01.03.2013

TINFO-tiedote 8 / 28.2.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

NAISTENPÄIVÄN 8.3. TAPAHTUMIA

TAPAHTUMIA

SEMINAAREJA JA TYÖPAJOJA

HAKUJA JA RESIDENSSEJÄ

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


NÄYTTÄMÖTAIDETOIMIKUNNAN TESTAMENTTI ON MUST

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvoston ja tulevien toimikuntien jokaisen jäsenen, opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehen ja kansanedustajan tulee lukea näyttämötaidetoimikunnan (2010-2012 ja jatkokausi) testamentti. Ei ole varaa ohittaa näitä kokemuksen, asiantuntemuksen ja hiljaisen tiedon pohjalta syntyneitä näkemyksiä epäkohdista ja huomioon otettavista seikoista.


TURKU ON REISSUJEN ARVOINEN

Eläköön näytelmäkirjailijat, jotka uskaltavat kirjoittaa mahdottomia näytelmiä pakottaen näin teatteria venymään. Pipsa Longan näytelmä ja Maarit Ruikan ohjaus Lauluja harmaan meren rannalta Turun kaupunginteatterissa on näytelmällinen ja esityksellinen versio indileffalle The Beasts of Southern Wild tai Wendersin Berliinin taivaan alla. Meillä on nyt sitten maagisen realismin arktinen versio. Longan mielikuvitus ei tunne mitään rajoja. Vaikka näytelmä kuvaa ympäristötuhoa, niin kirjailijan lempeä tapa olla ihmistensä kanssa ei tee tästä ahdistavaa katastrofin oppituntia. Täällä ne ovat iättömät, kuuhullut, yksinäisyydestä pelokkaat, juoppolallit, uupumuksesta sitkistyneet, tunteista tyhjentyneet, lopenuupuneet. Kaikki nämä sanat ovat Longan luonnehdintoja näytelmän henkilöistä.  

Pipsa Longan parenteeseihin sisältyvä huumori katsoo näytelmän tapahtumia rakastavasti. Ja tämä selvänäköinen rakastavuus on sitten läsnä Hanna Raiskinmäen esittämässä Vierailijassa. Aivan huikeaa näyttelemistä, olla koko ajan läsnä, kommentoida. Ällistyttävän upeaa, ja juuri tämä Enkeli tuo mieleen Wendersin enkelit, ne, jotka tyynesti, kärsien ja myötäeläen elävät ihmisten rinnalla näkymättömissä. Minua kosketti se tapa, jolla näyttelijät eleettömästi ja hienovaraisin keinoin esittivät tätä luonnonkatastrofin äärelle joutuvaa pientä yhteisöä ja sen ihmisten arvokkuutta. Ja on tässä porukkaa. Nyt sanon vain että eläköön Turun upeat naiset. Hanna Raiskinmäki, Ulla Reinikainen, Riitta Selin, Kirsi Taivainen, Ulla Koivuranta, Eila Halonen!

Turussa saattoi juhlia myös Jekyllissä ja Hydessä. Kyllä tällä se 25 miljoonan teatterin korjausraha heltiää. Tällä esityksellä nyt ainakin uidaan turkulaisten sydämiin. Musikaali on ällistyttävä ja katsojalta jalat alta vievä juttu. Riku Nieminen on paljon muutakin kuin yksi Putouksen sketsihahmokisan osallistujista. Ihan käsittämätöntä katsoa, miten näyttelijä tekee muodonmuutoksen. Tämä tehtäisiin leffassa jollain tehosteilla, mutta Riku Nieminen tekee sen ruumiillaan livenä.

Ja sitten on Tehdasteatterin Myrsky ja Aura of Puppets. On todella hienoa, että on Tehdasteatterin kaltainen teatteri, jonka suojissa ovat sekä nukketeatteri että performanssitaide. Esitysten on helpompi löytää yleisönsä, katsoja saa otteen.


KASVOTUSTEN

Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssilla on tutkittu sitä, miten kontakti yleisöön muuttuu sen mukaan, missä esiinnytään. Mitä oikeasti tarkoittaa näyttelijöiden ja katsojien kasvokkainen läsnäolo ja tasavertainen kohtaaminen silloin, kun esiinnytään erilaisissa hoitolaitoksissa tai vankiloissa. Kurssilla opiskelijat lähtivät ulos laitoksiin kohtaamaan ihmisiä. Näiden kohtaamisten pohjalta on syntynyt pienoisesityksiä, jotka nyt voi nähdä Teatterikorkeakoulussa ennen kuin kevään kestävä laitosesiintymiskiertue alkaa.  Tämä on aivan suunnattoman tärkeätä työtä.


PUOLIVÄLIARVIOINNISTA KEHYSRIIHEEN

Hallitus on kokoontumassa puoliväliarviointiin Säätytalolle. Maaliskuun lopulla sitten kehysriihessä sovitaan tulevien vuosien kehyksistä. Suuria päätöksiä tehdään kolmen viikon sisällä.  Nyt on aika taistella myös taiteen rahoituksen puolesta. Ihan voi nyt muistuttaa taiteen ja kulttuurin itseisarvoisuudesta, taiteilijoiden työn merkityksestä. Kannattavuus on muutakin kuin liiketaloudellista kannattavuutta.

Mitä siis toiminta‐ ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 on  turvattava.  Tasapainoinen kehitys koko kentän teatteritoimijoiden kesken.  Tasapainoisuus tarkoittaa VOSia ja sen ulkopuolista monimuotoista kenttää, se tarkoittaa  free lance  -taiteilijoita, jotka tekevät nukketeatteria, esitystaidetta, performanssia, soveltavaa teatteria. Se tarkoittaa myös harrastajateatterikenttää.  Tässä monimuotoisuudessa on se ydin. Hienoa, että erilaista projektirahoitusta on olemassa, mutta ei VOSin ulkopuolinen kenttä voi elää vain hanketuen varassa tai taiteilija apurahasta toiseen.

Ja miten käy kuntauudistuksen myötä kulttuurin?  Kuntakohtaiset erot kulttuurin tukemisessa ovat suuret. Miten eriarvoistuvissa kunnissa toteutuvat kansalaisten kulttuuriset perusoikeudet? Millä keinoin taataan teatterin saavutettavuus?

Kyllä hyvä on muistuttaa myös teatterista yhtenä yhteiskunnan liimana. Ja siitäkin kannattaa muistuttaa, että esimerkiksi luova talous perustuu kuitenkin juuri taiteelliseen ytimeen. Luovaa taloutta edustavat myös esimerkiksi Putouksen kaltaiset ohjelmat. 1,5 miljoonaa katsoi, miten Karimin tai Veli Sikiön käy. Ei tämä olisi mahdollista ilman näitä näyttelijöitä, meidän Teatterikorkeakoulua ja Nätyä Tampereella. Kuinka paljon näyttelijät – nuo esityksellisen alkutuotannon raskaansarjan sankarit – generoivatkaan?


TAITEEN TUKIJAT JA KITUJAT

Eilen jaettiin Suomen Kulttuurirahaston apurahat ja palkinnot. 21,3 miljoonaa euroa taiteelle ja tieteelle.  Näyttämötaiteelle tästä potista kohdentui yhteensä  1 864 000 euroa, taiteen apurahoista tämä tarkoittaa 23%.  Ja sitten vielä 30 000 euron palkinto päälle. Olen aivan huikean onnellinen siitä, että Totem-teatterin Päivi Rissanen palkittiin, näkymätön työ tulee näin näkyväksi. Onnittelut Esitystaiteen keskukselle, Työväen Näyttämöiden Liiton Nuori näyttämö -hankkeelle ja Tanssin talolle.  Onnittelut jokaiselle yksittäisen apurahan saajalle! Apuraha mahdollistaa hetken huoahduksen ja keskittymisen itse asiaan, taiteen tekemiseen.

Rahastoihin ja säätiöihin tulleiden hakemusten määrä on barometri. Se kertoo taiteilija- ja tutkijakunnan tilanteesta suhteessa julkiseen rahoitukseen. Hakijoiden määrät ovat kasvaneet, nyt vain 10% taiteilijoista saattoi saada apurahan. Vastaavanlainen tunku on Taiteen edistämiskeskuksen apurahaluukuilla.

Ilon ja onnittelujen rinnalla on muistutettava taiteilijan kurjistuneesta asemasta, kaventuneista reunaehdoista. Jos jaossa on tulevaisuudessa vain niukkuutta, niin mitä tehdään. Onko viisaampaa tehdä selkeitä linjauksia, pitääkö lopettaa kituvat koirat.


KIITOS LIVESTÄ!

En varmasti ollut ainoa, jota liikutti yksinäisen naisen testamentti. Puolen miljoonan omaisuus tuli lahjoittaa suomalaisille olympiavoittajille kiitoksena siitä ilosta, jota nämä urheilijat olivat naiselle tuottaneet. Nainen oli radion välityksellä elänyt livenä urheilijoiden voitonkamppailuja. Nyt kun olympiavoittoja ei liiemmin ole näkyvissä, voisikos jostakin löytyä se, joka kiittäisi testamentissaan näyttelijöitä niistä hetkistä, joita nämä ihmeolennot ovat antaneet.  Täytyy taas ryhdistäytyä lottoamaan. Minulta ei puutu kuin se puoli miljoonaa. Ja minun listani on pitkä. Ei puoli miljoonaa riitä. 

USKO TOKI

 Usko Toki 8_2013

TINFON ILMOITUKSIA

Ilmoita tapahtumistasi - Maailman teatteripäivä 27.3.

Maailman teatteripäivää vietetään jälleen 27.3.2013. TINFO kerää teattereilta ja ryhmiltä tietoja teatteripäivälle suunnitelluista erityisistä tapahtumista. Tiedot julkaistaan TINFOn verkkosivuilla.

Lähetä omat teatteripäivän tapahtumatiedot sähköpostilla: tinfo(at)tinfo.fi.

Maailman teatteripäivän juhlinnan keskeinen perinne on Maailman teatteripäivän julistus. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut Dario Fo. TINFO lähettää julistuksen käännökset teattereille luettaviksi ja kiinnitettäviksi ilmoitustauluille.

Lue lisää Maailman Teatteripäivästä.


Aineistopäivä seuraavaan TINFO e-Nytt -tiedotteeseen 1.3.2013

Seuraava TINFO e-Nytt, ruotsinkielinen uutiskirje julkaistaan 5.3.2013.
Mahdolliset ruotsinkieliset aineistot pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 1.3. mennessä.

UUTISIA


Suomen Kulttuurirahasto jakoi 21,3 miljoonaa apurahoina ja palkintoina

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut yhteensä 21,3 miljoona apurahoina ja palkintoina. Totem-teatterin teatterinjohtaja Päivi Rissanen sai yhden kolmesta palkinnosta, suuruudeltaan 30 000 euroa. Esitystaiteen keskus ry sai 120 000 euroa keskuksen toimintaan ja kansainvälistymisprojektin toteuttamiseen. Työväen Näyttämöiden Liitto ry:lle puolestaan myönnettiin 100 000 euroa Nuori näyttämö -hankkeen toteuttamiseen.

Katso kaikki Suomen Kulttuurirahaston apurahan 2013 saajat (PDF).


Suomen Kulttuurirahasto palkitsi teatterinjohtaja Päivi Rissasen työstä korkeatasoisen lastenkulttuurin hyväksi

Suomen Kulttuurirahaston palkinnon saa espoolaisen Totem-teatterin taiteellinen johtaja tanssija-näyttelijä Päivi Rissanen. Hänen työtään kannattelee luja usko siihen, että lapset kykenevät ottamaan ennakkoluulottomasti vastaan nykytaidetta ja uutta, eri taiteenlajeja yhteen törmäyttävää ilmaisukieltä.

Totem-teatteri on kaksikielinen kiertävä ammattiteatteri, joka perustettiin vuonna 1986. Siitä lähtien sen esitysvierailut ja työpajat ovat tarjonneet unohtumattomia elämyksiä päiväkodeissa ja ala-asteen kouluissa ympäri Suomen. Esitysten toteutuksessa on otettu rohkeasti käyttöön näyttämöilmaisun koko rekisteri, ja ne soveltuvat lapsille yli kielirajojen. Rissanen otti vastuun teatterin kehittämisestä vuonna 1993, ja hänen työnsä hedelmiä ovat saaneet nauttia useat lapsisukupolvet jo 20 vuoden ajan. Rissanen on toistuvasti muistuttanut meitä siitä, että lastenteatteri tarvitsee jatkuvasti uusia aiheita ja lähestymistapoja. Eikä mitään aihetta voida kategorisesti rajata sen ulkopuolelle.

Totem-teatteri tuokin ala-asteiden luokkahuoneisiin ja juhlasaleihin milloin hirmutekoja hautovan Lady Macbethin, milloin Samuel Beckettin olemassaolon epävarmuutta käsittelevän maailman. Teatterista on Rissasen johdolla muodostunut eräänlainen koetila ennakkoluulottomille vieraileville ohjaajille, jotka haluavat etsiä uutta, usein fyysiseen ilmaisuun painottuvaa esitysestetiikkaa.  Kiertuetoiminta ei merkitse Totem-teatterille vain velvoitetta, vaan kiertävän ilveilijäseurueen traditiosta kumpuavaa ajatusta siitä, että teatterin paikka on ihmisten keskellä - tässä tapauksessa kouluissa.

Päivi Rissasen taideteos on Totem-teatteri itse, ja kaikki ne taiteilijat, jotka hän on kutsunut sen yhteydessä toimimaan.

Päivi Rissanen palkittiin tinkimättömästä työstä korkeatasoisen lastenkulttuurin hyväksi.

Päivin ja lapsikatsojien välisistä keskusteluista poimittua:
”Taide on jotain, että voi keksiä. Siinä on nähty vaivaa. Se on kaunista ja hienoa.”
”Taide on sellaista toisenlaista, mutta se voi myös olla jotain toisenlaista. Ei tavallista.”
”Taide on jotain hyvin laajaa. Jos joku oikeasti on valkoista, niin taiteessa se voi olla mustaa...mutta se voi myös olla harmaata.”

”TOTEM-teatteri ja lastenteatterin uudet askeleet” (Like 2008, toim. Sanna Muje).


Näyttämötaidetoimikunta jakoi 119 000 euroa kohdeapurahoja

Valtion näyttämötaidetoimikunta on päättänyt vuoden 2013 näyttämötaiteen alan kohdeapurahat.  Hakemuksia saapui 187 kpl, joista apuraha myönnettiin 36 taiteilijalle tai työryhmälle.
 
Valtion näyttämötaidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
 
Näyttämötaiteen kohdeapurahat vuodelle 2013:
 
Aalto Timo Antero, 2 500 €, kolmiosaisen opinnäytetyön valmistuskuluihin
af Enehielm Christina Marianne, 3 000 €, till arbetsgruppen för skapandet och uppförandet av teater-video föreställningen och turneverksamhet
Ahola Outi Elina, 2 000 €, musikaalin kirjoittamiseen
Autio Johanna Anneli, 6 000 €, työryhmälle näyttämösovituksen valmistuskuluihin
Blom Annina Maria, 2 500 €,  till arbetsgruppen för förverkligandet av projektet CMMN SNS PRJCT Finland
Grönroos Jan Henrik Valentin, 2 000 €, för arbetsgruppen för att producera föreställningen Mästarkatten i stövlar
Haapala Sami Henrik, 3 000 €, työryhmälle Elämysmaailma Oulu -kaupunkitapahtuman luomiseen ja dramatisointiin
Huopaniemi Otso Patrik, 5 000 €, työryhmälle näyttämöesityksen tuotantokustannuksiin
Järvenpää Markus Pauli Albert, 3 000 €, työryhmän työskentelyyn Elegia yhdelle perheelle –esityksessä
Kivilä Mira Kirsi Elina, 3 000 €, musiikkinäytelmän käsikirjoitukseen, työpajatyöskentelyyn ja esityksen ohjaamiseen
Komlosi Alexander Robert, 4 000 €, työryhmälle teatterityöpajan ja -esityksen valmistuskuluihin
Korsulainen Mikko Petteri, 3 000 €, teatterialan täydennyskoulutukseen
Kuuskoski Kati-Aurora, 3 000 €, työryhmälle varjoteatteriesityksen lavastukseen, tilavuokriin ja työskentelyyn
Lampela Pasi Tapani, 4 000 €, näytelmän kirjoittamiseen
Lindroos Agneta Ulla-Linn, 3 000 €,till arbetsgruppen för uppsättning av professionell maskteater
Lindstedt Iida-Maaria Matleena, 4 000 €, työryhmälle näyttämöteoksen esiintyjien työskentely- ja matkakuluihin
Majanlahti Sanna-Annikki, 3 000 €, työryhmälle näyttämöesityksen tuotanto- ja markkinointikuluihin
Malmivaara Juha Seppo, 5 000 €, teatteriproduktion valmistuskuluihin
Mikkonen Ilpo Unto Juhani, 4 000 €, työryhmälle nukketeatterinäytelmän tuotantokuluihin
Molin Pia Sofia Margaretha, 4 000 €, för utgifter av teaterföreställningen med Ville Kurki
Myllylä Marja Tuulikki, 4 000 €, näyttämöesityksen harjoitustyöskentelyyn ja matkakuluihin
Mäki-Iso Taina Lea Helinä, 3 000 €, työryhmälle Hamemo-klovneriaesityksen valmistamiskuluihin
Nurmelin Minna Irene, 4 000 €, näytelmän kirjoittamiseen
Oiva Maria Kristiina, 5 000 €, työryhmälle Rakkauden mysteerit -esityssarjan palkkakuluihin
Ojanen Mira Anni Elina, 2 000 €, työryhmälle Heidi Klein -esitystallenteen valmistuskuluihin sekä esityksen kiertueen järjestämiseen
Paunio Maija Johanna, 3 000 €, työryhmälle Oi ihana Panama -esityskiertueeseen ja siihen liittyvän Unelmoidaan -hankkeen työpajojen kuluihin
Pesonen Emmi Charlotta, 4 000 €, työryhmälle alkoholistien elämään ja selviytymisprosesseihin perustuvan
näyttämöesityksen dramatisointi- ja harjoittelukuluihin
Porkola Pilvi Lumia, 3 000 €, näyttämöesityksen valmistuskuluihin
Rejström Tom Alexander, 3 000 €, till arbetsgruppen för Skärgårdsteaterturné
Rosenvall Janne Johannes, 2 000 €, näytelmän kirjoittamiseen
Räbinä Pasi Olavi, 3 000 €, työryhmälle designia, näyttämöpukua ja taidetta yhdistävän poikkitaiteellisen yhteisnäyttelyn kuluihin
Saivo Jussi Olavi, 2 000 €, Sabotanic Garden työryhmän kiertue-esityksen suunnittelu- ja toteutuskuluihin
Soidinsalo Heidi Marita (Lind), 3 000 €, äänisuunnittelua käsittelevän kirjan kokoamis- ja julkaisukuluihin
Suzuki-Mäkelä Aki, 4 000 €, taiteelliseen työhön
Uusitalo Maarit Johanna, 2 500 €, pukuhistorian tutkimustyöhön Connecticutissa Yhdysvalloissa
Virekoski Eira Eeva Elina, 2 500 €, näytelmän käsikirjoituksen valmistamiseen
 
Lisätietoja:
Taiteen edistämiskeskus
Anni Tappola, suunnittelija
puh. 0295 330 723
anni.tappola(at)minedu.fi

Koko uutinen löytyy Taiken verkkosivuilta


Pohjois-Savon taidetoimikunta jakoi taiteen edistämiseen 200 500 euroa

Pohjois-Savon taidetoimikunta jakoi taiteen ja kulttuurin edistämiseen 200 500 euroa. Työskentelyapurahan sai 25 taiteilijaa, yhteensä 137 500 euroa. Kohdeapuraha myönnettiin 21 hakijalle, yhteensä 32 000 euroa. Lisäksi yhdeksän yhteisöä sai apurahoina yhteensä 16 000 euroa. Työskentelyapurahaa haki 62 taiteilijaa ja kohdeapurahaa 69. Haettu summa oli yhteensä runsas miljoona euroa. Hakijoista 35 prosentille myönnettiin apuraha.

Toimikunnalla oli haettavana myös lastenkulttuurin kohdeapurahat ja erityisavustukset sekä kulttuurin hyvinvointivaikutusten valtionavustukset. Näistä toimikunta päättää osin itsenäisesti ja osasta antaa lausunnon, jonka pohjalta Taiteen edistämiskeskuksen johtaja tekee lopullisen päätöksen. Näistä kaikista tiedotetaan erikseen.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan.

Näyttämö- ja puhetaiteelle myönnettiin seuraavat apurahat:

Työskentelyapurahat

Kärnä Kirsi, Kuopio
neljä kuukautta

Kohdeapurahat

Patrikainen Lina, Kuopio, 1 000,00 €
Sydämen syrjällä -musiikkiteatteriproduktioon

Työryhmä Saari, Kuopio, 800,00 €
näytelmän Saari tuotanto- ja esityskustannuksiin

Sirpa Kähkönen, Helsinki, 1 000,00 €
Sirpa Kähkösen historiallisista romaaneista dramatisoiduista teksteistä valmistettavan esityksen kuluihin

Yhteisöjen apurahat

Kuopion ylioppilasteatteri, Kuopio, 1 000,00 €
näytelmien ohjauskuluihin

Maarianvaaran kesäteatteri/ Maarianvaaran nuorisoseura ry, Kaavi, 1 000,00 €
kiertävän kulttuuritapahtuman järjestämiseen

Lue koko lista Taiken verkkosivuilta 


Lisätietoja: Mikael Karikoski, erityisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskuksen Itä-Suomen toimipiste, Kuopio, mikael.karikoski(at)minedu.fi, p. 0295 330 880


Varsinais-Suomen taidetoimikunta jakoi lähes 300 000 euroa taiteen edistämiseen


Taiteen edistämiskeskus ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta jakoivat taiteen edistämiseen vuoden 2013 apurahoina ja avustuksina noin 300 000 euroa. Työskentelyapurahan sai 27 taiteilijaa ja kohdeapurahan 29 taiteilijaa ja työryhmää. Valtionavustuksia jaettiin 52 yhteisölle. Hakemuksia saapui yhteensä 443 kappaletta, ja haettu summa oli lähes 3 miljoonaa euroa.
Lastenkulttuuriin jaettiin yhteensä 50 000 euroa. Kohdeapurahan sai 11 taiteilijaa ja työryhmää ja avustuksen 16 yhdistystä. Hakemuksia saapui 66 kappaletta, ja haettu summa oli noin 235 000 euroa.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan. Taiteen edistämiskeskus päätti yhteisöjen erityisavustuksista toimikunnan lausunnon pohjalta.

Näyttämötaiteelle myönnetyt apurahat:

Työskentelyapurahat

Molin Sofia, Turku, 2000 €
työskentelyyn

Pöyhönen Merja, Turku, 9722 €
½-vuotinen työskentelyapuraha

Saaristo-Vellinki Minna-Stiina, Turku, 1000 €
näytelmän valmistamiseen

Hiiriä ja Ihmisiä -työryhmä, Turku, 1000 €
esityksen valmistamiseen

Inertia Unplugged -työryhmä, Loimaa, 1000 €
teatteriesityksen valmistamiseen

Nurinpäin-työryhmä, Salo, 1000 €
lastenteatteriesityksen valmistamiseen

Väänänen Elina ja työryhmä, Turku, 1000 €
Pelikaani-esityksen kuluihin

Valtionavustukset

Kolmas Tila – Tredje rummet ry, Turku, 3000 €
näyttämöteoksen toteutukseen

Quo Vadiksen Tuki ry, Salo, 2500 €
toimintaan

Sixfingers Teatteriyhdistys ry, Turku, 1000 €
promenadiesitykseen

TEHDAS Teatteri -yhdistys ry, Turku, 3000 €
toimintaan

Turun Nuori Teatteri – Åbo Unga Teater ry, Turku, 1000 €
toimintaan

Turun Ylioppilasteatteri ry, Turku, 1000 €
toimintaan

Lastenkulttuurin kohdeapurahat

Aaltonen Kerttu, Uusikaupunki, 2000 €
nukketeatterikiertueeseen ja työpajoihin

Arbetsgruppen Mästerkatten, Pargas, 1500 €
för att producera barnteaterföreställningen

Bart-ryhmä, Turku, 2000 €
lasten musiikkiteatteriesitysten kiertueeseen

Kuuma Ankanpoikanen, Turku, 2000 €
lasten nukketeatteriesitysten kuluihin

Lastenteatterilaboratorio, Turku, 1500 €
projektin toteuttamiseen

Vesslin Pauliina ja työryhmä, Salo, 1500 €
lasten nukketeatteriesityksen valmistuskuluihin

Sirkustaide
Haavisto Janna ja työryhmä, Turku, 1500 €
fyysisen teatterin esitykseen

Lastenkulttuurin erityisavustukset

Jorma-ryhmä ry, Kaarina, 1500 €
teatteri- ja biisintekoleiriin

Kaarinan Nuorisoteatteri ry, Kaarina, 2000 €
ohjaajan palkkaan

Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry / Loimaan Teatteri, Loimaa, 2000 €
kotiseutukulttuurikierroksen toteuttamiseen

Salon Teatteri ry, Salo, 1500 €
näytelmän toteutukseen

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF rf /Åbolands Teaterskola, Pargas, 1500 €
för konstundervisning

Lue koko listaus Taiken verkkosivuilta

Lisätietoja:
Henri Terho, erityisasiantuntija
puh. 0295 330901 henri.terho(at)minedu.fi


Taiteen edistämiskeskus ja Lapin taidetoimikunta jakoivat 215 000 euroa apurahoja ja avustuksia

Taiteen edistämiskeskus ja Lapin taidetoimikunta jakoivat taiteenedistämiseen apurahoina ja avustuksina 215 000 euroa. Työskentelyapurahan sai 13 taiteilijaa ja kohdeapurahan 30 hakijaa. Lisäksi 34 yhteisöä sai tukea taide- ja kulttuurialan hankkeisiinsa.

Työskentelyapurahaa haki 63 taiteilijaa ja kohdeapurahaa 87 hakijaa.  Haettu summa nousi 1 385 051 miljoonaan euroon. Hakijoista noin 28 prosentille myönnettiin apuraha. Taide- ja kulttuurialan hankehakemuksia tuli 68. Haettu summa oli runsaat 280 643 euroa, joista hankkeisiin myönnettiin 34 000 euroa, lisäksi lastenkulttuurin tukemiseen osoitettiin 25 000 euroa.

Lapin taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan. Taiteen edistämiskeskus päätti yhteisöjen erityisavustuksista toimikunnan lausunnon pohjalta.

Työskentelyapurahat

Väisänen Tuula, Rovaniemi, 9761,94 euroa
½-vuotinen

Salo Johanna, Rovaniemi, 9761,94 euroa
½-vuotinen

Kohdeapurahat

Kärkkäinen Erja, Rovaniemi, 2000 €
Kuningatar -esityksen valmistamiseen

Valtionavustukset

Lapin ylioppilasteatteriyhdistys ry, Rovaniemi, 1500 €
valtakunnallisen Ylioppilasteatterifestivaalin järjestämiseen

LETKE – Lapin esittävän taiteen keskus ry, Rovaniemi, 1000 €
teatteri Revontulen kehittämiseen

Teatteri Hopia, Inari, 1000 €
työpajan toteuttamiseen

teatteriRaja ry, Tornio, 1000 €
kahden kiertuenäytelmän valmistamiseen

Visual norden OY/ Lentävän poron teatteri, Rovaniemi, 1500 €
Lentävän poron kesäteatterin toteuttamiseen

Lastenkulttuurin erityisavustukset

Lapin nukketeatteriyhdistys ry, Rovaniemi, 3000 €
nukketeatterityöpajojen pitämiseen

Rospuuttoryhmä kulttuuriyhdistys ry, Inari, 2000 €
kiertävän klovniesityksen valmistamiseen

Lapin Nuorison Liitto ry, Rovaniemi, 1000 €
lasten- ja nuorten teatteripäiviin

Lue koko listaus Taiken verkkosivuilta

Lisätietoja: Tomi Aho, pääsihteeri, Lapin toimipiste, tomi.aho(at)minedu.fi, p. 0295 330 850


Keski-Suomen taidetoimikunta jakoi lastenkulttuurin edistämiseen 20 000 euroa

Keski-Suomen taidetoimikunta jakoi lastenkulttuurin edistämiseen 20 000 euroa. Kohdeapurahan sai yhdeksän taiteilijaa tai työryhmää, yhteensä 13 900 euroa. Erityisavustuksen sai viisi yhteisöä, yhteensä 6 100 euroa.

Toimikunta sai yhteensä 18 lastenkulttuurin kohdeapurahahakemusta ja haettu summa oli 65 360 euroa. Yhteisöjen avustushakemuksia tuli kolmetoista ja hakemusten yhteissumma oli 48 970 euroa.

Keski-Suomen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan.

Lastenkulttuurin kohdeapurahat vuodelle 2013
Honka Pilvi, Äänekoski, 2 000 €
nuorisoteatteri Varjolasten ohjauspalkkioon

Lastenkulttuurin erityisavustukset vuodelle 2013

Petäjäveden kunta, Petäjäveden lukio, Petäjävesi, 500 €
musiikkinäytelmäprojektin toteuttamiseen

Teatteriseurue Pii, Jyväskylä, 1 000 €
lastenteatterikiertueen järjestämiseen

Lue koko lista Taiken verkkosivuilta

Lisätietoja: ma.pääsihteeri Ilkka Kuukka, Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen toimipiste, p. 0295 330 835.


Suomen arvostelijain liitto ry on huolissaan kritiikin asemasta

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, on huolissaan kritiikin asemasta ja erityisesti sanomalehtialalla tapahtuvasta kehityksestä. Liitto vetoaa suomalaisiin lehtikustantajiin taiteen kritiikin moniäänisenä säilyttämisen puolesta.
Pieni ja vääränlainen säästö voi tuoda lehdille ison henkisen tappion suomalaisen sivistyksen osana sekä heikentää niiden keskeisiä vahvuuksia, monipuolisuutta ja läheisyyttä lukijoihin.
 
Taiteesta ja kulttuurista kirjoittamisen moniäänisyys on Suomessa häviämässä. Sanomalehdet kierrättävät samaa aineistoa useissa eri lehdissä ja taiteen eri alojen kritiikkiä saattaa jatkossa kirjoittaa vain kourallinen arvostelijoita. Taiteen tuore arviointi ja eri näkökulmien etsiminen sen tulkintaan on ollut suomalainen perinne; sanomalehdet ovat pyrkineet erottautumaan edukseen muista hankkimalla asiansa osaavia kriitikoita, joilla on omintakeista sanottavaa ja rohkeita näkökulmia.
 
Nyt tilanne on muuttunut. Lähes kaikki isot sanomalehdet ovat liittyneet erilaisiin juttujen kierrätysrinkeihin, joissa samoja tekstejä ollaan julkaisemassa maan joka kolkalla. Moniäänisyyden ohella lehdistömme keskeinen vahvuus, paikallisuus, on vaarassa kuihtua. Valitettava kehitys alkoi jo muutama vuosi sitten suppeina tekstien vaihtosopimuksina eri maakuntalehtien kesken. Sitä vauhditti eräiden isojen mediakonsernien pyrkimys pakottaa vapailta journalisteilta itselleen kaikki mahdolliset heidän työnsä tekijänoikeudet.
 
Suomen arvostelijain liitto on äärimmäisen huolestunut kehityksestä. Kyse ei ole vain arvostelijoiden edusta, kyse on suomalaisen taiteen suhteesta lukevaan yleisöön, viestinnän moniäänisyydestä ja lehdistön tulevaisuudesta. Suomi ei voi olla niin köyhä maa, että meillä on varaa vain harvoihin näkemyksiin taiteesta ja kulttuurista.
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Elisabeth Nordgren, 040 588 6974, puheenjohtaja(at)sarv.fi
Kulttuuritoimittaja Heikki Jokinen, heikki.jokinen(at)welho.com
 
Lue koko tiedote
 
Lue SARVin kannanotto kokonaisuudessaan täältä


Pahan kukat - Kuhan pakat kiertää vanhusten hoivayksiköitä Helsingissä

Roihuvuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa saa Kalevalan päivänä
28.2.2013 klo 14 ensiesityksensä Jussi Johnssonin esittämä ja Pauliina Hulkon ohjaama, Charles Baudelairen runoihin perustuva  esitys Pahan kukat - Kuhan pakat, jonka runot on suomentanut Antti Nylén.

Esitys kiertää kevään ja kesän mittaan vanhusten hoivayksiköitä Helsingissä ja sen ympäristössä. Lisäksi siitä tehdään teatteriversio, jonka ensi-ilta on Kajaanin Runoviikolla 7.7.2013. Projektia tukee Koneen säätiö.


Stella Polaris - 20 vuotta improvisaation tulenkantajana

Suomen ensimmäinen improvisaatioteatteri Stella Polaris on 20-vuotias. Helsingissä Kaapelitehtaalla majaansa pitävä ammattilaisryhmä aloittaa juhlakevään näytäntökautensa 27. helmikuuta.

Improvisaatioteatteriyhdistys Stella Polaris ry on perustettu vuonna 1993. Improvisoitujen koko illan näytelmien esittäminen alkoi vuonna 1996. Tähän mennessä ensi-iltoja on ollut jo yli 500. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä 14 näyttelijää, 4 muusikkoa, 4 valosuunnittelijaa sekä tuottaja.

Erilaisten näytelmäproduktioiden lisäksi yrityskoulutukset ovat nykyään merkittävä osa Stella Polariksen toimintaa.

Vuonna 2002 Stella Polaris käytti improvisaatiota työtapana MTV3:n tuottamassa tv-sarjassa Vapaa pudotus. Yhdeksänosaisen sarjan jakso Turon baari voitti parhaan tv-elokuvan Venla-palkinnon ja Tiina Pirhonen palkittiin parhaana naisnäyttelijänä roolistaan jaksossa Kaikki hyvin.

Vuonna 2004 valmistui Stella Polariksen ja ohjaaja Janne Kuusen elokuva Kukkia ja sidontaa. Outi Mäenpää palkittiin roolisuorituksestaan parhaan naispääosan Jussi-patsaalla.

Juhlavuoden kevät pitää sisällään koko illan improvisoitujen näytelmien lisäksi muitakin esitysmuotoja. Lisäksi Stella Polaris isännöi Kaapelitehtaalla Kansainvälistä improteatterifestivaalia 24.-27. huhtikuuta.

Kevään ohjelma

STELLA POLARIS, Kaapelitehdas , Tallberginkatu 1, 00180 HELSINKI
www.stella-polaris.fi ,  facebook: stellapolarisimprov   
toimisto(at)stella-polaris.fi, tuottaja Kaarina ”Sämpy” Etto, p. 050 - 573 7004

 

NAISTENPÄIVÄN TAPAHTUMIA


Pauliina Hulkko etsii väitöstutkimuksessaan materiaalista tapaa tehdä teatteria

TeM, dramaturgi-ohjaaja Pauliina Hulkon väitöstutkimus ”Amoraliasta Riittaan: ehdotuksia näyttämön materiaaliseksi etiikaksi” tarkastetaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa perjantaina 8. maaliskuuta.

Väitöstutkimuksen läpäisevä teema on materiaalisuus. Hulkko selvittää, mitä kaikkea materiaalisuus voi teatterissa tarkoittaa ja millainen voisi olla materiaalinen tapa tehdä esityksiä. Esityksistä nousee näkyviin etenkin esiintymiseen, dramaturgiaan ja näyttämön etiikkaan liittyviä aiheita ja kysymyksiä. Tutkimus synnyttää laajempaa ymmärrystä 2000-luvun teatterin kehitysilmiöistä jäsentämällä yksittäisen teatterintekijän näyttämöllisen ajattelun muutosta. Taiteilija-tutkijan roolissa Hulkko pyrkii tutkimuksessaan hälventämään rajaa käytännön ja teorian, tekijöiden ja ajattelijoiden väliltä.

Tutkimuksessa hahmotetaan ajatusta esityksentekemisestä eettisen merkitystä tutkivana toimintana, jonka konventioihin sisään rakentunutta väkivaltaa Hulkko haluaa purkaa.  Hän tarkastelee dramaturgisen ohjaajantyön näkökulmasta viittä taiteellista työtä: tutkimusesityksiä Amoralia (2003), Mirriseni (2003), Nälkämäen Oresteia (2004) ja Riitta - nainen talossa (2008) sekä kuunnelmaa Sanovat sitä rakkaudeksi (2004).

Väitöstutkimus  ”Amoraliasta Riittaan: ehdotuksia näyttämön materiaaliseksi etiikaksi” tarkastetaan julkisesti perjantaina 8. maaliskuuta 2013 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat VTT, dosentti, akatemiaprofessori Tuija Pulkkinen (HY/ filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos/sukupuolentutkimus) ja TeM, teatteriohjaaja, Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom. Kustoksena on taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen.

Väitöstutkimus on julkaistu Teatterikorkeakoulun Acta Scenica –sarjassa ja se on ostettavissa Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätiedot:
Pauliina Hulkko, pauliina.hulkko(at)teak.fi
Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori, puh. 0400 792 038, annika.fredriksson(at)teak.fi
Saija Aalto, tiedottaja, puh. 0400 792 042, saija.aalto(at)teak.fi


Vanajan naisvangit Riihimäen Teatterin lavalla

Lasarus
Ensi-ilta pe 8.3. klo 19

Vanajan vankilan naisten kirjoittamassa tarinassa ihmisten mukanaan kantamat toiveet ja taakat ovat merkittävässä osassa. Voiko kaiken vastuun sälyttää jumalille?
Lasarus-näytelmä ei ole raamatunkertomus, vaikka se pohjautuu tuttuun tarinaan ihmeteosta,
jossa Jeesus herätti Lasaruksen henkiin. Näytelmä kertoo ihmisten välisistä valtasuhteista
ja arjen ihmeistä. Suurin ihme voi olla uskalluksessa katsoa omaan sisimpäänsä.

Lasarus on osa Taittuu ry:n Vankilateatteritoiminnan pilottihanketta. Vanajan vankilan johtaja
Kaisa Tammi-Moilanen on ylpeä siitä pelottomuudesta, jota nämä kahdeksan näyttämölle
astuvaa naista ovat osoittaneet ryhtyessään tähän hankkeeseen. Lasaruksen kaltaiset yhteistyöhankkeet avaavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia tehdä aidosti merkityksellistä teatteria, jolla on suuri vaikutus sekä tekijöiden että katsojien elämään.

Lasarus
Käsikirjoitus työryhmä
Ohjaus Hannele Martikainen
Rooleissa Vanajan naisvangit
Muusikko Mikko Perkola
Koreografia Ninu Lindfors
Tuotanto Taittuu ry, Riihimäen Teatteri ja Vanajan vankila

Esitykset:
To 7.3. klo 19.00, ennakko
Pe 8.3. klo 19.00, ensi-ilta
La 9.3. klo 15.00
La 9.3. klo 19.00
Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressikuvat
Tuottaja Neea Kilkki, Taittuu ry
040 569 0030, neea(at)taittuu.fi


Lavaklubilla naistenpäivänä seksuaalioikeuksien Absurdistan

Tervetuloa elämysmatkalle
SEKSUAALIOIKEUKSIEN ABSURDISTANIIN
kansainvälisenä naistenpäivänä!
 
Pakkaa laukkusi, kiinnitä istuinvyösi ja lähde matkaan. Kyyti on ilmainen, mutta matkatovereiden kertomukset saattavat olla perin kummallisia.
 
Raskaana oleva nainen saa kipulääkkeeksi Madonnan kuvan. Raiskatulta 12-vuotiaalta tytöltä evätään abortti. Kaksi miestä tuomitaan vankilaan ”homomaisesta” pukeutumisesta ja Baileys-liköörin juomisesta. Seksuaalioikeuksien Absurdistanissa melkein mikä tahansa on mahdollista.
 
Ikävä kyllä Absurdistan ei ole mielikuvituksen tuotetta, vaan sen voi löytää eri puolilta maailmaa. Seksuaalioikeudet, kuten oikeus määrätä omasta kehostaan tai päästä tarvittaessa synnytysklinikalle, eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä. Ongelma koskettaa erityisesti tyttöjä ja naisia.
 
Tule Lavaklubille vetoamaan naisten ja tyttöjen seksuaalioikeuksien puolesta ja juhlimaan naistenpäivää! Samalla voit osallistua roolipeliin ja eläytyä tilanteisiin, joissa seksuaalioikeudet eivät toteudu tai niitä rajoitetaan.
 
Matkalla mukana myös kirjailija Elina Hirvonen, Ryhmäteatterin Huorasadusta tutut Alina Tomnikov, Aija Pahkala, Heidi Kirves, Satu Silvo ja Minna Suuronen, feministinen kabareeyhtye Kitkerät Neitsyet sekä DJ Farai Masuka.
 
LÄHTÖ: Perjantaina 8.3.2013 klo 19 alkaen
MATKANJÄRJESTÄJÄ: Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Joku raja! –verkosto


Naistenpäiväpirskeet Kiasmassa perjantaina 8.3.

Vaikka olisi Tosi kyseessä, kannattaa muistaa, että välillä on syytä ottaa rennommin. Pirskahtelevana ja tirskahtelevana naistenpäivänä 8.3. vietetään Kiasmassa leppoisaa tyttöjen iltaa, jonka tunnelmaan johdattelee Paleface.

Café Kiasma tarjoaa iltaan sopivia herkkuja ja juomia. Illan musiikista kahvilassa huolehtii dj-duo Ne Naiset. Duo on omien sanojensa mukaan rakkauslapsi, joka pantiin alulle Curen soidessa kolmatta tuntia Barcelonan baleaarisessa yössä. Helposti syttyvä dj-duo soittaa levyt ja nauraa päälle.

Hurmioon ja turmioon tai ainakin taiteen pariin johdattaa Anna Kortelainen. Opastetuille kierroksille näyttelyihin ja kulisseihin pääsee myös Kiasman asiantuntijoiden seurassa. Ja 1 euro = 80 senttiä eli 10 euron näyttelylipun saa 8.3. kahdeksalla eurolla.

No More Broken Hearts vannoo Pilvi Porkola esityksessään, jossa lukee kirjoittamiaan rakkauskirjeitä 15 vuoden ajalta. Kirjeet on osoitettu seitsemälle eri miehelle. Onnea rakkaudessa? Not? Kiasman Seminaari-tilassa 8.3. klo 19 nähtävän esityksen lippuihin saa tietenkin 20% alennuksen.

Ylimääräisen girl powerin voi purkaa vaikka rypyttämällä piirakoita Marttojen johdolla, seuraamalla Tärähtäneiden ämmien esitystä, kuvauttamalla itsensä Fiona Timantin, Kirsi Nisosen, Kaksitvån, Sasu Kaupin ja Tärähtäneiden ämmien suunnittelemien luomusten kanssa tai kuuntelemalla Anja Erämajan runoja näyttelytiloissa. ”Pois matolta, äiti treenaa! Äiti vetää saappaat jalkaan, järjestää tiesulun, sataa miehiä, Halleluja!” 


TAPAHTUMIA

20 esittävien taiteiden alan palkintoa jaossa – Thalia-gaala Seinäjoella 10.3.2013

Thalia-gaalassa 10.3.2013 Seinäjoen Kaupunginteatterissa jaetaan yhteensä 20 esittävien taiteiden alan palkintoa. Edellisen vuoden ansioituneiden tekijöiden lisäksi julkistetaan elämäntyöpalkinnon saaja sekä yleisön suosikkinäyttelijä. Thalia-gaala järjestetään nyt neljättä kertaa, ja sen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Gaalan järjestää Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhdessä teatterialan järjestöjen kanssa.

Thalia-gaalan yhteydessä Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry järjestää yhdessä Näyttelijäliiton ja Suomen Teatterit ry:n kanssa Teatteripäivät alan ammattilaisille 10.-11.3.2013. Teatteripäivien ohjelmaan kuuluu keskusteluja ja puheenvuoroja alan ajankohtaisista aiheista.
Thalia-gaalassa jaettavien palkintojen kategorioita on 18, joista yhdessä (Säde) on kolme palkintoa. Lisätietoja Thalia-gaalan ohjelmasta verkkosivuilta.

Tiedustelut:
Thalia-toimikunnan sihteeri Hanna Parry, 045 880 5001, thalia(at)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
Thalia-gaalan tuottaja Mia Erlin, 050 330 3764, mia.erlin(at)gmail.com


Hurraa! Kotimainen teatterifestivaali lapsille ja nuorille pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa 15.-23.3.2013

– kiinnostavaa, uutta ja elinvoimaista teatteria

Kuudetta kertaa järjestettävä Hurraa! -festivaali keskittyy tänä vuonna erityisesti nukketeatteriin, mutta esittelee muitakin teatterin lajeja musiikkiteatterista tanssiin ja sanattomaan teatteriin. Kaksivuotiaasta ylöspäin suunnattuja Hurraa! –esityksiä on kahdeksan, ja näytöksiä koko festarilla yli 50 Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuritaloissa. Festivaalin käynnistää Suomen Uniman järjestämä Nukketeatterin näyteikkuna – Tarinoita kaukomailta Stoassa viikonloppuna 15.-17.3. kahdellatoista ajankohtaisella ja innostavalla nukketeatteriesityksellä, joista kolme on suunnattu aikuisille ja seitsemän eri-ikäisille lapsille ihan vauvasta alkaen.

Festivaalilla on myös nukketeatteriin liittyviä työpajoja ja näyttelyitä, joissa nukketeatteri esittäytyy, Annantalossa, Stoassa, Kanneltalossa Helsingissä ja Karatalossa Espoossa.

Tiedossa palloja, pöllöjä, nukkeja, lapsia, pannukakkuja, peikkoja ja yksi Tosi Iso Karhu.
Tervetuloa mukaan!

Anna Martikainen, tuottaja

hurraa.festivaali(at)hel.fi
09 310 37466
040 506 2080
www.hurraa.org


Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali 20.-25.5.2013

”Tämän vuoden festivaalin teemana on katu. Katu sykkii elämää – kuten lapset ja nuoretkin. Katu on kohtaamisten paikka. Se on mahdollisuus. Arvaamaton. Yllätyksellinen. Katu on hurja paikka ja johtaa aina jonnekin. Kaupungilta teatterille, teatterilta kaupunkiin. Ovet ovat auki ja toivon, että liike kulkee molempiin suuntiin”, pohtii festivaalin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Lue tiedote (PDF)

Festivaalin ohjelman löydät täältä  teatteri.ouka.fi/festival
 
Lisätietoja festivaalin taiteellinen johtaja Mikko Kouki p. 044 703 7014, mikko.kouki(at)ouka.fi  ja tapahtumatuottaja Sari Tanner, puh. 044 703 7113, sari.tanner(at)ouka.fi


Luentoja ja taiteilijatapaamisia Turun Kaupunginteatterissa

Teatteritalon ylälämpiössä järjestetään useita taiteilijatapaamisia, keskustelutilaisuuksia ja luentoja kevään 2013 aikana. Kaikkiin taiteilijatapaamisiin on yleisöllä vapaa pääsy ja ne järjestetään aina ennen juuri alkavaa esitystä. Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!

Luennot:
Ympäristöteemaisen "Lauluja harmaan meren laidalta" näytelmän ympärille rakentuu kolmiosainen luentosarja, joka käsittelee ajankohtaisia teemoja Itämeren ja yhteiskunnan näkökulmasta. Luennot ovat teatterin ylälämpiössä klo 17.30-18.20 ennen seuraavia esityksiä: 9.4. , 16.4. ,  24.4.
- 9.4. Ilmaston muutokset suhteessa yhteiskuntaan / Jaana Airaksinen (suomalainen kirjailija ja kansalaisaktivisti. Into-kustannuksen toimitusjohtaja ja Voima-lehden entinen päätoimittaja)
- 16.4. Itämeri / Ilppo Vuorinen (Saaristomeren tutkimuskeskuksen johtaja, Turun yliopiston ympäristöntutkimuskeskuksen johtaja
- 24.4. Ilmastonmuutos yleisesti / Mikko Jokinen (Turun ympäristötoimenjohtaja)

Sopukassa nähtävän vierailun "Paperittomat" yhteyteen rakentuu luentosarja yhteistyössä SPR:n kanssa. Luennot tullaan järjestämään 8.3., 9.3. ja 20.4. esitysten yhteyteen, aina tuntia ennen esitystä. Luentojen aiheet ja puhujat julkaistaan myöhemmin.
Taiteilijatapaamiset:
Päänäyttämön taideteoksen Kirsikkapuiston näyttelijöitä pääsee tapaamaan kahdessa tapaamisessa ylälämpiössä ennen esityksiä. Tilaisuuksissa näyttelijöitä haastattelee teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo.
- Pe 1.3. klo 16-16.40 Ylälämpiössä ovat paikalla esityksen ydintä kantavat naiset: Alma Pöysti, Riitta Salminen ja Krista Kosonen.
- To 25.4. klo 16-16.40 Ylälämpiössä ovat paikalla nuorten näyttelijöiden sukupolvea edustava Markus Riuttu ja jo lähes legendaksi muodostunut, teatteritaiteen grand old man Aarre Karén.
Turkulaissävytteisen revyyn "Kui-joen sillan" valmistumista tulee ylälämpiöön avaamaan näytelmän käsikirjoittaja ja laulujen säveltäjä Mikko Koivusalo. Lauantaina 6.4. alkuillasta klo 17.30-18.15 Koivusalo avaa kuulijoilleen laulujen ja sketsien monimuotoista maailmaa Satu Rasilan haastattelussa.


Latvian Theatre Showcase 2013, April 25-27 in Riga

On April 25-27 we invite you to attend a selection of recent performances by Latvian theatre makers with a focus on innovative work and up-and-coming artists. Moreover, the Showcase will offer a breakfast discussion about current developments in the Latvian performing arts, as well as meetings with artists and producers.

The Showcase is intended for professional international audiences. All the shows will be presented with a translation into English and guests will receive complimentary tickets to the shows according to their choice.

Full programme and on-line registration will be announced in the beginning of March. Save the dates, we will keep you informed about the rest! Or look for updates on our website.

We will offer a special hotel deal for our guests and are happy to assist you in any practical questions you might have!
For details please contact Sandra Lapkovska: sandra(at)theatre.lv, T. +371 67228477

SEMINAAREJA JA TYÖPAJOJA

Luovien alojen itsensä työllistäjien ym. koulutus- ja neuvontaprojekti 2013

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa on käynnistynyt kaksivuotinen (2013–14) ESR-rahoitteinen projekti, jolla pyritään tukemaan luovilla aloilla (kulttuuri, journalismi jne.) työskentelevien henkilöiden toimintamahdollisuuksia nykyisin nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Käsiteltäviä teemoja ovat mm. erilaiset taloushallinnolliset asiat, työsuhdeturva, sosiaaliturva, sopimusoikeudelliset kysymykset, verotus, toimintamuodot. Teemojen alustajina toimivat alan asiantuntijat.

Projekti on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille toimintamuodosta riippumatta ja se toteutetaan yhteistyössä mainittujen alojen etujärjestöjen kanssa. Toteutus muodostuu toisaalta yleisimmistä luento- ja keskustelutilaisuuksista ja toisaalta mm. työpajoista, joiden ohjelma pyritään suunnittelemaan eri alojen toimijoiden toiveiden mukaisesti. Osallistua voi joko yksittäisiin tilaisuuksiin tai tulla mukaan pidempikestoisempaan esim. työpajatoimintaan.
Tilaisuudet, koulutus ja neuvonta ovat maksuttomia. Niihin tulee kuitenkin ilmoittautua käytännön järjestelyjen takia, tilaisuuksissa on mm. maksuton kahvitarjoilu.

Projekti alkaa keväällä 2013 kolmella ajankohtaisiin asioihin liittyvällä tilaisuudella. Syksyllä 2013 on yleisten tilaisuuksien lisäksi mm. työpajatoimintaa, ja syksyn ohjelmasta tiedotetaan erikseen.

Paikka: Haaga-Helia amk, Pasila Ratapihantie 13
Kevään 2013 ohjelma:              

Maanantai 4.3.2013   Sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset

 
16.00–16.45   Avaus: Minna Sirnö
Järjestäjien avauspuheenvuorot
Projektin ja tulevan toiminnan esittely
 
16.45–17.15  Tauko, kahvitarjoilu                     
 
17.15–19.00
Sosiaali- ja terveysministeriön mietinnön esittely itsensä työllistäjien sosiaaliturvasta, hallitusneuvos Erik Strömberg
Kommenttipuheenvuoroja
 
19.00–19.30  Casetapauksia                               
Keskustelua

Maanantai 18.3.2013 Ajankohtaiset verotuskysymykset
 
16.00–  Verohallinnon asiantuntijan katsaus luovien alojen ajankohtaisiin verotuskysymyksiin
Verohallinnon asiantuntija
Eri alojen edustajien puheenvuoroja
Keskustelua
 
Maanantai 27.5.2013 Luento- ja keskustelutilaisuus itsensä työllistäjien asemasta
 
16.00 -   Alan eri vaikuttajien puheenvuoroja
Esimerkkitapauksia
Keskustelua
 
Tilaisuuksien ohjelma tarkentuu myöhemmin.
 
Yhteystiedot:
Projektipäällikkö Jorma Ikonen                                                      
HAAGA-HELIA amk                                                                        
jorma.ikonen(at)haaga-helia.fi                              
puh. 040 488 7368                                                                      


Nukketeatterin terapeuttinen voima hoito- ja kasvatustyössä 22.-23.3.2013 Rovaniemi


Oletko kiinnostunut nukketeatterin terapeuttisesta voimasta? Haluaisitko kuulla innostavia esimerkkejä siitä miten terapia- ja kasvatustyössä voi vaikuttaa nukketeatterin keinoin?

Tule mukaan Rovaniemellä järjestettävään koulutukseen innostumaan, oppimaan ja kokeilemaan! Luennoitsijoina toimivat taideterapeutti, taideterapian professori ja nukketeatteriterapeutti Matthew Bernier (USA) ja Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimipisteen nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme (FIN).

Kotimaisina pilottihankkeina esitellään Halmeen Varjolaboratorio sekä KO-KOO-MO –konseptin Palikkateatteri-menetelmä, jonka terapeuttisia mahdollisuuksia lastenkodeissa, erityislasten päiväkodeissa ja vanhainkodeissa on tutkinut yhdessä työryhmän kanssa Matthew Bernier.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Taidetoimikunnan sivulta


Voimaa nukketeatterista - soveltavan nukketeatterin seminaari Kulttuurikeskus Pii Poossa ti 19.3.2013

Seminaarissa tutustutaan soveltavan nukketeatterin käyttöön hyvinvoinnin tukena, terapiassa, opetuksessa, koulutuksessa ja yhteisön sekä yksilön muutosprosesseissa.
Seminaari pohtii käytännön esimerkkien ja kokemusten kautta nukketeatterin soveltavia ja terapeuttisia lähtökohtia sekä niiden kehittämistapoja. Luennoitsijoina toimivat taideterapeutti taideterapian professori ja nukketeatteriterapeutti Matthew Bernier (USA), Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimipisteen nukketeatterin läänintaiteilija Roosa Halme (FIN) ja Kulttuurikeskus Pii Poon soveltavan nukketeatterin tekijä Riku Laakkonen (FIN). Seminaari on suunnattu soveltavan taiteen tekijöille sekä opetus- ja sosiaalialan ammattilaisille.

Lisätietoja: Kulttuurikeskus Pii Poo, 02 9090 8500 tai Riku Laakkonen puh. 040 529 1204

Liitteessä lisätietoa.


Ranskalaisen ohjaajan, Vincent Roumagnacin teatterikurssi 12.3.-4.4.2013, Ranskan instituutissa, Helsinki

Ranskalainen ohjaaja Vincent Roumagnac vetää nykyteatteriin ja ranskalaisten avant-gardististen kirjailijoiden teksteihin (Maurice Blanchot, Marguerite Duras, Nathalie Sarraute, Samuel Beckett) pohjautuvan neljä viikkoa kestävän ja kaksi kertaa viikossa pidettävän teatterikurssin.

Tämä erityisten tilanteiden ja tekstien parissa työskentelevä taiteilija vetää kurssin, jolla leikinomaisesti haetaan uudelleen koko teatterikurssin pitotapa.

Kurssi sopii kaikille, harrastajille ja ammattilaisille, ranskaa ja englantia puhuville.
Kesto : tiistai 12. maaliskuuta – torstai 4. huhtikuuta 2013, tiistaisin ja torstaisin klo 17.30-20.00, Ranskan instituutissa Helsingissä
Hinta : 112 €

Lisätietoa (ranskankielinen pdf)

Kurssi avataan vähintään viidelle osallistujalle.
Ennakkoilmoittautumiset 8. maaliskuuta mennessä :

- puhelimitse : (09) 2510 210
- sähköpostitse : info(at)france.fi
- internetin kautta : www.france.fi
- tai Ranskan instituutissa

http://www.france.fi/2013/02/teatterikurssi/


Raha ja taide -keskustelusarja  7.3.2013 alkaen Helsingissä

Esitystaiteen keskus ja Oblivia aloittavat keskustelusarjan Raha ja taide,
jossa pohditaan rahan ja taiteen suhdetta vapaan kentän taiteilijoiden ja ryhmien näkökulmasta. Taloudellinen taantuma tuntuu; puhutaan uudelleen järjestelyistä ja säästämisestä. Millä keinoin selviämme tulevasta? Verkostojemme ja sopeutumiskykymme avulla? Miten voimme selvitä luopumatta periaatteistamme? Miksi taiteen ja filosofian pitäisi olla hyödyllisiä? Kuka määrittelee, mikä on hyödyllistä? Mitä nyt tapahtuu ja mihin se johtaa?
 
Torstaina Annika Tudeerin kanssa keskustelemassa on Veit Sprenger Showcase Beat Le Mot –ryhmästä.

Tilaisuus on englanniksi.
 
Tervetuloa keskustelemaan!
Eskus & Oblivia
 
Aika: torstaina 7.3. klo 16.30-18.00.
Paikka: ESITYSTAITEEN KESKUS
Käyntiosoite: Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti. (metro: Kalasatama)
Puhdistamo, Rakennus 6, 2.krs
www.esitystaide.fi


IKI AITO SISKO vapaan liikkeen, äänen ja kuvan työpaja Vuotalossa 13.-14.4.2013

Vapaan liikkeen, äänen ja kuvan työpaja Vuotalossa (Osoite: Mosaiikkitori 2, Vuosaari) la 13.4. klo 11–14 ja su 14.4. klo 11–14.

Kaksipäiväinen työpaja on suunnattu kaikille yli 10-vuotiaille. Työpajassa työstetään yhdessä liikettä, ääntä ja viivaa hauskoin ja yksinkertaisin harjoittein. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Ohjaajina valokuvaaja, taidekasvattaja Aura Nukari sekä tanssija, vokalisti, keho- ja ääni-ilmaisun opettaja Heini Nukari. Työpajaan mahtuu mukaan 15 osallistujaa, etusijalla ovat Itä-Helsingin alueella asuvat. Pakolliset ennakkoilmoittautumiset ia.pellinen(at)hel.fi.

Työpaja liittyy  IKI AITO SISKO – audiovisuaalinen näyttelyyn, joka on Vuotalon galleriassa ti 9.4.2013 - la 27.4.2013. Näyttelyn inspiraation lähteenä on ollut IKI IKI Ladies -kuoro, vanhempien naisten hulvaton lauluryhmä Yamaguchin kunnassa Japanissa.  


Dell’Arte International, Summer Intensive “All the World’s a Mask”, June 24-July 19, 2013

A 4 week intensive exploring the actual and metaphorical aspects of The Mask. The intensive will encompass: physical training, Alexander technique, foundational acrobatics, mask building and technique, 3D design, levels of performance energy, voice as a physical action, dramatic action, forums on style, the poetic and pedagogy, research in the natural world.
Cost: $1,525 plus housing (£500-650).
To enroll & for more information: www.dellarte.com/workshops
Contact: info(at)dellarte.com


9th International Festival of Making Theater, June 30th – July 6th 2013, Athens, Greece

During a whole week of creative interaction, Theater Makers from different parts of the world will have the opportunity to share and get acquainted with new working methods and ideas, regarding the following three sectors: Acting, Movement and Voice.

Theater of Changes invites acting, movement and voice teachers to take part in the Festival. The selected teachers will have the opportunity to present their work three times to a different group of participants each time, over a three-hour workshop. Furthermore, teachers - in their turn - will be able to witness and keep themselves updated with other teachers' methods and working techniques.

All teachers should express their interest by sending an email to info(at)toc.gr with all the necessary information (short CV, workshop description, max 50 words, title of the workshop) no lat er than February 28th.
Information : http://www.toc.gr
Contact : itigr(at)otenet.gr, office(at)hellastheatre.grDAH Theatre’s 12th International Summer Institute, June 17th-July 5th, 2013

An approach where directors, actors and dancers indulge in a creative process of physical and vocal training, creating material, and experience how to, through the process of montage, build a performance. Work of the Institute is intended for practicing professionals and those moving towards this.

To apply, download the application form from the website and send to ivana.milenovic(at)dahteatarcentar.com.

Contact: Ivana Milenovic Popovic, Program Coordinator, Actress, ivana.milenovic(at)dahteatarcentar.com, +381 64 154 80 03.

HAKUJA JA RESIDENSSEJÄ

Hae esiintymään Kajaanin lyhytteatterifestivaaleille 30.4.2013 mennessä

Kajaanin Runoviikko ja Generaattori järjestävät Runoviikon yhteydessä la 6.7.2013 Lyhytteatterifestivaalit. Festivaaleille voi hakea mikä tahansa max. 30 minuutin mittainen ammattilais-, harrastaja- tai opiskelijaesitys.

Runoviikon Lyhytteatterifestivaalien esivalitsijana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Kimmo Penttilä, joka valitsee festivaaleille 5-7 omaperäisintä ja taiteellisesti kiinnostavinta esitystä. Katselmukseen valitut esitykset esitetään Generaattorilla la 6.7.2013. Ryhmät saavat festivaaleilla palautteen ammattilaisraadilta, joka jakaa valitsemalleen ryhmälle/ryhmille 500 euroa kannustusrahaa.

Esikarsinta suoritetaan tallenteiden ja/tai vapaamuotoisten hakemusten perusteella. Katselmukseen valitut ryhmät saavat kukin 200 euron matkakorvauksen festivaaliin osallistumisesta. Hakemukset tulee lähettää 30.4.2013 mennessä Generaattorille osoitteeseen Lyhytteatterifestivaalit / Generaattori / Kauppakatu 36 / 87100 Kajaani. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.g-voima.fi.

Lyhytteatterifestivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2011. Katselmus korvaa perinteikkään Maakunnat kohtaavat -kilpailun.

Lisätiedot
Hanna-Mari Hotta
Generaattori
Kauppakatu 36
87100 Kajaani
hannahotta(at)gmail.comResidenssi Espanjan Andalusiassa

Aurinkolaakso on residenssi jylhissä vuoristomaisemissa Espanjan Andalusiassa, 30 min. matkan päässä välimereltä ja Malagasta. Talo on idyllinen paikka kiireestä ja stressistä irrottautumiseen, ja siellä voi majoittua edullisesti 18 henkilöä kerrallaan (alk. 25e/ yö).

Vieraiden käytössä kaksi suurta salia, jotka soveltuvat erinomaisesti kurssien pitämiseen, tanssisaliksi tai kokouskäyttöön.

Aurinkolaakso sopii mainiosti teatteriväen harjoitus-ja rentoutumispaikaksi.
Lisätietoja esitteessä (pdf).

info.aurinkolaakso(at)gmail.com
www.aurinkolaakso.com
+34 654 032 100


Arts Printing House- Call for residency, Vilnius


Arts Printing House offers a residency to professional international artists in Contemporary Performing Arts field: Contemporary Circus, Theatre, Dance. As well Arts Printing House for the first time opens residency to the Administrators of performing arts: art directors, festival programmers or managers of the field. We try to encourage and strengthen the interaction between Lithuanian artists and guests from other countries via Artists in Residence program Print Art on Stage.

We offer: 1-4 weeks residency (possible period is May-August for artist, September-December for administrators) at Arts Printing House with free studio. We also cover travel expenses and accommodation. However, all other expenses such as living costs, materials, insurance and local transport costs in the city must be covered by the artists themselves or through funds of the artists’ home countries. The residency takes place at Arts Printing House, lively and diverse contemporary culture venue situated in the Old Town of Vilnius.

Location: Arts Printing House (or Menų spaustuvė in Lithuanian) is a unique creative phenomenon in the capital of Lithuania Vilnius, a vibrant performing arts venue and a meeting place for artistic souls. Established in a former printing house dating back to 1805 it produced a different kind of layouts, typecasts and linotypes – those that help develop a new understanding of creativity within the modern society. Arts Printing house is a non-profit artist-run space based in the old town of Vilnius. Arts Printing House strives to bring about change and is the first infrastructural complex for creative industries in Lithuania. Our vision is to collect different types of independent performing arts projects into one place and allow them to share their artistic vision with the audience. Now the place is open up as a performing arts centre with 2 venues, 3 rehearsal spaces, offices for the young non-governmental organizations and resource library.

Duration: (preferably) 1-4 weeks, 4-8 working hours per day
Paid by artist: Food, working material, health insurance.
Paid by host: Travel costs (economic fares – concrete travels and costs must be confirmed by Arts Printing House), accommodation for up to 5 persons, rehearsal studio, wireless Internet connection in the building, access to the library.

Deadline for applications on 4 March 2013!

Please click here for more information.

ateliers le stage

Aurinkolaakso_tiedote

NEW-2013 Announcement and Application form

oulun_lastenjanuorten_teatterifestivaali

StellaKevät

Nayttamotaidetoimikunta 2010-2013 testamentti

TiedoteStella20 _2_

Voimaa_nukketeatterista_soveltavan_nukketeatterin_seminaari