27.02.2015

TINFO-tiedote 8 / 26.2.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


LYHYT ON KAUNISTA!

Olemme päivittäneet toimintastrategiaamme. Ei ollut tarvetta radikaaliin uudelleenajatteluun. Kaivattiin  kirkastamista, ja lyhentämistä. Toimintastrategia 2015-2017 julkaistaan lähiviikkoina TINFO-tiedotteessa ja -verkkosivuilla. TINFO-hallituksen jäsenen dramaturgi Satu Rasilan kommentti lyhyyden kauneudesta saa minut ryhdistäytymään. Yritän parantaa tapani. Lyhyempiä merkintöjä.


SUOMEN TEATTERIT RY:N HALLITUSOHJELMATAVOITTEET

Eduskuntavaalit ovat myös kulttuuri- ja taidevaalit. Tässä Suomen teatterit ry:n hallitusohjelmatavoitteet. Prosentti kulttuurille! Freelancereiden matka- ja majoituskustannuksia koskeva veropoikkeus ja muuta hyvää.


TEKIJÄT, TEKSTIT JA ESITYKSET KANSAINVÄLISESTI LIIKKEELLÄ

Kansainväliseen jakeluun tarkoitettu englanninkielinen uutiskirjeemme TINFO e-News kertoo vilkkaasta kansainvälisestä liikenteestä. Kansainvälisen liikkuvuuden takana on pitkäjänteistä suunnittelutyötä, halua ja osaamista.


ARTSOPPAA!  KEHITYSYHTEISTYÖN HANKEIDEASPARRAUSTA

Vertaissparrausta kollegoilta. Taiteen edistämiskeskuksen Artsoppa-treffeillä kehitetään ideoita Advisory Ring -metodilla. Metodi on löytöretkeilijä Pata Degermanin kehittämä. Joukkoälyn avulla ideat jalostetaan uudelle tasolle. 6-7 ihmistä, jokainen saa 5-10 minuuttia aikaa selittää oman ideansa, sitten kaikki muut rinkiläiset alkavat heittää ideoita. Tunti rakentamista alkuperäisidean päälle. Kiinnostavaa! Degermanin videolla liikutaan sankarimatkailussa, Hollywood-dramaturgiasta ei ehkä kannata välittää.


MUISTUTUS TAITEEN VAPAUDEN PUUTTEESTA

Miten ja missä taiteilijoiden sananvapautta rikottiin vuonna 2014? Artsfreedomin sivuilta löytyy kaikkea muutakin karua faktaa.


TAIDEPOLITIIKKAA: YHTÄLÄINEN SAAVUTETTAVUUS VARMISTETTAVA

Taas kadehdin brittejä. Warwickin yliopiston asiantuntijaryhmä on koonnut julkaisuunsa Future of Cultural Value näkemyksiä siitä, miten kulttuuri ja luovuus voivat rikastuttaa Isoa-Britanniaa entisestään. Julkaisu kertoo, kuinka suuri kulttuurialan on merkitys maan taloudelle. Raportti muistuttaa vahvasta keskinäisriippuvuudesta, joka alan talousmenestyjien ja julkisesti tuettujen sektoreiden välillä vallitsee. Warwickin yliopiston julkaisua varten on kuultu satoja ihmisiä, jotka on näin sitoutettu mukaan keskusteluun.

Raportissa peräänkuulutetaan kokonaisvaltaista näkemystä kulttuurin ekosysteemistä ja esitetään tukku toimenpide-ehdotuksia. Kasvava osallistumiskuilu huolestuttaa eniten: kulttuuria kansoittaa Britannian kaltaisessa monikulttuurisessa maassa koulutettu valkoinen keskiluokka. Huolta kannetaan myös lasten kulttuurisesta osallistumisesta. Koulujärjestelmä on systemaattisesti skipannut taiteen ja kulttuurin opetussuunnitelmista. Kuitenkin koko kulttuurin tulevaisuus on riippuvainen siitä, minkälaiset kulttuuriset eväät koulu lapsille ja nuorille antaa. Ja eikä raportti unohda myöskään paikallisuuden ja digitaalisuuden merkitystä.

Missä viipyvät suomalaiset raportit?


HALUN AJAMANA

Milja Sarkolan Jotain toista – henkilökohtaisen halun näyttämö Q-teatterissa on merkittävä queer-poliittinen esitystaiteellinen teko. Sijoitan Sarkolan omaelämäkerrallisen tunnustuksellisuuden suomenruotsalaisen kirjallisuuden jatkumoon Christer Kihlmanin, Märta ja Henrik Tikkasen teosten rinnalle. Jatkumoon voisi versona lisätä myös Pirkko Saision Punaisen erokirjan. Sarkola ei varmaan kaanoneista perusta, mutta haluan silti kanonisoida.

Onhan meillä kaapin retoriikkaa, mutta miten queer näkyy oikeasti teattereissa – kiintiö-queerinä?  Kenen halua ja millaisia identiteettejä ja ajattelua meille tarjotaan? Tällaisesta henkilökohtaisten havaintojen ja omakohtaisuuden näyttämöstä voisi syntyä tahmeantunkkaista ja piinallista katsottavaa, jossa katsoja tuntisi itsensä tirkistelijäksi. Tästä ei ole hätää Q:ssa. Esitys on ilmava, tarkka.

Milja Sarkolalla on täysin poikkeuksellinen kyky ja uskallus verhottomaan havainnointiin ja julmaan, kriittiseen itsereflektointiin – reflektointiin ylipäänsä. Sarkolan teosten ”pienet” eleet, henkilöiden näennäisen arkisilta ja ”mitättömiltä” vaikuttavat teot ja sanat nousevat universaalille tasolle. Mikä lahja!  twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


Suomalaisella teatterilla, tekijöillä ja näytelmillä on vientiä – TINFO e-News sen kertoo


TINFOn vuoden 2015 ensimmäinen englanninkielinen uutiskirje TINFO e-News on ilmestynyt 24.2. Tähän editioon on mm. koottu laajasti suomalaisten näytelmien, esitysten ja tekijöiden kansainvälistä toimintaa kevään 2015 aikana.

Lue uutiskirje:
TINFO e-News | Spring 2015 | Theatre in Finland

Seuraava TINFO e-News julkaistaan 19.5.2015. Tähän kesäeditioon voi lähettää englanninkielisiä tiedotteita ja uutisia tarjolle osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä.

www.tinfo.fi/en


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 3.3.2015 – aineistopäivä 27.2.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 3.3.2015. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 27.2. mennessä.

Kevään 2015 ilmestymisajat ja aineistopäivät:
ti 3.3. -> pe 27.2.
ti 14.4. -> pe 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

www.tinfo.fi/se


Harrastajateattereiden toiminta näkyviin ja tilastoihin


Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tilastoi suomalaisten ammattiteattereiden toimintaa ja julkaisee tiedot Teatteritilastot-nimisenä julkaisuna vuosittain. Harrastajateatteritilastot TINFO kokosi ensimmäisen kerran vuosien 2008, 2009 ja 2010 toiminnasta.

Nyt keräämme tilastotiedot vuoden 2014 toiminnasta. Harrastajateatteritilastot julkaistaan Teatteritilastot 2014 -teoksessa, joka ilmestyy elokuussa 2015.

Tilastojen merkitys on suuri. Tietojen kokoamiseksi tilastointia varten pyydämme teattereilta tietoja.

Pyydämme täyttämään kaksi lomaketta, joista toinen koskee ohjelmistoja ja toinen taloutta.

HUOM!
Mikäli teatterinne on TNL:n tai SHTL:n jäsen, täytetyt lomakkeet lähetetään omaan liittoon.

Muussa tapauksessa täyttämämme lomakkeet vastaanottaa TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi.

Piialta saa tarvittaessa myös lisätietoja ja neuvoja: (09) 2511 2123

Löydät lomakkeet: www.tinfo.fi/tilastot

Kiitos yhteistyöstä!


Teatterilainen: kirjoitatko blogia? Ilmoita siitä meille


TINFO kerää teatteriaiheisia blogeja. Tarkoituksena on koota kattava lista sekä koti- että ulkomaisista sivustoista, joiden julkaisijat kirjoittavat teatterista ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Lista löytyy TINFOn verkkosivuilta (Viestii -> Ilmoitustaulu -> Teatteriblogeja).

Jos tiedät mielenkiintoisia sivustoja, linkkejä tai julkaiset itse blogia, vinkkaa siitä meille.

Lähetä tiedossasi olevan teatteriaiheisen tai teatterilaisen kirjoittaman blogin osoite sähköpostitse: tinfo(a)tinfo.fi, otsikolla ”Teatteriblogi”.


Vielä ehtii vastata Kesäteatterien katsojat 2014 -kyselyyn


Kesäteatterin katsoja 2014 -kysely lähestyy loppuaan. Kyselyyn voi vastata vielä tämän viikon ajan joko verkossa osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par tai lähettämällä tiedot sähköpostitse. Sähköpostiin pyydetään ilmoittamaan:

 • esityksen/näytelmän nimi ja tekijätiedot (kirjailija/käsikirjoittaja, ohjaaja)
 • ensi-ilta
 • esitysten kokonaismäärä
 • kokonaiskatsojamäärä kaikista esityksistä yhteensä

Jos teatterilla on ollut useampia esityksiä kesän aikana, annetaan tiedot kustakin erikseen.

Tämän viikon jälkeen suuntaamme katseet kohti tulevaa kesää. Osoitteessa www.tinfo.fi/kesateatterit voi käydä katsomassa tulevan kesän esitystarjontaa (tilanne 26.2.: 205 ensi-iltaa). Ensi-iltalistan päivitys on käynnissä ja uusia ensi-iltatietoja otetaan vastaan jatkuvasti.

Tulevan kesän ensi-illat sekä vastaukset Kesäteatterien katsojat 2014 -kyselyyn pyydetään lähettämään osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


UUTISIA


Mika Myllyahon näytelmien moskovalaiset esitykset saamassa Venäjällä laajan katsojakunnan

Mika Myllyahon näytelmät saavat ison levityksen Venäjällä kevään 2015 aikana. Moskovalaisen Teatr Kinoaktorin tekemä Kaaos vierailee kolmessa kaupungissa, mm. Syktyvkarissa Komin-tasavallassa. Teatr Lekur on työstänyt Paniikki-alkutekstistä Egoistit-nimisen esityksen, joka nähdään peräti 13 kaupungissa Venäjällä. Egoistien kiertue päättyy 28.3.2015 Pietarin DK Lensovetin 1862-paikkaiseen saliin.

Kaaoksen ovat venäjäntäneet Alexandra Belinskaya ja Anna Sidorova, ja Egoisteissa käytetään Pavel Rudnevin ja Joel Lehtosen käännöstä Mika Myllyahon näytelmästä Paniikki.

Näytelmien venäjännösten agenttina toimii teatteriohjaaja Joel Lehtonen.


Emilia Pöyhösen Leipäjonoballadi esillä Ranskassa


Emilia Pöyhösen näytelmä Leipäjonoballadi esitetään lukudraamana pariisilaisessa Maison des Metallos'ssa 4.3.2015 klo 16. Tilaisuus on avoin vain kutsutulle yleisölle ja sen tarkoitus on esitellä näytelmää paikallisille tuottajille ja ohjaajille. Tilaisuuteen voi ilmoittautua tapahtuman järjestävänä tahona toimivan teatteri La metonymien kotisivuilta: https://lametonymie.wordpress.com/

Teoksen ranskankielinen nimi on Ballade de la soupe populaire ja sen on kääntänyt Tiina Kaartama. Käännös on toteutettu TINFO-apurahan turvin. Teoksesta on jo suunnitteilla tuotanto Ranskaan vuodelle 2016.

Näytelmän esitysoikeuksia edustaa Agency North.


Jussi Sorjanen ohjaa Rakveressa


Teatteri Vanha Juko, tamperelainen Teatteri Telakka ja virolainen Rakvere Teater toteuttivat laajamittaisen yhteistyöhankkeen vuosina 2013-2014. Hankkeessa valmistettiin ja tuotettiin yhdessä kolme produktiota, kolmen eri teatterin näyttelijöillä, kolmeen eri teatteriin. Ensi-illat nähtiin kesän ja syksyn 2013 aikana. Kaikki kolme esitystä kiersivät sekä Suomessa että Virossa.

Luontevasti sujunut yhteistyö saa jatkoa, kun Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen ohjaa Rakveren teatteriin versionsa Maksim Gorkin Pohjalla-näytelmästä. Esityksen on dramatisoinut Rakveren teatterin Anne-Ly Sova. Rooleissa nähdään kuusi teatterin omaa näyttelijää ja kaksi vierailijaa. Pohjalla-tuotannon ensi-ilta on maaliskuun 26. päivänä.

www.teatterivanhajuko.fi
www.rakvereteater.ee/teater/lavastus/pohjas/


Suomalaisohjaajat ja -näytelmät Chilessä ja Espanjassa


Otso Kauton Tyttö tuli! -näytelmä ja Antti Mikkolan Kuningatarleikit nähdään kirjoittajiensa ohjaamina lukuteatteriversioina Chilen Santiagossa huhtikuun puolivälissä. Samalla ohjaajat vetävät kaksi teatterityöpajaa. Tapahtuma on osa Suomen Madridin-instituutin näytelmävientihanketta, jossa yhteistyökumppanina on suomalainen Nordic Drama Corner -näytelmäagentuuri.

Toukokuussa vientihanke laajenee. Suomalaisen nykynäytelmän antologia julkaistaan espanjaksi kansainvälisellä Eurodram-festivaalilla Madridissa. Mikkolan ja Kauton tekstien lisäksi antologiassa on Saara Turusen, Juha Jokelan ja Mika Myllyahon näytelmiä. Näytelmät on kääntänyt Luisa Gutiérrez.

Lisätietoja: Suomen Madridin-instituutti


Taike: 588 000 euroa sirkustaiteen edistämiseen

 
Taiteen edistämiskeskus ja valtion esittävien taiteiden toimikunta myönsivät apurahoja ja avustuksia sirkusteosten valmistuskustannuksiin, sirkustapahtumille ja festivaaleille sekä sirkustaiteen alan yhdistysten toimintaan.
 
Tänä vuonna kaikki taiteilijoiden ja työryhmien kohderapurahat, yhteensä 45 000 euroa, myönnettiin teosten valmistus- ja toteutuskuluihin. Yhteisöille myönnettiin erityisavustuksina 23 000 euroa erilaisten sirkustapahtumien ja -festivaalien järjestämiseen sekä esitysten valmisteluun. Yhtään isompaa avustusta ei myönnetty, vaan tuki oli kaikilla 3000-4000 euroa. 
 
Sirkustaiteen parissa työskentelevien yhdistysten ja ryhmien toimintaa tuettiin vuonna 2015 yhteensä 520 000 eurolla. Toiminta-avustuksista suurin, 217 000 euroa, myönnettiin Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus ry:lle, joka on tuen saajista ainut sirkusteosten ja sirkustoiminnan tuottamiseen keskittynyt yhdistys. Muut toiminta-avustukset myönnettiin sirkusryhmille, joiden toiminnan ytimessä on esitystoiminta.
 
Toimikunta sai 56 kohdeapurahahakemusta, yhteisöiltä hakemuksia tuli yhteensä 40. Kohdeapurahoja myönnettiin 12 taiteilijalle tai työryhmälle, erityisavustuksia 7 yhteisölle ja toiminta-avustuksia 11 hakijalle.
 
Valtion esittävien taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
 
Lisätietoja:
Anni Tappola, suunnittelija
puh. 0295 330 723
anni.tappola(a)minedu.fi

Lista tuen saajista


Taike: Avustukset tanssitaidetta edistäviin hankkeisiin


Taiteen edistämiskeskus ja valtion esittävien taiteiden toimikunta myönsivät apurahoja ja avustuksia tanssiteosten valmistuskustannuksiin, tanssitapahtumiin ja muihin erilaisiin tanssitaidetta edistäviin hankkeisiin. Lisäksi taiteen edistämiskeskus jakoi tukea sekä ammatillisten tanssiryhmien että tanssin aluekeskusten toimintaan.
 
Tanssin aluekeskustoiminnan tukeminen siirrettiin opetus- ja kulttuuriministeriöstä Taiteen edistämiskeskuksen tuettavaksi vuoden 2015 alusta. Hakijat pysyivät pääosin samoina ja tukea myönnettiin kuudelle aluekeskukselle yhteensä 920 000 euroa. Ammatillisten tanssiryhmien vuoden 2015 toimintaa tuettiin tänä vuonna yhteensä 1 080 000 eurolla. Määräraha pysyi edellisvuoden tasossa.  
 
Aiempien vuosien tavoin taiteilijoiden ja työryhmien kohdeapurahoista suurin osa myönnettiin tanssiteosten valmistuskuluihin työryhmille. Tänä vuonna toimikunta ei myöntänyt yhtä suurempaa avustusta, vaan isoimman 9000 euron avustuksen sai kahdeksan hanketta. Kohdeapurahoja jaettiin yhteensä 205 000 euroa.
 
Yhteisöille myönnettiin projektiavustuksina 132 000 euroa pääasiassa erilaisten tanssitapahtumien ja -festivaalien järjestämiseen sekä tanssiteosten valmisteluun, suurimpien tukien ollessa 15 000 euroa.
 
Toimikunta sai 113 kohdeapurahahakemusta, yhteisöiltä hakemuksia tuli yhteensä 86. Kohdeapurahoja myönnettiin 35 taiteilijalle tai työryhmälle, erityisavustuksia 21 yhteisölle ja toiminta-avustuksia 18 ammatilliselle tanssiryhmälle sekä kuudelle aluekeskukselle.
 
Valtion esittävien taiteiden toimikunta  on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
 
Lisätietoja:
Anni Tappola, suunnittelija
puh. 0295 330 723
anni.tappola(a)minedu.fi

Lista tuen saajista


Helsingin Kaupunginteatterin YT-neuvotteluissa on päästy sopimukseen


Helsingin Kaupunginteatteri on saanut päätökseen 4.12.2014 alkaneet yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut teatterin peruskorjauksen vaikutuksista henkilöstötarpeeseen, työaikajoustoista ja tehtäväkuvien laajentamisesta sekä taloudellisista säästöistä.

Yhteistoimintaneuvotteluissa on sovittu yhteisesti työnantajan ja henkilöstön edustajien kanssa, että vakinaista henkilökuntaa ei irtisanota tai lomauteta ja tarvittavat säästöt saadaan seuraavilla toimenpiteillä:

 • Määräaikaisten sopimuksien vähentäminen ja luonnollisen poistuman hyödyntäminen
 • Taiteellisen ja muun tilapäisen henkilöstön käytön vähentäminen
 • Vapaaehtoisten ohjaaminen Helsingin kaupungin työllistämispalveluihin
 • Tekniikan resurssien jakaminen ja yhteiskäyttö
 • Moniosaamisen hyödyntäminen teknistä näytäntötyötä tekevän henkilöstön osalta

Luonnollisen poistuma ja määräaikaisten sopimusten päättyminen sekä palkattomat työlomat merkitsevät noin 30 henkilön työvoiman vähennystä teatterissa lähivuosina. Lisäksi säästöjä saavutetaan tilapäisen taiteellisen, teknisen ja muun henkilöstön vähennyksellä, työn uudelleen organisoinnilla ja tekniikan resurssien jakamisella ja yhteiskäytöllä eri näyttämöillä.
Vuotuisten säästöjen arvioidaan olevan noin 1 M€ vuodessa. 

Teknistä näytäntötyötä tekevän henkilökunnan työnkuvia kehitetään tavoitteena aikaansaada mielekkäämpiä ja monipuolisempia työnkuvia koulutuksen ja perehdytyksen avulla. Työnkuvia kehitetään työryhmässä, johon kuuluvat tekninen johtaja Antti Rehtijärvi, tuotantojohtaja Matti Uotinen ja luottamusmies Sasu Tuominen.

Työnantajan ehdotukset teatterialan työehtosopimuksen työaikakysymyksistä siirretään liittotason neuvotteluihin.

Yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut pidettiin teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n luottamusmies Sasu Tuomisen ja tanssijoiden luottamusmies Kirsi Karleniuksen sekä Näyttelijäliitto ry:n luottamusmies Antti Timosen kanssa. Työnantajan edustajina neuvotteluissa ovat teatterinjohtaja Asko Sarkola, talous- ja hallintojohtaja Helena Ahonen, tekninen johtaja Antti Rehtijärvi ja tuotantojohtaja Matti Uotinen. Neuvotteluita varten kokoonnuttiin yhteensä 8 kertaa. 
Paikallinen sopimus on tehty teatterin peruskorjauksen ajalle 1.8.2015 - 31.7.2017.

Lisätietoja:
Talous- ja hallintojohtaja Helena Ahonen, puhelin 09 3940 430, 0400 305 220, helena.ahonen(a)hkt.fi


Leena Majander-Reenpää FILIn johtajaksi


SKS:n hallitus valitsi kustantaja Leena Majander-Reenpään FILI – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen johtajaksi. Hän aloittaa SKS:n palveluksessa 1.6.2015.

Majander-Reenpää on pitkän linjan kirja-ammattilainen. Hän on toiminut kustantajana mm. Otavassa, WSOY:ssä ja viimeksi Bonnier Booksissa.  Lisäksi hän toimii useissa alan luottamustehtävissä.

FILI on Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio, joka tukee kirjallisuuden kääntämistä ja julkaisemista muille kielille ja edistää kotimaisen kirjallisuuden tunnettuutta ulkomailla. FILI myöntää apurahoja ja tukia kotimaisen kirjallisuuden kääntämiseen. FILI vastasi menestyksekkäästi Suomi Frankfurtin kirjamessujen teemamaana -hankkeesta, joka huipentui syksyllä 2014.

SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura, joka toimii muistiorganisaationa, tutkimuslaitoksena ja kulttuurijärjestönä. Sen osastot ovat kansanrunousarkisto, kirjallisuusarkisto, kirjasto, tutkimusosasto, kustantamo ja FILI – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä. SKS:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin sata henkilöä.

www.finlit.fi/fili


Lilli Paasikivi jatkaa Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuoteen 2020


Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus päätti kokouksessaan 25.2.2015, että oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven kautta jatketaan vuoteen 2020 saakka. Vuonna 1.8.2013 alkaneeseen kolmivuotiseen sopimukseen liittyi alun perin kahden vuoden optio.
Oopperan taiteellinen johtaja vastaa ooppera- ja konserttiohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta, johtaa ja kehittää taiteellista toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää taiteellista tasoa. Oopperan taiteellinen johtaja raportoi pääjohtaja Päivi Kärkkäiselle.

Hallituksen perusteluiden mukaan Paasikiven lisäkausi turvaa oopperatoiminnan jatkuvuuden ja pitkäjänteisen suunnittelun. Laajan kansallisen ja kansainvälisen kontaktiverkostonsa sekä erinomaisten sidosryhmäsuhteidensa avulla Paasikivi on kyennyt toimimaan aktiivisesti yhteistyön luomisessa mm. eri yritysten ja yhteisöjen kanssa. Lisäksi hän on suunnitellut monipuolista ja uudistuvaa oopperaohjelmistoa, kehittänyt ooppera- ja balettiosaston uudenlaisia yhteistyön muotoja sekä vaikuttanut omalta osaltaan Kansallisoopperan monimuotoiseen läsnäoloon yhteiskunnassa.

Lisätietoja:
pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, p. 09 4030 2200, 040 706 8122, paivi.karkkainen(a)opera.fi

www.ooppera.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Vaalijaiset – takuuhauskat ja epäkorrektit vaalibileet 13.3.2015, Helsinki


Mikä taide? Mikä sivistys? Mistä poliitikko puhuu, kun hän puhuu taiteesta? Ota selvää, tule Vaalijaisiin!

Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto ja kulttuuriareena Gloria järjestävät perjantaina 13.3. klo 19.00 alkaen epäkorrektit vaalibileet, jossa yhdeksän poliitikkoa täräyttää ja pistää itsensä likoon. Illan aikana käydään tiukka taideaiheinen paneelikeskustelu, jota mentoroivat toimittajat Anna Laine ja Ville Blåfield. Keskelle kaikkea ryöppyää imrovisaatioteatteriryhmä Häpeämättömät, joka yhdessä panelistien kanssa tekee teatteria illan aiheista yleisön impulsseja hyödyntäen. Tule tsekkaamaan, mitä he saavat aikaiseksi!

Täysin epäkorrektisti heittäytymään ovat lupautuneet Silvia Modig (VAS) Kyyu Eturautti (M11), Päivi Storgård (RKP), Juha-Pekka Väisänen (SKP), Jan Hultin (KOK), Veijo Baltzar (SDP), Kike Elomaa (PS), Johanna Sumuvuori (VIHR) ja Antti Kaikkonen (KESK).

Illan päättää ja kyyneleet kuivaa ihana Pietarin Spektaakkeli! Levyjä läpi klubin pyörittää dj olenko.

Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida panelisteja – pääsymaksu 5 euroa TAI kysymys poliitikolle.

https://www.facebook.com/events/397553853756266


Ääni taiteelle! Vaalikeskustelu taiteesta 17.3.2015, Turku


Taide puhuttaa Varsinais-Suomen kansanedustajaehdokkaita Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Eduskuntavaaleja pohjustavan paneelikeskustelun Ääni taiteelle! aiheina ovat mm. puolueiden tavoitteet taidepolitiikassa, taiteilijoiden koulutus ja toimeentulo sekä taiteen rahoitus ja instituutioiden asema. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan ehdokkaiden kanssa.

Keskustelussa ovat mukana Li Andersson (vas.), Katri Fältberg (kd), Silvia Koski (ps), Elina Rantanen (vihr.), Anna Sirkiä (kesk.), Jaana Vasama (sdp), Annika Viitanen (kok.), Stefan Wallin (rkp).

Vaalikeskustelu järjestetään Aboa Vetus & Ars Nova -museon Aulassa ti 17. maaliskuuta klo 17–19. Tilaisuuden järjestävät Taiteen edistämiskeskus, Turun Taiteilijaseura, Lounais-Suomen Kirjailijat ja Aboa Vetus & Ars Nova -museo.

Tiedustelut: Erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho(a)minedu.fi


Loikka-tanssielokuvafestivaali 19.-22.3.2015, Helsinki


Loikka-tanssielokuvafestivaali on Suomen ainoa tanssielokuvaan erikoistunut festivaali, joka tarjoaa tanssielokuvaa laajalle yleisöpohjalle vaativasta ammattilaisesta aina lajin uusiin ystäviin.

Loikka 2015-festivaalin laaja-alainen korkeatasoinen ohjelmisto pitää sisällään kaikkiaan 67 tanssielokuvaa: lyhytelokuvia, tanssidokumenttielokuvia, musikaalielokuvia, 3D- ja  4K-elokuvia. Nelipäiväinen ohjelma sisältää dramaturgisesti vahvoja elokuvia 23 maasta aina Kuubasta Färsaarille, 14 maailman-ensi-iltaa, kotimaisia uutuuksia, ammattilaisten LoikkaPro-ohjelmaa ja ilmaistapahtumia. Festivaalilla vierailee vuosittain laajajoukko kansainvälisiä artisteja ja tanssielokuvavaikuttajia.

Loikka-festivaali järjestetään 19.-22.3.2015 Helsingissä kulttuurikompleksi Andorrassa sekä Orion -elokuvateattereissa.

www.loikka.fi


Nukketeatterifestivaali – Nukketeatteri. Nyt. 27.-29.3.2015, Helsinki


Nukketeatterin näyteikkuna valloittaa jälleen Stoan 27.-29.3.2015! Festivaali esittelee tänä vuonna nukketeatterin moninaisuutta. Tarjolla on 13 korkeatasoista esitystä eri puolilta Suomea. Festivaalin yhteydessä on myös työpajoja, infopiste, näyttely ja seminaari teatterikriitikistä.

www.unima.fi/p/blog-page_13.html


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Vielä ehtii: Taiken matka-apurahat | hakuaika päättyy 2.3.2015


Matka-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille taiteellisesti tai taiteenalan kannalta merkittäviin hankkeisiin liittyvien ulkomaanmatkojen kustannuksiin.

Vuodessa on neljä hakuaikaa: helmikuussa, huhtikuussa, elokuussa (saman vuoden matkat) ja marraskuussa (saman ja seuraavan vuoden matkat).

Taiteen edistämiskeskus edellyttää, että hakija on perehtynyt hakuilmoitukseen ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä.

Hakemus on aina jätettävä ennen matkaa.

Tallenna hakulomake ensin omalle koneelle ja täytä vasta sen jälkeen.

Hakuaika päättyy: 2.3.2015

Vuoden muiden matka-apurahakierrosten viimeiset hakupäivät: 30.4.2015, 31.8.2015 ja 30.11.2015

Tarkemmat tiedot täältä.

www.taike.fi


OKM: Kulttuurin ja taiteen digitaalisten aineistojen saatavuus ja avoimen tiedon hyödyntämisen edistäminen | haku 13.3.3015 asti


Opetus- ja kulttuuriministeriö julistaa haettavaksi enintään 300 000 euroa erityisavustuksina kulttuurin ja eri taiteenalojen digitaalisten aineistojen saatavuuden ja avoimen tiedon hyödyntämisen edistämiseen vuonna 2015.

Määrärahan tavoitteena on lisätä kulttuurin ja eri taiteenalojen sisältöjen vaikuttavuutta yhteiskunnassa edistämällä digitaalisessa muodossa olevien aineistojen monipuolista hyödyntämistä ja siihen liittyvää sovelluskehitystä.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet täältä.
   
Hakuaika päättyy: 13.3.2015

Lisätietoja:
Laura Mäkelä puh 0295 330 222, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Kulttuuriviennin hankkeet, painopisteenä Kiinan ja Aasian kulttuuriviennin edistäminen | hakuaika 27.3.2015 asti


Avustuksella pyritään tukemaan suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden kulttuurivientiä Kiinaan ja Aasiaan ja siten mahdollistamaan viennin lisääntyminen ja työpaikkojen luominen. Käytännössä tuettavat vientihankkeet voivat liittyä markkinointiin, myyntiin, tuotteistamiseen tai kansainväliseen verkostoitumiseen sekä toimijoiden ja/tai tuotteiden brändin vahvistamiseen.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet täältä.

Hakuaika päättyy: 27.3.2015

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, puh. 0295 3 30067, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Pohjoismainen kulttuurirahasto | hakuaika 9.4.2015 asti


Pohjoismaisen kulttuurirahaston apurahan saaminen edellyttää sitä, että projektilla on selkeä pohjoismainen ulottuvuus. Rahasto tukee näin ollen projekteja, jotka tematisoivat ja kehittävät pohjoismaista kulttuuriyhteistyötä ja joissa on huomattava pohjoismainen sisältö.

Pohjoismaisen ulottuvuuden vaatimus täyttyy, mikäli projektiin osallistuu vähintään kolme Pohjoismaata (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti) ja mikäli projekti on luonteeltaan yhteistyö-, vaihto- tai vuorovaikutusprojekti.

Kolmen Pohjoismaan lisäksi projektissa voidaan tehdä yhteistyötä Pohjoismaiden ulkopuolisten kumppanien kanssa.

Katso tarkemmat tiedot ja hakuohjeet: www.nordiskkulturfond.org/fi/hae-tukea

Hakuaika päättyy: 9.4.2015

www.nordiskkulturfond.org


TNL:n kevään projektiavustushaku auki 30.4. asti


Kevään projektiavustushaku

TNL:n projektiavustushaku on kaksi kertaa vuodessa. Seuraavien avustusten hakuaika on keväällä 2015. Kevään projektiavustusta voi hakeaa ensi-iltoihin ajalla 1.7-31.12.2015. Haku päättyy 30.4.2015.

Tässä haussa voivat olla mukana ne teatterit, joille on myönnetty avustus viimeksi syksyllä 2012 tai sitä aiemmin. Toisin päin: ne teatterit, jotka ovat saaneet avustuksen keväällä 2013 tai sitä myöhemmin eivät voi hakea avustusta tässä haussa.

Projektiavustusten yleiset jakoperusteet ovat:

 • teatteri on Työväen Näyttämöiden Liiton jäsenteatteri
 • hakemus toimitetaan TNL:oon määräaikaan mennessä
 • jäsenmaksut on maksettu
 • teatteri ei ole saanut TNL:n avustusta kahteen vuoteen. Aiemmin TNL:n avustusta saaneille tarkennukseksi: uutta avustusta voi hakea sitten, kun edellisen TNL:n projektiavustuksen myöntöpäivästä on kulunut kaksi vuotta.
 • avustusta myönnetään pääsääntöisesti harrastajateattereille taiteelliseen työhön, esimerkiksi ohjaajan palkkioon ja tuotantokustannuksiin.

Hakulomake (PDF)

www.tnl.fi


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Call For Scripts: 24:7 Festival 24 - 26 July 2015, Manchester UK | Deadline: 1 Mar


Submissions are now open for this year's 24:7 Big Festival Weekend (24 - 26 July 2015) in Manchester UK.

We are looking for at least 3 plays for full production and up to 4 plays for rehearsed readings/sharings. They can be from 40 - 90 minutes in length.

Submission fee is £20 (GBP) and feedback is guaranteed: http://www.247theatrefestival.co.uk/get-involved

Closing date for submissions is Sunday 1 March.

Questions to: info(a)247theatrefestival.co.uk

www.247theatrefestival.co.uk/


Call for applications: Theatertreffen Blog 2015 |  Deadline: 3 Mar


Wanted: Young cultural journalists with experience of theatre and internet!

Since 2008, the Berliner Festspiele’s Theatertreffen has been running an independent, digital journalistic channel: the Blog.

The Theatertreffen Blog is the laboratory for present-time observation of theatre and internet, offering a place for meta-text, exchange and discussion.

We are looking for emerging cultural journalists, writing either in German or English, who see the internet as both home and internal outpost. There is no age limitation. The cost of transport and local accommodation is covered. Tickets to the festival are included.

Our aim is to create an interested blog orchestra with strong opinions, one that can serve as a critical, interactive membrane between the inside of the festival and the great beyond for the Theatertreffen in May 2015: Thinking and typing outside the box. The blog’s editorial team carries out a “present-time observation” of the Theatertreffen’s centerpiece – the ten most remarkable productions – and of the additional festival programme. They research parallel stories and comment on the events in words, images, video and social media. Online and off.

Find the details online.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Teatterityöpaja/Theater Workshop 13.3.-29.5.2015, Helsinki

 
Teatterityöpaja on ranskankielinen käytännön nykyteatterityöpaja. Työpajassa harjoitellaan valittujen näytelmäkirjailijoiden tekstejä. Kurssille voi osallistua myös itsenäisesti.

Ohjaaja: Vincent Roumagnac

Vincent Roumagnac on valmistunut Saint-Etiennessa toimivasta teatterikorkeakoulusta, Ecole Supérieure d’Art Dramatique de la Comédiesta. Ennen siirtymistään ohjaajaksi vuonna 2003 hän työskenteli näyttelijänä. Roumagnac on toiminut vuodesta 2006 lyonilaisen Compagnie le vrac –teatteriryhmän johtajana, ja vuodesta 2010 lähtien hän on tehnyt lukuisia yhteistyöprojekteja koreografi Simo Kellokummun kanssa (Kiasma, Zodiak, Full Moon Dance Festival…). Hän työskentelee Lyonin ja Helsingin välillä.

Suositustaso: Ranska B1

Oppimateriaali: Sisältää oppimateriaalin

Ohjelma (valitaan 8):
1. Molière – Le misanthrope (1666)
2. Racine – Phèdre (1677)
3. Marivaux – La dispute (1744)
4. Maurice Maeterlinck (Belgique) – Les aveugles (1890)
5. Paul Claudel – L’échange (1894 – 1954)
6. Jean Cocteau – Antigone (1922)
7. Jean-Paul Sartre – Huis clos (1943)
8. Antonin Artaud – Pour en finir avec le jugement de dieu (1947)
9. Samuel Beckett – Oh les beaux jours (1963)
10. Marguerite Duras – India Song (1972)
12. Nathalie Sarraute – Elle est là (1978)
13. Jean-Luc Lagarce – J’étais dans ma maison et j’attendais que la pluie vienne (1994)
14. Hélène Cixous – Tambours sur la digue (1999)
15. Joris Lacoste – Parlement (2009)

Ajankohta: perjantai 13.3.–29.5.2015, klo 18.15–20.15,
Paikka: Ranskan instituutti, Kaapelitehdas C2
Hinta: 192 €
Koodi: EB1S05 P15/2

Ilmoittaudu!

www.france.fi


The Art of Comedy 27.-29.3.2015, Helsinki


The Art of Comedy
Fri 27th - Sun 29th of March, 2015
Where? Reprum, Hämeentie 33, 3rd floor, 00500 Helsinki


Haluaisitko oppia lisää komediasta, klovneriasta ja fyysisestä teatterista?
Näyttelijä-ohjaaja ja klovni Simon Edwards ylläpitää yhdessä puolisonsa Marian Masoliverin kanssa The Actors Space -opetuskeskusta Kataloniassa, mutta maaliskuussa hän tulee Helsinkiin vetämään "The Art of Comedy" -viikonloppukurssin.

Kurssikuvaus: https://www.facebook.com/events/637230479720155/

Huomaathan, että jos ilmoittaudut ja maksat osallistumismaksun viim. 6.3 saat 30 euroa alennusta, eli kannattaa toimia pian!

Toivottavasti nähdään 27.-29.3 komedian ja klovnerian merkeissä!

Ilmoittautumiset ja lisätietoa: Hazel Salminen, haasalmi(a)gmail.com


Ilmaisuverstas: Näyttele laulun keinoin 2.-4.4.2015 | haku päättyy 15.3.


Valtakunnallinen teatteritesvapaa!

Kurssin teemat ovat:
Approaching a song- miten lähestyä laulua
Acting through song- näytellä laulun keinoin
Technique to support acting- tekniikka näyttelijätyön tueksi
 
Kurssilla to-la (3 pv) klo 10-17 näyttelijöille annetaan työkaluja laulujen työstämiseen esim. koe-esiintymistä varten ja vinkkejä, miten saada laulusta mahdollisimman paljon irti ja miten musiikki ja tekniikka tukevat näyttelijän tulkintaa. Kurssille osallistujien tulee valita laulu, jota haluaa työstää tai jonka kokee jotenkin hankalaksi.
 
Kurssikielet: englanti (pääosin) ja suomi
Osallistumismaksu: 120 €
Paikka: Helsinki
Hakuaika päättyy su 15.3.2015
 
Vetäjinä: näyttelijä-laulajat Chris Price (Englanti) ja Emilia Nyman

Kurssilla säestäjänä pianisti.

Jos olet ollut mukana aikaisemmilla kursseilla, tule virkistämään muistia ja jatkamaan siitä mihin jäit. Uudet pääsevät aloittamaan alusta.

http://www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas/kurssit/nayttele-laulun-keinoin-2-4-4-20/


Suomen Harrastajateatteriliiton ja Kansalaisfoorumin kevään teatterikursseja


Harrastajateatteriliitolla (yhteistyössä Kansalaisfoorumi) on kevään aikana tulossa jälleen kattaus teatterikursseja. Lisätiedot oheisista linkeistä tai www.shtl-fi/kurssit.

Teatterikasvatuksen perusteet -kurssi, Helsingissä 7.-8.3.2015

Ohjaajien syventävät opinnot, Tampereella 14.3.2015-3.10.2015

Draaman keinot identiteetin ja osallisuuden tukena -kurssi, Helsingissä 22.3.2015

Teatteriesityksen ohjaamisen perusteet -kurssi, Jyväskylässä 11.4.2015-12.4.2015

www.kansalaisfoorumi.fi
www.shtl.fi

 

twitter.com/tinfotweets

sirkus_avustukset_2015

tanssi_avustukset_2015