18.08.2016

TINFO-tiedote 26 / 18.8.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TALOUSARVIOESITYS – EESTAAS

Valtionvarainministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet budjettiehdotuksensa. Kokonaisuutena valtion budjetti- ja veikkausvoittovarat taiteen osalta näyttävät silti pientä kasvua. Yksi käsi ottaa, toinen jakaa. Valtionosuuksista niistetään. Niin kuin tiedettiin. Teattereiden valtionosuudet vuodelle 2017 ovat 52 181 000 euroa eli 2,9 miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Yksikköhintoja alennetaan menosäästön toteuttamiseksi. Ensiksi leikataan (= menosäästetään), sitten indeksikorotetaan (kustannustarkistetaan). Eestaas. Tästä ei ihan saa selvää, mitä tarkoittaa käytännön todellisuudessa se, että valtionosuuksiin (teatterit, orkesterit, museot) tehdään kilpailukykysopimuksen vuoksi leikkauksia runsaan parin miljoonan edestä.

Talousarvioesitys on tehty jo uuden järjestelmän pohjalta, jossa avustukset on koottu suurempien strategisten kokonaisuuksien alle. Monet vanhat momentit ja silput sijaitsevat nyt siististi kulttuuripolitiikan strategisten tavoitealueiden (Luova työ ja tuotanto, Osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin, Kulttuurin perusta ja jatkuvuus) alla. Sinänsä mainiota, nyt ei vain ota tolkkua, mistä kokonaisuudet muodostuvat. Missä me kukin toimija niin sanotusti sijaitsemme.


OKM:N KULTTUURIPOLITIIKAN VIRKAMIESLINJAUKSET

Lausuntokierroksella on juuri nyt OKM:n kulttuuripolitiikan päivitetty strategia, jonka aikaväli on vuoteen 2025. Meillä on nyt sanamme sanottavana siitä, miten Luovan työn ja tuotannon, Osallisuuden ja osallistumisen ja Kulttuurin perustan ja jatkuvuuden tavoitealueet auttavat meitä jokaista hahmottamaan oma toimintamme näihin suhteutettuna.

Ei ole mitenkään yllätyksellistä, että sekä valtionavustuspolitiikkaa että valtionosuusjärjestelmää halutaan muokata nykyistä strategisemmaksi. OKM kehittää arviointia, siihen kannattaa jokaisen toimijan varautua myös itse: osoittamaan tulevissa valtionavustushakemuksissa vaikuttavuuttaan. Valtionavustusten hakuilmoituksia kannattaa nyt syynätä entistä tarkemmin. Strategialähtöisyys tulee näkymään jo niissäkin.


KAARLO BERGBOM JA SUOMALAINEN TEATTERI KAAPIN PÄÄLTÄ JA KAAPEISTA ULOS

Kaarlo Bergbomin elämäkerran toinen osa Arkadian arki, dosentti Pentti Paavolaisen magnum opus on täällä! Teatterikorkeakoulun julkaisusarjan uusimpana tulokkaana.

Suhteellisen nuori Kaarlo Bergbom on edelleenkin. Tämän teoksen kaaressa 28-44 -vuotias. Ei siis lainkaan se vanhuuttaan tärisevä mies, jonka ehkä parhaiten muistamme valokuvista. Olen toistaiseksi vain kuullut irtopaloja. Odotan malttamattomana. Kuva Bergbomista ja Suomalaisesta Teatterista muodostuu tyystin toisenlaiseksi kuin Aspelin-Haapkylän historiikeissa. Ja mitä Paavolainen onkaan tullut selvittäneeksi Minna Canthin ja Bergbomin tai Ida Aalbergin ja Bergbomin suhteista.

Kansallisteatterin tuleva Canth tarjoaa näkövinkkeleitä samaan aikaan. Historian henkilöt tulevat lihaksi ja vereksi uudessa historiankirjoituksessa ja draamassa.


ONPA TEATTERISSA TARJOLLA…

Joku katselee Ikean kuvastoja, toinen etelänmatkoja. Minun syksyn suosikkiselauskohteeni ovat ensi-iltalista, jota TINFO tekee, ja teattereiden verkkosivut. Mitä kaikkea teatterit tekevät? Miltä näyttävät niiden ohjelmistot? Miltä näyttää teatteri ja todellisuus ohjelmistojen valossa?

Olen varmaan lauhkea lammas tai teatterin sosiaalitäti. Ihan sama. Minua kattaukset innoittavat. Tuntuu siltä kuin kotimainen nykynäytelmä eläisi entistä voimallisemmin. Mahtiteoksia tuntuu tulevan ensi-iltoihin kuin sieniä sateella. Kotimaisten kantaesitysten kirjo on moninainen. Minua ilahduttaa myös aito paikallisuus, ollaan sitten Lahdessa (Vanha Juko), Imatralla tai Tampereella. Paikallisesta nykytodellisuudesta ja paikallisesta historiasta avautuu ihmisten tarinoita ja elämäntuntoja. Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.

Ohjelmistot tarjoavat myös kiinnostavia romaanidramatisointeja ja päällekirjoituksia. Ja kotimaista musiikkiteatteria uudella väännöllä (Ooppera Skaala, Viita 1949, Kapsäkki). Ja sitten on koko esitystaiteen kirjo, radikaalisti uudet hahmotukset – kaikki ne yllärit.

Ihan vähän hämmästytti, että nykyhetken poliittis-yhteiskunnallinen todellisuus näkyi niin harvassa – vai onko tämä vain näköharhani.


ESITYSTALTIOINTEJA TARJOLLA

Nachtkritik tarjoaa ison joukon saksalaisia esitystaltiointeja katsottavaksi. Mahtavaa ja ylellistä.

WUNDERKINDER

Stagessa WAUHAUSIN ja Teater 90°:n WunderKinderin valkoisena ja valossa kylpevässä lasiseinällisessä design-officessa happi tuntuu loppuvan. Ei fyysisesti vaan mentaalisti. Esityksen tila Fleminginkatu 10:ssä peilaa umpiota, jossa luovan luokan yrittäjät esittävät itseään tietoisena jokaisesta eleestään, omaan egoonsa uppoutuneina, äärimmäisen itsesäätelyn sisäistäneinä.

Luovan yrittäjyyden zombilandiassa, tietokykykapitalismin ja uusliberalismin kiirastulessa tai helvetissä innovoidaan aineetonta työtä tehden ja toista hyväksikäyttäen. Itseään brändäävä yrittäjä-prekariaatti ei ole mikään demokraattinen yhteisö. Se tarvitsee palvelijansa: likaisen työn tekijänsä ja ruuan tuojansa. (Ehkä saksalainen startup-yritys Foodora ei riistä yhtä paljon kuin Woltti.)

Julma kuva. Ihminen ei enää ole itsensä. Dialogi on irrotettu näyttelijästä. Ihminen on naamio ja sloganeita playbackaava, kuolleita eleitä tuottava kone. Täydellinen kuva vieraantuneisuudesta! Tätä tarkkaan ajoitettua ja hienovireisesti koreografioitua näyttelijäntyön minimalismia voisin katsoa loppumattomiin.

WunderKinder tavoittaa epätodellisen työn ja ihmiskuvan ja nykypolitiikan eetoksen. Harvoin olen kohdannut näin orgaanista, eri ilmaisurekistereillä toimivaa yhteistaideteosta, jonka jokainen osatekijä on loppuun asti ajateltu ja toteutettu.

Tämä on Disrupted teatterissa. DanLyonsin teos Disrupted: My Misadventure in the Start-up Bubble tulee mieleen.

Ohjaaja Anni Kleinin ajattelua WunderKinderistä kesällä 2016 voi lukea TINFO e-Newsista.
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE

Tätä kaikkea et muualta löydä – Teatterialan Avain 2016/2017 on ilmestynyt

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Teatterialan Avain 2016/2017 on nyt tilattavissa esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta.

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto?

 • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
 • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
 • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
 • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
 • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
 • sen hinta on todella edullinen

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä!

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa.

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai 09 2511 2120


Apurahavahdilla yli 1000 käyttäjää – tilaa sinäkin!

Uusin TINFO-palvelu verkossa on Apurahavahti, joka auttaa pysymään kärryillä apurahojen ja avustusten hakuajoista. Apurahavahtimme on ottanut käyttöön jo yli 1000 kiinnostunutta.

Apurahavahdin tilauksen jälkeen saa omaan sähköpostiinsa ilmoituksen aina, kun jonkin apurahan hakuaika alkaa. Samoin sähköpostimuistutus saapuu, kun tietokantaan päivitetään jotakin uutta. Apurahavahti on käyttäjälleen ilmainen palvelu, jonka tarjoaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Apurahavahdin listaus sisältää erityisesti esittävien taiteiden ammattilaisia hyödyttäviä, kotimaisia apurahoja jakavia tahoja.

Tutustu ja ota käyttöön Apurahavahti.

UUTISIA

Minna Nurmelinin näytelmälle kehuja New Yorkissa

Minna Nurmelinin näytelmä Muista minut sai ensi-iltansa New York Fringe Festivalilla. Muista minut kertoo kahdesta naisesta, ystävyydestä, muistamisesta, identiteetistä, ja siitä mitä voi tapahtua kun minuus alkaa kadota. Newyorkilaiset teatterikriitikot kehuvat Nurmelinin älykästä kieltä ja sydäntäsärkevän hurmoristista aiheen käsittelytapaa.

”This script manages to use words so intelligently to create the outlines of two women who feel so desperately empty inside. Their losses are felt in every turn of phrase and every repeated line. This piece does stimulate one’s inner voice, and I felt myself in silent dialogue with the characters throughout.”
(NY Theatre Guide, Jacquelyn Claire, Aug 15, 2016)

Lue kritiikit kokonaan:

NY Theatre Guide

Theasy.com

New York Fringessä nähtävä esitys, Remember me on Scandinavian American Theater Companyn tuotantoa, jossa käytetään Eva Buchwaldin käännöstä.

Lisää Minna Nurmelinista ja hänen teoksistaan englanninkielisessä verkkopalvelussa New Plays from Finland, jonka tarjoaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Minna Nurmelinin näytelmien esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.


Kanaoikeudenkäynti villitsi Edinburgh Fringessä

Johanna Koljosen tekstiin perustuva The Chicken Trial yllätti yleisönsä Edinburgh Fringen jättifestivaaleilla elokuun alussa. The Timesin kriitikko ihmettelee Suomesta tulevan teatterin rohkeutta: ”Who knew Finnish theatre could be so eggs-traordinarily wild?” The Guardian laskee esitystärpeissään kanaoikeudenkäynnin poliittisten näytelmien sarjaan. Näytelmä perustuukin tositapahtumiin, jossa ruotsalainen opiskelija päätyi oikeuteen käytettyään kanoja oman yökerhoesityksensä välineinä. Johanna Koljosen komedia on siis vakava aiheeltaan.

Kycklingrättegången nähtiin alunperin Teatteri Viiruksen viimevuotisessa Textfestissä, jonka tarkoitus on tuoda esille uusia suomalaisia näytelmiä.

Edinburgh Fringen The Chicken Trialissa näyttelijät ovat brittejä, mutta sen on ohjannut Fredrik Lundqvist, kuten Textfestin kantaesityksenkin. Näytelmän englanninkielinen käännös on Samuel Ekin. Festivaalivierailu Skotlantiin mahdollistui osana Opetus- ja kulttuuriministeriön From Start to Finnish -hanketta


Juha Valkeapään Executed Stories jo kolmannen kerran Norjaan

Juha Valkeapään luentoperformanssilla kuolemanrangaistuksesta on kysyntää maailman teatterifestivaaleilla. Executed Stories on kutsuttu jo kolmannen kerran Norjaan, jossa Valkeapää nähdään Teaterfestivalen i Fjalerin ohjelmistossa 18.9.2016. Tämä on kahdestoista etappi ja kolmas kerta Norjassa.

Syyskuinen Fjalerin-keikka on Excecuted Storiesin kahdestoista etappi. Tätä ennen esitys on ollut kutsuttuna mm. Saksaan viidelle eri paikkakunnalle. Reykjavikissa vuonna 2013 kantaesityksensä saanut Executed Stories oli samana syksynä Baltic Circle -festivaalin ohjelmistossa, mikä on toistaiseksi ainoa kerta kun luentoperformanssin on voinut nähdä Suomessa.  

Juha Valkeapää on valmistanut esityksestä kaksi versiota, nuorisolle suunnattu lyhyempi ja aikuisille suunnattu täysimittainen teos.

Executed Storiesin esityskertoja ennen tulevaa Norjan-esitystä on kertynyt 27:

 • Fin La! La! Laa! São Paulo, kenraali, 10.-11.8.2013
 • Lokal, Reykjavik, ensi-ilta 30.-31.8.2013
 • Bastard, Trondheim, 10.-14.9.2013
 • Baltic Circle, Helsinki, 13., 15.-17.11.2013
 • Nordwind, Hampuri, 7.-8.12.2013
 • Mousonturm, Frankfurt, 8.-9.10.2014
 • Barents Spektakel, Kirkkoniemi, 5.2.2015
 • Bora Bora, Aarhus, 14.3.2015
 • Festivaali!, Theaterdiscounter, Berliini, 8.-9.7.2015
 • Spielart, München, 2.-3.11.2015
 • Theaterformen, Braunschweig, 14.-15.6.2016

www.juhavalkeapaa.net


Jari Juutisen ohjaus Tbilisin kansainvälisellä teatterifestivaalilla lokakuussa

Tbilisi Academic Drama Theatre A.C. Griboyedov -teatterissa helmikuussa 2016 ensi-iltansa saaneen Jari Juutisen sovitus ja ohjaus Kristian Smedsin näytelmästä Jääkuvia on kutsuttu Tbilisi International Theatre Festivalin ohjelmistoon. Esityksen on tuottanut suomalainen teatteriryhmä sadsongskomplex:fi yhdessä georgialaisten Liberty Theatren sekä Tbilisi Academic Drama Theatre A.C. Griboyedovin kanssa.

Teatteriohjaaja Avtandil Varsimashvilin johtamat Liberty- ja Griboedov-teatterit lukeutuvat Kaukasian merkittävimpiin ja ne kiertävät jatkuvasti maailman festivaaleja. Griboedov-teatteri keskittyy esittämään venäjänkielisiä näytelmiä ja sen esitykset vierailevat ahkerasti myös Venäjällä. Tbilisin kansainvälisellä teatterifestivaalilla esiintyvät tänä vuonna myös maineikkaat eurooppalaiset Schaubühne ja KTO -teatterit.

Jääkuvia | valosuunnittelu: Teemu Nurmelin | Rooleissa: Vladimir Novosardov, Michael Gavasheli, David Kotov, Demetre Nakopia, Xatia Beruashvili, Kristina Beruashvili, Gvantsa Sharvadze, Sophie Chalashvili

Näytelmän oikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Jari Juutisen ohjauksia on aikaisemmin nähty Venäjällä, Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Belgiassa, Liettuassa, Virossa, Georgiassa ja Kuubassa. Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Juutinen työskentelee parhaillaan valtion viisivuotisella apurahalla.

Jääkuvia-esitys on kutsuttu Helsingin Harasoo!-festivaalille, jossa se esitetään 11.10. klo 19 Kanneltalolla, sekä sen jälkeen 13.10. klo 19 Stoassa ja 15.10. klo 15 Malmitalolla.

Lisätiedot:
sadsongstech(a)gmail.com
Jari Juutinen, +358 44 339 4144

https://sadsongskomplexfi.wordpress.com/

www.tbilisiinternational.com/en/


Nukketeatteri Sytkyt kiertää ahkerasti: syksyllä ohjelmassa Ruotsi ja Puola

Uutterasti maailmaa kiertävä Nukketeatteri Sytkyt suuntaa syksyllä 2016 Ruotsiin ja Puolaan. Ruotsin-kiertue ajoittuu syyskuuhun, ja siellä näytelmänä nähdään Aladdin ja taikalamppu. Lokakuussa Sytkyt on kutsuttu Puolaan. Nukketeatteri Tęcza täyttää 70 vuotta ja järjestää juhlan kunniaksi festivaalin ja näyttelyn. Sytkyt vie festivaalille produktionsa Apinakapina. Sytkyjen aidot aasialaiset nuket puolestaan muodostavat Teatteri Tęczan juhlanäyttelyn rungon.

www.sytkyt.fi


Taike: Taiteilija-apuraha 74 esittävien taiteiden ammattilaiselle

Valtion esittävien taiteiden toimikunta on jakanut vuonna 2017 alkavat näyttämö-, tanssi-, sirkus- sekä performanssi- ja esitystaiteen taiteilija-apurahat.

Toimikunta sai näyttämötaiteen alalta 245 hakemusta, ja apurahan sai 36 teatterin ammattilaista.

Viisivuotisen apurahan saivat ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen, näytelmäkirjailija, dramaturgi Kirsi Porkka sekä näyttelijä, ohjaaja Antti Silvennoinen.

Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen on keskittynyt tuotannossaan nykydraamaan ja toteuttanut sitä monitaiteisin keinoin. Iivanaisen ohjauksia on esitetty muun muassa Prix Europassa, Tampereen Teatterikesässä ja Baltic Circle -festivaalilla. Iivanainen on ollut Teatteri Jurkan taiteellinen johtaja vuodesta 2016 lähtien.

Näytelmäkirjailija Kirsi Porkka käsittelee monissa töissään vallan ja sukupuolen suhteita. Hän on ohjannut teoksia muun muassa Kansallisteatteriin.

Esiintyjä, ohjaaja/koreografi ja kouluttaja Antti Silvennoinen on Wusheng Companyn perustajajäsen. Ryhmä on tehnyt Peking-oopperaa ja sen klassikkotarinoita tunnetuksi Suomessa vuodesta 2011 lähtien.

Tanssitaiteen alalta toimikunta sai 124 hakemusta, ja apurahan sai 16 tanssitaiteilijaa. Viisivuotisen apurahan saivat koreografi-tanssija Eeva Muilu ja tanssitaiteilija Valtteri Raekallio.

Eeva Muilu on kotimaassa ja kansainvälisesti menestynyt koreografi ja tanssitaitelija. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin eurooppalainen koreografiapalkinto Prix du Jardin yhdessä Milja Sarkolan kanssa. Muilu on toiminut muun muassa Zodiak-uuden tanssin keskuksen house-koreografina.

Valtteri Raekallio on alan pioneerina kehittänyt tanssielokuvagenreä ja johtanut Loikka-tanssielokuvafestivaalia sekä tanssia käsittelevää Liikekieli.com sivustoa.

Sirkustaiteen alalta toimikunta 48 hakemusta, ja apurahan sai 7 taiteilijaa. Sirkustaide sai toistamiseen viisivuotisen taiteilija-apurahan, ja se meni sirkustaiteilija Petri Tuomiselle.

Petri Tuominen on yhdessä Rauli Kososen ja Kalle Lehdon kanssa hän nostanut sirkusryhmänsä Race Horse Companyn menestykseen ympäri maailman.  Company on tuonut sirkustaiteen pariin uusia yleisöjä ja ”äijäsirkuksena” esitetyt, henkensä kaupalla tehdyt huimat numerot ovat saaneet erityisesti nuoret miehet seuraamaan heidän esityksiään.

Performanssi- ja esitystaiteen alalta toimikunta sai 15 hakemusta, ja apurahan sai kolme taiteilijaa. Ensimmäistä kertaa alalle myönnetyn kolmivuotisen apurahan sai performanssitaiteilija Leena Kela.

Leena Kela on suomalaisen performanssitaiteen kentän keskeinen toimija ja sen kehittäjä. Oman taiteellisen työn lisäksi hän toimii kuraattorina, pedagogina ja New Performance Turku -festivaalin taiteellisena johtajana.

Nyt myönnetyt apurahat ovat viisi-, kolme-, yksi- tai puolivuotisia. Apurahan suuruus on 1 692 euroa kuukaudessa.

Esittävien taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää muun muassa näyttämötaiteen, tanssitaiteen, sirkustaiteen sekä performanssi- ja esitystaiteen taiteilija-apurahoista. Esitykset valmistellaan eri taiteenalojen jaostoissa.

Näyttämötaiteen apurahat

Tanssitaiteen taiteilija-apurahat

Sirkustaiteen taiteilija-apurahat

Performanssi- ja esitystaiteen taiteilija-apurahat

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mari Karikoski
mari.karikoski(a)taike.fi, puh. 0295 330 706

www.taike.fi


Opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioehdotus vuodelle 2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää hallinnonalalleen 7 miljardin euron määrärahaa vuodelle 2017. Esitys perustuu hallituksen vuosien 2017-2020 julkisen talouden suunnitelmaan. Koulutukseen ja tutkimukseen ei kohdisteta uusia leikkauksia.

Osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeille esitetään vuonna 2017 yhteensä 62 miljoonaa euroa hallitusohjelman mukaisesti. Kärkihankkeilla uudistetaan peruskoulua hyödyntämällä uutta pedagogiikkaa ja uusia oppimisympäristöjä, tukemalla koulujen kehittämistyötä ja vahvistamalla opettajien osaamista. Lisäksi opettajien perus- ja täydennyskoulutus uudistetaan. Siirtymistä työelämään nopeutetaan ja vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta parannetaan. Kärkihankkeena toteutetaan ammatillisen koulutuksen reformi. Tavoitteena on myös vähentää koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrää.

Kulttuurille ja taiteelle esitetään 463 miljoonaa euroa, josta veikkausvoittovarojen osuus 234 miljoonaa euroa. Tavoitteena on turvata taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Kärkihankkeella lisätään lasten ja nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua taiteeseen ja kulttuuriin. Taiteen prosenttiperiaatetta laajennetaan kattamaan taide- ja kulttuuripalveluiden käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vuodelle 2017 esitetään yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

OKM:n talousarvioehdotus vuodelle 2017 (koko tiedote)

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa koskeva budjettiehdotus 2017 (pdf)

www.minedu.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


New Performance Nights -performanssiklubi | 20.8.2016, Turku

Suosittu New Performance Nights -performanssiklubi tarkastelee tulevana lauantaina ihmisen ja eläimen välistä suhdetta

Lauantaina 20.8. järjestettävä New Performance Nights: humANIMAL -performanssiklubi käsittelee ihmisyyttä, eläimellisyyttä ja ei-inhimilisiä toimijoita esitysten, posthumanistisen luennon ja eläimellisen musiikin keinoin. Kotimaisen kirjallisuuden professori Lea Rojola puhuu humanismin kriisistä, lisäksi illan aikana nähdään esitykset Juha Valkeapäältä ja Saara Hannulalta.

New Performance Turun ja TEHDAS Teatterin tuottama performanssi- ja esitystaideklubien sarja tarkastelee ajankohtaista teemaa esitysten, tutkimuksen ja illanvieton avulla. Teeman kautta avautuu erilaisia ikkunoita eri yhteiskunnallisten aiheiden pariin.

Klubijärjestäjien päätapahtuma New Performance Turku Festival järjestetään 5.-9. lokakuuta viidettä kertaa. Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetyt New Performance Nights -klubit tarjoavat mahdollisuuden yleisön kohtaamiseen myös festivaalin ulkopuolella.

NEW PERFORMANCE NIGHTS: humANIMAL

Performanssiklubi
TEHDAS Teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku
Ovet klo 20, ohjelma klo 21 alkaen
Liput 5e, vain ovelta
Lisätiedot: www.newperformance.fi

Ohjelma:

 • Saara Hannula: Elämämme eläimet
 • Juha Valkeapää. From Bark Til Tail
 • Lea Rojola: Terveisiä epämukavalta vyöhykkeeltä (luento)
 • + DJ / VJ Nallebjörn

Lisätiedot:
Anni Välimäki
producer(a)newperformance.fi
+358 400 510 730
http://newperformance.fi/


Nuoria vieraita Universumissa | 25.8.2016, Helsinki

Universumin Taiteiden yö 25.8.2016 tarjoaa näyttämönsä nuorille, aloitteleville, vielä paikkaansa hakeville esittävän taiteen tekijöille. Voit katsoa yhden esityksen tai jäädä nauttimaan koko illasta. Paikalla myös baari&kahvila. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 2012.

Vapaa pääsy!

Ohjelma: http://universum.fi/taiteiden-yo-universumissa/


Seminaari: Queer-näkökulmia kulttuuriin ja taiteeseen | 25.8.2016, Turku

Queer-näkökulmia kulttuuriin ja taiteeseen – kaikille avoin seminaari 25.8. Turussa

Turku Priden ohjelmistoon sisältyy torstaina 25.8. järjestettävä seminaari ja paneelikeskustelu Queerit kulttuurit. Seminaarin puhujat ravistelevat perinteisiä käsityksiä kulttuurituotosten ja taiteiden aiheista sekä tekevät avartavia huomioita normeista poikkeavien näkökulmien tuomista mahdollisuuksista. Seminaarissa pohditaan, millä eri tavoilla queer, sukupuoli ja seksuaalisuus näyttäytyvät taiteessa ja kulttuurissa ja tarkastellaan aikamme käsityksiä identiteetistä ja suvaitsevuudesta.

Tapahtuma järjestetään kello 12:00–15:15 Turun AMK:n Taideakatemian Kuvateatterissa osoitteessa Linnankatu 54. Tilaisuuteen on kaikille vapaa pääsy.

Tilaisuus alkaa yksittäisillä puheenvuoroilla ja esityksillä, jotka käsittelevät erilaisia kulttuuriharrastuksia ja -tuotoksia aina teatteritoiminnasta roller derbyyn. Kokemuksistaan kertovat Kenneth Siren, Risto Hartikainen, Tom Linkinen, Salla Peltonen sekä Sade Kondelin. Puheenvuorojen jälkeen myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

”Dirty River Roller Grrrls” roller derby -joukkueen järjestämän kahvituksen jälkeen kuullaan paneelikeskustelu aiheesta ”Queer, kulttuuri ja hyvinvointi?”. Panelisteina toimivat Marjukka Irni (yhteisötaiteilija), Rita Paqvalen (toiminnanjohtaja, Kulttuuria kaikille -palvelu) sekä Kai Lehikoinen (tutkija, ArtsEqual-hanke, Taideyliopisto).

Tapahtuman jälkeen on mahdollisuus osallistua Marjukka Irnin Kaikki sateenkaaren värit näkyväksi! -näyttelyn avajaisiin kello 15:30 alkaen.

Queerit kulttuurit -tapahtuma Facebookissa

Lisätietoja antaa Anu Laukkanen: anu.laukkanen(a)utu.fi, puh. +358 50 469 8224.

Järjestäjät

Suomen Queer-tutkimuksen Seura, ArtsEqual, Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine sekä Turun ammattikorkeakoulu

https://turkupride.fi


Työ 4.0 – Tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus | 9.9.2016, Helsinki

Todellisuuden tutkimuskeskus esittää:
TYÖ 4.0 – TULEVAISUUDEN TYÖN LANSEERAUSTILAISUUS
Astoria-salissa perjantaina 9. syyskuuta 2016 klo 18
Iso Roobertinkatu 14, 00120 Helsinki

Kuohuviinitarjoilu.
Sukupuuttoon kuolevan työn näyttely.
Tulevaisuuden työn paljastaminen.
Manifesti.


Hei ihana,

Sinä et ehkä muista minua, mutta me olemme tavanneet. Oletko miettinyt, mitä työ on jälkiteollisen ja digitalisoituvan aikakauden jälkeen? Tässä videokutsu ainutkertaiseen ja vain yhtenä iltana järjestettävään tilaisuuteen:
www.youtube.com/watch?v=KwtR5a6MFTc

Ei huolta, tilaisuus on rento. Ei pukukoodia. Ovet Astoria-salissa aukeavat klo 17, tilaisuus alkaa klo 18 ja se päättyy viimeistään klo 20. Sinun ei tarvitse osallistua mihinkään, kunhan katselet ja nautit. Tarjotun kuohuviinilasillisen lisäksi baari on auki koko tilaisuuden ajan.

LIPUT: holvi.com/shop/todellisuus/
Köyhät 10 ¤ / rikkaat 20 ¤ / ökyrikkaat 50 ¤

Toivon, että juuri sinä pääset paikalle!

Lämpimin terveisin,
Panda

p.s. Jos video ei jostain syystä aukea, lyhyesti: Minä olen uuden työn ruumiillistuma, työelämän konsultti, töissä 24/7, vaikka minä en tee mitään, mitä monet edes pitävät työnä. Olen kymmenen vuotta kouluttanut Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteilijoita ja opettanut heille kaikki nykytyöläisen perustaidot, kuten esimerkiksi sen, kuinka olla kiinnostunut kaikesta välittämättä mistään ja miten sisällöntuotannosta siirrytään haluttavan identiteetin tuottamiseen ja niin edelleen, ja nyt taiteilijat ovat valmiita esittelemään kymmenvuotisen tutkimuksen tulokset.

p.p.s. Todellisuuden tutkimuskeskus on vuonna 2001 perustettu teatteri- ja esitystaiteilijoiden kollektiivi, joka on esityksellisin keinoin tutkinut mm. työelämän murrosta vuodesta 2006 lähtien. Vuosien 2016-2017 aikana esitetään työtä koskevan tutkimuksen loppupäätelmät. www.todellisuus.fi/tyo#new-page-3

p.p.p.s. Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Annu Kemppainen, Toiminnanjohtaja, Todellisuuden tutkimuskeskus, s-posti: annu(a)todellisuus.fi, puh: 0400 641 989

www.todellisuus.fi


Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi: Saavutettavuus 3.0 | 2.-4.11.2016, Helsinki

Tule mukaan keskustelemaan siitä, kuinka uudet luovat teknologiat voivat edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä yhdenvertaisuutta!

Foorumi on kolmipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään 2.-4.11.2016 Helsingissä. Keskiviikkona 2.11.2016 järjestetään ennakkotyöpajoja eri puolilla pääkaupunkiseutua. Torstaina 3.11. kokoonnutaan seminaaripäivään Mediakeskus Lumeen, ja perjantaina 4.11. päästään tutustumiskäynneille eri organisaatioihin ja paikkoihin.

Foorumin koko ohjelma

Foorumi on tarkoitettu taide- ja kulttuurialan toimijoille, teknologian ja saavutettavuuden asiantuntijoille sekä kulttuurin käyttäjille ja muille kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu työpajoihin ja seminaaripäivään viimeistään 14.10.2016 verkkolomakkeella

Seminaaripäivän 3.11. osallistumismaksu on 31.8. asti 20 e, sen jälkeen 40 e. Opiskelijat ja työttömät 10 e. Osallistumismaksu sisältää kevyen lounaan ja kahvin 3.11. Henkilökohtaisista avustajista ei peritä maksua, mutta kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, jos otat mukaan avustajan. Työpajoihin ja tutustumiskäynteihin osallistuminen 2. ja 4.11. on maksutonta kaikille.

Foorumin pääkielinä ovat suomi ja englanti, mutta myös ruotsin kielellä pääsee keskustelemaan. Seminaaripäivässä 3.11. on tulkkaus suomen ja englannin välillä, sekä viittomakielen tulkkaus, kirjoitustulkkaus ja kuvailutulkkaus.

Foorumista pyritään tekemään mahdollisimman saavutettava. Lisätietoja foorumin saavutettavuudesta

Foorumin järjestää Kulttuuria kaikille -palvelu yhteistyössä Evantian, Aalto-yliopiston (Media Factory), Helsingin Seniorisäätiön, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n, SAMS:in (Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf), Suomen elokuvasäätiön, Tanssin talo ry:n, Tiedekeskus Heurekan ja lukuisten muiden organisaatioiden kanssa. Foorumia rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä William Thurings stiftelse.

#CFAforum16

www.kulttuuriakaikille.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


SKR: Työskentelyapurahat taiteilijaresidensseihin | hakuaika 18.8.-16.9.2016

Suomen Kulttuurirahaston residenssitoiminta on uudistunut. Kuvataiteilijoiden haettavana on nyt residenssijaksoja Aasiassa, tanssijoiden ja muiden näyttämötaiteen tekijöiden uusi residenssikohde on Portugalissa.

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja työskentelyyn taiteilijaresidensseissä. Työskentelyapurahoja voi hakea 18.8.-16.9.2016 verkkopalvelussa. Hakukohteita on neljä: Hôtel Chevillon Ranskassa, SeMA Nanji Soulissa Etelä-Koreassa, Tokyo Wondersite Japanissa sekä O Espaço do Tempo Portugalissa. Työskentelyapurahan määrä on 2000 euroa kuukaudessa tai Portugaliin 500 euroa viikossa.

O Espaço do Tempo -residenssin myötä Suomen Kulttuurirahasto tarjoaa nyt myös tanssitaiteilijoille mahdollisuuden residenssityöskentelyyn. Kulttuurirahasto lähettää Portugaliin yksittäisiä tanssijoita ja muiden näyttämötaiteiden edustajia tai korkeintaan viiden hengen työryhmiä 2-4 viikon työskentelyjaksoiksi. Vuonna 2017 ryhmiä lähetetään korkeintaan neljä.

Kuvataiteilijat voivat nyt hakea työskentelemään Etelä-Koreaan tai Japaniin residensseihin. SeMA  Nanjiin Souliin että Tokyo Wondersiteen Tokiossa myönnetään molempiin yksi kolmen kuukauden työskentelyapuraha. Kuvataiteilijoille on lisäksi tarjolla myös neljä kolmen kuukauden apurahaa Hôtel Chevilloniin Ranskaan.

Hôtel Chevilloniin voivat hakea myös kirjailijat ja kääntäjät, joille on jaossa kaksi kolmen kuukauden työskentelyapurahaa.

Tarkempaa tietoa residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista sekä hakemisessa osoitteessa www.skr.fi/taiteilijaresidenssit

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Blaue Fraun avoin esiintyjähaku | haku 31.8.2016 mennessä

Blaue Frau etsii neljää naisnäyttelijää vuonna 2018 käynnistyvään projektiin. Haku elokuun 2016 aikana.

Tarkemmat tiedot verkkosivuilta ja Facebookista.

www.blauefrau.com


Haku taiteilijaresidenssiin Saamenmaalla Inarissa | haku 15.9.2016 mennessä

Hae taiteilijaresidenssiin Saamenmaalle!

Inarin kunnassa sijaitsevassa residenssissä on haettavana yksi 2 viikon residenssijakso joulukuussa 2016.

Vanhan maalaistalon yläkerta odottaa taiteilijaa, joka kaipaa rauhaa, tilaa ja hiljaisuutta taiteelliseen työhönsä. Oman huoneen lisäksi käytössä ovat yhteistilat: keittiö, tupa, pesutilat ja sähkösauna sekä rantasauna. Residenssi toimii myös yksityisasuntona.

Asuminen residenssissä maksaa 100 ¤ kahden viikon jaksolta. Taiteilija vastaa itse matkakustannuksistaan ja ruokakuluistaan sekä vakuutuksistaan.

Residenssi sijaitsee n. 15 kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä, jossa sijaitsevat lähimmät palvelut. Lähistöllä on runsaasti luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä: Otsamotunturi, Inarin saamelaismuseo Siida, saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Lemmenjoen kansallispuisto, Muotkatunturin erämaa, Muddusjärvi ja Inarinjärvi.

Residenssi toimii vahvasti monikulttuurisessa ympäristössä Saamelaisalueella ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen kulttuuriin vailla turistikliseitä. Paikallisuus tarkoittaa myös, että residenssillä on tiettyjä erityispiirteitä, jotka hakijan täytyy ottaa huomioon. Residenssi sijaitsee kaukana palveluista ja kyydeistä täytyy sopia etukäteen. Lähinaapureita ei ole. Joulukuussa saattaa olla todella kylmä, ja valoisa aika on kaamoksessa lyhyt. Muutenkin luonto asettaa pohjoisessa rajoja, joita on hyvä kunnioittaa.

Residenssi soveltuu parhaiten taiteilijalle, joka ei tarvitse suurta työskentelytilaa kuten salia. Noin 6 kilometrin päässä sijaitsee joustolattiainen suuri sali, jonka käyttö on maksullista.

Hakeminen

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi otsikolla ”Saamenmaan residenssi” 15.9.2016 mennessä osoitteeseen ahola.auri@gmail.com. Liitä hakemukseesi CV, lyhyt työsuunnitelma residenssijaksolle, toivomasi ajankohta välillä 1.-31.12. ja perustelut, miksi haluaisit tulla Saamenmaalle residenssiin.

Valitulle taiteilijalle ilmoitetaan valinnasta lokakuun alussa.

Lisätietoja antaa Auri Ahola p. 040-5652743, tai sähköpostitse: ahola.auri(a)gmail.com


Villa Karon taiteilijaresidenssi 2017 | haku 15.9.2016 mennessä

Villa Karo – suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Haku residenssiin on alkanut! Kevään 2017 stipendien hakuaika päättyy 15.9.2016. Tutustu Villa Karoon, Grand-Popoon ja residenssin hakuohjeisiin osoitteessa www.villakaro.org.


Call for residencies: Villa Ruffieux, Switzerland | deadline 31 Aug 2016

The residence is open to all professional artists working in the field of visual arts, music, literature, theatre or cinema, with no distinction made on the basis of age or nationality. Researchers and scientists are also welcome.

Each stay should last around 1 to 4 months.

The residence will provide each resident with free use of 1 room and 1 workshop or office.

It will also cover the cost of the travel to and from the residence.

Each resident will be provided with a monthly subsidy of CHF 1,500.

An additional contribution may be made on occasion to cover any materials required, depending on the project.

Residents are required to take out liability insurance as well as medical and accident insurance.

Residents must undertake a specific project during their stay with the aim of making this accessible to the public in the form of an exhibition, concert, performance, workshop or conference etc. The description of the project and its challenges forms part of the application process and will play a key role in the jury’s decision.

Deadline: 31 August

Find all details online

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suomen Harrastajateatteriliiton kursseja, syksy 2016

Syksy ja arki saapuu. Suomen Harrastajateatteriliiton koulutustarjontaa päivitetään jatkuvasti. Tarjolla on koulutuskalenterista kaikille avoimia koulutuksia sekä tilauskursseja. Koulutuksia toteutetaan pyynnöstä suurille ja pienille ryhmille tarpeen mukaan. Kouluttaja etsitään lähialueelta jotta koulutuskustankset pysyvät kohtuullisina.

Tervetuloa hakemaan uusia työkaluja tai virkistämään vanhoja taitoja erilaisten laadukkaiden koulutustemme parista. Koulutuskalenteritarjonnasta löytyy esimerkiksi tällä hetkellä seuraavat koulutukset. Muistathan ilmoittautua määräaikaan mennessä.

Ajantasaisen koulutustarjonnan löydät osoitteesta www.shtl.fi/koulutus

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: mari.saarinen(a)shtl.fi / 050-4682138

www.shtl.fi

TYÖPAIKKOJA

Ohjaaja – Mustikkamaan kesäteatteri, kesä 2017 | haku 21.9.2016 mennessä

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka toimii uuden teatterin näyttämönä ja yhteiskunnallisesti suuntaa näyttävänä teatteriyhteisönä. Ylioppilasteatteri tuottaa vuosittain neljä-viisi produktiota studionäyttämöllään Helsingin keskustassa, sekä yhden produktion Mustikkamaan kesäteatterilla; laajasti tunnetulla näyttämöllä, joka mahdollistaa monipuolisen esitystaiteen toteuttamisen.

Haemme nyt ohjaajaa Mustikkamaan kesäteatteriin ensi kesäksi. Ohjaajan tehtäviin kuuluu Mustikkamaan esityksen valmistaminen ja valvominen. Lisäksi ohjaaja osallistuu kokouksiin teatterin hallituksen ja jäsenistön kanssa. Työ alkaa sopimuksen mukaan huhtikuussa 2017 ja kestää elokuun puoliväliin.

Lähetä ohjaussuunnitelmasi, vapaamuotoinen hakemuksesi, ansioluettelosi sekä palkkatoiveesi osoitteeseen hakemukset(a)ylioppilasteatteri.fi 21.9.2016 mennessä. Voit lähettää hakemuksen myös postitse osoitteeseen Mannerheimintie 3 B, 00100 Helsinki.

Kutsumme osan hakijoista työhaastatteluun. Työhaastattelun ensimmäinen vaihe on tiistaina 4.10. ja lopullinen valintatilaisuus järjestetään maanantaina 10.10.

Lisätietoja voit kysellä sähköpostitse: teatterisihteeri(a)ylioppilasteatteri.fi  

Tai puhelimitse näinä aikoina: tiistaina 23.8. klo 12-15, maanantaina 29.8. klo 15-17 ja maanantaina 19.9. klo 12-15. 

www.ylioppilasteatteri.fi

twitter.com/tinfotweets