19.05.2016

TINFO-tiedote 19 / 19.5.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Katsojalukuja – teatteri ei ole pörssi

Vuonna 2015 VOS-teattereissa myytiin 5 % enemmän lippuja edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2013 suurta ja vuoden 2014 pientä notkahdusta on kurottu umpeen. VOS-teatterit are still going strong. Rahoituslain ulkopuolisten teattereiden ja ryhmien luvut saadaan kesäkuussa.

Katsojalukujen vuosittaiset heilahdukset, nousut tai notkahdukset ovat niin sanottua normaalia kausivaihtelua. Yksittäinen tuotanto voi olla yleisöhitti tai -floppi. Katsojalukuihin vaikuttaa isojen näyttämöiden ohjelmistovalintojen vetovoimaisuus. Yksittäisen suuren näyttämön (musiikkiteatteri)esityksen suosio tai vähäinen menestys näkyy heti kokonaistilastoissa. Kotimaisuus ja korkeat katsojaluvut kulkevat usein käsi kädessä. Tarvitaan siis pitkää aikasarjaa näyttämään, missä mennään.

Yksittäisten esitysten elinkaaret ovat lyhentyneet. Teatterit tuottavat aiempaa nopeammassa tahdissa uusia ensi-iltoja. Kuinka kovilla tämä ihmiskone käy? Miten ensi-iltatahti korreloi vakihenkilökunnan ja vierailijoiden määrään? Nämä laskelmat saamme myöhemmin. Teatterit tekevät myös aikaisempaa enemmän yhteistuotantoa. TINFOn Teatteritilastot-sivulta löytyy kaksi taulukkoa katsojatilastoista 2015. Toisessa kokonaiskatsojat ja toisessa ovat mukana vain teatterin omiin esityksiin myydyt liput, eivät vierailu- tai ilmaisesitykset. Teatterit tekevät kuitenkin paljon muuta: yleisötyötä, erilaista klubitoimintaa, tilavuokrausta.

Myytyjen lippujen kokonaisluvut näyttävät kokonaiskuvan. Huolestuttavaa on, jos yksittäisen teatterin kohdalla jatkuu vuodesta toiseen laskusuunta. Mistä sellainen kertoo? Ovatko teatterit jakaantumassa menestyjiin ja ei-menestyjiin?

Katsojaluvut ovat vain yksi mittari. Katsojaluvuissa ei ole koko totuus. Tarvitaan ohjelmistojen laadullista vertailua. Tarvitaan katsojatutkimuksia. Täyttävätkö katsomot aina ne samat ihmiset, hevijuuserit? Ovatko teatterit onnistuneet saamaan teattereihin ns. ei-katsojia?

Teatteri ei ole pörssi. Rahoittajien, median tai yleisön ei pitäisi yksisilmäisesti tuijottaa katsojalukuihin (tai lipputuloihin). Mutta erityisesti kaupunginteatterit ovat kurimuksessa. Tähänkö systeemi pakottaa? Omaa tuottoa on taottava, ja sitä on taottava entistä enemmän, kun julkinen tuki vähenee. Teatterin ja sen henkilökunnan ja esityksen kuntoisuus ja laadukkuus on katsojalukuja monimutkaisempi asia. Teattereiden kestävyys ja oikeutus syntyy monesta tekijästä.   

Akustiselle ruokapihalle!

Hands-on -konkretiaa. Ruokaa ja kulttuuria tarjolla Valtimonteatterin (Aleksis Kiven katu 22) pihalla ensi lauantaina. Akustinen ruokapiha on minusta hieno ajatus. Pihalla kohtaavat eri maiden ja alueiden ruokakulttuurit ja open stagen esitykset. Me kohtaamme toisemme! Luvassa ugandalaisia, iranilaista, kiinalaisia ja välimerellisiä herkkuja. Nam!

Rajatilan performansseihin

Hitto, taas katson kateuden vallassa New Performance Turku Festivalin ja TEHDAS Teatterin New Performance Nightsin ohjelmaa. Henkimaailman viestit välittyvät nyt. Saamme tietää lisää ”maagisesta tietoisuudesta”. Ådahl puhui tästä Rituaalimuseossa muutama vuosi sitten. Mieli ja toinen -hankkeessa hänen tutkimuskohteessaan on äänien kuuleminen kokemuksena. Väestöstä 2-4 % on niitä, jotka kuulevat ääniä, joita muut eivät kuule.

Performanssiklubilla Kimmo Modigin ja Márcio Carvalhon Rajatilan performanssit.

Mitä menee Theatertreffenissä?

Nachtkritikin kautta pääsee kätevästi katsomaan katkelmia Theatertreffenille valituista esityksistä ja lukemaan monimielistä arviointia esityksistä. Harvinaista herkkua.

Materiaalista ajattelua

Studies in Material Thinking -sähköisen julkaisun uusimman numeron teemana on kokemus, materiaalisuus ja artikulaatio. Kaikenlaista kiinnostavaa löytyy myös aiemmista numeroista.

Kylmää kyytiä Tampereelle? – Synkäksi vetää

Sosiaalisessa mediassa leviää seuraava Juhan Suoniemen blogi. Siihen sisältyy opetus- ja kulttuuriministeriöltä tullut pohjapaperi, joka paljastaa karulla tavalla tehostamislogiikan. Näyttelijäntyön koulutuksen kohdalla on kyse paljon muustakin kysymys kuin vain volyymeistä. Kysymys on koulutuksen moninaisuudesta, vaihtoehdoista. Mitähän niin sanottu taiderake tulee pitämään sisällään?

Freelancereille elettävämpi elämä

”Kuinka kauan saamme odottaa, että tämänkaltainen pirstaleinen, institutionaalisesti hahmottumaton ja juridisesti alisäännelty työ saavuttaa työmarkkinatilastoilta edellytetyn yleisyyden tason?” Näin kysyvät Eeva Jokinen (yhteiskuntapolitiikan professori) ja Juhana Venäläinen (kulttuurintutkimuksen post doc –tutkija) Itä-Suomen yliopistosta Sosiologia-lehden kirjoituksessaan Prekarisaatio elettävämmäksi.

Kirjoitus osui sopivaan saumaan. Analysoimme parhaillaan näyttelijöiden freelancer-kyselyn polarisoituneita tuloksia. Näyttelijäfreelancerit näyttävät olevan juuri niitä, jotka eivät voi tai halua päästä idealisoidun palkkatyönormin piiriin. Epätyypillinen työ ei teatterissakaan toden totta ole mikään marginaali-ilmiö. Tutkijat puhuvat moninaistuvista marginaaleista. Sama pätee teatterin kentällä, jossa koulutuksen, täydennyskoulutuksen, edunvalvonnan, taiteilijapolitiikan on tarjottava kättä pidempää, jotta nämä moninaistuvat marginaalit myös meidän kentällä voisivat tehdä ”elämästään elettävämpää”.

On the move - liikkeellä Varsovassa

On the move on liikkuvuusverkosto ja alusta kaikenlaiselle liikkuvuutta koskevalle infolle. Se järjestää koulutuksia, kokouksia, sen sivuilta löytyy The Fund Finder. Se on liikkuvuuden puolestapuhuja ja lobbaaja myös EU:n suuntaan. Nyt olemme joukkoälyllä pohtineet liikkuvuuden uusia rahoitusmalleja, liikkuvuuden esteitä, taiteilijoiden ilmaisuvapautta, osaamisen vahvistamista, liikkuvuuden vaikuttavuuden arviointia... kuulostaa ehkä ylätason meiningiltä, mutta nykytilanteessa tärkeämpää kuin koskaan. Georgialaiselta kollegalta Nino Maglakelidzeltä, Contemporary Arts Research Laboratoryn ja kokeellisen teatterin festivaalin perustajalta evättiin viisumi. Parasta oli kuulla Marokon, Moldovan, Ukrainan, Valkovenäjän ruohonjuuritason toiminnasta. "Kukaan ei halua olla kiintiökumppani." Tasa-arvoa!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Kevätkauden viimeiset kansainväliset uutiskirjeet

TINFO julkaisee ennen kevätkauden päätöstä vielä kolme kansainväliseen jakeluun suuntautuvaa uutiskirjettä.

 • TINFO e-News, 24.5. (aineistopäivä viimeistään 20.5.): yleisesti kansainvälisille lukijoille
 • TINFO Newsletter – Theater aus Finnland, 31.5. (27.5.): erityisesti Keski-Euroopan saksankielinen alue
 • TINFO e-Nytt, 7.6., (3.6.): suomen-ruotsalainen teatterikenttä ja Skandinavia

Uutiskirjeisiin voi lähettää tarjolle uutisia ja ilmoituksia viimeistään aineiston jättöpäivään mennessä. Lähetä valmis tiedote kyseisellä kielellä (tai englanniksi) osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. 

Tutustu aikaisempiin uutiskirjeisiin:

TINFO e-News (englanniksi)

TINFO Newsletter Teater aus Finnland (saksaksi)

TINFO e-Nytt (ruotsiksi)


TINFOn verkkopalvelut kaikkien käytössä

TINFOn ydinosaamista ovat viestintä, kansainvälinen liikkuvuus ja teatteritilastot sekä tietokannat ja -palvelut. TINFO puolustaa teatteria, vaikuttaa tiedolla ja ohjaa lisätiedon lähteille. Verkkosivujemme kautta saat tietoa suomalaisesta teatterista, näytelmistä ja ajankohtaisista asioita, kuten esimerkiksi apurahoista ja alan tapahtumista.

Apurahavahti

Apurahavahti auttaa pysymään kärryillä apurahojen ja avustusten hakuajoista.

Avoimia hakuja

Festivaali- ja esityshakuja, residenssejä, esitelmähakuja, koulutuksia, työpaikkoja, kansainvälisiä hakuja…

Tapahtumia

Teatteri- ja kulttuurialan festivaaleja, seminaareja, keskustelutilaisuuksia yms.

Ensi-iltoja

Ammatti- ja kesäteattereiden tulevat ensi-illat. Voit selata myös menneitä ensi-iltoja vuodesta 2011 alkaen.

Kesäteatteri-info

Katsauksia kesäteattereiden ohjelmistoon, katsojamääriin ja alueelliseen levinneisyyteen.

Teatteritilastot

TINFO kerää vuosittain tilastot maan ammattiteattereiden ja teatteri- ja orkesterilain piirissä olevien tanssiryhmien ohjelmistoista, katsojista, henkilöstöstä ja taloudesta. Myös lain ulkopuolisilta ryhmiltä kerätään tilastotietoja mahdollisuuksien mukaan.

ILONA-esitystietokanta

ILONA-tietokannassa ovat Suomen ammattiteattereiden esitykset 1800-luvulta tähän päivään.

Näytelmäkäännöstietokanta

Voit hakea suomalaisten näytelmien käännöksiä eri kielille. Tietokannasta löytyy yli 1300 käännöksen tiedot yli 700 alkuperäisnäytelmälle.

Teatterihaku

Tietokannasta voit hakea teattereita eri suodatintoiminnoilla.

Teatterin puolestapuhujalle

TINFO tarjoaa teatterin puolestapuhujalle kättä pidempää.

TINFO-apuraha

TINFO-apurahalla tuetaan suomalaisten näytelmien kääntämistä. Apuraha on jatkuvasti haettavissa.

Apurahatiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi

 

UUTISIA

Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto lavastaja Marjatta Kuivastolle

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2016 palkinto myönnettiin lavastaja Marjatta Kuivastolle tilojen taituruudesta, todentuntuisista illuusioista. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Marjatta Kuivasto (s. 1954 Parkanossa) valmistui lavastajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1977. Hän on ollut kiinnitettynä Imatran teatteriin, Seinäjoen kaupunginteatteriin ja vuodesta 2000 lähtien Tampereen Teatteriin. Kuivasto on lavastanut niin puhenäytelmiä kuin musikaaleja, sekä suuria että pieniä produktioita.

Kuivasto on vieraillut useita kertoja muun muassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla ja Kuopion Oopperassa. Hänen lavastuksiaan on nähty myös Samppalinnan Kesäteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Tampere-talossa. Hän on vieraillut myös Yhdysvalloissa Santa Barbarassa Lit Moon Theatre Companyn Peukaloisen retket -esityksessä. Parhaillaan hän toteuttaa mm. Pyynikin kesäteatteriin Taivaan tulet -näytelmän lavastusta.

Ammattiteatterin ohessa Kuivasto on suunnitellut ja toteuttanut lavastuksia sekä muun muassa nukkeja myös harrastajaryhmien tuotantoihin. Silloin tällöin hän on suunnitellut myös pukuja. Kuivasto on lavastanut myös kaksi elokuvaa: Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri sekä Kummeli V.

Lajityypeistä Kuivasto pitää erityisesti sadusta, fantasiasta ja kauhusta. Hänen töitään ovatkin esimerkiksi Tampereen Teatterin Saiturin joulu, Seinäjoen kaupunginteatterissa esitetty Rocky Horror Show ja Tampere-talon Kesäyön uni. Vuosien myötä häntä on kuitenkin alkanut yhä enemmän kiinnostaa suomalaisten näytelmien tuttuus ja omakohtaisuus.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston palkinto on paitsi tunnustus Marjatta Kuivaston edelleen jatkuvalle näyttämötaiteelliselle työlle, myös kunnianosoitus lavastajan ammatille, joka helposti jää vaille ansaitsemaansa arvos-tusta.

Mikä lavastajaa jännittää ensi-illassa? Marjatta Kuivasto: "En pelkää, että kulissit kaatuvat, vaan sitä miten kokonaisuus onnistuu ja miten yleisö ottaa esityksen vastaan."

Lisätietoja:
lavastaja Marjatta Kuivasto, 050 541 7084, marjatta.kuivasto(a)tampereenteatteri.fi
Pirkanmaan rahaston puheenjohtaja Esa Halme, 040 500 3531, esa.halme(a)pirkanmaa.fi
Pirkanmaan rahaston asiamies Silja Minkkinen-Poikolainen, 050 385 7610, silja.minkkinen-poikolainen(a)skr.fi

www.skr.fi


Meeting the Odyssey -projekti päättyy Kreikkaan kesä-heinäkuussa 2016

Meeting the Odyssey-projekti saapuu kesä- ja heinäkuuksi Kreikkaan. Tämä on projektin viimeinen kiertue Euroopassa ja siihen osallistuvat lähes kaikki tuotannot ja taiteilijat jotka ovat olleet mukana aikaisemminkin. Kiertue tuo mukaan noin 50 taiteilijaa koko Euroopasta ja on kunnianosoitus Kreikalle ja sen sivilisaatiolle, kulttuurille, filosofialle, mytologialle ja historialle josta me kaikki olemme osallisia. Samalla se on kansainvälinen teatterikiertue solidaarisuudesta Euroopan unohtamia kreikkalaisia ja pakolaisia kohtaan.

2014–2015 aikana Meeting the Odyssey on purjehtinut Itämerellä sekä Välimerellä ja saapunut yli 25 satamaan, tehnyt 110 esitystä neljästä eri tuotannosta ja luonut noin 15 Instant-esitystä eri paikoilla ympäri Eurooppaa. Noin 20000 ihmistä on jo käynyt katsomassa esitystä.

Teatteri Viirus on toiminut projektin pääkoordinaattorina projektin aikana 2014-2016.

Lisätietoa oheisessa liitteessä (PDF)

www.viirus.fi
www.meetingtheodyssey.eu/fi/


Maria Baric Company palkittiin jälleen – uutuusteos nousi yleisömenestykseksi Kuubassa

Helsinkiläisen visuaalisen teatterin ryhmän Maria Baric Companyn espanjankielinen uutuusteos Burbujas de Fantasia kantaesitettiin Kuubassa, kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla Matanzanin kaupungissa.

Paikallisen El Miron Cubano teatterin kanssa toteutetun yhteistuotannon nuket ja muu visuaalisuus valmistuivat puolalaisen marionettinukkemestari Wiktor Wiktorczykin kanssa suomalais-kuubalais-serbialais-puolalaisella taiteilijatyöryhmällä.Visuaalista teatteria  ja marionettinukketeatteria yhdistelevä 12 esiintyjän uutuustuotanto nousi festivaalien yleisömenestykseksi ja oli vahvasti esillä myös paikallisessa mediassa. Kuuban televisiossa, radiossa ja lehdissä uutisoidun uutuusteoksen lisäksi festivaaleilla nähtiin myös Companyn tulinukketeatteriteos Ave Fenix. Esitykset keräsivät yhteensä yli 4000 katsojan yleisön ja nousivat molemmat festivaalien eniten katsotuimmiksi esityksiksi. Kuubassa “nukketeatterin pääkaupungiksi” luonnehditussa Matanzanin kaupungissa Maria Baric Companyn esitykset alkavat olla jo käsite – ne ovat haalineet kansainvälisten festivaalien suurimmat kävijämäärät jo kolmena peräkkäisenä vuotena.

Festivaalipalkinnon lisäksi Companylle myönnettiinkin vierailulla erityinen Kunniadiplomi, tunnustuksena Matanzanissa suureen suosioon nousseesta taiteellisesta toiminnasta sekä menestyksekkäästä monivuotisesta suomalais-kuubalaisesta yhteistyöstä. Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa. El Miron Cubano teatterin kanssa yhteistuotantona toteutettu espanjankielinen sovitus Companyn teoksesta Ave Fenix on Kuuban ensiesityksensä jälkeen kiertänyt maan eri kaupungeissa ja sille on parhaillaan suunnitteilla myös laajempi Latinalaisen Amerikan kiertue. 

Maria Baric Company
050 3294693
info(a)mariabaric.com

www.mariabaric.com
www.facebook.com/mariabariccompany

Linkkejä:
www.giron.cu/es/noticia/cultura/matanzas-ciudad-de-t%C3%ADteres
www.lajiribilla.cu/articulo/un-taller-titiritero-que-tiende-desde-cuba-puentes-al-mundo


ANTI-festivaali rakentamassa uutta eurooppalaista yhteistoimintaa

ANTI-festivaali ja sen kahdeksan eurooppalaisen kumppanin Future DiverCities – Creativity in Urban Context -hanke on valittu Euroopan komission Creative Europe -ohjelmaan. 529 hakijan joukosta mukaan pääsi 15 suurta yhteistyöhanketta. 2 miljoonan euron rahoituksen saanut Future DiverCities on yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on kehittää uudenlaista luovaa yhteistoimintaa ja uusia ratkaisuja taiteen levitykseen.

Nelivuotinen hanke alkaa syyskuussa 2016 ja se pyrkii muun muassa takaamaan kaupunkien kulttuurisen monimuotoisuuden Euroopassa ja kulttuuritoimijoiden kokeilevat kehityssuunnat tulevaisuudessa. ANTI-festivaali on ollut kehittämässä hanketta alusta alkaen, vuodesta 2014 saakka.

Future DiverCities toteuttaa työskentelylaboratorioita, taiteilijaresidenssejä, julkisia esityksiä ja yleisöä osallistavia tapahtumia. Taiteellisten sisältöjen painotus on musiikissa ja media- sekä katutaiteessa, ja taiteellisella toiminnalla haetaan myös sosiaalisia vaikutuksia. ANTI-festivaali kumppaneineen pääsee hankkeen myötä entistä paremmin hyödyntämään digitalisaatiota, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin ihmisten väliselle yhteydenpidolle kuin myös kansainväliselle yhteistyölle ja taiteen levitykselle.

Isobritannialaisen Superactin johdolla Future DiverCities tuo yhteen eri kumppanimaiden osaajia ja paikallisia yleisöjä innovatiivisten, digitaalisten menetelmien avulla. Hankkeessa on mukana muun muassa teknologiayritys ja taiteen tuotantotaloja sekä festivaaleja ympäri Eurooppaa:

 • Superact (Wellington, Englanti)
 • ANTI - Contemporary Art Festival (Kuopio, Suomi)
 • 1D Lab  (Saint Etienne, Lyon & Pariiisi, Ranska)
 • Public Art Lab (Berliini, Saksa)
 • CitiLab (Cornella, Espanja)
 • Seconde Nature (Aix en Provence, Ranska)
 • BEK (Bergen, Norja)
 • Kontejner (Zagreb, Kroatia)
 • Liepaja City Council (Latvia)

Hankkeen verkkosivut avataan kesällä 2016.

Lisätietoja: Elisa Itkonen, elisa(a)antifestival.com, 050 305 2005

www.antifestival.com


Raportti Kansallisteatterin yleisötyöhankkeesta julkaistu

Kansallisteatterin monivuotinen aluehanke Reittejä Kontulaan on ollut uudenlainen avaus teatterin yleisötyön muotona. Hankkeesta on nyt julkaistu raportti Kulttuurin paikka? Kulttuuri asuinalueen kehittämisessä. Tapaus Suomen Kansallisteatteri Kontulassa. Se tuo esille alueellisen työn vaikutukset ja haasteet.

Ammattiteatterin jalkautuminen keskustassa sijaitsevasta satavuotiaasta kivilinnasta Helsingin itäiseen suurlähiöön on ollut mittava hanke.  Miten tällainen hanke vaikuttaa ja miten eri vaiheisiin osallistuneet asukkaat ja toimijat sen kokevat? Entä mitä muut helsinkiläiset, media, Kansallisteatterin henkilökunta ja yleisö ajattelevat? Millaisen jäljen hanke jättää päättyessään? Näistä eri vaiheista kerätyistä palautteista ja haastatteluista on koostettu raportti, joka laajenee tarkastelemaan alueellisten hankkeiden toteuttamisen etuja ja haasteita.

Raportissa todetaan, että kulttuuria ja taidetta käytetään monin eri tavoin kaupunkien ja asuinalueiden kehittämisessä. Hankkeiden laajempia vaikutuksia on kuitenkin usein vaikea osoittaa. Raportin keskeinen johtopäätös on, että tässä hankkeessa on onnistuttu toimimaan alueen ehdoilla mutta myös pitämään kiinni korkeista taiteellisista tavoitteista. Yleisötyö on tuonut Kontulaan tekemistä, voimaannuttanut asukkaita ja luonut uusia yhteisöjä. Hankkeen jäljiltä Kontulassa toimii harrastajateatteri, ja alueen eläkeläiset järjestävät toimintaa maahanmuuttajalapsille.

Raportin ovat laatineet Aalto yliopiston Maankäyttötieteiden laitoksen Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutusryhmästä Mervi Ilmonen ja Johanna Lilius. Tutkimustyön ohjausryhmään ovat kuuluneet suunnittelija Ari Tolvanen Helsingin Kulttuurikeskuksesta, Reittejä Kontulaan -hankkeen taiteellinen suunnittelija ja esitysten ohjaaja Eveliina Heinonen ja dramaturgi Juho Gröndahl sekä Kansallisteatterin teatterikuraattori Pirjo Virtanen.

Helsingin kulttuurikeskus rahoitti vuosina 2012−15 taidelaitosten monimuotoisia osallistavia hankkeita yhteisöllisten kehittämishankkeisiin kohdistetun avustusmäärärahan turvin. Näiden kokemusten pohjalta käynnistettiin alueellinen osallistava Helsingin kulttuurityön malli vuonna 2016. Mallin tavoitteena on kehittää asuinalueita kulttuurin keinoin sekä luoda asukkaille uusia mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen ja taiteen tekemiseen arjessa. Helsingin kulttuurikeskuksen näkökulmasta Kansallisteatterin Kontula-hanke oli kulttuuripoliittisesti erittäin tärkeä. Kansallisteatteri jatkaa uuden alueellisen hankkeen parissa Maunulan kaupunginosassa vuosina 2016−18. 

Lue projektista lisää täältä: www.maunulanmaisema.fi

KULTTUURIN PAIKKA? Kulttuuri asuinalueiden kehittämisessä. Tapaus Suomen Kansallisteatteri Kontulassa.

Raportti on luettavissa täältä tai oheisena pdf-liitteenä.

Lisätiedot:
tutkija Johanna Lilius, johanna.lilius(a)aalto.fi
teatterikuraattori Pirjo Virtanen, pirjo.virtanen(a)kansallisteatteri.fi


Taidetoimikuntien ehdokasasettelu käynnissä

Taiteen edistämiskeskus pyytää jäsenehdokkaita valtion ja alueellisiin taidetoimikuntiin 15. kesäkuuta mennessä. Taideneuvosto nimeää jäsenet ensi vuoden alusta alkavalle kaksivuotiskaudelle syksyllä.

Ehdokkaita valtion taidetoimikuntiin pyydetään noin 240 taiteen kannalta merkittävältä taholta ja alueellisiin taidetoimikuntiin noin 600 taiteen aseman kannalta merkittävältä alueelliselta taholta. Uusi opetus- ja kulttuuriministeriön asettama taideneuvosto päättää syksyllä lisäksi valtion taidetoimikuntien lukumäärän, nimet ja jäsenmäärän sekä alueellisten taidetoimikuntien jäsenmäärät. Alueellisia taidetoimikuntia on 13. 

Taidetoimikunnat päättävät vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Taiteen edistämiskeskus vastaanottaa vuosittain noin 14 000 hakemusta, joista noin kaksi kolmasosaa käsitellään valtion taidetoimikunnissa.

Toimikunnan jäsenellä tulee olla hyvä taiteellinen asiantuntemus. Taideneuvosto huolehtii siitä, että toimikuntien taiteellinen ja muu asiantuntemus on monipuolinen. Myös kielelliset ja alueelliset näkökohdat otetaan huomioon. Sama henkilö voi olla jäsen enintään kaksi toimikautta peräkkäin ja sen jälkeen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua uudelleen.

Katso tahot, joilta pyydetään ehdokkaita täältä: www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/977593

Lisätietoja:
Taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, p. 0295 330 720, esa.rantanen(a)minedu.fi
Taiteen edistämiskeskus

www.taike.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Akustinen ruokapiha | 21.5.2016, Helsinki

Valtimonteatterin taiteilijat ja Kaarlenkadun turvapaikanhakijat kohtaavat Ravintolapäivänä Akustisella ruokapihalla


Herkkuja maailmalta! Akustisella ruokapihalla iranilainen, kurdilainen, kiinalainen ja välimerellinen ruokakulttuuri kohtaavat suolaisten ja makeiden herkkujen muodossa.  Ruoat kokkaavat Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen turvapaikanhakija-asukkaat.

Kulttuuria akustisesti! Akustisella ruokapihalla kuullaan ja nähdään kulttuuriesityksiä eri alojen taiteilijoiden esittäminä. Esitykset toteutetaan ”open stage” –tyylisesti piha-alueella.

Valtimonteatteri, Kaarlenkadun vastaanottokeskus ja Teatterin tiedotuskeskus TINFO järjestävät yhteistyössä Akustinen ruokapiha –tapahtuman ravintolapäivänä lauantaina 21.5.2016 klo 12.00 – 16.00 Valtimonteatterin pihalla, Aleksis Kiven katu 22.

Tapahtuman tavoitteena on lähialueyhteistyön kehittäminen eri asukasryhmien kesken, vastaanottokeskuksen turvapaikanhakija-asukkaiden kotoutumisen ja osallisuuden edistäminen yhteisen tapahtuman kautta sekä monikulttuurisuuden lisääminen Kallion Harjun osakaupunginosassa ja kulttuuri-ilmapiirissä. Tapahtumasta saadut myyntituotot kohdennetaan pääosin tapahtumaan osallistuneiden turvapaikanhakijoiden vapaa-ajan virkistykseen ja aktiviteetteihin.

Lisätietoja:
Kati Hynninen, yhteistyöhankkeen koordinaattori
Valtimonteatteri yhdistys ry
Aleksis Kiven katu 22, 00500 Helsinki
toimisto(a)valtimonteatteri.fi
kati.hynni(a)gmail.com
p. 050 531 4326 / 050 305 0857
www.valtimonteatteri.fi

www.hel.fi > sosiaali- ja terveyspalvelut > Helsingin vastaanottokeskus > Kaarlenkadun toimipiste
www.tinfo.fi


New Performance Nights vol. 2: Borderline | 21.5.2016, Turku

New Performance Nights on New Performance Turku Festivalin ja TEHDAS Teatterin yhteistyössä toteuttama performanssi- ja esitystaideklubien sarja.

New Performance Nights -klubien aihepiiriä leimaa yhteiskunnallinen lähestymistapa, ja taiteellinen ja tieteellinen ajattelu avaavat erilaisia ikkunoita ajankohtaiseen teemaan. Klubeilla esiintyy kaksi performanssi- tai esitystaiteilijaa sekä tutkija. Esitysten lisäksi ja illan päätteeksi yleisöä viihdyttää dj.

New Performance Nights vol. 2: Borderline

Performance art club
Lauantai / Saturday 21.5.2016, 19:00
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, Turku
Liput / tickets 5 ¤ (vain ovelta, K18 / from the door only, age limit 18)

Ohjelma

New Performance Turku Festival on kansainvälinen performanssi- ja esitystaiteen festivaali, jonka keskeisiä teemoja ovat yhteistyö paikallisesti ja kansainvälisesti, tieteen ja performanssitaiteen vuoropuhelu sekä performanssi- ja esitystaiteesta käytävän keskustelun edistäminen. Vuoden 2016 festivaali järjestetään 5.-9.10.2016.

www.newperformance.fi


Seminaari: Policy Area Culture | 25.5.2016, Helsinki

EU Strategy for the Baltic Sea Region Policy Area Culture seminar! After Copoenhagen, Warsaw, Aschefel, Vilnius and Stockholm, Policy Area Culture coordinators and project leaders are visiting Helsinki to introduce wide range of possibilities for extending cultural cooperation within Baltic Sea Region!

Venue: Nordic Culture Point, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki
Date: 25 May 2016, 10:30 - 14.30

Participants: Cultural organisations, ngo's, project menagers, students, creative enterpreneurs interested in cultural cooperation within Baltic Sea Region

Organizers: Policy Area Culture Coordinators (Ministry of Culture and National Heritage of Poland, Ministry of Justicy, Cultural and European Affaires of the Land Schleswig-Holstein), Ministry of Education and Culture of Finland, Nordic Culture Point in Helsinki, Ars Baltica.

The seminar will take place on 25 of May 2016 at 10.30 am at the Nordic Culture Point in Helsinki. Participation is free of charge, but registration is obligatory due to the limited availability of places. See the program of the event and register today via google registration system.

Contact:
info(a)eusbsrculture.eu
www.eusbsrculture.eu


Paikallisliike-festivaali | 15.-21.6.2016, Kuopio

Itäisen tanssin aluekeskuksen kevätkausi huipentuu Paikallisliike-nykytanssifestivaaliin 15.-21.6.2016 Kuopiossa.  Paikallisliike tarjoilee ajankohtaisen ja kiinnostavan ohjelmiston, jossa pääasiassa ovat itäsuomalaiset tanssitaiteilijat ja heidän uusimmat teoksensa.

Paikallisliike-viikolla nähdään kokonaista neljä kantaesitystä:

Festivaaliviikon aloittaa Milla Virtasen ja Jaakko Toivosen Blackpool-tanssiteatteriesitys, joka vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen.

Torstaina 16.6. kantaesityksensä saa Lasse Forsgrenin työryhmineen suunnittelema Liiketiloissa-esitystapahtuma. Teoksessa yleisö osallistuu opastettuun kävelykierrokseen, jossa käydään neljässä tyhjillään olevassa liiketilassa Kuopion ydinkeskustassa.

Maanantaina 20.6. yhteisillassa Henna Hartikaisen Henkilökohtaista -teoksen kanssa nähdään Ville Nylénin Self-portraits - Everything is so fucking wrong. Teos kokoaa omakuvan verestä ja väkivallasta, tuoreesta pullasta, iloisesta PorkCandy69:stä ja rakkauden ihmeestä. Teoksen kollaasinomaiset omakuvat rakentuvat fanittamisen, poukkoilevan mielen ja tärkeäksi koettujen teemojen ympärille. Festivaalin viimeisenä päivänä nähdään festivaalin viimeinen ensi-ilta.

Tiistaina 21.6. Sotkun lavalle astelee tanssitaiteilija Anna-Maria Väisänen, kuvataiteilija Johanna Rossi ja viisi erityistä tukea tarvitsevaa nuorta. Heidän esityksensä Maalaamo on kuvataidetta ja kehollista ilmaisua yhdistävien työpajojen taiteellinen ulostulo.

Liitteenä tiedote koko festivaalin ohjelmistosta.

Lisätietoa teoksista

Lisätietoja:
Asta Elijoki
Tuottaja, Itäinen tanssin aluekeskus
asta.elijoki(a)itak.fi / 050 581 6300

www.itak.fi


Aboagora Symposium 2016: Fate | June 15–17th 2016, Turku
 

Aboagora Symposium 2016, "Fate", will be held in Sibelius-museum, June 15-17 and discusses the multiple understandings of fate.

Inspired by these ancient Scandinavian beliefs, Aboagora wishes to examine how agency is understood in relation to the past. What possibilities do we humans have in our lives and how are we bound by the past? What does fate mean as an individual experience or from the perspective of our planet?

Keynote speakers and artists of the event are:

 • Pekka Haavisto, Member of Finnish Parliament
 • Topi Lehtipuu, tenor and Director of the Helsinki Festival, together with Hannu Salmi, Professor in Cultural History (University of Turku)
 • Virpi Lummaa, Academy Professor, Ecology and Evolutionary Biology (University of Turku)
 • Riem Spielhaus, Professor in Islamic Studies (Göttingen University)

Encounters between arts and sciences include workshop sessions and performances in collaboration with Science Café project, Kolmas Tila – Third Space multiarts group, AmosLAB/Amos Anderson Laboratory for Artful Making, IC-98 and the Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory (SELMA).

Registration for the Aboagora symposium is open and runs until May 29th.

The registration fee 40 ¤ (20 ¤ for students and doctoral candidates) includes participation in all workshops and lectures, coffees and Farewell Reception on Friday 17th June. Keynote lectures and Science Café session are open for public. The registration will be completed once the fee is paid. Registration period ends May 29th.

Preliminary programme of the symposium can be found here: http://aboagora.fi/programme/ 

Facebook

The aim of the symposium is to generate discussion between arts and sciences and to develop productive dialogue on the theme of fate. The audience is welcomed to witness various encounters between arts and sciences, through the multidisciplinary programme.

Aboagora is a joint effort by the Department of Cultural History in the University of Turku, Donner institute (Åbo Akademi Foundation) and Åbo Akademi University.

Aboagora – Between Arts and Sciences
Falling Walls Lab Turku

aboagora.fi

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ota Apurahavahti käyttöön

TINFOn Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse uuden teatterialan apurahan tai avustuksen hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha.

Sinun tarvitsee vain antaa sähköpostiosoitteesi. Ota Apurahavahti käyttöön: www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Muistutus: Taidetestaajien haku käynnissä

Taidetestaajien haku taiteen tekijöille on nyt käynnissä ja päättyy vajaan kuukauden kuluttua. Tiedot löytyvät osoitteesta www.taidetestaajat.fi/#/artacademies

Lue lisää Taidetestaajista: www.tinfo.fi/fi/TINFO-tiedote_14__1442016#7

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Nykynukketeatterin opetusta Tampereen kesäyliopistossa

Johdanto nykynukketeatteriin 2 op (13.–17.6.2016 klo 9.30-15.15, 30 lähiopetustuntia) hinta 150 ¤

Kurssilla lähestymme nykynukketeatterin eri näkökulmia käytännön harjoitusten sekä luentojen kautta. Käyttäen yksinkertaisia esineitä sekä kehoamme opimme, miten löytää kuolleesta materiaalista elävä hahmo. Paitsi nukenkäsittelyn perusteiden oppimista, kurssilla lähestymme nykynukketeatterin tekniikoita, ilmiöitä ja ajattelutapoja – miten tämän päivän nukketeatteri poikkeaa perinteestä.

Kouluttaja Ishmael Falke on nykynukketeatterin tunnustettu tekijä ja alan opettaja. Falke on julkaissut nukketeatterin käsikirjoituksia sekä opetuskirjallisuutta, ja opettanut nukketeatteria vuodesta 2003 Suomessa, Venäjällä, Israelissa, Palestiinassa, Espanjassa, Brasiliassa ja Kuubassa.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset

Ryhmiin otetaan enintään 20 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Yhteistyöterveisin,
Enni Nordman
Koulutuskoordinaattori, KM
Tampereen kesäyliopisto
Yliopistonkatu 60 A, 4 krs
33100 Tampere
puh. 0400 818 229, (03) 223 8433
enni.nordman(a)tampereenkesayliopisto.fi


Vielä ehtii Pablo Gomis Lopezin klovneriakurssille

Pablo Gomis Lopezin klovneriakursseilla on vielä tilaa. Aloittelijoiden kurssilla 13.-17.6 on vielä muutama vapaa paikka, mutta ammattilaisten kurssille tarvitaan vielä osallistujia että kurssi toteutuu!

Pablo Gomis Lopez on Cirque du Soleilissa pitkään työskennellyt klovni ja opettanut klovneriaa mm. Cirque du Soleilissa, Cirque du Mondessa sekä ESAD Murciassa. Ammattilaisten kurssi, Creating your Clown universe on suunnattu myös parityöskentelyä tekeville klovneille sekä omaa materiaalia työstäville. Aloittelijoiden kurssille saa tulla vähemmän klovnerian tai komedian parissa työskennelleet tai myös ei lainkaan kokemusta klovneriasta omaavat. Kummankin kurssin opetuskieli on englanti. Ammattilaisten kurssille voimassa kaverialennus. Ilmoittaudu yhdessä ystävän kanssa niin kurssin hinta on vain 300 ¤.

Kurssit järjestetään Lahden vaahterasalilla, Aleksanterinkatu 26 B. Vapaamuotoiset hakemukset kursseille: niveltamo(a)gmail.com

Lisätietoa www.niveltamo.com/kurssit


Lily Kiaran Skinner Releasing Technique –kurssi | 27.8.2016, Kangasniemi

Lily Kiara: Skinner Releasing Technique & Creating (Instant) Dances / Space -kurssi 27.8. klo 10.00-16.00, Kokko1721-residenssi, Kangasniemi

Kokko1721-residenssissä järjestetään lauantaina 27.8.2016 klo 10.00-16.00 koreografi-tanssija Lily Kiaran Skinner Releasing Technique & Creating (Instant) Dances / Space -kurssi.

Skinner Releasing Technique (SRT) on Joan Skinnerin kehittämä ainutlaatuinen lähestymistapa tanssin ja liikkeen luovaan prosessiin.Tekniikka on kehittynyt yksinkertaisesta periaatteesta, että päästäessämme irti pinttyneistä kannatuksista kehossamme ja pinttyneistä ajatuksistamme teemme tilaa jollekin uudelle tapahtua.

Skinner Releasing Technique on hyötyä tanssijoille, näyttelijöille, muusikoille ja muidenkin alojen taiteilijoille kuin myös ihmisille, jotka ovat toipumassa loukkaantumisesta tai kenelle tahansa liikkeestä kiinnostuneille heidän tasostaan riippumatta.

Workshop

Lauantai 27.8.2016 klo 10.00-16.00

Kokko1721 residency, Kotimäentie 27 A, Kangasniemi

Hinnasto: Kurssi 40/30 ¤ (ITAK:n jäsenet, opiskelijat)

Sitovat ilmoittautumiset: itak(a)itak.fi 30.6.2016 mennessä

Lisätietoa kurssista

Tapahtuma Facebookissa


Axis Syllabus -kurssi | 3.-14.10.2016, Outokumpu

In October, North Karelia College Outokumpu offers you a rare chance to study Axis Syllabus in Finland. We invite four teachers for two weeks for open workshops at our College. The workshops will be organized together with ITAK, Regional Dance Center of Eastern Finland.

REGISTRATION: itak(a)itak.fi

You can attend just one, or both weeks.

Accommodation at the school is possible.

WEEK ONE: 3-7.10.2016

Kira Kirsch: W A L K I N G - poetics and mechanics of an everyday movement (9.30-11.30) Baris Mihci: Alignment through spinal locomotion - Lateral compensation and alignment (9.30-11.30) Kira Kirsch: WINDING UNWINDING FINDING tuning into networks (13.00-15.00) Baris Mihci: Attention! Tension Invention - contextually strong (15.30-17.30)

WEEK TWO: 10-14.10.2016

Frey Faust and Francesca Pedullà: Forms and Fractals (9.30-11.30, 13.00-15.00)

PRICES

FIRST WEEK (Kira and Baris):
1 workshop = 180 ¤
2 workshops = 280 ¤
3 workshops = 350 ¤

Note: In the morning, there are two workshops parallel, please make a choice which one you take!

SECOND WEEK (Francesca and Frey):

full week = 350 ¤

BOTH WEEKS TOGETHER = 600 ¤

You can come for only one week, or even only one workshop, but we hope you can stay for both weeks!

Housing is possible in our studios for 30 ¤/week. we also offer some private housing.

More info: www.facebook.com/events/1581123932204604/

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kulttuurikeskus PiiPoo hakee taidekasvatuksen ja yhteisötaiteen ammattilaista   

Kulttuurikeskus PiiPoo hakee TAIDEKASVATUKSEN JA YHTEISÖTAITEEN AMMATTILAISTA kulttuurikeskustoiminnan ja ryhmien suunnittelevaksi ohjaajaksi.

Tehtävänkuvaan kuuluvat kulttuuri- ja taidelähtöisten sisältöjen suunnittelu, kehittäminen ja ohjaaminen PiiPoon avoimessa kulttuurikeskustoiminnassa, harrastusryhmissä, taideleireillä sekä PiiPoon yhteisötaidehankkeissa.

Tehtävä edellyttää monipuolista osaamista ja kokemusta taidemenetelmistä ja niiden soveltamisesta, kulttuuritoiminnan sisältöjen suunnittelusta ja toteuttamisesta, erilaisten kohderyhmien parissa toimimisesta sekä kykyä työskennellä itsenäisesti ja osana kulttuurikeskuksen monimuotoista työyhteisöä. Hakijalla tulee olla alalle soveltuva korkeakoulututkinto.

Työ tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa rikasta ryhmälähtöistä taidetoimintaa ja kehittyä monimuotoisen, eri kohderyhmille suunnatun toiminnan ohjaajana.
 

Työ alkaa sopimuksen mukaan, kuitenkin viimeistään 15.8.2016.

Työsuhde on määräaikainen perustuen projektirahoituksiin (vähintään vuoden 2017 loppuun).
Työ on osa-aikainen, vähintään 31 tuntia viikossa ja sisältää viikonlopputyötä.
Palkka on 1800 ¤/kk (31h/vk).

Työpiste Kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälässä sekä yhteistyökumppanien tiloissa (mm. koulut, päiväkodit, palvelukeskukset). Ajokortti on työn toteuttamisen kannalta eduksi.

Lähetä tiivis vapaamuotoinen hakemus ja CV:si (pdf) osoitteeseen pilvi.kuitu(a)kulttuuripiipoo.fi 2.6.2016 mennessä. Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse pilvi.kuitu(a)kulttuuripiipoo.fi.

www.kulttuuripiipoo.fi
 


Nukketeatteritaiteilijayhdistys Aura of Puppets ry hakee joukkoonsa agenttia

Aura of Puppetsin agenttina vastaat yhdistyksen jäsenten nukketeatteriesitysten ja muiden taiteellisten sisältöjen sekä palveluiden välittämisestä. Tehtävänäsi on luoda aktiivisesti uusia asiakassuhteita ja kasvattaa jo olemassa olevia verkostoja sekä kartoittaa potentiaalisia ostajia.

Toivomme sinulta tuntemusta Suomen näyttämötaiteen kentästä sekä kiinnostusta nukketeatteritaidetta kohtaan. Olet terävä, aktiivinen ja oma-aloitteinen ja omaat jo kokemusta alalta. Asetat tavoitteesi korkealle ja teet tehtäväsi huolellisesti. Innostut uuden luomisesta ja haluat olla mukana kehittämässä ammattimaisen nukketeatterin koti- ja ulkomaanvientiä. Omaat hyvät suulliset ja kirjalliset suomen- ja englanninkielen taidot.

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden luoda täysin omannäköisesi työpaikka keskellä tämän hetken uudistushaluisinta nukketeatteritaiteen yhteisöä!

Agentin tehtävä on osa Aura of Puppetsin kotimaan vientihanketta ja agentti toimii yhteistyössä Aura of Puppetsin hallituksen sekä tuotantokoordinaattorin kanssa. Tehtävä on määräaikainen ajalle 1.8.-31.12.2016. Työ on osa-aikaista (50%) ja kuukausipalkka on 1 100 ¤ /kk. Tämän lisäksi jokaisesta välitetystä sisällöstä agentti saa 10 % välityspalkkion. Tarjoamme toimistopaikan Puppet Studiolta, osoitteessa Raunistulantie 21, 20300 Turku, mutta työtä on mahdollista tehdä myös etänä.

Tavoitteenamme on varmistaa hankkeelle jatkorahoitus, jotta työtä voidaan jatkaa vuonna 2017, jolloin agentti ottaa vastuun myös sisältöjen ulkomaanviennistä.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja ansioluettelosi 3.6. mennessä osoitteeseen auraofpuppets(a)gmail.com. Työhaastattelut pidetään Turussa viikoilla 23 & 24.

Lisätietoja antaa:
Jesper Dolgov
Tuotantokoordinaattori
+358 40 460 4851
auraofpuppets(a)gmail.com

www.auraofpuppets.com

www.facebook.com/auraofpuppets

 

twitter.com/tinfotweets