saksan Essenissä  ja Suomen ensi-iltansa 23.11. Espoon kaupunginteatterissa

OBLIVIAN uusin teos MUSEUM OF POSTMODERN ART saa ensi-iltansa 16.11.2012 PACT Zollvereinissa, Saksan Essenissä. Suomen ensi-ilta nähdään siitä viikon kuluttua, kun ryhmä vierailee Espoon Kaupunginteatterissa pe 23.11 ja la 24.11.

Monitaiteellinen ja -kansainvälinen esitystaideryhmä Oblivia on perustettu Helsingissä vuonna 2000. Oblivian jäsenet ovat Suomesta, Iso-Britanniasta ja Islannista. Ryhmän teoksissa muoto ja sisältö ovat yhtä. Tyyliä leimaavat konseptuaalisuus, minimalismi ja komiikka.

Oblivia kiertää kansainvälisesti.  Entertainment Island -trilogia on saavuttanut suosiota kansainvälisesti ja kiertänyt yli kymmenessä maassa.

Uusimmassa pitkän aikavälin projektissaan Oblivia laittaa postmodernismin kuvitteelliseen museoon ja ottaa käsittelyyn tämän päivän, menneisyyden ja tulevaisuuden. Oblivia etenee kohti uusia horisontteja ja kysyy: keitä olemme? miten päädyimme tänne? ja vaikuttiko postmodernismi loppujen lopuksi oikeasti meihin? Oblivia on heittänyt itselleen haasteen tehdä jotain uutta. He vaeltavat tutussa maailmassamme kuin pimeässä teatterissa; heitä ei pelota pudota salaluukuista tai katsoa kulttuurihistorian tapahtumien taakse. He tekevät ruumiinavauksen emotionaalisille ja älyllisille käsitteille ja kaivautuvat syvälle kielemme juuristoon.

Esitys on ensimmäinen viiden esityksen sarjassa ja osa viiden vuoden projektia Museum of Postmodern Art - MOPMA joka toteutetaan vuosina 2012 - 2016 yhdessä useiden koti- ja ulkomaisten yhteistuotantopartnereiden kanssa.

Museum of Postmodern Art on englanninkielinen esitys eikä siinä ole tekstitystä. Sen kesto on 1h 30 min.

Vierailu toteutetaan osana TEKIJÄ - Teattereiden kiertuejärjestelmä -hankkeen pilottikiertuetoimintaa. TEKIJÄ on Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima  kiinteiden ammattiteattereiden ja vapaiden  ryhmien kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke 2011-2013, jonka päärahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Lisätietoja: http://www.tekija.info

Lisätietoja Espoon Kaupunginteatterin sivuilla ja Oblivian sivuilla


Teatteri Rollo vierailulle Ruotsiin

Teatteri Rollo vierailee Ruotsin Sunnessa, Pohjoismaisilla lasten– ja nuorten kulttuurifestivaaleilla 14.-16.11.2012. Festivaaleille Rollo vie keväällä ensi-iltansa saaneen lastenesityksen Hip Hop Jou. Esityksiä järjestetään kaksi, toinen festivaalivieraille ja toinen koululaisryhmille.

Vuonna 1971 perustettu Teatteri Rollo on kiertävä teatteri, jonka toimialueena on koko Suomi.

Festivaalin esitteen kansi ja sisäsivu

Lisätietoja Teatteri Rollon sivuilta


Venäläiskirjailija Edvard Radzinski kirjoitti Helsingin Kaupunginteatterille näytelmän Otto Wille Kuusisesta

Venäjän maineikkaimpiin nykykirjailijoihin lukeutuva Edvard Radzinski (s. 1937) on kirjoittanut Helsingin Kaupunginteatterille näytelmän Toveri K:n elämä ja kuolema, joka pohjautuu väljästi suomalais-neuvostoliittolaisen poliitikon Otto Wille Kuusisen (1881–1964) elämään. Näytelmä kertoo päähenkilö Toveri K:sta ja hänen Aino-rouvastaan sekä kohtaamisista Josif Stalinin sekä muun muassa Nikita Hruštšovin ja Juri Andropovin kanssa.

Kirjailija saapuu henkilökohtaisesti luovuttamaan näytelmän Kaupunginteatterille ja vierailun yhteydessä perjantaina 16. marraskuuta järjestetään yleisölle ja medialle avoin kirjailijatapaaminen, jossa kirjailija kertoo työstään ja lukee katkelmia vastavalmistuneesta näytelmästään.

Näytelmän suomentaa Teemu Kaskinen, ja sen on määrä tulla ensi-iltaan Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vuoden 2013 ja 2014 vaihteessa. Ensimmäisen kerran teatteri neuvotteli näytelmän tilauksesta kirjailijan kanssa jo kuusi vuotta sitten hänen, ja lopullisesti asiasta sovittiin kirjailijan edellisen Suomen-vierailun yhteydessä helmikuussa 2012.

Edvard Radzinski on moskovalainen näytelmäkirjailija, kirjailija, televisioesiintyjä ja elokuvien käsikirjoittaja. Hän on tunnettu mm. Stalinia käsittelevistä teoksistaan, jotka kuvaavat seikkaperäisesti hirmuhallitsijan julmuutta ja terroritekoja. Radzinski on kirjoittanut useita kirjoja historiallisista henkilöistä, ja suomeksi näistä on julkaistu kirjat Stalinista, Nikolai II:sta, Rasputinista ja Aleksanteri II:sta. Hänen näytelmiään on Suomessa aiemmin esitetty kolmesti.

Otto Wille Kuusinen (1881–1964) oli ensin SDP:n ja sitten SKP:n keskeisiä johtohenkilöitä.  Kuusinen johti Stalinin nimittämänä Terijoen hallitusta 1939–40. Hän kuului myös Neuvostoliiton kommunistisen puolueen korkeimpaan johtoon ja hänet on ainoana suomalaisena haudattu Kremlin muuriin.  

Edvard Radzinski -kirjailijatapaaminen perjantaina 16.11.2012 klo 13 Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa, Ensi linja 2.

Ainutlaatuisen kirjailijatapaamisen tulkkaa Jukka Mallinen. Vapaa pääsy. Kahvila.


Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä HELSINKI DANCE COMPANY Saksaan, Sveitsiin ja Belgiaan

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä Helsinki Dance Company vie esityksensä YOUMAKEME ja (play) kiertueelle Saksaan, Sveitsiin ja Belgiaan. Molempien teosten koreografioista vastaa HDC:n pääkoreografina maaliskuun 2012 loppuun saakka toiminut Kenneth Kvarnström. Kiertue alkaa tänä viikonloppuna YOUMAKEME-esityksillä Theater im Pumpenhausissa Münsterissä Saksassa.  

YOUMAKEME kiertää Saksassa marraskuun aikana kaikkiaan kahdeksan esityksen verran, ja lisäksi teos nähdään joulukuussa Sveitsin Badenissa. Myös (play) esitetään joulukuussa Bruggessa Belgiassa.

HDC:n ja K. Kvarnström & Co:n yhteistuotanto YOUMAKEME sai ensi-iltansa 5. maaliskuuta 2011 Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa. Teos on kiertänyt aiemmin Saksassa, Ruotsissa ja kotimaassa Oulussa. Teoksen lähtökohtana on pukea tanssiksi se, kuinka peilaamme itseämme toistemme kautta. YOUMAKEME-esityksessä tanssivat Kenneth Bruun Carlson, Janne Marja-aho, Valtteri Raekallio, Terhi Vaimala ja Eero Vesterinen.

Tanssia, muotia ja elävää klassista musiikkia yhdistävä (play) toteutettiin yhteistyössä ruotsalaisen NorrlandsOperanin kanssa. Ensi-iltansa (play) sai 24. marraskuuta 2011 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Suurteos esitettiin vain kolme kertaa Helsingissä ja kaksi kertaa Umeåssa. Lisäksi (play) vieraili toukokuussa 2012 Wolfsburgissa Saksassa. Useista osista koostuvassa teoksessaan Kvarnström yhdistää voimansa seitsemän tanssijan, kolmen muotisuunnittelijan, valosuunnittelijan ja kuuden muusikon kanssa. (play):ssa tanssivat Kenneth Bruun Carlson, Jenni-Elina Lehto, Cilla Olsen, Janne Marja-aho, Valtteri Raekallio, Terhi Vaimala ja Eero Vesterinen.

YOUMAKEME
Munster, Saksa - Theater im Pumpenhaus, 10.-11.11.2012
Leverkusen, Saksa - Erholungshaus Leverkusen, 14.11.2012
Backnang, Saksa - Burgenhaus Backnang, 17.11.2012
Lörrach, Saksa - Burghof Lörrach, 20.11.2012
Jena, Saksa - Theaterhaus Jena, Schillergässchen 23.- 24.11.2012
Karlsruhe, Saksa - Tollhaus,Schlachthausstr 1, 27.11.2012                 
Helsingin Kaupunginteatteri, pieni näyttämö, 13.12.2012
Baden, Sveitsi - Kurtheatern Baden, 21.12.2012                    
(play)
Brugge, Belgia - Concertgebouw Brugge, 11.12.2012                   

Lisätietoja:
Helsingin Kaupunginteatteri, tiedottaja Kaisa Pelkonen, (09) 3940315, 0405523788, kaisa.pelkonen(at)hkt.fi

TAPAHTUMIA

Sounds Like Work -tapahtuma Kiasmassa 16.–18.11. , Helsinki

Tapahtuma käsittelee taidemaailman ideologioita ja valtasuhteita sekä avaa taiteen tekemisen
prosessia, sanat ja äänet medianaan. Tapahtuman aikana nähdään performansseja, installaatioita, konsertteja ja presentaatioita koti- ja ulkomaisilta taiteilijoilta ja taiteilijaryhmiltä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Koko ohjelma

Tuotanto: Äänen Lumo. www.soundslikework.biz ja www.aanenlumo.fi
Lisätietoja lehdistölle Jonna Strandberg, 0400 179 057, jonna.strandberg(at)kiasma.fi tai
Sanni Pajula, 040 725 3819, sanni.pajula(at)kiasma.fi


Valo-lastenteatteritapahtuma Tarina kuin hyvä kaveri järjestetään Joensuussa ja maakkunnassa 19.-22.11.2012

Pohjois-Karjalan viides Valo-lastenteatteritapahtuma Tarina kuin hyvä kaveri järjestetään Joensuussa ja maakunnassa 19.–22. marraskuuta. Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille ja esityksiin on vapaa pääsy.

Teatteri Kurahousukirahvi: Purkkipurkkipurkki   

Satuteatteri Punahilkan uusi näytelmä, Peikkosilla, saa ensiesityksensä  Valo-lastenteatteritapahtumassa Pakkahuoneella torstai-aamuna. Esitys on tarkoitettu yli nelivuotiaille lapsille. Purkkipurkkipurkki on Teatteri Kurahousukirahvin sanaton esineteatteriesitys ja se on tarkoitettu perheen pienimmille. Esitykset ovat  Joensuun ja lähialueen kirjastoissa alkuviikolla.

Yleisönäytösten lisäksi on myös tilausnäytöksiä. Pohjois-Karjalan Ammattiopiston Outokummun  tanssin opiskelijat esittävät päiväkodeissa neljää eri tanssiesitystä ja Pakkahuoneella oleva Vääräpyörän esitys, Ootko mun kaverlji, kertoo kaveruuden tärkeydestä.

Valo-lastenteatteritapahtuman järjestävät yhteistyössä Pohjois-Karjalan taidetoimikunta ja Joensuun seutukirjasto.

Ohjelma (pdf)

Lisätietoja:
Jyrki Tamminen, läänintaiteilija
lastenkulttuuri ja monikulttuurinen taidetyö
p. 0295 330 913
jyrki.tamminen(at)minedu.fi


Viron Draamateatterin Seitsemän veljestä vierailee Helsingin Kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterissa vierailee 28. marraskuuta Viron Draamateatterin esitys Seitse venda (Seitsemän veljestä). Ainutlaatuinen vierailu tehdään Suomen Tasavallan ja Viron Tasavallan välisen henkistä yhteistyötä koskevan sopimuksen 75-vuotisjuhlan kunniaksi ja sen järjestää Viron Suomen suurlähetystö yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa.
Seitse venda on näyttämötarina kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven klassikkoromaanin pohjalta. Kyseessä on Viron musiikki- ja teatteriakatemian näyttämölinjalta tänä vuonna (2012) valmistuneiden opiskelijoiden lopputyö.

Dramatisoinnin on tehnyt Voldemar Panso ja vironnoksen Friedebert Tuglas. Näytelmän on ohjannut Viron Draamateatterin taiteellinen johtaja Priit Pedajas, joka myös itse esiintyy näytelmässä.

Veljeksinä nähtävät nuoret näyttelijät ovat tänä syksynä aloittaneet työnsä kolmessa Viron teatterissa: Märt Pius, Priit Pius, Henrik Kalmet, Karl-Andreas Kalmet ja Kaspar Velberg Tallinnan Kaupunginteatterissa, Pääru Oja Viron Draamateatterissa ja Priit Strandberg Vanemuine teatterissa. Lavastuksen ovat suunnitelleet Viron taideakatemian lavastuslinjan opiskelijat Maret Tamme, Illimar Vihmar ja Lina Nguyen.

Ainutkertainen vierailu nähdään Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa keskiviikkona 28. marraskuuta klo 19. Liput: 24 €. Kesto 2 h 20 min.

www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=seit&lang=fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt, Viron Suomen suurlähetystö:
kulttuurineuvos Liisa Ojaveer. 050 355 2960, Liisa.Ojaveer(at)mfa.ee
lehdistösihteeri Maarika Saarna-Siimann Maarika.Saarna-Siimann(at)mfa.ee

Helsingin Kaupunginteatteri, tiedottajat:
Petra Bühler, (09) 3940453, 0505333247, petra.buhler(at)hkt.fi
Kaisa Pelkonen, (09) 3940315, 0405523788, kaisa.pelkonen(at)hkt.fi


XS-festivaali kutsuu nykytanssin ja esitystaiteen äärelle 21.11.-2.12.2012 Turkuun


Tapahtuman ohjelmassa esityksiä mm. Liisa Pentiltä, Maija Mustoselta ja Beta-kollektiivilta

Ehkä-tuotannon marraskuinen XS-festivaali järjestetään jo neljättä kertaa nykytaidetila Kutomolla Turussa 21.11.-2.12.2012. Pieni festivaali esittää kiinnostavaa uutta tanssia, esitystaidetta, performanssia, kuvataidetta ja musiikkia. Lisäksi ohjelmassa on lapsille suunnattu tanssiteos ja monitaiteellinen työpaja sekä tanssielokuvia.

XS VOL.4
UUDEN TANSSIN JA ESITYSTAITEEN FESTIVAALI
21.11.-2.12.2012 Kutomo, Kalastajankatu 1 B Turku

Ke 21.11. klo 18-20 Temporary Happiness Too, näyttelyn avajaiset
To 22.11. klo 19 The Greatest Love Songs
Pe 23.11. klo 19-23 Bonus Beta
Su 25.11. klo 19 The Weight of My Heart
Ti 26.11. klo 10, ke 27.11. klo 10 ja 18 Voikukkapelto
La 1.12. klo 12-16 Haavepaja, klo 16 presentaatio
Su 2.12. klo 16 My Lunch with Anna & Breath Made Visible, elokuvanäytös

Liput:
The Greatest Love Songs, The Weight of My Heart: 15/10€
Voikukkapelto: 8/5€, aikuinen + alle 2 v lapsi 10€
Bonus Beta: 3€
Työpajamaksu: 20€
Elokuvanäytökseen vapaa pääsy.

Lippuvaraukset, työpajailmoittautumiset: ehkatuotanto(at)gmail.com
Lisätiedot: www.ehka.net

Festivaali on Ehkä-tuotantoa yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa.


Dokumentaatiotapahtuma Muistijälkiä - Les Traces Mnésiques, Helsinki 30.11-2.12.2012

Kiasmassa järjestetään 30.11.–2.12. tanssin dokumentaatioon keskittyvä tapahtumakokonaisuus Muistijälkiä - Les Traces Mnésiques.

Termiä mneeminen jälki on käytetty 1900-luvun alusta psykologiassa merkitsemään muistiin painuneita, usein alitajuisia, tapahtumia, mielikuvia ja ajatuksia. Dokumentaatiotapahtuma kokoaa yhteen sisältöjä ja tekijöitä Suomesta ja ulkomailta.

Esillä ovat mm. Agnès Benoit-Naderin uraauuurtava kirja On the Edge/Créateurs de l’Imprévu vuodelta 1997, Books on the Move -kirjakauppakonsepti sekä Claude Sorinin ainutlaatuinen audioteos Les voies de la danse.

OHJELMA

PERJANTAI 30.11.2012
15:00 Tapahtuman avaus, Liisa Pentti
15:15Reading as a dance practice, Agnès Benoit-Nader
16:30 Kirja, muisti ja tanssitutkimus, Kirsi Monni
18:00 Dance Voices (audioesitys), Claude Sorin
19:00 yleisökeskustelu

LAUANTAI 1.12.2012
11:00 Les venues de l'Amérique (audioesitys), Claude Sorin
12:15 Tanssidokumentaatio Suomessa, Tiina Suhonen, Anne Makkonen ja Helena Kallio
15:00 The Weight of My Heart (tanssiesitys), Liisa Pentti + Co
esityksen jälkeen yleisökeskustelu, jonka vetää Agnès Benoit-Nader

SUNNUNTAI 2.12.
11:00 Dance Voices (audioesitys), Claude Sorin
13:00 On the Edge / Créateurs de l'Imprévu, Agnès Benoit-Nader
15:00 The Weight of My Heart (tanssiesitys), Liisa Pentti + Co

www.liisapentti.com

Koko tapahtuma yhteislipulla 18/10€. Luennoille ja keskusteluihin vapaa pääsy.


Verkostotapaamiset taide- ja kulttuurialan sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoille 5.12.2012 ja 11.1.2013

Terveyttä kulttuurista -verkosto ja Voimaa taiteesta -hanke järjestävät yhdessä kaksi verkostotapaamista taide- ja kulttuurialan sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoille, yrittäjille ja ammatinharjoittajille:

- Keskiviikkona 5.12.2012 klo 12-16 ja
- Perjantaina 11.1.2013 klo 12-16.

Paikkana toimii Tutkivan teatterityön keskus Tampereella (Hämeenpuisto 28 D, 4. krs).

Verkostotapaamisten ajatuksena on tuoda eri alojen ammattilaiset yhteen tutustumaan toinen toisiinsa sekä jakamaan kokemuksia taiteen ja hyvinvointialan yhdistämisestä. Samalla halukkaat voivat hakeutua Terveyttä kulttuurista -verkoston jäseniksi. Voimaa taiteesta -hanke on nyt loppusuoralla ja tapaamisen tavoitteena onkin tarjota hankkeen tähänastisiin tilaisuuksiin osallistuneille mahdollisuus löytää pysyvä verkosto, jonka kautta saada tukea oman ammatin harjoittamiseen myös hankkeen jälkeen.

Joulukuun verkostotapaaminen aloitetaan esittäytymiskierroksella, jossa kukin osallistuja saa käyttää lyhyen puheenvuoron työnsä esittelemiseksi. Osallistujat voivat halutessaan käyttää pitchaus-tekniikkaa (kts. alla). Kierrokseen on varattu riittävästi aikaa, jotta kaikki halukkaat saavat mahdollisuuden esittäytyä. Tämän jälkeen siirrytään vapaamuotoisempaan keskusteluun ja Terveyttä kulttuurista -verkostokokoukseen. Tilaisuuden fasilitoivat Merja Isotalo ja Marjukka Lampo.

Tammikuun verkostotapaamisen tavoitteena on jatkaa keskustelua ja suunnitella yhdessä verkoston tulevaa toimintaa.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen seuraavalla lomakkeella:
https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/8444/lomake.html

Voimaa taiteesta?
Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii Opetusministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere –kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki. Lisätietoja hankkeen toiminnasta: www.voimaataiteesta.fi

Terveyttä kulttuurista -verkosto?
Terveyttä kulttuurista on rekisteröimätön valtakunnallinen verkosto, joka on 20 vuoden ajan edistänyt taiteen ja kulttuurin käyttöä hyvinvointialalla Suomessa. Verkoston toiminta on vapaaehtoista ja se on avoin kaikille kentän toimijoille, yrittäjille ja ammatinharjoittajille. Verkostossa on tällä hetkellä yli 150 jäsentä kulttuurin ja taiteen sekä terveyden ja hyvinvoinnin aloilta. Verkoston jäseniä oli mukana myös laatimassa valtakunnallista Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelmaa vuosille 2010-2014.

Pitchaus?
Pitchaus tarkoittaa rahoituksen hankkimiseen tähtäävää esitystä. Verkostotapaamisessa sinulla on mahdollisuus päästä harjoittelemaan oman pitchauksen tekemistä vertaisryhmässä.
Onnistuneen pitchauksen elementtejä ovat konkreettisuus, innostavuus ja rohkea itsevarmuus. Esitystä suunnitellessa kannattaakin miettiä kehonkieltä, artikulaatiota, selkeyttä ja ennen muuta sitä miten oman intohimon voi välittää myös katsojalle – kuka olisikaan parempi ihminen esittelemään luovaa ideaasi kuin sinä itse!


Kreagalan 16 mars 2013 - Nominera i november

Nu är äntligen Kreagalan tillbaka! Lördagen den 16 mars 2013 ordnas den tvåspråkiga Kreagalan på Academill i Vasa. Konferencier på galan är Maria Sid och bland annat Krisse Salminen kommer att uppträda under kvällen.

I november får alla vara med och nominera i de tio priskategorierna på nomineringssajten www.kreagalan.fi, därefter väljer en jury ut tre slutnominerade samt en vinnare i varje kategori.
Under galan delas priser ut i följande kategorier:

Årets initiativ
Årets företag
Årets teaterpersonlighet
Årets bildkonstnär
Årets filmare
Årets musiker
Årets författare
Årets designer
Årets konsthantverkare
Årets dansare

Kreagalan arrangeras av Juthbacka kulturcentrum med projekten Produforum Österbotten och Selling – regional tillväxt genom kultur. Samarbetsarrangörer är även Wasa teater, Muova, Loftet – Österbottens hantverk, Finlandssvenskt filmcentrum, Musik & Talang DUNK, Watt – Danskonstnärer i regionen Vasa, Österbottens konstkommission, VASEK, Svenska Österbottens litteraturförening, Schildts & Söderströms, Pohjanmaan kirjailijat och KulturÖsterbotten.

I mars 2011 ordnade Juthbacka kulturcentrum Kreagalan för första gången. Kreagalan ordnades då på Ritz, var slutsåld och gav mycket god publicitet till de österbottniska kulturaktörerna.

Nytt för denna gång är att galan ordnas på två språk. Dessutom samarbetar Kreagalan med Umeå skaparpris som ordnas den 19 januari 2013 på Norrlandsoperan.

För mera information:
Linda Blomqvist
Juthbacka kulturcentrum, verksamhetschef
Tfn 050 491 55 56
linda.blomqvist(at)juthbacka.fi


Voimaa taiteesta -hankkeen Vakuuttava esiintymistaito -koulutus 12.12.2012

Voimaa taiteesta -hankkeen Vakuuttava esiintymistaito -koulutus antaa soveltavan taiteen tekijöille valmiuksia erilaisiin tilanteisiin, joissa vaaditaan vakuuttavaa esiintymistä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi rahoitusneuvottelut, myyntitilanteet sekä oman osaamisen markkinointi tulevalle palvelun ostajalle.

Koulutus järjestetään keskiviikkona 12.12.2012 klo 9.15-16.00 Tutkivan teatterityön keskuksella Tampereella (Hämeenpuisto 28 D, 4. krs).

Kouluttajana toimii viestintäkouluttaja ja -suunnitelija Minna Haapsaari Brand United Oy:stä.

Koulutuksen hinta: 40 € / 30 € opiskelijat, työttömät
Koulutukseen tulee ilmoittautua etukäteen osoitteessa:
https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/8514/lomake.html

Ilmoittautuminen on sitova.

Koulutus sisältää kaksi ennakkotehtävää. Osallistuminen edellyttää niiden tekemistä annetussa aikataulussa.

Ennakkotehtävät:

1. Valmistele 3-5 minuutin mittainen vaikuttava puheenvuoro esitettäväksi koulutuspäivänä 12.12. Valitse aiheeksi esimerkiksi oma työsi tai palvelusi tai jokin muu sinua kiinnostava asia, josta haluat vakuuttaa kuulijasi. Voit havainnollistaa esitystäsi esimerkiksi Power Point -esityksen, fläpin tai muiden tukimateriaalien avulla. Jos käytät Power Pointia, tee esitys muistitikulle valmiiksi. Pidä aikarajasta kiinni. Aiheen rajaaminen on tärkeää, että pystyt esittämään näkökulmasi annetussa aikamäärässä.

Esiintyjä saa sekä suullista että kirjallista palautetta esiintymisestään.

2. Kerro mitkä julkiseen esiintymiseen liittyvät asiat ovat sinulle kaikkein vaikeimpia? Lähetä esityksesi (tai lyhyt kuvaus mitä tulet esittämään) ja vastauksesi osoitteeseen minna.haapsaari(at)brandunited.fi viimeistään ke 5.12.2012

Lisätietoja:
marjukka.lampo(at)uta.fi
http://www.voimaataiteesta.fi

HAKUJA

Hot Stoff! Stockholm Fringe Fest 2013 calls for emerging artists

After a successful 3rd year Stockholm Fringe Fest (Stoff) is now opening up the doors to its 4th edition! Once again the festival will be held in and around the cultural heart of Scandinavia: Kulturhuset Stockholm.

Stoff is now looking for proposals from emerging artists whose work challenges and questions conventional artistic forms to perform at Stoff 2013 ( 21-24 August).

Stoff is a festival that aims to support and promote cutting edge theater and performance making.

The festival is foremost focused on promoting artists who have not yet found their feet in the industry however we also welcome submissions from established groups/individuals who promote innovation in their artistic work.

How to be part of Stockholm Fringe Fest 2013:

Stoff are welcoming applications from both groups and individuals whose work concerns and explores the possibilities of theatre, performance and installation making.

What are we looking for?

Performance art
Installations
Street art
Theatre
Dance
Video
YOU!
Circus
Music
Comedy
Acrobatics
Site specific
Spoken word
Youth (13-25yr)

We are also welcoming street performers and young people (13 – 25yr) to this year’s festival.

To be considered for Stockholm Fringe Fest 2013 all applicants need read the application guidelines and complete the online-application form before 2 February 2013.

For further information and the online-application please go to:
http://stockholmfringe.com/perform.html


Applications open for BE Festival 2013, Birmingham, UK

Companies from across Europe can apply to perform at BE FESTIVAL. You can apply either with a finished show or with a piece that is still in development. Performances at BE can be no longer than 30 minutes, so some pieces may need to be adapted. The ethos of the festival is to cross borders, so we will programme work that crosses borders (linguistic, cultural, artistic) and which inspires people of all nationalities.

BE FESTIVAL 2013 will take place from 2-7 July in Birmingham. It’s a powerful showcase opportunity as performances are watched by national and international programmers. Companies who performed at BE have since been programmed at London International Mime Festival, The Barbican, South Bank Centre, The Lowry, Leeds Carriageworks, Bilbao ACT Festival, Rome Short Theatre Festival and Sarajevo MESS Festival to name a few.

Furthermore, it’s an opportunity to explore ideas and build new collaborations with performers from across Europe. Selected companies will be provided with accommodation, meals, transport in Birmingham, and will get free access to world-class workshops, feedback, discussions and opportunities for professional development.

A jury of theatre and dance professionals will award 5 main prizes at BE FESTIVAL 2013:
- one Development Prize: £1500 and a funded residency to develop your work and perform it at BE FESTIVAL 2014;
- the ACT Festival Prize: a funded performance in Bilbao;
- three UK Touring prizes: a funded, paid tour of 18 venues across the UK in Autumn 2013.

We do not pay a fee or fund all travel costs to Birmingham, but we can advise you in finding funding.

The deadline is 11 January 2013.

Find all the details online.


Svenska kulturfondens Stipendier och bidrag för 2013

Varsågod, nu är Svenska kulturfondens såkallade Novemberomgång öppen för dig som vill ansöka om stipendier och bidrag för 2013! Vi har in i det sista arbetat med ett helt förnyat ansökningssystem som ännu bättre ska vägleda dig i ansökningsprocessen och även underlätta redovisningen.

Vårt verksamhetsområde är förstås fortfarande såväl utbildning som kultur på svenska i Finland (läs vår verksamhetsplan och anvisningar), med hänvisning till de donatorer och testamentatorer som ligger bakom de ca 480 fonderna inom Svenska kulturfonden. Välkommen med din ansökan, nu inom november!

Du som är studerande och söker om studiebidrag av olika slag hänvisas till studiefonden, som har ansökningstid i februari. Och förstås är våra Kultur i skolan och alla våra andra ansökningsomgångar med fri ansökningstid just det - öppna året om.

Frågor?
Förutom att vi svarar på frågor per mejl och telefon, så rör vi oss flitigt runt i Svenskfinland, se tidtabell

www.kulturfonden.fi


Tiedotteen liitteet:

Valo lastenteatteritapahtuman ohjelma

Sunnen kulttuurifestivaalin esite

Sunnen kulttuurifestivaalin esite kansi