08.09.2016

TINFO-tiedote 29 / 8.9.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

PROSESSIT NÄKYVIIN – AVOIMUUTTA!

Nyt viimein tiedetään työryhmä, joka valmistelee yhteistyössä Sitran ja kulttuurialan ammattikentän kanssa ”ehdotuksen uuden rahoitusjärjestelmän pääperiaatteiksi”. Työryhmän on yhdeksän kuukauden kuluessa vuonna 2017 määrä laatia ehdotus ”rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja valmistella tarvittavat säädösmuutosehdotukset”.

Kämmi työryhmän kokoonpanossa onneksi korjattiin pikaisesti ja myös tanssin edustaja nimettiin.

Meiltä TINFOsta on moni kysynyt, miten työryhmä tulee työskentelemään. Tällä hetkellä työryhmän työskentelyä ympäröi hipihiljaisuus. Toivon mukaan ei enää pitkään. Tiedottamisesta vastaa Sitra. Hello Sitra, do you hear us. Täällä kenttä odottaa lisätietoa!

”Säädösmuutosehdotukset” tarkoittavat lain ja asetusten muutosehdotuksia.  Lainvalmistelusta tässä on kyse. Aikamoisella hötäkällä. Kulttuuripolitiikkaa säätelevän keskeisimmän rahoituslain mahdollisia muutosvaihtoehtoja ei voi puntaroida ja vaikutuksia arvioida kevytkenkäisesti. Ja kaikkia niitä, joita laki koskee, tulee kuulla jo valmisteluprosessin kuluessa.

Tämä hanke on tiukasti poliittisessa ohjauksessa, ministerin näpeissä. Meillä on oikeus odottaa hyvää lainvalmistelua. Se edellyttää avoimuutta, riittävää tietopohjaa ja selvitystä lakiesityksen vaikutuksista.

 

HERKÄT EKOSYSTEEMIT

Koralleja tulee suojella, ne ovat erityisen herkkiä ekosysteemejä. Niin ovat kulttuuri ja taidekin.

Julkista kulttuurirahoitusta on monessa Euroopan maassa leikattu. Taidelaitosten on ollut pakko lopettaa toimintansa, ja yksittäiset taiteilijat ovat joutuneet entistä ahtaammalle. Mitkä seuraukset leikkauksilla on saatavuuteen ja saavutettavuuteen sekä kansalaisten kulttuuriseen ja alueelliseen tasa-arvoon?

Tällaisia kysymyksiä rahoituslain uudistamisen parissa työskentelevä työryhmä joutuu pohtimaan ilman leikkauksiakin. Ja silloin pitää olla kokonaiskuva selvillä, kunnollinen tietopohja ja käsitys taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta.

TINFO käyttää asiantuntemustaan teatterikentästä ja hahmottelee kuvan eri toimijoiden keskinäisriippuvuuksia. Emmekä unohda niitä, jotka esityksiä käyvät katsomassa. Emme liioin ei-kävijöitä. Katsotaan, minkälaisen visuaalisen esityksen saamme aikaiseksi tästä herkästä ekosysteemistä.

 

SOTEKUA TAIKESSA

SOTEKU kuulostaa miltei sudokulta. SOTEKUn käsite on peräisin Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuidulta. Sillä tarkoitetaan sosiaali- ja terveyssektorin ja kulttuurin toimijoiden keskinäistä yhteistyötä. PiiPoo oli yksi niistä, joille Taiteen edistämiskeskus myönsi prosenttitaidehankkeessa valtionavustusta taiteen juurruttamiseksi sosiaali- ja terveyssektorille. Tässä kärkihankkeessa halutaan parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta.

Tämänpäiväisessä seminaarissa PiiPoo on esitellyt omaa toimintamalliaan. PiiPoo ei ole mikään untuvikko. Sillä on vankka TEIJO-hankkeessa (Tee itse taidetta ja osallistu) hankittu kokemus siitä, miten keskinäistä luottamusta ja vuorovaikutusta kulttuuri- ja sotekumppaneiden välillä voidaan rakentaa.

Jos halutaan, että tapahtuu jotain, tarvitaan rahoitusta. Pilvi Kuitu pitää tavoitteena edes sitä, että hankkeissa toteutuisi 50 %-50 % -rakenne. Vielä nyt kulttuurisektori rahoittaa tästä toiminnasta pitkälti yli 90 %, tässä on laskettuna myös kulttuurin yksityinen tuki. Realismia ei ole tavoitella 100 %:n rahoitusta sote-sektorilta, jolta mitoituksia kiristetään yhtä mittaa.

Entä ”omistajuus”, löytyykö sote-sektorilta aitoa (poliittista) tahtoa, asiantuntemusta ja ymmärrystä.  Kuidun mielestä ilman laajempia linjauksia yhteistyölle ei saada sitä kantovoimaa, joka sillä voisi olla. Katse kääntyykin siis sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan.

Kuitu puhuu siitä, miten kulttuurialalla on ammattitaitoa, työkaluja ja välineitä. ”Havainnoinnin ammattilaiset” voivat omalta osaltaan olla rikkomassa hoiva-alalla vallitsevaa ”puolesta tekemisen ja puolesta ajattelun” kulttuuria.  Taiteen keinoin voidaan tukea esimerkiksi vanhusten itsemääräämisoikeutta tai vahvistaa hoidettavan ja hoitajan yhdyssidettä. Tällaiset tavoitteet soveltuvat taidelähtöiseen toimintaan, ei sote-sektorikaan vaadi pelkkiä lukuja. Vaikuttavuutta on voitava jollain tavoin arvioida.  Kuidun mielestä ollaan solmussa, jos autonomisen taidenäkemyksen mukaan kieltäydytään kaikenlaisesta tavoitteiden asettamisesta.

 

URAVALMENNUSTA – KOSKA LUVASSA ESITTÄVIEN TAITEIDEN TAITEILIJOILLE

Kuikuilen toistuvasti Journalistiliiton suuntaan etsiessäni freelancereiden asemaa parantavaa etunojaista toimintaa. Keväällähän liitto päätti perustaa jäsenilleen palveluosuuskunnan. Nyt on jälleen jaossa paikkoja maksuttomaan uravalmennukseen. Koska meillekin?

 

ELÄKÖÖN TUOREET NÄKÖVINKKELIT

Minua tämä nauratti. Antti Holma arvioi syksyn teatteriesityksiä promokuvien perusteella. Pressikuvien laadulla on väliä.

 

TEATTERIBLOGGARI – KOKEMUSKIRJOITTAA KOUKUTTAA EI-KÄVIJÖITÄ

Teatteri Imatra on hankkinut itselleen kokemuskirjoittajan. Lisää kertoo Ylen uutinen.

TINFO-verkkosivuilta pääsee käsiksi teatteriblogeihin.

 

PIONEERIJULKAISU PUOLALAISESTA TEATTERISTA

Nyt ei tarvitse osata Puolaa saadakseen tietoa sosialisminjälkeisestä puolalaisesta teatterista. After ´89 Polish theatre and the political -nimisessä julkaisussa nostetaan esiin teattereiden muodonmuutoksia.  Teattereista on muodostunut julkisen intervention ja yhteiskuntakritiikin paikkoja. Ne käsittelevät ja sitoutuvat entistä enemmän vähemmistöidentiteetteihin, jotka vapauden ja itsenäisyyden retoriikka on sysännyt syrjään.

 

OHITTAMATON

Tämän(kin) ohittamattoman julkaisun vinkkasi tiedottajamme. Poikkeustilan sukupolvet – Irakilaispakolaisuus Suomessa on raportti, jonka luettuaan on ehkä inan verran helpompi asettua toisen asemaan. Hienoa, että työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut tällaisen raportin.

 

ENERGIAPELEJÄ PELAAMAAN!

Olen kaukana himopelaaja-Hannasta, mutta kyllä näihin Esitystaiteen keskuksen energiapeleihin on kyllä pakko osallistua. Peleissä meitä on taviksia yhdessä tutkijoiden ja yrittäjien kanssa ratkaisemassa, miten voisimme perustaa palstan ja miten palstan pitämiseen liittyviä ongelmia voisimme sitten ratkaista. On omanlaistaan immersiivisyyttä matkata kuvitteelliseen tulevaisuuteen.

Energiapolitiikka.esitys on kolmivuotinen tutkimus- ja esityshanke. Hanke etsii vaihtoehtoja tuottaa hajautettua ja uusiutuvaa lähi- ja pienenergiaa.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Teatteriuutisia Suomesta maailmalle

TINFO tuottaa uutisia ja välittää alan tapahtumatietoja kansainvälisille teatteriammattilaisille. Otamme vastaan tiedotteita ulkomaan vierailuista ja muista kansainvälisistä hankkeistanne.

Uutiskirjeet ovat yksi kanava kansainvälisessä viestinnässämme.

Syksyn 2016 kansainvälisten uutiskirjeiden ilmestymisajat ja aineistopäivät

  • TINFO e-Nytt: ilmestyy ti 27.9. → aineistopäivä ti 20.9.
  • TINFO e-News: ti 18.10. → ti 11.10.
  • TINFO Newsletter | Theater aus Finnland: ti 25.10. → ti 18.10.
  • TINFO e-Nytt: ti 29.11. → ti 22.11.

Liity uutiskirjeiden postituslistalle


Kansainvälisen liikkuvuuden palveluita

”Me tiedämme tai otamme selvää”

TINFOn ydinosaamista ovat viestintä, kansainvälinen liikkuvuus ja teatteritilastot sekä tietokannat ja -palvelut. TINFO puolustaa teatteria, vaikuttaa tiedolla ja ohjaa lisätiedon lähteille. TINFOn verkkosivujen kautta saa tietoa suomalaisesta teatterista eri kielillä.

Kansainvälisen liikkuvuuden opaspaketti
Vinkkejä, malleja ja esimerkkejä. Liikkuvuuden työkalupakit suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.

Kansainväliset uutiskirjeet
Sähköiset uutiskirjeet ajankohtaisista teatteriuutisista Suomessa englanniksi, saksaksi sekä ruotsiksi.
Tilaa omasi sähköpostiin.

TINFO News
Lehti suomalaisesta teatterista, näytelmistä ja taiteilijoista. Numeroita luettavissa myös venäjäksi ja saksaksi.

Touring Performances
Tietoa kansainvälisesti kiertävistä suomalaisesityksistä.

Kansainvälisiä festivaaleja, residenssejä ja verkostoja

New Plays from Finland
Englanninkielinen näytelmätietokanta.

TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen
Näytelmäkäännösapurahaa koskevat tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi

Kansainvälisiä uutisia myös viikoittaisessa TINFO-tiedotteessa. Tilaa TINFO-tiedote.

 

Kansainvälisen liikkuvuuden kysymyksiin vastaa: Jukka Hyde Hytti | jukka.hytti(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi

 

UUTISIA

OFF Europa kaipaa Suomea – Play Rape, Fantom ja Tonttu Leipzigiin ja Dresdeniin

Suomen-kaipuuta kokee OFF Europa -festivaali, joka tuo suomalaista teatteria, tanssia, elokuvaa ja musiikkia 16.-24.9.2016 Dresdeniin ja Leipzigiin. Teemanimen Sehnsucht Suomi alla Saksassa nähdään mm. Anna Paavilaisen teatteriraiskausmonologi Play Rape ja Sabotanic Gardenin performanssi Fantom sekä Pasi Mäkelän soolo, parkouresitys nimeltään Tonttu.

OFF Europalla on 25-vuotinen historia, ja sen pyrkimys on tarjota Dresdenin ja Leipzigin yleisöille taidetta, joka tulee Keski-Euroopan ulkopuolelta. Suomessa keskustelua herättänyt Play Rape on Klockriketeaternin tuotantoa. Sabotanic Garden on vuonna 2006 perustettu kansainvälinen esitystaideryhmä, jonka kantavia tekijöitä ovat Pasi Mäkelä ja Jussi Saivo.

OFF Europa


David Kozman monologi Romaniaan näytelmäfestivaalille

European theatre collectiven perustajajäsen, ohjaaja ja näyttelijä David Kozma on kutsuttu Romaniaan monologillaan näytelmästä Pidättekö banaanista, Toverit? Kozma esittää dráMA-festivaalilla 20.9.2016 Romanian unkarilaisen Csaba Székelyin tekstin, joka on voitanut useita palkintoja, mm. BBC World Servicen Parhaan eurooppalaisen draaman palkinnon. Näytelmä kertoo ihmiskohtaloista Ceausescun diktatuurissa.

European theatre collective eli etc. on vuonna 2007 perustettu kansainvälinen teatterikollektiivi. Yhdistyksen kotipaikka on Suomi. Etc:n jäsenet ovat joko maahanmuuttajataiteilijoita tai suomalaisia taiteilijoita, jotka ovat opiskelleet ja työskennelleet pitkään ulkomailla.


Teatterikorkeakoulun opiskelijat Ruhrtriennalessa

Yksi Keski-Euroopan merkittävimmistä taidefestivaaleista, Ruhrtiennale, kerää jälleen alkusyksystä musiikkiteatterin, teatterin, tanssin, musiikin ja installaatioiden tekijöitä Ruhrin alueelle.

Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen, ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmien opiskelijoita osallistuu festivaalin Campustriennaleen, joka kokoaa yhteen alan opiskelijoita ja oppilaitoksia. Ohjelmassa on myös näyttelijäntaiteen lehtori Laura Sipilän workshop. Campustriennalen ohjelman keskiössä on saada aikaan eri taustoista tulevien opiskelijoiden välille dialogia taiteesta, estetiikasta ja poliittisista kysymyksistä. Tavoitteena on vaihtaa ideoita ja luoda uusia eurooppalaista yhteyksiä.

Osallistuminen Campustriennaleen on osa Platform for European Theatre Academies (Pl.ETA) –hanketta vuosille 2016-2018, joka sai huhtikuussa rahoituksen Euroopan komission Creative Europe –ohjelmalta. Hankkeen vetäjät Teatterikorkeakoulussa ovat näyttelijäntyön professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman. Platform for European Theatre Academies Pl.ETA kokoaa yhteen 8 taidekorkeakoulua kahdeksasta maasta. Verkoston avulla halutaan avata uusia eurooppalaisia yhteistyömahdollisuuksia, ja antaa nuorille nouseville teatterintekijöille näkymä eurooppalaisen teatterin eri traditioihin.

Lue lisää Ruhrtriennalesta ja Campustriennalesta: www.ruhrtriennale.de/en/campus

www.uniarts.fi/teak


Rohkeita ratkaisuja etsivä suurhanke Energiapolitiikka.esitys käynnistyy syyskuussa

Energiapolitiikka.esitys on Esitystaiteen seuran kolmevuotinen hanke, joka tutkii ja etsii vaihtoehtoja uusiutuvan lähi- ja pienenergian tuottamiseksi fiktiivisessä lähitulevaisuudessa. Hanke käynnistyy syyskuussa 2016, jolloin pelataan ensimmäiset suunnittelupelit, joissa haetaan ratkaisuja aikamme polttaviin kysymyksiin yhdessä asiantuntijoiden ja yleisön kanssa. Ensimmäiset Energiapelit järjestetään su 11.9. ja su 25.9.2016 klo 16 Esitystaiteen keskuksella Helsingin Suvilahdessa.

Energiapolitiikka.esitys lähtee ajatuksesta, että energiatuotanto on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Hankkeessa energiantuotanto ymmärretään laajasti niin, että siihen kuuluu sähkön ja polttoaineiden tuotannon lisäksi myös ruoan tuotanto ja henkisen hyvinvoinnin tuottaminen. Projektin tarkoitus on löytää vastauksia haasteisiin, joita ilmastonmuutos, fossiilisista polttoaineista luopuminen sekä työelämän ja yhteiskunnan muutokset aiheuttavat yksilölle.

Energiapolitiikka.esityksen tausta on esitystaiteessa, mutta toteutukseltaan se on tieteiden ja taiteiden välinen yhteistyöprojekti, jossa teatterillista ajattelua sovelletaan uudenlaisessa ympäristössä. Hankkeen koollekutsujia ovat taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto, lavastaja- ja pukusuunnittelija ja taiteen tohtori Reija Hirvikoski sekä tekniikan tohtori ja IPR University Centerin tutkimusjohtaja Olli Pitkänen. Esityksen dokumentaristina toimii Jaakko Ruuska, dramaturgina Sanna Uuttu ja hankkeen asiantuntijoina mm. Janne Käpylehto, Helena Kahiluoto, Jan Liesaho, Vesa Kantola ja Mike Pohjola.

Energiapolitiikka.esityksen näyttämönä toimii hajautetun pienenergian tuotantopalsta. Hankkeen ensimmäinen vaihe muodostuu ongelmanratkaisupeleistä, jotka pelataan syksyn 2016 ja talven 2017 aikana. Energiapelit pelataan palstan pienoismallin äärellä, jossa eri alojen asiantuntijat ratkovat yhdessä ongelmia, joita päähenkilö eli ”Kansalainen” kohtaa palstan perustamisessa ja ylläpitämisessä. Hankkeen toisessa vaiheessa, keväällä 2017 Energiatuotantopalsta perustetaan viljelyksineen ja pienenergiatuotanto-laitteineen Tiedekeskus Heurekan Tiedepuisto Galileihin. Palstan on tarkoitus toimia vähintään kaksi vuotta. Palstan avulla mallinnetaan pienenergian ja ruuan tuotantoa lähitulevaisuudessa. Energiapelit sekä palstan perustaminen dokumentoidaan. Hankkeen aikana valmistetaan opaskirja, dokumenttielokuva sekä tieteellisiä julkaisuja.

Energiapelit ovat avoimia medianedustajille sekä yleisölle. Energiapelit tapahtuvat Suvilahdessa Esitystaiteen keskuksen (Eskus) tiloissa Kaasutehtaankatu 1, Puhdistamo, rak. 6, 2.krs (Sisäänkäynti ravintola Lämpöä vastapäätä). Pelin kesto on n. 2,5 tuntia. Pelissä on tarjolla pientä purtavaa ja virvokkeita.

Teillä on mahdollisuus haastatella koollekutsujia, muita työryhmän jäseniä sekä asiantuntijoita Energiapelien yhteydessä 11.9 tai 25.9. Voimme sopia myös jonkin muun sopivan haastatteluajankohdan!  

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 

Eeva  Kemppi | 044 725 77 00 | info(a)esitys.fi

www.energiapolitiikka.esitys.fi

Hanketta tukee Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Teaterstiftelsen Vivicas Vänner


Lappeenrannan kaupunginteatteri ehdolle Arkkitehtuurin Finlandian saajaksi

Lappeenrannan kaupunginteatteri on yksi neljästä ehdokkaasta Arkkitehtuurin Finlandian saajaksi. Vuonna 2015 valmistuneen teatterirakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA. Pääsuunnittelijana on ollut arkkitehti Samuli Woolston ja hänen rinnallaan arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Janne Teräsvirta. 

Arkkitehtuurin Finlandian voittaja julkistetaan 13.10.2016, valinnan tekee entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Palkinnon esiraadin perustelut Lappeenrannan kaupunginteatterin ehdokkuudelle kuuluvat seuraavasti:

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Esiraadin mukaan lähtökohta, jossa iso julkinen rakennus sijaitsee toisen kaupallisen rakennuksen sisällä, muodostaa lopulta mielenkiintoisen asetelman uudenlaisen teatterirakennuksen synnylle. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään. Yleisötilat on käsitelty pelkistetyillä tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen väri- ja informaatiotulvalle. Yksitasoisen teatterin keskiössä tiiviinä pakettina ovat suuret salimaiset tilat. Tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle. 

Lisätietoja Arkkitehtuurin Finlandiasta ja muut neljä palkintoehdokkaana olevat rakennukset.


Taike: Kohtaamisia taiteessa -tapahtumasarja käynnistyy Jyväskylässä

Miten käy taiteen tekemisen, kun vanhenen? Voiko luovuus lisääntyä ikääntyessä? Millainen on kehon kieli yli viisikymppisellä tanssitaiteilijalla? Pysyykö eläkeikää lähestyvä muusikko nuottien matkassa? Voiko taiteen avulla ymmärtää ja sietää yksinäisyyttä, sairauksia tai kehon muutoksia? Millainen on ikääntymisen ja luovuuden liitto?

Taiteen edistämiskeskus yhdessä taiteen ammattilaisten kanssa halusi lähteä avaamaan keskustelua taiteen ja ikääntymisen ympärille. Näin syntyi tapahtumakonsepti Kohtaamisia taiteessa. Tänä syksynä mukana on teatterin, tanssin, musiikin ja elokuvan ammattilaisia, jotka lähtevät esitysten ja taiteilijahaastattelujen yhtälössä pohtimaan luovuuden ja ikääntymisen voimaa.

Syksyn aikana Jyväskylässä järjestetään yhteensä neljä tapahtumaa, joista jokaisessa nähdään esitys tai teos, jonka jälkeen taiteilijat pääsevät keskustelemaan ja pohtimaan luovuudestaan ikääntymisen näkökulmasta.

Tapahtumasarjan avaa lauantaina 24.9. klo 13.00 Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä monologi Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä. Roolissa nähdään pitkän linjan näyttelijä Jorma Böök, jonka kanssa esityksen jälkeen keskustellaan näyttelijän työstä ja Böökin urasta näyttelijänä.

Lue lisää

Lisätiedot:
Pauliina Lapio
Läänintaiteilija / taide ja hyvinvointi
Taiteen edistämiskeskus
p. 0295330833
pauliina.lapio(a)taike.fi
www.taike.fi

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Teatterimuseon taitelijatapaaminen: Birgitta Ulfsson | 10.9.2016, Helsinki

Teatterimuseon syyskausi käynnistyy ja samalla käynnistyvät taiteilijatapaamiset. Ensimmäinen vieraamme lauantaina 10.9. klo 13 on näyttelijä, ohjaaja Birgitta Ulfsson. Keskustelu kumpuaa Muumit teatterissa -näyttelyn teemoista. Ulfsson esiintyi jo kaikkien aikojen ensimmäisessä muuminäytelmässä Mumintrollet och kometen Svenska Teaternissa vuonna 1949. Hän kiersi Lilla Teaternin Troll i kulisserna -esityksen matkassa ympäri Pohjoismaita 1950-luvun lopussa ja ohjasi vuonna 2002 samaisen näytelmän Helsingin Kaupunginteatteriin. Birgitta Ulfsson varmasti tietää varhaisten muumiesitysten synnystä ja toteutuksesta sekä Tove Janssonista paljon sellaista, josta me emme ole kuulleetkaan.

Taiteilijatapaamisiin pääsee näyttelylipun hinnalla tai Museokortilla.

Teatterimuseo
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Liput: 8/6 ¤, Museokortti käy meillä
Avoinna ti, to–su klo 11–18, ke klo 11–20
Näyttelyinfo: 040 1922 300 / aula(a)teatterimuseo.fi
www.teatterimuseo.fi/ajankohtaista/tapahtumakalenteri/taiteilijatapaamiset/

Syksyn taiteilijatapaamiset liittyvät museossa parhaillaan oleviin vaihtuviin näyttelyihin Muumit teatterissa, Kun maailma ei riitä - satulavastuksia ja Saako sitä syödä. Missä on satunäytelmän taikavoima? Onko suhde lapsi- ja nuoreen yleisöön muuttunut vuosien myötä? Miten esitykset toteutettiin ennen ja nyt? Saako rampin ylittää?

Muut syksyn taiteilijatapaamiset: la 15.10., ke 9.11. ja la 10.12. Vieraat ilmoitetaan myöhemmin.

www.teatterimuseo.fi

www.facebook.com/teatterimuseo

Instagram: @teatterimuseo

Twitter: @_teatterimuseo_


Artsoppa-treffit: Taide, tutkimus ja kehitysyhteistyö | 28.9.2016, Helsinki

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten taide, tutkimus ja kehitysyhteistyö linkittyvät toisiinsa sekä sitä, lisääkö monialainen yhteistyö vaikuttavuutta.

Keskustelussa aiheeseen pureutuvat Lea Kantonen (taiteellisen tutkimuksen professori, Taideyliopisto), Eija Ranta (kehitysmaatutkimuksen yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopisto) ja Riikka Bado (tutkiva teatterintekijä, Rauhankasvatusinstituutti). Ohjelmassa myös pienryhmäkeskustelua osallistujia kiinnostavista teemoista.

Aika: ke 28.9. klo 16–18

Paikka: Kepa, Dialogi-tila, 6.krs, Elimäenkatu 25–27, Helsinki

Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautuminen 23.9. mennessä: www.webropolsurveys.com/S/CBF86D423958F3DA.par

Artsoppa-treffejä järjestää Kepan kulttuurityöryhmä ja niiden teemat vaihtelevat. Treffien tarkoituksena on luoda keskustelua, tarjota tietoa ja saattaa yhteen kulttuurialan toimijoita ja globaalin vastuun parissa toimivia järjestöjä ja yrityksiä.

Lisätietoja:
Anna Jussilainen, taiteen kehitysyhteistyön läänintaiteilija
p. 0295 330 808, anna.jussilainen(a)taike.fi   

www.taike.fi


Aalto University: Costume Lectures Autumn 2016 Programme

You are welcome to attend the Costume Lectures, which are open to all!

What are the Costume Lectures about?

The Costume Lectures address the theory and practice of costume design and related areas. The students deepen their knowledge in special areas of costume design through encounters with different aspects of costume and with the work and ideas of various professionals.

The lectures stimulate critical and analytical thinking on costume, culture and performance through the presentation of case studies, through comparative studies, individual artistic work, and analyses of technical aspects, ideas and theoretical concepts. With presentations and discussions, the lectures open new perspectives to special areas in design for live and mediated performance through the perspective of costume. Scholars, professional costume designers and other professionals are invited to present their ideas, experience and practice. The lectures include visual and audio-visual materials or original samples of work materials and artistic work.

Who can attend?

BA, MA and Doctoral students from Aalto ARTS, any Aalto school, the University of the Arts Helsinki and the University of Helsinki. The course is also open to the public.

Credits

1-4 credits (for students)

Attendance to four (4) Scenography, Production and Costume Design Lectures gives 1 credit (ECTS). The students are free to attend as many lectures as they wish.

Additional credits can be given if students are interested in undertaking a written or research assignment or prepare a presentation related to a costume design / costume theory subject.

Schedule: http://arts.aalto.fi/en/current/events/2016-09-08/


Swedstage 2016 | October 23–26, Stockholm

Swedstage is the Swedish showcase for performing arts taking place in Stockholm, Sweden, October 23-26.

It is the opportunity to see and experience the very best of Swedish performing arts for children, youth and adults. During three days in Stockholm, we present 12 selected performances. All the performances are able to tour and available for an international audience.

The schedule is now ready and you can take a look at it, as well as register, at swedstage.se.

We are very much looking forward to welcoming you to Stockholm!

Swedstage is organised by Teaterunionen and ASSITEJ Sweden
 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Residence: AiR Dance and Movement Connections 2016, Sweden | deadline 11 Sep

Kultivera and Tour de Dance are now welcoming applications for a multidisciplinary artistic studio residency in Tranås focusing on dance and movement.

You are invited to apply in two easy steps:
1. Personal information and
2. Application details.

The residency which is set in the context of a typical Swedish town, allows primarily two things, time and space. Here residents can develop their practice, exchange and explore ideas with a focus on artistic development and does not have an emphasis on production. Tour de Dance shall starts up the residency with a workshop and after that it is self-organized by the artists.

Kultivera is a cultural organisation based in Tranås working with networking and interactions creating cultural exchange locally, nationally and internationally.


Tour de Dance operated by producers Stina Dahlström, Tove Dahlblom and Anna Efraimsson / The Blob is an independent national structure for dance and tours.

Programme Dates

mdAiR Dance and Movement Connections 2016 will run from the 24 November until the 8 December 2016.

Eligibility

The residence is for practitioners based in Sweden, Norway, Denmark and Finland who are graduates / under training / newly established artists in dance, performance, theater, art, music and lyrics, which have been sharing a studio residence.. There are four places available in the residency.

What the organisers Offer

Kultivera provides individual rooms for accommodation, and twenty-four hours access to both studios and facilities. Kultivera has a grant for travel expenses (max 1000 kr) and they cover all costs during your stay at the residency and provide individual spaces and utilities. Participants are required to commit to the full length of time of the residency.

Deadline: 11 September

Find all details online


Rupert’s Residency Program 2017, Lithuania | deadline 18 Sep 2016

Rupert’s Residency Program is suited for local and international thinkers: artists, writers, curators, cultural managers, and academics, providing them with the opportunity to live and work in Vilnius while developing individual projects and immersing themselves in the region’s creative sphere. Run alongside Rupert’s Alternative Education, Exhibitions and Public programs, it also enables residents to benefit from collaboration with these programs that draw participants and mentors from a wide range of complementary artistic backgrounds, as well as attend talks, lectures and workshops by prominent curators, artists and thinkers from all over the world.

Individual residencies can last from 1 to 3 months, with longer periods strongly encouraged. Residents are asked to propose their preferred duration of stay and if accepted this can be negotiated according to studio availability and schedule. Residencies will take place between 2 January — 30 June, 2017.

Please send your Residency application form 2017 along with your CV and portfolio (no more than 5 works) to residencies(a)rupert.lt before midnight, 18 September, 2016. Please add your surname in every file name.

Read more: www.rupert.lt/open-call-1/


Open call for project proposals: Extra City, Belgium | deadline 14 Oct 2016

Extra City is a Kunsthal that finds inspiration in the city for depicting different visions of our future, by encouraging new links between contemporary (inter)national art and artists, researchers, and city dwellers.

Last year, Extra City Kunsthal in Antwerp updated its mission. The organisation has renewed its structure. From 2017 onwards, it will be coordinated by a director who will carry out the concrete implementation of the programme together with a small team of (international) curators and artists, each for a maximum period of three years.

In that context, Extra City is launching an open call for project proposals to be realised during 2017-2019.

Applicants can submit a proposal for:

1. A project-based collaboration: the realisation of one project or one concrete proposal
2. An intensive, long-term collaboration: the realisation of a programme component or project spread over a maximum of 3 years

Aside from the concrete collaboration that forms part of the artistic programme, the artist or curator is involved with the operation of the Kunsthal during the intensive period, working together with the team in reflecting and debating about the role, position, and operation of the Kunsthal at the artistic, organisational, and societal level. This additional commitment can take various forms (also in terms of time spent) and will be discussed in more detail with the selected candidates at a later stage.

The submitted projects can be very diverse:  the organisers welcome proposals for exhibitions, creations, public programmes, workshops, lecture series, debates, research, film screenings, performances, publications, reflective works, discursive projects, or completely new formats.

Because Extra City is a small kunsthal, the organisers want to make it clear that for a large (exhibition) project, they can only provide a maximum initial amount of ¤50,000. However, if additional resources are needed to realise a project, Extra City will look at possibilities for extending the budget. Additionally, Extra City is offering its infrastructure as well as the expertise and enthusiasm of its small team of five people. For a long-term intensive collaboration, the extra commitment towards Extra City will get a separate financial compensation.

Deadline: 14 October

Find all details online


Call for Entries: Squeeze It Contest 2016, Italy | deadline 16 Oct

European young talents are invited to take part in the second edition of SQUEEZE IT, a new competition at the crossing of theatre, the visual arts and the new media! 

Its Franco Jesurun Award will go to a young professional or a student/a group under the age of 30 and born in the EU and CEI countries, Kosovo and Turkey.

The competition deadline is the 16th of October 2016. The entry is free.

Contestants are asked to prepare an original small format /low budget theatrical action not longer than 16 minutes + a videoclip of it.

After being staged and awarded late November in Trieste, Italy, the winning theatrical action will have Mr Dalibor Martinis guest director in producing a final video of it.

Read more and the contest rules!

KOULUTUSTA

Haku Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tohtorikoulutus | hakuaika 1.9.-14.10.2016

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (TeaK) hakee enintään 6 uutta tohtoriopiskelijaa aloittamaan opintonsa syksyllä 2017.

Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Tutke) vastaa tohtorikoulutuksesta ja tutkimuksesta TeaKissa. Esittävillä taiteilla tarkoitetaan TeaKissa edustettuja aloja. Tutkessa tehtävät tohtoriopinnot ja tutkimus määritellään taiteelliseksi tutkimukseksi. Taiteellinen tutkimus  on taiteen mediumissa toteutuvaa akateemista, monialaista ja yhteisöllistä tutkimusta. Tutken tohtorikoulutusohjelmasta valmistuu esittävien taiteiden taiteilija-tutkijoita, joiden tutkintonimike on tanssitaiteen tai teatteritaiteen tohtori.

Tohtoriopinnoissa opiskelijat toteuttavat taiteellisen tutkimushankkeen itse määrittelemästään aiheesta ja harjaantuu taiteilija-tutkijoiksi. Oman alansa erityisasiantuntijoina he kehittävät ja uudistavat taiteita, niiden tekemistä, tutkimista ja opettamista. He käyvät monimuotoista ja kriittistä vuoropuhelua yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. He tekevät taidetta sekä tuottavat taiteen käytäntöihin perustuvaa tietoa, taitoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää ja soveltaa sekä taiteissa että muilla yhteiskunnan aloilla. Tohtorikoulutus edistää taiteilija-tutkijoiden kykyä soveltaa kehittämäänsä osaamista taiteilijoina, tutkijoina, pedagogeina ja asiantuntijoina.

Tohtoriopinnot ovat laajuudeltaan 240 op: väitöstutkimus 180 op; läsnäoloa vaativa tutkimusta tukeva opetus 60 op. Hakijaa kehotetaan tutustumaan huolellisesti nyt voimassa oleviin tutkintovaatimuksiin Tutken verkkosivuilla. Opetustarjonta on osin englanninkielistä, joten hyvä englanninkielen taito on suositeltavaa ja välttämätön niiden opiskelijoiden kohdalla jotka suorittavat tutkinnon englannin kielellä. Tutkintokielenä on suomi tai englanti.

Tutke tarjoaa tohtoriopiskelijoilleen väitöstutkimuksen tekemiseen taloudellisesta tukea rajoitetusti. Tutkessa on muutama palkattu tohtorikoulutettavan työtehtävä jota koulutusohjelmaan valittujen tohtoriopiskelijoiden on mahdollista hakea niiden vapautuessa hakuilmoitusten mukaisesti. Tohtoriopiskelijoita kannustetaan omatoimisesti hakemaan tohtoriopinnoilleen tukea väitöstutkimuksen tekemistä rahoittavilta tahoilta.

Hakuohje: www.uniarts.fi/haku-teatterikorkeakoulun-tohtoriohjelmaan-2017

Lisätietoa: teak.doctoral.admissions(a)uniarts.fi

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Johdon vaihdos harrastajateatterissa -kurssi | 8.-9.10.2016, Turku

Aika: 8.-9.10.2016

Paikka: TSL-TURKU, osoite: Itäinen Rantakatu 64 (Manilla), 20810 Turku

Kurssin sisältö

Kaksipäiväisellä kurssilla käsitellään teatterin johdon vaihdosta johtajien, teatterin kokonaistoiminnan sekä viiteryhmien kannalta. Johtajuuden vaihdos on aina muutosprosessi, se saattaa jopa synnyttää yhteisössä jonkinasteisen kriisin. Muutos vaikuttaa teatterin toimintaan monella tasolla: se on aina taloudellinen, tuotannollinen, taiteellinen ja juridinen prosessi. Kurssin anti on suunnattu väistyvälle sekä uudelle johdolle jouhevan ja toimivan muutosprosessin synnyttämiseksi yhteistyössä.

Teemaa käsitellään mm. seuraavista näkökulmista

  • Johtajuuden siirtoprosessi, eli kuinka luopuminen ja vastaanottaminen tapahtuu ja siihen liittyvät johtamistavat ja käytänteet.
  • Teatterin henkilökunnan, yleisön ja tukijatahojen odotukset ja toiveet?
  • Vaihdoksesta tiedottaminen; milloin, kenelle ja miksi?
  • Prosessin aikataulu; toiminnan jäsennys suhteessa muutokseen
  • Siirtymäriitit

Aikataulu

La 8.10

9.00-12.00 opetusta

12.00-13.00 ruokatauko

13.00-16.45 opetusta

 

Su 9.10.

9.00-12.00 opetusta

12.00-12.45 ruokatauko

12.45-15.00 opetusta

Kurssihinta & ilmoittautumiset

Kurssimaksu 60,-/henkilö. Ilmoittautumiset kurssille ma 26.9.2016 mennessä osoitteeseen kurssit(a)tnl.fi tai puhelimitse (09) 2511 2170. Maanantain 26.9.2016 jälkeen perutuista osallistumisista perimme täyden kurssimaksun.

Kouluttaja

Kurssin kouluttajana on työnohjaaja, teatteriohjaaja Inke Rosilo.

Hän tuottaa TNL:ssä Nuori Näyttämö -hanketta, ja on kouluttanut pitkän uransa aikana mm. naisjohtajia sekä työnohjaajia työhyvinvoinnin alalla sekä vuorovaikutuskoulutuksissa. Hän on toiminut teatteriohjaajana harrastajakentällä kymmeniä vuosia sekä työnohjaajana vuodesta 2007 lähtien.

Lisäinfo kurssin sisällöstä: Inke Rosilo | nuori.nayttamo(a)tnl.fi | 040 560 8607

www.tnl.fi


Soveltavan taiteen osaamiskiihdyttämöt | haku 30.9. mennessä

Pro Soveltavan taiteen tila ry kutsuu osallistujia hakemaan mukaan osaamiskiihdyttämöihin. Kiihdyttämöt toteutetaan samanaikaisesti Kirkkonummella, Seinäjoella ja Rovaniemellä 14.10.2016 - 25.3.2017

Kiihdyttämö on työpajasarja, joka käsittelee soveltavaa taidetta nykytaiteen lajina ja toimialana. Kiihdyttämössä pohditaan taiteen mahdollisuuksia erilaisissa konteksteissa: esim. työyhteisöissä, sote-alalla, tieteessä ja yhteiskunnallisena fasilitaattorina.

Työpajoissa tutustutaan soveltavan taiteen historiaan, tutkimukseen, tapausesimerkkeihin, alan toimijoihin, rahoitukseen, kentän toimintalogiikkaan ja sen tulevaisuuden näkymiin. Osallistuja saa uusia näkökulmia, jonka kautta ymmärtää laajemmin soveltavan taiteen kontekstia, sen ajankohtaisuutta ja näiden suhdetta omaan toimijuuteen.

Pääpainopiste on osallistujan oman projektin/aloitteen/idean/palvelun kehittämisessä ja sen sparraamisessa sekä kollegiaalisessa vertaistuessa.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.prostt.fi/osaamiskiihdyttamo20162017

Projektikoordinaattori
Elsa Ervasti
info(a)prostt.fi
050 589 7713

www.prostt.fi

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Aalto-yliopisto hakee kahta lavastuksen lehtoria | haku 7.10. mennessä

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella on avoinna kaksi lehtorin tehtävää:

 Elokuva- ja tv-lavastuksen lehtori

Tehtävä täytetään viiden vuoden määräajaksi alkaen 1.4.2017 tai sopimuksen mukaan. Ks. lisätiedot ja hakuohjeet: http://www.aalto.fi/fi/about/careers/jobs/view/966/

Esittävien taiteiden lavastuksen lehtori

Tehtävä täytetään viiden vuoden määräajaksi alkaen 1.3.2017 tai sopimuksen mukaan. Ks. lisätiedot ja hakuohjeet: http://www.aalto.fi/fi/about/careers/jobs/view/968/

Jos voisit olla etsimämme henkilö, niin toimitathan hakemuksesi viimeistään 7.10.2016. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät hakuilmoituksista.

www.aalto.fi


Johtaja – Iberialais-amerikkalainen säätiö, Suomen Madridin-instituutti | haku 30.9. mennessä

Suomen Madridin-instituutti on yksi Suomen kuudestatoista ulkomailla toimivasta kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Instituutin toiminta-alueena on koko 700 miljoonan asukkaan espanjan- ja portugalinkielinen maailma, erityisesti Pyreneiden niemimaa ja Latinalainen Amerikka. Instituutin tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria sekä edistää Suomen ja toiminta-alueen maiden välistä vuorovaikutusta kulttuurin, taiteen, tieteen ja talouden aloilla. Instituutti ylläpitää laajaa asiamiesverkostoa Latinalaisessa Amerikassa ja Portugalissa ja toimii aktiivisena jäsenenä alueensa maiden Team Finland -verkostoissa. Suomen Madridin-instituuttia ylläpitää Iberialais-amerikkalainen säätiö. Säätiöllä on toimipiste myös Buenos Airesissa Argentiinassa.

Iberialais-amerikkalainen säätiö hakee johtajaa Suomen Madridin-instituuttiin. Johtajan toimikausi on kolme vuotta ja sitä voidaan jatkaa erillisellä sopimuksella enintään kahdella vuodella. Toimikausi alkaa 1.8.2017.

Tehtävään valitun henkilön tulee johtaa menestyksekkäästi Madridissa sijaitsevaa instituuttia, sen henkilöstöä sekä instituutin laajaa asiamiesverkostoa, kehittää aktiivisesti instituutin kulttuuri- ja tiedetoimintaa, rahoituspohjaa ja hallintoa sekä ylläpitää ja luoda yhteyksiä instituutin toiminnan kannalta merkittäviin kulttuurin, taiteen, tieteen ja talouselämän toimijoihin ja viiteryhmiin. Instituutin johtaja tekee aktiivista yhteistyötä säätiön Buenos Airesin toimipisteen sekä alueensa Team Finland -verkostojen kanssa.

Johtajalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, iberialais-amerikkalaisen maailman kulttuurin tuntemusta, hyvää espanjan ja suomen kielen taitoa, kokemusta organisaation johtamisesta ja taloudellisista ja hallinnollisista tehtävistä sekä laajaa kontaktiverkostoa. Kulttuurin rahoitusjärjestelmien tuntemus, tohtorin tutkinto ja portugalin kielen taito katsotaan hakijalle eduksi.

Vapaamuotoinen hakemus palkkatoivomuksineen sekä ansioluettelo osoitetaan Iberialais-amerikkalaisen säätiön hallitukselle ja toimitetaan sähköpostitse yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen aura.korppi(at)gmail.com 30.9.2016 kello 16.00 mennessä.

Lisätietoja: www.madrid.fi, Iberialais-amerikkalaisen säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Aura Korppi-Tommola (ma 29.8.2016 klo 16–18, ke 7.9.2016 klo 10–12 ja ma 26.9. klo 10–12, puh. 040 5587245) ja Ritva Pykäläinen-Syrjänen (ritvaas(at)welho.com).

 

MUITA ILMOITUKSIA

Toimi pian: Ehdota vuoden 2016 kansalaisyhteiskuntapalkinnon saajaa

Vuoden 2016 kansalaisyhteiskuntapalkinto – Civil society prize on migrants

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean vuosittain jaettavan palkinnon tarkoituksena on palkita eurooppalaista identiteettiä ja Euroopan yhdentymistä merkittävästi edistäneitä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden tai yksityishenkilöiden aloitteita ja kannustaa toteuttamaan niitä.

Palkinnon yleisenä tavoitteena on auttaa tiedostamaan, millä tavalla kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat olla mukana luomassa eurooppalaista identiteettiä ja Euroopan kansalaisuutta tukien yhteisiä arvoja, jotka ovat Euroopan rakentamisen lähtökohtia. Tänä vuonna halutaan palkita muuttoliikettä koskevia esimerkillisiä aloitteita.

Määräaika hakemusten jättämiselle päättyy 9. syyskuuta 2016, joten nyt on viimeinen mahdollisuus saada ansioituneita suomalaisia ehdokkaita mukaan kilpailuun!

Kilpailun säännöt on julkaistu myös suomeksi komitean nettisivuilla http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-civil-society-prize-2016. Hakemuslomake löytyy samasta osoitteesta englanniksi ja ranskaksi.

Yhteydenotot suoraan osoitteeseen civilsocietyprize(a)eesc.europa.eu

twitter.com/tinfotweets