19.02.2015

TINFO-tiedote 7 / 19.2.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KOLMIKANNALLA KULTTUURIN LAATUA MITTAAMAAN 

Taiteen ja kulttuurin parissa on nähty erilaisia enemmän tai vähemmän onnistuneita laadunmittauspohdintoja tai -toteutuksia. Haluan uskoa, että mittaushankkeiden rahoittajia ja kulttuuriorganisaatioita itseään on innostanut kalvava huoli siitä, ettei taide pärjää, jos sen laatua ja arvoa ei kyetä mittaamaan. Kaikkihan pitää tätä nykyä numeroilla osoittaman. Yleisömäärien, esityskertojen, täyttöprosenttien, pääsylipputulojen kaltaisten määrällisten mittareiden rinnalle on kaivattu tapoja, joilla päästäisiin käsiksi laatuun.

Länsi-Australian hallituksen DCA:n (Department of Culture and Arts) toteuttama CultureCounts  -pilotti Measuring Quality Arts Research [PDF] sai myös Englannin Arts Councilin innostumaan.  Manchesterissa kahdeksan taidetapahtumaa osallistui koearviointiin: tekijät itse, vertaisarvioijat sekä yleisö esittivät näkemyksiään CultureCounts -alustalla.

Myönnän heti, että tartuin raportteihin epäluuloisesti. Manchesteriläisten raportin luettuani jouduin kuitenkin luopumaan osasta ennakkokäsityksiäni. Kolmikanta-arviointia, tekijät, vertaiset ja yleisö, käyttäen laatu näyttäytyy ilahduttavan monisyisenä. Tekijöiden näkökulmasta laatuun sisältyy paitsi suorituksen laatua, ammattitaitoa, uusia löydöksiä ja riskinottoa myös sitä, kuinka teos pystyy kommunikoimaan yleisönsä kanssa, osallistamaan ja sitouttamaan. Laatu näkyy myös jaettuina kokemuksina ja kohtaamisina, luovina prosesseina, laajempana yhteistyönä tai organisaatioiden terveytenä.

Mittaamisella voi olla arvoa myös tekijöille itselleen. Homman juju on kolmikannassa: itse- ja vertaisarvioinnin sekä yleisöpalautteen yhdistelmässä. Manchesteriläisten raportissa todetaan, että tällä tavoin voidaan saada tietoa kulttuurielämysten ja kokemusten dynamiikasta, tavoittaa reaaliaikaisia keskusteluja kulttuurisesta arvosta. Läpinäkyvän palautemekanismin avulla yleisö voi ilmaista omia kokemuksiaan ja näkemyksiään ja toisaalta tekijät voivat kertoa omista ajatuksistaan. Mittaus onnistuu vain siinä tapauksessa, että kaikki kolme tahoa ovat halukkaita omia arvioitaan jakamaan ja kokevat arvioinnin mielekkääksi.

Piloteista opittua: Laatumäärittelyjen pitää kattaa kaikki erityyppiset laadut ja erilaiset tekijöiden ja yleisöjen kohtaamisen muodot. Palaset osuvat kohdalleen kun oikeanlainen yleisö/katsoja/osallistuja kohtaa itselleen oikeanlaisen teoksen. Kaiken teatterin ei tarvitse puhutella kaikkia.


VAPAAN KENTÄN PYÖREÄSSÄ PÖYDÄSSÄ

Asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitasen kutsumana kokoontui ns. vapaa kenttä pyöreän pöydän keskusteluun. Meitä oli useampi pöytäkunnallinen tuottamassa ehdotuksia. Pöytiin oli istutettu myös virkamiehiä. Viestit kuulemma menevät perille, vaikka hallituskausi kalkkiviivoilla onkin. 

Mitä jäi käteen?
1) Vapaan kentän monisyisyydestä ei edelleenkään ole riittävästi tietoa ja ymmärrystä. 
2) Vapaan kentän ja VOS-toimijoiden yhteistyö (joka oikeutetusti koetaan usein myös pakkonaittona) ei ole ratkaisu kuin osalle kenttää.

Tässä tilaisuudessa tuskin esitettiin mitään sellaista, mitä ei olisi moneen kertaan ja vuosi tolkulla erilaisissa muistioissa, kehittämissuunnitelmissa, tapaamisissa kuultu ja luettu. Silti hämmentävän vähän on saatu aikaan. Tietoa on ollut saatavana. Onko perimmäisenä syynä poliittisten tahdon ja uskalluksen puute?


AMMATTIKATSOJAKSI TUNKUA – HYVÄT IDEAT KIERTOON

Runsas vuosi sitten Joensuun kaupunginteatteri innovoi (käytän nyt tätä sanaa) ammattikatsojien haun. Teatteri etsi teatterista kiinnostuneita ihmisiä ja halusi luoda ”ammattikatsojien” joukon, jotta myös katsojien näkökulma kuuluisi ja näkyisi entistä paremmin. Ammattikatsoja-idea otettiin käyttöön myös Kokkolan kaupunginteatterissa, jossa Ylen uutisten mukaan oli hakijatunkua. Riemastuttaa. Hienoa, että hyvät ideat menevät kiertoon!


VIIKON KATSOMISKOKEMUKSIA

Illat teatterissa. Viiruksen Perplex sai miettimään farssia, sitä aggressiivisuutta, jonka tämä lajityyppi mahdollistaa. Perplex on mikroskooppisen tarkkaa ja sellaisenaan julmaa ja julkeaa. Tämä julmanmekanistinen muodonmuutosten sarja kairautuu pikkuporvarillisiin perhe- tai parisuhdeidylleihin ja hyväksikäyttösuhteisiin, sekä siihen tyhjyyteen, jossa me elämme. Ja vielä kaupan päälle koko teatteriapparaattiin sellaisena kuin se meille länsimaissa useimmiten näyttäytyy. Viiruksessa on juuri sellainen älykäs taiturijoukko, jolta tällainen moniajo onnistuu. 

Teatteri Telakan Maailmankaikkeus sai minut nauramaan, itkemään ja jälkikäteen etsimään lisätietoa miehestä, jonka me tunnemme lähinnä joistain trivialiteeteista. Mitä tälle Jaakko Juteinille oikeastaan tapahtui? Mitä kaikkea onkaan kansallisen (sankari)kertomuksen nimissä jätetty kertomatta?

Veera Salmen Puluboi ja Poni -kirjojen sankarit elävät nyt Kansallisen pienellä näyttämöllä kertakaikkisen vastustamattomasti hersyvällä huumorilla, joka naurattaa pienempiä ja isompia, ja musiikki saa hytkymään. Odotan jo myös Tatua ja Patua supersankareina Teatteri Hevosenkengässä, teatterin 40-vuotisjuhlavuonna.


TOISISSA TILOISSA

Osallistava nykyteatteri voi antaa välineitä vierailla toisissa tiloissa. Yksinkertaisten harjoitteiden avulla astun hetkiseksi ulos omasta rajallisesta ajattelu- ja kokemusmaailmastani. Lähden ihmiskeskeisyyden panttivankeudesta vapauden tilaan. Parinkymmenen osallistujan joukko etsi humanoidia itsestään. Ryhdyimme tarkkailemaan ihmisolentojen tapaa toimia ja ympäristöjä, joissa nämä ihmisiksi itseään kutsuvat oleskelevat. 

Toisissa tiloissa -ryhmän Humanoidihypoteesin jälkihumanistisessa tripissä ihmisten toimet näyttäytyivät surullisensäälittäviltä, rajoittuneilta, niin perin yksinäisiltä ja itseensä käpertyneiltä. Kokemus kävi voimille. En muista, koska olisin viimeksi nukkunut putkeen seitsemän tuntia. Pyhä jysähdys, syvissä kerrostumissa. Hieno 10-vuotisjuhlaesitys.

Mitä kaikkea Toisissa tiloissa onkaan tehnyt mahdolliseksi: salaisella jälleenkoulutusleirillä, Poro- ja Susisafareilla, Parkkihallissa tai Haminan moottoritieosuudella. En yhtään ihmettele, että Toisissa tiloissa -ryhmällä on eurooppalaisen esitystaiteen kontekstissa niin paljon faneja. Eläköön!


DOX@NET

Tein freudilaisten erheen. Etsin doxa@netiä. Ajattelin, että luulo tai uskomus olisi erinomainen nimi tälle Suomen elokuvasäätiön, Yleisradion ja AVEKin yhteiselle dokumenttielokuvahankkeelle  dox@net, joka käy erilaisten uskomusten kimppuun riemastuttavan provosoivasti ja häpeilemättömän hyvää tekevästi.


SOTE  EI PETÄ

Valtiovarainvaliokunnan sote-pohdiskelun kieli pökerryttää. Sotesta voi seurata ”laskennallista, potentiaalista kustannusten kasvun hillitsemistä”. twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 3.3.2015 – aineistopäivä 27.2.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 3.3.2015. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 27.2. mennessä.

Kevään 2015 ilmestymisajat ja aineistopäivät:
ti 3.3. -> pe 27.2.
ti 14.4. -> pe 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

www.tinfo.fi/se


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen haettavissa


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apuraha


Vielä ehtii vastata Kesäteatterien katsojat 2014 -kyselyyn


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kysyy kesäteatterien katsoja- ja esitystietoja vuodelta 2014. Tiedot julkaistaan TINFO-verkkosivuilla ja -tiedotteissa.

Vastausaikaa on vielä ensi viikko, joten toimi välittömästi! Toivomme vielä lisää vastauksia saadaksemme laajan kattavuuden kesäteatterien yleisö- ja esitysmääristä.

Täytä verkkopohjainen kyselylomake osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par. Vastaa kyselyyn, vaikka ette olisi tehneet kesäteatteriesitystä vuonna 2014 (tälle on oma kohta). Keräämme ennakkotietoa myös tulevan kesän suunnitelmista.

Lisätietoja: tinfo(a)tinfo.fi


Maailman teatteripäivä 27.3.2015 tulee – oletko valmis?


Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.maaliskuuta aina vuodesta 1961 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan.

Vuoden 2015 julistuksen ITI on luvannut toimittaa helmikuun loppuun mennessä, minkä jälkeen TINFO käännättää tekstin suomeksi ja jakaa teatterien käyttöön.

Lue lisää Maailman teatteripäivästä ja aiempien vuosien juhlamenoista.

Ilmoita meille tämän teemapäivän kunniaksi suunnitellusta tapahtumastanne: tinfo(a)tinfo.fi

***
TINFO järjestää yhteistyössä Suomen PENin ja Suomen Kansallisteatterin kanssa pe 27.3.2015 tapahtuman. Kansallisteatterin Lavaklubilla kello 15-17 kuullaan ensin ukrainalaisen näytelmäkirjailijan Natalia Vorozbytin MAIDANIN PÄIVÄKIRJOISTA osia lukuteatterina. Keskustelun jälkeen TINFO ja Teatterikeskus jakavat palkintoja rohkeille teatterilaisille ja teatterin puolestapuhujille.

Lisätietoja Maidanin päiväkirjat -tapahtumasta.

Lämpimästi tervetuloa!


UUTISIA


Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat teatteriin Tartossa 28.2.2015


Tarton iso teatteritalo Vanemuine tuo ensi-iltaan 28.2.2015 Sofi Oksasen näytelmän Kun kyyhkyset katosivat. Näytelmän on suomesta viroksi kääntänyt Maimu Berg. Esityksen Kui tuvid kadusid on ohjannut Vanemuinen puheteatteripuolen johtaja Tiit Palu.

Sofi Oksasen tarina Kun kyyhkyset katosivat sijoittuu Viron miehitysajalle kertoessaan vuosista 1941-1965. Oksanen kertoo avioparin Juudit ja Edgar tarinan selviytymisestä, onnen etsimisestä ja rakastamisesta.


Oblivia vierailee Sloveniassa 11.-12.4.2015


Kansainvälisiä esityspaikkoja aktiivisesti kiertävä esitystaideryhmä Oblivia vierailee tällä kertaa Ljubljanassa Sloveniassa. Vanhaan voimalaitokseen remontoidussa esitystaiteen keskuksessa nähdään kaikki kolme Museum of Postmodern Art (MOPMA) -esityssarjan teokset: Museum of Postmodern Art 11.4. sekä Super B ja Ka-Boom 12.4.

Trilogian viimeisin esitys Ka-Boom kantaesitettiin Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2014, jolloin nähtiin myös sarjan kaksi aiempaa teosta .

www.oblivia.fi

***
Museum of Postmodern Art, Super B and Ka-Boom 11.-12.4.2015
Bunker, The Old Power Station, Ljubljana, Slovenia
Slomškova 18
SI-1000 Ljubljana
www.bunker.si


YOYO – You are On Your Own huomioitiin laajasti Itävallan mediassa


Kiasman URB 14-festivaalilla viime elokuussa ensi-iltansa saanut survivalismia, tulevaisuusvisioita ja pelon dynamiikkaa luotaava esitys YOYO – You are On Your Own keräsi laajaa positiivista mediahuomiota Wienissä helmikuun alussa. Kiitetyn teoksen on tehnyt suomalais-itävaltalainen onemorequestion-kollektiivi Joonas Lahtisen johdolla. YOYO nähtiin maineikkaan brut Wien -performanssikeskuksen ohjelmistossa, osana "Brave New World"-esityskokonaisuutta, jota tähditti mm. Forced Entertainment "The Notebook"-produktiollaan.

Itävallan yleisradioyhtiö ORF teki YOYO:sta peräti kaksi radiojuttua, Ö1-kanavan erittäin tunnettuun Kulturjournal -ohjelmaan sekä vaihtoehtokulttuuriin erikoistuneelle FM4-kanavalle. Itävallan tärkeimpiin päivälehtiin lukeutuva Der Standard puolestaan julkaisi YOYO:sta kuvallisen artikkelin ensi-iltapäivänä. Esitys sai myös kiittävän arvion arvostetulla tanz.at -sivustolla.

Lisätietoja YOYO:sta:
www.brut-wien.at/programm/detail/1131/en/
http://joonaslahtinen.wordpress.com/


Linda Wallgren valittiin Teatteri Vanha Jukon taiteelliseksi johtajaksi


Teatteri Vanhan Jukon taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty 1.1.2016 alkaen teatteriohjaaja, TeM Linda Wallgren (s.1988). Valinta tapahtui kutsumenettelyllä ja teatterin henkilöstön kesken käydyn keskustelun pohjalta.
 
Wallgren todettiin teatterikenttää laajasti tuntevaksi, organisaatiokykyiseksi ja kirkkaan taiteellisen näkemyksen omaavaksi henkilöksi, jolla on edellytyksiä vastata niihin odotuksiin, jotka voimakkaassa kehitysvaiheessa oleva teatterimme taiteelliselle johtajalleen asettaa.
 
Teatteri Vanha Juko oli jo aiemmin sopinut hänen kanssaan vuonna 2016 toteutettavasta ohjaajavierailusta.
 
Teatteritaiteen maisteriksi Wallgren on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta vuonna 2014. Hänen ohjauksiaan on nähty useissa suomalaisissa ammattiteattereissa mm. Ryhmäteatterissa, Turun Linnateatterissa sekä Suomen Kansallisteatterin kiertuenäyttämöllä. Viimeisimpänä ohjaustyönään on 3.2.2015 ensi-iltansa saanut Kajaanin, Kemin, Oulun ja Rovaniemen kaupunginteattereiden yhteistuotanto, virolaisen toimittaja-kirjailijan Mihkel Raudin American Monkey.
 
Teatteri Vanhan Jukon nykyinen taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen aloitti toimessaan vuonna 2009. Sorjasen työsopimus Vanhassa Jukossa loppuu 31.12.2015.
 
Hallintojohtaja Jaska Teuri aloitti toimessaan niin ikään 2009. Teuri jatkaa hallintojohtajana.
 
Lisätietoja:
Linda Wallgren
linda_wallgren(a)yahoo.com
+358 50 4391409
 
Jussi Sorjanen
jussi.sorjanen(a)gmail.com
+358 50 380 2398
 
Jaska Teuri
hallintoteurijaska(a)outlook.com
+358 44 3394143

www.teatterivanhajuko.fi


OKM: Valtio tukee kulttuuritilojen peruskorjaamista ja rakentamista 5,4 miljoonalla eurolla


Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea kulttuuritilojen perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin tälle vuodelle yhteensä 5 430 000 euroa.

Avustusta myönnettiin 17 hankkeelle veikkausvoittovaroista taiteen tukemiseen osoitetuista määrärahoista.

Suurimpia avustuksen saajia ja kohteita ovat Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus (1 450 000 €), Lapinlahden taidemuseon peruskorjaus ja laajennus (900 000 €), Tampere-talon muutostyö (600 000 €) ja Porin teatteritalon peruskorjaus (500 000 €).

Valtionavustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalain mukaisien kulttuuritoimintaa varten tarvittavien tilojen, valtionosuutta saavien museoiden, teattereiden ja orkestereiden tilojen sekä muiden valtakunnallisesti merkittävien kulttuuritilojen perustamis- ja peruskorjaushankkeisiin.

Määrärahaa haki yhteensä 27 hanketta noin 34,2 miljoonan euron arvosta.

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen (opetus- ja kulttuuriministeriö)
puh. 0295 3 30081, 040 7221 321.

Myönnetyt avustukset 2015 (PDF)

Lisätietoja avustuksesta


www.minedu.fi


Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2015 finalistit on valittu


Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle.

Tänä vuonna palkinnon finalisteiksi nousivat Päivi Aura ja Tanssiteatteri Auraco, Kirsi Siren ja Teatteri Hevosenkenkä sekä Lastennäytelmä Erkat ja Tavikset:
                                 
Päivi Aura ja Tanssiteatteri Auraco
Päivi Auran Auraco on omaleimainen tanssiteatteri, jonka lapsille suunnatuissa esityksissä yhdistyvät eri taiteenalat kaikenikäisiä katsojia puhuttelevasti. Auran työssä on mukana vahva yleisötyöaspekti ja hän on aktiivinen tekijä sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Auran lapsille ja vanhemmille suunnatuissa koreografisissa esityksissä lapset saavat mahdollisuuden kasvaa tanssin ja teatterin kokijoiksi ja katsojiksi jo vauvasta lähtien.
Tanssiteatteri Auracon sivut
 
Kirsi Siren ja Teatteri Hevosenkenkä
Kirsi Siren on tehnyt pitkäjänteisesti työtä laadukkaan lastenteatterin puolesta jo vuosikymmenten ajan: Hänen perustamansa Teatteri Hevosenkenkä Espoossa täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Sirenin johdolla Teatteri Hevosenkengästä on muodostunut monikielinen ja kansainvälinen teatteri, joka tuottaa keskimäärin 300 esitystä suomeksi ja ruotsiksi 30 000 katsojalle vuodessa, ja kiertää myös säännöllisesti ulkomailla. Hevosenkenkä on myös edelläkävijä esteettömänä teatterina. Vuonna 2010 teatteri yhdistyi  Suomen Lelumuseon kanssa ja yhdessä ne muodostavatkin Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Teatteri Hevosenkengän sivut
 
Erkat ja Tavikset – lastennäytelmä
Salla Taskisen ohjaama ja Paula Salmisen käsikirjoittama Erkat ja Tavikset -lastennäytelmä on erityislapsiin ja –nuoriin keskittyvä onnistunut perinteisiä normeja kritisoiva esitys. Alakoululaisille suunnattu ajankohtainen näytelmä kertoo erityisoppilas Olavista, joka yrittää sopeutua tavalliseen luokkaan. Esityksen aihe sekä visuaalinen ja tekninen toteutus liittävät sen uudella ja koskettavalla tavalla lähelle tämän päivän lasten arkea. Tuottajataho Lilla Villan on uusi kaksikielinen kulttuuritalo Sipoossa, joka esittää uutta kotimaista lasten- ja nuortenteatteria. Anna Simbergin Erkat ja Tavikset - näytelmästä tekemä ruotsinnos on kerännyt paljon kiitosta.
Lilla Villanin sivut
 
Kilpailun finalisteista ja voittajasta päättää tänä vuonna raati, johon kuuluvat kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, intendentti Yvonne Godhwani Espoon kulttuuripalveluista, taiteellinen johtaja Marja Korhola Tanssiteatteri Raatikosta, Hufvudstadsbladetin teatteritoimittaja Isabella Rothberg ja Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.
 
Lasten ja nuortenteatteripalkinnon voittaja ratkeaa sunnuntaina 8. maaliskuuta järjestettävässä iltajuhlassa Koko Teatterissa Helsingissä.

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen, vuodesta 2012 yhteistyössä Suomen Assitej ry:n kanssa. Lisätietoja kilpailusta löytyy Suomen Teatterit ry:n sivuilta.
 
Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry: Järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck, puh. 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi
Suomen Assitej ry: Järjestösihteeri Maiju Talvisto, puh. 044 0866 355, info(a)assitejfi.org


Tekstitetyn teatteriesityksen merkki nyt ladattavissa symbolipankista


Svenska hörselförbundet rf on kehittänyt symbolin, jolla voi viestiä siitä että teatteriesitys tai elokuva on tekstitetty.

Symboli on vapaasti ladattavissa Svenska hörselförbundetin verkkosivuilta www.horsel.fi ja Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankista. Symbolin käytön yhteydessä on tärkeää kertoa, mikä näytös tekstitetään ja milloin sekä millä kielellä tekstitys on.

Tekstitys voi olla näkyvillä kaikille katsojille, jolloin kuka tahansa voi hyötyä siitä. Tekstitys voi olla seurattavissa myös henkilökohtaisilla päätelaitteilla tai vastaavilla. Tekstityssymbolilla voidaan viitata kumpaan tahansa tapaan järjestää tekstitys. Symbolin yhteydessä on kuitenkin hyvä tarkentaa, kummalla tavalla tekstitys esitetään katsojille.

Tekstitys voi olla kielensisäistä tai kieltenvälistä. Kielensisäinen tekstittäminen tarkoittaa sitä, että tekstitys tehdään ohjelman alkuperäisellä kielellä (esimerkiksi suomenkieliseen esitykseen suomenkielinen tekstitys). Kielensisäisestä tekstityksestä hyötyvät esimerkiksi huonokuuloiset ja kuuroutuneet henkilöt sekä kieltä opettelevat henkilöt. Kieltenvälinen tekstitys tarkoittaa sitä, että tekstitys on eri kielellä kuin teoksen alkuperäinen kieli on (esimerkiksi ruotsinkieliseen ohjelmaan suomenkielinen tekstitys).

Lisätietoja:
Cilla Schroeder
Svenska hörselförbundet rf
cilla.schroeder(a)horsel.fi
puh. 044 5333649
www.horsel.fi

www.kulttuuriakaikille.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna  


Teatterikenttä muutoksen kourissa | Tule keskustelemaan | 9.3.2015, Lahti

Tervetuloa ma 9.3.2015 klo 14-18 Teatteri 2.0:n Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille -teoksen julkaisuseminaariin, jonka aiheena ovat suomalaisen teatterikentän rakenteiden ja työnkuvien muutos ja tulevaisuuden visiot.

Teatteri 2.0 järjestää seminaarin yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kanssa. Paikka on Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämö.

Seminaariohjelma on kaksiosainen: ensin julkaisun kirjoittajat ohjaaja Saana Lavaste, tuottaja Saara Rautavuoma ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén esittelevät valmistuneen teoksen. Toisessa osassa seminaarin osallistujat työskentelevät yhdessä kehittämisehdotusten parissa. Tilaisuus päättyy avoimeen keskusteluun.

Tilaisuutta moderoi Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. Mukana keskustelussa ovat mm. Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen, Kokkolan kaupunginteatterin entinen johtaja ja vapaan teatteriryhmän Ruska Ensemblen perustaja, näyttelijä Jarkko Lahti sekä freelancer-näyttelijä Aleksi Lavaste.

ILMOITTAUTUMINEN
Ennakkoilmoittautumisia toivotaan tarjoilujen mitoittamiseksi viimeistään pe 6.3. aikana joko sähköpostitse saara(a)teatterikaksipistenolla.fi tai ilmoittautumislomakkeella Teatteri 2.0:n verkkosivuilla.

Tule kantamaan kortesi kekoon ja kertomaan oma mielipiteesi.  Osallistu suomalaisen teatterikentän kehittämiseen ja yhteisen tulevaisuusvision rakentamiseen!

Kutsu ja seminaariohjelma (PDF)

TUTUSTU TEATTERIN 2.0:N TEOKSEEN ENNALTA
Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille ilmestyy viikolla 11. Teoksen painettu versio on tilattavissa ennakkoon Teatteri 2.0:n nettisivuilta. Teos ilmestyy myös vapaasti luettavissa olevana sähköisenä versiona.

Seminaarin osallistujilla on mahdollisuus tutustua teoksen sisältämään visioon ennen seminaaria. Ilmoittautuneille toimitetaan visio sähköpostitse pe 6.3.2015.

Lisätiedot:
Saara Rautavuoma
Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
p. 050 302 0706
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi
www.teatterikaksipistenolla.fi


Infotilaisuus: Kulttuuri-TET 4.3.2015, Helsinki


Tervetuloa mukaan Kulttuuri-TET:iin!
Musiikkitalon Sivulämpiö ke 4.3. klo 14.00–16.30

Kulttuuri-TET on viiden kulttuuritoimijan sekä Helsingin ja Espoon kaupungin kehittämä ja kokeilema työelämään tutustumisen malli, jossa 8.-10. -luokkalaisten nuorten ääni saadaan kuulumaan, nuorten ajatukset ja taidot kulttuuritoimijoiden käyttöön. Samalla voidaan antaa nuorille aitoja ja innostavia kokemuksia työelämästä.

Tule kuulemaan lisää Kulttuuri-TET:istä ja siitä, miten voit ottaa sen oman kulttuuriorganisaatiosi käyttöön!

Tilaisuuden tarkka ohjelma viestin lopussa.

Ilmoittautumiset viimeistään 20.2. osoitteella reetta.kalajo(a)espoo.fi. Tilaisuuteen mahtuu 50 osallistujaa.

Lisää nettisivuiltamme: www.kulttuuritet.munstadi.fi

Ohjelma

14.00 Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen avaa tilaisuuden
Espoon kulttuurijohtaja Susanna Tommilan tervehdys

14.20 Kulttuuri-TET pähkinänkuoressa: Lähtökohta ja tavoite, Ulla Laurio, Helsingin nuorisoasiainkeskus

14.30 Nuoret osalliseksi yhteiskuntaan, Antti Tarvainen, Avanto Helsinki

15.00 Kulttuuri-TET kouluissa ja kouluille, Tuulia Tikkanen, Helsingin opetusvirasto ja Riina Plosila, Espoon opetustoimi

15.15 Käytännön esimerkkejä pilottijaksoilta 2014, Reetta Kalajo, EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Annika Koivula, Helsingin kaupunginorkesteri

15.30 Nuorten näkökulma: mitä me saamme Kulttuuri-TETistä, Eeva Lemström, Iida Venho ja Sofia Rosenblad

15.45 Miten mukaan Kulttuuri-tettiin? Reetta Kalajo, EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Kahvia ja keskustelua


Lasten- ja nukketeatterin valtakunnallinen tapahtumapäivä 7.3.2015


Suomen Teatterit ry:n lastenteatteri- ja nukketeatterijäsenet Ahaa-teatteri, Nukketeatteri Sampo, Teatteri Hevosenkenkä, Teatteri Mukamas ja Unga Teatern järjestävät yhteisen valtakunnallisen lastenteatteri- ja nukketeatteritapahtumapäivän.

Lisätietoa teatterikohtaisista tapahtumista löytyy Suomen Teatteri ry:n lasten- ja nukketeattereita esittelevien sivujen kautta.


Kuka meit tääl muka kuuntelee? | Teatteri- ja keskustelutilaisuus 9.3.2015, Helsinki


Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Nuorisoasiainkeskus haluavat saada nuorten äänen kuuluviin ja järjestävät yhdessä Kuka meit tääl muka kuuntelee? teatteri- ja keskustelutilaisuuden maanantaina 9.3. klo 13–16 Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.
 
Keskusteluun virittää Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan-projektin nuorten esitys Elinpiirejä, joka nähdään tilaisuuden aluksi. Esityksen jälkeen on paneelikeskustelu nuorten vaikuttamismahdollisuuksista.
 
Onko nuorilla todellisia mahdollisuuksia saada ääntään kuuluviin ja vaikuttaa kokemiinsa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, ja jos on, niin millä tavoin? Mitä päättäjät voivat asialle tehdä? Mitä nuoret voivat itse tehdä?
 
Tapahtumassa alustuspuheenvuoro OKM:n valtiosihteeri Kari Anttilalta nuorisolain uudistuksesta. Mukana paneelikeskustelussa Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, valtiosihteeri Kari Anttila, Nuori Kulttuuri -säätiön toiminnanjohtaja Panu Mäenpää, Nuorisotutkimusverkoston tutkija, VTT Sofia Laine sekä Helsingin nuorten vaikuttamiskanava Ruudin ydinryhmästä Eetu Vienonen ja Kasperi Olenius.
 
Liitteenä kutsu pdf-muodossa.
Virittäydy tunnelmaan katsomalla Elinpiirejä-esityksessä näyttelevän Paulan kutsu. Linkki videoon pdf-kutsussa.
 
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tarjoilun vuoksi ilmoittautuminen 5.3. mennessä osoitteeseen reittejakontulaan(a)gmail.com.
 
Teatteriterveisin,
Pirjo Virtanen
teatterikuraattori, FM
Suomen Kansallisteatteri/Yleisötyö
p. 010 733 1256, 050 3742296
pirjo.virtanen(a)kansallisteatteri.fi  
www.kansallisteatteri.fi


Apinafest-nykytanssifestivaali 9.-15.3.2015, Helsinki


Nykytanssifestivaali Apinafest on taideosuuskunta Apinatarhan järjestämä viikon mittainen tapahtuma 9.–15.3.2015.

Järjestyksessään kolmas Apinafestin ohjelma sisältää runsaan nykytanssikattauksen lisäksi festariklubin ravintola LeBonkissa, jolloin luvassa on musiikkia ja yllätysesiintyjiä.

Tapahtumaviikko alkaa Teatterikorkeakoulun alumniklubilla Raakalautaa ja rakkautta – sommitelmia oman elämän tanssista. Illassa Isto Turpeinen kertoo tekeillä olevasta väitöstutkimuksestaan, joka käsittelee poikien tanssinopetusta.

Festivaalille myydään festaripassi, jolla näkee neljä esitystä yhteishintaan 30 euroa. Lippuja voi ostaa Lippupalvelusta ja varauksia voi tehdä myös Stoan lipunmyyntipisteessä, 09 310 12000.

Katso koko Apinafestin ohjelma


Artsoppa-treffit: Advisory Ring 11.3.2015, Helsinki


Onko sinulla taiteen kehitysyhteistyöhön liittyvä hankeidea, jota haluaisit kehittää? Haluatko saada ideoita ja sparrausta kollegoiltasi?

Metodi on yksinkertainen: työskentely tapahtuu 6-8 hengen ryhmissä, jokainen esittelee vuorollaan ideansa (3 min) ja toiset tukevat ajatusta tuomalla uusia perspektiivejä ja ideoita. Tuo siis mukanasi yksi oma idea, pieni tai iso! Ryhmiin ei voi osallistua vain kuuntelemalla.

Metodin on kehittänyt tutkimusmatkailija Pata Degerman ja työpajaa vetää Anki Hellberg-Sågfors. Vapaa pääsy.

AIKA: ke 11.3. klo 15-18
PAIKKA: Taiteen edistämiskeskus /TAIKE, Vuorikatu 24, Kaisaniemi, Helsinki
www.taiteenkehitysyhteistyo.taikeita.info/
www.facebook.com/taiteenkehitysyhteistyo

Ilmoittautuminen 4.3. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/5BB1795780E16AD6.par 

Artsoppa-treffit ovat vapaamuotoisia taiteen kehitysyhteistyöhön keskittyviä tapaamisia, joiden teemat vaihtelevat. Treffien tarkoituksena on luoda keskustelua, tarjota tietoa ja saattaa yhteen kulttuurialan toimijoita ja globaalin vastuun parissa toimivia järjestöjä ja yrityksiä. Treffit järjestetään Taiteen edistämiskeskuksen ja Kepan yhteistyönä.


Diana Drama Fest 2015 | 18.4.-9.5.2015, Helsinki


Klockriketeatern järjestää keväällä kolmannen Diana draamafestivaalin. Tämän vuoden teemana on dokumenttidraama ja poliittinen teatteri. Ohjelma on entistä laajempi, ja kestokin on kolme viikkoa!
Osallistujat tulevat yhdeksästä eri maasta: Katalonia (Espanja), Ruotsi, Saksa, Valkovenäjä,
Venäjä, Viro, Ukraina ja USA sekä Suomi.

Mukana:
Teatr.doc Moskovasta, PlayPenn Philadelphiasta, Turteatern Tukholmasta, Sala Beckett Barcelonasta ja monet yksittäiset näytelmäkirjailijat.

Tapahtumassa keskustellaan Venäjästä ja Ukrainasta, uudesta eurooppalaisesta draamasta, kirjoittamisen prosesseista ja uuden draaman kehittämistyöstä. Keskusteluissa taide on keskiössä. Lisäksi kuullaan parikymmentä uutta tekstiä lukudraamana sekä monta muuta tekstiä drama slam -muodossa.

Tapahtuma on monikielinen!
Tekstejä kuullaan sekä ruotsiksi, suomeksi että englanniksi.

Solidaarisuus Valkovenäjän ja Ukrainan kanssa:
Erikoisvieraina nähdään WZ-Orkiestra Minskistä: European solidarity with Belarus, sekä George Genoux ja interaktiivinen elokuvainstallaatio Fear in Ukraine.

Sekä vierailuesitykset: kaksi suomenruotsalaista uutta näytelmää!
18.-22.4. | Två män i ett tält tre - en komet kommer hem
Anders Larssonin palkittu draama (Teater Kennedy), joka avaa festivaalin.

5.-6.5. | Hamlet sade det vackrare (Wasa Teater)
Harriet Abrahamssonin ja Paul Olinin kohuttu näytelmä yhteiskunnan ulkopuolelle jäänneistä nuorista

Kohtaamispaikka Diana - kolme viikkoa täynnä draamaa, ruokaa, juomaa ja kiihkeitä keskusteluja.

Lisää liitteessä (PDF)

Lämpimin terveisin,
Klockriketeatern
0400 153791
klockrike(a)klockrike.fi
www.klockrike.fi


The Dailes Theatre Performance Parade 14-19 Apr 2015, Latvia


The Dailes Theatre, the largest drama theatre in Latvia, will celebrate its 95th anniversary. This is one of the impulses for creating a new direction in the theatre’s development of international relations - The Dailes Theatre Performance Parade. This is a chance to see 17 performances which have been critically acclaimed by professionals and audiences alike. The target audience of the Parade is local and foreign theatre professionals, however, anyone is welcome to attend. The main purpose of the Performance Parade is to gain an assessment, garner advice and inspiration for future activities, as well as developing a useful dialogue with theatre professionals from various countries about current themes in the world of drama.

Programme


International Transdisciplinary Conference 6-8 May 2015, Helsinki


Culture(s) in Sustainable Futures: theories, policies, practices
May 6-8, 2015 | Helsinki, Finland

Is culture the fourth pillar of sustainability alongside the ecological, economic and social aspects?
How does culture act as a catalyst for ecological sustainability, human well-being and economic viability? What would our futures look like if sustainability was embedded in the multiple dimensions of culture?

This landmark conference explores the roles and meanings of culture in sustainable development. The new ideas generated in the conference will inform and advance understandings of all four dimensions of sustainability. The invited speakers of the conference are internationally well-known scholars and actors in this field.

Please see the programme at: www.culturalsustainability.eu/helsinki2015/programme

The registration for the conference is open! Please register by 09/04/2015.

The conference is organised by the COST Action "Investigating Cultural Sustainability” (www.culturalsustainability.eu) and hosted by the University of Jyväskylä, Department of Social Sciences and Philosophy.

Attend the conference and join the dialogue!

On behalf of the Scientific and Local Organising Committees of the Conference,
Katriina Soini
Chair of the COST Action


Latvian Theatre Showcase 20-23 May 2015


The Latvian Theatre Showcase will be held in Riga from May 20 till 23, 2015.

The programme highlights include a recent production by internationally acclaimed Latvian director Alvis Hermanis with his New Riga Theatre company. It’s a rare occasion to see a new dramatic work from Hermanis, who has in the past years turned his attention to stagings at European opera houses. In his adaptation of the iconic Soviet satirical novel from the 1920s “The Twelve Chairs” about an unlikely couple of companions on a treasure hunt in post-revolution Russia, Hermanis returns to grotesque (as in his brilliant “The Inspector General”) and has made this famously witty critic of Sovietism into a tale of Jewish jokes.

Full programme and on-line registration for professional guests will be announced by March 20 and published online on www.theatre.lv.

For details please contact Sandra Lapkovska: sandra(a)theatre.lv, T. +371 67228477


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Koulutusrahasto KOURA, kevät 2015 | hakuaika päättyy 25.2.


KOURA myöntää kahdenlaisia apurahoja: henkilökohtaisia stipendejä ja projektirahoja työryhmille.

Stipendit on tarkoitettu media-alan työtekijöille, jotka työssään tuottavat tai ovat tuottaneet tekijänoikeudenalaista sisältöä.

Stipendejä voivat hakea kaikki KOURAn perustajaliittoihin kuuluvat Yleisradion ja MTV Oy:n vakituiset tai määräaikaiset työntekijät, joiden työsuhde on kestänyt vähintään kaksi vuotta. Poikkeuksena ovat muusikot, joille stipendi voidaan myöntää vasta vakinaistamisen jälkeen.

Projektirahaa hakee yleensä työryhmä, jolloin ainakin ryhmän vetäjän tulee täyttää em. kriteerit.

Hakuaika päättyy: 25.2.2015

Tarkemmat tiedot täältä.

www.koulutusrahastokoura.fi

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Mad House – Open Call 2015


Mad House on esitystaiteen hanke, joka ottaa kokemastaan opiksi ja muuttaa muotoaan. Mad Housen ensimmäinen kausi oli kuukauden mittainen esitystaiteen tapahtuma Helsingin Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa lokakuussa 2014. Se kokosi saman katon alle noin 130 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta 52 eri esityksen ja työpajan myötä. Ohjelmisto koostui esitystaide- ja performanssiesityksistä, installaatioista, esitystaiteen tilaa ja tulevaisuutta luotaavista Think Tank –keskusteluista sekä monipuolisesta baariohjelmasta. Kuukauden jälkeen todettiin – Mad Housessa on järkeä!

Mad House avaa nyt jatkuvan avoimen haun taidekentän toimijoille. Jatkuva haku tarkoittaa, että Mad House ottaa vastaan ohjelma- ja yhteistyöideoita jatkuvasti, myös tuleville esityskausille. Mad House kasvaa, kehittyy ja konkretisoituu kentän tarpeiden kautta, kuunnellen ja yhdessä suunnitellen. Seuraava Mad House kausi (2.) toteutuu 1.9.-30.11.2015. Suvilahden Tiivistämössä. Ohjelmaehdotuksia Mad Housen toiselle kaudelle otetaan vastaan 16.3.2015 saakka.

Tarkat hakuohjeet löytyy Mad House Helsingin verkkosivuilta.

Lähetä ehdotuksesi 16.3. mennessä osoitteeseen info(a)madhousehelsinki.fi Mahdolliset kysymykset voi suunnata samaan osoitteeseen tai ottaa yhteyttä puhelimitse Mad Housen tuottajaan Mirva Pulkkiseen 050-5454823.

Teokset valitaan taiteilijan / työryhmän kanssa käytävien keskustelujen pohjalta.
Kaikille hakijoille ilmoitetaan viimeistään huhtikuun loppuun 2015 mennessä.

www.madhousehelsinki.fi


Suomen Setlementtiliitto hakee taiteilijoita projektiinsa | hakuaika 6.3.2015 asti


Suomen Setlementtiliiton Taide lähiöiden yhteisöllisyyden vahvistajana -projekti hakee taiteilijoita tekemään yhteisötaidetta kuudelle paikkakunnalle. Hakemamme taiteilija tai taiteilijayhteisö luo paikallisten asukkaiden kanssa taidetapahtuman tai taideteoksen, joka vahvistaa alueellista yhteisöllisyyttä ja moniarvoisuutta. Yhteistyön tuloksena syntyvä taideteko jää elämään yhteisössä joko teoksena, uutena toimintamuotona tai taltiointina.

Haemme jokaiselle paikkakunnalle yhteisötaiteen menetelmiin perehtynyttä taiteilijaa tai taiteilijayhteisöä, jolla voi olla visuaalisten alojen, esittävän taiteen, musiikin, sanataiteen tai muun taiteenalan osaamista. Kohdealueen paikallistuntemus ja kokemus yhteisötaiteen toteuttamisesta katsotaan eduksi.

Kohdepaikkakunnat ja asuinalueet, joilla taidetapahtuma tai teos tehdään:

  • Helsingin Kallio
  • Espoon Matinkylä
  • Hämeenlinna
  • Tampereen Hervanta
  • Vaasan Palosaari
  • Kemijärvi

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet löydät täältä.

Lähetä sähköinen hakemuksesi perjantaihin 6.3.2015 klo 12 mennessä Setlementtiliittoon kansalaistoiminnan toimialajohtaja Helka Körkölle: helka.korkko(a)setlementti.fi

Lisätietoja:
Toimialajohtaja Helka Körkkö
puh. 0505863288
helka.korkko(a)setlementti.fi

Projektikoordinaattori Noora Karumaa
puh. 0469222588
noora.karumaa(a)setlementti.fi

www.setlementti.fi


Hae stipendiaatiksi Villa Karon taiteilijaresidenssiin syksyksi 2015


Löydä itsesi Afrikasta!

Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo Grand-Popon kylässä Länsi-Afrikan Beninissä avaa taas ovensa suomalaisille taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaisille.

Vastaa Guineanlahden kutsuun, ylitä (6296 kilometrin) kulttuurisilta ja löydä uusi näkökulma!

Syksyn stipendien 2015 hakuaika päättyy 15.3.2015. Tutustu Villa Karoon, Grand-Popoon ja residenssin hakuohjeisiin osoitteessa www.villakaro.org/villakaro/residenssiin/.


Cimo: Kulttuuri- ja taideinstituuttien harjoittelupaikat, kevät 2015

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ulkomailla tarjoavat harjoittelupaikkoja loppuvaiheen korkeakouluopiskelijoille tai vastavalmistuneille. Paikkoja haetaan CIMOn kautta.

Harjoittelupaikkoja ulkomailla

www.cimo.fi

TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Taike hakee läänintaiteilijoita Kaakkois-Suomen ja Hämeen alueelle | hakuaika 6.3. asti


Läänintaiteilijan tehtävänä on edistää taiteilijoiden asemaa, työskentely- edellytyksiä sekä työllistymistä taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnassa sekä osaltaan vahvistaa sosiaali-, terveys-, taide- ja kulttuurialan toimijoiden yhteistyörakenteita. Tavoitteena on saavuttaa yhteistyössä muutoksia asenteissa, rakenteissa, ja rahoituskanavissa sosiaali- ja terveystoimen ja palvelutuotannon alalla taiteilijoiden työskentelyedellytysten parantamiseksi. Tehtävässä tulee seurata myös Suomen ulkopuolella tapahtuvaa alan tutkimusta ja koulutusta. Läänintaiteilija toimii tiiviissä yhteistyössä muiden samaa tehtävää hoitavien läänintaiteilijoiden kanssa.

Etsimme ensisijaisesti osaajaa, joka täydentää taiteen ja hyvinvoinnin kehittämisohjelmassa toimivien nykyisten läänintaiteilijoiden edustamia taiteen lajeja. Toiminta-alueena on Kaakkois-Suomi ja Häme.

Tarkemmat tiedot löydät täältä.


Teatterikorkeakoulu hakee koko- ja osa-aikaista dramaturgian lehtoria | hakuajat 20.3.2015 asti


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee kokoaikaista dramaturgian lehtoria (100 %) viisivuotiselle toimikaudelle alkaen 1.8.2015 tai sopimuksen mukaan sekä osa-aikaista (50 %) alkaen 1.1.2016 tai sopimuksen mukaan.

Dramaturgian lehtori vastaa omalta osaltaan dramaturgian koulutusohjelman opetuksesta. Lehtori suunnittelee, kehittää ja arvioi opetusta voimassaolevien tutkintovaatimusten mukaisesti. Lehtori ohjaa ja tarkastaa opinnäytteitä ja osallistuu koulutusohjelman valintakokeiden raatityöskentelyyn. Lehtori on mukana Teatterikorkeakoulun hallinto- ja toimielimissä ja osallistuu Taideyliopiston kehittämiseen. Lehtori seuraa aktiivisesti teatteritaiteen kenttää ja osallistuu yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Taideyliopiston henkilöstösäännön mukaan taiteellisin perustein täytettävään lehtorin tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorintutkintoa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja/tai taiteellisia ansioita. Tehtävään valittavalta edellytetään hyvää opetustaitoa. Hakijan ansioita arvioitaessa otetaan huomioon kokemus kyseisen tehtävän alalta.

Dramaturgian koulutusohjelmassa lehtorit opettavat pääsääntöisesti sekä dramaturgiaa että näytelmän kirjoittamista. Lehtoreiden valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että koulutusohjelmaan syntyy mahdollisimman laaja-alainen, innostunut ja innostava ensemble.

Tarkemmat tiedot:
http://www.uniarts.fi/dramaturgian-lehtori-100
http://www.uniarts.fi/dramaturgian-lehtori-50

Lisätietoja:
Tehtävän sisällöstä: Katariina Numminen, dramaturgian professori, katariina.numminen(a)uniarts.fi , 0400 792040
Hakumenettelystä: Laura Jännes, hallintopäällikkö, laura.jannes(a)uniarts.fi, 0400 792043

www.uniarts.fi


Helsinki palkkaa taiteilijoita päiväkoteihin


Helsingin kaupunki työllistää taitelijoita päiväkoteihin. Tarkoituksena on palkata kuudeksi kuukaudeksi 5–8 eri alojen työtöntä taitelijaa työskentelemään residenssitaitelijoina päiväkodeissa ja leikkipuistoissa eri puolilla Helsinkiä.

Kaupungin varhaiskasvatusviraston ja kulttuurikeskuksen yhteisen hankkeen tavoitteena on monipuolistaa taitelijoiden työllistämismahdollisuuksia sekä vahvistaa lasten mahdollisuutta taiteen tekemiseen. Hankkeen taideprojektit toteutetaan taiteilijan, lasten ja henkilökunnan yhteistyönä.

Taiteilijoiden rekrytointi alkaa huhtikuussa ja työskentelyn päiväkodeissa ja leikkipuistossa on määrä alkaa toukokuussa.

Lisätietoa kaupungin sivuilta.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Yleisötyön johtamisen erikoistumisohjelma 13.4.2015-20.1.2016 | haku 10.3. mennessä


Erikoistumisohjelma musiikin-, teatterin-, tanssin- ja kuvataiteen alan ammattilaisille (freelancerit & taideorganisaatioissa työskentelevät)

Haluatko laajentaa osaamistasi yleisötyön parissa? Tule hankkimaan osaamista yleisötyön suunnitteluun, toteuttamiseen ja johtamiseen!
 
Taideyliopiston täydennyskoulutus toteuttaa koulutuksen nyt kolmatta kertaa. Haku koulutukseen on 18.2 – 10.3.2015. Koulutus antaa mahdollisuuden kehittää yleisötyötä omassa organisaatiossa. Freelance-taiteilijan on mahdollista laajentaa osaamistaan ja hyödyntää taidealan osaamistaan uusissa toimintaympäristöissä.

Tarkemmat tiedot: http://www.uniarts.fi/tayk/yleisotyo


Oblivia's Workshop: Do what you saw method 26.-27.3.2015, Helsinki


It is simple, it is fun and it is a brilliant way of devising material for performances.

The “do what you saw” method have been developed by Oblivias core members: Anna Krzystek, Timo Fredriksson and Annika Tudeer over more than ten years of collective work and it is the base for Oblivias wonderfully quirky and multilayered performances. The Do what you saw method is a process for creating and devising material. Through the distilling and sharing that happens in the work-shop, the participants creates an abundance of material to use in the “big impro” that ends each day. The workshop invites the participants to experience ways to distil and share ideas into action and text. They will encounter ways of working with subtlety, humour, presence and timing. The workshop is taught by Oblivias members. The work-shop has been taught a.o. at TEAK Helsinki, HKZ Berlin and is the basis for the project Structures for Love that is developed together with Pathos Munchen.

26.-27.3.2015 at 10 Am - 15 PM, ESKUS studio 1,  Kaasutehtaankatu 1 (building 6)
 
Sign up: info(a)oblivia.fi
Patricipation fee: 50 €

www.oblivia.fi


IETMCampus 2015 6-12 June 2015 – for IETM members only | Almagro, Spain


Are you a performing arts professional eager to discover the world of international collaboration? Are you thrilled to gain new practical knowledge and to master your skills? Or does someone in your team fit this description?

Then don’t miss the opportunity to learn everything that books don’t teach and take part in the IETMCampus – our first-ever summer school that will be organised in Almagro, Spain, between 6 and 12 June 2015!

In times of lack of local support for the arts, mobility comes as a remedy allowing organisations to adopt a more “over-borders” perspective. However, gaining the know-how of international collaboration takes time and experience to be learned. IETM offers you an opportunity to enrich the capacities needed for international collaborations, aiming at their inclusion on your day-to-day practices.

Who can participate?
IETM members with at least two years of professional experience in the contemporary performing arts field taking the first steps in the world of international exchange.

Who are the mentors?
Some of our most experienced members and experts from outside the network will share their knowledge of international producing, programming, presenting, and all skills entailed, and involve you in theoretical and ethical discussions on the practice of internationalisation of the arts.

On the Move will be one of the mentors.

Location
Almagro, Spain
Palacio de Valdeparaiso (20 double bedrooms and classroom)
Retiro del Maestre Hotel (top floor)

Participation fee: € 350 including transport Madrid-Almagro (roundtrip), accommodation, meals (breakfast, lunch, 1 dinner Thursday evening), and insurance.

Deadline: 1 April

Find all details online.twitter.com/tinfotweets

kuka_meit_kutsu

diana_drama_fest_2015

avoin_nayttamo_ohjelma