12.01.2017

TINFO-tiedote 1 / 12.1.2017
 

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA   

TINFO PALVELEE 

UUTISIA 

TAPAHTUMIA 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA 

KOULUTUKSIA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

Itsenäisyyden juhlavuonna Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tekee mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Mikropistot ilmestyvät viikoittain TINFO-tiedotteessa käyden läpi vuoden, pari kerrallaan, jotta joulukuussa päästään vuoteen 2017.  

1917 

Suomen Kansallisteatterissa saa 9.5. ensi-iltansa ensi-iltansa rauhanajattelija Juhani Ahon routavuosia ja poliittista terroria käsittelevä näytelmä Tuomio.   Ilmestyttyään vuonna 1907 aikalaisaineistoon pohjautuva tulenarka teksti oli joutunut sensuurin hampaisiin ja pääsi esitykseksi vasta nyt vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Tuomiossa mittaa toisistaan ottavat passiivinen vastarinta ja myöntyvyyslinja. Lindhin perhe joutuu ristiriitaan perheenpään ottaessa vastaan hänelle tarjotun kuvernöörin viran. Vaimo perustelee myötäjuoksijuutta velvollisuudentunteena ja miehen yrityksenä pelastaa ”mitä pelastettavissa on”. Kuvernööri Lindh murhataan ja murhaaja tekee itsemurhan. Syksyllä  saman teoksen ohjaa Tampereen Teatterissa Jalmari Lahdensuo, jonka johtajanpestiä ei Kansallisessa uusittu.  

1918 

50 000 asukkaan Tampereella punaiset antautuvat 6.4. Keskustorille kootaan 11 000 vankia. Työväentalo on takavarikossa. 

Tampereen Teatterissa hyväksi organisaattoriksi osoittautunut Jalmari Lahdensuo nimitetään maaliskuussa valkoisen armeijan intendentuurin apulaispäälliköksi ja heinäkuussa meriväen intendentuurin päälliköksi. Hänen aloitteestaan perustetaan joitain vuosia myöhemmin Suomen Näyttämöiden Liitto, jonka johtajana hän toimii. 

Kirjailija Eero Alpi perustaa Tampereen Työväen Teatteria korvaamaan Tampereen Kansan Teatterin, joka toimii syyskuusta 1918 maaliskuuhun 1919 TTT:n tiloissa. Lokakuussa 1918 teatteri esittää johtajansa vanhan näytelmän Väkevämmän tiellä. Näytelmässä sahanomistaja Kustaa Saarenpäästä tulee keinottelija. Alpi oli perustanut Suojeluskuntalaisen lehti ja Näyttämötaide -lehdet, joiden päätoimittajana hän myös toimi. Loppuvuodesta teatterinjohtaja Alpi anoo Tampereen kaupunginvaltuustolta teatterilleen avustusta perustellen teatterinsa lievittävän luokkavihaa ja tuottavan ”sydämen hyvyyttä, rakkautta tähän maahan ja pyrkimystä oikeuteen, kuntoon ja kunniallisuuteen – sanalla sanoen sellaiseen, mitä ei nykyisissä työläiskodeissa istuteta”. Lähes nälänhädän partaalla olleelta kaupungilta heruu 5000 markan avustus. Alpin tunnetuin näytelmä Hallin Janne kertoo ryöstömurhan tehneestä rikollisesta. 

Mikropistoja-sivulle

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Yhteisölliset keitaat

Lux Helsinki oli yhteisyyden keidas pimeässä! Se todisti, että halu yhteisölliseen liveen päihittää luonnonvoimat. Kansalaiset arvostavat aineettomia arvoja. Teatterikin lepää yhteisökokemuksen tarpeen ja halun varassa. Liveyhteisökokemusten arvosta pitää pitää ääntä.

Taiteen merkityksistä täytyy viestiä niille, jotka asioista päättävät. Teatterin julkinen tuki on satsaus yhteisöön.  Meidän vastuulla kansalaisina on, että päättäjät tietävät, mitä me tahdomme, mikä on meille tärkeää ja arvokasta.  Demokratiassa ajatellaan, että kansalaisilla on oikeus nauttia monimuotoisesta teatterista, kokeellisesta esitystaiteesta, ja teatterin klassikoista, lastenteatterista. Kaikesta mahdollisesta.

Tartuin joululomilla perustuslakiin, jotta solutasolla tietäisin ja muistaisin, mistä siinä on kysymys. Opi perusasiat!

Tulevaisuuden kysymyksiä

Mikään ei ole annettua. On vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Hyvä pitää mielessä kulttuurin rahoitusjärjestelmää uudistaessa. Hyvä muistaa sekin, että väärin tehdyt ja harkitsemattomat mikroliikahdukset voivat olla kohtalokkaita.

Huhtikuussa on kuntavaalit. Miten pidetään huolta siitä, että tulevissa kunnanvaltuustoissa tajutaan teatterin tai ylipäätään taiteen merkitys? Huolenpito vaatii aktiivisuutta. TINFO päivittää teatterin puolestapuhujan aineistoja, sitten on kättä pidempää tarjolla.

Tiedetäänkö teatterista tarpeeksi? Löytävätkö kaikki halukkaat varmasti teatteriin? TINFOn ja Teatterikeskuksen järjestämä palvelumuotoilukoulutus rahoituslain ulkopuoliselle kentälle on loppusuoralla. Palvelumuotoiluajattelu ei olisi pahitteeksi isommallekin joukolle. Hämmästyttävän usein törmää siihen, että teatteri ei tajuakaan viestiä kaikesta omasta toiminnastaan. Mennäänkö liiaksi automaattiohjauksella, vanhojen reseptien varassa.

Olemmeko hereillä, ajan tasalla ja kurkottamassa tulevaan? Tehdäänkö oikeita asioita? Tehdään oikein?

Tätä kysyy myös TINFO itseltään.

Kiitos vaivannäöstäsi! Vastaa palvelukyselyyn

Kyselyjä ropisee varmasti väsymykseen asti, silti pyydän, että mahdollisimman moni vastaisi muutamaan TINFO-palveluja koskevaan kysymykseen. Muutamme sitten notkean laivamme kurssia, jos siihen koetaan tarvetta. Kiitos, jos jaksat vastata pieneen palvelukyselyymme!

Tulevaa

Ensi-iltatietokantamme antaa osviittaa tulevasta. Listoilla on puolisensataa kotimaista kantaesitystä ja paljon muuta. Listaa täydennetään jatkuvasti. Onko silmäni petollinen havainnoija? Keväällä on poikkeuksellisen monta naistekijän teosta.

E.L. Karhun Prinsessa Hamlet, Paula Salmisen Alfanaaras – Miten kaiken saa, Elina Snickerin Puolustusvoimat, rakastettuni ja Harmony Sisters, Sanna Hietalan Saalistajat, Joanna Haartin ja Pauliina Hulkon Vuoto, Vera Kiiskisen Sisäistetyt teoriat rakkaudesta, Satu Rasila, Katoava maa, Pilvi Porkolan Lentämisen alkeet, Elina Izarra Ollikaisen Karkotetut, Helena Anttosen Terijoella ja Katalonian iloiset naiset. Eikä tässä edes kaikki.   

On hyviä uutisia esitysten kansainvälisestä liikkuvuudesta, hyviä hankesuunnitelmia. Taiteenalan tiedotuskeskukset kokoontuvat Taikeen pohtimaan keinoja, joilla saataisiin toimijoiden ja kansainvälisen liikkuvuuden/viennin julkisen tuen pirstaloituneeseen järjestelmiin ja työnjakoon parempaa rotia. Helsingin kulttuurikeskus jakaa tänä vuonna viimeisen kerran helsinkiläisille esittävän taiteen ammattilaisille ja ryhmille matka-apurahoja. Järjestelmää uudistetaan. Mikä paikka tulee olemaan kansainvälisellä liikkuvuudella?

Tulevaisuusorientaatioista tulee antamaan osviittaa myös näyttelijäopiskelijoille suunnattu kysely, jonka TeaK, Näty, Teatterikeskus ja TINFO ovat yhdessä laatineet. Pian se aukeaa opiskelijoiden vastattavaksi. Tuloksia saamme jo varmaan maaliskuussa.

MadHousen kauden avajaiset ovat perjantaina 13. päivä. Pohjoiset teatteripäivät pidetään ensi viikolla Oulussa, sattumoisin aivan tasan 30 vuotta jälkeen teatterikorkeakoululaisten aktin. Näty täyttää 50 vuotta.

Ja pian lanseerataan UNO.

Työsaarekkeella todellisuuden tutkimuskeskuksessa

Todellisuuden tutkimuskeskus on palannut työn äärelle työsaarekkeelle.

TeMen Meteli-verkkolehdestä voi lukea Johanna Hammarbergin ja Janne Saarakkalan ajatuksia siitä, mitä on olla Panda, mitä tarkoittaa uustyöläisyys ja työn murros.

Tulossa on myös The Factory, hiljentymistä viimeisellä vuosikvartaalilla. Leivän leivontaa. Todellisuuden tutkimuskeskuksen leipälähetti tuo leivän ovellesi. Murretaan leipää yhdessä, palkitaan ihmisiä leivällä, keskustellaan! Viimeistä vuosineljännestä odotellessa voi lukea Näyttämön etiikasta.

Viva vivica!  Eläköön människan bandler!

Runebergin päivänä 5.2.2017 tulee kuluneeksi sata vuotta teatterinjohtaja, ohjaaja ja akateemikko Vivica Bandlerin (1917-2004) syntymästä. Vivicas vänner juhlii ja niin teemme myös me, tätä Suomen oloissa poikkeuksellisen avarakatseista ja ennakkoluulotonta teatterin kosmopoliittia. Teatterikorkeakoulussa avautuu syntymäpäivänä näyttely Viva Vivica!  Teatterikorkeakoulussa on seminaarisarja Bandlerista 7.-8.2.2017. Vivican keittiössä Huvilakadulla tavataan paneelikeskustelussa sunnuntaina 12.2.2017. Juhlablogista on luettavissa Asko Sarkolan ajatuksia Bandlerista.

Vivica Bandlerin muistelmat Addressaten okänd (Vastaanottaja tuntematon) on yksi ylilyömättömimmistä muistelmista. Kirjoittaja tietää, että muistelmissa kudotaan valheen verkkoa!  Jos Vivica Bandleriin haluaa tutustua, voi lukea myös Bengt Ahlforsin teoksen Människan Vivica Bandler. Vivica Bandler elää useiden teatterintekijöiden muistelmissa. Kaisa Korhosen Uhma, vimma, kaipaus, Ralf Långbackan Att fånga ödets vindar (Tarttua kohtalon tuuliin) tai Lasse Pöystin muistelmat sisältävät näkövinkkeleitä, samoin taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen elämäkerta Tove Janssonista Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta. 

Bengt Ahlfors kertoo videossa Vivica Bandlerista: https://www.youtube.com/watch?v=Q0059OPAJXg

Ahlforsin tiivistelmä: ”Det är svårt att bli klok på människan Vivica Bandler, hon låter sig inte placeras i ett fyrkantigt fack. Hon är kontraster och inre konflikter; intensivt sensuell och skygg för beröring, tuff som fan och ohyggligt sårbar.

Kännykkäkriitikkoa ja vloggaria

Monopolit ovat murtuneet. Näkemykset, tuntemukset ja kokemukset esityksistä välittää yhä useammin videobloggari. Tässä yhden vloggarin kokemuksia, jotka on katsellut liki 65 000 ihmistä. Kännykkäkriitikko on henkilö, joka käy vähintään pari kertaa viikossa live-esityksissä ja lähettää tekstiviestinä arviointinsa lisättynä kouluarvosanalla.

Cupore tiedeviestii – kättä pidempää myös täältä

Cupore on nyt kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus. Cuporen uudistuneilta verkkosivuilta löytää tiedot tutkimushankkeista ja julkaista helposti. Tietoa-osiosta kehitetään työkalupakkia, joka helpottaa jokaista kulttuuripolitiikan tutkimustiedon tarvitsijaa. Tuoretta tietoa on nyt tarjolla kulttuuripolitiikan vaikuttavuudesta. Kiitos, Cupore!

Teatteri-Suomi 100: mikropistoja

TINFO katsoo historian peruutuspeiliin. Itsenäisyyden juhlavuonna teemme mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Mikropistot ilmestyvät viikoittain TINFO-tiedotteessa käyden läpi vuoden, pari kerrallaan, jotta joulukuussa päästään vuoteen 2017.

Aloitamme vuosista 1917 ja 1918.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE 

169 ensi-iltaa jo kasassa vuodelle 2017 -- lähetä tiedot omastasi

TINFO tarjoaa teatterien ensi-iltojen verkkopalvelun, jossa vuodelle 2017 on jo 169 esitystä. Olemme jälleen käyneet läpi yhteensä yli 200 teatterin ohjelmistot. Otamme vastaan tietoja tulevista ensi-illoistanne, kartutamme listaa jatkuvasti.

TINFO-verkkosivuston ensi-iltalistasta löydät Suomen ammattiteatterien ensi-iltoja vuodesta 2011. Listattuina ovat myös kesäteatteriesitykset ympäri maan.

Verkkopalvelussa ensi-iltoja pääsee hakemaan esimerkiksi kaupungeittain, ajankohdan tai genren perusteella.

Tutustu Ensi-iltojen verkkopalveluun.

Lähetä ensi-iltatiedot: tinfo(a)tinfo.fi


Ilmoita muuttuneet kontaktitiedot Teatterialan Avaimeen

On aika päivittää muuttuneet yhteystiedot Teatterialan Avain 2016/2017 puolen vuoden päivitysversioon, joka valmistuu tammikuussa 2017. Tiedot voi lähettää osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.  

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Osta omasi esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto? 

  • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
  • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
  • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
  • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
  • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
  • sen hinta on todella edullinen 

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä! 

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). 

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai (09) 2511 2120 

Katso myös: www.youtube.com/watch?v=E_g5WcNpLFw

UUTISIA 

Rospuutto-ryhmä yhteistyössä Giron Sámi Teáhterin kanssa 

Rospuutto-ryhmä tekee esityksen yhteistyössä Giron Sámi Teáhterin kanssa. CO2lonialNATION aloittaa teatteritaiteessa sen, minkä poliittisten toimijoiden tulisi viimeinkin aloittaa.

CO2lonialNATION on teatterillinen totuuskomissio Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän suhteista (ja liian usein suhteettomuudesta) saamelaisiin. Ja meidän saamelaisten suhteista (ja niiden särkymisestä) toinen toisiimme: miten rikottu rikkoo toistaan ja itseään, sukupolvelta toiselle.  
 
Meitä on liian vähän. Liian paljon on pelissä. Liian vähän aikaa. Liian paljon reagoitavaa. Liian vähän reagoijia. Joka ainoa teko, joka ainoa ajankäyttö pitää punnita, valita viisaasti. Liikkumatilaa ei ole. Hengähdystaukoja ei enää ole. Joka päivä jotakin uutta. Joka päivä uusi isku, johon vastata. Mitä on kolonisaatio? Voinko selittää sitä koskaan kenellekään toiselle kuin kolonisoidulle tavalla, joka olisi ymmärrettävä?  
 
Miksi kolonisaatio jatkuu yhä? Miten kolonisaation kohde voi katkaista riistämisen ketjun. Onko kenelläkään muulla siihen koskaan tarvetta? Miksi hän, joka hyötyy asioiden nykytilasta, muuttaisi mitään? Mitä tapahtuu ja missä?

Ensi-ilta 8.2.2017 Tärnabyssä.

Esityskieli: Luulajansaame, pohjoissaame, englanti ja ruotsi. Tekstitykset ruotsiksi (Ruotsissa ja Norjassa), Suomessa osittain suomeksi.

Esitys kiertää kevään 2017 aikana Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

Suomen esityksistä tiedotetaan mm. Rospuutto-ryhmän Facebook-sivulla kevään aikana.


Valkoinen peura vierailee Komissa 

Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotanto Valkoinen peura vierailee Venäjällä Komin tasavallassa 18.-22.1.2017. Valkoinen peura -esityksellä on Syktyvkarissa toimivan Savinin akateemisen draamateatterin näyttämöllä kolme esitystä. 

Valkoinen peura on nykyteatterin ja tanssin keinoja käyttävä lämpimän absurdi esitys kyläyhteisöstä, joka kamppailee  elinympäristönsä puolesta. Se pohjautuu löyhästi Erik Blombergin (1952) Lappiin sijoittuvaan, palkittuun elokuvaan.  
 
Valkoisen peuran näyttämökieli yhdistää rituaalin, fyysisen teatterin ja dokumenttiteatterin keinoja. Sen sytykkeenä on ollut energiateollisuuden jalkoihin jääneen arktisen alueen ekologinen katastrofi, jonka jälkiä työryhmä on käynyt dokumentoimassa mm. Pohjois-Komin poronhoitoalueella. Ohjaaja Hanna Kirjavaisen käsissä myytti kirotusta neidosta muuntuu uhrirituaaliksi.  

Yhteistyössä Savinin Akateeminen draamateatteri, Jäänreunan kansat -kehittämishanke ja KokoTeatteri. 

TRAILERI 
https://vimeo.com/192613922


Sad Songs from the Heart of Europe Avignonin festivaalille 2017 

Sad Songs from the Heart of Europe -esitys vierailee yhdellä maailman suurimmista teatterifestivaaleista Avignon OFF Ranskassa. Sad Songsille kertyy 7.-30.7.2017 yhteensä 24 esityskertaa. Ranskankielinen esitys nähdään Avignonissa Théâtre au Bout Là-bas -teatterissa nimellä Murmures de Sonia – Crime et Châtiment. 

Kristian Smedsin modernin runollinen näytelmä pohjautuu Dostojevskin klassikkoon Rikos ja rangaistus. Smedsin käsittelyssä näytelmän näkökulmahenkilö on Raskolnikovin rakastettu, olosuhteiden pakosta prostituoiduksi ajautunut Sonja. Roolissa palkittu nuori näyttelijä Liisa Sofia Pöntinen. Esityksen on ohjannut valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla työskentelevä teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Jari Juutinen. 

Sad Songs from the Heart of Europe on maamme kansainvälisimpiin lukeutuva ja maailmalla palkittu teatteriesitys, jolla teatteriryhmä sadsongskomplex:fi on jo vuosien ajan kiertänyt merkittäviä festivaaleja ja teattereita.  

Avignonin festivaalilla on suomalaisista näytelmäteksteistä aiemmin nähty vain Reko Lundánin Teillä ei ollut nimiä (Compagnie Circonflexe 2005) sekä Jari Juutisen Minä olen Adolf Eichmann (Théâtre du Centaure 2008) – sadsongskomplex:fi on ensimmäinen suomalainen teatteriryhmä, joka esiintyy Avignon OFF -festivaalilla koko festivaalin ajan. 

Sad Songs from the Heart of Europe Avignonissa on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.


Tarinanjakamisprojekti turvapaikanhakijoille, maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille 

“Story sharing allows me to connect many people from all around the world. It builds roads to their heart and mind, and shows that I am not so different from them”.  
- Ali Meriluoto, entinen turvapaikanhakija, Story Sharing -ryhmän jäsen, Iran. 
 
Universumin monikulttuurinen työryhmä on vuoden verran kehittänyt tarinanjakamisprojektia turvapaikanhakijoille, maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille. Olemme luoneet innostavan ja toimivan projektin; Story Sharing Universum, joka on täksi vuodeksi otettu osaksi Helsingin kaupungin virallista kotouttamisohjelmaa. Projektiin kuuluu kaksi osaa: Story Sharing Cafe -kohtaamiskahvilat ympäri maata, sekä luovia tarinankerrontatyöpajoja vastaanottokeskuksissa pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa.  
 
Arkisten tarinoiden jakaminen ihmisten kanssa jotka tulevat eri puolilta maailmaa on mielenkiintoinen ja koskettava kokemus. Story Sharing Café -tilaisuuden keskiössä on suomalainen kahvipöytä, jossa pienessä porukassa kuunnellaan ja jaetaan tarinoita Story Sharing -ryhmän opastamina.   
 
Kahviloiden pääkielenä on englanti. Lisäksi puhumme ainakin suomea, arabiaa, ruotsia ja farsia. Projektin työryhmä koostuu teatterin ja tarinankerronnan ammattilaisista sekä maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista, jotka ovat tulleet Suomeen monista eri syistä, joku pakolaisena, joku taas työn tai rakkauden perässä.  

Työryhmä: Ali Meriluoto, Amjad Sher, Antonio Van Cleave, Carla-Rose Häkkinen, Christine Cooper, Houda Whabi, Jean-Luc Rossin, Jekaterina Meriläinen, Kajsa Ek, Lolo Zilliacus, Markus Luukkonen, Maria Kramar von Numers, Max Bremer, Nena Stenius, Slava Dugin, Vitaly Repin ja Åsa Nybo. 
 
“For me, it (Story Sharing) was the starting point of those relaxed feeling moments with people of Finland.”  
- Amjad Sher, entinen turvapaikanhakija, Story Sharing -ryhmän jäsen, Pakistan.
 
Lisätietoja: 
Tiedottaja Andrea Brandt 
Universum 
+358440506139 
andrea(a)universum.fi


OKM: Työryhmä luovien alojen vahvistamiseksi 

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat asettaneet työryhmän, jonka tehtävänä on tehdä ehdotuksia luovien alojen vahvistamiseksi Suomessa. Työryhmän puheenjohtajaksi on nimitetty Professor of Practice Anne Brunila Svenska handelshögskolanista. 

Työryhmän tehtävänä on kartoittaa esteitä luovien alojen kehittymiselle Suomen taloutta vahvistavana ja elinkeinorakennetta monipuolistavana toimialana. Työryhmän tulee tehdä ehdotuksia luoviin aloihin liittyvän elinkeinotoiminnan ja työllisyyden kehittämiseksi, rahoitusinstrumenttien uudistamiseksi sekä luovien alojen ammattilaisten ja taiteilijoiden sosiaaliturvan kehittämiseksi.  

Lue koko OKM:n tiedote 


Opetushallituksesta ja CIMO:sta uusi virasto  

Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO yhdistyvät 1.1.2017 uudeksi virastoksi. Yhdistäminen on osa hallitusohjelmassa mainittua keskushallinnon virastorakenteen uudistamista.  
 
Laki Opetushallituksesta (voimassa 1.1.2017 alkaen)
 
Tiedote


Taike: Uusia läänintaiteilijoita Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen 

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Pirkanmaan ja Keski-Suomen toimipisteissä aloittaa helmikuun alussa yhteensä kolme uutta läänintaiteilijaa. Pirkanmaan uusi sarjakuvataiteen läänintaiteilija on Ville Pirinen, Keski-Suomessa aloittavat esittävän taiteen läänintaiteilija Vesa Plath ja ympäristötaiteen läänintaiteilija Hans-Peter Schütt.

”Uusien läänintaiteilijoiden keskeinen tavoite on edistää yhteiskunnassamme ammattitaiteilijoiden asemaa ja työskentelyedellytyksiä” sanoo Taiken johtaja Minna Sirnö.

Ville Pirinen tulee työssään edistämään sarjakuvataiteilijoiden työskentelyolosuhteita ja työllistymistä sekä sarjakuvan saatavuutta ja saavutettavuutta. Pirinen on palkittu, pitkän linjan sarjakuvantekijä, jonka sarjakuvia ja kuvituksia on julkaistu lukuisissa eri lehdissä, kokoelmissa ja kirjoissa.

Vesa Plath tulee esittävän taiteen läänintaiteilijana keskittymään taiteilijoiden ja taiteen tuottajien ansaintalogiikan sekä erityisesti vapaan kentän työskentelyolosuhteiden kehittämiseen. Hän on työskennellyt sirkustaiteen edistämistehtävissä ja ollut mukana kansainvälisten kiertueiden organisoinnissa.

Hans-Peter Schütt tulee työssään edistämään ympäristötaidetta rakennetussa ja luonnonympäristössä Keski-Suomen alueella. Hän on aiemmin työskennellyt laajasti kuvataiteen kentällä Suomessa ja ulkomailla, ja toteuttanut pysyviä ja väliaikaisia teoksia julkisiin tiloihin.

Sarjakuvan läänintaiteen tehtävää haki 16, ympäristötaiteen 8 ja esittävän taiteen 42 henkilöä. 

Taiken läänintaiteilijan tehtävät voivat olla alueellisia, alueiden yhteisiä tai valtakunnallisia. Uusien läänintaiteilijoiden tehtävistä päätettäessä kuullaan alueellisia taidetoimikuntia.

Läänintaiteilijan tehtävänä on taiteen edistäminen aktiivisella asiantuntijatyöllä Taiken kehittämisohjelmissa ja projekteissa. Läänintaiteilijan työ rahoitetaan veikkausvoittovaroista. Vuonna 2016 Taikella on 40 läänintaiteilijaa.

Lisätietoja: 

Sari Ilmola 
Erityisasiantuntija 
Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen ja Pirkanmaan toimipiste 
p. 0295 330 830 
sari.ilmola(a)taike.fi 


Taideyliopistolle 500 000 euron lahjoitus Svenska kulturfondenilta

Svenska kulturfonden lahjoittaa 500 000 euroa Taideyliopiston Taide on lahja -varainhankintakampanjaan.

– Taideyliopiston monimuotoinen taiteen tutkimus ja koulutus rakentavat Suomen kulttuurista tulevaisuutta kansainvälisessä ympäristössä. Svenska kulturfondenin lahjoitus on hieno tuki ja tunnustus tälle työlle, kiittää Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.

Vuonna 1908 perustetun Svenska kulturfondenin tehtävä on tukea suomenruotsalaista kulttuuria ja koulutusta, ruotsin kieltä sekä suomenruotsalaista toimintaa Suomessa. Taideyliopisto on kaksikielinen yliopisto, joka vastaa myös ruotsinkielisten taiteilijoiden kouluttamisesta Suomessa. Svenska kulturfondenin hallituksen puheenjohtaja Stefan Wallin kertoo säätiön arvostavan Taideyliopiston korkealuokkaista, luovaa työtä kahdella kielellä.

Taideyliopiston pääomakampanjassa kerätään lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä, säätiöiltä ja yksityishenkilöiltä 30.6.2017 saakka. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt reilut 2,1 miljoonaa euroa. Taideyliopiston tavoitteena on kerätä 3 miljoonaa euroa. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista yksityistä lahjoitusta kohden jopa kaksinkertaisesti ja tarjoaa verovähennyksiä lahjoittajille.

Lisätiedot:
Yhteyspäällikkö Nana Salin, puh. 050 4616780, nana.salin(a)uniarts.fi 

www.taideonlahja.fi

TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kaamos Improfestivaali | 13.-14.1.2017, Rovaniemi 

Tammikuussa Suomalaiset improvisaatioteatterit kokoontuvat Rovaniemelle perustamaan oman valtakunnallisen etujärjestönsä sekä juhlimaan ensimmäistä kertaa järjestettävää Kaamos Improfestivaalia 13.-14. tammikuuta. Festivaalin aikana kulttuuritalo Wiljamissa pääsee näkemään kotimaisten ammattiteattereiden esityksiä sekä Saksasta Lappiin rantautuvan Show of the Dead -zombie-improesityksen.

”Ensimmäinen Kaamos Improfestivaali tarjoaa Suomen tunnetuimpien improvisaatioteattereiden esityksiä, joita ei turhan usein pääse Lapissa näkemään. Kotimaisten teattereiden lisäksi olemme halunneet tuoda Rovaniemelle myös kansainvälistä osaamista. Saksalaisen Steife Brise -improvisaatioteatterin tekijät ohjaavat meille zombie-esityksen Show of the Dead, jonka näyttelijäkaarti on koottu Stella Polariksen, Snorkkelin ja Lentävän Poron improvisoijista. Mitä olisi festivaali ilman tekoverta tai improvisaation riemua?” festivaalin tuottaja ja Lentävän Poron Teatterin toimitusjohtaja Jussi Olavi Jokinen sanoo.

Vastaavaa improvisaatioteatterille omistettua tapahtumaa ei tiettävästi ole Lapissa koskaan vielä järjestetty ja tekijöiden innostus on käsin kosketeltavissa. Festivaali huokuu lappilaista hulluutta, kansainvälisyyttä sekä yhteistyön riemua.

”Perustamme festivaalin aikana valtakunnallisen improvisaatioteattereiden etujärjestön, jonka tehtävänä on muun muassa edistää teattereiden välistä yhteistyötä. Kaamos Improfestivaali onkin päänavaus yhteistyölle, sillä se on syntynyt kolmen teatterin aidosta halusta tehdä asioita yhdessä. Tämänkaltaisia improteatterin yhteisnäytöksiä tullaan varmasti tulevaisuudessa näkemään myös muualla Suomessa.” festivaalin tuottaja Jussi Olavi Jokinen sanoo. 

www.lentavaporo.fi/kaamosfestivaali


Luckans info om finansiering | 17.1.2017, Helsingfors 

Skapa, producera, utveckla, tillverka? Länkar mellan idrotten och kultur för unga. Möjlighet till finansiering. 

Vi söker idéer som engagerar unga samt förenar kultur-, idrotts- och ungdomsbranschen. De bästa idéerna utvecklas till ESF-finansierade projekt. Behöver du sparring? Kom och utveckla din idé med andra på idémingel! 

Tag med dina idéer och kom och möt andra på Luckan 17.1 kl.15-17. Simonsgatan 8, Helsingfors. 
Anmälan: info(a)luckan.fi. 

Läs gärna Jessica Lerches blogg om möjligheter för kultur-, idrotts- och ungdomsbranscherna att tillsammans stöda ungdomarnas välmående på svenska. Hon refererar till den utredning som FSU och Luckan gjort kring det svenska serviceutbudet för unga.

Läs mer


Luovien alojen rahoitusseminaari | 24.1.2017, Tampere 

Rahoitusseminaarissa keskitytään luovien alojen rahoituskanaviin. Seminaarissa kerrotaan, millaisia apurahoja ja avustuksia voi miltäkin taholta hakea ja mitä ne painottavat päätöksiä tehdessään. 

Lisätietoa ja ohjelma Taiken sivuilla


Webinaari kulttuurin kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista | 24.1.2017

Tervetuloa webinaariin 24.1. klo 14.30 kuulemaan kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista! Esittelyssä pohjoismaiset kulttuuriohjelmat ja EU:n Luova Eurooppa.

Lisätietoa webinaarista


Työväen Näyttämöpäivät | 27.-29.1.2017, Mikkeli

Seuraavat eli 41. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 27.–29. tammikuuta 2017. Ohjelmiston Näyttämöpäiville valitsi ohjaaja Miko Jaakkola. 

Esiintyvät ryhmät saavat palautteen raadilta, jossa ovat ohjaaja Mikko Roiha, teatteritoimittaja Kirsikka Moring, näyttelijä Kati Outinen, näyttelijä Jarkko Lahti, näyttelijä Marjo Lahti ja näyttelijä Taisto Oksanen. Raati ei laita esityksiä arvojärjestykseen vaan antaa ryhmille esityksen jälkeen suullisen palautteen. Lyhennetty palaute ja arvio festivaalin yleisestä tasosta kuullaan päätöstilaisuudessa Mikkelin Teatterin suurella näyttämöllä 29.1.2017. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tutustu ohjelmistoon osoitteessa: www.tnp.fi


Uuden näytelmän ohjelman lanseeraus  | 30.1.2017, Teatterikorkeakoulu 

Teatteri 2.0:n käynnistämän monivuotisen Uuden näytelmän ohjelman (UNO) lanseeraustilaisuus järjestetään maanantaina 30.1.2017 klo 14-15.30 Teatterikorkeakoululla (Studio 2) Helsingissä.

Juhlistamme tilaisuudessa Uuden näytelmän ohjelman pilottivuoden käynnistymistä ja nostamme maljan uudelle suomalaiselle näytelmäkirjallisuudelle. Tilaisuudessa esitellään UNOn vuoden 2017 näytelmäkirjailijat ja valtakunnallisen yhteistyöverkoston toimijat sekä kerrotaan pilottivuoden suunnitelmista. 

Tilaisuus on avoin kaikille, mutta rajallisen tilan vuoksi ennakkoilmoittautumisia toivotaan viim. ke 25.1.2017. Ilmoittautumislomake

Lisätietoa UNOsta: http://www.teatterikaksipistenolla.fi/uno

Tiedustelut:
Saara Rautavuoma 
UNOn johtaja / Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
p. 050 302 0706 
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi


Sote-uudistus, kulttuuri ja hyvinvointi -seminaari | 31.1.2017, Seinäjoki 

Miten sote-uudistus vaikuttaa terveyttä ja hyvinvointia edistävien taide- ja kulttuuripalvelujen tulevaisuuteen? 

Tätä pohditaan Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja -hankkeen järjestämässä seminaarissa Seinäjoen Framilla tiistaina 31.1.2017 klo 9.00-15.30. Seminaarissa keskustellaan mm. kulttuurisista oikeuksista sote-palveluissa sekä tulevaisuuden kuntien ja maakunnallisten sote-organisaatioiden välisestä yhteistyöstä. 

Seminaarin avauspuheenvuorossa ylijohtaja Veli-Mikko Niemi STM:stä pohtii terveyttä ja hyvinvointia edistävän taide- ja kulttuuritoiminnan tavoitteita. Aamupäivän aikana kuullaan lisäksi Etelä-Pohjanmaan soten projektinjohtaja Harri Jokirannan ja ArtsEqual -tutkimushankkeen varajohtajan Kai Lehikoisen puheenvuorot. Taideyliopiston koordinoima laaja ArtsEqual -hanke tulee lähikuukausina tuottamaan sote-uudistukseen liittyviä toimenpidesuosituksia maakunnille ja ministeriöille. Iltapäivällä seminaarissa on luvassa mm. tutkimusjohtaja Mari Tervaniemen esitys musiikin ja terveyden välisistä suhteista. 

Katso seminaarin koko OHJELMA (pdf).


Vivica Bandler 100-vuotta: Juhlanäyttely ja studia generalia | 5.-12.2.2017, Helsinki 

Näyttely voimanaisen teatteriurasta ja itsenäisen Suomen mittaisesta elämänkaaresta Taideyliopiston teatterikorkeakoululla 

Näyttely koostuu valokuvista ja kaksikielisistä kuvateksteistä, joukossa Vivican ajatelmia niin elämästä kuin teatterista. Sen ovat koonneet Ralf Forsström ja Katarina Lindholm. 

Avajaiset ovat J.L. Runebergin ja V. Bandlerin syntymäpäivänä 5.2. alkaen klo 13. 

Näyttely on avoinna Teatterikorkeakoulun Tori-aulassa osoitteessa Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki, arkisin klo 9-19 ja viikonloppuisin klo 10- 15 aina 26.3. saakka.  

Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Saman viikon tiistaina 7.2. ja keskiviikkona 8.2. teatterikorkeakoululla järjestetään studia generalia tilaisuudet klo 17.15- 20.15.  

Tilaisuudet ovat avoimia yleisölle sekä korkeakoulun alumneille ja opiskelijoille. Maisteritutkintoa suorittavilla on mahdollisuus saada luentoihin liittyen yleisopintopiste, joka kuitenkin edellyttää esseen laatimista vastuuopettajan, Jukka Miettisen kanssa seminaarien yhteydessä sovittavasta aiheesta.

Teatteritaiteilija, suunnannäyttäjä, voimanainen, tiistaina 7.2 
Näkemyksensä esittävät Birgitta Ulfsson, Milja Sarkoja ja Suzanne Osten, kaikki Vivica Bandlerin työtovereita uran eri vaiheista. Alustusluennot sekä keskustelu ovat suomenkielisiä paitsi Suzanne Ostenin osuus, joka tulkataan suomeksi ja joka siirtää painopisteen yli ulapan Stockholms Stadsteateriin. 

En sann nordist, en kosmopolit och en världsmedborgare, keskiviikkona 8.2. 
Luennoitsijat ovat Birgitta Ulfsson ja Bengt Ahlfors, jotka kertovat Vivican pohjoismaisesta vaikutuksesta sekä hänen kansainvälisestä verkostostaan, joka oli aikanaan ainutlaatuinen. 

Seminaari on ruotsinkielinen.

Vivican keittiössä – i Vivicas kök, sunnuntaina 12.2.
Paneelikeskustelu, johon osallistuu Huvilakatu 1:n legendaarisessa keittiössä työskennelleitä, kestitettyjä ja juhlineita työtovereita ja ystäviä ikiomine näkökulmineen. 

Avoin yleisötilaisuus 

vivicasvanner.fi


Hurraa! -festivaali lapsille ja nuorille | 18.-26.3.2017, Helsinki

Hurraa!-festivaali lapsille ja nuorille järjestetään vuonna 2017 jo kahdeksannen kerran. Ohjelmistoon on valittu ennätykselliset 17 kotimaista esitystä, jotka levittäytyvät pääkaupunkiseudun kulttuuritaloihin lähes 90 esityskerralla. Esityksiä on kaikille ikäryhmille vauvoista teini-ikäisiin. 

Yhteistyö esitystaiteen talo Mad House Helsingin kanssa tuo festivaalille uutena taidemuotona performanssitaiteen. Festivaalilla nähdään neljä kantaesitystä, joista kaksi on suunnattu kaikkein pienimmälle yleisölle. Loiske Ensemblen ja OSIRIS teatterin BabyTango sekä Satu Tuomisto + comp:in VauvaVau tarjoavat lumoavia yhdessäolon hetkiä vauvoille ja vanhemmille. Ensi-illan saavat myös kansainvälisesti tunnetun suomalaisen esitystaideryhmä Oblivian teokset Nos Futurs sekä Candide. 

Hurraa! kokoaa pääkaupunkiseudulle lastenteatterin parhaat tekijät ja toimii valtakunnallisesti merkittävä tekijöiden ja lastenkulttuurin toimijoiden kohtauspaikkana ja esityttävän taiteen näyttämönä.  

Festivaaliviikolla järjestetään kahden päivän seminaari, johon kutsutaan osallistujia festivaalin lapsiyleisöstä kertomaan ajatuksiaan teatterista ja esitystaiteesta. 

Hurraa!–festivaalin järjestävät Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kulttuuripalvelut yhteistyössä lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry:n ja esitystaiteen talo Mad House Helsingin kanssa. 

www.hurraa.org

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen | haku 15.2.2017 mennessä 

Avustuksella luodaan toimintaedellytyksiä kulttuurimatkailun ja kulttuurireittien kehittymiselle Suomessa. Avustus on tarkoitettu taide ja kulttuuritoimijoiden hankkeisiin, joiden tavoite on kehittää kulttuurisisältöä matkailijoille suunnatuiksi tuotteiksi tai palveluiksi yhdessä matkailualan toimijoiden kanssa. Perustana voi olla joko olemassa olevan taide- ja kulttuuritarjonnan tai uuden tuotteen/palvelun matkailullinen kehittäminen.  Avustus on tarkoitettu valtakunnallisesti merkittäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille.

Avustus on tarkoitettu yrityksille, yhdistyksille tai muille oikeustoimikelpoisille yhteisöille kuten kunnat, kuntayhteisöt, yhteisöt ja säätiöt. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille eikä työryhmälle, jossa yksi luonnollinen henkilö on virallisena hakijana. 

Haku sulkeutuu 15.2. klo 16:15. Määräaikaan mennessä kaikkien hakemusten tulee olla saapuneita. Vastuu hakemuksen perille saapumisesta on lähettäjällä.

Lisätietoja


Helsingin kansainväliset matka-avustukset | haku 24.2.2017 mennessä 

Vuoden 2017 matka-avustukset helsinkiläisille esittävän taiteen ammattilaisille ja ryhmille ovat haettavissa. Avustus on tarkoitettu Helsingistä ulkomaille suuntautuvien kansainvälisten kutsuvierailujen matkakuluihin vuonna 2017. Avustus ei kata esimerkiksi majoituskustannuksia eikä päivärahaa.

Vuoden 2017 matka-avustukset tulee hakea pe 24.2.2017 klo 24:00 mennessä. Päätös myönnettävistä avustuksista tapahtuu kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokouksessa 28.3.2017. Ennen maaliskuuta tehtävien matkojen mahdolliset avustukset maksetaan takautuvasti. Vuonna 2017 kansainvälisten matka-avustusten määräraha on 90 000 euroa. 

Kansainväliset matka-avustukset jaetaan nykyisessä muodossaan nyt viimeistä kertaa, sillä Helsingin kaupungin taide- ja kulttuuriavustusjärjestelmä sekä arviointiperusteet uudistuvat kevään 2017 aikana.

Lue lisää 

Kansainvälisistä matka-avustuksista

Taide- ja kulttuuriavustusjärjestelmän uudistuksesta


KulturkontaktNord: tammikuun hakukierrokset avautuvat

Tammikuussa avautuu neljä hakukierrosta. Ensimmäisenä vuorossa on NORDBUK-tukiohjelma, joka avautuu 9.1. NORDBUKin kautta voit hakea tukea lasten ja nuorten omiin projekteihin. 12.1. on vuorossa residenssikeskusten tuki, jota keskukset voivat hakea kattaakseen pohjoismaisen tai baltialaisen taiteilija residenssivierailun. Samana päivänä avautuu myös liikkuuvustuen yksi neljästä vuosittaisista hakukierroksista. Sen avulla Pohjoismaissa tai Baltiassa asuva taitelija voi kattaa matkakustannukset maiden välillä. Verkostotuki, minkä avulla yhteisö tai yksittäiset taiteilijat voivat luoda yhteyksiä, vaihtaa kokemuksia ja oppia toisiltaan, avautuu 19.1.

Katso kaikki hakuajat täältä

HAKUJA 

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Yhteisöllisen mediataiteen kutsu | haku 15.1.2017 mennessä 

m-cultin yhteisöllisen mediataiteen teoskutsu sulkeutuu 15.1.2017. Kutsu on avoin sekä kansainvälisille että kotimaisille taiteilijoille. 

Haun erityiskohteena ovat yhteisöllisen / kaupunkitaiteen projektit, jotka hyödyntävät tai pohtivat osallistumista, mediaa ja teknologiaa. Tervetulleita ovat kuva- ääni ja esitystaiteen käytäntöjä yhdistävät ehdotukset. 
 
Vuoden 2017 ohjelmaan valitaan 4-6 uutta teosta, jotka toteutetaan taiteilijaresidensseissä. Pääkohteena vuoden 2017 tuotannoille on Maunulan kaupunginosa Helsingissä. 
 
Ehdota projektiasi verkossa 15.1.2017 24:00 mennessä.

Residenssit tuottaa m-cult osana kansainvälistä Collaborative Arts Partnership Programme -verkostoa (2015-2018) tukijoinaan Luova Eurooppa-ohjelma, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin Kulttuurikeskuksen Helsingin malli -hanke.  


Avoin haku Kanneltalon ohjelmistoon | haku syksyn ohjelmistoon 31.1. mennessä 

Kanneltalo on Helsingin kulttuurikeskuksen aluetalo Kannelmäen aseman vieressä, vain 13 minuutin junamatkan päässä keskustasta. Talon ohjelmistossa painottuvat teatteri- ja sirkus. Syksyllä 2016 toteutimme yhteistyössä pääkaupunkiseudulla toimivien vapaiden ryhmien ja muiden toimijoiden kanssa yhteensä 6 kotimaista ensi-iltaa sekä 2 kansainvälistä Suomen ensi-iltaa. Tutustu ohjelmistoon www.kanneltalo.fi  

Haemme nyt syksylle 2017 ehdotuksia teatterin ja sirkuksen ensi-illoista, myös muut taiteenalat huomioidaan. Toteutamme ensi-iltasarjat pääosin yhteistuotantoina. Tarjoamme ohjelmistoon valikoituvien produktioiden käyttöön tila- ja henkilöstöresurssejamme, teatterisalin tekniikan sekä osallistumisen markkinointiviestintään. Lisäksi jaamme esitysten lipputuloja tai maksamme esiintymisistä palkkiot. 

Vapaamuotoiset hakemukset ja tiedustelut: kulttuurituottaja tiina.laukkanen(a)hel.fi, p. 040-176 9173. Hakemukset syksyn 2017 ohjelmistoon 31.1.2017 mennessä. Vuodelle 2018 avoin haku on voimassa toistaiseksi.


Muistutus: tallinnallainen Vaba Lava hakee esityksiä | haku 31.1.2017 mennessä

Interdisciplinary Performing Arts Centre Vaba Lava (Open Space) in Tallinn, Estonia is looking forward to receiving original and adventurous artistic project proposals from emerging international theatre makers, performative artists and independent theatre companies. We invite projects of contemporary theatre and dance, drama, visual, object, and music theatre etc. The performances will be either Vaba Lava productions or international co-productions.  
   
There are two categories of application:  
The Vaba Lava Curated Programme 2017/2018  
Eesti Vabariik 100 (Estonian Republic 100)  
   
Applications can be submitted in both categories.  
   
A team of curators from France, José Alfarroba and Tristan Barani (Théâtre de Vanves, Paris) are going to select six most remarkable projects (performances) to be presented in the Vaba Lava Curated Programme of the 2017/ 2018 season. The curators will be assisted by Kristiina Reidolv, Member of the Board of Vaba Lava and in case of category Eesti Vabariik 100, representatives of the Visual and Puppet Theatre NUKU (Tallinn, Estonia).  
   
Out of the six performances selected, one will be a performance created by artists at the beginning of their artistic career, which will be presented on the Vaba Lava experimental stage (Studio hall) and one will be the project of Eesti Vabariik 100.  
   
All the required forms are available on the Vaba Lava website. After preselection, the applicants in the short list will be invited to a Skype interview with the curators and experts to discuss the projects in detail. The time of the interview is February 2017.The winning projects of the Vaba Lava Curated Programme for the 2017/2018 season and Eesti Vabariik 100 will be announced in June 2017.  
   
*You can find information about Vaba Lava and the details of the  
application procedure on our website:*  
   
http://www.vabalava.ee/en/submit-your-application 
   
*You are welcome to participate in the project competition! Please  
distribute this information to all interested parties.*  
   
Best regards,  
Vaba Lava  
www.vabalava.ee  
+372 5246543


Summer Artist-in-Residence Program in Chekhov's Melikhovo 

Anton Chekhov is one of the most rare, profoundly subversive, writers who made an equally brilliant contribution to the theatre. The valuation of Chekhov the playwright is that he creates the atmosphere that reflects the needs of his time, moving away from the principles of classical drama, and reveals the psychological experiences of the characters on the theatre stage. 
 
Anton Chekhov’s most outstanding wisdom lay in his humility, tolerance, and compassion: absolute condemnation of no one, forgiveness for all, and compassion to all. The effect of Chekhov’s plays, on the actor or the audience member, is to inspire us more about life and ourselves. A spoken word, a pause, distant music, the flapping of wings, a meeting, and a farewell — step by step these elements create, through Chekhov’s language illusion, an image of a comprehensive piece of life. 
 
Our staff invites you to join us to celebrate a unique, artistic work experience. As an artist, you will touch upon and gain new discoveries and skills into the mysteries of Chekhov’s extraordinary masterpieces. During 2017, the Chekhov Theatre School invites the most innovative masters within the Art of Acting to share their skills and inspiration in our leading Master Courses, which take place in the most remarkable pearl of Russian theatre history — in Anton Chekhov’s village of Melikhovo. 
   
19 – 28 June 2017 (Residential setting) 
SANFORD MEISNER ACTING 
with DUNJA TOT (Austria) 
 
10 – 16 July 2017 (Residential setting) 
THEATRICAL BIOMECHANICS OF MEYERHOLD 
with CLAUDIO MASSIMO PATERNÒ (Italy) 
 
07 – 16 August 2017 (Residential setting) 
FROM STAGE TO SCREEN: 
Close-up on Anton Chekhov’s The Seagull  
with GRETA AMEND (Germany) 
 
21 –  30 August 2017 (Residential setting) 
THE THEATRE OF ANTON CHEKHOV 
with ÁNGEL GUTIÉRREZ (Spain) 
 
Participants have an opportunity to share their artistic work at presentational showcase and symposium on the open-air theatre stage and in Chekhov’s theatre yard at The State Literary and Memorial Museum of Anton Chekhov in Melikhovo.  

VISIT chekhovtheatreschool.com for more information on the venues and how you can APPLY today. If you have any questions about participation, please contact Viktor Melnikov at Feedback(a)chekhovtheatreschool.com.


Call for Participants: Citizen Artist Incubator – July 2017 (Austria) | deadline 15 Jan 2017 

The Citizen Artist Incubator prepares Europe’s most promising (performing) artists for their vital role in shaping our rapidly changing world. The organisers are currently recruiting 17 artists who strive to make an impact on society for our next one-month camp in Austria. 

The idea behind CAI? 
Since the enlightenment artists fought for the autonomy of art, meaning to be independent to from commercial pressure and political repression. During the 20th century art became in many countries, especially in the western world, autonomous through public or private funding schemes. 

However, the autonomy came for the prize of social irrelevance. While art used to be an important and central part of society, it lost its influence, its relevance and its primary and secondary audience.

Where, when and how? 
The programme is full-time for the duration of four weeks (2. to 29. July) in Linz (Austria) 
During the course, you will be offered lectures, seminars and workshops where the artists can both acquire new input and discuss it as well as work on their own projects and directly develop them 
further. There is, however, space to define and choose their own priorities in the programme.

Cost covered: 

- Travel costs up to a maximum of ¤ 250. 
- Accommodation for the whole duration of the course. 
- A stipend in the amount of ¤ 600 as per diems.

More information


Open application for the EFFE Label 2017-2018 for festivals | deadline 17 Feb 2017

EFFE stands for Europe for Festivals, Festivals for Europe and is an initiative of the European Festivals Association (EFA) co-financed by the European Union. On 5 December the call for applications for the EFFE Label 2017-2018 is launched. The EFFE Label is a quality label for festivals offering international recognition for festivals’ excellence in their daily work all across Europe. EFA, in close partnership with 28 EFFE Hubs - the programme’s contact points all over Europe, aims with EFFE to connect festivals that are deeply committed to the arts and their communities in a globalising world and offer a one-stop-gate to Europe’s rich festival landscape for citizens worldwide. The first edition of the EFFE Label and Award 2015-2016 counted 761 festivals from 31 countries receiving the EFFE Label and 12 of the most trend-setting European festivals receiving an EFFE Award. Have a look at www.effe.eu and browse through Europe’s rich artistic offer!

From 5 December 2016 until 17 February 2017, festivals have the chance to apply for the EFFE Label 2017-2018. Experts across Europe assess applications to determine if festivals meet the three criteria - artistic commitment and innovative approaches, involvement in their local communities and a European and global outlook. In addition to the Label, an international jury will give EFFE Awards to the most trend-setting festivals. The International Festival Jury will be composed of high-level and diverse jurors representing key stakeholders in the festival sector.

The EFFE Label and Award winners benefit from the recognition for their work and values, increased visibility (website and EFFE Guide), new networking opportunities both face-to-face and online and further involvement in the artistic community. In May 2017 the EFFE Labels will be announced officially at the EFFE Label Meet-up (more details soon).

EFA believes that it is an important advantage for Europe’s festivals to be recognised by their peers and the European Union for their outstanding artistic quality and community involvement. The initiative invites artists, directors, managers and audiences worldwide to discover Europe’s very best, most creative festivals in a festival journey through Europe’s diversity.

All information on EFFE and how to apply can be found at www.effe.eu/apply_now.

KOULUTUKSIA 

Ajankohtaiset koulutukset ja kurssit: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Draamakasvatuksen perusopinnot, Lahden kansanopisto 

Lahden kansanopisto järjestää kevätlukukaudella 2017 Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston Draamakasvatuksen perusopinnot (25 op), joihin edelleen otetaan hakemuksia vastaan. Perusopintojen suorittaminen avaa mahdollisuuden jatkaa aineopintoihin, joiden suorittaminen antaa tietyin edellytyksin ilmaisutaidon opettajan kelpoisuuden. Opinnot sopivat erityisesti opettajille ja erilaisten oppijaryhmien ohjaajille mutta myös kaikille, jotka ovat kiinnostuneita draaman ja toiminnallisten työtapojen soveltamisesta opetus-, ohjaus- ja kehittämistyössä.

Lisätietoa ja haku


Choreography and Performance, Giessen University | deadline 28 Feb 2017

Choreography and Performance is an international master’s degree designed and organised by the Institute for Applied Theatre Studies at Giessen University, in the collaboration with the Department for Contemporary Dance at the Frankfurt University of Music and Performing Arts (HFMDK).   
 
The programme combines practical and reflexive approaches, enabling students to engage in an expanded notion of choreography and performance. The focus of the study lies in the experimentation and research of the movement and contemporary performance practices, especially in relation to contemporary aesthetic, philosophical and political approaches. Students are encouraged to work through the multiplicity of formats and expressions and relate between movement practices, performance and dance processes through critical thinking and speculation. Practical work and artistic experimentation are highly encouraged and explored through different practical modules. Special attention is also given to the analysis of current modes of production, position of artistic work and creation of performance in an international context, which can help students find and pursue their own independent practices and modes of working. 

Begin of the studies is middle of October. In order to apply please register until February 28th, 2017.

Deadline for sending in the portfolio is 31st of March, 2017 
Oral Exam will be held on the 8 - 9th of June, 2017 

For further information please check our webpage or address your inquiries and questions about application to:  

Frank Max Müller 
research and teaching assistant MA CuP 
ATW - Institut für Angewandte Theaterwissenschaft
frank.m.mueller(a)theater.uni-giessen.de

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

Lisää kursseja ja työpajoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Performative Well-Being | haku 31.1. mennessä 

(Inter)acting with the Inner Partner, jota opetetaan säännöllisesti Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, on osa tätä kurssia.

Performative Well-Being: Soolo-improvisaatio- ja teemakeskustelukurssi

Tällä kurssilla tutkitaan kuinka saamme aikaiseksi hyvinvointia, mitä hyvinvointi tarkoittaa ja miten hyvinvointi voi muuttaa muotoaan esiintyessä. Harjoittelemme ja opiskelemme esityksellisen hyvinvoinnin (Performative Well-Being™) oleellisia taitoja ja kyvykkyyttä. Kurssilla lähestytään aihetta tutkivalla ja dialogisella otteella, pureudutaan siihen hetkessä tapahtuvalla, käytännön improvisaatioharjoitteella sekä teemakeskusteluilla. Harjoittelemme ja reflektoimme mm. keitä ja kuinka olemme sekä keitä ja kuinka voisimme olla sen kautta, kuinka ja mitä esitämme. Todistamme itseämme yksilöinä jaetussa tilanteessa. Kehitämme yksilöllistä sekä kollektiivista vapautta ja voimaa opiskelemalla ja harjoittamalla esityksellistä hyvinvointia.

Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille. Opetuskieli on englanti, suomi ja ruotsi mahdollisia. Osallistujat harjoittavat improvisaatiota itse valitsemallaan kielellä, yleensä omalla äidinkielellään. Keskustelut käydään englanniksi. Aikaisempi teatteri- tai esiintymiskokemus ei ole tarpeen.

Opettajat: Alexander Komlosi, MFA, PhD. Toiset opettajat: Ida Backer, TeM. Hanna Raiskinmäki, TeM. Lisätietoja opettajista, ks. website.

Aikataulu ja paikka: 01.02.2017 - 31.05.2017 (18 kertaa). Kurssi kokoontuu kerran viikossa keskiviikko-iltaisin klo 17.30-20.00. Jokaiseen kertaan kuuluu 15 min tauko. Tapaamme Näyttelijäliiton harjoitustilassa Annankatu 31-33D, Helsinki.

Hakuaika: 20.12.2016 – 31.1.2017 tai kun kurssi on täynnä. Enintään 12 osallistujaa.

Lisätietoja kurssista mm. maksu ja hakeminen, ks. website tai ota yhteyttä: Alexander Komlosi, alexander[at]culturecurrent.org, +358 (0)404 110 706.   


Nukkenäyttelemisen alkeet -workshop |8. & 9.3.2017, Espoo 

Teatteri Hevosenkenkä. Ke 8.3. ja to 9.3.2017 klo 17.00-20.00.
Workshop on tehokas tapa tutustua nukkenäyttelemisen kiehtovaan maailmaan. Opettelemme fyysisen lämmittelyn. Perehdymme eri nukketekniikoihin, sekä tutkimme miten tunnistamme hyvän nukkenäytelmän. 
 
Kurssin vetäjä: Pekka Heiman, Näyttelijä FIA
pekka.heiman(a)hevosenkenka.fi 
 
Hinta: 80¤


Metaworkshops, fyysisen teatterin työpajat keväällä 2017

Teatteri Metamorfoosin kevään fyysisen teatterin työpajat on julkaistu. Työpajat on suunnattu esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskeleville ja pitkään harrastaneille, jotka kaipaavat lisäpotkua keholliseen ilmaisuun.

Norman Taylor
The Art Of Movement For The Craft And The Actor (30h)
18.–22-2 (Talvilomaviikko Uusimaa)
Huom: viimeinen ilmoittautumispäivä jo 31.1!!!

Soile Mäkelä
Teatteripeli -neutraalinaamiosta kohti henkiläkohtaista klovnia (25h) (Tampere)
27.2–3.3 (Talvilomaviikko Häme)
Huom: viimeinen ilmoittautumispäivä jo 12.2 !

Laura Mäkelä
Mallimuovailutyöpajat (2x13h)
Työpaja 1: Pään Anatomia (pääkallo) 17.–19.3
Työpaja 2: Pään Anatomia (muotokuva elävästä mallista) 28.–30.4

Davide Giovanzana
Dark Comedy Workshop -a physical approach to political comedy (15h)
24.–26.3 

Soile Mäkelä
Teatteripeli-klovnerian jatkokurssi (20h) 
14.–17.4 (pääsiäisloma)

Lisätietoa ja ilmoittautumiset

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Miesnäyttelijä, Joensuun kaupunginteatteri | haku 20.1.2017 mennessä 

Joensuun kaupunginteatteri etsii määräaikaiseen työsuhteeseen nuorta miesnäyttelijää. 

Etsimme riveihimme musikaalista ja liikunnallista nuorta miestä näyttelijäkaartimme täydennykseksi. Edellytämme ensisijaisesti ylempää korkeakoulutasoista näyttelijäntyönkoulutusta tai muutoin hankittua vastaavaa pätevyyttä.  

Ikätoive johtuu tulevien roolien luonteesta (alle 40-vuotias mies). Sopimuksen kesto on neuvoteltavissa yhdestä kolmeen vuoteen. 

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja kuvallinen CV osoitteeseen teatteri(a)jns.fi viimeistään 20.1.2017. 

Lisätiedustelut teatterinjohtaja Iiristiina Varilolle osoitteeseen iiristiina.varilo(a)jns.fi.


Toiminnanjohtaja, Pyhäsalmen tanssi ry | haku 31.1.2017 mennessä 

Pyhäsalmen tanssi ry järjestää vuosittain heinäkuun lopussa kansainvälisen Täydenkuun tanssit –festivaalin  ja ylläpitää alueellista Tanssiopisto Uusikuuta. Yhdistys on ollut yksi neljästä Pohjoisen tanssin aluekeskuksen muodostavasta organisaatiosta vuodesta 2004 lähtien. Lisäksi yhdistys on hallinnoinut erilaisia hankkeita. Pitkäaikaisen toiminnanjohtajamme siirtyessä kokonaan muihin tehtäviin keväällä 2017, haemme joukkoomme toiminnanjohtajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.  
 
Toiminnanjohtajan työaika on 30% täydestä  työajasta, työ on ympärivuotinen.   
Yhdistyksen toimisto sijaitsee Pyhäjärvellä, mutta annamme joustavat mahdollisuudet myös etätöiden tekemiseen. 
 
Tehtävään kuuluu mm.: 
Täydenkuun tanssit –festivaalin kokonaisorganisointi ja tehtävien koordinointi, yhdistyksen  talouden suunnittelu ja raportointi, hallinnon kokousten valmistelu ja päätösten toimeenpano.  
 
Edellytämme hakijalta vastuullista työotetta, oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta sekä sosiaalista luonnetta. Kokemus yhdistystoiminnasta ja työskentely tanssitaiteen parissa katsotaan eduksi. 
 
Työ alkaa 01.05.2017 tai sopimuksen mukaan. 
 
Hakemukset ansioluetteloineen ja palkkatoiveineen tulee toimittaa 31.1.2017 kello 18.00 mennessä osoitteeseen arja(a)fullmoondance.fi  Otsikkokenttään teksti "Työhakemus, toiminnanjohtaja" tai  Pyhäsalmen tanssi ry, PL 15,86801 Pyhäsalmi

Haastattelut järjestetään helmikuun aikana Pyhäjärvellä. 
 
Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Arja Saastamoinen, tiedustelut s-postilla: arja(a)fullmoondance.fi  
 
Yhdistyksen www-osoitteet: www.fullmoondance.fi ja www.tanssiopistouusikuu.fi


Avoimia työpaikkoja Helsingin Kaupunginteatterissa | haku 31.1.2017 mennessä  

Helsingin Kaupunginteatteri hakee näyttämömestareita, näytäntötyöntekijöitä, tarpeistonhoitaja / -valmistajaa ja järjestäjää toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin työsuhteisiin 1.8.2017 alkaen tai sopimuksen mukaan. 

Tehtävissä edellytetään alan soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta vastaavista tehtävistä. Lisäksi edellytämme paineensietokykyä, kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Eduksi katsomme hyvät tietotekniset taidot. Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.  

Lisätietoja tehtävästä antaa näyttämöosaston päällikkö Kari Haakanen 16.1.2017 ja 19.1.2017 klo 9:00-15:00 välisenä aikana numerossa 050 4138 162 

Hakemukset ja CV pyydetään toimittamaan 31.1.2017 mennessä sähköpostilla osoitteeseen rekry(a)hkt.fi, sähköpostin otsikoksi haettu työtehtävä. 

Helsingin Kaupunginteatteri on Suomen suurin ja monipuolisin ammattiteatteri, jonka ohjelmistossa on kuudella eri näyttämöllä ulkomaisia ja kotimaisia puhenäytelmiä, komedioita, musiikkiteatteria, oman tanssiryhmän tuotantoja ja perheteatteriesityksiä. Ensi-iltoja on vuosittain yli 20 ja esityksiä yli 1000.


Voice & Speech teacher needed at Intercultural Theatre Institute (Singapore)

A full-time Voice & Speech teacher is needed at Intercultural Theatre Institute, in Singapore. 

The post is open to qualified professionals of any nationality although to note that medium of instruction is in English.  

The job is open until the position is fulfilled. 

Find all details in the attached document.

MUITA ILMOITUKSIA 

Tue suomalaisten nykynäytelmien julkaisua: osallistu joukkorahoituskampanjaan 

Professori, käsikirjoittaja ja dramaturgi Harri Virtasen pienkustantamo Noxboox julkaisee suomalaisia nykynäytelmiä, joiden osat tulevat myyntiin TINFO-verkkokauppaan.

Syksyllä ilmestyneet Pasi Lampelan Kenraali ja Casanova ja Juha Jokelan Sumu ovat jo nyt tilattavissa!

Suomalaisia nykynäytelmiä –kirjasarjaa rahoitetaan joukkorahoituskampanjalla. Kampanja toteutuu, mikäli mukaan saadaan 200 sijoittajaa! Sarjan toteutuminen on tärkeää näytelmäkirjailijoille näkyvyyden vuoksi ja taloudellisesti.

Mukaan pääsee 20 ¤:n sijoituksella. Valitse haluamasi näytelmä ja se postitetaan sinulle heti kampanjan päätyttyä helmikuussa 2017. Sijoittamalla tuet myös valitsemaasi kirjailijaa! 

Lisätietoa joukkorahoituskampanjasta ja näytelmistä

Suomalainen näytelmä elää huippukautta ja näytelmä toimii myös kotisohvalla luettuna! Näytelmät ovat kirjallisuutta parhaimmillaan.


Vaihdetaan ruumiinosia 

Juha Valkeapää kerää ruumiinosiin liittyviä tarinoita, anekdootteja, kaskuja, kuvia, piirroksia, ääniä yms. syyskuussa Muu Kaapeli -galleriaan tulevaa teostaan varten. 

Jaa ruumiinosa Juhan kanssa: juha.valkeapaa(a)nbl.fi 


Teattereiden yritysyhteistyöstä tutkimus – vastaa kyselyyn

Teatteritieteen maisteriopiskelija Sofia Valli tutkii pro gradu -työssään suomalaisten teattereiden yritysyhteistyötä. Erityisen painoarvon tutkimuksessa saavat tällä hetkellä toteutettavat yritysyhteistyön erilaiset muodot ja niiden toimivuus sekä yritysyhteistyön kehittäminen kulttuuripolitiikan tasolla. 

Tutkimuksen päämateriaalina toimii kyselylomake, johon toivotaan vastauksia runsain mitoin. Teattereita ja vastauksia käsitellään tutkimuksessa nimettömästi, eikä yksittäistä toimijaa pysty tutkimuksesta tunnistamaan. Vastaaminen lomakkeeseen vie keskimäärin noin 15 minuuttia. Kyselyyn voi vastata teatterin yritysyhteistyöstä vastaava henkilö tai muu parhaiten asiasta tietävä henkilö. Huomaattehan että, vastauksia toivotaan, vaikka teatterillanne ei olisi yritysyhteistyötä!   

Tutkimuksen tavoitteena on luoda kokonaiskuva koko näyttämötaiteen alaa koskevasta aiheesta, jonka merkitys todennäköisesti korostuu tulevaisuudessa entisestään. 

Vastaamaan pääsette tästä linkistä.

Vastauksia toivotaan viimeistään 31.1.2017 mennessä.  

Lämmin kiitos! 

Lisätietoja sofia.valli(a)helsinki.fi 


Cupore: Festivaalien Suomi -artikkelikokelma julkaistu 

Festivaalien Suomi -artikkelikokoelmassa luodaan katsaus monimuotoiseen suomalaiseen taidefestivaalikenttään sekä avataan lukuisten esimerkkien kautta sen kehittymistä ja kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista merkitystä. Samalla festivaalit asetetaan taide- ja kulttuuripoliittiseen, alueelliseen ja kansainväliseen kontekstiinsa.


British Council etsii tietokantaansa vammaisia taiteilijoita ja inklusiivisia taiteilijaryhmiä

Oletko vammainen taiteilija, tai työskenteletkö taiteilijaryhmässä, joka on inklusiivinen tai vammaisten ihmisten johtama? Teetkö ammattimaisesti taidetta ja onko sinulla teos, joka on valmis kiertueelle, kansainväliseen näyttelyyn, elokuvanäytökseen tai muuhun vastaavaan?  

British Council kutsuu sinut tekemään profiilin Disability Arts International -tietokantaan, joka on tarkoitettu kansainvälisen yhteistyön lisäämiseen, lisäämään viittomakielisten ja vammaisten taiteilijoiden liikkuvuutta ja jakamaan hyviä käytäntöjä. Taiteilijat ja ryhmät voivat olla mistä päin maailmaa tahansa, tietokantaa ei ole rajattu maantieteellisesti. 

Voit myös vinkata tietokannasta eteenpäin, jos lempitaiteilijasi puuttuu listasta! 

Taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien tietokanta (englanniksi) 
 

Lisätietoja profiilin luomisesta (englanniksi)


Myynnissä siirrettävä lava 

Hanki nyt pitkäikäinen näyttämö ryhmällesi tai teatterillesi. Voit vaikka vuokrata sitä muillekin. Filmivaneria oleva vaalealla matolla pinnoitettu siirrettävä esiintymislava. Voit pinnoittaa vaikka laminaatilla tai teatterimatoilla tms. Tee vaikka loftiin oleskelukoroke, makuuhuoneeseen sängylle koroke, alle jää säilytystilaa. Yhden kappaleen koko on 150x250 cm, kappaleita on neljä. Eli yhteensä 300x500cm, 15m2. Voihan ne laittaa peräkkäinkin siten että tulee catwalk 150x1000cm. Erittäin tukevat taittuvat jalat, joissa tukeva lukitus. Vanerin reunoissa pontit. Korkeus 62,5cm 

Hinta 2900 euroa. Lava sijaitsee Inkoossa, n. 45 minuutin matkan päässä Helsingistä. 

Lisätietoja ja kuvia: Sami Sälpäkivi, 040 5090 731


 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi