27.11.2014

TINFO-tiedote 41 / 27.11.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


VOS-TEATTERIT JA KANNUSTAVUUS

Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuusjärjestelmää kehitetään kannustavuuden näkökulmasta. Tämä asia säilyy OKM:n strategisella agendalla. VOS-teatterit ovat saaneet OKM:stä uudet versiot valtionosuusjärjestelmän kannustavuusosiosta. Pistetaulukko ja rahoitustaulukko ovat mielenkiintoista luettavaa.

Maksipistemäärän ollessa 100, parhaille pistesijoille pääsevät tanssiteatterit (Hurjaruuth, Tero Saarinen Company ja Zodiak). Tämän kolmen kärjen pisteiden vaihteluväli on 68,5 -89. Puheteattereiden kolmen kärjen (Espoon kaupunginteatteri, Rauman kaupunginteatteri ja Linnateatteri) pistetaso on selvästi alhaisempi: vaihteluväli 64,5 -70,9. Suurten kaupunginteattereiden kärkikolmikossa pisteet ovat vielä alhaisemmat. 

Kannustavuusjärjestelmän häviäjiä näyttäisivät olevan siis suuret kaupunginteatterit. Toisaalta tilanne on mahdoton myös niille, joiden katsomo on pieni, 100 %:n täyttöasteellakaan ei välttämättä saavuteta riittävästi pisteitä. Suurimmat erot syntyvät omien tuottojen osuuksista ja kantaesityksistä. Nyt ei enää ”kannata” esittää kotimaisia klassikkoja tai nykytekstejä, jotka joku muu on kantaesittänyt – miten käy tulevaisuudessa kotimaisen nykynäytelmän elinkaaren? Tanssiteatterit ovat kantaesitysten suhteen rakenteellisesti puheteattereita paremmassa asemassa. Mikä on viesti? Hanki omia tuottoja, tee kantaesityksiä, tee yhteistyöesityksiä ja yleisötyötä.

Teatterit kaipaavat dialogia ministeriön kanssa. Sellaista on luvassa.


MIKSI POLIITIKOT EIVÄT KESKUSTELE KULTTUURISTA?

Mitä Taidepoliittisen huippukokouksen jälkeen. Nyt jokainen voi katsoa ja kuunnella huippukokouksen tästä. Suomen Kuvalehden jutussa esitetään viisi syytä sille, etteivät poliitikot keskustele taiteesta. Syitä on sysissä ja sepissä. Tartun tässä poliitikkojen pelkoon tulla nolatuksi ja ivan (= henkevän v:ttuilun) kohteeksi. Keskustelemattomuus on tervettä itsesuojeluvaistoa. Taiteen kenttä hallitsee suvereenisti narrin ja houkan roolinsa ja keinot saattaa vallanpitäjät naurunalaiseksi. Se on osa taiteilijan ja taiteen ikiaikaista tehtävää.

Mietin asiaa kenttätaistelun näkökulmasta. Kenellä on symbolista valtaa määritellä taidetta ja sitä, kuka keskusteluun saa osallistua. On terveellistä pohtia, millaisia ulossulkemisen muotoja me taiteen kentällä toimijat itse harjoitamme. Minkälainen railo vallitsee elitismin ja populismin välillä? 

Voidaan pohtia sitäkin, minkälaisena näyttäytyy korporatiivinen taidejärjestöjen ja valtioelinten yhteensulautumamme. Ja ennen kaikkea minkälaisten puhe- ja ajattelutapojen lävitse taidetta ylipäätään katsotaan. Mikä täällä hallitsee: valtadiskurssi, kansalaisyhteiskuntadiskurssi vai markkinadiskurssi. Tällaisesta kysymyksenasettelusta ja vallan näkökulmasta käsin: kauan eläköön ja vahvistukoon sosiaalinen media. 


DEBATTIA RUOTSIN KULTTUURI- JA DEMOKRATIAMINISTERIN YMPÄRILLÄ

Meillä ollaan kilttejä Ruotsiin verrattuna. Ruotsin neljä viikkoa vallassa ollut kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke on ollut debatin kohteena. Täältä löytyy:
http://www.svt.se/kultur/bjorn-wimans-attack-pa-bah-kuhnke
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jasenko-selimovic-om-alice-bah-kuhnke-miljopartiet-tar-svensk-kulturpolitik-till-en-ny-bottenniva/
http://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-marken-gungar-under-bah-kuhnkes-fotter/
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/stina-oscarson-vi-loser-inte-kulturpolitikens-dilemma-med-en-ny-kulturminister/
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/alice-bah-kuhnke-kulturen-ar-grunden-i-ett-ekologiskt-samhalle/
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/bah-kuhnkes-dubbelroll-okar-risken-for-politiskt-styrd-konst/


MITÄ TUETAAN JA KUINKA PALJON – SUHTEELLISUUKSISTA JÄLLEEN

YLE TV1:n MOT-ohjelman  yritystukiaineistosta voi nyt jokainen laskuhaluinen tehdä omia laskelmiaan siitä, mihin kaikkeen rahaa virtaa. YLE Uutisten mukaan tuki on kasvanut 85 % vuodesta 2009. Siis 85 %!!! 522 miljoonasta eurosta 964 miljoonaan (2013).

Yritystukia maksettiin kaksi kertaa taiteen ja kulttuurin julkisen tuen verran.


BÜCHNER-VÄITÖSKIRJA SAKSAKSI JA SUOMALAISESTA POLIITTISESTA TEATTERISTA VÄITÖSKIRJA SAKSASSA

Riitta Pohjolan väitöskirja Georg Büchner ja Danton’s Tod – vallankumousdraama vai tragedia? 1900-luvun vaihtoehtoja: Brecht ja Müller (2004) julkaistu nyt saksaksi! Meidän pienestä näkövinkkelistä on miltei mahdotonta kuvitella, mitä oikeasti tarkoittaa se, että suomalaistutkijan väitöskirja julkaistaan Büchner-tutkimuksen Mekassa ja kustantaja on Peter Lang. Ei mikään pikku juttu. Kunnioittavat onnentoivotukset!

Niklas Füllnerin uunituore väitöskirja Theater ist eine Volkssauna. Politisches Gegenwartstheater aus Finnland in der Tradition von Bertolt Brecht tupsahti pöydälleni eilen. Füllner käy lävitse suomalaisen poliittisen teatterin kehityksen ja suomalaisen Brecht-reseption muutokset. Yksityiskohtaisen analyysin kohteina ovat Kristian Smedsin Huutavan ääni korvessa, Mika Myllyahon Kaaos, Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Päällystakki, Emilia Pöyhösen Valitut-triptyykki sekä Juha Jokelan Esitystalous. Kirja sisältää myös Pöyhösen, Leskisen, Myllyahon ja Jokelan haastattelut.


SAVOTAN SATOA

TINFOn koordinoiman Savotta-Zavod -hankkeen puitteissa kahdeksan hengen teatterijoukko reissasi viime viikonloppuna asiantuntijamatkalle Pietariin. Tämä ruohonjuuritason teatteriyhteistyöhanke venäläisten kanssa on äärimmäisen tärkeä. Asiantuntijamatkan tutustumiskohteina olivat mm. Aleksandrinski-teatterin uusi näyttämö, Open Stage -hanke ja nykyteatterin ja -tanssin tuotantokeskus Skorohod, jossa on juuri käynnistynyt Akhe-teatteriryhmän retrospektiivinen esityssarja. Hyde kertoi, miten skorohodilaiset olivat vilpittömän iloisia siitä, että suomalaiset kollegat eivät ole katkaisseet suhteita heihin Venäjän poliittisen tilanteen takia. Bolshoi Drama Teatrissa (BDT) oli myös lämpimät tapaamiset kansainvälisten asioiden tuottajan Alexey Platunovin ja pääjohtaja Andrei Mogutshin kanssa.


MAAGINEN ANARKISMI JA LAJIEN YHTEISKOKEMUKSET

Minä olen vannoutunut Leea Klemola -fani. Kolumbialla on Gabriel García Márquezin maaginen realismi. Me voimme Suomessa ylpeillä sillä, että meillä on Klemolan/Klemoloiden maaginen anarkismi. Kokemuksellisesta todellisuudesta omille teilleen laukkaava mielikuvitus ei tunne rajoja. Minusta on hienoa, että meillä on tarjolla Maaseudun tulevaisuudessa näkymä ihmis- ja eläinlajin keskinäiseen tarvitsevuuteen ja kumppanuuteen. Tästä yhteiskokemuksesta Maaseudun tulevaisuus kertoo.

Pastoraalinäytelmä, paimenidylli. Tässä lajityyppimääritelmässä on se kaikki. Ehkä idyllistä kuitenkin ollaan kaukana. Turvapaikkana on entinen kirkko, jonka katto vuotaa ja johon nyt puuhataan terveyskeskusta. Onko meidän sielu jättänyt meidät? Miten sen voi palauttaa ja miten saamme yhteyden toisiimme – ihmisiin ja eläimiin. Haluan ehdottomasti mennä katsomaan Maaseudun tulevaisuuden noin kymmenen esityskerran päästä.


HYVIÄ TEKOJA

Uusi lastenteatteri Imatralle yksityisen lahjoituksen turvin.

 

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


Vielä ehtii äänestää Thalia-palkintoehdokasta


Thalia-palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012–11/2014 välisenä aikana.

Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Äänestykseen

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.UUTISIA


Juha Hurmeen Maiju Lassila -hanke siirtyy Porista Sastamalaan


Porin Teatterikerhon ja ohjaaja Juha Hurmeen aloittama kuusivuotinen Maiju Lassila -hanke vaihtaa pääesityspaikkansa Porista Sastamalaan. Hanketta hallinnoi Teatterikerhon yhteistyökumppani, porilainen Otava Ensemble, jonka näyttelijät ovat alusta lähtien olleet projektissa mukana.

Tulevan kesän uutuus, Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama ”Mestari Nyke” on maailmanensi-illassaan 7. heinäkuuta Kestikievari Liekorannan kesänäyttämöllä.
Ohjelmistossa on myös edelliskesän menestys ”Kun lesket lempivät”.

”Mestari Nykeä” ja ”Leskiä” esitetään lisäksi heinäkuussa Rakastajat-teatterissa Porissa, niin ikään heinäkuussa Volter Kilpi -viikolla Kustavissa, lokakuussa myös Teatteri Telakalla Tampereella ja tammikuun lopulla (2016) Mikkelin Työväen Näyttämöpäivillä.

Porin Teatterikerho jatkaa Porissa pidettyjä Lassila-seminaareja keväin syksyin. Projekti päättyy vuonna 2018, jolloin kirjailijan syntymästä on kulunut 150 ja kuolemasta sata vuotta. Vuonna 2016 on vuorossa ”Avuttomia”, 2017 Hurmeen kirjoittama ”Sanamyrsky”, joka käsittelee Algot Untolan (nimimerkki Maiju Lassila) syntymistä kirjailijana Porissa 1908. Projektin päättää Lassilan ”Pirttipohjalaisia”.

Mahdollisia lisätietoja:
Ohjaaja Juha Hurme: 040 7591869
Porin Teatterikerhon pj. Risto Ojanen: 050 3821000
Liekoranta: 03-514 3662


Marko Järvikallas valittiin Teatteri Quo Vadiksen uudeksi taiteelliseksi johtajaksi


Teatteri Quo Vadiksen hallitus on valinnut helsinkiläisen dramaturgi-näytelmäkirjailija Marko Järvikallaksen (s. 1970) teatterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi.

Teatteri Quo Vadis on ammattiteatteri, joka on vuodesta 1985 lähtien luonut omaa estetiikkaa ja näyttämökieltä. Ryhmästä on runsaassa neljännesvuosisadassa kehittynyt monissa yhteyksissä palkittu teatteri. Kansainvälisyys on teatterin erityispiirre: se on vieraillut lukuisia kertoja mm. Ranskassa, Espanjassa, Saksassa ja Puolassa, ja sillä on useita eurooppalaisia teattereita yhteistyökumppaneina.

Teatterilla ei vakituista tilaa, vaan se on toiminut alusta alkaen kiertävänä teatterina. Viime vuosina Quo Vadis on esiintynyt eri tiloihin pystytetyssä teatterijurtassa. Teatterin viimeisintä ensi-iltaa, arvostelumenestyksen saanutta esitystä Ritual 3.0 esitettiin jurtassa Helsingissä lokakuussa 2014.

Marko Järvikallas on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän kirjoittaa ja ohjaa näytelmiä, kuunnelmia ja tv-draamaa sekä opettaa näyttämölle kirjoittamista. Hänen teoksiaan ovat esittäneet Teatteri Quo Vadiksen lisäksi mm. Suomen Kansallisteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Kom-teatteri ja Yle Draama.

Järvikallas kuuluu vuoden 2014 valtion näyttämötaidepalkinnon saaneen näytelmäkirjailijayhteisö Tekstin ydinryhmään.

www.quovadis.fi


Äänisuunnittelija Heidi Soidinsalosta vuoden Alumni 2014


Vuoden alumni 2014  -tunnustuksen on 20.11.2014 saanut teatteritaiteen maisteri, äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. Hän sai tunnustuksen tekemästään poikkeuksellisen rohkeasta, monipuolisesta ja kommunikatiivisesta taiteellista työstään äänisuunnittelijana ja esitystaiteilijana. Soidinsalo on työskennellyt niin draamateatterin, nykyesitysten kuin nykytanssinkin parissa.

Perusteluissa todetaan: ”Olet saanut esityksiä kukoistamaan äänitaiteellasi, joka ei vain heijasta tekstipintaa, vaan avaa omia erityisiä ja syventäviä tulkintoja teosten sisäisiin maailmoihin. Suomalaisen teatterin uudet lajityypit, vanhoista puhumattakaan, tarvitsevat uutta äänellistä, tilallista sekä valoisaa taidenäkemystä ja ajattelua. Ääni tulee, kuuluu, soi ja kertautuu mitä erilaisimmin intervallein.”

Heidi Soidinsalo on tuottelias sekä äänisuunnittelijana että kirjoittajana. Hän on toimittanut ensimmäisen suomeksi julkaistun äänisuunnittelua käsittelevän artikkelikokoelman Ääneen ajateltua – kirjoituksia äänestä, esityksestä ja niiden kohtaamisista (Teatterikorkeakoulun julkaisusarja, 2014) . Soidinsalo on opettanut äänisuunnittelua Teatterikorkeakoulussa, Aalto-yliopistossa ja Avoimessa yliopistossa, lavastajille, tanssijoille, koreografeille, ohjaajille sekä valo- ja äänisuunnittelun opiskelijoille.

Vuodeksi 2015 Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt hänelle 1-vuotisen taiteilija-apurahan.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Vuoden alumnin on valinnut Teatterikorkeakoulun Alumnit ry:n hallitus.

www.teak.fi


SKR:n syksyn hakukierroksella uusi taiteen tukimuoto herätti kiinnostusta


Keskusrahastoon tuli lokakuun hakukierroksella noin 9 500 apurahahakemusta, joiden yhteenlaskettu hakusumma oli 225 milj. euroa. Hakemusten lukumäärä kasvoi 10 % eli noin 850 hakemuksella. Tieteen aloilla kasvua oli 7 % ja taiteen 12 %. Lisää rahaa haettiin tieteeseen 19 milj. euroa ja taiteeseen 24 milj. Koko hakusumma kasvoi peräti 24 % edellisvuodesta.

Taiteen osuus hakemuksista on nyt 56 % (edellisvuonna 55 %). Eniten hakijoita on kuvataiteissa (yli 1 400, kuvataiteet jakautuvat neljään alaryhmään) ja säveltaiteissa (1 250, viisi ryhmää). Yksittäisistä aloista suurin on yhä teatteri- ja sirkustaide 674:llä hakijalla. Hakijamäärät kasvoivat lähes kaikilla taiteen aloilla, eniten kansan- ja rytmimusiikissa (34 %). Säveltäjien ja kapellimestareiden osuus laski (17 %).

Uusi tukimuoto Taidetta hoitolaitoksiin herätti suurta kiinnostusta, sillä sitä haki peräti 415 hakijaa. Muista erityisapurahoista Katapultti-rahoitusta tavoittelee 156 hakijaa (edellisvuonna 129), Eminentiaa 76 (52) ja Tieteen työpajat -rahoitusta 42 (43). Taiteen puolella eniten rahaa haetaan edellisvuosien tapaan taiteelliseen työskentelyyn (nyt 32 %) ja tapahtuman järjestämiseen (12 %).

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä.

www.skr.fi


Suomen Teatterit: Opas kriisiviestintäsuunnitelman laatimiseen julkaistu


Suomen Teatterit ry järjesti vuoden 2014 aikana viestinnän kouluttaja Matti Karhun johdolla kriisiviestintäkoulutuksen sekä teattereiden markkinointi- ja viestintäväelle että Tampereen Teatterikesässä jäsenteattereiden johdolle.
 
Aihe on osoittautunut teatterikentälle ajankohtaiseksi ja Suomen Teatterit ry on tämän vuoksi julkaissut oppaan kriisiviestintäsuunnitelman laatimiseksi. Opas on tarkoitettu teattereiden johdolle ja viestintähenkilökunnalle apuvälineeksi oman kriisiviestintäsuunnitelman laatimiseen. Jokainen teatteri toimintaympäristöineen on erilainen ja siksi opas on tehty antamaan vinkkejä siitä, mitä asioita suunnitelman teon eri vaiheissa tulee huomioida.
 
Opas Ojasta allikkoon vai harkitusti suden suuhun? Opas teattereille kriisiviestintäsuunnitelman laatimiseen on saatavilla Suomen Teatterit ry:n Tutkimukset ja julkaisut –sivulta ja oheisen linkin kautta.
 
Ojasta allikkoon vai harkitusti suden suuhun? Opas teattereille kriisiviestintäsuunnitelman laatimiseen (pdf 141 kt)

www.suomenteatterit.fi


Uusi lastenteatteri Imatralle


Imatran kaupunki sai yksityiseltä lahjoittajalta 140 000 euroa, joista 116 000 euroa käytetään uuden lastenteatterin perustamiseen. Uusi teatteri rakentuu Teatteri Imatran entisen pienen näyttämön tiloihin.

– Lapset ovat tärkeitä teatterissa kävijöitä. Lapset innostuvat hyvästä näytelmästä ja ovat myös kriittisiä jos eivät pidä kyseisestä esityksestä, Teatteri Imatran teatterinjohtaja Timo Rissanen kommentoi.

Uusi lasten teatteri näkee päivänvalon syksyllä 2015.

– Rahalla saadaan paitsi korjaus, myös kaksi produktiota eli vuosien 2015 ja 2016 syysproduktiot. Myös ympäristökuntien päiväkotien lapsille voidaan tarjota kuljetusapua, sillä yleensä heillä ei ole varaa tuoda lapsia teatteriin, Rissanen kertoo.

Lähde: Yle Etelä-karjala

Uutinen kokonaisuudessaan: Imatralle uusi lastenteatteri – yksityisen lahjoittajan perintö käytetään lasten iloksi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Yksin sateessa? -tanssin ja improvisaation festivaali 2.-5.12.2014, Joensuu


Kahdettatoista kertaa järjestettävä Yksin sateessa? -nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaali tuo Joensuuhun mukanaan ajankohtaisen ja provosoivan ohjelmiston 2.-5.12.2014. Esittävän taiteen uusia muotoja esittelevällä festivaalilla nähdään niin kansainvälisesti merkittäviä taiteilijapersoonallisuuksia kuin valtakunnallisten ja paikallisten taiteilijoiden tuottamia esityskonsepteja.

Teosvalinnat ovat taiteilijoitten henkilökohtaisia, sosiopoliittisia kannanottoja siihen, miten yksilö liikkuu, esiintyy, eläytyy ja toimii näinä murrosten ja mullistuksien aikoina, jotka jälleen kerran pakottavat meidät kyseenalaistamaan vallitsevat menetelmät, rakenteet ja järjestelmät, niin yhteiskunnassa kuin taiteessa.

Festivaalin pääyhteistyökumppanina toimii jo kolmatta vuotta peräkkäin Joensuun Kaupunginteatteri.

Katso festivaalin ohjelmisto ja aikataulu tästä.

Tapahtuma Facebookissa.

Itäisen Tanssin Aluekeskus
www.itak.fi


Esitystaideklubi Mamuska antaa tilan taiteelliselle tutkimusmatkoille 5.12.2014, Helsinki


Zodiak – Uuden tanssin keskuksen tunnelmallinen ja monitaiteellinen esitystaideklubi MAMUSKA HELSINKI jalkautuu tänä syksynä Kannelmäkeen. Aiemmin Kaapelitehtaalla suuren suosion saavuttanut Mamuska järjestetään ravintola Kannel-Krouvissa 5.12.2014 klo 19 alkaen. Mamuska Kannelmäki on rento, viihtyisä ja yllätyksellinen esitystaideklubi, joka antaa tilan villeille ideoille, lyhyille mestariteoksille ja taiteellisille tutkimusretkille. Esityksiä voi seurata vapaan seurustelun lomassa.

Joulukuun Mamuskan ohjelmistoon oli avoin haku. Kannel-Krouvissa nähdään riemastuttava sekoitus rautaisten ammattilaisten ja taideharrastajien esityksiä, kaikki suloisessa sovussa ja Mamuska-klubien tasa-arvoisessa hengessä.

Mamuska Kannelmäki järjestetään osana Zodiakin Minun nimeni on (MNO) -hanketta. MNO on Kannelmäen ja Pohjois-Haagan alueella tapahtuva kaikille avoin yhteisötaideprojekti. Mamuskan ohjelmassa nähdään myös hankeen musiikki- ja tanssivideotyöpajan yhteisesitys.

MNO-hankkeen toimintaa ja työpajoja on järjestetty kouluissa, Kannelmäen palvelutalossa, Nutalla ja Kanneltalolla. Projekti toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. MNO:n syksyn työpajojen tuloksia pääsee seuraamaan myös keskiviikkona 3.12. Kanneltalon perinteisissä Puuhajaisissa.

Minun nimeni on -hankeen taiteellinen vastaava on koreografi Jenni Koistinen. Projektia tukee Helsingin kulttuurikeskus.

MAMUSKA KANNELMÄKI
Aika ja paikka: pe 5.12. klo 19 ravintola Kannel-Krouvi, Sitratori, Kannelmäen asema. Ohjelma alkaa klo 20.
Lisätietoja Mamuskasta: www.facebook.com/events/312892625576269/
Lisätietoja Minun nimeni on -hankkeesta: www.minunnimeni.blogspot.fi/, www.facbook.com/mnozodiak

www.zodiak.fi


Eskus-klubi #2: Kalasataman itsenäisyysjuhla 6.12.2014, Helsinki


#2! Toinen Eskus-klubi juhlistaa itsenäisyyttä ja Kalasatamaa lauantaina 6.12.2014. Päivän ohjelma alkaa Kalasatamassa KA:LAB -taideolohuoneen avajaisilla klo 15:00–17:30.

Kalasataman Taidetalkoot muuttaa tyhjillään olevan liiketilan taideolohuoneeksi. KA:LAB - installaatio ja olohuone avautuu 6.12. Junonkatu 2:en, keskelle Kalasatamaa. Tila on auki kaksi viikkoa, 19. joulukuuta asti. Tervetuloa, vaikka joka päivä!

Teos luo yhteistä tilaa, tutkii Kalasatamaa ja on kommentti keskusteluun ihmisen kokoisesta kaupungista.

Lisätietoja KA:LAB - installaatio ja olohuone -fb-tapahtumasta: www.facebook.com/events/317573955100323/

KA:LAB -avajaisten jälkeen Kalasataman itsenäisyysjuhlan vietto siirtyy Esitystaiteen keskukselle Suvilahteen, jossa esityksiä, tarjoomuksia, ym. klo 18:00–22:00.

Illan ohjelmaan kuuluu mm. lipputyöpaja, kokeellinen nukketeatteriesitys (Majakanvartija) ja monitaiteellinen esityshahmotelma (Pakotettua Sanontaa).

Tapahtumiin on vapaa pääsy. Tervetuloa, välkommen!

Ohjelma

www.esitystaide.fi

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Vielä ehtii: Taiken matka-apurahat | haku 1.12.2014 asti


Matka-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille taiteellisesti tai taiteenalan kannalta merkittäviin hankkeisiin liittyvien ulkomaanmatkojen kustannuksiin.

Vuodessa on neljä hakuaikaa: helmikuussa, huhtikuussa, elokuussa (saman vuoden matkat) ja marraskuussa (saman ja seuraavan vuoden matkat).

Taiteen edistämiskeskus edellyttää, että hakija on perehtynyt hakuilmoitukseen ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä.

Hakemus on aina jätettävä ennen matkaa.

Tarkemmat tiedot täältä.

www.taike.fi


OKM: Kulttuuritilojen peruskorjaukset ja perustamishankkeet | hakuaika 31.12.2014 asti


Ministeriön keskeinen tavoite on tukea kulttuuritilojen työllisyyttä lisääviä peruskorjaushankkeita ja muusta käytöstä vapautuvan rakennuskannan muuttamista kulttuurikäyttöön.

Avustusta voidaan myöntää tilojen rakentamiseen, hankkimiseen ja peruskorjaukseen. Hankkeeseen voi sisältyä mainittuihin toimenpiteisiin liittyvää irtaimen omaisuuden hankintaa. Ensisijaisesti avustuksia myönnetään peruskorjaushankkeisiin.

Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille, kuntien hallinnassa oleville yhteisöille, säätiöille, yhdistyksille sekä valtionosuuslaitoksien ylläpitäjille. Avustusta ei myönnetä valtiolle, seurakunnille, uskonnollisille yhteisöille eikä yksityisille henkilöille.

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika päättyy: 31.12.2014
Lisätietoja:
Tiina Eerikäinen, puh. 0295 3 30081, sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi(a)minedu.fi 

www.minedu.fi

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Esityshaku 2015: Valtakunnallinen tanssin yhteistuotanto Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen


Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa ja Läntinen tanssin aluekeskus toteuttavat vuonna 2015 yhteistuotantona uuden kotimaisen kantaesityksen. Teos kantaesitetään joko Pirkanmaalla tai Varsinais-Suomessa ja sen jälkeen teos kiertää molemmissa maakunnissa. Sisä-Suomi ja Läntinen tanssin aluekeskus toimivat valittavan teoksen osatuottajina. Tuotannolle on varattu 30 000 euron yhteistuotanto – ja kiertuetuki ja tuotannolta edellytetään myös muuta rahoitusta. Hakijan on sitouduttava teoksen valmistamisen lisäksi kiertueeseen Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa vuoden 2015 aikana.
 
Haku on avoin tanssitaiteen vapaan kentän ammattilaisille. Työryhmän jäsenistä vähintään puolet on oltava Pirkanmaan ja/tai Varsinais-Suomen alueelta. Etusijalla ovat tuotannot, joista on mukana taiteilijoita molemmista maakunnista.
 
Työryhmiä rohkaistaan uusiin avauksiin perinteisten esityskonventioiden ulkopuolella. Yhteistuotannoksi haetaan taiteellisesti kiinnostavaa, korkeatasoista ja uusia näkökulmia tanssi- ja esitystaiteeseen avaavaa teosta. Lisäksi työryhmältä edellytetään valmiutta vuorovaikutteiseen kohtaamiseen esitys- ja kiertuepaikkakunnilla, josta hakemukseen tulee liittää valmis yleisötyösuunnitelma.
 
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa ja Läntinen tanssin aluekeskus tarjoavat yhteistuotannolle tuotanto- ja kiertuerakenteen, joka vahvistaa korkeatasoisen tanssitaiteen alueellista saatavuutta ja saavutettavuutta. Kiertävän yhteistuotannon avulla vahvistetaan taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia, liikkuvuutta sekä osaamisen jakamista Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Yhteistuotanto on yksi Sisä-Suomen ja Läntisen tanssin aluekeskuksen keskinäisen yhteistyön tiivistämisen muoto, jolla vahvistetaan tuotantotoimintaa ja edistetään kiertuetoimintaa.
 
Yhteistuotannon hakuaika on 17.11.- 31.12.2014. Hakemukset liitteineen toimitetaan määräpäivään klo 15.45 mennessä sähköisellä lomakkeella. Hakemusta ja liitteitä ei oteta postitse vastaan vaan kaikki materiaali lähetetään sähköisessä muodossa. Vain välttämättömässä tilanteessa voidaan yksittäinen liitemateriaali toimittaa myös postitse osoitteeseen: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Yliopistonkatu 58 D, 33100 Tampere. Kirjekuoreen merkintä ”Yhteistuotanto”. Liitemateriaalin tulee merkitä tuotannon ja hakijan nimi. Postitse lähetettyjä materiaaleja ei palauteta.
 
Hakuilmoitus ja –lomake:
www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/yhteistuotanto-2015
 
Tiedustelut 17.11.-18.12.2014:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin p. 050 552 1138 / piia.kulin(a)sisasuomentanssi.fi
Toiminnanjohtaja Lotta Skaffari p. 0400 546 012 / lotta.skaffari(a)l-tanssi.fi
 
Hakemukset käsitellään tammikuun aikana, jonka jälkeen valinnasta ilmoitetaan sähköisesti hakijoille. Valinnoista päättää Sisä-Suomen ja Läntisen tanssin aluekeskuksen muodostama taiteellinen toimikunta.

www.sisasuomentanssi.fi
www.l-tanssi.fi


Open Call: Michael Chekhov Open Workspaces Jan 2015, Copenhagen | deadline 16 Dec 2014


In January 2015 in Copenhagen, TELL to JOY is hosting two educational venues where you can explore the Michael Chekhov Approach in an enormous immersive experience. If you are an actor, stage director or acting coach looking for new inspiration and discoveries within your artistic work, you will want to embrace this exceptional opportunity to study and work with two outstanding theatre masters within the Art of Acting - Lenard Petit (USA), Slava Kokorin and Zoya Zadorozhnaya (Russia).
 
12-16 January 2015, Copenhagen
THE CHERRY ORCHARD AND BEYOND
with LENARD PETIT (USA) - the world’s most ardent and genuine practitioner of the Michael Chekhov technique
 
19-28 January 2015, Copenhagen
UNCLE VANYA AND BEYOND
with SLAVA KOKORIN (Russia), one of the major Russian theatre masters and the Stanislavski Prize winner for the nomination of “The best theatre pedagogue,” and with ZOYA ZADOROZHNAYA (Russia), one of the greatest expert in voice and stage speech

Visit www.telltojoytheatre.com for more information on the venues and how you can register today.


Calling for Artists – Carnaval Sztuk-Mistrzów 2015, Poland


Selection of shows for the next edition of the Carnaval Sztuk-Mistrzow (Lublin), street theater and circus festival, from July 23 to July 26 2015.

For the selected artists, the festival provides accommodation / reimbursement of travel costs / food (your hat is your fee).

Send full information about your show, the video and few pictures and also technical specification (if needed) to: marta(a)kejos.org.

Find all details online


A Two-Week Cultural Fellowships in Russia (St. Petersburg), May 2015 | deadline 1 Feb 2015


The Likhachev Foundation will accept applications from professionals in the field of culture and history or arts from foreign countries who are currently working on creative projects related to Russian culture or history. Command of the Russian language is very helpful but not required. Students are not eligible. Working languages of the program are English and Russian.

The creative project could be a museum exhibition project, a theater production, a film, a photo exhibition, preparation of fiction or research books, etc. related to Russian culture or history. The creative project should be conceived in a foreign country and should be aimed at a broad audience. Two-week residency in Russia should serve as an important stage in the realization of the applicant’s cultural project.

Deadline: 1 February 2015

Find all details online
 

TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Apulaispuvustonhoitaja Joensuun kaupunginteatteriin


Etsimme apulaispuvustonhoitajaa

Työsuhde
Määräaikainen 1.1.2015 – 31.12.2016

Tehtävät

  • Vastaa puvustonhoitajan tehtävistä hänen poissa ollessaan
  • Suunnittelee kaksi (2) näytelmäpuvustusta vuodessa itsenäisesti tai yhdessä työryhmän kanssa
  • Hoitaa näyttämöpuvuston toteuttamiseen ja huoltoon liittyviä ts. ompelijan tehtäviä sekä toimii pukijana
  • Hoitaa muut mahdolliset teatterinjohdon määräämät tehtävät

Työaika
Työehtosopimuksen (TeaTES) mukaisesti apulaispuvustonhoitajan työhön kuuluu ilta- ja lauantaityötä. Työviikko voi olla kuusipäiväinen (ma-la) ja päivittäinen työaika voi olla kaksiosainen.

Haemme
Etsimämme henkilö on ompelualan koulutuksen saanut ja teatterityökokemuksen omaava, nopea, tarkka, huolellinen, oma-aloitteinen ja teatterityöstä kiinnostunut ja sille omistautunut. Toivomme, että henkilöllä on kaavoitus-, leikkuu- ja sovitustaitoja. Arvostamme joustavuutta sekä positiivista suhtautumista haasteellisiin tehtäviin ja haluun oppia uutta. Työ on pääasiassa vaativaa ja hyvin vaihtelevaa ompelutyötä, pukijana toimimista sekä juoksevien asioiden hoitoa. Tehtävään kuuluu myös pukusuunnittelua.

Lisätietoja
Hakemukset 5.12.2014 mennessä:
käyttöpäällikkö Marko Pölöselle, marko.polonen(a)jns.fi
Lisätietoja myös puhelimitse puh. 050 310 9451

kaupunginteatteri.jns.fi

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Taideyliopiston opiskelijavalinnat 7.-27.1.2015


Taideyliopisto tarjoaa mahdollisuuden opiskella kiinnostavassa ja innostavassa ympäristössä. Taideyliopisto on Suomen halutuimpia opiskelupaikkoja. Valinnat perustuvat soveltuvaan pohjakoulutukseen sekä taiteellisen lahjakkuuden ja alalle soveltuvuuden osoittamiseen valintakokeissa.

Taideyliopisto ei ota käyttöön ensikertalaisten kiintiöitä vuoden 2015 opiskelijavalinnoissa.
 
Seuraavat hakuaijat:
Kuvataideakatemia: 7.1.–27.1.2015
Sibelius-Akatemia: 7.1.–27.1.2015
Teatterikorkeakoulu: 7.1.–27.1.2015

www.uniarts.fi/hae-opiskelijaksi


Teatterinjohtajille suunnattu JET-valmennus, kevät 2015


Teatterialan esimiehille ja johtajille suunnatun JET-koulutuksen ensimmäinen ryhmä käynnistettiin keväällä 2014 ja ohjelma on lähtenyt liikkeelle erinomaisesti. Koska ensimmäiseen ryhmään oli halukkaita osallistujia enemmän kuin mukaan pystyttiin ottamaan, käynnistetään toinen ryhmä keväällä 2015.
 
Teatteri JET on teatteritoimialan erityispiirteet huomioiva, johtamisen erikoisammattitutkintoon tähtäävä valmennusohjelma, joka on tarkoitettu teatteritoimialalla toimiville esimiehille ja johtajille. Koulutuksen järjestää Balentori Oy.
 
Lisätietoja koulutuksesta Suomen Teatterit ry:n sivuilla.

Lisätietoja:
Balentor Oy
Anne Mero
anne.mero(a)balentor.fi
puh. 040 417 4247


University of the Arts Helsinki admissions 2015 – Auditions for Master's Degree Programmes


University of the Arts Helsinki represents the recent consolidation of three separate degree granting academies: Theatre Academy, Academy of Fine Arts and Sibelius Academy. This new synergy of artistic fields in one university greatly expands study opportunities for our students. Annually the University has 300 performances, concerts, and exhibitions. The university is situated in Helsinki, a culturally vibrant, human-scale city with several major international universities and easy connections to the rest of Europe, Scandinavia, the Baltics, and the world.
The Theatre Academy provides tuition-free degree programmes, facilities, and research opportunities at a professional level in the performing arts.

In spring 2015, the Theatre Academy will hold international auditions for three programmes:
Master's Degree Programme in Choreography
Master's Degree Programme in Dance
Master's Degree Programme in Live Art and Performance Studies.

Application period to the aforementioned programmes is 7 January–27 January.
For more information on the admissions, please go to www.uniarts.fi/en/admissions

www.uniarts.fi/en


Amsterdam Master of Choreography | deadline 5 Jan 2015


Dance artists who have established a professional practice and seek possibilities for further reflection and development, can increase their research skills at the Amsterdam Master of Choreography (AMCh). This two-year non-residential programme of Higher Professional Education of the Amsterdam School for the Arts aims to contribute to the field of critical and contemporary dance research and creation in the Netherlands and abroad.

The course provides the support structure and organization to facilitate choreographic and interdisciplinary practice-led research, with an emphasis on the processes of praxis, or metapractice. The individual artistic practice is the point of departure of the programme and will be the guiding thread of the course design.
 
Application deadline: 5 January 2015
Interviews: last week February 2015

More information
 

MUITA ILMOITUKSIA


Kulttuuritila LéSPACE hakee työhuoneisiinsa vuokralaisia


LéSPACE työhuonetilat sijaitsevat osoitteessa Teollisuuskatu 33. Sisäänkäynti Kuortaneenkatu 8:n puolelta.

Toimisto- ja työhuonetiloja on 8, kooltaan noin 10- 20 neliömetriä. Ei tarkistusmitattu.

Vuokraamme toimisto- ja työhuonetiloja itsenäisille toimijoille, taiteilijoille, pienille yhteisöille ja yrityksille. Huoneen voi jakaa kollegan kanssa haluamallaan tavalla.

Vuokrahintaan sisältyy sähkö, vesi, internet sekä yksi LéSPACEn järjestämä tanssi-, kehonhuolto- tai  joogatunti viikossa. Lisäksi käytössä ovat yhteiset sosiaalitilat, saniteetti- ja pukuhuoneet suihkuineen. Vuokralaisena saa huikeat tarjoukset LéSPACEn kahvila-baarista sekä mahdollisuuden nähdä esityksiä, keikkoja ja muita tapahtumia!

Hakemuksia vastaanotetaan joulukuun 15. päivään asti. Hakemus on vapaamuotoinen, josta selviää työhuoneen tarve ja halu työskennellä luovassa ympäristössä, kulttuuritila LéSPACEssa. Vuokralaisissa arvostamme pitkäaikaisuutta ja rakkautta tilojamme kohtaan. Hakemukset käsitellään hallituksen kokouksessa, ja vuokrasopimukset alkavat 1.
helmikuuta 2015 alkaen.

Työhuone- ja toimistotilat ovat perussiistejä ja valkoiseksi maalattuja.
Sopimuksen luonne, toistaiseksi voimassa oleva. Irtisanomisaika 3-6kk.
Vuokratakuu 1 kk.

Lisätietoa ja hakemukset: info(a)lespace.fi

LéSPACE Productions Oy
www.lespace.fi

******

LéSPACE on luova tila, jossa toimii erilaisia tekijöitä. Taustalla on halu yhdistää taiteen ja luovan alan toimijoita sekä harrastajia että ammattilaisia saman katon alle.

Lisäksi LéSPACEsta on vuokrattavavissa hallimainen esitystila muunneltavalla katsomolla ja 4 erilaista harjoitustilaa. Vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksille. Tiloissa järjestetään tanssinopetusta, joogatunteja, työpajoja ja kursseja.

Ravintola palvelee esitys- ja näyttelytilana, elokuvien näytöspaikkana sekä live -musiikin keikkapaikkana.

Korostamme toiminnassa läpinäkyvyyttä ja taiteenalojen yhdistämistä.  Haulla mahdollistamme monipuoliset, eri aloilta tulevat toimijat työyhteisöön. Luomme uudenlaisen toimintamallin, jossa ihmiset voivat kontaktoitua, tehdä yhteistyötä, kokeilla erilaisia konsepteja ja yhdistää mahdottomiakin asioita. Tilassa työskentelevät osallistuvat tilan kehittämiseen ja uusien toimintamuotojen keksimiseen.


Vastaa kyselyyn: UNESCO Survey on the Status of the Artist


UNESCO is undertaking a review of the implementation of the UNESCO 1980 Recommendation concerning the Status of the Artist in order to collect data regarding the regional, national and global status of artists.  The results will feed a consolidated report to be presented to the UNESCO General Conference in 2015. A Survey is being sent to all UNESCO Member States as well as Non-Governmental Organizations and other civil society organizations.
 
UNESCO invites your organization to participate in the Survey.  Please find attached the following documents:

You can complete the Survey by typing answers directly into this document electronically, saving it, and emailing it to the following address: status.artist(a)unesco.org

The deadline for submitting the completed Survey is 15 January 2015.
 

twitter.com/tinfotweets