11.12.2014

TINFO-tiedote 43 / 11.12.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


IHMISOIKEUDET, TAITEEN VAPAUS, VAPAA KAUPPA?

YK:n ihmisoikeuksien päivä on takana. Tässäkin yhteydessä voi taas kerran pohtia myös taiteilijoiden oikeuksia ja vapautta. Kansainvälisen Teatteri-instituutin (ITI:n) Action Committee for Artists Rights (ACAR) teki Jerevanin kongressissa kannanoton taiteilijoiden viisumivapauden puolesta ja Unescon taiteilijan asemaa koskevien suositusten päivittämistä (vuodelta 1980!); olisi jo korkea aika!

Kongressissa kannettiin myös huolta valmisteilla olevan TTIPin eli transatlanttisen vapaakauppa- ja investointisopimuksen seuraamuksista. Mitä siis tarkoittaisi esimerkiksi esittäville taiteille tämän maailman suurimman vapaakauppa-alueen muodostuminen? Vapaa kauppa – taiteilijat ja kulttuuri vapaana riistana? Tässä Euroopan komission näkemystä asiasta. Riskitöntä. Kansalaiset ja taiteilijat eivät jaa tätä huolettomuutta. Myös FIAssa on puitu asiaa.

Taiteilijoiden ilmaisuvapautta olen viime aikoina seurannut esimerkiksi näiltä sivuilta. Minulle ITI:n merkitys nousee taiteilijoiden ilmaisunvapauksien puolustamisesta. ITI tarkoittaa useissa maissa jonkinlaista suojakilpeä. Suomen kaltaisessa maassa, jossa taiteen vapaus on perustuslain mukaan turvattu, on ehkä vaikea asettautua taiteilijoiden asemaan maissa, joissa ihmisoikeudet, perusvapaudet ja demokratia eivät ole itsestäänselvyyksiä.


KANSALAISET SENSUROIJINA

Kun taiteilijat lähtevät gallerioista tai mustista laatikoista ulos maailmaan, heidän taiteensa altistuu ja tulee ihan uudella tavalla suojattomammaksi. Siitähän Baltic Circlessäkin oli kyse, kun osa Dries Verhoevenin teoksesta sensuroitiin. Samaisen Verhoevenin Wanna Play?, Brett Baileyn Exhibit B ja Rodrigo Garcian Golgota Picnic ovat joutuneet kansalaisten hampaisiin ja kynsiin.


IDENTITEETEISTÄ JA JAKAMISESTA

Teokset alkavat keskustella toistensa kanssa. Usein sattuman kaupalla. Nyt sisäistä vuoropuhelua kävivät Taidehallin näyttelyssä saamelaisen taiteilijakollektiivin Suohpanterror (Suopunkiterrori) julisteet, Dzamil Kamangerin ja Kalle Hammin ”Työskentelyä vapaan liikkuvuuden puolesta” ja Universumissa jiddishinkielisenä esitetty ”Dibbuk – kahden maailman välillä” (ohjaus Mikaela Hasán), joka on osa Idishe vortin tutkimusmatkaa suomenjuutalaiseen kulttuuriin ja identiteettiin. Taiteessa pääsee kuuluviin toinen. Mikaela Hasán kiteytti työnsä ajatukseen identiteetin jakamisesta. Olin otettu. Tällaiset taidekokemukset valaisevat joulukuun pimeydessä kuin soihtu!


APURAHASEMINAARIIN TAIKEEN!

Suuressa apurahaseminaarissa tulemme pohtimaan apuraha- ja taiteilijapolitiikkaa. Raportti luvassa jälkikäteen.twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-News on ilmestynyt


TINFOn englanninkielinen uutiskirje TINFO e-News on ilmestynyt 9.12.2014.

Lue uutiskirje:
TINFO e-News / Winter 2014

Seuraava TINFO e-News julkaistaan helmikuussa 2015. Tähän editioon tarjolle voi lähettää englanninkielisiä tiedotteita osoitteella tinfo(a)tinfo.fi.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä.

www.tinfo.fi/en


Vuoden viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 18.12.

Kuluvan vuoden viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 18.12. Mahdolliset tiedotteet pyydämme lähettämään viimeistään keskiviikkoon 17.12. mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Vuoden 2015 ensimmäinen TINFO-tiedote ilmestyy loppiaisen jälkeen torstaina 8.1.

www.tinfo.fi


Ilmoita muuttuneet tietosi Teatterialan Avain 2014/2015 -yhteystietojulkaisuun


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) julkaisee sähköistä Teatterialan Avain -osoitteistoa. Mikäli yhteystiedoissasi tai henkilöstössä on tullut muutoksia syksyn aikana, ilmoita uudet yhteystiedot 9.1.2015 mennessä osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi

Päivitetty versio lähetetään Teatterialan Avaimen 2014/2015 tilanneille automaattisesti tammikuussa.

Osoitteiston voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120

Teatterialan Avaimen hinnat alan toimijoille:

  • 1-2 käyttäjää: 29,00 €
  • 3-9 käyttäjää: 85,00 €
  • Yli 9 käyttäjää: 125,00 €
  • Teatterialan opiskelijat / työttömät: 12,00 €

    *******
  • Yritykset (muut kuin teatterialan toimijat): 175,00 €

Lue lisää Teatterialan Avaimesta


UUTISIA


Aleksanterin teatteri ensivierailulle Venäjälle


Aleksanterin teatteri on kutsuttu vierailulle Venäjälle. Teatteri vierailee Venäjällä ensimmäistä kertaa, sillä tähän asti teatteri on ainoastaan tuottanut esityksiä Venäjältä Suomeen.

Aleksanterin teatterin suunnittelema ja organisoima gaalailta nähdään Tjumenin draamateatterissa 13. ja 14.12.2014. Vierailu on osa Venäjällä vietettävää kulttuurin vuotta.

Lisätietoa vierailusta: www.aleksanterinteatteri.fi/ajankohtaista

Vierailu tapahtuu OAO Fortumin aloitteesta ja kutsusta ja sitä tukee Tjumenin alueen kulttuurihallinto. Vierailu on samalla myös osa Tanssin tiedotuskeskuksen Venäjä-ohjelmaa, joka käynnistyi elokuussa 2014.

Tanssin Venäjä-ohjelman toteuttaa Tanssin Tiedotuskeskus yhteistyössä Suomen Moskovan-suurlähetystön kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lisätietoja:
Anastasia Trizna
anastasia.trizna(a)aleksanterinteatteri.fi
+358 (0)45 353 1441

www.aleksanterinteatteri.fi


Paula Vesalan näytelmä menestyy USA:ssa

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian opiskelijan Paula Vesalan lyhytnäytelmä (10-minute play) “English Lesson” on valittu yhdeksi USA:n kahdeksasta parhaasta kansallisessa Theatre Masters 10-minute playwriting competitionissa.

Vuosittain järjestettävään kilpailuun osallistuu opiskelijoita maan parhaista näytelmäkirjailijaohjelmista: Brown University, Brooklyn College, Cal Arts, Carnegie-Mellon University, Columbia University, New York University, University of California-Los Angeles, University of California-San Diego, University of Iowa, the University of Texas at Austin ja the Yale School of Drama. Paula Vesala edustaa kilpailussa UCLA:ta, jossa hän opiskelee lukuvuonna 2014-15.

Valittuja näytelmiä työstetään ja esitetään Aspenissa järjestettävillä teatterifestivaaleilla tammikuussa 2015 ja myöhemmin keväällä ne esitetään New Yorkin showcasessa teatterialan ammattilaisille.

Lisää tietoa: http://www.theatermasters.org/Theater_Masters/Programs.html


Juha Hurme sai Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna teatteriohjaaja Juha Hurme väkevästä esseeromaanistaan Nyljetyt ajatukset (Teos 2014). Palkinnon, 30 000 ohraryyniä, ojentaa Hurmeelle Kodiksamian jakaja ja ainoa raatilainen kirjailija Heli Laaksonen yksityistilaisuudessa.

Juha Hurme on (s. 1959) on omaääninen, omaehtoinen ja palkittu teatterinohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat romaanit Volvo Amazon (2007), Puupää (2009) ja Hullu (2012).

Tällä hetkellä Hurmeen ohjaustyötä pääsee seuraamaan mm. Suomen Kansallisteatterin Europaeus-näytelmässä. Tulevana kesänä hänet nähdään Kustavin Volter Kilpi -viikkojen taiteellisena johtajana.

Lähde: Turun Sanomat


Koneen Säätiöltä yli 20 miljoonaa 572:lle tieteen ja taiteen avaukselle


Koneen Säätiö on jakanut 20,2 miljoonaa euroa apurahoja tieteen ja taiteen rohkeiden avausten tukemiseksi. Tänä vuonna hakemusten yhdeksi keskeiseksi teemaksi nousi yhteiskunnallisuus. Apurahan sai yhteensä 572 henkilöä tai työryhmää.

Nyt jaetuista apurahoista suurin osa eli 66 % suuntautui tutkimukseen, 18 % taiteeseen ja kulttuuriin sekä 6 % tietokirjoittamiseen ja tieteen yleistajuistamiseen. Apurahoista 9 % suunnattiin Kielen elvytys -teemahakuun ja Jakautuuko Suomi? -ohjelmaan. Monet hankkeista ovat monitieteisiä, monitaiteisia tai tiedettä ja taidetta yhdistäviä.

Poimintoja taiteen ja kulttuurin apurahan saajista (teatteri- ja performanssialan
yhteisöjä):

Agency North Oy 11.500 € jatkoapuraha
Kotimaisten nykynäytelmien kolmivuotinen käännöshanke

Baltic Circle -festivaali / Q-teatteri ry 27.000 €
#Zartivismi. Artivismia käsittelevä ohjelmakokonaisuus Baltic Circle -festivaalilla

Esitystaiteen seura ry. 22.000 €
Discorituaali-esityshanke

Höyhentämö-teatteriyhdistys ry 20.800 €
Tuhat intensiteettiä -esityksen tuotanto

Kulttuuri- ja teatteriyhdistys Kaksikko ry (Teatteri 2.0) 20.000 €
Väkivallan kulttuuria ja kansallista identiteettiä suomalaisten nuorten miesten näkökulmasta käsittelevä teatteritaiteen hanke

Mad House ystävät ry - Mad House vänner rf 138.000 €
Mad Housen päämääränä on luoda kansainvälisen tason tuotantotalo esitystaiteelle Suomeen

New Performance Turku ry 32.200 € jatkoapuraha
New Performance Turku Festival 28.9.–4.10.2015

Suomen Oistat-keskus 30.000 €
Skenografianäyttely Prague Quadrennialen Suomen ammattilaisosaston suunnittelu ja toteuttaminen

Teatteriyhdistys Takomo ry 12.000 €
Teatteri Takomon Dark Side Of The Mime -esityksen vieminen Edinburghin Fringe -festivaalille 2015

TeM, näyttelijä-tuottaja Jari Virman ja työryhmä 34.500 €
RedNoseClub: Lokki 2015 -esitys

Lisäksi joukko muita taiteilijoita ja työryhmiä:
http://www.koneensaatio.fi/fi/apurahat/myonnetyt/2014/

www.koneensaatio.fi


TAPAHTUMIA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Pohjoismainen kulttuuripiste: NORDBUK-tukiohjelman hakuaika 29.12.2014 - 2.2.2015

NORDBUK tukee lasten ja nuorten omia hankkeita erillisen ohjelman kautta. NORDBUK-tukiohjelman tärkeimpänä tavoitteena on tukea lasten ja nuorten omaa järjestäytymistä, vaikutusvaltaa ja osallistumista demokraattisiin prosesseihin sekä vahvistaa lasten ja nuorten pohjoismaista identiteettiä.

Pääasiallisena kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat lapset ja nuoret Pohjoismaissa.

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika: 29.12.2014-2.2.2015

www.kulturkontaktnord.org


OKM: Taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja kokeilutoiminta | hakuaika päättyy 16.1.2015


Avustuksella tuetaan taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja kokeilutoimintaa sekä erityistehtäviä kunnissa ja alueilla.

Avustus perustuu kuntien kulttuuritoiminnasta annettuun lakiin (L728/1992) ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategiaan (2009). Strategian mukaan vuoteen 2020 mennessä kulttuuria koskevat asiat ovat tulleet osaksi alueellista ja muuta yhteiskunnan kehittämistä, kulttuuripalvelut ovat tasa-arvoisesti kaikkien saatavissa ja saavutettavissa, taidelaitosten kehittämistoiminta on aktiivista, eri väestöryhmien osallisuus ja harrastusmahdollisuudet toteutuvat ja kansalaiset osallistuvat aktiivisesti kulttuurielämään.

Tarkemmat tiedot täältä.

Hakuaika päättyy. 16.1.2015

Lisätietoja:
Kirsi Kaunisharju, puh. 0295 3 30144, sähköposti: etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Kulttuuriviennin kärkihankkeet | hakuaika päättyy 16.1.2015

Avustuksella kulttuuriviennin kärkihankkeisiin toteutetaan hallitusohjelman tavoitetta edistää kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista.

Hallitusohjelman yhtenä painopisteenä on rakentaa ”uusia kasvualoja teollisuudessa, palveluissa ja luovilla aloilla”. Tässä tarkoituksessa avustuksella toteutetaan hallitusohjelman tavoitteita edistää kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista sekä vahvistaa luovien alojen elinkeinotoiminnan ja viennin mahdollisuuksia. Edelleen avustuksella toimeenpannaan Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelman 2007-2011 loppuraportin esitystä kulttuuriviennin käytännöllisten ja rakenteellisten esteiden lieventämisestä ja poistamisesta sekä pyritään valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen perustelujen mukaisesti vahvistamaan kulttuuri- ja luovien alojen yrittäjyyden edellytyksiä (ks. Aiheeseen liittyvää: Kulttuurivienti näkyy, uudistaa ja vaikuttaa, Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:20).

Avustuksen tavoitteena on lisätä vientiä ja työpaikkoja. Käytännössä tuettavat vientihankkeet voivat liittyä markkinointiin, myyntiin, tuotteistamiseen tai kansainväliseen verkostoitumiseen sekä toimijoiden ja/tai tuotteiden brändin vahvistamiseen.

Tarkemmat tiedot täältä

Hakuaika päättyy: 16.1.2015

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, puh. 0295 3 30067, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fiHAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Young Stage – International Circus Festival 16-19 May 2015, Basel | deadline 5 Feb 2015


YOUNG STAGE is the only international circus festival in Switzerland and belongs to the most important international festivals worldwide and to the top-class events in Switzerlands' calendar of events. The festival offers young professional artists from all over the world a platform to present their work to the audience, to experts and to a professional jury showing them what „contemporary circus" means nowadays. The young artists get the chance to win prizes and engagements in well-known circuses, varietés and tv-shows and can make many international contacts to agents, showproducers and circus directors. The festival ist the „Swiss springboard" to a successful artistic career.

Accommodation and meals are free of charge for artists. Artists, who are minors can bring 1 accompanying person per act. The festival takes over their costs as well. The artists will be accommodated for free in Basel. Unfortunately we cannot consider special requests.
The artists get subsidies for travel costs. YOUNG STAGE will make decisions and inform applicants separately after receipt of firm applications.

Deadline: 5 February 2015

Find all details onlineTYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Kemin kaupunginteatteri hakee lavastajaa ja miesnäyttelijää


Kemin kaupunginteatteri hakee määräaikaisilla sopimuksilla lavastajaa ajalle 1.8.2015–31.7.2017 ja miesnäyttelijää ajalle 1.8.2015–31.7.2016.
 
Hakemukset 9.1.2015 mennessä sähköisessä muodossa osoitteeseen sarianne.paasonen(a)kemi.fi

Tiedustelut:
Sarianne Paasonen
Teatterinjohtaja
Kemin kaupunginteatteri
Marina Takalon katu 3
94100 KEMI
p. (016) 258 215
p. 040-529 4019
www.keminteatteri.com

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Nuorisosirkusliitto: Ryhmänohjaajien täydennyskoulutus 14.-15.2. ja 7.-8.3.2015, Tampere


Suomen Nuorisosirkusliiton järjestämä täydennyskoulutus on suunnattu kokeneille ryhmänohjaajille, jotka työssään kohtaavat ja ohjaavat lapsia, nuoria ja erityisryhmiä. Koulutus antaa työkaluja ja valmiuksia kehittää omaa ohjaajuuttaan, kohdata erilaisuutta ja suunnitella koulutuksia monenlaisille ryhmille.

Koulutus syventää osallistujien käsitystä mm. ryhmän toiminnasta ja kehittymisestä, omista vuorovaikutustaidoista ohjaajana ja ohjaajan roolista ryhmäprosessissa. Tarkastelemme myös erilaisuutta, rasismin vastaista toimintaa sekä erityisryhmien ohjaamista. Koulutus antaa valmiuksia suunnitella, toteuttaa ja ohjata laadukkaita koulutuksia, valmennuksia ja opetusta.

Koulutuksessa käytetään monipuolisia työtapoja kuten koulutuskeskusteluja, ryhmätöitä, draamaharjoituksia, simulaatioita ja reflektointia.

Katso lisää täältä.

Koulutus toteutetaan kahtena viikonloppuna (14.-15.2. ja 7.-8.3.2015) Perheliikuntakeskus Hipassa, Vestonkulma 2, Tampere, lauantaisin 12-18 ja sunnuntaisin 10-17.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Petra Ranta-Penttilä: petrap(a)gmail.com

www.snsl.fi


International Playwrights Group: Royal Court Theatre, London | deadline 30 Jan 2015


Since 1989 the Royal Court Theatre has collaborated with emerging playwrights from all parts of the world, working in over 70 countries and in more than 40 languages. The International Playwrights Group (formerly the International Residency) is part of this programme that offers the opportunity for international playwrights to spend time at the Royal Court Theatre in London, developing a new play. It also offers international theatre artists a forum to meet and work with leading British writers, directors, practitioners and performers.

International playwrights will be asked to develop a new play during their time in London in collaboration with members of the Royal Court artistic team. Writers will follow an intensive programme that combines group sessions led by leading British theatre makers with individual one-to-one meetings. Each playwright will be teamed with a Royal Court script advisor and translator who will work with them to help realise their new play. There will also be an opportunity to share work with the rest of the group in a workshop environment, working with a company of professional actors.

International travel, subsistence and accommodation will be provided by the Royal Court Theatre, supported by a number of local and international funding bodies. Accommodation is self-catering and in single rooms, within walking distance or a short bus ride from the theatre.
The Royal Court Theatre will also reimburse any UK entry visa costs.

Deadline: 30 January 2015

Find all details onlineMUITA ILMOITUKSIA


Ehdota Illusion-palkinnnon saajaa


Illusion-palkinto on Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP:n tunnustuspalkinto lavastus- ja pukusuunnittelun ammattilaisille.

Palkinnolla liitto haluaa lisätä myös lisätä liiton sekä skenografin ammatin tunnettuutta.

Illusion-palkinto jaetaan Teatteripäivillä jälleen keväällä 2015 ja alan ammattilaisilta toivotaan nyt ehdotuksia palkinnon saajaksi.

Palkinto voidaan jakaa joko henkilölle, ryhmälle, teokselle tai merkittävälle teolle.

Lähetä ehdotuksesi ja perustelut 1.1.2015 mennessä osoitteeseen laura.haapakangas(a)gmail.com tai Facebookissa tämän tapahtuman seinälle.

Lopullisen päätöksen palkinnon saajasta tekee LP:n hallitus.

www.teme.fi/lp

 

twitter.com/tinfotweets