26.05.2016

TINFO-tiedote 20 / 26.5.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Miten VOS-teatteri työllistää taiteilijoita – pian saadaan vuoden 2015 tilastotiedot

Pian TINFOn teatteritilastot pystyvät kertomaan, kuinka paljon VOS-teatterit ovat vuonna 2015 työllistäneet vakinaisesti näyttelijöitä, ohjaajia, dramaturgeja, lavastajia, pukusuunnittelijoita, valo-, ääni- ja videosuunnittelijoita, tanssijoita, koreografeja, muusikkoja. Pian tiedetään myös, kuinka paljon taiteilijoille on ollut tarjolla vierailusopimuksia. Jatkuuko suunta alaspäin?  

Ei mutua vaan tietoa – esittävien taiteiden eri taiteilijaryhmät ja freelancerit numeroina pian saatavilla

Pian saadaan myös päivitetyt luvut esittävien taiteiden kentän taiteilijakunnasta ammattiryhmittäin. Pian tiedetään kutakuinkin absoluuttisina numeroina, kuinka paljon meillä on freelancereita. Lähteenä ovat Suomen Näyttelijäliitosta ja Teatteri- ja mediatyöntekijöistä saadut tiedot. Sitten oikeasti tiedetään, minkä kokoisista ammattikunnista on kyse. Tämä tieto on äärimmäisen tärkeätä myös Taiteen edistämiskeskuksen Esittävien taiteiden toimikunnan ja opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan. Tietenkin meillä sitten vielä on taiteilijoita, jotka eivät kuulu liittoihin, mutta tosiasiassa järjestäytymisaste on reippaasti yli 90 %, eli edustavuutta riittää. 

Minkälainen on kansainvälisen teatteri-instituutin tulevaisuus?

Kansainvälisen Teatteri-instituutin ITI:n maailmankongressin piti olla Brasilian Manauksessa ensi viikolla. Runsas kuukausi sitten se peruttiin maan poliittisiin levottomuuksiin vedoten. Kongressiosallistujien turvallisuutta ei pystyttäisi takaamaan. Perimmäisin syy lienee ollut taloudellinen. Maan hallitus jäädytti rahoituksen, eikä ITI:llä ole puskureita. Harmittaa, kun kongressiin oli lähdössä hyvänlainen porukka, myös nuoria ja varhaiskeski-ikäisiä taiteilijoita, eikä kaltaisiani toimistoihmisiä. Kongressi peruttiin myös vuonna 2012.

Tällä hetkellä pohditaan ITI:n alueellisen toiminnan aktivoimista. ITI:n toimiston muutto Pariisista Shanghaihin kangertelee ja ylimenovaihe jatkuu. Ei paljon vakuuta. ITI:n verkkosivuilla viimeiset uutiset ovat vuodelta 2013!

Ymmärrän hyvin, että ulkopuolisten silmissä kongressin osallistumisplanketit, ilmoittautumiskäytäntö ja niukka tiedotus saivat ITI:n näyttämään pikemminkin salaseuralta.

Odotan, minkälaisia suunnitelmia Saksan ITI:llä on tulevaisuudestaan ja siitä, miten toiminnan pitäisi pikemminkin olla jatkuva prosessi eikä vain väen väkinäiseltä ja keinotekoiselta vaikuttavaa työskentelyä erilaisissa komiteoissa.

Taiteilijat ja ilmaisuvapaus

Ainakin yksi asia ITI:ssä on hyvää: taiteilijoiden ilmaisuvapauksien komitea ACAR (Action Committee for Artists Rights), joka on terävöittänyt toimintaansa. Sen kautta saa luotettavaa tietoa. ACAR on nyt ARJ:n (Arts Rights Justice) jäsen. 

Artsfreedomin verkkosivuilta on luettavissa ilmaisuvapauden rikkomuksista Egyptissä, Nigeriassa, Zimbabwessa, Burundissa, Intiassa, Kreikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Turkissa, Puolassa…

Sokeroitujen syanidikapseleiden pakolaispolitiikkaa

Vahvaa paheksuntaa herättää EU:n ja Turkin pakolaispolitiikka, se, joka nyt Amnestyn mukaan tarjoaa sokeroituja syanidikapseleita. Tästä ovat kaukana eurooppalaiset arvot monimuotoisuuden ymmärrys, demokraattisuus ja kulttuurienvälinen vuorovaikutus.

Teatteri ja pakolaiset – kuka tekee mitä

EU:n Luova Eurooppa -ohjelman haku hankkeille, joilla helpotetaan pakolaisten kotoutumista ja integraatiota, päättyi vajaa kuukausi sitten. Odotan, minkälaisia kotouttamishankkeita tällä 1,6 miljoonalla tullaan tukemaan. Pienimmillään hanke voi olla 100 000 euroa. Toivon mukaan pienet toimijat ovat voineet ryhtyä kimppaan, jottei pelkkä suuruuden ekonomia jylläisi tässäkin.

IETM on kerännyt meiltä verkostonsa jäseniltä esimerkkejä siitä, miten pakolaisten kotouttamista voidaan edistää ja miten voidaan parhaiten edistää kulttuurin keinoin pakolaisten ja siirtolaisten osallisuutta heti saapumisen jälkeen ja pidemmällä aikavälillä. Lisäksi haluttiin käyttää yhteisöpäätä siihen, miten kansalaisyhteiskunnan politiikkatasolla perustella, argumentoida ja kehystää toimintaa ja investointeja kulttuurille. Näistä kysymyksistä keskustellaan komissiossa kesäkuun alkupuolella.

Säätiöt eivät laastaroi valtion kulttuurileikkausten repimiä haavoja

Ylen uutinen taidetta ja kulttuuria rahoittavista säätiöistä välittää yksiselitteiden viestin valtiolle: turha kuvitella, että säätiöt ryhtyisivät laastariksi. Uutinen sisältää hyvää tietoa säätiöistä.

TINFOssa työstämme Putkiaivoisten aamiaistapaamisen raporttia, tietoa tulossa lisää.

Huippukirjailija haussa

Apua! Nachkritikistä voi lukea uutisen siitä, miten Berliinin Theatertreffenin Stückemarktilla mentiin nyt startupin hengessä. Näytelmäkirjailijat ovat tavaramerkkejä, siitä syntyy näytelmille lisäarvoa. Pitää olla verkottunut ja osata brändätä ja pitchata itseään. Hissipuheessa on pari minuuttia aikaa vakuuttaa puhekumppani. Berliinissä kirjailijoiden oli kymmenen minuutin pitcheissään vakuutettava yleisö, joka tilaisuutta livestriimauksella seuratessaan saattoi äänestää kuka oli paras. Tälle parhaalle oli sitten luvassa ensi-ilta Theater Dortmundissa ja 7000 euroa. Juryssä ei liiemmin perinteisiä teatteriammattilaisia näkynyt. Keskustelut tarjosivat latteuksia, bullshitbingoa, kirjoittaa Nachkritik.

Keskittämisen siunauksellisuuden harha

Taide-rakea odottaessa ja suuruuden ekonomian julistusten keskellä mieltä ylentää professori Jukka Kekkosen kritiikki yliopistopolitiikkaa kohtaan. Kekkosen mukaan ”Vallalla on sokea usko keskittämisen siunauksellisuuteen”. Ns. rönsyjen karsimisen ja pienten oppiaineiden heikentämisen Kekkonen tuomitsee suomalaisen sivistyksen kannalta järkyttävänä politiikkana.

Noloa ja anteeksi

Sekoilin viime lauantaina kellonaikojen kanssa. Päässäni olin siirtänyt seikkailuooppera Metsän henki -esityksen alun puoli tuntia myöhemmäksi. Tulin kaksikymmentä minuuttia liian myöhään ja tietenkin jäin sitten Kapsäkin ovien ulkopuolelle.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Performanssi- ja esitystaiteen katsojatilastoja kerätään ensimmäistä kertaa

Toivomme tavoittavamme nykyisistä teatteritilastoista puuttuvat performanssi- ja esitystaiteen tekijät. Voit vinkata kyselystä eteenpäin!

TINFOn verkkosivuilla on linkki kyselyyn, jolla kartoitetaan performanssi- ja esitystaiteen teoksia ja niiden esityskertoja ja katsojamääriä 2015. Haluamme tuoda performanssi- ja esitystaiteen alan taiteilijoita ja heidän töitään näkyviksi.

Jos olet/ryhmäsi on jo TINFOn tilastoissa, sinun ei tarvitse vastata tähän kyselyyn. Poistamme aina päällekkäisyydet kokonaistilastoista.

Jos saamme kattavan otoksen, tilastot julkaistaan Teatteritilastot 2015 –kirjassa, joka ilmestyy sähköisesti 9.7.2016 ja painojulkaisuna elokuun alussa.

Pyydämme vastauksia 10.6.2016 mennessä, jotta ne ehtivät julkaisuun.

Mikäli aikataulu osoittautuu liian tiukaksi, julkaisemme tilastot erikseen myöhemmin syksyllä.


Tärkeää: Lähetä harrastajateatterisi tilastotiedot vuodelta 2015

Keräämme tilastotiedot vuoden 2015 toiminnasta. Tilastojen merkitys on suuri. Harrastajateatteritilastot kaipaavat myös sinun teatterisi tietoja, jotta luvut saadaan vertailukelpoisiksi. Vielä ehdit vastata.

Pyydämme täyttämään kaksi lomaketta, joista toinen koskee ohjelmistoja ja toinen taloutta.

Täyttämänne lomakkeet vastaanottaa TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi.

Löydät lomakkeet: www.tinfo.fi/fi/teatteritilastot

Kiitos yhteistyöstä!

www.tinfo.fi


Kevätkauden viimeiset TINFO-tiedotteet ja toimiston kesäaukioloajat

Kevätkauden viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 16.6. Tiedotettava aineisto pyydetään lähettämään viimeistään tiistain 14.6. aikana. Syksyn ensimmäinen tiedote ilmestyy perinteisesti Tampereen Teatterikesän alla poikkeuksellisesti jo tiistaina 2.8. Aineistopäivä on perjantai 29.7.

Kansainvälisiä tiedotteita ilmestyy vielä kaksi: TINFO Newsletter – Theater aus Finnland (ti 31.5.) ja TINFO e-Nytt (ti 7.6.)

*****

Toimistomme siirtyy kesäaikaan 1.6. alkaen. Toimisto on avoinna ma-pe klo 9-15. Normaaliaikaan siirrytään jälleen 1.9. alkaen.

Toimisto on suljettu 22.6.-31.7.

www.tinfo.fi


TINFO e-News – Summer 2016 on ilmestynyt

Kevätkauden viimeinen englanninkielinen TINFO e-News on ilmestynyt.

Lue uutiskirje: TINFO e-News | Summer 2016 | Theatre News from Finland

Välitämme uutiskirjeessä tietoa mm. suomalaisten taiteilijoiden ja teoksien kansainvälisestä toiminnasta ulkomailla sekä Suomessa tapahtuvista kansainvälisistä tapahtumista ja koulutuksista. Valmiita englanninkielisiä tiedotteita ja uutisia voi lähettää tarjolle osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Seuraava TINFO e-News ilmestyy syksyllä. Seuraa tiedotustamme syksyn aikataulusta.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä tai lähettää sähköpostia osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

www.tinfo.fi/en


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille. TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Vuonna 2015 myönnetyt TINFO-apurahat

Lue myös: TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, 2016 ensimmäinen jakokierros

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha


Ilmoitustilaa jäljellä Teatterilaisen kalenteriin 2017

Teatterilaisen kalenteri ilmestyy vuodelle 2017. A5-kokoisesta julkaisusta löytyy päivyri sekä teatterifaktaa ja muuta hyödyllistä tietoa, mm. teattereiden yhteystietoja ja alan tapahtumia. Julkaisuun on vielä ilmoitustilaa jäljellä, joten toimi nopeasti. Aineistopäivä on 15.6. mennessä.

Ilmoitushinnat vuodelle 2017

Sivuilmoitukset:
1/1 (119 x 171 mm, leikkuuvarat 3 mm)
Hinta: 250,00 ¤

1/2 (119 x 85,5 mm, leikkuuvarat 3 mm)
Hinta: 150,00 ¤

1/4 (59,5 x 85,5 mm, leikkuuvarat 3 mm)
Hinta: 80,00 ¤

Päivyrinosan alalaitailmoitus: 74 x 28 mm
Hinta: 40,00 ¤/kpl

Kaikki ilmoitukset ovat nelivärisiä.

Toimi nopeasti ja varaa ilmoituspaikkasi jo nyt. Päivyriosan ilmoituspaikat jaetaan varausjärjestyksessä!* Jos haluat ostaa useampia ilmoituksia, ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää.

Aikataulu

Aineiston lähetys:                      15.6.2016 mennessä
Julkaisu ilmestyy:                       syksy 2016

* Päivyriosa: yhdellä aukeamalla on yksi viikko, aukeamalle tulee yksi ilmoitus oikean puoleiselle sivulle. Jos samalle viikolle on useampia ehdokkaita, jaamme ilmoituspaikan varaamisjärjestyksessä.  

Yhteystiedot:
Viestintäassistentti Mikko Karvinen
mikko.karvinen(a)tinfo.fi
(09) 2511 2120
www.tinfo.fi

 

UUTISIA

Meriteatteri vierailulle Tallinnan Von Krahliin 9.-10.6.

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu nähdään Von Krahlissa 9.-10.6.

Meriteatterin rakastetun Lähtö-trilogian päätösosa Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu vierailee Tallinnassa, Von Krahl -teatterissa kesäkuun alussa. Viro on esitykselle luonteva vierailukohde, sillä se on osittain viron kielinen. Esitys on myös saanut positiivista huomiota virolaisessa mediassa.

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu on hilpeänhaikea esitys maailman pauhusta, katoavista kaloista ja merelle menijöistä. Se kertoo Tuulikista, joka rakastaa tarinoita. Sekä Tyynestä, jonka tarinat meri vei. Sekä kalastajista ja merimiehistä, hilpeistä tansseista ja kalareissuista, meren armosta ja armottomuudesta. Eikä merta enää ole laulaa Itämerestä, Jäämerestä, rantavedestä – ja hengen edestä. Entä koska täytyy antaa itselleen lähtökäsky?

Meriteatterin Lähtö-trilogia pohjautuu Röölän sataman tarinoihin ja saaristoluontoon.  Lähtö-trilogia sisältää esitykset Merimies, muija, kalamiehen koira (2013), Laulu on meren laulu (2014) ja Eikä merta enää ole (2015). Kaikki esitykset ovat itsenäisiä kokonaisuuksiaan, jotka voi katsoa tuntematta aikaisempia osia.

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulun on käsikirjoittanut ja ohjannut Anni Mikkelsson. Rooleissa nähdään Antti Autio, Laura Halonen, Mait Joorits, Jaakko Ohtonen ja Vera Veiskola. Esityksen valot on suunnitellut Nadja Räikkä ja musiikin ovat säveltäneet Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola. Tuotannosta vastaa Suvi Ahoniemi. 

Meriteatteri on vuonna 2013 perustettu vapaa ammattiteatteri, joka kiertää Suomea ja maailmaa kotipaikkanaan Röölän satama Naantalin Rymättylässä. Meriteatterin koko Lähtö-trilogia on nähtävissä kokonaisuudessaan tänä kesänä Meriteatteri-festivaalilla.

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu Von Krahlissa 9.6. ja 10.6. klo 19.

Lisätiedot:
www.vonkrahl.ee | www.meriteatteri.fi


Maria Kilven Harmin paikka ensi-iltaan Australiassa

Maria Kilven näytelmä Harmin paikka saa englanninkielisen ensi-iltansa Australiassa melbournelaisessa teatteri La Mamassa 20.7.2016. Teoksen ohjaa Laurence Strangio ja sitä esitetään nimellä Nought Point Five Degrees Above Zero No Wind. Näytelmän on kääntänyt David Hackston.

Harmin paikka voitti ensimmäisenä suomalaisena teoksena Berliinin Theatertreffenin Stückemarkt-palkinnon vuonna 2007 ja sen saksankielinen kantaesitys seurasi saman vuoden syksyllä Berliinin Maxim Gorki -teatterissa. Teosta on sittemmin esitetty myös Itävallassa, jossa näytelmä sai ensi-iltansa alkukeväästä 2008, sekä lukudraamana T¨ekeissä vuonna 2016. Teoksen Suomen kantaesitys oli Kansallisteatterin Omapohjassa 19.11.2008.

 La Mama -teatterin kotisivut

Maria Kilven näytelmiä edustaa Agency North


Valosuunnittelija Pietu Pietiäinen Virossa

Virolainen teatteri NO99 tuottaa uuden version William Shakespearen klassikosta Kesäyön uni, nimeltään NO40 – Pööriöö uni. Esityksen ohjaavat Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo. Felix Mendelssohnin säveltämän musiikin johtaa Olari Elts. Valosuunnittelusta vastaa Pietu Pietiläinen.

Ensi-ilta: 1.6.2016 Estonia oopperan konserttisalissa (Estonia kontserdisaal)

Näyttämöllä: NO99:n näyttelijät, Estonian National Symphony Orchestra (ERSO) ja Ellerheinin tyttökuoro (Tütarlastekoor Ellerhein)
Tuotanto: NO99, ERSO ja Eesti Kontsert.

no99.ee


HS: Sofi Oksanen tekee Itävaltaan näytelmäprojektia Nobel-kirjailijan kanssa

Kirjailija Sofi Oksanen laatii Itävallan kansallisteatterina toimivalle Burg-teatterille näytelmätekstiä osana kansainvälistä projektia, joka saa ensi-iltansa tammikuussa 2017.

Projektissa kuusi naiskirjailijaa eri puolilta Eurooppaa kirjoittaa kohtauksia osaksi esitystä tietämättä, mitä muut kirjoittajavat. Eurooppalainen ehtoollinen -niminen esitys käsittelee ”Euroopan nykytilaa naisnäkökulmasta”.

”Valmis kokonaisuus tulee olemaan yllätys meille kaikille”, Oksanen toteaa tiedotteessa.

Oksasen lisäksi mukana ovat kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2004 saanut itävaltalainen Elfriede Jelinek, saksalainen Jenny Erbenbeck, unkarilainen Terézia Mora, serbialainen Biljane Srbljanović ja georgialainen Nino Haratischwili. Teoksen ohjaa Burg-teatterin johtaja Barbara Frey.

Vuonna 1741 perustettu Burg on Euroopan vanhimpia teattereita.

Lähde: Helsingin Sanomat


Taideyliopisto ja Flow Festival esittelevät mittavan taideohjelman

Flow’n ja Taideyliopiston viime vuonna solmima yhteistyö jatkuu ja mahdollistaa toistamiseen festivaalin poikkeuksellisen laajat taidesisällöt. Vuoden taideohjelman teema Embracing Futures leikittelee erilaisilla tulevaisuuden poluilla ja samalla esittelee Flow-kävijöille näyteikkunan tulevaisuuden taiteentekijöiden ajatuksiin. Osana taideohjelmaa nähdään myös Vuoden kuvataiteilijoiden, Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Embrace Your Empathy! -teoskokonaisuus: lähitulevaisuuteen sijoittuva utopia maailmasta, jota leimaa ihmisten ja muiden eläinten tasa-arvo.

Taideyliopisto tuo Flow Festivalille jälleen taiteen kokemuksellisen luonteen kiteyttävän näyttelytilan, Art Laboratoryn, joka kokoaa yhteen joukon kiinnostavia, koko viikonlopun yli esillä olevia teoksia sekä tilan haltuunsa ottavia esityksiä. Taide levittäytyy lisäksi entistä näkyvämmin osaksi koko festivaalia ja mahdollistaa yllättävien taidekokemusten synnyn myös perinteisten esityspaikkojen ulkopuolella. Vuoden teema, tulevaisuuskuvia syleilevä Embracing Futures antaakin runsaasti tilaa uusille oivalluksille sekä erityisen leikkisille, monialaisille ja poikkitaiteellisille sisällöille. Tänä vuonna on korostettu myös Taideyliopiston muodostaman kolmen akatemian – Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun – yhteistyötä.

Taideyliopisto esittelee yhteensä yli 20 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joiden toteuttamana festivaalilla koetaan muiden muassa hätkähdyttäviä musiikki- ja ääniteoksia sekä -esityksiä, videotaidetta ja installaatioita sekä esimerkiksi elokuvateokseksi muuntuva filmatisoitu performanssi ja festivaalin aikana toteutettava tutkiva webcast-radiokanava. Yleisön on myös mahdollista päästä tutkimaan eri hajuja intiimeinä musiikkiesityksinä ja kokeilla erilaisia interaktiivisia veistosinstrumentteja, jotka toimivat yhtä lailla penkkeinä.

Lisäksi Flow'n taideohjelmaan lukeutuu perinteisesti Vuoden kuvataiteilija, joka toteuttaa festivaalille erityisen laajamittaisen tilausteoksen. Vuoden 2016 kuvataiteilijoiden, Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Embrace Your Empathy!  -teoskokonaisuuden suurikokoiset, mainosestetiikkaa hyödyntävät mediateokset kutsuvat festivaalikävijät mukaan lähitulevaisuuteen sijoittuvaan utopiaan. Siellä julkinen tila täyttyy luontoa ja ihmisiä hyväksikäyttävien viestien sijaan kanssaolemista ja hyväksyntää lisäävistä lausumista. Kokonaisuus on osa Toisten historia -hanketta, jonka ensimmäinen osa Naudan historianmuseo palkittiin vuoden 2013 kulttuuriteosta Kiila-palkinnolla. Laura Gustafsson on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja Terike Haapoja sekä Kuvataideakatemiasta että Teatterikorkeakoulusta.          

Taideyliopisto on Flow Festivalin taidekokonaisuuden pääyhteistyökumppani ja ohjelman ovat kuratoineet Suvi Lehtinen, Kira O’Reilly ja Päivi Takala. Lisäksi Taideyliopisto toteuttaa Flow’n lasten iltapäivään ohjelmaa, jonka sisällöt tarkentuvat kesän aikana. Myös juuri julkistetun, kokeellisen musiikin ohjelmisto The Other Soundin ohjelmavalintoja on tehty yhteistyössä Taideyliopiston kanssa.

Lue lisää Flow Festivalin taideohjelmasta

Flow Festival järjestetään 12.–14. elokuuta Helsingin Suvilahdessa.

Lisätiedot: Vastaava viestintäpäällikkö Laura Manninen | laura.manninen(a)uniarts.fi | 0400 792 065

www.uniarts.fi


OKM: Opetushallituksesta ja CIMO:sta yksi virasto vuoden 2017 alusta

Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO yhdistetään vuoden 2017 alusta uudeksi virastoksi, jolle tulevat Opetushallitukselle ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskukselle nykyisin säädetyt tehtävät. Valtioneuvosto antoi torstaina asiaa koskevan hallituksen esityksen.

Yhdistämisellä on tarkoitus hyödyntää Opetushallituksen ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen vahvuuksia ja osaamisalueita tilanteessa, jossa molempien nykyisten virastojen rahoitus vähenee merkittävissä määrin. Julkisen talouden suunnitelmaa koskevassa hallituksen päätöksessä arvioidaan virastojen yhteenlaskettujen määrärahojen vähenevän 30,1 miljoonasta eurosta 27,4 miljoonaan euroon vuodesta 2016 vuoteen 2019.

Esitys on osa valtion keskushallinnon uudistamista. Yhdistetyn viraston nimeksi tulee Opetushallitus.

Yhdistymisessä molempien virastojen henkilöstö siirtyy uuden viraston palvelukseen. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen henkilöstön palvelussuhde muuttuu työsopimussuhteesta virkasuhteeksi.

Esitys on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmässä, jossa edustettuna ministeriön virkamiesten lisäksi olivat virastot ja henkilöstöjärjestöt. Lausunnoissa ilmaistiin laaja kannatus uuden viraston perustamisesta.

Lisätietoja: hallitusneuvos Eerikki Nurmi (OKM), puh. 02953 30234

www.minedu.fi


På kommande 7 nya pjäser för barn och unga

Ung Dramatik, som leds av Unga Teatern, är ett nationellt projekt som skapar nyskrivna barn- och ungdomspjäser där innehållet kommer ur de ungas erfarenheter.

Sedan april 2015 har projektet genomfört arbetsprocesser i skolor och dagisar. Barn får möjlighet att jobba med professionella teaterarbetare och lära sig om att skapa teater och om att skriva dramatik.

Sammanlagt 620 barn har nåtts av de arbetsprocesser som Ung Dramatik genomfört under 2015. Ung Dramatik stöds av Svenska kulturfondens strategiska projekt inom specialprogrammet för teaterkonst. Projekttiden är april 2015-oktober 2017.

Projektets resultat blir bl.a. 7 nya pjäser för barn och unga vilka utgår från aktuella problemställningar för dagens unga finlandssvenskar.

Vi har glädjen att nu kunna presentera de sju arbetsprocesser som är förankrade vid våra samarbetsteatrar:

 • Åbo Svenska Teater – Ann-Luise Bertell som skriver och regisserar en dagispjäs med Jerry Wahlfors och Peter Ahlqvist med premiär våren 2017.
 • Wasa Teater – Maria Turtschaninoff skriver en familjeföreställning med premiär 2018.
 • Teater Viirus – Akse Pettersson skriver och regisserar en lågstadieföreställning med Edith Holmström, Joonas Heikkinen och Oskar Pöysti. Premiär våren 2017.
 • Radioteatern – Annika Sandelin och Harriet Abrahamsson gör en radioföljetong för BUU-radion, produktion sen vår 2017, som också ska kunna fungera som en turnerande liveinstallation hösten 2017.
 • Lilla Villan – Paula Salminen (dramatiker) och Salla Taskinen (regissör) gör en lågstadieföreställning på finska och svenska om genusfrågor på Lilla Villan. Premiär hösten 2017. Skådespelare: Tuukka Vasama, Kaj Bäckström och Anna Kuusamo.
 • Performancegruppen Oblivia – Annika Tudeer och Timo Fredriksson skapar under handledning av Harriet Abrahamsson en tvärkonstnärlig föreställning med Voltaires Candide som förlaga. Målgruppen är lågstadiet. Premiär våren 2017.
 • Unga Teatern – Paul Olin och Harriet Abrahamsson skriver en lågstadiepjäs i samarbete med en mediakonstnär. Premiär våren 2018.

Harriet Abrahamsson
Projektledare och konstnärlig innehållsplanering 
tfn 045 103 4844

Anki Hellberg-Sågfors
Producent
tfn 040 725 2495

www.ungdramatik.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Webinaari kulttuurin kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista | 16.6.2016

Alkaa: 16.6.2016 14.30
Päättyy: 16.6.2016 15.45
Tapahtumapaikka: http://cimo.adobeconnect.com/luovaeurooppa

Tervetuloa kuulemaan kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista! Esittelyssä pohjoismaiset kulttuuriohjelmat ja EU:n Luova Eurooppa

CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspiste ja Pohjoismainen kulttuuripiste järjestävät yhteistyössä webinaarin, jossa esitellään rahoitusmahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan kultuuri- ja luovilla aloilla.

Webinaarissa käydään läpi pohjoismaisten kulttuuriohjelmien sekä EU:n Luova Eurooppa -ohjelman (Kulttuurin alaohjelma) tukimuodot.

Webinaari järjestetään torstaina 16.6. klo 14:30-15:45 osoitteessa: http://cimo.adobeconnect.com/luovaeurooppa/.

Lisätietoa ja ohjeistusta

www.cimo.fi


Luovien alojen ammattilaisseminaari EARS | 25.-28.8.2016, Helsinki

Aasian luovien alojen vaikuttajat elokuussa Helsingissä

Luovien alojen ammattilaisseminaari EARS on Helsinki nostaa esiin ajankohtaisimmat ilmiöt ja tekijät Aasiasta ja Euroopasta. Tapahtuma järjestetään Helsingissä 25.–28. elokuuta.

Luovien alojen rahoitus, tapahtumien digitalisoituminen, henkilöbrändit ja kuratoidut sisällöt sekä sisältöjen lisensointi ja tuotteistus – nämä ovat elokuussa järjestettävän, järjestyksessä viidennen EARS on Helsinki -seminaarin teemat. Teemoihin pureudutaan esityksissä ja keskusteluissa eri alojen näkökulmista yhdessä ja erikseen. Ensimmäisiin julkistettuihin puhujiin lukeutuvat Kiinan johtavan rahoitusyhtiön Fosun Groupin viihdeosaston toimitusjohtaja ja enkelisijoittaja Terry Ding sekä uuden sukupolven mediayhtiö VS Median perustaja ja toimitusjohtaja Ivy Wong.

Nelipäiväisen seminaarin ohjelma koostuu esityksistä, pyöreän pöydän keskusteluista, verkostoitumishetkistä ja paikallisten toimijoiden tapaamisista. Tavoitteena on rakentaa pitkäjänteisiä suhteita ja avata uusia bisnesmahdollisuuksia muun muassa musiikin, designin, esittävien ja visuaalisten taiteiden saralla.

Luovien alojen ilmiöitä ja ammattilaisia esittelevä seminaarisarja ja verkkomedia EARS – Europe Asia Roundtable Sessions on perustettu tuomaan tietoa, kontakteja ja esittäytymisen mahdollisuuksia molemmille markkinoille.

EARS auttaa rakentamaan pitkäjänteisiä suhteita Euroopan ja Aasian välillä. Se lisää kansainvälistä yhteistyötä sekä jakaa parhaita käytäntöjä ammattilaisten välillä. EARS-tapahtumia on järjestetty tähän mennessä kahdeksan. Vuonna 2015 EARS toi Helsinkiin yli 350 luovien alojen ammattilaista 31 maasta.

Lisätietoa:

www.ears.asia

www.facebook.com/earsonasia

www.twitter.com/ears_asia

www.instagram.com/ears.asia


Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi: Saavutettavuus 3.0  | 2.-4.11.2016, Helsinki

Tule mukaan keskustelemaan siitä, kuinka uudet luovat teknologiat voivat edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä yhdenvertaisuutta!

Foorumi on kolmipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään 2.-4.11.2016 Helsingissä. Keskiviikkona 2.11.2016 järjestetään ennakkotyöpajoja eri puolilla pääkaupunkiseutua. Torstaina 3.11. kokoonnutaan seminaaripäivään Mediakeskus Lumeen, ja perjantaina 4.11. päästään tutustumiskäynneille eri organisaatioihin ja paikkoihin.

Ohjelmatärpit esittävän taiteen alalle:

Ennakkotyöpajat 2.11.

 • Kaikki soittaa! ke 2.11.2016 klo 9-11.30. Järjestäjä: Special Music Centre Resonaari
 • All bodies speak: Työpaja ja DanceAbility-menetelmän esittely, 2.11.2016 klo 17.30-19.30. Järjestäjä: DanceAbility Finland yhteistyössä Zodiakin kanssa
 • STARTIT. Digitaalinen työkalu ja mobiilisovellus esittävän taiteen saavutettavuuden lisäämiseen. keskiviikkona 2.11.2016 klo 14.00-16.00. Järjestäjät: STARTIT (Espanja) ja Svenska Teatern

Seminaaripäivä 3.11.

 • Pyöreän pöydän keskustelu: Miten striimaus ja etäosallistuminen lisäävät saavutettavuutta? Alustukset: Marianna Lehtinen / Tampereen Filharmonian Sibelius-konsertin striimaus kouluille Mukana-palvelun avulla ja Sanna Vuolteenaho / Metropolia amk, Virtuaalimuskari: Virtuaalisuutta varhaisiän musiikkikasvatukseen.
 • Case-esittely: Tutkimus ja poikkitieteellinen kommunikaatio avaintekijöinä teknologisessa kehityksessä. Jaakko Lenni-Taattola / Tutkivan teatterityön keskus ja Josette Bushell-Mingo / Tyst teatern
 • Case-esittely: Oopperan teetanssien suoratoistot hoivakoteihin. Lauri Pokkinen, Suomen kansallisooppera ja baletti
 • Case-esittely: Näkövammaisen kuorolaulajan tai soittajan johtaminen. Arto Joutsimäki, Kamarikuoro Kontrapunkti / Näkövammaisten kulttuuripalvelu
 • Case-esittely: I ❤ TEATRO ACCESIBLE. Javier Jiménez Dorado, TEATRO ACCESIBLE

Tutustumiskäynnit 4.11.

 • Miten striimaus välittää taide-elämyksen muistisairaiden hoivayksiköissä, 4.11.2016 10.30-12.00. Järjestäjä: Helsingin Seniorisäätiö

Foorumin pääpuhujaksi saapuu Åsa Lindgren, projektipäällikkö Tekniska museetista (Tieteen ja teknologian museosta), Tukholmasta.

Katso koko ohjelma

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu työpajoihin ja seminaaripäivään viimeistään 14.10.2016

Seminaaripäivän 3.11. osallistumismaksu on 31.8. asti 20 e, sen jälkeen 40 e. Opiskelijat ja työttömät 10 e. Osallistumismaksu sisältää kevyen lounaan ja kahvin 3.11. Henkilökohtaisista avustajista ei peritä maksua, mutta kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, jos otat mukaan avustajan. Työpajoihin ja tutustumiskäynteihin osallistuminen 2. ja 4.11. on maksutonta kaikille.

Foorumin pääkielinä ovat suomi ja englanti, mutta myös ruotsin kielellä pääsee keskustelemaan. Seminaaripäivässä 3.11. on tulkkaus suomen ja englannin välillä, sekä viittomakielen tulkkaus, kirjoitustulkkaus ja kuvailutulkkaus.

Foorumista pyritään tekemään mahdollisimman saavutettava. Lisätietoja saavutettavuudesta.

Foorumin järjestää Kulttuuria kaikille -palvelu yhteistyössä Evantian, Aalto-yliopiston (Media Factory), Helsingin Seniorisäätiön, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n, SAMS:in (Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf), Suomen elokuvasäätiön, Tanssin talo ry:n, Tiedekeskus Heurekan ja lukuisten muiden organisaatioiden kanssa. Foorumia rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä William Thurings stiftelse.

Lisätietoja:
Outi Salonlahti
suunnittelija
outi.salonlahti(a)cultureforall.fi
+ 358 40 963 9908
Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry

#cultureforall

www.kulttuuriakaikille.fi/

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Apurahavahti auttaa sinua pysymään kärryillä hakuajoista

TINFOn Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse uuden teatterialan apurahan tai avustuksen hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha.

Sinun tarvitsee vain antaa sähköpostiosoitteesi. Ota Apurahavahti käyttöön täältä.


Taiteen edistämiskeskuksen hakuajoissa ja tukimuodoissa muutoksia syksyllä

Ensi syksystä lähtien monien apurahojen ja avustusten hakuajat muuttuvat, hakuilmoitukset uudistuvat ja sähköinen asiointi on apurahanhakijoiden lisäksi mahdollista myös yhteisöhakijoille. Ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä päättää vastedes Taike.

Valtakunnalliset tuet ovat haettavana pääosin syksyllä. Alueellisten tukien hakuajat siirtyvät syksystä helmikuuhun 2017. Tällöin valtion taidetoimikuntien syksyn hakujen päätökset on jo tehty, ja ne voidaan ottaa huomioon alueiden päätöksissä. Jatkossa kohdeapurahoja ja erityisavustuksia on mahdollista käyttää kahden vuoden ajan.

Taiken matka-apurahat muuttuvat syyskuusta lähtien taiteilijoiden liikkuvuusapurahoiksi, joita voidaan myöntää matkakulujen lisäksi myös työskentelykustannuksiin ulkomailla. Ne korvaavat myös aiemmat residenssiapurahat.

Ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä päättää opetus- ja kulttuuriministeriön sijasta vastedes Taiteen edistämiskeskus. Eläkettä haetaan Taiteen edistämiskeskukselta, ja hakuaika on edelleen syyskuu. Eläkettä haetaan edelleen paperilomakkeella.

Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahoja ja kuvataiteen näyttöapurahoja haetaan entiseen tapaan tammikuussa sähköisessä asioinnissa.

Uudistetut hakuilmoitukset päivitetään Taiken verkkosivuille viimeistään kuukautta ennen haun avautumista.

Lisätietoja syksyn hakuajoista saat Taiken asiakaspalvelusta asiakaspalvelu(a)taike.fi sekä taiteenalojen ja alueiden nettisivuilta www.taike.fi/fi/web/taiteenalat tai www.taike.fi/fi/web/alueet

Valtionavustusten hakuajat syksy 2016 – kevät 2017

Huom! Muutokset mahdollisia – tarkista hakuajat aina Taiken sivuilta www.taike.fi

 • Ylimääräiset taiteilijaeläkkeet to 1.9. – pe 30.9.2016 (paperihaku)

Valtakunnalliset apurahat ja avustukset:

 • Valtion taiteilija-apurahat | ke 1.3. – pe 31.3.2017
 • Kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille | pe 30.9. – ti  15.11.2016
 • Erityisavustukset yhteisöille | pe 30.9. – ke 2.11.2016
 • Toiminta-avustukset yhteisöille | pe 30.9. – ke 2.11.2016

Ohjelmalliset tuet:

 • Kulttuurin hyvinvointivaikutukset yhteisöille | pe 30.9. – ke 2.11.2016
 • Avustukset monikulttuurisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan yhteisöille | pe 30.9. – ke 2.11.2016
 • Apurahat monikulttuurisuuden edistämiseen taiteilijoille ja työryhmille | pe 30.9. – ke 2.11.2016
 • Taideneuvoston kehittämisavustukset | ke 15.2. – ke 15.3.2017
 • Prosenttiperiaatteen erityisavustukset yhteisöille | ke 15.2. – ke 15.3.2017
 • Lastenkulttuurin kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille | ke 15.2. – ke 15.3.2017
 • Lastenkulttuurin erityisavustukset yhteisöille | ke 15.2. – ke 15.3.2017

Liikkuvuustuki:

 • Taiteilijoiden matka-apurahat | hakuaika päättyy 30.8.2016
  (matka-apurahat muuttuvat 30.8. haun jälkeen liikkuvuusapurahoiksi)
 • Taiteilijoiden liikkuvuusapurahat | hakuajat päättyvät ti 15.11.2016, ke 15.3.2017, ti 15.8.2017 jne.
  (aiemmat matka- ja residenssiapurahat yhdistettynä)      
  Liikkuvuusapurahaa voidaan myöntää matka- ja työskentelykustannuksiin ulkomailla.
 • Residenssiavustukset yhteisöille | pe 30.9. – ke 2.11.2016

Erityistuet:

 • Kuvataiteen näyttöapurahat taiteilijoille | ma 2.1. -  ti 31.1.2017
 • Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahat | ma 2.1. -  ti 31.1.2017
 • Elokuvan laatutuki yhteisöille | ma 2.1. -  ti 31.1.2017

Alueelliset apurahat ja avustukset:

 • kohdeapurahat taiteilijoille ja työryhmille | ke 15.2. – ke 15.3.2017
 • työskentelyapurahat taiteilijoille | ke 15.2. – ke 15.3.2017
 • erityisavustukset yhteisöille | ke 15.2. – ke 15.3.2017

www.taike.fi


Haku Luova Eurooppa -yhteistyöhankkeille aukeaa heinäkuussa

Seuraava haku Luova Eurooppa -yhteistyöhankkeiden rahoitukselle aukeaa heinäkuun lopulla. Hakemukset tähän hakuun on jätettävä 5.10.2016 mennessä. Tällä rahoituksella tuetaan enintään 4 vuotta kestäviä yhteistyöhankkeita eurooppalaisten kulttuurialan ja luovien alojen toimijoiden välillä.

Luova Eurooppa -yhteyspisteeseen on tullut uusia kumppaninhakuja yhteistyöhankkeisiin. Kumppaninhaut löydät verkkopalvelustamme, josta löydät lisäksi linkit ohjelman kumppaninhakutietokantoihin. Muista myös tuettujen hankkeiden tietokanta; omia hankesisältöjä miettiessä on hyvä tutustua jo rahoitettuihin saman alan tai aihealueen hankkeisiin.

Lisätietoja kaikista Luova Eurooppa -ohjelman tukimuodoista löydät CIMOn verkkopalvelusta:

www.cimo.fi


Alfred Kordelinin säätiö: Suuret kulttuurihankkeet apurahahaku 2017

Alfred Kordelin säätiö alkaa vuonna 2017 myöntää uudenlaista, suuriin kulttuurihankkeisiin tarkoitettua apurahaa. Sitä voivat hakea työryhmät, rekisteröidyt yhdistykset, julkiset taidelaitokset ja yritykset, halutessaan yhdessä.

Alfred Kordelinin (1868–1917) alkuperäinen ajatus oli, jonka pohjalta säätiökin sittemmin syntyi, että ”suomalaiskansalliselle kulttuurityölle on suotava tukea sen sisälliseksi voimistumiseksi ja syventämiseksi tai suomalaisuuden edustamiseksi muiden kansojen piirissä”.

”Tuemme toimijoita, jotka tarjoavat ajankohtaisia, oivaltavia ratkaisuja suomalaisen kulttuurin sisälliseen voimistumiseen. Rahoitamme valtakunnallisesti merkittäviä, monialaisia hankkeita, joissa tehty työ säteilee laajalle. Haluamme, että hakijat itse pohtivat mitä kulttuurin sisällinen voimistuminen tänä päivänä tarkoittaa”, toteaa Alfred Kordelinin säätiön asiamies Erik Båsk. ”Kordelinin ajatuksen mukaisesti hankkeeseen voi myös sisältyä kansainvälinen ulottuvuus", hän jatkaa.

Suuri kulttuurihanke voi olla yksi- tai monivuotinen, ja suuruudeltaan yhdelle vuodelle myönnetty apuraha voi asettua noin 100 000 – 200 000 euron välille. Säätiö voi, erillisestä hakemuksesta, tukea hanketta enintään kolme vuotta. Apurahaa eivät voi hakea yksityishenkilöt.

Apurahoja myönnetään vuosittain yhdestä viiteen kappaletta.

Hakuaika on 1.–31.1.2017. Päätökset tekee säätiön hallitus maaliskuussa 2017.

Lisätietoa apurahasta

kordelin.fi

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Prostt ry:n osaamiskiihdyttämöjen ohjaajahaku | hae 31.5. mennessä

Haetaan ohjaajia Pro Soveltavan taiteen tila ry:n soveltavan taiteen osaamiskiihdyttämö projektiin. Yhdistys hakee kahta soveltavan taiteen erityisammattilaista, joilla on laaja kokemus soveltavasta taiteesta ja intoa vahvistaa soveltavien taiteilijoiden osaamista.

Prostt ry:n projektissa kehitetään ja toteutetaan Soveltavan taiteen osaamiskiihdyttämöjä. Ideana on, että Suomessa toteutuu kolme samalla konseptilla toteutuvaa kiihdyttämöä, jossa eri alan taiteilijat saavat sparrausta ja tukea omille soveltaville taideprojekteilleen. Tavoitteina on vahvistaa kollegiaalista vertaistukea ja osaamista, jota taiteilija tarvitsee toimiakseen taiteen kautta uusissa konteksteissa. Ohjaajat muodostavat yhdessä Prostt ry:n toiminnanjohtajan kanssa tiimin ja kehittävät osaamiskiihdyttämökonseptin. Inspiraationa tässä käytetään jo toteutettua TUK: Taide uusissa konteksteissa mallia, jonka pohjalta ohjaajat kehittävät kuitenkin itsenäisen toteutuksen (voit tutustua TUK-kokonaisuuteen täällä). Kehitystyön jälkeen jokainen ohjaaja toteuttaa omalla paikkakunnallaan Soveltavan taiteen osaamiskiihdyttömön.

Ohjaajan työ koostuu kolmesta vaiheesta:

a) Osaamiskiihdyttämön kehittäminen (elokuu-lokakuu 16)

b) Osaamiskiihdyttämön toteutus (marraskuu-huhtikuu 16-17)

c) Osaamiskiihdyttämö konseptin jatkokehitys (toukokuu 17)

Lähetä meille CV sekä lyhyt vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi koulutustaustasi ja relevantti kokemus alalta. Kerro myös, millainen vaikutus tällä työllä olisi omalle ammatilliselle kehittymisellesi. Hakemuksesta tulee käydä ilmi maantieteellinen sijaintisi ja siellä luodut verkostot: näkemys osaamiskiihdyttämön osallistujista ja paikallinen tarve kiihdyttämölle. Ohjaajien työhön on resursoitu 15 henkilötyöpäivää per ohjaaja. Lähetä hakemus 31.5. mennessä alla olevaa osoitteeseen.

Pro Soveltavan taiteen tila ry:n hallitus tekee viikolla 24 päätöksen työhön parhaiten soveltuvista ohjaajista. Edellytyksenä on vahva kokemus soveltavasta taidealasta. Merkittävää on, että ohjaajat ovat maantieteellisesti eri puolilta Suomea ja että he omaavat tarvittavat verkostot osaamiskiihdyttämön toteuttamiselle. Hakijan tulee olla Prostt ry:n jäsen. Ohjaajien työtä tukee Prostt ry:n soveltavan taiteen osaamiskiihdyttämön projektikoordinaattori Elsa Ervasti.

Lisätietoja:
info(a)prostt.fi
050 5897713 / Elsa

Projekti toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen kulttuurin hyvinvointivaikutusten erityisavustuksella. Lisätietoa projektista osoitteesta osoitteessa www.prostt.fi.


Tanssiteatteri Minimin Kulttuurikeitto-vierailuesityshaku avoinna

Tanssiteatteri Minimi hakee 10-30 minuutin mittaisia sooloja ja duettoja vuoden 2017 aikana Kuopiossa Sotkulla järjestettäviin Kulttuurikeitto-tapahtumiin. Tapahtumiin haetaan liikkeellisesti mielenkiintoisia teoksia, jotka voivat edustaa mitä tahansa tanssin genreä.

Vierailijoille (max. 2 henkeä) maksetaan esityskorvaukset (200 eur + lomakorvaus 12 %, sisältää näyttämöharjoituksen), matkat (julkisilla Suomen sisällä) sekä majoitus.

Vapaamuotoisista hakemuksista tulee selvitä seuraavat asiat:

 • Hakijan nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero
 • Teoksen nimi, lyhyt kuvaus, koreografi, kesto minuuteissa
 • Vierailuun osallistuvien henkilöiden nimet ja ammattinimikkeet
 • Ikäsuositus (jos sellainen on)
 • Linkki teoksen taltiointiin (YouTube, Vimeo)
 • Tekniset tarpeet ja tilavaatimukset sekä rakennusaika

Kulttuurikeittojen päivämäärät 2017:

 • Pe 27.1. klo 12.00
 • Pe 24.2. klo 12.00
 • Pe 24.3. klo 12.00
 • Pe 28.4. klo 12.00
 • Pe 16.5. klo 12.00
 • Pe 1.9. klo 12.00
 • Pe 29.9. klo 12.00
 • Pe 3.11. klo 12.00
 • Pe 1.12. klo 12.00

Ilmoitathan ystävällisesti hakemuksen yhteydessä, mitkä esityspäivät kävisivät teille parhaiten.

Hakemusten tulee olla perillä 14.8. sähköpostilla osoitteessa minimi(a)minimi.fi

Lisätietoja:
Antti Lahti
050 3254972
www.minimi.fi


Fenòmens Festival (Spain) ­“Body and Technologies” | deadline 12 June

Fenòmens Festival is looking for brand new projects about BODY AND TECHNOLOGIES. If your work is related to this topic and you would like to be part of Fenòmens 2016 (Barcelona, November 16-19), please send your proposal to the organisers who are open to any kind of performance, installation and live show.

The document must include: a full description of the project, a motivation sentence, tech needs, number of people travelling, budget and possible sponsorships, short bio and links to previous works, and links to pictures and movies which can visually describe the project.

Travel cost among other cost can be covered.

Deadline: 12 June

Find all details online (scroll down for English)


Arts and culture festival “Begehungen” (Germany) | deadline 30 June

Under the freely interpretable guiding principle 'TA LÄRM' the organisers of the Festival are calling for the application with works of art or a free concept for a four-week residency (starting 28 July) in Chemnitz. This open call goes out to all kinds of artistic expressions related to free artistic explorations of the mentioned topic. All works chosen by a professional jury of five will be exhibited within the factory halls for four days amidst high media presence against the background of a diverse support programme comprised by music, lectures and workshops. 

Coverage of cost:

Artists of chosen works get an expense allowance of 200 ¤ + postage costs.

Artists in residence get an expense allowance up to 1500 ¤ including material resources + travel costs to and from Chemnitz + free accommodation

The artists are expected to be present throughout the full four festival days from August 18 until August 21, 2016.

Deadline: 30 June

Find all details online

KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteiden koulutustarjontaa löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


XII International Theatre Summer Academy | 1–21 August 2016, Berlin

The 12th International Theatre Summer Academy, AKT - ZENT welcomes actors, directors and acting  teachers to experience “Training as Method” in full.

Over the course of forty years’ professional experience, Dr.Jurij Alschitz has developed many different training and rehearsal methods united in their focus on breaking down barriers between  the interdisciplinary processes of teaching, research and performance.

In this three-week Theatre Summer Academy, participants will have the chance to practically experience this principle for themselves. We will be reflecting methodically on the training and all theworking steps of  rehearsal, finally leading to a presentation of Anton. P. Chekhov’s “The Lady with the Dog”

We invite you to cast aside conventional training and rehearsal methods developed in theatres throughout the previous century. Risk exploring techniques long since adopted by modern science, to open up new ways to unfolding creativity through spherical mind-mapping, the fractal-principle, the fourth dimension and the principle of serendipity amongst others.

Read more

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tero Saarisen mestarikurssi | 15.-19.8.2016, Helsinki

Kurssi on monipuolinen katsaus Tero Saarisen liiketekniikkaan. Tunneilla tutustutaan syvällisesti kokonaisvaltaiseen filosofiaan, johon Saarisen tyyli perustuu, sekä tehdään repertoaariharjoitteita hänen viimeisimmistä koreografioistaan.

Masterclassin osallistujilla on ainutlaatuinen mahdollisuus syventyä myös Saarisen liiketekniikan biomekaniikkaan. Tero Saarinen ja ryhmän vastaava tanssipedagogi Sini Länsivuori ovat yhteistyössä liikuntalääketieteen erikoisasiantuntija, tanssitaiteen tohtori ja fysioterapeutti Hanna Pohjolan kanssa tehneet Saarisen tekniikan liikeanalyysia ja tutkineet sen liikemallintamista. Kolmikko jatkaa työtä tutkimalla Saarisen liiketekniikan kannalta keskeisiä liikemalleja ja niiden biomekaaniikkaa yhdessä masterclassin kurssilaisten kanssa.

Saarisen liiketekniikka perustuu aistien herättämiseen, kehon painon tunnistamiseen sekä tasapainon ja epätasapainon käytön maksimoimiseen. Hänen omaperäinen liikekielensä sisältää elementtejä kokemuksista baletin, nykytanssin ja aasialaisten perinteiden parissa. Tyyliä on kuvailtu ”orgaaniseksi”, ”kekseliääksi sekoitukseksi groteskiutta ja kauneutta” ja ”butoksi siivillä”.

Kurssin päämääränä on aktivoida kehon jokainen solu ja hermopääte, olla mahdollisimman valppaana, hereillä, tietoisena ja tarkkaavaisena – resonoida 360 astetta läsnä ja elossa. Tavoitteena on hyödyntää kunkin tanssijan jo oppimia tekniikoita, sekä löytää, vapauttaa  ja ruokkia hänen yksilöllistä kapasiteettiaan.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Tero Saarinen Companyn kanssa. Kurssin osallistujilla on myös mahdollisuus osallistua Juhlaviikkojen Orfeus-teemaiseen Music Theatre Creation Workshopiin.

Lisätietoja Tero Saarinen Companyn opetustoiminnasta

Opettajat: Tero Saarinen ja Sini Länsivuori, yhteistyössä Hanna Pohjola

Kurssi on tarkoitettu ammattilaisille tai ammattikoulutustaan viimeisteleville opiskelijoille.

Kellonajat: päivittäin klo 10 – 14.
Paikka: Aleksanterin teatteri, Iso Balettisali
Liitä mukaan CV:si!
Kurssimaksu: 380 ¤
Ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset 5.8. mennessä osoitteeseen carita.weissenfelt(a)terosaarinen.com

Lisätietoja: www.helsinginjuhlaviikot.fi/terosaarinen/

Workshop-kuvia: http://terosaarinen.com/en/media/images/company/workshops/

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Uusintahaku Tampereen Teatterin syksyn 2017 musikaaliin

Tampereen Teatteri hakee syksyn 2017 suurmusikaaliin tanssi- ja laulutaitoisia ammattinäyttelijöitä, -tanssijoita ja akrobaatteja, iältään yli 18-vuotiaita (ei yläikärajaa).

Kuvallinen CV tulee toimittaa 5.6.2016 mennessä osoitteeseen: audition(a)tampereenteatteri.fi

Teoksen ohjaa Georg Malvius ja koreografina toimii Adrienne Åbjörn. Koe-esiintymiseen kutsutaan hakemusten perusteella. Koe-esiintyminen järjestetään elokuussa.

www.tampereenteatteri.fi


Vaatturi – Lahden kaupunginteatteri | haku 30.8. mennessä

Vaatturi vastaa pääasiassa miesten asujen valmistuksesta, mutta tehtäviin kuuluu myös muut puvuston työtehtävät.

Vaatimuksena on vaatturin koulutus, työkokemusta vaatturin työstä vähintään kolme vuotta sekä työkokemus teatterialalta. Naisten vaatteiden kaavoitus, leikkuu ja sovitustaito luetaan eduksi.

Työ alkaa 1.10.2016 ja on kokoaikatyö. Palkkaus TS:n mukaan.

Hakuaika 30.8.2016 klo 12.00 asti. Työhön haetaan kuntarekry.fi –palvelun kautta.

Lisätietoja antaa puvustonhoitaja Laura Mykrä maanantaisin klo 9-12 välisenä aikana
numerosta (03) 8143129.

Lahden kaupunginteatteri on yksi Lahden keskeisimmistä vetovoimatekijöistä tuottaen monipuolista ja taiteellisesti korkeatasoista ohjelmistoa kaikenikäisille useita esityksiä viikottain. Omia tuotantoja valmistetaan 6-8 ensi-iltaa / näytäntövuosi, jonka lisäksi tehdään tuotantoyhteistyötä tai järjestetään vierailuja. Henkilökuntaa on noin 105.

www.lahdenkaupunginteatteri.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Taiteilijoiden psyykkinen valmennus – Psykologiliiton kysely

Hyvä taiteilija/taidealalla opiskeleva!

Suomen Psykologiliiton psyykkisen valmennuksen työryhmä kehittää taiteilijoille suunnattuja psyykkisen valmennuksen prosesseja ja palveluita. Tämän kehittämistyön tueksi kartoitamme kyselyllä psyykkisen valmennuksen nykytilaa ja esiintyvien taiteilijoiden (mm. näyttelijät, muusikot, tanssijat) toiveita ja tarpeita psyykkisen valmennuksen suhteen. Tavoitteena on vakiinnuttaa nykyistä paremmin psyykkisen valmennuksen asemaa tukemaan taiteilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja taiteellisia päämääriä.

Kyselyn pääsee tekemään oheisen linkin kautta: www.survette.com/38503-31422-29@taiteilija&valmennus

Kyselyyn vastaaminen vie n. 5 min. Vastausaikaa on 31.5.2016 saakka. 

Lämmin kiitos osallistumisestasi!

Psykologiliiton psyykkisen valmennuksen työryhmän puolesta,
psykologi Marjukka Laurola

Lisätietoja: marjukka.laurola(a)gmail.com, p. 040 4190 840


Ilmianna hankkeesi Taikusydämelle

Taikusydän kartoittaa taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksien parissa toimivia hankkeita. Hankkeista kerätään alueelliset tietopankit kaikkien saataville Taikusydämen viestintäympäristöihin. Ilmoita mukaan oma hankkeesi.

Lataa lomake sivulta www.innokyla.fi/web/verkosto1195361/ilmianna-hankkeesi-, täytä tiedot ja lähetä täytetty lomake: anna-mari.rosenlof(a)turkuamk.fi

twitter.com/tinfotweets