15.09.2016

TINFO-tiedote 30 / 15.9.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

ELÄMÄN JA TEATTERIN JULMA JA ARMOLLINEN PREESENS

Surumieli. ”Kirja on. Elokuva on. Teatteri ei ole. Teatterin rikos on kerralla tehty.” Kalle Holmbergin Dostojevski-esitelmän ja esseen aloitus. Viimeiseksi jäänyt Holmbergin kirjoitus päättyy meille heitettyyn haasteeseen: jatkaako elämää vai ei.

Ohjaaja luopui ohjaamisesta ennen aikojaan, jotta ei olisi ryhtynyt vihaamaan sitä, mitä eniten rakasti. Nyt ohjaaja joutui luopumaan myös oman elämänsä ohjaamisesta.

Ihminen on oma näyttämönsä – ”ihmistä on näyteltävä, ei häntä muuten ole, ihmistä minä näyttelen, olematonta”.  Holmberg toisteli usein tätä Haavikon kiteytystä Rauta-ajasta. Tämän tiesi elämästä, teatterista ja itsestään.  

Kalle Holmbergin myötä katosi yksi aikakausi. Katosi näyttämöllistetty palmgrenilainen Suuri linja, historian ja dialektiikan taju, sivistys, jolla hahmotettiin Suomen historiaa, pirstottiin se ja koottiin uusiksi. Ohjaajan kielioppi koostui usein vastakohtaisuuksista, liikkeistä, vastaliikkeistä, analogioista ja metoforista. Niissä leikkaus ei ollut tekniikka, se oli maailmankuvaa, ohjaajan tapaa aistia maailman pulssia. Siihen maailmaan soveltui Dostojevskin hillittömyys ja polyfonia. Siihen maailmaan mahtui itsestään selvästi riena ja groteski. Kuuntelen Marski-marssia, Pesäpallolaulua ja Vietnam-lauluja.

Tila, tilanne, toiminta. Ohjaamisessa tila synnyttää tilanteen ja luo toimintaa. Ei näin synnytetyssä näyttämötapahtumassa ole sijaa järkeilylle ja selittelylle. Ihmiskuvauksen psykologisoinnin tai metafysiikan hetteiköihin uppoaminen oli kauhistus. Eivät ohjaukset ole kuvittamista. ”Jos aikoo ohjata, on oltava ohjaamiseen pakottava hahmo”, Holmberg toisteli.  Hahmo, pulssi, saundi. Musikaalisuus oli hahmotusta, alitajunnan kautta kulkeutuvaa tilanteen synnyttämää elämystä.

Maanista ohjaamista ei tehty ”regiakirja” kädessä vaan tilan, tilanteen ja toiminnan todellisuudessa. Tällainen työskentely tarvitsee toimivia näyttelijöitä, älykkäitä, impulsiivisia, itsensä altistavia. Dramaturgian hahmottaminen ja impulssi lähti usein näyttelijästä esim. Yrjö Järvinen/Rikhard III, Kapo Manto/Kuningas Lear, Tuolit, Eila Rinne, Kalevi Kahra/Kepissä on kaksi päätä, koko hieno porukka, Vesa-Matti Loiri, Rea Mauranen, Esko Salminen, Eila Rinne, Jukka-Pekka Palo.

Maailmaa hahmotettiin yhdessä lavastajien kanssa Kari Liila, Måns Hedström, Ensio Suominen, Ralf Forsström…Työkumppanuutta, yhteistyötä. Auteur-ohjaaja ei tehnyt yksin, työparina myös puoliso Ritva Holmberg, myös tuplaroolissaan arjen kasassa pitäjänä.

Ohjaamisesta maksetaan kovaa hintaa. Holmbergin puheessa toistui jyhkeää verbi ”takoa”, ohjaukset olivat jyhkeän muodon taontaa, hahmon etsintää, piirtämistä. Miten se menikään Rauta-ajassa ja minkälainen oli Ilmarin taonnan tarina. Ilmarin kautta taonnasta/ohjaamisesta tuli lähes mahdoton tehtävä. Ei siitä selviä hengissä tai vähintään se viiltää haavoja. ”Minä olen ikäni takonut, mahdottomia. Ei niitä kukaan muu tao eikä tee. Aina entistä mahdottomampia töitä, niin ettei mikään entinen tunnu miltään. Minä olen ikäni takonut näillä käsillä, näillä kourilla --- Tässäkö tämä on kaikki, tämä elämä. Ei se paljon ollut, Köyhän olen itsestäni takonut, itse itsestäni.” Ilmarin sanoja, ohjaajan tuntoja.

Kalle Holmbergin myötä katosi paljon muutakin. Maskuliinisen voimahahmon taakse kätkeytyvää ihonalaista herkkävainuisuutta, hengellistä kamppailua, jakamista, tukemista – suunnaton määrä lämpöä ja anteliaisuutta.

Mies oli kuin sielunkumppaninsa Sebald. Käveli kenkänsä puhki, etsi itseään ja ajatteli kävelemällä. Naisten kehtolaulu Paavo Haavikon Ratsumiehestä saatelkoon miehen matkaan: ”Hevonenkin hengähtävi matkan pitkän juostuansa,/rautatanenkin raukenevi kesäheinän löytyähän./ Saa nukkua!”


KUINKA VAPAA ON VAPAA?

Arterial Network on vuonna 2007 syntynyt Afrikan eri alueita ja maita yhdistävä taiteen ja kulttuurin verkosto, joka ryhtyi toimiin tiedon puutteen, huonon hallinnon, kansalaisyhteiskunnan heikkojen rakenteiden, syrjäytymisen ja taiteen ja taiteilijoiden aseman parantamiseksi.  Verkoston julkaisemassa teoksessa How free is free 25 kirjailijaa neljästätoista Afrikan valtiosta pohtivat sitä, miten sanan- ja ilmaisunvapaus käytännössä toimivat, miten sitä voi puolustaa, mitä vapaus ja sen rajat tarkoittavat arjessa, mitä tarkoittaa vastuu. Terveellistä luettavaa.


KIELLETTYJEN KUNNIAKKAALLA LISTALLA

Vaarallisia ovat näytelmäkirjailijat, silkkaa petrolia. Turkissa kiellettyjen lista on pitkä: Shakespeare, Tsehov, Brecht ja elävänä Dario Fo, jonka mielestä tälle sensuurilistalle pääsy voittaa kunnianosoituksena jo Nobelin kirjallisuuspalkinnonkin.


ITSENSÄTYÖLLISTÄJÄT VASTATKAA KYSELYYN!

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittelee parhaillaan itsensä työllistämistä ja jakamistaloutta työelämän murroksessa. Kysely on tarkoitettu myös freelancereille. Kyselyllä halullaan selvittää itsensätyöllistäjien työmarkkina-asemaa, itsensätyöllistämisen haasteita ja tulevaisuutta.

Toivon mukaan tämä selvitys osaltaan auttaisi parantamaan työttömyysturvaa. Tähän kannattaa myös meidän alan freelancereiden vastata. Tästä linkistä pääset kyselyyn.


TEKNOLOGIAA ESITYS EDELLÄ

Guardianissa oli tämä mielenkiintoinen uutinen  Royal Shakespeare Companyn Myrskystä ja siinä käytettävästä liikkeenkaappausteknologiasta, jota luodaan yhteistyössä teknologiayhtiö Intelin kanssa. Tammikuussa RSC:n Myrsky tulee elokuvateattereihin 11 eri maassa, toivottavasti myös Suomessa.

Milloin meillä liikkeenkaappauksen mahdollistamia avatareja nähdään esityksissä, siis ei teknologiajippoina vaan taiteellisesti perusteltuina veret seisauttavina elämyksinä? Minkälaista suhdetta uuteen teknologiaan teatteri ylipäätään viljelee? Tällaista kyselen tietämättömyyttäni.


SUMEA ETIIKKA

Ikäni muistan Juha Jokelan lukuteatteriohjauksen Natalia Vorozbytin Maidanin päiväkirjoista maaliskuussa 2015 (myös Eero Balkin tekemän käännöksen näyttämölle muokkaus oli Jokelan), muistan myös Jokelan puheenvuorot Ukrainan tilannetta ja taiteilijan vastuuta pohtivassa keskustelutilaisuudessamme. Silmänräpäyksessä Maidanin päiväkirjojen ihmiset joutuivat ratkaisemaan omalta kohdaltaan, miten toimia, mitä pitävät oikeana. Valinnat tapahtuvat hetkessä. Ikäni muistan myös tavan, jolla lukuteatterin näyttelijät näyttelivät epätietoisuuden ja avoimien valintojen preesensiä. Muistan myös, miten näytelmäkirjailija Vorozbytin kirjoittamat vuorosanat tuntuivat syntyvän näyttelijöissä, ne vain pudotettiin, ikään kuin puolihuolimattomasti, vailla suurempia eleitä ja kommervenkkejä.

Juha Jokelan näytelmä Sumu palautti tämän mieleen ja todisti jälleen kerran, miten viisas yhteiskunta- ja talouspoliittinen ajattelijavelmu ja dialogin mestari Jokela on. Palautti mieleen myös Fundamentalistin.  Moraalitutkielma. Sumussa Jokela on taustoituksessaan niin perinpohjainen, että bisneksessä, kovilla paikoilla tai start-up skeneä eläneet nyökyttävät päätään. Ei käy amatöörimäinen puolivillainen lähestymistapa ja irrallinen heittely. Tunnistuspintaa löytyy. Juuri noin se menee. Juuri tuollaiset ovat roolitukset yrityksissä: joka suuntaan venkoileva toimari, joka haistaa bisneksen, intohimotutkija Pelle Peloton ja kaupparatsu. Moraaliasetelmat suhteessa Venäjään syntyvät tästä. Hinnalla millä hyvänsäkö?

Mutta ei tunnistettavuus vielä taidetta tee. Sumu on paljon enemmän.  Sumussa onnistutaan tekemään komediaa suomalaisen startup-yrityksen Venäjä-kaupoista sortumatta helppoihin yleistyksiin tai yksioikeisiin oikea-väärä -asetelmiin. Sumussa pelataan moraalista ja eettistä itsetutkiskelushakkipeliä, jonka siirrot kiehtovat. Pienoinen ihme on myös se, että kamarinäytelmä on transponoitavissa suurelle näyttämölle. Ihmeistä suurin on ehkä se, että suurella näyttämöllä näyttelijät synnyttävät nyt ikään kuin puolihuolimattomasti pudotettua ilmaisua siten, että intensiteetti säilyy. Sumu on näyttelemisen juhlaa!

Katson häikäistyneenä tilaa, projisointeja ja kuuntelen musiikkia. Mikä kaikki kestää päivänvalon? Mitä kaihtimet peittävät? Taustan kaihdinseinällä on käynnissä valon ja pimeyden shakkipeli. Kylmä ja lämmin valo paljastaa tai peittää ja verhoaa. Täytyy mennä uudestaan katsomaan.

Ja tässä uutista Venäjä-pakotteiden hinnasta ja Venäjä-kaupan riskeistä. Ja uutista  tutkijoiden sananvapaudesta, sen puutteesta ja häirinnästä. Että silleen.


HUMANISTIT TULOSMITTAREIDEN PANTTIVANKEJA

http://www.uta.fi/ajankohtaista/uutinen/tulosmittarit-eivat-palvele-humanisteja

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE

Syksyn ensimmäinen TINFO e-Nytt ilmestyy 27.9. – aineistopäivä 20.9.

TINFO tuottaa uutisia ja välittää alan tapahtumatietoja kansainvälisille teatteriammattilaisille. Otamme vastaan tiedotteita ulkomaan vierailuista ja muista kansainvälisistä hankkeistanne.

Uutiskirjeet ovat yksi kanava kansainvälisessä viestinnässämme. Syksyn kansainväliset uutiskirjeet aloittaa ruotsinkielinen TINFO e-Nytt, joka ilmestyy tiistaina 27.9. Valmis ruotsinkielinen aineisto pyydetään lähettämään ti 20.9. mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

****

Syksyn 2016 kansainvälisten uutiskirjeiden ilmestymisajat ja aineistopäivät                                                    

TINFO e-Nytt: ilmestyy ti 27.9. → aineistopäivä ti 20.9.
TINFO e-News: ti 18.10. → ti 11.10.
TINFO Newsletter | Theater aus Finnland: ti 25.10. → ti 18.10.
TINFO e-Nytt: ti 29.11. → ti 22.11.

Liity uutiskirjeiden postituslistalle


Teatterialan Avain 2016/2017 on ilmestynyt

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Teatterialan Avain 2016/2017 on nyt tilattavissa esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta.

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto?

 • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
 • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
 • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
 • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
 • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
 • sen hinta on todella edullinen

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä!

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa.

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai (09) 2511 2120

Katso myös: www.youtube.com/watch?v=E_g5WcNpLFw


Vielä ehtii: Teatterilaisen kalenteri ja muistikirja 2017 ennakkotilaajan hinnalla

Teatteri-ihminen, nyt on viimeinen hetki tehdä ennakkotilaukset uudesta päivyristä, joka ilmestyy ensi viikolla! Tee tilaus viimeistään pe 16.9. aikana ja käytä ennakkotilaajan etu hyväksesi.

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 – mitä kaikkea siinä on?

 • paljon tilaa muistiinpanoille
 • vuoden päivyri 2017, yksi viikko aukeamalla
 • vuosisuunnittelusivut seuraavalle vuodelle 2018
 • teattereiden yhteystiedot
 • teatterialan tapahtumia meillä ja muualla
 • Suomen teatterikartta
 • suomalainen teatteri numeroina ja pähkinänkuoressa, myös englanniksi
 • pieni teatterisanasto: suomi – englanti – ruotsi
 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 176
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti

Ennakkotilaajalle hinta on koomisen edullinen.

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 maksaa 16 euroa (+ postikulut).
Yhteistilaus kannattaa, sillä yli 10 kirjan tilauksissa kappalehinta on vain 15 euroa.
Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille on 13 euroa.

Tilaa itsellesi, koko porukalle ja lahjaksi teatteria harrastavalle ystävällesi. Iloksi ja hyödyksi!

Lisätiedot ja tilaukset:

TINFO-verkkokauppa: www.tinfo.fi/verkkokauppa

sähköpostitse: tinfo(a)tinfo.fi

puhelimitse: (09) 2511 2120

 

UUTISIA

Uusia näytelmätekstejä lavalla Oslossa

New Nordic Drama -lukuteatteritapahtuma kokoaa näytelmäkirjailijoita, ohjaajia ja näyttelijöitä kuuden uuden pohjoismaisen näytelmän ääreen. Suomesta on mukana Antti Hietalan Ihanat ihmiset. Norjasta on valittu Cecilie Løveidin Visning, Ruotsia edustaa Paula Stenström Öhmanin People respect me now, Färsaarilta tulee Marjun Syderbø Kjelnæsin Tóm Rúm, Islannista Sigurður Pálssonin Segulsvið ja Tanskasta Soli deo Gloria, jonka on kirjoittanut Peter Asmussen.

Näytelmät esitetään alkukielillä ja tekstitetään englanniksi. Ohjaajina ovat Jens Albinius, Ria Tórgarð ja Öllegård Cecilia Groundstroem. Pohjoismaisen näyttelijäkaartin muodostavat Hauk Heyerdahl, Anne Ryg, Nicolaj Falch, Durita Dahl Andreassen, Henrik Hellström, Eva Melander, Hannes Ólli Agustsson, Margrét Vilhjálmsdóttir, Jussi Nikkilä, Lotta Kaihua, Brian Hjulmann Nielsen ja Marina Bouras.

Lukuteatteritapahtuman tuottaa norjalainen Dramatikkens hus eli Norwegian Centre for New Playwriting. Yhteistyökumppnaneita ovat pohjoismaisen verkoston jäsenet: Theatre Info Finland (TINFO), Performing Arts Iceland, Husets Teater DK, Swedish teaterunion ja Leikarafelag Føroya. Tapahtumaa tukevat pohjoismaiset rahastot.


Libanonilaisia teatterivieraita

Teatteriryhmä ja kulttuurikeskus Zoukak perustettiin kymmenen vuotta sitten luomaan puitteita säännölliselle teatteritoiminnalle sodan runtelemassa Libanonissa. Pakolaisleireillä teatterin tekeminen oli myös arjen terapiaa. Nykyään teatteri toimii eri yhteisöissä ja keskittyy edelleenkin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja asioihin.

Zoukakin kaksi taiteilijaa, Lamia Abi Azar ja Mohamad Hamdan vierailevat Helsingissä kansainvälisen Anna Lindh Foundationin ja Suomen Lähi-idän instituutin (FIME) kutsumina 16.-18. syyskuuta. Ohjelmassa on teatteriesitysten katsomista perjantaista sunnuntaihin, teatterintekijöiden tapaamisia, taidenäyttelyitä ja Suomenlinnan kierros. Vierailuohjelman ovat laatineet Baltic Circle -teatterifestivaali, Mad House Helsinki ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).


Taideyliopisto mukana rakentamassa avointa kurssia ilmastonmuutoksesta

Sitra, korkeakoulujen opettajat, asiantuntijat ja opiskelijat ovat yhdessä rakentaneet kaikille avoimen kurssikokonaisuuden Ilmasto.nyt ilmastonmuutoksen perusteista. Ilmasto.nyt -pakettia on ollut rakentamassa sekä luonnontieteiden, kasvatustieteiden että taiteen asiantuntijoita, ja kurssivideot on tuotettu yhteistyössä media-alan opiskelijoiden kanssa. Kokonaisuuden ovat laatineet yhdessä Helsingin yliopisto (hankkeen koordinaattori), Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Mukana työssä ovat olleet myös Taideyliopisto, Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lue lisää

www.uniarts.fi


OKM:n hallinnonala vuoden 2017 talousarvioehdotuksessa

Hallitus esittää opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle 7 miljardin euron määrärahaa vuodelle 2017. Osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeille esitetään vuonna 2017 yhteensä 62 miljoonaa euroa hallitusohjelman mukaisesti. Kirjailijoille, kääntäjille, säveltäjille ja kuvittajille maksettavaa lainauskorvausta korotetaan ja audiovisuaalisten tuotantojen kannustin otetaan käyttöön. Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työllistymiseen ja koulutukseen pääsyyn esitetään panostusta.

Kulttuurille ja taiteelle esitetään 463 miljoonaa euroa, josta rahapelitoiminnan voittovarojen osuus on 234 miljoonaa euroa. Tavoitteena on edistää taidetta ja kulttuuria sekä turvata luovan työn tekemisen edellytykset ja kulttuuripalveluihin osallistumisen mahdollisuudet eri puolilla maata.

Lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua taiteeseen ja kulttuuriin lisätään. Taiteen prosenttiperiaatetta laajennetaan kattamaan taide- ja kulttuuripalveluiden käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankkeille esitetään yhteensä 2,8 miljoonaa euroa vuodelle 2017.

Valtion talousarvioesitys 2017: http://budjetti.vm.fi

OKM:n tiedote kokonaisuudessaan

www.minedu.fi


OKM: Ministeri Grahn-Laasoselta avustuksia taiteilijoiden toimeentuloon ja työllistymiseen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 943 000 euroa valtionavustuksina taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittämiseen sekä vapaan kentän tukeen.

Avustukset on tarkoitettu kehittämishankkeisiin, joilla edistetään taiteilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa. Avustusten kohderyhmänä ovat taide- ja kulttuurialan yhteisöjen sekä muiden toimijoiden kuten kuntien, yritysten tai muiden yhteisöjen taide- ja kulttuurialan hankkeet.

- Opetus- ja kulttuuriministeriössä kannamme huolta taiteilijoiden pitkäjänteisestä työllistymisestä. Avustettavilla hankkeilla lisätään kulttuurikentän toimijoiden osaamista ja uusien toimintamallien kehittämistä kulttuurituotannoissa niin, että uusia työtilaisuuksia luovan työn tekijöille syntyisi entistä enemmän, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Avustuksista päätettäessä etusijalla olivat hankkeet, joilla on laaja-alaisia vaikutuksia. Avustettavissa hankkeissa mukana olevien taiteilijoiden tulee olla ammattilaisia. Hakuaika päättyi 15.3.2016 ja määräaikaan mennessä saapui 97 hakemusta. Avustuksia myönnettiin 26 hankkeelle. Myönnetyt avustukset olivat suuruudeltaan 12 000 - 80 000 euroa.

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, puh. 0295 3 30185
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 0295 3 30164

Luettelo hankkeista, jotka saivat avustusta


Taike: Taideneuvosto päätti valtion taidetoimikuntien toimialat, nimet ja jäsenmäärät

Vuosina 2017-18 valtion apurahoista, avustuksista ja palkinnoista päättää seitsemän valtion taidetoimikuntaa. Toimikunnissa on 9-12 jäsentä. Taideneuvosto valitsi varapuheenjohtajaksi kustantaja Saara Tiuraniemen.

Valtion taidetoimikunnat kaksivuotiskaudella 2017-18 ovat:

 • Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta, jonka toimialana on arkkitehtuuri ja muotoilu. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja yhdeksän muuta jäsentä.
 • Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta, jonka toimialana on elokuvataide, mediataide sekä valo- ja äänitaide. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja kymmenen muuta jäsentä.
 • Esittävien taiteiden toimikunta, jonka toimialana on näyttämötaide, performanssi- ja esitystaide, tanssitaide ja sirkustaide. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja yksitoista muuta jäsentä.
 • Kirjallisuustoimikunta, jonka toimialana on kirjallisuus ja taidejournalismi. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja kymmenen muuta jäsentä. Jäsenistä kaksi on ruotsinkielisiä.
 • Musiikkitoimikunta, jonka toimialana on musiikki. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja yhdeksän muuta jäsentä.
 • Taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunta, jonka toimialana on monialainen taide, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja kahdeksan muuta jäsentä. Jäsenistä kuusi on muiden valtion taidetoimikuntien puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia ja vähintään kaksi alueellisten taidetoimikuntien puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia. Toimikunnan työskentelyssä tulee turvata monikulttuurisuuden asiantuntemus.
 • Visuaalisten taiteiden toimikunta, jonka toimialana on kuvataide, valokuvataide, sarjakuvataide, kuvitustaide ja ympäristötaide. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja yksitoista muuta jäsentä. 

Jokaiseen taidetoimikuntaan asetetaan työjaosto, joka tarvittaessa valmistelee toimikunnalle vertaisarviointia edellyttäviä apuraha- ja avustuspäätöksiä. Työjaostoon kuuluvat kaikki toimikunnan jäsenet. Työjaosto kokoontuu laajassa kokoonpanossa tai taiteenaloittaisissa kokoonpanoissa sen mukaan kuin valmisteltavat asiat edellyttävät.

Toimikunta tai työjaosto voi käyttää tarvittaessa ulkopuolisena asiantuntija-apunaan ensisijaisesti alueellisten taidetoimikuntien tai muiden valtion taidetoimikuntien jäseniä ja toissijaisesti muita taiteenalan asiantuntijoita.

Vuosittain valtion taidetoimikunnat käsittelevät runsaat 9000 ja alueelliset taidetoimikunnat vajaat 4000 Taiteen edistämiskeskukselle osoitettua hakemusta. Taidetoimikuntajako ei vaikuta taiteenalakohtaisen rahoituksen määräytymisperusteisiin. Taiteen edistämiskeskuksen jakama tuki taiteelle ja kulttuurille on vuositasolla 34 miljoonaa euroa. Summasta lähes 60 prosenttia tulee veikkausvoittovaroista.

Taideneuvosto on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä. Se myös nimeää jäsenet valtion ja alueellisiin taidetoimikuntiin.

Taideneuvosto päättää kokoonpanoista lokakuun kokouksessaan.

Lisätietoja:
johtaja Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 719, minna.sirno(a)taike.fi

www.taike.fi


Rahoituslain uudistus – kannanottoja

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti 31.8.2016 asiantuntijatyöryhmän valmistelemaan ehdotusta teattereiden, museoiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi.

Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja ja työryhmän jäsen Tommi Saarikivi kertoo näkemyksiään tulevasta työstä STEFI:n verkkosivuilla. Lisäksi mm. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Suomen Näyttelijäliitto ovat esittäneet omat kannanottonsa työryhmän kokoonpanoon.

Tommi Saarikivi: Teatterirahoitusta uudistamaan

Teme: Kulttuuriala käy rakenteelliset YT-neuvottelut ilman työntekijäpuolta

Näyttelijäliiton kannanotto VOS-työryhmän kokoonpanoon

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Seminarium om festivalen | 26.9.2016, Helsingfors

Välkommen på seminarium om festivalen 26.9 kl.15-18  

LUST arrangerar ett seminarium med syfte att inspirera till diskussion om vilken roll en festival har/kan ha på teaterfältet. Seminariet arrangeras i samarbete med Teaterinfo Finland (TINFO) och Hangö teaterträff för att bidra till diskussionen om festivalens framtid. Seminariet hålls måndagen 26.9 kl. 15-18 i Komedi-salen på Sjötullsgatan 33 i Kronohagen. Förhandsanmälan till lustrf(a)gmail.com är uppskattat med tanke på kaffeåtgång.

Seminariet inleds med en föreläsning av Martin Fritz med rubriken Regional Specifity in Global Times – A Challenge och följs upp med kommentarer från festivalfältet av Satu Herrala (Baltic Circle), Milja Sarkola (Tammerfors teatersommar) och Jonatan Fogelholm (Stage). Anders Carlsson (Konstuniversitetet) modererar seminariet.

Regional Specificity in Global Times – A Challenge

Cultural producers everywhere are faced with the same challenge: How to balance out regional, local or communal specifities with an increasingly international – even global – cultural landscape? How should producers, festivals, curators and artists address specific local needs and how can they integrate local expression, local knowledge and local participants in programs with international reach and ambition? How do we navigate between these – sometimes false – dichotomies? Martin Fritz will address these issues withexamples from the Festival of Regions, a biennial for site-specifc art and culture in rural Austria, which he directed from 2004 to 2009. 

Martin Fritz is a Vienna-based curator, writer and consultant specialised in Site Specific Art, Institutional Critique and Institutional Practice, Project Management and Cultural Policy. Starting with independent projects in theatre, visual arts and film after having studied law in Vienna from 1981 to 1986, Martin Fritz has worked in the field of contemporary art production in Vienna and New York as well as Germany and other countries. Among his many assignments he has worked as Director of Operations for the re-opening of P.S.1 Contemporary Art Centre (today: MoMA PS1) in New York, and he served as General Co-ordinator of Manifesta 4 – European Biennial of Contemporary Art in Frankfurt am Main. He was also the Managing Director of In Between ‒ The Art Project of EXPO 2000 in Hanover. His curatorial work includes art projects for the Hospital in Meran / Merano, Italy, art projects for the university in Klagenfurt, Austria and Beziehungsarbeit – Kunst und Institution, a large scale exhibition on Institutional Critique and more for the Künstlerhaus in Vienna. From 2001 to 2007 he was a member of the Board of the International Foundation Manifesta. From 2004 to 2009 he was the Director of the Festival of Regions, a biennial for site-specific art and culture in rural regions in the Austrian province of Upper Austria. (www.martinfritz.info)

Jonas Welander
lustrf(a)gmail.com | welander(a)gmail.com
+358 45 164 6004
www.lust.fi
 


Yleisöluento oikeudesta taiteeseen ja kulttuuriin | 30.9.2016, Helsinki

ArtsEqual-tutkija ja julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta pitää perjantaina 30.9.2016 klo 16.30-18.00 Musiikkitalon auditoriossa kaikille avoimen yleisöluennon aiheesta "Yhdenvertainen oikeus julkiseen taideopetukseen sekä taide- ja kulttuuripalveluihin".

Suomen perustuslaki turvaa jokaiselle yhdenvertaisen oikeuden julkiseen taideopetukseen. Lisäksi se takaa kaikille oikeuden yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin kehittää itseään julkisten taide- ja kulttuuripalveluiden avulla. Mitä tämä oikeastaan käytännössä tarkoittaa 2010-luvun Suomessa?

Mistä puhumme puhuessamme yhdenvertaisuudesta? Onko kehitysvammaisella oikeus taiteen perusopetukseen? Onko musiikkilukioon päästävä pyörätuolilla? Onko kirjastopalveluja tarjottava syrjäkylillä? Onko julkisella vallalla velvollisuus tukea taide- ja kulttuurielämän monimuotoisuutta? Oikeuttaako julkistalouden kestävyysvaje leikkaamaan taide- ja kulttuuripalveluista? Mistä näihin kysymyksiin pitäisi etsiä vastausta?

Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen on perus- ja ihmisoikeustutkija, jota eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee säännöllisesti asiantuntijana sosiaalisten ja sivistyksellisten perus- ja ihmisoikeuksien tulkinnassa. Hän on myös Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen. Parhaillaan hän työskentelee julkisoikeuden apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa. Hänet on nimitetty tammikuun alusta lukien valtiosääntöoikeuden professoriksi Itä-Suomen yliopistoon.

www.facebook.com/events/1424785250870224/


New Performance Turku Festival | 5.-9.10.2016

Viisivuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen performanssi- ja esitystaiteen festivaali New Performance Turku Festival valtaa taas Turun kaupunkitilan lokakuussa, 5.-9.10.2016. Festivaali on juhlavuoden kunniaksi täysin ilmainen, viikonlopun iltaklubeja lukuun ottamatta.

Taiteilijoita saapuu lokakuussa Turkuun jopa 12 eri maasta, esimerkiksi Chilestä, Uudesta-Seelannista ja Japanista. Fokus onkin eurooppalaisen taiteen lisäksi länsimaisen viitekehyksen ulkopuolella. Kohdemaana on tänä vuonna Chile, josta saapuu neljä taiteilijaa.

Festivaalin paikallisuus näkyy etenkin teosten paikkasidonnaisuudessa: taiteilijat tuottavat teoksia esitys- ja galleriatilojen lisäksi mm. Förille, Turun Linnaan, Topeliuksen koulun pihalle, Vartiovuoren puistoon ja Turun Uimahalliin.

Tapahtuman vuoden 2016 tunnuslause, ”performance art and other unusual experiences” kutsuu festivaaliyleisön uusien kokemusten äärelle.

Lisätiedot:
Anni Välimäki                                                                                       
toiminnanjohtaja                                                                               
producer(a)newperformance.fi                                                    
0400 510 730                                                            

Leena Kela
taiteellinen johtaja
director(a)newperformance.fi
040 732 3628

www.newperformance.fi


Liikkeellä marraskuussa -festivaali | 28.10.-5.11.2016, Helsinki & Tallinna

Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun vanhin ja merkittävin nykytanssifestivaali, joka tuo vuosittain kansainvälistä nykytanssia pääkaupunkiseudun yleisöille nähtäväksi. Jo kolmenkymmenen vuoden ajan festivaali on esitellyt ohjelmistossaan uusia näkökulmia avaavaa, ajankohtaista ja kiinnostavaa tanssitaidetta, tavoitteenaan inspiroida, haastaa ja yllättää.
 
Vuoden 2016 Liikkeellä marraskuussa -festivaali järjestetään 28.10.–5.11.2016. Esityksiä nähdään Helsingin eri esitystaloissa sekä tänä vuonna myös Tallinnassa. Festivaaliohjelmassa nähdään kiinnostavien eurooppalaistaiteilijoiden lisäksi teoksia Pohjois-Amerikasta ja Lähi-Idästä.
 
Koko 1900–luvun näyttämöhistorian läpi tanssi on ollut uuden estetiikan edelläkävijä. Tanssitaide on tuonut taiteen kentälle ilmiöitä ja ilmaisutapoja, jotka ovat heijastuneet myös kuvataiteeseen ja teatteriin. Tanssitaide onkin toiminut suunnannäyttäjänä, taiteen innovaatioiden ja ilmaisullisen avantgarden ensimmäisessä rintamassa.  Liikkeellä marraskuussa -festivaali tarjoaa monipuolisen, yllättävän ja laadukkaan ohjelmistonsa kautta kansainvälisiä näkyjä tämän hetken estetiikkaan, kehollisuuteen ja tanssiin.
 
Liikkeellä marraskuussa -festivaali lukeutuu nykyään kiinnostavimpien ja ajankohtaisimpien eurooppalaisten nykytanssifestivaalien joukkoon. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivat Mikael Aaltonen ja Ari Tenhula.
 
Vuoden 2016 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmisto löytyy osoitteesta www.liikkeellamarraskuussa.fi


Seminaari: Moninaisuus pohjoismaisessa kulttuurissa ja kulttuuripolitiikassa | 9.11.2016, Helsinki

Moninaisuus kestävän kehityksen edellytyksenä – kulttuuripolitiikka Pohjolassa

Kulttuuri saa yhä enemmän tilaa keskusteluissa pohjoismaisesta kestävästä kehityksestä. Kulttuurin ymmärretään pystyvän edistämään niin sosiaalista, ekologista kuin taloudellistakin kestävää kehitystä. Mutta maapallon kyky luonnon- sekä yhteisöllisten varojen uudelleen luomiseen ei säily pelkällä kulttuurin tuottamisella. Kulttuurin, taiteelliset alat kattavana käsitteenä, täytyy heijastaa koko yhteiskuntaamme aina käytännöistä politiikkaan ja kulttuurin tuottamiseen. Moninaisuus – niin etninen, sosiaalinen kuin muukin – on yksi kestävän kehityksen kulmakivistä.

Kuinka moninaisuus ilmenee pohjoismaisessa kulttuurissa ja kulttuuripolitiikassa? Kuinka voimme hyötyä moninaisuudesta ja tehdä sen kiistattomaksi osaksi kulttuuria ja kulttuuripolitiikkaa? Kuinka moninaisuuteen panostetaan ja millaisia toimenpiteitä vielä kaivataan? Seminaari kokoaa tutkijoita, kulttuurialan työntekijöitä sekä mielipidevaikuttajia vastaamaan näihin kysymyksiin sekä antaa tilaa keskustelulle ja kohtaamisille aiheen tiimoilta.

Puhujien joukossa ovat muun muassa:

 • Behrang Miri, mielipidevaikuttaja, Ruotsi
 • Sonya Lindfors, koreografi, Suomi
 • Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen-organisaation puheenjohtaja, Ruotsi
 • Niels Righolt, johtaja, Center för Kunst og Interkultur, Tanska

Seminaariin ohjelma. Osallistuminen seminaariin on maksutonta. Pohjoismainen kulttuuripiste tarjoaa kahvit sekä lounaan.

Seminaarin pääasiallinen kieli on ruotsi jos ohjelmassa ei muuta sanota. Tulkkaus suomeksi, islanniksi sekä englanniksi on mahdollista.

Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta. Paikkoja on rajoitetusti. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 28.10.2016.

www.kulturkontaktnord.org/fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Kulttuurilehdet | haku 1.11.2016 mennessä

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus edistää kulttuurisen moninaisuuden, tiedonvälityksen monipuolisuuden ja moniarvoisuuden vahvistamista yhteiskunnassa.
 
Avustusta voidaan myöntää kulttuurilehdille sekä verkkojulkaisuille.

Avustusta voidaan myöntää kustantajalle toimitus-, kehittämis-, painatus-, markkinointi-, hallinto- tai jakelukustannusten peittämiseen. Kustantajalla tulee olla näyttöä kulttuurilehden julkaisemisesta painetussa tai sähköisessä muodossa. Avustusta voidaan myöntää myös kulttuurilehtien levikin edistämiseen.

Hakijan on oltava oikeustoimikelpoinen. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille.

Ministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat.

Hakuaika päättyy 1.11.2016 klo 16.15. 

Avustuspäätökset pyritään tekemään maaliskuun 2017 aikana

Tarkemmat hakuohjeet

Lisätietoja:
Laura Mäkelä, puh. 0295 3 30222, laura.makela(a)minedu.fi

www.minedu.fi


ArtUniverse Agency: Grants for performers

ArtUniverse Agency have announced several Grants for performers: dancers, choreographers, actors of dance, physical theatre, drama, musical theatre, contemporary circus artists, movement directors,
physical theatre directors, multidisciplinary artists.

Performers from different countries are eligible to apply.

The grant supports accommodation and meals during the International Performing Arts Camp 2016 in Tuscany, Italy.

The camp is based at the territory of the 12 century Monastery famous for the name of Dante Alighieri.

Project dates: October 24 - 29, 2016              

Performing Arts Camp is the international residential workshop for performing arts practitioners from different countries working in various techniques, genres and styles. The program is open to artists passionate and inspired by movement, dance and physical theatre, interested in practical research of contemporary performance practice together with colleagues from all over the world. 

The program offers the unique time and space for meeting new friends, refreshing creative ideas,
generating new creative initiatives and collaboration with like-minded arts people!    

For program details, grant conditions and application, please visit: www.artuniverse.org/grants

www.iugte.com/pac

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kansainvälinen harrastajateatterifestivaali – Mondial du Théatre 2017 | haku 23.9. mennessä

Mondial du Théatre – maailman suurin harrastajateatterifestivaali järjestetään Monacossa 21.–30. elokuuta 2017. Festivaali järjestetään joka neljäs vuosi. Suomen AITA/IATA -keskus hakee nyt Suomen edustajaa festivaalille esiintymään. Ryhmän koko maksimissaan 10 henkilöä ja esiintyjien tulee olla täysikäisiä. Esityksen maksimikesto saa olla 60 minuuttia ja pystytysaika 30 minuuttia.

Lähetä meille tiedot esityksestänne ja esityksen tallenne tai linkki tallenteeseen 23.9. mennessä osoitteella mikko(a)tnl.fi

Tiedustelut: 09 2511 2170

www.aita-iata.fi


Caisan ohjelmahaku keväälle 2017 käynnissä | haku 26.9. mennessä


Haluatko ehdottaa tapahtumaa, esitystä, konserttia, juhlaa, työpajaa jne. Caisan kevään ohjelmistoon? Lähetä meille ehdotuksesi Caisan kevätkaudelle 2017.

Hakemus on vapaamuotoinen, mutta kerro tapahtumastasi ainakin seuraavat asiat:

 • Mitä? Ohjelman otsikko ja alustava kuvaus ohjelman sisällöstä
 • Koska? Kerro meille haluttu ajankohta sekä ohjelman kesto
 • Missä tilassa? (juhlasali /aulat/ työpajahuoneet / kokoushuoneet/muut tilat)?
 • Budjetti? Mitkä ovat arvioidut kulut
 • Järjestäjä? Järjestäjätahon ja yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot

Lähetä ehdotuksesi tuottajillemme viimeistään ma 26.9.2016:

 • tanssi, elokuvat: johanna.rissanen(a)hel.fi
 • musiikki, kirjallisuus: kitari.mayele(a)hel.fi
 • teatteri, keskustelut, sirkus: jaana.lindman(a)hel.fi
 • lasten ja naisten toiminta: oge.eneh(a)hel.fi
 • visuaalinen taide & galleriatapahtumat: faruk.lika(a)hel.fi
 • muut tapahtumat: merja.taivalantti-bouchghoul(a)hel.fi

www.caisa.fi


Esitelmähaku / Call for Papers: Teatterintutkimuksen syyspäivät 18.11.2016 | deadline 3.10.

Teatterintutkimuksen seuran syyspäivät pidetään perjantaina 18.11.2016 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa yhteistyössä ArtsEqual -tutkimushankkeen kanssa teemalla:

Soveltava teatteri, tanssi ja esitystaide hybrideissä konteksteissa – Applied Theatre, Dance and Performance in Hybrid Contexts
 

Tarkempia tietoja oheisista liitteistä (suomeksi ja englanniksi).

Abstraktit (max. 200 sanaa) pyydetään lähettämään 3.10.2016 mennessä osoitteisiin:

kai.lehikoinen(a)uniarts.fi, pentti.paavolainen(a)kolumbus.fi, aino.kukkonen(a)helsinki.fi ja elina.raitasalo(a)uniarts.fi

www.teats.fi


Haku käynnissä: Lasten teatteritapahtuma KUULAS 2017 | haku 30.11. mennessä

KUULAS-festivaali järjestetään seuraavan kerran 17.–20. toukokuuta 2017 Kouvolassa. Tapahtuman esityshaku on käynnissä 30. marraskuuta 2016 asti. 

Lisätietoja hausta: mikko.vaananen(a)tnl.fi / 09-2511 2170

www.kuulas.info


Call for contributions: Best practice brochure of the inclusive performing arts | deadline 1 Oct

In spring 2017, the inclusive project Un-Label, which has been funded by the  Creative Europe Programme, will release a handbook about the inclusive performing arts scene in Europe.

Currently we are looking for performing arts practitioners within Europe who have been following an inclusive concept and want to present their particular knowledge, observations, ideas and methods in our upcoming best practice brochure of the inclusive performing arts. 

You will find our call for contributions attached as a pdf document

The Call is open until the 1st of October 2016.

For more informations about the internationally funded project Un-Label go to our website at www.un-label.eu

If there are further questions, please contact sarah(a)un-label.eu.


Сall for Speakers: "Theatre Between Tradition and Contemporaneity" | Dec 16 - 20, 2016, Austria

For performing arts academics and practicing artists from various disciplines

Call for Presentations & Workshops

International Multidisciplinary Conference, December 16 - 20, 2016 - Styria, Austria

Performing Arts Training - Dance - Theatre - Music - Visual & Multimedia Art - Arts administration - Theatre Design & Technology

The conference meeting offers a great platform for performers, performing arts educators and teachers to share their creative work and demonstrate their methods to the international audience.

The conference language is English.

Registration details for Presenters and Speakers: www.performingartsconference.org/

 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Blaue Frau Workshops, Fall 2016

After three successful runs, Blaue Frau Workshops is back for its 4th series! The workshops are supported by Kulturkontakt Nord. All workshops are conducted in English, and are open to everyone - free of charge. The topics of the workshops are norm critic, racism and hate. Nordic artists are invited to conduct the workshops based on their political work in visual and/or performing arts. 

Fall 2016 workshops held in Helsinki include provoking artist, Makode Linde from Sweden (3 & 4.11) and acclaimed actor, Noora Dadu from Finland (8 & 9.12). 

We hope to see you there!! Follow our Facebook event for further information & updates. 

http://blauefrau.com/

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Mestarimyyjä – Lappeenrannan kaupunginteatteri | haku 30.9.mennessä

Oletko mestarimyyjä?

Tule meille Lappeenrannan uuteen kaupunginteatteriin!

Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisen ja haasteellisen työtehtävän ainutlaatuisessa ja upouudessa teatteritalossa. Tehtävänäsi on teatterin uusasiakashankinta, ryhmä- ja yritysmyynti, vakioasiakkuuksien ylläpito sekä teatteritilojen ulosvuokraus. Vastuullasi on koko myyntiprosessin läpivienti ja sitoutuminen tuloshakuiseen myyntiin on ehdoton vaatimuksemme.

Työssä menestyminen vaatii positiivista asennetta, innovatiivisuutta, hyviä asiakaspalvelu- ja neuvottelutaitoja sekä ulospäinsuuntautuneisuutta. Edellytämme Sinulta aikaisempaa kokemusta myyntityöstä. Mahdolliset aiemmin luodut verkostot, jotka tukevat tehtävän menestyksellistä hoitamista, katsotaan eduksi. Edellytämme myös hyviä tietoteknisiä taitoja ja valmiutta oppia uusia ohjelmistoja.

Tehtävä täytetään aluksi määräaikaisesti 17.10.2016 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Palkkaus muodostuu provisiopohjaisesti saavutetuista myyntituloksista, mutta pohjana on kiinteä kuukausipalkka. Noudatettava työehtosopimus on KVTES.

Vapaamuotoiset kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen pyydämme lähettämään 30.9.2016 klo 15 mennessä osoitteella: Lappeenrannan kaupunginteatteri, Kaivokatu 5a D3, 53100 Lappeenranta. Kuoreen merkintä: Mestarimyyjä. Hakemuksen voi toimittaa myös sähköpostilla: maarit.welin(a)lappeenranta.fi. Aihekenttään: Mestarimyyjä

Lisätietoja tehtävästä antavat Lappeenrannan kaupungin viestintäjohtaja Alina Kujansivu, puh. 040 724 8776 ja teatterin toiminnanjohtaja Maarit Welin, puh. 040 353 9535.

www.lprteatteri.fi


Kulttuuripäällikkö – Nurmijärven kunta | haku 30.9. mennessä

Haemme sivistystoimen kulttuuripalveluihin KULTTUURIPÄÄLLIKKÖÄ vakinaiseen virkaan 1.12.2016 alkaen.

Kulttuuripäällikkö vastaa kirjasto- ja kulttuuripalvelujen tulosalueeseen kuuluvan kulttuuripalvelut-yksikön taloudesta, toiminnasta ja kehittämisestä. Tehtävään sisältyy tapahtuma- ja näyttelytoiminnan suunnittelemista, tapahtumien vastuuhenkilönä toimimista sekä tapahtumatuotantoon liittyviä käytännön tehtäviä. Kulttuuripäällikkö valmistelee avustusesitykset sivistyslautakunnalle ja vastaa yhteistyöstä yhdistysten ja muiden alan toimijoiden kanssa. Kulttuuripalveluissa työskentelee kulttuuripäällikön lisäksi kaksi kulttuurituottajaa, joiden esimiehenä kulttuuripäällikkö toimii. Nurmijärvellä avataan syksyllä 2017 monitoimitalo, jonka esittävän taiteen salin ohjelmiston suunnittelusta kulttuuripäällikkö vastaa.

Edellytämme hakijoilta soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kulttuuripalvelujen tuntemusta, monipuolista kokemusta tapahtumatuotannosta sekä hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Arvostamme paineensietokykyä ja hyviä tietoteknisiä valmiuksia, johtamiskokemusta, digitaalisen markkinoinnin osaamista sekä vastuullista ja itsenäistä työotetta.

Lisätietoja antaa kirjastonjohtaja Anu Sorvali puh. 040 317 2517 tai anu.sorvali(a)nurmijarvi.fi ja sivistystoimenjohtaja Tiina Hirvonen, puh. 040 317 4410 tai tiina.hirvonen(a)nurmijarvi.fi.

Palkkaus perustuu kunnalliseen työehtosopimukseen. Tehtävässä sovelletaan 6 kk koeaikaa. Valitulta edellytetään hyväksyttävää todistusta terveydentilasta. Työhön sisältyy myös ilta- ja viikonlopputyötä, viikkotyöaika 36,25 h.

Hakuaika päättyy 30.9.2016 kello 15.00. Alkuperäiset opinto- ja työtodistukset esitetään mahdollisen haastattelun yhteydessä.

Olemme savuton työpaikka.

Hakemukset: https://nurmijarvi.rekrytointi.com/paikat/?o=A_A&jid=3283

www.nurmijarvi.fi

 

MUITA ILMOITUKSIA

Lastenteatterin manifesti – vastaa kyselyyn syyskuun aikana

Miltä näyttävät lastenteatterin nykytila ja tulevaisuus Suomessa? Vastaa kyselyyn ja vaikuta! Kysely luo pohjan Lastenteatterin manifestille, joka viimeistellään Laadukas lastenteatteri-tapaamisessa Hämeenlinnassa 18.10. Lastenteatterin manifesti on alan ammattilaisten julistus lastenteatterin maisemasta ja sen kehittämisestä.

Manifestin tuottamiseen voi osallistua syyskuun ajan täällä: www.webropolsurveys.com/S/431CE00BF4C8554F.par


Itsensä työllistäjät – vastatkaa kyselyyn

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittelee parhaillaan itsensä työllistämistä ja jakamistaloutta työelämän murroksessa. Kysely on tarkoitettu myös freelancereille. Kyselyllä halullaan selvittää itsensätyöllistäjien työmarkkina-asemaa, itsensätyöllistämisen haasteita ja tulevaisuutta. 

Tästä linkistä https://fi.research.net/r/itsensatyollistajat pääset kyselyyn.