30.03.2011

TINFO-tiedote 7 / 18.2.2011

Merkintöjä Hanna Helavuoren työpäiväkirjasta 

Uutisia
Thalia-gaala 27.3. Oletko hankkinut jo lippusi?
TINFO-apuraha näytelmien käännöksille
Katsojatilastot (VOS-teatterit) 2010 ovat valmiit
Suomalais-ruotsalainen teatteriyhteistyöhanke on laajentunut
Samuel Huberin Taidesäätiön apurahan saajat 2011
Sirkuksen tiedotuskeskus muuttaa
Sirkuksen tiedotuskeskus kritisoi voimakkaasti Taiteen keskustoimikunnan tekemää päätöstä lakkauttaa sirkustaiteen jaosto
Dancing Moominvalley vastaanottaa Shanghain Maailmannäyttelyn 2010 kulttuuripalkinnon
Tero Saarinen Company Culture in Motion -konferenssissa

Tapahtumia
Todellisuuden Tutkimuskeskuksen 10-vuotisjuhlavuosi pamahtaa näyttävästi käyntiin lauantaina 26.2.
Teatterimuseon Kuulitko?-näyttely kutsuu kuulemaan ja kuuntelemaan
KUULOKULMIA-seminaari 4.3.2011
Sopukan keskustelutilaisuudet
Tiede ja taide keskustelevat Tanssiteatteri Erissä
Taidekilpailufestivaali Bravo, Turku 2011

Hakuja
Sosiaalinen Sirkus -hanke hakee projektiassistenttia
Kuopion Uusi Kesäteatteri etsii koreografin assistenttia
Skånes Dansteater söker repetitör/ensemble coach
Itäinen tanssin aluekeskus julistaa Yksin sateessa? -festivaalin teoshaun auki
Lyhytaikaisen verkostotuen hakukierros on auki
Kulttuuri- ja taideohjelman hakukierros on auki
Call for Mais Imaginarius, International Festival of Theatre and Street Performances
2011 Cultural Policy Research Award: Call for applications now open!

Koulutusta
Teatterikorkeakoulussa haku tänä keväänä 13 koulutusohjelmaan - tarjolla paljon muutakin kuin näyttelijäntyö
Uudistuva johtajuus järjestöissä - täydennyskoulutusohjelma
Artistic impressions through touch -työpaja
Kulttuurimatkailun osaaja -koulutus käynnistyy

 


 

* Merkintöjä Hanna Helavuoren työpäiväkirjasta

SELONTEKO JA TOIMENPITEITÄ
Kulttuurin tulevaisuusselonteon päätösseminaariin kokoontui kuluneella viikolla sankka joukko. Valtioneuvoston selonteko kulttuurin tulevaisuudesta (OKM:n julkaisuja 2011:8) antaa osviittaa siitä, mihin ollaan menossa. Julkaisuun sisältyvät myös eduskunnan sivistysvaliokunnan kannanotot ja konkreettiset ehdotukset. Sivistysvaliokunta ehdottaa mm. että taiteilijoiden sosiaaliturvaa kehitetään, vahvistetaan taito- ja taideaineiden asemaa ja valmistellaan esitys taiteen keskustoimikunnan muuttamiseksi taiteen edistämiskeskukseksi.

Valmistelemisen hetki on nyt. Hallitusohjelmia luonnostellaan yhdellä ja toisella kirjoituspöydällä. Nyt voi vaikuttaa. Viimesyksyisessä työtapaturmassa pesuveden mukana mennyt lapsi otetaan takaisin. JEEJEE!

KYNNYSKYSYMYS
Runsautta on helppo jakaa. Viime vuodet ovat olleet kulttuurin valtion rahoituksen kannalta suotuisia. Monia kuoppakorotuksia on saatu tehdyksi. Kiitos rahapeleille. Mitä tapahtuu, jos tätä rahasampoa ei enää joskus olisikaan. Mikä on plan B, if shit happens to happen. Ja ylipäätään, miten jaettaisiin kasvuttomuutta?

MALJAT NÄYTTELIJÖILLE!
Selontekoseminaarin kohokohtiin kuuluivat Juhani Pallasmaan pohdinnat kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöstä. Herkkyytemme ymmärtää ympäristöä on surkastunut eikä meillä ole enää edes integroivaa ymmärrystä menneisyyteen ja traditioon. Meiltä puuttuu historiallisuuden taju. Eikä ihmistä enää ymmärretä aistimellisena, ruumiillisena kokonaisvaltaisena olentona.
Meidän taiteenlajimme on rujoudessaan juuri se, joka taistelee surkastuneisuutta vastaan. Teatteri harjoittaa ihmisen aistimellisuutta ja vahvistaa ruumiillisuutta. Se luo uusia rihmastoja menneisyyden ja nykyhetken välille. Kushnerin loistelias teksti Angels in America Johanna Freundlichin ja työryhmän upeana tulkintana tai Kansallisteatterin Pohjantähti 2011. Kummassakin tekstin ja ajattelu tulee lihaksi näyttelijöissä. Tänä viikonloppuna kohotan monta maljaa Angels in American ja Pohjantähden näyttelijöille.

PROTOTYYPIT JA KAUPALLISET SOVELLUKSET
TINFOn avoimen lähdekoodin kv-rinki kokoontui keskustelemaan kulttuurivaihdosta, esitysten viennistä, liikkuvuudesta. Ainutkertaisen esityksen vaihto ja vienti on ihan oma juttunsa. Helsingin Juhlaviikkojen Erik Söderblom teki hienon jaon prototyyppiteatteriin ja kaupallisiin sovelluksiin. Taideteos on aina prototyyppi, esitys mahdolliseksi tuotteeksi. Aivan kuten muussakin tuotannossa, kaikista prototyypeistä ei suinkaan tule kaupallisia sovelluksia. Mutta prototyypeistä se lähtee. Jos haluamme profiloitua luovaa kehitystä suosivana maana, kannattaa ottaa riski ja satsata myös protoihin.

IKKUNAT YHTEENSOPIMATTOMAAN
Selonteon päätösseminaarissa oli mahdollisuus kuulla Artekin omistajatahon Proventuksen toimitusjohtajaa Daniel Sachsia. Me tarvitsemme enemmän rajapintoja epäsovinnaiseen ja yhteensopimattomaan tietoon. Taide on perustutkimusta, jonka arvo on outoudessa. Sitä paitsi taiteen prosessit ovat avoimia. Oppimista tapahtuu itse prosessissa, ei pelkästään lopputuloksen kautta. Sachsin puhe oli kuin päälle satavaa mannaa. Tällaisia liikemiehiä. Mies on muuten Dramatenin hallituksen puheenjohtaja. Nyt uhkaa annoskateus.

VIEDÄÄN SITÄ HEVOSIAKIN
Opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake lainasi tuntematonta yritysjohtajaa, joka oli todennut, ettei Suomesta kannata mitään hevosta pienempää ryhtyä viemään. Suomalaisella näytelmällä ja teatterilla ei ole hätiä. Meillä on Sirkku Peltolan Suomen hevonen ja Lämminveriset.

TYHJÄN KATSOMON ESTETIIKKA JA VASTAISKUT
Peter Brook toi teatteriin 1960-luvulla tyhjän tilan estetiikan. "Voin valita minkä tahansa tilan ja sanoa sitä näyttämöksi", totesi Brook. Nyt kamppaillaan tyhjän katsomon estetiikkaa vastaan, ja aseena turhan usein musikaali.
Teatterin merkitys sosiaalisen rituaalin paikkana on vähentynyt. Vailla rituaalin tukea suuren näyttämön täyttäminen on rankkaa hommaa. Katsojat etsiytyvät teatteripaikkoihin, jotka tarjoavat arjesta poikkeavia todellisuuskokemuksia. Siksi mennään toisiin tiloihin tai ollaan toisissa tiloissa.
Nyt syntyy uusia vastaiskuja tyhjän katsomon estetiikalle. Helsingin Kaupunginteatterin Enron, TTT:n Lämminveriset ja viimeisimpänä Kansallisteatterin Pohjantähti käyvät urheasti taistoon. Kamppailu teatterista käydään suurilla näyttämöillä niin kuin Kristian Smeds ja Mika Myllyaho ovat toistuvasti muistuttaneet. Pohjantähden eettis-poliittis-tilallinen laajennus Sääksmäen maajussien kokemuksiin yhteisöteatterina, Pohjantähden ajallisen jatkumon ulottaminen tähän päivään ja esityksen tapa tutkia ja kyseenalaistaa myös omia ajattelun ja esittämisen tapojaan teki Pohjantähdestä sellaista julkista neuvottelua, johon vain teatteri parhaimmillaan pystyy. Eläköön teatteri!

 


* Teatterilaisten omat liput Thalia-gaalaan 27.3.2011 ovat ennakkomyynnissä. Varaa paikkasi nopeasti!

 

Teatterilaisten liput voi varata Lippupisteen puhelinpalvelusta.
Gaalalippu ja buffet 60 e.
Puh 0600 900 900, hinta 1,97/min+pvm. Puhelinpalvelu on avoinna klo 7-22.
Ilmoita varatessa tapahtumanumero 24345/Thalia-gaala.

Thalia-gaala kokoaa teatterilaiset yhteen Maailman teatteripäivänä 27.3.2011

Thalia-gaala järjestetään toista kertaa, 27.3.2011 Maailman teatteripäivänä Euroopan kulttuuripääkaupungissa Turussa. Paikkana on luovan talouden, kulttuurin ja taiteen keskus Logomo.
Gaala televisioidaan suorana 90 minuutin lähetyksenä 27.3. klo 19.00 YLE TV1-kanavalla. Gaalan taiteellinen ohjaaja on Mikko Rasila ja kapellimestarina toimii Pirjo Bergström. Gaalan juontaa Maria Sid.

Gaalan järjestämisestä vastaa Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä teatteri-, tanssi- ja sirkusalan järjestöjen kanssa. Gaalan tuottaa Enterno Media Oy.
"Maailman teatteripäivä ja Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku antavat meille upeat lähtökohdat juhlistaa ja palkita maailman parasta ja monipuolisinta teatterielämää. Luvassa on vauhtia ja vilinää sekä tietysti vuoden parhaimmat bileet." - Thalia-gaalan tuottaja, Markus Aho, Enterno Media Oy
http://thaliagaala.fi

PALKINTOKATEGORIAT JA JÄRJESTÄJÄT:
1. Vuoden teatteri, Suomen Teatterit ry
2. Thalia-palkinto, Teatterin Tiedotuskeskus
3. Ohjaaja-/dramaturgipalkinto, Suomen Teatteriohjaajien Liitto
4. Lea-palkinto, Suomen Näytelmäkirjailijaliitto
5. Vuoden miesnäyttelijä, Suomen Näyttelijäliitto

6. Vuoden naisnäyttelijä, Suomen Näyttelijäliitto
7. Vuoden nuori näyttelijä, Suomen Näyttelijäliitto
8. Yleisön suosikkinäyttelijä, Yleisöäänestys
9. Illusion-palkinto, Suomen Lavastustaiteilijain Liitto
10.Säde-palkinto (Vuoden valosuunnittelu, Vuoden äänisuunnittelu, Vuoden kuvasuunnittelu), Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto
11. Vuoden teatterimusiikkiteko, Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry sekä Suomen Säveltäjät ry
12. Tanssin maineteko, Suomen Tanssitaiteilijain Liitto
13. Sirkuksen Lumo -palkinto, Sirkuksen tiedotuskeskus
14. Lasten- tai nuortenteatteriteko, Suomen Teatterit ry
15. Vuoden harrastajateatteri, Työväen Näyttämöiden Liitto ja Suomen Harrastajateatteriliitto
16. Silmänkääntäjä-palkinto, Teatterin Tiedotuskeskus
17. TINFO-palkinto, Teatterin Tiedotuskeskus
18. Elämäntyöpalkinto, Gaalatyöryhmä
19. Vuoden teatteriteko, Teatterikeskus

 


 

TINFO-apuraha näytelmien käännöksille

Tietoja TINFO-apurahasta

TINFO - Teatterin tiedotuskeskus jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksille. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaryhmä kokoontuu vuosittain 4-5 kertaa. TINFO ei jaa apurahoja käännettyjen näytelmien julkaisuihin, antologioihin tms, vaan tukee näytelmien kansainvälistä esittämistä. Painettuihin julkaisuihin on edelleen mahdollisuus hakea apurahaa FILIn kautta.

Vuosittain TINFO voi tukea 10-12 näytelmän kääntämistä. Arvioinnissa painotetaan näytelmän esittämistä ulkomailla. Tärkeä perustelu apurahan myöntämiselle on myös kääntämisen kuuluminen suurempaan hankkeeseen. Esittävän teatterin tai festivaalin asemalla kohdemaassa on merkitystä TINFO-apurahaa myönnettäessä. Asiantuntijaryhmä arvioi näytelmän mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti. Käännösapurahan saaminen ei edellytä tekstin kantaesitystä Suomessa. TINFO-apurahalla halutaan olla myös tukemassa sellaisten suomalaisten teosten kääntämistä, joita ei aiemmin ole välitetty jollekin muulle kielelle.

TINFO-apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Hakijoina voivat olla esimerkiksi näytelmäkirjailijat, agentuurit, teatterit, festivaalit tai kääntäjät. TINFO-apuraha maksetaan suoraan kääntäjälle.

Täytä ja lähetä verkosta löytyvä hakulomake www.teatteri.org/apurahalomake ja lähetä hakemuksen liitteet sähköpostitse osoitteella tinfo(at)teatteri.org.

TINFO-apurahaa koskevat tiedustelut voi lähettää samalla osoitteella.

Asiantuntijaryhmä kokoontuu päättämään käännösapurahoista ensimmäisen kerran maaliskuun alussa 2011.

 


 

Katsojatilastot (VOS-teatterit) 2010 ovat valmiit

Ohessa liitteinä:
Täyttöaste 2010 (Teatterisalien täyttöaste sekä esitykset oman talon ulkopuolella)
Katsojatilasto 2010 (Esityskerrat ja myydyt liput, tilausnäytännöt, ilmaisesitykset ja vierailijat)
Katsojavertailu (Esityskerrat ja myydyt liput teattereiden omissa esityksissä kalenterivuosina 2008, 2009 ja 2010)

 


 

Suomalais-ruotsalainen teatteriyhteistyöhanke on laajentunut

Kahdeksan suomalaisen alueteatterin ja ruotsalaisen Riksteaternin kiertueyhteistyönä alkanut hanke monipuolistuu uuden, laajemman yhteistyön myötä. Hankkeen Suomen osuutta koordinoi vuoden 2011 alusta lähtien Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Ruotsissa koordinoinnista vastaa yhä Riksteatern.

Hankkeella on kansallinen ohjausryhmä, johon kuuluvat Hanasaaren kulttuurikeskuksen lisäksi Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Teatterikeskus, Suomen Teatterit ry., Tutkivan teatterityön keskus / Tampereen yliopisto sekä alueteattereiden edustajana Espoon kaupunginteatteri / Åbo Svenska Teater.

Hanasaaressa on aloittanut tammikuussa määräaikainen teatteriassistentti hankkeen parissa.

Kevät 2011

Yhteistyöhanke koostuu useista itsenäisistä osaprojekteista, mutta ydin on yhä kiertuetoiminnassa.

Riksteaternin Bergssprängardöttrar (Vuorenlouhijan tyttäriä) kiertää Suomea keväällä. Esitys saa ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa 31.3.2011, mistä Suomen kiertue jatkuu 15.4. saakka.

Esityspaikat: Kotkan Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Tampereen Työväen Teatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Oulun kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, Wasa Teater. Esityskieli on ruotsi, esitys tekstitetään suomeksi.

Suomesta Ruotsiin lähtee kiertämään Åbo Svenska Teaterin ja Wasa Teaterin yhteistuotanto Utrensning. Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmällä oli ruotsinkielinen kantaesitys Wasa Teaterissa syksyllä 2010. Ruotsin ensiesitys on Växsjössä 14.3. Näytelmällä on Ruotsissa yhteensä 20 esitystä, joista viimeinen Kalmarissa 16.4.2011.

Suomalais-ruotsalainen teatteriyhteistyö on esillä Ruotsin teatteribiennaalissa Gävlessä 11.-15. toukokuuta. Biennaalissa on vierailuesityksenä Mikko Roihan "Juha". Torstaina 12.5. on varsinainen Suomi-päivä: aamupalatilaisuudessa esitellään teatteriyhteistyöhanketta ja iltapäivällä puolestaan suomalaista nykyteatteria. Päivän lopuksi on Labbetin vetämä DramaSlam. Päivän ohjelmasta vastaa TINFO yhteistyössä Hanasaaren ja Teatterikeskuksen kanssa.

Teatteriyhteistyöhankkeesta tiedotetaan jatkossa TINFOn, STEFIn ja Teatterikeskuksen kautta noin kahdesti vuodessa.

Lisätietoja teatteriyhteistyöstä:
projektiassistentti Jonas Welander (jonas.welander(at)hanaholmen.fi), puh. (09) 4350 2417.
www.hanaholmen.fi

 


 

Samuel Huberin Taidesäätiön apurahan saajat 2011

15.2.2011, Helsinki.

Hakemuksia oli 316 kpl. Tukea myönnettiin 19 hakijalle/hakijaryhmälle. Tuen suuruus oli kokonaisuudessaan € 37.500.

Huberin Taidesäätiön apurahan saajat 2011
• Annu Valonen: Harvala, teatteri (käsikirjoitus), € 1.500
• Arbetsgruppen Claude glass: Claude glass, dans (Carl Knif, soloföreställning), € 1.500
• Askolan Kaaleet: Kulkuripollen matka, musiikki, sirkus, tanssi, teatteri (hevosteatterisatu), € 2.000
• Circles: Circles, sirkus (Kalle Lehto, sooloesitys), € 1.500
• DuvTeatern: En rovfågel flyger in - en variation på Carmen, dans, musik, teater (ett tvärkonstnärligt projekt, med bl.a. opera och flamenco), € 2.500
• Elohiiri-työryhmä ja TEHDAS Teatteri: Elohiiri, teatteri (nukketeatteria ja teatteria), € 2.500
• Heads & Bodies: Heads & Bodies, musiikki (levyn äänitys, miksaus ja masterointi), € 1.500
• Ilona Jäntti ja työryhmä: Svartisen, sirkus, tanssi (ilma-akrobatiaa, nykytanssia ja animaatioita), € 2.500
• Jouni Järvenpää: Äkkiä pian anna minulle lisää lisää suu kiinni kiire!, tanssi (sooloteos), € 1.500
• Jukka Orma: Stratus Organus, musiikki (kirkkourut/sähkökitara -projekti), € 1.500
• Kinetic Orchestra: Tit for tat, tea leaves and bag, tanssi (duetto), € 2.500
• Kulttuurikollektiivi Topaasi ry: Jumalista, musiikki, teatteri (musiikki, ääni ja video), € 2.000
• Nälkäteatteri ry: HERKKIS - teatteri- ja draamakasvatusprojekti, teatteri (suunnattu 5. - 6. luokkalaisille), € 2.500
• Off The Record: Off The Record, musiikki (nettisivusto), € 1.500
• Suomalaisen barokkiorkesterin kannatusyhdistys: Laulusarja Ghalibin urdunkielisiin ghazal-runoihin, musiikki (Eero Hämeenniemen Bombay Jayashirille säveltämän laulusarjan kantaesitys), € 2.000
• The Tensions: The Tensions albumi, musiikki (albumin miksaus ja masterointi), € 2.500
• Timo Kaukolampi: K-X-P, musiikki (yhtyeen toiminta ja toinen levy), € 1.000
• Todellisuden tutkimuskeskus: Juhlagaala-esityssarja, musiikki, performanssi, tanssi, teatteri (neljä gaalaa pohjautuen TTK:n 10-vuotiseen taipaleeseen), € 2.500
• Työryhmä Wardi-Vennamo-Karhunen: Hymyilevät kädet (työnimi), tanssi, € 2.500

Lisätietoja:
Mia Holopainen
Samuel Huberin Taidesäätiö
Puh 040-575 2742
info(at)hubersaatio.fi
www.hubersaatio.fi

 


 

Sirkuksen tiedotuskeskus muuttaa

Tiedotuskeskus muuttaa helmi-maaliskuun vaihteessa uusiin toimitiloihin Helsingin Suvilahteen avattavaan Cirko-keskukseen.
Tiedotuskeskuksen toimisto ja tietokeskus sijaitsevat Cirko-keskuksen neljännessä kerroksessa. Uusi osoite on Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki. Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet säilyvät vanhoina tuttuina.

www.sirkusinfo.fi/uutiskirje/2011/02/uutisia-kentalta

 


 

Sirkuksen tiedotuskeskus kritisoi voimakkaasti Taiteen keskustoimikunnan tekemää päätöstä lakkauttaa sirkustaiteen jaosto

Kulttuuriministeri Stefan Wallinille ja eduskunnan sivistysvaliokunnalle toimittamassaan vetoomuksessa tiedotuskeskus painottaa sirkustaidejaoston tärkeää roolia alan viime vuosina tapahtuneessa nopeassa ja myönteisessä kehityksessä. Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tomi Purovaara muistuttaa, että sirkustaiteen edistämisellä on ollut vuodesta 2009 oma budjettikohtansa valtion tulo- ja menoarviossa.
"Jaettava rahamäärä on kasvanut viimevuosina merkittävästi - samaa tahtia nykysirkusalan taiteellisen ja tuotannollisen kehityksen kanssa. Vuoden 2011 toimintaan sirkustaidejaosto jakoi 450 000 euron määrärahat", painottaa Purovaara.

Sirkuksen tiedotuskeskus näkee oman asiantuntijaelimen ratkaisevassa osassa sirkustaiteen suunnitelmallisessa ja pitkäjänteisessä kehittämisessä. Esitys- ja yleisömäärin mitattuna sirkuksen toimiala on jatkuvassa kasvussa. Vuonna 2009 sirkusesityksiä oli yhteensä 870, ja katsojia yli 312 000. Nykysirkus on myös esittävän taiteen suurin kulttuurivientiala. Vuonna 2009 suomalaista sirkustaidetta esitettiin 14 maassa yli 52 000 katsojalle. Alan koulutus kattaa nykyisin lasten ja nuorten harrastustoiminnan lisäksi ammattilaiskoulutuksen ammattikorkeakoulutukseen asti. Teatterikorkeakoulu puolestaan suunnittelee yliopistotasoisen taiteilijakoulutuksen käynnistämistä.

Sirkustaidejaoston lakkauttamisen lisäksi Taiteen keskustoimikunta uudisti organisaatiotaan muun muassa siirtämällä lastenkulttuurin asiat alueellisiin taidetoimikuntiin ja sulauttamalla mediataiteen asiat valokuvataidetoimikuntaan. Monikulttuurisuusjaoston, säveltaiteen kirjastoapurahajaoston sekä kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden kirjastoapurahajaoston asema säilytettiin ennallaan.

Lisätiedot: Tomi Purovaara, Sirkuksen tiedotuskeskus
puh. 050 400 7686, tomi.purovaara(at)sirkusinfo.fi

 


 

Dancing Moominvalley vastaanotti Shanghain Maailmannäyttelyn 2010 kulttuuripalkinnon

Shanghain maailmannäyttelyssä elokuussa 2010 esitetylle Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO -kokonaisteokselle on myönnetty maailmannäyttelyn kulttuuripalkinto. Myöntäjä on Shanghain maailmannäyttelyn ylin toimielin, Executive Commitee of World Exposition 2010 Shanghai China.

Tunnustuksen luovutti keskiviikkona 16.2.2011 Tampereen Raatihuoneella Pertti Huitu, Shanghain maailmannäyttelyn Suomen paviljongin pääkomissaari, joka toimi myös koko maailmannäyttelyn ohjausryhmän varapuheenjohtajana. Palkintoa vastaanottamassa onli kokonaisteoksen toteuttajien lisäksi Tampereen pormestari Timo P. Nieminen. Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO toimi Shanghain maailmannäyttelyssä sekä Suomen että Tampereen kaupungin kulttuurilähettiläinä.

Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO -kokonaisteos esitettiin Shanghain maailmannäyttelyssä 9.-11.8.2010. Kokonaisteokseen kuului lukuisia tapahtumia sekä Suomen paviljonki Kirnussa että Europe Squaren ulkoilmanäyttämöllä: Tanssiteatteri MD:n koko perheen nykytanssiteos Tanssiva Muumilaakso (kor. Samuli Roininen, säv. Heikki Mäenpää), Tampereen taidemuseon Muumilaakson samanniminen digigrafianäyttely, seminaari Tove Janssonin taiteesta, Heikki Mäenpään ja Moomin Valley Orchestran konsertteja sekä työpajoja. Tapahtuma juhlisti Muumipeikon 65-vuotissyntymäpäivää ja tavoitti maailmannäyttelyssä yli kolme tuhatta katsojaa.

Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO -kokonaisteos palkittiin ainoana Suomen paviljongin kulttuuriohjelman tuotantona tällä palkinnolla.
Shanghain Expo-organisaatio on myöntänyt näitä tunnustuksia enintään yhden paviljonkia kohden, tosin kaikki paviljongit eivät välttämättä ole saaneet palkintoa.

Suomen kulttuuriohjelma maailmannäyttelyssä oli mittavin Suomen maailmannäyttelyosallistumisten historiassa. Ohjelman tavoitteena oli verkostojen ja kumppanuuksien luominen suomalaisille kulttuurialoille nopeasti kehittyvässä Kiinassa

Maailmannäyttelyn kulttuuriohjelmassa järjestettiin yli 250 kulttuuritapahtumaa, jotka sisälsivät monipuolisesti tapahtumia eri kulttuurisektoreilta - musiikki, teatteri, tanssi, design, arkkitehtuuri ja kuvataide. Tapahtumat levisivät myös maailmannäyttelyn ulkopuolelle Shanghaihin, Kiinaan ja lähialueille Aasiaan. Suomen musiikkiohjelma oli Euroopan maiden laajin ja kulttuuriohjelma yksi maailmannäyttelyn laajimmista.

Mittava ohjelma oli mahdollinen, koska kulttuurialat huomioitiin hankkeessa vientialana ja toimijat Kiinasta ja Suomesta olivat tiiviisti mukana hankkeen valmistelussa. Yleisötapahtumien lisäksi Shanghaissa järjestettiin lukuisia kulttuurialojen ammattilaisille kohdistettuja seminaareja ja tapahtumia. n. 480 kiinalaista ja suomalaista kohtasivat kulttuurialojen ammattilaisille kohdennetuissa seminaareissa.
Vientihankkeiden tuloksena kulttuuriohjelma rakentui suomalaisten ja kiinalaisten kulttuurialojen ammattilaisten tiiviistä yhteistyöstä.
Suomen strategia oli maailmannäyttelyssä poikkeuksellinen ja sai paljon kiitosta paikallisilta.

Lisätiedot:
Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO - kokonaisteoksen vastaava tuottaja, säveltäjä ja käsikirjoittaja Heikki Mäenpää, puh. + 358 50
5644 777, heikki.maenpaa(at)harjulaproduction.com

 


 

Tero Saarinen Company Culture in Motion -konferenssissa

Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio on tällä viikolla edustamassa ryhmää EU:n Culture in Motion -konferenssissa, jossa esitellään Euroopan Unionin rahoittaman Kulttuuri-ohjelman menestyneimpiä hankkeita.

Tero Saarinen Companyhän sai ohjelmasta projektirahoitusta nyt keväällä Suomeen palaavan Borrowed Light -teoksen tuotantoon, ensimmäisiin esityksiin sekä ensi-illan yhteydessä Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa järjestettyyn seminaariin.

Lisätietoja: http://terosaarinen.com/fi/ajankohtaista/uutiset/

 


 *Todellisuuden Tutkimuskeskuksen 10-vuotisjuhlavuosi pamahtaa näyttävästi käyntiin lauantaina 26.2.


Todellisuuden Tutkimuskeskus viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Vuoden tutkimussuunnitelma on nimeltään "TTK Reloaded" ja vuoden ohjelmisto sisältää nimensä mukaisesti teoksia menneen 10-vuotistaipaleen ajalta. Vuoden aikana esitetään suositun Helsinki by Night -teoksen uudet muodot "Helsinki by Skoda", "Helsinki by Night - Out of Sightseeing" sekä Helsinki by Night -radio-ohjelma. Edellämainittujen teosten lisäksi TTK:n vuosi sisältää kotiin tilattavan kokemusesityksen ("Mail Order Experimance"), teosvarkautta ("Anastus"), ei-ammattilaisten esittämää draamaa ("Draama Reloaded") sekä katsojien kouluttamista ("Katsojakoulutus I ja II" sekä "Kokemusesityksen anatomia - The Art of Experience -työpaja").

Vuosi starttaa kuitenkin käyntiin näyttävällä gaalaesityssarjalla lauantaina 26.2.2011. Gaalasarjan ensimmäinen osa on Uni ja aika -gaala, joka pohjaa vuosien 2004 ja 2005 esitystaiteelliselle Uni ja aika -tutkimushankkeelle. Kyseessä on ajan ja unen tuolle puolen kurottava esitystapahtuma, joka kutistaa katsojan mikroskooppiseksi vieden hänet ihmeelliselle matkalle mystiseen peräreikään. Siellä tavataan mm. Ohukainen ja Paksukainen, Mustanaamio ja Taika-Jim. Himmeästi yössä hehkuvat kukat ulostavat haisevaa tähtiusvaa. Luvassa on myös elävää musiikkia, esityksellisiä älyttömyyksiä, viihdettä ja kauhua sekä pikanttia grillikylkeä!

Illan ohjelmasta vastaavat Läski-yhtye sekä näyttelijät Niina Hosiasluoma ja Sami Vehmersuo.


Uni ja aika -gaala Kaapelitehtaan Pannuhallissa (Tallbergink. 1) lauantaina 26.2. klo 20-24. Liput 20/12 euroa. K-18. TERVETULOA!

Vuoden 2011 muut gaalaesitykset:
Politiikka-gaala 16.4., alk. klo 15 Eduskuntatalon rappusilla
Tunteet-gaala 30.9. klo 20 Dubrovnikin Lounge-tilassa (Eerikink. 11)
Ruumis-gaala 10.12. klo 20 Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen Teatterikuja 1)

Lippuvaraukset ja lisätiedot vuoden ohjelmistosta:
Todellisuuden Tutkimuskeskus / Annu Kemppainen Puh. 0400 641 989, s-posti: info(at)todellisuus.fi
www.todellisuus.fi

Todellisuuden tutkimuskeskus ry on esitystaiteen ammattilaisten talli, jonka ydinajatuksena on vallitsevan todellisuuskäsityksen kyseenalaistaminen. Mitä todellisuus on? Miten voimme havaita, kokea, määritellä, kuvata, heijastaa, välittää tai esittää todellisuutta? Todellisuuden Tutkimuskeskuksessa nämä kysymykset kohdataan ennen kaikkea etsimällä uusia, luovia tapoja tehdä esityksiä. TTK:n toiminnan ydin on taiteellinen tutkimus ja esitykset tämän tutkimuksen väline ja hedelmä.

 


 

Teatterimuseon Kuulitko?-näyttely kutsuu kuulemaan ja kuuntelemaan


Perjantaina 11.2. avautui yleisölle äänen ja äänisuunnittelun erikoisnäyttely Kuulitko?. Näyttelyssä tutustutaan äänen ja äänisuunnittelun olemukseen. Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen ääniopiskelijat ovat rakentaneet näyttelyyn ääniteoksia, joissa he esittelevät äänen ominaisuuksia ja heitä kiehtovia kuulemisen ja kuuntelemisen piirteitä. Äänisuunnittelun professori Juhani Liimataisen ja lehtori Jari Kauppisen ääni-installaatiossa voi asettua kuuntelemaan esittävien taiteiden kentällä toimivien äänisuunnittelijoiden omaan työhön liittyviä ajatuksia. Lue lisää täältä.

 


 

KUULOKULMIA-seminaari 4.3.2011

Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liitto järjestää yhdessä Teatterimuseon kanssa äänen ja äänisuunnittelun eri osa-alueita käsittelevän Kuulokulmia-seminaarin Teatterimuseolla 4.3.2011 klo 11-17.
Seminaari on ilmainen. Tarjoilujen arvioimiseksi ilmoittautumisia toivotaan viimeistään 1.3. joko Facebookin event-sivulle
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=187407461291204 tai osoitteeseen mia.kivinen(AT)welho.com.

Seminaari koostuu kuuden äänen ammattilaisen alustuksesta ja nämä yhdistävästä paneelikeskustelusta.
Mukana ovat muun muassa installaatioihin ja nykytanssiin ääniä suunnitteleva, tohtorintutkintoaan Teatterikorkeakuluun suorittava Mikael Eriksson, niin tanssi- kuin teatteriesityksiin musiikkia säveltänyt Eero Hämeenniemi, elokuvaäänisuunnitteluistaan palkittu Pekka Karjalainen, nykyteatterin äänisuunnitteluun erikoistunut Heidi Lind, nykytanssin luottoäänisuunnittelija Antti Mäkelä ja pitkän linjan draamaäänisuunnittelija Juha Tuisku. Paneelikeskustelua moderoi Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen äänisuunnittelun professori Juhani Liimatainen.

Alustava ja yhä tarkentuva aikataulu:
10:45 Tervetuloa, kahvitarjoilu
11:00-11:30 Mikael Eriksson: Elektroninen ääni ja tutkimus
11:30-12:00 Juha Tuisku
12:00-12:15 Kahvitauko
12:15-12:45 Pekka Karjalainen: Elokuvallinen äänikerronta
12:45-13:15 Heidi Lind: Tilallisuus ja kehollisuus Und er Libet -ryhmän esityksissä
13:15-14:00 Lounastauko

14:00-14:30 Eero Hämeenniemi: Idän äänimaailma kohtaa lännen äänimaailman - kulttuurien vuorovaikutus musiikissa ja äänentoistossa
14:30-15:00 Antti Mäkelä
15:00-15:15 Kahvitauko
15:15-16:30 Paneelikeskustelu, moderaattorina professori Juhani Liimatainen
16:30 ->Vapaata seurustelua

Ajantasainen aikataulu löytyy:
FB: www.facebook.com/#!/event.php?eid=187407461291204
Teatterimuseo: www.teatterimuseo.fi/teatterikasvatus/luennot-ja-seminaarit/


Seminaari liittyy Teatterimuseon yhdessä Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen (VÄS) kanssa järjestämään Kuulitko?-näyttelyyn. Näyttely käsittelee äänen olemusta VÄS:n opiskelijoiden suunnittelemien ja toteuttamien ääniteosten kautta. Äänisuunnittelijan ammattia esitellään Juhani Liimataisen ja Jari Kauppisen ääni-installaatiossa.
Lisätietoja
Mia Erlin, mia.erlin(AT)welho.com
Mia Kivinen, mia.kivinen(AT)welho.com

 


 

Sopukan keskustelutilaisuudet


Turun Kaupunginteatteri järjestää maaliskuussa Sopukassa kolme keskustelutilaisuutta, joihin kaikkiin on yleisöllä vapaa pääsy. Tilaisuudet liittyvät kaikki tavalla tai toisella Turun Kaupunginteatterin ohjelmistoon, puhujiksi on kutsuttu asiantuntijoita kulttuurin eri aloilta.

5.3. klo 14-16 keskustelun aiheena on Viro ja Baltia, keskustelemassa Suomen kansainvälisesti varmasti tunnetuin ohjaaja Kristian Smeds, Tallinna 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden entinen johtaja Mikko Fritze sekä suomentaja Jukka-Pekka Pajunen.

12.3. klo 19-30-21 aiheena on Ingmar Bergman ja keskustelijoina ohjaajat Tuomas Parkkinen ja Pasi Lampela. Molemmilla on aivan erilainen näkökulma aiheeseen vaikka heiltä kummaltakin nähdään Kaupunginteatterin ohjelmistossa juuri Bergmanin teoksiin perustuva ohjaustyö.

19.3. klo 14-16 keskustelujen kohteena on Venäjä, keskustelemassa Kirsikka Moring, yksi Suomen tunnetuimmista kriitikoista ja Venäläisen teatterin asiantuntijoista maassamme, sekä Venäjän kulttuurin asiantuntija Riitta Pyykkö Turun yliopistosta.

Tilaisuuksien johdattelijana toimii teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo ja niissä on varattu aikaa myös yleisökysymyksille.

www.teatteri.turku.fi

 


Tiede ja taide keskustelevat Tanssiteatteri Erissä

ERI-Klubit 2011 ovat tajunnan räjäyttäviä tapahtumia, joissa keskeisenä osana ovat Tanssiteatteri ERI:n aihealueita mielikuvituksellisella ja virikkeellisellä tavalla luotaavat teokset. Klubien muu sisältö koostuu asiantuntijoiden mukaansatempaavista keskustelunavauksista, villitsevistä alustuksista sekä puhuttelevista ja provosoivistakin puheenvuoroista sekä eri taiteenalojen ja taiteilijoiden kommentoivista teoksista. Yhteinen keskustelu nousee tapahtumien keskiöön ja sana on kaikille osallistujille vapaa. Lähtökohtana on ihmisyyden tutkiminen ja havainnollistaminen taiteen ja tieteen tarjoamin välinein, yllättävistäkin suunnista.

Klubien otsikoina ovat mm. Naurua ja Neurologiaa, Pelkoa vai peilisoluja, Musiikki mannaa aivoille, Nautintojen Ilta, Persoonallisuuden rajat ja kemiat sekä Punakone. ERI- klubit luovat uusia siltoja taiteen ja tieteen välille ja mahdollistavat ajatusten ja ideoiden vaihdon. Tavoitteena on synnyttää uudenmuotoisia kohtaamisia paitsi taiteilijoiden ja tieteentekijöiden, myös toimijoiden ja yleisön välille. Lisäksi aktivoidaan yleistä toiminta- ja keskustelukulttuuria poikki taide- ja tiedekentän.

Tanssiteatteri ERIn pääyhteistyökumppanina on Turun yliopisto. Mukana on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Aivosäätiö, Åbo Akademi, tiedekeskus Heureka, Turun yliopiston tieteentekijät - yhdistys ja Eetos ry.

Vuoden ensimmäinen klubi: Naurua ja Neurologiaa 19.2. klo 18.00 Studio Erissä
llan juontajana tiedetoimittaja Jari Mäkinen.

Aihetta avaavat mm.:
- Integratiivisen neurotieteen ja psykosomatiikan professori Hasse Karlsson: "Tunteet ja aivot"
- Eläintieteen dosentti Jussi Viitala: "Eläinten nauru"
-Sosiologi Jari Aro: "Sosiaalinen nauru"
- Näyttelijä Maija-Liisa Majanlahti
- Tanssiteatteri ERI
-lisäksi aulassa taiteilija Pasi Rauhalan teoksia
Illan kesto noin 2h.
Liput: 15€

Muut Klubit :
Pelkoa vai Peilisoluja19.3.2011 klo 18.00
Musiikki mannaa aivoille12.5.2011 klo 19.00 huom! paikka: Sibelius-museo
---------------------------------------------------
Nautintojen ilta19.9.2011
Persoonallisuuden rajat ja kemiat 19.10.2011
Punakone19.11.2011

Yhteystiedot:
tanssiteatteri.eri(at)turku.inet.fi www.eridance.net

 


 

Taidekilpailufestivaali Bravo, Turku 2011

Vuoden 2011 taidekilpailufestivaali - Bravo, Turku 2011! - pidetään 3.-9.5.2011 Turun konservatorion Sigyn-salissa.

Tietoa osallistujille löytyy www.semconsulting.fi

 


 

* Sosiaalinen Sirkus -hanke hakee kokopäiväistä projektiassistenttia ajalle 1.5.- 31.7.2011 hyvien käytäntöjen oppaan kirjoittamiseen

Projektiassistentin tehtäviin kuuluu Sosiaalinen Sirkus -hankkeen aikana kerätyn materiaalin kokoaminen ja kirjoittaminen sosiaalisen sirkuksen hyvien käytäntöjen oppaaksi, joka on tarkoitettu sosiaalisen sirkuksen toimintaa tekeville ja toimintaa aloitteleville tahoille. Loppujulkaisun tavoite on levittää tietoa sosiaalisesta sirkuksesta sekä tehdä näkyväksi pilottisirkusten hankkeen aikana tekemää työtä.

Työ sisältää sirkusohjaajien ja sirkusten projektivastaavien kirjoittamien raporttien analysoimista ja kokoamista, mahdollisesti haastattelujen tekemistä, kirjoitustyötä, sekä muita oppaan kirjoittamiseen liittyviä työtehtäviä. Työn voi suorittaa osaksi etätöinä, mutta se vaatii myös läsnäoloa Tutkivan teatterityön keskuksella Tampereella, sekä matkustamista osatoteuttajasirkuksissa.

Työn voi aloittaa halutessaan jo huhtikuussa niin, että työskentelee huhti- ja toukokuun puolipäiväisenä ja kesä- ja heinäkuun kokopäiväisenä.

Palkkauksessa noudatetaan yliopistojen palkkausjärjestelmää.
Työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää:
- ylempää korkeakoulututkintoa tai vastaavia taitoja
- kirjoittajakokemusta
- yhteistyökykyä ja joustavuutta
- itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä
Lisäksi katsomme eduksi jos hakijalla on:
- kokemusta taiteen ja erityisesti sirkuksen kentältä
- kokemusta valokuvaamisesta
- sujuva englannin ja/tai ranskan kielen taito

Lähetä vapaamuotoinen työhakemuksesi ja CV 6.3. mennessä osoitteeseen: sofia.kakko(at)uta.fi.

Lisätietoja:
Sofia-Charlotta Kakko, projektipäällikkö, Sosiaalinen Sirkus -hanke, 050 420 1533, www.sosiaalinensirkus.fi

 Kuopion Uusi Kesäteatteri etsii koreografin assistenttia

Kuopion Uudessa Kesäteatterissa valmistuu tulevana kesänä kantaesityksenä musiikkinäytelmä Olen Suomalainen. Näytelmä kertoo perheestä, jonka urheiluhullut isä ja tytär lähes kulkevat onnensa ohi tuijottaessaan vain mitaleja ja menneiden polvien urheilusankaruustekoja. Musiikkina soivat suomalaisen iskelmämusiikin kultaisimmat kiekot. Näytelmän käsikirjoittavat Johanna Keinänen, Kimmo Virtanen ja Sami Kojonen. Koreografina on Johanna Keinänen.
Rooleissa ovat Ami Aspelund, Kai Hyttinen, Ville Kiljunen, Laura Hänninen ja Sami Kojonen. Jokaisessa esityksessä on mukana myös 8 hengen laulava tanssiryhmä (kaksoismiehitys, harjoitettavia siis yhteensä 16). Esityspaikka on Teatteriareena Rauhalahdessa Kuopiossa (katettu lava ja katsomo).

Itäinen tanssin aluekeskus palkkaa projektiin koreografin assistentin.
Oletko sinä halukas hankkimaan kokemusta kesäteatterin tekemisestä ja tulemaan koreografin aisapariksi? Tarvitsemme sinua harjoitusjaksolla
13.6.-14.7.2011 tiiviimmin sekä esityskaudella 14.7.-14.8.2011 pariin otteeseen valvomaan valmiin esityksen laatua. Palkka 2200 euroa.
Hakemukset ja CV:t viimeistään pe 15.4.2011 osoitteeseen:
johanna(at)johannakeinanen.com.


Lisää tietoja: www.kuopionuusikesateatteri.com

 


 

Lyhytaikaisen verkostotuen hakukierros on auki

Pohjoismainen kulttuuripiste

Vuoden 2011 ensimmäinen lyhytaikaisen verkostotuen hakukierros on auki. Haluatko rakentaa uuden verkoston yhdessä pohjoismaalaisten/baltialaisten yhteistyökumppaneittesi kanssa? Nyt on aika hakea tukea.

Hakemuksen voi lähettää 2. helmikuuta - 9. maaliskuuta 2011 välisenä aikana.

Lyhytaikainen verkostotuki on tarkoitettu vuoden mittaisille uusille verkostoille. Rahoitus on enimmillään 25 000 € ja myönnetty tuki on enintään 70 prosenttia verkoston kokonaisbudjetista.

Lue lisää lyhytaikaisesta verkostotuesta

 


 

Kulttuuri- ja taideohjelman hakukierros on auki

Pohjoismainen kulttuuripiste

Kulttuuri- ja taideohjelma ottaa taas vastaan hakemuksia. Voit lähettää hakemuksesi 10.2.-10.3. välisenä aikana.

Ohjelman kautta voit hakea rahoitusta pohjoismaisille tuotannoille ja osaamista kehittäville projekteille. Projekteissa täytyy olla osallistujia vähintään kolmesta maasta, joista vähintään kahden tulee olla Pohjoismaita.

Kulttuuri- ja taideohjelma suosii, Pohjoismaisen ministerineuvoston vuosien 2010-2012 painopistealueiden mukaisesti, erityisesti projekteja, joihin sisältyy yksi tai useampi seuraavista teemoista: luova Pohjola - vastauksia globalisaation haasteisiin, pohjoismaisten kielten ymmärtäminen, kulttuuria lapsille ja nuorille, pohjoismainen kulttuuriperintö ja kulttuurinen monimuotoisuus.

Lue lisää Kulttuuri- ja taideohjelmasta

 


 

Call for Mais Imaginarius, International Festival of Theatre and Street Performances, 19-21 May, Santa Maria da Feira, Portugal

Deadline: 28 February

Mais Imaginarius, for the third consecutive year, provides the implementation of emerging artistic practices in the public space of Santa Maria da Feira, Portugal. Applications are open to any artist of any nationality with professional artistic training as well as creators motivated towards artistic intervention in this location.

Regulation:
www.imaginarius.pt/documentos/regulamento_regulation.pdf

Application online:
www.imaginarius.pt/inscricoes/mail.php

 


 

2011 Cultural Policy Research Award: Call for applications now open!

The European Cultural Foundation (ECF), the Riksbankens Jubileumsfond and ENCATC have launched today the call for applications for the 2011 Cultural Policy Research Award. The winner of the CPR Award 2011, worth 10.000 Euro, will be publicly announced on 12 October 2011 at the opening of the 19th ENCATC Annual Conference "CultureForecast" Helsinki, Finland (12-14 October 2011).

The Cultural Policy Research Award was launched in 2004 by the European Cultural Foundation (ECF) and the Riksbankens Jubileumsfond, and since 2008, is developed in partnership with and managed by ENCATC. Through the CPRA annual competition, the programme partners aim to encourage and enable cultural policy researchers to undertake comparative and cross-cultural applied research that can inform policymaking and benefit practitioners active in the field. The Award is devoted to research projects which shed light on contemporary European cultural issues and challenges.

The high profile international Jury includes: Lluís Bonet - President (University of Barcelona, Spain), Milena Dragićević Šešić (University of Arts, Belgrade, Serbia) Ritva Mitchell (Cupore, Finland), Jacques Bonniel (Universite Lyon 2, France), Mikhail Gnedovsky (Cultural Policy Institute, Russia), Therese Kaufmann (eipcp, Austria) and Eleonora Belfiore (University of Warwick, UK).

Candidates (who must hold an M.A. level degree in social sciences, art & humanities, or public policy research, and must be no older than 35 at the time of applying) will be assessed according to their qualifications, the relevance of their research project to cultural policy issues, and their vision of how policy recommendations could be implemented.

The CPRA represents a unique opportunity for young reserchers seeking to make a break into the research field and contribute to the production of new knowledge. In adddition to providing the financial support needed to carry out the proposed research project, the award also helps young researchers in gaining visibility and recognition.

For the year 2011 applications must be submitted between February 16th and May 30th 2011 through the online application form on the CPR Award website. Before applying, candidates are strongly advised to consult the website for advice on how to prepare their applications.

The 6 finalists which are selected amongst all the CPRA applicants will also be invited to attend the Young Cultural Policy Researchers Forum (YCPR Forum). Funded by the ECF, and developed in partnership with ENCATC, the 5th YCPR Forum (11-12 October 2011) will take place alongside the ENCATC Annual Conference in Helsinki and will provide young cultural researchers with the chance to come together face to face and discuss themes, ideas and methodologies of common interest.

More information
Online applications at CPRA website: http://www.encatc.org/pages/index.php?id=19
Elizabeth Darley, Research Policy Officer at ENCATC (e.darley(at)encatc.org)

 


 

* Teatterikorkeakoulussa haku tänä keväänä 13 koulutusohjelmaan - tarjolla paljon muutakin kuin näyttelijäntyö


Teatterikorkeakoulu tunnetaan parhaiten näyttelijöiden koulutuksesta, mutta monipuolinen esittävien taiteiden yliopisto tarjoaa kaiken kaikkiaan 15 koulutusohjelmaa. Tänä keväänä otetaan uusia opiskelijoita opiskelemaan muun muassa valosuunnittelua, äänisuunnittelua, esitystaidetta eli live artia, koreografiaa ja tanssijantyötä sekä hankkimaan tanssinopettajan tai teatterinopettajan maisterintutkinto.

Hakuaika kaksivuotisiin maisteriohjelmiin ja -opintoihin on 14.-25.2. ja muihin koulutusohjelmiin 7.-18.3.2011.
- Teatterikorkeakoulussa taide, esitys, koulutus ja tutkimus ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kaikki lähtee käsityötaitojen kartuttamisesta, mutta päämääränä on opiskelijan ajattelun kehittäminen ja taiteilijaksi kasvu, kuvailee Teatterikorkeakoulun rehtori Paula Tuovinen.

Uusia opiskelijoita ei tänä vuonna oteta tanssin kolmivuotiseen koulutusohjelmaan eikä pohjoismaiseen maisteriohjelmaan.

Teatteri- ja tanssialan opinnot koostuvat luentojen lisäksi taiteellisista töistä, työpajoista ja harjoitustöistä. Alan ammattilaiset ohjaavat opiskelijoita taiteilijaksi kasvamisen tiellä. Opiskelulle Teatterikorkeakoulussa on leimaa-antavaa niin sanottu yhteisen näyttämön periaate: eri koulutusohjelmien opiskelijat tekevät yhdessä esityksiä luovana ryhmätyöprosessina.

Eri koulutusohjelmien opiskelijat kertovat kokemuksiaan opiskelusta TeaKin www-sivuilla: www.teak.fi/Opiskelijat%20kertovat


www.teak.fi/pyrkiminen

Faktaruutu
Kolmi- ja viisivuotisiin koulutusohjelmiin voi hakea ilman aikaisempaa korkeakoulututkintoa. Tänä vuonna otetaan uusia opiskelijoita seuraaviin:
-Valosuunnittelun koulutusohjelma (kolmivuotinen)
-Äänisuunnittelun koulutusohjelma (kolmivuotinen)
-Näyttelijäntyön koulutusohjelma (viisivuotinen)
-Ruotsinkielisen näyttelijäntyön koulutusohjelma (viisivuotinen)
-Ohjauksen koulutusohjelma (viisivuotinen)
-Dramaturgian koulutusohjelma (viisivuotinen)

Kaksivuotisiin maisteriohjelmiin ja -opintoihin vaaditaan kandidaatin tutkinto, muu vastaava tutkinto tai muuten soveltuva tausta. Tänä vuonna otetaan uusia opiskelijoita seuraaviin:
-Valosuunnittelun maisteriohjelma
-Äänisuunnittelun maisteriohjelma
-Tanssinopettajan maisteriohjelma
-Teatteriopettajan maisteriohjelma
-Tanssijan maisteriohjelma
-Koreografin maisteriohjelma
-M.A. Programme in Live Art and Performance Studies (LAPS)
-Näyttelijäntyön maisteriopinnot
-Ohjauksen maisteriopinnot
-Dramaturgian maisteriopinnot

 


Kehitä, kasvata ja kiteytä johtamisasiantuntijuuttasi
- Uudistuva johtajuus järjestöissä - täydennyskoulutusohjelma

Järjestöissä toimiville johtajille ja avainhenkilöille tarkoitettu vuoden kestävä strategista ajattelua ja omaa johtajuutta kehittävä Uudistuva johtajuus järjestöissä -ohjelma käynnistyy Tampereella 17.-18.3.2011.

Koulutuksen tavoitteena on antaa työkaluja valmentavaan ja vuorovaikutukselliseen johtajuuteen. Osallistava johtamisprosessi ja työote avaavat työyhteisöille mahdollisuuden vahvaan tulevaisuuteen. Koulutuksessa analysoidaan modernin järjestöjohtamisen ammatillista tehtävää ja käytäntöä. Koulutuksen teoreettinen puite tarjoaa pohdittavaksi näkökulmia rakenteiden, käytäntöjen ja arjen johtamiseen. Tärkeä osa koulutusta on omien ajatusmallien ohjattu, systemaattinen läpikäynti vertaiskeskusteluissa.

Pääkouluttajina toimivat johtava konsultti Eva Hänninen-Salmelin ja työyhteisövalmentaja, työnohjaaja Hanna Riita-Pajunen, joilla on 20 vuoden kokemus järjestöalan koulutuksesta Tampereen yliopistossa. Jokaisella koulutusjaksolla on erityisasiantuntijaluentoja. Koulutus käynnistyy johtajuuteen ja johtamisjärjestelmään johdattavalla vuorineuvos, TTT Kari Neilimon puheenvuorolla. Strategisen johtamisen lähestymistapoihin ja työkaluihin perehdyttää professori, KTT Hanna Lehtimäki.

Uudistuva johtajuus järjestöissä -koulutus on itsenäinen ohjelma, jonka voi yhdistää osaksi Public MBA -koulutusohjelmaa (80 op). Public MBA soveltuu järjestöille, jotka toimivat yhteistyössä julkisen hallinnon kanssa ja tuottavat palveluita julkiselle sektorille.

Koulutuksen järjestää Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulu.

Haku koulutukseen päättyy 7.3.2011.


Lisätietoja:
www.uta.fi/taydennyskoulutus
www.mbatampere.fi

 


 

Artistic impressions through touch -työpaja

Voimaa taiteesta -hanke järjestää tiistaina 19.4. klo 12.15-16.00 musiikkiterapeutti Russ Palmerin ja kommunikaatiotutkija Riitta Lahtisen vetämän Artistic impressions through touch -työpajan sekä tapaamisen luovan alan ja hyvinvointialan ammattilaisille. Tilaisuus pidetään Tampereella Tutkivan teatterityön keskuksen seminaarisalissa (Hämeenpuisto 28 D, 4 krs.).

Työpajan kesto on 2 tuntia ja sen jälkeen Voimaa taiteesta -hanke pitää osallistujille lyhyen tapaamisen. Tilaisuuden fasilitoi draama- ja psykodraamaohjaaja Anne Kataja.

Tilaisuuteen otetaan 20 osallistujaa ja mukaan tarvitaan omat joogamatot.

Työpajan kieli on englanti.

Ilmoittautumiset viimeistään perjantaihin 1.4.2011 mennessä projektiassistentti Marjukka Lampolle osoitteeseen marjukka.lampo(at)uta.fi. Työpaja täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
---
Lisää tietoja työpajasta:
Taidekokemuksia kosketusaistin kautta
Russ Palmer, musiikkiterapeutti &
Riitta Lahtinen, KT, kommunikaatiotutkija

Työpajassa harjoitellaan non-verbaalista tietojen jakamista kommunikaation tukena, osana rentotusta ja kontaktia. Kokeilemme musiikin vibraation aistimista kosketusaistin kautta sekä peruskosketusviestejä osana tarinankerrontaa (CMIT). Menetelmiä voi käyttää sekä osana opetusta sekä terapiaa.

---
Voimaa taiteesta on vuosille 2010-2012 sijoittuva Tutkivan teatterityön keskuksen hanke, jossa pyritään tukemaan taidelähtöisten menetelmien käyttöä hyvinvointialalla.
Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopisto ja Laurea AMK. Sen päärahoittajana toimii Opetusministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere -kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki.

www.voimaataiteesta.fi

 


 

Kulttuurimatkailun osaaja -koulutus käynnistyy

Vuonna 2011 kaikille kulttuurin parissa työskenteleville avautuu mahdollisuus kehittää matkailullista osaamistaan. Haaga-Perho käynnistää elokuussa Kulttuurimatkailun osaaja -koulutuksen, joka antaa työkaluja kulttuurikohteen tai -tapahtuman matkailullisen laadun kehittämiseen. Osallistujat suorittavat koulutuksessa matkailualan perustutkinnon.

Oppisopimuskoulutuksena suoritettava Kulttuurimatkailun osaaja -koulutus on räätälöity kulttuurialalla työskenteleville, ja siinä kehitetään sekä henkilökohtaista osaamista että kulttuurikohteen toiminnan laatua ja kannattavuutta. Koulutuspäivissä keskitytään mm. tuotekehitykseen, asiakaspalveluun, palveluiden kehittämiseen, myyntiin ja markkinointiviestintään. Matkailullinen näkökulma on koulutuksessa oleellisessa asemassa.

Kulttuurimatkailun osaaja -koulutuksessa opiskelijat suorittavat matkailualan perustutkinnon 1,5-2 vuoden aikana. Koulutus sopii niin pienen kulttuuritoimijan kuin isomman organisaation laadun kehittämiseen, ja koulutukseen voi osallistua useampi henkilö samasta organisaatiosta. Yhteen koulutusryhmään otetaan 15 osallistujaa ja ryhmä kokoontuu opintojen parissa osallistujien omilla paikkakunnilla. Koulutuksen tarkempi sisältö suunnitellaan osallistujien omien tarpeiden mukaan.

Aikataulu ja kustannukset
Koulutukseen ilmoittautuminen päättyy 30.4.2011. Kulttuurimatkailun osaaja -koulutus käynnistyy elokuussa 2011 ja koostuu lähiopetuspäivistä, verkkotyöskentelystä, työssä oppimisesta sekä omaan organisaatioon sovellettavista oppimistehtävistä. Koulutuksen 16 lähiopintopäivää toteutetaan kahden päivän jaksoissa muutaman kuukauden välein. Kouluttajina toimivat matkailu- ja kulttuurialan ammattilaiset.

Koulutukseen osallistuminen on maksutonta ja sitä tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osallistuja maksaa matka-, majoitus- ja ruokailukulut (mahdollisuus saada tukea) sekä opiskelussa tarvittavat materiaalit.

Koulutukseen sisältyy matkailualan Laatutonni-valmennus, joka erikseen toteutettuna on maksullinen. Suosittu Laatutonni-valmennus on todettu erittäin hyväksi työkaluksi kehittää itsenäisesti yrityksen tuotteiden, palvelujen ja toiminnan laatua.

Koulutuksen lisätiedot ja ilmoittautumiset 30.4.2011 mennessä:

Tia Hoikkala
kehityspäällikkö
tia.hoikkala(at)haagaperho.fi
puh. 050 372 5717
www.haagaperho.fi
www.laatutonni.fi


Kulttuurin ketju -hanke

Kulttuurimatkailun osaaja -koulutuksessa hyödynnetään Kulttuurin ketju -hankkeen aikana havaittuja kulttuurikohteiden kehitystarpeita, hyviä käytänteitä, tuotekehitystä ja matkailun lainalaisuuksia. Vuosina 2009-2011 käynnissä oleva valtakunnallinen Kulttuurin ketju -hanke edistää kulttuurimatkailun tuotekehitystä ja rakentaa kulttuurin matkailullista laadun kehittämisohjelmaa (Culture DQN) yhteistyössä Haaga-Perhon kanssa.

Lisätietoja Kulttuurin ketju -hankkeesta:
Anne Karsikas-Järvinen
projektipäällikkö
anne.karsikas-jarvinen(at)turku.fi
puh. 040 552 3848
www.kulttuurinketju.fi
www.kulmat.fi

Kulttuurin Ketju - Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaan kuuluva, Hämeen ELY -keskuksen rahoittama ESR -hanke, jota hallinnoi Turku Touring. Hanke on osa Varsinais-Suomen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskuksen (OSKE) toimintaa.