14.02.2013

TINFO-tiedote 6 / 14.2.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

Lue aiempia TINFO-tiedotteita täältä

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


LÄHTEÄKÖ HERMANIKSEKSI?

Kysymys viittaa ajatukseen siitä, miten kansainväliseksi tahtova ohjaaja voi joutua uhraamaan sielunsa kansainvälisyyden alttarilla. Välttämättä taiteilija ei menetä ominaislaatuaan, mutta niinkin saattaa käydä ja on käynyt ainakin Alvis Hermaniksen kohdalla. Persoonallisen taiteilijan teoksista on tullut sliipattua tusinatavaraa. ”Festivaalikoneisto on vienyt miehen mennessään ja määrittelee pitkälti taiteilijan tekemisen linjan.”  

Keskustelimme perimmäisistä kysymyksistä Smeds Ensemblen Eeva Bergrothin kanssa. Kansainväliseen liikkuvuuteen latautuu paljon, myös pienen maan alemmuuskompleksia. Ohjaajan ”osaamisen viennin” kansainvälisen liikkuvuuteen liittyy myös kyseenalaistamatonta itseisarvogloriaa.  Eikä ole mitään pahaa siinä, että joku haluaa kansainväliseen festivaalirumbaan, mutta taiteellinen lopputulos ei automaattisesti ole sisällöltään ”parempi”, ”korkealaatuisempi”, ”mielenkiintoisempi”. Usein kaikki on vain monin verroin vaikeampaa, vaatii kohtuuttoman paljon enemmän raakaa työtä. Siksi lopputuloksena saattaa olla myönteinen havainto siitä, että tekeminen kotimaassa, jossa työryhmän jäsenet omistavat yhteisen kulttuurisen ja esteettisen kielen, voi olla yhtä merkityksellistä ja taiteellisesti yhtä korkeatasoista kuin työ ulkomailla. Ja ainakin todennäköisesti helpompaa.
Hyvä meidänkin on TINFOssa muistaa näitä kolikon toisia puolia.


MITEN KANSAINVÄLISYYTTÄ VOI TUKEA?

Haluan samaan aikaan jumputtaa ja jumpata myös sen puolesta, että suomalaisia esityksiä nähtäisiin yhä enemmän Suomen rajojen ulkopuolella. Entä jos meilläkin olisi jotain sen kaltaista kuin Saksan liittotasavallan kulttuurisäätiö Bundeskulturstiftung, jonka tehtävänä on nimenomaan kansallisella tasolla edistää kansainvälisiä innovatiivisia hankkeita ja ohjelmia.  Tai mistä löytyisi Siemensin kaltainen suomalaisyritys, jolla on erityinen säätiönsä, ja sillä erityinen taideohjelma. Itse asiassa Koneen Säätiö on vähän tällainen.  


VIENTIKIRJALLISUUDEN TULENKANTAJA

Suomeen on perustettu Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto. Palkinnonsaajaksi etsitään vientikirjalllisuutta, sellaisia teoksia, joilla on mahdollisuudet menestyä ulkomailla. Esiraadin valitsemat kuusi ehdokasta julkistettiin joitain päiviä sitten. Kilpailun varsinaisen raadin puheenjohtaja Sofi Oksanen valitsee voittajan ja avittaa voittajateoksen matkaa maailmalle. Voittaja paljastetaan 23.3.2013. Viime sunnuntain (10.2.2013) Aamulehdestä saattoi lukea raadin perusteluja. Hienoa, että tällainen palkinto on olemassa. Siinä suomalaista kirjallisuutta katsotaan vähän toisesta näkövinkkelistä. Harmi vain, ettei näytelmäkirjallisuus ole lajina mukana proosan ja lyriikan rinnalla.

Ja tähänkin nyt kirjaan sen, että näytelmäkirjallisuuden julkaisemista myös KIRJALLISUUTENA, PAINETTUINA teoksina on jatkettava. Eli taistelu näytelmäkirjallisuuden saamiseksi kirjaksi – muodossa tai toisessa – jatkuu. Olen sen viimeksi joitain viikkoja sitten pyhästi luvannut Laura Ruohoselle.


TOISESTA NÄKÖVINKKELISTÄ

Toinen näkövinkkeli asettui nyt sopivasti päässäni näytelmäkirjallisuuteen. Olin eilen katsomassa Kati Kaartisen näytelmän Toisen ääni kantaesitystä Espoossa. Sai olla avoimena säilyvän tekstin imussa. Tämä näytelmä ei paljasta itseään. Kati Kaartinenhan on meidän Dennis Potter. Toisen äänessä hypätään pois naturalistisen ihmissuhdenäytelmän kelkasta. Eletään monessa maailmassa ja tyylilajissa, ihmisten päässä, sisäisessä psyyken todellisuudessa, aikuiset esittävät lapsia. Ihmiset puhkeavat laulamaan tuntojaan jazz-standardeilla. Se on vain paperikuu (It´s Only a Paper Moon), Hopeareuna (Look for the Silver Lining), Ei sua pois minusta koskaan saa (They can´t Take That Away from Me), Hoivaatko mua (Oh, Lady Be Good) ja Luonnonpoika (Nature Boy). Ihoni alle menevät Jiri Kurosen sovitukset ja Timo Kiiskisen suomennokset.

Auts, minua viedään kuin pässiä narussa Kaartisen näytelmän ihmisten kipeässä kaipuussa. Lempeää ja lohduttavaa. Ei mitään kotipsykologian laitoksen ihmissuhdetahmaa, vaikka siltä voisi päällisin puolin tuntua. Miten se meneekään Nat King Colen laulamana: “The greatest thing you never learn is just to love and be loved in return”. Antakaa palaa näyttelijät! Kiitos muusikot! Eläköön live!

Ja sitä piti kirjoittamani, että tämä näytelmä pitäisi kääntää.

 
KULTTUURITEKO

Tänään julkistetaan saksankielisen nykydraaman antologia Peruskivet. Kuusi näytelmää saksankielisiltä näyttämöiltä Lavaklubilla, mukana myös näytelmäkirjailija Dea Loher, jonka Viattomuuden (Oskuld / Viirus) suomalaisen kantaesityksen ensi-ilta on täällä Teatterikulmassa. Sanon se näin, koska koko talo on vallattu. Viattomana astuin iltasella TINFOsta rappuun ja sain miltei sydärin liki ovea makaavasta hahmosta. Apua, kuka tuossa makaa, onko se kuollut, mitä mun pitää tehdä.

Jukka-Pekka Pajusen ja Alexandra Stangin toimittama ja Goethe-Institutin julkaisema antologia on kulttuuriteko. Se on tarkoittanut vankkumatonta uurastusta, ihan miltei ihmisten selkänahasta, se on tarkoittanut uuden suomentajasukupolven esiintuloa. Meillä on varmaan jääty Heiner Mülleriin, jos koskaan edes sinne päästiin. Ja kun katsoo saksankielisen draaman osuutta teattereiden ohjelmistosta, järkyttyy niistä prosenttimurusista, sellaisten 1-3 prosentin luokkaa myytyjen lippujen osuus kansallisuuksittain viimeisen viiden kuuden vuoden aikana. Korutonta kertomaa. Ajattelen toiveikkaasti, että muutkin kuin Viattomuus päätyisivät esityksiksi tai että jotain niistä tarttuisi myös suomalaisteksteihin.


ANKEUTTAJAT, KYYKYTTÄJÄT JA NÖYRYYTTÄJÄT

Kajaanissa teatterin ystävänpäivä on kaukana. Keskustelu facebookissa kaupunginteatterin todellisuudesta jatkuu. Taiteilijat kokevat kaupungin harjoittavan kyykytys- ja nöyryyttämispolitiikkaa.  Huhhuh! Ja jälleen näissäkin keskusteluissa nousee esiin ajatus valtion suojelun tarpeesta.


ASIAKAS-METAFORA

”Minä en ossoo asiakas-metaforroo käyttää. Ei me olla mittään jäähalleja, jotka myy pizzasliceja.” Suomen Lähi-Idän instituutin hallituksen puheenjohtaja, Helsingin yliopiston vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissisen selvällä savolla veistetty kommentti paneelikeskustelun jälkeen oli yksi parhaista Suomen tiede- ja kulttuuri-instituuttien järjestämässä vaikuttavuusarvioinnin julkistamistilaisuudessa.

Ehdotan avuksi Kotlerin & Kartajayan & Setiawanin julkaisua Markkinointi 3.0 – tuotteista asiakkaisiin ja ihmiskeskeisyyteen. Nyt vain asiantuntijaorganisaatiot joutuin tekemään tuotteita, jotka koskettavat asiakkaiden sisintä, tarvetta luovuuteen, yhteisöllisyyteen ja idealismiin. Sitten Johanneksen taikakaavaa soveltamaan. Pitää kehittää yksilöllinen ja erottuva dna, joka toimii myös sosiaalisessa mediassa. Hyvä missio ei riitä, rakennetaan koskettava bränditarina yhdessä kuluttajien kanssa. Siitä se ansaintalogiikkakin löytyy. Eikä me unohdeta sidosryhmiäkään, joista tulee osallistujia, kulttuurisen muutoksen airueita ja luovia yhteistyökumppaneitamme. Halleluja! Olen tiloissa!


USKO TOKI

 Usko Toki 6_2013

UUTISIA

Suomalaiset näytelmät maailman teattereihin – vuoden 2013 ensimmäiset TINFO-apurahat jaettu

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tukee näytelmien kääntämistä muille kielille esitettäväksi ulkomailla. Tämän vuoden ensimmäiset TINFO-apurahat on myönnetty Leea Klemolan näytelmän Jessikan pentu kääntämiseen ruotsiksi ja Sirkku Peltolan näytelmän Mummon saappaassa soi fox ranskantamiseen.

Klemolan Jessikan pentu esitetään keväällä Tukholmassa Turteaterissa, jonne sen lukuteatterina ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Nils Poletti. Näytelmän kääntää Anna Simberg. Peltolan Mummon saappaassa soi fox on Compagnie La Métonymien ja kolmen muun ranskalaisteatterin ja yhden festivaalin yhteistuotantoesitys, jonka ensi-ilta on marraskuussa. Esityksen ohjaa ja kääntää Tiina Kaartama, joka valmistelee myös kiertue-esitystä Sofi Oksasen Puhdistuksesta jo tälle keväälle.

Vuodelle 2013 TINFO on saanut yhteensä 25 000 euroa jaettavaksi näytelmäkäännöksille. Viime vuonna TINFO-apurahaa oli jaossa 20 000 euroa, ja sillä voitiin tukea 15 käännöshanketta.

Vuonna 2012 kirjailijoidemme tekstien pohjalta nähtiin, lukuteatterit mukaan lukien 97 eri teatteriesitystä 25 maassa. Vuonna 2012 uusia esityksiä eli ensi-iltansa saaneita oli 65. Osan esityskausi jatkuu siis vuodesta toiseen.  Suosituimpia näytelmäkirjailijoitamme maailmalla viime vuoden perusteella olivat Mika Myllyaho (15 tuotantoa) ja Bengt Ahlfors (9). Esimerkiksi Ahlforsin näytelmillä on kysyntää alkavanakin vuonna: Priit Pedajasin ohjaama Tuhk ja akvaviit (alkuperäinen: Aska och akvavit) tulee ensi-iltaan Tallinnassa Eesti Draamateaterissa toukokuussa. Näytelmän kääntäjä Ülev Aaloe sai työnsä tueksi TINFO-apurahan.

TINFO-apurahan ohjeet ja hakulomake.  

Lista ulkomaisista teatterituotannoista vuonna 2012


Työväen Näyttämöpäivät 2014 sekä tämän vuoden palkitut


37. Työväen Näyttämöpäiviä vietettiin Mikkelissä 25.-27.1. 2013. Lue kuulumiset Työväen Näyttämöpäiviltä TNL:n sivuilta

Seuraavat eli 38. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 31.1-2.2.2014.

Vuosittain valittavaksi yleisön suosikiksi nousi melko selkeästi Uudestakaupungista Mikkeliin saapunut Teatteriryhmä Lentävä Lokki esityksellään Eila, Rampe ja palvattu onni. Esityksen olivat ohjanneet Raija ja Pentti Nokkala. Sama ryhmä voitti yleisön suosion vain muutama vuosi sitten; silloinkin Sinikka Nopolan tekstillä. Myös raati piti esitystä viihdyttävänä ja ennen kaikkea roolitusta täydellisenä. Toiseksi katsojaäänestyksessä tuli Kokkolasta saapunut Murto Ensemble esityksellä Täyspuuvillakuosi. Näytelmän on kirjoitanut Leo Okko ja ohjannut Liina-Maija Paavilainen. Kolmanneksi rankattiin Juhani Lompolon kirjoittama Tampereen Ylioppilasteatterin esittämä ja Disa Kamulan ohjaama Samurain rakkaus.
Työväen Näyttämöpäivillä katsomot täyttyvät vuodesta toiseen. Tänä vuonna katsojia esityksissä kävi lähes 3700, täyttöasteen ollessa 83,8 %.

TAPAHTUMIA

Teatteripäivät 2013: Suomalainen teatteri – jäätynyt myrsky? 10.-11.3.2013

Teatteripäivät ja Thalia-gaala kokoavat 10. - 11.3.2013 alan ammattilaiset Seinäjoelle.

Teatteripäivät järjestävät Teme, Näyttelijäliitto ja Seinäjoen kaupunginteatteri yhteistyössä Kierre-projektin, TAMK:n ja Tekijä-projektin, T7:n kanssa. Gaalan järjestelyissä on mukana laaja joukko teatterikentän toimijoita. Lisätietoja www.thaliagaala.fi

Sunnuntaina 10.3.2013 Teatterin tekemisen hierarkiat

Seminaari, osa I: Kun kansa saa vallan, kuka sen saa?
Paikka: Frami A / kulttuurituotannon esitystila, Kampusranta 9A.

10.30 Ilmainen bussikuljetus linja-autoasemalta, myös paluukuljetus esityksen jälkeen kaupungintalolle. Bussissa kyltti: TEATTERIPÄIVÄT
11.00 - 13.00 Kuningatarleikit -esitys, Teatteri Telakka. Ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja Antti Mikkola. Esitys kestää 2 h. Liput 18,- ammattilaiskortilla. Lippuvaraus pakollinen. Liput Kuningatarleikkeihin (06) 4162600
13.20 Siirtyminen bussilla Kaupungintalon valtuustosaliin
13.45-14.00 Teatteripäivien avaus: Näyttelijäliiton varapuheenjohtaja Juha-Pekka Mikkola ja Temen puheenjohtaja Reija Hirvikoski
Tervetuliaispuheenvuoro: teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valo
14.00 - 14.30 Keskustelua esityksen pohjalta. Antti Mikkola ja Mikko Bredenberg
14.30 - 15.45 Kansainvälinen vierailu- ja tekijäesittely: NO99 -teatterin taiteelliset johtajat Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper
15.45 - 16.30 Omakustanteinen ruokailu (esim. edullinen keittolounas teatterin Fazer-ravintolassa)

Thalia-gaala

17.00 - 20.00 Thalia-gaala Seinäjoen kaupunginteatterissa (Alvar Aallon katu 12, päänäyttämö).
Lippuvaraukset teatterilta (09) 6162 1411. Lisätietoja www.thaliagaala.fi

Maanantaina 11.3.2013 Teatterin tekemisen hierarkiat

Seminaari, osa II: Kun tekijä saa vallan, kuka sen saa?
Paikka: Seinäjoen Kaupunginteatteri, Alvar-sali
Keskustelun vetävät Juha-Pekka Mikkola ja Reija Hirvikoski.

10.15 - 11.00 Myrsky, prosessityöskentelyn demo. Teakin ja Aalto-yliopiston 2. vuosikurssin kuuden opiskelijan puheenvuoro.
11.00 - 11.15 Teatterin rakennemuutos ja johtaminen, Satu-Mari Korhonen
11.15 - 12.00 Edellisten puheenvuorojen pyydetyt kommentit mm. teatterinjohtaja Mikko Kouki, teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valo
12.00 - 12.30 Tauko
12.30 - 14.00 Keskustelu jatkuu
15.00 - 17.45 Myötätunto. Ohjaus Riko Saatsi. Teatterin verstasnäyttämö. Esityksen kesto 2 h.

Lippuvaraukset: hinta 18,- teatterin ammattilaisille, varaukset lipunmyynnistä (06) 416 2600

Matkat ja majoitus
Hotelli Cumulus
Cumulus Seinäjoki tarjoaa sopimushintaisia hotellihuoneita 69 €.
Sijainti: Kauppakatu 10, josta kaupunginteatterille 800m ja Vanhalle Teatterille 450m.

www.cumulus.fi, puh 06 418 6111, seinajoki.cumulus(at)restel.fi

Juna-aikatauluja mm.
Su 10.3. junat mm. Hki-Sjk 7.30 - 10.24 ja Oulu-Sjk 6.30 - 10.24

Ma 11.3. noin klo 18 lähtee junia eri puolille mm. Helsinkiin 18.26 - 21.52 ja Ouluun 18.13 - 21.31


Hungarian Showcase 2.-9.2013 Budapestissa

Unkarin Teatterikriitikoiden Kilta järjestää 2.-9.3.2013 Hungarian showcasen, jonka puitteissa se haluaa kerätä yhteen Budapestin laitosteatterien ja vapaiden teatteriryhmien parhaat esitykset ulkomaalaisten vieraiden nähtäviksi.

Hungarian showcase esittelee Budapestin teatteria festivaalivieraille, kuraattoreille, alan lehdistölle ja Unkarin teatterista kiinnostuneelle kansainväliselle yleisölle. Ohjelma sisältää esityksiä niin nimekkäiltä tekijöiltä kuin Viktor Bodó, Kornél Mundruczó, Béla Pintér, János Mohácsi sekä sellaisilta huomattavilta teattereilta kuin Unkarin Kansallisteatteri, Katona József-teatteri ja Örkény-teatteri.

Vieraat voivat seurata showcasessa esitettyjä esityksiä englanninkielisillä teksteillä tai dubattuna ja osallistua keskusteluihin esityksistä ja unkarilaisesta nykyteatterista.

Lisätietoja ohjelmasta: www.hungarianshowcase.com.

HAKUJA


Haihatuksen taideohjaajapankki avattu

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus on avanut taideohjaajapankin, jonne toivotaan taideohjaustyöstä kiinnostuneiden taiteen ammattilaisten tai opiskelijoiden ilmoittavan tietonsa.
Tietoa ja ilmoittautumislomake löytyy täältä www.haihatus.fi/72


Ramppikuumeen esityshaku on käynnissä helmikuun loppuun asti!

Ramppikuume - valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät Mikkelissä 26. - 28.4.2013.
Ramppikuumeen ohjelmallisen ytimen muodostaa valtakunnallinen nuorisoteatterikatselmus, johon valitaan kymmenkunta esitystä kahteen sarjaan. Katselmukseen valitut ryhmät saavat palautteen esityksestään teatterialan ammattilaisista koostuvalta raadilta. Jaossa on Ramppikuume-kiertopalkinto ja 1000 euron stipendi, 500 euron Leimahdus-stipendi sekä joukko erilaisia kannustusstipendejä.

Esityshaku katselmukseen päättyy 28.2. Katselmukseen voivat hakea kaikki 13 - 20 -vuotiaiden ryhmät ohjaajineen. Kokoonpanosta 1/3 voi poiketa mainitusta ikärajasta. Hakea voi myös vielä keskeneräisellä esityksellä. Kaikki hakijaryhmät saavat kirjallisen palautteen esityksestään, vaikka eivät tulisi valituksi katselmukseen. Hakuohjeet: www.ramppikuume.net.

Katselmuksen lisäksi tapahtumassa on työpajoja teatterin eri osa-alueilta. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtumaan ja työpajoihin 5.4. mennessä.
Osallistumismaksu: Luokkamajoitus pe-su 75 €/hlö, huonemajoitus 1HH 120 €, 2-3HH 95 €/hlö (huonemajoitus sis. liinavaatteet). Osallistumismaksu sisältää majoituksen, ruokailut, koulutuksen, esitykset ja muun ohjelman sekä Ramppikuume T-paidan.

Lisätietoja:www.ramppikuume.net


Esitelmä- ja työryhmäehdotuspyyntö Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville


Esitelmä- ja työryhmäehdotuspyyntö seuramme ensimmäisille Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville, Helsingin yliopistossa, Valtiotieteellisessä tiedekunnassa, 16.–17.5.2013 teemalla:

KULTTUURIPOLITIIKAN TUTKIMUS SUOMESSA 2013

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivillä kulttuuripolitiikkaa lähestytään monipuolisesti: yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen tutkimuksen ohella esimerkiksi taideyliopistoissa tehtävästä taiteellisesta tutkimuksesta ja kauppakorkeakouluissa tehtävästä
liiketaloustieteellisestä tutkimuksesta käsin. Tutkimuksen kohteena voivat olla kulttuuripoliittiset instituutiot, taiteilijapolitiikka, kulttuurin talous, paikalliskulttuurit, monikulttuurisuus, kulttuuriteollisuus, arjen kulttuuriset käytänteet, kulttuurin sääntely tai jokin muu kulttuuripoliittiseksi kokemasi teema.

Jos olet kiinnostunut pitämään esitelmän (paperin) tutkimuksestasi kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivillä, lähetä esitelmäehdotus 15.2.2013 mennessä osoitteella kptpaivat(at)gmail.com.

Esitelmäehdotuksessa tulee olla seuraavat tiedot:
• esitelmän tekijän nimi, oppiarvo, organisaatio, yhteystiedot ja sähköpostiosoite
• esitelmän otsikko
• 200–300 sanan kuvaus esitelmästä sisällöstä (sisältäen vähintään keskeiset tutkimuskysymykset)
• 3–4 avainsanaa

Päivien järjestelytoimikunta ilmoittaa hyväksymisestä 15.3.2013 mennessä. Esitelmistä kootaan sessiot avainsanojen ja sisällönkuvauksen perusteella. Päivien yhteydessä on mahdollista järjestää myös etukäteen koottuja pieniä työryhmiä. Myös nämä ehdotukset abstrakteineen jätetään 15.2.2013 mennessä. Päivien ohjelma julkaistaan maaliskuussa. Esitelmän pitäjä voi halutessaan toimittaa 6.5.2013 mennessä valmiin paperin julkaistavaksi järjestäjien avoimilla verkkosivuilla.

Lisätietoja: Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura,
Yhteys: siht. Jutta Virolainen, kulttuuripolitiikan.t.seura(at)gmail.com,
040-0579469 ja pj. Emilia Palonen, yliopistonlehtori (ma.), Politiikan ja talouden
tutkimuksen laitos, Valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, emilia.palonen(at)helsinki.fi, 040-5077198


Nes Residency at Gasworks, London

This new residency at Gasworks aims to support the development of art practices that might not normally thrive within existing residency models.

Applicants are invited to propose a series of exploratory works with public outcomes. Gasworks is looking for experimental practices, innovative and experimental approaches to contemporary performance, and proposals that question contemporary understandings of these terms.

With this new model, the residency can be less studio-based with process instead taking precedent, in the form of a series of 'events' or public outcomes, illustrating stages of work-in-progress. The resulting works could take the form of interventions, community or socially engaged projects, performances, workshops, ephemeral works, happenings, lectures, presentations, theatrical productions or other event-based activities.
The residency comprises:

 • accommodation and basic living expenses in London
 • modest materials/production budget
 • international (flights) and local (London transport) travel costs
 • a studio at Gasworks 
 • an artist's talk and Open Studio, or similar public presentations at Gasworks
 • administrative, pastoral and curatorial support from Gasworks

Deadline: 4 March.

Find all the details online.

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

Stella Polariksen viikonloppukurssit

Vuorovaikutuksen ja itsetuntemuksen kurssi

Päivät: 6-7.4.2013  klo 10-16
Hinta: 140 € (sis. 24% alv)
Ope: Opettajana on Stella Polariksen näyttelijä Kirsti Kuosmanen, 
joka on kokenut vuorovaikutuskouluttaja sekä hahmopsykoterapeutti.
Tavoite: Kurssilla tutustutaan rakentavan vuorovaikutuksen periaatteisiin improvisaation keinoin.
Hyvä itsetuntemus on avain toimivaan vuorovaikutukseen, joten teemme myös itsetuntemusta lisääviä terapeuttisia harjoitteita. Itsetuntemus on pohja myös hyvälle itsetunnolle. Harjoitukset ovat hauskoja, innostavia eivätkä vaadi mitään erityistaitoja.
Kenelle: kurssi sopii kaikille eikä vaadi erityistaitoja

Improvisaatio ja esiintymistaito II

Päivät: 20. – 21.4.2013 klo 10-16
Ope: Jami Hyttinen, näyttelijä ja kouluttaja
Hinta 140 e (sis 24% alv)
Sisältö: tavoitteena laajentaa ja syventää peruskurssilla opittuja vuorovaikutusvalmiuksia.
Kurssille tervetulleita kaikki peruskurssin käyneet.

Teatteri-improvisaatiokurssi
Päivät 25. – 26.5.2013 klo 10-16
Ope: Jami Hyttinen, näyttelijä ja kouluttaja
Hinta 140 e (sis 24% alv)
Sisältö: Tavoitteena improvalmiuksien laaajentaminen teatteri-improssa.
Erilaisten kohtaus- ja tunneharjoitusten avulla poistetaan esteitä onnistuneen ja nautinnollisen lavaimpron tieltä. Kurssi tarkoitettu improvisaatiota harrastaneille.

Lisätietoja:
Improvisaatioteatteriyhdistys Stella Polaris ry
tuottaja Kaarina "Sämpy" Etto
office +358 50 57 37 004
Kaarina +358 50 35 27 366
www.stella-polaris.fi
info(at)stella-polaris.fi

facebook: stellapolarisimprov  


Näyttämötaistelun kurssi 29.-31.3.2013, Vantaa


Näyttämötaistelun kurssi Vantaan tanssiopistolla. Opettajina Peppe Östensson ja Oula Kitti.

Lue lisää tiedotteesta Suomen harrastajateatteriliiton sivuilla.


5th Symposium on Instrumental and Vocal Pedagogy 22.-23.2.2013, at Sibelius Academy


Welcome teachers and students to the 5th Symposium on Instrumental and Vocal Pedagogy:  
Interdiciplinary collaboration in higher music education February 22-23, 2013

Guest speakers from Guildhall School of music and drama.
See more details and sign up by 17th February!

www.siba.fi/whats-on1/-/events/event/6921

TYÖPAIKKOJA


Rovaniemen Teatteri hakee työntekijöitä

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri on Suomen pohjoisin ammattiteatteri ja yksi maan viidestä alueteatterista. Teatterin toimintaa ylläpitää Lapin kuntien omistama Lapin Alueteatteriyhdistys ry. Teatterissa on noin 50 vakituista ja vuosittain noin 80 määräaikaista työntekijää. Haemme joukkoamme ja osaamistamme vahvistamaan uusia teatterintekijöitä.

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri hakee määräaikaisiin työsuhteisiin 1.8.2013 alkaen tai sopimuksen mukaan:

 • 2 nuorta naisnäyttelijää
 • 2 nuorta miesnäyttelijää
 • pukusuunnittelijaa
 • valaistuksen ja/tai äänitehosteiden suunnittelevaa mestaria, vahvuutena videotekniikan tuntemus 
 • alueteatterikuraattoria
  sekä
 • ohjaajaa 1.10.2013 alkaen

Kaikilta hakijoilta edellytetään teatterialan koulutusta ja kokemusta.

Lisätietoja antavat:
teatterinjohtaja Juha Vuorinen, juha.vuorinen(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 282 482
valo-äänisuunnittelijan osalta:
käyttöpäällikkö Tapani Pesola, tapani.pesola(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 698 284.

Hakemukset tulee lähettää 8.3.2013 klo 16 mennessä:
juha.vuorinen(at)rovaniemi.fi tai Rovaniemen Teatteri, PL 25, 96101 Rovaniemi


Teatteri Eurooppa Neljä hakee naisnäyttelijää

Teatteri Eurooppa Neljä hakee naisnäyttelijää syksystä 2013 alkaen.
Hakemukset ja tiedustelut osoitetaan Matti Hämäläiselle (p. 0400 592 399) ja ne voi toimittaa perille kirjeitse tai sähköpostitse.

Hakemukset postitse osoitteeseen:
Teatteri Eurooppa Neljä/Matti Hämäläinen
Kyllikinkatu 1 (Sepänkeskus), 40100 Jyväskylä
Kuoreen merkintä "Näyttelijähakemus".

Tai sähköpostitse osoitteella: matti.hamalainen(at)te4.fi
Otsikkokenttään merkintä "Näyttelijähakemus".Teatteri Mukamas hakee miesnäyttelijää

Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu ammattiteatteri, jonka esitykset pidetään Tampereen Pispalassa sijaitsevan kotinäyttämön lisäksi myös kiertueilla ympäri Suomen.
Tarjoamme haastavan ja monipuolisen paikan miesnäyttelijälle.

Työ alkaa 1.8.2013 ja jatkuu määräaikaisena 31.5.2014 saakka. Työn jatkumisen mahdollisuuksista neuvotellaan erikseen sopimuskauden aikana.

Hakuaika 28.2.2013 saakka.

Hakemukset ja lisätiedot: Teatteri Mukamas, Veronica Stycz, Pispalan valtatie 30, 33250 Tampere, veronica.stycz(at)teatterimukamas.com ja
puh. (03) 3124 1311.


Taiteen edistämiskeskus hakee henkilöstöhallinnon suunnittelijaa

Taiteen edistämiskeskus hakee hallintopalvelujen vastuualueen tiimiin henkilöstöhallinnon suunnittelijaa. Tehtäviin kuuluu henkilöstö- ja taloushallintoa. Suunnittelija toimii myös johtoryhmän ja johtajan sihteerinä.

Hakijalta odotetaan soveltuvaa hallinnollista tai kaupallista koulutusta sekä henkilöstöhallinnon työkokemusta, tavallisimpien toimisto-ohjelmien (Microsoft) hyvää hallintaa sekä erityisesti omatoimisuutta, vastuullisuutta ja positiivista asennetta työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Katsomme eduksi valtionhallinnon työkokemuksen sekä Rondo, M2, Tilha ja Optimize.Net -tietojärjestelmien osaamisen.

Virka on sijoitettu taiteen edistämiskeskuksen palkkausjärjestelmässä vaativuusryhmään 6 (tehtäväkohtainen palkanosa 2408,36€ /kk). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoritukseen perustuvaa palkanosaa enintään 45% tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Hakuaika päättyy 15.2.2013 klo 16:15.

Toivomme hakemuksia ensisijaisesti sähköisen rekrytointijärjestelmän www.valtiolle.fi kautta. Työavain 600-31-13.

Voit kuitenkin hakea virkaa myös toimittamalla hakemuksesi alla olevaan osoitteeseen. Sekä hakemuksessa että kirjekuoressa tulee mainita haettavan tehtävän työavain. Hakemuksia ei palauteta.

Taiteen edistämiskeskus
Vuorikatu 24
PL 185, 00101 Helsinki
 
Lisätietoja tehtävästä:
Hallintopäällikkö Risto Aakko
p. 0295 330 726


The National Theatre of Norway is looking for an Artistic Director

The National Theatre is Norway’s largest theatre and one of the country’s central cultural institutions. The theatre has approximately 240 employees, a 225 million NOK turnover and is annually visited by about 200 000 people. The National Theatre’s ensemble includes the country’s leading actors and the theatre possesses outstanding expertise in both a national and an international context.

Artistic Director

Employment period 1 January 2015 to 31 December 2020

For further information please contact Heidi Wiggen, phone (+47) 916 56 103, or Magne Amundsen, phone (+47) 916 56 101, at Visindi or chairman Anne Enger, phone (+47) 906 50 851. Please submit your application and resumé as soon as possible, and no later than 1 March 2013 via “Stillinger” at www.visindi.no