02.08.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAMPEREEN TEATTERIKESÄ 1.-7.8.2016

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

POKÉMON GO JA MUSTIKANPOIMINTAA

Laumat vaeltavat katse älypuhelimiin suunnattuna. Pokettajien joukkoliikehdintää Ruttopuistossa tai missä tahansa pokestopissa.  Suomen (nuoren?) valtasi hurmostila lisättyä todellisuutta hyödyntävästä Pokémon GO -mobiilipelistä, jossa tuunattu lisätty todellisuus sekoittuu reaalimaailmaan. Lähde nostalgiatripille, ole Pokémon-kouluttaja ja -kuluttaja – tule osaksi väljää yhteisöä.

Mietin pelillisyyttä ja teknologiaa teatterissa. Lisätyn todellisuuden strategiat ovat käytössä, mutta ihan liian vähän. Suuret näyttämöt ja spektaakkelimuodot ovat aina hyödyntäneet uusinta teknologiaa. Immersiivisyys ja pelilogiikka pitäisi ottaa vielä enemmän tosissaan.  Teattereiden markkinointi voisi saada buustia lisätystä todellisuudesta. Pelillisyys tarkoittaa ajattelumalleja, se ei välttämättä tarvitse teknologiaa toteutuakseen. Pelillisyys voi sisältää myös kriittisiä ja itsekriittisiä elementtejä. Todellisuuden tutkimuskeskuksen pelillisyyttä toteuttavat esitystapahtumat ovat olleet tästä hienoja esimerkkejä.

Näyttelijä Sami Henrik Haapala tekee Teatterikorkeakouluun väitöskirjaa immersiivisestä teatterista.  Teatteri ja Tanssi -lehteen Haapala kirjoitti runsas vuosi sitten Upotetusta katsojasta.

Toiset laumat vaeltavat metsissä. On hieno mustikka- ja sienivuosi. Upottavuutta sekin. Esittämisen, esityksen ja katsojan sekä ruumiin, luonnon ja teknologian suhde asettuvat kokonaan toiseen kulmaan teatterin mustikanpoimintastrategiassa.

Kummallakin on sijansa. Teatteri tarvitsee kumpaankin.

HAVAHDUS JA VASTUU TOTUUDEN JÄLKEISEN POLITIIKAN AJASSA

Pelottava ja ahdistava kesä. Kesän tunnot kiteytti tämä Frank Martelan kirjoitus.

Martela päättää kirjoituksensa toiveikkaasti: ”Demokratia on vielä pelastettavissa, mutta se vaatii kolme seikkaa: 1) Että ymmärrämme, että demokratia on todella uhattuna. 2) Että analysoimme nykyisen uhan laadun ja mietimme millä strategialla sitä vastaan voi puolustautua. 3) Että alamme omalla toiminnallamme demokratiaa puolustamaan. ”

Tässä on tilaa kansalaisteatterille. Ensimmäinen päivä vuorotteluvapaalta palanneen tiedottajamme Sari Havukaisen kanssa kului tällaisten pohdintojen merkeissä. Sarin sanoin: ”Musertava on se vastuu, joka on meillä, joilla on mahdollisuus valita, meillä, joiden elämä ei ole likikään niin raskasta kuin monen muun. Vastuu kyetä olemaan rohkea teoissamme. Pelkkä se, ettei ole unohtanut, ei tuntuisi riittävän.”

KUUNTELUPROJEKTI

Yksi kansalaisteatterin ilmentymismuoto Britanniasta. National Theatren taiteellinen johtaja käynnistää ”kuunteluprojektin” vastauksena ja reaktiona maansa EU-kansanäänestyksen tulokseen. Brexit havahdutti siihen, että puolet briteistä tuntee olevansa vailla ääntä. Nyt National Theatre käynnistää keskustelun arvoista ja siitä, minkälaisessa maassa ihmiset haluavat elää.

Brexit sai Britannian taideyhteisön pohtimaan omaa sokeuttaan ja kuplaansa. Kenen teatteria, kenen tarinoita, kenen esittämänä. Samaa kysymystä sietää meidänkin pohtia. ”Jälkistrindbergiläistä”...? Jatkoa voi miettiä itse.

TEATTERITILASTOT TULEVAT, OLETKO VALMIS

TINFO ylpeänä esittää. Hittituotteemme on jälleen ilmestynyt. Teatteritilastot 2015 on luettavissa täältä sähköisesti. Painettuna julkaisunakin tilastot toki saa.

Tilastot osoittavat numeroina teatterin horjumatonta asemaa. Tilastot osoittavat, että teatteriin kannattaa satsata. Tilastot osoittavat, että teattereissa ei olla uusavuttomia, siellä tehdään töitä yleisöjen – myös uusien yleisöjen – saavuttamiseksi. Töitä tehdään omarahoituksen kasvattamiseksi. Yhteistyötä tehdään.  

Samanaikaisesti tilastot osoittavat, että perinteisen palkkatyön murros on tosiasia myös teatterissa.  Teatteri on suuri työllistäjä, mutta yhä harvemmalle (taiteilijalle) teatteri enää tarjoaa vakinaista, kokopäivätoimista työsuhdetta. Itsensätyöllistäjiä alan taiteilijakunnasta on ammattialasta riippuen 65 %:sta jopa yli 90 %:iin. Palkkatyöteatterin rinnalla elää alityöllistettyjen ja alipalkattujen freelancereiden teatteri.

Teatterin toimintaedellytyksiä ja rahoitusta uudistetaan lähitulevaisuudessa. Tärkeintä on, että uudistusprosessissa tulevat avoimesti ja läpinäkyvästi punnituiksi ja neuvotelluiksi uudistamisen suuntaa ohjaavat erilaiset yhteiskunta-, kulttuuri- ja taidepoliittiset näkemykset sekä ideologiat. Keskeinen tulevaisuuden kysymys on, miten kaikki ammattikentältä löytyvä osaaminen, taidot ja muut resurssit saataisiin entistä parempaan käyttöön ja jakoon.

Kasvava joukko itsensätyöllistäjiä heittää ison haasteen koko toimialalle, ei pelkästään edunvalvonnalle, koulutukselle ja täydennyskoulutukselle vaan ennen kaikkea taiteilija- ja taidepolitiikalle.  Kestävyys tarkoittaa sitä, että myös freelancerin on voitava elää työllään.

SOMERAIVO VALTASI – KUN TEATTERISTA EI EHDI JUNAAN

Sosiaalisessa mediassa syntyi jälleen pieni myrsky, kun teatterissa kävijä oli huomannut, ettei junalla pääse illalla enää esityksestä takaisin kotiin. Oheisesta Aamulehden kirjoituksesta luettavissa tapahtumien kulku.

Keskustelu paljastaa somen julman logiikan. Pinnanalaiset turhautumiset purkautuvat hämmästyttävällä tavalla. Ikään kuin tulehdus salakavalasti muhisi yhteisöruumiissa, nostaisi sitten pintaan korkean kuumeen, someraivokohtauksen.

Tässä VR:n asiakaspalvelun tapauksessa ollaan kaikenlaisen palvelumuotoilun peruskysymysten ytimessä. Asiakaspalvelijan minusta sinänsä asiallinen vastaus asiakkaalle Twitterissä ja kiintoisa kehittelypohdiskelu teattereiden alkamisajoista tulkittiin ilmeisesti VR:n ylimielisyydeksi.

Keskeisempää kuin osoittaa syyttävää sormea VR:n suuntaan, olisi ehkä pohtia, minkälaisia uusia esitysten alkamisajankohtia, esitysten kestoja, kuljetusmuotoja teatterin saavutettavuuden lisäämiseksi ylipäätään voitaisiin kehittää. Teatteriubereitä? Teattereiden taksiseteleitä? 

Keski- ja Etelä-Euroopan, jo Tanskan näkövinkkelistä, suomalaiset esitykset ovat PIIITKIÄ. Ja onko tuo kello 19 se ainoa autuas alkamisajankohta. Yöteatteria, iltapäiväteatteria, päiväteatteria – mitä tahansa, mitä ne omat potentiaaliset yleisöt haluavatkaan. Virtaviivaistettujen standardiratkaisujen rinnalla pitää olla muitakin vaihtoehtoja niin teatterissa kuin liikenteessäkin tässä pinta-alaltaan suuressa maassa, jota asuttaa vaivaiset vajaat 5,5 miljoonaa ihmistä.

KIRSIKKAPUISTON TAIVAAN ALLA

Tulevaisuus lupaa hyvää, jos tämä jatkuu.

Kahdeksan näyttelijäopiskelijaa, seitsemän eri puolilta Euroopan teatterikouluista (München, Salzburg, Varsova, Bryssel, Riika, Oslo & Maastricht) ja yksi Suomesta, esittivät demoesityksen Kirsikkapuiston taivaan alla. 10 päivän bootcampillä Enontekijössä opiskelijat olivat yhdessä Kristian Smedsin, Hanna Rajakankaan, Juhana von Baghin ja Jere Lokion kanssa työstäneet T¨ehovin tekstejä. Viitisenkymmentä onnekasta saattoi nähdä bootcampin tuloksia demona ja keskustella jälkikäteen bootcampiläisten ja hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Teatterikorkeakoulun bootcamp oli yksi osa Platform of European Theatre Academies (PLETA) -verkoston näyttelijäntaiteen hanketta. Näyttelijäopiskelijat saavat mahdollisuuden astua ulos kansallisista karsinoistaan, tehdä yhteistyötä ja kehittää näin jotain kokonaan uutta.

Yhteistuotannot syntyvät teatterin alalla juuri näin. Niin kuin eläimet, ihmistenkin on haisteltava toisiaan, etsittävä aistimisellisessa suhteessa ruumiin- ja mentaalikumppaneita ja kehitettävä luottamusta itseen ja ensembleen monimuotoisissa lattioiden – tässä tapauksessa soiden, kosken, metsän – todellisuudessa vailla teknologian suomaa virtuaaliläsnäoloa, postailua, somettamista tai tubettamista kaikkiin ilmasuuntiin. Nyt oltiin oman itsen, toisten, luonnon ja itikoiden varassa perisuomalaisessa hengessä. Puiden pilkkomista, saunan lämmittämistä, soilla tarpomista, kalastamista, huussiin menoa.

Jälki-artaudlainen yhteisökosketus? Demon aihiot näyttävät, kuinka kiehtova on näyttelemisen kosmeettisista elkeistä tai äänen tuottamisesta vapautettu tai riisuttu ihminen ja huokoinen ensemble, joka tekee asioita yhdessä, toisiinsa luottaen ja samanaikaisesti jokaisen ainutkertaisille soolo-osuuksille tilaa antaen. Nimenomaan ihminen, ei näyttelijä. Smedsin ja kumppaneiden pedagogiikka ravistelee hellämielisesti ja rakentaen. Se ei riko vaan ravitsee. Näyttelijäopiskelijoiden kuvaukset omista sisäistä matkoistaan sen todistivat. 

JA TAMPEREEN TAIVAAN ALLA

Tulevaisuus lupaa hyvää, jos tämä jatkuu. Näin kuvittelen etänä.

En päässyt Tampereelle viime viikonloppuna Teatteri 2.0:n yhteisöllisissä työpajoissa syntyneeseen esitykseen Tampere – Olet tässä - Esitys maisemasta, kohtaamisesta ja yhteisestä kodista.

Ja Tampereelle ihan paikanpäälle Teatterikesään ja Finnish Showcaseen.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille. TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

Lue myös: TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, 2016 toinen jakokierros

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha


Apurahavahti auttaa sinua pysymään kärryillä hakuajoista

Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse uuden teatterialan apurahan tai avustuksen hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha.

Sinun tarvitsee vain antaa sähköpostiosoitteesi. Ota Apurahavahti käyttöön täältä.


Ammattiteattereiden syksyn ensi-illat selattavissa verkkosivuillamme

Ammattiteattereiden syksyn ensi-iltoja voi käydä katsomassa TINFO-verkkosivuilla ensi-iltatietokannasta. Tähän mennessä listalta löytyy jo lähes 170 teoksen ensi-iltatiedot.

Uusia varmistuneita tai päivitettyjä ensi-iltoja voi lähettää jatkuvasti sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria tai yhteistuotanto.

www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja


Hae nyt: Apuraha-, omarahoitus- ja hankeklinikalta ensiapua

Sinulla on hyvä esitys- tai muu hankeidea, jota olet luonnostellut paperille.  Mietit, miten osoittaa työn merkityksellisyyttä, miten viestiä vaikuttavuudesta, miten kääntää taiteelliset sisällöt numeroiksi? Onko budjettisi realistinen, oletko osannut hinnoitella työsi riittävästi?

Tule testaamaan, oletko saanut taiteelliset tavoitteesi paperille. Autamme kirkastamaan tavoitteesi niin, että syntyy vakuuttava hakemus.

**** 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikeskus järjestävät ensiapuklinikan, jossa alan ammattilaiset tarjoavat räätälöityä apuaan ja vertaistukea. Neuvoja saa yksittäisten taiteilijoiden, työryhmien, ryhmien ja teattereiden apuraha- ja hankeavustusten teossa, budjetoinnissa, hankesuunnittelussa ja omarahoituksen kehittämisessä.

Klinikka tarjoaa käyttöösi henkilökohtaisen mentorin(t) 1,5-2 tuntia. Mentoreina toimivat teatterialan kokeneet tuottajat ja tekijät.

KENELLE:

Klinikat on suunnattu yksittäisille teatteri- ja esitystaiteilijoille ja yhteisöille, työryhmille, ryhmille ja teattereille.

Klinikoille voidaan ottaa korkeintaan 20 -25 taiteilijaa/ryhmää/teatteria. 

MILLOIN JA MITEN – HAKEMUSTEN DEADLINE 10.8.2016:

Lähetä hakemus sähköpostitse ja liitä mukaan työstettävä hakemus/hankeluonnos, cv:si tai ryhmän/teatterin esittely ja muu tarpeelliseksi katsomasi aineisto 10.8.2016 mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Laita sähköpostin otsikkoon sana Klinikka.

Aineistoja käsitellään luottamuksellisesti. Me pyrimme etsimään sinulle/ryhmällesi juuri sinulle sopivan mentorin. Saat tiedon mukaanpääsystä perjantaina 12.8.2016.

Klinikkavastaanotot järjestetään viikoilla 33-35 Teatterikulmassa (Meritullinkatu 33, Helsinki). Ajankohdasta sovitaan myöhemmin. Klinikoille on otettava mukaan oma läppäri, jolla aineistoasi työstetään.

SYKSYLLÄ ILMESTYY SÄHKÖISENÄ PIENIMUOTOINEN KLINIKKAOPAS

Anna hakemuksessa seuraavat tiedot:

 • Nimi/ryhmän/teatterin nimi;
 • Yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero);
 • Ryhmän verkkosivujen ja/tai oman verkkosivusi osoite, Facebook-sivu ym;
 • Minkälaista apua/mentorointia erityisesti tarvitsisit?
 • Liitteet: cv, hakemusluonnos jne.

Lisätietoja antavat:

Hanna Helavuori (hanna.helavuori(a)tinfo.fi) ja Maaria Kuukorento (info(a)teatterikeskus.fi).

 

UUTISIA

Teatteritilastot kertovat: teatterista vastinetta julkiselle tuelle

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on julkaissut Teatteritilastot 2015. Tutkitusta tiedosta ilmenee, kuinka teatterit ovat suuri työllistäjä, kuinka merkittävän omavaraisesti teatterit toimivat ja kuinka suhteellisesti pienellä julkisella rahalla teattereissa saadaan paljon aikaan. Teatteritilastot kertovat myös parin viime vuoden aikaisen laskun myytyjen lippujen määrässä pysähtyneen: puheteatteri on valtaamassa takaisin entistä asemaansa.

Lähes 2,8 miljoonan myydyn teatterilipun summa kertyi 16 383 esitetystä kerrasta vuonna 2015. Esittävän taiteen, kuten teatterin, katsojamäärät koostuvat yhä pienemmistä esityskertakohtaisista yleisöistä. Suurten näyttämöiden rinnalla teatteria esitetään mitä moninaisemmissa tiloissa ja vaikka yhdelle katsojalle kerrallaan. Puheteatterin katsojamäärässä on kasvua edellisvuoteen 2,9 %.

Lipunmyynti on huomattava tulonlähde tilastoiduille teattereille, jopa 45 % on omia tuloja, pienimmilläänkin 28 % teatterien hankkimista tuloista saadaan myydyistä lipuista. Omavaraisimpia ovat ryhmämuotoiset ja pienet teatterit. Muut tulonlähteet ovatkin olleet elinehto teattereille. Valtiontukina jaettava raha, 108,9 miljoonaa euroa on pysynyt samalla tasolla jo vuodesta 2010, vaikka jaolla olevia teattereita on nyt enemmän ja kustannukset ovat kasvaneet. Kuntien myöntämä tuki teatteriensa toiminnalle on 71 miljoonaa euroa. Lippumyynnistä ja muina omina tuloja teatterit ansaitsivat yhteensä 75,4 miljoonaa euroa.

Teatterin tekeminen ja esitystoiminta työllistää paitsi produktioissa mukana olevaa taiteellista ja muuta henkilökuntaa, niin myös välillisesti kaupan ja matkailun alalla työskenteleviä.  Teatterit tarjosivat vakituisen työpaikan noin 2000 ihmiselle ja lisäksi 4000 vierailijatehtävää, joten yhteiskunnan teatteriin sijoittama raha käytetään kustannustehokkaasti paitsi kansalaisille tarjottavien taidepalvelujen niin myös työpaikkojen luomiseen.

Taidetyöyhteisön käyttövoima ovat ihmiset, ja kun teatteri joutuu taloudellisesti ahtaalle, sen ainoa keino selviytyä on henkilöstön palkkojen ja palkkioiden karsiminen. Etenkin taiteilijoiden toimeentulon kannalta välttämättömien vierailutehtävien väheneminen näkyy tilastoissa. Alan taiteilijoista, ammatista riippuen 65-90 % on itsensätyöllistäjiä. Palkkatyöteatteri on käymässä harvinaisemmaksi, alipalkattu ja ilmainen työ varsinkin rahoituslain ulkopuolisissa teattereissa on valitettavasti arkea. 

Julkinen eli valtion ja kuntien tuki mahdollistaa teatterin alueellisen saavutettavuuden. Suomessa on maanlaajuinen teatteriverkosto,  jota alueteatteritoiminta ja teatteriesitysten kiertäminen vielä täydentävät. Kiertueella olevia teatteriesityksiä saattoi nähdä eniten Uudellamaalla (950 kertaa), Pohjois-Pohjanmaalla (432) ja Lapissa (273).

Teatteritilastoissa toimintavuodelta 2015 on mukana 57 valtionosuuslain (VOS) piiriin kuuluvaa puhe- ja tanssiteatteria, Suomen Kansallisteatteri, Suomen Kansallisooppera sekä 66 rahoituslain ulkopuolella toimivaa teatteria. Teatteritilastot kattavat suomalaisen teatterikentän varsin hyvin, VOS-kenttä on tilastoissa kokonaan, muistakin teattereista noin puolet.

TINFO kartuttaa teatteritilastointia pyrkimällä keräämään tietoja yhä uusilta teatteritoimijoilta, ja teatteritiedon tuottaminen on mahdollista vain yhteistyössä kentän kanssa. Teatteritilaston lisäksi TINFO tuottaa myös muita tutkimuksia, syksyn 2016 aikana tulossa on esimerkiksi teatteritilojen käyttöä koskeva selvitys.

Teatteritilastot 2015 ovat saatavana verkossa helposti selailtavana e-julkaisuna: www.tinfo.fi/e-julkaisut/teatteritilastot_2015/

Erilaisia osatilastoja, pitkän aikavälin tilastoja sekä taustatietoja teatteritilastoinnista löytyy: www.tinfo.fi/tilastot

Lisätietoja Teatteritilastoista:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Painetun Teatteritilastokirjan lehdistökappaleiden tilaukset:
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi


Finnish Showcase 2016 on suomalaisen teatterin katselmus kansainvälisille ammattilaisvieraille

Tampereen Teatterikesä ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) järjestävät viidettä kertaa osana Teatterikesän ohjelmistoa suomalaista teatteria syväluotaavan Finnish Showcasen. Ajankohtaisia kotimaisia esityksiä ja niiden tekijöitä esittelevä kokonaisuus on suunnattu festivaalin kansainvälisille vieraille.

Finnish Showcase 2016 koostuu Teatterikesän Pääohjelmistossa nähtävistä englanniksi tekstitettävistä kotimaisista esityksistä sekä tilaisuuksista, joissa on mahdollisuus tutustua sisältöihin ja tekijöihin paremmin ja keskustella teatterin ajankohtaisista ilmiöistä.

Pääohjelmiston esityksistä osana showcasea nähdään kuusi uutta kotimaista esitystä: Saara Turusen kirjoittama ja ohjaama Tavallisuuden aave (Q-teatteri), Transforces-ryhmän yhdessä Teemu Mäen kanssa valmistama Transformations, Anna Paavilaisen sooloteos PLAY RAPE (Klockriketeatern), Minna Leinon ohjaama ja suomentama Onnellisuuden tasavalta (Suomen Kansallisteatteri), Noora Dadun kirjoittama ja ohjaama Minun Palestiinani (Dadu & Teatteri Takomo) sekä Carl Knifin koreografioima Förvandlingen (Svenska Teatern).

Lisäksi torstaista lauantaihin järjestetään kolme englanninkielistä showcase-tilaisuutta:

Curators Meet the Curators mahdollistaa kuraattoreiden välisen vapaamuotoisen kohtaamisen. Teatterikesän taiteellisen troikan johdolla pureudutaan sekä Teatterikesän ohjelmiston taustoihin että kuullaan, mikä muualla maailmassa tällä hetkellä puhuttaa.

Curators Meet the Artists taustoittaa showcase-esityksiä ja mahdollistaa kohtaamisen myös teosten tekijöiden kanssa.

Curators Meet the Future suuntaa katseen suomalaisen teatterin tulevaisuuden näkymiin teatterikoulutuksen tämänhetkisten linjausten ja visioiden näkökulmasta. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja suomalaisilta tekijöiltä ja keskustellaan niiden pohjalta.

Lisätietoja:
Jukka Hyde Hytti
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
+358 50 359 0861
jukka.hytti(a)tinfo.fi

Saara Rautavuoma
Tuottaja, Finnish Showcase
Tampereen Teatterikesä
+358 50 302 0706
saara.rautavuoma(a)teatterikesa.fi

www.finnishshowcase.com

www.teatterikesa.fi

www.tinfo.fi


Uuden näytelmän ohjelma etsii omaäänisiä ja kunnianhimoisia ammattinäytelmäkirjailijoita

Uuden näytelmän ohjelma etsii omaäänisiä ja kunnianhimoisia ammattinäytelmäkirjailijoita vuoden 2017 toimintaan – Avoin haku UNO:n kirjoittajaohjelmiin on käynnissä 1.8.–28.8.2016

Teatteri 2.0:n käynnistämän Uuden näytelmän ohjelman (UNO) ensimmäinen avoin kirjoittajahaku käynnistyy elokuun alusta. Vuoden 2017 kirjoittajaohjelmiin haetaan yhteensä viittä (5) kirjoittajaa. 

Kirjoittajaohjelmissa – kokeneiden, uransa keskivaiheessa olevien kirjoittajien Residenssissä ja ammattiuraansa käynnistelevien Hautomossa – tuetaan näytelmäkirjailijoiden työskentelyä ja taiteellista kehittymistä. Toiminnan avulla edistetään kirjoittajien ja heidän näytelmiensä kanssa työskentelevien taiteilijoiden sekä niitä tuottavien teattereiden välistä yhteistyötä. Ohjelmat on tarkoitettu ammatikseen näytelmiä kirjoittaville tai ammattinäytelmäkirjailijan uraa tavoitteleville.

UNO etsii omaäänisiä ja kunnianhimoisia tekijöitä, joilla on halua kehittyä taiteilijana ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin. Valinnoissa painotetaan omaperäistä ja kiinnostavaa taiteellista ideaa, kirjoittajan aiempien näyttöjen osoittamaa vahvaa taiteellista näkemystä ja potentiaalia sekä motivaatiota osallistua aktiivisesti ohjelman toimintaan. 

Haku on ohjelmiin käynnissä 1.-28.8.2016. Valinnat tehdään kahdessa vaiheessa: esikarsinta tehdään syyskuussa ja lopulliset valinnat varmistuvat lokakuun lopussa. Residenssiin valitaan kolme (3) ja Hautomoon kaksi (2) kirjoittajaa.

Tarkemmat tiedot kirjoittajaohjelmista, valintaperusteista ja hakuohjeet löytyvät Teatteri 2.0:n nettisivuilta www.teatterikaksipistenolla.fi/uno

Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Teatteri 2.0:n käynnistämän Uuden näytelmän ohjelman tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. UNO on eri toimijoiden yhteinen alusta suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi.

Kirjoittajaohjelmien lisäksi UNO:aan kuuluu alan toimijoiden yhteistyöverkosto sekä Uuden näytelmän näyttämö, joka kokoaa yhteen kaiken yleisölle suunnatun toiminnan. Suunnittelutyötä tehdään vuoden 2016 ajan. Varsinainen toiminta käynnistyy vuoden 2017 alusta. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Lisätiedot:
UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
Saara Rautavuoma
050 302 0706
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi

www.teatterikaksipistenolla.fi/uno


Eva Neklyaevasta italialaisen Santarcangelo-festivaalin taiteellinen johtaja

Festival Internazionale del Teatro in Piazza di Santarcangelo di Romagna on italialaisen nykyteatterin pitkäaikaisin ja merkittävin festivaali, jota on järjestetty jo vuodesta 1971 Santarcangelo di Romagnan kaupungissa Riminin maakunnassa. Eva Neklyaeva valittiin festivaalin taiteelliseksi johtajaksi 75 hakijan joukosta, ja hän seuraa tehtävässään Silvia Bottirollia, joka on johtanut festivaalia viimeisen viiden vuoden ajan.

Alice Parma, Santarcangelon kaupunginjohtaja ja Associazione Santarcangelo dei Teatri:n hallituksen puheenjohtaja sanoi tiedotustilaisuudessa 17.7.2016: ”Valintaprosessi oli pitkä ja vaikea, koska kaikki hakemukset olivat kiinnostavia ja tarjosivat houkuttelevia näkökulmia. Valitsijaraati päätti kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja uuteen haasteeseen valitsemalla ulkomaalaisen, nuoren tekijän, jolla on vahva kansainvälinen kokemus.

Eva Neklyaeva kommentoi valintaansa: ”Maailman muuttuessa yhä globaalimmaksi, tarinani on samanlainen kuin yhä useammilla tänä päivänä; universaali tarina muuttamisesta vieraaseen maahan, aloittamisesta alusta, kohtaamisesta uusien kulttuurien kanssa ja uuden kielen opettelemisesta. Santarcangelo on aivan erityinen festivaali. Minua kiinnostaa nykytaiteen ja paikallisyhteisön suhde. Odotan innolla muuttamista tänne ja uuden maiseman tutkimista.”

Eva Neklyaeva (1980) on alunperin valkovenäjäläinen kuraattori ja tuottaja, joka asuu Helsingissä. Hänellä on kandidaatin tutkinto taidekritiikistä European Humanities -yliopistosta Minskistä ja taiteen tuottamisen maisterin tutkinto Sibelius Akatemiasta Helsingistä.

Neklyaeva johti viime vuodet nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinkiä, jonka missio on tuottaa nykytaidetta julkiseen tilaan. Ennen sitä hän toimi Baltic Circle -teatterifestivaalin johtajana kuuden vuoden ajan. Hänen aikanaan Baltic Circlestä tuli kansainvälinen nykyteatterin ja esitystaiteen alusta ja laboratorio. Vuonna 2014 Neklyaeva perusti monimuotoista ja tiedostavaa seksiä juhlivan Wonderlust-festivaalin, joka järjestetään joka kesäkuu Helsingissä.

Neklyaeva on palkittu Teatterin tiedotuskeskuksen TINFO-palkinnolla sekä Suomen PEN-järjestön sananvapauspalkinnolla vuonna 2013. 

Santarcangelo dei Teatri järjestää Italian vanhinta nykyesitystaiteelle omistettua festivaalia, joka on myös yksi Euroopan merkittävimmistä festivaaleista nykyteatterin ja esitystaiteen kontekstissa. Luja yhteys kaupungin ja taiteen tekijöiden välillä johti festivaalin perustamiseen vuonna 1971. Festivaalin toiminnan ytimessä on vahva kansainvälinen profiili sekä erityinen suhde julkiseen tilaan ja paikallisyhteisöön. European Festival Association myönsi vuonna 2015 Santarcangelo-festivaalille arvostetun EFFE-palkinnon.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Eva Neklyaeva, eva.neklyaeva(a)gmail.com

http://santarcangelofestival.com


Tuija Kokkonen Ecology and Contemporary Performance -ohjelman lehtoriksi

Taiteilija Tuija Kokkonen (FM) on valittu syksyllä Taideyliopiston Teatterikoulussa käynnistyvän MA in Ecology and Contemporary Performance (MAECP) -ohjelman osa-aikaiseksi lehtoriksi ajalle 1.8.2016-31.7.2018.

Tuija Kokkonen on Helsingissä toimiva taiteilija ja tutkija. Vuodesta 1996 lähtien hän on tehnyt paikkakohtaisia muistioesityssarjoja eri alojen taiteilijoista koostuvan, vaihtuvajäsenisen Maus&Orlovski-esitysyhteisön taiteellisena johtajana ja ohjaajana. Muistiot tutkivat esityksen, "luonnon", ei-inhimillisen ja ajan suhteita sekä taiteen roolia ekologisten kriisien aikakaudella. Ne liikkuvat eri taiteenlajien ja eliölajien välisissä maastoissa, joissa estetiikka, etiikka ja politiikka ovat erottamattomia. Vuodesta 1999 lähtien muistiot on esitetty pääosin Kiasma-teatterin ohjelmistossa sekä ulkomailla.

Hänen väitöstutkimuksensa (2006 —) Teatterikorkeakoulussa on nimeltään “Esityksen mahdollinen luonto. Suhde ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta.” Tutkimus sisältää lajienvälisen esityssarjan Muistioita ajasta — esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille.

MA in Ecology and Contemporary Performance –ohjelmapilotti tarkastelee maailmaa ekologisen kriisin keskellä suhteiden ja riippuvuuksien näkökulmasta. Se tutkii esityksen ja esittävän taiteen muotoja, menetelmiä ja teoriaperustaa tieteiden ja taiteiden välissä posthumanismin viitekehyksessä. Sen lähtökohtana on kehittää yhteistyön, vuorovaikutuksen ja esityksen tekemisen tapojen sekä taiteen ja tieteen rajat ylittävän työskentelyn perustaa ja käytäntöjä. Näin se pyrkii vastaamaan ekologisen kriisin mukana tuomiin, lajien rajat ylittäviin haasteisiin.

Tiedote kokonaisuudessaan (englanniksi): www.uniarts.fi/uutishuone/tuija-kokkonen-appointed-lecturer-maecp


OKM: Ministeri Grahn-Laasonen nimesi uuden taideneuvoston

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on nimennyt taideneuvoston toimikaudelle 1.9.2016-31.8.2019. Taideneuvoston puheenjohtajaksi nimettiin pääjohtaja Risto Ruohonen (Helsinki). Taideneuvostossa jatkavat taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila (Helsinki), muusikko Jaakko Kuusisto (Lahti) ja kustantaja Saara Tiuraniemi (Hämeenlinna).

Uusia jäseniä ovat johtaja Paulina Ahokas (Tampere), sosiaalineuvos Maija Perho (Turku), kirjailija Kjell Westö (Helsinki), taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula (Oulu) ja rehtori Mauri Ylä-Kotola (Rovaniemi).

Taideneuvoston tehtävänä on muun muassa päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista ja valmistelevista jaostoista, nimetä taidetoimikuntien jäsenet, antaa Taiteen edistämiskeskukselle esitys taiteen määrärahojen jakaantumisesta ja myöntää määrärahoja kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Taideneuvosto myös tekee esitykset akateemikon arvonimen myöntämisestä erittäin ansioituneille taiteilijoille ja toimii opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelimenä.

Taideneuvoston puheenjohtajaksi nimetyllä Risto Ruohosella on laaja eri taiteenalojen tuntemus. Hän työskentelee Kansallisgallerian pääjohtajana. Ruohonen on toiminut aikaisemmin mm. Taiteen edistämiskeskukseksi muuttuneen Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajana. Ruohonen on toiminut taiteen ja kulttuurin johtotehtävissä sekä valtiolla että kunnissa 20 vuoden ajan. Kokemusta aikaisemmasta taiteen edistämisjärjestelmästä on myös Saara Tiuraniemellä, joka on toiminut Hämeen taidetoimikunnan pääsihteerinä. Hänellä on asiantuntemusta myös lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.

Taiteilijajäseniä ovat Eija-Liisa Ahtila, Jaakko Kuusisto, Pirjo Yli-Maunula sekä Kjell Westö, jotka ovat kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettuja, palkittuja ja menestyneitä taiteilijoita. Heidän osaamisensa kattaa laajasti eri taiteenaloja. Maija Perholla on laajaa asiantuntemusta liittyen kuntien kulttuuritoimintaan sekä taiteen soveltavaan käyttöön mm. sosiaali- ja terveyssektorilla. Paulina Ahokas tuo taideneuvostoon kansainvälistä ja kansallista osaamista taiteen ja kulttuurin tuottajanäkökulmasta. Mauri Ylä-Kotola tuo taideneuvostoon tutkimus- ja koulutussektorin näkökulman.

Taideneuvoston jäsenen tulee olla taiteeseen ja kulttuuriin perehtynyt henkilö. Taideneuvostoa nimitettäessä tulee huolehtia siitä, että sen taiteellinen ja muu asiantuntemus on monipuolista ja että kielelliset ja alueelliset näkökohdat otetaan huomioon. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös jäsenten ikärakenteeseen ja aikaisempaan kokemukseen vastaavasta tehtävästä.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246
- kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila, p. 0295 3 30285

www.minedu.fi


OKM: Infotilaisuus uudistuvasta valtionavustuspolitiikasta 31.8.2016

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää taiteen ja kulttuurin sidosryhmille keskiviikkona 31.8.2016 klo 9.30-11.30 uudistuviin valtionavustushakuihin liittyvän informaatiotilaisuuden Jukola-salissa osoitteessa Meritullinkatu 1.

Taiteen ja kulttuurin valtionavustuspolitiikkaa kehitetään strategisemmaksi ja vaikuttavammaksi. Uudistus vaikuttaa mm. valtionavustusten hakukäytäntöihin ja myöntökriteereihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö uudistaa ja yhdenmukaistaa valtionavustustoimintaansa, jossa siirrytään viimeistään vuoden 2017 aikana sähköiseen asiointipalveluun.

Palvelun käyttöä varten avustusten hakijat ja saajat tarvitsevat Katso-tunnisteen, joka on hyvä hankkia jo valmiiksi.
Verohallinnon maksuton Katso-palvelu yhdistää toisiinsa henkilön ja organisaation sekä henkilön oikeudet edustaa organisaatiota. Nimenkirjoitusoikeus tulee olla Katso-tunnisteen pääkäyttäjillä.

Infotilaisuuteen voi osallistua monella tavalla

Ministeriö järjestää infotilaisuuden  sidosryhmille liittyen uudistuviin valtionavustushakuihin keskiviikkona 31.8.2016 klo 9.30-11.30 Jukola-salissa osoitteessa Meritullinkatu 1, Helsinki.

Tilaisuudessa esitellään uudistettua hakujärjestelmää ja vastataan hakemista koskeviin kysymyksiin.

Tilaisuus tullaan lähettämään myös striimattuna.

Valtionavustusten hakijoiden on syytä varautua erinäisiin muutoksiin hakuajoissa. Esimerkiksi taiteen tiedotuskeskusten avustusten hakuaika aikaistuu päättymään 18.10.2016. Hakuajoista ilmoitetaan elokuussa.

Lisätietoja uudistuksesta:  http://www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuuripolitiikka/linjaukset_ohjelmat_ja_hankkeet/avustuspolitiikka/index.html sekä Tuula Lybeck, puh. 040 8658 535, tuula.lybeck(a)minedu.fi

Myös twitterissä #okmavustukset on mahdollista kysyä ja keskustella uudistuksesta.

Tilaisuuteen ilmoittautuminen avautuu elokuussa.

www.minedu.fi


SKR: Kulttuurirahasto uudistaa residenssitoimintansa

Suomen Kulttuurirahasto uudistaa taiteilijaresidensseihin liittyvää toimintaansa. Kuvataiteilijoiden haettavaksi tulee residenssijaksoja Aasiassa, tanssijoiden ja muiden esittävän taiteen tekijöiden uusi residenssikohde on Portugalissa. Lisäksi taiteilijat voivat hakea keskusrahastolta lokakuussa apurahoja itsenäisesti järjestämään residenssityöskentelyynsä.

Suomen Kulttuurirahaston uusi residenssiohjelma ulottuu aiemmin katveeseen jääneille taiteenaloille ja on maantieteellisesti monipuolisempi. Elokuussa 2016 haettavaksi tulee kuvataiteen residenssejä Tokiossa ja Soulissa ja valikoima täydentyy tulevina vuosina uusilla kohteilla.

”Selvitysten mukaan residenssi on taiteilijalle intensiivinen, tuottelias jakso, jolla saadaan myös uusia virikkeitä ja luodaan kansainvälisiä suhteita. Suuntasimme katseen Aasiaan, koska se on kyselyiden mukaan yksi kuvataiteilijoita eniten kiinnostavia suuntia ja sieltä löytyy korkeatasoisia residenssitoimijoita”, kertoo Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

Tokion ja Soulin residenssit toteutetaan vaihtosopimuksina yhteistyössä HIAP − Helsinki International Artist-in-residence Programme -residenssikeskuksen kanssa.

”Residenssivaihdot ovat uusi hieno mahdollisuus suomalaisille taiteilijoille päästä mukaan kansainvälisesti arvostettuihin, laadukkaisiin residenssiohjelmiin. Kaksisuuntainen vaihto-ohjelma tulee myös lähivuosina varmasti edistämään monimuotoisen yhteistyön syntymistä suomalaisten ja aasialaisten taiteen alan toimijoiden välille”, iloitsee HIAP:n johtaja Juha Huuskonen.

Elokuussa 2016 hakuun tulevat Aasian residenssikohteet ovat Tokyo Wonder Site, joka on kansainvälisesti vahvasti verkottunut, aktiivinen ja laaja-alainen residenssitoimija Tokion sydämessä sekä SeMA Nanji Residency, joka sijaitsee vanhalla teollisuusalueella Soulin keskustan ulkopuolella, ja joka Soulin taidemuseoon linkittyneenä toimijana verkottaa residenssitaiteilijoita hyvin paikalliseen taidemaailmaan. Molempiin kohteisiin myönnetään yksi kolmen kuukauden työskentelyapuraha vuodelle 2017.

Tanssin ja esitystaiteen residenssi Portugalissa

Residenssin avaaminen tanssitaiteelle vastaa tanssijoiden suureen tarpeeseen. Tanssiresidenssi toteutetaan portugalilaisen O Espaço do Tempon kanssa siten, että Kulttuurirahasto lähettää Portugaliin korkeintaan viiden hengen työryhmiä 2−4 viikon työskentelyjaksoiksi. Vuonna 2017 ryhmiä lähetetään korkeintaan neljä. Koreografi ja tanssitaiteilija Rui Hortan perustama O Espaço do Tempo toimii 1500-luvulla rakennetun nunnaluostarin tiloissa pienessä Montemor-o-Novon kaupungissa Alentejossa. Monitaiteinen residenssi on vahvimmin suuntautunut tanssiin, mutta ottaa vastaan myös muita taiteentekijöitä, lähinnä teatterin ja musiikin, mutta myös visuaalisten taiteiden aloilta.

Residenssiapurahahaku lokakuun haun yhteydessä

Kulttuurirahasto voi myöntää vuosittain aiempaa enemmän apurahoja eri alojen taiteilijoiden itsenäisesti järjestämään residenssityöskentelyyn. Tukea voivat hakea kaikkien alojen taiteilijat ja tuottajat, myös työryhminä.

Hakijan tulee itse osoittaa kohde ja ajankohta residenssille. Residenssipaikan ei tarvitse olla varmistunut hakemusta tehdessä, mutta kuitenkin ennen apurahan nostamista. Residenssikäsitteen moninaisuus huomioidaan kullakin alalla erikseen.

Uusien residenssien ja residenssiapurahojen myötä Rahaston vuosittain residenssitoimintaan käyttämät varat kasvavat merkittävästi aiemmasta noin 100 000 eurosta.

Hôtel Chevillonin työskentelyjaksot lyhenevät

Kulttuurirahaston residenssinä vuodesta 1994 lähtien toimineen ranskalaisen Hôtel Chevillonin työskentelyjaksoja lyhennetään taiteilijakentän palautteen mukaisesti: kirjailijoille ja kääntäjille tarkoitetun puolivuotisen työskentelyapurahan sijaan jaetaan nyt kaksi kolmen kuukauden apurahaa ja kahden kuvataiteen puolivuotisen työskentelyapurahan sijaan kolme neljän kuukauden apurahaa. Taiteilijatalo Ranskan maaseudulla Grez-sur-Loignissa tarjoaa taiteilijoille työrauhaa idyllisessä ympäristössä.

Vuonna 2001 alkanut yhteistyö saksalaisen taiteilijatalo Künstlerhaus Schloss Wiepersdorfin kanssa päättyy tämän vuoden lopulla, kun kaksi kirjailijaa ja kuvataiteilijaa päättävät työskentelyjaksonsa Brandenburgissa.

Lisätiedot:
Suomen Kulttuurirahasto, erityisasiantuntija Johanna Ruohonen, puh. 040 516 3475
HIAP, johtaja Juha Huuskonen, puh. 040 570 9617

www.skr.fi

 

TAMPEREEN TEATTERIKESÄ 1.-7.8.2016

Teatterikesässä etsitään suuntaviivoja tulevaisuuteen

48. Teatterikesä tuo teatterin juhlan Tampereelle 1.–7.8. Tämän kesän esityksistä festivaalin taiteellinen johtoryhmä – Mikko Roiha, Milja Sarkola ja Miko Jaakkola – kertoo näin: ”Vuonna 2016 kukaan ei osaa varmuudella sanoa mihin suuntaan pitäisi lähteä. Eksyksissä olemisen tunne tuntuu koskevan niin politiikkaa, taloutta kuin henkilökohtaista elämääkin. Teatterikesän Pääohjelmisto heijastelee tätä hämmennystä ja etsii kadonneita suuntaviivoja tulevaisuuden suhteen.”

Pääohjelmiston avaa maanantaina 1. elokuuta Susanna Kuparisen politiikkakollektiivin suomalaista päätöksentekoa satiirisesti tarkasteleva Eduskunta III. Maanantaihin mahtuu myös kolme muuta esitystä: kanadalainen koomikko-näyttelijä Haley McGee palaa festivaalille uudella esityksellään I’m Doing This for You. Ruusu Haarla palaa niinikään nyt Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteellisella opinnäytetyöllään RUSKA – Rakkauden kuva. Festivaalilla vierailee heti alkuviikosta myös yksi Ruotsin maineikkaimmista lasten- ja nuortenteattereista, ung scen/öst, esityksellään Rose Rose Rose, jossa teini-ikäisen tytön maailmaa tulkitsee kolme poikaa.

Festivaalin Pääohjelmistossa on tänä vuonna 20 teatteriryhmää, joista kansainvälisiä on seitsemän. Esityksiä on kaikkiaan 41.

Eevamaija Miettinen-Kopsa
Tiedottaja
(03) 214 0992
046 5454 800

Tampereen Teatterikesä 1.-7.8.2016
Tullikamarin aukio 2
33100 Tampere

www.teatterikesa.fi


Finnish Showcase 2016

Viidettä kertaa järjestettävä Finnish Showcase esittelee suomalaista teatteria festivaalin kansainvälisille vieraille. Teatterikesän ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) järjestämä tapahtuma koostuu englanniksi tekstitetyistä kotimaisista esityksistä sekä tilaisuuksista, joissa perehdytään tarkemmin sisältöihin ja tekijöihin sekä keskustellaan teatterin kansainvälisistä, ajankohtaisista ilmiöistä.

Lue myös: Teatterikesän ja Teatterin tiedotuskeskuksen Finnish Showcase 2016 on suomalaisen teatterin katselmus kansainvälisille ammattilaisvieraille


Keskustelua tuntemattoman kanssa -keskustelutilaisuus ja Lea-palkinnon jako 4.8.

Kuinka taiteilija lähestyy itselleen tuntematonta aihetta? Miten oman välittömän kokemuspiirin ulkopuolella olevia tapahtumia ja asetelmia voi kuvata, ja mikä on riittävää taustatyötä?

Tervetuloa kuuntelemaan, kun kotimaiset näytelmäkirjailijat ja taiteen tekijät puhuvat työnsä tekemisen ehdoista torstaina 4.8. klo 14.00–17.00. Keskustelun moderoi näytelmäkirjailija Taija Helminen.

Keskustelutilaisuuden jälkeen jaetaan perinteikäs Lea-palkinto ja nostetaan malja kotimaiselle näytelmäkirjallisuudelle. Lopullisen valinnan voittajasta on tehnyt raadin "diktaattori” Laura Ruohonen, joka saapuu paikalle julistamaan voittajan.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Paikka: Kulttuuritalo Telakka, 2. krs

www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/muu-ohjelmisto


Teatterialan työn tulevaisuus? Taide, työvoima ja koulutuspolitiikka 5.8.

Avoin yleisöseminaari Tampereen Teatterikesässä perjantaina 5.8. klo 10 - 13.15.

HUOM! Paikkana on Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämö (Frenckellinaukio 2).

Teatterikesän kaikille avoimessa seminaarissa tarkastellaan työn ja työvoiman tulevaisuutta teatterialalla.

Puheenvuoroissa esitellään alan järjestöjen kantoja työkentän murroksesta sekä kuullaan oppilaitosten puheenvuorot teemaan liittyen.

Seminaarin järjestävät Suomen Teatterit, Teatterikeskus, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Näyttelijäliitto ja Teatterin Tiedotuskeskus. Seminaari on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Aikataulu

Klo 10.00 Taiteilijat teatterikentällä. Hanna Helavuori, Tinfo, Maaria Kuukorento, Teatterikeskus ja Tommi Saarikivi, STEFI

Kommenttipuheenvuorot: Helena Ryti, Näyttelijäliitto ja Kalle Ropponen, Teme

Klo 10.30 Näkökulmia teatterialan freelance-kyselyiden tuloksiin:

Freelancenäyttelijöiden toimeentulon haasteet, Elina Kuusikko, Näyttelijäliitto

Freelanceohjaajien työllistymisestä teatterikentällä, Anna-Maria Klintrup, Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry

Freelance-taiteilijoiden monimuotoistuva kenttä, Karola Baran, Teme

Tauko

Klo 11.30 Freelancetaiteilijan sosiaaliturvan tulevaisuuden näkymät. Tommi Saarikivi ja Karola Baran

Klo 12.00 Mihin näyttelijöitä koulutetaan: tulevaisuuden taide, ammatti ja yhteiskunta? Pauliina Hulkko, Teatterityön professori, Tampereen yliopisto

Klo 12.30 Loppukeskustelu

Klo 13.15 Seminaari päättyy

www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/muu-ohjelmisto


OFF Tampere mahtavampi kuin koskaan

Perinteisistä sirkushuveista draaman syviin vesiin

25. kertaa järjestettävässä Tampereen Teatterikesän OFF Tampere -ohjelmistossa on mukana ennätykselliset 52 esitystä ja 44 esiintyvää ryhmää – harrastajista ammattilaisiin ja nuorista lupauksista konkareihin. Teatterikesäviikolla kuullaan upeita monologeja, nähdään meneviä sirkusesityksiä ja puhuttelevaa tanssitaidetta sekä lisäksi klassikoita, uusia teoksia ja komediaa eri puolilta Suomea ja aina Japanista saakka.

Monikulttuurisuuden äärellä

Teatteri Telakka tuo OFFiin Irakista pakolaisena Suomeen tulleen kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassam Blasimin esikoisnäytelmän Digihattupelin. Digihattupeli on myös vuoden teatteriksi 2016 valitun Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä, joka on yhteistuotanto virolaisen Tartu Uus Teaterin kanssa.

Monikulttuurisuutta Teatterikesään luo myös Karis Bächeha -ryhmän esitys Kirjeitä. Hervannan elokuvateatterilla esiintyvä Karis Bächeha, eli Karijärven pojat, koostuu Karijärven tukikodin alaikäisistä, ilman vanhempiaan maahan tulleista turvapaikanhakijoista. Sanna-Kaisa Hjorthin ohjaama esitys on kollaasi ikävästä, läheisyydestä, tunteista ja toiveista. Kirjeitä palkittiin tänä keväänä stipendillä valtakunnallisessa nuorten teatteritapahtumassa Teatriksessä.

Mestari Ichinosuken Rakugo-show Japanista

Tampereelle saadaan harvinaista herkkua Japanista, kun Mestari Ichinosuke esittää perinteistä japanilaista komediaa rakugoa Vanhalla Kirjastotalolla. Rakugo on verrattavissa amerikkalaiseen tilannekomediaan – kuitenkin sillä erolla, että useiden näyttelijöiden sijaan yksi näyttelijä esittää kaikki roolit. Esitys on tekstitetty suomeksi.

Mystiikka ja nukketeatteri kohtaavat Onkiniemen vanhalla voimalalla

OFF tarjoaa myös Suomen kärkiluokan nukketeatteria, kun trio Rajala–Käppi–Räikkä tuo Onkiniemen vanhaan voimalaan teoksensa Räähkän luku – Kauhunukkemystikaali. Myöhäisiltaan sijoittuvassa, aikuisille suunnatussa nukketeatteriesityksessä kuullaan kahden pakanallisen, jouhikon ja nuken, dialogi. Alma Rajalan ohjaama esitys on sekoitus nukketeatteria ja äänitaidetta. Äänimaailman esitykseen on luonut muusikko Pekko Käppi.

Circus Ruska Festival jälleen osana Teatterikesää

Circus Ruska Festival esittelee tänä kesänä mielenkiintoisimmat ja puhuttelevimmat esitykset sirkustaiteen maailmasta. Capilotractées on Elice Abonce Muhosen ja Sanja Kososen nykysirkusesitys, joka pohjautuu perinteisen sirkuksen hiuksistaroikuntatekniikkaan. Esitys nähdään Sorin Sirkuksella, Teatterikesäviikon lauantaina ja sunnuntaina. Ruskan mukana Teatterikesään matkustavat myös #MikäKesä2016 sekä Sisus: Mosh split, jonka naisenergia valtaa Pakkahuoneenaukion lauantaina. Pakkahuoneenaukiolla nähdään myös nykysirkusesitys Nuanc3d, jossa esiintyjien liike ja sensoriteknologiaan pohjautuva mediataide luo teokseen voimakkaan visuaalisen maailman. Luvassa lisäksi valloittava esitys jonleeraavalta taikurilta, tamperelaiselta Taikuri-Markolta. Perinteisesti Circus Ruska Festivalin päättää Klubilla järjestettävä Circus Carnival Club, jossa esiintyy muun muassa balkanbändi 1,2 Dixie.

Hurma Monologifestivaali

Kuudennen kerran järjestettävä Hurma Monologifestivaali ottaa paikkansa jälleen luonnon keskellä, Tampereen Sorilassa Hurman vanhalla kansakoululla. Yksinpuhelun kärkeä festivaalilla edustavat mm. näyttelijät Ria Kataja ja Katariina Havukainen.

Tutustu koko ohjelmistoon OFFin ohjelmistosivulla.

Lisätietoja:
Tuotantoassistentti Heidi Luukkonen | off(a)teatterikesa.fi | (03) 222 8536

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


URB-festivaali | 3.-18.8.2016, Helsinki

Kiasma-teatterin tuottama URB-festivaali järjestetään tänä vuonna 3.-12.8. 

URB 16 -ohjelma on monitaiteellinen ja temaattisesti runsas kokonaisuus tanssia, teatteria, kuvataidetta, elokuvaa.

Festivaalin missiona on tuoda esiin ja tukea nuoremman sukupolven taiteilijoita, luoda paikallista ja kansainvälistä yhteistyötä, sekä kehittää kanssakäymistä nuoren yleisön kanssa.

Festivaaliohjelmaan valikoituneet teokset ja projektit tarjoavat yleisölle monta roolia: katsojana, teokseen toteutumiseen ja muotoon vaikuttavana osallistujana tai uutta oppivana ja luovana työpajaan osallistujana.

Ohjelma

www.urb.fi


Korjaamo Teatterin Stage-festivaali | 17.-29.8.2016, Helsinki

10 vuotta täyttävä Korjaamo Teatterin Stage -teatterifestivaali ilakoi juhlatunnelmissa. 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ohjelmisto on huomattavan kansainvälinen. Juhlavuoden teema on arjen absurdius.

Stagen kansainväliset teokset ovat saksalaisen Markus&Markus -ryhmän Ibsen: Ghosts, irlantilainen Pan Pan Theatren Newcastlewest, puolalaisen Teatr 21:n Downfalls, Episode 2, saksalaisen Dorkypark-ryhmän ensi-ilta -teos I Am With You, uusiseelantilainen Calypso Nights -ryhmän Juan, Two? jasaksalaisen Rimini Protokoll -ryhmän teos Remote Helsinki. Kotimaisia ensi-iltoja ovat milleniaalisukupolvea käsittelevä teater 90°:n Wunderkinder ja Tuomas Timosenrunoille tehty Asetelmia-näyttämöteos.

Lue lisää

Lisätiedot:
Festivaalin johtaja Jonatan Fogelholm, jonatan.fogelholm(a)korjaamo.fi, p. 050 330 0632

Tiedottaja Salla Matilainen, salla.matilainen(a)korjaamo.fi, p. 044 331 0653

www.korjaamo.fi/fi/stage


Helsingin juhlaviikot 19.8.-4.9.2016

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen tehtävänä on tarjota laajalle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia taide-elämyksiä.

www.helsinginjuhlaviikot.fi/ohjelma

www.helsinginjuhlaviikot.fi


Lain§uojattomat-festivaali | 6.-11.9.2016, Pori

Vuoden 2016 festivaaliohjelmisto on nyt julkaistu! 

Lainsuojattomat ratsastavat jälleen kaupunkiin, nyt jo 17. kerran! Kuuden päivän ajan Pori on on elämysten mekka. Lainsuojattomat-festivaali on aina ollut elävä, hengittävä, tiukasti ajan hermolla oleva festivaali, ja sellainen se on tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Päivänpolttavat kysymykset ovat ohjelmiston keskiössä: festivaalin pääteemoina ovat maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Kolmanneksi teemaksi on noussut ohjelmiston rakentuessa naisen keho ja sukupuoliroolit. Vakavia ja ajatuksia herättäviä teemoja, jotka tuskin jättävät ketään kylmäksi. Se miten teemoja on käsitelty, onkin sitten ihan toinen juttu. Siinä on ollut taivas rajana. Tätä festivaalia ei todellakaan kannata jättää kokematta!

Miten olisi vaikkapa osallistuminen Story Sharing Café -tapahtumaan, jossa voi yhdessä maahanmuuttajien kanssa jakaa arjen tarinoita TAI henkilökohtainen kohtaaminen Berliinissä asuvan brittigorillan kanssa TAI makoilu Rospuutto-ryhmän jurtassa kuuntelemassa ilmastonmuutokseen liittyvää faktaa.

Entä miltä tuntuisi maistella puhdistettua merivettä Teemestarin kirjan väliajalla TAI heittäytyä Blaue Fraun feministisen elektro-popin vietäväksi TAI seurata unkarilaistaitelijoiden sopeutumista porilaiseen elämänmenoon somessa ja vierailla sitten heidän kotonaan?

Tervetuloa Lainsuojattomat-festivaalille!

Angelika Meusel
Teatterinjohtaja, festivaalin taiteellinen johtaja 

Päiväkohtaisen ohjelmiston löydät täältä: tiistai 6.9., keskiviikko 7.9., torstai 8.9., perjantai 9.9., , lauantai 10.9., sunnuntai 11.9

Lipunmyynti alkaa tiistaina 9. elokuuta! 

Seuraa päivityksiä ja sosiaalisen median kanaviamme festivaaliuutisoinnistamme.

www.rakastajat.fi


Taiken järjestöjen päivä | 9.9.2016, Helsinki

Seuraava Taiken järjestöjen päivä pidetään pe 9.9.2016 klo 10 – 12, Helsingin yliopistolla (Unioninkatu 37, luentosali). Samalla kannattaa laittaa kalenteriin myös Taiken järjestöjen päivä pe 25.11.2016 klo 10 – 15, tuolloin aiheina ovat mm. uudet taidetoimikunnat vuosille 2017 – 2018 sekä Taiken kehittämisohjelmat.

Teemoina syyskuun päivässämme ovat:

 • Taikeen ministeriöstä siirtyvät valtionavustukset, syksyn 2016 haut (Vammaisyhteisöjen kulttuuritoiminta ja kulttuurin saavutettavuuden edistäminen)  ja syksyn 2017 haut
 • valtionavustusinfo ja erityisesti yhteisöjen syksyn haut
 • uuden taideneuvoston puheenjohtajan Risto Ruohosen puheenvuoro

Taikesta paikalla ovat ainakin taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, suunnittelupäällikkö Tiina Kuoppa sekä erityisavustajat Mari Karikoski ja Lea Halttunen.

Perinteiseen tapaan tarjoamme tulokahveja paikanpäällä klo 9.30 alkaen.

Tarkempi ohjelma toimitetaan teille elokuun puolessa välissä, mutta voitte jo nyt ilmoittautua oheisen linkin kautta: www.webropolsurveys.com/S/1708AEFF8C5E891D.par

Yhteistyöterveisin,
Minna Sirnö
johtaja
Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001, 00531  Helsinki
p. +358295330719
minna.sirno(a)taike.fi

www.taike.fi


Bisnes ja kulttuuri -seminaari – Onko sinulla asiakas? | 26.9.2016, Tampere

Suuren suosion saavuttanut Bisnes & Kulttuuri -seminaari järjestetään jälleen syksyllä Tampere-talossa. Tämän vuoden teemana on ”Onko sinulla asiakas?” Mitä oikeastaan tiedät asiakkaastasi? ja onko kaikilla asiakas?

Sanotaan, että yritykset tuntevat asiakkaansa ja että taiteilijat tekevät taidetta vain itselleen. Pitävätkö nämä vanhat väittämät oikeasti paikkansa? Tapahtuma rakentuu puhujien inspiraatiopuheenvuoroista ja pyöreän pöydän keskusteluista, joissa osallistujat pääsevät verkottumaan ja jatkamaan keskuteluja.

Ohjelma (PDF)

Ilmoittaudu mukaan nopeasti, paikkoja on rajoitetusti!

www.tampere-talo.fi/bisneskulttuuri2016           


Laadukas lastenteatteri -tapaaminen | 18.10.2016, Hämeenlinna

Tervetuloa jakamaan ajatuksia ja kokemuksia siitä, mitä on laadukas lastenteatteri sekä pohtimaan, miten jatkossa voisimme yhdessä kehittää valtakunnallisesti lastenteatterin maisemaa ja vahvistaa lastenteatterin ammattilaisten asemaa taidekentällä.

Maksuttoman tapaamisen ohjelmassa mm. maistiainen Miniteatterin tuotannosta, nuoren kokemusasiantuntijan haastattelu sekä keskustelun avauksia ja puheenvuoroja niin vapaalta kentältä, VOS-teatterista kuin teatterikoulutuksen puolelta.

Tapaaminen on osa Taiteen edistämiskeskuksen lastenkulttuurin teemavuotta #taideonlasten sekä valtakunnallisen Satupäivän ohjelmaa. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton, Suomen Teatterit ry:n ja Fidea ry:n kanssa.

Tapaamispaikkana toimii Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX (Keinusaarentie 1, Hämeenlinna).

Ilmoittautuminen tapaamiseen alkaa 1.9.2016 ja lisätietoja päivitetään Facebookin tapahtumasivulle, kts. linkki: www.facebook.com/events/1016098095140161

Tiedustelut:
Laura Arala, valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus
puh: 0295 330 884
laura.arala(a)taike.fi  

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa: Aluekeskuspalkka vuodelle 2017 haettavana

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa haettavaksi aluekeskuspalkan vuodelle 2017. Aluekeskuspalkan hakuaika on 1.7.-26.8.2016.

Vuodesta 2017 alkaen Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa siirtää painopisteen yksittäisten teosten tukemisesta taiteilijuuden tukemiseen ja myöntää ensi vuodesta alkaen aluekeskuspalkkaa, tukemaan alueensa tanssitaiteilijoiden taiteellista työskentelyä. Aluekeskuspalkka korvaa aiemmin myönnetyt osatuotanto- ja palkkatuet.

Aluekeskuspalkkaa myönnetään pirkanmaalaisille vapaan kentän tanssitaiteilijoille taiteelliseen työskentelyyn. Työskentely voi olla teoskeskeistä, work in progress -työskentelyä, taiteellista hanke- tai projektitoimintaa tai jotakin muuta, mikä tukee hakijan taiteellisen työn kehittymistä.

Aluekeskuspalkkaa voi saada 1-3 kk ajaksi ja kyseessä on aina henkilökohtainen kuukausipalkkasuhde. Aluekeskuspalkkaa haettaessa omarahoitusosuus lasketaan eduksi, mutta sitä ei edellytetä.    

Aluekeskuspalkkahakemukset liitteineen toimitetaan määräpäivään klo 15.45 mennessä sähköisellä lomakkeella. Hakemusta ja liitteitä ei oteta postitse vastaan vaan kaikki materiaali lähetetään sähköisessä muodossa.

Hakuohjeet ja –lomakkeet:  www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/aluekeskuspalkka/

Tiedustelut: 8.8.2016 alkaen toiminnanjohtaja Piia Kulin p. 050 552 1138 / piia.kulin(a)sisasuomentanssi.fi

Päätökset aluekeskuspalkasta tehdään syyskuun 2016 aikana.


Grants available: International Performing Arts Camp 2016

Grant for professional performers: dancers, choreographers, actors of dance, physical theatre, drama, musical theatre, contemporary circus artists, movement directors, physical theatre directors, multidisciplinary artists.

The grant supports accommodation and meals during the International Performing Arts Camp 2016 in Tuscany, Italy.

The camp is based at the territory of the 12 century Monastery famous for the name of Dante Alighieri.

Project dates: October 24 - 29, 2016

Performing Arts Camp is the international residential workshop for performing arts practitioners from different countries working in various techniques, genres and styles. The program is open to dancers, choreographers, actors and contemporary circus performers with professional stage experience, multidisciplinary artists passionate and inspired by movement, dance and physical theatre, interested in practical research of contemporary performance practice together with colleagues from all over the world.

The program offers the unique time and space for meeting new friends, refreshing creative ideas, generating new creative initiatives and collaboration with like-minded arts people!

The number of spots is limited.

For grant conditions and application, please visit: www.artuniverse.org/grants

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Saaren Kartanon residenssi | hakuaika 1.-31.8.2016

Saaren kartano on eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Saaren kartano tarjoaa syys–huhtikuussa suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille, kriitikoille ja kääntäjille mahdollisuuden kahden kuukauden mittaiseen intensiiviseen työskentelyjaksoon rauhallisessa maaseutuympäristössä. Myös taiteilijaryhmät voivat hakea tiloja käyttöönsä määräajaksi touko–elokuussa.

Kahden kuukauden työskentelyjaksoon sisältyy asunto ja työhuone sekä kuukausiapuraha (2 350 tai 2 700 euroa/kk). Ryhmät voivat hakea työskentelyjaksonsa ajaksi tukea kustannuksiin.

Lue lisää residenssihausta

www.koneensaatio.fi


SKR: Taiteilijaresidenssit | hakuaika 18.8.-16.9.2016

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja työskentelyyn taiteilijaresidensseissä. Työskentelyapurahoja taiteilijaresidensseihin voi hakea 18.8.-16.9.2016 verkkopalvelussa.

Hakukohteita on neljä: Hôtel Chevillon Ranskassa, SeMA Nanji Soulissa Etelä-Koreassa, Tokyo Wondersite Japanissa sekä O Espaço do Tempo Portugalissa. Työskentelyapurahan määrä on 2000 euroa kuukaudessa.

Kaikkiin residensseihin haetaan samalla kaavakkeella. Kuvataiteen alan hakijat voivat hakea useampaan kohteeseen samalla hakemuksella. Tällöin työsuunnitelmassa tulee perustella miten työskentely muuttuu kohteesta riippuen.

Hakemukset tulee täyttää englanniksi. Jos hakija hakee ainoastaan Hôtel Chevilloniin, voi hakemuksen työsuunnitelman täyttää myös suomeksi.

Tarkempaa tietoa residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista kunkin residenssin esittelysivulla.

http://skr.fi/fi/apurahat/haettavat-apurahat/taiteilijaresidenssit


Ateena: taiteilijahuoneisto eri alojen taiteilijoille 2017 | haku 16.9.2016 mennessä

TAITEILIJAHUONEISTO ATEENASSA VUODELLE 2017

Ateenassa, Gizin kaupunginosassa, on vuokrattavissa huoneisto (43 m2) eri alan taiteilijoiden käyttöön. Vuonna 2015 uudistettu huoneisto sijaitsee Suomen Ateenan-instituutin ylläpitämässä kuusikerroksisessa asuntolassa, jossa on kalustettuja huoneistoja tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön. Taiteilijahuoneisto sijaitsee asuntolan viidennessä kerroksessa. Asuntoon kuuluu työhuone-olohuone, makuuhuone, keittiö, kylpyhuone ja parveke-terassi. Kuvia huoneistosta voit käydä katsomassa Suomen Ateenan-instituutin kotisivuilta:  www.finninstitute.gr/huoneita.

Työhuone-olohuoneessa on pesuallas maalaustarvikkeiden pesemistä ja huoltoa varten. Työskentelytila on kalustettu kevyesti niin, että huonekaluja on helppo siirtää tarvittaessa työskentelyn tieltä pois. 

Seinille on mahdollista kiinnittää omia töitään (valokuvia, maalauksia, luonnoksia) oleskelun ajan. Kaikki tarpeelliset liinavaatteet ja keittiötarvikkeet ovat valmiina. Asunnossa on myös astianpesukone, televisio, radio ja tulostin sekä langaton verkko.

Asuntolan yhteistiloihin kuuluvat talon kattoterassi, pesutupa, seminaarihuone ja oleskelutila sohvineen, kirjoineen, televisioineen ja dvd-soittimineen.

Lisätietoa Suomen Ateenan-instituutista ja asuntolasta löytyy instituutin kotisivulta www.finninstitute.gr Kuvia mm.  taiteilijaresidenssistä löytyy välilehdeltä ”Huoneita”. Asuntolan sijaintia voi tarkastella esim. Googlen karttahaussa hakusanalla ”I. Soutsou 25, Ateena, Kreikka”. Taiteilijahuoneiston vuokra on 500 e/kk.  Asuntoon voi myös majoittua yksi lisähenkilö 25 e/vko lisävuokralla.

Vapaamuotoiset hakemukset työsuunnitelmineen vähintään yhden kuukauden pituiselle jaksolle toimitetaan viimeistään 16.9.2016 sähköisessä muodossa Suomen Ateenan-instituutin säätiön asiamiehelle, Manna Satamalle, osoitteeseen satama(at)finninstitute.gr. Muistathan mainita hakemuksessa haluamasi ajankohdat ja mahdolliset aiemmat oleskelut Ateenan taiteilijahuoneistossa.

Päätökset tehdään 5.10.2016, ja päätöksistä ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Lisätietoja voi kysyä asiamieheltä sähköpostitse tai puhelimitse +358 50 434 5523

www.finninstitute.gr


European Cultural Foundation’s Idea Camp 2017 | deadline 20 September 2016

Initiated in 2014, the Idea Camp is a three-day collaborative platform organised together with the six hubs in the Connected Action for the Commons action and research program: Culture 2 Commons (Croatia); Les Têtes de l’Art (France); Krytyka Polityczna (Poland); Oberliht (Moldova); Platoniq - Goteo (Spain); and Subtopia (Sweden).

You can now apply for ECF's third Idea Camp that will take place in March 2017. Deadline to apply is 20 September 2016

Entitled Moving Communities, the next Idea Camp will be co-hosted by Platoniq in Spain from 1 to 3 March 2017. It will bring together 50 selected participants whose ideas draw on cultural practice to help foster a society with greater solidarity and equality – and a stronger sense of social justice. After the Idea Camp, participants will be invited to submit a concrete plan for further research or investigation of their ideas. A total of 25 proposals will be selected and consequently awarded an R&D Grant, up to a maximum of ¤10,000 each.

For more information about the Idea Camp, please visit: www.culturalfoundation.eu/idea-camp-2017. On that same page, you will also find an “info pack” to spread the call.

We aspire to make the 2017 Idea Camp as inclusive a cultural event as possible, with attendees and their proposals representing a broad range of cultural and professional backgrounds and perspectives. We particularly welcome ideas submitted by individuals or representatives from underrepresented groups in our society. With this invitation, we hope that you can help us reach individuals, collectives and organizations beyond our networks.

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Hae nyt: Apuraha-, omarahoitus- ja hankeklinikalta ensiapua

Sinulla on hyvä esitys- tai muu hankeidea, jota olet luonnostellut paperille. Mietit, miten osoittaa työn merkityksellisyyttä, miten viestiä vaikuttavuudesta, miten kääntää taiteelliset sisällöt numeroiksi? Onko budjettisi realistinen, oletko osannut hinnoitella työsi riittävästi?

Tule testaamaan, oletko saanut taiteelliset tavoitteesi paperille. Autamme kirkastamaan tavoitteesi niin, että syntyy vakuuttava hakemus.

*** 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikeskus järjestävät ensiapuklinikan, jossa alan ammattilaiset tarjoavat räätälöityä apuaan ja vertaistukea. Neuvoja saa yksittäisten taiteilijoiden, työryhmien, ryhmien ja teattereiden apuraha- ja hankeavustusten teossa, budjetoinnissa, hankesuunnittelussa ja omarahoituksen kehittämisessä.

Klinikka tarjoaa käyttöösi henkilökohtaisen mentorin(t) 1,5-2 tuntia. Mentoreina toimivat teatterialan kokeneet tuottajat ja tekijät.

KENELLE:

Klinikat on suunnattu yksittäisille teatteri- ja esitystaiteilijoille ja yhteisöille, työryhmille, ryhmille ja teattereille.

Klinikoille voidaan ottaa korkeintaan 20 -25 taiteilijaa/ryhmää/teatteria. 

MILLOIN JA MITEN – HAKEMUSTEN DEADLINE 10.8.2016:

Lähetä hakemus sähköpostitse ja liitä mukaan työstettävä hakemus/hankeluonnos, cv:si tai ryhmän/teatterin esittely ja muu tarpeelliseksi katsomasi aineisto 10.8.2016 mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Laita sähköpostin otsikkoon sana Klinikka.

Aineistoja käsitellään luottamuksellisesti. Me pyrimme etsimään sinulle/ryhmällesi juuri sinulle sopivan mentorin. Saat tiedon mukaanpääsystä perjantaina 12.8.2016.

Klinikkavastaanotot järjestetään viikoilla 33-35 Teatterikulmassa (Meritullinkatu 33, Helsinki). Ajankohdasta sovitaan myöhemmin. Klinikoille on otettava mukaan oma läppäri, jolla aineistoasi työstetään.

SYKSYLLÄ ILMESTYY SÄHKÖISENÄ PIENIMUOTOINEN KLINIKKAOPAS

Anna hakemuksessa seuraavat tiedot:

 • Nimi/ryhmän/teatterin nimi;
 • Yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero);
 • Ryhmän verkkosivujen ja/tai oman verkkosivusi osoite, Facebook-sivu ym;
 • Minkälaista apua/mentorointia erityisesti tarvitsisit?
 • Liitteet: cv, hakemusluonnos jne.

Lisätietoja antavat:

Hanna Helavuori (hanna.helavuori(a)tinfo.fi) ja Maaria Kuukorento (info(a)teatterikeskus.fi).


Teatterin ja tanssin koulutusta Lahden kansanopistossa

Lahden kansanopisto järjestää syyslukukaudella yhteistyössä Taideyliopiston kanssa sekä omana tuotantonaan teatterin ja tanssin kursseja. Lukuvuoden mittaan vastaavia on tulossa lisää.

Tiedustelut:
Leena Mattila
tiedottaja-koulutussuunnittelija, FM
Lahden kansanopisto
leena.mattila(a)lahdenkansanopisto.fi
+358 40 838 9515 | Harjukatu 46, 15100 LAHTI

www.lahdenkansanopisto.fi - Kaikesta oppii.


Itäisen tanssin aluekeskuksen syksyn kurssit

Itäinen tanssin aluekeskus tuottaa syksyllä 2016 kolme kurssikokonaisuutta Sotkulle. Syyskuussa kuopiolainen Sonja Jokiniemi tutustuttaa osallistujat objektityöskentelyyn. Lokakuussa joensuulainen koreografi Anna Venäläinen pitää uusimman Havoc-teoksensa liikemateriaaliin pohjautuvan ammattilaiskurssin. 

Iisalmelaislähtöisen kuvataiteilijan Emma Fältin ja taiwanilaisamerikkalaisen installaatiotaiteilijan Arlene Tuckerin ilmaisessa Salaisuuksien käännöstyöstä –työpajassa pohditaan salaisuuksia.

Lisätietoa oheisessa liitteessä (PDF).

--
Asta Elijoki
Tuottaja / Producer
Itäinen tanssin aluekeskus
Regional dance centre of Eastern Finland
asta.elijoki(a)itak.fi
+358 50 581 6300

MUITA ILMOITUKSIA

Kulttuuritoimija, tule mukaan tekemään sateenkaaren väristä juhlavuotta

Suomen satavuotisjuhla lähestyy. Hanke Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä valmistelee kattava ja näyttävä sivustoa, jolla esitellään eri puolilla Suomea järjestettäviä taide- ja kulttuuritapahtumia, jotka sisältävät ns. sateenkaariraidan. Hanketta toteuttaa Kulttuuria kaikille -palvelu ja Seta ry yhteistyössä monien valtakunnallisten taide- ja kulttuurilaitosten kanssa.

Haastamme teitä taide- ja kulttuuritoimijoita mukaan toteuttamaan moninaista juhlavuotta kanssamme! Se onnistuu sisällyttämällä queer-näkökulmia tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä aiheita jo muutenkin suunnitteilla olevaan ohjelmaanne.

Tarjoamme sisällöille laajaa valtakunnallista näkyvyyttä tiedotuksen ja tapahtumasivumme kautta. Kanssamme on myös mahdollista keskustella sisällöistä. Hankkeemme verkkosivuilta saatte ideoita ja työkaluja erilaisten asiakkaiden huomioimiseen sekä LHBTIQ-aiheiden esiintuomiseen taide- ja kulttuuritoiminnassa: Työkalut Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -verkkosivuilla

Hankkeen tapatumasivustolla esiteltävä ohjelma voi olla esim. teemanäyttely tai perusnäyttelyyn lisätyt LHBTIQ-historiaan liittyvät aineistot ja tapahtumat tai opastukset, sateenkaarikirjahylly kirjastossa, LHBTIQ-aiheinen näytelmä tai LHBTIQ-näkökulmista rakennettu yleisötyöpaja, sateenkaariperheille suunnattu musiikkiohjelma, sateenkaarinuorten taidetyöpaja tai ohjelmayhteistyö paikallisen Setan kanssa. Ohjelman tulee myös liittyä Suomi 100 – juhlavuoden teemoihin, eli yhdessä tekemiseen sekä itsenäisen Suomen teemoihin.

Tapahtumasivusto avataan 6.9.2016 ja sinne kerätään tapahtumia 6.9.2016 ja 31.12.2017 väliseltä ajalta. Deadline ohjelmaehdotuksille ovat:

 • syksyllä 2016 tapahtuvan ohjelman DL on 26.8.2016
 • keväällä 2017 tapahtuvan ohjelman DL on 1.12.2016
 • syksyllä 2017 tapahtuvan ohjelman DL on 31.5.2017

Ohjelmaehdotuksia voi lähettää verkkosivuillamme olevan lomakkeen kautta

Perustelethan ehdotuksessasi, miten ohjelma liittyy hankkeeseen ja Suomi 100 -juhlavuoden teemoihin. Julkaisemme tietoja vain sellaisista tapahtumista, jotka liittyvät selkeästi molempiin.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme Suomen satavuotisjuhlaa sateenkaaren väreissä!

Lisätietoa Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hankkeesta

Lisätietoa Suomi 100 -juhlavuodesta

Lisätietoja Setan valtakunnallisista ja paikallista jäsenjärjestöistä

Ystävällisin terveisin,
Rita Paqvalén, hankejohtaja
Katriina Rosavaara, taiteellinen johtaja

Lisätietoja:
Lomakkeesta: Webmaster Petja Kauppi, petja(a)tekstihuoltamo.com
Sisällöistä: Hankejohtaja Rita Paqvalén, rita.paqvalen(a)cultureforall.fi

twitter.com/tinfotweets