23.03.2016

TINFO-tiedote 11 / 23.3.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Kotoutuminen on oman paikan löytämistä

Rasisminvastaisen viikon aloitus Teatterikorkeakoulussa maanantaina antoi toivoa. Keskusteltiin kotouttamisesta, eroista ja yhteen sovittautumisesta, puhetta tulkattiin suomesta arabiaksi, arabiasta suomeksi. Näimme Forssassa asuvan, Irakista tulleen 28-vuotiaan turvapaikanhakijan ohjaaja Bakr Hassasin performanssin Made in Baghdad, jonka Hassan teki alun perin Forssan teatterissa. Tunnustuksen sai evitskogilainen kahdeksankymppinen nainen ennakkoluulottomasta ajattelustaan palkata itselleen irakilainen turvapaikanhakijamies avuksi.  

Toisaalla virpomiskommentit ja arkipäivän rasismi, jota uussuomalaiset tai Suomeen esimerkiksi adoption kautta tulleet lapset joutuvat kokemaan. Sitten Brysselin terrori-iskut ja somessa tulvehtinut rasistinen vihapuhe.

Alakulo, huoli. On vaikea keskittyä kirjoittamaan muusta. Isisin julma terrorismilogiikka iskee avoimuuteen. Belgia on epäonnistunut kotouttamisesta. Siirtolaisten työttömyys ja ulkopuolisuus periytyy toiseen, kolmanteen, jopa neljänteen sukupolveen. Koettu ulkopuolisuus ja syrjäytyminen luovat kasvualusta radikalisoitumiselle. Ihminen vailla tulevaisuutta on helppo rekrytoitava.

Cuporen entinen johtaja Pasi Saukkonen on tutkinut monikulttuurisuutta ja kirjoittanut paljon kotouttamisesta. Verkkosivuiltaan Saukkonen kiteyttää viisaasti: ”Itse ajattelen, että kotoutumisella/integraatiolla tarkoitetaan todellakin oman paikkansa löytämistä siinä yhteiskunnassa, jossa ihminen asuu, sellaisena kuin hän on. Tämän määritelmän hyvä puoli on siinä, että se kotoutuminen tarkoittaa kaikkia, niin maahanmuuttajia kuin tiettyyn yhteiskuntaan syntyneitäkin. Kotoutumisen haaste koskee kaikkia, eikä se ole aina kovin helppoa niin sanottuun kantaväestöön kuuluvillekaan.”

Ei erillisille instituutioille

Saukkonen on aiemmin kirjoittanut ns. normaalipalveluiden periaatteesta: maahanmuuttajapalveluiden ei tulisi keskittyä mihinkään yksittäiseen erilliseen instituutioon. Kaikkia tulisi universalismin etiikan mukaisesti kohdella yhdenmukaisesti samoin palveluin, ilman essentialistisista eroista muistuttavia instituutioita.

Cuporen tutkimuksessaan Saukkonen on todennut, ettei Pohjois-Euroopan kulttuuripolitiikassa ole tapahtunut valtavirtaistamista. Sen sijaan kulttuuripolitiikalla on luotu ”monikulttuurista leimaa tai identiteettiä kantavia kulttuuriorganisaatioita, erillisiä apurahoja ja arviointimenettelyä maahanmuuttajia, vähemmistöjä ja monikulttuurisuutta varten”.

Entä kulttuuripolitiikka? Teatteripolitiikka? Entä teatterit ja teatterintekijät? Kotouttaminen, yhdenvertainen osallistuminen ja voimaantuminen? On teatteri ilman rajoja, mahtuvatko sen piiriin myös uussuomalaiset? Kuuluuko teatteri kaikille?

Kielelliset ja kansalliset rajat pohjoismaisessa kirjallisuudessa

Millainen on ei-valtakielisten kirjailijoiden asema pohjoismaisissa kirjallisuusinstituutioissa? Kulttuuria kaikille -palvelun Outi Korhonen ja Rita Paqvalén ovat julkaisseet selvityksen Wandering words. Comparisons of the Position of Non-dominant Language Writers in Nordic Organizations. Millaisia ovat ei-valtakielellä kirjoittavien kynnykset, jotka estävät osallistumista? Esteitä sisältyy kaikkialle: kirjailijaliittojen jäsenyys, rahoitus, julkaiseminen, kääntäminen, näkyvyys ja vienti. Ratkaisut ovat erilaisia eri maissa. Motivaatiota kuitenkin löytyy ratkaista asioita. Selvitys tähdentää myös saamenkielisen kirjallisuuden asemaa ja muistuttaa, että Suomelle, Ruotsille ja Norjalle kuulu yhteisvastuu saamenkielisenkirjallisuuden edistämisestä.

Perustulon esiselvitys tulossa

Kela julkaisee maaliskuun lopussa asiantuntijatyöryhmän perustulokokeilun esiselvityksen. Siihen tulee sisältymään tietoa perustulosta, toteutetuista erilaisten perustulomallien kokeiluista ja niiden tuloksista. Tämän esiselvityksen tuloksena tullaan sitten laatimaan kuvaukset niistä malleista ja koeasetelmista, joita Suomen perustulokokeilussa tullaan käyttämään. Perustulokokeilun olisi tarkoitus alkaa vuonna 2017. Teatterin kenttää kiinnostaa tietenkin se, tunnistaako esiselvitys yleisen työn murroksen ja perinteisen palkkatyönormin ulkopuolella tehtävän työn, esimerkiksi taiteilijan taidetyön erityisluonteen. Perustulo ratkaisisi suuren osan itsensä työllistävien taiteilijoiden ongelmista. 

Perustuloseminaariin

Hyvä Kela! Kela järjestää seminaarin Perustulo globaalissa maailmassa 13.4. Sinne on tulossa Lontoon yliopiston professori Guy Standing, joka tunnetaan prekariaatin ja perustulon puolustajana. Seminaariin voi ilmoittautua tai sitä voi myös seurata verkosta.

BIENistä voi lukea Guy Standingin ajattelusta. Tässä yksi kiteytys.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Maailman teatteripäivää juhlitaan 27.3.

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1961 lähtien. Tänä vuonna juhlapäivä osuu pääsiäiseen. Perinteisen Maailman teatteripäivän julistuksen voi lukea lavalta tällä viikolla ennen esitystä tai jakaa Maailman teatteripäivän julistusta sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna julistuksen on kirjoittanut Anatoli Vasiljev.

Lue Maailman teatteripäivän julistus 2016 (suomeksi).

Julistukset saatavana myös ruotsiksi sekä pohjoissaameksi.

Muiden maiden käännöksiä voi katsoa ITI:n Maailman teatteripäivän teemasivuilta.

Videoita

Lisätietoa: www.tinfo.fi/fi/mtp2016


Harrastajateattereiden tilastotietoja vuodelta 2015 kerätään parhaillaan

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tilastoi suomalaisten ammattiteattereiden toimintaa ja julkaisee tiedot Teatteritilastot-nimisenä julkaisuna vuosittain. Harrastajateatteritilastot TINFO kokosi ensimmäisen kerran vuosien 2008-2010 toiminnasta. Seuraava kolmen peräkkäisen vuoden tilasto-otos toteutetaan vuosista 2014-2016. Vuoden 2014 harrastajateatteritilastot löytyvät täältä: www.tinfo.fi/documents/harrastajatilastot2014.pdf

Nyt keräämme tilastotiedot vuoden 2015 toiminnasta. Harrastajateatteritilastot julkaistaan Teatteritilastot 2015 -teoksessa, joka ilmestyy elokuussa 2016.

Tilastojen merkitys on suuri. Tietojen kokoamiseksi tilastointia varten pyydämme harrastajateattereilta tietoja.

Pyydämme täyttämään kaksi lomaketta, joista toinen koskee ohjelmistoja ja toinen taloutta.

Täyttämänne lomakkeet vastaanottaa TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi.

Löydät lomakkeet: www.tinfo.fi/fi/teatteritilastot

Kiitos yhteistyöstä!

www.tinfo.fi


TINFOn toimiston pääsiäisen aukioloajat

TINFOn toimisto on suljettu to 24.-ma 28.3.

Toivotamme kaikille oikein mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä!

 

UUTISIA

Ensimmäinen Suomen Assitej-palkinto Maija Baričille

Lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry myönsi ensimmäisen Suomen Assitej-palkinnon kansainvälisenä lastenteatteripäivänä 20.3.2016 elämäntyöstä Maija Baričille. Barič on 1970-luvulta lähtien ollut erittäin merkittävä lastenkulttuurin, musiikkikasvatuksen ja taidekasvatustyön uranuurtaja, joka on perustanut Nukketeatteri Sampon sekä toiminut teatterin taiteellisena johtajana, ohjaajana ja nukentekijänä vuoteen 2014 saakka. Maija Baričin vaikutus suomalaiseen lastenkulttuuriin, musiikkikasvatuksen ja taidekasvatustyöhön on ollut mittava.

Maija Barič (s. 1950) on valmistunut lastentarhanopettajaksi vuonna 1972. Hän opiskeli Prahan Teatteriakatemia DAMU:n nukketeatterilinjalla vuosina 1974-1977. Lähes 40-vuotisen uransa aikana hän on käsikirjoittanut, dramatisoinut ja ohjannut kymmeniä nukketeatteriesityksiä, joihin hän on myös tehnyt nukkeja ja lavastuksia. Vuonna 1977 hän perusti Suomeen Nukketeatteri Sampon yhdessä miehensä Bojan Baričin kanssa.

Nukketeatteri Sampo on tuottanut lukuisia Maija Baričin tekemiä kirjoja ja muuta välineistöä nukketeatterin ja musiikkikasvatuksen merkeissä. Ensimmäinen näistä nukketeatterikirjoista oli vuonna 1980 Mannerheimin Lastensuojeluliiton kustantama Nukke lapsen ystävänä. Maija Baričin ja Kristiina Louhen Nukketeatteria!-kirja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1997. Teos on käännetty kymmenelle eri kielelle.

Maija Baričin tekemät nuket ovat esiintyneet myös kirjojen ja äänitteiden kuvituksissa sekä 1970-luvun lopulta lähtien televisiossa ja tallenteissa teatterinäytösten lisäksi. Lapsikatsojia ovat ilahduttaneet TV1:n lastenohjelmista tutut Tohelo ja Torvelo sekä Duppaduulix ja monet muut hyvin tunnetut nukkehahmot esimerkiksi Joulukalenterista.

Monipuolinen kouluttaja ja teatterikasvattaja

Maija Barič on teatterityönsä ohella tehnyt mittavan työn kouluttajana, taidekasvattajana ja luennoitsijana eri oppilaitoksissa ja kursseilla ympäri Suomen. Hän on kouluttanut niin koti- kuin ulkomailla järjestetyillä kursseilla ja työpajoissa kymmeniä tuhansia aikuisia ja lapsia nukketeatterin ja taidekasvatuksen maailmaan. Pitkäjänteisissä taidekasvatushankkeissa, joita on suunnattu mm. päiväkodeille ja kasvattajille, tärkeimpänä yhteistyökumppanina on ollut Mannerheimin Lastensuojeluliitto..

Vuonna 1983 Maija Barič johti Teatterikorkeakoulussa järjestettyä kahdeksan kuukauden mittaista työllisyyskoulutusta, joka toi alalle useita uusia nukketeatterintekijöitä. Nukketeatteri Sampossa hän on kouluttanut lastenkulttuurin alalle kymmeniä näyttelijöitä, musiikki- ja taidekasvattajia – myös omat lapsensa, joihin lukeutuvat Nukketeatteri Sampon nykyinen johtaja Iivo Barič sekä omaa Maria Baric Companya pyörittävä Maria Barič.

lastenteatteri.fi


Taike: Näyttämötaiteelle tukea 3,3 miljoonaa euroa

Taiteen edistämiskeskus jakoi ammattiteattereiden toimintaan 2,9 miljoonaa euroa. Yksittäisiin produktioihin ja hankkeisiin sekä näytelmäkirjallisuuteen myönnettiin yhteensä 391 000 euroa. Määrärahat pysyivät edellisvuosien tasossa.

Taiteen edistämiskeskus jakoi rahoituslain ulkopuolisille ammattiteatteriryhmille toiminta-avustuksia yhteensä 2 914 000 euroa. Avustuksen sai 42 teatteria. Hakijoita oli 70. Uutena tuensaajana on helsinkiläinen Jalostamo Kollektiivi ry. Suurimmat avustuksen saajat ovat lahtelainen Teatteri Vanha Juko (210 000 euroa) sekä Helsingissä toimivat Universum (205 000 euroa) ja Klockriketeatern (191 000 euroa).

Näyttämötaiteen erityisavustuksia jaettiin kahdeksalle hakijalle yhteensä 64 000 euroa. Tukea myönnettiin pääosin teatteriesitysten valmistamiseen. Hakemuksia tuli 59.

Valtion esittävien taiteiden toimikunta jakoi näyttämötaiteen kohdeapurahoja yhteensä 327 000 euroa. Aiemmin erillisenä myönnettyä näytelmäkirjallisuuden kantaesitystukea jaettiin nyt ensimmäistä kertaa kohdeapurahana. Näyttämötaiteen kohdeapurahoista myönnettiin 54 hakijalle tukea näytelmäkirjallisuuden edistämiseen yhteensä 193 000 euroa. Kaiken kaikkiaan kohdeapurahan sai 93 taiteilijaa tai työryhmää. Hakijoita oli 258. Neljä apurahan saajaa eivät antaneet lupaa julkaista nimeään internetissä.

Katso kaikki avustusten ja apurahojen saajat

Esittävien taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Toimikunnan yhteydessä oleva näyttämötaiteen jaosto vertaisarvioi hakemuksia.

Lisätietoja:
Mari Karikoski, erityisasiantuntija
mari.karikoski(a)minedu.fi, p. 0295 330 706

www.taike.fi


Suomen Akatemian rahoituksesta lisävauhtia Taideyliopiston tutkimukselle

Suomen Akatemia on myöntänyt  852 000 euroa Taideyliopiston tutkimuksen vahvistamiseen. Suunnitteilla on muun muassa ResearchHub monialaista innovointia varten. Taideyliopiston painopisteitä ovat musiikin historian ja taidekasvatuksen tutkimus sekä taiteellinen tutkimus.

Taideyliopisto haki rahoitusta painopistealojensa tutkimuksen vahvistamiseen Suomen Akatemian yliopistojen profiloitumiseen suunnatussa rahoitushaussa.

Hakemukset arvioinut kansainvälinen paneeli piti erityisen hyvänä ajatusta painopistealojen yhteisestä tutkimusympäristöstä eli ResearchHubista ja korosti, että alojen keskinäinen monitieteinen kansainvälisen tason innovointi vaatii myös yhteistä fyysistä tilaa, ”tutkimuslaboratoriota”. Painopistealoista musiikin historia ja taidekasvatus ovat asemansa korkealle kansainväliselle tasolle jo vakiinnuttaneita, kun taas taiteellinen tutkimus on uudempi, nouseva ala.

- Vaikuttava tutkimus on yksi Taideyliopiston uuden strategian neljästä päätavoitteesta. Tavoitteena on rakentaa korkeatasoinen ja verkottunut tutkimusympäristö, toteaa rehtori Jari Perkiömäki.

Taideyliopistossa on laaja taidealojen koulutustarjonta ja uutta luova opetuksen ja tutkimuksen vuoropuhelu. Nämä tekevät Taideyliopistosta kansainvälisesti ainutlaatuisen yliopiston.

Taideyliopistossa tehdään monipuolisesti taiteen tutkimusta, taiteellista ja taidepedagogista tutkimusta sekä kehittämistyötä kuvataiteen, musiikin, teatterin sekä tanssin ja muiden esittävien taiteiden aloilla. 

Lisätiedot:
Katja Kiviharju, vastaava tutkimuspalvelupäällikkö, puh. 0400 792 014, katja.kiviharju(a)uniarts.fi

www.uniarts.fi


OKM: Kulttuurilehtiä tuetaan runsaalla miljoonalla eurolla

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 111 kulttuurilehdelle yli miljoona euroa. Määrärahan tavoitteena on kulttuurisen moninaisuuden, tiedonvälityksen monipuolisuuden ja moniarvoisuuden edistäminen yhteiskunnassa.

Tuesta 859 000 euroa myönnettiin painettujen tai verkkolehtien toimitus-, painatus-, julkaisu- ja kehittämiskustannuksiin. Levikin edistämiseen kohdennettiin 120 000 euroa ja kirjastoille kulttuurilehtien tilaamiseen 152 000 euroa. Tukea anoi kaikkiaan 169 hakijaa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

- Kulttuurilehdet ilmentävät yhteiskuntamme moninaisuutta ja rikkautta. Ne ovat olennainen osa moniäänistä kulttuurikenttäämme. On tärkeää, että näiden eri ryhmien ja alakulttuurien ääni tulee kuulluksi, toteaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Eniten tukea sai kulttuurilehtien kattojärjestö Kultti ry, joka sai 80 000 euroa levikin edistämiseen ja Iso Numero-katukulttuurilehden julkaisemiseen. Teatteri&Tanssi -lehdelle ja Ny tid -lehdelle myönnettiin 40 000 euroa, Voima -kustannuksen Voima- ja FIFI-verkkolehdelle yhteensä 50 000 euroa, Taide -lehdelle 25 000 ja filosofinen aikakauslehti Niin & näin -lehdelle 27 000 euroa. Verkkolehdistä suurimman tuen, 20 000 euroa, sai kiiltomato.net.

Uusina lehtinä tuen piiriin tulivat musliminuorille suunnattu Ana-lehti, Vailla vakinaista asuntoa ry:n Asukki-asunnottoman yksineläjän lehti, Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Kääntäjä – Översättaren -lehti, romanikulttuuriin keskittynyt Romano Boodos sekä Finlands Svenska Handikapförbundin julkaisema suomenruotsalainen sosiaalipoliittinen julkaisu SOS Aktuellt. Lisäksi avustuksen piiriin otettiin Suomen Queer-tutkimuksen seuran SQS-verkkolehti.

Avustusta myönnettiin ensimmäistä kertaa Rosebud Books Oy-kirjakauppaketjulle kulttuurilehtien levikin edistämiseen Helsingissä, Kuopiossa sekä mobiilisti kulttuuritapahtumissa ympäri Suomea.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kulttuurilehtitukea Suomessa ilmestyville kulttuurilehdille ja verkkojulkaisuille, jotka ylläpitävät kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai eri maailmankatsomuksista käytävää laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää avustuksista kuultuaan kulttuurilehtilautakuntaa.

Myönnetyt avustukset

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä (OKM), p. 0295 3 30222

www.minedu.fi


OKM: Tanssi, musiikki ja valokuvaus kiinnostaa koululaisia

Liki 120 000 koululaista kertoi kiinnostuksestaan taiteen, kulttuurin ja liikunnan harrastamiseen harrastetunneilla kouluissa. Tulosten mukaan peruskoululaisilla on paljon ja monialaista kiinnostusta taiteen ja liikunnan harrastamiseen. Enemmistö koululaisista toivoi lisää harrastetunteja ja mahdollisuuksia käyttää koulun tiloja ja välineitä omatoimiseen harrastamiseen. Kysely on osa hallitusohjelman kärkihanketta Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta.

Taiteen ja kulttuurin aloista kiinnostavimpia olivat tanssi (parkour, street-, showdance), musiikki (soittaminen, musiikkitekniikka, kuorolaulu) sekä valokuvaus. Liikuntalajeista koululaisia kiinnostivat eniten jää- ja lumilajit, uinti sekä palloilulajit.

Yli puolelle miljoonalle koululaiselle suunnattu kysely oli laajin tähän mennessä toteutettu valtakunnallinen kartoitus oppilaiden harrastamisesta. Kyselyyn vastasi 59 400 tyttöä ja 58 700 poikaa. Alakoululaisia on mukana 71 300 ja yläkoululaisia 46 800. Vastanneita oli yhteensä 118 160 koululaista 230 kunnasta.

- On aivan mahtavaa kuulla, miten monesta eri taiteen ja kulttuurin alasta tai liikuntalajista koululaiset ovat kiinnostuneita, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaanottaessaan kyselyn tulokset.

- Lasten ja nuorten toiveiden kuuleminen oli ensimmäinen toimenpide tässä kärkihankkeessa. Nyt, kun tulokset ovat tulleet, jaamme rahat näiden toiveiden perusteella. Taide- ja kulttuuritoimijat voivat hakea avustusta lapsia ja nuoria kiinnostavien harrastetuntien järjestämiseen kouluissa tai läheisissä kulttuuritiloissa.

Taiteessa ja kulttuurissa koululaisia kiinnostivat parkour, street, showdance ja muut tanssimuodot, musiikki, valokuvaus, elokuva ja animaatio, kuvataide, media- ja videotaide sekä kädentaidot. Tyttöjä kiinnosti erityisesti valokuvaus, tanssi, musiikki ja kuvataide. Poikia puolestaan parkour, elokuva ja animaatio, media- ja videotaide sekä kulttuuriperintö.

Omatoimista harrastamista kaivataan lisää

Oppilaat toivoivat lisää ohjattuja harrastetunteja koulupäivän jälkeen (58 %) ja oppituntien väliin (51 %). Oppilaista 63 % haluaisi käyttää koulujen tiloja ja välineitä kavereiden kanssa harrastamiseen myös ilman ohjaajaa. Oppilaiden vapaamuotoiset kommentit koskivat mm. hyvää tunnelmaa, mukavia ohjaajia ja tekemisen vapaaehtoisuutta harrastetunneilla.

Kyselyssä kysyttiin myös, mitä koululaiset harrastavat tai ovat harrastaneet kouluvuosien aikana. Suosituimpia harrastuksia koulussa tai koulun ulkopuolella ovat soittaminen, kuvataide, tanssi ja kädentaidot. Liikunnan puolella harrastetaan eniten palloilulajeja, jää- ja lumilajeja sekä uintia.

Kärkihankkeella lisätään lasten mahdollisuuksia harrastaa taidetta, kulttuuria ja liikuntaa

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeella parannetaan epätasaisesti jakautunutta taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saatavuutta taiteenalakohtaisesti maan eri osissa sekä edistetään lasten ja nuorten luovuutta.

Kärkihankkeiden toimenpiteillä monipuolistetaan lasten taiteen, kulttuurin ja liikunnan harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä ja lisätään varhaiskasvatusikäisten lasten taide- ja kulttuuriosallistumista.

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on kolmen vuoden aikana (2016-2018) käytettävissä lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihankkeeseen 7,7 miljoonaa euroa ja Tunti lisää liikuntaa -kärkihankkeeseen 21 miljoonaa euroa.

Jokainen kyselyyn vastannut koulu ja kunta saa tiedon oppilaiden kiinnostuksen kohteista. Kyselyn tulokset julkistetaan ministeriön verkkosivuilla ja välitetään myös taide- ja kulttuuritoimijoille, jotka voivat hakea koulukohtaisten tulosten pohjalta ministeriöltä kärkihankeavustusta harrastetuntien järjestämiseen kouluissa tai kouluja lähellä olevissa kulttuuritiloissa. Hakuaika on 18.3.-13.4.2016.

Koululaisten harrastekyselyn tuloksia

Avustushaku taiteen ja kulttuurin harrastetuntien järjestämiseen

Lisätietoja:
- erityisavustaja Matias Marttinen (opetus- ja kulttuuriministerin lehdistösuhteet), p. 044 269 3113
- neuvotteleva virkamies Iina Berden (taiteen ja kulttuurin kärkihanke, lastenkulttuuri), p. 0295 3 30069
- ylitarkastaja Tiina Kavilo (taiteen ja kulttuurin kärkihanke, taiteen perusopetus), p. 0295 3 30149
- ylitarkastaja Hannu Tolonen (liikunnan kärkihanke), p. 0295 3 30314

www.minedu.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


ApinaFest | 30.3.-3.4.2016, Helsinki

ApinaFest tarjoaa tanssiesityksiä niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa nähdään myös kokeilevaa improvisaatioon perustuvaa nykytanssia.

ApinaFestillä nähtävä ”Hei, isä, missä sä oot?” on tanssiesitys isien ja poikien, vanhempien ja lasten elämästä. Teoksen työryhmän nuorin on ollut 8-vuotias ja vanhin 80-vuotias, tanssi esitys syntyi työryhmän pohdinnoista kohtaamisesta sekä onnesta ja menestyksestä. Kinetic Orchestran tanssiteos ”Rohkeat” käsittelee perhettä, yhteisöllisyyttä, rakkautta ja rohkeutta. Rohkeissa nähdään myös supersankariakrobatiaan erikoistunut 6-vuotias Oiva Mandelin.

Katso lisää: www.apinatarha.fi/sivut/suomeksi/apinafest.php


Luovien alojen lakitieto-seminaari| 14.4.2016, Turku

Vuosittainen luovien alojen tekijänoikeus- ja sopimusasioihin pureutuva iltapäiväseminaari järjestetään torstaina 14. huhtikuuta klo 12-15 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku).

Tänä vuonna erityisinä teemoina ovat tekijänoikeusasiat verkossa ja sopimisen merkitys soveltavan taiteen toimintaympäristöissä. Näiden näkökulmien lisäksi esityksissä puhutaan myös yleisellä tasolla sopimus- ja tekijänoikeusasioista taiteen ja kulttuurin kentällä.

Mitä eri asioita on otettava huomioon sopimuksissa, kun työskennellään yhteisössä työsuhteessa, apurahalla tai vapaaehtoisena? Entä vakuuttamiseen ja vastuuseen liittyvät asiat? Mitä tarkoitetaan Creative Commons -lisensseillä? Tule kuulemaan ja esittämään omat kysymyksesi! Esityksien yhteyteen on varattu hyvin aikaa keskustelulle.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille taiteen ja luovien alojen toimijoille. Tilaisuuteen täytyy kuitenkin ilmoittautua ennakkoon 10.4. mennessä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.

OHJELMA

12:00 Tekijänoikeudet verkossa. Kirsi Salmela Licensing Manager, Kopiosto ry

13:15 kahvitauko (omakustanteinen alakerran kahvilassa)

13:30 Sopimisen merkitys soveltavan taiteen toimintaympäristössä. Mirkka Kivilehto lakimies, Teatteri- ja mediatyöntekijöidenliitto ry

14:45 Päivän päätös

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste, Humanistinen ammattikorkeakoulu sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun Hyvinvoinnin välitystoimisto –hanke.

Lisätiedot:
Miia Hyvönen miia.hyvonen(a)minedu.fi , 0295 303 909
Taiteen edistämiskeskus

www.taike.fi


Valssaamofest | 23.-30.4.2016, Helsinki

Tanssiteatteri Tsuumin uusi festivaali sulauttaa tanssi- ja musiikkiperinteitä Kaapelilla 23.-30.4.2016

Huhtikuun viimeisellä viikolla käynnistyy Kaapelitehtaan Valssaamossa Helsingissä uusi festivaali Valssaamofest, joka sulauttaa ja muokkaa eri kulttuurien tanssi- ja musiikkiperinteitä uudeksi esitystaiteeksi. Festivaalilla nähdään ensi-illassa Tuomas Juntusen Tanssiteatteri Tsuumille ohjaama Natasja – mene jumalan tähden sekä ensi kertaa Helsingissä esitettävä Tanssiteatteri Minimin Tarantata.

Näiden kuuden esityksen lisäksi viikon aikana käynnistyy Tanssiteatteri Tsuumin ja ruotsalaisen, klezmer- ja balkanmusiikkiin erikoistuneen Tummel-yhtyeen laumakäyttäytymistä tutkiva yhteispohjoismainen Herd Behavior -projekti. Työpajatyöskentelyn ensimmäisiä tuloksia tullaan näkemään vappuaattona 30.4. järjestettävässä koko perheen vapputapahtumassa, jossa Tummel esiintyy myös omalla keikallaan.

Valssaamofestissä perinteitä möyhentämässä mukana ovat myös Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opiskelijat sekä 10-vuotisjuhlavuottaan viettävä Perinnearkku ry.

FESTIVAALIPASSI MYYNNISSÄ MAALISKUUN AJAN!

Festivaalin kaikki esitykset on mahdollista nähdä festivaalipassilla, joka on myynnissä Tiketissä maaliskuun loppun asti vain 35 euron hintaan.

Tarkempaa tietoa tapahtumasisällöistä (PDF).


MUKAMAS 2016 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali | 9.-14.5.2016, Tampere

MUKAMAS 2016 - Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali järjestetään 9.-14.5.2016 Tampereella. Vuonna 1999 aloitettu festivaali pidetään kymmenennen kerran. Juhlaohjelmistossa nähdään kuuden päivän aikana lukuisia visuaalisia esityksiä lapsille ja aikuisille.

Kansainvälinen nukketeatterifestivaali esittelee nukketeatterin huippuosaajia ulkomailta sekä kotimaasta. Lapsille on mm. ranskalaisen Des Fourmis Dans La Lanternen yllättävä CLIC sekä slovenialaisen Lutkovno gledali¨če Ljubljanan viehättävä TURLUTUTU. Aikuisille norjalais-ranskalaisen Plexus Polairen pysäyttävä ASHES sekä israelilaisen Yael Rasoolyn paljon palkintoja voittanut PAPER CUT.

Koko ohjelmisto: www.teatterimukamas.fi/mukamas-festival

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset ja tulevat apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Lastenkulttuurin saatavuuden parantaminen | haku 13.4. mennessä

Avustuksen tarkoituksena on lisätä lasten mahdollisuuksia harrastaa taidetta ja kulttuuria koulupäivän yhteydessä. Avustusta voivat hakea lastenkulttuurikeskukset, kunnat, taidelaitokset, museot, kirjastot, perinneyhdistykset ja muut taide- ja kulttuuritoimijat, joilla on osaamista lasten kanssa työskentelystä.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet

Haku päättyy: 13.4.2016

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Iina Berden puh. 0295 3 30069, iina.berden(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Myrsky-projektituki ja teemarahoitus Sata vuotta nuoruutta| haku 20.4.2016 mennessä

Lasten ja nuorten säätiön Myrsky jakaa projektitukia paikallisille taideprojekteille, joissa nuoret tekevät taidetta yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Projektien tulee tavoittaa myös vaikeassa elämäntilanteessa olevia tai osallisuuden kokemuksen vahvistamista tarvitsevia nuoria. Projektitukien hakuaika on noin kaksi kertaa vuodessa ja niistä tiedotetaan Myrskyn verkkosivuilla.

Hakemukset käsittelee Myrskyn arviointiryhmä, johon kuuluu taiteen- ja nuorisoalan ammattilaisia. Päätökset tuettavista projekteista tekee Lasten ja nuorten säätiön hallitus. Haku tapahtuu sähköisessä järjestelmässä.

Kevään Myrsky-haun deadline on 20.4.2016. (Viimeisen päivän postileima riittää.)

Sata vuotta nuoruutta tuo nuoret ja ikäihmiset yhteisen taiteen tekemisen äärelle – teemahaku avoinna 20.4. asti  

Lasten ja nuorten säätiön Myrsky kannustaa nyt nuoria ja ikäihmisiä yhteisen taiteen tekemisen äärelle. Sata vuotta nuoruutta -teemarahoitus on osa Suomi 100 -juhlavuoden toimintaa, ja projekteissa tuotetut esitykset ja näyttelyt näkyvät juhlavuoden aikana joka puolella Suomea. Mukana ovat kaikki taiteenalat teatterista ja kuunnelmista sirkukseen ja elokuvaan. Hakemukset Myrsky-hakuun ja Sata vuotta nuoruutta -teemahakuun tulee jättää 20. huhtikuuta mennessä.

Linkkejä:

www.nuori.fi/toiminta/myrsky/

www.nuori.fi/toiminta/myrsky/haku/

Sata vuotta nuoruutta: www.nuori.fi/2016/03/21/tiedote-2/


Grants for professional performers: Art Oasis 2016 | 25 May – 1 Jun 2016, Italy

Partial grants announced:
for professional dancers, choreographers, actors of dance, physical theatre, drama, musical theatre, contemporary circus artists, movement directors, physical theatre directors and multidisciplinary artists.

The grant covers room and 3 meals per day during international performing arts residency in Tuscany, Italy.

Arts Oasis dates: May 25 - June 1, 2016

Arts Oasis is the annual program is based at the territory of the 12th century Monastery, the famous place of seclusion of Dante Alighieri.

The program is inviting performing arts practitioners from all over the world, passionate and inspired by movement, dance, physical theater, interested in contemporary methods of performance practice and seeking new professional contacts and collaboration.

For grant conditions & application guidelines, please visit: https://twitter.com/iugte_art


International Fund for the Promotion of Culture | deadline 31 May 2016

Are you an artist or creator? An NGO or a non-profit private body or a public body, whose activities contribute to the promotion of culture and artistic creation? If your project is compliant with the criteria indicated in the Operational Guidelines of the International Fund for the Promotion of Culture (IFPC), you can submit your project application and be considered in order to benefit from the financial support of the Fund.

Priority is given to young artists and creators aged 18 to 30 years old.

Deadline: 31 May

Find all details online

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Avoin teoshaku Kehään käynnissä | haku 24.4.2016 mennessä

Kutsumme sinut tuomaan teoksesi Kehään. Kehä on monitaiteellinen festivaali kahdelle, johon kaikkien taiteenalojen teokset ovat tervetulleita. Kehää vietetään seuraavan kerran 4.-6.8.2016 Oulun alueella. Mukaan haettavat teokset toteutetaan yhdelle kokijalle kerrallaan. Festivaalilla teokset antavat rajat, joiden suojaamina sekä taiteilija että hänen vieraansa voivat kohdata toisensa paljaammin, toisin ja kenties merkityksellisemmin kuin arjen keskellä onnistuu. Kehä järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2015.

Haku päättyy 24.4. mennessä ja ilmoitamme valituksi tulleille toukokuun puolivälissä. Lähetä teosehdotuksesi osoitteeseen kehafestivaali(a)gmail.com.

Lisätiedot:
Tuottaja Niina Jortikka, niina.jortikka(a)gmail.com
Taiteelliset johtajat Timo Harju, timo.juhani.harju(a)gmail.com ja Henna Hanhineva henna.hanhineva(a)gmail.com

Tarkemmat hakuohjeet Facebookissa: www.facebook.com/KehaFestivaali


Luova Eurooppa -yhteishankkeeseen partnerihaku Ranskasta

TransAtlanrique Cie is looking for partners for a project focusing on theater - performance arts (acting, dancing, singing, juggling, magic, etc.) - digital media - live broadcast

Information about the project and the contact details in the attached document (PDF).

Contact:
Martha Gutiérrez
Creative Europe Desk France
132, rue de Faubourg St-denis
75010 Paris
Tél : 01 53 40 95 14
Courriel: martha.gutierrez(a)relais-culture-europe.org

 

KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteiden koulutustarjontaa myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Jyväskylän yliopisto: Kulttuuripolitiikan maisteriohjelma | haku 6.4. mennessä

Haku Jyväskylän yliopiston suomenkieliseen Kulttuuripolitiikan maisteriohjelmaan on käynnistynyt. Lisätietoja maisteriohjelmasta sekä hakuohjeet löytyvät Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta:
www.jyu.fi/ytk/laitokset/yfi/oppiaineet/kup/opiskelijavalinta


Bern University of Arts:  MA CAP | Application deadline 18 of April 2016

MASTER OF ARTS IN CONTEMPORARY ARTS PRACTICE The Master of Arts in Contemporary Arts Practice (MA CAP) is a multidisciplinary program for artists from the visual arts, the performance art, music and media art and literature. The focus is on the student’s approach and choice of emphases. We support individual as well as collaborative projects and encourage exchanges among students and teaching staff across different fields of art.

The comprehensive studies program aims at fostering an independent artistic outlook within a framework of collective working interrelationships. It sharpens individual artistic practices through direct engagement with other artistic strategies. A knowledge of current discourses in other art forms causes the own view to change.

Specialisations

We offer four options for specialisation:

  • Fine Arts
  • Music and Media Art
  • Literary Writing
  • Performance Art

Read more

Teaching Staff

Submission deadline: 18th of April 2016

Please note: online application only!

Documentation / portfolio submission deadline: 18th of April 2016 (date of postage)

More information:
Bern University of the Arts
MA Contemporary Arts Practice
Iris Frauchiger / Sandra Lemp
Schwabstrasse 10
CH-3018 Bern
T +41 31 848 49 06
E-Mail: cap(a)hkb.bfh.ch

www.hkb.bfh.ch/en/studies/master/macap

Facebook: www.facebook.com/MasterofArtsinContemporaryArtsPraciceBerne

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Yuval Pick / Con rillieux-la-Pape (Ranska): Workshop 16.-17.4.2016, Helsinki

Viikonloppuworkshop tarjoaa ammattilaisille ja edistyneille tanssin opiskelijoille mahdollisuuden syventyä israelilaiskoreografi Yuval Pickin tyyliin. Muun muassa Batshevassa ja Russell Maliphant Companyssa tanssijan uransa luoneen Pickin tyylille on ominaista syvältä kumpuavan alkukantaisen liikkeen musikaalisuus ja dialogi rytmin kanssa. Workshopin opettajina toimivat Pickin lisäksi hänen Ranskassa johtamansa Rillieux-la-Papen koreografisen keskuksen tanssijat Alexander Standard ja Jérémy Martinez.

Workshop (2 pv): 85 ¤
Aika: lauantai 16.4. ja sunnuntai 17.4. klo 10.00 – 13.00
Paikka: Aleksanterin teatteri (lauantai: Iso Balettisali, sunnuntai: Puutyöhuone), Bulevardi 23 – 27, 00180 Helsinki
Opetuskieli: englanti

Workshopissa tutustutaan Yuval Pickin liikekieleen, peilaten sitä massan käsitteeseen, painovoiman ja painon suhteeseen sekä tasapainottomuuteen.  Kehon sisäisten mallien, niiden tiheyden ja määrän kautta tutkitaan erilaisia liikelaatuja ja energiatasoja. Tavoitteena löytää keinoja, joilla luoda virtauksia, liikevoimaa ja dynaamisia impulsseja, joiden avulla keho sijoitetaan tilaan, muuttaen ja kehittäen sitä.  

Ilmoittautumiset 1.4. mennessä, kurssille otetaan vain 15 osallistujaa!

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: 
Maiju Lempinen / Tero Saarinen Company
maiju.lempinen(a)terosaarinen.com, p. 050 377 6801

www.aleksanterinteatteri.fi/yuval-pick-ccn-rillieux-la-pape-workshop
 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Taiteellinen johtaja – Santarcangelo Festival, Italia | haku 16.5.2016 mennessä

Santarcangelo dei Teatri is launching a public call for the artistic direction of the Festival Internazionale del Teatro in Piazza (International Festival of Theatre in the Piazza). The contract will be for three years, starting from the 2017 Festival, and the call for proposals terminates on 16 May.

Acting in accordance with the deliberations of the board of directors, which met on 4 March 2016, Santarcangelo Theatre Association is launching a public call in order to identify the future artistic direction of the Festival Internazionale del Teatro in Piazza. The call, which can be accessed here, will remain open until Monday 16 May 2016.

Candidates will have to send a detailed resume and spell out their project guidelines in a document no longer than 1200 words. The evaluation of each application and the appointment of the direction will be the sole responsibility of the Festival board of directors. In so doing it may call upon outside experts for advice. For details of the position and the procedure for taking part in the public call please see the attached. The new artistic direction will be announced at the conclusion of the 2016 Festival.

Read more

 

MUITA ILMOITUKSIA

Lastenkulttuuri.fi on lastenkulttuurialan kokoavin ja merkittävin tietolähde

22.3. julkaistu lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto on koko lastenkulttuurialaa palveleva, huomattava ja monipuolinen tietolähde. Tiedotuskeskuksen omaisesti toimiva sivusto on lastenkulttuuriorganisaatioiden, lastenkulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden verkostoitumistyökalu ja ajankohtainen tietopankki. Sivusto kertoo, mitä Suomessa tapahtuu parhaillaan lastenkulttuurin saralla ja tarjoaa runsaasti tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuurin ammattilaisille. Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi tekee lastenkulttuurialaa tunnetuksi, edistää laadukasta ja saavutettavaa lastenkulttuuria sekä kirkastaa lastenkulttuurityön profiilia.

Sivustoa ylläpitää Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Lastenkulttuurikeskukset ovat tehneet valtakunnallisesti yhteistyötä jo vuodesta 2003. Vuonna 2015 Espoossa perustettu Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto uudisti huomattavasti ennen lastenkulttuurikeskusten verkostona toimineen yhteisön toimintatapoja. Yli kymmenen vuoden historian aikana verkosto on luonut monenlaisia osaamisen jakamisen sekä laajan yhteistyön toimintatapoja.  Vuosien yhteistyön muodot on avattu uusille verkkosivuille, ja muiden kulttuuritoimijoiden toivotaan hyötyvän jaetusta tiedosta. Verkostomaisesti toimiva Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto uskoo avoimuuden ja osaamisen jakamisen palvelevan kaikkien tahojen, mutta ennen kaikkea lasten etua Suomessa.

Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto kutsuu kaikki kulttuuriorganisaatiot ja -toimijat tuottamaan sivustolle lastenkulttuurisisältöä muun muassa valtakunnallisen tapahtumakalenterin avulla. Tapahtumakalenterissa voi ilmoittaa lastenkulttuuritapahtumia, -festivaaleja ja -näyttelyitä sekä alan ammattilaisille suunnattuja seminaareja ja koulutuksia.

Kalenterin lisäksi sivusto esittelee muun muassa lastenkulttuurikeskusten järjestämää vuosittaista Valtakunnallista lastenkulttuurifoorumia, jonka yhteydessä järjestetään lastenkulttuurialan verkostoitumispäivät. Valtakunnalliseen lastenkulttuurifoorumiin ja verkostoitumispäiviin ovat kaikki toimijat tervetulleita. Sivustolle kootaan myös lastenkulttuurin tutkittua tietoa, julkaisuja sekä rahoitusmahdollisuuksia.

Lisätiedot:
Elina Järvelä
viestintäkoordinaattori
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
elina.jarvela(a)tampere.fi
+358 (0) 40 800 7296
www.lastenkulttuuri.fi/liitto

 

twitter.com/tinfotweets