07.03.2013

TINFO-tiedote 9 / 7.3.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MADONLUKUJA, PUDOTUSPELIÄ, SOPIMISTA

Tulevaisuusseminaari 8:ssa puhuttiin valtionrahoituksesta ja hankkeista.  Saatiin kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen vasta toimintansa aloittaneesta Taiteen edistämiskeskuksesta kertomaan, missä mennään. Ja tarpeen olikin tieto erilaisista hankerahoituksista. Toivottavasti saamme tulevaisuudessa yksityiskohtaisemmat ohjeistukset esimerkiksi overhead-kustannusten osalta.

Raakaa todellisuusterapiaa. Pudotuspeliä? Hankkeistusta?  Osaamisen kehittämistä?  Luovaa tuhoa? Barrikadeille? Vielä kestää aikansa ennen kuin nähdään, mitkä mahdollisuudet Taiteen edistämiskeskuksella on toimia asiantuntijakäsikassarana, taiteen ja kulttuurin asiantuntijana puolustamassa uhanalaista kulttuuria, taidetta ja ennen kaikkea taiteilijoita.

Tomi Purovaara ehdotteli yhteiskuntasopimusta. Valo-työryhmän valmistelemassa suomalaisen teatterin kehittämisohjelmassa ehkä yritetään tavoitella juuri jotain tämänkaltaista. Hyvälle ei ole objektiivista mittaria. Tällaisessa kehittämisohjelmassa kenttä oman asiantuntemuksensa pohjalta kertoo, mitä se pitää hyvänä ja tavoittelemisen arvoisena. Arvo on yhteisessä sopimisprosessissa. Kun vielä saisi toisenkin sopimusosapuolen (julkiset rahoittajat) mukaan. Emme kai me sentään ole vielä markkina-anarkismissa.


MIKÄ TEATTERIA AUTTAA?

Budjettialijäämä, kestävyysvaje, veikkausvoittovarojen menopaine (näin sitä kutsutaan). 25 miljoonaa on revittävä nykyisiltä edunsaajilta. Eikä tässä auta veikkausvoittovarojen pieni kasvukaan.  Leikkausprosentti näyttää matemaattisesti 20 %, mutta jos veikkausvoittovarojen rahastojen purussa onnistutaan, jos valtionvarainministeriön isoherrat ja -rouvat tähän suostuvat, niin ehkä selvittäisiin jotenkuten – jossain 4% ja 20 %:n kieppeillä siis liikutaan.

Kuka tässä joutuu säästötalkoiden kärkiryhmään? Kulttuuriministeri on jo nyt todennut, että juustohöyläilyksi ei mene vaan että sitten ministeri tekee taide- ja kulttuuripoliittisia päätöksiä.

Kehysriihessä siis linjataan loppuvaalikauden menot. Toivoa nyt vain sopii, ettei tässä ruveta liikaa paukuttelemaan kiristelyhenkseleitä. Siitä se lama helpoimmin syntyisi. Ajattelemattominta ja lyhytnäköisintä on pistää kulttuurialan ihmisiä kilometritehtaalle – lomautetuiksi ja työttömiksi. Mitä muuta työvoimavaltainen ala voi tehdä kuin vähentää väkeä. Senkin laskun maksavat sitten valtio ja kunnat.  

Minkälainen on kentän luottamus valtiopäättäjien haluun turvata taiteen ja kulttuurin rahoitus. Minkälaisin asein VM:iön virkamiehiä vastaan voi taistella? Voisiko VM:iötä pehmittää jollain rakennepoliittisella kannanotolla, tai ehkä sellainen on jo ministeriön virkamiesten pöydällä, siis lista toimenpiteistä, jotka koskisivat teatterin ja yleisemminkin taiteen kenttää.

Ihan hyvä on pitää mielessä myös se, mitä Suomen Teatterit ry on pähkinänkuoressa listannut kulttuuria kuntapäättäjille eli mitä jokaisen valtuutetun ja virkamiehen on hyvä tietää teatterin ja kultuurin merkityksestä.


JOTAIN ILOA

Ilahduttavaa, että kulttuuriministeri haluaa tukea taiteilijoiden mahdollisuuksia taiteelliseen työskentelyyn. Taiteilijoiden työllistämishankkeisiin on luvassa 975 000 euron summa kehittämishankkeisiin, joilla parannetaan taiteilijoiden työllisyyttä. Toivon mukaan jo ensi viikolla on luvassa lisätietoa. Tarkkaillaan opetus- ja kulttuuriministeriön avustussivustoja.

 
TURHA ON TOIVOA YRITYKSIÄ TUKIJAKSI

Tähän veikkausvoittovarojen mahdottomaan yhtälöön saattaa joku erehtyä tarjoamaan avuksi yksityistä rahoitusta ja lisääntyvää yritysyhteistyötä. Taiteen keskustoimikunnan selvityksessä Yritysten tuki taiteille 2008 ja tuen muutokset 1999-2008 tutkija Pekka Oeschin mukaan elinkeinoelämän tuki taiteelle vähentyi noin kolmanneksella kyseisenä kymmenvuotiskautena ja on yhä keskittyneempää. Turha haikailla 1980- ja 1990-lukujen sponsorointiaikoihin.  Vastikkeetonta rahaa ei ole tarjolla. Ei ole kestävää kulttuuripolitiikkaa sellainen ratkaisu, jossa toimijat joutuvat yhä enemmän tuotteistamaan palvelunsa räätälöintinä yritysasiakkaille. Eivät yritykset varsinaisesti tue taidetta, ne valitsevat tukensa kohteet oman liiketoimintansa pohjalta.


SPONSORIBAROMETRI

Eikä Mainostajien liiton sponsoribarometrikään lupaa valoisia näkymiä. Kiinnostavimpia kohteita sponsoroijille olivat urheilusta miesten jääkiekon maajoukkue, Kaisa Mäkäräinen, Kimi Räikkönen ja miesten jalkapallon maajoukkue. Taiteessa yrityksiä kiinnostavat Guggenheim, Ateneum ja Kiasma. Viihdekohteista Porin Jazz on ykkönen. Yhteiskunnallisista kohteista mainitaan Itämeri, lapset yleensä sekä SPR. Kysely tehtiin keväällä 2012.


TUOTTAJABRUNSSEJA JA TUOTTAJAKALENTERI – ESIMERKKI HYVISTÄ KÄYTÄNNÖISTÄ

Tulevaisuusseminaarin jälkimainingeissa tuli seminaariin osallistuneelta Porin kulttuurijohtaja Jaana Simulalta terveisiä tuottajien ja läänintaiteilijan hienosta yhteistyöstä. Tuottajabrunssia ideoivat ja järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimitoimipiste, Porin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, Prizztech Oy ja Kallo Works.  Toiminta on tiivistänyt tuottajien yhteistyötä ja nyt jo lyhyenä aikana tuonut työmahdollisuuksia. Yksi konkreettinen työkalu on Kallo Worksin tuotepilotti.

Tuottajakalenteri, jota tuottajabrunssiverkosto on yhdessä kehittänyt   on jo nyt osoittanut voimansa. Tästä kaikesta on kiittäminen hyvää läänintaitelijaa Roosa Halmetta, hyvää sivutoimipisteen luottamuspoppoota, aktiivisia tuottajia jne.
 

NAISTENPÄIVÄ EI OLE TURHAKE

Kansainvälinen naistenpäivä ei ole turhake. Tämän vuoden naistenpäivän kansainvälinen teema on naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettaminen. Katso ja kuuntele Tommi Korpelaa, joka kertoo siitä, mitä naisille tapahtuu joka päivä maailmassa ja mitä voit tehdä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen katsauksesta saa tietoa siitä, mitä perheväkivalta Suomessa tarkoittaa.

Teatteri Avoimissa Ovissa Heini Tolan dramatisointi ja ohjaus Jotunin Huojuvasta talosta näyttää teatteriksi sen, mistä perheväkivallassa on kyse.  


NAISTEN EURO JA TEATTERI

Naisten päivän aattona on syytä katsastaa myös VOS-teattereiden palkkatilastoja. Ja huom! nyt on kyse naisten euroista VOS-teattereissa.  Naisnäyttelijöiden euro on 98 senttiä, ohjaajien 90 senttiä, mestareiden 93 senttiä, hallinnollisten johtajien/toimitusjohtajien 88 senttiä, teatterinjohtajien/taiteellisten johtajien 81 senttiä. Vertailun vuoksi: naisen euro on tasan sama kuin miehillä tai vähän yli mm. tanssijoilla, tanssija-koreografeilla, dramaturgeilla, skenografeilla, talousjohtajilla/talouspäälliköillä.  Tässä siis vain VOSien säännöllisen työajan kuukausipalkkojen tilastot. Muut palkkatilastot antavat luultavasti järkyttävämmän kuvan palkkauksellisesta epätasa-arvosta.


NAISTEN TEKSTIT JA ESITYKSET MAAILMALLA

Teatteri ja tekstit liikkuvat. Liikuttajina nyt upeat naisteatterintekijämme, näytelmäkirjailijamme (ja ohjaajamme) Sirkku Peltola, Milja Sarkola ja Gunilla Hemming.  Peltolan Lämminveristen ”kaunis ja ikimuistoinen telttaretki” sai hurmioituneen vastaanoton Nordic Coolissa. On mukavaa lukea esitystä ymmärtävää ja tulkitsevaa kritiikkiä. Pohjoinen maaginen anarkismi ja sen yhteiskuntakriittisyys puree.

Teatteri Takomon Milja Sarkolan Perheenjäsen on parhaillaan Riksteaternin Ruotsin-kiertueella.  Tässä Svenska Dagbladetin kriitikon Lars Ringin kirjoittama arvostelu.

”Milja Sarkola har skrivit en redovisning av ett dotterperspektiv som får andra offentliga barn–föräldrabråk att blekna. Pjäsen ”En familj” är ett tjut av frustration – ömsom maniskt, ibland hudlöst smärtsamt. En pappa som aldrig var där, som var mer öppen mot journalister än mot sina barn. En välklädd roll som kom förbi då och då eftersom han lämnat familjen för gott.”

”Mirja Sarkolas uppsättning handlar till stor del om vad konst är men också vad föräldraskap innebär och hur alla intima relationer och oförlösta behov ständigt formar oss. ”En familj” är en stark text om en kravfylld, högst igenkännbar samtid.”

Gunilla Hemmingin Frau Höss esitettiin lukuteatterina Scandinavian Housessa ja keräsi ennätyssuuren katsojakunnan. 150 katsojaa lukuteatterissa, jossa jo 50 ihmistä voi pitää hyvänä saavutuksena ja keskustelemassa liki sata. AMNewYorkin bongaus osoittaa, että Hemmingin teksti jaetuista ihanteista, miesten rinnalla olosta ja vastuusta kiinnostaa. Kuka rouva Hedwig Höss? Auschwitz-Birkenaun päällikkö, SS-upseeri Rudolf Hössin puoliso.  Lainaan joitain rouva Hössin repliikkejä näytelmästä:

”En militär organisation är inte en plats för åsikter, privata åsikter. Det är en plats där man tar emot och ger oder. Order kommer uppifrån. Vad skulle hända om alla ifrågasatte sina order, I en military organization? Så jag förstår inte vad ni är ute efter?”  

Ja miten se olikaan. Rouva Hössille Auschwitz oli perheen maanpäällinen paratiisi: ”Vi har det alldeles utmärkt här, det är inte långt från ett paradis. Det är som paradiset! Den nya skolan är så ljus och luftig, barnen trivs och lärarna är förstklassiga.”

TINFON ILMOITUKSIA

Ilmoita Maailman Teatteripäivän 27.3. tapahtumastasi 13.3. mennessä

Maailman Teatteripäivää vietetään jälleen 27.3.2013. Ilmoita Maailman Teatteripäivään liittyvistä tapahtumistasi osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Lista tapahtumista julkaistaan TINFOn verkkosivuilla sekä TINFO-tiedotteessa. TINFO toimittaa tiedot kansainväliselle ITI-keskukselle, joka sijoittaa tiedot kartalle: www.world-theatre-day.org/celebration.html
Voit myös lähettää kartalle päivitettävät tiedot suoraan osoitteeseen: info(at)iti-worldwide.org

UUTISIA

Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssilta esitykset vankilaan, nuorisokotiin ja hoitolaitoksiin

Meille vai teille? on kuuden esityksen kokonaisuus, jossa nähdään keväällä 2012 käynnistyneen Teatterikorkekoulun yleisökontaktikurssin tuottamat monologit ja duetot. Maaliskuun 2013 aikana nähtävien yhteisesitysten jälkeen ne vierailevat eri hoitolaitoksissa.
Kurssilla tutkitaan miten esityksen yleisökontakti muuttuu erilaisissa esityspaikoissa. Sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköissä sekä vankiloissa esiintyminen asettaa esiintyjän kasvotusten oman taiteilijuutensa perusteiden ja lähtökohtien kanssa. Kurssilla on mukana opiskelijoita Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön, dramaturgian ja ohjauksen koulutusohjelmista.

Yleisökontaktikurssin esityksiä nähdään kevään 2013 aikana lähes 30 hoitolaitoksessa ja vankilassa. Kiertueen järjestämisestä vastaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.  Helsingin Diakonissalaitoksen lisäksi yhteistyökumppaneita ovat mm. Helsingin, Jokelan ja Keravan vankilat sekä Helsingin kaupungin vammaistyö.

Yleisökontaktikurssin vastaava opettaja on näyttelijä Jussi Lehtonen. Ohjaavina opettajina toimivat näyttelijäntyön professori Kati Outinen, dramaturgian lehtori Jusa Peltoniemi ja dramaturgi Taija Helminen.

ESITYKSET TEATTERIKORKEAKOULULLA, tila 531, Haapaniemenkatu 6
Meille vai teille? - Maailman vahvin, Rakkaalleni ja Yön kuningatar
Ensi-ilta pe 8.3.13 klo 19

Meille vai teille? - Ihminen tavattavissa, Somewhere - Jossain ja Putoava mies  
Ensi-ilta la 9.3.13 klo 19

Vapaa pääsy.
Lippuvaraukset Teatterikorkeakoulun esityksiin www.piletti.fi
Varattujen lippujen lunastus viimeistään puoli tuntia ennen esityksen alkua.

ESITYKSET HELSINGIN DIAKONISSALAITOKSELLA, HDL Munkkisaari ja Alppica
Meille vai teille? - Maailman vahvin, Somewhere - Jossain ja Yön kuningatar
Ma 11.3. klo 14 HDL Munkkisaari, Munkkisaarenkatu 16, 00150 Helsinki

Meille vai teille? - Ihminen tavattavissa, Putoava mies ja Rakkaalleni
Ti 12.3. klo 18 Alppica, HDL, Alppikatu 2 (sisäänkäynti Helsinginkatu 50, 00530 Helsinki)

Ennakkoilmoittautumiset HLD-toimipisteiden esityksiin sähköpostitse kirsti.rinta-panttila(at)hdl.fi  6.3.2013 mennessä.

Lisätietoja:
Teatterikorkeakoulu: Johanna Autio, p. 0400 792009, johanna.autio(at)teak.fi
Helsingin Diakonissalaitos: Kirsti Rinta-Panttila, p. 050 502 7613, kirsti.rinta-panttila(at)hdl.fi


Riksteaternin Teatteripäivillä (Teaterdagarna) 26.-27.4.2013 mukana suomalaisia

Teaterdagarna järjestetään Riksteaternissa, Ruotsissa 26.-27.4. 2013. Ohjelmistossa nähdään myös joukko suomalaisia. Taikateatteri 13 esittää Janne Raudaskosken The Outsiderin ja Tatu Tyni luennoi illuusiotekniikasta. Lisäksi Teatteripäivillä kuullaan katkelma Leea Klemolan näytelmästä Jessikan pentu (ruotiksi kääntänyt Anna Simberg).

Koko kaksipäiväisen tapahtuman ohjelman löydät täältä.
teaterdagarna(at)riksteatern.se


Tampereen Teatterin Veriveljet-musikaalissa englanninkielinen tekstitys


Tampereen Teatteri tarjoaa maaliskuun 7. päivästä alkaen kaikissa kevään Veriveljet-musikaalin esityksissä englanninkielisen tekstityksen. Musikaali on nyt loistava ohjelmanumero myös kaikille muuta kuin suomea puhuville.

Willy Russellin Veriveljet (Blood Brothers) on liikuttanut ja viihdyttänyt katsojia syyskuusta lähtien. Syntymänsä jälkeen toisistaan erotetuista veljeksistä kertovan koskettavan mutta myös hauskan musikaalin on ohjannut teatterinjohtaja Reino Bragge.

Äidin koskettavassa roolissa nähdään upeaääninen Rinna Paatso, kaksospoikina vierailevat Nätyn lahjakkaat näyttelijäopiskelijat Jussi-Pekka Parviainen ja Martti Manninen. Kertojina vuorottelevat Jussi Selo ja Sami Hintsanen.

Näytelmän muissa lukuisissa rooleissa nähdään Elina Rintala, Saara Lehtonen, Eeva Hakulinen, Ilpo Hakala, Matti Hakulinen, Risto Korhonen, Pete Koskinen ja Juulianna Auvinen.

Veriveljet-sivusto: www.veriveljet.fiHAKUJA

 

Taiteilijoiden verkostoitumistapahtuma Großes Treffen Berliinissä 20.4.

Yksipäiväisen tapahtuman aikana pohjoismaisilla taiteilijoilla on mahdollisuus esitellä portfolioitaan ja projektejaan suoraan berliiniläisille kuraattoreille ja luoda kontakteja Berliinin taidemaailmaan.

Tapahtuman osanottajamäärä on rajattu. Osallistujat valitsee raati, joka tekee päätöksensä ennakkoon lähetettyjen portfolioiden perusteella.

Hae tapahtumaan lähettämällä portfoliosi 20.3.2013 mennessä osoitteeseen grossestreffen(at)nordischebotschaften.org

Hakemuskaavake ja lisätiedot:  www.nordischebotschaften.org/grosses-treffen/index.php sekä www.facebook.com/events/124583001056431/


Save the dates:
Haku: 20.3.2013 mennessä
Tieto raadin valitsemista osallistujista: 3.4.2013 Großes Treffen | Stormöte | Suuri kokous | Stort møte | Listastefna | Stormøde: 20.4.2013

Tapahtuma  järjestetään Berliinin pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalo Felleshusissa.

Tilaisuus on maksuton. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskustannuksistaan.


KreaNord-haku käynnistyy 27. maaliskuuta

Pohjoismaiden Ministerineuvoston alainen KreaNord aloittaa apurahaohjelman, joka on suunnattu pohjoismaisille luovien elinkeinojen parissa työskenteleville toimijoille. Ensimmäinen hakukierros käynnistyy 27. maaliskuuta. Apurahan suuruus voi olla jopa miljoona Tanskan kruunua (134 000 EUR). Pohjoismainen kulttuuripiste ryhtyy hallinnoimaan ohjelmaa maaliskuusta 2013 alkaen.

Lue lisää


Watch&Talk residence 2013 in Fribourg, Switzerland - call for participation


The Festival Belluard Bollwerk International and the Migros Culture Percentage are inviting seven emerging artists to a 9-day watch & talk residence from June 28th until July 6th 2013. Seven artists from the fields of theatre, dance and performance who have at least three years professional experience will be selected and will have travel, accommodation and subsistance costs covered. Deadline: 12 May.

Read more


The experimental performance festival Dimanche Rouge in Tallinn: Call for work

The experimental performance festival Dimanche Rouge taking place from 17 to 20 October 2013 in Tallinn (Estonia) is looking for experimental art performances in all formats. Deadline for application: 1 May 2013.

For more information about the application please click here

For more information about the festival please click here


Sleeping Beauty Castle Residencies in Tallinn - Open call

Call for professional artist in the field of dance, theatre, visual arts and photography, media and music in Nordic-Baltic Countries.

The Sleeping Beauty Residency project space was created to offer a place for artists interested in the rhythm of time and movement in it. The residency at the Sleeping Beauty Castle provides various artists (and artistic groups) with a place for creative process as well as for the public showing of the results of their work process and the creative period. The public showings accompanied by discussions aim at bringing the Castle’s residents and their works closer to the audiences, and creating a dynamic art centre for creative explorations where the atmosphere and happenings welcome both the artist and its guests with a cosy environment.

Deadline: March 30th 2013

More information here.


Open call: ShaCoDa showcase in Shanghai on Oct 17-19, 2013

ShaCoDa is a truly unique three-day showcase, taking place 17.-19.10.2013 in Shanghai.
Artistic director Susanna Leinonen is looking for intriguing dance companies to present their work in Daning Theatre, Shanghai.

ShaCoDa is the first intercontinental collaboration satisfying growing demand for
contemporary dance in Asian market. Leinonen wants to create an interesting and
intimate platform where performers and presenters have a real chance for networking.

ShaCoDa provides accommodation and local transportation for the companies,
which are chosen to present their work in the showcase.
Companies are responsible for their own travel, freight and other costs.

Deadline for applications is March 31, 2013
Stay tuned…

For more information please contact:
info(at)shacoda.com | info(at)susannaleinonen.com

Daning Theatre | Susanna Leinonen Company

http://www.shacoda.com/

KOULUTUSTA

Suomen kulttuurirahaston kulttuurijournalismin mestarikurssi syksyllä 2013, hakuaika 22.3.2013 saakka

Suomen Kulttuurirahasto ryhtyy tukemaan kulttuurijournalismia uudenlaisella toimittajien täydennyskoulutuksella. Tavoitteena on pysäyttää se kehitys, että kulttuurista kirjoitetaan ja sitä käsitellään mediassa yhä vähemmän. Ensimmäinen koulutus järjestetään syksyllä 2013. Hakuaikaa on 22.3.2013 saakka.

Koulutus suunnataan lehtien ja sähköisten tiedotusvälineiden yleistoimittajille, jotka haluavat suuntautua kulttuuriin sekä kulttuuritoimittajille, jotka haluavat parantaa valmiuksiaan. Tavoitteena on, että koulutus tuottaa uusia oivalluksia sekä kokeneille että aloitteleville toimittajille ja myös lisää toimittajien yleissivistystä ja tietämystä kulttuurin eri osa-alueista.

Kurssille valitaan 15–20 henkilöä, jotka saavat viiden kuukauden ajaksi yhteensä 10 000 euron verottoman apurahan elinkustannusten kattamiseen.

Kurssista tarkemmat tiedot ja hakulomake löytyy Suomen Kulttuurirahaston verkkosivuilta.

Lisätietoja:
Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava, antti.arjava(at)skr.fi
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast, annakaisa.tavast(at)skr.fi


Viestintäsuunnitelman rakentaminen ja mediasuhteet – Mikä synnyttää ilmiön? 4.-5.4.2013 Jyväskylässä

Aika: 4.-5.4.2013
Paikka: Jyväskylän kaupunginteatteri (Vapaudenkatu 36, Jyväskylä)
Ilmoittautumiset 28.3.2013 asti: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/8994/lomake.html

Koulutuksessa tarkastellaan viestintää osana taiteellista prosessia ja pohditaan, mikä
saa katsojan syttymään esitykselle niin, että hän ostaa lipun ja saa kaveritkin mukaan? Mikä tekee esityksestä yleisen puheenaiheen, ilmiön, joka leviää erilaisten viestintäverkostojen kautta laajalle yleisölle?

Ensimmäisenä päivänä keskitytään visuaaliseen materiaaliin. Osallistujat saavat palautetta oman markkinointimateriaalin pohjalta sekä eväitä uudistumiseen. Toisena päivänä opitaan hyödyntämään sosiaalisia mediaverkostoja tavoitteellisesti.

TO 4.4 VAIKUTTAVA TEATTERIKUVA
11.00 – 11.15 Tervetuloa! Teatterinjohtaja Kari Arffman (Jyväskylän Kt)
11.15 – 12.00 Shrek -ilmiön lokalisointi. Markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi ja
graafikko Marjo Vihavainen (Jyväskylän Kt)
12.00 – 13.00 Teatterin mainoskuva – valokuvaajan näkökulmia. Valokuvaaja
Harri Hinkka
13.00 – 14.00 Lounas
14.00 – 16.45 Vaikuttava teatterikuva ja kuinka se tehdään? Alustus, esimerkkejä
sekä ryhmätyöskentelyä. Yliopisto-opettaja, valokuvaaja Laura Vuoma (TaY)

Harri Hinkka on palkittu valokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti yhtyeiden ja artistien kuvaajana, mutta hän on tehnyt paljon myös teattereiden mainoskuvia.
Laura Vuoma on Tampereen yliopiston Kuvajournalismin linjan opettaja, freelancer-valokuvaaja ja kuvatoimittaja.

PE 5.4 SOME VOI SYNNYTTÄÄ ILMIÖN
9.00 – 15.30 Sosiaalinen media on Tekijöiden – Millä eväillä organisaation
tavoitteellinen toiminta onnistuu somessa? Sosiaalisen median asiantuntija
Hanna Takala (Zento Oy)

Zento Oy on verkkoläsnäolon asiantuntijayritys, jonka asiakkaita ovat mm. Yleisradio, Helsingin
kaupunki, Tampereen kaupunki, Aalto-yliopisto ja Palace Kämp.

Ennakkotehtävät:
1. Mieti oman organisaatiosi viestintä- ja markkinointistrategioiden kautta seuraavia
asioita:
- keitä sosiaalisella medialla on tarkoitus tavoitella
- mitä toimintaa näiltä kohderyhmiltä odotetaan
2. Ota koulutukseen mukaasi oman teatterisi markkinointimateriaalia ja/tai
mainoskuvia. Materiaaleja käsitellään ensimmäisen päivän ryhmätöissä. (Huom!
Koulutustilassa ei toimi langaton verkko.)
Koulutus on maksuton.

Lisätietoja liitteestä ja:
Noora Honkanen
projektiassistentti
TEKIJÄ – Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater – hanke
+358 50 4136 859
noora.honkanen(at)uta.fi


Call for Performing Arts Workshop April 1-4, Skopje, Macedonia


"Creating and Making Theatre at the Intersections"

Mentor: Dr. Naum Panovski, Poiesis Theatre Project, New York
Date: 01.04-04.04.2013, starting from 12h
Place: Conference hall, University Euro Balkan, Skopje
Target group: Young performing art practitioners (theatre directors, actors/actresses, play writers), performing arts / humanities students

Workshop fees:
-    International participants: 100 EUR (without accommodation, travel costs)
-    International participants / University`s partner institutions, networks (Bilateral, Erasmus, International Theatre Institute, COST, CEEPUS): 70 EUR (without accommodation, travel costs)
-    Local participants: 1500 den (without accommodation, travel costs)
(Workshop fees should be paid at the arrival in Skopje, just before the beginning of the workshop. Workshop fees will cover workshop materials, workshop certificate, ECTS, refreshments).  

ECTS: 4 ECTS for performing art / humanities students 
DEADLINE FOR APPLYING: 25.03.2013 (Please send your CV and contact info)

Contact person/ Coordinator:
Dr. Ivanka Apostolova (President of ITI Macedonian Centre / Head of Dep.of Cultural Studies)
Gsm. +389 75 288 143  
Email. ivankaapostolova(at)gmail.com, apostolovaivanka(at)gmail.com

ORGANIZERS: ITI Macedonian Centre, University Euro Balkan, Skopje, Macedonia

Read more

TYÖPAIKKOJA

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opetusteatteriin haetaan tuottajaa

Tuottajan tehtävänä on koordinoida ja tuottaa opetukseen ja tutkimukseen liittyviä esittävän taiteen produktioita ja esitysvierailuja sekä vastata erilaisten ohjelmallisten tapahtumien toteutuksesta. Tuottaja vastaa produktion suunnitelmallisesta etenemisestä, esitysluvista, tekijänoikeusasioista, työsopimuksista, budjetista ja muista produktiokohtaisesti vaihtelevista tehtävistä. Hän työskentelee opetusteatterissa osana esitystuotantoryhmää.

Tuottajan tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa alan koulutusta, kokemusta teatteri- tai tanssiesitysten tuottamisesta sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Työssään tuottaja voi käyttää molempien kotimaisten kielten lisäksi englantia. Työvälineinä ovat toimisto-ohjelmien lisäksi erilaiset sähköiset talous- ja tilahallinnan järjestelmät. Korkeakouluympäristön tuntemus luetaan eduksi.

Tehtävä täytetään 1.8.2013 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilöstön vaativuuskehikon tasoon 7, jolloin palkka on n. 2 250 - 2 900 €/kk riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta.
Tiedustelut:

Opetusteatteri
Teatterikorkeakoulu
Haapaniemenkatu 6
PL 20
00097 Taideyliopisto
http://www.teak.fi/opetusteatteri
Tuottaja Sanna Suonsyrjä
p. 0400-792 175 , sanna.suonsyrja(at)teak.fi

Hakemukset:
Teatterikorkeakoululle osoitetut hakemukset, joihin on liitetty ansioluettelo tulee toimittaa Teatterikorkeakoulun kirjaamoon yhtenä tiedostona osoitteella: kirjaamo(at)teak.fi 13.3.2013 mennessä.


NOMADI-tuotanto hakee tuottajaa

Nomadi-tuotanto on vuonna 1996 perustettu nykytanssin tuotantokokoonpano, joka hallinnoi Alpo Aaltokoski Companyn ja Arja Raatikainen & Co:n taiteellista toimintaa.

Etsimme itsenäisen työotteen omaavaa, yhteistyökykyistä tuottajaa. Työnkuva sisältää esittävän taiteen organisaation toimintaan liittyviä tuotanto- ja hallintotehtäviä.

Tarjoamme
- monipuolisen tehtäväkentän
- dynaamisen toimintaympäristön
- luovan ja mielenkiintoisen työyhteisön
- mahdollisuuden työskennellä nykytanssin kärkijoukoissa

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää
- kulttuurihallinnon ja taiteen kentän tuntemusta
- soveltuvaa koulutusta/ kokemusta tuotannollis-hallinnollisista tehtävistä
- taloushallinnon osaamista
- organisointikykyä ja tilannetajua
- hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja

Kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä ja projektien hallinnasta on eduksi.

Vakinainen työsuhde alkaa 2.4.2013 tai sopimuksen mukaan. Tehtävä edellyttää matkustusvalmiutta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, cv:si ja palkkatoiveesi 15.3.2013 mennessä osoitteeseen haku(at)nomadi.fi.

Lisätietoja tehtävästä antaa:
pe 8.3. klo 11-15 tuottaja Janne Ikäheimo, p. 044 323 3509
ke 13.3. klo 15.30-17.30 koreografi Alpo Aaltokoski, p. 050 596 7917


Visuaalisen taiteen keskus Frame hakee tiedottajaa

Visuaalisen taiteen keskuksen Framen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen visuaalisen taiteen asemaa sekä edistää kansainvälistä yhteistyötä taiteilijoiden ja taideinstituutioiden välillä. Frame-säätiö tukee visuaalisen taiteen vientiä ja taiteilijoiden kansainvälistymistä sekä myöntää apurahoja. Frame toimii myös visuaalisen taiteen tiedotuskeskuksena.

Haemme tiedottajaa vakituiseen, kokopäiväiseen työsuhteeseen kehittämään ja toteuttamaan säätiön ulkoista ja sisäistä viestintää yhdessä viestintäpäällikön kanssa. Työtehtäviin kuuluvat muun muassa tiedotuskeskustoiminta, kansainväliset projektit, verkkopalvelun kehittäminen ja sisällöntuotanto sekä sosiaalisen median hyödyntäminen.

Edellytämme viestinnän tai vastaavan alan korkeakoulututkintoa sekä työkokemusta viestinnän tehtävistä. Tehtävässä tarvitaan erinomaista suomen ja englannin kielen taitoa. Arvostamme visuaalisen alan tuntemusta sekä työ- tai opiskelutaustaa ulkomailla.

Olet tavoitteellinen ja hyvä organisoimaan asioita sekä pystyt viemään projekteja ja kehityshankkeita alusta loppuun. Sinulla on erinomaiset vuorovaikutustaidot. Olet aloitteellinen, etsit uusia viestinnän tekemisen tapoja ja seuraat aktiivisesti viestinnän alan kehitystä.

Frame tarjoaa ainutlaatuisen näköalapaikan visuaalisen taiteen alalla, kansainvälisiä tehtäviä ja luovan työympäristön Kaapelitehtaalla.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, cv:si ja palkkatoiveesi sunnuntaihin 17.3.2013 mennessä osoitteeseen info(at)frame-finland.fi.

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Heljä Franssila, Visuaalisen taiteen keskus Frame, 044 728 9908, helja.franssila(at)frame-finland.fi
Puhelintiedustelut keskiviikkona 13.3. kello 9–12.


FILI hakee tuottajaa Frankfurt 2014 -hankkeen järjestelyihin


FILI on Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio, joka tukee kirjallisuuden kääntämistä ja julkaisemista muille kielille ja edistää kotimaisen kirjallisuuden tuntemusta ulkomailla.

Suomi on vuonna 2014 teemamaa Frankfurtin kirjamessuilla, jotka ovat maailman tärkein vuosittainen kustannus- ja media-alan kohtaamispaikka.

Etsimme kansainvälisten yhteistyöhankkeiden osaajaa, jolta odotamme kykyä hallita samanaikaisesti useita asioita. Tuottaja luonnollisesti myös ymmärtää ison hankkeen kaupallisen tavoitteellisuuden ja osaa pitää budjetin tiukassa hallinnassa.

Tehtävässä menestyy kykynsä isoissa hankkeissa jo näyttänyt verkostoituja, joka osaa kantaa vastuuta yksin ja yhdessä muiden kanssa.

Tuottajan tehtävä on Frankfurt-projektin mukaan määräaikainen, 1.4.2013–31.3.2015.

Lähetä hakemuksesi palkkatoivomuksineen pikimmiten sähköpostitse osoitteeseen sks(at)finlit.fi. Kirjoita viestin aihekenttään otsikoksi Frankfurt-tuottaja.

Lisätietoja tehtävästä antaa FILIn johtaja Iris Schwanck 7.3.2013 klo 15–15.30 ja 12.3.2013 klo 9–10, puh. 0201 131 290.


Arja Tiili & Co / Intomieliset ry hakee tuottajaa


Intomieliset ry on vuonna 2007 rekisteröity yhdistys, joka hallinnoi esittävän taiteen ja tanssin ryhmä Arja Tiili & Co:n toimintaa.

Haemme itsenäistä, esittävän taiteen kentän tuntevaa ja energistä tuottajaa osa-aikaiseen työsuhteeseen.

Työ edellyttää:
-taideorganisaation hallinnon ja tuotannon osaamista
-organisointikykyä ja oma-aloitteisuutta
-viestintä ja tiedotustaitoja
-myynti- ja markkinointi osaamista
-kansainvälisten yhteistyöprojektien hallintaa
-kahden kotimaisen kielen ja englannin kielen osaamista

Tarjoamme:
-mahdollisuutta tehdä töitä mielenkiintoisten projektien ja taiteilijoiden parissa
-mahdollisuutta toteuttaa myös omia kehitys ideoita
-mahdollisuutta päästä rakentamaan ja kehittämään taideorganisaatiota laajemmaksi ja monipuolisemmaksi

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, CV ja palkkatoiveesi 22.3.2013 mennessä: arja(at)arjatiili.fi

Lisätietoja saa:
Arja Tiili  050-375 67 28 tai arja(at)arjatiili.fi

Arja Tiili & Co tuottaa laadukkaita, rohkeita, omalaatuisia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia ja työpajoja, joissa yhdistyy tanssin ja esitystaiteen eri tyylilajit. Ryhmää hallinnoi vuonna 2007 perustettu Intomieliset ry.


Koreografi Arja Tiili hakee neljää esiintyjää


Koreografi Arja Tiili hakee 4:jää tanssijaa / näyttelijää / esiintyjää seuraavaan teokseensa, jonka ensimmäinen harjoitusperiodi on syys-lokakuussa 2013 ja ensi-ilta vuonna 2014. Esiintyjiltä vaaditaan mm. kykyä improvisaatioon, laulutaitoa sekä mahdollisesti jonkin instrumentin hallintaa.  

Arja Tiili & Co tuottaa laadukkaita, rohkeita, omalaatuisia ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia ja työpajoja, joissa yhdistyy tanssin ja esitystaiteen eri tyylilajit. Ryhmää hallinnoi vuonna 2007 perustettu Intomieliset ry.

Uusi teos Günter Grassin Peltirumpu pohjalle 2013-14.

Arja Tiili & Co/ Intomieliset ry:n tuottama uusi esitys perustuu Günter Grassin ensimmäiseen romaaniin Peltirumpu (Die Blechtrommel). Se julkaistiin vuonna 1959 ja se on osa Danzig-trilogiaa. Peltirumpu kertoo Oskar Matzerathista, joka päätti lopettaa kasvamisen kolmivuotiaana vastalauseena aikuisten maailman tympeydelle ja tekopyhyydelle. Romaani kuvaa natsi-Saksaa maagisen realismin keinoin. Peltirumpu oli eräs ensimmäisiä saksalaisia romaaneja, jotka kuvasivat natsiaikaa tavallisten kansalaisten näkökulmasta, ja sitä on pidetty eräänä 1900-luvun jälkipuoliskon kirjallisuuden keskeisimmistä teoksista. Kirjalle on ominaista rikas mielikuvituksellisuus, joka hyödyntää historiaa, myyttejä ja fantasiaa sekä tummasävyinen satiirinen huumori.

Arja Tiili & Co käsittelee esityksessä mm. omaan kehoon kohdistuvaa vallankäyttöä ja miten se on suhteessa yhteiskuntaan, jossa elämme. Romaani on esitykselle pohjamateriaalia eli dramaturgialtaan esitys ei perustu lineaariseen tarinan kerrontaan tai roolitukseen.

Esityksen tyylilajina on tanssin, teatterin, performanssin ja musiikin risteytys. Esityskielinä on suomi, ruotsi ja englanti.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja kuvallinen CV viimeistään 2.4.2013 sähköpostiin arja(at)arjatiili.fi

Audition aika: Perjantai 12.4.2013 klo 10.30-14.00. Oma lämmittely 10.30-11.00 Studiossa.

Paikka: Zodiak-Uuden tanssin keskus, Studio C 4, 4 krs. Tallberginkatu 1 B/ 154, 00180 Helsinki.

Huom! Audition on ainoastaan ammattiesiintyjille tarkoitettu. Ei opiskelijoille.International Workshop Creating at the Intresections

koulutus_tekija_huhtikuu_jkyla