10.02.2012

TINFO-tiedote 6 / 9.2.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

 • Uudenmaan taidetoimikunta jakoi apurahoja taiteilijoille ja työryhmille
 • OKM jakoi rahaa kulttuuritilojen kunnostukseen ja perustamiseen lähes 6,8 miljoonaa
 • Rovaniemen Teatterin johtajaksi Juha Vuorinen
 • Johanna Sorjonen Kuopion kaupunginteatterin dramaturgiksi
 • Suomalaisen nukketeatterin päivä 11.2.
 • European Theatre Collective vierailee Tanskassa
 • TEHDAS Teatterin uudeksi johtajaksi valittu Timo Väntsi
 • Kulturforum.fi tarjoaa ilmaisen makkinointikanavatn Suomessa ja Ruotsissa
 • Työväen Näyttämöpäivien Tuoli-palkinto Pirstaleita-esitykselle

TAPAHTUMIA

 • Thalia-gaala 2012
 • Työhyvinvointiseminaari Kansallisteatterissa
 • Lapsille tanssia, oopperaa ja työpajoja Kansallisoopperassa
 • Keskustelutilaisuus taiteesta, brändäämisestä ja mielikuvista Kiasmassa 11.2.
 • TUOTTAJA 2020 - Loppuseminaari 14.3.2012

HAKUJA

 • TINFO-apuraha näytelmien käännöksille
 • Vaikuttava sirkus -hanke hakee projektiassistentin sijaista
 • Esiintyjähaku Barker-teatterin Incognito –iltamaan
 • Teatterikorkeakoulun hakujajat
 • Haku Kutomon vuoden 2012 Tanssi- ja esitystaiteen residenssiin
 • Teoshaku Runokuun ja Glorian Taiteiden yöhön
 • TNL:n Kevään projektiavustushaku
 • Kansainvälisen taidekilpailufestivaalin Bravo, Turku 2012!
 • Hakuaika Seinäjoen Harrastajateatterikesään on alkanut
 • Hakuaika Spotti-lasten teatteripäiville
 • NUIT BLANCHE etsii tapahtumaansa teoksia
 • Ibsen apuraha 2012
 • Haku Karibian kansainväliselle teatterifestivaalille

 

KOULUTUSTA

 • TNL:n Teatterin tekemisen kesäkurssi Vantaalla
 • Venäjäntaitoinen näyttelijä, hae kesäkouluun Venäjälle
 • Psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn kurssi Jyväskylässä
 • Kansainvälistä koulutusta näyttelijäntyön opettajille
 • Haku kansainvälisen kesäkouluun Istanbuliin 

 

 


 

·MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


ELÄKÖÖN TEATTERI & TANSSI & SIRKUS!

Nyt se on täällä. Uusi lehti. Ja ah, mitä sisältöjä ja upean ilmavassa ja hengittävässä visuaalisuudessa voinkaan lukea. Heti ahmin Marja Silden ”Vapaille vyöhykkeille”, jossa Kansallisteatterin Mika Myllyaho ja Zodiakin uuden tanssin keskuksen toiminnanjohtaja Raija Ojala pohtivat taideinstituutioiden toimintamalleja ja uusia yleisösuhteita. Juuri tällaisia kirjoituksia haluan kulttuurilehdestä lukea. ”Rohkenen väittää, että yksipuolisen autoritäärisesti tarjottu ja frontaalisesti vastaanotettava teostaide ei enää kauan kanna. Se ei riitä kiinnostamaan toisenlaisiin käyttöliittymiin kytkeytyneitä nuorempia sukupolvia.” Näin Raija Ojala. Keskustelua tulevaisuudesta pitää jatkaa.

 

VIVA VIVECA!

”Pitää säästää tulitikuissa ja ostaa samppanjaa.”(Vivica Bandler)

”Hän oli taiteilija, joka toi avantgarden Suomeen, mutta ymmärsi myös rahapussin päälle.” (Raija-Sinikka Rantala)

”Hän oli johtaja, jota yövartija luonnehti raportissaan joksikin suomenruotsalaiseksi, joka löytyi teatterinjohtajan huoneesta ja väitti olevansa teatterinjohtaja. Ja jota hänen näyttelijänsä lapsi väitti muumipeikoksi, joka pyytää isää puhelimeen.” (Raija-Sinikka Rantala)

”Hänellä oli kyky iskeä harvinaiset lahjakkuudet kirjailijoiden ja taiteilijoiden joukosta. Hän antoi meille itseluottamusta, karsi meiltä suojamekanismit ja hoiti niin syvä- kuin pintakastelunkin… Hänellä oli kotkankatse sille, mikä toimi näyttämöllä, mutta sen saavuttamiseksi rämmittiin improvisaation risukossa –kaikenlaista sitä kestettiin sen tähden että hänellä oli valtava intuitionsa suhteessa roolityöhön.” (Birgitta Ulfsson)

Kansainvälisen liikkuvuuden edistäjä TINFO hehkuttaa täysillä Teatterimuseon VIVA VIVICA  -näyttelyn ja  kosmopoliittisimman teatterinaisemme Vivica Bandlerin puolesta. Näyttely avautuu juuri nyt. Hienoa, että se on tehty. Ohessa olevat lainaukset löytyvät näyttelystä ja julkaisusta. En tiedä, kuvittelenko olevani Huvilakadun keittiössä. Missä suomalainen teatteri olisikaan ilman Vivica Bandleria – omassa umpiossaanko?

 

KULTTUURITILASTOT – 6 460 000 euroa

Kulttuuritilasto 2011 on jälleen ilmestynyt. Tämä jötikkä ilmestyy kahden vuoden välein ja tarjoaa kaikenlaista kiinnostavaa
Kiinnostavaa on esimerkiksi tietää, että kulttuurin toimialoilla työskenteli Suomessa vuonna 2009 94 000 henkeä, eli noin 4% koko työllisestä työvoimasta. Ruotsin, Tanskan ja Latvian ohella Suomen kulttuurityövoiman osuus koko työvoimasta oli EU-maiden korkein. Minusta se on hienoa. Sen kautta voidaan puhua kulttuurisesta yhteiskunnasta. Tiedän, tiedän. Meiltä valmistuu liikaa ammattikorkeakouluista väkeä. jne. jne. Mutta tämä 4% on mieletön kulttuurisen kansalaisyhteiskunnan voimavara.
Ja toinen kiinnostava seikka. 6 460 000 euroa. Tällainen oli se summa, jolla viisi suurinta säätiötämme tukivat näyttämötaidetta vuonna 2010. Yhteensä nämä säätiöt tukivat taidetta ja kulttuuria 70 miljoonalla eurolla. Viisivuotiskautena tuo summa oli kaksinkertaistunut. Entäs sitten? Mitäs tästä? Ajattelelen tämän kuuden ja puolen miljoonan olevan vapauttavaa rahaa. Se on vapaan vyöhykkeen rahaa. Se pitää sisällään suuren määrän sellaista taidetta ja kulttuuria, joka suuntautuu kokeiluihin ja näyttää tietä. Jotta tämä suhteellistuu johonkin, niin veikkaus- ja raha-arpajaisten voittovaroista kohdentui vuonna 2010 taiteeseen 209,3 miljoonaa euroa. 

Ja hienoa, että Suomen Teatterit ry. on jälleen tekemässä oman tutkimuksensa teatterikatsojista. On tärkeätä tietää, miten esimerkiksi digitaalinen kulttuuri on muuttanut tai muuttaa teatterissakäyntitottumuksia, siis ylipäätänsä live-kulttuurin katsomista tai miten vanhemmat kokevat lastenteatteritarjonnan.

 

VIHAPUHE JA SANANVAPAUS

Tampereen yliopiston journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa COMETissa tutkitaan, miten vihapuhe vaikuttaa keskustelukulttuuriin ja sananvapauteen. Siirtyvätkö aggression ilmaukset verkkosivuilta journalismiin? Uskalletaanko vihan ja pelon ilmapiirissä esittää kaikkia mielipiteitä? Kaventaako verkkosivujen moderointi sananvapautta? Ääritärkeitä kysymyksiä Suomessa, vaikka presidentinvaalikampanja toikin esiin avoimen Suomen.  Kiinnostavaa muutoin, kuinka teatterimme käsitteli vihaa jo pitkään ennen viimekeväistä jytkyä. Se vain todistaa, että teatterimme on kiinni nykyhetken todellisuudessa.  Ja jos haluatte tietää teatterin keinoin, mitä Unkarissa tapahtuu, kannattaa mennä katsomaan Béla Pintérin Muck Espooseen. Muck kertoo sen teatterin keinoin.

 

PIENI HELMI

On joitain pieniä kirjoja, joihin huomaan palaavani. Yksi niistä on Jean Genet´n Giacomettin ateljeessa, toinen Yoshi Oidan Näkymätön näyttelijä ja nyt olen saanut kolmannen. Jyrki Siukosen Vasara ja hiljaisuus. Lyhyt johdatus työkalujen filosofiaan (Kuvataideakatemia) on taiteilijan hieno puheenvuoro käsillä tekemiseen ja sitä kautta käsittämisen hiljaisesta tiedosta. Käsityö on ajattelua, se on käytäntöä ja teoriaa. Voiko tämän hienommin liikkua taiteen tekemisen maastossa. Juuri tällaista on taiteellinen tutkimus. Seesteistä ja kirkasta. Siellä ovat rinnakkain Tarzan, Vaahteramäen Eemeli, Heidegger ja Wittgenstein ja tietenkin kuvanveistäjät. Teos ilmestyi nyt sopivaan saumaan, kun samanaikaisesti seinäni toisella puolella Pekko Koskisen luotsaamana teatterintekijät pohtivat, miten sisällöt saataisiin jakoon.  ”Sanallistamisen sietämätön vaikeus ei ole mitään uutta.”

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 

 


   

 

·UUTISIA


Uudenmaan taidetoimikunta jakoi apurahoja taiteilijoille ja työryhmille

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuodelle 2012 yhteensä 204 500 euroa taiteen edistämiseen taiteilijoille ja työryhmille kohde- ja työskentelyapurahoina.

Taiteenaloittain myönnetyt apurahat jakautuvat seuraavasti: kuvataide 62 800 €, säveltaide 21 700 €, näyttämötaide 18 600 €, valokuvataide 18 100 €, ryhmä muut 17 700 €, muotoilu 15 600 €, elokuvataide 14 400 €, kirjallisuus 14 400 €, tanssitaide 13 900 € ja rakennustaide 7 300 €.
Apurahahakemuksia saapui taidetoimikunnalle 771 kappaletta ja haettu summa oli yhteensä 3 234 224 euroa.

Apurahansaajien nimet ovat nähtävissä Uudenmaan taidetoimikunnan internetsivuilla
  

 


 

 OKM jakoi rahaa kulttuuritilojen kunnostukseen ja perustamiseen lähes 6,8 miljoonaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 6 750 000 euroa valtionavustusta vuodelle 2012 kulttuuritilojen hankkimiseen, perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin.

Suurimpia avustuksen saajia ja kohteita ovat Kuopion kaupunki (kaupunginteatterin peruskorjaukseen 2 miljoonaa euroa), Lappeenrannan kaupunki (kaupunginteatterin uudisrakennushankkeeseen 2 miljoonaa euroa), Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiö (Kontulan ateljeetalon rakentamiseen 697 000 euroa) ja Närpiön kaupunki (kulttuurisalin rakentamiseen 500 000 euroa).

Avustusta myönnettiin kaikkiaan 16 hankkeelle veikkausvoittovaroista taiteen tukemiseen osoitetuista määrärahoista. Valtionavustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalain mukaisien kulttuuritoimintaa varten tarvittavien tilojen, valtionosuutta saavien museoiden, teattereiden ja orkestereiden tilojen sekä muiden valtakunnallisesti merkittävien kulttuuritilojen perustamis- ja peruskorjaushankkeisiin.  

Myönnetyt avustukset (pdf) 

 


 

 Rovaniemen Teatterin johtajaksi Juha Vuorinen

Lapin Alueteatteriyhdistyksen hallitus on valinnut Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin johtoon 1.8.2012 alkaen Juha Vuorisen (FM).

Vuorinen on toiminut viimeiset neljä vuotta Kemin kaupunginteatterin johtajana. Aiemmin hän on toiminut mm. vt. teatterinjohtajana Mikkelin Teatterissa ja ohjaaja-taiteellisena johtajana Forssan teatterissa. Rovaniemellä hän on ohjannut aiemmin Lapin ylioppilasteatterissa ja Konttisen kesäteatterissa.

Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin johtajan paikka on ollut avoimessa haussa 24.12.2011 – 25.1.2012. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 12. Lapin Alueteatteriyhdistys ry:n hallitus haastatteli viittä hakijaa.
Teatterin johdossa on tällä hetkellä kaksikko Atro Kahiluoto – Vihtori Rämä. Heidän kaksivuotinen määräaikainen sopimuksensa täyttyy 31.7.2012, eivätkä he käytä sopimukseen kuulunutta optiovuotta.

Lisätiedot: Lapin Alueteatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Maarit Airaksinen, puh. 040-730 1989
Kirsi Inari Jääskö
http://www.rovaniementeatteri.fi/

  

 Johanna Sorjonen Kuopion kaupunginteatterin dramaturgiksi

FM Johanna Sorjonen on valittu Kuopion kaupunginteatterin uudeksi dramaturgiksi, ja hänet on kiinnitetty 1+1 -sopimuksella elokuun 2012 alusta nykyisen dramaturgin Marita Jaman jäädessä eläkkeelle.

Johanna Sorjonen on toiminut muun muassa esittävien alojen läänintaiteilijana Pohjois-Savon taidetoimikunnassa sekä yhteisötaiteilijana Kuopion kaupungin palvelukeskuksissa. Kuopion kaupunginteatterille Sorjonen käsikirjoitti ja ohjasi vuonna 2007 Pesäjuuri -näytelmän ja 2011 hän ohjasi Requiem - Sydämen rukous -esityksen.
 
Lisätietoja:
Maija Voutilainen, maija.voutilainen(at)kuopio.fi

  

 Suomalaisen nukketeatterin päivä 11.2.2012

Maailman nukketeatteriväen yhteistyöjärjestö UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) perustettiin Prahassa 1929. UNIMA toimii poliittisista, uskonnollisista ja rodullisista tavoitteista riippumatta nukketeatterin edistämiseksi kaikkialla maailmassa. http://www.unima.org/

Järjestöön kuuluu tuhansia nukketeatteritaiteilijoita yli 90 maasta kaikilta viideltä mantereelta ja se on saanut UNESCO:n C/NGO-statuksen, minkä mukaisesti se on teatterialalla itsenäiseksi ja tärkeäksi tunnustettu maailmanjärjestö. 

Suomen UNIMA r.y. perustettiin 11. helmikuuta 1984. Kyseisenä päivänä vietetään Suomalaisen nukkeatterin päivää. Päivää juhlistetaan antamalla Nukketeatterijulistus, jonka on kirjoittanut vuoden 2010 Nukketeatteriteko-palkittu Satu Paavola.

Vuoden 2011 Nukketeatteriteko palkitaan tänä vuonna Thalia-gaalassa 11.3.

Lisätiedot: Johanna Uusiranta, unimafinland(at)gmail.com, puh. 046 811 4024 

NUKKETEATTERIJULISTUS 2012

Meillä kaikilla on tarina, jonka me joskus haluaisimme tulevan kuulluksi. Aivan oma ja erityinen tarina. Useimmat meistä myös haluavat kuulla niitä, aina uusia ja erilaisia. Koskettavia ja viihdyttäviä tarinoita, pienistä ja suurista aiheista. Me haluamme kuulla tarinoita, jotka saavat meidät pysähtymään hetkeksi ja siirtymään jonkun toisen maailmaan. Sellaiseen toiseen maailmaan, josta voi löytää myös itsensä.

Teatterissa tarinat ovat usein samoja mutta jokaisessa esityksessä ne ovat aina erilaisia, yhden hetken tulkintoja. Teatteri on hetken taidetta, joka elää vain sen tuokion, kuin me täällä ja te siellä  yhdessä sovimme. Me asetumme yhteisesti tarinan äärelle ja tästä tarinasta tulee aivan erityinen. Se saattaa olla sama, jonka olet joskus jo kuullut tai joskus jo esittänyt, mutta tänään täällä se on meille eri ja erityinen, koska tässä tarinassa meidän kaikkien täällä olevien tarinat kohtaavat.

Erityinen on myös se nukke tai esine, joka meille tarinan kertoo tänään. Tässä tarinassa nukke on aina sama mutta jokaiselle katsojalle se on kuitenkin aina eri.
Nukke kertoo meille monta sellaista tarinaa, joita ihminen ei voi kertoa toiselle. Nukke kertoo sellaisetkin tarinat, jotka eivät ehkä muuten uskalla tulla kuulluksi. Sellaisten tarinoiden kertomisessa nuket ovat paljon parempia kuin ihmiset, joiden tarinoita ne kertovat.
Tämän tarinan me haluamme tänään tulevan kuulluksi ja olemme iloisia siitä, että te haluatte sen kuulla.

Hyvää nukketeatteripäivää kaikille!

 - Satu Paavola -


 

  European Theatre Collective vierailee Tanskassa

FINNPHONIA no. 5.0 yhdistelee ääntä, musiikkia ja visuaalisia elementtejä suomalaisrunoilijoiden teksteihin. Englannin- ja suomenkielinen esitys nähdään Århusin Ambassaden-teatterissa 7.-8. helmikuuta yhteistyössä romanialaisen Monday Theatre @ Green Hours kanssa. FINNPHONIA no. 5.0:n ohjauksesta ja videoinneista vastaa David Kozma, musiikista Romulus Chiciuc. Näyttelijänä on  Salla Kozma. 

Vuodesta 2006 Helsingissä toimineen ETC:n perustajat ovat Suomesta, Romaniasta, Tanskasta ja Norjasta. www.theatrecollective.com/

 


TEHDAS Teatterin uudeksi johtajaksi valittu Timo Väntsi

TEHDAS Teatterin uudeksi johtajaksi valittu Timo VäntsiTurkulaisen TEHDAS Teatterin kahdestoista toimintavuosi on käynnistynyt. Teatterin uudeksi johtajaksi on valittu turkulainen nukketeatteritaiteilija ja -ohjaaja Timo Väntsi (45). Väntsi astuu tehtäväänsä viimeistään kesällä 2012, jolloin nykyisen johtajan Jaakko Kuusen kausi TEHDAS Teatterin johdossa päättyy. Teatterin hallitus ja jäsenkokous tekivät valinnan yksimielisesti.

Timo Väntsi on työskennellyt näyttelijänä, käsikirjoittajana, ohjaajana ja nukenrakentajana. Lisäksi hän on toiminut nukketeatteriopettajana ja -kouluttajana (mm. Turun Taideakatemia) sekä kulttuurialan asiantuntijatehtävissä (nukketeatterin läänintaiteilija V-S Taidetoimikunta 2007-2009). Tiedote (pdf)
 


  Kulturforum.fi tarjoaa ilmaisen markkinointikanavan Suomessa ja Ruotsissa

Viime vuonna avattiin sivusto kulturforum.fi, joka tarjoaa kulttuurialan toimijoille ilmaisen markkinointikanavan. Nyt foorumia markkinoidaan myös Ruotsissa, ja siitä vastaa Ruotsissa asuva henkilö, jolla on laaja-alainen kulttuurikentän tuntemus. Tulevan kuukauden aikana markkinointi keskittyy näyttämö- ja esittävän taiteen verkostoihin ja järjestöihin.
Käytä siis mahdollisuutta ilmaiseen markkinointiin ulkomaille!
Rekisteröinnin jälkeen voit vapaasti tallentaa foorumille profiilejä ja ilmoituksia. Profiileissa lähtökieli on ruotsi, ja sen lisäksi kuusi muuta kielivaihtoehtoa. Ilmoitukset voivat olla valitsemallasi kielellä ja valitsemallesi ajalle.

Palvelun tarjoaa ruotsinkielinen kulttuuriverkosto Produforumin valtakunnallinen projekti. Produforum tulee markkinoimaan sivustoa Ruotsin lisäksi myös muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan.  


 

Työväen Näyttämöpäivien Tuoli-palkinto Pirstaleita-esitykselle

36. Työväen Näyttämöpäivät päättyivät Mikkelissä sunnuntaina 29.1.2012 iloisissa merkeissä.
Päivät keräsivät jälleen kerran runsaan joukon teatterinälkäisiä katsojia Mikkeliin. Kävijöitä katsomoissa oli noin 3500. Liput kävivät hyvin kaupaksi ja suuri osa esityksistä oli loppuunmyytyjä.

Yleisöäänestyksessä kolmanneksi sijoittui tamperelaisen Legioonateatterin ja Ämmässuon teatterin esitys Vastakkainasettelu (13,7% annetuista äänistä), toiseksi jyväskyläläinen Vastavoima esityksellään Touched for the very first time (23,2% annetuista äänistä) ja voitto meni täpärästi mikkeliläisen ryhmän Suomen Parhaan Poikateatterin esitykselle Pirstaleita (23,3% annetuista äänistä) ja niinpä Poikateatterilaiset saivat haltuunsa kiertopalkintotuolin seuraaviin Näyttämöpäiviin asti. Seuraavat eli 37. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 25.–27.1.2013. www.tnp.fi


 

·TAPAHTUMIA


Thalia-gaala2012

Thalia-gaala järjestetään kolmatta kertaa sunnuntaina 11.3.2012 klo 19.00 Svenska Teaternissa Helsingissä. www.thaliagaala.fi


Työhyvinvointiseminaari Kansallisteatterissa

Asiantuntija-alustuksia ja keskustelua työhyvinvoinnista. Miten tunnistan hyvinvoinnin merkit? Mitä on työhyvinvointi? Ohjelmassa oman hyvinvoinnin ja voimavarojen tunnistamista ja ymmärtämistä osana työyhteisöä. Kaikille avoin seminaari pidetään maanantaina 12.3. klo 10–13 Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Järjestäjinä ovat yhteistyössä STEFI, Teatterikeskus, Teme ja TNL.

  


 Lapsille tanssia, oopperaa ja työpajoja Kansallisoopperassa

Kansallisoopperan talvi tarjoaa lapsille monipuolisesti nähtävää, kuultavaa ja koettavaa. 5–6-vuotiaille on tarjolla taidetuokioita, jotka innostavat oman tekemisen kautta oopperaan ja balettiin liittyvien eri taiteenlajien pariin. Lasten taidetuokiot käynnistyivät Oopperan lämpiössä jo alkutalvesta musiikin, teatterin ja puvustuksen parissa. Kevään ajan jatketaan kuukausittain vaihtuvilla teemoilla: puolentoista tunnin taidetuokioissa perehdytään vuoroin tanssin, maskeerauksen, musiikin ja lavastuksen maailmaan. Myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan puuhaamaan. Myös suositut 4–8-vuotiaille suunnatut esitykset jatkuvat oopperan lämpiössä. Lisätietoa tästä (pdf)
    


 

Keskustelutilaisuus taiteesta, brändäämisestä ja mielikuvista Kiasmassa 11.2.

SARVin (Suomen arvostelijain liiton) kuvataidejaos järjestää keskustelutilaisuuden
taiteesta, brändäämisestä ja mielikuvista lauantaina 11.2. klo 14-16 Kiasman Seminaaritilassa.

Puhujina kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, kirjailija Anna Kortelainen, markkinoinnin
ja viestinnän konsultti Markus Leikola sekä Hasan & Partnersin toimitusjohtaja
Eka Ruola. Puhetta johtaa taidehistorioitsija Juha- Heikki Tihinen.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kiasman kanssa.
Tilaisuus on kaikille avoin.  


 TUOTTAJA 2020 - seminaari 14.3.2012


klo 13.00 - 17.00 Paikka: Yrjönkatu 18, 00120 Helsinki

Tuottaja 2020 kehityshanke on ennakoinut kulttuuritapahtumien tuotannon muutoksia ja niiden myötä tulevia osaamishaasteita kolmen vuoden ajan. Hankkeessa on tehty 12 julkaisua ja tässä seminaarissa julkaistaan hankkeen kokoava kirja: Tuottaja 2020. Kurkistuksia kulttuurituottajan tulevaisuuteen (Leena Björkqvist, Katri Halonen, Laura-Maija Hero, Juha Iso-Aho, Outi Teye, Pekka Uotila, 2012). Kirja jaetaan seminaarin osallistujille.
Tilaisuudessa on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla hankkeen tulokset tiivistetysti ja keskustella kulttuurikentän tulevaisuudesta.
Mukaan mahtuu 160 ilmoittautunutta. Tilaisuus on maksuton.
Ilmoittautuminen 9.3.2012 mennessä. Ilmoittautumislomake löytyy tästä.

Aamupäivällä ennen seminaaria järjestetään Duaalista duettoon - Kulttuurin välittäjäportaan tutkija- ja kehittäjätapaaminen. Tapaamisessa esitellään amk, yamk ja pro gradu -töitä ja keskustellaan niistä. Seminaari on suunnattu ensisijaisesti alan loppuvaiheen opiskelijoille sekä opinnäytetöiden ohjaajille. Mutta myös muut ovat tervetulleita. Mukaan mahtuu 40 ilmoittautunutta.

Lisätietoja: tanja.juntto(at)metropolia.fi 

  


 

 


 

·HAKUJA


TINFO-apuraha näytelmien käännöksille

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus jakaa tänäkin vuonna apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksille. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaryhmä kokoontuu vuosittain 4-5 kertaa. Tutustu hakuohjeisiin ja -lomakkeeseen tästä.  

 


 


Vaikuttava sirkus -hanke hakee projektiassistentin sijaista

Tutkivan teatterityön keskus palkkaa PROJEKTIASSISTENTIN
kokoaikaiseen, määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 19.3.2012 - 15.2.2013.

Tutkivan teatterityön keskus on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterinyksikön tutkimuskeskus, jonka toimintaan osallistuu myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

Vaikuttava sirkus -hankkeen projektiassistentin tehtävänä on projektin työseminaareissa olevien esittelypäivien suunnittelu, seminaareihin ja ohjaajavaihtoihin liittyvät käytännön järjestelyt, hankkeen nettisivujen päivittäminen ja  projektipäällikön avustaminen hankkeen hallinnollisissa tehtävissä. Lue lisää!

   


 

Esiintyjähaku Barker-teatterin Incognito –iltamaan

Incognito-iltamissa voit esittää idea-asteella olevia kokeiluja sekä valmiita pienimuotoisia teoksia.

Incognito-iltamat la 18.02.2012 klo 20.00 alkaen Barker-teatterilla
(Virusmäentie 65, Turku/Raunistula, bussit 14 & 15)

Iltama on avoin kaikille taiteenaloille.
Performanssia, tanssia, sirkusta, runoutta, musiikkia.
Tule luomaan kanssamme huikeaa klubia !

Laita lyhyt ehdotus sunnuntaihin 12.02.2012 mennessä osoitteeseen info(at)barkerteatteri.fi
Esitettäväksi valitaan kymmenisen ehdotusta. Iltama on ensisijaisesti suunnattu ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville.

Lisätietoa: www.barkerteatteri.fi

 

 


 


Teatterikorkeakoulun hakuajat

Teatterikorkeakoulussa vuonna 2012 kolmi- ja viisivuotisten koulutusohjelmien hakuaika on 5.– 16.3.2012. Kaksivuotisten maisteriohjelmien ja maisteriopintojen hakuaika puolestaan on 6.–24.2.2012. Lisätietoa http://www.teak.fi/.

Hakijan oppaasta saat lisätietoja opinnoista. Hakijan opas on Teatterikorkeakoulun www-sivuilla www.teak.fi/Pyrkiminen 
 

 


 

 

Haku Kutomon Tanssi- ja esitystaiteen residenssiin

Ehkä-tuotanto järjestää kolmiviikkoisen Tanssi- ja esitystaiteen residenssin Kutomolla Turussa 30.7.-18.8.2012. Residenssin hakuaika on 1.-29.2.2012.

Residenssi sisältää työskentelytilan, majoituksen ja korvauksen matkakuluista sekä work-in-progress -esityksen toteuttamisen residenssijakson päätteeksi.

Residenssiin voivat hakea Suomessa toimivat tanssi- ja esitystaiteen ammattilaiset. Etusijalla ovat ulkoturkulaiset hakijat.

Hakijana voi olla taiteilija tai työryhmä. Vapaamuotoisen hakemuksen tulee sisältää yhteystiedot, työsuunnitelma, taiteilijan/työryhmän jäsenten ansioluettelot sekä työnäyte-DVD.
Hakemus tulee lähettää postitse 29.2.2012 mennessä osoitteeseen:

Lisätiedot:
ehkatuotanto(at)gmail.com
www.ehka.net/residenssihaku-2012

  

Teoshaku Runokuun ja Glorian Taiteiden yöhön

Helsingin ainoa kirjallisuusfestivaali Runokuu järjestetään tulevana kesänä 23.8.–29.8.2012. Festivaali käynnistyy Taiteiden yönä torstaina 23.8. Kulttuuriareena Gloriassa järjestettävällä monitaiteisella karnevaalilla, jonka ajatuksena on koota saman katon alle lukuisia kiinnostavia esityksiä eri taiteenaloilta.

Etsimme performatiivisia, yllättäviä, monitaiteisia ja mahdollisesti kirjallisuuteen tai kuvallisuuteen liittyviä esityksiä, työpajoja ja teoksia. Runokuu-festivaalin teemana vuonna 2012 on kuvallisuus, mutta kaikkien Glorian illan esitysten ei ole välttämätöntä liittyä annettuun teemaan.

Gloria Kulttuuriareenassa on käytettävissä monipuolinen valo-, video- ja äänitekniikka, sekä runsaasti lava- ja lattiapinta-alaa. Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät tai yhteisöt. Ehdotuksia otetaan vastaan 29.2.2012 asti.

Festivaalia koordinoivat Nuoren Voiman Liitto ja Helsingin kaupunginkirjasto. Lisätietoja: www.runokuu.fi

 


 TNL:n Kevään projektiavustushaku

Ensi-illat ajalla elokuu – joulukuu 2012: hakuaika päättyy 30.4.2012. Tässä haussa voivat olla mukana ne teatterit, joille on myönnetty avustus viimeksi syksyllä 2009 tai sitä aiemmin. Lisätiedot ja lomake löytyvät TNL:n nettisivuilta www.tnl.fi.

 


 

Kansainvälisen taidekilpailufestivaalin Bravo, Turku 2012!

Kansainvälinen lasten, nuorten ja vähän vanhempienkin taidekilpailu järjestetään Turussa jo kolmatta kertaa. Järjestelytoimikunta kutsuu Teidät, henkilökuntanne tai oppilaanne mukaan festivaalitapahtumaan Työväenopiston juhlasaliin (Kaskenkatu 5).

Yleisöllä vapaa pääsy
lisätietoa: puh. +358 50 523 82 57
info(at)semconsulting.fi
Tarkemmin www.semconsulting.fi

  

 Hakuaika Seinäjoen Harrastajateatterikesään on alkanut

Valitsijana toimii vuonna 2012 ohjaaja Lauri Maijala.
Haku päättyy 18.3. Hakulomake löytyy tästä.  


 Hakuaika Spotti -lasten teatteripäiville

Spotti -lasten teatteripäivät järjestetään 4.-6.5.2012.
Hakuaika on 15.3.2012 saakka. Hakulomake löytyy tästä.
www.shtl.fi/spotti

 


 


NUIT BLANCHE etsii tapahtumaansa teoksia

Sponsored by the City of Brussels, NUIT BLANCHE highlights every first Saturday in October dozens of sites across the capital as it presents a variety of contemporary artistic creations at night. The 2012 edition will be held on 6 October.Cultural venues, shop windows, school playgrounds, car parks, churches, stations, fountains, streets and squares… In offering a series of artistic works closely related to the sites in which they are presented, NUIT BLANCHE sheds new light on familiar places and is an invitation to discover sites that the public usually have little or no chance to see.

This call for projects is addressed to budding as well as established artists. So send us your innovative or interactive projects that appeal to the imagination. The NUIT BLANCHE team will support you throughout the process, helping you with the practicalities of presenting your vision (administrative aspects, liaising with sites and neighbourhoods, etc.).

Go to www.nuitblanchebrussels.be to download the call for projects. Files must be sent by Monday 19 March 2012 at the latest.

 


 


Ibsen apuraha 2012

The Ibsen Scholarships award innovative projects in the field of drama and performing arts and projects that act as incentives for critical discourse in regards to existential and society-related subject matters concerning Henrik Ibsen and his plays.

Scholarship funds amount to 1,000,000 NOK (approx. 130.000 Euro/170.000 US Dollars) will be awarded projects worldwide. Scholarships are applicable to individuals, organizations or institutions within the artistic and cultural community.

The Ibsen Scholarships are awarded annually and the applications are subject to scrutiny by an appointed jury. The Ibsen Scholarships were initiated  by the Norwegian government and will be handed out for the 5th  time in 2012. Ibsen Awards has till now handed out 15 scholarships to projects in 11 different countries.

The application deadline for The Ibsen Scholarships is April 30th, 2012.
The winners of The Ibsen Scholarships 2012 will be presented at Skien International Ibsen Conference on September 10th and 11th  in Skien, Norway. 
For further information:  www.ibsenawards.com
 

 


 

 Haku Karibian kansainväliselle teatterifestivaalille

Festival Internacional de Teatro del Caribe järjestetään Santa Martassa Kolumbiassa 3.-7.syyskuuta 2012. 

Festivaalista on muodostunut näyttämö Kolumbian ja muiden maiden väliselle vuorovaikutukselle ja sen peruselementtinä on ollut kansojen välisen suvaitsevaisuuden, kunnioituksen sekä ilmaisun monimuotoisuuden tunnustaminen.

Festivaalin ohessa järjestetään myös työpajoja, kokoontumisia sekä mestariluokkia.
Tämänvuotisella festivaalilla etsitään nykypäivän teatteria, sen päämääriä, kehitystä, kertomuksia, puhuttelua, jotta saataisiin vastaus kysymyksiin: Missä olemme? Mitä teemme? Mikä meitä huolestuttaa, mikä meitä innostaa? Kuinka ja missä sen teemme?

Jos haluatte osallistua festivaalille, ehdotuksenne pitää lähettää ennen 30.3., ja sen pitää sisältää: Tekniset tiedot, Ryhmän ja Ryhmän johtajan/ohjaajan CV, Teoksen lyhennelmä, Min. 10 minuutin video, sekä 5 korkean resoluution kuvaa

Lisätietoja:
LUZ PATRICIA MORENO LINERO
Directora Festicaribe
Calle 16  No. 5-10
Teléfono: 57 5 - 4311281
Email: fecaribe(at)hotmail.com 

 


 

 

·KOULUTUSTA


TNL:n Teatterin tekemisen kesäkurssi Vantaalla

TNL järjestää kokonaisvaltaisen, täyden kolmen päivän TEATTERIN TEKEMISEN kurssin 6.-8.7.2012 Vantaalla. Kurssilla työskentelee neljä ryhmää, joissa kussakin: käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijöitä ja tekniikkaa (valo ja ääni). Kurssimaksu 130 € (sis. opetuksen ja yhden lounaan / päivä). Ilmoittautuminen 2.5.2012 mennessä.  Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Mikko Väänänen, puh. 09 2511 2170 tai mikko.vaananen(at)tnl.fi.
www.tnl.fi/ 


 Venäjäntaitoinen näyttelijä, hae kesäkouluun Venäjälle

Venäjän teatteriunioni järjestää 29.5.-29.6.2012 kansainvälisen kesäkoulun, johon se kutsuu ulkomaisia, venäjäntaitoisia näyttelijöitä. Näyttelijöiden kesäopetus on tarkoitettu alle 35-vuotiaille ammattilaisille. Koulutus tapahtuu Zvenigorodin kaupungissa, joka sijaitsee Moskovan alueella.

Järjestäjä vastaa kurssilaisten majoituskuluista. Niinikään opetus ja kurssin oheisohjelma ovat valituille osallistujille maksuttomia.

Hakemukset lähetetään 29.2.2012 mennessä osoitteella: letostd2012(at)gmail.com.
Lisätietoja (venäjäksi): www.schoolstd.ru sekä liitteestä (pdf)  

 

Psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn kurssi Jyväskylässä

Jyväskylässä järjestetään syyskuusta 2012 elokuuhun 2013 asti kestävä Tanssi-liiketerapian erikoistumiskoulutus 1 - Psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn perusteet. Opintojen laajuus on 30 op.

Koulutuksen kohderyhmänä ovat sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan sekä tanssi- ja liikunta-alan ammattihenkilöstö kunnissa, kuntayhtymissä, sairaanhoitopiireissä, järjestöissä, oppilaitoksissa ja muissa julkisissa ja yksityisissä yhteisöissä.
Pääkouluttajina toimivat LitT, FM Maarit Ylönen ja FT Marko Punkanen.

Hakuaika päättyy 31.5.2012. Hakulomakkeen voit tilata Eino Roiha –instituutin toiminnanjohtajalta Risto Jukkolalta, p. (014) 260 1361, 040 5514767 tai risto.jukkola(at)jyu.fi tai ladata osoitteesta www.ers.fi.

  


 

 Kansainvälistä koulutusta näyttelijäntyön opettajille

Education Plus for Acting Teachers
International Master Seminar for Theatre Training
Berlin, 1st -  5th of May 2012
 
The artistic director Dr. Jurij Alschitz invites acting teachers to participate in a seminar about innovative ways in acting pedagogy through the Training.  The intensive seminar examines training as the main method of education and will focus on the following subjects:
 
• Philosophy, theory and practice of Training
• the composition of a Training, its rules and principles
• creation and development of exercises, the system of exercises
• exercises as main language of the teacher
  
During the next three years, AKT-ZENT will conduct several Master Programmes for Acting Teachers in the frame of the ITI project “The Theatre Training Library / Laboratory”. These Master Programmes will have different formats and take place in Russia, Korea, Philippines, Bangladesh/India, Burkina Faso, and Mexico. The Mexican programme will start in August 2012 as a pilot project to develop the first M.A. programme for acting teachers.
The Mexican Master Programme has a few places reserved for European participants. 
   
Seminar fee: 300.00 €
Application: Please send with your application, a letter of motivation, a picture and CV.  

Please have a closer look for the whole programme at: wttl.theatreculture.org 

 

 


 

  Haku kansainvälisen kesäkouluun Istanbuliin  

Call for Participation in International Theatre Summer School within the project
“Stars and acrobats-forms of theatre between Turkey and the EU”

The International Theatre Institute (ITI) is launching a call for participation in the theatre Master Class and Open Class sessions within the International Theatre Summer School that will be held in Istanbul in June/July 2012.

Applicants must submit the following documents electronically (in English) to this e-mail address p.hristova(at)iti-worldwide.org by 1st April 2012, 12 noon CET, at the latest:
- An updated CV, including a phone number and email address
- A short letter of motivation (max. 400 words), specifying:
- what you expect to take away from the programme
- the Class you are applying for: Master or Open Class or both
Important: Basic working knowledge of English is required
All correspondence will be per e-mail only, unless a specific request has been made to the organizers.
The Evaluation Committee will contact selected applicants in April 2012.
For further details please contact (in English): p.hristov(at)iti-worldwide.org

 

The International Theatre Summer School (pdf)

 


 

 

TEHDAS Teatterin uusi johtaja

Tuottaja 2020 loppuseminaari

Kesäkoulu Venäjällä

Spotti ilmoittautumislomake

Kansallisooppera tiedote

Uudenmaan taidetoimikunnan myöntämät apurahat

Shkt-hakulomake

Kansainvälinen kesäkoulu