31.03.2016

TINFO-tiedote 12 / 31.3.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

 

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Musiikkiteatteria uusiksi

Musiikkiteatteri on turhan usein tarkoittanut anglosaksista tekstin, musiikin, koreografian immersiivistä yhdistelmää, jossa ”tarinan” ja teknologian avulla on luotu wauta. Tuontikaman rinnalle tarvitaan omaa tuotantoa, uutta ajattelua. Eikä tämä uusi edusta mitään ”häröilyosastoa”.

Teatterikorkeakoulun Ny musikteater -hankkeessa kehitetään suomalaista musiikkiteatteria uuteen uskoon. Uusia libretistejä, dramaturgeja, säveltäjiä, koreografeja peliin, uutta soundia ja erilaista wauta genrerajoja uudella tavalla hämmentäen. Eikä veren ei tarvitse olla punaista! Teatterikorkeakoulun S-laitoksen musiikkiteatteriteoksessa Tragedi uutta wauta on tarjolla. Huikea kolmoskurssi jälleen asialla. William Shakespearen tragediat dramaturgian pohjana, musiikki rulaa. Konsepti tuntuu ylittämättömältä. Tämä ei luultavasti olisi ollut mahdollista ilman Svenska Kulturfondenia. Vielä ehtii LUMEen lumoon.

Musiikkiteatteri Kapsäkissä saa ensi viikolla ensi-iltansa kamarimusikaali Lintukoto, jota tekijät kutsuvat ”ajankohtaismusikaaliksi”, se kertoo tästä vastakohtaisuuksien ja katupartioiden ajasta: ”Ei Suomi ole koskaan ollut mikään lintukoto. Aina täällä on raiskattu, tapeltu ja tapettu, ihan omin voimin.”

Musiikkiteatterin yhteinen opintokokonaisuus?

Hiljattain ilmestyi myös Minna Lindgrenin tekemä selvitys, jossa kartoitettiin Taideyliopiston opettajien ja alan ammattilaisten odotuksia Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun mahdollisesta yhteisestä musiikkiteatterin opintokokonaisuudesta.

Tätä kartoitusta oli ilo lukea. Se antoi haastateltujen moninaisten ja ristiriitaisten näkemysten kuulua – anonyymisti. Ei ihan auvoiselta näytä suomalaisen musiikkiteatterin tila. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että opiskelijalähtöiselle joustavalle opintokokonaisuudelle on tarvetta. Kumppaneiksi eivät riitä vain Siba ja Teak: mukaan myös Kuvataideakatemia, Aalto. Moninaisia opetusmetodeja, prosessikeskeisestä opetusta, ylirajaisia yhteisiä kursseja – sellaista sen olla pitää.

Koskaan et muuttua saa… aborttia ja Kondoa

Ole sellainen vaan, että taas uudestaan… Teatteri Rospuuton Elonkehä – Laulujemme täytyy muuttua -esityksellä on minusta lohdullinen nimi. Se tuli mieleeni, kun olemme TINFOssa laskeneet sitä, mitä vähemmällä julkisella tuella pystytään tekemään. Tiedotuskeskukset joutuvat miettimään toimintojaan, priorisoimaan, pohtimaan sitä, mihin pitää satsata, onko kaikki se mitä tehdään, välttämätöntä. Leikkuri on käynyt, niin kuin odotettavissa oli. Vuonna 2016 ei ole enää erityisrahoitusta kulttuurivientihankkeille. Verrattuna vuoteen 2013 on TINFOn perusrahoitus 19 % pienempi. Vuosille 2014 ja 2015 kaikki tiedotuskeskukset saivat ns. kompensaatiorahoitusta. Sellaista ei enää ole luvassa. Nyt on tultava 30 000 euroa vähemmällä julkisella tuella toimeen. On selvä, ettei kaikkea sitä, mitä aiemmin on tehty, pystytä tekemään. Ja tietenkin muista rahoituslähteistä yritetään repiä projekteihin niin paljon kuin mahdollista. Tässä ei ole mitään uutta. Uutta ei ole siinäkään, että omaa ”ansaintalogiikkaa” kehitetään.

Tuntuu myös pahalta. Pakko abortoida joitain suunnitelmia. Osaan TINFOn toimintoja voidaan kohdistaa sisältöfengshuita tai toimintosiivouskondosta. Marie Kondon metodia soveltamaan.

Perustulon esiselvitys valmistunut

Perustulokokeilun esiselvitys on nyt valmistunut. Esiselvitys on varsinainen jööti. Kaikki erilaiset vaihtoehdot mallinnetaan, uskomatonta mikrosimulaatiota erilaisten vaihtoehtojen välillä.

Mikä malli ja koeasetelma tulee olemaan, on hallituksen poliittinen päätös. Se, millaisia ryhmiä kokeilun piiriin otetaan, riippuu poliittisista päätöksentekijöistä. Toivottavasti freelancereita osana pätkä- ja silpputöiden tekijöinä saadaan kokeiluun mukaan. Asiantuntijat näyttävät kannattavan osittaista perustuloa ja pienituloisten ottamista kokeilun piiriin. Pienituloisia (alle 23 301 euroa vuodessa ansaitsevia) on Suomessa 845 000. Yhden ryhmän heistä muodostavat itsensä työllistäjät, joita on liki 80 000, kymmenisen prosenttia. Tähän joukkoon kuuluu siis myös meidän alamme freelancereita. Työmarkkinoiden ulkokehällä on pienituloisista ylivoimainen enemmistö 365 000 ihmistä (43 %).

Tuloloukut, kannustinten puuttuminen, byrokratialoukut ja viiveet ja vielä prekariaatti, joiden sosiaaliturva heikompi kuin palkansaajien – näihin kysymyksiin yrittää perustulon esiselvitys löytää ratkaisuja. Ja kun kahden vuoden kokeilu käynnistyy, se tulee sosiaalipolitiikan professori Hiilamon mukaan olemaan sosiaaliturvan alalla uusi avaus, miltei ainutlaatuinen maailmalla. 

Tässä universaalin perustulon poliittista analyysia.

Tässä perustulokokeilun suunnittelua taustoittaa työryhmän puheenjohtaja Olli Kangas – selkeäsanaisuuden mestari.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

TINFO e-Nytt ilmestyy seuraavan kerran 12.4. – aineistopäivä 8.4.

TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 12.4. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 8.4.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


Kesäteatterikausi lähestyy – ilmoita esityksesi TINFOn ensi-iltalistalle

TINFOn ensi-iltalistalla on tällä hetkellä jo 226 kesäteatteriensi-iltaa. Löytyykö sinun kesäteatterisi ensi-ilta jo listalta?

Päivitystyö on tällä hetkellä kiivaimmillaan. Voit ilmoittaa oman teatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Tarvitsemme tietojen päivittämiseen seuraavat tiedot:

 • Kesäteatterin nimi
 • Lyhyt esittelyteksti
 • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, puhelinnumero, sähköposti)
 • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä
 • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä
 • Muita tietojat: onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys, suunnattu lapsille ja/tai nuorille, musiikkiteatteria tms?

Vuoden 2015 osalta saimme kasaan mahtavat 423 kesäteatteriesitystä!

****

Teimme syksyllä 2015 neljännen kerran kyselyn kesäteattereiden katsojamääristä ja ohjelmistoista. Kyselyn yhteenvetoa ja pohdintaa sekä menneen että tulevan kesän teatteritarjonnasta on tulossa lähiaikoina.

www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja

www.tinfo.fi


TINFO palvelee: Teatterihaku

Teatterihaku-tietokannasta voit hakea teattereita eri suodatintoiminnoilla. Teatterikohtaisista tiedoista löytyy teatterin viime vuosien esityksiä listattuina. TINFOn ensi-iltatietokanta käyttää teatterihaun tietoja hyväksi ensi-iltalistauksissa.

Tutustu Teatterihakuun: www.tinfo.fi/fi/Teatterihaku

Voit ilmoittaa muuttuneet ja tarkentuneet tiedot osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

 

UUTISIA

Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi Marina Meinander

Helsingin teatterisäätiön hallitus on valinnut Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi teatteritaiteen maisteri Marina Meinanderin (s. 1967). Uuden johtajan on määrä aloittaa tehtävässään 1. tammikuuta 2017. Sopimus on määräaikainen ja jatkuu 31. heinäkuuta 2020 saakka. Lilla Teatern on Helsingin Kaupunginteatterin ruotsinkielinen näyttämö, jonka taiteellisen johtajuuden lisäksi Meinander osallistuu HKT:n yleiseen ohjelmistosuunnitteluun.

Marina Meinander on dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Useiden freelance-töiden ohessa hän on työskennellyt 13 vuotta kiinnitettynä dramaturgina Svenska Teaternissa ja kolme vuotta Yle Draamalla Kotikatu-tv-sarjan vastaavana tuottajana. Tämän jälkeen hän on toiminut mm. Ylen pitkien tv-sarjojen, kuten Syke ja Kynsin hampain, lukijana ja kehittäjänä. Meinanderin yhdessä Kirsi Porkan kanssa kirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Paha äitipuoli esitetään parhaillaan Suomen Kansallisteatterissa. Meinander on tehnyt 17 ohjausta sekä näyttämölle että radioon, kirjoittanut 15 näytelmää ja työskennellyt dramaturgina, kääntäjänä ja tuottajana.

”On jännittävä ja mahtava haaste saada tulla Lilla Teaterniin ja jatkaa teatterin vahvaa perinnettä, johon kuuluvat hieno näyttelijäntyö, suora yleisökontakti ja hauska, älykäs, ajankohtainen teatteri. Meidän yhä virtuaalisemmassa maailmassamme mikään ei voita kohtaamista teatterisalissa. Toivon, että Lilla Teaternissa tämä kohtaaminen olisi kohottava, mielellään myös vähän ravisteleva, enkä tässä tarkoita vain naurulihaksia!”, sanoo Marina Meinander.

Lisätietoja: Helsingin Kaupunginteatteri, vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, 040 552 3788

www.hkt.fi


Kansallisteatterin Pohjalla-esitys villitsi yleisön Kolumbiassa

”Vastaanotto kuin rock-konsertissa”, totesivat Suomen Kansallisteatterin näyttelijät esitysten jälkeen. Viisi kertaa neljän päivän aikana esitetty, espanjaksi tekstitetty Pohjalla-näytelmä keräsi yhteensä 2 880 katsojaa maailman suurimmalla teatterifestivaalilla Kolumbian Bogotássa. Kolme esityksistä oli täysin loppuunmyytyjä.

Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali keskittyi tänä vuonna pohjoismaisiin esityksiin, joiden ohella nähtiin laaja kirjo muuta eurooppalaista ja latinalaisamerikkalaista teatteria. Festivaalin 43 teatterissa, yhteensä 76 näyttämöllä sekä kaduilla ja toreilla oli yhteensä noin 1 250 eri esitystä. Järjestäjien arvion mukaan lippuja sisätilojen esityksiin (teatro de sala) myytiin reilusti yli 100 000 kappaletta.

Suomen Kansallisteatterin festivaalivierailua tukivat taloudellisesti pohjoismaiset rahastot ja Suomen Madridin instituutti sekä työresurssein Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá 11.–27.3.2016

www.facebook.com/FITBogota

Maksim Gorki: Pohjalla; ohjaus: Janne Reinikainen (12 näyttelijää, yhteensä 27 työntekijää) – viisi esitystä: ke 23.3. klo 20.30, to 24.3. klo 20.30, pe 25.3. klo 15.30 ja klo 20.30, la 26.3. klo 20.30 (Teatro Libre de Chapinero – 654-paikkainen katsomo).

P.S. The Bogota Postin toimittaja innostui houkuttelemaan katsojia viimeiseen esitykseen.


Saara Turunen menestyy Suomessa ja ulkomailla

Saara Turusen Broken Heart Story nähdään tänä keväänä Barcelonassa. Turusen ohjaama esitys saa ensi-iltansa La Peleona -teatterissa 27.4. Näytelmäkulma on tukenut esitystä osana espanjankieliseen maailmaan suuntautuvaa vientiprojektiaan. Q-teatterissa vuonna 2011 kantaesitetty näytelmä on yhä myös Liettuan kansallisteatterin ohjelmistossa ja aiemmin se on nähty New Yorkin Ingenue-teatterissa.

Turusen esikoisnäytelmä, vuonna 2008 kantaesitetty Puputyttö on nähty Barcelonassa vuonna 2010, minkä lisäksi se on esitetty Mexico Cityssä, Budapestissä ja Prahassa, sekä Viron radiossa.

Turusen uusin näytelmä, Tavallisuuden aave, on Helsingin tämän kevään suurimpia yleisömenestyksiä. Q-teatterin esitys kerää loppuunmyytyjä katsomoita, ja sen kritiikit ovat olleet säännönmukaisesti ylistäviä. Turusen surrealistinen ja visuaalisesti kekseliäs ilmaisu ja hänen tarkkanäköinen satiirinsa ovat saaneet erityistä kiitosta.

Saara Turusen teosten esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy.


Kamran Shahmardanin Mielipuolen päivitykset huhtikuussa Tallinnassa ja Turkissa

Mustan ja Valkoisen Teatterin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan ohjaa Tallinnassa Mielipuolen päivitykset, viroksi Hullumeelse blogi.

Mustan ja Valkoisen Teatteri on aloittanut yhteistyön virolaisen Polygon Teatterin ja Viru Hotellin kanssa. Teatterit ovat tehneet yhteistyösopimuksen kolmeksi vuodeksi, jonka aikana on tarkoitus tuottaa yhteisesti näytelmiä ja muita projekteja. Tallinnan ydinkeskustassa sijaitsevassa Viru Hotellissa on järjestetty erilaisia kulttuuritapahtumia – kansainvälinen projekti on ensimmäinen draamaesitys. Ensi-ilta on 2.4.2016. Mielipuolen päivitykset esitetään myös kansainvälisellä teatterifestivaalilla Turkissa 11.-14.4.2016.

Lisää tietoa:
Kamran Shahmardan, mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com

http://blackandwhitetheatre.net/

www.poly.ee/hullumeelseblogi/


Suomalais-ranskalainen Compagnie Hieronymus Pariisissa toukokuussa

Suomalais-ranskalainen Compagnie Hieronymus esiintyy Catwalk ou Ne bave pas sure ta cagoule -esityksellään pariisilaisessa Théâtre du Tempsissä 6.-30.5. 2016. Ohjaaja-dramaturgi Carmen Kauton kokoama esitys käsittelee ulkonäköä ja siihen liittyvää väkivaltaa runollisesta, sosiaalisesta ja psykologisesta näkökulmasta. Lavalla nähdään ranskalaisen työryhmän lisäksi suomalaiset näyttelijät Minerva Kautto, Eve Risto ja Anna Korolainen.

Tutkimme taiteen keinoin yksilön ja yhteiskunnan suhdetta ihmisen ”kauneuteen” ja ”rumuuteen”. Pohdintamme kohde on ennen kaikkea katseidenalaisuus, ympäröivien katseiden vaikutus yksilöön – vaikutus joka on lähes poikkeuksetta väkivaltainen, oli se sitten manipuloiva, voimaannuttava tai tuhoava.

Lisätietoja esityksestä:
www.compagniehieronymus.com

www.theatredutemps.net/#!catwalk/g9mts

compagnie.hieronymus(a)gmail.com


Suomalaistaiteilijoiden lastenteatteriesitys Tukholmassa

Tatu Hämäläisen ja Eliisa Erävalon Minä olen puu -näytökset jatkuvat huhtikuussa UusiTeatterissa Tukholmassa. Esitys sai ensi-iltansa tämän vuoden tammikuussa. Esitys on keinotekoinen luontokokemus, jossa lapset itse ovat mukana. Yleisö kutsutaan mukaan ajattelemaan, samaistumaan ja matkimaan luontoa ja sen toimintoja assosiatiiviselle matkalle. Minä olen puu nähdään huhtikuussa ruotsiksi ja suomeksi yhteensä 19 kertaa.

Molemmat taiteilijat ovat työskennelleet jo pitkään Suomen rajojen ulkopuolella. Kuopiolaislähtöinen ohjaaja Tatu Hämäläinen on asunut useita vuosia Tukholmassa. Hän on työskennellyt mm. Dramaten-teatterissa sekä freelancer-kentällä Ruotsin lisäksi muissa Pohjoismaissa, esim. Norjassa ja Suomessa. Tanssija-koreografi Eliisa Erävalon töitä on puolestaan nähty mm. Nordwind Festivaalilla ja Zodiakissa Helsingissä.

UusiTeatteri on ainoa ammattimainen ruotsinsuomalainen teatteri, joka on vuodesta 2002 luonut useita esityksiä lapsille ja nuorille.

Lisätietoa esityksestä: http://uusiteatteri.se/fin/mina-olen-puu/

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Yhes? YES! -teatterikatselmus | 2.4.2016, Kouvola

Valtakunnallisen Nuori Kulttuuri -tapahtuma Teatriksen Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan aluekatselmus Yhes? YES! Kuusankoskitalolla 2.4.2016 klo 9.45-19.00. Päivän aikana nähdään seuraavat seitsemän esitystä:

10- 10.30 Kouvolan kansalaisopiston nuorten teatteri: Unelmista, epävarmuudesta, tiikereistä
10.50-11.30 Kuusankosken Taipot: HyperTuhkimo
11.50-12.50 Taidekoulu Estradin Some-buddyt: Need some-buddy? (Esitys Luolassa)
13.10-13.40 Kouvolan Taipot: Punahilkka
14.20-15.20 Taidekoulu Estradin Pessi ja Illusia Group: Pessi ja Illusia
15.40-16.40 Kuusankosken teatterin nuorisoryhmä: Jotain seittemän väärin (Esitys Luolassa)
17-17.45 Karhulan Työväennäyttämön nuoret: Kärpästen herra näytös

Tapahtuma on katselmus, jossa nuoret saavat palautetta ja rohkaisua alan ammattilaisilta koostuvasta raadista. Tänä vuonna raadissa nähdään näyttelijä-kirjailija Reidar Palmgren Helsingistä, sekä näyttelijä-teatterikuraattori Pia Lunkka Kotkasta. Raadin valinnan perusteella kolmelle ryhmälle tarjotaan mahdollisuutta osallistua valtakunnalliseen TEATRIS -tapahtumaan, joka järjestetään Vaasassa 27.-29.5.

Tapahtuma on yleisölle avoin ja maksuton. Esitysten lisäksi aulassa väliaikaviihdettä tarjoaa päivän aikana useampaan otteeseen Taikuri Elmo!

Aluetapahtuman järjestää Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kuntien nuorisotoimet, Voimateatteri, sekä Kuusankosken teatteri. Nuori Kulttuuri -säätiö tukee tapahtumaa.

Lisätiedot:
Ilona Kivelä
teatris(a)voimateatteri.fi
044 989 4342 (arkisin 10-17)

http://nuorikulttuuri.fi/teatris/


Keskustelutilaisuus: Olemmeko tasa-arvoisia taiteen äärellä? | 6.4.2016, Tampere

Teatteri Siperialla järjestetään keskiviikkona 6.4.2016 keskustelutilaisuus taiteesta ja tasa-arvosta heti Toinen katse -esityksen jälkeen. Keskustelutilaisuus järjestetään klo 20.30-21.30, se on maksuton ja avoin kaikille. Ensisijaisesti sali täyttyy esityksen katsojista, mutta jos tilaa riittää, myös muut ovat tervetulleita.

”Jos Meryl Streep voi esittää cp-vammaista ja saada Oscarin, voiko vammainen esittää Meryl Streepiä ja saada siitä Oscarin?”

Olemmeko taiteen tekijöinä ja kokijoina tasa-arvoisia? Miten taide voisi luoda aitoa osallisuutta? Mitkä asiat aiheuttavat eriarvoisuutta ja ulkopuolisuutta?  Mitä pitäisi tehdä toisin?

Keskustelun vetäjä:
Pilvi Kuitu (Kulttuurikeskus PiiPoo)

Keskustelemassa:
Rita Järvinen (Kynnys ry), Jukka Kaukola (Tampereen kaupungin vammais- ja esteettömyysasiamies), Riikka Papunen (Teatteri Siperia), Sari Korpi ja Janica Talvivaara (Toimintakeskus Wärjäämö)

Teatteri Siperia on ammattilaisista koostuva 2000-luvun ryhmäteatteri, jonka tavoitteena on tehdä mieleenpainuvaa, ajatuksia herättävää, koskettavaa ja raikasta teatteria. Yhteiskunnallisesti ajankohtaiset aiheet ovat lähellä siperialaisten sydämiä. Työskentelytavat ovat pääosin ryhmälähtöisiä ja prosessikeskeisiä.

Aika: keskiviikko 6.4.2016, esitys klo 19, jonka jälkeen keskustelutilaisuus n. klo 21.30 asti

Lippuvaraukset esitykseen sähköpostilla: liput(a)teatterisiperia.net tai Lippupisteen kautta: www.lippu.fi

Paikka: Teatteri Siperia, Hämeenpuisto 28 D, 4.kerros.

Teatterin tilat ovat esteettömät; esitystilaan, eli rakennuksen neljänteen kerrokseen pääsee tilavalla hissillä, aulatiloista löytyy inva-WC ja pieneen 59-paikkaiseen teatterisaliin saadaan tarvittaessa mahtumaan jopa 6-7 tavallista pyörätuolia.

Keskustelutilaisuuden järjestävät yhteistyössä Teatteri Siperia sekä Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaa.

Lisätietoa:
Venla Moisala, tuottaja, Teatteri Siperia, 050 514 6800, venla(a)teatterisiperia.net

www.teatterisiperia.net


International Clown Festival | 8.- 28.4.2016, Helsinki, Tampere, Turku & Kajaani

International Clown Festival 2016 on kansainvälinen klovneriaa esittelevä ja sen parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma 8.–28.4.2016 .Tänä vuonna 2016 festivaali laajenee Helsingistä myös Tampereelle, Turkuun ja Kajaaniin!

Festivaalin avajaisissa 15.4. Caisassa palkitaan vuoden klovni ja näyttelyssä Clown Anthropology voi tutustua klovneriaan valokuvateosten, näyttelyesineiden ja interaktiivisten pisteiden kautta. Ammattilaisille on tarjolla työpajoja kuten Commedia Dell’Arte, Tragikoomisia Metamorfooseja, Physical Comedy, Social & Circus Clown Klovnerian työpaja -juhlitaan mokaa!  ja Clowns From Asia. Opettajina toimii suomalaisia klovnerian ammattilaisia sekä vierailevia huippuosaajia Yhdysvalloista ja Uudesta-Seelannista.

Klovneriaan pääsee myös perehtymään Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Cirko Criollon järjestämässä paneelikeskustelussa Komiikan keinot ja tarkoitukset” sekä yhdysvaltalaisen klovnerian ammattilaisen Paul Millerin luennolla "Tools created by the Effective Cirus Project in use for social circus in the US". 

Kulttuurikeskus Caisassa nähdään 16.4. klo 17 The Flea Circus –Kirppusirkusshow”, joka kertoo kahdesta  jo viimeisiä vuosiaan esiintyvästä klovnista muistelemassa ja valmistelemassa rakkaita kirppujaan uuteen esitykseen.

Suuri päättäjäsjuhla Closing Party Festival vietetään Kampin torilla säävarauksella 24.4.klo 13.30 (vaihtoehtoisesti Lilla Luckan)!

Interaktiivinen näyttely: Clown Anthropology 8. – 28.4.2016

International Clown Festival 2016,  8. – 28.4.2016

 • Avajaiset 15.4.2016 klo 18.30
 • Closing Party Festival 24.4.2016

Järjestäjä: Cirko Criollo


Turku Impro Festival 4.-7.5.2016

Kaipaatko lisäkoulutusta improvisaatioteatterin suhteen? Turussa järjestetään 4.-7.5.2016 Turku Impro Festival, jossa on tarjolla ammattilaisten pitämiä laadukkaita työpajoja, sekä inspiroivia esityksiä eri tyylilajeissa viihdeimpron, musiikki-improvisaation sekä teatteri-improvisaation saralla.

Tule inspiroitumaan ja oppimaan uutta! Työpajaohjelmastamme löytyy mm. Elina Stirkkinen - Läsnäolo ja näyttelijäntyö improvisoidussa kohtauksessa (7.5.), Hannu Risku - Hyvän mielen musakurssi (6.5.), Inbal Lori - Create your own world (6.5.), Tim Orr - Playing for real (5.5.),  Trent Pancy - Yes yourself (7.5.) sekä paljon muuta! Katso lisätietoja facebookista ja liitteenä olevasta festivaaliaikataulusta. Toivotamme tervetulleeksi niin improvisaatioteatteriin ensi kertaa tutustuvat kuin vanhat konkaritkin!

Liput työpajoihin ja esityksiin voi ostaa ticted -palvelussa tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen turkuimprofestival(a)gmail.com. Ole nopea ja nappaa oma paikkasi!

Turku Impro Festivalin järjestävät TurkuImpro ry, Turun ylioppilasteatteri sekä improvisaatioteatteriryhmät Läsnäolopakko ja sic.

Tule tutustumaan festivaalitarjontaamme, kehittämään improvisaatiotaitojasi sekä ennen kaikkea tapaamaan muita suomalaisia ja ulkomaisia improvisaation ystäviä!


Kuulas – Lasten teatteritapahtuma | 11.-14.5.2016, Kouvola

Lasten Teatteritapahtuma Kuulaksessa nähdään toukokuussa 2016 erityisen monipuolinen ohjelmisto, niin perinteistä lastenteatteria kuin akrobatiaa, sirkusta ja oopperaakin!

Esiintyjiksi on valittu teatteriryhmiä, joilla on tarjota oivaltavia ja taiteellisesti tasokkaita esityksiä lapsille. Kansainvälisenä taiturina nähdään Iso-Britanniasta tuleva, maailmalla kiertävä The Chipolatas huumoria, musiikkia ja huikeita temppuja sisältävällä ulkoesityksellään.

Lastenteatteria vauvoista lähtien

0–3-vuotiaille:
BabySauna, elämyksiä vauvoille, 10 ¤

Yli 2-vuotiaille:
Tatu ja Patu pihalla, käpyviiksiä ja hiekkakakkuja, 10 ¤
Lasten taidetuokio, vauhdikasta ja värikästä huippuoopperaa, ilmainen!

Yli 3-vuotiaille:
Puluboi ja Poni, suosikkikirja näyttämöllä, 10 ¤
Vahtikoiran vapaapäivä, hurmurikoiran paluu, 10 ¤

Yli 6-vuotiaille:
Robin Hood, mainio seikkailunäytelmä, 10 ¤
Onnellinen prinssi, klassikko nousee lentoon, 10 ¤
Sattumia ja sivupolkuja, ennennäkemätön seikkailuesitys, 10 ¤

Kaikille:
Gentlemen of the Road, superviihdyttäjien comeback (Iso-Britannia), ilmainen!
Tuomo ja Tallari -lastenkonsertti, ihana konsertti koko perheelle, 10 ¤

Ks. esityspaikat ja aikataulut: www.kuulas.info


GavranFest 4-8 Apr 2016, Prague

The sixth GavranFest, a unique theater festival in Europe dedicated to a living dramatist, outside his country of birth, will be held April 4th to 8th, in Prague and Pribram in the Czech Republic. The plays to be performed are the results of texts written by Croatian author Miro Gavran. The festival was launched in 2003 in the city of Trnava at the Slovakian Theatre JANA PALARIKA, which hosted four editions, until 2013 when it was moved to the LUDOWY Theatre in Krakow, Poland, while as of this year it will be held in Prague, Czech Republic. The festival organizers are the famous JÁRA CIMRMAN Theater in ´i¸kov, the LASTAVICA Association, and the Troníček Theater Club, all from Prague. The selector and producer of the festival, Franti¨ek Karoch, has chosen seven performances from five theaters, for this year's festival. 

SCHEDULE OF EVENTS for the sixth GavranFest of 2016 in Prague, Czech Republic:

Day 1: April 4th, Monday, Prague, JÁRA CIMRMAN Theater from ´i¸kov

 • 17.30h friendly meeting and socializing between author Miro Gavran and his translators, Jaroslav Otčená¨ek and Franti¨ek Karoch, and reporters.
 • 19h Opening ceremony of the festival
 • 19,15h "HOTEL BABYLON", Gavran Theater, Zagreb
 • 21h "THE DOLL", Dvorni Divadlo, Hlohovec

Day 2: April 5th, Tuesday, Prague, JÁRA CIMRMAN Theater from ´i¸kov

 • 19h Promotion of Gavran's books in Czech, "Kafka's friend" and "Six Croatian Comedies"; Speakers: translators Jaroslav Otčená¨ek and Franti¨ek Karoch, and author Miro Gavran
 • 19,30h "ICE CREAM", Gavran Theater, Zagreb

Day 3: April 6th, Wednesday, Prague, JÁRA CIMRMAN Theater from ´i¸kov

 • 19h "No Laughing Allowed", Theater 3D, Prague

Day 4: April 7th, Thursday, Pribram, A. Dvorak Theater

 • 19h "All About Women", a ceremonial premiere, A. Dvorak Theater, Pribram

Day 5: April 8th, Friday, Prague,  Troníček Theater

 • 17h "Night of the Gods", Komorni Činohra, Prague
 • 18h "Dr. Freud's Patient," Komorni Činohra, Prague
 • 19h Closing ceremony

www.mirogavran.com

www.teatar-gavran.hr

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset ja tulevat apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Teattereiden ja orkestereiden valtionosuus | haku 30.4. mennessä

Opetus- ja kulttuuriministeriö voi hyväksyä teatterin tai orkesterin valtionosuuden piiriin hakemuksesta. Hakemus tulee toimittaa ministeriölle viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Hakuajan päättymisen jälkeen saapuneet hakemukset hylätään. Hakuajan täyttymiseksi riittää postileiman päiväys. Vastuu hakemuksen perille saapumisesta on lähettäjällä.

Hakijan tulee täyttää teatteri- ja orkesterilain mukaiset valtionosuuden saamisen edellytykset. Opetus- ja kulttuuriministeriö voi pyytää hakemuksista lausunnon Taiteen edistämiskeskukselta. Päätös valtionosuuden piiriin pääsemisestä tehdään vuosittain marraskuun loppuun mennessä.

Valtionosuuden saamisen edellytyksistä on säädetty teatteri- ja orkesterilaissa (730/1992).

Lisätietoa teattereiden ja orkestereiden valtionosuudesta

http://www.minedu.fi


Taike: Matka-apurahat | haku 2.5. mennessä

Taiteen edistämiskeskus myöntää matka-apurahoja ammattitaiteilijoille tai heidän muodostamilleen työryhmille sekä eri taiteenalojen asiantuntijoille.

Matka-apurahat on tarkoitettu yksityishenkilöille.

Matka-apurahat on tarkoitettu Suomessa asuvien taiteilijoiden kansainvälisen liikkuvuuden edistämiseen.

Matka-apurahaa voi saada ulkomaanmatkojen välittömiin matkakuluihin edullisinta julkista liikennevälinettä käyttäen sekä kohtuullisiin majoituskuluihin.

Matkan tulee liittyä taiteellisesti tai taiteenalan kannalta merkittävään hankkeeseen, jonka yhteydessä hakija esiintyy tai esittää taidettaan Suomen ulkopuolella.

Apurahaa voi saada myös matkakuluihin taiteilijaresidenssiin ulkomailla.

Hakuaika: 2.5.2016 mennessä

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet

www.taike.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Esitelmäkutsu Teatterintutkimuksen seuran kevätpäivään | deadline 8.4.2016

Tervetuloa mukaan Teatterintutkimuksen seuran kevätpäivään, joka pidetään maanantaina 9.5.2016 Tampereen yliopistossa.

Teemana on:  Teatteri, yhteiskunnallisuus, viihdeteollisuus.

Esitelmien abstrakteille deadline on 8.4.2016. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta kutsusta (PDF).

www.teats.fi


Open Call: Summer Scriptwriting Camp | 23 July – 5 August 2016, Gabrovtsi, Bulgaria

CALL FOR PARTICIPANTS in Summer Scriptwriting Camp “House for Disobedients” 23 July – 5 August 2016, Gabrovtsi, Bulgaria

This year’s Summer Scriptwriting Camp will be held in the village of Gabrovtsi, which will host playwrights and scriptwriters, working in the field of various arts: theatre, cinema, dance, performance installation, audio theatre and audio installation. The program will consist of four lectures and three workshops, led by renowned and innovative practicing lecturers from France, Germany and the Balkans.

Scriptwriting Summer Camp will be international – all lectures and workshops will be held in English. The official opening of the camp will take place on 23 July in Sofia. The first lecture from the programme will also take place in Sofia, on 24 July – the lecturer will be the renowned Macedonian playwright Goran Stefanovski. After the lecture all participants will depart for the village of Gabrovtsi where the main events of the academy will take place. The closing ceremony, which will showcase the results from the camp and will be accompanied by a concert, will be held on 05 August. The results from the workshops will be presented afterwards in Sofia, Paris and Berlin.

Application deadline: 1 May 2016 

More information and the full program can be found at http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

 

KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteiden koulutustarjontaa myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Call for Applications: The India Theatre Programme, July 2016 | Deadline 30 April

Neljän viikon intialaisen teatterin intensiivileiri 2.-31.7.2016

The India Theatre Programme
2nd July - 31st July 2016
Pondicherry, India
Application Deadline: 30 April 2016

The Drama School, Mumbai invites applications from theatre makers, actors, dancers and performance artists for this intensive 4 week training and creation workshop in Pondicherry, India.

This immersive residency is for 24 individual practitioners from across the world, seeking to inform and enhance their own personal practice through understanding universal principles of performance as found in three Indian traditional performing art forms. The training will be conducted by nationally recognized masters of these forms, and guided throughout by the award winning ex-director of The National School of Drama, India’s foremost training institution for the dramatic arts.

Indian dramatic practice dates back to the 1st century BCE, if not earlier, and its fundamental principles have informed performance practices from across the world (such as Grotowski, Stanislavsky, Zarrilli and Schechner to name a just a few).  

The first three weeks of the programme will be dedicated to training in the various forms and understanding the principles that can be taken into contemporary practice, the final week will be a guided creation exercises designed to assimilate and apply these learnings.

Facebook: https://www.facebook.com/IndiaTheatreProgramme/

http://thedramaschoolmumbai.in/

Kurssimaksut yms.: http://thedramaschoolmumbai.in/skills/india-theatre-programme/

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Zodiak: Representing the Other – Shaking the Concept of Whiteness | 23.4.2016, Helsinki

Kurssi tanssin ja teatterin ammattilaisille

Koreografi Sonya Lindforsin uusin teos NOBLE SAVAGE tutkii kolonisoituja kehoja, rodullistettuja identiteettejä, kulttuuri-imperialismia, sekä toiseuden representointia näyttämökontekstissa. 

Aktivisti Maryan Abdulkarimin ja koreografi Sonya Lindforsin yhteisessä työpajassa paneudutaan teoksen teemoihin. Päivän aikana ravistelemme valkoisuuden (whiteness) konseptia ja tutkimme vallankäytön prosesseja tekemällä harjoitteita, luomalla metodeja, keskustelemalla ja kokeilemalla.

Työpajaa lähestymme mm. seuraavien kysymysten kautta:

 • Kenen katseen kautta näyttämölle katsotaan? Näytetäänkö joku normaalina tai neutraalina?
 • Millaisia representaatioita tai narraatioita toiseudesta luomme näyttämölle?
 • Kuka tai mikä on "oletusyleisö", jolle taidetta tehdään?
 • Mikä on inspiraation ja kulttuurisen anastamisen ero?
 • Millainen voisi olla feministinen antirasistinen näyttämö?

Lauantaina 23.4. klo 11-16
Ohjaajat: Sonya Lindfors ja Maryan Abdulkarim
Paikka: Zodiak Studio C4
Kesto: 1 krt / 5 h
Hinta: 55 ¤
Ilmoittautuminen 8.4. mennessä kurssin verkkosivun kautta


Suomen Teatterit ry:n viestintä- ja markkinointikoulutus | 11.-12.5.2016, Turku

Koulutuksen aiheina ovat viestinnän trendien tunnistaminen ja niiden soveltaminen. Kuinka tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa tai kuinka ottaa teatterissa käyttöön uusia sosiaalisen median kanavia? Mikä naistenlehtiä kiinnostaa ja minkälaisia mahdollisuuksia ne voivat tarjota teattereille? Koulutukseen sisältyy luentojen lisäksi pienryhmätyöskentelyä ja asiantuntijavierailuja.

Koulutuksen osallistumismaksu on 130 eur/hlö (sis. koulutuksen, materiaalit, lounaat ja kahvitukset). Illanvietto ja majoitus ovat omakustanteisia. Ilmoittautumisia pyydetään 29.4. mennessä. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta 2.5. mennessä. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 50 % kurssimaksusta.

Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisesta

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Mikkelin Teatteri hakee markkinoinnin ammattilaista

Mikkelin Teatteri etsii markkinointihenkilöä määräaikaiseen työsuhteeseen.

Työ alkaa 1.5.2016 tai sopimuksen mukaan ja päättyy 31.7.2017. Työhän kuuluu markkinoinnin ja myynnin suunnittelua ja toteutusta sekä Työväen Näyttämöpäivien tuottajan tehtävät.

Lisätietoja antaa:
Teatterinjohtaja Katriina Honkanen, p. 040 520 6405 tai tuottaja Outi Kasanen, p. 040 774 1704

Vapaamuotoinen hakemus palkkatoiveineen ja cv:llä varustettuna sähköpostitse viimeistään 15.4.2016 outi.kasanen(a)mikkelinteatteri.fi

www.mikkelinteatteri.fi


Näyttämömestari – Tanssiteatteri Hurjaruuth

Tanssiteatteri Hurjaruuth hakee määräaikaiseen työsuhteeseen näyttämömestaria. Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan, viimeistään 15.6.2016. Hakijalta edellytetään kokemusta teatterialalta ja tehtävään soveltuvaa koulutusta.

Lisätietoja antaa teatterinjohtaja Arja Pettersson, arja.pettersson(a)hurjaruuth.fi

www.hurjaruuth.fi

 

twitter.com/tinfotweets