25.08.2016

TINFO-tiedote 27 / 25.8.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

KULTTUURIPOLITIIKKAA TÄSSÄ JA NYT – OCCUPY VALTIONOSUUSUUDISTUS

Me taiteen ja kulttuurin kentän edustajat – asiantuntijat ja subjektit (ei hallintoalamaiset) – odotamme kiihkeästi, minkälaisen asiantuntijaryhmän opetus- ja kulttuuriministeri tulee asettamaan ja minkälaisella toimeksiannolla tämä asiantuntijaryhmä ryhtyy toimimaan kulttuurin rahoitusjärjestelmää uudistettaessa.

Rahoitusjärjestelmän uudistamisprosessia fasilitoiva tulevaisuusorganisaatio SITRA on korostanut toimivansa vain ja ainoastaan tässä järjestäjän roolissa. OKM ja SITRA järjestävät syksyllä meille sidosryhmille kolme keskustelutilaisuutta. Asiantuntijaryhmä on sitten se, joka seuloo ja suodattaa tilaisuuksien annin.

Ensimmäinen näistä tilaisuuksistahan on runsaan kuukauden kuluttua Lahdessa, jossa on määrä pohtia teemaa ”tulevaisuuden toimintaa – miksi ja ketä varten”. Mistä tulevat sisällöt tähän tilaisuuteen?  Ei ihan riitä, että kenttää osallistetaan, aktivoidaan ja kuullaan syksyn kolmessa tilaisuudessa. Onko muuten Cuporen asiantuntemus millään tavoin valjastettu prosessiin?

Hittoako tässä odotellaan? Kulttuuri- ja taidepolitiikan paikat ovat tässä ja nyt, kaikkialla. Occupy… Nyt joka iikka vaihtoehtoisia rahoitusmalleja tekemään. Tarvitaan kaikki se erilaisten toimijoiden hiljainen kokemus- ja näkemystieto ja asiantuntemus pöytään. Puheenvuoroja, seminaareja, keskustelutilaisuuksia, omia julkaisuja ja raportteja. Nyt on sen aika.


YHTEISTYÖLLÄ JA YHTEISKEHITTELYLLÄ

Sopivasti ilmestyvät norjalaisen ekonomistin ja ay-toimijan Jan-Erik Støstadin pohdinnat siitä, miten terveydenhoito, hoiva ja koulutus tulisi järjestää. Tulevaisuuden hyvinvointivaltioa ei turvaa markkinaehtoisuus, ei New Public Management, eivät liioin perinteiset hyvinvointipalvelut. 

Støstad ehdottaa neljättä tietä. Otetaan parhaat käytännöt vapaasti käyttöön, luotetaan ammattilaisiin ja tehdään parempaa yhteistyötä niiden kanssa, jotka palveluita käyttävät. Yhteistyötä, yhteiskehittelyä – siis palvelumuotoilua, vaikkei Støstad tällaista käsitettä käytäkään. Josko näillä eväillä voitaisiin järjestää myös kulttuuripolitiikkaa?


PALVELUMUOTOILUA – VOIMAANNUTETTU ASIAKAS JA VAIHTOEHTOTULEVAISUUDET

TINFOn ja Teatterikeskuksen palvelumuotoilukoulutus alkoi työpajalla, jossa päivään mahtui rautaisannos palvelumuotoilun perusasioita, työkaluja, ajattelumalleja ja osallistujien pyynnöstä sosiaalista mediaa.

Asiakas, katsoja, osallistuja. Hänet on voimaannutettu. Hän tekee valintoja. Hänen kokemuksensa ja näkemyksensä kannattaa ottaa huomioon. Kannattaa miettiä tietä esitykseen ja esityksestä pois. Sitä minkälaisista odotuksista, kokemuksista, aistimuksista ja tunteista katsojan pitkä ja joskus turhaumien täyttämä ”palvelupolku” oikein koostuu. Teatteri voi tasoittaa tätä polkua teoillaan. Teatteri on paaaaljooon muutakin kuin esitys.

Kouluttajina toimivat Tuija Pulkkinen, Tuula Angervuo ja Piritta Seppälä. Palvelumuotoilua käsittelevän tehopäivän jälkeen teatterit saavat mentorointitukea omien palvelujensa kehittämiseen ja kävijänäkökulman kasvattamiseen.

Jälkilämmössä pohdimme vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja sitä, miten teatterit itsensä näkevät ja profiloivat. Pohdimme myös murrosta ja ympäristötekijöitä – ennustettavien trendien lisäksi teatterit kohtaavat kaikki ne yllättävät muutostekijät, joita riittää. Mikään ei ole pysyvää.  

Minusta me pääsimme paljon lähemmäs sitä, missä mennään ja vaihtoehtotulevaisuuksien tarjoamia mahdollisuuksia, kuin SITRA megatrendeineen kesäkuussa.


VAIKUTTAVUUDEN POHDINTAA – MITEN TOIMIA KULTTUURIPOLITIIKASSA

Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön Cuporen julkaisussa Näkökulmia kulttuuripolitiikan vaikuttavuuteen pääsee kätevästi käsiksi siihen, mitä nykyisin paljon viljelty käsite vaikuttavuus oikein tarkoittaa. Paljon puhetta, mutta vähän tosiasiallista vaikuttavuuden arviointia, julkaisussa todetaan.   

Tiivistetysti: jos halutaan arvioida kulttuuripolitiikan vaikuttavuutta, tavoitteet on kyettävä muotoilemaan konkreettisemmin. Tavoitteiden konkretisointi tarkoittaa (arvo)valintojen tekemistä ja kohdentamista. Mitä tavoitellaan ja millä aikataululla. Vaikuttavuus tarkoittaa myös kehittämisnäkökulmaa.  

Kun saadaan voimaan yhteinen näkemys muutoksen suunnasta, voidaan oletettavasti tehokkaammin katsoa, mitä oikeastaan saadaan aikaan.” Niinpä. Erimielisten yhteisössä yhteisen näkemyksen saavuttaminen on melkoisen vaikeaa.  Tästähän viime kädessä on kyse myös kulttuurin rahoituksen uudistamisessa.

Julkaisussa muistutetaan, että kulttuuripolitiikka ei ole lääketiedettä ja terveydenhuoltoa, tulosodotusten asettaminen ei ole ihan yksinkertaista. Mittatikulla mittaamisessa ei kulttuurin monimuotoisella toimialalla usein ole paljon tolkkua, kuten julkaisussa todetaan.

Cuporen julkaisussa mennään myös perimmäisten kysymysten äärelle. Kulttuuripolitiikassa toimitaan sekä kansalaisyhteiskunnassa että markkinaehtoisesti.  Tutkija Pekka Kettunen kysyykin, olisiko markkinoiden tai kansalaisyhteiskunnan tuottama kulttuuri erilaista kuin nykyinen. Kuinka pitkälle kulttuuripolitiikka on rahanjakoa, jolla vaikutetaan siihen, että kulttuuria on olemassa. Mikäli rahoitus loppuisi, syntyisikö tällöin korvaavia rahanlähteitä, miten kävisi toiminnan? Millaista olisi markkinoiden ja kansalaisyhteiskunnan omaehtoisesti tuottama kulttuuri? Kuinka se eroaisi nykyisestä?

Arviointi liittyy myös demokratiaan siksi, että liikutaan sekä kansalaisyhteiskunnassa että markkinoilla. Vaikuttavuus ei ole pelkkää managerialismia vaan se palvelee myös yhteisön demokraattisia pyrkimyksiä. Silloin on kysymys arvoista ja kansalaisten etujen ajamisesta.

Näkökulmia kulttuuripolitiikan vaikuttavuuteen liputtaa tutkimustiedon tärkeyden puolesta päätöksenteossa. On olemassa tutkimustietoa siitä, minkälaisia ovat hyvät ja vaikuttavat tavat toimia. Kulttuuripolitiikassa voitaisiin tässä kohden toimia kuin lääketieteessä: ”hakea tietoa siitä, mikä toimii.” Parhaiden käytäntöjen vertailua siitä, millaisia voisivat olla uudenlaiset julkisen sektorin, markkinoiden ja kansalaisyhteiskunnan toimien yhdistelmät.

Tekisi mieli lisätä tutkimustietoon myös kokemustieto, tekijätieto, hiljainen tieto. Kaikki se tieto, jota kulttuurin tekijöillä on.  – Kulttuuripolitiikassa voitaisiin olla myös kansalaisdemokratian kovassa ytimessä. Occupy kulttuuripolitiiikka!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017

Teatteri-ihminen, nyt pääset tekemään ennakkotilauksen uudesta päivyristä, joka ilmestyy syyskuussa.

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 – mitä kaikkea siinä on?

 • paljon tilaa muistiinpanoille
 • vuoden päivyri 2017, yksi viikko aukeamalla
 • vuosisuunnittelusivut seuraavalle vuodelle 2018
 • teattereiden yhteystiedot
 • teatterialan tapahtumia meillä ja muualla
 • Suomen teatterikartta
 • suomalainen teatteri numeroina ja pähkinänkuoressa, myös englanniksi
 • pieni teatterisanasto: suomi – englanti – ruotsi
 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 176
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti

Ennakkotilaajalle hinta on teatraalisen edullinen.

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 maksaa 16 euroa (+ postikulut).
Yhteistilaus kannattaa, sillä yli 10 kirjan tilauksissa kappalehinta on vain 15 euroa.
Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille on 13 euroa.

Tilaa itsellesi, koko porukalle ja lahjaksi teatteria harrastavalle ystävällesi. Iloksi ja hyödyksi!

Ennakkotilaushinta on voimassa 16.9. saakka.

Lisätiedot ja tilaukset:

TINFO-verkkokauppa: www.tinfo.fi/verkkokauppa

sähköpostitse: tinfo(a)tinfo.fi

puhelimitse: (09) 2511 2120
 


Teatterialan Avain 2016/2017 on ilmestynyt

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Teatterialan Avain 2016/2017 on nyt tilattavissa esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta.

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto?

 • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
 • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
 • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
 • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
 • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
 • sen hinta on todella edullinen

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä!

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa.

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai 09 2511 2120


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille. TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

Lue myös: TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, 2016 toinen jakokierros

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha

UUTISIA

Sotilaspoika nappasi Ison kirsikan Virossa

Johannes Holopaisen esittämä ja Essi Räisäsen ohjaama sodanvastainen manifesti, Sotilaspoika on saanut pääpalkinnon kansainvälisellä Monomaffia-festivaalilla. Pärnussa järjestettävässä kilpailussa oli mukana kahdeksan monologiesitystä viidestä eri maasta, Viron ja Suomen lisäksi Itävallasta, Slovakiasta ja Yhdysvalloista. Tuomaristo valitsi Sotilaspojan Ison kirsikan arvoiseksi, tällä nimellä kulkee ykköspalkinto Monomaffiassa.

Monomaffiaa järjestää vuonna 1911 perustettu Endla Teater, festivaali juhlii teatteri pientä muotoa ja näyttelijäntaidetta. Johannes Holopaisen esittämä Sotilaspoika on Lappeenrannan kaupunginteatterin tuotantoa, ja sen ensi-ilta oli 7.2.2015. Suomessa yhdysvaltalaisen kirjailijan Dalton Trumbon tekstiin perustuvan esityksen voi nähdä syksyn aikana KOM-teatterissa.  


Tampereen yliopiston teatterintekijät mukana kansainvälisessä kehityshankkeessa

Reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa. Teatterintekijät Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa toteuttavat etäesityksen eri osa-alueita ilman, että kenenkään tarvitsee matkustaa kilometriäkään.

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus T7 sekä Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty järjestävät lokakuun lopussa yhteispohjoismaisen tutkimusjakson, jossa tavoitteena on kehittää uudenlainen esittävän taiteen esityskonsepti.

Tavoitteena on luoda reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa toimivien esittävän taiteen ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa.

Kokeilu on osa Tutkivan teatterityön keskus T7:n hallinnoiman pohjoismaisen TNT – Theatre & New Technology -verkostohankkeen loppuseminaaria keskiviikosta perjantaihin 26.10. - 28.10.

Kokeilun päänäyttämönä toimii monikamerastudio Lillehammerissa. Tampereelta päänäyttämölle lähetetään reaaliaikaista Motion Capture -teknologialla kaapattua näyttelijäntyötä ja virtuaalista valosuunnittelua. Tukholmassa tuotetaan Lillehammeriin virtuaalilavastus. Ohjauksesta ja dramaturgiasta huolehtivat islantilaiset. Kaikki toteutetaan reaaliaikaisesti matalan latenssiajan valokuituyhteydellä.

Hanke jalkauttaa Tutkivan teatterityön keskus T7:n aiempien esitysteknologiaprojektien tutkimustuloksia osaksi pohjoismaista asiantuntijaverkostoa.

Keskuksessa on jo usean vuoden ajan tutkittu Motion Capture -liikkeentunnistusteknologiaa teatterin näkökulmasta. Kokeilu syventää myös etä-esityksellisyyteen perustuvaa pedagogista kehitystyötä, jota Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty on tehnyt muun muassa  Coventry Universityn kanssa.

Tampereen yliopistosta kokeilussa on mukana myös Informaatiotieteiden yksikön TAUCHI-tutkimusryhmä. Suomesta tutkimukseen osallistuu lisäksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun osasto.

TNT – Theatre & New Technology: Digital Solutions in Performing Arts

Koordinaattorit:
Tutkivan teatterityön keskus T7 (Tampereen yliopisto/ Viestinnän, median ja teatterin yksikkö)
Riksteatern (Ruotsin kansallinen kiertuenäyttämö)
Osatoteuttajat: Lillehammer University College ja Iceland Academy of the Arts
Rahoittajat: Pohjoismainen kulltturipiste ja Nordplus Horizontal

Lisätiedot:
Verkostokoordinaattori Jaakko Lenni-Taattola, 050 318 6879

http://t7.uta.fi/fi/


Näyttelijäliiton avoin kirje ja kannanotto: Nätyä ei saa eikä kannata lakkauttaa

Suomen Näyttelijäliiton kannanoton Tampereen yliopiston Teatterintyön tutkinto-ohjelman mahdolliseen tulevaisuuteen voi lukea Näyttelijäliiton verkkosivuilta.

www.nayttelijaliitto.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Integroidun Tanssin ja Teatterin Päivät | 26.-27.8.2016, Turku

Kiitosta saaneet Integroidun Tanssin ja Teatterin Päivät Turussa neljännen kerran 26.-27.8 2016.

Vimma | Aurakatu 16 | 20100 Turku |

Integroidussa tanssissa ja teatterissa on mukana eri tavoin vammaisia ja ei-vammaisia esiintyjiä. Esiintyjille ja muille kiinnostuneille luvassa keskusteluja sekä tanssityöpaja. Suurelle yleisölle avoimessa Integroidun taiteen illassa on tarjolla laadukas ja monipuolinen kattaus tanssi- ja teatteriesityksiä lauantaina 27.8. klo 18-20:30 Nuorten Taide- ja toimintatalo Vimmassa, Aurakatu 16, Turku.

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina työpajojen parissa nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Lauantaina pääsemme seuraamaan samoissa tiloissa kansainvälisiä tanssi- ja teatteriesityksiä. Tervetuloa!

Tapahtumat ovat maksuttomia ja esteettömiä sekä tulkattu viittomakielelle.

Yhteistyökumppanit 2016

Kynnys ry Turun toimikunta, Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma, TURKU Eurooppalainen kulttuurikaupunki, A&T Mattilan säätiö

ittp.eu


Teatterisota | 26.-27.8.2016, Rovaniemi

Rovaniemellä järjestetään viidennen kerran Teatterisota, joka käydään perjantaina 26.8. ja lauantaina 27.8.2016 Lappilainen komediateatteri Lentävän Poron Teatteri järjestää tapahtuman jo viidennen kerran ja kaksipäiväisessä tapahtumassa Rovaniemen kaikki teatterit kilpailevat leikkimielisesti keskenään kaupungin teatterimestaruudesta.

Teatterisota käydään pe 26.8. – la 27.8. klo 19.00 alkaen Lentävän Poron Teatterissa, kahvila Kauppayhtiön sisäpihalla (Valtakatu 24, Rovaniemi). Perjantaina kamppaillaan improvisaatiotehtävissä ja lauantaina nähdään joukkueiden yön aikana valmistelemia teatterikappaleita, joiden aiheen tuomaristo antaa perjantain taistelun päätteeksi.

Liput maksavat 16 ¤ / päivä ja koko viikonlopun kattavan lipun saa 22 eurolla. Teatterisodan liput kannattaa ostaa ennakkoon kahvila Kauppayhtiön tiskiltä kahvilan aukioloaikoina. Lipunmyynti teatterin lippuluukulla alkaa esityspäivinä klo 18.00.

Lippuvaraukset liput(a)lentavaporo.fi tai www.lentavaporo.fi/liput tai puhelimitse 0401207780 (päivystys ke-su klo 11-17).

Tapahtumasta voi lukea lisää osoitteesta www.lentavaporo.fi/teatterisota

Lisätiedot:
Jussi Olavi Jokinen
Lentävän Poron Teatteri
0408237747
jussi(a)lentavaporo.fi

www.lentavaporo.fi
www.facebook.com/lentavaporo
www.twitter.com/lentavaporo
www.instagram.com/lentavaporo


Dramatikersamtal med Saara Turunen / REKO 3 kick off | 2.9.2016, Helsingfors

REKO 3.0 kör igång!

Startskottet för hela projekt REKO gick i juni 2014 då Kulturfonden beviljade projektet ett understöd. I september 2016 börjar den tredje och sista kullen av författare sitt arbete. Som en del av kick-off veckoslutet för tredje kullen ordnas

Dramatikersamtal med Saara Turunen

Marianne Möller intervjuar Saara Turunen om hennes arbete och författarskap.

Saara Turunen studerade vid Teaterhögskolan i Helsingfors och utexaminerades därifrån 2009. Turunen har regisserat sina egna pjäser, som har översatts till tolv olika språk och uppförts på olika håll i världen. Bland hennes pjäser kan nämnas Puputyttö (2007), Broken Heart Story (2011) och Tavallisuuden aave (2016). Våren 2015 debuterade Turunen som romanförfattare med boken Rakkaudenhirviö som belönades med Helsingin Sanomats litteraturpris samma år.

Tid: Fredag 2.9. kl.15-17

Plats: Teaterhögskolan, Aspnäsgatan 6, Helsingfors

Inträdet är fritt och man behöver inte anmäla sig på förhand.

Välkomna önskar projektledarena Arn-Henrik Blomqvist och Marina Meinander

Läs mera om projekt REKO på www.projektreko.com


Teatterikorkeakoulun Alumniklubi | 5.9.2016, Helsinki
 

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry järjestää alumniklubisarjassa Helsingin kaupunginteatterin uuden johtajan, Kari Arffmanin haastattelutunnin. Tule ja kysy!

Aika: maanantaina  5. syyskuuta 2016, 18:00 - 21:00

Paikka: Teatterikorkeakoulu (Haapaniemenkatu 6), auditorio 1              

Tilaisuudessa puhetta johtaa alumniyhdistyksen pj Taisto Oksanen.

Tapahtuma on kaikille avoin. Tervetuloa!

Tilaisuus striimataan suorana Periscope-mobiilisovelluksen kautta.

Lähetystä voi seurata Taideyliopiston Periscope-tililtä: www.periscope.tv/taideyliopisto

www.uniarts.fi/alumniyhteistyo

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


UrbanApa TOOLBOX hakee esiintyjiä | haku 29.8. mennessä

UrbanApa TOOLBOX #9 Writing and Other Dramaturgial Tools / 6.-11.9.2016 

Haku auki ma 29.8 saakka!

Taiteilija, tarvitsetko inspiraatiota? Ideoita? Ystäviä? Rakkautta? Apua? Ahdistaako alkava syksy? Onko työkalupakki tyhjä ja ideat lopussa?

Ei hätää, syksyn ensimmäinen TOOLBOX on täällä. Vuoden 2016 toisessa TOOLBOXissa työskennellään kirjoittamisen, rakenteiden ja dramaturgisten työkalujen parissa. TOOLBOXin aikana kuusi taiteilijaa/kirjoittajaa jakaa omia praktiikoitaan.

UrbanApa TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja ideahautomo, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille. 

Haluatko mukaan?

Haku on auki ma 29.8! Katso hakuohjeet linkistä: http://urbanapa.fi/event/toolbox-9/


World Stage Design 2017 Taipeissa – teoshaku päättyy 15.9.

Tämä olkoon muistutus ja kannustus aktiivisuuteen: WSD 2017 järjestetään ensi kesänä Taipeissa ja teoshaku on auki vielä vajaat neljä viikkoa. Tämä haku koskee siis yksityisiä tekijöitä – päinvastoin kuin Prahan Quadriennaalissa, jossa on maakohtaisia kuratoituja osastoja. Haku tapahtuu lähettämällä kuvat/videot/äänitiedostot/tms sähköisesti.

Ohjeet linkin takana:http://www.wsd2017.com

Myös kokonaisia, noin tunnin mittaisia esityksiä voi tarjota Scenofest-tapahtumaan: http://www.wsd2017.com/uploads/NEWS/Call%20for%20Performances%20WSD%202017.pdf

WSD on loistava tapahtuma kerätä vaikutteita maailmalta, osallistua seminaareihin ja työpajoihin sekä saada itselleen kansainvälistä näkyvyyttä ja kontakteja. MatkaTaipeihin täytyy rahoittaa itse tai apurahoin, mutta näytteilepanijana apurhojen hakeminen on tietenkin helpompaa.

Seuraavan linkin takana tietoja WSD:stä: http://www.oistat.org/Item/list.asp?id=1491

Lisätietoja:
Sampo Pyhälä, pj, Suomen OISTAT-keskus, sampo.pyhala(a)aalto.fi


Teoshaku: Työväen Näyttämöpäivät 27.-29.1.2017 | haku 30.9. mennessä

Haku päällä Mikkeliin 30.9. mennessä! Ohjaaja Miko Jaakkola valitsee esitykset

Miko Jaakkola toimii vuoden 2017 Mikkelin Työväen Näyttämöpäivien valitsijana. Jaakkola on jo aloittanut tehtävässään. Seuraavat 41. Työväen Näyttämöpäivät on Mikkelissä 27.-29.1.2017.

Miko Jaakkola on suomalainen teatteriohjaaja. Hän on työskennellyt Kajaanin kaupunginteatterin johtajana ja ohjaajana vuosina 2009–2015. Tällä hetkellä Jaakkola toimii mm. Tampereen teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsenenä (2015–2017).

Jaakkola on ohjannut yli 45 teosta eri teattereille ja Yleisradiolle. Osan hän on itse käsikirjoittanut, osaan suunnitellut myös videot sekä tehnyt trailereita. Hän on työskennellyt sekä ns. vapaissa ryhmissä että laitosteattereissa. Hän on tehnyt ohjauksia Oulun kaupunginteatteriin, Kansallisteatteriin, Teatteri Takomoon ja useille vapaille ryhmille sekä Kajaanin Kaupunginteatteriin.

Hakuaika päättyy 30.9.2016. Esitystaltioinnit kaikista hakeneista esityksestä tulee toimittaa TNL:n toimistoon tuottaja Mikko Väänäselle 28.10. 2016 mennessä.

Lisätietoja: Mikko Väänänen | 050-5946074 | mikko(a)tnl.fi

Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.

(09) 2511 2170

www.tnl.fi


Muistutus: Lea-palkintohaku käynnissä 1.12.2016 saakka

Hyvät teatterit ja näytelmäkirjailijat! Lea-palkintohaku on käynnissä – lähetä ammattiteatterissa kantaesitetty näytelmä kilpailuun mukaan!

Kilpailukutsu

Lea-palkinto myönnetään tekstin (ei esityksen) perusteella vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2015–31.12.2016 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä.

Mikäli kyseessä on dramatisointi, teos voidaan hyväksyä ehdokkaaksi, jos alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana teoksen dramatisoinnissa.

Näytelmätekstin voi lähettää kilpailuun joko teatteri tai kirjailija.

Teatterin on kuitenkin varmistettava kirjailijan halukkuus osallistua kilpailuun ennen tekstin lähettämistä. Ehdolle asetettava teos tulee toimittaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n toimistolle joko paperimuodossa (irto A4) tai digitaalisesti (doc, rtf tai pdf). Mukaan tulee liittää tiedot kirjailijasta, teatterista ja ensi-illan ajankohdasta.

Näytelmien tulee olla toimitettuna perille viimeistään 1.12.2016.

Teoksia otetaan vastaan sähköpostitse osoitteessa lea-palkinto(a)sunklo.fi. Postitse näytelmiä voi lähettää osoitteeseen: Lea-palkinto, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Meritullinkatu 33 G, 00170 Helsinki.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama järjestö, joka pitää huolta kirjailijoiden eduista ja edistää suomalaista draamakirjallisuutta. Liiton yli 500 jäsentä kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Lisätietoja:
Järjestösihteeri Sanna Holmberg
sanna.holmberg(a)sunklo.fi
(09) 135 6796
www.sunklo.fi


Open Call for Artists: un-stable.eu | deadline 10 Sep 2016

This is an open call for artists, critical writers, activists, and poets to present their work, share their ideas or develop their projects around re-imagining Europe and basic questions of decision-making.

The selected participants will be invited to present and discuss their project at the KUNSTHALLE AM HAMBURGER PLATZ in Berlin from early-October to mid-November. Travel costs or presentation honorarium will be covered.

un-stable.eu is organised by Axel Roch and John Koster in collaboration with the KUNSTHALLE AM HAMBURGER PLATZ, an institution of the Weißensee Academy of Art Berlin; agency is the lzmb e.V.The project is funded by the EU.

Re-image, re-invent or re-envision Europe! The organisers are looking for: utopias, dystopias, imaginative cartographies, speculative political visions/theories, future Europes, past/present Europes reimagined, imaginary/real borders, etc.

Deadline: 10 September

Find all details online: http://un-stable.eu/

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Stella Polariksen syksy 2016 kurssit

Improvisaatioteatteri Stella Polariksen kurssitarjontaa Helsingissä, syksy 2016

 • 8-9.10.2016 klo 10-16 Mielen sisäinen voima!
 • 15-16.10.2016 klo 10-16 Impron peruskurssi
 • 22-23.10.2016 klo 10-16 Hannun hyvän mielen musaimprokurssi
 • 5-6.11.2016 klo 10-16 Impron jatkokurssi
 • 12.11.2016 klo 10-16 Rentoutta esiintymiseen
 • 16.11.2016 klo 13-15.30 Vuorovaikutustaidot ja improvisaatio-toiminnallinen luento
 • 26-27.11.2016 klo 10-16 Improvisaation peruskurssi 

Lisätietoja & ilmoittautumiset: http://stella-polaris.fi/kurssit/

www.stella-polaris.fi

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tampereen Työväen Teatteri hakee esiintyjiä musikaaliin | haku 12.9. mennessä

TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI etsii AMMATTITANSSIJOITA / MUSIIKKITEATTERIN AMMATTILAISIA tulevaan musikaaliproduktioon.

Edellytämme hakijoilta tanssialan ammattikoulutusta, vahvaa esiintymiskokemusta ja erinomaista laulutaitoa sekä sitoutumista harjoitus- ja esitysperioodeihin.

Musikaalin ohjaaja on Miika Muranen ja koreografi Petri Kauppinen.

Kapellimestareina toimivat Eeva Kontu ja Joonas Mikkilä.

Produktion tanssiryhmän koko tulee olemaan 12-14 henkilöä. Kyseessä on A-tehtävä.

Musikaalin harjoitusaika on 6.2.-4.4.2017 ja 7.8.‐7.9.2017.

Esitykset näytäntökaudella 2017-2018.

Koe-esiintymiseen valitaan ehdokkaat hakemuksien perusteella.

Koe‐esiintyminen su 25.9.2016 klo 10 Tampereen Työväen Teatterissa

Hakemukset:

 • Yhden sivun mittainen lyhyt esittely, josta käy ilmi koulutus sekä viimeisimmät/tärkeimmät työt
 • Valokuva
 • Suomenkielinen musikaalilaulu, jonka hakija esittää, mikäli tulee valituksi koe-esiintymiseen.

Hakemukset: 12.9.206 mennessä sähköpostitse rekry(a)ttt-teatteri.fi tai Musikaali 2017/ Tampereen Työväen Teatteri, Papinkatu 9, 33210 Tampere

Mahdolliset tiedustelut: arja.ahrens(a)ttt‐teatteri.fi / elise.richt(a)ttt-teatteri.fi

Ei puhelintiedusteluja!

www.ttt-teatteri.fi


Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja | Helsingin kaupunki | haku 12.9. mennessä

Virkasuhde alkaa 1.1.2017 tai sopimuksen mukaan.

Toimialajohtaja johtaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintaa ja hallintoa. Hän on toimialaan kuuluvien palvelukokonaisuuksien johtajien sekä toimialan hallintojohtajan esimies. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja nimitetään seitsemän vuoden määräajaksi.

Toimialajohtaja on vahva muutoksen edistäjä ja strategian toimeenpanija. Hän vastaa toimialalleen asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja varmistaa, että kaupungin organisaation ja johtamisjärjestelmän uudistus muuntuu toimialalla todeksi. Tämä tarkoittaa muun muassa toimintatapojen yhtenäistämistä, kulttuurien yhdistämistä ja vahvaa kaupungin uuden suunnan näyttämistä niin toimialan sisällä kuin ulkoisiin sidosryhmiin päin. Virka on uusi.

Viran kelpoisuusvaatimus on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemus johtamistehtävistä. Kielitaitovaatimus on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkaan haetaan henkilöä, jolla on kokemusta organisaatioiden operatiivisesta johtamisesta ja todennettua näyttöä muutoksen aikaansaamisesta. Viran hoito edellyttää hyviä vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja ja kykyä tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Laajentuva kansainvälinen yhteistyö edellyttää myös sujuvaa englannin kielen taitoa. Kokemus kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta luetaan eduksi, sillä toimialajohtaja toimii toimialalautakuntansa esittelijänä.

Virasta maksettava kokonaispalkka määräytyy Helsingin kaupungin käytössä olevan johdon palkkausjärjestelmän vaativuusluokan 24 mukaisesti. Kokonaispalkka on 10 000 e/kk. Lisätietoja palkkausjärjestelmästä saa osoitteesta www.helsinkirekry.fi/vaativuusluokitus.

Ennen viran vastaanottamista valitun on esitettävä hyväksyttävä selvitys terveydentilastaan.

Hakuaika päättyy 12.9.2016 klo 16.00. Hakemukset jätetään kaupungin sähköiseen rekrytointijärjestelmään osoitteessa www.helsinkirekry.fi > avoimet työpaikat. Työavain 47-58-16 ohjaa suoraan ilmoitukseen. Tarvittaessa hakemuksen voi toimittaa paperisena osoitteeseen Helsingin kaupungin kirjaamo, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki (Käyntiosoite: Pohjoisesplanadi 11–13.). Hakemukset ovat julkisia eikä niitä palauteta.

Lisätietoja virasta antavat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, p. 050 310 4664, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, p. 050 521 2907, tatu.rauhamaki@gmail.com ja henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi, p. 050 380 9678.

www.hel.fi


Kulttuurituotannon tuntiopettaja | Humanistinen ammattikorkeakoulu | haku 29.8. mennessä

Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy Humak hakee päätoimista tuntiopettajaa ajalle 1.9.2016 – 15.12.2016.

Päätoimisen tuntiopettajan toimenkuvaan kuuluvat opetus, TKI-toiminta ja aluekehitystyö. Tehtävien pääpaino on kulttuurituottajakoulutuksen opetuksessa ja ohjauksessa – monimuoto- ja päiväkoulutuksissa. Tehtävät edellyttävät soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, pedagogista kelpoisuutta ja vähintään kolmen vuoden käytännön työelämäkokemusta (asetus 352/2003) kulttuurialalta.

Työtehtävien sisältöjen kannalta toivomme osaamista kulttuurialan innovaatiotoiminnasta, taiteen tuntemuksesta ja taiteen soveltavasta käytöstä. Arvostamme asiantuntemusta kulttuurituotannon koulutuksesta, aikuiskoulutuskokemusta ja digitaalisten oppimisympäristöjen hallintaa.

Tehtävän sijoituspaikka on Humakin pääkaupunkiseudun TKI-keskus (Ilkantie 4, 00400 Helsinki). Palkkauksessa noudatetaan yksityisen opetusalan työehtosopimusta.

Vapaamuotoinen hakemus ja CV lähetetään osoitteella rekry(a)humak.fi ma 29.8.2016 klo 14.00 mennessä. Sähköpostin aiheeksi: Päätoiminen tuntiopettaja /ILK.

Lisätietoja antaa koulutuspäällikkö Titta Pohjanmäki, titta.pohjanmaki(a)humak.fi tai p. 020 7621 393.

www.humak.fi

twitter.com/tinfotweets