20.08.2015

TINFO-tiedote 27 / 20.8.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

30 oopperaa pöytälaatikossa – trampoliinit, systeemitarkennukset ja metsän kantarellit

Genrerajoista ei ole tietoa uuden musiikin ja esittävän taiteen erilaisissa komboissa ja kiihkeässä liikehdinnässä. Helsingin Juhlaviikkojen järjestämä Uuden esittävän taiteen symposium tuli tarpeeseen, ja ajankohta oli liki täydellinen. Antti Auvisen nykyoopperan Autuus (libretto Harry Salmenniemi, ohjaus Teemu Mäki) kantaesitys ja sen ylirajaisuus oli vielä kuultavissa ja koettavissa. Autuus oli tajunnanräjäytys, ei pelkästään soivana kudoksena vaan esitystapahtumana, ja libretto oli pakko saada, jotta sitä voi maistella. Lotta Wennäkosken Wunderbar (teksti Riikka Pulkkinen, libretto ja ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen) odottaa ensi viikolla. Ja sitten vielä Juha T. Koskisen Lusia Rusintytär ja Riikka Talvitien Aino.

 ”Me voisimme olla esittävän taiteen kehityksen eurooppalaista eturintamaa, jos kohdistaisimme resurssimme oikein.” Erik Söderblomin mukaan uusi syntymässä oleva ei löydä kotiaan tiukkojen genrerajojen sisältä. Jokaisella on oma trampoliininsa yhteisen isomman sijaan. Söderblomin huoli on konkreettinen: 30 nykyoopperaa odottaa kotia. Ratkaisuksi Söderblom hahmotteli perustettavaa Uuden esittävän taiteen säätiötä.

”Yritämme systeemiä tarkentamalla ratkaista ongelmaa, miten saada kantarellit metsästä.” Näin totesi kapellimestari Jan Söderblom. Hän peräänkuulutti enemmän tilaa oivaltamiselle, vapaudelle, kokeilevalle ja vaaralliselle tekemiselle. Suomesta päästään ulos taiteella. Mutta liian helposti meillä on ollaan hetimiten tuotantotaloudessa, rakenteissa.

Täydellisestä kentän ulkopuolisesta oli kiintoisaa kuunnella arvokeskustelua ”puhtaista kvinteistä” (Anu Komsi) ja siitä musiikkiteatterista, joka käsitteenä sietää paljon muutakin kuin puhdasta absoluuttista suoritusta (Markus Fagerudd). 

Hyvä havainto: seminaarista puuttuivat visuaalisen alan taiteilijat, performance designerit.

Takaisin 90-luvulle. Muistan, miten innoissani olin Korvan tarinasta yli kaksikymmentä vuotta sitten.  

LUST ja autonominen näyttelijä

Suomenruotsalaisen teatterikentän aivoriihi ja ajatushautomo LUST on hieno esimerkki siitä, miten ohjat otetaan omiin käsiin. LUST haluaa olla se yhteinen trampoliini. Se on yksi konkreettinen teko, jotta taiteen kantarellit saadaan metsästä. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun turvakohdusta maailmaan astuva näyttelijä saa tukea LUSTin kasvualustasta. LUSTilla on hienoa tahtoa. Sen lähtökohta on kyseenalaistamisessa, ylirajaisissa kokeiluissa, normatiivisten ja hierarkkisten rakenteiden purkamisessa. LUSTissa käynnistyy nyt autonomisen näyttelijän työpajasarja osana kolmivuotista kehittämishanketta.

Keski-Suomessa ei karsasteta kulttuurikasvatusta

Keskisuomalaisessa (17.8.2015) oli iloinen uutinen Keski-Suomen koulujen opetussuunnitelmista. Keski-Suomi päihittää muut maakunnat kuntien kulttuuriopetussuunnitelmien määrässä. ”Kulttuuriopetussuunnitelmat ovat tärkeitä, sillä ne antavat välineitä kaikkien lasten tasa-arvoiseen ja monipuoliseen kulttuurikasvatukseen.”  Niin se on.

Ulos ja sisään

Savon Sanomissa (15.8.2015) Varkauden Teatterin uusi johtaja Kari Suhonen toteaa, ettei teatteri hänelle tarkoita vain sitä, mitä tapahtuu seinien sisällä. Lahden kaupunginteatterissa saa piakkoin ensi-iltansa Avolava-yhteisöteatterihankkeen poikima Sankari. Jonni Panzarin käsikirjoitus pohjautuu lahtelaisten nuorten miesten ajatuksiin armeijasta, väkivallasta ja miehenä olemisesta.

Stagella nähty ruotsalaisen Backa Teaterin Acts of Goodness esitti eurooppalaisille nuorille kysymyksen, millaisia hyviä tekoja he olivat tehneet. Haastattelujen pohjalta Mattias Andersson ja Ulla Kassius ovat rakentaneet esityksen, joka ottaa tarkastelun kohteeksi sen, mikä ei yleensä ”kelpaa” teatteriin. Hyvyyttä ei teatterissa liiemmin ole problematisoitu, pahuutta sitäkin enemmän. Tästä odottamattomasta kulmasta ja dokumenttimateriaalin tarinoista rakentuu monimielinen, itsereflektioon kutsuva esitys monikulttuurisesta nyky-Euroopasta. Esitys jää terveellä tavalla vaivaamaan. Tulee sisäinen pakko harjoittaa itsetutkiskelua ja katsoa itseään peilistä, niin kuin esityksen näyttämöratkaisussakin. 

Missä kaikkialla live-esiintyjiä ja esityksiä?

Esittävää taidetta eri muodoissaan tehdään yhä enemmän julkista tukea nauttivien instituutioiden, ryhmämuotoisten teattereiden, teatterikollektiivien, tuotantoryhmien ulkopuolella yksityisissä teattereissa ja yksityisin teatteriyrittäjävoimin. Ajattelen nyt sitä laajaa kirjoa sellaisia yksityisiä esitys- ja esiintymisalustoja kuin Aleksanterin teatteri, Musiikkiteatteri Palatsi, Teatteri Rio, Uusi Iloinen Teatteri, Teatteri STATE, Klubiteatteri (Virgin Oil Co.), Apollo Live Club ja ajattelen sellaisia palvelutuotantoja kuin Naurunpaikka tai Magnumlive, Turpatalli Oy, W & T Comedy… Listani on kaukana täydellisestä. Ei Teatteritilastoissa ole yhä kasvavaa osaa tällaista esitystuotantoa ja niiden katsojia. Mietin kuhisevaa stand up -skeneä, viihdeimprovisaatiota. Comedy Festivalia ja stand up -festivaalia pukkaa. Kaupallisella tarkoitan siis Iso-Britannian malliin teatteria, joka ei saa julkista tukea ja joka on yrittäjämäistä toimintaa. On pakko päivittää omaa päätään. Muutos on täällä jo.

Harrastajateatteritilastot

Syyskuussa valmistuvat Työväen Näyttämöiden Liiton ja Finlands Svenska Ungdomsförbundin jäsenteattereiden tilastot. Lisäksi olemme juuri suunnanneet noin 700 harrastajateatterille kyselyn koskien harrastajien identiteettiä ja harrastamisen merkitystä. Tällainen kysely koetaan ilmiselvästi tärkeäksi kentällä. Ilahduttavaa! 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA

TINFO e-Nytt ilmestyy 1.9.2015 | aineistopäivä 28.8.

Syyskauden ensimmäinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 1.9. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 28.8.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha
www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant


Teatteritilastot 2014 nyt myynnissä TINFO-verkkokaupassa

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) laatimissa Teatteritilastoissa suomalainen teatteri on purettuina luvuiksi. Tilastomateriaali on kaikkien käytössä: www.tinfo.fi/teatteritilastot. Teatteritilastot voi tilata myös kirjana 40 euron kappalehintaan, yli 10 kappaleen tilauksissa yhden kirjan hinta on 30 euroa. Tilaa Teatteritilastot 2014 verkkokaupastamme.

Teatteritilastot 2014, sisältö:

ESIPUHE (johtaja Hanna Helavuori, TINFO)
TILASTOKATSAUS (Hanna Helavuori)
ENGLISH SUMMARY (Hanna Helavuori)

VALTIONOSUUDET, AVUSTUKSET JA MÄÄRÄRAHAT 

VOS-TEATTEREIDEN, SUOMEN KANSALLISTEATTERN JA KANSALLISOOPPERAN TILASTOT 2014
•Taloustilastot
•Henkilöstötilastot
•Palkkatilastot
•Esityskerta- ja katsojatilastot
•Ohjelmistotilastot

RAHOITUSLAIN ULKOPUOLELLA OLEVIEN AMMATTITEATTEREIDEN JA -RYHMIEN TILASTOT 2014

TANSSIN KATSOJATILASTOT 2014

SIRKUKSEN KATSOJATILASTOT 2014

Verkkokauppaan

 

UUTISIA

Hilkka-Liisa Iivanainen Teatteri Jurkan uudeksi taiteelliseksi johtajaksi

Teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen aloittaa Teatteri Jurkan uutena taiteellisena johtajana 1.1.2016.

Iivanaisen viimeisimpiä ohjaustöitä ovat laajalti kiitetty Suomen kantaesitys Elfriede Jelinekin Rechnitz (Tuhon enkeli) -näytelmästä sekä Helsingin Juhlaviikoilla kantaesityksensä elokuun lopulla saava pienoisooppera Wunderbar! Iivanaisen ohjauksia on ollut esillä kotimaisten teatterien ja konserttisalien lisäksi lisäksi myös Prix Europassa sekä Drama Fest Mexicossa.

Iivanaisen ohjaukset ovat pääsääntöisesti nykydraamojen kantaesityksiä tai monitaiteisia näyttämöteoksia. Näitä aineksia tullaan näkemään myös Teatteri Jurkan ohjelmistossa syksystä 2016 alkaen, kun Iivanaisen kädenjälki alkaa näkyä teatterin ohjelmistossa.

– Teatteri Jurkan myötä minua kiinnostaa erityisesti nykyihmisen kuvaaminen. Menen myös niin paljon kuin mahdollista kantaesitys edellä, Iivanainen kertoo.

Jurkan intiimi ja hyvin paljastava huoneteatteritila on Iivanaisen mukaan mahdollisuuksia täynnä.

– Siinä ollaan suurennuslasin alla, iholla. Ei voi mennä lavasteiden taakse piiloon, täytyy olla sanottavaa tai kysyttävää. Tila antaa myös mahdollisuuden henkilökohtaisuuteen ja rohkeisiin päänavauksiin.

Pienen teatterin ketteryys luo Teatteri Jurkan ohjelmistoon myös pop up -tyylisiä mahdollisuuksia.

– Pienessä teatterissa syke on nopeampi. Voimme tarttua tarjouksiin nopeammin ja toimia hyvin erilaisten taiteilijoiden ja sidosryhmien kanssa. Seinät eivät ole niin isot, että niitä tarvitsisi kovin paljon kannatella. Se luo paljon potentiaalia, Iivanainen sanoo.

Nykydraaman lisäksi Iivanainen haluaa tulevaisuudessa vahvistaa Jurkan kokeilunhaluista luonnetta. Esimerkiksi viime keväänä toteutettu radio-ohjelman, tanssiesityksen ja teatterin muotoja yhdistänyt Taideakatemia edustaa sellaista rohkeaa ideointia. Iivanainen näkee Teatteri Jurkassa mahdollisuuksia myös kansallista ja kansainvälistä kenttää vahvistavana residenssityyppisenä hautomona.

Iivanainen (s. 1980) on opiskellut teatteri- ja esitystaidetta Chicagossa (BFA in Theater / Performance) ja valmistunut Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2010.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Satu Tujunen puh. 040 717 44 11
satu.tujunen(a)jurkka.fi

www.jurkka.fi


Joensuun kaupunginteatterin johtajaksi haki 24 henkilöä

Joensuun kaupunginteatterin teatterijohtajaksi hakevien nimet julkistettiin perjantaina 14.8. Johtajaksi hakivat:

Autti Hannele, Joensuu
Enbuska Tomi, Helsinki
Hammarberg Johanna, Vantaa
Katajavuori Rauli, Joensuu
Kinnaslampi Kari, Helsinki
Kiuru Katja, Helsinki
Laamanen Mari, Joensuu
Leinonen Perttu, Helsinki
Luhtaniemi Tiina, Jyväskylä
Luukkainen Esa, Tohmajärvi
Merisalo Marja, Espoo
Mäkinen Päivi, Vantaa
Nissinen Mika, Outokumpu
Rantinoja Eeva, Helsinki
Räty Pekka, Eno
Saarinen Tuija, Lempäälä
Saarman Jari, Hollola
Salenius Tero, Helsinki
Sarkkinen Tero, Joensuu
Varilo Iiristiina, Tampere
Vilenius Minna, Oulainen
Virkkunen Ville, Espoo
Väisänen Tuula, Sinettä
Yliperttula Akira, Winchester, UK

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n hallituksen kokous, jossa johtajavalintaa käsitellään, pidetään 26.8.2015. Sen jälkeen haastateltaviin otetaan yhteyttä.

Lisätietoja Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen, phhartikainen(a)hotmail.com, 050 572 0429 ja varapuheenjohtaja Päivi Ikonen, paivi.ikonen(a)jns.fi, 040 099 5519 sekä teatterin talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, leena.kinanen(a)jns.fi, 050 401 5211

kaupunginteatteri.jns.fi


Temen uusi hallitus valittu

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton uusi puheenjohtaja on valosuunnittelija, lavastaja Kalle Ropponen. Hänet valittiin 26.4. Temen liittokokouksessa. Varapuheenjohtajiksi valittiin äänisuunnittelija Salla Hämäläinen ja näyttämömies Pasi Kuronen. Muut hallituksen jäsenet ovat:

Anna-Maria Klintrup, Iiristiina Varilo (STOD)
Anna Sinkkonen, Minna Kauhanen (LP)
Katja Niemi, Maria Lappalainen (SET)
Sisko Jaako, Matti Heikkilä (TAM)
Outi Kallinen, Petri Saunio (STST)
Raisa Kilpeläinen, Mia Erlin (SVÄV)
Karin Koskinen (EKH)

Uudeksi toiminnanjohtajaksi keväällä valittu Karola Baran aloitti Temessä 3.8.2015.

www.teme.fi


STEFI: Ministeriöiden esitykset kulttuuribudjetiksi 2016 ristiriitaisia

Tommi Saarikivi tarkastelee ministeriöiden kulttuuribudjettiehdotuksia Suomen Teatterit ry:n tiedotteessa.

"Opetus- ja kulttuuriministeriö ja valtionvarainministeriö ovat julkistaneet esityksensä valtion vuoden 2016 talousarviota varten. Esitykset poikkeavat viime vuosien aikana totuttua enemmän toisistaan. Ministeriön esitysten pohjalta käydään budjettiriiheen, jonka tuloksena saadaan Eduskunnan käsittelyyn talousarvioesitys vuodelle 2016. Tänä syksynä on ennustettu, että vaikeiden keskustelujen jälkeen esitys julkistetaan vasta syyskuun lopussa."

Lue koko tiedote.

www.suomenteatterit.fi


Näyttelijäliitto: Kunnallisen teatterityöehtosopimuksen jatkosta sovittu

Näyttelijäliitto on sopinut Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa teatterityöehtosopimuksen jatkosta. Työehtosopimus voimassa 31.1.2017 asti.

Yleiskorotus 1.2.2016 lukien

16 euroa, jos tehtäväkohtainen palkka alle 2500 euroa
0,64%, jos tehtäväkohtainen palkka vähintään 2500 euroa
henkilökohtaiset lisät ja rasitelisät nousevat 0,64%

vierailusopimuksen palkat mukaiset vähimmäispalkat ja henkilökohtaiset palkat nousevat 0,64%

Vastaavat valtakunnallisen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset työehtosopimusneuvottelut käydään Suomen Teattereiden ja Ylen kanssa elokuun aikana.

www.nayttelijaliitto.fi


Suomen Kulttuurirahaston julkaisu: Miten taidetta Suomessa rahoitetaan?

Suomen Kulttuurirahasto on julkaissut katsauksen Rahan kosketus – Miten taidetta Suomessa rahoitetaan?, jossa kuvataan taiteen rahoituksen nykytilaa Suomessa, erityisesti julkista rahoitusta. Samalla pohditaan taiteen rahoituksen eri vaihtoehtoja tulevaisuudessa sekä yksityisen rahoituksen roolia osana kokonaisuutta. Selvityksellä Kulttuurirahasto haluaa kannustaa konkreettista keskustelua taiderahoituksen suunnista ja päämääristä.

Rahan kosketus - Miten taidetta Suomessa rahoitetaan? (PDF)

Lisätiedot:
Yliasiamies Antti Arjava, puh. 050 385 7600, antti.arjava(a)skr.fi
Erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio, 040 536 6580, veli-markus.tapio(a)skr.fi

www.skr.fi


Yhteistyötä teatterista –hanke käynnistyi Ylä-Savon kunnissa

Ylä-Savon kunnissa käynnistyi elokuussa Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoittama Yhteistyötä teatterista –hanke. Hankkeessa mukana olevat kunnat ovat Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Hanke kestää seitsemän kuukautta.

Hankkeen tarkoituksena on auttaa Ylä-Savon alueen teattereita tuotteistamaan kulttuuripalveluja ja kehittämään asiakaslähtöisiä palveluja. Tavoitteena on myös kehittää teattereiden sisäistä yhteistyötä sekä yhteistyötä muiden alojen kanssa. Yhteistyötä teatterista –hankkeessa järjestetään muun muassa koulutuksia ja teatteritreffejä. Hanke jatkaa Työtä teatterista –hankkeessa aloitettua yhteistyöverkoston kehittämistä. Hankkeen kohderyhmänä ovat alueella toimivat teatterit, edunsaajina ovat erityisesti kuntakeskusten ulkopuolella asuvat ja nuoret kuntalaiset.

Hankkeen kautta teattereille on muun muassa tarjolla ilmaista neuvontaa rahoitushakuun, tuotteistamiseen ja palvelujen tarjoamiseen liittyvissä asioissa. Tietoa löytyy jo nyt Iisalmen kulttuuritoimen Internet-sivuilta. Koska kyseessä on vain seitsemän kuukauden mittainen hanke, kaikkien hankkeesta kiinnostuneiden, Ylä-Savon alueella toimivien teattereiden kannattaa ottaa yhteyttä hankkeen työntekijään mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
Salla-Mari Koistinen
projektityöntekijä
Yhteistyötä teatterista –hanke
salla-mari.koistinen(a)iisalmi.fi
puh. 040 631 0059

Sanna Marin-Kainulainen
kulttuuritoimenjohtaja
Iisalmen kaupunki
sanna.marin-kainulainen(a)iisalmi.fi
puh. 040 588 9074

www.iisalmi.fi/kulttuuritoimi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Nuoria vieraita Universumissa –ilmaistapahtuma 20.8.2015, Helsinki

Taiteiden yönä teatteritalo Universum järjestää jo perinteeksi muodostuneen ilmaistapahtumansa Nuoria vieraita Universumissa.

Universum tarjoaa näyttämönsä nuorille, aloitteleville, vielä jalansijaa hakeville esittävän taiteen taiteilijoille. Illan aikana koetaan mm. draamaa ja laulua. Voit katsoa yhden esityksen tai jäädä nauttimaan koko illasta. Maksuton sisäänpääsy.

Lue koko ohjelma.

www.universum.fi


Teatterisota 21.-22.8.2015, Rovaniemi

Teatterisota on kaksipäiväinen tapahtuma Rovaniemen keskustassa. Sotaan on haastettu Rovaniemen kaikki teatterit, joista jokainen kokoaa noin kolmihenkisen edustusjoukkueen taistelemaan teatterinsa kunnian puolesta.

Leikkimielisen kilpailuhenkisen tapahtuman taustalla ovat teattereiden työntekijät ja aktiivit. "Perinne sai alkunsa kesällä 2012, kun Lentävän Poron Teatteri ja Konttisen kesäteatteri halusivat tehdä yhdessä kesäisen teatteritapahtuman. Lentävällä Porolla oli tuolloin ensimmäinen vuosi menossa ja oli todella suuri ilo huomata miten innokkaasti kaikki teatterintekijät lähtivät tähän mukaan." Lentävän Poron Teatterin taiteellinen johtaja Jussi Olavi Jokinen sanoo. "Yhteishenki on asia, jota Rovaniemen teatterielämässä rakastan. Ja Teatterisota on todistanut, että täällä todellakin osataan pitää hauskaa yhdessä tekijöiden ja yleisön kanssa."

Tapahtuman tavoitteena onkin herättää keskustelua kulttuurintekijöiden yhteistyöstä, mutta ennen kaikkea pitää yhdessä tekijöiden ja yleisön kanssa hauskaa teatterissa.

Liput teatteritapahtumaan maksavat 15 euroa / ilta ja kaksipäiväisen sotilaspassin voi lunastaa 20 euron hintaan. Tapahtuman tuotot käytetään rovaniemeläisen teatterimaailman hyvinvoinnin edistämiseen.

Lisätiedot

Jussi Olavi Jokinen
Lentävän Poron Teatteri
p. 0408237747
jussi(a)lentavaporo.fi

www.lentavaporo.fi/teatterisota


Tehdasfestivaali Manifesti 4.-20.9.2015, Turku

Tehdasfestivaali Manifesti on Manillan 1860-luvulta peräisin olevassa tehdaskiinteistöissä vuodesta 1994 lähtien järjestetty poikkitaiteellinen tapahtuma.

Tapahtuman perusti vuonna 1994 Manillassa toimiva Aurinkobaletti, joka tuotti tapahtuman vuoteen 2001 asti. Vuodesta 2002 lähtien festivaalin on tuottanut Pro Manillasäätiö, ja Aurinkobaletti on edelleen mukana pääyhteistyökumppanina.

Tapahtumaa tukevat vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun teatterikerhon säätiö ja Turun kaupunki.

Lisätietoja

Katja Lehmussaari
Ohjelmavastaava, tuottaja
+ 358 50 524 7921
katja.lehmussaari(a)manillantehdas.fi

www.manillantehdas.fi/manifesti/


Teatterin vallankumous: Mitä on tehtävä? –keskustelutilaisuus 5.9.2015, Pori

Taiteiden rahoitusta leikataan. Yhä useammat vapaat teatterit ja ryhmät kilpailevat vähenevästä rahoituksesta. Suuret katsomot tyhjenevät. Katsojat vanhenevat.

Löytääkö teatteri uudet yleisöt? Miten rakentaa siltoja nuoren polven ja jo vakiintuneiden toimijoiden välille?

Nuori sukupolvi kutsuu tekijät koolle keskustelutilaisuuteen Lainsuojattomat-festivaalille miettimään konkreettisia ehdotuksia ja alulle panemaan toimia teatterikentän uudistamiseksi.

Ajankohta: la 5.9.2015
Aika: klo 21.30
Paikka: Lainsuojattomat-festivaali, Studio Hilkka, Valtakatu 22, 28100 PORI

Keskustelutilaisuuden alustavat Avoin näyttämö – Käsikirja teatterin uudistajille –kirjan kirjoittaja Saana Lavaste ja Saara Rautavuoma.

Avointa ja ohjattua keskustelua, parhaat ratkaisut ja askelmerkit tulevaan. Koolla Suomen teatteritaiteen ja maailman tulevaisuudesta kiinnostuneet ihmiset. Keskusteluun osallistuvat mm.:

Maarit Pyökäri, TTT
Vihtori Rämä, ohjaaja
Hilkka Hyttinen, ohjaaja
Angelika Meusel, Rakastajat-teatteri

PUHALLETAAN MUUTOKSEN PURJEISIIN!

MUUTOS SIEMENNETÄÄN SYYSKUUSSA!

POIS POTEROISTA JA RAJA-AIDAT MATALIKSI!

Tilaisuus on maksuton ja lompakkonne maksukyvystä riippuen päihteellinen.

Terveisin nuori sukupolvi,

Linda Wallgren, Lauri Mattila, Sanna Uuttu, Tuomas Vaahtoluoto ja Aleksis Meaney

Lisätietoja: info(a)teatterikeskus.fi


Interkultfest 9.-12.9.2015, Helsinki

Toista kertaa järjestettävän esittävän taiteen festivaalin käsittelyssä monikulttuurisuus on tavallinen juttu. Ohjelmisto täyttyy tanssista, teatterista ja musiikista erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille heidän itse tekemänään. Festivaali järjestetään yhteistyössä Kulttuuriyhdistämö Interkult Kassandran sekä Stoan, Vuotalon ja Caisan kulttuurikeskusten kanssa.

www.kassandra.fi/#interkultfest


Luovien alojen rahoituspäivä 16.9.2015, Turku

Vuosittain järjestetty luovien alojen rahoitukseen ja avustushakemuksiin keskittyvä infopäivä järjestetään jälleen Turussa keskiviikkona 16.9. klo 9.30-15.00. Tilaisuus pidetään Valtion Virastotalon auditoriossa, Itsenäisyydenaukio 2.

Ilmoittautuminen avautuu 1.9.2015. Rahoituspäivä on ollut hyvin suosittu ja täyttyy nopeasti, joten ilmoittauduthan heti syyskuun alussa. Jos tuot paikalle ryhmän, kaikkien ryhmän jäsenten tulee ilmoittautua erikseen.

Tapahtuma on maksuton.

Luovien alojen rahoituspäivän järjestävät Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto.

Ohjelma

Lisätietoja:
Miia Hyvönen
Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipisteen työnsuunnittelija
miia.hyvonen(a)minedu.fi


Tanssin aika –festivaali 24.-26.9.2015, Jyväskylä

Jyväskylässä järjestettävä Tanssin Aika –festivaali täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Samalla tämän vuoden festivaali on koreografi-tanssija Teemu Kyytisen viimeinen vuosi taiteellisena johtajana. 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi festivaali levittää siipiään entistä laajemmalle skaalalle; katsomisen ohella aktiiviseen kokemiseen ja itse tanssimiseen, nykytanssista balettiin ja seuratanssiin. Tänä vuonna festivaalin ohjelmaa nähdään pääkirjastolla, teatterilla, Veturitalleilla ja jopa Prismassa! Festivaali järjestetään kolmipäiväisenä.

www.tanssinaika.fi


International Festival of Contemporary Theatre Homo Novus, 4.-10.9.2015, Riga

In just three weeks the International Festival of Contemporary Theatre Homo Novus will celebrate its 20th anniversary with an intensive 6 day programme of works by Phillippe Quesne (FR), Dries Verhoeven (NL), Elmārs Seņkovs (LV), Mārtiņ¨ Eihe (LV), Boris Charmatz & Cesar Vayssie (FR), Edit Kaldor (NL), Mammalian Diving Reflex (CA), Pieter Ampe & Benjamin Verdonck (BE), Kristīne Brīniņa (LV), Kri¨jānis Sants & Erik Eriksson (LV/SE/BE), Heine Avdal & Yukiko Shinozaki (NO/BE), Olivier Coulon-Jablonka (FR), Gaetan Rusquet (BE), the vacuum cleaner (UK), Forced Entertainment (UK), Kim Noble (UK

We are looking forward to welcome you all in Riga to celebrate our 20 years together!

For details please contact Sandra Lapkovska: sandra(a)theatre.lv, T. +371 67228477

www.homonovus.lv

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


Nordisk Kulturfond | haku 1.9.2015 mennessä

Pohjoismaisen kulttuurirahaston tehtävänä on edistää Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin välistä kulttuuriyhteistyötä. Tuemme taide- ja kulttuuriprojekteja Pohjoismaissa ja niiden ulkopuolella.

Pohjoismaisen kulttuurirahaston apurahan saaminen edellyttää sitä, että projektilla on selkeä pohjoismainen ulottuvuus. Rahasto tukee näin ollen projekteja, jotka tematisoivat ja kehittävät pohjoismaista kulttuuriyhteistyötä ja joissa on huomattava pohjoismainen sisältö.

Pohjoismaisen ulottuvuuden vaatimus täyttyy, mikäli projektiin osallistuu vähintään kolme Pohjoismaata (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti) ja mikäli projekti on luonteeltaan yhteistyö-, vaihto- tai vuorovaikutusprojekti.

Kolmen Pohjoismaan lisäksi projektissa voidaan tehdä yhteistyötä Pohjoismaiden ulkopuolisten kumppanien kanssa.

Lisätietoja: www.nordiskkulturfond.org/fi


Apurahat Suomen Kulttuurirahaston taiteilijataloihin | hakuaika 20.8.-17.9.2015

Künstlerhaus Schloss Wiepersdorfin työskentelyapurahat

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain enintään neljä 4-5 kuukauden työskentelyapurahaa Schloss Wiepersdorfin taiteilijataloon Saksaan.

Apurahat on haettavissa seuraaville aloille

  • kirjallisuus, saksankielinen käännös
  • säveltaide
  • visuaalinen taide
  • humanistinen tutkimus

Työskentelyapurahaan kuuluu majoitus yhden hengen huoneessa, työtila, täysihoito sekä apuraha, joka on 1 500 euroa kuukaudessa. Hakija voi hakemuksessa esittää toivomuksen työskentelyn ajankohdasta (1.2.-30.11.2016) sekä työskentelyajan pituudesta (4 tai 5 kk).

Hôtel Chevillonin työskentelyapurahat

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain kolme 6 kuukauden työskentelyapurahaa Hôtel Chevillonin taiteilijataloon Ranskaan. Työskentelyapurahaan kuuluu asunnon ja työtilan lisäksi 12 000 euron apuraha.

Työskentelyjaksoksi 1.2.-31.7.2016 myönnetään apurahat yhdelle visuaalisen taiteen edustajalle ja yhdelle kirjailijalle tai ranskankielisen kirjallisuuden kääntäjälle.

Työskentelyjaksoksi 1.8.2016-31.1.2017 myönnetään apuraha yhdelle visuaalisen taiteen edustajalle.

Lisätietoa: https://skr.fi/fi/apurahat/haettavat-apurahat/ty%C3%B6skentelyapurahat-taiteilijataloihin


OKM: Valtakunnalliset näyttämötaidejärjestöt | haku 15.10.2015 mennessä

Valtionavustus on tarkoitettu kulttuuripoliittiseen toimintaan järjestöille ja muille valtakunnallisesti toimiville alan yhteisöille, jotka edistävät suomalaista näyttämötaiteen ammattitoimintaa, tutkimusta, koulutusta ja harrastamista.

Avustusta myönnetään vain oikeustoimikelpoisille yhteisöille, ei yksityishenkilöille.

Lisätietoa:
Kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila
puh. 0295 3 30285
sähköposti: etunimi.sukunimi@minedu.fi
www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuuripolitiikka/avustukset


OKM: Kulttuuritilojen peruskorjaukset ja perustamishankkeet | haku 31.12.2015 mennessä

Avustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalaissa tarkoitetun kulttuuritoimintaa varten tarvittavavan tilan, museolaissa tarkoitetun museon, teatteri- ja orkesterilaissa tarkoitetun teatterin ja orkesterin sekä taiteilijatilojen peruskorjaushankkeisiin.

Ministeriön keskeinen tavoite on tukea kulttuuritilojen työllisyyttä lisääviä peruskorjaushankkeita ja muusta käytöstä vapautuvan rakennuskannan muuttamista kulttuurikäyttöön.

Avustusta voidaan myöntää tilojen rakentamiseen, hankkimiseen ja peruskorjaukseen. Hankkeeseen voi sisältyä mainittuihin toimenpiteisiin liittyvää irtaimen omaisuuden hankintaa. Ensisijaisesti avustuksia myönnetään peruskorjaushankkeisiin.

Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille, kuntien hallinnassa oleville yhteisöille, säätiöille, yhdistyksille sekä valtionosuuslaitoksien ylläpitäjille. Avustusta ei myönnetä valtiolle, seurakunnille, uskonnollisille yhteisöille eikä yksityisille henkilöille.

Valtionosuusjärjestelmän ulkopuolella olevat museot sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennusten entistämiskohteet voivat hakea valtionavustusta Museovirastolta. Opetus- ja kulttuuriministeriön määräraha ei koske näitä hakijoita.

Ennen avustuksen hakemista opetus- ja kulttuuriministeriöltä hakijan on syytä selvittää mahdollisuudet saada avustusta Euroopan Unionin rakennerahasto-ohjelmista.

Myönnettävien avustuksien suuruudet vaihtelevat hankkeiden koosta ja hakijoiden määrästä riippuen. Keskimäärin avustukset ovat olleet enintään 30 % hyväksyttävistä toteutuneista kustannuksista.

Lisätietoa:
Tiina Eerikäinen
puh. 0295 3 30081
sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@minedu.fi
www.minedu.fi/OPM/Kulttuuri/kulttuuripolitiikka/avustukset


Apuraha suomalais-japanilaisille yhteistyöhankkeille | haku 30.10.2015 mennessä

Alla ja liitteessä tietoja apurahahausta eurooppalais-suomalais-japanilais-yhteistyölle.

Huom! Tapahtuma toteutettava Suomessa 1.4.2016-30.6.2017. Haku 30.10.2015 mennessä.

Invitation for Applications: Japan Foundation PAJ Grant

The Japan Foundation's Performing Arts Japan (PAJ) for Europe programme provides financial support to European organisations that are planning performing arts projects related to Japan. PAJ Europe programme is comprised of the following two categories:

  • TOURING GRANT - assists the presentation process of Japan-related performing arts projects in which the Japanese artist is included in the TOUR AT MULTIPLE LOCATIONS IN EUROPE, with emphasis on locations outside major capital cities where there is no regular exposure to Japanese performing arts.
  • COLLABORATION GRANT - assists THE DEVELOPMENT STAGE of a project in which Japanese and European artists work collaboratively in order to create a new work that has the potential of being developed into a Touring project in the future, enhancing the understanding of Japanese culture when presented to European audiences.

ELIGIBLE APPLICANTS FOR 2016-2017

PAJ is available to EUROPEAN ORGANISATIONS such as festivals, theatres, or arts promotion companies planning Japan-related performing arts projects in eligible European countries for non-profit purposes taking place between 1ST APRIL 2016 AND 30TH JUNE 2017.

Please note: This Grant does not support costs for projects that take place in Japan.

IMPORTANT INFORMATION

2016-2017 Guidelines: PAJ 2016-17 Guidelines (PDF)

COUNTRY OF APPLICANT ORGANISATION – JAPAN FOUNDATION OFFICE LOCATION:

Denmark, Estonia, Finland, Iceland, Ireland, Latvia, Lithuania, Norway,
Sweden, United Kingdom

The Japan Foundation, London
Tel: +44-(0)20-3102-5020
E-mail: paj(a)jpf.org.uk

Further information about PAJ: www.jpf.org.uk

HAKUJA

Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Esitelmäkutsu Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville 15.-16.10.2015 | haku 30.8. mennessä

Kolmannet valtakunnalliset kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät pidetään 15.-16. lokakuuta 2015 Helsingissä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tiloissa. Päivät järjestetään Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran ja Taideyliopiston yhteistyönä.

Kolmansien päivien ytimessä on taide- ja taiteilijapolitiikka. Päivillä kuullaan alustuksia muun muassa taiteen, talouden ja politiikan keskinäissuhteista sekä kartoitetaan paneelikeskustelun muodossa uudenlaisia lähestymistapoja taiteeseen.

Päivien yhteydessä järjestetään taidealojen korkeakoulutusta Suomessa käsittelevä seminaari Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran, Taiteen edistämiskeskuksen ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön yhteistyönä. Torstaina 15.10. aamupäivästä pidettävään seminaariin ovat tervetulleita kaikki päiville osallistuvat.

Työryhmäesitelmät

Aiempien vuosien tapaan kulttuuripolitiikan tutkimuspäivien ytimessä ovat työryhmäesitelmät, joissa käsitellään ajankohtaisia kulttuuripolitiikan tutkimuksen teemoja.

Esitelmien aihepiirinä voivat olla esimerkiksi

  • taide,
  • taiteilija,
  • taideinstituutio,
  • kulttuurin vastaanotto
  • kulttuurin moninaisuus

sekä näitä koskeva politiikka.

Kulttuuripolitiikka voidaan ymmärtää esitelmissä laajasti arvojen ja asenteiden järjestäytymisenä ja kamppailuna mitä erilaisimpien yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Lähestymistapa voi olla yhtä hyvin teoreettinen kuin empiirinen.

Aiempina vuosina esitelmät ovat ammentaneet niin humanististen tieteiden, liiketaloustieteiden, oikeustieteiden, taiteellisen tutkimuksen, taloustieteiden kuin yhteiskuntatieteiden traditioista. Esitelmiä ei laadita kirjalliseen muotoon. Osa päivillä pidettävistä esitelmistä voidaan kuitenkin julkaista päivien jälkeen artikkelimuodossa Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjassa.

Esitelmäehdotukset

Esitelmäehdotuksista kootaan päiville 4-6 temaattista työryhmää.

Esitelmäehdotuksessa tulee olla seuraavat tiedot:

  • esitelmän tekijän nimi, oppiarvo, organisaatio, yhteystiedot ja sähköpostiosoite
  • esitelmän otsikko, 3-4 avainsanaa sekä 200-300 sanan kuvaus esitelmästä.

Esitelmien kielenä voi olla suomi, ruotsi tai englanti.

Lähetä esitelmäehdotuksesi 30. elokuuta 2015 mennessä osoitteeseen kulttuuripolitiikan.t.seura(a)gmail.com.

Lisätietoja:
Pauli Rautiainen, pauli.rautiainen(a)uta.fi


Lappeenrannan kesäteatteriin haetaan näytelmäehdotuksia | haku 11.9.2015 mennessä

Lappeenrannan kesäteatteriin haetaan näytelmäehdotuksia kesäksi 2016. Asiasta kiinnostuneiden tulee esittää suunnitelma, joka sisältää ehdotuksen kesäteatterinäytelmän tuottamisesta.

Kesäteatteri sijaitsee historiallisessa Linnoituksen kaupunginosassa. Alueeseen kuuluvat: 540-paikkainen katettu teatteri, lipunmyyntikoju, äänentoistokoju (ei sisällä äänentoistokalustoa) näyttelijöiden pukuhuonetilat.

Teatteritila ja sen vieressä oleva Muonamakasiinitila on vuokrattu Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneelle. Kesäteatteritoimija maksaa kesäteatteritilasta oheistiloineen vuokraa Kehruuhuoneelle kaupungin vahvistaman hinnaston pohjalta. Toimijaksi ilmoittautunut taho vastaa kaikista teatteriin liittyvistä tehtävistä itse, kaupunki  / Kehruuhuone tarjoaa vain tilat.

Saatujen ehdotusten perusteella Lappeenrannan kulttuuritoimi valitsee kesäteatterinäytelmän tuottajan, jonka jälkeen kaikki käytännön asiat tulee sopia Kehruuhuoneen kanssa (äänentoiston yhteiskäyttö, kahvion tarjoilut, ryhmävaraukset, järjestyksenvalvonta yms.)

Ehdotukset 11.9.2015 mennessä kirjaamo(a)lappeenranta.fi

Lisätiedot
helena.hokkanen(a)lappeenranta.fi, puh. 040 736 2022


Suomi 100-ohjelma | haku 15.9.2015 mennessä

Oletko valmistelemassa satavuotiaan Suomen juhlistamiseksi tapahtumaa, tilaisuutta, näyttelyä tai muuta hanketta, jonka haluaisit mukaan Suomi 100 -ohjelmaan?

Satavuotiasta Suomea juhlistetaan vuonna 2017 laajalla ja monipuolisella ohjelmalla, joka levittäytyy koko Suomeen juhlavuoden alusta itsenäisyyspäivään. Suomi 100 -ohjelma rakennetaan yhdessä, suomalaisten ja Suomen ystävien yhteistyönä. Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta ja koordinoinnista.

Kuka tahansa voi ehdottaa hanketta Suomi 100 –ohjelmaan. Mukaan voi hakeutua aina syksyyn 2017 asti. Hankkeen liittäminen ohjelmaan tehdään täyttämällä hakulomake Suomi 100 -verkkosivulla. Suomi100finland.fi -osoitteesta löytyvät myös tarkemmat ohjelmaan valitsemisen edellytykset ja periaatteet.

Ohjelmaan valitut hankkeet saavat oikeuden käyttää valtioneuvoston kanslian virallista Suomi 100 -tunnusta omassa viestinnässään graafisen ohjeistuksen mukaisesti. Ohjelmahankkeet tulevat myös osaksi juhlavuoden ohjelmakokonaisuuden esittelyä verkkosivuilla lähempänä juhlavuotta.

Suomi 100 -hanke voi tietyillä edellytyksillä tehdä ohjelmahankkeen kanssa myös laajempaa yhteistyötä. Tarve laajempaan yhteistyöhön arvioidaan juhlavuoden kokonaisuuden kannalta, ja se voi sisältää taloudellista osallistumista. Perusedellytysten lisäksi laajemmalle yhteistyölle on erityisiä edellytyksiä. Hankkeen vastuutahon tulee olla yhdistys, yritys tai muu juridinen henkilö.

- Laajemman yhteistyön päätösprosessin kuuluu eri vaiheita. Yhteistyön muodoista neuvotellaan sihteeristön kanssa, ja esitykset käsitellään hankkeen hallituksessa. Päätöksen myötä yhteistyöstä tehdään vielä erillinen sopimus, ohjelmakoordinaattori Suvi Innilä kertoo hankehausta.

Ehdotuksia laajemmasta yhteistyöstä voi tehdä 15.9.2015 asti. Päätökset tehdään 31.12.2015 mennessä tai mahdollisuuksien mukaan aiemmin. Tarvittaessa ohjelmaa täydennetään uudella haulla myöhemmin.

Lisätietoa: www.suomi100finland.fi

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ohjaajien syventävät opinnot: Ohjaajan monet kasvot 29.8.2015, Tampere

AIKA: 29.8.2015 klo 11-17.45
PAIKKA: Tampere, Satakunnankatu 13 (Monitoimitalo 13)
LAAJUUS: 8 opintotuntia

"En tarvitse ystävää, joka muuttuu kun minä muutun ja joka nyökkää kun minä nyökkään; varjoni tekee sen paljon paremmin." (Plutarkhos)

Ohjaajat ovat peilejä, ”guruja”, oppaita ja esikuvia. Mutta mihin johdatamme ohjattavaamme, jos emme ole tietoisia, mitä kaikkea viestimme ulospäin? Mitä kaikkea paljastamme itsestämme puhuessamme ja toimiessamme? Ohjaajan monet kasvot -kurssipäivä johdattaa osallistujan niin sanotusti peilin eteen. Työnohjauksen omainen kohtaaminen muiden itsenäistä ohjaustyötä tekevien kanssa tarjoaa mahdollisuuden tulla tietoiseksi omista vahvuuksista ja kehityskohteista sekä omiin valintoihin vaikuttavista tekijöistä.

Aiheitamme ovat mm.:

  • Sisäisen puheen juuristo, sanavalintojen voima
  • Itsetunnon ja itsetuntemuksen merkitys osana ohjaajuutta
  • Varjot tutuiksi – varjojen vaikutus (omiin ja toisten) valintoihin
  • ”Naamioiden” tunnistaminen ja uudelleenmääritteleminen
  • Näkökulman vaihtamisen taito

Mukaan tarvitset sellaiset vaatteet, joissa sinun on helppo liikkua, vesipullon, muistiinpanovälineet ja avointa mieltä. Varsinaisten muistiinpanojen tekemistä ei välttämättä tarvita, sillä harjoituslistat toimitetaan osallistujille sähköisesti kurssin jälkeen.

Kurssi on tarkoitettu erilaisille harrastusryhmien ohjaajille, coacheille ja innostajille, joilla on jo kokemusta ohjaamisesta ja halua syventää ja monipuolistaa osaamistaan. Kurssi on suunniteltu palvelemaan erityisesti teatterin ja muiden taidealojen ohjaajia, mutta myös muut ohjaajantyötä tekevät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

KOULUTTAJA

Pia Koponen, FM (teatterin ja draaman tutkimus) ja NLP Associate Trainer

Kouluttajana erittäin pidetyn Koposen pedagogisia vahvuusalueita ovat vuorovaikutustaidot, ryhmien ohjaaminen, ilmaisu- ja esiintymistaito, improvisaatioteatteri ja kaikki sen sovellusalueet, käsikirjoittaminen, luova kirjoittaminen ja tanssiohjaus.

HINTA

80 ¤, sisältäen opetuksen

Tämän kurssin maksuihin voi hakea opintosetelietuutta. Opetushallituksen myöntämää etuutta voivat hakea maahanmuuttajat, työttömät ja eläkkeellä olevat. Kerro ilmoittautumislomakkeen lisätiedot kohdassa, mikäli haet etuutta kurssimaksusi pienentämiseen. Saat toimintaohjeet etuuden hakemiseksi paluuviestinä.

Lisätiedot ja ilmoittautumislomake

Lisätietoja saat sähköpostitse minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi tai puhelimitse 044 2981708

Koulutus järjestetään yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa.


Improfit 5.9.2015, Lahti

Näyttelijä Tatu Järvinen ja fysioterapeutti Virpi Helanen laajentavat käsitystä jumpasta. Yhdessä he pitävät improvisaatiosta kiinnostuneille uuden konseptin: improjumpan. Tässä jumpassa ei tule olemaan tylsää, siitä pitää huolen Tatu. Tässä jumpassa hiki virtaa takuuvarmasti, siitä huolehtii Virpi.

Improjumpassa liikutaan nauraen. Jumppaosiot hikoillaan läpi tehden samalla mitä erilaisempia improharjoitteita. Yhdistelemme monia eri improlajeja. Keskitytään kokonaisvaltaiseen tekemiseen. Ei himmailla eikä vähätellä, vaan improtaan isosti koko kehoa käyttäen. Tällä improkurssilla treenataan tolkulla, tosissaan, kovalla innolla ja hiki lentää, vaikka mukana onkin huumoria. Tatu Järvisen jumppatunnista et selviä nauramatta. Fysioterapeutti Virpi Helasen ohjauksessa hikoilet turvallisesti.

Aika: 5.9.2015 klo 13:00-14:30
Paikka: ihanA Fysio, Hämeenkatu 5 A 4.krs. Lahti www.ihanafysio.fi
Hinta: 15e/krt

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: 1.9. mennessä anne.palm@shtl.fi tai 0405788833

Kurssin järjestää: Suomen Harrastajateatteriliitto

www.shtl.fi

 

twitter.com/tinfotweets