03.09.2015

TINFO-tiedote 29 / 3.9.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

MONITOIMIMUUSIKOITA – WUNDERBAR!

Musiikki venyy, venyy ja sen mukana muusikot, jotka samalla ovat kuin puhekuoro, soittavat ja ääntelehtivät, laulavat, instrumentiksi käy kaikki, vaikkapa munanleikkuri. Siinä on asennetta.

Riikka Pulkkisen kuunnelmatekstistä syntyi ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen ja säveltäjä Lotta Wennäkosken ja muun työryhmän sekä erityisesti hybridimuusikoiden Maija Linkolan, Sirja Nirosen ja Anna Laakson sekä laulajien yhteistyönä huima kokemus. Sen ytimessä oli muurin murtumisen vuosi 1989 ja tuona vuonna syntyneiden kaksostyttöjen tyttö A:n ja kuolleen tyttö B -kaksoisolennon kaksoiselämä. Se on ”huojuvaa minärakennetta”, ”utopistista unennäköä”, se on minän murtumista muurin tavoin. Näitä huojuvia identiteettejä, rajanylityksiä, murtumia, rajanylityksiä musiikki rakentaa monimielisistä liukumista ja samanaikaisuuksista.

Tämä ajatus minut pysähdytti: ”Ainoa todellinen raja ihmiselämässä: puskea pää edellä halki lihan. Se ja kuolema. Muut rajat ovat kyhäelmiä. Imitaatioita noista kahdesta.”

Niin – eikä vapautta saa ottaa välinpitämättömästi. Wunderbarin tuntiin mahtuu minuuksien, muistamisen ja historian arvoituksellisuus.

LAINSUOJATTOMISSA

Pitkästä aikaa Porissa ja Lainsuojattomat-festivaalilla, jossa 24 H Plays rantautui ensimmäisen kerran Suomeen. Idean isä Philip Naudékin saatiin New Yorkista Suomeen.

24 Hour Playsin viimeinen kaksituntinen vietettiin kuuden kotimaisen kantaesityksen illassa. Yhteydet Tampereelta Poriin olivat sen verran onnettomat, että pääsin vasta jälkipuoliskolle. Menetin kirjailijoiden Antti Mikkolan, Minna Harjuniemen ja Maria Peuran ja ohjaajien Hanna Ojalan, Juhana von Baghin ja Pauliina Hulkon ja näyttelijäkombojen työt. Nyt ehdin nähdä Asta Honkamaan, Jorma Kairimon ja Sami Keskivähälän ja ohjaajien Hilkka-Liisa Iivanaisen, Mikko Koukin ja Jotaarkka Pennasen ja näiden näyttelijöiden työt.

Ei tällaista missään muualla olisi voitu keksiä kuin fordismin maassa, Yhdysvalloissa! Kirjoitan tämän kaikella kunnioituksella. Konsepti on tehotyöskentelyn voimannäyte. Aikaa ei ole hinkuttamiseen ja näennäisongelmien vatvomiseen. Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin. 

Outoja yhdistelmiä ja odottamattomuutta, niitä 24 Hour Plays voi tarjota. Mutta eläköön teatterissa sekä – että! Taidetta syntyy hinkkaamisesta, ratkaisujen etsinnästä samoillen ja erhepoluilla käyden, ajan kanssa. Eri konsepteja.

Odotan tapaamista Philip Naudén kanssa, keskustelua tekemisympäristöjen eroista. Odotan myös Lainsuojattomissa käytävää keskustelua ja pohdintaa siitä, ovatko ”hyvinvointihommat” taiteilijan pelastus vai tuho. Ja lauantai-iltana vuorossa Teatterin vallankumous. Nuori sukupolvi on kutsunut Lainsuojattomiin teatterintekijöitä esittämään ratkaisuja kysymykseen, miten rakentaa teatterin tulevaisuutta.

”INTE ÄR EN STAT ETT TALKO”

Otsikon sitaatti on Annika Tudeerin, joka Mad Housen kuraattorina kirjoittaa siitä, miten yhteinen flow ja yhteisen hyvän eteen tekeminen ovat eri asioita kuin se, että hallitus kehottaa meitä pohtimaan, mitä me voimme tehdä valtion hyväksi.

Kansalaisuus pitää sisällään muuta kuin valtiovapaaehtoisuutta. Ei valtiolle tehdä talkoita. Tudéer kirjoittaa siitä, miten nurinkurisesti juuri yhteiskunnan ”yhteistä” kutistetaan ja säästetään pois. On asioita, joita vain yhteiskunta hyvin toimiessaan kykenee tekemään.

MIHIN PÄIVÄT MENEVÄT?

Pian saadaan TINFOn verkkosivuille Apurahavahti ja Teatterintekijät-verkkotietokanta ensin performance designereiden täytettäväksi. Olemme yhdessä Teatterikeskuksen kanssa yrittäneet saada rahoitusta freelancereiden ja ryhmien osaamisen kehittämiseksi. Apuraha-anomuksia ja suosituksia on kirjoitettu. Olemme yhdessä keränneet faktaa alamme freelancereista, jotta pystyisimme vääntämään rautalangasta tämän joukon tilanteen ja kumoamaan harhaluuloja siitä, että ”rakenne” tarjoaa työpaikkoja. Ei se nyt tarjoa. Tämä on nyt tällainen säläviikko.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA

Sähköinen osoitteisto Teatterialan Avain 2015/2016 on valmistunut

Osoitteisto sisältää yhdessä paketissa alan ihmisten ja organisaatioiden yhteystiedot (yli 500 kontaktitietoa). PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla.

Sähköisen Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri /yhteisö.

  • 1-2 käyttäjää: 29,00 ¤
  • 3-9 käyttäjää: 85,00 ¤
  • Yli 9 käyttäjää: 125,00 ¤

Teatterialan opiskelijoille ja työttömille Avain maksaa vain 12,00 ¤.
Muille kuin teatterialan yrityksille ja yhteisöille hinta on 175,00 ¤.

Avaimen tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa 2016.

Osoitteiston voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120


Tilaa sähköpostiisi TINFOn sähköiset uutiskirjeet

TINFO lähettää tilaajille teatterialan sähköistä ajankohtaistiedotetta säännöllisesti:

* suomeksi TINFO-tiedote
* ruotsiksi TINFO e-Nytt (6-8 kertaa vuodessa)
* englanniksi TINFO e-News (2-4 kertaa vuodessa)
* saksaksi TINFO-Newsletter Theater aus Finland (2 kertaa vuodessa)

Tilaa tiedotteita http://www.tinfo.fi/fi/Tilaa_TINFO-tiedote tai sähköpostitse tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

AEIOU:n esitys Kehoko esillä Slovenian Nukketeatteribiennaalissa

Suomalais-slovenialaisen vauva- ja taaperoteatteri AEIOU:n moniaistinen esitys Kehoko on esillä Slovenian Nukketeatteribiennaalissa Mariborissa 10.-13.9.2015. Biennaalissa esillä ovat kymmenen parhaimmiksi katsottua, viimeisen kahden vuoden aikana Sloveniassa ensi-iltansa saanutta, nukketeatteriesitystä. Valitsijana toimi kansainvälisen uran tehnyt nukketeatterin ammattilainen Uro¨ Trefalt.
 
www.lg-mb.si/en/biennial

KEHOKO, kehonsisäinen seikkailu
Kehoko on moniaistinen taideteos kehon toiminnoista. Se yhdistelee nukketeatteriesityksen, taidenäyttelyn ja leikin rakenteita. Kehoko koostuu elintoimintoja kuvaavista interaktiivisista veistoksista. Veistoksiin liittyy hauskoja osallistavia ja toiminnallisia kehoon ja aisteihin liittyviä tehtäviä.
Kehoko leikittelee elimistön ja ruumiin "noloilla" toiminnoilla ja kauniilla orgaanisilla muodoilla. Lapset pääsevät mm. ryömimään paksusuolessa, vierailemaan majoituspalvelu Kohdussa ja täyttämään tyhjän pään ajatuksilla.
Lasten kehon ja aivojen kehitys on vilkasta. Oma keho ja sen kaikki osat löytyvät. Hyvän kehoitsetunnon syntymisen edellytyksenä on, että lapsi saa tutustua kehoonsa ilman häpeää.

Kohderyhmä: 2-8-vuotiaat

Ohjaus: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek ja Katja Pov¨e
Käsikirjoitus: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek ja Katja Pov¨e
Dramaturgia: An¸e Virant
Puvustus- ja lavastussuunnittelu: Katja Kähkönen ja Mateja Ocepek
Puvustus- ja lavastusrakennus: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek ja Katja Pov¨e
Äänisuunnittelu: Miha ¦ajina
Esiintyjä Suomessa: Katja Kähkönen
Esiintyjät Sloveniassa: Katja Pov¨e ja Mateja Ocepek
Tuottajat: Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU, Hi¨a otrok in umetnosti, Dru¨tvo lutkovnih ustvarjalcev ja Zavod H'art
Kuvat: Matej Povse
Ensi-ilta Sloveniassa: 24.4.2015, Ljubljana
Ensi-ilta Suomessa: 9.11.2015, Pieksämäki

Yhteistyökumppanit: Hi¨a otrok in umetnosti/Lasten ja taiteiden talo, Ljubljanan kulttuuritoimi, Etelä-Savon taidetoimikunta ja Lastenkulttuurikeskus Verso

Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU - värikästä teatteria pirpanoille
AEIOU-työryhmä koostuu teatterin, kuvataiteen ja taidekasvatuksen ammattilaisista. AEIOU on toiminut Sloveniassa vuodesta 2010 ja Suomessa 2013 alkaen. Esitykset ja työpajatoiminta pyörivät yhtaikaisesti molemmissa maissa.
AEIOU-esitykset ovat taiteellisesti korkeatasoisia komedioita, jotka tarjoavat pikkulapsille myönteisiä ja kehitystä tukevia virikkeitä. Esitykset edustavat osallistavaa, kehollista, kuvallista ja esineteatteria.
 


Jussi Sorjanen Kajaanin teatterin ohjaajaksi

Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja, Jussi Sorjanen (s. 1986) on kiinnitetty Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajaksi. Sorjasen kaksivuotinen kausi alkaa 1.4.2016. Sorjanen on toiminut Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana vuodesta 2009. Hänen johtajakautensa päättyy vuoden 2015 lopussa. Lisäksi hän on vieraillut ohjaajana virolaisessa Rakvere Teaterissa.

Sorjasen seuraava ohjaus on Teatteri Vanhan Jukon 20 –vuotisjuhlanäytelmäksi valmistettava William Shakespearen Rikhard III.

Juko on saanut useita tunnustuksia Sorjasen johtajakauden aikana, kuten Näyttämötaiteen valtionpalkinto.

Lähde: ESS 2.9.2015


Ammattikorkeakoulujen taidealojen koulutusmäärät romahtamassa

Taidealojen ammattikorkeakoulutuksesta valmistuvien määrän arvioidaan romahtavan lähivuosina. Koulutuspaikkojen vähennykset kohdistuvat erityisesti taideteollisuuteen ja audiovisuaaliseen viestintään. Taidealojen koulutustrendit ovat eriytyneet taiteenalojen ja koulutustason mukaisesti. Taidealojen koulutus on jäänyt Suomessa laaja-alaisemman kulttuurialan koulutuksen varjoon. Nämä asiat käyvät ilmi vastikään ilmestyneestä Cuporen tutkimuksesta, joka käsittelee taidealojen korkeakoulutusta.

Taidealojen korkeakoulutuksessa tapahtui 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun taitteessa muutos. Muutoksen seurauksena koulutusmäärät kasvoivat rajusti erityisesti taideteollisella ja audiovisuaalisella alalla ammattikorkeakouluissa. Jo 2000-luvun alkupuoliskolla alkoi kuitenkin keskustelu taidealojen ylikoulutuksesta. Viime vuosina tapahtuneet koulutuspaikkojen supistamiset alkavat näkyä noin vuodesta 2017 alkaen. Taidealojen korkeakoulututkintojen määrä tulee laskemaan erityisesti ammattikorkeakouluissa. Lasku kohdistuu nimenomaan taideteolliselle ja audiovisuaaliselle alalle. Nämä ovat aloja, joiden koulutusta on aikaisempien vuosien luovan talouden buumissa lisätty voimakkaasti.

Taidealojen koulutus niputetaan usein osaksi laajaa kulttuurialojen koulutusta, mikä yksinkertaistaa keskustelua. Suhtautuminen taidealojen koulutuksen määrän kehitykseen on kahtalaista. Yhtäältä taidealojen koulutukseen vaaditaan supistuksia sillä perusteella, että koulutusmäärät on saatava vastaamaan alan työllistymismahdollisuuksia. Toisen tulkinnan mukaan taidealojen koulutusta ei tulisi mitoittaa ainoastaan työllistymisnäkymien mukaan, koska vain riittävät koulutusmäärät takaavat taiteellisen laadun ja taiteenalojen kehittymisen. Korkeakoulutuksen sijaan keskustellaan useimmin peruskoulutuksen taideopetuksen ja taiteen perusopetuksen kehittämisestä.

Tutkimuksen ovat tehneet Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporen tutkijat Pauli Rautiainen ja Taija Roiha. Tutkimus käsittelee taidealojen korkeakoulutuksen, eli ammattikorkea- ja yliopistokoulutuksen, määrällistä kehittymistä Suomessa 1980-luvulta 2010-luvulle.

Tutkimuksen aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus järjestetään 15.10.2015 Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivien yhteydessä Helsingissä. Artikkeli liittyy laajempaan Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ja Cuporen yhteistyössä tekemään barometrityöhön. Ensimmäinen Taiteen ja kulttuurin barometri valmistuu vuoden 2015 lopussa. Sen teemana on taiteen toimintaympäristö ja rahoitus.  Kysely kohdistuu sekä valtion että yksityisten rahastojen tukea jakaville asiantuntijoille. Syksyllä ilmestyy lisää tietoa taiteilijoiden työmarkkina-asemasta sekä sukupuolen vaikutuksista taiteilijoiden asemaan.

Linkki julkaisuun: Pauli Rautiainen ja Taija Roiha 2015. Taidealojen korkeakoulutus Suomessa. Cuporen verkkojulkaisuja 30.

Lisätietoja:
Pauli Rautiainen, Cupore
pauli.rautiainen(at)cupore.fi
puh. 040 770 7282

Taija Roiha, Cupore
taija.roiha@cupore.fi
050 430 0658

Kaija Rensujeff, Taiteen edistämiskeskus
kaija.rensujeff@minedu.fi
0295 330 721

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


ANTI - Contemporary Art Festival jatkuu Kuopiossa sunnuntaihin 6.9.2015

ANTI – kansainvälinen nykytaidefestivaali on parhaillaan käynnissä ja jatkuu sunnuntaihin 6. syyskuuta saakka.

Katso ohjelmisto


Keskustelucafé: Hyvinvointihommat - taiteilijan pelastus vai tuho? 4.9.2015, Pori

Taiteen edistämiskeskus, Satakunnan taidetoimikunta ja Lain§uojattomat-teatterifestivaali järjestävät pe 4. syyskuuta klo 14.30–16.30 Ravintola Kirjakaupassa Porissa keskustelutilaisuuden Hyvinvointihommat - taiteilijan pelastus vai tuho?

Keskustelemassa Turun Yliopiston kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksen professori Marja-Liisa Honkasalo, Tampereen Yliopiston teatterityön professori Pauliina Hulkko ja kuvataiteilija Mikko Paakkola. Vapaa pääsy, tervetuloa!

FB: https://www.facebook.com/events/565615753619780/


Seminaari: Vihreä Teatteri – Meidän aikamme estetiikka 7.9.2015, Helsinki

 Gröna Teatern yhteistyössä Tetterikorkeakoulun kanssa kutsuvat seminaariin

VIHREÄ TEATTERI -MEIDÄN AIKAMME ESTETIIKKAA! Miten kestävä kehitys tuo uusia ilmaisumuotoja teatteriin. 

maanantaina 7.9. klo 17-20, TEAK, Haapaniemenkatu 6, Helsinki.

Alustajina teatterin kestävän kehityksen asiantuntija Natalja Koniouchenkova, Ruotsi ja teatterialamme eri ammattien kärkijoukko. Kielet: ruotsi, suomi, englanti. 

Ilmoittautudu s-postilla: gronateatern(a)gmail.com ennen 2.9. (tarjoilu) tai viim. 6.9.

tule -  heittäydy - ideoimaan - oppimaan - fantisoimaan.

Svenska Kulturfondenin tuella.

Lisätietoja:
Carmela Wager, lavastaja, pukusuunnittelija, kestävän kehityksen valmentaja
040 827 9073
carmelawager(a)gmail.com


Esitystaiteen talo Mad Housen 2. kausi Suvilahdessa 3.9.-28.11.

Suvilahden Tiivistämö-rakennus muuttuu toistamiseen esitystaiteen talo Mad Houseksi syys-marraskuussa 2015. Toisen kauden avajaisia vietetään syyskuun 3. päivä 2015. Mad Housen ohjelmisto koostuu nykyteatterista, esitystaideteoksista, performansseista, klubeista, Postmodernin taiteen museosta, puheohjelmasta sekä syksyn muiden teatteri- ja taidefestivaalien kanssa yhteistyössä tehtävistä kokonaisuuksista ja vierailuista.

Tiivistämön kainaloon avautuu Mad Housen ajaksi jälleen myös Ihana Baari. Baari on auki tiistaista lauantaihin kello 17 alkaen. Ohjelmassa on mm. puhekaraokea (5.9.), spoken word –ilta (18.9.) stand-upia (19.9.) sekä jokaisen kuukauden ensimmäinen perjantai Django Collective Helsingin jamit.

Mad House tarjoaa toista kertaa poikkileikkauksen kotimaisesta esitystaiteen kentästä. Ensi-iltansa Mad Housessa saavat Pilvi Porkolan Make My Day, Milla Koistisen The Dark Piece sekä Oblivian MOPMA 4 – The Rave. Toisissa tiloissa –kollektiivi tuo taloon Panpsyykkiset sessiot ja esitystaideryhmä Oblivia avaa lokakuuksi Postmodernin taiteen museo MOPMAn. Lisäksi ohjelmaan mahtuu muun muassa Elina Pirisen kamaripopkonsertti, Tero Nauhan kirjan julkaisutilaisuus sekä PerformanssiPerjantai-konsepti.

Mad House haluaa olla esitystaiteen kansallisnäyttämö, tervetuloa tutustumaan taiteeseen, joka elää hetkessä! Avajaiset 3.9. klo 18.00 alkaen Tiivistämössä, Suvilahdessa.

Ohjelmakalenteri:
facebook.com/madhousehelsinki
twitter: @madhousehel, #madhousehelsinki

Tilaa uutiskirje
Liput: www.lippu.fi/mad-house-helsinki

Mad House 2. kausi – 1.9.-30.11.2015, Suvilahti, Helsinki

Lehdistöliput, haastattelupyynnöt ja muut lisätiedot: 
Heidi Backström, tiedottaja: heidi(at)madhousehelsinki.fi / +358 445396814
Mirva Pulkkinen, tuottaja: mirva(at)madhousehelsini.fi / +358 50 5454823


Ei mitään rajaa! -seminaari 29.10.2015, Helsinki

Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO -seurannan innofoorumi: Ei mitään rajaa! – kulttuurin ja liikunnan esteettömyys ja saavutettavuus

Paikka: Opetus- ja kulttuuriministeriön kokoushuone Jukola, Meritullinkatu 1, Helsinki
Ajankohta: 29.10.2015 klo 12–16
Järjestäjät: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valtakunnallinen vammaisneuvosto VANE, Kulttuuria kaikille -palvelu
Kohderyhmä: kulttuuri- ja liikuntatoimet, alojen päättäjä- ja kouluttajatahot, järjestöt, vammaisneuvostojen jäsenet ja kaikki aiheesta kiinnostuneet

Seminaarin lähtökohtana on Vammaispoliittisen ohjelman VAMPO:n 2010–2015 kulttuuria ja vapaa-aikaa koskevien toimenpiteiden toteuttamisen ja seurannan raportointi. Tavoitteena on tehdä VAMPO:n tavoitteita ja toteutumaa tunnetuksi ja lisätä eri toimijoiden yhteistä ymmärrystä asiasta. Innofoorumi antaa ajankohtaisen kuvan tilanteesta syksyllä 2015 sekä ideoita ja työvälineitä esteettömyyteen ja saavutettavuuden edistämiseen.

Alustava ohjelma:
Innofoorumin puheenjohtajana toimii Merja Heikkonen

Aloitus
12.00-12.20 Merja Heikkonen, STM/VANE, Kulttuuri ja liikunta VAMPO-ohjelmassa
12.20-12.45 kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, OKM, Mitä on tehty ja miten on edetty?

Liikunta
12.45-13.00 Mauri Peltovuori, OKM
13.00-13.15 urheilijapuheenvuoro
13.15-13.30 kommenttipuheenvuoro Aija Saari, VAU ry.
13.30-13.50 keskustelua, kysymyksiä puheenjohtajalta ja yleisöltä puhujille
13.50-14.20 KAHVITAUKO

Kulttuuri
14.20-14.35 Taidealalle kouluttautuminen / TEAK opetusteatterin johtaja Jyri Pulkkinen
14.35-14.50 kommenttipuheenvuoro Silva Belghiti
14.50-15.05 kommenttipuheenvuoro Nikolai Klix
15.05-15.25 keskustelua, kysymyksiä puheenjohtajalta ja yleisöltä puhujille

Tulevaisuus: Mitä rajoja haluaisit seuraavaksi poistaa?
15.25-15.30 hallinnon edustaja(t)
15.30-15.35 Kaarisillan edustaja
15.35-15.45 Sari Salovaara, Kulttuuria kaikille palvelu
15.45-16.00 yhteenveto ja loppusanat (Merja Heikkonen)

Ohjelma täydentyy vielä, ajantasaisin ohjelma on tarjolla THL:n verkkosivuilla

Ilmoittautuminen

Lisätietoja seminaarista:
Stina Sjöblom, THL, Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky –yksikkö
puh. 029 5247187, s-posti: etunimi.sukunimi(at)thl.fi


METEOR 2015 Bergen Norway 15.-24.10.2015

In the period October 15th - 24th 2015 the amazing METEOR-festival takes place in Bergen! 

Check out the vibrant program on www.bit-teatergarasjen.no WELCOME UP NORTH! 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


OKM: Valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen haku 30.9.2015 mennessä


Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa. Eläkettä ei ilman erityistä syytä myönnetä 60 vuotta nuoremmalle henkilölle.

Lisätiedot

TYÖPAIKKOJA

Helsingin yliopisto hakee kolmea tohtorikoulutettavaa | haku 30.9.2015 mennessä

Helsingin yliopiston Filosofian, taiteiden ja yhteiskunnan tutkimuksen tohtoriohjelma hakee 3 tohtorikoulutettavaa 1-4 vuoden määräaikaisiin työsuhteisiin 1.1.2016 lähtien. Työsuhteen kesto riippuu valittavan henkilön väitöskirjatyön vaiheesta.

Tohtoriohjelman palkallisia paikkoja hakeneet huomioidaan myös Tiedesäätiön vuoden 2015 haussa.

Filosofian, taiteiden ja yhteiskunnan tutkimuksen tohtoriohjelma tuo yhteen teoreettisen, käytännöllisen ja ruotsinkielisen filosofian sekä laajasti taiteentutkimusta: estetiikan, musiikkitieteen, taidehistorian, teatteritieteen, elokuva- ja televisiotutkimuksen sekä Helsingin yliopiston kirjallisuusaineet (kotimainen kirjallisuus, nordisk litteratur, yleinen kirjallisuustiede ja kieliaineiden kirjallisuudentutkimus). Se kattaa keskeisiä filosofian sekä taiteentutkimuksen kysymyksiä. Molempiin tutkimusalueisiin sisältyviä aiheita ovat mm. tietoon, kieleen, merkitykseen ja ylipäänsä todellisuuden esittämiseen liittyvät teemat samoin kuin kysymykset inhimillisen ja yhteiskunnallisen toiminnan sekä arvojen luonteesta. Näitä filosofian ydinalueita painottamalla ohjelma luo vankan teoreettisen pohjan erilaisille filosofian ja taiteentutkimuksen piirissä tapahtuville väitöskirjatöille.

Tohtorikoulutettavan tehtävänä on väitöskirjatyön tekeminen ja tohtorin tutkinnon suorittaminen. Tohtorikoulutettavan tehtäviin kuuluu myös opetus- ja muita tehtäviä. Opetustehtäviä on enintään 5 % vuosittaisesta työajasta.

Tohtorikoulutettavan tehtävään valittavalla tulee olla tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistossa työsuhteen alkamiseen mennessä. Tohtorikoulutettavan tehtävään valittavalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa ja hyväksyttyä tutkimussuunnitelmaa. Tärkeimmät arviointikriteerit ovat tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu ja toteutettavuus. Lisäksi edellytetään tutkinnon suorittamisen yhteydessä ja muutoin osoitettua kykyä ja motivoitumista jatko-opintoihin ja tohtorin tutkinnon suorittamiseen opinto- ja tutkimussuunnitelman mukaisesti.

Tehtävään valittavalta edellytetään väitöskirjatutkimuksen vaatimaa kielitaitoa sekä hyvää suomen, ruotsin tai englannin kielen taitoa.

Tehtävän palkkaus perustuu yliopistoissa sovellettavan palkkausjärjestelmän opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan tasoihin 2–4. Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa. Palkka asettuu 2051–3006 euroon kuukaudessa tehtävään valittavan henkilön pätevyyden ja kokemuksen mukaan. Tehtävässä on 4 kuukauden koeaika.

Hakuohjeet ja sähköinen hakulomake. Hakuaika päättyy 30. syyskuuta 2015.

Tohtoriohjelman hakutiedote

Lisätietoa Helsingin yliopiston tutkijakouluista ja tohtoriohjelmista
Lisätietoja tohtorikoulutettavan tehtävistä saa osoitteesta dp-philartsoc(at)helsinki.fi.  

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Nuorisoteatterin ohjaamisen syventävä kurssi 11.-12.9.2015

AIKA
11.-12.9.2015, perjantaina klo 17-21 ja lauantaina klo 10-18

PAIKKA
Perjantaina koulutustilana on Ruoholahden nuorisotalo Koralli, Messitytönkatu 4, 00180 Helsinki
Lauantaina koulutustilana on Punavuoren asukastalo Betania, Perämiehenkatu 13, 00150 Helsinki

LAAJUUS
20 opintotuntia (16 tuntia kontaktiopetusta ja 4 tuntia itsenäistä työskentelyä)

KENELLE
Kurssi on suunnattu ohjaajille, joilla on aiempaa kokemusta harrastajateatteriryhmien ohjaamisesta tai teatterin keinojen käyttämisestä muussa ohjaustyössä. Tämä kurssi aloittaa kokeneille harrastajateatteriohjaajille räätälöidyn teatterikasvatuksen ohjaajakoulutuksen (teatterikasvatuksen ohjaajakoulutuksesta voit lukea lisää TÄÄLTÄ). Kurssin voi suorittaa myös yksittäisenä kokonaisuutena, eikä osallistuminen edellytä teatterikasvatuksen ohjaajadiplomin suorittamista. 

SISÄLTÖ
Kurssin aikana keskitytään nuorten kanssa tehtävään teatterityöhön. Kurssijakso syventää ohjaustaitoja ja antaa valmiuksia toimia teatterin keinoin erilaisten nuorten kanssa. Nuoren elämäntilanteen, ainutlaatuisuuden ja eri kehitysvaiheiden kohtaaminen on mahdollisuuksien maailma hyvän teatterityön tekemiseen. Kurssijakso katsoo nuorta ja nuorisoa laajana ainutkertaisena kokonaisuutena. Kurssin aikana teatterikasvatuksen ohjaajadiplomia suorittavat osallistujat pääsevät myös vaikuttamaan siihen, miten koulutuskokonaisuus tulee jatkossa etenemään ja mitä opintojaksoja valikoituu osaksi kokonaisuutta.

POHDITTAVAKSI ENNAKKOON

- Mitä kaipaat tällä hetkellä työsi tueksi?
- Mitä toivot ja odotat Nuorisoteatterin ohjaaminen -jaksolta?
- Mistä tiedät kyseisen viikonlopun jälkeen, että sinun kannatti osallistua Nuorisoteatterin ohjaaminen -jaksolle?

Palautathan vastauksesi yllä oleviin kysymyksiin hyvissä ajoin ennen kurssin toteutumisajankohtaa. Näin varmistamme, että kurssilla pureudutaan osallistujien ohjaajuuden kannalta tärkeisiin ja mielenkiintoisiin seikkoihin. Lähetä vastauksesi Pia Koposelle sähköpostitse pia.koponen(at)kaje.fi. 

KOULUTTAJA

Pia Koponen, FM (teatterin ja draaman tutkimus) ja NLP Associate Trainer
Kouluttajana erittäin pidetyn Koposen pedagogisia vahvuusalueita ovat vuorovaikutustaidot, ryhmien ohjaaminen, ilmaisu- ja esiintymistaito, improvisaatioteatteri ja kaikki sen sovellusalueet, käsikirjoittaminen, luova kirjoittaminen ja tanssiohjaus.

HINTA
Kurssiviikonlopun hinta on 70¤, sisältäen opetuksen

LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUTUMISET


Tästä linkistä pääset ilmoittautumislomakkeeseen.

Lisätietoja kurssista voit kysyä sähköpostitse: minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi tai puhelimitse: 044 298 1708

Kurssi toteutuu, mikäli sille ilmoittautuu vähintään 8 opiskelijaa.
Koulutuksen järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa.

Lisätietoja


Syväsukellus nykytanssiin – kurssi teatterialan ammattilaisille 17.9.-14.11.2015

17.9.–14.11.2015
Kanssakulkija: Elina Pirinen
Kesto: n. 30 h
Hinta: 150 ¤
Ilmoittautuminen 3.9. mennessä

http://www.zodiak.fi/kalenteri/syvasukellus-nykytanssiin-kurssi-teatterialan-ammattilaisille

MUITA ILMOITUKSIA

Yhteisö ja taide muutosvoimana –kilpailu | osallistuminen viimeistään 23.9.2015

Onko ryhmällänne mahtavia ideoita, mutta ei resursseja niiden toteuttamiseen? Tässä on tilaisuutenne: suunnitelkaa yhteisöllinen taidekasvatusprojekti - Parhaan idean toteuttamisen kustannuksiin Kansalaisfoorumi osallistuu 4000 euron osuudella!

Ideoikaa uusi yhteisötaideprojekti, jonka innoittajina ovat yhteisöllisyys, vaikuttaminen ja mahdollisuus muutokseen. Kilpailu on käynnissä 1.9.2015–23.9.2015 välisenä aikana. Etsimme omaperäisiä ja innovatiivisia projekti-ideoita, jotka ovat toteutettavissa ketterästi 1.10.–31.12.2015 välisenä aikana. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä projektisuunnitelma Kansalaisfoorumille, niin että se on perillä viimeistään keskiviikkona 23.9.2015. Kansalaisfoorumi tukee yhden projektin toteuttamisesta aiheutuneita kuluja 4000 euroon asti. Voittaja julkistetaan 1.10.2015.

Projektisuunnitelman toteuttaja voi olla esimerkiksi taiteilijaryhmä, yhdistys, harrastusporukka tai muu ryhmä, jolla on toteuttamiskelpoinen idea yhteisöllisestä projektista. Suunnitelman tulee sisältää taidelähtöisiä ja toiminnallisia työtapoja ja -välineitä. Lopputuloksen tulee olla ryhmälähtöinen ja yleisölle avoinperformanssi, esitys, näyttely, installaatio tai muu julkinen tapahtuma. Kilpailuun osallistuvalla yhteisöllä tulee olla taidekasvattaja tai ohjaaja, joka ottaa projektin vetovastuun ja pitää huolta sen käytännön toteutuksesta. Kohderyhmän määrittää kilpailuun osallistuva yhteisö itse. 

Lisätietoja saat Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelijoilta:

Eija Majoinen, eija.majoinen(at)kansalaisfoorumi.fi, 040-738 9884

Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen(at)kansalaisfoorumi.fi, 040-563 2783
Timo Tervo, timo.tervo(at)kansalaisfoorumi.fi, 040-506 2585
Minna Lepistö, minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi, 044-2981708

kansalaisfoorumi.fi


Ylioppilasteatteri etsii uusia jäseniä!

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, jolla on yli 200 jäsentä. Ylioppilasteatteri toimii aktiivisena uuden teatterin näyttämönä keskellä Helsinkiä. Tuotamme vuosittain 4-5 produktiota studiossamme, sekä produktion kesäteatterillamme Mustikkamaalla.

Ylioppilasteatteriin valitaan jälleen uusia jäseniä syyskuussa 2015 järjestettävillä kolmivaiheisilla pääsykokeilla. Enemmistö jäsenistöstämme on näyttelijöitä, mutta otamme jäseniksi myös graafikkoja, lavastajia, puvustajia, teknikkoja, muusikoita, tuottajia, valosuunnittelijoita, äänisuunnittelijoita, käsikirjoittajia ja dramaturgeja. Taiteellisen toiminnan lisäksi jäsenillä on velvollisuus pitää huolta teatterin toiminnasta, joten kaipaamme joukkoomme yhteisöllisyydestä kiinnostuneita aktiivisia, luovia kaikenlaista puuhastelua pelkäämättömiä ihmisiä.

http://www.ylioppilasteatteri.fi/pub/info/valinnat.html


Teatterin vallankumous: MITÄ ON TEHTÄVÄ? -tilaisuuden paikka on vaihtunut


Taiteiden rahoitusta leikataan. Yhä useammat vapaat teatterit ja ryhmät kilpailevat vähenevästä rahoituksesta. Suuret katsomot tyhjenevät. Katsojat vanhenevat.
Löytääkö teatteri uudet yleisöt?
Miten rakentaa siltoja nuoren polven ja jo vakiintuneiden toimijoiden välille?
 
Nuori sukupolvi kutsuu tekijät koolle miettimään konkreettisia ehdotuksia ja alulle panemaan toimia teatterikentän uudistamiseksi:
AJANKOHTA: LA 5.9.2015  KLO 21.30
PAIKKA: LAINSUOJATTOMAT-FESTIVAALI
KULTTUURIKULMA (huom! paikka muuttunut)
Gallen-Kallelankatu 7, PORI

Linkki aiempaan uutiseen

Lisätietoja: info(at)teatterikeskus.fi

 

twitter.com/tinfotweets