12.10.2017

TINFO-tiedote 30 / 12.10. 2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

1990

Teatterimuseossa avautuu muutama kuukausi Berliinin muurin kaatumisen jälkeen Bertolt Brecht Archivin näyttely Helene Weigelista. Näyttelyssä käy tuskin kukaan. DDR-Kulturzentrum, joka toimii Helsingin Hakaniemessä sulkee ovensa syksyllä, ja lahjoittaa kuohuviinilasinsa ja osan arkistomateriaaleistaan Teatterimuseolle.

Kemissä ei mene lävitse Kemin kaupunginteatterin johtajien Juha-Pekka Hotisen ja Esko Salervo esitys kahden kuukauden maksuttomasta teatterikokeilusta. Kaupunki ei usko ajatukseen maksuttoman teatterin toimivuudesta. Rakenteellisten muutosten tekeminen ei näytä onnistuvan. Johtajat irtisanoutuvat elokuusta lähtien.  

Laitosrakennetta halutaan ravistella vähän kaikkialla. Turun kaupunginteatteri toteuttaa ryhmäjaon, jossa näyttelijät jaetaan omiin ryhmiinsä. Kolmea ryhmää vetävät Juha Malmivaara, Laura Jäntti ja Erik Söderblom. Helsingin Kaupunginteatterissa toteutettiin ryhmäjako näyttämöittäin aiemmin. Tampereella on perustettu Musta Rakkaus-ryhmä edellisvuonna.

Stand-up vetää Ruotsissa. ”Ruotsalaisen huvielämän pyörteisiin on täysin varoituksetta tunkeutunut joukko näyttämötaiteilijoita, joilla ei mitä ilmeisimmin ole pienintäkään halua olla vuorovaikutuksessa kollegojensa kanssa näyttämöllä, vaan sen sijaan he paljon mieluummin heittävät huulta yleisön kanssa omassa ylhäisessä yksinäisyydessään”, kirjoittaa Mats Ödeen.

Kovan onnen valtionosuuslakiesitys kokee uusia mutkia matkassa. Kesäkuussa hallitus tekee periaatepäätöksen järjestelmän uudistamisesta, ja nyt uudistuspakettiin tulee sisällyttää myös teatterilaki. Lisää valmistelukierroksia. Uuden lakiluonnoksen – niukan raamilain – kenttä saa marraskuun lopulla pähkäiltäväkseen. Oma työehtosopimuskäytäntö sentään jää voimaan. Ja vielä hallitus ehti tehdä periaatepäätöksen siitä, että uudistusesitys annettaisiinkin vasta vaalien jälkeiselle eduskunnalle. Viivästymistä edelleen. Uudistus odotettavissa aikaisintaan vuonna 1993.

Teatterijärjestöjen haave omasta yhteisestä talosta toteutuu. Kansa-Yhtiöt myyvät omistamansa kiinteistön Meritullinkatu 33:ssa, entisen Kulmakoulun. Kauppahinta on 36,5 mmk. Kiire on kova, myyjä haluaa päätöksen nopeasti. Lainarahaa ja valtioapua tarvitaan noin 20 mmk. Valtiolta saadaan kovan kädenväännön jälkeen 8 mmk talohankkeeseen.

1991

Teatterikorkeakoulun koulutuskeskuksessa käynnistyy ensimmäinen elokuvan, videon, teatterin, tanssin ja tapahtumien tuottajakoulutus täydennyskoulutuksena. Kurssille pääsee 25 onnekasta, joista teatterialan ihmisiä on kymmenisen.  
Teatterikorkeakoulun koulutuskeskus järjestää laitosteattereiden tilasta seminaarin ”Saneerattu teatteri – parempi teatteri”.
”Teatterin tulee olla parantavaa eikä tällaista rampauttavaa niin kuin tämä nykyinen meininki. Kateelliset, keskinkertaiset, tympääntyneet ja fasistiset kiipijät saavat teatterin nimissä aikaan kaikenlaista sotkua, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä luovuuden, mielikuvituksen, itsensä toteuttamisen tai energian välittämisen kanssa. Nykyäänhän ahdistuneita ovat niin tekijät kuin velvollisuudentunnosta teatteriin raahautuvat tai raahatut katsojatkin”, pohtii Tuuja Jänicke teatteria Teatteri-lehdessä (5/1991)

Teatteriala antaa lausuntonsa valtionosuuslakiehdotuksesta. Jotta laki toimisi kunnolla, tarvitaan riittävästi varoja rahoituslain ulkopuolisten toimijoiden avustuksiin, esitettiin korkeampaa valtionosuusprosenttia tietyille erityisasemassa oleville teattereille ja kiinnitetään huomio Espoon teatterin erityisluonteeseen. Pieniä parannuksia lakiin vielä saadaankin.  Eduskunta saa lakiesityksen käsiteltäväkseen joulukuussa 1991. 1.1.1993 on tarkoitus saattaa lait voimaan.
Helmikuussa Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto muuttaa Teatterikulmaan.

Naisohjaajat Kaisa Korhonen, Annette Arlander, Maarit Ruikka, Ritva Siikala etsiytyvät antiikkiin, Valon Teatteri tekee Kajaanin Sana ja sävel -tapahtumaan Seppo Parkkisen sovituksen Yö Kaaoksen tytär, joka keskittyy antiikin myyttisiin naishahmoihin. Antiikin myytit elävät muuallakin. Heiner Mullerin Medei-myyttiin osittain perustuva Kivi, sakset, paperi nähdään TTT:ssä, Teatterikorkeakoulussa Antigone, Raivoisat Ruusut tekee Oresteian.

1992

Valtionosuuslaki hyväksytään eduskunnassa kesäkuussa ja valtioneuvosto vahvistaa sen elokuussa. Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Valtion tulo- ja menoarvio vuodelle 1993 on jäätävä, ei löydy varoja laskennallisen valtionosuuden korottamiseen erityisryhmille, mikä tarkoittaa rankkaa laskua.

Suomen talous on yhä enemmän kuralla, lisäsäästöjä tehdään budjettiesitykseen lokakuussa, mutta erityisryhmät sentään saivat kompensaatiota. Mutta jo vuoden lopussa tiedetään, että se mikä valtiolta saadaan, sen kaupungit nappaavat omista avustuksistaan pois.  Lisämäärärahoja ei heru.

Miten käy näyttelijän, kysytään, kun näyttelijöitä on melkoinen määrä työttömänä. ”Jakautuvatko näyttelijät pettyneisiin freelance-vuohiin ja tyytyväisiin laitoslampaisiin?”, kysyy Annukka Ruuskanen Teatteri-lehdessä (4-5/1992). Teatterikorkeakoulun rehtori Kari Rentola kiinnitysjärjestelmän uusimisesta: ”Kertarysäyksellä se on mahdotonta, mutta asteittain rinnakkaisjärjestelmiä toteuttamalla varmasti tarpeen. Oleellista nyt on saada vierailutoiminta ja liikkuminen pelaamaan. Avustusrahoilla pitäisi tällaisena aikana tukea esimerkiksi vapaiden ryhmien laitosvierailuja. En kiistä ensembletyön merkitystä teatterintekemisessä, mutta tähän saakka meillä on tietoa vain pysyvien systeemien eduista ja haitoista. On selvää, että dynaamisuus toisi yhtä lailla sekä hyvää että huonoa kehitystä, mutta sitä pitäisi voida edes kokeilla.”

Toukokuussa pidetään Keskusliiton eloonjäämisseminaari ja mietitään keinoja, miten säilyttää Teatterikulma teatterijärjestöjen hallussa. Keskusliitto myy omat osakkeensa.

Suomi valmistautuu viettämään 75-vuotista itsenäisyyttään ja Teatteri-lehdessä (8/1992) pohdiskellaan valtaa teatterissa. Dramaturgioppilas Reko Lundan: ”Se, joka huutaa lujempaa kuin muut pääsee aluksi esiin, sitten valtaan ja sen jälkeen siltä voidaankin kysellä, että mitä sen valta oikein on. Sitten ne joilla on eniten valtaa kieltää sen varmimmin. Toisaalta Suomessa, jossa piirit ovat niin pienet ja kaikki tuntevat toisensa, valta jakautuu myös sukupolvien ja kaveripiirien mukaan: niiden kautta määritellään, mikä on uutta ja kiinnostavaa.”

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Taide toiseen – Suomen Kulttuurirahasto mahdollistaa 

Suomen Kulttuurirahaston Taide² -apurahojen yhteissummassa 760 000 euroa on kyse paljon enemmästä kuin rahasta. Olen onnessani kaikkien meidän apurahojen saajien puolesta. Miltei rupesin itkemään, kun uutinen tuli. Nyt on vihdoin mahdollista tehdä ruohonjuuressa kansainvälisen liikkuvuuden ja ryhmien kansainvälisen verkostoitumisen eteen sitä, mitä ryhmät tarvitsevat. Saamamme hanketuki on uskomaton kädenojennus kentälle.

Jo pitkään kansainvälisen liikkuvuuden päällikkömme Jukka Hyde Hytti on viestitellyt siitä, että on rajansa sillä mitä pelkällä aineettomalla pääomalla ja tuella voi saada aikaan. Nyt kansainvälisen verkostoitumisen aineetonta pääomaa vahvistetaan pätikällä. Ja pätikkää saavat myös Universum, Esitystaiteen keskus, Hiljaisuus-festivaali Kittilän Kaukosessa.

Vähemmän hakemuksia luvassa?

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan viimeisimmässä uutiskirjeessä sattui silmään uutinen siitä, miten apurahojen rankka hakuprosessi väsyttää tutkijoita – moni rahoittaja sai tänä vuonna entistä vähemmän hakemuksia. Alle 10 % hakijoista saa tutkimuksellensa rahaa.

Apurahan hakeminen on aikaa vievää. Suomen Akatemialle tulevien hakemusten määrä on parin viimeisen vuoden aikana vähentynyt. En tiedä, onko sama trendi näkyvissä yksityisten rahastojen ja säätiöiden kulttuurihakemusten määrässä. Taikessa joidenkin hakemuskohteiden osalta kyllä.

Vielä on syksyn hakukierroksilla Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Taike ja Pohjoismainen kulttuuripiste. Sitten EU:n Creative Europe -ohjelma vuoden 2018 alussa. Muutoin, noin ylipäätään, minusta on hienoa, että haettavana on entistä enemmän rahoitusta kehittämishankkeisiin, Koneelta, SKR:sta ja Kordelinilta. Ja myös OKM:ltä on ensi vuonna luvassa lisää, luovaan työhön ja tuotantoon.

Taidekasvatuksen tulevaisuus! 

Parhaillaan on Teatterikorkeakoulussa käynnissä Hollo-Instituutin kansainvälinen symposium Havahtumisia – Taidekasvatuksen tulevaisuuden suuntia viitoittamassa. Sen ohjelma vaikuttaa äärimielenkiintoiselta. Kysymykset siitä, miten taidekasvatus voi vaalia demokratiaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sivistystä ja kestävää elämäntapaa, ovat ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuuden ytimessä.

Symposium uskaltaa mennä pidemmälle pohtiessaan myös sitä, miten taidekasvatus voisi entistä aktiivisemmin herättää yhteiskunnallista keskustelua ja tuottaa ennakkoluulottomia uusia ratkaisuja. Mahdottomilta tuntuvat ongelmat ja tulevaisuuden haasteet milteipä huutavat avuksi juuri taidekasvatusta. Hitto, ensi vuonna on OKM:n luovan työn ja tuotannon isot kehittämishankerahat haussa. Taidekasvatus, taidepedagogiikka, niiden uudet kontekstit ja monialainen yhteistyö – tämän alueen luova työ ja – ovat ihan ytimessä.

Haluan huomenna kuunnella Sruti Balaa Amsterdamin yliopistosta. Aktivismi, osallistava taide, esitysteoriat ovat Balan tutkimustyön alaa.

Uuden näytelmän kuukausi odotettavissa

Ollaan kuulolla, valmiina ja lähtökuopissa, kun UNO:n kampanja polkaistaan käyntiin marraskuussa. Olen vähän kuin lapsi joulun odotuksessa. Kampanjaan on jo ilmoittautunut parisenkymmentä teatteria. Tarjolla tulee olemaan laaja kattaus kotimaista uutta näytelmää ja kaikenlaista muuta elähdyttävää. UNO:n podcastin aiheena nyt dokumenttiteatteri ja Miehen kosketus. Hieno tunnin taiteilijatapaaminen.

Höh – en pääse näyttelyhappeningiin

Taiteilijaryhmä KOKIMOn kokoonkutsumaan näyttelyhappeningiin Kiasmassa! Olisin niin halunnut ”tavata kuolleista nousseen filosofin diginatiivien maailmassa, paistatella ihmisdiskopallon välkkeessä, upota kuiskauksiin, ladata sydämensä pilveen, testata arvonsa rinnakkaistodellisuuden työmarkkinoilla, liitää näkymättömänä halki museon, muuttua salaatiksi ja syödä kaikilla aisteilla”. Tämä on hiton koukuttava kuvaus siitä, mitä olisi luvassa. Synnyttää kokemishalun!

Birgitta Ulfsson poissa

Joistakin ihmisistä ajattelee, että he eivät kuole koskaan, että he ovat meidän kanssamme iäti. Birgitta Ulfsson oli sellainen. Tein useita vuosia sitten Birgitta Ulfssonin kanssa hänen työtään käsittelevän haastattelusarjan Teatterimuseossa. Nuo haastattelusessiot olivat juhlahetkiä. Kahdeksankympin korvilla oleva näyttelijä oli henkisesti ja fyysisesti notkea, terävä kuin partaveitsi. Ulfssonin huumorin ja ylivertaisen kertojan kelkassa oli huimaa matkata. Yhdistelmä leikkisyyttä, lämpöä, viiltävää ironiaa ja itseironiaa, vailla tärkeilyä. Kypsä varsa. Mielikuvani on absurdi, mutta se Bottensorg, pohjasuru, Vivica Bandlerin käsite.

En unohda Benno Bessonin ohjaaman Hamletin haudankaivajaa Lillanissa.

Laitoin kynttilän palamaan, join lasin viskiä ja kuuntelin, miten Birgitta Ulfsson antoi äänen Muumien sankareille Mörölle ja hänen valittelulleen tai Teatterirotta Emmalle, teatterin siivoojalle.

Lohduttavaa!

Satupäivä

Ensi viikolla 18.10. vietetään taas Satupäivää, myös Teatterimuseossa. Minuun vetoaa tuo ajatus surullisesta Tarinankertojasta, jonka muistista kaikki sadut ovat kadonneet eikä surumieli enää keksi uusiakaan. ”Tule auttamaan, palautetaan sadut Tarinankertojan muistiin, tai keksitään ihan uusia”.

Tällainen kohtaaminen tekisi kaikille meille syvästi hyvää. Josko tämä olisi vähemmän murheellisten laulujen maa, jos surullista Tarinankertojaa avitettaisiin vähän enemmän.   

Miten viestiä tutkimuksesta somessa 

https://etiikka.fi/hyva-tutkimusviestinta-on-harkittua-aktiivisuutta/

Teatterikorkeakoulu pohtii tulevaa 

Teatterikorkeakoulu suunnittelee koulutustarjontaansa ja pohjustaa vuonna 2020 voimaan astuvia uusia tutkintovaatimuksia. Koulusta on lähtenyt joukolle esittävän taiteen kentän toimijoita ja organisaatioita kysely. Tämä on suunnattoman tärkeätä. Kysymys on siitä, mitä me ajattelemme ammattitaiteilijana toimimisen tulevaisuudessa olevan ja vaativan.

Nyt rakennetaan tulevaisuuden ammattitaiteilijuutta. Koulu on tehnyt ja tekee laajaa parhaiden käytäntöjen kartoitusta siitä, mitä muut esittävien taiteiden koulutusohjelmat Euroopassa tarjoavat, miten ohjelmat ovat rakentuneet. Toivottavasti tätä suunnittelua voidaan tehdä siten, että talouden niskaperseote on mahdollisimman lempeä.

Ensilumi Lapissa ja eri alueiden esitykselliset sydämentiheydet

Pohjoisen teatterireissuni ovat kääntäneet havaintopistettä piirun verran enemmän Lappiin ja Kainuuseen. Luen uutisista, että Lappiin on satanut ensilumi. Ajatus lämmittää. Miten pystyisi paremmin etäältä (=Helsingistä) käsin seuraamaan eri alueiden esityksellisiä sydämentiheyksiä? Teattereiden verkkosivut ovat siihen melko torsoja välineitä, samoin teattereiden uutiskirjeet.  

Mikä neuvoksi? Kaikki ideat tervetulleita! Syksyllä henkilökohtaisella reissulistalla Turku, Tampere ja Lahti. Keväällä minä lähden Pohjois-Karjalaan…

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Poimintoja tuoreen TINFO e-Newsin sisällöstä

Englanninkielinen uutiskirjeemme TINFO e-News laitettiin maailmalle tällä viikolla. Kerromme, kuinka suomalainen näytelmäkirjallisuus ja teatteri ovat pääosissa Mariborin kansainvälisellä teatterifestivaalilla, E.L. Karhun Prinsessa Hamletin tulevasta Saksan-kantaesityksestä ja Uuden näytelmän ohjelmasta ja aktiivisista näytelmäkirjailijoista.

Lue TINFO e-News


Teatterin puolesta puhujan aineistoja

Teatterin puolestapuhujan työkalupakista löytyy kokoelma tiivistettyä ja popularisoitua tietoa, jota voi käyttää argumentoinnin tukena erilaisissa tilanteissa. Työkalupakin tieto perustuu Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamiin Teatteritilastoihin, muuhun tutkimustietoon, lehtiartikkeleihin ja alalta kerättyihin kokemuksiin.  


TINFO-verkkokaupassa uusi julkaisu: Kybersielut

Suomalaisia nykynäytelmiä –kirjasarja julkaisee tunnetuimpien näytelmäkirjailijoiden näytelmiä. Kirjasarjan kuudes ja tuorein teos on Kybersielut. Kybersielut on suomalaiselle maaseudulle sijoittuva bladerunner-tyyppien scifi-näyttämöelokuvakäsikirjoitus. Kantaesitys on Turun kaupunginteatterissa 17.11.2017.

Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: Kybersielut

TINFO-verkkokaupasta löydät koko Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjan ja muuta teatterialan kirjallisuutta.

UUTISIA

TINFO sai Suomen kulttuurirahaston Taide toiseen -apurahan

Suomen Kulttuurirahasto (SKR) on myöntänyt vuoden 2017 Taide² -apurahat. Apurahoja myönnettiin yhteensä 760 000 euroa kuudelle hankkeelle, joiden toteuttajat ovat Women in Film & Television, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Taiteilijayhdistys Hiljaisuus, Universum sekä Esitystaiteen keskus.

Suomen Kulttuurirahaston Taide² -apurahat olivat haettavana maalis-huhtikuussa 2017 toista kertaa. Apuraha suunnattiin taiteen alan rekisteröidyille yhteisöille, säätiöille ja julkisille taidelaitoksille, joita kannustettiin yhteistyöhön keskenään tai vapaiden toimijoiden kanssa.

Taide² -apurahahakemuksia jätettiin hakuaikana 110, joista 10 valittiin toiselle kierrokselle. ”Rahoitettavien hankkeiden joukossa on useita kunnianhimoisia kehityshankkeita, joiden tavoitteena on rakenteelliset muutokset omassa toiminnassa ja omissa toimintaympäristöissä”, kertoo Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) hankkeessa teatterialan ammattilaiset verkostoituvat kansainvälisesti. Kansainvälisten yhteistuotantojen ja esitysvierailuiden määrä kasvaa ja taiteilijoiden ja tuottajien ammatillinen osaaminen vahvistuu. Yleisöpohjien kasvattamisen lisäksi hanke uudistaa tuotantoajattelua, kokoaa sosiaalista pääomaa ja luo uusia kansainvälistymisen malleja.

Hankkeen päätoimintamuotoja ovat räätälöity mentorointi ja kansainvälistymisohjelma teatterin ja esitystaiteen ryhmille, työpareille ja opintojensa loppuvaiheessa oleville taideopiskelijoille. Hankkeen yhteistyökumppanit ovat eurooppalaisia alan asiantuntijoita, jotka pyörittävät vierailunäyttämö-, festivaali- ja residenssitoimintaa. Myös taiteellisesti korkeatasoiset suuret ranskalaiset ja saksalaiset näyttämöt ja esitystoiminnan agentuurit kiinnostavat.

Mentorointiohjelmaan valitaan noin viisi suomalaista esittävien taiteiden ryhmää, jotka saavat kukin mentorikseen ulkomaisen, kokeneen esittävien taiteiden ammattilaisen. Mentori voi olla erikoistunut esimerkiksi yhteistuotantoihin, suurten näyttämöiden erityispiirteisiin tai esityskonseptien tuotteistamiseen.

Tavoitteena on saattaa suomalaiset ryhmät osaksi kansainvälisten residenssien ja festivaalien verkostoa, joissa mentorointi pääosin tapahtuu.

– Yhteistuotantojen ja lisääntyvien esitysvierailuiden ansiosta esitysten elinkaaret pidentyvät. Ulkomainen, kokenut mentorituki lisää myös taiteellista laatua, Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori toteaa.

Hanke käynnistyy alkuvuodesta 2018, jolloin julkistetaan ensimmäisten mentorien nimet ja käynnistetään avoin haku hankkeesta kiinnostuneille.


Tiedustelut:

SKR / erityisasiantuntija Johanna Ruohonen, johanna.ruohonen(a)skr.fi, 040 516 3476
TINFO / kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(a)tinfo.fi, 050 359 0861


Näytelmäkääntäjien työpaja Helsingissä

Suomalaista näytelmäkirjallisuutta eri kielille kääntävät kokoontuvat työpajaan Helsinkiin 23.-27.10.2017. Työpajaan osallistuu 12 kääntäjää, jotka välittävät suomalaista draamaa kymmenelle kielelle.

Työpajassa käsiteltävänä on kaksi uutta tekstiä, Salla Viikan ja Hilkka-Liisa Iivanaisen MyBaby ja Okko Leon Pimeä huone. Iltaisin osallistujat pääsevät katsomaan teatteria ja tapaavat näytelmäkirjailijoita ja muita teatterintekijöitä. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Kirjallisuuden vientikeskus (FILI).

Kääntäjä on suomalaisen näytelmäkirjallisuuden tuntija ja välittäjä omalla kielialueellaan. Näytelmiä kääntävä tuntee teatterien ohjelmistoja ja profiileja omassa maassaan tai alueella, jossa toimii. Esimerkiksi prahalainen Alzbeta Stollova on kääntänyt mm. Saara Turusen ja Pispa Longan näytelmiä tsekiksi. Stollova on myös solminut yhteyksiä tsekkiläisiin teattereihin, jotka esittävät ulkomaisia nykynäytelmiä. Hän kirjoittaa myös näytelmäagentuuri DILIAlle näytelmien ja kirjailijoiden esittelyjä.

“Kiehtovaa näytelmäkääntämisessä on se, että teatterissa jokainen tekee omaa työtään, mutta lopputeos syntyy kuitenkin yhteistyöstä. Ja kun on kyse aidosti kiinnostuneista ja ammattilaisista teatteri-ihmisistä, he huomaavat, että kääntäjä voi antaa heille enemmän kuin pelkän käännöksen. Että hän tuntee lähdekielen maan kulttuuria, historiaa jne.

Olen oppinut, että henkilökohtaiset tapaamiset ovat hyvin tärkeitä. Pelkästään siksi, että moni teatteri-ihminen elää tässä ja nyt. Teatterin voima on juuri tässä, se pystyy reagoimaan nopeasti”, pohtii Alzbeta Stollova teatteria ja näytelmien kääntämistä.

TINFO jakaa apurahoja näytelmien kääntämiseen, vuosittain pystytään tukemaan 15-20 hanketta. Lisäksi New Plays from Finland -verkkopalvelun ja englannin-, ruotsin- ja saksankielisten TINFO-uutiskirjeiden kautta ulkomaiset dramaturgit ja muut teatterien ohjelmistoja suunnittelevat pääsevät suomalaisia näytelmiä koskevan tiedon äärelle. TINFO myös käännättää suomalaisia näytelmiä ja tekee yhteistyötä näytelmäagentuurien kanssa.

(TINFO 12.10.2017)


Prinsessa Hamletin Saksan-kantaesitys Schauspiel Leipzigissa

E.L. Karhun näytelmä Prinsessa Hamlet avaa Schauspiel Leipzigin uuden nykydraamalle omistetun näyttämön 2.12.2017. Tämä on samalla teoksen saksankielinen kantaesitys, jossa käytetään Stefan Mosterin käännöstä, Prinzessin Hamlet. Schauspiel Leipzigin dramaturgi Katja Herlemann sanoo näytelmästä näin: 

“The play refers to Shakespeare’s big topics of truth, love, betrayal and power but is at the same time a completely independent work of its own – daring and fresh and powerful. Central for me stands the topic of lunacy that leads to total exhaustion and the question of what happens to the individual that refuses to function within the logic that society has to offer.”                           
                                                                                                                                            
Esityksen Leipzigiin ohjaa Lucia Bihler, useissa teattereissa Saksassa ja Itävallassa työskennellyt teatteriohjaaja, joka on myös perustajajäsen berliiniläisessä gold&heib -ryhmässä. Töissään Bihler on tulkinnut mm. Kafkaa, Shakespearea ja Heiner Mülleria, jonka Hamletinkoneen hulluusmotiivit mainitaan E.L. Karhun näytelmän esittelyssä Schauspiel Leipzigin verkkosivuilla.  

“My goal is to curate more new European plays and Emmy’s play marks the start of this programming. I am confident that our young audience will appreciate the boldness of the play and the strong visual language,” lisää Katja Herlemann ja kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta kun teatterin ohjelmistossa on suomalainen näytelmä.  

Prinsessa Hamlet on käännetty saksan lisäksi myös englanniksi (Kristian London) ja tsekiksi (Otto Kauppinen) Brnon Specific-festivaalia varten. Näytelmän tsekinnöstä ja nyt Leipzigissa uuden Diskothek-nimisen näyttämön avaavan saksankielisen käännöksen syntymistä on tuettu TINFO-apurahalla.

Prinsessa Hamletin Suomen-kantaesitys nähtiin Q-teatterissa helmikuussa 2017. E.L. Karhun teosten esitysoikeuksia valvoo Agency North. Lokakuussa Suomessa saa ensi-iltansa Prinsessa Hamletin pohjalta tehty aikuisten nukke-esitys, jonka tuottavat Aura of Puppets ja Turun kaupunginteatteri.
 

Kirjoitimme E.L. Karhusta saksankielisessä TINFO-uutiskirjeessä keväällä.


Klockriketeaternin esitys Tukholman Dramateniin 

Susanne Ringellin Stina Ekbladille ja Ylva Ekbladille kirjoittama näytelmä De langerhanska öarna - Sisäiset saaret nähdään Tukholman Dramatenissa 9.-10.12.2017. 

Ruotsin kuninkaallinen teatteri Dramaten on Ruotsin kansallisnäyttämö ja myös Stina Ekbladin kotiteatteri. Ulrika Bengtsin helsinkiläiselle Klockriketeaternille ohjaamalla esityksellä on myös muita kytköksiä Tukholmaan. Näytelmän unenomaisen lavastuksen takana ovat Tukholmassa vaikuttavat lavastajat Atsuko Hamanaka sekä Katrin Brännström, joka toimii lisäksi Tukholman taideyliopiston lehtorina. Taideyliopistosta oppinsa saaneen tukholmalaisen Linn Waran kädenjälkeä nähdään siskosten kevyessä, mutta häkkimäisessä puvustuksessa.

De langerhanska öarna - Sisäiset saaret on leikkisä dystopia siskoksista, jotka sisäisen tarkoituksen menettäminen tuo yhteen. Kohtaamme siskokset hotellihuoneessa miettimässä, mikä on tärkeintä – mennyt vai nykyhetki. Susanne Ringellin kirjoittama näytelmä on runollinen draama ihmisenä olemisesta, annettujen totuuksien ja sääntöjen vastustamisesta, unelmista ja kaipuusta.

Näytelmän kantaesitys oli syyskuussa Espoon kaupunginteatterissa.

Yhteydenotot:
Klockriketeatern / Teatterinjohtaja Dan Henriksson, 040 703 3008
 
www.klockrike.fi


Musiikkiteatteri Kapsäkin Marian sydän Tukholmassa

Kirsti Valveen käsikirjoittama ja Helena Kallion ohjaama Marian sydän nähdään lokakuussa Tukholmassa. Marian sydän on Musiikkiteatteri Kapsäkissä 9.3.2017 ensi-iltansa saanut, musiikillinen näytelmä kohukirjailija Maria Jotunista, joka etsii omaa ääntään nuoren valtion hakiessa omaa identiteettiään 1900-luvun alussa.

Esitys on sunnuntaina 22.10.2017 klo 15.00.
Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm

Lisätietoja
info(a)finlandsinstitutet.se | http://www.finlandsinstitutet.se/


Wusheng Companylle palkinto kansainvälisessä peking-oopperakilpailussa Pekingissä

Suomalainen peking-oopperaryhmä Wusheng Company osallistui perinteisen kiinalaisen teatterin viikoilla järjestettävään peking-oopperakilpailuun Pekingissä. Global Peking opera fans contest -nimisessä kilpailussa oli kaksi erillistä sarjaa: kiinalaiset alan harrastajat sekä ulkomaiset osallistujat.   

Wusheng Company sijoittui omassa sarjassaan toiseksi Antti Silvennoisen ohjaamalla teoksella Vartija – arjen sankari. Pekingissä esiintyivät: Antti Silvennoinen, Jaakko Hutchings ja Jilka Repo. Kolmikko esitti noin 10 minuutin mittaisen katkelman kiinalaisen teatteriorkesterin säestyksellä. Katkelma piti sisällään akrobatiaa, taistelua, tanssia sekä laulua ja resitointia suomen kielellä. Ulkomaalaisten sarjan voitti kiinalainen Amerikassa asuva peking-oopperan ammattilainen Li Bo, joka esitti laulua ja akrobatiaa sisältävän soolon. Yli puolet ulkomaalaisten sarjan osallistujista oli ulkomailla asuvia kiinalaisia.

Tapaus oli Wusheng Companyn kannalta historiallinen, sillä se esitti ensimmäistä kertaa täysin omaa alkuperäisteostaan Kiinassa. Yleisö oli alkuun hämmentynyttä ja varsinkin suomenkielisille repliikeille aluksi naurettiin. Yleisö oli kuitenkin innoissaan esityksestä.

Kilpailun pääasiallinen tarkoitus Wusheng Companylle oli esitellä suomalaista peking-oopperaa kiinalaiselle asiantuntevalle yleisölle ja kokeilla miten yleisö teokseen suhtautuu ja näin edistää koko teoksen vientiä Kiinaan. Neuvotteluja asiasta erään peking-oopperaryhmän kanssa Pekingissä käydään parhaillaan. 

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Wusheng Company / taiteellinen johtaja Antti Silvennoinen, 050 539 6520
 
www.wushengcompany.com


KOKIMO valittu Suomen PQ2019-edustajaksi 

Suomen maakohtaisen näyttelyosaston toteuttajaksi seuraavaassa maailmanlaajuisessa skenografiatapahtumassa Prague Quadrennialissa vuonna  2019 on valittu skenografian ja esitystaiteen monialainen KOKIMO-työryhmä ehdotuksellaan "KOKIMO kuraattorina: FLUID STATES". 

Vuonna 2010 perustettu KOKIMO tunnetaan moniaistisista teoksistaan, joissa tutkitaan ihmisen suhdetta omaan ympäristöönsä ja tästä syntyviä kokemuksellisia havaintoja esityksellisin keinoin. KOKIMO painottaa moniaistisuutta sekä kokijuutta, ja työskentelee tila- ja paikkalähtöisesti. 

PQ-tapahtuma kokoaa skenografian ja esittävän taiteen tilallisten muotojen taiteilijoita ja suunnittelijoita lähes sadasta maasta joka neljäs vuosi valtaamaan Prahan keskustan ja sen liepeet.

Suomen OISTAT-keskuksen koordinoimassa avoimessanäyttelyhaussa etsittiin ajan henkeä ilmentävää, vahvasti näkökulmallista ja  omaperäistä  kokonaiskonseptia, joka muodostaa osan PQ 2019 -näyttelyn skenografista maisemaa. Muita ajateltaviksi pyydettyjä, ajankohtaisia teemoja, olivat muutos, raja ja yhteisö. KOKIMO vastasi kutsuun tarjoamalla ehdotuksen, jonka lähtökohtana on arjen ja todellisuuden esityksellisyys ja esityksellistäminen.  
 
KOKIMO hahmottelee Prahaan avoimen ja huokoisen tilan, jossa kiinnitetään katsojan huomio olemassa olevaan ja kutsuu mukaan muita taiteilijoita luomaan kanssaan hengittävää ja avointa, kokonaisvaltaista ja esityksellistä maisemaa. KOKIMO kuratoi omista lähtökohdistaan rajatun teoshaun lähiaikoina. Stay tuned!

Lisätietoa:

KOKIMO
kokimo2011(a)gmail.com

Raisa Kilpeläinen, KOKIMO 
050-300 86 96
raisa.kilpelainen@gmail.com

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Rajojen yli: viisi keskustelua naisesta –sarja | 24.10.-11.11. 2017, Turku

Aurinkobaletti, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, 20810 Turku

Kulttuurihistorioitsija ja elämäkertatutkija Maarit Leskelä-Kärki on kutsunut vieraaksi 1900-luvun alun naistaiteilijoita tutkineita naisia tämän päivän Suomesta. Keskustelemme naisten toiminnan mahdollisuuksista ja rajoista 1900-luvun Suomessa. Mitä taiteilijuus on naisille merkinnyt, entä millaisia henkisiä ja fyysisiä rajoja he ovat ylittäneet?

Keskustelusarjan ohjelma:

”Minä maalaan kuin Jumala”: Ellen Thesleff (ti 24.10 klo 18, Manilla)
Vieraana taidehistorioitsija, Thesleffin elämäkerran kirjoittanut FM Hanna-Reetta Schreck 

Maailmojen rajoilla: Aino Kallas (ke 25.10 klo 18, Manilla)
Vieraana kirjallisuudentutkija, Kallaksen elämäkerran kirjoittanut FT Silja Vuorikuru  

L. Onerva, julkinen liekkisydän (ti 31.10 klo 18, Manilla)
Vieraana kirjailija, taidehistorioitsija, Onervan elämäkerran kirjoittanut FT Anna Kortelainen  

Edith Södergran - Itsetietoinen runoilija ja moderni nainen (ke 1.11. klo 18, Manilla)
Vieraana kirjallisuudentutkija, Södergranin kirjailijamyyttiä tutkinut FT Agneta Rahikainen

Taiteilijatapaaminen: Marjo Kuusela (la 11.11. klo 16.15, Åbo Svenska Teater / Cafe Tiljan)

Mukana keskustelemassa ovat myös Taideyliopiston Cerada-keskuksen professori, FT Kai Lehikoinen ja sirkustaiteilija Pauliina Räsänen. Tilaisuus on kaksikielinen (suomi ja ruotsi)

Tapahtuma facebookissa https://www.facebook.com/events/1498449890235002/


Liikkeellä marraskuussa -festivaali 3.-11.11.2017, Helsinki

Liikkeellä marraskuussa -festivaali 3.-11.11.2017: Liukuvat olemukset, muuttuvat identiteetit ja ei-inhimillinen kohtaavat nykytanssin näyttämöllä  

Vuoden 2017 Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali järjestetään 3.-11.11. Yhdeksän päivän aikana näyttämölle ilmestyy kirjo olemuksia ja identiteettejä sekä niiden liukumia ja monitasoisia kollaaseja. Tämän vuoden teoksissa heijastuvat erityisesti kokemukset ja post-humanistiset kysymykset ihmisen, luonnon ja teknologian suhteesta sekä identiteetistä ja sukupuolesta.
 
Festivaalilla nähdään Helsingissä aiemmin vierailleiden koreografien uudet teokset, Jefta van Dintherin Dark Field Analysis ja Dana Michelin Mercurial George. Ensi kertaa Suomessa nähdään nuoren polven tekijät Claire Vivianne Sobottke, Ola Maciejewska ja Daina Ashbee. Festivaalin kotimainen kantaesitys on Sonja Jokiniemen teos Blab.  
 
Tänäkin vuonna Liikkeellä marraskuussa tarjoaa esitysten rinnalle maksuttoman oheisohjelmiston. Luvassa on Bojana Cvejićin luento, POST-DANCE BOOK LOUNGE sekä yhteistyössä SARVin kanssa järjestettävä kriitikkopaneeli. Lisäksi festivaali vierailee Nuori/Voima-klubilla (maksullinen tapahtuma).
 
Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun merkittävin kansainvälinen nykytanssifestivaali. Festivaali järjestetään vuosittain eri esitystaloissa Helsingissä. Vuonna 1986 perustetun festivaalin keskeinen tehtävä on tuoda yleisön nähtäväksi kansainvälisillä näyttämöillä huomiota ja keskustelua herättäneitä taiteellisia ehdotuksia ja esityksiä. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Mikael Aaltonen ja Ari Tenhula.

http://liikkeellamarraskuussa.fi/


Taiteilijan/tuottajan hyvinvointi työssä -seminaari | 15.11.2017, Kuopio

Ammattina nykytaiteilija/tuottaja – oman osaamisen tunnistaminen ja hyvinvointi työssä -seminaari järjestetään 15.11. Sotku-teatterissa (Suokatu 42/2, Kuopio) klo 9.00-15.00. Aamupäivän aiheina ovat taiteilijan ammattitaito ja toimiminen osuuskunnassa, iltapäivällä keskitytään taiteilijan psyykkiseen valmennukseen. Päivä on tarkoitettu jo ammatissa toimiville tai opintojen loppuvaiheessa oleville taiteilijoille ja tuottajille. Tapahtuma on maksuton ja sen järjestävät Itä-Suomen tanssin aluekeskus ja Taiteen edistämiskeskus.

Ilmoittautumiset 20.10. mennessä osoitteeseen itak(a)itak.fi

OHJELMA

9.00 Aamukahvit ja tervetulosanat

9.15 Krista Petäjäjärvi, Taiteen edistämiskeskus: Taiteilijan ammattitaidon erilaiset osa-alueet (skype)
Nopeasti muuttuvassa maailmassa taiteella voi olla monia erilaisia merkityksiä ja tehtäviä. Osa taiteilijan työstä tapahtuu yhdessä erilaisten yhteisöjen kanssa, heidän lähtökohdistaan käsin. Taiteilijana toimiminen uusissa ympäristöissä ei aina ole mutkatonta, vaan siinä tarvitaan paljon erilaista osaamista. Taiteilijan kompetensseista puhuu skypen välityksellä läänintaiteilija Krista Petäjäjärvi, jolla on pitkä kokemus toiminnasta performanssitaiteilijana työelämän kehittämisen ympäristöissä. Tämän lisäksi hän on opettanut ja mentoroinut eri alojen taiteilijoita, joilla on halua soveltaa osaamistaan uusiin ympäristöihin.

10:00 Minni Hirvonen, Osuuskunta Hurma: Työyhteisönä osuuskunta  
Miksi synnytettiin Hurma ja ketä on mukana? Mitä ollaan opittu ja mitä halutaan oppia lisää? Keneltä saatiin ja saadaan apua? Minni Hirvonen on Joensuussa työskentelevä esitystaiteilija, koulutukseltaan tanssinopettaja Turun Taideakatemiasta. Erilaiset taidehankkeet yritys-, kunta-alan ja yksityisen sektorin kentällä ovat olleet osa Hirvosen työympäristöä aina 90-luvulta saakka. Hirvonen on toiminut useissa työryhmissä taiteilijana, konsulttina ja tuottaja-markkinoijana.

10.45 Henna Leisiö, Kulttuuriosuuskunta Uulu: Luovan hulluuden voitto
Uulun ja Uulun työn esittely. Päätuotteet ja niiden kuvaus, niiden tavoitteet ja toimivat työtavat, soitinkokoelman esittely ja käyttötarkoitukset. FM etnomusikologi Henna Leisiö on työskennellyt Kulttuuriosuuskunta Uulussa sen perustamisesta 2003 alkaen. Leisiöllä on etno-osaamisen lisäksi myös klassisen laulajan koulutus, mutta suurin osa ajasta menee maailman musiikkikulttuurien ja luovuuskasvatuksen parissa.

11.30-13.00 (omakustanteinen lounas)

13.00 Marjukka Laurola: Psyykkinen valmennus taiteilijan hyvinvoinnin tukena
Marjukka Laurola tuo esityksessään esiin psyykkisen valmennuksen näkökulman taiteilijoiden hyvinvoinnin tueksi. Teoriaa ja käytäntöä yhdistelevä esitys avaa psyykkisen valmennuksen mahdollisuuksia ja esittelee työkaluja, joita voi valjastaa käyttöön päästäkseen kohti omia (taiteellisia) tavoitteita. Esityksessä paneudutaan mm. oman ammatillisen identiteetin vahvistamiseen, psyykkisten rajoitteiden tunnistamiseen sekä vahvuuksien ja voimavarojen lisäämiseen. Marjukka Laurola on muusikkotaustan omaava työterveyspsykologi, organisaatiokonsultti ja psyykkinen valmentaja, joka on perehtynyt erityisesti taiteilijoiden ja laajemmin luovilla aloilla toimivien henkilöiden sekä kulttuuriorganisaatioiden erityiskysymyksiin.

14.30-15.00 Loppupaneeli

Lisätietoja: www.itak.fi


Performing Otherness conference | 16-17 Nov 2017

The Theatre Academy of Uniarts Helsinki and Latvian Academy of Culture in collaboration with the International Theatre Festival Baltic Circle present: Performing Otherness conference, November 16-17, 2017.

Conference takes place at The Theatre Academy of Uniarts Helsinki (Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki)

Otherness is a complex, contested, and slippery context with a long history in many different academic disciplines, e.g. philosophy, psychology, literature, cultural studies, political sciences, and arts. During the two conference days, Otherness is examined from multiple angles in student presentations, keynote lectures, and a panel discussion focusing on question such as  

·       Whose stories are told and how?
·       How can Otherness be performed and represented responsibly and ethically?
·       What has political correctness to do with art, if anything?

Keynote lectures by Jamila Johnston-Small, Teemu Mäki, and Tiina Rosenberg.

Evening program on Thursday: Play Rape, Whiteness on Display Club Night

Panel discussion “Freedom of Art and Responsible Representation” on Friday November 17. Panelists include: Jamie MacDonald, Teemu Mäki, Tiina Rosenberg

Registration: by 10th of November www.lyyti.in/PLETA100

For more information, see: http://sites.uniarts.fi/fi/web/pl.eta/conferences (coming soon)

Conference is part of the Platform of European Theatre Academies (Pl.ETA /www.pleta.eu) project and it is supported by Creative Europe 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Talven 2017-2018 Haihatuksen taiteilijaresidenssit haettavissa

Haihatus tarjoaa Suomessa asuville kaikkien alojen taiteilijoille ja taideopiskelijoille 1-6 kk residenssejä alennettuun hintaan talven 2017-2018 ajalle. Alennettu residenssimaksu on 1.11.2017 - 30.4.2018 yhdelle hengelle on 500 ¤/kk ja kahdelle samassa huoneessa 750/kk. Muulloin hinta on 650¤/hlö tai 975¤/pari.

MAKSUT

Residenssin myöntämisen jälkeen taiteilija maksaa varausmaksuna osasuorituksen 100 ¤/hlö tai 150 ¤/pari ja loppusumman 400¤/hlö tai 600¤/pari residenssijaksoa edeltävän kuukauden alussa. Maksuun sisältyy joko yhden tai kahden hengen majoitushuone (17-23m2), jaetut studiot (10-50m2), esittävän taiteen harjoittelutila (60m2), yleiset tilat ja tarvittaessa myös esiintymistilaa (60m2) ja näyttelytilaa 150m2.  Vakuutukset, matka- ja elinkustannukset taiteilija maksaa itse.

TILAT

Residenssin majoitushuoneet (6kpl 17 - 23m2) sijaitsevat residenssitalo Utopian yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa. Käytettävissä on yhteisiä työskentely- ja harjoitustiloja (10- 60m2), yhteinen keittiö, oleskelutilaa, sauna, näyttelytalo Haihatus, tapahtumatalo Fantasia ja suuri piha-alue. Allergisten on hyvä huomioida että talossa asuu kolme kissaa.

TOIMINTA

Taiteilijoilla on mahdollisuus residenssijaksonsa aikana järjestää työpajoja, tapahtumia ja esityksiä oman taiteensa esille tuomiseksi ja osallistua vuosittain syksyllä järjestettävään residenssitaiteilijoiden ryhmänäyttelyyn. Haihatuksen toiminta on vapaata ja taiteilijalähtöistä, omaan työskentelyyn keskittyminen on myös mahdollista.  

HAKEMINEN

Hakemuslomake on kotisivulla www.haihatus.fi, haku on avoin ja kriteerit täyttävät hakijat saavat myönteisen päätöksen parissa päivässä, joten kannattaa hakea vielä kun tilaa on.

Residenssi on kansainvälinen ja siitä on tietoa myös englanninkielisellä kotisivulla www.en.haihatus.fi.

Taidelaitos Haihatus
Jousitie 68-70
19650 Joutsa  
residency(a)haihatus.fi
www.haihatus.fi
www.en.haihatus.fi

Kiertoliike-taiteilija haku on auki 7.10.–10.11.2017. Vapaamuotoiset hakemukset tulee lähettää määräpäivään mennessä sähköpostitse otsikolla ”Kiertoliike 2018 -taiteilija” omaan aluekeskukseen seuraavasti:

-       Pohjoinen tanssin aluekeskus, mira.kolanen(a)jojo.fi
-       Itä-Suomen tanssin aluekeskus, itak(a)itak.fi
-       Pohjanmaan tanssin aluekeskus, annika.sillander(a)pohjanmaantanssi.fi
-       Keski-Suomen tanssin aluekeskus, info(a)tanssinkeskus.fi
-       Läntinen tanssin aluekeskus, info(a)l-tanssi.fi
-       Zodiak / Tanssin aluekeskus Helsinki, production(a)zodiak.fi

Päätökset taiteilijoista tehdään marraskuun 2017 loppuun mennessä.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin / Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
puh. 050 552 1138, piia.kulin(a)sisasuomentanssi.fi


Mustarinda Air Open Call for 2018 | Deadline 20 Oct 2017

Artist / Writer / Researcher Residencies
 
Working period: 1 – 3 months during SPRING /// 1. February 2018 – 31. May 2018
AUTUMN /// 1. September 2018 – 30. November 2018
Also some writer rooms available in July–August.  

Application dl: 20. October 2017

The selected artists / writers will be announced on 27th of October.
info: http://mustarinda.fi/residency


Teoshaku Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalille | Haku 31.10. 2017 mennessä

Lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään ensi vuonna 2.-5.5.2018, ja teoshaku jo 37. kerran järjestettävälle tapahtumalle on nyt käynnissä. Kyseessä on Suomen vanhin teatterifestivaali nuorelle yleisölle.

Festivaaliesitysten tyylikirjo on laaja. Ohjelmistossa nähdään vuosittain monimuotoista teatteria, muun muassa tanssi- ja nukketeatteria sekä sirkusta. Toivotamme tervetulleiksi niin perinteiset kuin kokeellisetkin esitykset. Teos voi olla suunnattu koko perheelle tai määrätylle ikä- tai kohderyhmälle. Esitysten mielenkiintoisuus, monipuolisuus ja korkea taso ovat avainasemassa valintoja tehtäessä.

Hakemuksessa tulee olla teostiedot, vierailun kustannusarvio, linkki esityksen taltiointiin, tekniset tiedot ja lavakartta. Hakemukset lähetetään sähköpostilla osoitteeseen jukka.heinanen@ouka.fi 31.10.2017 mennessä.

Festivaalin vastuullinen pääjärjestäjä on Oulun kaupunginteatteri ja sen taiteellisena johtajana toimii Kari-Pekka Toivonen.

Lisätietoja: dramaturgi Jukka Heinänen, jukka.heinanen@ouka.fi, p. 044 703 7012

http://teatteri.ouka.fi/festival/fi/ajankohtaista


Brighton Fringe –festivaali 2018 etsii suomalaista ohjelmaa | Ehdotukset 5.11.2017 mennessä  

Brighton Fringe on yksi maailman suurimmista fringe-festivaaleista. Vuoden 2018 festivaali järjestetään 4. toukokuuta - 3. kesäkuuta. Festivaalin ohjelmatarjonta on laajaa, keskustelutilaisuuksista ja näyttelyistä esittäviin taiteisiin.

Suomen Lontoon instituutti etsii yhdessä Brighton Fringen kanssa suomalaista ohjelmaa vuoden 2018 festivaalille. Haemme erityisesti performanssin, sirkuksen, spoken wordin ja katutaiteen projekteja sekä aikuis- että lapsiyleisöille. Osallistumme valittujen esitysten tuotantoon, mutta hankkeilta edellytetään myös omarahoitusosuutta.

Lisätietoja antaa taide- ja kulttuuriohjelman päällikkö Jaakko Nousiainen sähköpostitse osoitteessa jaakko.nousiainen@fininst.uk sekä puhelimitse torstaina 12.10. Suomen aikaa kello 11-15 ja maanantaina 16.10. kello 12-19 numerossa +442037645090.

Ehdotukset pyydetään lähettämään 5.11.2017 mennessä otsikolla Brighton Fringe Finnish Season osoitteeseen info(a)fininst.uk.

fininst.uk

brightonfringe.org


INACT Festival Call for Performers | Deadline 6 Nov 2017

INACT presents itself as an art performer meeting, organised in Strasbourg since 2011. This event is intended to be multi/inter-disciplinary. It will take place from 4th to 8th May 2018. The organisers invite artists from all disciplines: musicians, visual artists, actors, dancers, poets who have projects related to performance or active representation, and which are in line with the theme of the upcoming festival: sure sense.
INACT festival (France) invites artists to investigate the media space, which is interacting closer and closer with our intimate and public daily life, asking what space for intervention and interpretation is left to the artist? If the so-called alternative solutions (ecological, economic or social) are observed to be moving away from the political horizon, the vocabulary of power and the secured thought interfere with all the layers of society. How today can we express a criticism, a divergent opinion, a radical angle of view, under these conditions?
Référence : Marie-José Mondzain « Confiscation : des mots, des images et du temps » (Les Liens qui Libèrent, février 2017)

Fields of interest :
Real time, performance studies, sound art, video performance, poetry, re-inaction, improvisation, dance, culinary art, sound poetry, environment, document, cross-media, statement, urban intervention, augmented and virtuel reality, virtual performances
 
Conditions :
-Maximum 20min or duration
-Technical files : scene, perimeter of performance, sound, light.
-Budget production 200 ¤ + travel costs, accommodation
-Artists invoice's information  
The INACT festival would capture the performances of the artists and giving them back in the current year.

Deadline: 6 November 2017

Find all details here (scroll down for English). You can register here (questions in French but you can reply in English)


Haku Kiertoliike 2018 -taiteilijaksi | Haku 7.10.- 10.11.2017

Kiertoliike on suomalaisen tanssin kentän ammattilaisfoorumi. Kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen alan ammattilaiset eri puolelta Suomea keskustelemaan ja verkottumaan. Kahden päivän mittaisen tapahtuman ohjelma rakennetaan ajankohtaisen teeman ympärille. Kiertoliikkeen järjestävät yhdessä tanssin aluekeskukset ja Tanssin talo.  

Tanssin aluekeskusverkosto avaa nyt haun Kiertoliike-taiteilijoiksi vuodelle 2018.

Vuonna 2018 Kiertoliike järjestetään Tampereella 24.–25.5.2018. Tapahtuman teemana on Tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina. Kiertoliikkeen yhteistyöfestivaalina on Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali.

Tanssin aluekeskukset hakevat nyt yhtä taiteilijaa kunkin aluekeskuksen alueelta työskentelemään yhdessä Kiertoliike-viikon ajaksi kyseisen teeman ympärillä. Tapahtuman vastaavan järjestäjän, Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen, alueelta ei haeta Kiertoliike-taiteilijaa vuonna 2018.

Kiertoliike-taiteilijat toteuttavat torstaina pienryhmätyöskentelyn oman taiteellisen näkemyksensä pohjalta, miten ovat lähestyneet teemaa: Tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina. Lisäksi taiteilijat osallistuvat perjantain kahvipöytäkeskusteluihin yhdessä Kiertoliikkeen puhujien kanssa. Tämän lisäksi taiteilijat voivat yhdessä tai erikseen tuottaa muita esiintuloja Kiertoliike ohjelmaan.

Työskentely Kiertoliike-taiteilijana antaa mahdollisuuden verkostoitua valtakunnallisesti ja syventyä yhdessä valittuun teemaan. Työskentelyä ohjaavat tamperelaiset tanssitaiteilijat Diina Bukareva ja Hanna Kahrola, jotka ovat mukana myös vuoden 2018 Kiertoliikkeen sisältötyöryhmässä.  

Aikataulu:

·  su 20.5.2018: saapuminen ja get together
·  ma–ke 21.–23.5.2018: työskentely Liikelaiturilla (Sisä-Suomen tanssinaluekeskuksen esitys-ja harjoitustila Tampereella)
·  to–pe 24.–25.5.2018 osallistuminen Kiertoliikkeen ohjelmaan  

Palkka: 1 000 ¤. Lisäksi jokainen aluekeskus maksaa valitun taiteilijan matkat, majoituksen ja päivärahat.

Kiertoliike-taiteilijaksi haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Liitä hakemukseen:

· motivaatiokirje, jossa kerrot mitä teema “Tanssin tekijät yhteiskunnallisina vaikuttajina” merkitsee sinulle ja miten haluaisit ilmentää sitä Kiertoliike 2018 -taiteilijana, sekä yksin että muiden valittujen taiteilijoiden kanssa.
·  lyhyt esittelysi (max. 5 lausetta) ja CV


KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teatteriklovnerian työpaja 16.-20.10.2017

MAAILMAN PIENIN NAAMIO
-PUNAINEN NENÄ (25h)
16.–20.10.2017

AVAINSANAT: Neutraalinaamio, punainen nenä, henkilökohtainen klovni, teatteriklovneria, improvisaatio, epäonnistumisen ihanuus

KOHDERYHMÄ: Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (esim. teatteri, nukketeatteri, sirkus, ooppera, tanssi, teatteriklovneria, naamioteatteri, musiikkiteatteri ja soveltava teatteri.)

KURSSIKUVAUS: Viiden päivän intensiivisessä teatteriklovnerian työpajassa tehdään matkaa kohti jokaisen osallistujan henkilökohtaista klovnia.

Tavoitteena on sietää epäonnistumisen ja epätäydellisyyden tunnetta, tulla tietoisemmaksi omasta pyhästä naurettavuudestaan ja muuttaa oma tyhmyys universaaliksi, yleisön kanssa jaettavaksi materiaaliksi.

Opettajan matkalaukusta löytyy punaisten nenien lisäksi Lecoq-pedagogiikasta tuttuja neutraalinaamioita ja teatteriteknisiä harjoitteita, sekä Mario Gonzalezin teatteripelistä varastettuja sääntöjä. Laukkuun on jätetty reilusti tilaa myös improvisaatiolle ja äimistelylle elämän ihmeiden edessä. Sivutaskuun on tungettu tukku nenäliinoja ilon ja surun kyynelille.

OPETTAJA: Soile Mäkelä (TeM) on Teatteri Metamorfoosin taiteellinen johtaja ja Teatterikorkeakoulusta 2008 valmistunut teatteriopettaja, joka lähestyy teatterintekemistä fyysisestä vinkkelistä, ranskalaisen Lecoq-pedagogiikan hengessä. Soilen tärkeimmät opettajat ja innoittajat hänen omalla klovnimatkallaan ovat olleet  A. & R. Mäkelä,  Zoe Giovanzana, Giovanni Fusetti, Mario Gonzalez, Pierre Byland ja Philippe Gaulier.

OPETUSKIELI: Suomi, English if needed

AIKATAULU: 16.–20.10.2017 Huom: Syyslomaviikko
Ma-pe 10-16:00 (Sisältää 1h:n ruokapaussin päivittäin)

KURSSIN HINTA: 245¤
Kurssihinta sisältää yhteensä 25h opetusta.

OSALLISTUJAMÄÄRÄ: Minimi osallistujamäärä 8, maksimi 12

PAIKKA: Teatteri Metamorfoosi / Point Fixe, Suvilahdenkatu 10 a 4.krs, 00500 Helsinki
Metro: Kalasatama tai Sörnäinen

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
http://www.metamorfoosi.com/koulutus/metaworkshops-tulevat-ja-menneet/#token-243020

soile(at)metamorfoosi.com


Liikettä tanssi- ja teatteri-improvisaation rajapinnoilla | Ilmoittautuminen 12.10. mennessä

Jukka Tarvaisen viikonloppukurssilla improillaan tanssi- ja teatteri-improvisaation rajapinnoilla, konkretiasta abstraktioon ja takaisin. Hyödynnämme niin selkeitä sanallisia ohjeita kuin omasta itsestä nousevia hankalammin sanallistettavissa olevia impulssejakin. Annamme liikkeen viedä meitä sinne, minne se on viedäkseen. Käytämme ääntä ja puhetta, jos sitä on tullakseen. Pidämme kokeilemisen kynnyksen matalana. Tanssimme. Yksin liikkumisen lisäksi työskentelemme pareittain ja ryhmissä, kuuntelevaan ja hedelmälliseen yhteistyöhön pyrkien. Kurssi ei vaadi aikaisempaa kokemusta tanssista tai improvisaatiosta.

Lauantaista sunnuntaihin 28.-29.10. klo 10-14
Ohjaaja: Jukka Tarvainen
Paikka: Zodiak studio C4
Kesto: 2 krt / 8 h
Kurssimaksu: 70 euroa
Ilmoittautuminen 12.10. mennessä.
Ilmoittaudu mukaan kurssille täältä.

Jukka Tarvainen on tanssitaiteen maisteri ja monipuolinen liikkuja, joka toimii tanssin lisäksi myös muiden näyttämötaiteen muotojen, kuten teatterin ja musiikin, parissa.

Varmista paikkasi kurssille ilmoittautumalla hyvissä ajoin. Kurssikirje ja -lasku lähetetään osallistujille heti ilmoittautumisajan umpeuduttua sähköpostitse. Jos laskua tai kirjettä ei löydy sähköpostistasi niin muistathan tarkistaa myös sähköpostisi roskapostikansion.

Ilmoittautuminen on sitova. Mahdolliset peruutukset on tehtävä viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä klo 18 mennessä sähköpostilla elina.ruoho-kurola@zodiak.fi. Tarkista kurssin viimeinen ilmoittautumispäivä ylempää tältä sivulta. Tämän jälkeen peruutuksesta peritään kurssimaksu kokonaisuudessaan, ellei osallistujalla ole esittää lääkärintodistusta.

Zodiakin järjestämiä kursseja ja työpajoja voi maksaa myös kulttuuri- ja liikuntaseteleillä (Smartum Oy) sekä virikeseteleillä (Edenred Oy). Voit maksaa seteleillä kurssin ensimmäisellä kerralla tai tuoda setelit Zodiakin toimistoon sen aukioloaikoina (arkisin klo 11-16). Kursseja ei ole mahdollista maksaa käteisellä.

Lisätiedot ja tiedustelut: Elina Ruoho-Kurola, elina.ruoho-kurola@zodiak.fi, p. 050 587 0470 (arkisin klo 11-16)


Tampereen kesäyliopiston kevään kursseja


Tanssipedagogiikan perusteet 25 op, alkaen 20.1.2017
 
Tanssipedagogiikan perusteet -opintokokonaisuuden tarkoituksena on antaa osallistujille perustiedot kehollisuudesta, tanssin monista muodoista, tanssin oppimisesta ja opettamisesta. Opintojen sisältö rakentuu osallistujien aiemman osaamisen ja kokemusten pohjalle ja syventää osallistujien käytännöllisiä taitoja. Tavoitteena on avata heidän omaa kehollista potentiaaliaan, syventää heidän kehollista tietoaan ja taitoaan sekä rohkaista jokaista tuottamaan omaa liikettään, tekemään havaintoja ja tulkintoja liikkeestä, tanssista ja kehollisuudesta niin ympäröivässä maailmassa yleensä kuin taiteen kontekstissa. Tavoitteena on rakentaa avara käsitys tanssista osana kulttuuria ja yhteiskuntaa, sekä kyky tuoda tanssi osaksi erilaisten yhteisöjen ja ryhmien arkea.

Kohderyhmä
Opintokokonaisuus soveltuu tanssijoille, opettajille, varhaiskasvattajille, nuoriso- ja sosiaalityöntekijöille, harrastajaryhmien vetäjille ja muille kehollisuudesta, tanssitaiteesta ja tanssinopetuksesta kiinnostuneille.

Aikataulu
1. Jakso: 20.-21.1.2018 ja 17.-18.2.2018
2. Jakso: 24.-25.3.2018 ja 5.-6.5.2018
3. Jakso: 25.-26.8.2018 ja 22.-23.9.2018
4. Jakso 27.-28.10.2018 ja 24.-25.11.2018
5. Jakso: 15.-16.12.2018
Opetus on aina lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17.

Rakenne ja sisällöt
Opintokokonaisuus koostuu neljästä viiden opintopisteen laajuisesta sisältöalueesta (á kaksi lähiopetusviikonloppua, yht. 20 op.), sekä omasta projektista (5 op). Omat projektit esitellään opintokokonaisuuden päättävässä seminaarissa (yksi lähiopetusviikonloppu). Koulutukseen sisältyy omatoimista työskentelyä ja välitehtäviä lähiopetusjaksojen ohessa.

Opettajat
Opettajina toimivat alan huippuosaajat ja -opettajat: Tanssitait.tri Heli Kauppila (vastaava vetäjä), tanssipedagogiikan prof. Eeva Anttila , FT, tanssitaiteilija Raisa Foster, tanssitaiteilijat Maria Nurmela ja Anu Silvennoinen. Opetus on taideyliopiston teatterikorkeakoulun vaatimusten mukana.

Ilmoittautuminen ja hintatiedot
Opintokokonaisuuden hinta on 1000 ¤. Opiskelijat otetaan koulutukseen ilmoittautumisjärjestyksessä. Maksimiosallistujamäärä on 16.  https://tampereenkesayliopisto.fi/koulutus/tanssipedagogiikan-perusteet-25-op.

Tanssi-innostaminen®: perusteet (25 op), ilmoittautumiset 15.12. mennessä
 
Vuoden kestävä monimuotokoulutus pätevöittää tanssi-innostajaksi. Kaikki opintojaksot sisältävät sekä käytännönharjoitteita että teoriatietoa. Koulutus sopii erityisen hyvin sekä esittävien taiteiden että kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja opiskelijoille – mutta myös kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneita luovista menetelmistä ammattitaitonsa täydentäjänä. Tanssi-innostaja tekee ennaltaehkäisevää sosiaalipedagogista työtä taiteen keinoin. Hän auttaa ihmisiä löytämään oman luontevan tapansa liikkua ja ilmaista liikkeen avulla. Hän on yhteisöllistäjä, jonka tehtävänä on luovien dialogisten ”tilojen” synnyttäminen. Hän ymmärtää tanssi-innostamisen fenomenologisen ja sosiaalipedagogisen taustan. Tanssi-innostaja on myös sitoutunut nykytaiteelle ominaiseen monitaiteelliseen lähestymistapaan identiteettien ja ilmiöiden tutkimisessa.

Lähiopetusta on kahdeksana viikonloppuna, yhteensä 126 tuntia. Lähiopetuksen lisäksi annetaan henkilökohtaista ohjausta Skypessä tai puhelimitse. Kursseihin sisältyy myös itsenäisiä taiteellisia ja kirjallisia tehtäviä.
Kouluttaja: Raisa Foster, FT, tanssi-innostaja + vierailevia kouluttajia
Järjestäjä: Tampereen kesäyliopisto
Aika: 2.2.-1.12.2018
Hinta: 2400 euroa.  
Hinta sisältää lähiopetuksen, henkilökohtaisen ohjauksen, Tanssi-innostaminen-oppikirjan ja muun oppimateriaalin sekä todistuksen ja oikeuden käyttää tanssi-innostaja-nimikettä.
Lisätiedot ja koulutuksen aikataulu: https://tampereenkesayliopisto.fi/koulutus/tanssi-innostaminen-perusteet-25-op/

Klovnerian perusteet 2 op (185 ¤)  alkaen 23.2.2017.

Opetusta kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.  Tavoitteena on perehtyä klovnerian perusteisiin. Ja mokailla! Floppi. Epäonnistuminen. Virhe! Ei hätää, klovnille moka on lahja ja olennainen osa työskentelyä; kun sen hyväksyy voi taas jatkaa. Suhtautumisemme epäonnistumiseen paljastaa aina jotain olennaista klovnistamme. Kunkin klovnin ainutlaatuinen naurettavuus ja samalla haavoittuvuus korostuvat. Millaista on minun klovnini hullutteleva runous? Ihmettelevä läsnäolo, jakamisen ilo ja heittäytyminen leikkiin ovat klovnille tärkeitä. Kurssilla vahvistetaan myös opiskelijan/klovnin kontaktia ja vuorovaikutusta suhteessa sekä yleisöön että toisiin klovneihin. Kouluttaja FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. Hän on käyttänyt ohjauksissaan klovneriaa, opettanut sitä mm. Teatterikorkeakoulussa, Salpauksen sirkuskoulutuksessa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt itse klovnina. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Giovanni Fusetti ja Angela de Castro. Opetus on  Taideyliopiston teatterikorkeakouun vaatimusten mukaista. Ilmoittautumiset 9.2.2018 mennessä.

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Aalto-yliopisto hakee digitaalisten lavastusmenetelmien lehtoria | Haku 18.10.2017 mennessä 

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos on jatkanut hakuaikaa digitaalisten lavastusmenetelmien lehtorin tehtävään. Tehtävä alkaa helmikuussa 2018 tai sopimuksen mukaan ja se täytetään Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmän mukaisesti määräaikaisena (5 vuotta) tai vakituisena joko yliopisto-opettajan, (yliopiston)lehtorin tai vanhemman yliopistonlehtorin tasolle. Etsimme tehtävään henkilöä, jolla on vähintään ylempi yliopistotutkinto ja kokemusta alalta. Lisäksi tarpeen ovat muun muassa tehtävän edellyttämät taiteelliset ansiot ja tekniset valmiudet sekä hyvä opetustaito.

Jatkettu hakuaika päättyy 18.10.2017.

Lisätietoja ja hakuohjeet löydät täältä: http://www.aalto.fi/fi/about/careers/jobs/view/1467/


Suomen Benelux-instituutin säätiö etsii kulttuuri-instituutin johtajaa


Suomen Beneluz-instituutin säätiö etsii kulttuuri-instituutin johtajaa Brysseliin 1.2.2018 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Toimikausi on kolme vuotta. Edellytämme soveltuvaa korkeakoulututkintoa, tehtävän menestykselliseen hoitamiseen riittävää kielitaitoa, kulttuurielämän tuntemusta ja yhteistyökykyä sekä talousosaamista ja hallinnollisia valmiuksia johtaa Suomen kulttuuri-instituuttia sen toimialueella Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa.

Hakemukset palkkatoivomuksineen pyydetään toimittamaan 21.10.2017 klo 12.00 mennessä Suomen Benelux-instituutin säätiön asiamiehelle: annukka.vahasoyrinki(a)finncult.be

Lisätietoja: asiamies Annukka Vähäsöyrinki, +358 400 773 105, pj. Johanna Lindstedt +358 50 358 3708, johtaja Aleksi Malmberg +32 475 764 332.


Helsingin Kaupunginteatteri hakee suunnittelevaa äänimestaria | Haku 27.10.2017 mennessä

Helsingin Kaupunginteatteri hakee SUUNNITTELEVAA ÄÄNIMESTARIA toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 1.1.2018 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Äänimestari vastaa esitysten korkeasta laadusta äänien osalta.  
Työhön kuuluu äänisuunnittelu osana taiteellista työryhmää,  
äänien ajaminen esityksissä ja harjoituksissa sekä äänijärjestelmien ylläpito ja kehittäminen.

Äänimestarilta edellytetään alan soveltuvaa koulutusta ja vähintään viiden vuoden työkokemusta vastaavista tehtävistä.  
Lisäksi edellytämme kykyä itsenäiseen työskentelyyn, paineensietokykyä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.  
Tehtävässä menestyminen edellyttää vahvoja tietoteknisiä taitoja. Suomen kielen lisäksi tehtävässä tarvitaan hyvää englannin kielen hallintaa. Eduksi katsomme musikaalien äänisuunnittelukokemuksen, studiotyöskentelyn sekä tietoverkkojen hallinnan.  

Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen.

Tiedustelut: Tekninen päällikkö Henri Sneck puh. 050 461 8421

Hakemus sekä CV pyydetään toimittamaan 27.10.2017 mennessä sähköpostilla osoitteeseen rekry(a)hkt.fi


Kajaanin Kaupunginteatteri hakee ohjaajaa | Haku 30.10.2017 mennessä

Kajaanin Kaupunginteatteri hakee ohjaajaa syksyllä 2018 tai sopimuksen mukaan alkavaan työsuhteeseen. Ohjaajalta edellytämme yliopistotasoista teatteriohjaajan koulutusta tai muuta vahvaa näyttöä ammattitaidosta. Lisäksi katsomme dramaturgisen osaamisen eduksi.

Hakemukset ansioluetteloineen ja mahdollisine työnäytteineen lähetetään 30.10.2017 mennessä talouspäällikkö Anne Kovalaiselle (anne.mh.kovalainen(a)kajaani.fi).

Lisätietoja antavat  

teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen p. 044 4214 191,  helka-maria.kinnunen(a)kajaani.fi

talouspäällikkö Anne Kovalainen, p. 044 7100 247, anne.mh.kovalainen(a)kajaani.fi

www.kajaaninteatteri.fi

https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/154086


Sirkuksen tiedotuskeskus etsii hankekoordinaattoria | Haku 31.10.2017 mennessä

Sirkuksen tiedotuskeskus hakee esittävän taiteen vapaan kentän tuotannollisia ja rakenteellisia haasteita hyvin tuntevaa ammattilaista koordinoimaan NuoraMentors ja NuoraNORD -hankkeita vuonna 2018.
 
Koordinaattorin tehtävänä on tukea nuoria sirkusryhmiä ja tuottajia heidän oman työnsä strategisessa suunnittelussa. Etsimämme henkilö tuntee hyvin taiteen rahoitusinstrumentteja ja hänellä on kokemusta vapaan kentän ryhmän tai produktioiden tuottamisesta. Hyvät vuorovaikutustaidot, sujuva suomen ja englannin kielen kirjallinen ja suullinen taito, järjestelmällinen ja itsenäinen työote sekä ymmärrys talousseurannasta ja kokemus hankeraportoinnista ovat välttämättömiä. Toivomme hakijalta kolmen vuoden työkokemusta esittävän taiteen tuotannollisista tai hallinnollisista tehtävistä.
 
Työsuhde on määräaikainen, kestoltaan 11kk ajalla tammi–joulukuu 2018. Työaika on 37,5 tuntia viikossa ja palkka 2500 ¤/kk. Työsuhteessa on kahden kuukauden koeaika.
 
Lue lisää hankkeista:  

NuoraMentors

NuoraNORD

Yhteydenotot ja vapaamuotoiset hakemukset 31.10.2017 mennessä toiminnanjohtaja Lotta Vaulolle, puh. +358 50 386 6971, lotta.vaulo(a)sirkusinfo.fi

Hankkeiden sisältöön liittyviin kysymyksiin vastaa projektipäällikkö Anni Hiekkala, puh. +358 50 406 8516, anni.hiekkala(a)sirkusinfo.fi


Labbet söker en Verksamhetsledare  | Haku 3.11.2017 mennessä 

Dramatikernas intresseförening Labbet r.f. söker en  Verksamhetsledare

Vill du vara med och stöda utvecklingen av nyskriven dramatik på svenska i Finland? Har du idéer om hur Labbets verksamhet kunde se ut i framtiden?
 
Skicka in fritt formulerad arbetsansökan, inklusive löneanspråk och CV, senast fredag 3 november kl.16.00 till labbetrf(a)gmail.com
 
www.labbet.fi/jobb

 


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.