27.08.2015

TINFO-tiedote 28 / 27.8.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

R(p)ahan kosketus

Suomen Kulttuurirahasto on julkaissut katsauksen Rahan kosketus – Miten taidetta Suomessa rahoitetaan. Katsausta edelsi Kulttuurirahaston vuonna 2013 toteuttama ja paljon polemiikkia herättänyt kansalaiskysely, jossa suuri joukko vastaajia arvioi 32 ennalta nimettyä suomalaista taiteilijaa ja sitä, miten ”vaikuttuneita” kunkin taiteilijan työstä ja teoksista oltiin.

SKR on halunnut julkisen talouden synkennyttyä tarkastella taiteen rahoitusjärjestelmää ”tähänastista kokoavammasta näkökulmasta”, olla aloitteellinen ja pohtia omaa rooliaan. Säätiöt SKR näkee ”vakiintuneiden rakenteiden ja ajattelutapojen haastajana ja siten taiteen kentän ”moniäänisyyden ja dynamiikan” edistäjänä. Katsaukseen sisältyy uudenlaisten rahoitusmuotojen ja tuotantoalustojen kehittämisideoita: investointiajattelua, taiteen kentän riskinkantokyvyn ja likviditeetin turvaavien ratkaisumallien pohdintaa, ”taloudellisen iskunkestävyyden” kasvattamista, yhteistyösopimusajattelua jne.

Markkinatalous on se ”globaali käyttöliittymä”, joka otetaan annettuna. Katsaus kertoo, miten markkinoiden näkökulmasta ”vastikkeeton rahoitus on häiriö”: vastikkeetta apurahalla työtä tekevä taiteilija saa aikaan sen, että apurahatta työskentelevä kollega joutuu alihinnoittelemaan työnsä.

Katsauksen lukeminen saa kysymään, kenen asialla tässä ollaan, kenen puolesta puhutaan ja mitä arvoja välitetään. Kulttuurin ja taiteen 0,8 %:n osuutta katsauksessa pidetään harhaanjohtavana, koska siinä ei ole huomioitu muita ”rahavirtoja” kuten taidekoulutusta tai taiteen perusopetusta. Katsaus haluaa sanoa, että alallehan virtaa rahaa paljon enemmän, mitäs inisette.

Moniarvoisuus näyttäytyy rahoittajan näkökulmasta ”edunvalvontana”, marginaalisen tukeminen on ”epäpopulaarin” puolustamista. Hankkeiden arviointia pitäisi laajentaa yleisöjen suuntaan. Katsaus saa taiteilijat näyttäytymään korporatiivisena valtakeskittymänä, itsekkäänä ja omia intressejään ajavana joukkona, jonka tekemän työn tuloksena syntyy vain vähän taidetta, joka olisi ”maksun arvoista”. Ja nyt tämä kenttä käy siilipuolustustaan, jotta sen ”etuihin” ei koskettaisi. On hämmentävää, että katsauksesta välittyy taidevihamielinen, kyyninen suhde taiteisiin ja taiteilijoihin.

Rahan kosketus voisi olla hieno case tutkia sen sisältämän kielenkäytön tuottamia merkityksiä, tekstin valtapositioita, kytköksiä ja yhteyksiä, joihin taiteen rahoitus nyt sidotaan. Tässä käydään managerialismin ja uusliberalismin lippua heiluttaen taiteilijoita ja taiteen kenttää, vertaisarviointia ja ”korporatiivista” järjestelmää vastaan. Katsauksesta välittyy ansaitsemisen, vastikkeellisuuden ja ehdollisuuden ideologia: taiteilijan tulee ansaita olemassaolonsa yhteiskunnassa. On ristiriitaista, että taidetta ja kulttuuria puolustavan säätiön julkaisusta välittyy eetos, jossa taiteen ja taiteilijoiden asema alkaa näyttäytyä kyseenalaiselta.

SKR haluaa laajentaa keskusteluun osallistuvien piiriä ja näin vahvistaa taiteen asemaa. Se näkee oman roolinsa eri intressitahojen kohtaamisen mahdollistajana. Katsaus päättyy hämmentävään lauseeseen: ”Viime kädessä on kysymys taidetuen yleisestä legitimiteetistä. Paljon riippuu siitä, säilyttääkö taide kykynsä koskettaa yleisöään ja marginaalinen kykynsä nousta valtavirtaan.”

Katsauksen nimi on Rahan kosketus, viittaako se Orson Wellesin inhorealistiseen rappion kuvaukseen Pahan kosketus, jossa hyvä ja paha ovat toisiinsa kietoutuneena? – Kylläpä nyt tuli purkaus. Olen pahoillani.

Tyrmässä ja vankilateatteriseminaarissa

Teatterikorkeakoulun seminaarissa pohdittiin vallankäytön kulttuuriin sijoittuvan vankien kanssa tehtävän yhteisöteatterin, vankiyleisöille tehtävää teatteria ja vankilakokemuksia aiheenaan käyttävää teatteria. Siis teatteria, taidetta, joka on tekijöilleen, yhteisöilleen ja yleisöilleen merkityksellistä ja vakavasti otettavaa taidetoimintaa vailla pejoratiivista ”hoiva-”, ”hyvinvointi-” tai mitään muutakaan etuliitettä. Me näimme Tyrmän (dramaturgia ja ohjaus Hanna Ryti, valosuunnittelu Riika Karjalainen, esiintyjät Tuija Minkkinen, Kalle Pulkkinen, Emilia Sinisalo), Tuija Minkkisen kokemuksiin perustuvan ”ruumiillisen raportin”, joka hienolla tavalla demonstroi järjestelmää, sen kehollista ilmapiiriä ja sitä häilyvää ja usein sattumanvaraista rajaa, kuka päätyy rikolliseksi ja kuka ei. Suomalaisen vankilateatterin pioneeri Hannele Martikainen Taittuu ry:stä kertoi ohjaajantyöstä vankiloissa, Suomen Kansallisteatterin näyttelijä, Kiertuenäyttämön perustaja ja piakkoin näyttelijäntyöstä hoitolaitosyhteisössä väittelevä Jussi Lehtonen kertoi Suomen Kansallisteatterin suunnitelmista Vankilasta vapautuvien teatterista ja teatteriopettaja, TeaKin opiskelija Annukka Valo omasta taiteellisesta työskentelyssään vankilassa.

Hieno seminaari, joka tuli jälleen kerran osoittaneeksi vankilateatterin merkityksen ei pelkästään vankeinhoidon näkökulmasta vangeille vaan myös taiteilijoille itselleen.

Teatteri ihmeitä: miehiä, naisia, ihmisiä, kasveja

Katsomisviikkoon on mahtunut esityshelmiä (Tyrmän lisäksi): Árpad Schillingin Lúzer (Luuseri), Jarkko Partasen, Anni Kleinin & co. Fields of Glory – Kunnian kentät, Petja Lähteen ja Linda Wallgrenin Onnellinen veli ennakkona Helsingin kaupunginteatterissa ja Blau Fraun esitysinstallaatio kasvien keskellä.

Zodiakin yleisötyön 10-vuotisjuhlanäytös marssitti Eläintarhan urheilukentälle 50 halinalleasuista miestä. Miten nämä leikkisät miehet riisuvatkaan yhteen muottiin puetun maskuliinisuuden taakkaa, miten hellästi he koskettavat toisiaan, miten hienosti heidän ”pikkujalkansa” pystyvät sipsuttamaan, miten heiltä käyvät maaversiot Esther Williamsin uimakoreografioiden muodostelmista. Ja äänimaisema kuin Vangeliksen Chariots of Firessa! Sama ylevä odotus ja kamppailu!

Suuret kiitokset toivon ja optimismin möhkäleestä, jotka te Onnellisen veljen porukka minulle katsojana annoitte (kaikki muutkin mukaan lukien lavastus, valot, äänet…). Te olette esiintyjinä ihanan suvereeneja. Nautinko katsoa sellaista työskentelyä ja esittämisen iloa – joka solulla. Minä liikutuin syvästi jokaisen teidän näyttelijäntyöstä. Haluan ehdottomasti tulla katsomaan uudelleen, vain teitä katsoakseni! Niin se menee! Tämän tekstin voiman te kykenette fyysistämään ja piirtämään ruumiillanne tekstiin valetun toivon ja vapautuksen kaikenlaisista pakkopaidoista. 

Onnellinen veli on ihmissydänten valloitusretki, se tarjoaa myötätuntoa, toivoa, rakkautta ihmiseen, aitoa naivismia, näyttelijöiden suvereniteettia. Petja Lähteen näytelmän kohotettu kieli voisi olla kynnys, mutta ei tälle porukalle. Jos nyt oltaisiin Lontoossa tai Hollywoodissa, joku olisi jo leffakäsistä ottamassa käsi ojossa. Jos tämä ei liiku ja liikuta, niin on ihme ja kumma! 

Keskustelua suomalaisesta ja egyptiläisestä todellisuudesta

Kairon yliopiston journalistiikan opettaja, kulttuuritoimittaja Rana Khaled on yksi niistä 21 journalistista, jotka ovat tutustumassa Suomeen Ulkoasiainministeriön FINLAND Foreign Correspondents' Programme -koulutusohjelman (FCP) osallistujana.  Rana halusi tietää suomalaisesta teatterista. Kohtaamisesta sukeutui pitkä keskustelu. Rana oli erityisen vaikuttunut dokumenttiteatterista, sen työskentelymetodeista ja lähtökohdista. Samoin hän oli kiinnostunut siitä tiedosta, että meillä teatteri kytkeytyy kansalaisyhteiskuntaan ja että meillä on sankka joukko harrastajateatterintekijöitä ja siihen, että meillä on myös teattereita, jotka tekevät teatteria lapsille ja nuorille. Me puhuimme sananvapaudesta, me puhuimme taiteilijoiden kansainvälisen yhteistyön ja kaikenlaisen liikkuvuuden puolesta. Ja tiedoksi: 35 % Egyptin toimittajista on naisia ja ammatti on vaarallinen.

Rana kirjoitti mediaharjoittelussaan Ilta-Sanomissa artikkelin, jonka laukaisema asiattomien kommenttien määrä oli täysin käsittämätön. 

Eläköön meidän outous!

Jäniksen vuosi Edinburghin Fringessä on positiivisessa mielessä hämmentänyt kaiken nähneitä ja kokeneita brittejä: "Where to even start? This is certainly one of the weirder plays at this year's Fringe... 'The Year Of The Hare' is hard to describe, but even harder to forget." Vastaanotto on tiivistettävissä ajatukseen: ei tällaista kukaan muu tee. Kerrassaan mahtavaa, uskotaan teatteriimme ja siihen, että sillä on annettavaa muullekin maailmalle!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA

Henkilökuntamuutoksia TINFO-viestinnässä

Tiedottaja Sari Havukainen on vuorotteluvapaalla 1.9.2015 – 30.4.2016.
Sijaisena toimii viestintäkoordinaattorina Elina Knaapi.

Jenni Heinonen palaa vanhempainvapaalta viestintäassistentiksi 1.9.2015 alkaen.

Mikko Karvinen siirtyy projektiassistentiksi 1.10.2015.

Yhteystiedot:

Elina Knaapi, elina.knaapi(a)tinfo.fi
Jenni Heinonen, jenni.heinonen(a)tinfo.fi
Mikko Karvinen, mikko.karvinen(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi


Teatterilaisen muistikirja 2016 – käytä hyväksesi ennakkotilaajan etu

Teatterikalenteri koki muodonmuutoksen vuodelle 2015. Perinteinen taskukalenteri kasvoi käyttäjien toiveesta muistikirjan mittoihin, ja julkaisun ulkoasua muutettiin värikkääseen ja pirteään muotoon. Tämän täysin uuden julkaisun lanseeraaminen onnistui mielestämme hyvin ja jatkamme tulevana vuonna samalla konseptilla. Ensimmäisestä versiosta saamamme palautteen pohjalta kehitämme Teatterilaisen muistikirjaa entistä paremmaksi.

TINFO on varustanut vuoden 2016 muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi.

Teknisiä tietoja:muistikirja2016_promo

 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 240
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti

Teatterilaisen muistikirja 2016 nyt ennakkotilauksessa

Käytä hyväksesi ennakkotilaajan etu. Etu voimassa 20.9. asti.

Hinnat:

 • 17,00 ¤/kpl (norm. 19,00 ¤/kpl)
 • 10 kappaleen ja sitä suuremmat tilaukset: 16,00 ¤ / kpl (norm. 17,00 ¤/kpl)

Hintoihin lisätään postimaksut.

Opiskelijat ja työttömät: 12,00 ¤/kpl

Teatterilaisen muistikirja 2016 ilmestyy syyskuussa.

Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120

www.tinfo.fi


Teatterialan Avain 2015/2016 – tilaa omasi ennakkoon

Teatterialan Avain on teatterikentän oma yhteystietojulkaisu, josta löytyy yhdessä paketissa alan ihmisten ja organisaatioiden yhteystiedot (yli 500 organisaation ja yhteisön kontaktitiedot). PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla. Tiedoston voi tarvittaessa myös tulostaa.

Voit nyt tilata Teatterialan Avain 2015/2016 -julkaisun ennakkoon. Uusi Avain valmistuu 3.9. mennessä, ja se lähetetään suoraan sähköpostiisi.

Ennakkotilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

Teatterialan Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri/yhteisö.

 • 1-2 käyttäjää: 29,00 ¤
 • 3-9 käyttäjää: 85,00 ¤
 • Yli 9 käyttäjää: 125,00 ¤
 • Teatterialan opiskelijat ja työttömät: 12,00 ¤
 • Yritykset, muut kuin teatterialan organisaatiot: 175,00 ¤

Kaikille syksyn tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa automaattisesti veloituksetta.

www.tinfo.fi


TINFO e-Nytt ilmestyy 1.9.2015 | aineistopäivä 28.8.

Syyskauden ensimmäinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 1.9. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 28.8.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se

UUTISIA

Joensuun kaupunginteatterin johtajahaastatteluun viisi henkilöä

Joensuun kaupunginteatterin teatterinjohtajaksi hakijoiden joukosta on haastatteluun päätetty kutsua seuraavat viisi henkilöä:

Autti Hannele, Joensuu
Leinonen Perttu, Helsinki
Luhtaniemi Tiina, Jyväskylä
Varilo Iiristiina, Tampere
Väisänen Tuula, Sinettä

Seuraava Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n hallituksen kokous, jossa tehtäneen valintapäätös, pidetään 8.10.2015.

Lisätietoja Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen, phhartikainen(a)hotmail.com, 050 572 0429 ja varapuheenjohtaja Päivi Ikonen, paivi.ikonen(a)jns.fi, 040 099 5519 sekä teatterin talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, leena.kinanen(a)jns.fi, 050 401 5211

www.kaupunginteatteri.jns.fi


Riihimäellä kokeillaan uudenlaista vapaan ryhmän ja VOS-teatterin yhteistyömallia

Huhtikuusta 2015 alkaen taiteilijakollektiivi Todellisuuden tutkimuskeskus on työskennellyt residenssissä Riihimäen Teatterissa. Residenssijakson aikana Riihimäen Teatteri kokeilee uudenlaista vapaan ryhmän ja VOS-teatterin yhteistyömallia: Residenssiin kutsutut taitelijat tuovat ammattiteatteriin oman taiteellisen ideansa ja hyödyntävät lopullisen esityksen toteuttamisessa näyttämöllä perinteisen työryhmän lisäksi teatterin teknistä ja toimistohenkilökuntaa.

Yhtenä lähtökohtana projektille on taiteen ja kulttuurin merkityksestä nyky-yhteiskunnassa parhaillaan käytävä keskustelu. ”Kulttuurikentän muutoksen tuomat säästöpaineet vaikuttavat tämän hetken Suomessa vahvasti teatterin tekemiseen ja kokemiseen. Riihimäen Teatteri on kiinnostava tutkimuksen kohde, sillä se edustaa ympäristöineen tyypillistä suomalaista maakuntateatteria”, Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteilija Johanna Hammarberg sanoo.

Residenssijakson aikana kerättyjen kokemusten toivotaan hyödyttävän jatkossa myös muita suomalaisia ammattiteattereita ja vapaita ryhmiä. Residenssimalli mahdollistaa entistä monipuolisemman ohjelmistosuunnittelun suhteellisen pienillä resursseilla. Samalla luodaan uudenlaisia osallistavan yleisötyön mahdollisuuksia: Paikallinen yleisö, ammattiteatterin henkilökunta ja teemoittain esityksiin kutsuttavat asiantuntijavieraat ovat tasavertaisesti osa taiteellista lopputulosta.

Residenssijakso huipentuu 5.9.2015 alkavaan kymmenen esityksen sarjaan. Teatterin näyttämölle rakentuvassa taidekahvilassa yleisö pääsee leipomaan pullaa muiden osallistujien kanssa, osallistumaan keskusteluun ja seuraamaan vaihtuvia ohjelmanumeroita. Esityksien asiantuntijavieraisiin kuuluvat mm. Vihtori Rämä ja Maria Säkö. Riihimäen Teatterin residenssikokeilua esittelevä, yleisölle avoin ja maksuton seminaari järjestetään 16.10.

Tarkemmat tiedot asiantuntijavieraista ja yhteistyömallista.

Lisätietoja:
Matti Arnkil
Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja 
matti.arnkil(a)riihimaenteatteri.fi, 050 467 0276

www.todellisuus.fi
www.riihimaenteatteri.fi


Ohjaaja Hannele Martikaiselle tunnustuspalkinto kulttuurin edistämisestä

Kalevala Korun kulttuurisäätiö jakaa tänä vuonna viisi 10 000 euron tunnustuspalkintoa. Yksi palkituista on teatteriohjaaja Hannele Martikainen.

Vuoden 2015 tunnustuspalkinnoista päätettäessä Kalevala Korun kulttuurisäätiön hallitus korosti vuoden teemaa ”Kulttuuri ilon tuojana”. Aiemmista vuosista poiketen apurahoja ei haettu, vaan hallitus päätti myöntää viisi tunnustuspalkintoa.

Perustelut: Hannele Martikainen on aloittanut ammattimaisen vankilateatteritoiminnan Suomessa ja tehnyt sitä pitkään, sinnikkäästi ja tuloksekkaasti. Vankilateatteritoiminta tähtää vankien omaehtoiseen kuntoutumiseen ja valmistaa heitä tulevaan vapauteen antamalla heille käytännön valmiuksia toimia yhteiskunnassa. Parhaimmillaan prosessi opettaa toimimaan ryhmässä ja vahvistaa esitykseen osallistuvien vankien itseluottamusta ja kykyä ottaa vastuuta. Hannele Martikainen on toiminut aiemmin Suomen Kansallisoopperassa assistenttina ja apulaisohjaajana sekä ohjannut ammatti- ja harrastajateatteriryhmiä.

Muut palkintojen saajat ovat kirjastovirkailija Agneta (Netta) Möller-Salmela, suomen kielen lehtori Paula Kokkonen, sellisti Jussi Makkonen ja koruseppä Matti Mattsson. Kukin saaja vastaanottaa palkinnon työstään suomalaisen kulttuurin edistämiseksi.

Apurahojen julkistustilaisuus pidetään Helsingissä torstaina 20.8. klo 16.00.

www.kalevalakoru.fi/fi/tarinamme/kulttuurisaatio


Rohkeus blogi: Taiteen ja kulttuurin julkisen rahoituksen puolesta

Saaren kartanon alumni, amerikkalainen Kevin Doyle, argumentoi taiteen ja kulttuurin julkisen rahoituksen puolesta. Doyle myös kertoo, kuinka osallistuminen Baltic Circle -festivaalin Suomen Taidepoliittiseen Tapahtumaan vaikutti häneen.

Rohkeus-blogi: Taiteen ja kulttuurin julkisen rahoituksen puolesta


Teatterikorkeakoulun Kinesis-julkaisusarjan uusi teos ilmestynyt

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Kinesis-julkaisusarjassa on ilmestynyt koreografian professori Kirsi Monnin ja professori, päätoimittaja (Performance Research Journal) Ric Allsoppin toimittama teos Practicing Composition: Making Practice. Texts, Dialogues and Documents 2011–2013. Kirja dokumentoi ja käsittelee esittävän taiteen ja sen koulutuksen ajankohtaisia teemoja eurooppalaisissa taideyliopistoissa ja maisteriohjelmissa. Englanninkielinen kirja koostuu 19:n kuudessa eurooppalaisessa yliopistossa toimivan kirjoittajan artikkeleista, ja sen käsittelemiä aiheita ovat mm. poiesis, poetics, composition, latency, assemblage, open form, formless, co-dependent creation, interruption, ad-hoc dramaturgy, collective learning environments, utopian choreography, framed reality ja post-identity politics.

Julkaisu dokumentoi teemoja, käsitteitä ja käytäntöjä, jotka nousivat esiin esittävien taiteiden maisteriohjelmien kolmivuotisessa Erasmus Intensive (IP) -koulutusprojektissa. IP:n koollekutsujana toimi SODA-koulutusohjelma (solo/dance/authorship) Berliinin Inter-University Center for Dancesta (HZT), ja mukana olivat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun koreografian koulutusohjelman lisäksi maisteriohjelmat Hollannista, Englannista, Kroatiasta ja Espanjasta.

Kinesis on Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen koulutusohjelmien julkaisusarja.

Hinta 20¤. Teosta myydään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastossa (Haapaniemenkatu 6, Helsinki) ja sitä voi tilata osoitteesta teak.kirjasto(a)uniarts.fi. Toimituskulut 10 ¤ / tilaus. Teoksen verkkoversio julkaistaan 31.12.2015.

www.uniarts.fi


Koneen Säätiö kunnostaa Lauttasaaren kartanon toimitiloikseen

Koneen Säätiö on voittanut Helsingin kaupungin järjestämän tarjouskilpailun Lauttasaaren kartanon rakennuksista.

Kaupungin kiinteistölautakunta on kokouksessaan 25.6.2015 hyväksynyt säätiön ostotarjouksen kartanon rakennusten hankkimisesta säätiön toimitiloiksi. Lautakunnan päätöksestä on kahden viikon valitusaika, joten päätös ei vielä ole lainvoimainen.

”Lauttasaaren kartano tarjoaa meille hienot puitteet kehittää toimintaamme entistä avoimemmaksi ja lisätä kohtaamisia ja vuorovaikutusta tieteen ja taiteen kentällä”, kertoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

www.koneensaatio.fi


Hanasaari muuttaa väliaikaisiin toimitiloihin joulukuussa 2015

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus muuttaa väliaikaisesti Helsingin Sanomien legendaarisiin tiloihin osoitteeseen Ludviginkatu 6-8.

Hanasaaren ohjelmatoiminnan, hallinnon ja neljän pohjoismaisen kulttuurirahaston henkilöstö siirtyy tiloihin marraskuun puolesta välistä lähtien, kun kulttuurikeskuksen mittava uudistushanke käynnistyy. Siihen asti kulttuurikeskus toimii normaalisti Espoossa.

Rakennushanke käynnistyy tämän vuoden joulukuussa ja saatetaan loppuun vuoden 2017 maaliskuun loppuun mennessä.

Lisätietoja
Gunvor Kronman
toimitusjohtaja, puh. 040-7451738

www.hanasaari.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Koneen Säätiön apurahojen hakuinfotilaisuudet 7. ja 8.9.2015, Helsinki

Pohditko voitko hakea apurahaa Koneen Säätiöltä? Mietitkö painopisteitä tai teknisiä kysymyksiä? Järjestämme 7. ja 8. syyskuuta sekä henkilökohtaista että yleistä apurahojen hakuneuvontaa.

Taiteen ja kulttuurin apurahat:

 • maanantaina 7.9. klo 16-17 ja
 • tiistaina 8.9. klo 9-10.

Maanantain hakuinfo pidetään suomeksi ja tiistain englanniksi.

Kuhunkin neuvontatilaisuuteen mahtuu noin 40 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme osallistumisen ja lähetämme ovikoodin viimeistään 31.8.

Yleiset hakuinfot järjestetään Koneen Säätiön Kamarissa osoitteessa Tehtaankatu 21 B 45, 00150 Helsinki.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet:
http://www.koneensaatio.fi/uutinen/apurahojen-hakuneuvontaa/


Interkulttuurinen nuorisotyö -seminaari 10.9.2015, Helsinki


Torstai 10.9.2015 klo 10–16, Caisan sali

Seminaarissa etsitään ratkaisuja entistä parempaan kodin, koulun ja vapaa-ajan toimijoiden vuorovaikutukseen ja rooliin nuorta tukevina tahoina. Erityishuomio on kulttuurin ja taiteen välinein tapahtuvassa nuorisotyössä sekä maahanmuuttajanuorissa kohderyhmänä. Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille; nuoriso-ohjaajille, kasvattajille, opettajille sekä tietysti nuorille itselleen. INTERKULTseminarin moderaattorina toimii vapaa toimittaja Maryan Abdulkarim.

Osallistumismaksu 15¤ sisältäen seminaariosallistumisen lisäksi lounaan ja kahvin sekä pääsylipun klo 17 alkavaan Arja Tiili & Co:n INTERKULTmove -festivaaliesitykseen Stoassa.

Ilmoittaudu seminaariin sähköpostitse kassandra(at)kassandra.fi maanantaihin 31.8.2015 mennessä. Kerrothan ilmoittautumisesi yhteydessä nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi, sekä mahdollisen taustaorganisaatiosi.

Tilaisuuden ohjelma

www.kassandra.fi


New Performance Turku Festival, 28.9.-4.10.2015, Turku

Kansainvälisen performanssi- ja esitystaiteen festivaalin New Performance Turku Festivalin kärkiteemoja ovat poliittisuus sekä paikallistasolla että kansainvälisesti, keskustelu performanssi- ja esitystaiteesta sekä tieteen ja taiteen vuoropuhelu.

Viime vuosina festivaali on vahvistanut yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Uutena yhteistyökumppanina mukaan astui tänä vuonna Aboagora-symposium, jonka kanssa New Performance Turku Festival toteuttaa tutkijoiden ja performanssitaiteilijoiden yhteisprojekteja mahdollistavan Floating Platforms-hankkeen.

Kansainvälisen politiikan kuuma aihe, tietovuotajien asema, tulee festivaalilla esille Ray Langenbachin ja David Rossin teoksessa Habes Corpus, jonka keskiössä on David Rossin elämäntarina yhdysvaltalaisesta tietovuotajasta Suomessa asuvaksi pakolaiseksi.  Portugalilainen Márcio Carvalho ottaa A Meeting In Turku In 2015 -teoksessa kantaa Tapaaminen Turussa 1812 -veistokseen, jonka aiheena on Aleksanteri I:n ja Ruotsin kruununprinssi Karl Johanin kohtaaminen ja sopimus Suomen asemasta Venäjän ja Ruotsin välissä. Carvalhon teokseen sisältyy myös Turkumonumentti.fi -sivulla toteutettava äänestys uudesta turkulaisesta monumentista.

Muita festivaalin taiteilijoita ovat mm. Antti Laitinen, joka rakentaa Armour -ympäristötaideteostaan festivaalin ajan Vartiovuorenpuistossa, Oblivia-ryhmästä tunnettu Annika Tudeer Swanlake-sooloteoksellaan, brittiläinen pitkän linjan performanssitaiteilija Joshua Sofaer, belgialainen Anaïs Heraud, French & Mottershead ääniteoksellaan sekä hollantilainen ieke Trinks. Tänä vuonna teoksia ovat myös festivaalin klubit, joista vastaa Antti-Juhani Manninen.

New Performance Turku Festival jatkaa tänäkin vuonna avointen keskustelutilaisuuksien sarjaa teosten yhteydessä. Lisäksi festivaali laajentaa keskustelua nettisivuillaan julkaistaviin teksteihin performanssi- ja esitystaiteesta, joiden myötä festivaalia on helppo seurata myös verkossa.

www.newperformance.fi


Näyttelijöiden ja työnantajien Speedmeeting-tapahtuma 5.10.2015, Helsinki

Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Speedmeeting eli spiidaus järjestetään lokakuussa jo kuudennentoista kerran.

Kysymyksessä on työnantajien (ohjaajien, tuottajien, roolittajien) ja näyttelijöiden tapaaminen, jossa näyttelijällä on mahdollisuus pitää nimensä mukaisesti pikakokous työnantajien kanssa ja kertoa itsestään.

Pikatreffien lisäksi tilaisuudessa on myös hauskaa tavata kollegoita ja päivittää kuulumisia sekä nauttia pöydän antimia.

Maanantaina 5. lokakuuta mahtuu noin 60 näyttelijää spiidaamaan.
Paikalla on vähintään kymmenkunta työnantajaa.
Usein työnantajien edustajia on ollut parikymmentä – enemmänkin...  enimmäkseen eri tuotantoyhtiöistä, toisinaan myös teattereista.

Ilmoittautumisohjeet ja tarkempi ohjelma tapahtuman verkkosivuilla.

Lisätietoja yhdistyksen sihteeri Helena Vesajoelta
puh. 044 300 4664
posti(a)ilmaisuverstas.com

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Audiences Norwayn konferenssi 21.-22.9.2015, Kristiansand

Kansainvälinen, vuosittain järjestettävä Audiences Norwayn konferenssi järjestetään tällä kertaa Kristiansandissa 21.-22.9. Konferenssi on osittain englanniksi ja osittain norjaksi, englanninkieliset osiot on merkitty ohjelmaan.

Lisätietoja, kuten ohjelma, yleisöpalkinto ja puhujat konferenssin verkkosivuilla.

Osallistumismaksu 2800 NOK.

Lisätietoja ja tukea:
Jos sinulla on ongelmia ilmoittautua norjankielisen sivuston kautta, älä epäröi pyytää apua (englanniksi): post(a)norskpublikumsutvikling.no.

http://www.kulttuuriakaikille.fi/

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


Muistutus: Taiken syksyn hakuajat muuttuvat – apurahat haettavissa sähköisesti

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) apurahojen syksyn hakuajat muuttuvat.

Vuoden 2016 valtakunnallisten kohdeapurahojen sekä alueiden työskentely- ja kohdeapurahojen hakuaika on 1.10.–6.11.2015. Hakemuksen tulee olla perillä 6. marraskuuta klo 16.

Ensimmäistä kertaa Taiken kaikki apurahat ovat sähköisesti haettavissa. Verkkopalvelu edellyttää hakijalta tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Verkkohakemusten rinnalla Taike ottaa edelleen vastaan myös paperihakemuksia. Niidenkin on oltava perillä hakuajan päättyessä kello 16.00. Viimeisen päivän postileima ei riitä.

Hakijoiden kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä ja jättää hakemus ennen viimeistä hakupäivää.  Viime syksynä Taike sai reilut 5 000 apurahahakemusta. Vain määräajassa saapuneet hakemukset huomioidaan.

Yhteisöavustusta haetaan paperilomakkeella

Vuoden 2016 yhteisöjen erityis- ja toiminta-avustukset ovat haettavana 1.–30.10.2015. Yhteisöavustusta haetaan edelleen paperilomakkeella. Hakuaika päättyy perjantaina 30.10. klo 16, jolloin hakemuksen tulee olla perillä Taiteen edistämiskeskuksessa. Viimeisen päivän postileima ei riitä.

Hakemuksen voi jättää joko Taiken päätoimipisteeseen tai aluetoimipisteeseen.

Tarkemmat tiedot syksyn hauista julkaistaan Taiken verkkosivuilla syyskuussa.

Lisätietoja:
Tiina Kuoppa, suunnittelupäällikkö
puh. 0295 330 801

www.taike.fi


Suomen arvostelijain liiton Kopiosto-apurahat vuodelle 2016 | hakuaika 1.-30.9.2015

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, julistaa haettavaksi kriitikoille suunnattuja Kopiosto-apurahoja vuodelle 2016.

Apurahat myönnetään kohdeapurahoina arvostelijan ammattitaitoa kehittävään hankkeeseen, opintomatkaan tai kurssimaksuihin. Apurahoja ei myönnetä työvälineisiin, elinkustannuksiin tai jo toteutuneisiin hankkeisiin. Hakemusten tulee olla hyvin perusteltuja. 

Lisätietoja ja hakulomake

www.sarv.fi


Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | hakuaika 1.9.-1.10.2015

Rahasto jakaa yleisiä apurahoja Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä edistäviin hankkeisiin, esim. kulttuuri-, kieli-, media-, tutkimus- ja koulutusalan projekteihin. Rahaston apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, järjestöt ja yhdistykset, joiden toimiala liittyy rahaston toiminta-alueeseen, ts. Suomen ja Ruotsin välisten kulttuurisuhteiden edistämiseen. Rahasto myöntää myös oleskelustipendejä Suomeen/Ruotsiin opintokäynteihin, tutkimustoimintaan tai kulttuurivaihtoon liittyen.

Haettavana on kahdenlaisia apurahoja:

 • Yleisiä apurahoja
 • Oleskelustipendejä

Tarkemmat tiedot apurahoista ja stipendeistä

www.kulturfonden.net/fi


Konstsamfundet | ansökningstid 1.-.30.9.2015

Konstsamfundets uppgift är att förvalta den förmögenhet som Amos Anderson testamenterat och med dess avkastning stöda finlandssvensk kultur; musik, litteratur, publicistik, bildkonst och teater. Konstsamfundet understöder också yrkesutbildning, det svenska språkets ställning och informationsspridning på svenska. Konstsamfundet upprätthåller dessutom Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors och Söderlångvik gård i Dragsfjärd.

Teater

Understöd ges till organisationer och grupper för verksamhet, uppsättningar, produktioner och turnéverksamhet inom både professionell teater och amatörteater. Enskilda kan söka bidrag för seriös fortbildning i teater utomlands.

Ansökningstid

För både enskilda och institutioner två gånger per år, i februari och september. Ansökan görs elektroniskt. Den elektroniska blanketten kan fyllas i när stipendierna är lediganslagna 1–28.2. och 1–30.9.

http://www.konstsamfundet.fi/

TYÖPAIKKOJA

Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Äänimestariksi Rauman Kaupunginteatteriin | haku 28.8. mennessä

Rauman Kaupunginteatteri hakee palvelukseensa suunnittelevaa äänimestaria virkavapaan sijaiseksi. Sijaisuus kestää 31.7.2017 saakka.

Lisätiedot ja hakuohjeet

www.raumanteatteri.fi


Ohjaaja ja lavastaja Seinäjoen kaupunginteatteriin | haku 30.10. mennessä

Seinäjoen kaupunginteatteri hakee ohjaajaa ja lavastajaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.8.2016 alkaen.

Hakemukset ansioluetteloineen, suosituksineen ja palkkatoiveineen voi lähettää 30.10.2015 mennessä postitse osoitteeseen

Seinäjoen kaupunginteatteri
Markko Heinonen
Alvar Aallon katu 12
60100 SEINÄJOKI

tai sähköpostitse, myös lisätiedustelut, osoitteisiin

markko.heinonen(a)seinajoki.fi (toimitusjohtaja)
christian.lindroos(a)seinajoki.fi (taiteellinen johtaja)

www.seinajoenkaupunginteatteri.fi

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Zodiakin syksyn kurssit

Zodiakin syksyn kurssit ovat käynnistyneet. Katso koko kurssitarjonta osoitteesta www.zodiak.fi/#kurssit


Taiteen kuvailutulkkaus -koulutus 14.-16.9.2015, Tampere

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry järjestää yhteistyössä Sara Hildénin taidemuseon, Museokeskus Vapriikin ja Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kanssa kuvailutulkkauskoulutuksen taidelaitosten työntekijöille ja kulttuurialan toimijoille. Koulutus toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella ja sen tarkoitus on edistää kuvailutulkkauspalvelun saatavuutta ja laatua. Koulutus on maksuton. Mukaan otetaan 16 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ohjelma:
Ma 14.9: FT Maija Hirvonen & FM Eija-Liisa Markkula: Mitä kuvailutulkkaus on?
Ti 15.9. FT Maija Hirvonen & FM Eija-Liisa Markkula: Kuvan kuvailutulkkaus
Ke 16.9. Näkövammaisten alueohjaaja Eeva Korkala & TeM Helena Ryti: Esityksen kuvailutulkkaus

Aika: Ma 14.9.- Ke 16.9.2015 klo 9.00-15.30
Paikka: Ma: Sara Hildénin taidemuseo, Ti-Ke: Museokeskus Vapriikki
Ilmoittautuminen: 3.9. mennessä osoitteeseen osallistun(a)kulttuuripalvelu.fi

Lisätietoa kuvailutulkkauksesta Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilla (PDF).

MUITA ILMOITUKSIA

Maska: The Performing Arts Journal

Intellect is delighted to announce the new release of Maska. This is Europe's oldest professional journal in its field. For the last two decades Maska has fostered a high-level professional discourse in a range of subjects such as performance studies and theories of contemporary dance in connection with the broader field of contemporary arts.

This issue features a wide range of articles, reviews and interviews focusing on the very extensive theme of "Art and Life." For the full list of articles and how to subscribe to the journal please click on the link below.

http://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-issue,id=2928/


twitter.com/tinfotweets