22.09.2016
TINFO-tiedote 31 / 22.9.2016
MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA
- TINFO e-Nytt ilmestyy 27.9.2016
- Kesäteatterien katsojakysely tulossa
- Thalia-äänestys jatkuu vielä syksyn ajan
- TINFO-apuraha auttaa näytelmiä kääntymään venäjäksi, tsekiksi, komiksi ja katalaaniksi
- Yksi teatteriesitys, kiitos – puolalaiselta teatterilta tilaus Quo Vadis -ryhmälle
- Suomalainen teatteri esillä Nizhni Novgorodissa
- Teatterikentän sateenvarjo-organisaatioita koskeva tutkimus käynnistyy
- Baltic Circle -festivaali | 15.-20.11.2016, Helsinki
- What the Cirk? -minifestivaali | 15.-18.11.2016, Helsinki
- Taike: Avustusta taide- ja kulttuuripalveluiden juurruttamiseksi osaksi sote-toimintaa
- Pohjoismaisen kulttuurirahaston projektituki | seuraava hakuaika päättyy 3.10.2016
- Samuel Huberin Taidesäätiön apurahat vuodelle 2017 | hakuaika 1.-31.12.2016
- Espanjankieliset sirkuskurssit | 25.9.-27.11.2016, Helsinki
- Nukke- ja esineteatterin lyhytkurssi aikuisille | 28.9.–26.10.2016, Lieto
- Myynti- ja markkinointipäällikkö – Turun kaupunginteatteri | haku 28.9. mennessä
- Projektikoordinaattori – Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu | haku 30.9. mennessä
- Teatterityön yliopistonlehtorin (musiikki ja laulu) – Tampereen yliopisto | haku 14.10. mennessä
Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi
MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA
TEATTERIA KONFLIKTIALUEELLA
Libanonilaisen Teatteri Zoukakin taiteilijoiden kokemukset pysäyttivät. Mitä tarkoittaa työskentely konfliktialueilla ja jatkuvassa trauman- tai traumanjälkeisessä vihanlietsonnan tilassa? Miten rakentaa politiikan ja uskontojen jännitteissä sopua ja raivata tilaa rinnakkaiselolle ja oikeudelle muistaa myös historiaa eri tavoin? Mihin kaikkeen vaikuttaa se, että Syyrian sodan seurauksena maan väestöstä viidennes on pakolaisia. Libanonissa heitä on enemmän kuin Eurooppaan vuonna 2015 tulleita turvapaikanhakijoita yhteensä.
Zoukakilaiset puhuvat psyko-sosiaalisista teatteri-inventioista, joita he toteuttavat missä tahansa hätätilayhteisöissä eri tavoin marginalisoitujen ihmisten kanssa. Zoukak on työskennellyt pakolaisleireissä, vankiloissa ja perheväkivallan uhriksi joutuneiden naisten kanssa.
Nyt Helsingissä vierailleen ja vuonna 2006 perustetun ryhmän työskentelyä kannattelee ajatus siitä, että teatterilla voidaan vaikuttaa yhteisöön. Teatteri Zoukakin toiminta on yhdistelmä teatteria, taideaktivismia, interventioita, koulutusta ja terapiaa. Samaan aikaan se on rakentanut ja rakentaa samanmielisten taiteilijoiden ja ryhmien verkostoa.
ITSEOHJAUTUVAA OPETUSTA – TOISEUDEN REPRESENTAATIOT JA TAITEILIJAN VASTUU
Teatterikorkeakoulun kolmannen vuosikurssin opiskelijat saivat kuratoida omalle vuosikurssilleen seminaaripäivän, jossa käsiteltiin toiseuden representaatioita taiteessa. Opiskelijat ihmettelivät, miksi opetus ylläpiti stereotypioita esimerkiksi sukupuolista ja seksuaalisuudesta.
Opiskelijoita kiinnosti vastuu. Oli etuoikeutettua saada olla pohtimassa kysymystä sukupuolista ja niiden esittämisestä itseohjautuvassa piirissä tasa-arvoisessa dialogissa.
Y-SUKUPOLVI KANSSAOPPIJANA – AUTENTTISUUTTA ETSIMÄSSÄ
Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden itselleen kuratoima opetus havainnollistaa Y-sukupolven (vuosina vuosina 1980–1999 syntyneet) näkemyksiä siitä, mitä he odottavat opiskelulta. Uunituoreen tutkimuksen mukaan tämän sukupolven opiskelijat haluavat merkityksellisiä oppimiskokemuksia ja kehittää opiskeluprosesseja. He haluavat autenttisuutta. He haluavat rakentaa osallisuutta yhdessä opettajien ja toisten opiskelijoiden kanssa.
Tällaisessa opiskelussa ja oppimisessa opiskelijasta tulee kanssaoppija tai nuorempi kollega. Opetukseen on raivattava tilaa tehdä asioita toisin. Uudenlaisten oppimisen tilojen luominen on mahdollista.
AIKALAISHISTORIAA: Q-TEATTERILAISUUS KOKEMUSTIETONA
Kiitollisuus ja ilo täyttää mielen tästä teoksesta. Kokemustietoon ja hiljaiseen tietoon voi päästä vain luottamuksellisessa suhteessa tekijöitä kuunnellen ja aistien. Parempi metsästää kokemuksia silloin, kun ne ovat vielä tekijöiden suht tuoreessa muistissa eivätkä liudentuneina ja muiden kokemusten alle hautautuneina.
Q-teatterista ja sen tekijöistä kertova teos on tärkeää aikalaishistoriaa. Se on hieno kunnianosoitus Antti Raiviolle, jonka työn kirja tekee näkyväksi. Se on kunnianosoitus näyttelijöille. Kerrankin heidän äänensä ja kokemuksensa kuuluu. Suomalaisen teatterin toistaiseksi kirjoittamattomaan sukupuolipolitiikan historiaan teos tarjoaa niin ikään painavan sanansa. Kirjan nimi, Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin tosin antaa ymmärtää, että miesteoksista ja -tekijöistä tässä on kyse…
ASETELMIA – RUNO RUUMIISSA
Miten runo voi tuntua ruumiissa näin rankasti? Esitystaiteen seuran (työryhmä Tuukka Vasama, Laura Rämä, Vihtori Rämä) Asetelmia nähtiin Stage-festivaalilla. Se palaa onneksi piakkoin Korjaamoon.
Tuomas Timosen runokokoelman pohjalta tehty esitys asettaa meidät runopöytään. Menet tilaan ja olet heti viritetty. Voit kellua Verneri Pohjolan ja John Coltranen jazzissa. Kuollut luonto – nature morte ihmisissä. Esitystapahtuman sävyt olivat synkempiä kuin lukukokemus. Näistä asetelmista on leikki kaukana, henkensä kaupalla siellä oleillaan, henkinen kuolema tai vähintään halvaannus kintereillä.
Enpä muista kokeneeni näin elämään pyrkivän huohottavaa ja hikistä lähikosketusta. Se syntyy kahden, mielenkiintoisella tavalla erilaisen näyttelijän fyysisestä ilmaisusta ja energiasta. Tadeusz Kantorin bioesineet: Rämällä ja Vasamalla selässään kuusenkarahkat, menneen joulun tai ilmansaasteiden jälkeensä jättämät. Hieno jatko esitykselle Oodi rakkaudelle!
NÄIN TEATTERI LIIKKUU KANSAINVÄLISESTI
Kansainvälinen liikkuvuus ja teatterin kansainväliset ekosysteemit toimivat toisin kuin kopioitavassa taiteessa. Yhden esimerkin siitä, millaista on esittävien taiteiden kansainvälisen liikkuvuuden DNA tarjoaa Teatteri Quo Vadis, meidän kansainvälinen ikinomadimme. Puolalainen Teatr Witkacego tilasi Teatteri Quo Vadikselta uuden teoksen festivaalilleen Zakopaneen. Quo Vadiksen ja Sivuun Ensemblen draamaa, runoutta, liikettä ja musiikkia yhdistelevä esitys Temptation saa ensi-iltansa Pepek Swiata (Maailman napa) -festivaalilla 27. syyskuuta 2016. Puolan jälkeen esitys lähtee kiertämään Helsingin kautta Madridiin, Pariisiin ja Tukholmaan.
Yhteistyöllä on pitkät juuret. Quo Vadis isännöi puolalaisten vierailua Suomessa vuonna 2013. Seuraavana vuonna vastavierailtiin Zakopanessa ”Ritual 2.0” -esityksellä. Nyt siis jatkoa seuraa Temptationin kummitusmuodossa.
AVOIN KURSSI ILMASTONMUUTOKSISTA
Nyt voin parantaa ilmasto-osaamistani verkko-oppimispaketilla. Kaikille avoin kurssikokonaisuus Ilmasto.nyt antaa tietoa ilmastonmuutoksesta, siihen liittyvistä lukemattomista syy- ja seuraussuhteista. Kurssin sisältöjä suunnitellut asiantuntijajoukko on vaikuttava. Tutustumisen ja opiskelun voi aloittaa tästä.
Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät
TINFO PALVELEE
TINFO e-Nytt ilmestyy 27.9.2016
TINFO tuottaa uutisia ja välittää alan tapahtumatietoja kansainvälisille teatteriammattilaisille. Otamme vastaan tiedotteita ulkomaan vierailuista ja muista kansainvälisistä hankkeistanne.
Syksyn kansainvälisistä uutiskirjeistä ensimmäinen on ruotsinkielinen TINFO e-Nytt, joka ilmestyy tiistaina 27.9.2016.
Voit vielä lähettää materiaalia tähän numeroon. Valmis ruotsinkielinen aineisto pyydetään lähettämään osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.
****
Syksyn 2016 kansainvälisten uutiskirjeiden ilmestymisajat ja aineistopäivät ovat:
TINFO e-Nytt: ilmestyy ti 27.9. → aineistopäivä NYT!
TINFO e-News: ti 18.10. → ti 11.10.
TINFO Newsletter | Theater aus Finnland: ti 25.10. → ti 18.10.
TINFO e-Nytt: ti 29.11. → ti 22.11.
Liity uutiskirjeiden postituslistalle
Kesäteatterien katsojakysely tulossa
TINFO kerää tietoa kesäteatterien katsojamääristä. Tietoja pyydetään verkkolomakkeella, johon lähetämme linkin lähiviikkojen aikana. Otamme yhteyttä teattereihin sähköpostitse ja ilmoittelemme katsojakyselystä myös TINFO-tiedotteessa ja sosiaalisessa mediassa.
Kesäteatterien katsojatietoja on koottu vuodesta 2011. Katso tilastotietoja www.tinfo.fi/tilastot.
Ensi-iltalistan perusteella Suomen suvessa 2016 nähtiin 400 esitystä. Tulevista esityksistä ja tarkennuksia aiempiin tietoihin otetaan vastaan jatkuvasti: tinfo(a)tinfo.fi
Thalia-äänestys jatkuu vielä syksyn ajan
Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon?
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Thalia-palkinnolla halutaan palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.
Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 1.11.2014-30.10.2016 välisenä aikana. Thalia-tunnustuspalkinnon voi saada yksi tai useampi esitys.
Thalia-palkinto jaetaan seuraavan kerran Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017. Samana päivänä jaetaan myös Silmänkääntäjä- ja TINFO-palkinnot.
Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.
Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä.
Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon? Ehdota!
UUTISIA
TINFO-apuraha auttaa näytelmiä kääntymään venäjäksi, tsekiksi, komiksi ja katalaaniksi
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa apurahoja näytelmien kääntäjille. TINFO-apuraha myönnettiin syksyn ensimmäisellä jakokierroksella neljän näytelmän kääntämiseen.
Aleksander Anria tekee Anna Krogeruksen Heikosta esityksestä venäjänkielisen käännöksen teatteriesitystä varten Pietarissa. Ahkera tsekintäjä Otto Kauppinen on tarttunut tällä kertaa Okko Leon Orkesteriin, jolle on luvassa ensi-ilta Ostravassa jo lokakuussa. Jumala on kauneus puolestaan jatkaa Kristian Smeds -projektia Barcelonassa, kääntäjäpari Meritxell Lucini Saurina ja Riikka Laakso työstävät näytelmän katalaaniksi. Savinin draamateatteri Komin tasavallassa haluaa tehdä esityksen Hanna Kirjavaisen näytelmästä Valkoinen peura, jonka kääntävät suomalais-ugrilaiselle komin kielelle Galina Misharina ja Paula Kokkonen.
TINFO-apuraha on keskeinen suomalaisten näytelmien kansainvälisen liikkuvuuden edellytys. Opetus- ja kulttuuriministeriön osoittamalla tuella pystytään vuosittain tukemaan 16-22 näytelmän kääntämistä esitettäväksi ulkomailla. Vuonna 2016 näytelmäkäännösapurahoina jaettavaksi on yhteensä 25 000 euroa.
TINFO tekee suomalaisia näytelmätekstejä tunnetuksi yhteistyössä suomalaisten näytelmäagentuurien, Agency North ja Nordic Drama Corner sekä kirjoittajayhteisöjen kuten Labbet ja Teksti kanssa.
Linkit lisätietojen lähteille:
Tarkemmat tiedot TINFO-apurahalla tuetuista näytelmien käännöshankkeista.
Lisätietoja TINFO-apurahasta ja hakuohjeet.
New Plays from Finland -tietokanta.
Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, 09 2511 2121
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi, 09 2511 2124
Yksi teatteriesitys, kiitos – puolalaiselta teatterilta tilaus Quo Vadis -ryhmälle
Maineikas puolalainen Teatr Witkacego on tilannut Teatteri Quo Vadikselta uuden teoksen festivaalilleen Zakopaneen. Teatteri Quo Vadiksen ja Sivuun Ensemblen draamaa, runoutta, liikettä ja musiikkia yhdistelevä esitys Temptation saa ensi-iltansa Pepek Swiata (Maailman napa) -festivaalilla 27. syyskuuta 2016. Puolan jälkeen esitys lähtee kiertämään Helsingin kautta Madridiin, Pariisiin ja Tukholmaan.
Teatteri Quo Vadis on aina yli 25-vuotisen taipaleensa aikana ollut kansainvälisiä produktioita tekevä kiertävä teatteri. Quo Vadiksen kiertuetoiminta on osoittanut, että teatterin tekeminen voi olla rajoista vapaata, ilman vastapariajattelua kotimaa-ulkomaat.
Quo Vadiksen ja Witkacegon yhteistyö alkoi 2013 kun Quo Vadis isännöi puolalaisten vierailua Suomessa. Vuonna 2014 oli vastavierailun vuoro, tuolloin Quo Vadis esitti Zakopanessa ”Ritual 2.0” -esityksen. Quo Vadiksen vierailu vakuutti puolalaiset isännät niin, että nämä ostivat uuden tuotannon, toivoen esityksen ammentavan inspiraatiota Teatr Witkacegon suojeluspyhimyksestä, filosofista, teatterintekijästä ja taidemaalarista Witkacystä (Stanislaw Ignacy Witkiewicz).
Temptation – ghosts, refugees from reality on Marko Järvikallaksen ja Otso Kauton kirjoittama. Quo Vadiksen ja Sivuun Ensemblen näyttämöteoksessa puhutaan englantia, koska elävät eivät ymmärrä kummituskieltä. Esityksen Suomen ensi-ilta on 28.10.2016 Teatteri Universumissa.
quovadis.fi
Suomalainen teatteri esillä Nizhni Novgorodissa
Venäläisiä teatterintekijöitä kiinnostaa suomalaisten tapa kirjoittaa ihmisistä näyttämölle. Suomalaisen nykynäytelmän antologia ilmestyi toukokuussa venäjäksi moskovalaiskustantamo NLO:n maailman näytelmien sarjassa. Se esitteli Tomas Janssonin, Mika Myllyahon, Sirkku Peltolan, Laura Ruohosen, Emilia Pöyhösen ja Saara Turusen heidän näytelmiensä kautta.
Kiinnostus on nyt leviämässä. Miljoonakaupunki Nizhni Novgorodissa järjestetään 26.9.2016 perinteinen Drama-talk -tapahtuma, jonka keskiössä on suomalainen nykydraama. Näytelmistä – joita järjestäjät eivät etukäteen paljasta – nähdään ohjatut lukuteatteriesitykset, joissa on 4-8 näyttelijää.
Aiemmin Drama talk -tapahtumassa on esitelty saksalaista, puolalaista ja venäläistä draamaa. Suomalaisnäytelmien lisäksi kuraattorit ovat valinneet mukaan tekstejä myös muista pohjoismaista.
Suomalaista teatteria ja draamaa Nizhni Novgorodissa esittelee Svenska Teaternin dramaturgi Linnea Stara. Aina kuukauden viimeisenä maanantaina järjestettävä lukuteatterikatselmus luentoineen pidetään kirja- ja taidekahvila Bezuhoffissa, kaupungin historiallisen keskustan sydämessä. Tilaan mahtuu noin 100 katsojaa ja kuulijaa.
Tapahtumaa tukevat Suomen Moskovan suurlähetystö ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) Savotta-DvA -hanke.
Teatterikentän sateenvarjo-organisaatioita koskeva tutkimus käynnistyy
Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijat tutkivat syksyn aikana teatterin vapaan kentän tekijöiden näkemyksiä verkostomaisesta toiminnasta. Sähköpostikysely lähetetään lokakuussa Universumin, Aura of Puppetsin, Eskuksen, Kapsäkin, KokoTeatterin sekä Teatteri 2.0:n piirissä toimiville henkilöille. Lisäksi tietoa kerätään teatterintekijöitä haastattelemalla.
Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikeskus.
Tavoitteena on saada lisää tietoa teatterikentän verkostomaisesta toiminnasta päätöksenteon ja lobbauksen tueksi.
Kurssin opettajina toimivat yliopistonlehtori Johanna Laakkonen ja tutkijakoulutettava Saara Moisio.
Tiedustelut: Johanna Laakkonen, johanna.laakkonen(a)helsinki.fi
TAPAHTUMIA
Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia
Baltic Circle -festivaali | 15.-20.11.2016, Helsinki
Kansainvälinen nykyteatterifestivaali Baltic Circle järjestetään jälleen Helsingissä 15.–20.11.2016. Ohjelmassa on useita kotimaisia teoksia, joiden tekijöinä ovat muun muassa Sara Melleri ja Johannes Ekholm yhdessä HYPE-kollektiivin kanssa, Noora Dadu, Toisissa Tiloissa sekä työryhmä Milja Aho, Anna-Mari Karvonen, Anna Mustonen ja Emmi Venna. Festivaalin avajaisteoksena nähdään kansainvälisesti tunnetun libanonilaisohjaaja Rabih Mrouén maailmaa kiertänyt Riding on a Cloud. Tänä vuonna festivaali rakentaa suhteita. Suhteiden lisäksi festivaaliohjelmassa tarkastellaan sitä, miten yhteiskunnalliset olosuhteet ja poliittiset päätökset vaikuttavat yksittäisen ihmisen tai yhteisön elämään.
“Esitys on sosiaalinen tapahtuma, eräänlainen sosiaalinen koe. Se on jaettu tila, jossa käydään monitasoista neuvottelua. Miten tämä hetkellinen yhteisö voisi antaa tilaa jokaisen erityisyydelle? Miten kunnioittaa eroavaisuuksia ja olla samalla avoin yllättäville kumppanuuksille?” – Satu Herrala, Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja
Festivaalin kansainvälisinä vierailuina nähdään Rabih Mrouén Riding on a Cloud Kanneltalossa ja Philipp Gehmacherin (AUT) my shapes, your words, their grey Galleria Sinnessä. Nämä monikerrokselliset teokset riisuvat aseista kauneudellaan ja herkkyydellään. Riding on a Cloud -esityksessä lavalle nousee ohjaajan veli Yasser Mroué, joka haavoittui Libanonin sisällissodassa tarkka-ampujan luodista. Arabiankielisessä ja englanniksi tekstitetyssä esityksessä kietoutuvat yhteen poliittinen historia, henkilökohtaiset muistot, fakta ja fiktio. Philipp Gehmacherin teos koostuu näyttelystä ja esityksestä, jossa muoto, teksti, liike ja muusikko Gérald Kurdianin hienotunteinen äänimaailma tulevat yhteen voimakkaana välitilana.
What the Cirk? -minifestivaali | 15.-18.11.2016, Helsinki
Cirko järjestää ensimmäistä kertaa uuden What the Cirk? -minifestivaalin 15.–19. marraskuuta. Festivaalilla nähdään kolme tuoretta nykysirkusteosta, jotka liikkuvat esittävän taiteen rajapinnoilla. Minifestivaali, ja sen esitykset, pyrkivät kyseenalaistamaan taiteiden välisiä jo totuttuja kategorisointeja.
Minifestivaalin kantaesityksenä nähdään Alma Lehmuskallio + työryhmän nykysirkusproduktio nimeltä Sivuhenkilöt. Teos käsittelee teatterin ja sirkuksen keinoin sitä, miltä tuntuu koskea ja jäädä vaille kosketusta. Sivuhenkilöt vie katsojan tilanteisiin, joissa isoäiti ei osaa käyttäytyä ruokapöydässä, naiselta putoaa jalka, mieheltä häviävät kasvot ja sängynpäädystä roikutaan pää alaspain. Sivuhenkilöt yhdistää tekstiä, lihallista ja kuvallista ilmaisua. Työryhmään kuuluu sekä teatteri-, tanssi- että sirkusalan ammattilaisia. Esitys tapahtuu Suomenlinnan Tenalji von Fersenin juhlasalissa.
Toinen kotimainen uutuus on Sirkuksen Lumo –palkinnolla palkitun ilma-akrobaatti Salla Hakanpään Dive. Uimahallissa esitettävä teos tarjoilee köysiakrobatiaa veden yllä ja alla, sukeltaen ajoittain toiseen todellisuuteen. Sooloteoksen ohjauksesta vastaa sirkustaiteilija Ville Walo. Esityksen on tuottanut WHS ja esityspaikkana on Helsinginkadun Urheilutalon uimahalli.
Festivaalin vierailevana tähtenä on ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä ruotsalainen Svalbard Company teoksellaan All Genius All Idiot. Uhkarohkea ja eriskummallinen esitys nautiskelee elämän hullunkurisuuksista. Ryhmän äärimmäisyyksiin viety sirkustaide näyttää, minkälainen ihminen voi olla eläimellisimmillään. Svalbard Company taivuttaa nykysirkuksen rajoja ja maustaa sitä teatterilla, fyysisellä komiikalla ja elävällä musiikilla. Lopputulos on ainutlaatuinen esitys, joka muistetaan surrealismistaan ja huikeista akrobatiataidoista. London International Mime -festivaalilla All Genius All Idiotin esitykset olivat loppuunmyydyt ja Adelaide Fringe –festivaalilla, esitys sai Best circus and physical theatre Award 2016 palkinnon.
Nykysirkuksen ja teatterin väliverhoa raotetaan myös What the Cirk? -festivaalin ja Baltic Circle -festivaalin yhteisellä Love me in November -klubilla. Festivaalit kutsuvat katsojansa juhlimaan yhteiselle klubille, joka järjestetään Cirkossa 15.-19.11. Love me in November -klubille on vapaa pääsy. Kahden festivaalin kohtaamisella toivotaan ristiin katsomista ja kokemista sekä dialogia niin taiteilijoiden kuin katsojienkin keskuudessa.
APURAHOJA JA AVUSTUKSIA
Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.
Taike: Avustusta taide- ja kulttuuripalveluiden juurruttamiseksi osaksi sote-toimintaa
Taiteen edistämiskeskukselta (Taike) voi lokakuussa hakea avustusta olemassa olevien hyvien käytäntöjen levittämiseen tai toimintatapojen kehittämiseen ja toteuttamiseen.
Avustus on tarkoitettu pääasiallisesti sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaville oikeuskelpoisille toimijoille kuten kunnille, kuntayhtymille, järjestöille, yrityksille ja säätiöille. Hakijana voi olla myös kulttuuri- tai taidealan yhteisö, jos toiminta on suunniteltu ja se toteutetaan yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa ja toiminnan juurtumisen edellytykset täyttyvät.
Hallituksen kärkihankkeelle on varattu kahden miljoonan euron rahoitus kolmivuotiskaudelle 2016–2018. Nyt käynnistyvällä toisella kierroksella painottuu erityisesti toimivien toiminta- ja rahoitusmallien löytyminen.
Taiteen edistämiskeskus käynnistää valtionavustuksen toisen haun syyskuun lopussa. Hakuaika on 30.9.–2.11.2016. Haettavat avustukset on tarkoitettu käytettäväksi vuosina 2017–18. Jaettava summa on noin 400 000 euroa.
Tarkemmat hakuohjeet ovat hakuajan alkaessa luettavissa hakuilmoituksesta Valtionavustukset taide- ja kulttuuripalvelujen juurruttamiseksi osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa.
Ensimmäinen hakukierros oli keväällä 2016, ja siihen tuli 80 hakemusta. Rahoitusta myönnettiin viidelle toimijalle.
Valtionavustus on osa hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta 4: Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Kolmivuotisen kärkihankkeen aikana pyritään vaikuttamaan taiteen ja kulttuuripalvelujen juurtumiseen osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Johanna Vuolasto | johanna.vuolasto(a)taike.fi |puh. 0295 330 870
Pohjoismaisen kulttuurirahaston projektituki | seuraava hakuaika päättyy 3.10.2016
Projektissa täytyy olla mukana vähintään kolme Pohjoismaata: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.
Projektissa täytyy olla taiteellista tai kulttuurista sisältöä.
Hakemusten keskeisiä arviointikriteerejä ovat pohjoismainen osallistuminen ja ankkurointi sekä projektien laatu ja vaikuttavuus. Täällä voit perehtyä vaatimuksiin, joita Pohjoismainen kulttuurirahasto asettaa projekteille ja hakemuksille. Lisäksi voit lukea hakemusten arvioinnista. Kunnollinen perehtyminen helpottaa muodollisten vaatimusten täyttämistä ja säästää aikaa.
Seuraava hakuaika päättyy 3.10.2016
Verkkohakemus käsitellään kulloiseenkin määräaikaan mennessä vain, mikäli se on lähetetty Omalta sivulta viimeistään klo 12.00 Tanskan aikaa (UTC+1). Hakemus kannattaa kuitenkin lähettää hyvissä ajoin. Huomaa, että sihteeristö vastaa hakemuksia koskeviin kysymyksiin vain toimistoaikana.
Tarkat hakuohjeet löytyvät Pohjoismaisen kulttuurirahaston verkkosivuilta.
Samuel Huberin Taidesäätiön apurahat vuodelle 2017 | hakuaika 1.-31.12.2016
Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit.
Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Apurahat ovat kohdeapurahoja, eli hakemus on kohdennettava tiettyyn produktioon. Vain yksi hakemus per produktio. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja.
Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1.500 ¤.
Ryhmille myönnetään max 2.500 ¤.
Hakuaika vuoden 2017 apurahoille on 1. - 31. joulukuuta 2016, linkki hakemuskaavakkeeseen aukeaa säätiön sivuilla 1.12.2016.
Päätökset julkaistaan 1.3.2017. Säätiön sivuilta löytyy lista edellisvuosien apurahan saajista.
Lisätietoja:
Mia Holopainen (sihteeri)
Samuel Huberin Taidesäätiö
+358 40 575 2742
info(at)hubersaatio.fi
HAKUJA
Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Vielä ehtii: Työväen Näyttämöpäivät 27.-29.1.2017 | haku 30.9. mennessä
Haku päällä Mikkeliin 30.9. mennessä! Ohjaaja Miko Jaakkola valitsee esitykset
Miko Jaakkola toimii vuoden 2017 Mikkelin Työväen Näyttämöpäivien valitsijana. Jaakkola on jo aloittanut tehtävässään. Seuraavat 41. Työväen Näyttämöpäivät on Mikkelissä 27.-29.1.2017.
Miko Jaakkola on suomalainen teatteriohjaaja. Hän on työskennellyt Kajaanin kaupunginteatterin johtajana ja ohjaajana vuosina 2009–2015. Tällä hetkellä Jaakkola toimii mm. Tampereen teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsenenä (2015–2017).
Jaakkola on ohjannut yli 45 teosta eri teattereille ja Yleisradiolle. Osan hän on itse käsikirjoittanut, osaan suunnitellut myös videot sekä tehnyt trailereita. Hän on työskennellyt sekä ns. vapaissa ryhmissä että laitosteattereissa. Hän on tehnyt ohjauksia Oulun kaupunginteatteriin, Kansallisteatteriin, Teatteri Takomoon ja useille vapaille ryhmille sekä Kajaanin Kaupunginteatteriin.
Hakuaika päättyy 30.9.2016. Esitystaltioinnit kaikista hakeneista esityksestä tulee toimittaa TNL:n toimistoon tuottaja Mikko Väänäselle 28.10. 2016 mennessä.
Lisätietoja: Mikko Väänänen | 050-5946074 | mikko(a)tnl.fi
Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.
(09) 2511 2170
KURSSEJA JA TYÖPAJOJA
TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Espanjankieliset sirkuskurssit | 25.9.-27.11.2016, Helsinki
Ensi sunnuntaina 25.9. alkavat uudet espanjankieliset sirkuskurssit!
Paikka: Circus Helsinki (Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22 1 C, 00540 Helsinki)
Osallistujat: minimi 12 henkilöä/kurssi
Hinta: 75 euroa x hlö x10 kertaa
Aikataulu: 25.9.-27.11.2016 (17.-23.10.2016 syysloma)
Päivä: sunnuntai
Kurssit
1. Perhesirkus klo 12.00-12.45
2. Lapset, yli 5-vuotiaat klo 13.00-14.00
3. Aikuiset klo 13.00-14.00
4. Nuoret klo 14.00-15.00
Huomaa: kursseihin ei voi saada alennuksia. Kurssit toteutuvat vain, jos osallistujia on riittävästi.
Ilmoittautuminen: cirkocriollo(a)gmail.com
Tarvittavat tiedot
Kurssi:
Oppilaan nimi:
Ikä:
Kotikieli:
Huoltajan nimi:
Osoite:
Puhelinnumero:
Sähköposti:
Ystävällisin terveisin,
Pablo Alvarez | cirkocriollo(a)gmail.com | +358 (0) 45 272 2972
Nukke- ja esineteatterin lyhytkurssi aikuisille | 28.9.–26.10.2016, Lieto
Mahdollisuus tutustua tekemisen kautta nukketeatterin perusteisiin! NUKKE- JA ESINETEATTERIN LYHYTKURSSI AIKUISILLE
Löydä teatterin tekemisen ilo! Yksinkertaisten nukke- ja esinemanipulaatioharjoitusten kautta tarkastellaan, kuinka esine voi muuttua symboliksi tai metaforaksi, kuinka se näyttäytyy hahmona ja toimii esineenä itsenään. Harjoitusten kautta ihmetellään myös sitä, miksi uskomme elottoman esineen olevan elossa. Kurssi sopii loistavasti teatterin harrastajille, jotka haluavat täydentää omaa osaamistaan sekä niille, jotka haluavat kokeilla teatteria ensimmäistä kertaa.
Opettaja: Mira Taussi Hinta: 30 ¤/15 t
Paikka: Jokilaakson koulu, Lieto
Aika: ke 28.9.–26.10. klo 18.00–20.30
Ilmoittautuminen alkanut 28.8.
TYÖPAIKKOJA
TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Myynti- ja markkinointipäällikkö – Turun kaupunginteatteri | haku 28.9. mennessä
Turun Kaupunginteatteri Oy etsii kokenutta MYYNTI- JA MARKKINOINTIPÄÄLLIKKÖÄ
Nykyisen päällikkömme siirtyessä toisiin tehtäviin haemme uutta vetäjää Turun Kaupunginteatterin myynti- ja markkinointiosastolle.
Työssä vastaat myynti- ja markkinointitoimenpiteiden suunnittelusta ja toteutuksesta ja osallistut aktiivisesti myyntityöhön.
Odotamme sinulta innostusta ja kykyä innostaa muita. Haluat saavuttaa tavoitteesi ja kehittää sekä itseäsi että osastosi toimintaa, ja sinulla on aikaisempaa kokemusta vastaavista tehtävistä.
Työt alkavat sopimuksen mukaan, kuitenkin viimeistään 1.12.2016. Toistaiseksi voimassa olevassa työsopimuksessa noudatettava koeaika on 4 kk. Ennen tehtävän vastaanottamista on esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilasta.
Hakemukset käsitellään luottamuksellisina.
Haku päättyy 28.09.2016 klo 23:59
Hakemukset palkkatoiveineen rekry.teatteri(a)turku.fi.
Projektikoordinaattori – Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu | haku 30.9. mennessä
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee PROJEKTIKOORDINAATTORIA määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 15.10.2016 (tai sopimuksen mukaan) - 30.6.2017.
Projektikoordinaattorin tehtäviin kuuluu projektien, opetuksen ja tapahtumien koordinointi (esim. tutkimus- ja muut ulkopuolisen rahoituksen hankkeet) ja käytännön järjestelyt (esim. työsopimukset, tuntilistat, matka- ja majoitusjärjestelyt). Tehtäviin voi kuulua myös muita hallinnollisia tehtäviä.
Projektikoordinaattorilta edellytetään
- soveltuvaa korkeakoulututkintoa
- hyvää englannin- ja ruotsinkielen taitoa
- kokemusta monipuolisista koordinointitehtävistä korkeakoulussa
- aktiivisuutta ja joustavuutta sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin
- yhteistyökykyä.
Projektikoordinaattori toimii Teatterikorkeakoulun hallintoyksikön opintohallinnon ryhmässä.
Palkkaus sijoittuu yliopiston palkkausjärjestelmän muun kuin opetus- ja tutkimushenkilöstön vaatimustasolle 7, jolloin palkka on n. 2400 – 2670 ¤ riippuen henkilökohtaisen suoritustason osuudesta.
Tiedustelut: suunnittelija Sanna Suonsyrjä, 0400-792175, sanna.suonsyrja(a)uniarts.fi
ja hallintopäällikkö Laura Jännes, 0400-792043, laura.jannes(a)uniarts.fi
Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo. Hakemukset toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen teak.kirjaamo(a)uniarts.fi viimeistään 30.9.2016.
Teatterityön yliopistonlehtorin (musiikki ja laulu) – Tampereen yliopisto | haku 14.10. mennessä
Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä on haettavana teatterityön yliopistonlehtorin määräaikainen osa-aikainen tehtävä ajalle 1.1.2017–31.7.2018. Viestinnän, median ja teatterin yksikkö muuttuu osaksi uutta viestintätieteiden tiedekuntaa 1.1.2017 alkaen.
Tehtävä
Teatterityön yliopistonlehtorin (musiikki ja laulu) opetusalueena on musiikki ja laulu teatterityön tutkinto-ohjelmassa. Teatterityön yliopistonlehtorin (musiikki ja laulu) tehtävänä on:
- opettaa musiikkia ja laulua teatterityön tutkinto-ohjelmassa kandidaatti- ja maisteritasolla
- osallistua opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen sekä yksikön täydennyskoulutushankkeisiin
- osallistua opetussuunnitelmaan sisältyvien taiteellisten tuotantojen toteuttamiseen
- edistää tutkinto-ohjelman yhteistyötä yksikön muiden oppiaineiden sekä alan muiden kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Yliopistonlehtori noudattaa kokonaistyöaikaa ja hoitaa tehtäväänsä vahvistetun työsuunnitelman mukaisesti. Tehtävä on osa-aikainen (800–1300 tuntia/vuosi) ja maksimissaan 80 % kokonaistyöajasta.
Lopullisesta työajasta sovitaan erikseen tehtävään otettavan kanssa.
Kelpoisuusvaatimukset
Nyt täytettävänä olevaan opetuspainotteiseen yliopistonlehtorin tehtävään valittavalta edellytetään taiteellista pätevyyttä ja käytännön perehtyneisyyttä teatteriin ja musiikkiin (TaYHJS 7 § 3 momentti). Taiteellinen pätevyys muodostuu seuraavista ansioista:
- taiteelliset ansiot
- koulutus
- työkokemus
Eduksi katsotaan opetusalaan liittyvä erityisosaaminen laulun tai teatterimusiikin alueella sekä tutkimus.
Tiedot aukiolevasta tehtävästä löytyvät http://uta.fi/toihin