07.04.2016

TINFO-tiedote 13 / 7.4.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Euroopan syrjäiset rajat, etiikka ja esineellistäminen

Teater Viiruksen Lampedusa ja Klockriketeaterin ja Gertrudes ielas teatrisin yhteistuotanto 3 Musketeers - East of Vienna laittoivat miettimään dokumenttiteatterin etiikkaa ja identiteettipolitiikkaa. Dokumentti on vaarallinen laji. Näiden kysymysten parissa jälkikolonialistinen taide ja taiteentutkimus ovat kamppailleet. Miten puhua ”toisista”? Miten tullaan ulossulkeneeksi? Hyvä tarkoitus tuo mukanaan tahmaista moralismia ja stereotypioita. Niin helposti esitykset esineellistävät ihmiset ja unohtavat kontekstin. Juuri tästä syystä kolmen muskettisoturin reissu oli avoin ja hengittävä. ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!” Kuka on tuo yksi, keitä ovat ”me”, kenen puolesta ja ketä vastaan? Mitä voimme tehdä, millaista vastarintaa voimme harjoittaa? Mikropolitiikkaa. Auttaa kynttilöiden sytyttämisessä uhrien muistolle. Meidän suomenruotsalainen teatterimme on etujoukoissa. Niin ja Kolmas tila Turussa.  

Mitä teatteri tekee?

Theater der Zeit haastatteli Mohammed Al Attaria, syyrialaista näytelmäkirjailijaa ja teatterintekijää, Shatilan Antigoneen kirjoittajaa. Shatilan Antigonen esittivät naiset Shatilan pakolaisleirissä. Al Attar on valmistunut Goldsmithistä soveltavasta draamasta. Withdrawal, Online ja Look at the Camera ovat viimeisiä tekstejä. Miten syyrialaisten diaspora-teatteria voi tukea? Tarjoamalla konkreettisia tuotantomahdollisuuksia – kunnioituksesta ja ei hyväntekeväisyydestä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan maahanmuuttajista 10 % on työskennellyt kulttuuri- ja taidealalla.

Vastikkeetonta rahaa taiteilijoille

Pienet symboliset teot merkitsevät. Turkulainen Aura of Puppets on nukketeatteritaiteilijoiden verkosto. Aura of Puppets arpoi kahdella taiteilijalle vastikkeetonta rahaa 2 300 euroa.

Kulttuuripassilla maksuttomia pääsylippuja Kainuussa

Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta -yhdistyksen kulttuuripassihanke etenee. Kulttuuria kaikille - Kaikukortti-toimintamallia pilotoitiin Espoossa. Nyt mallia kokeillaan Kainuussa. Nämä kokeilut toivon mukaan levittävät palvelun laajemmallekin. Kulttuuripassilla pienituloiset voivat nauttia kulttuurista. Raha ei saa olla este. Toivottavasti passi houkuttelee ei-kävijöitä.

Kotimaista näytelmäkirjallisuutta kehittämään

Teatteri 2.0 toteuttaa suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kehittämishankkeen. Hanke on runsaudensarvi residenssiä ja hautomotoimintaa. Residensseihin tulee hankkeen aikana pääsemään 15 uransa keskivaiheissa olevaa kirjailijaa, tuloksena 15 tekstiä. Hautomossa puolestaan tuetaan 10 uransa alkuvaiheessa olevaa kirjailijaa. Hankkeeseen palkatut dramaturgit tukevat kirjailijoiden työtä. Ensimmäiset kirjailijat valitaan syksyllä 2016.

Iso osa teattereista on saanut kyselyä halukkuudestaan olla mukana, toimimaan yhteistyössä hankkeeseen valittavien kirjoittajien kanssa, luomaan teksteille hyviä tuotanto-olosuhteita ja kehittämään teksteihin liittyvää osaamista.  

Putkiaivoisten seminaari

Nyt se toteutuu viimein. 21.4. klo 9-12 Komediassa. Harvinaista herkkua, kun paikalla on sekä säätiöiden ja rahastojen asiamiehiä että rahoituslain ulkopuolisen kentän taiteilijoita.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 12.4. – aineistopäivä 8.4.

TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 12.4. Vielä ehdit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 8.4.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille. TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Vuonna 2015 myönnetyt TINFO-apurahat

Lue myös: TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, 2016 ensimmäinen jakokierros

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha
 


Ehdota Thalia-palkittavaa

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Thalia-palkinnolla halutaan palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. 

Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 1.11.2014 - 30.10.2016 välisenä aikana.

Thalia-palkinto jaetaan seuraavan kerran Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.

Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon?

Ehdotukset www.tinfo.fi/fi/Ehdota_Thalia-palkittavaa tai sähköpostilla tinfo(a)tinfo.fi.

www.tinfo.fi


TINFO palvelee: Teatterin puolestapuhujalle

TINFO tarjoaa teatterin puolestapuhujalle kättä pidempää.

www.tinfo.fi/fi/teatterinpuolesta

 

UUTISIA

TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, 2016 ensimmäinen jakokierros

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2016 ensimmäiset TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen. Koko vuodelle on jaossa 25 000 euroa, ja apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. Ensimmäisellä jakokierroksella apuraha myönnettiin kuudelle käännöshankkeelle.

Apurahasta päättävä asiantuntijaraati painottaa tuen jakamisessa sitä, että näytelmä on saamassa ulkomaisen esityksen. Hakemuksia arvioidaan myös kääntämisen kannalta, raati haluaa varmistua, että kirjailija saa teokselleen parhaan mahdollisen kääntäjän ja laadukkaan käännöksen.

Lisätietoja TINFO-apurahasta ja sen yleisistä myöntämisperusteista: www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha

Vuoden 2016 ensimmäisellä jakokierroksella TINFO-apuraha myönnettiin seuraaville hankkeille:
 

 • Bengt Ahlfors: GÅ PÅ VATTEN, viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe – Näytelmän esittämiseen Virossa.
 • Bengt Ahlfors: MORGONGÅVAN, viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe – Suomalaisen näytelmän promootiohankkeeseen Virossa.
 • Tove Jansson & Lars Jansson: KUNGEN I MUMINDALEN, kiinaksi, kääntäjä Hongjia Qi – Näytelmän esittämiseen Kiinassa.
 • Maria Kilpi: HARMIN PAIKKA; Okko Leo: TÄYSPUUVILLAKUOSI; Reko Lundán: TARPEETTOMIA IHMISIÄ; Jussi Moila: VEITSET LEIKKAA ILMAN; Emilia Pöyhönen: PRINSESSA HAMLET; Tuomas Timonen: LASTEN HAMLET, t¨ekiksi, kääntäjä Otto Kauppinen – Suomalaisten näytelmien promootiohankkeeseen lukuteatteritapahtumana.
 • Saara Turunen: TAVALLISUUDEN AAVE, t¨ekiksi, kääntäjä Alzbeta Stollova – Näytelmän esittämiseen T¨ekissä.
 • Lisäksi päätettiin tukea Ruusu Haarlan tekstin TRAUMARUUMIS kääntämistä englanniksi osana uusien esityskirjoitusten promootiota.

Tiedustelut:
TINFO / Hanna Helavuori, johtaja, (09) 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Tiina Luhtaniemi Kouvolan Teatterin johtajaksi

Kouvolan Teatteri Oy:n hallitus on kokouksessaan 5.4. valinnut uudeksi teatterinjohtajaksi 1.1.2017 alkaen teatteriohjaaja Tiina Luhtaniemen Jyväskylästä. Luhtaniemi on tätä ennen toiminut johtajana Savonlinnan kaupunginteatterissa 2005 – 2015.

Kouvolan Teatterin johtaja vaihtuu Henrik Timosen jäädessä eläkkeelle.

Lisätietoja:
Kouvolan Teatteri/ talouspäällikkö Mervi Ihalainen, puh. 05-7400 360,  mervi.ihalainen(a)kouvolanteatteri.fi

www.kouvolanteatteri.fi


Teatteri Telakan Digihattupeli Tartossa ja Tallinnassa

Hassan Blasimin Digihattupeli (The Digital Hats Game) esitetään Virossa viisi kertaa huhti-toukokuun aikana. Esitys on Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä ja yhteistuotanto Tartu Uus Teaterin kanssa.

Esitys nähdään Tartossa Tartu Uus Teaterin näyttämöllä kolme kertaa; torstaina 7.4. klo 19:00, perjantaina 8.4. klo 19:00 ja lauantaina 9.4. klo 19:00.

Digihattupeli nähdään myös Tallinnassa huhti-toukokuun vaihteessa. Esitykset ovat Von Krahl -teatterissa lauantaina 30.4. klo 19:00 ja sunnuntaina 1.5. klo 2016 klo 19:00.

Hassan Blasimin esikoisnäytelmä kertoo hakkereista ja aktivisteista, jotka yrittävät vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Esityksen ovat ohjanneet Hanno Eskola ja Antti Mankonen.

Taiteelliseen suunnitteluryhmään kuuluvat Hannu Hauta-aho (äänisuunnittelu, Teatteri Telakka), Tiina Helin (pukusuunnittelu, Teatteri Telakka), Henry Griin (lavastus, Tartu Uus Teater), Emil Kallas (valosuunnittelu, Tallinn Linnateater) ja Lasse Poser (videosuunnittelu, Teatteri Telakka).

Esityksessä näyttelevät Mart Aas (Tartu Uus Teater), Henry Hanikka (Teatteri Telakka), Jekaterina Novosjolova (Tartu Uus Teater), Lasse Poser (Teatteri Telakka), Tanjalotta Räikkä (Teatteri Telakka), Tomi Salmela (Teatteri Telakka) ja Kaisa Sarkkinen (Teatteri Telakka).

Digihattupeli sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla 16.3.2016

www.telakka.eu/teatteri

www.uusteater.ee


Sadsongskomplex:fi osatuottajana Veliki Novgorodissa

Jari Juutisen ohjaama Vanja-eno saa ensi-iltansa keskiviikkona 27. huhtikuuta Dostojevskin mukaan nimetyssä Akateemisessa Draamateatterissa Venäjän Veliki Novgorodissa. Juutisen kanssa skenografiasta vastaavat Liisa Sofia Pöntinen ja valosuunnittelija Teemu Nurmelin.

Sadsongskomplex:fi on edellä mainittujen suomalaistaiteilijoiden perustama kansainvälisesti toimiva teatteriryhmä, joka on viimeksi vieraillut Luxemburgissa ja Belgiassa. Vanja-enon päätuottaja, Akateeminen Draamateatteri on Novgorodin kaupunginteatteri, jonka esityksiä on palkittu eri venäläisillä festivaaleilla ja Avignonissa. Teatteri on perustettu jo vuonna 1853 ja sen nykyinen johtaja on Vsevolod T¨ubenko.

Yhteistuotantoa tukee TINFOn Savotta-DvA -hanke.

https://sadsongskomplexfi.wordpress.com/
http://teatrvn.ru/


Vuoden 2015 Lea-palkinnon viisi finalistia valittu

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut vuoden parhaan näytelmän palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien.

Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle parhaasta näytelmäteoksesta sen tekstin, eikä siis toteutuneen esityksen, perusteella. Palkinnon arvo on 5 000 euroa ja se jaetaan elokuussa Tampereen teatterikesässä.

Vuoden 2015 Lea-raadin jäsenet ovat näytelmäkirjailija-dramaturgi Anna Krogerus, ohjaaja Juha Malmivaara ja ohjaaja-dramaturgi Arn-Henrik Blomqvist. Diktaattorina toimii näytelmäkirjailija Laura Ruohonen. Raati arvioi yhteensä noin 60 näytelmää.

Kilpailuun lähetetyistä teoksista Lea-raati valitsi viisi näytelmää Lea-palkintofinalisteiksi. Nämä näytelmät lyhyine perusteluineen ovat:

1. Salla Viikka: Aukko

Rohkea teksti, joka on rakennettu hallittu muoto edellä, mutta todentuntuisia, ilkeän tarkasti nähtyjä henkilöitä hukkaamatta.

Tekstissä kulkevat rinnakkain pienet yksityiskohdat ja myyttisyys. Se on abstrakti ajatusleikki, mutta samaan aikaan äärimmäisen konkreettinen, lihallinen teksti, jota on helppo lähestyä. ”Aukko" koskettelee häpeän ja oman elämän ulkopuolelle jäämisen kokemuksia, ja kuljettaa lukijaansa kohti tuntematonta.

2. Jussi Moila: Madonna

Valkoinen heteromies kirjoittaa itsensä läpi sukupuolten raja-aitojen, ja tavoittaa tunnistettavasti nykynaisen unelmat ja kipukohdat.

Tavallisen avioliiton draamana liikkeelle lähtevä teos päätyy kyseenalaistamaan koko instituution ja ehdottamaan toisenlaista todellisuutta. ”Madonna" on samaan aikaan naista syvästi ymmärtävä ja ymmärryksen yritykselleen ironisesti naurava näytelmä, jonka kaikki totuudet kumoavat itsensä - erityisesti kun muistaa, että näytelmän ”nainen” on naiseksi itsensä synnyttänyt mies. Moilan teksti puhuu teatterin kieltä ja keskustelee itsensä kanssa kiinnostavasti.

3. Eeva Turunen: Muutama sana Ullasta

Tuore ja rapea monologi, jossa tavoitetaan nuoren, sosiaalisesti syrjäytyneen ihmisen todellisuus sisältäpäin. Monologin älykäs, yksinäisyytensä näennäiseen kepeyteen verhoava puhuja avaa meille sisäistä maailmaansa, jossa kaikki kietoutuu palvotun ”Ullan” henkilön ympärille; salainen naapurin palvonta voi muuttua myös kostonhimoksi yhdessä silmänräpäyksessä. Kuka on Ulla vai onko häntä? Eeva Turusen ”Muutama sana Ullasta” on raikas teos, joka herättää kysymyksiä ja yllättää. Se antaa hulppeasti tilaa erilaisille tulkinnoille ja näyttämötoteutuksille - oikea ohjaajan ja näyttelijän herkkupala. Nam!

4. Heini Junkkaala: Olipa kerran minä

Näytelmän päähenkilö, fiktiivinen Kirjailija, on kuin moderni Peer Gynt, joka yrityksessään kirjoittaa suurteosta narsismista kuorii huomionkipeän minuutensa kerroksia, myy kaikki rakkaimpansa, ja päätyy lopulta anomaan yleisön hyväksyntää tyhjin käsin. Näytelmä kuvaa überindividualistista aikaa, jossa kaikilla on loputon jano, mutta kenelläkään ei antaa mitään juotavaa. "Olipa kerran minä" käsittelee aihettaan tinkimättömästi ja monista eri näkökulmista. Se herättää kysymyksiä myös taiteilijan vapauden ja yksityisyyden rajoista.

5. Sara Enholm Hjelm: Vinterkriget

Kärkevä poliittinen satiiri uusliberalismista.  Äärimmäisen ajankohtainen teksti, joka on vallan analyysissaan samaan aikaan täysin ajaton. ”Vinterkriget" ampuu säälimättä alas Suomen historian myyttejä.

Teksti on tarkka ja poskettoman hauska! Omassa tyylilajissaan tämä satiiri on harvinainen onnistuminen kotimaisen uuden draaman joukossa.

Lisätietoja palkinnosta, säännöistä ja aikaisemmista voittajista löytyy Näytelmät.fi -palvelusta (www.naytelmat.fi) osiosta "Lea-palkinto."

Yhteydenotot:
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat -  Finlands Dramatiker och Manusförfattare ry
Toiminnanjohtaja Jukka Asikainen, jukka.asikainen(a)sunklo.fi, p. 040 838 6675

www.sunklo.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Esitystaiteen markkinat | 16.4.2016, Helsinki

Esitystaiteen markkinat pidetään 16. huhtikuuta 2016 Zodiakin tiloissa Kaapelitehtaalla Helsingissä.
Tapahtuma on klubihenkinen esittävien taiteiden festivaali, jossa esiintyy toistakymmentä erilaista taiteilijaa tai työryhmää.

Katso ohjelma


Putkiaivoisten aamiaistapaaminen | 21.4.2016, Teatterikulma (Helsinki)

Aika ja paikka: torstai 21.4.2016 klo 9-12, Teatterikulma (kokoustila Komedia), Meritullinkatu 33, 2. kerros (sisäänkäynti hissillä pihan kautta)

Yhteistyökumppanit: Suomen Näyttelijäliitto, Teatterikeskus, Teme, Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Säätiöiden merkitys kulttuurin ja taiteen rahoittajina on kasvanut 2000-luvulla ja säätiöiden jakamien apurahojen ja muiden tukien määrä on lisääntynyt huimasti. Säätiöiden ja rahastojen merkitys on yksittäisille taiteilijoille ja yhteisöille entistä tärkeämpi julkisen rahoituksen niukentuessa. Teatteritilastot 2014:n mukaan rahoituslain ulkopuolisten teattereiden ja ryhmien tuki yksityisiltä säätiöiltä ja rahastoilta väheni 400 000 euroa. Eikö teatteri kiinnosta? Eikö teattereissa osata tehdä kiinnostavia projekteja?  Vallitseeko harhakäsityksiä teatterin freelancereiden työllistymisestä ja toimeentulosta?

Seminaarimme jatkaa tammikuussa 2015 pidetyn säätiöiden ja rahastojen aamiaistapaamisessa syntyneiden kysymysten parissa. Minkälaisena esittävien taiteiden todellisuus näyttäytyy apurahanjakajien näkökulmasta?  Ketkä ovat putkiaivoisia? Mikä on uutta ja kiinnostavaa sisällöllisesti? Minkälaisia hakemuksia säätiöt ja rahastot odottavat saavansa? Mikä sytyttää säätiöt, mikä sytyttää kentän? Minkälaisena näyttäytyy apurahan hakijoiden – yhteisöjen ja yksittäisten taiteilijoiden todellisuus? Minkälainen on hyvä hakemus? Minkälaista tietoa ja tukea hakijat kaipaavat? Miten apurahoja tulisi kehittää?

Säätiöiden edustajien puheenvuorot: Yliasiamies Anna Talasniemi, Koneen säätiö, asiamies Erik Båsk, Kordelinin säätiö, asiamies Juhana Lassila, Suomen Kulttuurirahasto, direktör Leif Jakobsson, Svenska Kulturfonden

Taiteilijoiden edustajien puheenvuorot: Anders Carlsson, Noora Dadu, Anni Klein, Mirva Pulkkinen, Kalle Ropponen, Kati Sirén, Jonas Welander

Lisätietoja oheisessa liitteessä (PDF).

Seminaari on kaikille avoin.

Tervetuloa!

Tiedustelut:
Hanna Helavuori, johtaja, TINFO
hanna.helavuori(a)tinfo.fi
www.tinfo.fi

Maaria Kuukorento, toiminnanjohtaja, Teatterikeskus
info(a)teatterikeskus.fi
www.teatterikeskus.fi


Neodada-festivaali Mad Housessa | 22.-24.4.2016, Helsinki

Dada tai Cabaret Voltaire täyttää 100 vuotta tänä vuonna ja esitystaiteen talo Mad House juhlii sitä viikonlopun kestävän festivaalin myötä huhtikuun 22.-24. päivä. Festivaali kerää yhteen tekijät, jotka ovat toimineet dadan, absurdin ja avantgarden parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Festivaali on kunnianosoitus vuonna 2015 edesmenneelle Stella Parlandille, Suomen ykkösdadaistille.

Neodada-festivaali tai Kaiken uudelleenmäärittelyn konferenssi alkaa perjantaina 22.4. Petri Arvon nokkahuilukonsertilla Sweet 1,5 ja Teatterikorkeakoulun esitys- ja performanssitaideopikselijoiden (LAPS) suunnittelemalla ohjelmalla. Lauantaina illan avaa mahtipontisen fanfaarin saattelemana Stella Parlandin libretto “De kaspiska tigrarnas Gud”, jonka on säveltänyt Kimmo Hakola. Festivaali huipentuu sunnuntaina brunssiin, jota siivittää monipuolinen, dadaistinen ohjelma. 

Festivaali on kokonaistaideteos. Visuaaliset taiteilijat Linda Bondestam ja Mi Duncker luovat näyttävän visuaalisen maailman Mad Houseen ja Harriet Abrahamson konseptoi tilaan lepokodin Slådank.

Neodada-festivaalin ohjelma


Uudenmaan Suomi 100 -infotilaisuus | 28.4.2016, Helsinki

Onko sinulla kehittämishanke, innovaatio, tapahtumakonsepti tai joku muu hieno idea, jonka haluat toteuttaa, kun Suomi täyttää sata? Tule kuulemaan, miten voit olla mukana!

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Suuri juhlavuosi rakennetaan yhdessä. Napakassa parin tunnin infossa kuulet, mistä juhlavuodessa on kyse ja miten voit osallistua siihen Uudellamaalla.

Aika: to 28.4.2016 klo 16.30–18.30

Paikka: Allergiatalon Auditorio, Paciuksenkatu 19, Helsinki

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Ilmoittaudu pe 22.4.2016 mennessä oheisen linkin kautta. Ilmoittautuminen on sitova.

Tervetuloa rakentamaan vuosisadan juhlat!

suomifinland100.fi


Kukkofestivaali | 5.-8.5.2016, Lahti

Sirkusta ja monitaiteellista menoa Kukkofestivaaleilla toukokuussa 2016 Lahdessa!

Koulutuskeskus Salpauksen sirkuskeskuksen 2. vuoden sirkusopiskelijat järjestävät perinteisen Kukkofestivaali-tapahtuman Salpauksen sirkuskeskuksessa, 5.-8.5.2016.

Kukon matka alkoi Hollolan taianomaisissa metsissä kolme vuotta sitten. Hurjien seikkailujen myötä tämä värikäs lintu keimastelee nykyisin Lahden keskustassa. Jättimäisen kukon kunniaksi järjestetään jo perinteeksi muodostuneet sirkusfestivaalit Salpauksen Sirkuskeskuksessa 5. -8.5. Neljän sirkuksentäyteisen päivän aikana nämä suomalaisen sirkuksen tulevat ammattilaiset tulevat näyttämään mitä monimuotoisempaa sirkusta. Päämääränä heillä on Kukkofestivaaleilla itsensä ylittäminen niin henkisesti, kuin myös fyysisestikin - voltein ja kiepein. Luvassa on ennennäkemätöntä ja ehtaa sirkusta, monitaiteellisia oivalluksia ja jännittäviä hetkiä. Viikonlopun aikana järjestetään myös Open Stage – lava on vapaa iltama, festivaaleilla on esityksiä vierailevin artistein, Kukkokahvila, sekä avoimet harjoitukset.

Kukkofestivaali toteuttaa myös avajaispäivänä, 5.5. perhepäivän, joka toteutetaan erityisesti lapsia ja lapsiperheitä ajatellen. Tutustu festivaalien ja päivän ohjelmaan Kukkofestival blogissa! Kukkofestivaaleilla on myös Open Stage 7.5.2016. Esiintymisehdotuksia voi lähettää 20.4. mennessä osoitteeseen: kukkofestivaalit.tuotanto(a)gmail.com

Open Stage -hakuilmoitukseen

Lisätietoja ja linkkejä:
Tapahtuma-aika, ja paikka: 5.5.-8.5. Salpauksen sirkuskeskus, Svinhufvudinkatu 13

Ennakkotiedustelut, lippuvaraukset: kukko.festival(a)gmail.com

Blogi/sivut: kukkofestival.wordpress.com

Facebook: Facebook - Kukkofestivaali 2016

Instagram: @kukkofestival

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia apurahoja Apurahavahdista.


Suomi 100 -ohjelman huhtikuun kohdeavustukset | hakuaika 4.-25.4.

Kevään 2016 kohdennetut avustushaut

Suomi 100 avaa taloudellisille avustuksille kaksi kohdennettua hakua huhtikuussa 2016:

Avustushaut ovat auki 4.4.-25.4.2016. Kumpaakin avustusta haetaan samalla sähköisellä lomakkeella, jolla hanketta esitetään mukaan Suomi 100 -ohjelmaan. Klikkaa lomakkeen lopussa oleva kohta ’Haen lisäksi Suomi 100 -tukiohjelman mukaista taloudellista avustusta hankkeen toteuttamiseksi’, jonka jälkeen lomakkeeseen avautuu lisää kysymyksiä. Mikäli hankkeesi on jo hakenut mukaan Suomi 100 -ohjelmaan, täytyy sinun tehdä hakemus uudelleen, mutta mahdollinen ohjelmaan liittämispäätös siirretään automaattisesti uudelle hakemukselle.

suomifinland100.fi


Pohjoismaisen kulttuurirahaston projektituki | haku 2.5. mennessä

Projektissa täytyy olla mukana vähintään kolme Pohjoismaata: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.

Projektissa täytyy olla taiteellista tai kulttuurista sisältöä.

Hakemusten keskeisiä arviointikriteerejä ovat pohjoismainen osallistuminen ja ankkurointi sekä projektien laatu ja vaikuttavuus. Täällä voit perehtyä vaatimuksiin, joita Pohjoismainen kulttuurirahasto asettaa projekteille ja hakemuksille. Lisäksi voit lukea hakemusten arvioinnista. Kunnollinen perehtyminen helpottaa muodollisten vaatimusten täyttämistä ja säästää aikaa.

Tarkemmat tiedot


Svenska Kulturfonden: Kultur tillsammans | ansöka senast 31.5

Kultur tillsammans stödjer kulturell verksamhet som främjar integration, mångkultur och flyktingars delaktighet i samhället.

För vad

a) för att anlita konstnärer eller kulturarbetare för att genomföra kulturprojekt tillsammans med personer med flyktingbakgrund.
b) för verksamhet på svenska för personer med flyktingbakgrund.
c) för fortbildning i frivilligarbete som befrämjar integration på svenska.

Mer information

www.kulturfonden.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Haku vapaille teatteriryhmille Nicken NU -projektiin | haku 15.4. mennessä

Svenska Teatern söker en fri grupp som iscensätter inhemsk dramatik, dramatisering eller arbetar tillsammans med en dramaturg för spelåret 2016-2017                                   

Svenska Teatern i Helsingfors har utdelats 500 000 euro ur Kulturfondens strategiska specialprogram för att under tre spelår etablera en plattform för iscensättningen av inhemsk svenskspråkig dramatik tillsammans med fria teatergrupper och Labbets REKO-projekt på teaterns NICKEN-scen.                                   

Hösten 2014 drog Svenska Teatern i Helsingfors igång det av Kulturfonden understödda Nicken NU-projektet. Projektets syfte är att förstärka dramatikernas och dramaturgernas yrkesprofil inom det finlandssvenska scenkonstfältet, och att skapa en samarbetsmodell mellan institutioner och fria grupper som kan tillämpas efter att projektet är över. Inom ramarna för Nicken NU sammanför Svenska Teatern tillsammans med projektet REKO dramatikerna och de fria grupperna, och ökar volymen av uppsatta inhemska pjäser och dramatiseringar. Sammanlagt 2322 människor besökte NICKEN under 63 evenemang och föreställningar under projektets första spelår.
 
För JANUARI-FEBRUARI 2017 söker projektets styrgrupp en fri teatergrupp som planerar en uppsättning av en nyskriven eller -dramatiserad pjäs på svenska, eller en arbetsgrupp som anlitar en dramaturg verksam på svenska i Finland.
                                                          
De fria teatergrupperna som omfattas av projektet erhåller följande produktionsmedel genom projektet:

 • 2500 EUR i produktionsmedel
 • 2630,48 EUR (x 1,43 i sociala avgifter) x 2 månader x 3 personer
 • 50 % av biljettintäkterna
 • Tillgång till NICKEN under 2 månader (med en möjlighet att eventuellt påbörja repetitionerna efter föregående grupps premiär), för repetitioner och föreställningar   
 • Marknadsföring genom Svenska Teatern
 • Tekniker och befintlig teknik
 • Tillgång till teaterns kostym- och möbellager

Sänd in en fritt formulerad ansökan, pjäs- eller föreställningstext, produktionsbeskrivning, budget, samt namn och CV på arbetsgruppens medlemmar.

Sänd ansökan till Svenska Teatern i Helsingfors, Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors eller som PDF-bilaga till adressen riikka.wallin(a)svenskateatern.fi. Skriv “NICKEN januari-februari 2017” på kuvertet / i ämnesfältet.

SISTA INLÄMNINGSDAG FREDAGEN DEN 15.4.2016 KL 12.00

För mer information, vänligen kontakta projektkoordinator Riikka Wallin per e-post riikka.wallin@svenskateatern.fi eller per telefon 050-4311 112.

www.svenskateatern.fi
www.facebook.com/svenskateatern.NickenNU


Kukkofestivaali: Open Stage 7.5.2016 | haku 20.4. mennessä

Onko sinulla työn alla uusi esitys, tanssikoreografia tai jokin muu taito, jonka haluaisit esittää yleisölle? Onko teillä kenties tiukka streetdance crew tai trikkausporukka, jonka kanssa haluaisitte esiintyä? Jos vastasit kyllä, niin nyt olisi mahdollisuus päästä esiintymään Kukkofestivaalien Open Stagelle!

Kukko-festivaali 2016 on Koulutuskeskus Salpauksen Sirkusartistikoulutuksen 2. vuoden opiskelijoiden järjestämä neljän päivän mittainen tapahtuma.

Mikäli sinulla on materiaalia, esiintymishalua ja intoa osallistua festivaaleille, lähetä meille esitysehdotus! Lähetä esityksestä ja itsestäsi/ryhmästäsi lyhyt kuvaus, valokuvan ja mahdollisen videomateriaalin kera. Esitys saa olla maksimissaan 7 minuutin mittainen.

Lähetä ehdotuksesi 20.4. mennessä: kukkofestivaalit.tuotanto(a)gmail.com

Open Stage – ilta on lauantaina 7.5. klo 19 osoitteessa Salpauksen sirkuskeskus, Svinhufvudinkatu 13 B, Lahti

Lisätietoja:
www.kukkofestival.wordpress.com


Pro Arctis 2017 – soveltava taiteen talvifestivaali | hakuaika päättyy 31.5.2016

Haku Pro Arctis 2017 – talvifestivaalitapahtumaksi on alkanut. Onko sinulla tai ryhmälläsi valmis tai kehitteillä oleva teos festivaalisisällöksi? Etsimme soveltavan taiteen teoksia helmikuussa 2017 toteutettavaan festivaaliin ympäri Suomea. Festivaalin teemana on tila – tila, jota me kirjoitamme ja joka kirjoittaa meitä.

CALL FOR ENTRIES

Teosehdotuksen sisältö:

1.) Teoksen työnimi

2.) Työryhmän (ja nimetty vastuutoimija/toimijat)

3.) Teoskuvaus (4-6 lausetta)

4.) PERUSTELE tai NIMEÄ, miksi juuri ko. teos yhdistää tai haastaa eri taiteenalat toimimaan yli rajojen

5.) Tilatoiveet

6.) Muut mahdolliset lisätiedot (mm. tekniikka, kust.arviot, yms.)

Hakuaika päättyy 31.5. 2016. Kaikki hakijat saavat tiedon valinnan tuloksista.

Teosehdotus toimitetaan osoitteeseen: proarctis(a)gmail.com

Valitut teokset saavat virallisen kutsun 15.6.2016 mennessä. Virallista kutsua voi käyttää apurahojen ”suositukset” osiossa. Ensimmäisenä toimintavuotena festivaali voi maksaa vain välittömiä kulut. Omarahoitusosuus valituilla teoksilla on välttämätön.

Tilalähtöisyys haastaa pohtimaan yleisösuhdetta uudesta näkökulmasta. Virallisten esitystilojen lisäksi festivaalin käytössä on julkisia sisä- ja ulkotiloja.

Osa teoksista tiedotetaan etukäteen, mutta osa voi tapahtua myös ennalta-arvaamattomasti, flash-mobin kaltaisesti.

Lue lisää festivaalista oheisesta liitteestä (PDF)

Lisätietoja:
Metsälintu Pahkin
taiteellinen johtaja
proarctis(a)gmail.com
tel: 040-581 4099

Sussa Lavonen
festivaalijohtaja
proarctis(a)gmail.com
tel: 045-899 2444

 

KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteiden koulutustarjontaa löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Osallistavan taiteen tuotannon täydennyskoulutus | haku 31.8.2016 mennessä

Hyvinvoinnin välitystoimisto (HVVT) on Turun ja Jyväskylän seuduilla sekä Kaakkois-Suomessa toimiva ESR-rahoitteinen valtakunnallinen osaamis-, innovaatio- ja välitysverkosto, jossa toimivat taiteilijat, tuottajat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Ydinkysymyksiä ovat palvelutuotteiden ja ansaintalogiikan kehittäminen siten, että taiteen hyvinvointiosaamisesta on mahdollista luoda kestävää liiketoimintaa. HVVT:n seuraava koulutushaku on avoinna ja se päättyy 31.8.2016. Koulutus on ilmainen osallistujalle.

Koulutus on suunnattu henkilöille, joilla on työkokemusta taiteen, kulttuurituotannon tai sosiaali- ja terveysalan kentiltä. Aiempaa kokemusta osallistavasta taiteesta ei vaadita.

Tarkemmat tiedot koulutuksesta: www.hvvt.fi/koulutus/

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Pablo Gomis Lopezin klovneriakurssit kesäkuussa Lahdessa

Cirque du Soleil klovnin Pablo Gomis Lopezin klovneriakurssit Lahdessa kesäkuussa!

Espanjalainen huippuklovni Pablo Gomis tulee Suomeen ensimmäistä kertaa kurssittamaan! Pablo Gomis Lopez on Cirque du Soleilin ”La Nouba”, sekä ”Alegria” esityksissä pitkään työskennellyt hippuklovni ja opettanut klovneriaa mm. Cirque du Soleilissa, Cirque du Mondessa sekä ESAD Murciassa. Nukketeatteri Niveltämön kautta järjestettäviä kursseja on kaksi ja niistä toinen on suunnattu aloittelijoille ja toinen ammattilaisille. Ammattilaisten kurssi, Creating your Clown universe on suunnattu myös parityöskentelyä tekeville klovneille sekä omaa materiaalia työstäville. Aloittelijoiden kurssille saa tulla vähemmän klovnerian tai komedian parissa työskennelleet tai myös ei lainkaan kokemusta klovneriasta omaavat. Kummankin kurssin opetuskieli on englanti.

Huhtikuun loppuun asti on voimassa tarjous, jolloin saa kurssin ”earlybird” hinnalla. Kurssit järjestetään Lahden Sirkuskoulun tiloissa.

Vapaamuotoiset hakemukset kursseille: niveltamo(a)gmail.com

Lisätietoa:
www.niveltamo.com/kurssit
www.facebook.com/niveltamo/


Oriveden Opiston kesäkurssit 2016

Oriveden Opiston kesäkurssitarjonnassa on tarjolla mm. klovneriaa, akrobatiaa, stand up -harjoituksia ja hengityskoulu.

www.orivedenopisto.fi

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Projektisihteeri – Helsingin kulttuurikeskus | haku 11.4. mennessä

Helsingin kulttuurikeskus on osa Helsingin kaupunkia. Kulttuurikeskus kehittää kulttuurisesti monimuotoista Helsingin seutua. Virasto on alansa keskeinen toimija, joka mahdollistaa monipuolisen taiteellisen ja kulttuurisen tekemisen ja kokemisen.

Tehtävän kuvaus: Kulttuurikaveri-vapaaehtoistyön koordinaattorina toimiva projektisihteeri ajalle 2.5.2016 - 31.12.2016

Kulttuurikaverit ovat Helsingin kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät tueksi ja seuraksi erilaisiin kulttuuritilaisuuksiin. Toiminnan tavoitteena on madaltaa erilaisten ihmisten kynnystä osallistua kulttuuri- ja taidetapahtumiin. Toimintaa järjestää Helsingin kulttuurikeskus yhteistyössä sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Kulttuurikaveritoiminta käynnistyi Helsingissä vuonna 2013.

Toiminnan koordinaattori vastaa noin 90 vapaaehtoisen toiminnan ohjaamisesta sekä 25 taidetoimijan ja kulttuurikeskuksen välisestä verkostomaisesta yhteistyöstä. Tärkeässä roolissa on myös toiminnan kehittäminen ja palvelumuotoilu. Työtehtävät koostuvat vapaaehtoisten ohjaamisesta, kouluttamisesta ja tukemisesta, viestinnän suunnittelusta, toimintamallin kehittämisestä sekä verkostoyhteistyöstä.

 • Tehtäväkohtainen palkka on 2700 euroa/kk ja mahdolliset kokemuslisät
 • Hakuaika päättyy 11.4.2016 klo 16.00.

Kelpoisuusehto: Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää hyviä organisointitaitoja, kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, esiintymiskykyä, viestinnällistä osaamista ja verkostomaista työotetta. Tehtävässä katsotaan eduksi taidekentän tuntemus ja kokemus vapaaehtoistoiminnasta.

Tehtävän hoitaminen vaatii soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja riittävää työkokemusta. Lisäksi edellytämme erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa. Hyvä ruotsin ja englannin kielen taito ovat eduksi.

Helsingin kaupunki edistää henkilöstön yhdenvertaisuutta ja laaja-alaista tasa-arvoa.

Yhteystiedot:
Osastopäällikkö Veikko Kunnas, 040-334 1204

Projektisihteeri Kaisa Kutilainen, (09) 310 37941, kaisa.kutilainen(a)hel.fi

Hakemukset


Lavastemaalari – Suomen Kansalllisooppera ja -baletti | haku 15.4. mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr. hakee lavastemaalaria toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 2.5.2016 alkaen tai sopimuksen mukaan

Lavastemaalarin tehtäviin kuuluvat mm. ooppera- ja balettiteosten lavasteiden ja fondien maalaus, pintakäsittely sekä muotoilutöiden toteutus teoksen lavastussuunnitelmien pohjalta. Lavastemaalarin tehtäviin kuuluvat myös työnjohdolliset tehtävät liittyen teosvastaavuuteen ensi-iltateoksissa. Tehtävä edellyttää alan soveltuvaa koulutusta, työkokemusta teatterialalta, materiaalien tuntemusta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suomen kielen lisäksi tehtävä edellyttää englannin kielen hallintaa.

Lavastamon päällikkö Tapio Säkkinen antaa tehtävästä lisätietoja 13.4..2016 klo 14.30-16.00 välisinä aikoina, gsm 040-766 7573

Hakemukset pyydetään jättämään 15.4.2016 mennessä Kansallisoopperan internet-sivuilla (www.ooppera.fi) olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.


Vastaava opettaja, teatteritaide – Etelä-Pohjanmaan opisto | haku 17.4. mennessä

Etsimme innokkaaseen työyhteisöömme 1.8.2016 alkaen: Teatteritaiteen opintolinjan vastaavaa opettajaa 
 
Tarkempi esittely avoinna olevista tehtävistä löytyy opiston nettisivulta: www.epopisto.fi/ajankohtaista/

Hakuaika 17.4.2016 saakka

Etelä-Pohjanmaan Opisto
Opistontie 111
60800 Ilmajoki
(06) 425 6000
toimisto(a)epopisto.fi
www.epopisto.fi/

Etelä-Pohjanmaan Opisto on maakunnallinen kansanopisto, joka järjestää vapaata sivistystyötä, ammatillista koulutusta ja perusopetusta. Päätoimisia ja tutkintoon tähtääviä opiskelijoita on vuosittain noin 400. Heistä sisäoppilaitoksessa asuvia on noin puolet. Opisto on perustettu 1892 ja kuuluu maan suurimpiin kansanopistoihin. Henkilöstön määrä on noin 50.


Taiteellinen johtaja – Rauman Kaupunginteatteri | haku 30.4. mennessä

Taiteellinen johtaja vastaa teatterin taiteellisen työn suunnittelusta ja kehittämisestä. Edellytämme hakijoilta hyvää teatterialan tuntemusta ja kokemusta sekä tehtävään soveltuvaa koulutusta.

Työ alkaa 1.1.2017 tai sopimuksen mukaan. Tehtävään voidaan myös kutsua suostumuksen antanut henkilö ilman hakemusta.

Hakemukset palkkatoivomuksineen 30.4.2016 mennessä osoitteella:
Rauman Kaupunginteatteri
Alfredinkatu 2
26100 RAUMA

tai sähköpostitse harri.natunen(a)raumanteatteri.fi

Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Anneli Mäkinen p. 044 257 7561, elisa.makinen(a)dnainternet.net

toimitusjohtaja Harri Natunen p. 044 776 9902, harri.natunen(a)raumanteatteri.fi

www.raumanteatteri.fi

 

MUITA ILMOITUKSIA

Uusi näytelmäteos ilmestyy huhtikuussa

Panu Rajala: Nuoruuteni näytelmät ilmestyy 15.4.2016. Teos sisältää kolme F.E. Sillanpään elämään liittyvää näytelmää: Myllykolun Eemeli, Töllinmäen tohtori ja Saavutus.

Kustantamosta: 25,00 + postik. 4,00 (norm. 32,-)

arto.pietila(a)kustannushd.fi

www.kustannushd.fi

twitter.com/tinfotweets