22.02.2013

TINFO-tiedote 7 / 21.2.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

RESIDENSSEJÄ

TYÖPAIKKOJA

MUUTA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
COOLISTI KENNEDY CENTERISSÄ

Muutama vuosi sitten Washingtonin Kennedy Centerin taiteelliset headhunttaajat, melkoiset supernaiset, olivat liikenteessä etsimässä ohjelmistoa kuukauden kestävään pohjoismaiseen tapahtumaan. Nordic Cool esittelee teatterin lisäksi tanssia, musiikkia, kuvataiteita, kirjallisuutta, elokuvaa, designia ja kulinarismia.  Peer Perez Øianin Norjan kansallisteatterin Hedda Gabler -ohjauksen ja Dramatenin Fannyn ja Alexanderin rinnalla on Tampereen Työväen Teatterin Sirkku Peltolan Lämminveriset.  

Muistan, kun kuraattorit tekivät katselmustaan esityksiä etsien ja miltei hiki nousi tukkaan. Minkälaista teatteria he olivat etsimässä? Kun nyt katsoo Kennedy Centerin Nordic Coolin teatteriohjelmistoa, huomaa, ettei meiltä ole löytynyt Vestuportin Metamorphosiksen, tanskalaisten TeatretGruppe38:n Hans Christian you must be an angelin tai Sonatinan  kaltaisia esityksiä. Sitten heti vastakysymyksenä, tarvitseeko löytyäkään.

Sisälläni asuu pieni maaottelija. Vertaan osioita ja lasken, mitä jokaisesta Pohjoismaasta on tarjolla. Onneksi ”meiltä” on myös Tero Saarinen Company, ja sitten musiikki- ja leffapuolelta taiteilijoita, kirjallisuudestakin jokunen. Nyt odotellaan, miten Lämminveriset otetaan vastaan. Sinänsä kiinnostavaa, että vierailujen maksajaksi tuli tietenkin myös opetus- ja kulttuuriministeriö, mutta mutkan kautta. Ei ihan coolia Kennedy Centeriltä.


KANAVAT AUKI

Sähköpostista tömähti Suomen Taiteilijaseuran ja sen kuuden jäsenjärjestön tiedotuslehti Taiteilija. Taiteilijasta voi nyt lukea Taiteen edistämiskeskuksen johtajana 1.3. aloittavan Minna Sirnön ajatuksia. Lehdessä on myös uutisia kulttuuriministerin kyselunnilta koskien vuoden 2014 veikkausvoittovaroja. 


EI PELKKÄÄ HENKILÖMITOITUSTA JA HEITTEILLEJÄTTÖÄ

Kielteisyys on varmin tapa ylittää uutiskynnys, kun kyse on vanhuksista. Vaipat ja nälkiintyminen myyvät. Ja sitten insinööriyhteiskunta pohtii, kuinka monta ihmistä tarvitaan hoitamaan ikäihmisiä. Julkisuuskuvassa vanhuus tarkoittaa pääsääntöisesti ongelmia ja näyttäytyy lähes poikkeuksetta stereotypioina.  Vähemmälle jäävät myönteiset uutiset: yksilölliset näkökulmat tai se tavallinen arki ja ne erilaiset vanhuudet ja yksilöt. Kuuntelen Helsingin Seniorikotisäätiön toiminnanjohtaja Taina Mäensivua ja vapaaehtoistyön suunnittelija Kirsti Holmbergia. Mieleen tulee Simone de Beauvoirin teoksessaan Vanhuus (suom. 1992) esittämä ajatus siitä, että vanhojen ihmisten on sovittauduttava niihin normeihin, joihin yhteiskunta heidät laittaa.

Miksi minä nyt tällaista? Siksi, että kiitos opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusten on ollut mahdollisuus käynnistää sosiaali- ja terveyssektorin ja teatterin yhteishankkeita.  Helsingin Seniorisäätiö etsi teatterikumppaneita, ja kerrankin aktiivisen sosiaalisektorin toimijan oli mahdollisuus saada rahoitusta.  Seniorikotisäätiön hankkeessa nimeltään Kohtaamisia   Nukketeatterikeskus Poiju, Klovnit ilman rajoja ry, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Teatteri Metamorfoosi, Höyhentämö ja Teatteri Takomo ovat nyt jalkauttamassa teatteria viiden hoivakodin asukkaiden arkeen. Hoivakodissakin vanhuus voi olla paljon muuta kuin vaippoja: esityksellisiä kohtaamisia, vuorovaikutusta. Tällaiset hankkeet puhkovat normeja. Mahtaako löytyä yrityksiä kulttuurikummeiksi? 

TEATTERISILTAA RAKENTAMASSA

Harmittaa, kun ei ole mahdollisuutta lähteä Imatralle kokemaan ensimmäistä Neva-Saimaa Teatterisiltaa, jossa vierailevat mm. Etydi-teatteri ja Prijut Komedianta Pro Turandotillaan. Tämän Andrei Moguchin Gozzi-version olisin halunnut nähdä. Esimerkillistä naapuriyhteistyötä Imatralta ja Pietarilta, käyvät toistensa luona kylässä ja Pietari antaa tällaisia esityslahjoja.


HUPPARIHÖRHÖ JA BISNESMIES

Tämänniminen on start-up -yritysten perustamisesta ja rahoituksen etsimisestä kertova EVAn julkaisema pamfletti.  Luin Sami Kuuselan kirjoittamaa julkaisua uteliaan tiedonhaluisesti. Halusin tietää, mistä skaalautuvissa liiketoimintamalleissa, nopeassa kasvussa ja kansainvälisessä menestyksessä on kyse. Miten tämä homma ylipäätään Suomessa toimii. No, ei se juuri toimikaan. Hupparihörhöt ja bisnesmiehet ovat kaukana toisistaan. Enkä kyllä löydä mitään saumaa start-upille tältä meidän teatterin toimialalta. Kertokoon joku, jos löytää ja tietää.  


VIERAITA LIETTUASTA

Vilnan pienen valtionteatterin, sen Rimas Tuminaksen teatterin  toimitusjohtaja Greta Cholina on parin päivän vierailulla Helsingissä. Hän haluaa nähdä Yana Rossin ohjauksen Kansallisteatterissa. Yana Ross kipaisee ja kertoo, että mukaan on jo tarttunut suomalaistekstejä eikä saunahankettakaan ole haudattu. Cholina puhuu siitä, miten tärkeätä on kouluttaa uutta ohjaajapolvea. Teatterilla on oma studionsa, joka antaa tähän mahdollisuuden. Joukko nuoria ohjaajia saa tehdä puolen tunnin demoja, niiden pohjalta sitten poimitaan ne, joille annetaan mahdollisuuksia. Liettua on (miesvaltaisen) ohjaajanteatterin maa, mutta ei jälkikasvua synny tuosta vain. Ilahduttavaa, että nuorten ohjaajien listalla on naisiakin. Ja jos haluaa tietää lisää Liettuan teatterista, voi lukea Audronis Liugan kirjoituksen


RUJOT TEKNOESINEET JA MIELTÄ JÄYTÄVÄ EUROOPPA

Viikkoon on osunut helmiä. Erik Söderblomin ohjaama Oskuld Viiruksessa ja koko Teatterikulmassa sekä Otso Huopaniemen love.abz Kiasma-teatterissa. Paikkaan sidottu, liikkuva, Teatterikulman kaikkia sopukoita, portaikkoja, käytäviä, kellareita hyväkseen käyttävä Oskuld (kiitos tilasta ja äänista Kaisa Rasila ja Kristian Ekholm!) sitouttaa katsojansa ja lihallistaa tekstin yhteisellä vaelluksella kohtausfragmentista toiseen ja filosofin (Ragni Grönholm) kirkkaalla ajattelulla. Loher itse kertoi, että filosofin rooli on se vaikein. Mutta ei täällä, koska näyttelijästä pesee. Ja pesee jokaisesta. Ei hitto, tältä me paperittomista näytämme. Me olemme niitä, eurooppalaisia, jotka naamioidensa takaa näkevät, jos näkevät tai uskaltavat katsoa. Eurooppa on kuoleman oma, pelkkä tuhkauurna tai muumioiden säilytyspaikka. Uusi ihminenkin on ilmat pihalleen päästävä jättiläismäinen pääomanukke. Pelko jäytää sielua.

Otso Huopaniemen love.abz on hienoa tekstuaalista käsitetaidetta. Huopaniemi tekee meidät tietoiseksi kielen ja kommunikaation luonteesta rujouttamalla ja turmelemalla ne käyttäessään hyväkseen koneellista puheentunnistusohjelmaa ja käännösohjelmaa. Sattumanvaraisuuksien, virheiden ja häiriöiden johdattelemana syntyy ennakoimaton live-tilanne. Mitä me olemme? Rujoja teknoesineitä (Kantorin bioesineiden sijaan), joiden välinen kommunikaatio on pelkkää häiriötä. Auts. Esitys saa minut miltei pois tolaltaan.   


SEITSEMÄN MUSTAA KYYHKYSTÄ

Sain Jukka-Pekka Pajuselta Kahlil Gibranin viisauden. Tässä jakoon: Seitsemän vuosisataa sitten seitsemän valkoista kyyhkystä nousi syvästä laaksosta ja lensi vuoren lumipeitteiselle huipulle. Yksi lintuja katselevista seitsemästä miehestä sanoi: "Minä näen mustan täplän seitsemännen kyyhkyn siivessä." Tänään ihmiset siinä laaksossa kertovat seitsemästä mustasta kyyhkysestä, jotka lensivät lumisen vuoren huipulle. (suom. Annikki Setälä). Kun somen keskusteluja seuraa, tulee joskus Gibran mieleen.

 
TWIITTAUSTA

Ei ole pitkää aikaa siitä kun paavi lähetti ensimmäisen twiittinsä. Ja sitten päättikin jo erota. Twiittaus haltuun.

TINFON ILMOITUKSIA


Aineistopäivä seuraavaan TINFO e-Nytt -tiedotteeseen on 28.2.2013

Seuraava TINFO e-Nytt, ruotsinkielinen uutiskirje julkaistaan 5.3.2013.
Mahdolliset aineistot pyydämme lähettäämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 28.2. mennessä.


Ilmoita Maailman teatteripäivän 27.3. 2013 tapahtumastasi

Maailman teatteripäivää vietetään jälleen 27.3.2013. TINFO kerää teattereilta ja ryhmiltä tietoja teatteripäivälle suunnitelluista erityisistä tapahtumista.

Lähetä omat teatteripäivän tapahtumatiedot sähköpostilla: tinfo(at)tinfo.fi.

Maailman teatteripäivän juhlinnan keskeinen perinne on Maailman teatteripäivän julistus. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut Dario Fo. TINFO lähettää julistuksen käännökset teattereille luettaviksi ja kiinnitettäviksi ilmoitustauluille.
 
Maailman teatteripäivänä tapana on ollut

  •  että teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.
  • että Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää
  • että Maailman teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.
  • että 27.3. esityksiä koskevassa ilmoittelussa huomioidaan Maailman teatteripäivä.

Lue lisää Maailman Teatteripäivästä

UUTISIA

 

Dario Fo kirjoittaa Maailman teatteripäivän 27.3.2013 julistuksen

Italialainen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä Dario Fo (s. 1926) kirjoittaa tänä vuonna Maailman teatteripäivän julistuksen. Fo muistaa julistuksessaan Commedia dell’Arten taiteilijoita, jotka valtaapitävät ajoivat maanpakoon. Taide oli vaarallista ja hallitsijoita irvailevaa. Dario Fo kirjoittaa:

Näyttelijöiden ja ryhmien on nykyisin vaikea löytää esiintymispaikkoja, teattereita ja katsojia, ja syy tähän on taloudellinen kriisi. Enää valtiojohdon ei tarvitse kantaa huolta ironialla ja sarkasmilla itseään ilmaisevien valvomisesta, sillä näyttelijöillä ole tiloja eikä liioin yleisöä, jota puhutella. 

Dario Fo tunnetaan tuotannostaan, jossa esittää kritiikkiä järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptiota ja katolista kirkkoa kohtaan. Hänelle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1997.

Julistus on saatavana kokonaisuudessaan suomeksi 4.3.2013, jolloin lähetämme sen teattereille etukäteen Maailman teatteripäivän tapahtumia varten.

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27. maaliskuuta vuodesta 1961 lähtien. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki suomalainen professori, teatteriohjaaja Arvi Kivimaa.

Lisätietoja Maailman teatteripäivään kuuluvista perinteistä saa TINFO-verkkosivuiltaHelsingin Seniorisäätiön hanke jalkauttaa teatterin vanhusten luokse

Helsingin Seniorisäätiön hanke ”Kohtaamisia 2013” on ikäihmisten elämänlaadun parantamiseen tähtäävä teatterihanke, jonka pyrkimyksenä on edistää taiteen ja hoivatyön kohtaamista luomalla hoitokotien vanhusten arkeen soluttautuva tapahtumakokonaisuus. Hanke toteutetaan yhteistyössä kuuden helsinkiläisen ammattiteatterin kanssa, jotka toteuttavat hoitokotien asukkaiden ja henkilökunnan toiveiden pohjalta esityksellisiä kohtaamisia Seniorisäätiön ryhmäkodeissa ja yhteisissä tiloissa kevään 2013 aikana. Hankkeessa mukana olevat teatterit ovat Nukketeatterikeskus Poiju, Klovnit ilman rajoja ry, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Teatteri Metamorfoosi, Höyhentämö ja Teatteri Takomo.

Lähtökohtana hankkeessa on luoda hoitokotien asukkaiden, hoivahenkilökunnan ja taiteilijoiden yhteistyöverkosto, jonka päämääränä on virkistää, aktivoida ja antaa keskustelunaihetta Helsingin Seniorisäätiön hoitokotien muistisairaille ja muuten hoitoa tarvitseville asukkaille. Vanhusten luokse tuleva teatteri tarjoaa mahdollisuuden tulla osalliseksi taiteesta erityisesti niille asukkaille, joille jopa hoitokodin omaan viriketoimintaan osallistuminen on vaikeaa tai mahdotonta fyysisten rajoitteiden vuoksi tai muuten sairaudesta johtuen.

Hanke parantaa teatterin saavutettavuutta jalkauttamalla taidetta hoitokotien arkeen ja luo uusia työllistymismahdollisuuksia taiteilijoille toimintakentän laajentuessa. Hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös kartoittaa toimivia toiminta- ja rahoitusmalleja, ja siten luoda pohjaa taiteen ja hoivatyön kohtaamiselle pitkällä tähtäimellä. Hankkeelle on myönnetty OKM:n erityisavustus. Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Teatterikeskus ry ja TINFO - Teatterin Tiedotuskeskus.

Lisätietoja hankkeen tuottajalta Suvi Aaltoselta
kohtaamisia.info(at)gmail.com / p. 0405487791


Paperittomat tulkataan viittomakielelle, Eurydike tekstitetään englanniksi ja venäjäksi

Elina Izarra Ollikaisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Paperittomat tulkataan viittomakielelle lauantaina 23. 2. Puistokoulun näyttämöllä esitettävän näytelmän tulkkauksesta vastaavat opiskelijat Heidi Rajaniemi ja Liisa Mala HUMAKin viittomakielentulkin koulutusohjelmasta.

Paperittomat-näytelmä nojaa Kaisa Viitasen ja Katja Tähjän Suomi-palkittuun, dokumentaristiseen teokseen Paperittomat. Näytelmä kertoo suomalaisesta todellisuudesta ja suomalaisista ihmisoikeusloukkauksista. Se antaa äänen niille siirtolaisille, joiden oleskelulupia ei jatketa ja jotka joutuvat elämään yksin tai lastensa kanssa piilossa.

Paperittomat Puistokoulun näyttämöllä 23.2. klo 14.

Kansallisteatterissa puolestaan tarjotaan tekstitykset englanniksi ja venäjäksi esityksestä Eurydike. Eurydike on kriitikkojen ylistämän amerikkalaisohjaaja Yana Rossin debyyttiohjaus Kansallisteatterissa. Yhdysvaltalaisen Sarah Ruhlin näytelmä Eurydike (2003) kertoo kreikkalaisen Orfeus-myytin uudella tavalla, Orfeuksen vaimon Eurydiken näkökulmasta. Eurydiken ensi-ilta oli 20.2.2013. Lisätietoja Kansallisteatterin verkkosivuilta.


Nukketeatteri Sytkyt Suomi-koulukierrokselle Eurooppaan

Nukketeatteri Sytkyjen tämän talven viimeiset esitykset Suomen Kansallisteatterissa nähdään tulevana lauantaina 23.2.2013.

Heti ensi viikolla Sytkyjen Juha Laukkanen pakkaa Peukalo-Liisan nuket ja aloittaa Suomi-koulukiertueen ympäri Eurooppaa. Vierailukaupungit ovat Fuengirola, Espanja, Hallunda ja Eskilstuna, Ruotsi sekä Pietari, Venäjä.

Kiertue jatkuu syksyllä 2013 perinteisellä Aasia-kierroksella.

Lue lisää Nukketeatterit Sytkyt -verkkosivuilta

lisätietoa:
Juha Laukkanen
NUKKETEATTERI SYTKYT
Telakkakatu 1 D 13
00150 Helsinki
puh. +358 44 9175983


Koululaiset kantaesittävät Jukka Linkolan Hölmöläiset-oopperan

Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita 5.–6.-luokkalaisten kanssa jo 13 vuoden ajan. 10. toukokuuta saa Alminsalissa kantaesityksensä Kansallisoopperan viides koululaisooppera, Jukka Linkolan säveltämä Hölmöläiset. Esiintyjinä on 50 vantaalaisen Mikkolan koulun 4.–5.-luokkalaista. Heidän rinnallaan esiintyvät oopperalaulajat Ritva-Liisa Korhonen, Aki Alamikkotervo ja Riku Pelo. Orkesterina toimii pianisti Ilmari Räikkönen.

Syyslukukaudella 2013 Hölmöläisiä esittää yhteensä 12 koulua. Imatran, Joensuun, Kangasalan, Mikkelin, Lappeenrannan, Savonlinnan ja Vantaan esitysten lisäksi kaksi helsinkiläis- ja kaksi espoolaiskoulua sekä yksi vantaalaiskoulu esiintyvät Alminsalissa. Esitykset jatkuvat keväällä 2014.

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Myös muusikot käyvät koululla harjoittamassa musiikkia ja valmistelemassa ohjausta. Esityspäivän aikana ooppera harjoitellaan muusikkojen johdolla valmiiksi pukuineen, maskeerauksineen ja lavastuksineen. Päätteeksi ooppera esitetään vanhemmille ja koulutovereille.

Hölmöläiset on Jukka Linkolan yhdeksäs ooppera. Suomen Kansallisoopperalle Linkola on säveltänyt oopperat Robin Hood ja Elina sekä baletin Ronja Ryövärintytär. Hänet tunnetaan myös musikaaleista, kuten Peter Pan, Antti Puuhaara, Kallion kimallus ja Astoria. Linkola on tehnyt yhteistyötä Jukka Virtasen kanssa useissa teoksissa, mm. Robin Hood ja Peter Pan.

Suomen Kansallisooppera / Tiedotus
tiedotuspäällikkö Heidi Almi 09 4030 2321,
heidi.almi(at)operafin.fi
www.operafin.fi

TAPAHTUMIA


Keskustelutilaisuus taiteilijoiden toimeentulosta eduskunnan Kansalaisinfossa 28.2.2013

Tulevaisuuden taiteilija - yrittäjä, työläinen vai prekaari?
Keskustelutilaisuus eduskunnan Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3) to 28.2. klo 17.30-19

Taiteilijoiden toimeentulo koostuu monista hyvin erilaisista lähteistä taiteenalasta riippumatta. Nykyisin moni taiteilija on käytännössä yrittäjä, joka hakee eri lähteistä rahoitusta toiminnalleen ja pyrkii myymään tuotoksiaan ja esityksiään. Taiteilijoiden toimeentulo on aina ollut epävarmaa. Tänä päivänä taiteilijuus hakee uusia muotoja muun muassa osuuskuntiin järjestäytymisen kautta.

Keskustelemme eturivin taiteilijoiden kanssa heidän kokemuksistaan apurahojen, esiintymispalkkioiden, palkkojen, verotuksen, sosiaaliturvan ja keikkojen viidakossa. Miten taiteilijoiden toimeentuloa tulisi kehittää jatkossa?

Tilaisuuden avaa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (Vas.).

Paneelikeskustelussa ovat mukana muusikko Karri Miettinen (Paleface), tämän vuoden Runeberg-palkinnon saanut runoilija Olli-Pekka Tennilä, tanssija Jarkko Lehmus ja muun muassa parasta aikaa Kansallisteatterissa esitettävän kuka tahansa meistä -näytelmän kirjoittanut dramaturgi Emilia Pöyhönen.

Asiantuntijapuheenvuoron käyttää tutkija Tero Toivanen.
Keskustelua vetävät Vasemmiston kansanedustajat Silvia Modig ja Eila Tiainen.

Tilaisuuden järjestää Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä


Training Artists for Innovation (TAFI) Conference on 9 April 2013 in Brussels


Join Us at the Training Artists for Innovation (TAFI) Final Conference on 9 April 2013 at the Delegation of the Basque Country to the EU in Brussels!

This conference will present the results of the TAFI two-year cooperation project and engage reflection on training artists to deliver artistic interventions as a tool for innovation. We present competencies artists need and a curriculum building model for training artists to implement artistic interventions in organisations successfully. We will discuss with policy makers, politicians and artists about how training for artistic interventions can generate innovation, and what training facilities are needed to let artists contribute to a more Creative and Innovative Europe.

Within the conference artists and policy makers will reflect upon the competencies and training possibilities artists need and the consequences for EU-policies.
We also present the book Training Artists for Innovation, Competencies for new contexts, based on the research into organisations and artists, competencies needed by artists, how to set up a curriculum for such training and how producers of artistic interventions contribute to a learning environment for artists.

For registration, please click here.

Want to know more?  Visit our website  www.trainingartistsforinnovation.eu  or contact jheinsius(at)cultuur-ondernemen.nl .

HAKUJA

Pohjoismaisten rahastojen hakuaikaa 28.2. saakka

Hakemusten tulee koskea hankkeita ja projekteja, joiden on määrä toteutua aikavälillä kesäkuu 2013 – kesäkuu 2014. Päätökset myönnettävistä apurahoista tehdään toukokuun alussa.

Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto

Lue lisää: Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto

Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto
Lue lisää: Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto

Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto
Lue lisää: Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto


Kulttuuri- ja taideohjelman haku 6.3. saakka

Ohjelman kautta voit hakea rahoitusta uusille tuotantopainotteisille hankkeille ja osaamista kehittäville projekteille kaikilla taiteen ja kulttuurin aloilla.

Tältä hakukierrokselta alkaen Kulttuuri- ja taideohjelmassa tullaan soveltamaan Pohjoismaiden ministerineuvoston pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön strategian 2013-2020 mukaisia uusia painopistealueita. Näitä ovat:

Kestävä Pohjola
Luova Pohjola
Kulttuurienvälinen Pohjola
Nuori Pohjola
Digitaalinen Pohjola

Ohjelmassa ei kuitenkaan ole kiintiöitä näille painopistealueille ja rahoitusta voi hyvin hakea myös projekteille, jotka käsittelevät muita teemoja.

Jatkossakin projektien arvioinnissa otetaan ensijaisesti huomioon projektin sisällöllinen laatu, suunnitelmat projektin tiedotuksesta, kohderyhmien osallistamisesta sekä projektiin osallistuvien toimintaympäristöjen välisestä yhteistyöstä. Yleistavoitteena on kehitys. Tällä tarkoitetaan sekä taiteellisen sisällön, esitys- ja yhteistyömuotojen uudelleen tulkitsemista, uudistamista ja uutta luovaa otetta.

Projekteissa täytyy olla osallistujia vähintään kolmesta maasta, joista vähintään kahden tulee olla Pohjoismaita.

Hakemusten käsittelyaika on noin kahdeksan viikkoa. Seuraavan kerran ohjelma on auki hakemuksille syksyllä 2013.

Lue lisää Kulttuuri- ja taideohjelmasta


Monikielisyys ja taide -apurahahaku on alkanut | Application period for Multilingualism and Art grant call has started

Koneen Säätiö järjestää apurahahaun teemasta monikielisyys ja taide. Haussa rahoitetaan
 
•    eri alojen monikielisiä taidehankkeita
•    taidehankkeita, joissa käsitellään monikielisyyden teemaa
•    hankkeita, joissa kehitetään taiteen kentän kielellistä saavutettavuutta
•    hankkeita, joissa taiteilijat ja tutkijat työskentelevät yhdessä teeman parissa.

Hakuaika päättyy 15.3.

Kone Foundation calls for project proposals on the theme Multilingualism and Art. Funding is available for
 
•    multilingual art projects, regardless of field
•    art projects which deal with the theme of multilingualism
•    projects which improve the linguistic accessibility of art
•    projects in which researchers and artists collaborate on issues related to multilingualism.

Application period closes on 15 March.


Esityshaku Lain§uojattomat -teatterifestivaalille 30.4. mennessä


Vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali Lain§uojattomat tulee taas! Se järjestetään Porissa jo neljättätoista kertaa 5.-8.9.2013 Odotamme ehdotuksianne ohjelmistoon mitä pikimmin!

Kokoamme jälleen mielenkiintoisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen vapaiden ammattiryhmien esityksistä. Etsimme esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisille. Haemme erityisesti rohkeita, tinkimättömiä, ajan hermolla olevia ja puhuttelevia esityksiä. Kutsumme festivaalille myös muutaman kansainvälisen vieraan.

Festivaali on tärkeä kohtaamispaikka meille teatterin lainsuojattomille. Pidämme huolen, että osallistujilla on festivaalilla aikaa ja mahdollisuus vuoropuheluun sekä ajatusten vaihtoon!

Jos olette teatterin ammattilaisia, teidän esityksenne on ehdottomasti paras ja olette kiinnostuneita osallistumaan festivaalille, lähettäkää meille alustavaa infoa sähköpostitse lainsuojattomat(at)rakastajat.fi (HUOM! Uusi osoite!) tai postitse esityksistänne mahdollisimman pian, mutta viimeistään 30.4.!

Valmiita esityksiä käymme katsomassa etukäteen, jos mahdollista. Toivomme joka tapauksessa esityksestä taltiointia (jos on kyse valmiista esityksestä)!
 
MUUTAMA HUOMIOITAVA ASIA:
 
1. Kertokaa lyhyesti millaisesta esityksestä on kysymys, mikä on ryhmänne kokoonpano, kuinka monta henkilöä on näyttämöllä sekä tekniset tiedot.

2. Ilmoittakaa mahdollisista esitysajoista pian, jotta joku festivaaliryhmästä voi tulla katsomaan esitystänne. Mukaan mahtuu n. 15 esitystä. Lisäksi festivaalin klubi-iltoihin ja kadulle tarvitaan niihin soveltuvaa ohjelmaa.

3. Maksamme osallistujien MATKAKULUT, PÄIVÄRAHAT ESITYSPÄIVILTÄ ja järjestämme MAJOITUKSEN Sokos Hotel Vaakunassa. Jokainen saa festivaali t-paidan ja festivaalipassilla osallistujat pääsevät katsomaan muiden ryhmien esityksiä ja herkullista ruokaa tarjoamme kerran päivässä ruokalipukkeella. Erillisiä esiintymiskorvauksia emme pysty maksamaan.
 
Festariterveisin,
 
Salla Jyrkänne, (02) 6330126
lainsuojattomat(at)rakastajat.fi

Angelika Meusel, 044 593 3414
angelika(at)rakastajat.fi


Blaue Frau etsii vierailevia esityksiä 15.3. mennessä

Ajankohta: Touko- tai joulukuu 2013.
Paikka: Diana näyttämö, Helsingin keskusta. Black box (l: 9,5 m, s: 14,5m, k: 4,5m).
 
Tarjoamme lavan, tekniikan, teknisen tuen sekä markkinoinnin Blaue Fraun oman toiminnan puitteissa. Emme osta esityksiä.
 
Etsimme rajoja rikkovia esityksiä jotka haastavat yleisöä ja esitystilaa. Etsimme esityksiä jotka sopivat feministiseen kontekstiin. Esityskielellä ei ole merkitystä, mutta niiden tulee olla lyhyitä ja vapaalta teatterikentältä.   
 
Oletko kiinnostunut? Lähetä meille tietoa itsestäsi ja/tai työryhmästäsi, sekä videotallenne esityksestä osoitteeseen:
joannawingren(at)gmail.com tai Joanna Wingren, Albertinkatu 5 B 34, 00150 Helsinki.   
 
Deadline 15.3.2013. Vierailevien esitysten tulee sopia/soveltua Blaue Fraun konseptiin ja muuhun toimintaan. Valinta tehdään näiden kriteerien mukaisesti. Valinnasta ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse.    
 
Blaue Fraun taiteellisina johtajina ja näyttelijöinä toimivat Sonja Ahlfors ja Joanna Wingren.

Blaue Frau on vuodesta 2005 vaikuttanut feministinen ammattilaisteatteriryhmä. Ryhmä kyseenalaistaa valtarakenteita ja sukupuolirooleja, niin yhteiskunnassa kuin näyttämöllä. Lisää tietoa: blauefrau.com.

Finlandssvenska teatergruppen Blaue Frau söker gästspel av fria grupper!
Tidpunkt: maj eller december 2013.
Plats: Diana Scenen, i centrum av Helsingfors. En black box (b: 9,5 m, d: 14,5 m, h: 4,5m).

Vi erbjuder en scen, teknik, teknisk hjälp, marknadsföring inom Blaue Fraus egna verksamhet och ett sammanhang. Vi köper inte föreställningar.

Vi söker subversiva produktioner som utmanar publiken och scenutrymmet. Vi söker föreställningar som platsar i en feministisk kontext. Föreställningsspråket spelar ingen roll.

Är du intresserad? Skicka material om dej och/eller din arbetsgrupp samt en inspelning av föreställningen till:
joannawingren@gmail.com eller Joanna Wingren, Albertsgatan 5 B 34, 00150 Helsingfors, Finland.
Förfrågningar: sonja@blauefrau.com eller info@blauefrau.com. Tel: +358 452334416 eller +358 45 2334682.

Deadline 15.3.2013. De föreställningar som väljs måste korrelera med Blaue Fraus övriga verksamhet och koncept. Urvalet görs i enlighet med detta. Meddelandet om hur valet utfallit skickas per e-post till samtliga sökande.

Blaue Frau består av Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, skådespelare och konstnärliga ledare. Blaue Frau är en feministisk teatergrupp som verkat sedan 2005. Gruppen ifrågasätter maktstrukturer och könsroller i samhället och på teatern. Mer info: blauefrau.com.
--
Anne Nickström
Producent/Blaue Frau
+358407644759
a.nickstrom(at)gmail.com


Esiintyjäksi Mamuska Helsinki -klubille?


Mamuska Helsinki on Zodiakin rento ja viihtyisä taiteidenvälinen undergroundklubi. Klubi on ainutlaatuinen mahdollisuus esitellä uusia ja kehitteillä olevia teoksia, ideoita ja visioita, kokeiluja ja erehdyksiä, lyhyitä mestariteoksia, konseptuaalisia tutkielmia ja pöytälaatikkoon jääneitä unelmia. Tyyli on vapaa, kesto max. 10 min. Mamuska ei ole kykyjenetsintäkilpailu eikä showcase, vaan avoin ja välitön esitysfoorumi ja yhteisöllinen illanvietto.

Seuraava Mamuska Helsinki järjestetään Zodiakissa perjantaina 8.3.2013 klo 19 alkaen.

Ilmoittautumisohjeet: www.zodiak.fi


TANDEM – Cultural Managers Exchanges Turkey–European Union 2013–2014

Following hot on the heels of a successful Turkey–EU Tandem project that brought together 33 cultural managers from 23 different cities across the EU and Turkey in 2011-12, ECF is pleased to announce a new Tandem cultural managers exchange programme starting in 2013.

We are looking for 15 cultural managers from different EU countries and 15 cultural managers from Turkey to take part in this intensive year-long cross-cultural exchange project, which is designed to create new partnerships and to bring innovative creative projects to new audiences across Europe - laying the foundations for sustainable collaboration between cultural change-makers.

Are you interested in applying? Here’s how it works.      

Each manager works together in a “Tandem” to co-develop a cultural project, taking part in a work placement at each other’s organisation. Alongside these exchange visits, the entire Tandem group meets several times a year and receives capacity building support and arts management training from the programme organisers, as well as some project funding.

The creative projects that emerge from the collaboration lead to a wide range of newly-fused ideas and cross-border concepts: connecting virtual to non-virtual exhibitions, producing unique publications, creating collective exhibitions and putting on public-participatory performances.

The programme offers small grants of up to €5,500 for Tandem creative projects, as well as reimbursing travel and living expenses for the exchange visits, and shared learning sessions with experienced trainers.

Turkey – EU Tandem is co-devised by ECF with MitOst in partnership with Andolu Kultur. It was made possible by the generous support of Stiftung Mercator.

Deadline: 25 March.

Find all the details online.

RESIDENSSEJÄ

Esitystaiteen keskuksen kesäresidenssi - haku 15.3. mennessä

Helsingin Suvilahdessa toimiva Esitystaiteen keskus -residenssi tarjoaa harjoitustiloja esittävien taiteiden ammattilaisten ja työryhmien käyttöön. Taiteilija/työryhmä vastaa itse matka-, elin- ja materiaalikustannuksista.
Ajankohta

Residenssijakso (1-3viikkoa) sijoittuu ajalle 10.6.-28.7.2013. Tarkka ajankohta neuvotellaan valitun taiteilijan/työryhmän kanssa.
 
Sijainti
Residenssin harjoitustilat sijaitsevat Esitystaiteen keskuksessa, Helsingin Suvilahdessa Puhdistamo-rakennuksen (rak.6) toisessa kerroksessa. Osoite: Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki.
 
Tilat
Harjoitussali on kooltaan n. 80 neliömetriä. Lattiamateriaalina joustava parketti, joka pyytää hellää käsittelyä. Seinät valkoiset. Loisteputkivalaistus. Keittiö ja wc yhteiskäytössä. Langaton nettiyhteys ja käyttöoikeus skanneriin/tulostimeen.
 
Taiteilijatapaaminen
Residenssitaiteilijoiden tulee järjestää vapaamuotoinen taiteilijatapaaminen residenssijakson aikana. Se voi olla muodoltaan esimerkiksi seminaari, luento, demonstraatioesitys, kahvitteluhetki tai pienoistyöpaja.
 
Hakemus
Hakemus toimitetaan 15.3.2013. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)esitystaide.fi. Viestin otsikoksi: Kesäresidenssi 2013.

  • Vapaamuotoinen hakemus
  • Ansioluettelo / esittely ryhmästä
  • Työsuunnitelma taiteellisesta työskentelystä vierailun aikana sekä ehdotus taiteilijatapaamisesta

Hakijat valitsee Esitystaiteen keskuksen hallitus. Valinnasta ilmoitetaan valituille taiteilijoille/työryhmille 15.4.2013 mennessä.


Kutomon tanssi- ja esitystaiteen residenssi 2013 - haku 26.3. mennessä

Ehkä-tuotanto järjestää kolmiviikkoisen Tanssi- ja esitystaiteen residenssin nykytaidetila Kutomolla Turussa 29.7.-18.8.2013. Residenssi sisältää työskentelytilan, majoituksen, korvauksen matkakuluista Suomessa sekä work-in-progress -esityksen toteuttamisen residenssijakson päätteeksi. Kutomon kesäresidenssissä ovat aiemmin työskennelleet tanssitaiteilija Heli Meklin työryhmineen (2011) sekä tanssitaiteilijat Mira Kautto ja Jamila Johnson-Small (2012).

Residenssin hakuaika on 20.2.-19.3.2013.

Residenssiin voivat hakea tanssi- ja esitystaiteen ammattilaiset. Hakijana voi olla taiteilija tai työryhmä. Vapaamuotoisen hakemuksen tulee sisältää hakijan yhteystiedot, työsuunnitelma, taiteilijan/työryhmän jäsenten ansioluettelot sekä työnäyte-DVD.

Hakemus lähetetään postitse 19.3.2013 mennessä osoitteeseen: Ehkä-tuotanto, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku. Viimeisen hakupäivän postileima riittää.

Residenssitaiteilijan valinnasta vastaavat Kutomon kuraattorit tanssitaiteilijat Maija Reeta Raumanni ja Anna Torkkel sekä tanssitaiteilija Jouni Järvenpää. Päätöksestä ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse 26.3.2013 mennessä.

Lisätiedot:
ehkatuotanto(at)gmail.com
www.ehka.net/kutomo


Residenssi suomalaisille taiteilijoille ja tutkijoille Länsi-Afrikan Beninissä - haku 15.4. mennessä

Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo Grand-Popon kylässä Länsi-Afrikan Beninissä avaa jälleen ovensa suomalaisille taiteilijoille ja tutkijoille.

Jo yli 400 suomalaista kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaista on vastannut Guineanlahden kutsuun ja kulttuurisilta (6296km) on lyhentynyt monta kulttuuripeninkulmaa viimeisen kolmentoista vuoden aikana.

Tutustu Villa Karoon, Grand-Popoon ja residenssin hakuohjeisiin osoitteessa www.villakaro.org/info.

Syksyn 2013 hakuaika päättyy 15.4.2013.


Circolo Scandinavo - Residence in Rome, Final application date April 1st

Circolo Scandinavo offers residencies to creative artists in fields such as visual arts, music, literature, theater, and film. Artists from the Nordic countries, as well as Greenland, Faroe Islands and Åland may apply.

Residencies are often of 2 months duration, but with the possibility of shorter or longer stays.

Final application date: 1. April 2013

Further information
and application form

TYÖPAIKKOJA

Frame hakee ohjelmapäällikköä

Frame-säätiön tehtävänä on vahvistaa suomalaisen visuaalisen taiteen asemaa sekä edistää kansainvälistä yhteistyötä taiteilijoiden ja taideinstituutioiden välillä. Säätiö tukee visuaalisen taiteen vientiä ja taiteilijoiden kansainvälistymistä sekä myöntää apurahoja. Frame toimii myös visuaalisen taiteen tiedotuskeskuksena.

Haemme uudella haulla ohjelmapäällikköä vastaamaan kansainvälisestä ja kotimaisesta tapahtumatuotannosta, yhteistyöhankkeista sekä asiantuntijavierailuohjelmasta.
Vastaat säätiön omien ja yhteistyökumppanien kanssa toteutettavien tapahtumien suunnittelusta, budjetoinnista ja toteuttamisesta. Vastaat tapahtumiin liittyvien sopimusten toteutumisesta sekä ulkomaisten asiantuntijavieraiden ohjelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Osallistut myös julkaisutoimintaan. Raportoit säätiön johtajalle.
Sinulla on erinomaiset vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot sekä käytännössä osoitettu kyky strategiseen työskentelyyn. Olet aloitteellinen ja innovatiivinen, osaat priorisoida ja sinulla on nopea tilannetaju.

Tehtävä edellyttää alaan liittyvää korkeakoulututkintoa ja/tai käytännössä hankittua osaamista ja vankkaa kokemusta taide- ja kulttuurialan sekä erityisesti visuaalisen taiteen ohjelmistosuunnittelusta, toteuttamisesta ja  projektijohtamisesta.

Tehtävässä tarvitset projektinhallintataitoja sekä erinomaista suullista ja kirjallista ilmaisutaitoa. Hallitset englannin kielen erittäin hyvin ja ruotsin kielen hyvin. Muu kielitaito on eduksi. Tehtävä edellyttää matkustamista.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, cv:si ja palkkatoiveesi 3.3.2013 mennessä osoitteeseen hakemukset(at)tenpro.fi. Edellisen haun hakemukset otetaan huomioon.

Lisätietoja:
johtaja Raija Koli, Frame-säätiö, puh. 044 728 9938
ma. asiamies Petra Havu, Frame-säätiö, puh. 040 775 2715
FRAME-SÄÄTIÖ / FRAME FOUNDATION
Tallberginkatu 1 C 96 - FI-00180 Helsinki, Finland
tel. +358 (0)40 5070 809 | info(at)frame-finland.fi | www.frame-fund.fi


Sarjakuvan tiedotuskeskus hakee hankekoordinaattoria

Sarjakuvan tiedotuskeskus ry julistaa haettavaksi hankekoordinaattorin paikan. Sarjakuvan tiedotuskeskus ry on sarjakuva-alan keskeisten järjestöjen yhdistys, jonka tehtävänä edistää sarjakuvan asemaa. Sarjakuvan tiedotuskeskukseen kuuluvat Suomen sarjakuvaseura ry, Sarjakuvantekijät ry ja Kuvittajat ry.

Hankekoordinaattorin toimenkuvaan kuuluu kokonaisvastuu hankkeen etenemisestä. Hanke pitää sisällään digitaalisen arkiston ylläpitoa ja arkisto-tietokannan kartuttamista ja kehittämistä sekä museoyhteistyöstä. Lisäksi tehtäviin kuuluu mahdollisten apulaisten sekä harjoittelijoiden töiden suunnittelu ja koordinointi. Aineistoa kerätään sarjakuva-arkisto.fi -sivustolle. Hankekoordinaattori vastaa hankkeen etenemisestä ja tavoitteiden toteutumisesta. Hän vetää projektia ja vastaa sen kokonaisuudesta yhdessä hankkeen työryhmän kanssa, ylläpitää ja kehittää verkostoja sekä edistää rakentavaa yhteistyötä kumppaneiden kanssa. Hän myös huolehtii rahoittajalle toimitettavista dokumenteista ja raportoi työstään työryhmälle.

Edellytämme hakijalta tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai muuta vastaavaa koulutusta, viestintäosaamista sekä oma-aloitteista ja luovaa työotetta.  Hakijalta vaaditaan ymmärrystä projektien hallinnoinnista, hyvää suullista ja kirjallista ilmaisutaitoa ja ruotsin sekäenglannin kielen taitoa.

Kokemus arkistoinnista, sarjakuva- tai museoalasta katsotaan eduksi. Photoshopin hallinnasta, tietokantojen toiminnan ja kulttuurinrahoitusjärjestelmien tuntemuksesta on myös hyötyä tehtävän suorittamisessa.

Huhtikuun tai tarvittaessa toukokuun aikana alkava työsuhde on määräaikainen. Määräaikaisuus kestää vuoden 2014 maaliskuun loppuun. Työpaikka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Helsingissä. Vapaamuotoiset hakemukset, jossa mukana henkilö- ja yhteystiedot sekä lyhyt cv hakijasta ja mahdollinen palkkatoivomus 15.3.2013 mennessä osoitteeseen:

Sarjakuvan tiedotuskeskus ry
Piritta Naamanka
Sitarinkatu 9
33310 Tampere
Kuoreen merkintä ”Hankekoordinaattori.”

Lisätietoja antaa:
Juhani Tolvanen Sarjakuvan tiedotuskeskus ryn puheenjohtaja juhani.tolvanen(at)iltasanomat.fi

 

MUUTA

Vastaa kyselyyn kulttuurin ja luovien alojen rahoitustarpeista

Mitkä ovat organisaationne rahoitustarpeet? Onko rahoituksen saanti este toimintanne kasvulle?

Euroopan komissio on julkaissut verkossa kyselyn  kulttuurin ja luovien alojen rahoitustarpeista ja rahoituksen saannin esteistä. Kyselyn tarkoituksena on kerätä taustatietoa EU:n tulevan Luova Eurooppa-ohjelman ja siihen sisältyvän lainainstrumentin valmistelua varten.

Kyselyyn vastaaminen vie alle 10 minuuttia. Kysely löytyy osoitteesta eu-for-creativity.eu ja siihen on mahdollista vastata 15.3.2013 saakka.