05.03.2015

TINFO-tiedote 9 / 5.3.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

KANSAINVÄLISESTI OSA 4: KLOCKRIKETEATERN

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA

 twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


HUNAJAISTA MANTRAA

Mantra on mielen vapauttamista aineen kahleista. Hunajaiset mantrat nousivat mieleen Taiteen iltakoulussa, jonka Arkadia-seura oli yhteistyössä Checkpoint Helsingin, Baltic Circlen ja Nuoren Voiman Liiton kanssa järjestänyt. Kulttuurin ja taiteen joulumaassa kaikki ovat kulttuurin ystäviä, (miltei) kaikki rakastavat Tanssin taloa ja kaikki palavat halusta ryhtyä kulttuuriministereiksi. Kyllä ystäviä ja puolestapuhujia nyt riittää. 

Miten taiteen joulumaata riittäisi vielä hallitusohjelmaankin ja sitten vielä käytäntöön? Jos näin onnekkaasti sattuisi käymään, niin: meillä toteutuisi pilottikokeiluna taiteilijoiden perustulo, taiteilijoiden ja muiden itsensä työllistävien asema tunnustettaisiin ja tunnistettaisiin ja sosiaaliturva saataisiin kuntoon, työttömyystuella saisi tehdä taiteilija työtään, luova ala pystyisi entistä enemmän työllistämään, alv:n alarajaa korotettaisiin reippaasti, kulttuuribudjetti olisi turvassa leikkauksilta, tekijänoikeuksien hyvitysmaksut turvattaisiin uudella paremmalla käytännöllä, valtakunnallisesti kattava kulttuuripalveluiden verkosto ja sitä myötä kulttuurin alueellinen saavutettavuus turvattaisiin.

Meillä olisi ympärillämme kauneutta: hyvää arkkitehtuuria ja parempi asuinympäristö. Luovat alat tarjoaisivat työtä ja toimeentuloa yhä useammille, kirjastoista pidettäisiin huolta, kulttuurivientiin panostettaisiin, järjestelmästä tehtäisiin vähemmän siiloutunut ja sektoroitunut. Sosiaali- ja terveyssektorilta irtoaisi rahaa kulttuuriin ja taiteeseen. Taiteen itseisarvostakin pidettäisiin huolta, taiteesta ei tulisi pelkkää hoiva- ja hoitotyötä. Satsattaisiin peruskoulun taideaineisiin ja taiteen perusopetukseen ja vältettäisiin kasvavat kuilut kulttuurin ja yleisöjen välillä. Taiteeseen kohdistuvat lahjoitukset tulisivat verovähennysten piiriin, eikä Guggenheimia tulisi (paitsi jos tämä turismi- ja elinkeinohanke toteutuisi yksityisellä rahalla). Julkisen palvelun YLE satsaisi entistä enemmän kotimaiseen draamaan. 

Kuilu aukeaa iltakoulupuheiden ja puolueen vaaliohjelmien välillä. Kulttuuri kärvistelee puolueohjelmien aineen kahleissa.
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=9c181ec0-4d62-4e1f-a2a7-49138612043a
http://www.kokoomus.fi/strateginen-vaaliohjelma/
http://www.kd.fi/politiikka/ohjelmat/eduskuntavaaliohjelma-2015/
http://www.sfp.fi/sites/default/files/Val/RV2015/Valprogram_RD2015_sv.pdf
http://www.sdp.fi/images/tiedostot/vaaliohjelma2015.pdf
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/vasemmistoliiton-eduskuntavaaliohjelma-2015/

Perussuomalaisten vaaliohjelma ei vielä 4.3.2015 ollut luettavissa puolueen verkkosivuilta.


KULTTUURIPOLIITTISESTA KORREKTIUDESTA EPÄKORREKTEIHIN VAALIBILEISIIN

Taidepoliittisella huippukokouksella ja Nuoren Voiman Liiton TAIDE 2015 -kampanjalla on takuulla ollut vaikutusta siihen, että mitä tahansa sammakoita ei kansanedustajien suusta kuulu. Nyt ollaan kulttuuripoliittisesti korrekteja. Täältä voi lukea poliitikkojen pohdintaa taiteen merkityksestä. Ensi viikolla pääsee NVL:n epäkorrekteihin vaalibileisiin. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Alumniklubilla tentataan ehdokkaita 8.4.2015.


TAIDEPOLIITTINEN KÄSIKIRJA TULEE

Taidepoliittisen käsikirjan mesenaattikampanja saavutti tavoitteensa. 1000 kappaleen ensipainos julkistetaan huhtikuun alussa sopivasti ennen vaaleja. TINFO tulee olemaan yksi teoksen jakelukanavista. Käsikirjassa on luettavana puolueiden taide- ja kulttuuripoliittiset linjaukset, joita kommentoivat tutkija Pauli Rautiainen, journalisti Kimmo Jylhämö ja kriitikko/taiteilija Eeva Kemppi. Minua kiinnostavat erityisesti Hanna Ojamon ja Timo Kontion neljä vaihtoehtoista tulevaisuuden taidepolitiikan skenaariota.


MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄNÄ KATSE UKRAINAAN

Maailman teatteripäivän julistusta odotellaan. Kyllä se tulee, ei johdu meistä TINFOssa tämä viivytys…

Tärkeämpää on kuitenkin keskittyä olennaisimpaan. Me halusimme järjestää kunnollisen tapahtuman, kokoontua yhteen ja katsoa Ukrainaan ja Maidanin kansannousuun. Kiitos Kansallisteatterin Lavaklubin ja Suomen PENin me onnistuimme. Vieraanamme tulee olemaan ukrainalainen näytelmäkirjailija Natalia Vorozhbyt, jonka näytelmästä Maidanin päiväkirjat (suom. Eero Balk) Kansallisteatterin näyttelijät lukevat otteita. Lisäksi vieraanamme on Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen sekä Tampereelta Nätyn opiskelija Antti Autio, jonka musiikkiteos on syntynyt Helsingin Sanomien Ukraina-artikkelin pohjalta.

Me käännämme katseemme yhteisölliseen vastarintaan, kansalaisten ja taiteilijoiden vastuuseen, tapahtumiin, jotka kärjistyivät väkivallaksi. Kansannousu alkoi, kun presidentti Janukovitch kieltäytyi allekirjoittamasta EU:n ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta ja kolmen kuukauden kamppailut päättyivät presidentin pakoon Kiovasta 21.3.2014.  Mielenosoitusten aikana pienellä kaupunkipläntillä Maidanin Itsenäisyysaukiolla, kaduilla sen ympärillä ja Marinskin puistossa noin 300 ihmistä kuoli tarkka-ampujien ja miliisien berkut-ryhmien luoteihin tapahtumien riistäydyttyä Institutska-kadulla aseellisiksi yhteydenotoiksi.

En voi välttyä kuvittelemasta: mitä oikeasti tarkoittaisi se, että näkisit Kansalaistorilla, Kiasman ja Eduskuntatalon liepeillä ihmisuhreja, kuulisit jatkuvaa ampumista ja öistä kranaattitulta, ystäviäsi, poikiasi, tyttäriäsi, miehiäsi, rakastettujasi, isiäsi kuolisi. – Ukrainan itärajalla tilanne jatkuu.
 

TEATTERI & TANSSI + SIRKUS – TAIDELEHDEN TULEVAISUUS

Keskustelemme lehden tulevaisuudesta. Mielipidelehtituet jaettiin, parin tonnin lasku toiminta-avustuksessa ei vielä kaada, mutta onko tämä alkua. Mikä on lehden arvo?  Ketkä tuntevat sen omakseen? Mitä varten se on olemassa? Perimmäiset kysymykset kohdistuvat nyt meihin vastuullisiin omistajatahoihin. Ei lehti ole kriisissä, kaukana siitä, mutta jotta ei olisi tulevaisuudessakaan. Olen pystypäinen printtilehden puolestapuhuja. Meidän esittävän taiteen kenttämme, joka on laaja, ansaitsee oman lehden, se ansaitsee yhden lisäikkunan ja keskusteluhappea. Ei keskustelu ja pohdinta voi olla sanomalehtimedian eikä muuten liian harvan julkaisun varassa.


TAITEESTA, RUUMIISTA JA AISTIMELLISUUDESTA

Kansallisen Omapohjassa Punainen (ohjaus Juhana von Bagh) jatkaa hienolla tavalla taiteilijapuheiden sarjaa. (Voisiko saada Veistäjät, Palsa – ihmisen kuvan ja Punaisen yhden vuorokauden aikana?) Kun on uskallusta ja kykyä puhdistaa, virittää tila, luottaa ajatteluun ja näyttelijöiden (ah Seppo Pääkkönen ja Olavi Uusivirta) materiaalisuuteen, ei muuta tarvita. Havaitsemisen, kohtaamisen, elämisen ja kuolemisen kanssa tässä ollaan tekemisissä. Rothkon maalaukset syntyivät meidän päässämme. Kiitos käsiohjelmasta myös!


 twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-Nytt on ilmestynyt


Kevätkauden toinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 3.3. Uutiskirje on luettavissa TINFOn verkkosivuilla.

Lähetämme kevätkaudella yhteensä viisi ruotsinkielistä uutiskirjettä (seuraavat ilmestymis- ja aineistopäivät alla). Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(at)tinfo.fi

Kevään 2015 ilmestymisajat -> aineistopäivät:
ti 14.4. -> pe 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

www.tinfo.fi/se


Ilmoita Maailman teatteripäivän 27.3.2015 tapahtumastasi


Maailman teatteripäivää vietetään jälleen 27.3.2015. TINFO kerää teattereilta ja ryhmiltä tietoja teatteripäivälle suunnitelluista erityisistä tapahtumista.

Lähetä omat teatteripäivän tapahtumatiedot sähköpostilla: tinfo(at)tinfo.fi.

Maailman teatteripäivän juhlinnan keskeinen perinne on Maailman teatteripäivän julistus. Tänä vuonna julistuksen kirjoittaa Krzysztof Warlikowski. TINFO lähettää julistuksen käännökset teattereille luettaviksi ja kiinnitettäviksi ilmoitustauluille.
 
Maailman teatteripäivänä tapana on ollut, että

  • teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.
  • Maailman teatteripäivän julistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää
  • Maailman teatteripäivän julistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.
  • 27.3. esityksiä koskevassa ilmoittelussa huomioidaan Maailman teatteripäivä.

Lue lisää Maailman teatteripäivästäKANSAINVÄLISESTI OSA 4: KLOCKRIKETEATERN


Dokumentaarinen teatteriteksti sekä poliittinen aktivismi ja solidaarisuus lyövät kättä Klockriketeaternin järjestämällä Diana Drama -festivaalilla huhti-toukuussa. Näytelmiä ja tekijöitä on yhdeksästä maasta. Venäläiset, ukrainalaiset ja valkovenäläiset taiteilijat tuovat festivaalille näkemyksensä maailmanpoliittisesta tilanteesta ja sanataiteen merkityksestä omissa maissaan juuri nyt.

"Festivaalin päätehtävä on yhdistää tekijöitä keskenään ja kutsua yleisöä mukaan lukudraamojen kautta. Tänä vuonna maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa vahvasti valintoihin, mutta haluamme pitää taiteen ja taiteilijat keskiössä – keskustelu ja vuoropuhelu ovat ykkösasia", linjaa Klockriken johtaja Dan Henriksson.

"Suomenruotsalaisella näytelmäkentällä on syntynyt hyvää kuhinaa. Diana Dramassa on aiempina vuosina ollut esillä suomalaisia tekstejä kotimaisilla kielillä ja virolaista uutta draamaa. Nyt olimme yhteydessä kollegoihin ja ystäviin eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja vähitellen kirkastui kansainvälinen dokumentaarinen teatteri teemaksi", kertoo Henriksson festivaalin järjestämisen tarpeista ja taustoista. 

Kolmanteen Diana Drama -festivaaliin osallistuva PlayPenn on yhdysvaltalainen näytelmähautomo, jonka kesäkonferenssissa maan näytelmäkirjailijat kehittelevät uusia näytelmiään. PlayPenn tarjoaa valitsemilleen teksteille tuotantopuitteet kokeiltavaksi. Kahden viikon aikana ohjaajat, näyttelijät, lavastajat sekä valo- ja äänisuunnittelijat tuottavat kirjoittajien kanssa tukun lukuteatteriesityksiä.

Sala Beckett tuo Barcelonasta neljä maailmalla tunnustusta saanutta tekstiä, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Nils Polettin ja Fanny Enbergin johtama tukholmalainen Turteatern tunnetaan ärhäköistä kannanotoistaan ja ohjelmistovalinnoistaan. Festivaalilla kuullaan lukudraamaversiona Turteaternin viime syksyn hitti Sånger för Norden. Ohjaaja Poletti osallistuu Diana Draman yhteydessä järjestettävään New drama in Europe -seminaariin. Diana Drama -festivaalin yhtenä yhteistyökumppanina on Teatterin tiedotuskeskuksen koordinoima suomalais-venäläinen teatterihanke Zavod-Savotta.

Klockriketeaternista on muodostunut vuosien aikana merkittävä kansainvälinen teatteritoimija, joka ei karta isojakaan haasteita. Muutaman vuoden takainen ukrainalaisen Andriy Zholdakin ohjaama Vanja-eno (Morbror Vanja) ei jää teatterin ainoaksi tuotannoksi, joka yhdistää suomalaisia ja ulkomaisia teatterintekijöitä. Latvialainen ohjaaja Valters Sīlis harjoituttaa jo Klockriken uutta ensemblea muun muassa miekkailun maailmaan. Three musketeers – East of Vienna -yhteistuotannon ensi-ilta on Riiassa maaliskuussa 2016.

Ruotsinkielinen Klockriketeatern on tällä hetkellä suuren muutoksen edessä. Oma ensemble aloittaa syksyllä. Näyttelijöistä Matti Raita ja Calle Alm työskentelevät vakituisina ja Alma Pöysti pääosin freenä. Jessica Grabowski ja Stina Engström vierailevat syksyllä. Smeds Ensemblen myötä kansainväliset kuviot tunteva Eeva Bergroth on aloittanut työnsä Klockriken tuottajana. Kaiken lisäksi Klockrikesta tulee nomaditeatteri vuoden 2016 alusta.

"Klockrike on toiminut Diana-näyttämöllä Helsingin Erottajankadulla vuodesta 1998, joten onhan se aika nostalgista luopua tilasta”, tuumii johtaja Dan Henriksson. "Olemme toisaalta aina myös kiertäneet ja kansainvälisyys on koko ajan ollut mukana, joten uusi linja, nomadielämä Suomessa ja ulkomailla tuntuu luontevalta – ja innostavalta!”

www.klockrike.fi

******
Kansainvälisesti-sarjassa aiemmin ilmestyneet:

UUTISIA


Vuoden 2015 ensimmäiset TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen jaettu


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2015 ensimmäiset TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen. Koko vuodelle on jaossa 25 000 euroa, ja apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. Ensimmäisellä jakokierroksella apuraha myönnettiin neljälle käännöshankkeelle. Saksalaisten kasvava kiinnostus suomalaisia näytelmiä kohtaan näkyy hakemuksissa, joita TINFO vastaanottaa.

Apurahasta päättävä asiantuntijaraati painottaa tuen jakamisessa sitä, että näytelmä on saamassa ulkomaisen esityksen. Hakemuksia arvioidaan myös kääntämisen kannalta, raati haluaa varmistua, että kirjailija saa teokselleen parhaan mahdollisen kääntäjän, ja käännöksen laatu näin taataan.

TINFO järjestää näytelmäkääntäjille koulutusta, käännöstyöpajoja on vetänyt suomentaja ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen.

Lisätietoja TINFO-apurahasta ja sen yleisistä myöntämisperusteista: www.tinfo.fi/apuraha

Suomalaisten näytelmien ja dramatisointien esityksiä ulkomailla vuonna 2014, tilaston on koonnut TINFO. Viime vuonna maailman teattereissa pyöri 22 eri maassa 116 esitystä, jotka pohjautuivat suomalaisiin teksteihin.

Vuoden 2015 ensimmäisellä jakokierroksella TINFO-apuraha myönnettiin seuraaville hankkeille:

Otso Huopaniemi: KAHDEN PUOLEN IKKUNAA, saksaksi, kääntäjä Katja von der Ropp

Näytelmä esitetään Theaterdiscounterissa Berliinissä syyskaudella 2016.

Pipsa Lonka: LAULUJA HARMAAN MEREN LAIDALTA, tsekiksi, kääntäjä Alzbeta Stollova

Tsekkiläinen teatteriagentuuri DILIA ottaa Pipsa Longan palkitun näytelmän listoilleen, esiteltäväksi materiaaleissaan. DILIA tekee jatkuvasti työtä suomalaisten näytelmien tarjoamisessa teattereihin Tsekissä. Prahalainen teatteri X10 on kiinnostunut mm. juuri tästä Longan näytelmästä.

Timo Parvela: MAUKAN JA VÄYKÄN HYVÄ PÄIVÄ, saksaksi, kääntäjä Elina Kritzokat

Timo Parvelan tuotanto on Saksassa erittäin suosittua. Musiikkiteatteri Kapsäkin esittämä näytelmä Maukan ja Väykän hyvä päivä on kutsuttu Userdomer-musiikkifestivaalille syyskuussa 2015. Parvelan näytelmä käännetään lauluineen saksaksi.

Yrjö Juhani Renvall: HYVÄ HERRA SIBELIUS, englanniksi, kääntäjä Kristian London

Näytelmä esitetään FinnFestissä Yhdysvalloissa 9.-11.10.2015. Lukuteatterin tuottaa Road Less Traveled Productions, esityspaikka on Buffalossa Burchfield Penney Arts Center.

***
Tiedustelut:
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, 09 2511 2124, sari.havukainen(a)tinfo.fi


Maailman teatteripäivän julistuksen kirjoittaa Krzysztof Warlikowski

Tämän vuotisen Maailman teatteripäivän julistuksen kirjoittaa puolalainen teatteriohjaaja Krzysztof Warlikowski (s. 1962). Warlikowskia pidetään yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä eurooppalaisista ohjaajista, joka on tulkinnut mm. Shakespearea ja antiikin Kreikan tragedioita omalla taiteellisella tavallaan. Vuodesta 2008 Warlikowski on toiminut varsovalaisen Nowy Teatr:n taiteellisena johtajana.

TINFO käännättää tekstin suomeksi ja jakaa teatterien käyttöön mahdollisimman pian.

Lue lisää Maailman teatteripäivästä.


Taike: Yli kolme miljoonaa euroa ammattiteatteritoimintaan ja teatteriproduktioihin


Taiteen edistämiskeskus jakoi ammattiteattereiden toimintaan 2,9 miljoonaa euroa. Yksittäisiin produktioihin ja muihin hankkeisiin myönnettiin 50 000 euroa. Esittävien taiteiden toimikunta jakoi näyttämötaiteen kohdeapurahoja 131 000 euroa. Asian valmisteli näyttämötaiteen jaosto.

Taiteen edistämiskeskus jakoi rahoituslain ulkopuolisille ammattiteatteriryhmille toiminta-avustuksia yhteensä 2 914 000 euroa. Avustuksen sai 43 teatteria. Hakijoita oli 82.

Avustuksen piiriin otettiin yksi uusi hakija, turkulainen Nukketaiteilijayhdistys Puppet Studio ry. Yhdistys kokoaa yhteen 25 nukketeatterin ammattilaista, joiden joukossa toimivat muun muassa Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikanen ja Teatteri SudenEnne.

Suurimmat avustuksen saajat ovat Helsingissä toimivat Klockriketeatern (195 000 euroa) ja Universum (195 000 euroa) sekä lahtelainen Teatteri Vanha Juko (190 000 euroa). Tuki on harkinnanvaraista.

Näyttämötaiteen erityisavustuksia jaettiin kahdeksalle hakijalle yhteensä 50 000 euroa. Jalostamo-kollektiiville ja Kulttuuriosuuskunta G-voimalle myönnettiin kummallekin 10 000 euroa produktioiden tuotantokuluihin. Hakemuksia tuli 64.

Valtion esittävien taiteiden toimikunta jakoi näyttämötaiteen kohdeapurahoja yhteensä 131 000 euroa. Apurahan sai 32 taiteilijaa tai työryhmää. Summat vaihtelivat 3 000 eurosta 5 000 euroon. Hakijoita oli 185.

Esittävien taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Esittävien taiteiden toimikunnan yhteydessä on näyttämötaiteen jaosto, performanssi- ja esitystaiteen jaosto, tanssitaiteen jaosto ja sirkustaiteen jaosto, jotka vertaisarvioivat oman alansa hakemuksia ja valmistelevat niistä tehtäviä päätöksiä.

Lisätietoja: Ansa Aarnio, erityisasiantuntija, ansa.aarnio(a)minedu.fi, p. 0295 330 701

Toiminta-avustukset 2015

www.taike.fi


Suomen Kulttuurirahaston apurahat 2015


Apurahahakemuksia tuli ennätysmäärä, 9 500. Vain 11 % hakijoista sai apurahan.

Uusi tukimuoto Taidetta hoitolaitoksiin kiinnosti, hakemuksia tuli yli 400 ja apurahoja myönnettiin 34, yhteissummaltaan yli 660 000 euroa. Suurimman, 200 000 euron apurahan sai Kulttuurikeskus PiiPoon kannatusyhdistys Tee itse taidetta ja osallistu -hankkeen (TEIJO) toteuttamiseen. Hankkeessa on mukana neljä kulttuurialan ja yhdeksän sosiaali- ja terveysalan yleishyödyllistä toimijaa Pirkanmaalta. TEIJO vie taidetta lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten, erityistä tukea tarvitsevien aikuisten sekä laitoksissa asuvien ikäihmisten ulottuville esimerkiksi sirkuksen, tanssin, teatterin, kuvataiteen ja musiikin keinoin. Taidetta hoitolaitoksiin apurahansaajien joukossa on myös kuvataiteilija Sara-Elina Rapo kuvataidetyöpajoihin ja näyttelyiden järjestämiseen Itä-Suomen vankiloissa sekä mm. Terhokodissa ja Jorvin sairaalan lastenklinikoilla toteutettava sairaala- ja hoivamusiikkityöhanke.

Yhteensä apurahoja myönnettiin 1 018 henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle. Hakemusten määrä lisääntyi edellisvuodesta peräti kahdeksallasadalla, mutta apurahansaajia oli aiempaa vähemmän. Koska kokovuotisen työskentelyapurahan suuruutta nostettiin 2 000 eurolla, apurahojen keskisuuruus kasvoi ja oli nyt tieteen aloilla 21 900 (edellisvuonna 20 300) ja taiteessa 15 700 (14 400). Apurahoja myönnettiin eniten taiteelliseen työskentelyyn (30 %) ja toiseksi eniten väitöskirjatyöhön (29 %).

Apurahoista puolet myönnettiin taiteeseen, puolet tieteeseen. Molemmissa ryhmissä 11 % hakijoista sai apurahan. Haetusta euromäärästä voitiin rahoittaa 8 %. Myöntöprosentti vaihtelee aloittain lahjoittajien tahdon mukaan, esimerkiksi farmasiassa nimikkorahastojen jakokyvyn ansiosta 22 % hakijoista sai apurahan. Post doc -tutkimuksen osuus apurahoista on kasvanut ja on nyt 12 %. Naisten osuus apurahansaajista nousi 59 %:iin. Apurahansaajista ulkomaalaisten osuus oli edellisvuoden tapaan 8 %.

Lue SKR:n tiedote kokonaisuudessaan täältä.

Poimintoja:
PiiPoo, Taidetta hoitolaitoksiin. TEIJO-hanke 200 000 euroa, www.kulttuuripiipoo.fi/
RedNoseClub -teatteriyhdistys teatteriklovnerian edistämiseen, Katapultti-apuraha, 150 000 euroa
Näyttelijä Hannu Lauri eminenta apuraha Kosketuksen taika … 25 000 euroa
Okko Leo kirjalliseen ja taiteelliseen työskentelyyn 24 000 euroa
Anna Krogerus näytelmien ja sanoitusten kirjoittamiseen 24 000 euroa
Riko Saatsi kirjalliseen työskentelyyn
Sara Melleri taiteelliseen työskentelyyn 24 000 euroa

Kaikki apurahan saajat

www.skr.fi


OKM: Kulttuurilehtiä tuetaan runsaalla miljoonalla eurolla

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on myöntänyt 141 kulttuurilehdelle yli miljoona euroa.

Tuesta 830 200 euroa myönnettiin painetussa muodossa olevien lehtien toimitus-, painatus- ja kehittämiskustannuksiin. Lisäksi 19 verkkolehden toimittamiseen kohdennettiin 100 800 euroa, 102 000 euroa levikin edistämiseen ja 93 000 euroa kirjastoille kulttuurilehtien tilaamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kulttuurilehtitukea Suomessa ilmestyville lehdille, jotka eivät ole sanomalehtityyppisiä. Nämä yleensä maksulliset lehdet ylläpitävät yhteiskunnallista keskustelua kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä.

- Tänä vuonna kolminkertaistimme kirjastoille myönnettävän ostotuen. On Tärkeää, että turvaamme kulttuurilehtien alueellisesti tasavertaisen saatavuuden osana yleisten kirjastojen aineistotarjontaa, sanoo ministeri Pia Viitanen.

Uusina lehtinä tuen piiriin tulivat filosofisesti painottunut monitieteellinen aikakauslehti Agon, meri- ja purjehduskulttuurijulkaisu Beaufort Magazine, japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä Japan-Pop, lastenkulttuurilehti Lastenmaa, biologian ja maantieteen opetuksen erikoisjulkaisu Natura, hyvinvoinnin ja yhteiskuntapolitiikan suhdetta käsittelevä Noste, hengellinen lehti Perusta, musiikintekijöiden lehti Selvis, kuvataidelehti Täydellinen ympyrä sekä verkkolehdet Long Play, Politiikasta ja ranneliike.net.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää avustuksista kuultuaan kulttuurilehtilautakuntaa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Luettelo myönnetyistä avustusta (pdf)

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä (OKM), p. 0295 3 30222

www.minedu.fi


Harri Natunen kaupunginteatterin johtoon Raumalla


Harri Natunen on nimetty Rauman kaupunginteatterin toimitusjohtajaksi. Kaupunginteatterin nykyinen talousjohtaja on työskennellyt teatterin palveluksessa vuodesta 2000 alkaen. Natunen aloittaa uudessa toimessaan huhtikuun alussa

www.raumanteatteri.fi

Lähde: Satakunnan Kansa 25.2.2015


Suomen ensimmäinen suomenruotsalainen viittomakielinen esitys saa ensi-illan Helsingissä


Teatteri Totti tuottaa Suomen ensimmäisen suomenruotsalaisella viittomakielellä olevan esityksen. Den sista blomman – Viimeinen kukka näytelmä saa ensi iltansa 28.3.2015 Helsingissä.

Näytelmä on viittomakielinen teos joka puhetulkataan sekä ruotsiksi että suomeksi.
Se on kiertueella sekä Suomessa että Ruotsissa keväällä 2015.

Den sista blomman – Viimeinen kukka -esityksen ohjaaja, viittomakielinen Julia Kankkonen on ruotsalainen teatterintekijä ja mukana on myös ruotsin televisiosta tuttu näyttelijä Johan Kankkonen. Ääninäytelijänä on suomenruotsalainen näyttelijä Kim Gustafsson. Lisää tietoa muista näyttelijöistä liitteenä olevasta lehdistötiedotteessa.

Teatteri Totti on mukana Rajaton näyttämö – Scen utan gränser -verkostossa, joka on suomalais-ruotsalainen yhteistyöhanke näyttämötaidealan kehittämiseksi:

Lisätietoja:
Pekka Saukkonen
Tuottaja / Producer
pekka.saukkonen(a)teatteritotti.fi
044 752 5269
Teatteri Totti
Mannerheimintie 73 C
00270 Helsinki
www.teatteritotti.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Maidanin päiväkirjat 27.3.2015 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), Suomen PEN ja Suomen Kansallisteatteri kutsuvat Maailman teatteripäivän 27.3.2015 kunniaksi järjestettyyn tilaisuuteen. Lämpimästi tervetuloa!

Maidanin päiväkirjat on ukrainalaisen kirjailijan Natalia Vorozbytin näytelmä, joka tapahtuu Kiovan kaduilla ja erityisesti Maidanin-aukiolla, johon marraskuussa 2013 alkaneessa vallankumouksessa kokoontui satojatuhansia ihmisiä. Maidanin päiväkirjat on dokumentti väkivallan kuukausista myrskynsilmässä, niin kuin ihmiset ne kokivat siinä hetkessä. 

Maailman teatteripäivän ohjelma perjantaina Lavaklubilla 27.3.2015 kello 15-17:

MAIDANIN PÄIVÄKIRJAT
Suomen Kansallisteatterin näyttelijät lukevat näytelmästä osia, jotka on suomentanut Eero Balk. Lukuteatteriesityksen ohjaa Janne Reinikainen.

KESKUSTELU
Keskustelua käydään näytelmän herättämien ajatusten pohjalta ja taiteilijoiden sanavapaudesta.

Keskustelijoina näytelmäkirjailija Natalia Vorozbyt, kirjailija ja Suomen PENin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Mukana myös suomentaja Eero Balk ja keskustelun vetäjä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. Yleisöllä on mahdollisuus kysyä ja osallistua keskusteluun.

***
klo 16.30

TEATTERIALAN PALKINTOJEN JAKO

TINFO jakaa kolme palkintoa rohkeille teatterintekijöille ja teatterin puolestapuhujille.
Jaossa TINFO-palkinto, Silmänkääntäjä-palkinto ja vuoden esityksen Thalia-palkinto.

Teatterikeskus jakaa lisäksi Vuoden teatteriteko -palkinnon.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löytyy TINFO-verkkosivuilta.

Tapahtumasivu Facebookissa.

TERVETULOA!

****
Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. aina vuodesta 1961 lähtien. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki suomalainen professori, teatterinjohtaja Arvi Kivimaa. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.


Paneelikeskustelu: Tragediaa kreikkalaisittain 17.3.2015, Helsinki


Paneelikeskustelu antiikin kreikkalaisen draaman leviämisestä ja suomentamisesta

17.3.2015 klo 16.30, Kirja & Kahvi (Vuorikatu 7, Kaisa-talo)

Länsimainen teatteri on paljosta velkaa antiikin kreikkalaiselle draamalle. Sen tunnetuin paikka on lähes 2500 vuoden takainen Ateena. 

Mutta miten ja mitkä näytelmäteokset levisivät Ateenan ulkopuolelle? 

Miten kreikkalainen draama jatkoi kulkuaan Euroopan pohjoislaidalle Suomeen? Mitkä kreikkalaiset tragedianäytelmät ovat meillä olleet suosittuja, miksi ja milloin? Miten draamatekstit kääntyvät suomalaiselle näyttämölle?

Näitä kysymyksiä pohtivat tutkija Heli Ansio, kääntäjä Arto Kivimäki, dos. Kirsti Simonsuuri ja tutkija Vesa Vahtikari (Suomen Ateenan-instituutti). Keskustelua vetää Teatterimuseon johtaja Helena Kallio.

Tilaisuuden järjestää Suomen Ateenan-instituutin säätiö. Sen yhteydessä voi ostaa Suomen Ateenan-instituutin tuoreinta julkaisua Vahtikari V. Tragedy Performances outside Athens in the Late Fifth and the Fourth Centuries BC, Papers and Monographs of the Finnish Institute at Athens 20 (2014) 15 euron hintaan.

25 ensimmäiselle Suomen Ateenan-instituutti tarjoaa kahvit. Lämpimästi tervetuloa!

www.finninstitute.gr/


Erityisryhmien taidetoiminta – Puuhastelua vai tavoitteellista taidekasvatusta? 17.3.2015, Kokkola

Tervetuloa Meeting Point Kokkola seminaariin tiistaina 17.3.2015 klo 15-18
Paikka: Centria ammattikorkeakoulu, Talonpojankatu 2, Kokkola. Auditorio.

Vapaa pääsy

ERITYISRYHMIEN TAIDETOIMINTA - PUUHASTELUA VAI TAVOITTEELLISTA TAIDEKASVATUSTA?

Alustajat:
Jarmo Skön (FIN), Tampereen Taidekasvatus ry
Magnus Jonsson (SE), www.whyproductions.se        
Anu Panula (FIN), Kehitysvammaisteatteri La Strada
 
Moderoija:
Hilkka Hyttinen, esittävän taiteen lehtori, Centria ammattikorkeakoulu

Tiedustelut: 040 718 7498, hilkka.hyttinen(a)centria.fi

Liite (PDF)


Sivuun Ensemblen näytöskokonaisuus 10.-12.4.2015, Helsinki


Tanssiteatteri Sivuun Ensemble kokoontuu ystävineen kulttuurikeskus Stoan lavalle. Kolmepäiväisessä tapahtumassa toisensa kohtaavat musiikin ja tanssin ammattilaiset laulaja Emma Salokoskesta tanssitaiteilija Leena Gustavsoniin. Eri kokoonpanoilla toteutettavien konserttien teosparina on näyttämölle sovitettu Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön syksyn 2014 pääteos - Vieraskirja.

Pe 10.4. klo 19.00 Vieraskirja ja Jarmo Saari & Jay Kortehisto
La 11.4. klo 19.00 Vieraskirja ja Emma Salokoski & Jarmo Saari ja Emma Salokoski Voices
Su 12.4. klo 15.00 Vieraskirja ja Sivuun! Jatkot feat Jukka Gustavson

VIERASKIRJA
Vieraskirja on tanssin ja teatterin rajamaastossa kulkeva esitys ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, kun ei ole toista kokemuksia jakamassa. Itseltään kadonnut nuori mies, kosketusta kaipaava aikuinen nainen ja hänen leskiäitinsä etsivät suhdetta itseensä ja ympäristöönsä. Jokaisen yksinäisyys on erilaista. Sillä on erilaisia seurauksia. He selviytyvät siitä eri tavoin.

ESIINTYJÄT Leena Gustavson, Kati Kallio ja Mikko Niemistö
KOREOGRAFIA, OHJAUS Ninni Perko
MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU Jarmo Saari
VISUALISOINTI Hanna Sakara ja Heini Maaranen
TEKSTIT Nina Saikkonen ja työryhmä, Christina Rossetti
VALOKUVAT Hanna Sakara
VALOT Paavo Kolttola

www.sivuun.net
www.facebook.com/sivuunensemble


International Clown School Festival 11.4.2015, Helsinki


Tervetuloa festivaalille, joka koostuu erilaisista esityksistä, työpajoista ja aktiviteeteista, jotka perustuvat klovnerian eri lajeihin. Festivaalin visio on luoda synenergiaa, joka auttaa luomaan pysyvää klovnikoulua Suomessa. Ensimmäisellä kerralla haluamme nostaa esille Troupe Clown –figuuria ja antaa etusija paikallisille klovniryhmille.

Paikka: Festivaali järjestetään kansainvälisessä kulttuurikeskus Caisassa, joka sijaitsee Kaisaniemessä Fennia-korttelissa keskellä Helsinkiä. Työpajat, keskustelu ja esitykset järjestetään Caisan salissa toisessa kerroksessa.

Osoite: Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 / Metro Helsingin Yliopisto. Metron liukuportaiden jälkeen oikealle Fennia käytävälle. Caisaan pääsee pyörätuolilla hissillä.

Ohjelma (PDF)

Järjestäjä: Pablo Alvarez, Cirko Criollo
Lisätietoa: www.cirkocriollo.com            :
Yhteistyössä: Caisa


Zelyonka Contemporary Dance Festival 2015 | 16 - 19 Apr, Ukraine


Organizers of the festival welcomes all amateur and professional of contemporary dance at the website of the ZELYONKA FEST international festival of contemporary dance theater.

ZELYONKA-FEST 1.5 will be held from 16 to 19 April 2015 at the venue of Kiev Theatre "Bravo".

The festival program in 2015 will include:

- Ukrainian Platform for Contemporary Dance

- The performances of festival guests from neighboring countries and Western Europe;

- Competition for young choreographers of contemporary dance;

- Lectures and discussions about contemporary dance with European and Ukrainian dance critics, managers and directors of dance companies and dance festivals from European countries;

- Master classes and workshops in technique and composition of contemporary dance from the guests of the festival

More info


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Taike: Taiteilija-apurahat | hakuaika 1.-31.3.2015


Valtion taidetoimikunnat myöntävät vuosittain viisi-, kolmi-, yksi- ja puolivuotisia taiteilija-apurahoja eri alojen ammattitaiteilijoille ja taiteenalojen arvostelijoille. Myönnettävien apurahojen määrät ja apurahojen pituudet vaihtelevat taiteenaloittain.

Kirjallisuuden apurahoja jaetaan kirjailijoille ja kaunokirjallisuuden kääntäjille.
Monitaiteen apurahat koskevat moni- ja poikkitaiteellista toimintaa.

Apuraha on tarkoitettu ammatilliseen taiteelliseen työskentelyyn. Se voidaan myöntää ammattitaiteilijalle myös opintoihin ja jatkokoulutukseen, ei kuitenkaan alan perusopintoihin.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet

www.taike.fi


Taike: Residenssiapurahat | hakuaika 1.-31.3.2015


Residenssiapurahat on tarkoitettu matka- ja elinkustannuksiin taiteilijoille, jotka on hyväksytty ulkomailla toimiviin kansainvälisiin taiteilijavierasohjelmiin. Oleskelun tulee pääsääntöisesti kestää vähintään kaksi kuukautta.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet

www.taike.fi


Majaoja-säätiön vuoden 2015 apurahat | hakuaika 1.3.-31.5.2015


Majaoja-säätiö julistaa haettavaksi vuoden 2015 apurahat. Jaettava määrä on 100.000 euroa.

Vuoden 2015 apurahat kohdennetaan romanitaiteen tukemiseen ja romanitaiteen tutkimisen tukemiseen. Tuettavia aloja ovat mm. kirjallisuus, musiikki, kuvataide, valokuvataide, käsityötaide, teatteritaide sekä taiteiden tutkimus.

Apurahoja voi hakea esim. konserttitoimintaan, romanimusiikin nuotintamiseen ja taltioimiseen, soitinten hankintaan, kirjoitustyöhön ja muuhun taiteelliseen työskentelyyn, näyttelyiden kustannuksiin ja opintomatkoihin. Hakijan tulee olla Suomen kansalainen. Taiteelliseen työskentelyyn haettavissa apurahoissa hakijan tulee olla lisäksi romanitaustainen.

Suurin yksittäinen apuraha voi olla 10.000 €.

Apurahat ovat haettavissa 1.3.- 31.5.2015. Sähköinen apurahahakemuslomake löytyy www.majaoja-saatio.fi sivulta, kohdasta Apurahat.

Paperisia apurahahakemuksia voi tilata myös Suomen Romanifoorumista, toiminnanjohtaja Allan Armas Lindberg, sähköposti allan.lindberg(a)romanifoorumi.fi tai puhelin+358 44 2933 947 sekä verkostokoordinaattori Sanna Lindbergiltä sähköposti sanna.lindberg(a)romanifoorumi.fi, puhelin +358 44 3377 102.

Hakemukseen mahdollisesti tulevat liitetiedot lähetetään postissa osoitteeseen Majaoja-säätiö PL 249, 33101 Tampere. Sähköisen hakemuksen tulee olla perillä 31.5.2015 ja viimeinen hyväksytty postileima on 31.5.2015. Apurahan saajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 31.10.2015 mennessä.

www.majaoja-saatio.fi


Pohjoismainen kultuuripiste: Liikkuvuustuki | hakuaika päättyy 13.4.2015


Liikkuvuustuen hakuaika on käynnissä. Kaikkien taiteenalojen ammattitaiteilijat ja kulttuurin ammattilaiset voivat hakea matka-apurahaa toiseen Pohjoismaahan tai Baltian maahan, kuin siihen missä ovat vakituisesti kirjoilla.

Haku päättyy maanantaina 13.04.2015 (kl. 23:59 CET)

Huomaa myös, että ensimmäinen mahdollinen matkustuspäivä on 1. kesäkuuta 2015

Lisätietoja ohjelmasta löydät nettisivuiltamme. Hakemukset tehdään sähköisellä hakujärjestelmällä, jonne voit kirjautua tästä.

www.kulturkontaktnord.orgHAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Teoshaku Kaktus-tanssifestivaalille 4.-7.6.2015 | hakuaika päättyy 22.3.


 KAKTUS- TANSSIFESTARI hakee tanssiteoksia kesäkuun 2015 ohjelmistoon. Tapahtuma järjestetään Turbiinisalissa, Kaapelitehtaalla 4.-7.6.2015.

Haemme joukkoomme soolo-, duetto- tai ryhmäteoksia (n. 5-40 min). Myös demot tai muut konseptit ovat tervetulleita! Tarjoamme esitystilan ja valmiit puitteet edellyttäen, että hakijalla on teoksen valmistukseen/harjoituttamiseen muu rahoitus. Festarin ohjelmistoteoksille maksetaan esityskorvaukset.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen pia.liski(a)kolumbus.fi

Kerro millaisesta teoksesta on kyse:
- teoksen työnimi
- tekijät/esiintyjät ja työryhmän CV:t
- teoksen tämän hetkinen tilanne
- arvioitu kesto
- tekniset toiveet (valot)
- yhteystiedot
- videolinkki kyseiseen teokseen tai aiempaan tuotantoon (Vimeo, Youtube tms.)
 
Haku päättyy su 22.3.2015. Taiteellinen johtoryhmä tekee ohjelmistovalinnat maaliskuun 2015 loppuun mennessä. Lähetettyjä materiaaleja ei palauteta.
 
Festivaalin vastaavana tuottajan toimii tanssitaiteen maisteri Pia Liski, tuottajana Elisa Järvinen. Taiteellinen johtoryhmä koostuu tanssin ja esittävän taiteen ammattilaisista. Ilmoitamme valinnoista kaikille hakijoille maaliskuun lopussa. 
 
Lisätiedot Pia Liskiltä / pia.liski(a)kolumbus.fi, 040 737 3235
www.kaktustanssifestarit.fi


Hae tutkijaresidenssiin Tokioon | haku 31.3.2015 mennessä


Tutkijaresidenssiohjelma on tarkoitettu luovien alojen tutkijoille (sisältäen visuaaliset taiteet, musiikki- ja äänitaiteen, esittävän taiteen, arkkitehtuurin, designin, kuratoinnin), joiden aihe liittyy Tokioon. Residenssijakso on pituudeltaan joko yksi tai kaksi kuukautta: syksyllä 2015 syyskuu (1 kk) tai loka-marraskuu (2kk) ja keväällä 2016 tammikuu (1 kk) tai helmi-maaliskuu (2 kk). Tokyo Wonder Site tarjoaa residenssivieraalle oman huoneen sekä tutkimusavustusta.

Lisätiedot: research2015(a)tokyo-ws.org, http://www.tokyo-ws.org/english/application/2015/02/r0213R.shtml

Hakemukset pyydetään lähettämään postitse Tokyo Wonder Site Residencyyn 31. maaliskuuta 2015 mennessä.

www.tokyo-ws.org


Eskus: Avoin haku kesäresidenssiin 2015 | haku 31.3. mennessä


Helsingin Suvilahdessa toimiva Eskus – Esitystaiteen keskus -residenssi tarjoaa harjoitustiloja esittävien taiteiden ammattilaisten ja työryhmien käyttöön. Taiteilija/työryhmä vastaa itse matka-, elin- ja materiaalikustannuksista.

Ajankohta
Residenssijakso (1–3 viikkoa) sijoittuu ajalle 22.6.–31.7.2015. Tarkka ajankohta neuvotellaan valitun taiteilijan / työryhmän kanssa.

Sijainti
Residenssin harjoitustilat sijaitsevat Esitystaiteen keskuksessa, Helsingin Suvilahdessa Puhdistamo-rakennuksen (rak. 6) toisessa kerroksessa. Osoite: Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki.

Tilat ja palvelut
Harjoitussali on kooltaan n. 80 neliömetriä. Lattiamateriaalina joustava parketti, joka pyytää hellää käsittelyä. Seinät valkoiset. Loisteputkivalaistus. Keittiö, wc ja suihku yhteiskäytössä. Langaton nettiyhteys, käyttöoikeus skanneriin/tulostimeen sekä käytännön apua henkilökunnalta.

Taiteilijatapaaminen
Residenssitaiteilijoiden tulee järjestää vapaamuotoinen taiteilijatapaaminen residenssijakson aikana. Se voi olla muodoltaan esimerkiksi seminaari, luento, demoesitys, kahvitteluhetki tai pienoistyöpaja.

Hakemus
Hakemus toimitetaan 31.3.2015 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)eskus.fi. Viestin otsikoksi: Kesäresidenssi 2015.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää:
- Ansioluettelo / esittely ryhmästä
- Työsuunnitelma taiteellisesta työskentelystä vierailun aikana, ehdotus taiteilijatapaamisesta sekä toivottu ajanjakso välillä 22.6.–31.7.2015.

Hakijat valitsee Esitystaiteen keskuksen residenssijury. Valinnasta ilmoitetaan valituille taiteilijoille / työryhmille 30.4.2015 mennessä.

Lisätietoja:
jenny.nordlund(at)eskus.fi / 045 874 0470
www.eskus.fi


Competition: Live Works Performance Act Award | deadline 12 May 2015


Artists and professionals from any geographic location can enter the competition, as individuals or in groups, with a single project. The competition only accepts unpublished or long-term projects that need to be developed and/or concluded, for which participation would represent a continuing or final chapter.

The nine projects selected by LIVE WORKS will be invited to participate in a production residency at Centrale Fies from 1st to the 10th July 2015, during which the will be awarded a budget of € 800,00 to produce their performance. The production of the performance projects during the residency will be supported by diverse types of curatorship, from theoretical to technical development. During the residency phase, Centrale Fies will provide a technician and a production manager to assist the artists as they develop the selected projects.

The residency phase is an essential part of the development of the competition and the selected projects.

In the event that the residency cannot be carried out in the period indicated in the competition announcement, it is possible to organize alternative forms of residency.

The proposal for an alternative residency must be justified by the typology and characteristics of the projects presented.

Deadline 12 May 2015

Find all the detail online.


TYÖPAIKKOJA


IETM is looking for a Project Manager


The Secretariat of one of Europe’s largest cultural networks is looking for a Project Manager willing to put all of his/her expertise and creative thoughts into practice in order to serve the network and its 450+ members and help to strengthen the position of the contemporary performing arts.

Deadline for application: March 18, 2015

Read more
TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Ilmaisuverstas: Improkurssi 18.-19.4.2015, Helsinki | haku päättyy 4.4.

la-su 18.-19.4. klo 10-16

Ville Tiihonen on helsinkiläinen freelance-näyttelijä ja sarjakuvien piirustelija. Useiden kamera- ja teatteritöiden lomassa Tiihari on ollut improvisaatioteatteri Stella Polariksen osana vuodesta 2007. Viimeisin Tiihosen koulutustoimi on Putous-ohjelman improvisaatiovalmennus.

Kurssista:
Kurssilla keskitytään improvisoituun kohtaukseen - kuinka yksittäinen kohtaus rakentuu ja rakennetaan, mitkä ovat sen peruselementit, miksi kohtaus toimii tai ei. Aluksi kerrataan lyhyesti improvisaationäyttelemisen perusteita, mistä päädytään kahden ja useamman henkilön kohtauksiin. Tavoitteena on myös lykkiä spontaanin ja läsnäolevan näyttelemisen alueelle, koska miksi ei?

Osallistumismaksu: 40 €
Paikka: Helsinki, Ilmaisukellari

Hakuaika päättyy su 5.4.2015

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Fyysisen teatterin kurssi – Kaikki liikkeessä! | toukokuu 2015, Helsinki


LA-SU 2.-3.5.2015 KLO 10-17
 sekä neljä arki-iltaa toukokuussa à 3 h 45 min
Tarkat ajankohdat ja teemat liitteessä (PDF).

Kurssilla keskitytään fyysisen teatterin perusperiaatteisiin käytännössä, pohjautuen erityisesti Jacques Lecoqin teatteripedagogiikkaan. Kurssin ohjaa teatteri- ja työpajaohjaaja Jenni Sainio. Ryhmässä liikutaan tekemällä kokeellisessa ja kannustavassa ilmapiirissä fyysisen teatterin perusharjoitteita sekä Sainion omassa työssään kehittämiä ja useaan otteeseen aiemmin opettamiaan harjoituksia. Työskentelyn fokuksessa on luovuus kehollisena, mielikuvituksellisena ja leikkimielisenä ilmiönä - liikkeen tarkkuutta ja artikulaatiota unohtamatta. Kurssin päätteeksi tehdään pienet loppudemot opittua ja havainnoitua soveltaen.

Kurssi on perusteellinen kokonaisuus suurenmoisen kehomme rikkaan ilmaisuvoiman käyttöön. Kaikille avoin, sopii niin vasta-alkajille kuin teatterin tai tanssin parissa jo liikkuneillekin. Kyky ja kiinnostus liikeilmaisuun ja ihmisyyteen riittää. Sopii myös hyvin eri taidealojen ammattilaisille.
Osallistujat saavat välineitä ja näkökulmaa yhtä lailla luovaan työhön kuin luovuuteen arjessakin, kurssityöskentelyn palautuessa toistuvasti luovuuden eri elementteihin ja niiden välisten suhteiden jäsentämiseen. Myös osallistujien toiveita kurssin sisällöstä voidaan mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon.

PAIKKA:
Esitystaiteen keskus
Suvilahti, Puhdistamo
Rakennus nro 6, 2.krs
Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

HINTA: 190 € /osallistuja

ILMOITTAUTUMINEN:
Ilmoittautuminen 24.4. mennessä. Peruutukset 24.4. maksutta, ilmoittautumisajan päätyttyä perimme peruutuksista 50 % osallistumismaksusta.

www.otavanopisto.fi


Griefbook Workshops | Spring 2015, Helsinki


Workshop laboratory explores these questions on visceral level, in body and with the body. The will be 5 workshops held during 2015 led by same transcultural group of artists. Workshops are organized in co-operation with Cultural Centre Caisa in Helsinki and are open to all multi/trans/inter cultural artists. Participation is free of charge.

In the end of 2015 the outcome of the laboratory work will be presented to an audience. During 2016 the group will continue into creating a performance out of the work done in the workshop phase.

Workshops are led by Yuko Takeda, an actress born in Japan, trained in USA, living in Finland; Heidi Syrjäkari, an actress and theatre pedagogue living in Finland, working in Mozambique and Finland; Erich Weidle, a Brazilian actor trained in UK, with German, Greek and Finnish identity, living in Finland and Tuomas Laitinen, a director and live artist living in Finland working worldwide.

Timetable (PDF)

Registration & further information: info(a)kuriton.com


Master of Culture and Arts – Entrepreneurship in the Arts 2015-2016, Pietarsaari


In our increasingly global contemporary art world it can be a challenge to find your own way. The Master’s program Entrepreneurship in the Arts at Novia University of Applied Sciences, Finland, can become a bridge between your own unique artistic practice and the inter-national art world. The program consists of 60 ECTS credits and runs from September 2015 to May 2016. The degree title is Master of Culture and Arts.

The focus of the program is on creating the possibility for you to create the international network that is relevant for your work. The program has an international profile and will feature experts from various fields within the art world.

The Master´s program Entrepreneurship in the Arts consists of eight weeks of on-location studies, divided into six blocks.

Application period March 17 to April 9, 2015.

For more information: www.eitama.com
 


Copenhagen International School of Performing Arts CISPA - audition call

CISPA offers a professional 3 Year Acting Course, and furthermore a Foundation Course.The CISPA training confidently prepares students for an international acting career within all performative media (theatre, film, TV, internet, radio), and furthermore enabling them to develop cross-disciplinary projects at the highest standard.

Next audition dates: 21/3 & 25/4/2015

Further information and application form: www.cispa.dk

MUITA ILMOITUKSIA


Suunnitelmia Kiinaan? Päivityspyyntö 20.3.2015 mennessä


Helsinki Beijingin kaduilla 2016

Toukokuussa 2016 helsinkiläinen kulttuurielämä esittäytyy Xidanin aukiolla (Beijing, Kiina) kahden tai kolmen päivän ajan. Kokonaisuus suunnitellaan siten, että kuva elävästä ja omaperäisestä Helsingistä välittyy tavalla, joka on kiinnostava ja ymmärrettävä kiinalaisen kaupunkilaisen näkökulmasta.

Ohjelman suunnittelussa on mukana ovat helsinkiläisten taidelaitosten lisäksi kansalliset taiteen ja kulttuurin vientiorganisaatiot sekä asiantuntijoita Helsingin Juhlaviikkojen Erik Söderblomista Suomi-Kiina-seuran Veli Rosenbergiin.

Pyydämme päivittämään alustavat suunnitelmanne ja ajatuksenne suhteessa Beijingiin ja ylipäätään Kiinaan mielellään 20.3.2015 mennessä: jenni.peisa(a)hel.fi

 twitter.com/tinfotweets

teatteri_avustukset_2015

kaikki_liikkeessa_ohjelma

internationalclownschool

griefbook_programme

meeting_point_kokkola

warlikowski_bio

tiedote_viimeinenkukka