22.11.2012

TINFO-tiedote 42 / 22.11.2012


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA
 
USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

Lue aiempia TINFO-tiedotteita

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MITEN KULTTUURIN KENTTÄÄ VAHVISTETAAN?

Nykyisissä tulevaisuuden näkymissä on pakko herkeämättä puolustaa taiteen itseisarvoa ja argumentoida, miksi taide on tärkeää ja miksi jokainen sivistysvaltio panostaa taiteeseen.  Mutta ei siinä tarpeeksi. Kutsun kaksoisstrategiaksi sitä, että kulttuurille pyritään saamaan lisäresursseja taiteen pilttuiden ulkopuolelta. Näin voidaan laajentaa ja vahvistaa kenttää.  Tässä tilanteessa siunaan eri hallinnonalojen ja ministeriöiden synergiaa, joka monen korvaan kalskahtaa hilivilulta. Olkoon sitten kyse työelämän kehittämisestä, työllistämisestä tai kulttuuriviennistä. Jokainen ulkopuolelta saatava resurssi tarvitaan. Ajatuksena on luoda taiteilijoille työtä ja mahdollisuuksia palkkaan myös muulla tavoin. Siemenrahoilla on mahdollisuus tehdä paljon.

Nyt odotetaan päätöksiä taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittämisen sekä vapaan kentän tuen yhteensä miljoonan euron tuen saajista. Hakemuksia tuli huimat 250!  Ehdotukset menevät tällä viikolla ministerille esittelyyn. Taiteilijat voivat olla edistämässä työhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa, hoitolaitoksissa, vankiloissa tai uudistamassa yritysten ja organisaatioiden toimintamalleja. Tärkeitä ovat myös mahdollisuudet luoda uusia yhteistoimintamalleja vapaan kentän taitelijoiden ja muiden toimijoiden välillä. Tulisivat päätökset jo pian. Odotan niitä kuin joulua.


TEATTERIVIENTIÄ EDINBURGHIIN

Kulttuuriviennin From Start to Finnish -hanke jatkuu. Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet ovat juuri käyneet tapaamassa yhteistyökumppaneita, ja Pleasance-teatterin ja PR-toimisto Kallawayn kanssa jatketaan viime vuodesta parannetulla konseptilla. Kesällä 2013 Edinburghin Fringe-festivaalilla nähdään siis Klemolan Jessican pentu, Anna Krogeruksen Paha lapsi sekä Svenska Teaternin Svensk Resning. Jos vielä koko festivaalin taustayhteisö Edinburghin Fringe Society saadaan mukaan, saattaa tulossa olla laajempikin katselmus eli showcase. From Start to Finnish on omalla tavallansa hyvin toimiva sateenvarjo. Sille toivoisi jatkoa. Mutta yksin se ei riitä.


KUKA SPARRAA? KUKA VÄLITTÄÄ? KUKA MYY?

Viennistä puhumisen kanssa samaan hengenvetoon on hyvä muistaa pitää käsitteet selvinä. TINFOn Jukka Hyde Hytti oli ruotsinkielisillä teatteripäivillä, De Finlandssvenska Teaterdagarna paneloimassa kulttuuriviennistä. Ohessa Hyden mietintää ja pohdintaa asian tiimoilta.

”Teatteri on monimuotoista eivätkä kaikki teatteritaiteen lajit sovellu vientituotteiksi. Lisenssioikeuksien ja konseptien myynti sekä ylipäätänsä IPR:n myynti on vain kapea osa teatteritoimintaa. Voisimmeko avoimesti myöntää, että teatteri tarvitsee erilaisia tukimuotoja kansainvälistyäkseen? Teatteriesitys ei ole kopioitavissa tai monistettavissa oleva tuote, jota voi vertailla kulttuuriteollisuuden tuotteisiin. Miten synnytetään markkinoita suomalaiselle teatterille Euroopassa? Millaisia markkinaselvityksiä on teatteritaiteen näkökulmasta tehty? Riittävätkö satunnaiset näkymiset messuilla ja festivaaleilla vai pitäisikö ensin jalkautua laajemmalla porukalla ulkomaille? Millaisia markkinoita voisivat synnyttää keskitetysti tuetut residenssitoiminta, kansainväliset yhteistuotannot, taiteilijavierailut ulkomaille ja/tai suomalaisen teatteriosaamisen vienti (myös valo- ja äänisuunnittelijat, lavastajat ja pukusuunnittelijat)?”

”Nykytilanteessa tehdään esitys, huomataan, että tämähän on ihan hyvä, tätähän voisi esittää ulkomailla, mutta kuka auttaisi, mistä rahat käännöstöihin, miten työryhmän saa pysymään kasassa, milloin mahdollista lähteä, jos kutsu käy, jne. Kuka neuvoo ohjaajia, tuottajia, työryhmiä, näyttelijöitä? Kuka myy, välittää, pystyy tekemään bisnestä esitysmyynnillä?

Tilannehan voisi olla esimerkiksi tällainen: Tuotannon alkuvaiheessa päätetään tehdä esitys, jota voi tarjota myös ulkomaisille markkinoille. Kaikki käännös- ym. kansainvälisen toiminnan kustannukset budjetoidaan jo tässä vaiheessa elimelliseksi osaksi koko tuotantoa. Mutta silti jää kysymyksiä: Kuka sparraa? Kuka välittää, kuka myy? TINFO osaa sparrata, neuvoa ja mentoroida, mutta TINFO ei ole eikä voi olla agentuuri. Lähitulevaisuuden visio: kun on luotu kysyntää, löydetty yhteistä jaettavaa, niin löytynee varmaan myös esitys- ja kiertuetoiminnan agentuureja, jotka saavat vientituloista osansa.”

Näin se menee. Ratkaistavaa on vielä.

POLTTAA, POLTTAA – MUST

Käsissä polttelee hiljattain kuolleen kulttuuripolitiikan tutkijagurun Dragan Klaicin teos Resetting the Stage, Public Theatre Between the Market Economy and Democracy , jonka Kari Rentola ystävällisesti kiikutti minulle lainaksi. Klaicin epilogissaan esittämät näkemykset julkisesti tuetun teatterin tulevaisuudennäkymistä Euroopassa ovat must-luettavaa jokaiselle.
Eurooppalainen teatterijärjestelmä kaipaa Klaicin mukaan perusteellista uudistusta, tarkennettuja tavoitteita, standardeja ja kriteerejä, joiden perusteella julkista tukea jaetaan. Perusteiksi korkean taiteellisen tason rinnalle Klaic nostaa kulttuurienvälisen osaamisen, liikkuvuuden ja käytännössä osoitetun yhteistyökyvyn. Klaicin mukaan järjestelmänmuutokset ovat toteutettavissa vain jos julkisesti tuettu kulttuuri sitoutuu demokratiaan ja kansalaisuuteen vastakohtana viihdemarkkinoille. Julkisesti tuettua kulttuuria on mahdollista vahvistaa vain, jos sillä on puolestapuhujien laaja liittoutuma, joka koostuu niin teatterin ammattilaisista, yleisöstä, yhteiskunnallisista liikkeistä, koulutuksesta, politiikasta ja liike-elämästä. Ruohonjuuritasolla, paikallisesti, ja sieltä laajemmalle.

 
SUOSIKIT JA NÄYTTELIJÄN LUMO

Meiltä TINFOsta kyseltiin suosituista puhenäytelmien esityksistä. Tehtiin suosikkitilastoja pisimpään yhtäjaksoisesti teatterin ohjelmistossa pyörineistä. Siinä yhteydessä tuli jälleen kerran pohdituksi suosikkinäytelmän tai -esityksen salaisuutta. Suosikkiesityksiä yhdistää erinomainen näyttelijäntyö tai suosikkinäyttelijä(t), joka puhuttelee. Näyttelijä on maaginen olento, joka kykenee työllään koskettamaan ihmistä. Katsoja samastuu suosikkinäytelmän hahmoihin. Tämä tuli mieleen, kun pikkulinnut laulavat Lappeenrannan kaupunginteatterin Myrskyluodon Maijan nimiosaa esittävän Liisa Sofia Pöntisen yleisönsuosiosta. Näyttelijän suvereniteettia ei mikään mahti kaada! Ja musiikkiteatteri on aina vielä ihan oma juttunsa.
Useat suosikkiesitykset ovat siis näyttelijöiden teatteria kuten Helsingin Kaupunginteatterin Kiviä taskussa (näytäntökausina 2002/03-2011/12, ja jatkaa edelleen), Svenska Teaternin Grottmannen (2003/04-2011/12 ja jatkaa edelleen) tai Tampereen teatterin menestysfarssi Alivuokralainen (tai 2003/04-2009/10) tai Suomen Kansallisteatterin Mielipuolen päiväkirja (1980/81-1988/89). Ja osaa yleisö yllättääkin. Se on kuriton ja saattaakin valita suosikikseen esimerkiksi Poltetun oranssin, jonka suosioon ei uskonut kukaan vuonna 1969, mutta esitys pyöri aikanaan kymmenen vuotta.

Suosikkidraamalla on kyky merkityksellistää todellisuutta. Se vastaa johonkin sellaisiin ajankohtaisiin kipeisiin, tiedostettuihin tai alitajunnan tasolla oleviin kysymyksiin, jotka ihmisiä pohdituttavat.  Suosikki koskettaa katsojien tietoisuudessa tai kollektiivisessa tiedostamattomassa piilevää ristiriitaa. Suosikki on aina tekemisissä tunnekokemuksen, usein huumorin kanssa. Nauru vapauttaa.

Populaarikulttuurintutkijat ja elokuvantutkijat ovat puhuneet siitä, miten elokuvagenret ovat ”kansakunnan rituaalisia utopioita”. Teatterin alueella Pentti Paavolaisen väitöskirja Teatteri ja suuri muutto – Ohjelmistot sosiaalisen murroksena osana 1950-1971 (1992) käsitteli juuri tätä tarkastellessaan suosikkinäytelmien rituaalisia unelmia.


KOTKAAN OON MENOSSA

Helsingin Hamletin kautta Kotkan Heddaan. Ei hullumpaa.


PIKKUJOULU-EKSTRA

Tässä pikkujoulun etkoille tai jatkoille laulettavaa. Varastettu Universumin Tontut vs vikingarna –esityksestä. Tässä Juha Mustanojan ohjaamassa hervottomassa hevospunk-pläjäyksessä industralismin noususta ja tuhosta on sellaista asennetta, ettei mitään rajaa. 

Punavuoren yö, siellä uuras työ
alkaa tontuilla liukuhihnalla
Lala lalllalla, tehtaan pillit soi,
töihin tonttuset käy ilomielin.
(Sävel: Sinivuorten yö)

Förr var alls så bekant
  Nu är förändring
Allt fans då överallt
  Nu härjar nöden
Allt är förändrat här
Vikingarna magra är
Vi må främlingarna leda
   Julhelgen freda
(Sävel: Santa Lucia)


USKO TOKI

Usko Toki 42 / 2012

TINFON ILMOITUKSIA

Ilmoita muuttuneet tietosi Teatterialan Avain -yhteystietojulkaisuun

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) julkaisee Teatterialan Avain -yhteystietojulkaisua. Mikäli tietosi ovat muuttuneet kesän jälkeen, ilmoita uudet yhteystiedot osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi
Päivitetty versio lähetetään Teatterialan Avaimen tilanneille tammikuussa.

Pyydämme ystävällisesti lähettämään päivitetyt yhteystiedot viimeistään 3.12.2012.

Teatterialan Avaimen voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09)2511 2120


TINFO listaa ammattiteattereiden kevään ensi-iltatiedot verkkosivuille

Keräämme kevään 2013 ammattiteattereiden ensi-iltatiedot verkkosiIlemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "Kevään ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teos kantaesitys, lasten tai nuorten teatteria tai yhteistuotanto.


Ehdota Silmänkääntäjäksi henkilöä, työparia tai työryhmää, joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Ehdotukset 30.11.2012 mennessä

Silmänkääntäjä-palkinnolla halutaan nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teatterialalla tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Todennäköisesti Silmänkääntäjä ei ole lööpeistä tuttu, vaan toimii taustalla. Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. Viime vuonna Silmänkääntäjä-palkinnon sai valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Pate Pesonius.

Silmänkääntäjä-palkittu voi olla henkilö (tai työpari tai työryhmä), joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Hän voi olla vaikuttanut ilahduttavasti teatterin imagoon, esitystoimintaan tai työn laatuun. Hän on voinut toimia teatterissa, alan järjestöissä tai muissa yhteisöissä harjoittaen teatterityötä tukevaa toimintaa. Tavoitteena on vapaamuotoinen laaja-alaisuus, joten ehdottaa voi ketä vain.

Ehdottaa voi kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävirallinenkin taho. Kaikkia ehdotuksia on vapaamuotoisesti perusteltava. Palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset Silmänkääntäjä-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2012 mennessä Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai paperimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

Silmänkääntäjä-palkinto jaetaan Thalia-gaalassa 10.3.2012 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Katso lisää tietoa Thalia-gaalasta ja aiemmin palkituista.


Ehdota  TINFO-palkittavaksi henkilöä, työryhmää, hanketta, teatteria tai muua yhteisöä, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta. Ehdotukset 30.11.2012 mennessä

TINFO-palkinnon tavoitteena on palkita teatterista puhuvia tai kirjoittavia teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita, yms. tai nostaa esille innovatiivisia hankkeita ja parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä.

Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta. Palkinto voi perustua äskettäiseen tekoon tai elämäntyöhön.

Ehdottaa voi kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävirallinenkin taho. Kaikkia ehdotuksia on vapaamuotoisesti perusteltava. Palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset TINFO-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2012 mennessä Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai paperimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

TINFO-palkinto jaetaan Thalia-gaalassa 10.3.2012 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Katso lisää tietoa Thalia-gaalasta ja aiemmin palkituista.


UUTISIA

Otso Kauton ja Markku Hoikkalan Quo Vadikselle läpimurto Espanjassa

Teatteri Quo Vadis perusti kesällä Madridiin yhdessä sikäläisten näyttelijöiden kanssa Quo Vadis Madrid -nimisen ryhmän. Uuden ryhmän ja emo-Quo Vadiksen ensimmäinen tuotanto Burning Burning sai kutsun Circulo-keskukseen ja esityspaikakseen hulppean kattoterassin. Tavoitellun kulttuurilaitoksen, Circulo des Bellas Artesin ovet aukenivat Quo Vadikselle Otso Kauton ja Markku Hoikkalan pitkäjänteisen Espanjassa tehdyn teatterityön ansioista. Tiedettä, taidetta, runoutta ja rockia yhdistelevä Burning Burning on saanut vuolaan vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin. Circulo des Bellas Artes onkin tilaamassa Quo Vadiksilta lisäesityksiä marraskuun ajan pyörineiden lisäksi.

Quo Vadiksen tie espanjalaisten sydämiin on kulkenut isolta osin myös musiikin kautta: Quo Vadis Poetry Bandin musiikki soi miljoonayleisölle Espanjan radio kolmosen taajuudella. Yksi Espanjan suurimmista, El Mundo -lehti välittää videoreportaasissaan Burning Burningin tunnelmat Quo Vadiksen jurtta-showsta ja arvovaltainen El Pais -sanomalehti kirjoittaa esityksestä:

“Quo Vadiksen töissä yhdistyvät rakkaus sanan runolliseen voimaan, elävänä soitettuun rock-musiikkiin ja vahvaan fyysiseen ilmaisuun…”

“Jurtassa, poikkeuksellisessa mikrokosmoksessa puuttuu raja näyttämön ja nousevan puolipyöreän katsomon välillä, jolloin katsojien ja näyttelijöiden vuorovaikutus ei hetkeksikään katkea, mikä synnyttää suurennuslasinkaltaisen tehon ilmaisuun. Kaikki näkevät kaikki, eikä se häiritse ketään, poispääsyä ei ole; 13 esiintyjää, äänimestari ja ohjaaja ja 45 katsojaa sulautuvat yhdeksi tässä kodikkaassa ekosysteemissä jossa hiljaisella tulella kypsyvät intiimit pohdinnat yhdessä laulun ja runollisten draamallisten dialogien kanssa.”

Burning Burning -esityksen näyttelijät ovat pääosin espanjalaisia ja suomalainen Quo Vadis vastaa musiikista. Otso Kautto on ohjannut suitsutetun esityksen, sen käsikirjoittajia ovat Kauton lisäksi Markku Hoikkala ja Marko Järvikallas, musiikin ovat säveltäneet Erkki Lampén ja Petri Salonen, musiikin sovitus on Quo Vadis Poetry Bandin.

Lue Quo Vadis Madridin perustamisesta TINFO-tiedotteesta 2.8.2012



Mikkelin Poikateatterille Lapsenpäivä-palkinto ja näyttelijä Jouni Jalervolle lastenkulttuurin valtionpalkinto

Mikkelin Poikateatteri ja näyttelijä Jouni Jalarvo palkittiin lastenkulttuuritekijöinä
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi Lapsenpäivä-palkinnot ja lastenkulttuurin valtionpalkinnot tiistaina 20. marraskuuta. Lapsenpäivä- palkinnot, suuruudeltaan 8 400 euroa, saivat Mikkelin Poikateatteri ja lahtelainen Pro Puu ry. Näyttelijä Jouni Jalarvo ja kirjailija Tuula Korolainen saivat puolestaan Taiteen keskustoimikunnan myöntämät lastenkulttuurin valtionpalkinnot, 15 000 euroa.

Lapsenpäivä-palkinto myönnetään yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä lasten taideharrastuksen tai -kasvatuksen edistämiseksi. Palkinnon myöntää kulttuuri- ja urheiluministeri ja se jaetaan lähellä Lapsen oikeuksien päivää.
 
Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myöntää Taiteen keskustoimikunta tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta työstä lastenkulttuurin parissa tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

Katso kaikkien palkittujen perustelut täältä

Lisätietoja:
Lapsenpäivä-palkinto: kulttuurisihteeri Lea Halttunen, puh. 0295 3 30097
Lastenkulttuurin valtionpalkinto: taidesihteeri Ansa Aarnio, puh. 0295 3 30701


Pekka Laasonen aloittaa Kuopion Kaupunginteatterin uutena johtajana Lasse Lindemanin jälkeen

Kuopion kaupungin uusi teatterinjohtaja Pekka Laasonen aloittaa teatterin luotsaamiseen kohti laajennetun ja peruskorjatun teatteritalon avajaisia 2014. Virka on määräaikainen ja kestää kolme vuotta (1.8.2013 – 31.7.2016).

Laasosen työsuhde alkaa varsinaisesti 1.8.2013, mutta hän aloittaa perehtymisen teatterin toimintaan, henkilöstöön ja uusiin tavoitteisiin välittömästi. Laasosen ensimmäisenä tehtävänä on jatkaa näytäntövuoden 2013 – 2014 ohjelmiston rakentamista.  

Pekka Laasosella on filosofian maisterin tutkinto, pääaineena teatterin ja draaman tutkimus Tampereen yliopistosta. Pro Gradu-tutkielman aiheena on ollut tuottajateatterimalli. Lisäksi hänellä on täydennyskoulutuksena teatterin ja taiteen johtamiskoulutusta Teatterikorkeakoulusta ja Sibelius-Akatemiasta.

Laasosella on monipuolinen teatterialan tuntemus. Hänellä on yli yhdeksän (9) vuoden työkokemus erikokoisten teattereiden johtamisesta. Lisäksi hänellä on työkokemusta ohjaamisesta (ohjauksia noin 50 kpl), näyttelemisestä ja viimeisimpänä musiikkifestivaalin toiminnanjohtajana. Hän haluaa työskennellä johtajana ja häntä kiinnostaa strateginen kehittämistyö.

Laasonen osoittaa omaavansa hyvin realistisen kuvan teatterin johtamisesta. Hän on perillä hallinnollisen työn määrästä ja talouden hallinnasta. Laasonen kuvaa toimintatapaansa asiakas- ja henkilöstölähtöiseksi, mikä sopii hyvin kaupungin arvoihin ja toimintatapaan.

Pekka Vähäkangas, palvelualuejohtaja Kuopion kaupunki
pekka.vahakangas(at)kuopio.fi; puh. 044 718 2792

Pekka Laasosen yhteystiedot:
Pekka Laasonen, filosofian maisteri
p.o.laasonen(at)gmail.com; puh. 040 847 9599


Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty ohjaaja Raila Leppäkoski

Helsingin Kaupunginteatterin ruotsinkielisen näyttämön Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi 1.1.2014 alkaen on nimitetty ohjaaja Raila Leppäkoski (s. 3.3.1950). Leppäkosken viimeisin ohjaus Lilla Teaterniin on syyskuussa ensi-iltansa saanut Claes Anderssonin kirjoittama näytelmä Den förälskade terapeuten. Kaupunginteatterin pienen näyttämön ohjelmistossa jatkaa Raila Leppäkosken ohjaus ja dramatisointi Kari Hotakaisen kirjasta Ihmisen osa.

Regissören Raila Leppäkoski blir ny konstnärlig ledare på Lilla Teatern


Helsingfors Stadsteaters svenska scen Lilla Teatern får en ny konstnärlig ledare då regissören Raila Leppäkoski (f. 3.3.1950) tillträder den 1 januari 2014. Leppäkoskis senaste regiuppdrag på Lilla Teatern är Claes Anderssons pjäs Den förälskade terapeuten som hade premiär i september. På Stadsteaterns lilla scen fortsätter Ihmisen osa som Raila Leppäkoski har dramatiserat och regisserat utgående från Kari Hotakainens bok.

Lisätietoja: Helsingin Kaupunginteatteri, tiedottajat:
Petra Bühler, (09) 3940453, 0505333247, petra.buhler(at)hkt.fi
Kaisa Pelkonen, (09) 3940315, 0405523788, kaisa.pelkonen(at)hkt.fi


Tanssiteatteri Rimpparemmin Mä ja Niko Satellit-tanssifestivaalille Ruotsiin

Rovaniemeläisen Tanssiteatteri Rimpparemmin lasten esitys Mä ja Niko on valittu ainoana suomalaisena teoksena Satellit-tanssifestivaaleille Ruotsiin. Lapsille ja nuorille suunnattu Satellit järjestetään 14.-17.3.2013 Göteborgissa. Festivaaliesitysten lisäksi Mä ja Niko tekee noin viikon mittaisen kiertueen Etelä-Ruotsissa.

Mä ja Niko on tarina siitä, kuinka mielikuvitus paikkaa kaverin. Yksinäisen pojan elämä saa yllättävän käänteen, kun lelulaatikosta hyppää vallaton tiikeri. Tylsältä tuntuneet leikit ja arkirutiinit muuttuvat tiikerin kanssa jännittäväksi temmellykseksi. Löyhästi Lassi ja Leevi -sarjakuvaan perustuva sympaattinen esitys toistaa sarjakuvamaisia piirteitä myös lavastuksessa. Mä ja Nikon koreografiasta vastaa Riku Immonen.

Mä ja Nikon kantaesitys nähtiin 31.8.2011 Helsingin Juhlaviikoilla Tanssiteatteri Kiertulin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotantona. Helsingin esityskauden jälkeen Mä ja Niko siirtyi kokonaan Rimpparemmin ohjelmistoon ja esitys sai uusintaensi-iltansa Rovaniemellä 15.5.2012. Mä ja Nikossa esiintyvät Rimpparemmin tanssijat Atte Herd ja Jarmo Lind.

Tanssiteatteri Rimpparemmi esittää parhaillaan Dreams-kolmen teoksen yhteisiltaa Rovaniemellä Lappia-talolla.

http://www.rimpparemmi.fi/medialle/lasten-esitykset/ma-ja-niko/


Kassandrateatterin Mikä elämä! kiertää maata

Kassandrateatterin Mikä elämä! kiertää vuoden 2013 aikana ahkerasti maata. Kevään aikana esitystä nähdään ympäri pääkaupunkiseutua, syksyllä kiertue yltää myös muualle Suomessa.

Huhtikuussa esitys valtaa Aleksanterin teatterin näyttämön yhteisillassa Minna Tervamäen ja Kare Länsivuoren Yksiö -tanssiteoksen kanssa. Ilta sisältää kaksi tarinaa elämästä nykypäivän kerrostalossa.

Esitys on edelleen tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin, seminaareihin ja teattereihin vuoden 2013 aikana.

Lue lehtiarvostelut ja esitystiedot Kassandran sivuilta
Kaksi tarinaa elämästä nykypäivän kerrostalossa Aleksanterin teatterin sivuilta
Tiedustelut: Venla Martikainen, venla.martikainen(at)kassandra.fi


Svenska Kulturfonden tarjoaa ruotsinkielisille koululaisille balettiesityksen/ Svenska Kulturfonden bjuder tusentals svenskspråkiga skolelever på balett

Lumikuningattaren esitykseen saapuu 1 300 ruotsinkielistä koululaista
Vuoden aikana Svenska Kulturfonden tarjoaa balettia tuhansille koululaisille

Suomen Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlavuoden aikana Svenska Kulturfonden tarjoaa noin 4 000 ruotsinkieliselle koululaiselle valvojineen mahdollisuuden maksuttomaan balettielämykseen Kansallisbaletissa. Till baletten! -projekti on suunnattu 1.–9. vuosiluokille ruotsinkielisissä peruskouluissa sekä ruotsinkielisille opetusryhmille suomenkielisissä peruskouluissa.

Lumikuningatar-baletin esitys 5.12. klo 12 on varattu kokonaan koululaisille. Tällöin paikalla on lähes 1 300 koululaista valvojineen. Närpiön yläkoulu lähettää matkaan yhteensä 95 oppilasta, kun taas pienin ryhmä, 8 oppilasta, tulee Iniön koulusta. Edustajansa lähettävät myös Alaveteli, Koivulahti, Kokkola, Korppoo, Kruunupyy, Luoto, Maalahti, Maarianhamina, Maksamaa, Mustasaari, Pedersöre, Pernaja, Pietarsaari, Pyhtää, Uusikaarlepyy, Vöyri ja Ylimarkku. Tarkempi lista kouluista löytyy tämän tiedotteen liitteestä.

Esityksen jälkeen tanssijat rooliasuissaan saapuvat tervehtimään koululaisia lämpiöön. Ennen esitystä ryhmille pidetään teosesittely, jossa tutustutaan myös tanssijoihin ja tanssijan työhön. Svenska Kulturfonden kustantaa koululaisten liput, matkat ja mahdollisen majoituksen. Kansallisbaletti tarjoaa kouluille materiaalipaketin, johon sisältyy tietoa ja ennakkotehtäviä baletista taidemuotona ja nähtävästä teoksesta.

Maaliskuusta alkaen koululaiset ovat nähneet sekä koko perheen klassisia baletteja että nykytanssin huippuja 14 eri esityksessä, joihin heille on varattu omat kiintiönsä. Viimeiset esitykset ovat joulukuussa.

Kaikki projektiin hakeneet 89 koulua mahtuivat mukaan esityksiin. Joukossa on kouluja Uusimaalta, Varsinais-Suomesta, Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta, sekä muutama koulu Ahvenanmaalta, Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta.

Koko perheen baletti Lumikuningatar kantaesitetään 23.11. Koreografi Kenneth Greve on sijoittanut H. C. Andersenin satuun perustuvan teoksen sadan vuoden takaiseen Suomeen. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen, ja sadun visuaalisesta maailmasta vastaavat pukusuunnittelija Erika Turunen ja valaistussuunnittelija Mikki Kunttu. Kansallisbaletin tanssijoiden rinnalla näyttämöllä nähdään isoäidin roolissa näyttelijä Krista Kosonen.


Totalt 1 300 svenskspråkiga skolelever kommer för att se Snödrottningen
Svenska Kulturfonden bjuder tusentals svenskspråkiga skolelever på balett


Under Finlands Nationalbaletts 90-årsjubileum erbjuder Svenska Kulturfonden cirka 4 000 svenskspråkiga skolelever en gratis balettföreställning på Nationalbaletten. Projektet Till baletten! riktar sig till årskurserna 1‒9 i alla svenskspråkiga grundskolor i Finland och till svenskspråkiga undervisningsgrupper i finskspråkiga grundskolor.

Den 5 december kl. 12 ges en föreställning av Snödrottningen som är reserverad helt och hållet för skolelevsgrupper: närmare 1 300 skolelever och övervakare. Från Närpes högstadieskola deltar sammanlagt 95 elever, medan den minsta gruppen på 8 elever kommer från Iniö skola. Därtill deltar elever från Nedervetil, Kvevlax, Karleby, Korpo, Kronoby, Larsmo, Malax, Mariehamn, Maxmo, Korsholm, Pedersöre, Pernå, Jakobstad, Pyttis, Nykarleby, Vörå och Övermark. En lista över deltagande skolor följer som bilaga.

Efter föreställningen kommer dansarna ut i foajén iklädda sina rollkostymer för att hälsa på skoleleverna. Före föreställningen anordnas också en presentation av verket, där eleverna får bekanta sig med dansarna och dansen som yrke. Svenska Kulturfonden betalar skolelevernas biljetter, resor och vid behov även inkvartering. Nationalbaletten erbjuder skolorna ett materialpaket som innehåller information och förhandsuppgifter om balett som konstform och det verk som eleverna kommer att få se.

Från och med mars har särskilda kvoter reserverats för skolelever till sammanlagt 14 olika föreställningar, såväl klassiska baletter för hela familjen som toppverk inom nutidsdans. De sista av dessa föreställningar ges i december. Alla 89 skolor som anhöll om att få delta i projektet fick plats på föreställningarna. Största delen av skolorna är från Nyland, Egentliga Finland, Österbotten och Mellersta Österbotten och dessutom är några från Åland, Birkaland och Mellersta Finland.

Snödrottningen, en balett för hela familjen, uruppförs den 23 november. Detta verk av koreografen Kenneth Greve grundar sig på H.C. Andersens saga, men händelserna utspelar sig i Finland för hundra år sedan. Musiken har komponerats av Tuomas Kantelinen, och för den visuella sagovärlden står kostymdesigner Erika Turunen och ljusdesigner Mikki Kunttu. På scenen ses förutom Nationalbalettens dansare även skådespelerskan Krista Kosonen, som axlar rollen som mormor.


TAPAHTUMIA

Paula Salmisen ja Laura Ruohosen näytelmät live streamina Skotlannista 27.11.2012

Skotlantilainen Stellar Quines Yhteistyössä Lung Ha's -teatterin kanssa järjestää Rehearsal Room 19 -tapahtuman, jonka painopisteenä on suomalainen näytelmäkirjallisuus. Tapahtumassa esitetään lukudraamana Paula Salmisen 13 Sunken Years ja Laura Ruohosen Island. Molemmat näytelmät englanniksi on kääntänyt Eva Buchwald. Esitykset voi katsoa live streamattuna 27.11.2012 kello 16-18 osoitteessa http://www.stellarquines.com/work-in-progress/rehearsal-rooms/number-19/

Lisätietoja Rehearsal Room 19 -tapahtumasta.


Nuorten teatterifestivaali Murros Tampereella 23.–25.11.2012

 
Kuudennen kerran järjestettävä Nuorten teatterifestivaali Murros tulee taas!

Ilmaisutaidon opettaja Virpi Koskela sekä Tampereen yhteiskoulun Ilmaisutaidon erikoislukion opiskelijat Miina Penttinen ja Konsta Leinonen ovat valinneet yhdessä TNL:n työryhmän kanssa festivaalille kymmenen mukaansatempaavaa teatteriesitystä.

Ryhmiä saapuu ympäri Suomen ja mukana on myös vierailijaryhmä Tartosta. Festivaalilla tullaannäkemään nuorten ja ohjaajien yhdessä ideoimia esityksiä klassikoista postmoderniin tunnelmointiin.

Tule katsomaan miltä ympäröivä maailma näyttää nykynuoren silmin teatterin lavalla.

Mukana menossa:

Inarin Nuorisoteatteri Gotka: Humulus lupulus - Varpuihin sammuneet
Kittilän nuorisoteatteri Olotila: Elämänpuu ja helvetti
Lahden Kaupungin Nuorisoteatteri: Toinen Vasemmalta
Lille Maja's theatre club Altermannid (Tartto): Poiss ja tüdruk (A Boy and a Girl)
Mikkelin lukion ilmaisutaidon ryhmä: Luuydinperhe
Q-teatterin Nuorten Teatteri (Helsinki): Sankarimusikaali
RanKids (Joensuu): Alistu tai kuole
Savonlinnan taidelukio: Rautatie
Teatteri Hyrrä: Julius Caesar
TYK: Grande Finale (avajaisesitys)

Festivaalin aikana järjestetään näyttämötaistelu ja klovneria workshopit, jotka ovat ensisijaisesti festivaalin esiintyjäryhmien jäsenille. Mahdollisille täyttämättä jääneille paikoille voi osallistua myös muut kuin esiintyjäryhmien jäsenet.

Lisätietoja: www.murros.info



Lastenkulttuurifoorumi Hämeenlinnassa 11.12.2012


Tervetuloa vaikuttamaan lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen tulevaisuuteen!

Tiistaina 11. joulukuuta 2012 klo 13–17
Keinusali, ARX-talo, Keinusaarentie 1, Hämeenlinna

Ohjelmassa on puheenvuoroja taidekasvatuksesta ja työpaja, jossa kerätään aineistoa opetus- ja kulttuuriministeriön tulevan lastenkulttuuripoliittisen ohjelman pohjaksi. Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmaan on kirjattu, että vuosille 2013–2017 laaditaan lastenkulttuuripoliittinen ohjelma, jolla edistetään tasavertaisia mahdollisuuksia kulttuuriosallistumiseen.  Osana ohjelman valmistelua järjestetään syksyllä 2012 eri puolilla maata seminaareja, joissa kerätään aineistoa ohjelman pohjaksi. Seminaareissa kiinnitetään huomiota erityisesti mahdollisuuksiin lisätä kulttuurialan toimijoiden ja koulujen välistä yhteistyötä.

Taidekasvatus -projektin ensimmäinen vaihe toteutettiin Suomen Kuntaliitossa. Projektin päätteeksi julkaistu Eläköön taidekasvatus! -julkaisu on ladattavissa Kuntaliiton verkkosivuilta: http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2678

Ohjelma:

Kahvitarjoilu

13.00 Foorumin avaus
Janne Kaakinen, vs. johtaja
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX

13.10–14.45 Puheenvuoroja taidekasvatuksesta
Kops, kops kulttuuripolulle!
Saara Vesikansa, koordinaattori Taikalamppu-verkosto

EFEKTI -lastenkulttuuriverkosto
Matti Karhos, kulttuuriasiainpäällikkö, Lahden kaupunki

Koulujen kerhotoiminta – Lahden malli
Suvi Lappalainen, projektikoordinaattori, Lahden kaupunki

Taiteilijan puheenvuoro
Antti Kemppainen, näyttelijä

Opettajan puheenvuoro

ARX sirkuskoulu & säveltaiteen läänintaiteilija, muusikko Jarmo Julkunen

15.00–17.00 Työpaja lastenkulttuuripoliittisen ohjelman pohjaksi
Projektikoordinaattori Viivi Seirala, Helsingin opetusvirasto

Ilmoittauduthan alla olevan linkin kautta 3.12. mennessä. Ilmoittautumiset ovat sitovia ja seminaaripaikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautumislomake: http://bit.ly/lastenkulttuurifoorumi

Foorumin järjestävät: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupungin opetusvirasto, Hämeen taidetoimikunta, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX sekä Taikalamppu-verkosto

Lisätietoja:
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, kulttuurituottaja Ville Niutanen, ville.niutanen(at)hameenlinna.fi p. 040 8696 473
Hämeen taidetoimikunta, läänintaiteilija Jarmo Julkunen, jarmo.julkunen(at)minedu.fi p. 0295 330 893
Viivi Seirala, viivi.seirala(at)edu.hel.fi p. 040 675 2544


Efterfest – framtiden väntar: Produforum Nylands slutseminarium 22.11.2012 

Det fria kulturfältets oas Produforum Nyland firar sin femte och sista födelsedag den 22.11 med slutseminariet ”Efterfest – framtiden väntar” på Kulturfabriken Korjaamo, där Produforum sagan också började .

Som konferencier fungerar den feministiska fria teatergruppen Blaue Frau och de lotsar oss genom denna kulturspäckade dag.

Program:
13.00 Välkommen till framtiden! Anders Derefalk, projektchef
13.20 Arbetsmodeller för samarbete - Barnkultur – från program till koncept Nina Gran, specialplanerare vid Helsingfors Kulturcentral, projektkoordinatorerna för Produforum i västra och östra Nyland Sanna Lindholm och Paola Dadda.
14.10 Soundpainting
14.30 Kaffe och mingel
15.00 Produforumrecept? Anki Hellberg, projektchef Pf riks
15.20 Från vision till framgångsrikt företagande?, Designer Marja Rak, Noolan Oy
15.40 Utvärdering som verktyg. FD Päivi Korhonen, PDGE Project Development Group Europe. Leena Björkvist, lektor, Metropolia
16.10 Finansiärernas hälsning
16.30 Hälsning av riksdagsman Pekka Haavisto
17:00 Det fria fältet är framtiden. Diskussion och cocktail?s med Annina Blom, kulturproducent och Anders Lindholm-Ahlefelt, ledande kulturproducent i Vanda, Annika Lindroos, vl, Kulturhuset Grand och “Bartender” Tomas Tr äskman, programansvarig för kulturproducentskap vid YH Novia (YH Arcada fom. 2013)
18.00 Buffet, dans och fri samvaro (Artist, DizzieQueens)

Projektet Produforum Nyland är det första av de fyra Produforum projekten och har varit en alldeles unik utvecklingsplattform för det fria kulturfältet på svenska i Finland. Projektet har huvudsakligen finansierats med Europeiska Socialfondens regionala projektmedel via Nylands NTM-central. Föreningen Luckan, som nu blivit en van drivare av EU- projekt är huvudman för Produforum Nyland som också blev Luckans första EU-projekt. Projektet har samlat det fria kulturfältet, samarbetat med kommunerna och andra kulturfinansiärer med hjälp av projektkoornatorerna i västra Nyland, huvudstadsregionen och östra Nyland. Projektets fokus har varit att stöda det fria fältets kulturaktörer med bl.a. gemensam marknadsföring, kontorsutrymmen, nätverksmöten, handledning, sektoröverskridande kulturverksamhetsstrategier och kompetenshöjande verksamhet i form av kurser, verkstäder och seminarier.

Produforum skulle aldrig kunna existera utan våra livskraftiga kulturaktörer. Välkommen med för att fira och hylla deras viktiga uppgift.

Kontaktperson och intervjuförfrågningar:
Carl Lindgren, projektkoordinator
Produforum Nyland,
Luckan i Helsingfors
Simonsgatan 8, 00100 Helsingfors
tfn 358 50 5525320
carl.lindgren(at)produforum.fi
www.produforum.fi
http://kulturforum.fi



Sirkustaiteilijat äänessä - Keskusteluja Sirkuksen tiedotuskeskuksessa 22.11.2012

Jongleerauksen historiaa
To 22.11. klo 15.30–17:30

Ruotsalainen jonglööri Erik Åberg valottaa luennossaan jongleerauksen historiaa ja kertoo lajin keskeisistä vaikuttajista. Luennon jälkeisessä keskustelussa myös jonglöörit Björn Gammals ja Samuli Männistö avaavat näkemystään tradition tuntemisen merkityksestä. Tilaisuuden kieli on englanti.

Aikataulullisista syistä perjantain 23.11.  Ammattilaiskeskustelu taikuudesta on siirtynyt alkuvuoteen.

Paikka: Sirkuksen tiedotuskeskus, Cirko-keskus, Kaasutehtaankatu 1, 4. Krs. , Suvilahti, Helsinki (metro Kalasatama)

Tilaisuudet on tarkoitettu sirkusammattilaisten ja alan opiskelijoiden lisäksi kaikille sirkuksesta kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

www.sirkusinfo.fi



Tanssin juhlaa! -gaalat Aleksanterin teatterissa 28.-30.11.


Suomalainen tanssi kokoaa voimansa Helsinkiin valmisteilla olevan Tanssin talon tueksi Tanssin juhlaa! -gaaloissa. Näyttämölle nousee joka ilta peräti 60 urbaanien tanssien, baletin, nykytanssin, tanssiteatterin, nykykansantanssin, flamencon ja kilpatanssin suomalaista taitajaa.

“Gaalailtojen tavoitteena on nostaa esiin suomalaisen tanssin eri lajien korkeaa tasoa ja ilmaisuvoimaa”, Tanssin Talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki kertoo. ”Talon liiketoimintasuunnitelma esitellään rahoittajille vuoden lopulla, joten marraskuu on hyvä hetki tarjota parasta tanssia katsojien piristykseksi sekä kertoa päättäjille siitä, mitä kaikkea Helsinkiin syntyvä Tanssin talo voi pitää konkreettisesti sisällään”.

Jokaisena kolmena iltana on mukana vakio-ohjelmiston lisäksi myös eri vierailijoita. Kaksi ensimmäistä iltaa juontaa Jorma Uotinen, päätösillan Marco Bjurström.  Esitykset tuottaa Tanssin Talo ry yhteistyössä Tero Saarinen Companyn kanssa.

Avajaisiltaa juhlistaa ulkomainen tähtivierailija, suomalaisen tanssin ”kummitäti”, tanssitaiteilija ja koreografi Carolyn Carlson sooloteoksellaan Immersion (2010). Lisäksi hän vastaanottaa gaalassa Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin merkittävistä henkilökohtaisista ja pitkäaikaisista ansioistaan suomalaisen tanssitaiteen hyväksi.

Vakio-ohjelmistoon kuuluu Tanssiteatteri Tsuumin Tsip-ryhmä, suomalaisen flamencon kärkinimet Kaari Martin ja Katja Lundén, Ervi Sirénin koreografia Viita ja suomalaisen urbaanin tanssin eri tyylejä edustavat Sathis Hettithantri, Lock Kids Finland ja Ima Iduozee sekä showtanssiryhmä Team F.

Lisäksi joka ilta nähdään Kenneth Kvarnströmin rakastettu Carmen?! (1993), joka tekee kauan odotetun paluun lähes alkuperäisellä miehityksellä. Koreografin itsensä lisäksi teoksessa tanssivat Sampo Kivelä, Tuomo Railo ja Tero Saarinen.

Illoittain vaihtuviin esiintyjiin kuuluu mm. Helsinkiläiset Susanna Leinonen Company, Kansallisbaletti ja Karttunen Kollektiv, turkulaiset Auinkobaletti ja tanssiteatteri ERI, Pori Dance Company ja rovaniemeläinen Rimpparemmi.

Kilpatanssijoista lavalle nousevat Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö sekä Katja Koukkula ja Jussi Väänänen. Mukana ovat myös tähtitanssija Minna Tervamäki sekä nykytanssin eri ikäpolvia ja tyylisuuntia edustavat Ervi Sirén, Johanna Keinänen, Elina Pirinen ja Carl Knif.

“Gaalailtojen tavoitteena on nostaa esiin suomalaisen tanssin eri lajien korkeaa tasoa ja ilmaisuvoimaa”, Tanssin Talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki kertoo. ”Talon liiketoimintasuunnitelma esitellään rahoittajille vuoden lopulla, joten marraskuu on hyvä hetki tarjota parasta tanssia katsojien piristykseksi sekä kertoa päättäjille siitä, mitä kaikkea Helsinkiin syntyvä Tanssin talo voi pitää konkreettisesti sisällään”.

Katso lisätietoja ja iltakohtaiset ohjelmat Aleksanterin teatterin verkkosivuilta

HAKUJA

Kuulas - kansainvälinen lasten teatteritapahtuma hakee esityksiä - Haku päättyy 30.11.2012

26. KUULAS - Kansainvälinen lasten teatteritapahtuma järjestetään Kouvolassa 16.-19.5.2013.

Haku päättyy 30.11.2012.
Lisätietoja:  mikko.vaananen(at)tnl.fi, 09 2511 2170.

Lataa hakulomake tästä.

Tapahtuman järjestävät vuosittain yhteistyössä Työväen Näyttämöiden Liitto r.y., Kouvolan kaupunki, Kuusankosken Teatteri, Kouvolan Teatteri sekä Suomen Assitej -keskus.

Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii näyttelijä-ohjaaja
Arimo Haltsonen Kouvolan teatterista.

Festivaalin omat sivut osoitteessa www.kuulas.info

Lisätiedot:    
Työväen Näyttämöiden Liitto
toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell
p. 040-700 7739  s-posti: eeva-sisko.artell(at)tnl.fi

tuottaja Mikko Väänänen
p. (09) 2511 2170  s-posti: mikko.vaananen(at)tnl.fi


Sommarscen Malmö söker programförslag och nya samarbeten inför 2013

Varje sommar arrangerar Sommarscen Malmö ett scenkonstprogram för barn, unga och vuxna på över 40 spelplatser och scener runtom i hela Malmö. Sammanlagt presenteras 150-200 programpunkter med allt från dans, film, musik och teater till olika genreröverskridande scenkonstformer som utmanar och inspirerar. Allt är utomhus och allt är med fri entré.

Just nu befinner sig produktionskontoret mitt uppe i planeringen och programläggningen av det som ska komma att bli Sommarscen 2013. 2013 är också ett speciellt år då Sommarscen kommer att vara en del av Malmö stads arrangerande av Eurovision Song Contest som hålls i Malmö i slutet av maj.

Har du idéer eller förslag på program som du tycker att Sommarscen borde förverkliga eller vill du inleda ett samarbete? Hör av dig till oss!

Deadlines

1 december 2012 för större samarbetsidéer
15 februari 2013 för enstaka programförslag
Skicka ditt förslag till sommarscen(at)malmo.se

Läs mer om Sommarscen Malmö

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

Näyttämötaiteen työpaja uussuomalaisille Viirus teatterilla 11.12.2012, Helsinki

Viirus teatterilla 11. joulukuuta klo. 17–20.
 
Tule mukaan – pääset osaksi Oskuld-näytelmää, jonka ensi-ilta on 15.2!
 
Johdanto teatteritaiteeseen.  Teemme teatteriharjoituksia ja kokelemme kohtauksia Oskuld-näytelmästä. Työpajaa vetävät ohjaaja Erik Söderblom, sekä Viiruksen näyttelijät Maria Alroth, Pelle Heikkilä, Viktor Idman ja Jessica Raita.
 
Kielivaatimukset: suomi, ruotsi tai englanti
Osallistujien on mahdollisuus syventää oppimisiaan kevään aikana. Ei kelpoisuusvaatimuksia.
 
Työpaja on ilmainen ja avoin kaikille ulkomaalaistaustaisille teatterista kiinnostuneille. Se toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen, Klockriketeaternin, Luckanin integraatioprojektien sekä Kassandran kanssa.
 
Osoite:
Teatteri Viirus
Meritullinkatu 33, 4 krs.
www.viirus.fi
 
Ilmoittautuminen ja tiedustelut:
Anne Nickström
Projektikoordinaattori
anne.nickstrom(at)viirus.fi
puh. 040 7644 759


Jaettu tarina -työpajat Turun Kaupunginteatterin Pikkolossa joulu-tammikuussa


Kiinnostaako sinua tarinankerronta ja eri kulttuurit? Haluaisitko kohdata ihmisiä tarinankerronnan äärellä?

Järjestämme työpajoja, joihin osallistujiksi kutsumme maahanmuuttajia ja kantaväestön yleisöä. Istumme yhdessä tarinankerrontarinkiin ja kerromme pieniä tarinoita omasta elämästämme ja muistoistamme. Myös myyttiset, vanhat tarinat ovat rinkiin tervetulleita. Jakaudumme myös pienryhmiin, jotta kaikki osallistujat saavat aikaa ja tilaa tarinoilleen. Aikaisempaa kokemusta tarinakerronnasta ei tarvitse olla.

Tutustuimme erilaisiin tapoihin muistella ja kertoa tarinoita valmistaessamme esitystämme Kuuden tien risteys Turun Kaupunginteatteriin. Näitä kokemuksia ja omia tarinoitamme tuomme työpajoihin.

Työpajoihin on vapaa pääsy.

Työpajojen vetäjät Elihú Galván, Markus Luukkonen, Sibel Kantola, Sibiry Konaté, Sofia Molin ja Annamari Karjalainen.
 
Työpajat

Joulukuu
pe 7.12. klo 19-21
ti 11.12. klo 19-21
la 15.12. klo 14-16

Tammikuu
ke 9.1. klo 19-21
la 12.1. klo 12-14 ja klo 15-17

Lisätietoja: Riikka Heikkinen, 0295 330 907

Paikkavaraukset: Turun Kaupunginteatteri 02 262 0030 (ti-la 12-19), kaupunginteatteri.lippukassa(at)turku.fi

Työpajat ovat osa EU-rahoitteista Taide kotouttaa -projektia. Tuottaja Varsinais-Suomen taidetoimikunta. Yhteistyössä Daisy Ladies, Esittävien taiteiden keskus Framil, Kirjan talo - Bokens hus, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen maahanmuuttaja- ja monikulttuuripalvelut, Turun suomenkielinen työväenopisto.


 

Katri Soinin Nykytanssiworkshop Tampereella 11.-13.12.2012

Opettaja: Katri Soini
Aika: ti-to 11.-13.12.2012 klo 10-13
Paikka: Baletti- ja Tanssistudio Teija Suova, Yliopistonkatu 58 B, Tampere
Hinnat: PTK:n jäsenet 20 € / STTL:n jäsenet 40 € / muut 80 €
Ilmoittautuminen:

Kurssille mahtuu 20 henkilöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset 30.11.2012 mennessä: kirsi.soini(at)sisasuomentanssi.fi

Kurssikuvaus ja opettajan esittely päivitetään nettisivuillemme tämän viikon aikana: www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/workshopit
Kurssimaksu tulee maksaa 5.12.2012 mennessä. Ohjeet kurssimaksun suorittamiseen saat ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli kurssimaksu ei ole maksettu määräpäivään mennessä, menetät kurssipaikkavarauksen.

Järjestäjänä Sisä-Suomen tanssin aluekeskus.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Alueiden lastenkulttuuriapurahat - haku päättyy 30.11.2012

Alueellisten taidetoimikuntien lastenkulttuuriapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille, työryhmille, taidearvostelijoille, taiteen oppilaitoksen opettajille ja taiteen tutkijoille lasten- ja nuortenkulttuurin hankkeisiin.

Hakuaika: 01.11.2012 - 30.11.2012

Lisätietoja


Samuel Huberin taidesäätiön apurahat vuodelle 2013 - haku päättyy 31.12.2012

Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit.

Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja.

Hakuaika on 1.12.-31.12.2012. Viimeisen päivän postileima riittää. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1500€. Ryhmille myönnetään max 2500€.

Säätiön sivuilla oleva sähköinen hakemuskaavake on täytettävä netissä, tulostettava ja lähetettävä liitteiden kanssa yhdessä ja samassa kirjekuoressa/paketissa säätiölle. Ohjeet hakemukseen tarvittavista liitteistä, postitusosoite, mallilomake ym. tarpeellinen löytyvät hakemuskaavakkeesta.

Kaavake on printattavissa 1.12. 2012 alkaen.

Lista apurahan saajista julkaistaan 12.2.2013 säätiön nettisivuilla. Apurahan saajille ilmoitetaan myöntämispäätöksestä myös puhelimitse ja kirjeellä.

Säätiön sivuilta löytyy edellisvuosien apurahan saajat.

Lisätietoja:
Mia Holopainen
puh. 040 575 2742  
www.hubersaatio.fi
info(at)hubersaatio.fi


OKM:n valtionavustukset saavutettavuutta parantaviin hankkeisiin - haku päättyy 30.11.2012

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain valtionavustuksia vammaisjärjestöille ja -yhteisöille niiden taide- ja kulttuuritoimintaan. Avustuksia myönnetään myös kulttuurialan toimijoille saavutettavuutta parantaviin hankkeisiin. Huom. hakuaika on muuttunut!
Haku päättyy 30.11.2012.

Hakuohjeet ja lomakkeet
Lisätietoja Lea Halttunen puh. 0295330097,
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)minedu.fi

Vuonna 2013 saavutettavuuden edistämiseen suunnattua tukea kohdennetaan erityisesti taide- ja kulttuurilaitosten ja muiden toimijoiden saavutettavuuskartoitusten toteuttamiseen ja saavutettavuussuunnitelmien laatimiseen sekä muotoiluun liittyviin hankkeisiin. Myös selvityshankkeita voidaan tukea. Tukea ei myönnetä investointeihin, laitehankintoihin tai rakennusten esteettömyyden parantamiseen.

Saavutettavuuden edistämishankkeet voivat olla hyvin monenlaisia. Tämä on havaittavissa esimerkiksi selaamalla OKM:n verkkosivuilla lueteltuja aiemmin avustuksen saaneita tahoja ja hankkeiden nimiä. Saavutettavuuden edistämisessä kiinnitetään huomiota esimerkiksi viestintään, hinnoitteluun, rakennetun ympäristön esteettömyyteen, saavutettavuuteen eri aistien avulla, ymmärtämisen helpottamiseen ja kulttuurisiin tekijöihin. Esimerkiksi teatterit ovat kehittäneet tiedotustaan sekä järjestäneet viittomakielen tulkkauksia esityksiinsä, kuvailutulkkausta näkövammaisille ja tekstitystä huonosti kuuleville. Kulttuuritoimijat ovat saaneet rahoitusta myös esimerkiksi vammaisjärjestöjen kanssa tehtäviin yhteistyöhankkeisiin.

Saavutettavassa kulttuurikohteessa monenlaisia yleisöjä palvellaan hyvin. Kaikilla on mahdollisuus osallistua ja saada elämyksiä. Saavutettavuudesta ja sen edistämisestä on tietoa esimerkiksi Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla.

TYÖPAIKKOJA

Joensuun kaupunginteatteri hakee nuorta naisnäyttelijää

100-vuotias ja uudistushaluinen Joensuun kaupunginteatteri hakee nuorta naisnäyttelijää.
 
Joensuun kaupunginteatteri on Suomen itäisin ja alueensa ainoa ammattiteatteri, jolla on vahva maakunnan tuki. Kuntien omistaman Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen ylläpitämä ajassa elävä teatteri toimii myös juurevasti maakunnan alueteatterina. Kiertuetoiminta on oleellinen osa teatterin arkea.

Teatterissa on 53 vakinaista työntekijää ja lähes saman verran tilapäistä työvoimaa. Näytäntöjä on vuosittain noin 250 ja vuosibudjetti 3,2 miljoonaa euroa.

Työ alkaa 18.3.2013 tai sopimuksen mukaan.

Valittavalta henkilöltä edellytämme alan koulutuksen lisäksi näyttöjä laulutaidosta. Palkkaus on TESin mukainen ja työsuhteen pituus on sovittavissa tarpeen mukaan.
 
Hakemukset 14.12.2012 mennessä sähköpostilla: marko.polonen(at)jns.fi
Lisätietoja käyttöpäällikkö Marko Pölönen, puh. gsm 050 310 9451
Lue lisää teatteristamme: kaupunginteatteri.jns.fi


Kansainvälinen taidekeskus Kassandra etsii opiskelijaa tuottajaharjoittelijaksi

Kassandra hakee tiimiinsä tuottajaharjoittelijaa kevääksi 2013. Työtehtävät liittyvät pääasiasiallisesti avustamiseen Kassandran ohjelmavälityksessä, tiedottamisessa sekä toimiston yleisimmissä rutiineissa. Tehtävien hoitaminen edellyttää oma-aloitteisuutta, organisointi- ja yhteistyötaitoja sekä kykyä kommunikoida yli kulttuurirajojen. Vähintään suomen ja englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä tavallisimpien MS Office -ohjelmien ja www-taitojen hallinta ovat edellytys. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi missä olet hyvä, mitä ja missä opiskelet, milloin harjoittelujaksosi voisit aloittaa ja kuinka pitkä periodi olisi kysymyksessä. Ota yhteyttä, vaikka voisit aloittaa vasta myöhemminkin!

Lisätietoa: Kassandran toimisto, p. 010 4399 190, kassandra(at)kassandra.fi


Tiedotteen liitteet:

 

Rehearsal Room 19