17.09.2015

TINFO-tiedote 31 / 17.9.2015


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO-ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA SEMINAAREJA

TYÖPAIKKOJA

HAKUJA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Myyräntyö tai rakentava tappiomieliala

Otsikon vaihtoehtoja pohti Heiner Müller vuonna 1977 jättäessään hyvästejä Brechtin opetusnäytelmälle: ”Maastossa, johon OPPI on haudattu näin syvään ja joka sitä paitsi on miinoitettu, täytyy pää toisinaan painaa hiekkaan (liejuun, louhikkoon), jotta voisi nähdä eteensä.”

Luen Hamletinkoneen Hamletin esittäjän monologia: ”Jos draamani aika tulisi, sen aika olisi kapinan aika. Kapina alkaa kävelyllä. Työaikana, vastoin liikennesääntöjä. Katu kuuluu jalankulkijoille. Jossakin heitetään auto nurin. Veitsenheittäjän painajainen: hidas ajo kohti vääjäämättömästi tulevaa parkkipaikkaa jota ympäröivät aseistetut jalankulkijat. Jos poliisit ovat tiellä, ne lakaistaan katujen laidoille. Kun kulkue lähestyy hallintokorttelia, poliisiketju pysäyttää sen.--- Ensin huudetaan vapautta kunnes aletaan huutaa hallitusta nurin. Poliisia ruvetaan riisumaan aseista, ---”

Luen, mitä Müller ajattelee Shakespearesta: ” Shakespearen katse on aikakauden katse. Koskaan aikaisemmin ei eduntavoittelua ole esitetty yhtä paljaana, ilman peitteen häivää, aatteen verhoa. IHMISIÄ ON KUOLLUT VÄHÄN PÄÄSTÄ JA MADOT OVAT HEIDÄT SYÖNEET VAAN EI RAKKAUDESTA.” Mülleristä meidän tehtävämme on työskennellä ristiriidan erittelyn parissa.

Aika on toinen. Pelottavan ajankohtaiselta kuulostaa Hamletinkone.

Musikaalien utopistinen lumovoima

1990-luvun lama sai suomalaiset teatterit tarttumaan hanakasti musikaaliin. Vuosina 1992-1996 musiikkiteatteriin myytyjen lippujen osuus nousi huimasti 19%:sta 28%:iin. Tapahtuuko nyt samoin? Se selviää neljän viiden vuoden kuluessa. Vuoden 2015 Teatteritilastoista ensi elokuussa nähdään mutun ensimerkkien paikkansapitävyys.

Helsingin Kaupunginteatterin Billy Elliot-musikaali ja sen paralleelikonfliktit - kaivostyöläisten taistelu oikeudesta työhön ja Billyn kamppailu oikeudesta tanssia - saivat tarttumaan uudelleen Richard Dyerin kirjaan On Entertainment ja sen artikkeliin viihteestä ja utopiasta. Dyer kirjoittaa viihteen lumovoimasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä. Viihde on todellisuuspakoista, siinä toiveet täyttyvät. Sen voima on utopistisessa sensibiliteetissä, tunteena jostain paremmasta. Viihde tuntuu energiana, intensiteettinä, läpinäkyvyytenä, yhteisöllisyytenä ja yltäkylläisyytenä niukkuuden, kurjuuden, monotonisuuden, huolien, toivottomuuden tai uupumuksen sijaan.

Porttiteoria ja musikaalit

Porttiteorian mukaan lailliset ja miedot päihteet toimivat porttina kovempiin aineisiin. Riippuvuutta aiheuttavat aineet herkistävät aivojen mielihyväkeskusta ja saavat kaipaamaan kovempaa kamaa. Näinkö musikaalit toimivat? Ovatko musikaalit teatterin sisäänheittotuotteita? Miten katsojat toimivat?

Mielikuvittelu pitää ihmiskunnan hengissä

Halusin neitseellisen etukäteiskokemuksen KOMin Muuttomiehistä. Hurmeen Nyljettyjen ajatusten Aimon ja Köpin sijaan matkalle ihmisen mielikuvittelun maailmaan lähdetään metkojen muuttomiesten seurassa. Muuttolaatikoista ja ihmisten muistoista kehkeytyy matkoja mielikuvittelun harhapoluilla. Me vietämme ja elämme kiireettömästi aikaa yhdessä, pohdimme ihmisen olemusta, elämän ja maan menoa. Hyvää tekee!

Mitä taide tekee?

Lainaan tähän Juha Hurmeen Nyljettyjen ajatusten pohdintaa taiteesta: ”Taide ei ole ikinä ajassa kiinni. Taide ei ole mukavaa. Taide ei selitä eikä opeta. Taide ei vikise, se vie ja panee sinut selkä seinää vasten, tarttuu raivelista kiinni ja sanoo: ajattele itse, kukaan ei ehdi nyt avuksi.”

Minua tämä ajatus elähdyttää. Se täyttää toivolla ja voimalla, jota nyt tarvitaan.

Minä, minä, minä ja ihmisten keskinäinen helvetti

Mitkä sanat vangitsivat Martin Crimpin Onnellisuuden tasavallan? Miten tätä nyrjähtänyttä musiikkikomediaa voisi kuvailla? Minuun vetosi ilmaisun sordiino, jolla ykkösosan julmuudet ilmoille pudotetaan ja jolla kakkososan itsekkäiden individualistien puhekuoro ja paneeli toimi yltiöindividualismin demonstraationa. Minuun vetosi musiikki, joka ikään kuin tapailee ihmisten mieliä. Mieleen jäi soimaan kolmisointu. Jos olisin sosiologi, tätä tekstiä haluaisin tutkia.

Ambivalenssin viikko

Kummallinen viikko. Olen osittain töissä, hienoja taidehakemuksia kätilöimässä, osittain lomalla opettamassa Teatterikorkeakoulussa. Aamupäivät ja illat ovat täyttyneet opiskelijoiden havainnoista, pohdinnoista ja yhteisistä keskusteluista nykyteatterin historian ja draamanjälkeisen teatterin tunneilla. Ensi viikolla Tampereen Nätylle. Toisaalla maan hallituksen toimenpiteet, pääministerin puhe, huomenna mielenosoitus…

Mihin menet teatterintutkimus?

Viimeisessä Teatteri & Tanssi -lehdessä oli Aino Kukkosen kirjoitus ”Kadota vai kukoistaa? Teatterintutkimus kriisissä”. Kirjoitus oli raportti pohjoismaisesta konferenssista ja heijasteli tämän tapahtuman tuntoja. Katoamisen vai kukoistamisen dikotomia oli teatterin ja draaman professori Hanna Suutelan. Luin kirjoitusta hämmentyneenä. Kuuntelin muutama vuosi aikaisemmin Suutelan kristallinkirkkaasti hahmottamaa tutkimuksen paradigmanmuutosta, jonka näin performatiiviseen nykytodellisuuteen ja tulevaisuuteen kurkottavana hienona ylirajaisena avauksena. Nyt kirjoituksesta välittyi uhridiskurssi – tahattomasti vai tietoisesti.

Helsingin yliopiston teatteritieteen järjestämässä opetuksen kehittämisseminaarissa oli puhumassa Warrickin yliopiston School of Performance Studies -ohjelman apulaisprofessori Milija Gluhovic. Hänen näkemyksissään opetussisällöistä ja opetusfilosofioista korostuivat ylirajaisuus, rohkaisu kansainvälistyä jo opiskeluvaiheessa, teorian ja käytännön linkitys yhteen. Gluhovic vetää myös kolmen yliopiston esitystutkimuksen kansainvälistä maisteriohjelmaa.

Keskustelua pitää jatkaa ja avata. Teatterin, esityksen ja tutkimuksen kenttä on muuttunut, eikä pelkästään Taideyliopistoissa tehtävän taiteellisen tutkimuksen ansiosta. Totta se on, että uusliberalistinen managerialismi jyllää yliopistoissa, mutta ei sen pidä antaa selättää.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO-ILMOITUKSIA

Tilaa teatterilaisen muistikirjasi ennakkotilaajan etuhintaan 20.9. mennessä

Teatterilaisen muistikirjassa vuodelle 2016 on paljon kirjoitustilaa, mutta lisäksi myös perinteinen kalenteri eli päivyri. Päivyristä löydät alan tapahtumia. Muistikirjasta voit tutkia kiinnostavia nostoja vuoden 2014 teatteritilastoista ja tietoja suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi.

Hinnat:

  • 17,00 ¤/kpl (norm. 19,00 ¤/kpl)
  • 10 kappaleen ja sitä suuremmat tilaukset: 16,00 ¤ / kpl (norm. 17,00 ¤/kpl)
  • Opiskelijat ja työttömät: 12,00 ¤/kpl

Hintoihin lisätään postimaksut.

Teatterilaisen muistikirja 2016 ilmestyy syyskuun aikana.

Tilaukset: tinfo(at)tinfo.fi

Lisätietoja


Seuraava TINFO e-News ilmestyy 22.9. | Aineistopäivä 18.9.

Vuoden 2015 kolmas englanninkielinen TINFO e-News ilmestyy tiistaina 22.9.2015. Voit lähettää tiedotteita tarjolle tähän editioon esimerkiksi ulkomaan vierailusta, kiertueesta, mielenkiintoisesta ajankohtaisesta esityksestä (On Stage - Now!) tai kansainvälisestä tapahtumasta, joka voisi kiinnostaa sekä Suomessa että ulkomailla toimivia teatterialan ammattilaisia ja muita lukijoita. Lähetä materiaali 18.9. mennessä osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Katso edellinen TINFO e-News / Summer 2015


Saksankielinen uutiskirje ilmestyy 29.9. | Aineistopäivä 25.9.

Lähetämme saksankielisen uutiskirjeen TINFO-Newsletter Theater aus Finnland toisen edition 29.9.2015. Kohderyhmänä ovat Saksan ja saksankielisten maiden teatterialan ammattilaiset. Materiaalia saksankieliseen uutiskirjeeseen voi lähettää osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 25.9. mennessä.

Lue edellinen TINFO-Newsletter aus Finnland

UUTISIA

Teme ja Näyttelijäliitto ottavat kantaa hallituksen suunnitelmiin

Näyttelijäliitto ja Teatteri ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) ottavat kantaa hallituksen suunnitelmiin.

Näyttelijäliitto: Liitto vastustaa hallituksen suunnitelmia puuttua sopimusvapauteen

Teme: Perjantaita koskien #STOP


AEIOU:n esitys Kehoko voitti Slovenian Nukketeatterin erityispalkinnon 2015

Suomalais-slovenialainen vauva- ja taaperoteatteri AEIOU voitti esityksellään Srce in popek, suomalaiselta nimeltään Kehoko, Slovenian Nukketeatterin erityispalkinnon 2015. Nukketeatteribiennaalin raadissa toimivat Simon Hart, Mojca Jan Zoran ja Jasna Vastl. Esivalinnoista vastasi Uro¨ Trefalt.

AEIOU-työryhmä koostuu teatterin, kuvataiteen ja taidekasvatuksen ammattilaisista. AEIOU on toiminut Sloveniassa vuodesta 2010 ja Suomessa 2013 alkaen. Esitykset ja työpajatoiminta pyörivät yhtaikaisesti molemmissa maissa.
AEIOU-esitykset ovat taiteellisesti korkeatasoisia komedioita, jotka tarjoavat pikkulapsille myönteisiä ja kehitystä tukevia virikkeitä. Esitykset edustavat osallistavaa, kehollista, kuvallista ja esineteatteria.

Kehoko on moniaistinen taideteos kehon toiminnoista. Se yhdistelee nukketeatteriesityksen, taidenäyttelyn ja leikin rakenteita. Kehoko koostuu elintoimintoja kuvaavista interaktiivisista veistoksista. Veistoksiin liittyy hauskoja osallistavia ja toiminnallisia kehoon ja aisteihin liittyviä tehtäviä.

Kehoko leikittelee elimistön ja ruumiin "noloilla" toiminnoilla ja kauniilla orgaanisilla muodoilla. Lapset pääsevät mm. ryömimään paksusuolessa, vierailemaan majoituspalvelu Kohdussa ja täyttämään tyhjän pään ajatuksilla.
Lasten kehon ja aivojen kehitys on vilkasta. Oma keho ja sen kaikki osat löytyvät. Hyvän kehoitsetunnon syntymisen edellytyksenä on, että lapsi saa tutustua kehoonsa ilman häpeää.

Ensi-ilta Sloveniassa: 24.4.2015, Ljubljana
Ensi-ilta Suomessa: 9.11.2015, Pieksämäki

Yhteistyökumppanit: Hi¨a otrok in umetnosti/Lasten ja taiteiden talo, Ljubljanan kulttuuritoimi, Etelä-Savon taidetoimikunta ja Lastenkulttuurikeskus Verso

www.aeiou.si/fi

Oulun kaupunginteatteri käynnistää Nuorten Näyttämö -toiminnan


Haluamme tarjota alueen nuorille mahdollisuuden harrastaa teatteria ammattiteatterin yhteydessä. Nuorten Näyttämöllä voi sukeltaa teatterimaailmaan opastetun toiminnan ja koulutuksen sekä ennen kaikkea oman tekemisen kautta. Osallistujat tutustuvat teatterin eri osa-alueisiin näytelmän kirjoittamisesta ja lavastuksen suunnittelusta näyttelemiseen. Uskomme, että teatteriharrastus voi antaa kenelle tahansa siihen rohkeasti mukaan tulevalle paljon positiivisia kokemuksia!

Toiminnan runkona ovat yhteiset maanantai-iltaiset kokoontumiset Oulun kaupunginteatterilla. Kokemuksesta tiedämme, että teatteriharrastus saattaa viedä mukanaan, ja ottaa huomattavasti enemmänkin aikaa! Teatterin tekeminen on ennen kaikkea ryhmätyötä, joka vaatii omistautumista ja sitoutumista yhteisiin aikatauluihin. Osallistumismaksu toimintaan on 100 euroa/lukukausi.

Pystymme tässä vaiheessa tarjoamaan laadukasta toimintaa korkeintaan parillekymmenelle noin 13–18-vuotiaalle nuorelle. Mikäli mukaan haluavia on enemmän, joudumme hakutilaisuudessa tapahtuvan tutustumisen ja tekemisen pohjalta valitsemaan tässä vaiheessa mukaan pääsevät. Mistään talenttien tai idoleitten etsinnästä ei ole kyse – pyrimme ennen kaikkea saamaan kokoon monimuotoisen, motivoituneen ja toisiaan kannustavan ryhmän!

Nuorten Näyttämöä vetää useita nuorisoprojekteja toteuttanut teatteriohjaaja Heta Haanperä yhdessä kaupunginteatterin muiden työntekijöiden kanssa. Ryhmä aloittaa toimintansa heti kun osallistujat on saatu kokoon, ja se astuu ensimmäistä kertaa yleisön eteen Lasten ja nuorten teatterifestivaalilla tammikuussa 2015

Kaikille mukaan haluaville järjestämme info- ja hakutilaisuuden pe 2.10. klo 16 alkaen. Kokoontuminen tuolloin teatterin ala-aulassa. Tilaisuuteen ilmoittaudutaan viimeistään pe 25.9. täyttämällä alla oleva lomake. 

Tiedote ja ilmoittautumislomake

Lisätietoja: jukka.heinanen(at)ouka.fi


Tutkiva työryhmä tarjoaa polarismia uudeksi taidesuunnaksi ja taidepedagogiaksi

Polarismi on nuorten taideopiskelijoiden sekä alansa huipputaiteilijoiden ja filosofien yhteistutkimuksesta syntynyt tarjous pirstaloituneen ja polarisoituneen maailmanajan taidesuuntaukseksi.

Polarismin manifestiksi nimetyssä yleisökokeilussa taiteilijat ovat vuorotellen rakentaneet esitykseen oman tulkintansa ääripäihin eriytyneistä ihmisyytemme puolista (polariteeteista). Sirpaleisuudessa toteutuu monta todellisuutta yhtä aikaa ja siihen sisältyy näkökulmia yhtä paljon kuin totuuteen tarvitaan ihmisiä. Taiteilijat ovat palanneet perustehtäväänsä; kuvaamaan todellisuutta sen kaikissa puolissaan. Polaristinen teos on yhtä kuin nykyajan systeeminen todellisuus; toisistaan riippuvainen dominojärjestelmä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Polarismin manifesti julkistetaan Linnanmäen ulkolavalla valoviikon aikaan tiistaina 13.10.2015. Luvassa on ammattitaiteilijoiden luoma esittävän taiteen teos.

Polaristinen pedagogia on uuden taidesuuntauksen tutkimuksen yhteydessä määritelty taidepedagoginen suuntaus, jonka oppimiskäsitys perustuu behavioristisen ja konstruktivistisen oppimiskäsityksen risteyttämiseen; opettajasta tulee oppilas ja toisinpäin. Ensimmäinen esitys polaristisesta pedagogiasta toteutettiin Haaga-Helian opelinjalla 7.5, jossa se vastaanotettiin syvällä mielenkiinnolla. Polaristista pedagogiaa tutkiva pienempi työryhmä luennoi Aalto-yliopiston järjestämässä Hollo-instituutin kuudennessa tutkimussymposiumissa 9.10.2015.

Mukana suuntausta tutkivissa työryhmissä ovat muun muassa taiteellinen johtaja Helena Pavloff, filosofian tohtori Frank Martela, sekä elokuvaaja Pekka Uotila.

Lisätietoja polarismista ja työryhmistä

www.facebook.com/polarismi

https://www.facebook.com/events/1046410145370498/

Esa Pelkonen,
polarismitaide(a)gmail.com

Helena Pavloff,
p. 040 522 99 63,
psykkis(at)hotmail.com


Kainuussa käynnistyy Kaikukortti-kokeilu

Kainuussa käynnistyy syyskuussa Kaikukortti-kokeilun suunnittelutyö. Tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien henkilöiden mahdollisuuksia nauttia taiteesta ja kulttuurista. Kaikukortti-alennuskorttia on tarkoitus kokeilla Kainuussa vuoden 2016 aikana.

Kaikukortti-toiminnan lähtökohtana on, että jokaisella ihmisellä on oikeus osallistua kulttuurielämään ja kokea taide-elämyksiä varallisuudesta riippumatta. Taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat kuitenkin usein tinkimään kulutuksestaan niin, että kulttuuripalveluiden käyttö voi jäädä hyvin vähäiseksi. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus siihen, että kulttuuri on osa arkea.

Kainuun Kaikukortti-kokeilun taustalla on Espoossa vuoden 2015 aikana toteutettava Kaikukortti-pilotti. Kainuun kokeilussa hyödynnetään kokemuksia Espoon pilotoinnista ja kehitetään Kaikukortti-mallia vastaamaan harvemmin asuttujen alueiden tarpeita ja ominaispiirteitä, kuten pitkien välimatkojen mukanaan tuomia haasteita. Kainuun Kaikukortti-kokeilun suunnittelutyössä ovat mukana muun muassa monet maakunnan sosiaali- ja terveysalan yhdistykset, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) sekä laaja joukko Kainuussa toimivia kunnallisia ja yksityisiä kulttuuripalveluita. Kaikukortti-kokeilua koordinoi Kulttuuria kaikille -palvelu ja rahoittaa palvelun taustalla oleva Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Facebook: www.facebook.com/kaikukortti


Tamperelaiset harrastajateatterit yhteistyöhön – Aiheena Suomi 100 vuotta

Kolme tamperelaista harrastajateatteria toteuttavat mittavan yhteishankkeen. Legioonateatterin, Tampereen Ylioppilasteatterin ja Tukkateatterin yhteishankkeessa valmistetaan yhteistuotantona kolme teatteriesitystä vuosina 2016-2018. Ensimmäinen esitys toteutetaan Tampereen Ylioppilasteatteriin keväällä 2016. Muut hankkeen teatterit emännöivät esityksiä seuraavina vuosina.

Yhteistyöhankkeen teemana on “Suomi 100 vuotta”.
– Aihe on sisällöltään mielenkiintoinen, se rajaa hankkeen kokonaisuutta, mutta samalla tarjoaa taiteen tekemiselle melko väljät raamit, toteaa hankkeen vastuuhenkilö Aksu Piippo Tampereen Ylioppilasteatterista. – Tästä on mahdollista saada aikaan todella mielenkiintoista teatteria.

Legioonateatterin toiminnanjohtaja Mirva Niinivaara ja Tukkateatterin puheenjohtaja Salla Heikkinen ovat hankkeesta iloisia.
– Hankkeen yhtenä tarkoituksena on saattaa eri teattereiden tekijöitä yhteen ja tutustuttaa heitä erilaisiin tekotapoihin, toteaa Niinivaara.
– Tämä on meille kaikille hieno mahdollisuus uuden oppimiseen, säestää Heikkinen.

Legioonateatteri on toiminut vuodesta 1994. Teatteri on tullut tunnetuksi erityisesti kantaaottavasta ohjelmistostaan, kouluttavasta ja yhteisöllisestä otteestaan sekä nuorten työpajatoiminnasta. Teatteri pitää majaansa Tampereen Nekalassa.

Vuonna 1960 perustetun Tampereen Ylioppilasteatterin ohjelmisto vaihtelee perinteisestä teatterista ja klassikoiden tulkinnasta nykyteatteriin ja kokeellisiin esityksiin. Teatterissa järjestetään myös mm. improa, stand-uppia ja musiikkitapahtumia.

Tukkateatteri on toiminut vuodesta 1999. Pitkään kiertue-esityksiä tehnyt teatteri pitää näyttämöään nykyään Kumppanuustalo Arttelissa Tammelassa. Viime vuosina ohjelmisto on painottunut itse kirjoitettuihin kantaesityksiin.

Lisätietoja:
Salla Heikkinen hallituksen puheenjohtaja/Tukkateatteri
salla.heikkinen (at) tukkateatteri.fi
040 527 0542

Mirva Niinivaara toiminnanjohtaja/Legioonateatteri
mirva.niinivaara (at) legioonateatteri.fi
044 359 6693

Aksu Piippo hankkeen vastuuhenkilö/Tampereen Ylioppilasteatteri
aksu.piippo (at) gmail.com
041 525 9047


Tanssiva Muumilaakso –teos Shanghai Children’s Art Theatressa

Shanghai Children’s International Cultural Development Co., Ltd on kutsunut Tanssiteatteri MD:n Tanssiva Muumilaakso -teoksen Shanghaihin. Vierailun esityspaikkana on Shanghai Children’s Art Theatre, missä nähdään kolme esitystä 26.–27.9.2015. 

Tanssiva Muumilaakso vieraili ensimmäistä kertaa Shanghaissa vuonna 2010. Vierailu oli Tanssiteatteri MD:n ja Harjula Production Ltd:n yhteistyössä tuottama kokonaisteos Dancing Moominvalley @ Shanghai EXPO 2010. Kokonaisuus palkittiin myös Shanghai EXPO 2010 Kulttuuripalkinnolla ainoana Suomen paviljongin kulttuuriohjelman osallistujista.

Tanssiva Muumilaakso ja sen vuorovaikutteinen pikkusisarteos Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon ovat ihastuttaneet katsojia jo viiden vuoden ajan Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämön lisäksi keikoilla Suomessa ja ulkomailla. Esitykset ovat vierailleet kotimaan lisäksi Kiinassa (2010), Saksassa (2011), Ruotsissa (2012, 2015), USA:ssa (2012, 2013) sekä Japanissa (2012). Tanssivan Muumilaakson 200. esitys nähdään Shanghaissa sunnuntaina 27.9.

Tanssiva Muumilaakso on Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -teoksen pohjalta käsikirjoitettu tanssiteos, joka avaa Janssonin teoksista tuttuja näkymättömyyden, toiseuden ja erilaisuuden teemoja. Esityksessä tanssi, musiikki ja visuaaliset elementit kietoutuvat toisiinsa luoden kokonaisvaltaisen ja valloittavan maailman, joka on kaikille tuttu Janssonin tarinoista. Koreografian 50-minuuttiselle teokselle on luonut Tanssiteatteri MD:n koreografi Samuli Roininen ja musiikin on säveltänyt Heikki Mäenpää.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Tanssiteatteri MD, Paula Haajanen, paula.haajanen(at)tanssiteatterimd.fi, phone +358 (0) 50 550 7019

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Säätiöpäivä 1.10.2015 Kansallismuseossa – Osallistu myös omalla paikkakunnallasi

Suomen toista Säätiöpäivää vietetään 1.10. Tavoitteena on tehdä laajalti tutuksi säätiöiden työtä ja tukea taiteelle, tieteelle ja kulttuurille. Kannustamme myös apurahansaajiamme tuomaan esiin sitä tärkeää työtä, jota te teette – esimerkiksi järjestämällä avoimet ovet tai harjoitukset työhuoneella. Käy merkitsemässä tilaisuuteesi Säätiöpäivän karttasovellukseen.

Kerro myös facebookissa, twitterissä tai muussa sosiaalisessa mediassa apurahatyöstäsi. Käytä hashtageja #rohkeatekijä, #Säätiöpäivä, #Stiftelsedagen.

Säätiöpäivän päätapahtuma järjestetään Kansallismuseossa, jossa voi kokea perinteisempien elokuvien lisäksi nykytaidetta. Tilaisuudessa esitetään Axel Straschnoyn visuaalisesti vaikuttava planeteerioelokuva Kilpisjärvellä, joka näyttää revontulet sellaisina, kuin ne näyttävät niitä maasta käsin katselevien silmin. Elokuva esitetään omassa teltassa, jonka sisään katsojan täytyy mennä nähdäkseen taivaan. Lisäksi nähtävissä on vuoden 2014 IHME-teos, israelilaisen Yael Bartanan True Finn — Tosi suomalainen, joka käsittelee ajankohtaisia suomalaisuuden ja kansallisen identiteetin teemoja.


UrbanApa X Ateneum - urbaanin nykytaiteen festivaali 6.-11.10.2015

UrbanApa X Ateneum on taidefestivaali, joka leikittelee urbaanin nykytaiteen ja museokontekstin välimaastossa. UrbanApan vuoden 2015 kattoteemana on ”FAKE IS THE NEW REAL”. Miten feikkiys voi toimia taiteilijalle työtapana, ideologiana, metodina tai strategiana? Mitä tapahtuu kun feikkiyttä tutkiva taide kohtaa museon, jonka toiminnan yksi kivijalka on aitous?

Tästä voit ottaa selvää lokakuussa, kun UrbanApa X Ateneum- urbaanin nykytaiteen festivaali valloittaa Ateneum museon 6.-11.10. Ateneumin tiloista löydät työpajoja nuorille, installaatioita, keskustelutilaisuuksia, demoja ja performansseja. Installaatiot ovat nähtävissä museon aukioloaikoina, performanssit ja esitykset torstaista sunnuntaihin. Festivaalin tarkempi ohjelma julkaistaan pian.

Museoon on tapahtuman ajan vapaa pääsy. Ateneum-salin ohjelma: liput 5¤, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Liput Ateneumin neuvontapisteestä, lippuvaraukset ainfo(at)ateneum.fi tai puhelimitse 0294 500 401. Ateneum taidemuseo sijaitsee Helsinginydinkeskustassa osoitteessa Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

UrbanApa on vuonna 2010 perustettu urbaanin taiteen yhteisö, joka tuottaa erilaisia taidekonsepteja, kuten tapahtumia, näyttämötaideteoksia, taidehautomoita, klubeja,musiikkifestivaaleja, site specific-esityksiä ja työpajoja. Tausta-ajatuksena on työllistää nuoria taiteilijoita ja luoda alusta uudentyyppisille taiteellisille tapahtumille ja kohtaamisille. UrbanApan toiminnan taustalla vaikuttavat vahvat arvot ja usko siihen, että taiteella voi muuttaa maailmaa!

Lisätiedot:
www.urbanapa.fi
www.facebook.com/UrbanApa
Elisa Järvinen

Tuottaja
producer(at)urbanapa.fi
040 846 1150

Haastattelupyynnöt:
Sonya Lindfors
Taiteellinen johtaja
sonya(at)urbanapa.fi
040 516 4420
www.ateneum.fi


Lumous -nukketeatteria aikuisille -festivaali jälleen Lumotalossa Vantaalla 08.-10.10.

Väkivaltaisesti raadeltu ja huolimattomasti haudattu Rakkaus, postimyyntimurhamysteeri pienessä yksiössä ja terapeutin potilaan epäonnistunut nenäleikkaus. Nämä kaikki löytyvät lokakuun alussa kolmannelta Lumous –festivaalilta Monitoimikeskus LUMOsta   Kolmipäiväisen tapahtuman aikana 8.-10.10. katsojilla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä aikuisille suunnatun suomalaisen nykynukketeatterin terävintä kärkeä. Kaikissa esityksissä käsitellään tavalla tai toisella rikosta.

Kolmipäiväisen tapahtuman aikana 8.-10.10. katsojilla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä aikuisille suunnatun suomalaisen nykynukketeatterin terävintä kärkeä. Kaikissa esityksissä käsitellään tavalla tai toisella rikosta.

Teatteri SudenEnteen Emma Ecksteinin piina torstaina on harvinaisena paperiteatterina toteutettu karmivan hauska tositarina Sigmund Freudista ja hänen potilaalleen tehdystä radikaalista nenäleikkauksesta.

Murhia, nukkeja, nukkemurhia ja eksyneitä eläimiä löytyy perjantaina kahden harrastajasalapoliisin yksiöstä TEHDAS Teatterin ja Kuuman Ankanpoikasen Agatha Christietä kunnioittavassa hengessä toteuttamasta esityksestä Rakkaudella, Agatha.

Lauantai-iltana Teatteri Metamorfoosin klovnitutkijaryhmä hälytetään paikalle selvittämään Rakkauden raakaa kohtaloa esityksessä Femme Fatale &The General Theory of Love.

Liput 5-15 ¤ puoli tuntia ennen esitystä ovelta. Festivaalipassi kaikkiin esityksiin 20 ¤. Lippuja voi varata ja ostaa ennakkoon www.netticket.fi. Varatun lipun voi lunastaa tai ostaa myös suoraan Vantaa-infosta Korsosta, Tikkurilasta tai Myyrmäestä niiden aukioloaikoina.

Järjestäjät: Suomen Unima ry. ja Vantaa kulttuuria

www.vantaa.fi/lumous
Lisätiedot: kulttuurituottaja Annikki Alku p. 040 548 3443 annikki.alku(at)vantaa.fi


/teatteri.nyt 14.10.2015 - 18.10.2015 - teemana ilmastonmuutos

Kiasma-teatterin tuottaman vuosittaisen nykyteatterin ja esitystaiteen /teatteri.nyt-tapahtuman tämän vuoden teema on ilmastonmuutos. Tematiikka liittyy laajempaan, 17 partnerin EU-hankkeeseen SharedSpace: Music Weather Politics.
Tapahtuman tarkoituksena on luoda erilaisia esityksellisiä, kehollisia ja tieteellisiä lähestymisiä ilmastonmuutoksen tematiikkaan. Miten taiteilijat kohtaavat ilmastonmuutoksen työssään? Miten dialogi tieteen ja taiteen alojen välillä voi mahdollistaa uusien ratkaisujen löytämisen? Millaisia tunteita ilmastonmuutos herättää ja miten niitä on mahdollista käsitellä?  Tapahtuma ei pyri tarjoamaan valmiita vastauksia, vaan kehottaa osallistujiaan reflektointiin ja valppauteen.    

OHJELMA
Ke 14.10. klo 18 Kiasma-teatterin lämpiö // Pilvi Porkola: Mitä meistä jää #3. Vapaa pääsy.
Mitä meistä jää on sarja performansseja ja interventioita, joiden lähtökohtana on kysymys: mitä meistä jää.

Ke 14.10. klo 19 Kiasma-teatteri ja seminaari // Myriam Van Imschoot (BE): What Nature Says. Liput 15/10 e
What Nature Says on radiofoninen esitys; teos jota katsotaan ja kuunnellaan, joka on sekä tunnistettava että abstrakti, ja jossa käsitykset ihmiskunnasta, luonnosta ja koneista kyseenalaistetaan.

To 15.10. klo 14, 16, 18 Kiasma-teatterin lämpiö // KOKIMO: Series of Spaces Extra – The Catastrophe Edition. Liput 15/10 e. Huom! Jokaiseen esitykseen on vain kuusi paikkaa.
KOKIMOn teoksessa kuljetaan yhdessä sisällä ja ulkona. Teos pyrkii tuomaan esiin ilmastonmuutoksen teemoja kehollisella, kokemuksellisella ja assosiatiivisella tavalla.

Pe 16.10. klo 11-14:30 Kiasman seminaarihuone // Puhetta ilmasta:  Janne Hukkinen, Anu Koskinen, Rea-Liina Brunou ja Ilona Riipinen, Teemu Mäki. Vapaa pääsy.
Tieteen ja taiteen ammattilaisten esityksiä ja puheenvuoroja ilmastonmuutoksen tematiikasta.

Pe 16.10. klo 15-18  Kiasma-teatterin lämpiö // Marja Viitahuhta: Ennustuksia. Vapaa pääsy.
Esityksessä kuullaan nuorten ääneen puhumana erilaisia henkilökohtaisiksi ennustuksiksi puettuja visioita tulevasta.

Pe 16.10. klo 19 Mad House Helsinki, Suvilahti // End of Time. Liput 15/10 e.
End Of Time yrittää yhdessä katsojien kanssa lähestyä sitä käsittämätöntä kokemusta,  että aika loppuu, maailma loppuu, hetket loppuu. Työryhmä: Markus Heino, Anna Maria Häkkinen, Kirill Lorech ja Heidi Väätänen.

La 17.10. klo 10-17 Kiasman seminaarihuone / The BodyBuilding Project. Vapaa pääsy.
The BodyBuilding Project kutsuu kävijät koko päivän kestävään tapahtumaan, jossa ilmastoon liittyviä kysymyksiä lähestytään kehollisen ja kokemuksellisen työskentelyn kautta.

Su 18.10. klo 15 Kiasma-teatteri // Deep Time Séance: Contamination. Liput 15/10 e.
Deep Time Séance: Contamination on esityksellinen installaatio, jonka aiheena on ihmisperäisten myrkkyjen kiertokulku ja kasautuminen – niin arkisissa elinympäristöissämme, meille kaukaisilta tuntuvissa paikoissa kuin kehoissamme. Työryhmä: Matti Ahopelto & Tuomas A. Laitinen, Jaakko Pallasvuo, Pia Lindman, Laura Jantunen, Jenni Nurmenniemi.

Su 18.10. pitkäkestoinen esitys alkaen klo 18 Mad House Helsinki, Suvilahti // Isabel Lewis (US/DE): An Occasion. Liput 15/10 e. Tapahtumaan voi saapua koko sen keston ajan.
Occasion on riehakas ja aistienvarainen asioiden, ihmisten, kasvien, musiikin, tanssin ja tuoksujen kokoontuminen. Kaikki aistit aktivoivassa esityksessä on mukana puhetta, musiikkia, tanssia sekä norjalaisen kemistin ja hajututkijan Sissel Tolaasin luomia tuoksuja.    
       
LISÄKSI OHJELMASSA
Ke 14.10.-su 18.10. Kiasma-teatterin lämpiö / videoinstallaatio: Nora Rinne: Biophobia. Vapaa pääsy.
Biofobia on installaatio luonnon pelosta. Installaation tavoite on käyttää näitä pelkoja mikroskooppina, keinona paljastaa elämä toisessa elollisessa.

Ke 14.-su 18.10. /teatteri.nyt-opintoryhmä
Tapahtuman ajaksi on kutsuttu koolle 15 taiteilijan opintoryhmä, jolla on yhdessä koollekutsujiensa kanssa mahdollista osallistua festivaalin koko tarjontaan, reflektoida sen sisältöjä ja muotoja, sekä pohtia ohjelmiston heijastuksia ympäröiviin todellisuuksiin.

La-su 17.-18.10. Kiasma ja kaupunkitila: Työpaja tulevaisuuden aktivisteille!
Miltä maailma näyttää vuonna 2030 ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa helsinkiläisten arkeen? Lukioikäisille suunnatussa työpajassa osallistujat matkaavat tulevaisuuteen ja luovat yhteisen tulevaisuusutopian.    

http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/kiasma-teatteri/teatteri-nyt-2015/

 


Baltic Circle –festivaali 10.-14.11. – Lipunmyynti alkanut

Kansainvälinen nykyteatterifestivaali Baltic Circle järjestetään jälleen Helsingissä 10.–14.11.2015. Baltic Circle tuo marraskuussa ensimmäistä kertaa Suomeen japanilaisen Toshiki Okadan chelfitsch-ryhmän ja ruotsalaisen Mårten Spångbergin teoksen. Festivaali herätti viime vuonna keskustelua taiteen, politiikan ja yhteiskunnallisen toimijuuden suhteista Dries Verhoevenin Ceci n’est pas… -teoksella sekä Suomen Taidepoliittisella Tapahtumalla. Tämän vuoden festivaalilla puhetta näistä teemoista jatkavat muun muassa Skills of Economy- ja Zartivismi-projektit.

“Ohjelmassa on juhlimista, kuolemista, myötätuntoa, kauneutta, rakkautta ja raivoa. Festivaali kutsuu viettämään anteliaasti aikaa yhdessä, sillä useat esitykset ovat kestollisia, kollektiivisia tapahtumia."

– Satu Herrala, Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja

Toshiki Okadan ja chelfitschin Super Premium Soft Double Vanilla Rich sekä Mårten Spångbergin The Internet lähestyvät nyky-yhteiskuntaa ja globaalia kulttuuria vaikuttavan tarkkanäköisellä tyylillä. Kansainvälisten vierailuesitysten lisäksi festivaalilla nähdään kotimaisten nousevien taiteilijoiden teoksia. Anna Torkkelin Vanitas ja Post-MJ Era Institute Of Consciousness -tutkimuslaitoksen Ruumiinvalvojaiset tarkastelevat kuolemaa, toinen 1600-luvun maalaustaiteen ja toinen 80–90-lukujen pop-ikonin, Michael Jacksonin valossa. Ruumiinvalvojaiset on jatkoa Kiasman URB 15 -festivaalilla ensi-iltansa saaneelle Neverland-esitykselle.

Anna Paavilainen paljastaa rohkeassa ja henkilökohtaisessa PLAY RAPE -monologissaan teatterikoneiston sukupuolittuneisuuden ja rakenteellisen väkivallan. Esitys toteutetaan yhteistyössä Klockriketeaternin kanssa. Esityksen lisäksi festivaalilla järjestetään aiheesta keskustelu, johon osallistuvat Hanna Helavuori (Tinfon johtaja), Elina Knihtilä (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professori) ja Mika Myllyaho (Kansallisteatterin johtaja).

16–25-vuotiaiden nuorten yhdessä toteuttama projekti Zartivismi ja Jussi Koitelan kuratoima Skills of Economy Session: For the Love and Fear of Welfare kutsuvat puolestaan mukaan yhteiskunnallisiin ilmiöihin, joissa mm. taide, talous ja aktivismi nivoutuvat toisiinsa.

Ohjelmassa on lisäksi sveitsiläisohjaaja Milo Raun The Moscow Trials -elokuva, jossa käsitellään poliittisen teatterin keinoin sananvapauden ja oikeuslaitoksen asemaa Venäjällä, sekä erilaisia työpajoja Toisissa Tiloissa -kollektiivin, Toshiki Okadan ja Mårten Spångbergin vetäminä.

Baltic Circle -festivaalin pääyhteistyökumppani tänä vuonna on esitystaiteen uusi tuotantotalo Mad House Helsinki Suvilahdessa. Tiivistämössä tapahtuvat esitykset ja Ihana Baarin Lounge muodostavat festivaalin keskuspaikan. Loungen illoissa esiintyy muun muassa elektroartisti Johanna Porola. Festivaalin johdossa nähdään ensimmäistä kertaa työpari Satu Herrala taiteellisena johtajana ja Hanna Nyman toiminnanjohtajana.

Baltic Circle -festivaali Helsingissä 10.–14.11.2015.
Lippuja myy Tiketti ja Q-teatteri.

KURSSEJA JA SEMINAAREJA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


MetaWorkshops: Fyysisen teatterin työpajat syksyllä 2015

Teatteri Metamorfoosi järjestää työpajoja esittävän taiteen laajalla kentällä; mm. teatterin, sirkuksen ja nukketeatterin tekijöille.

Sally Dean: SOMATIC MOVEMENT AND COSTUME 25.-27.9.2015
Reetta Honkakoski: AJATTELEVA KEHO - CORPOREAL MIME 12.-15.10.2015
Steina Öhman: KEHO KERTOO 14.-15.11.2015
Marc Gassot: JATKOKURSSI: KUUNTELE HENGITÄ JA NÄE 12.-13.12.2015

Lue lisää täältä


Taiteen ja kulttuurin eri rahoituskanavat esittelyssä Savonlinnassa 18.9.

Mistä rahoitusta taiteelle ja kulttuurille?

Rahoitusinfot ja tuottajan klinikat Etelä-Savossa
– Miten kulttuuritapahtuman tai esityksen voi rahoittaa?
– Mistä hankkeen toteuttamiseen saisi rahoitusta?
– Millainen on hyvä hankesuunnitelma, mitä tulisi huomioida hankkeen budjettia laadittaessa?

Koulutuksissa tutustutaan suomalaiseen taidetta ja kulttuuria tukevaan rahoittajajärjestelmään sekä annetaan neuvoja hyvän rahoitushakemuksen tekemiseen. Lisäksi voi varata henkilö- tai toimijakohtaisen klinikka-ajan.

Koulutukset ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja maksuttomia, mutta osallistuminen vaatii ilmoittautumisen. Ilmoittaudu 15.9.2015 mennessä sähköpostitse taina.laitinen(at)minedu.fi.

Lue lisää


Yleisötyö ja tanssi oppimisen keinona-seminaari 1.-2.10.2015, Espoo

Tanssiteatteri Glims & Gloms ja NOBA (Nordic-Baltic Dance Network for Young Audiences) järjestävät 1.-2.10. Vindängenissä, Tapiolassa seminaarin “Yleisötyö ja tanssin monet mahdollisuudet opetuksen tukena". 

Seminaari on suunnattu niin opettajille, taiteilijoille, kulttuurityöntekijöille kuin kaikille aiheesta kiinnostuneillekin. Maksuttoman seminaarin kieli on englanti. Kahvi-, tee- ja välipalatarjoilu.

Koska Vindängenin saliin mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia, pyytäisin kaikkia kiinnostuneita rekisteröitymään ennakkoon.

Seminaarin Facebook-sivulle päivitämme viimeisimmät kuulumiset ja vinkit.

Torstain 1.10. seminaaripäivän voi aloittaa jo klo 9:15 Espoon kulttuurikeskuksessa Kutitus-festivaalilla Liisa Risun/Tanssiteatteri Hurja Ruuthin “Peukalo-Liisa”-tanssiesityksen parissa. Liput seminaarilaisille 5 ¤.

http://www.kutitus.fi/event/peukalo-liisa-tanssiteatteri-hurjaruuth/

Tanssi oppimisen keinona - Kansainvälinen seminaari yleisötyön mahdollisuuksista
 

To 1.10. (seminaari) klo 11-16.00 ja pe 2.10. klo 10-12:00 (workshop) Vindängen, Tuulikuja 5, Espoo.


Tanssi katsottuna, koettuna ja kokeiltuna toimii välineenä lasten ja nuorten oman identiteetin ymmärtämiseen ja vahvistamiseen kehollisuuden kautta. Taiteilijan ja koulun yhteistyö tarjoaa mahdollisuudet tanssitaiteen soveltavaan käyttöön eri oppiaineissa mm. uuden opetussuunnitelman mukaisen ilmiöpohjaisen oppimisen kautta.

Opettajille ja taiteilijoille suunnatun seminaarin tavoitteena on esitellä, antaa uusia ideoita sekä toimia kohtaamispaikkana taiteilijoiden ja opettajien välillä.  Seminaarin aikana on mahdollisuus tavata taiteilijoita ja keskustella tanssin tarjoamista mahdollisuuksista.

Seminaari esittelee tanssin yleisötyön toteutuneita ja käynnissä olevia projekteja kotimaasta ja pohjoismaista. Yksi seminaarin pääpuhujista on norjalainen koreografi Anne Ekenäs Panta Rei Dance Theatresta, uranuurtaja kouluyhteistyössä, joka kertoo omasta työskentelystään paikallisten koulujen kanssa.


Kaikille avoin teemapäivä äänenkäytöstä 11.10.2015

klo 12-17 Bokvillan, Hämeentie 125, Helsinki.
Vapaa pääsy.

Tapahtuma sopii puhetyöläisille, laulun harrastajille ja ammattilaisille sekä kaikille, joita kiinnostaa, miten saadaan kestävä ja soiva ääni.

Tietoa tasapainoisesta äänenkäytöstä antavat Balance in Phonation™ Voice Training –opettajat. Päivän aikana pidetään työpajat pop-jazz-laulussa, kansanlaulussa, klassisessa laulussa sekä puheterapiassa. Voit myös teettää analyysin äänestäsi tai kysyä äänenkäyttöön liittyvistä ongelmistasi.

Työpajoihin on hyvä ilmoittautua etukäteen osoitteessa: www.bipvt.net

BiP™ Voice Training, suomeksi Ääntöbalanssi-äänenharjoitusohjelma™, auttaa herättämään uudestaan ihmisen luonnollisen äänentuoton reaktioketjun. Viimeisimpään tutkimukseen perustuva harjoitusmenetelmän on kehittänyt suomalainen puheterapeutti ja laulupedagogi FM Ritva Eerola. Ritva Eerola on mukana teemapäivässä. Hän pitää luennon ja mestarikurssin. Muut opettajat: Susanna Metsistö ja Suvi Kiiskilä, puheäänen kehittäminen, Katri Liira, pop- ja jazz-laulu, Eeva Riitta Rytkönen, Sini Kouvonen ja Meri Metsomäki klassinen laulu, Sonja Korkman, kansanlaulu.

Tule tutustumaan äänesi mahdollisuuksiin!

Kysy lisää tapahtumasta: tiedottaja sonja.korkman(at)gmail.com, puh. 0503411289, kehittäjä ritva.eerola(at)uniarts.fi, puh. 0405480500
Lisätietoja BiP™ Voice Trainingistä: www.bipvt.net


Residenssiseminaari Riihimäen Teatterissa 16.10.2015 | Ilmoittautumiset 9.10.

Tule kuulemaan kokemuksiamme Riihimäen Teatterin residenssitoiminnasta ja keskustelemaan residenssitoiminnan mahdollisuuksista suomalaisella teatterikentällä maksuttomaan seminaariin perjantaina 16.10.2015 klo 15-18!

Riihimäen Teatterissa on kehitetty viimeisen puolen vuoden ajan toimintamallia, jossa residenssiin kutsuttu vapaa ryhmä toteuttaa oman taiteellisen konseptinsa yhteistyössä teatterin henkilökunnan kanssa. Ensimmäiseen residenssiin kutsuttiin Todellisuuden tutkimuskeskus maaliskuussa 2015. Residenssijakson aikana syntyi Dada 99 Riihimäki –esitystapahtuma, jossa koko teatterin henkilökunta on mukana. Riihimäen Teatteri sai tukea projektin toteuttamiseen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Vapaamuotoisessa seminaarissa esitellään Riihimäen Teatterin residenssimallia, tarkastellaan residenssitoiminnan perinnettä Suomessa ja pohditaan millaisia kehitysmahdollisuuksia vastaavalla toiminnalla voisi olla. Tilaisuus on suunnattu VOS-teattereiden henkilökunnalle, vapaalla kentällä työskenteleville sekä kaikille teattereiden uusista toimintamalleista kiinnostuneille.

Tilaisuudessa kuullaan  teatteritieteen opiskelijan Miska Repon  alustus suomalaisesta teatteriresidenssitoiminnasta, Todellisuuden tutkimuskeskuksen Johanna Hammarbergin ja Maria Oivan kokemuksia residenssijaksosta ja Riihimäen Teatteri Oy:n toimitusjohtajan Matti Arnkilin ajatuksia residenssitoiminnasta Riihimäen Teatterissa.

ALUSTAVA OHJELMA
15.00-15.10 Tervetuloa / Matti Arnkil, Riihimäen Teatteri 
15.10-15.25 Suomalainen residenssitoiminta / Miska Repo, Helsingin yliopisto
15.25-15.45 Tehtävä Riihimäellä / Johanna Hammarberg ja Maria Oiva, Todellisuuden tutkimuskeskus
15.45-16.00 Residenssitoiminnan jatko Riihimäellä / Matti Arnkil, Riihimäen Teatteri
16.00-16.10 Tauko
16.10-17.30 Työpajamuotoinen keskustelu residenssitoiminnan kehittämisestä suomalaisella teatterikentällä
17.30-18.00 Keskustelujen yhteenveto, seminaarin päätös
19.00 Dada 99 Riihimäki –esitys teatterisalissa (teemana KAUNEUS taiteessa, asiantuntijana Max Ryynänen).

Lippuvaraukset esitykseen Riihimäen Teatterin lipunmyynnistä tai ilmoittautumiskaavakkeen kautta. Huom! Paikkoja hyvin rajoitetusti.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset seminaariin 9.10. mennessä osoitteessa

Seuraa #dada99 –tunnistetta sosiaalisessa mediassa:

Instagramissa instagram.com/rmkteatteri/
Twitterissä twitter.com/rmkteatteri
Facebookissa www.facebook.com/www.riihimaenteatteri.fi

Lue myös ohjaajien ajatuksia residenssistä Todellisuuden tutkimuskeskuksen sivuilta: http://www.todellisuus.fi/blog/

Pressikuvia Riihimäen Teatterin kuvagalleriassa >>

Dada 99 Riihimäki -teaser >>


Kansainvälinen symposium Helsingissä 30.10.2015

Gestures and performances in ancient and medieval Greek art and literature 30.10.2015
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 505

Ohjelma
10.00 Manna Satama, Carriers of the tradition of the ancient drama: mimes and pantomimes at work
11.00 Nicoletta Isar, The Dance of Adam: the gesture "epi karpw kheiras" in reconstructing the Byzantine "khoros"
12–13 lounastauko
13.00 Stavroula Konstantinou: Pious and Impious Gestures in Miracle Stories
14.00 Leslie Brubaker, Gender and gesture in Byzantine images
15.00 kahvitarjoilu (järjestäjät tarjoavat)
15.15 Vesa Vahtikari, Theatrical gestures and poses of characters in the fourth-century-BC vase-paintings
16.15 Marie-Hèléne Delavaud-Roux, Gestures of the ancient Greek dances
Tanssiesitys:Parodos Euripideen näytelmästä Bakkantit (Delavaud-Roux)
18–20 Vastaanotto Antiikin kielten ja kulttuurien oppiaineen tiloissa (Helsingin yliopisto, Unioninkatu 40 A).

Kahvi- ja vastaanottotarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumiset.

Tilaisuuden järjestävät Bysantin tutkimuksen seura ja Suomen Ateenan-instituutti Niilo Helanderin säätiön myöntämän avustuksen turvin.

Lisätietoja tapahtumasta satama(at)finninstitute.gr tai tapahtumat(at)finninstitute.gr.

In English

Invitation to a symposion on Gestures and performances in ancient and medieval Greek art and literature 30th October 2015 Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), aud 505

Programme
10.00 Manna Satama, Carriers of the tradition of the ancient drama: mimes and pantomimes at work
11.00 Nicoletta Isar, The Dance of Adam: the gesture "epi karpw kheiras" in reconstructing the Byzantine "khoros"
12–13 lunch break
13.00 Stavroula Konstantinou: Pious and Impious Gestures in Miracle Stories
14.00 Leslie Brubaker, Gender and gesture in Byzantine images
15.00 coffee (by the organizers)
15.15 Vesa Vahtikari, Theatrical gestures and poses of characters in the fourth-century-BC vase-paintings
16.15 Marie-Hèléne Delavaud-Roux, Gestures of the ancient Greek dances
Dance performance: Parodos of Eurpides' Bacchae (Delavaud-Roux)
18–20 Reception at the premises of Ancient Languages and Cultures (Unioninkatu 40 A).

The symposion is organized by the Finnish Society for Byzantine Studies and the Finnish Institute at Athens.

For the coffee and reception, we ask you to register online

For more information, please contact satama(at)finninstitute.gr or tapahtumat(at)finninstitute.gr.


Symposium toiseudesta – näkökulmia nukketeatteriin 27. - 28.11.2015

Symposiumiin on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen 24.11.2015 mennessä anna.nybondas(at)uniarts.fi
Opintosuoritus (1 op) on mahdollinen kirjoittamalla raportti symposiumin aiheista. Tällöin opintomaksu

15 ¤. Paikka: Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki, auditorio 1

Pe 27.11.
10.00 seminaarin avaus, toiseudesta, Jukka O. Miettinen ja Marjut Tawast             
11.00 Terveisiä delfiiniltä, toiseudesta vuosisatojen saatossa ja omassa työ- ja ihmisidentiteetissä,Oili Sadeoja                                
12.30 lounas
13.30 Risteilyjä taiteiden välissä,  Jukka O. Miettinen                  
15.00 kahvitauko
15.30 Nukketeatteri ja Hegelin taiteenlajien järjestelmä   Silja Rantanen                            
17 - 18.30 keskustelua, yhteenvetoa, vetäjinä Tawast, Miettinen        

La 28.11.
10.00 Jukka O. Miettinen (yhteenvetoa edellispäivästä, toiseudesta)
11.00 Eri maailman väkeä - Nuket satujen ja kaukaisuuksien tulkkeina, Miksi nuket ovat esimerkiksi shakespeareläisyydessä kuin kotonaan, Merja Pöyhönen                      
12.30 lounas
13.30 Nukketeatteri ja sukupuoli - onko valkosipulipuristin mies vai nainen, vai onko sillä mitäänväliä? Timo Väntsi                                
15.00 kahvi
15.30 Nukketeatteritaiteilijat – leveän ajokaistan oikeassa reunassa. Nukketeatterintekijän (taiteilija)identiteetti ja asema suomalaisessa teatterikentässä 2000-luvulla, Satu Paavola                                                           
17 - 18 keskustelua, yhteenvetoa, tulevaisuutta, vetäjinä Tawast, Miettinen              

Symposiumia edeltää to 26.11. illalla Kansallisteatterin Lavaklubilla Nukketeatterikeskus Poijun järjestämä Punch Night Fever! Nukketeatteriklubi aikuisille, joka tarjoaa tilaisuuden nähdä livenä tämän päivän nukketeatteria.                
Liput à 10 euroa Kansallisteatterista.

Symposiumin jälkeen la 29.11. klo 19 Nukketeatteri Sampossa vierailee Turusta Volter Kilven klassikkoteoksesta sovitettu esitys Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika (tuottaneet Nukkehallitus ja TEHDAS Teatteri).                   
Liput à 15 Nukketeatteri Samposta.


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yleisötilaisuudet syksyllä 2015

KAVI-yleisötilaisuus: Kari Kyrönseppä , komiikan tekijä

Maanantaina 28.9.2015 klo 16
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Kino Tulio
Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Kari Kyrönseppä on ollut mukana tekemässä useita kotimaisen tv-viihteen merkkipaaluja. Yleisötilaisuudessa Kyrönseppä kertoo ohjelmien synnystä ja siitä kuinka esimerkiksi Hepskukkuun, Velipuolikuun ja Mutapainin ystävien myötä nousi esille myös uuden sukupolven näyttelijöitä, mm. Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen.    

Yleisötilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Muut syksyn yleisötilaisuudet:

Axa Sorjanen – Radio Cityn 80-luku
Ma 26.10. klo 16

Kari Lumikero – kirjeenvaihtajan vuosikymmenet
Ma 23.11. klo 16

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teatterikorkeakoulu hakee tutkijatohtoria | Haku päättyy 23.9.2015

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee tutkijatohtoria määräaikaiseen tehtävään ajalle 1.10.2015 – 29.2.2016.

Tutkijatohtorin tehtäviin kuuluu taiteellisen tutkimushankkeen valmistelu sekä muita esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen (Tutke) opetukseen ja akatemian hallintoon liittyviä tehtäviä.

Tutkijatohtorin tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorintutkintoa.

Valinnassa katsotaan eduksi, että hakija tekee taiteellista tutkimusta ja tuntee Tutken prosessit Hakemuksessa tulee esittää alustava tutkimusidea, jonka pohjalta taiteellista tutkimushankkeen valmistelua lähdetään kehittämään. Lisäksi tulee osoittaa, miten tutkimusidea nivoutuu Tutkessa tehtävään taiteelliseen tutkimukseen sekä muuhun Teatterikorkeakoulun toimintaan. 

Tutkijatohtori noudattaa yliopistojen työehtosopimuksen mukaista kokonaistyöaikaa. Tehtävän palkkaus sijoittuu yliopistojen yleisen työehtosopimuksen opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasolle viisi (5), jolloin kokonaispalkka on noin 3000 euroa riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta.

Tiedustelut

Annette Arlander, taiteellisen tutkimuksen professori, annette.arlander(at)uniarts.fi
Riitta Pasanen-Willberg, erikoissuunnittelija, riitta.pasanen-willberg(at)uniarts.fi

Hakemukseen tulee liittää

  1. Lyhyt ansioluettelo (curriculum vitae)
  2. Alustava tutkimusidea
  3. Mikäli hakijalla on tutkimukseen liittyviä näyttöjä, kopio yhdestä julkaistusta artikkelista tai taiteellisen/käytännöllisen osan dokumentoinnista sekä niistä saadut arviot tai lausunnot
  4. Tiedot mahdollisista muista valintaan vaikuttavista ansioista

Hakemukset liitteineen tulee toimittaa yhtenä pdf-tiedostona Teatterikorkeakoulun kirjaamoon teak.kirjaamo@uniarts.fi viimeistään 23.9.2015 klo 16.00.

Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Hakemusasiakirjoja ei palauteta.

Hakijoiden tulee varautua mahdollisiin haastatteluihin, jotka pidetään 28.9.2015 kello 9-18 välillä.

Lisätietoa


Helsingin juhlaviikot etsii vastaavaa tiedottaja | Haku päättyy 23.9.2015

Helsingin juhlaviikot on vuosittain järjestettävä kansainvälinen taidefestivaali, joka tarjoaa korkeatasoista ohjelmaa laajalle yleisöpohjalle musiikin, teatterin, tanssin, elokuvan, kaupunkitapahtumien ja kuvataiteen aloilta. Juhlaviikot on kävijämäärältään Suomen suurin festivaali: vuonna 2015 eri tapahtumiin otti osaa noin 295 000 kävijää. Helsingin juhlaviikot järjestetään seuraavan kerran 19.8.–4.9.2016.

Sinustako Helsingin juhlaviikkojen vastaava tiedottaja

Etsimme joukkoomme dynaamista ja osaavaa henkilöä hoitamaan ja kehittämään Helsingin juhlaviikkojen media- ja yhteisösuhteita ja -viestintää.

Sinulla on vähintään viiden vuoden kokemus mediasuhteiden hoitamisesta ja tiedottamisesta, minkä ansiosta sinulla on aktiivinen toimittajaverkosto.

Tunnet ja ymmärrät tämän päivän medioiden toimintakentän ja -logiikan. Huomion synnyttäminen on sinulle modernina viestijänä haaste, jonka ratkaisemiseksi käytät tiedottamisen lisäksi monipuolisesti myös muita keinoja. Motivoidut yhteisöistä ja pulppuat ideoita niiden rakentamiseksi ja sitouttamiseksi. Osaat vaikuttaa ja vakuuttaa niin olemuksellasi kuin kommunikoinnillasi.

Erinomaisen suullisen ja kirjallisen suomenkielisen ilmaisun lisäksi hallitset englanninkielen hyvin. Muu kielitaito, esim. ruotsi, katsotaan eduksi, samoin kuin kokemus taide- ja tapahtuma-alalta.

Työsuhde alkaa 1.11.2015 tai sopimuksen mukaan, työ on kokopäiväinen.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus cv:n ja palkkatoivomuksen kera sekä kahden suosittelijan yhteystiedot ke 23.9.2015 klo 16.00 mennessä. Hakemus tulee toimittaa sähköisesti ja kaikkien liitteiden tulee olla pdf-muodossa. Hakemukset vastaanottaa hallintojohtaja Niki Matheson, matheson@helsinginjuhlaviikot.fi.

Tehtävää koskeviin tiedusteluihin vastaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö Elina Hankkio, hankkio@helsinginjuhlaviikot.fi.

Katso ilmoitus täältä


Frame-säätiö etsii tiedottajaa | Haku 30.9. asti

Visuaalisen taiteen keskus Frame etsii tiedottajaa äitiysvapaan sijaiseksi toteuttamaan säätiön ulkoista ja sisäistä viestintää ajalle 4.1.–31.7.2016. Tiedottaja hoitaa päivittäisviestintää, osallistuu verkkopalvelun kehittämiseen sekä avustaa erilaisissa Framen ohjelma- ja tiedotuskeskustoiminnan projekteissa. Tehtävä on osa-aikainen (60 prosenttia täysipäiväisestä).

Edellytämme soveltuvia korkeakouluopintoja sekä muutaman vuoden työkokemusta viestinnän tehtävistä. Tehtävässä tarvitaan erinomaista suomen ja englannin kielen taitoa sekä nykytaiteen ja kulttuurikentän tuntemusta. Arvostamme työ- tai opiskelutaustaa ulkomailla.

Olet tavoitteellinen ja hyvä organisoimaan asioita. Tuotat tekstiä sujuvasti suomeksi ja englanniksi. Olet aloitteellinen ja seuraat aktiivisesti viestinnän alan – erityisesti sosiaalisen median – kehitystä. Lisäksi sinulla on erinomaiset vuorovaikutustaidot.

Frame on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama säätiö, jonka tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa Suomessa ja ulkomailla. Säätiö tukee taiteilijoiden kansainvälistymistä, myöntää apurahoja ja toimii nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Suomen näyttely Venetsian taidebiennaalissa on Framen suurin kansainvälinen projekti. Tarjoamme ainutlaatuisen näköalapaikan nykytaiteen alalla ja luovan työympäristön Helsingin keskustassa.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, cv:si ja palkkatoiveesi keskiviikkoon 30.9.2015 kello 17 mennessä osoitteeseen hakemukset(at)frame-finland.fi.

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Heljä Franssila, Visuaalisen taiteen keskus Frame, 044 728 9908, helja.franssila(at)frame-finland.fi
Puhelintiedustelut ma 21.9. kello 11–12 ja ke 23.9. kello 13–15
www.frame-finland.fi

HAKUJA

Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


OLVI-säätiön apuraha | Haku 30.9. asti

OLVI-säätiöllä on kaksi apurahan hakuaikaa vuosittain:
-   keväthaku 1.1. - 31.3.
-   syyshaku 1.7. - 30.9.

Säätiön hallitus tekee päätökset apurahoista keväthaussa kesäkuussa ja syyshaussa joulukuussa. Kaikki päätökset ilmoitetaan saajille sähköisen apurahajärjestelmän kautta.

Lue lisää
Sähköinen haku 


YT:n lyhytteatterifestivaalit 10.10.2015 | Ilmoittaudu esiintyjäksi 4.10. mennessä

Juha Hurmeen perustama lyhytteatterifestivaali on vuosittainen Ylioppilasteatterin traditio, joka tapahtui ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Aleksis Kiven päivänä tapahtuva festivaali tarjoaa oivan mahdollisuuden esiintyä ja esittää!

Festivaalien 21. juhlavuoden kunniaksi olemme inspiroituneet monissa Juha Hurmeenkin esityksissä tutuksi tulleesta esteettisestä lähestymistavasta. Tarjoamme tilan, Ylioppilasteatterin studion, johon toivomme esityksiä, jotka inspiroituvat tyhjän tilan valloittamisesta! (Emme tarjoa valotekniikkaa tai äänentoistoa.)

Lyhytteatteriesityksen rajoitteena on kesto. Vähintään minuutti, maksimissaan 30 minuuttia.

Ilmoittaessasi kiinnostuksesi tulla esiintymään, kerro meille seuraavat asiat:

Esityksen nimi ja tekijätiedot
Arvioitu kesto
Yhteyshenkilön tiedot
Toivomuksesi esiintymisajasta

Festivaalit tapahtuvat 10.10.2015 Ylioppilasteatterin studiolla, arvioitu tapahtumisaika klo 16-23 välillä.
Ilmoittaudu 4.10. klo 23:59 mennessä!

Ilmoittautumiset osoitteeseen lyharit2015(at)gmail.com

Jos herää kysymyksiä tai haluatte lisätietoa, ottakaa ensisijaisesti yhteys sähköpostitse, hätätapauksessa tuotantotiimi vastaa myös henkilökohtaisista puhelinnumeroistaan.

Tuottajat:
Iina Ahola 0407559906
Jussi Lankoski 0503601520
Pauli Patinen 0403589458
Topi Patjas 0505758824


Aarhus 2017 (Denmark) - European Capital of Culture | Deadline 12 October

Aarhus 2017 invites new cultural projects to be part of our programme – 12 months of cultural experiences.

The organisers are developing a programme that is inviting, vibrant and experimental, challenging us to go beyond our comfort zone. A programme that uses art and culture to rethink.

With this OPEN CALL 2015, Aarhus 2017 is looking for projects with a strong international dimension and projects that stand out with highly original ideas and cross collaborations across art forms.

Projects must be realistic and show strong willingness to break ground, present the unexpected and have wide audience appeal.

The organisers are looking for exciting applications from the areas of contemporary music, dance, literature, performance, digital design, visual arts and architecture.

Deadline: 12 October

Find all details online

MUITA ILMOITUKSIA

Yhteisö ja taide muutosvoimana –kilpailu | Haku 23.9. asti

Onko ryhmällänne mahtavia ideoita, mutta ei resursseja niiden toteuttamiseen? Tässä on tilaisuutenne: suunnitelkaa yhteisötaideprojekti - Parhaan idean toteuttamisen kustannuksiin Kansalaisfoorumi osallistuu 4000 euron osuudella!Ideoikaa uusi yhteisötaideprojekti, jonka innoittajina ovat yhteisöllisyys, vaikuttaminen ja mahdollisuus muutokseen. Kilpailu on käynnissä 1.9.2015–23.9.2015 välisenä aikana. Etsimme omaperäisiä ja innovatiivisia projekti-ideoita, jotka ovat toteutettavissa ketterästi 1.10.–31.12.2015 välisenä aikana. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä projektisuunnitelma Kansalaisfoorumille, niin että se on perillä viimeistään keskiviikkona 23.9.2015. Kansalaisfoorumi tukee yhden projektin toteuttamisesta aiheutuneita kuluja 4000 euroon asti. Voittaja julkistetaan 1.10.2015.

Projektisuunnitelman toteuttaja voi olla esimerkiksi taiteilijaryhmä, yhdistys, harrastusporukka tai muu ryhmä, jolla on toteuttamiskelpoinen idea yhteisöllisestä projektista. Suunnitelman tulee sisältää taidelähtöisiä ja toiminnallisia työtapoja ja -välineitä. Lopputuloksen tulee olla ryhmälähtöinen ja yleisölle avoin performanssi, esitys, näyttely, installaatio tai muu julkinen tapahtuma.

Kilpailuun osallistuvalla yhteisöllä tulee olla taidekasvattaja tai ohjaaja, joka ottaa projektin vetovastuun ja pitää huolta sen käytännön toteutuksesta. Kohderyhmän määrittää kilpailuun osallistuva yhteisö itse.Lue lisää kilpailun ohjeista ja ehdoista.


Pohjanmaan liitto etsii ehdokkaita kulttuuripalkinnon saajaksi | Ehdota 30.9. mennessä

Pohjanmaan liiton kulttuurilautakunta jakaa tänä vuonna kaksi palkintoa, joihin on varattu yhteensä 4 000 euroa. Kenen sinun mielestäsi kuuluu tänä vuonna saada kulttuuripalkinto?

Lautakunta on jakanut kulttuuripalkintoja tunnustuksena maakunnan suomenkielisen kulttuurielämän edistämisestä ja tunnetuksi tekemisestä yli 15 vuoden ajan. Aikaisempia palkinnonsaajia ovat olleet muun muassa Kai Hahto, Vähäkyrö-seura, Isonkyrön 1700-luvun markkinat, Kaskisten laulavat kyläpelimannit ja Jouni Harju Kristiinankaupungin Merimuseosta.

Ehdokasta kulttuuripalkinnon saajaksi voit ehdottaa täällä


Lappeenrannan kaupunginteatteri myy vaatteita ja tarpeistoa 23.9.

Lappeenrannan kaupunginteatteri myy vaatteita ja tarpeistoa keskiviikkona 23.9. klo 11–17. Pukukirppis pystytetään tuttuun tapaan teatterin ala-aulaan ja sisään ostoksille pääsee pääovista (Valtakatu 56). 

Hinnat ovat edulliset ja maksuvälineenä käy vain käteinen. Mukaan kannattaa varata kolikoita ja oma kassi. Myynnissä on pääasiassa teatterin näytelmissä käytettyjä vaatteita, mutta myös tarpeistoa. 

Kaupunginteatterin edelliset tyhjennysmyynnit ovat olleet toukokuussa ja syyskuun alussa. Molemmat kirpputorit ovat saaneet aarteiden metsästäjät mainiosti liikkeelle. Uniikkia puvustoa ja haluttua tarpeistoa myydään, koska Lappeenrannan kaupunginteatteri valmistelee muuttoa uusiin tiloihin Kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosaan. 

Syyskaudella, ennen uusiin tiloihin pääsyä, kaupunginteatteri esittää Kehruuhuoneella ja Lappeenranta-salissa Timo Sokuran johdolla. Uudessa teatterissa nähdään ensimmäinen ensi-ilta Mummo pienellä näyttämöllä marraskuussa. 

Tervetuloa! 

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunginteatterin toiminnanjohtaja
Maarit Welin, puh. 040 3539 535, maarit.welin(at)lappeenranta.fi

 

twitter.com/tinfotweets