24.09.2015

TINFO-tiedote 32 / 24.9.2015
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


Näyttelijä on tekijä!

Viime viikot olen pohdiskellut näyttelijäidentiteettiä. Jokaisella ajalla on lavastuksensa, kummituksensa ja haamunsa, jotka pitävät näyttelijää panttivankeuden tilassa. Mitä ilmaa näyttelijä hengittää? Millaista näyttelijätekijyyttä teatterin traditio ja työskentelykulttuurit vahvistavat? Millaiset ennakkokäsitykset työskentelyä ohjaavat?

Tanssi tuntuu olevan teatteria useita askelia pidemmällä tekijyydessä, jossa ollaan muutakin kuin jonkun toisten ajattelun toteuttaja. Tanssijat ovat ottaneet tekijyyden omiin käsiinsä. Useat heistä ovat täysivaltaisesti mukana konseptien, sisältöjen, muodon luomisessa tai vähintään tekijyyttä tasa-arvoisesti jakaen. Kysymys on perustavaa laatua olevasta oikeudesta olla tekijä, ei vain toteuttaja.

Miksi minä tällaista mietin? Taiteellisista ja työvoimapoliittisista syistä, freelanceriyden vuoksi. Taiteelliset syyt ensiksi. Näyttelijöiden havainnointi tuottaa mielenkiintoista esitysajattelua, esitystekstejä, kertomuksia. Tuorein esimerkki tästä on Q-teatterin Jälkeenjäävät.  Meillä on yhä vähemmän näyttelijän työtä tarjolla VOS-teattereissa kiinteissä työsuhteissa tai vierailijatehtävissä. Tulevaisuuden näyttelijä on (myös/ensijaisesti?) auteur, itsenäinen, autonominen taiteilija. 

Vuhuu! Toshiki Okada ja Chelfitsch Suomeen

Miltei liian hyvää ollakseen totta! Baltic Circlellä vierailee yksi merkittävimmistä nykyteatterintekijöistä, japanilainen näytelmäkirjailija ja koreografi Toshiki Okada  ja Chelfitsch-ryhmä. Täydellisen hämmennyksen vallassa katselin Baltoskandal-festivaalilla Okadan teoksen näyttelijöiden tapaa sitoa kieltä ja liikettä yhteen. Maagista. Mitään sellaista en ollut koskaan kokenut. Okadaa voi kuulla avoimessa yleisöluennossa. Lokakuussa Okadalla on työpaja Teatterikorkeakoulussa. Tässä pieni otos Suomeen tulevasta teoksesta.

Tässä Okadan ajattelua saksaksi ja englanniksi käännettynä.

Nerokkaan teatteriteon hedelmiä

Työväen Näyttämöiden Liiton Nuori näyttämö –hanke oli yksinkertaisesta nerokas. Siinä nuoret harrastajateatterintekijät ja teatterista innostuneet koululaiset ja ammattiteatterit yhdytettiin toisiinsa meidän ensi rivin näytelmäkirjailijoiden tekstien kanssa. Neljältä näytelmäkirjailijalta tilattiin näytelmät 13-19-vuotiaille esittäjille ja katsojille. Nuoret valmistivat ja toteuttivat omat tulkintansa paikkakuntiensa ammattiteattereiden näyttämöillä: salit täynnä, teattereissa kokonaan uutta nuorta katsojakuntaa, perheitä. Näytelmäkirjailijoiden tekstien useita erilaisia tulkintoja. Kuinka ylellistä: iloa ja ymmärrystä lisäävää kaikille.

Nyt hankkeen näytelmät – Tove Appelgrenin Zoo, Anna Krogeruksen Kaarna, Ari-Pekka Lahden Senga Sengana ja Tuomas Timosen Keltainen pallo eli suomalainen yksinäisyys – on julkaistu kirjana.

”Kun ajat kovenee, huumori paranee” – Radikaali hauskuus

Feministi, taiteilija ja kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä kirjoittaa tuoreessa Ulkopolitiikka-lehdessä: ”Nauru on parhaimmillaan, kun se kumpuaa radikaalista hauskuudesta. Radikaalia hauskuutta on sellainen, joka paljastaa vallan paikkoja, joihin olemme arjessa niin turtuneita, että emme niitä näe. Miespaneelit ovat hyvä esimerkki tästä: ilmiö, joka on ollut jokaisen havaittavissa mutta josta vain pienet piirit ovat kriittisesti keskustelleet. Tarvittiin humoristinen väliintulo ennen kuin asia sai laajaa huomiota.” Särmän all male panel sen teki.

Reissuvihkossa matkoja maailmalla

Vasta nyt luin teatteriohjaaja ja kirjailija Raija-Sinikka Rantalan, meidän ITI:n pitkäaikaista hallituksen jäsenen ja TINFOn hallituksen puheenjohtajan blogia. Tässä reissuvihkoksi nimetyssä blogissaan Nika kertoo kokemuksistaan ja havainnoistaan eri teatterikulttuureissa, kohtaamisista esitysten ja ihmisten kanssa. Sattumuksista. Hauskaa, että nämä yksityiset matkakertomukset tulevat nyt laajemmin jakoon. Ne ovat taiteilijoiden kansainvälisen liikkuvuuden tärkeätä mikrohistoriaa. Ei liikkuvuus ole 2000-luvun keksintö, ei edes 90-luvun. Odotan myös ITI:n pahan pojan Ralf Långbackan muistelmien kolmatta osaa, joissa Långbacka jakaa raadollisia ITI-kokemuksiaan.

Leikkauspelko

Pelkään, että kohta alkaa sadella uutisia siitä, miten kunnat leikkaavat teattereidensa julkista tukea.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA

Teatterituottamisen ja kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakki

Suomalainenkin teatterikenttä kansainvälistyy ja kehittyy koko ajan monikulttuurisemmaksi. Teatterin tiedotuskeskus TINFO on valmistanut kotisivuilleen kattavan teatterituottamisen ja kansainvälisen liikkuvuuden työkalupakin englanniksi. Se tarjoaa teatterintekijöille käytännön budjettiesimerkkejä, sopimusmalleja ja muita perustyövälineitä teatteriesityksen tuottamiseksi ja esiintymismatkan järjestämiseksi.

Lisätietoja antaa teatterituottaja, TINFOn kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(at)tinfo.fi

Toolkit for Theatre Production and Mobility - The website gives theatre professionals practical advice on producing a stage play and taking a show on the road. The toolkit includes budget examples, sample contracts, tips for distribution of duties and other essential production tools. Main target groups: production managers, producers, directors.

SISÄLTÖ:

STAGE #1
Production Plan – The Five Ws

STAGE #2
Budget – Production Manager’s Main Tool

STAGE #3
Agreements, Contract and Copyright – Worth Getting It Crystal Clear STAGE #4 Communication, Publicity Management, Marketing – What’s the Difference?

STAGE #5
Guest Performances and Touring – Longer Life for a Production ADDITIONAL INFO Links, networking

www.tinfo.fi/en


TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen, kolmas jakokierros

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2015 kolmannet TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen. Koko vuodelle on jaossa 25 000 euroa, ja apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. Kolmannella jakokierroksella apuraha myönnettiin kolmelle käännöshankkeelle.

Apurahasta päättävä asiantuntijaraati painottaa tuen jakamisessa sitä, että näytelmä on saamassa ulkomaisen esityksen. Hakemuksia arvioidaan myös kääntämisen kannalta, raati haluaa varmistua, että kirjailija saa teokselleen parhaan mahdollisen kääntäjän ja laadukkaan käännöksen.

TINFO järjestää näytelmäkääntäjille koulutusta, käännöstyöpajoja on vetänyt suomentaja ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen.

Lisätietoja TINFO-apurahasta ja sen yleisistä myöntämisperusteista: www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha


Vuoden 2015 kolmannella jakokierroksella TINFO-apuraha myönnettiin seuraaville hankkeille:

Bengt Ahlfors: HISSVÄGRAREN, latviaksi, kääntäjä Livija Solveiga Elsberga
Näytelmän esittämiseen Latviassa.

Bengt Ahlfors: GÅ PÅ VATTEN, saksaksi, kääntäjä Regine Elsaesser
Näytelmän esittämiseen saksankielisillä alueilla.

Tomas Jansson: BUNDEN, venäjäksi, kääntäjä Maria Ljudkovskaja
Suomalaisen nykynäytelmän promootiohankkeeseen Venäjällä ja venäjänkielisissä maissa.

Tiedustelut:
TINFO / Hanna Helavuori, johtaja, (09) 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Englanninkielinen TINFO e-News ilmestynyt

Englanninkielinen TINFO e-News on ilmestynyt. Se sisältää tietoa suomalaisten tekijöiden kansainvälisestä toiminnasta, esitysvierailuista  ja listaa kansainvälisiä teatterifestivaaleja ja muita tapahtumia Suomessa. Uutiskirjeessä myös Akse Petterssonin ja Juhana von Baghin haastattelu.

Lue uutiskirje: TINFO e-News | Fall 2015 | Theatre News from Finland

Seuraava TINFO e-News julkaistaan 9.12.2015. Tähän talvieditioon voi lähettää tarjolle englanninkielisiä tiedotteita ja uutisia osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä.

www.tinfo.fi/en

UUTISIA

Merkittävä rahoitus taiteen ja taidekasvatuksen tasa-arvon tutkimukselle

Taideyliopiston koordinoima ARTSEQUAL-tutkimushanke tarkastelee taiteen peruspalveluita tasa-arvon näkökulmasta ja selvittää, kuinka taide voi vastata 2020-luvun sosiaalisiin haasteisiin.

Taideyliopistossa käynnistyy syksyllä 2015 Suomen Akatemian rahoittama kuusivuotinen  ARTSEQUAL-tutkimushanke, joka tarkastelee kuuden tutkimusryhmän voimin taiteiden kykyä tuottaa sosiaalisia innovaatiota suomalaiselle yhteiskunnalle.

Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto myönsi ARTSEQUAL-hankkeelle rahoituksen vuoden 2017 loppuun. Neuvosto rahoittaa tutkimusta, joka tuottaa ratkaisuja suomalaisen yhteiskunnan uudistumiseen, ideoita elinkeino- ja työelämän tarpeisiin sekä tukee tutkimustietoon perustuvaa johtamista. Strategisen tutkimuksen rahoitus on uusi tutkimusrahoituksen muoto, joka on käytössä ensimmäistä kertaa syksyllä 2015.

Taideyliopiston koordinoima monitieteinen ARTSEQUAL-tutkimushanke vaihtaa radikaalisti näkökulmaa ja tarkastelee taiteita ja taidekasvatusta kaikille tasapuolisesti kuuluvana peruspalveluna.

– Tutkimushanke kiteytyy kysymykseen, entä jos tasa-arvo olisi lähtökohta taiteen peruspalveluille, kertoo hankkeen johtaja, musiikkikasvatuksen professori Heidi Westerlund Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

ARTSEQUAL-hankkeessa selvitetään, kuinka taide julkisena palveluna voi lisätä hyvinvointia sekä tuottaa yhteiskuntaan osallistuvaa ja luovaa kansalaisuutta. Tutkimuksessa sovelletaan systeemistä ajattelua taiteen yhteiskunnallisten vaikutusten hahmottamiseksi. Tavoitteena on esittää suosituksia poliittisen päätöksenteon tueksi ja taiteen uusien palvelujen vakiinnuttamiseksi.

Hankkeessa analysoidaan mm. kouluissa, taiteen perusopetuksessa, vanhuspalveluissa, monikulttuurisessa nuorisotyössä ja vankiloissa toteutettuja uudenlaisia taiteen ja taidekasvatuksen interventioita sekä niiden hyvinvointivaikutuksia.

Tutkimushankkeessa erityistä on se, että tutkimustiedon käyttäjät ovat mukana koko hankkeen elinkaaren ajan. Yhteistyötä tehdään hankkeen alusta saakka esimerkiksi peruskoulujen, taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten, opetushallituksen, ministeriöiden, Taiteen edistämiskeskuksen, kuntien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Hankkeen johtajana toimii professori Heidi Westerlund ja varajohtajana yliopistonlehtori Kai Lehikoinen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Tutkimuskonsortio koostuu kuudesta tutkijaryhmästä Taideyliopistossa, Turun yliopistossa, Työterveyslaitoksessa, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö CUPOREssa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

ARTSEQUAL työllistää yli 30 tutkijaa eri pituisiin työsuhteisiin. Kuudesta tutkimusryhmästä neljää johtaa Taideyliopiston tutkija: Westerlundin ja Lehikoisen lisäksi ryhmien vetäjinä toimivat professori Eeva Anttila Teatterikorkeakoulusta ja professori Lauri Väkevä Sibelius-Akatemiasta. Kahta muuta tutkimusryhmää johtavat dosentti Pia Houni Työterveyslaitokselta ja dosentti Sari Karttunen Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö CUPOREsta. Tutkimusryhmissä on tutkijoita kaikista kolmesta Taideyliopiston akatemiasta.

ARTSEQUAL-hanke on hyväksytty osaksi Suomen Akatemian Tasa-arvoinen yhteiskunta -ohjelmaa. Hankkeen yksityiskohtaisesta rahoituksesta ja rahoituksen jakautumisesta eri vuosille sovitaan Suomen Akatemian kanssa lokakuun aikana.

ARTSEQUAL-tutkimushanketta ja esimerkkejä taiteen hyvinvointivaikutuksista esitellään hankkeen kick off -tilaisuudessa lauantaina 14.11. Musiikkitalossa valtakunnallisten Fisme-musiikkikasvatuspäivien yhteydessä.

Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Kai Lehikoinen, kai.lehikoinen(at)uniarts.fi, 050 439 0517
Projektikoordinaattori Tuula Jääskeläinen, tuula.jaaskelainen(at)uniarts.fi, 040 710 4321


Jussi Lehtosen väitöstutkimus Elämäntunto – Näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön

Mitä esitykselle ja esiintyjyydelle tapahtuu, kun ne siirtyvät taideinstituutiosta keskelle suljettujen laitosten arkea ja elämäntuntoa? Hoitolaitoksissa esiintyessään näyttelijä kohtaa katsojiaan paitsi esiintyjänä tai roolihenkilönä, myös omana itsenään ihminen ihmiselle -tasolla. Miten näitä rooleja on mahdollista yhdistää toisiinsa? Mitä seuraa, kun esiintyjä samastuu esityksen katsojaan? Näitä kysymyksiä pohtii Jussi Lehtonen väitöstutkimuksessaan.

Tutkimus tuo esiin katsojiin samastumisen yhtenä näyttelijän ammattitaidon osa-alueista. Samalla kysymys samastumisen merkityksestä osana taiteellista kommunikaatiota saa uusia sisältöjä. Hoitolaitoksissa ja vankiloissa esiintyessään näyttelijä ryhtyy arvioimaan uudelleen maailmankuvansa rajoja, yleisö- ja yhteiskuntasuhdettaan sekä teatteriesityksen mahdollisuutta vastustaa yhteisöllistä stigmatisaatiota. Instituutioiden välisen rajan ylittäminen asettaa hänet kasvokkain oman taiteilijuutensa perusteiden kanssa ja saa hänet kysymään, miksi taide on tärkeää.

Jussi Lehtonen on näyttelijä ja Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija. Hän on toiminut Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana vuodesta 2010. Lehtonen on kiertänyt esiintymässä erilaisissa hoitolaitoksissa ja vankiloissa vuodesta 2006 lähtien. Väitöstyöhönkin sisältyvästä Shakespearen sonetteihin pohjautuvasta monologiesityksestä hän on julkaissut hoitolaitoskiertueen päiväkirjamerkintöihin perustuvan kirjan Samassa valossa – Näyttelijäntyö hoitolaitoskiertueelta. Lehtonen sai työstään Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnon vuonna 2007 sekä opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon vuonna 2011.

Väitöstutkimus ELÄMÄNTUNTO – Näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön tarkastetaan julkisesti perjantaina 2. lokakuuta 2015 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Tori, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat KT, sosiaalipolitiikan dosentti, tutkimusprofessori (emerita) Marjatta Bardy ja TeT Helka-Maria Kinnunen. Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä myy Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjasto. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoja:
Jussi Lehtonen
jussi.lehtonen(at)kansallistetatteri.fi

Jussi Lehtonen Ylen Kultakuumeen haastattelussa 23.9.2015


Teatterit keräävät varoja turvapaikanhakijoille

Suomalaiset teatterit haluavat auttaa Suomeen tulevia pakolaisia. Tampereen Työväen Teatteri lahjoittaa yhden näytännön tuoton SPR:n pakolaistyölle. Riihimäen Teatterissa taas järjestetään vastaanottokeskuksille varoja keräävä Turvapaikkailta.

”Minulle alkoi koko henkilökunnasta tulla viestiä ja kyselyjä siitä, mitä me voisimme tehdä teatterina pakolaistilanteen hyväksi”, sanoo Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtaja Maarit Pyökäri. ”Ajattelin, että me voisimme tehdä sen tavalla, jonka parhaiten osaamme eli kertomalla tarinan. Ja mikäpä olisikaan parempi tarina, kuin Hevosten keinu, jossa Kotalan perhe lähtee Suomesta siirtolaiseksi Eurooppaan.”

Hevosten keinun keskiviikon 14.10. esityksen tuotto lahjoitetaan SPR:n pakolaistyölle. Ennen esitystä klo 18.45 näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola kertoo näkemyksiään pakolaistilanteesta. Illan aikana teatterilla voi osallistua myös SPR:n lipaskeräykseen.

Myös Riihimäen Teatterissa halutaan tukea pakolaistyötä. Teatteri järjestää Turvapaikkaillan torstaina 24.9. Illan tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita kohtaan ja kerätä varoja Riihimäen seudun vastaanottokeskuksille.

Turvapaikkaillan ohjelmassa on musiikkiesityksiä sekä SPR:n tietoisku pakolaistilanteesta. Tapahtumaan osallistuu teatterin henkilökuntaa, vapaaehtoisia, muusikoita, Riihimäen Nuorisoteatteri ja RedNoseClub. Illan aikana järjestetään taidearpajaiset sekä kerätään lahjoitustavaraa. Riihimäen Teatteri on koostanut nettisivuilleen myös ohjeet tavaralahjoitusten tekemiseen.

Lisätietoa:

Riihimäen Teatteri, Turvapaikkailta, esiintyjät ja ohjelma

Tampereen Työväen Teatteri, Hevosen Keinu, hyväntekeväisyysnäytös


Suomalaista teatteria ja musiikkia Soulissa lokakuun alussa

Esteetön taide ja kulttuuri kehittää kulttuurin hyvinvoinnin ja taiteen viestiä Aasiaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.
Vuodesta 2010 alkaen on toteutunut lukuisia yhteistyöhankkeita ja suomalaisten taiteilijoiden vierailuja Etelä-Koreaan ja toisinpäin.

Lokakuun 8. ja 9. päivä Esteetön taide ja kulttuuri vie Tampereelta kotoisin olevan TIRAKKOR-RYHMÄN Souliin The 13th International Disabled Childrens Festivaalille. Ryhmä esiintyy festivaalilla vuonna 2007 ensi-iltansa saaneella Jos olet yksin ja salaa teoksella. Hannele Huovin esikoisteoksen pohjalta tehdyn esityksen tekee ainutlaatuiseksi sen

kaksikielisyys: puhuttu suomen kieli ja suomalainen viittomakieli ovat tasavertaisessa asemassa ja käyvät dialogia keskenään. Soulin esityksen koreankielisen tarinankertojan roolin tekee kanadalainen ammattinäyttelijä Jessica Adel, joka on asunut Koreassa viisi vuotta.

Festivaalin ohjelmistossa esiintyy ammattilaisryhmiä mm, Koreasta, Japanista ja Thaimaasta.

Dramatisointi ohjaus ja roolit: Pirkko Uitto, Eero Enqvist ja Kirsi Mustalahti

Vittomakielen ohjaus ja käännös: Marja Hihnala ja Eero Enqvist

Tirakkor on ammattilaisnäyttelijöiden vuonna 2006 Suomessa perustama vapaalla kentällä toimiva teatteriryhmä. Tirakkor tekee kaksikielisiä esityksiä, joissa puhuttu suomen kieli ja suomalainen viittomakieli ovat näyttämöllä tasavertaisia. Ryhmän 2014 syyskuussa ensi-iltansa saanut Kukunor ja Unikuu monistetaan vuonna 2016 kuudelle puhutulle kielelle ja kuudelle viittomakielelle eurooppalaisten ammattiryhmien yhteistyönä. Hankkeen avulla kehitetään ryhmän luomaa teatterikonseptia, jossa viittomakielinen varjotulkkaus on viety taiteelliseen toteutukseen, tehdään viittomakieltä näkyväksi eurooppalaisittain sekä kehitetään yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta. Hankkeen partnerit ovat Saksasta, Espanjasta, Tanskasta, Ranskasta, Englannista sekä Kroatiasta.

Soulissa esiintyy 8.10. myös Tampereella asuva lahjakas, nuori lauluntekijä ja laulaja Niina Mönkkönen. Niinaa kuullaan pian avattavassa ensimmäisessä Korean valtion rahoittamassa vammaistaiteen keskuksessa, I-um Art Centerissä pohjoismaisessa verkottumistilaisuudessa, jota toteutetaan yhteistyössä Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa.

Lisätiedot:
Esteetön taide ja kulttuuri ry
Kirsi Mustalahti
kirsi.mustalahti(at)etku.fi
045 855 7115

www.etku.fi
www.accac.fi


Kajaanin kaupunginteatteri myönsi tunnustuksen kulttuuritoimenjohtaja Piritta Rossille

Kajaanin kaupunginteatteri – Oulun läänin alueteatteri aloitti vuonna 2008 käytännön myöntää vuosittaisissa alueteatterineuvottelukunnan edustajien tapaamisissa tunnustuksen henkilölle, joka on toiminut aktiivisesti alueteatterin hyväksi sekä edesauttanut tasavertaisuuden, saavutettavuuden ja yhteistyön toteutumista omalla alueellaan.

Kajaanin kaupunginteatteri – Oulun läänin alueteatteri myönsi tänä vuonna tunnustuksen alueteatterineuvottelukunnan jäsenelle, Raahen kulttuuritoimenjohtaja Piritta Rossille. Tunnustus julkistettiin lauantaina 19.9.2015 pidetyn alueteatterineuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

Alueellinen neuvottelukunta perustettiin vuonna 1973. Lisävahvistuksen olemassaololleen se sai vuonna 1978, jolloin Kajaanin kaupunginteatterista tuli virallisesti Oulun läänin alueteatteri. Vuoden 2013 alusta neuvottelukunta on toiminut uudella alueteatterineuvottelukunta -nimellään, ja samaisen vuoden alusta sen toimintaan liittyvä teatterin johtokunnan hyväksymä ohjesääntö astui voimaan.

Tällä hetkellä lähes jokaisesta entisen Oulun läänin kunnasta ja kaupungista on edustaja alueteatterineuvottelukunnassa. Lisäksi edustajia on joistakin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajakunnista. Kukin kunta ja kaupunki on itse valinnut edustajansa. Useimmiten edustaja on kulttuuritoimen johtaja, kulttuurisihteeri, sivistystoimen johtaja tms. Henkilö voi olla myös luottamushenkilö. Lisäksi alueteatterineuvottelukunnassa on teatterin kutsumia edustajia.

Alueteatterineuvottelukunnan edustajat toimivat linkkinä kaupunginteatterin ja oman alueensa välillä. Heidän tehtävänään on taata teatteripalvelujen alueellinen saavutettavuus ja eri kohderyhmille suunnatun tarjonnan tasavertainen toteutuminen. Alueteatterineuvottelukunnan jäsenet välittävät tietoa teatterista, sen esityksistä ja kiertuetoiminnasta alueensa asukkaille sekä vastaavasti tuovat teatterille viestiä alueensa toiveista ja tarpeista.


Tanssin taloa suunnitellaan edelleen Kaapelitehtaalle

Helsingin kaupunginjohtajan asettama työryhmä jatkaa selvitystä Tanssin talon sijoittumisesta Kaapelitehtaalle.

Julkisuuteen ehti jo nousta kaupungin johdon ehdotus sijoittaa Tanssin talo Helsingin konservatoriolta vapautuvaan rakennukseen Ruoholahdessa, mutta siitä on nyt luovuttu.

Helsingin kulttuurijohtajan Stuba Nikulan mukaan selvitystyö keskittyy nyt täysin talon toteuttamismahdollisuuksiin ja toimintamalliin Kaapelitehtaalla (HS 17.9.2015). Työryhmä, johon kuuluu Helsingin kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehiä sekä Tanssin talo ry:n asiantuntijoita, saa työnsä päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Jane ja Aatos Erkon säätiön 15 miljoonan euron lahjoitus Tanssin talon toteuttamiseen on tarkoitettu Kaapelitehtaan yhteyteen tulevaan uudisrakennusosaan.

Lahjoitus on ehdollinen: sen saaminen edellyttää, että kaupunki ja valtio osallistuvat Tanssin talon investointi- ja toimintakustannuksiin merkittävästi. Lisäksi päätös talon toteuttamisesta on tehtävä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tanssin tiedotuskeskuksen uutisointia aiheesta

Lue lisää Tanssin talon vaiheista

TAPAHTUMIA

New Performance Turku Festival | 28.9.-4.10.2015, Turku

New Performance Turku Festival 2015 käynnistyy 28.9. turkulaisen performanssi- ja esitystaiteen Showcase Turku -katselmuksella. Viikon mittaan 28.9.-4.10. festivaalilla esiintyy yhteensä yli 15 koti- ja ulkomaista taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Teoksia nähdään teatteri-, galleria-, nykytaide- ja kaupunkitiloissa. Ne edustavat laajaa skaalaa erilaisia performanssi- ja esitystaiteen muotoja Joshua Sofaerin luentoperformanssista Antti Laitisen installaatioperformanssiin ja Annika Tudeerin balettiteokseen pohjaavasta esityksestä Antti-Juhani Mannisen taidetapahtumia kontekstina käyttäviin teoksiin.

Festivaalilla nähdään tänä vuonna joukko kansainvälisiä vieraita. Brittiläinen French & Mottershead tuo festivaalille ääniteoksensa ja yhdysvaltalaislähtöiset Ray Langenbach ja David A. R. Ross videoinstallaation sekä festivaalin läpi jatkuvan keskustelukokonaisuuden. Ranskalainen Anaïs Héraud vierailee festivaalilla tänä vuonna toista kertaa tehden yhteistyötä Tyttöjen talon kanssa. Hollantilaisen ieke Trinksin teos nähdään Titanik-galleriassa, portugalilainen Márcio Carvalho taas on mukana sekä omalla teoksellaan että taiteilijana tieteen ja performanssitaiteen vuoropuhelua tutkivassa Floating Platforms -hankkeessa.

New Performance Turku Festivalin yhdessä Aboagora-symposiumin kanssa järjestämän Floating Platforms -hankkeen teoksia nähdään festivaalilla kahtena päivänä. Márcio Carvalhon parina työskentelee kansainvälisen politiikan tutkija Eeva Puumala. Mukana ovat myös assyriologi Saana Svärd yhdessä singaporelaisen Lynn Lun kanssa ja kognitiivisen neurotieteen tutkija Mikko Sams yhdessä brittiläisen Joshua Sofaerin kanssa.

Festivaalilla on muun ohjelman lisäksi luvassa runsaasti keskustelua, puhetta sekä kirjoitusta performanssi- ja esitystaiteesta. 


Taidelautalla Suomenlinnaan ja takaisin | 30.9.-4.10.2015, Helsinki

Lokakuun alussa Kauppatorilta Suomenlinnaan kuljettaa Taidelautta, kun Taideyliopiston opiskelijat tuovat taidetta merille. Ohjelmassa on lastenmusiikkia, esityksiä, klovneriaa, teatteria, performansseja ja kuvataidetta.

Esityksiä nähdään Kauppatorilta Suomenlinnaan liikennöivillä HKL:n lautoilla sekä lauttarannassa. Tapahtuma on osa HKL:n 70-vuotisjuhlavuoden Taidelinja-ohjelmaa. Tule seilaamaan taiteen seurassa!

http://www.uniarts.fi/taidelautta


MasQue -kansainvälinen naamioteatterifestivaali | 2.-4.10.2015, Helsinki

Teatteriyhdistys Metamorfoosi ry:n uniikki naamioteatterifestivaali järjestetään nyt viidettä kertaa yhteistyössä Stoan kanssa. Vuonna 2015 mukana on myös Caisa. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2007 lähtien, joka toinen vuosi.

Tämänkertaisen tapahtuman teemana on naamioitu keho ja kehonaamiot. Aihetta käsitellään niin kirjaimellisesti, symbolisesti kuin poliittisestikin.

Ohjelmisto

Tiedustelut:
Festivaalituottaja Kristin Helgaker
festival(at)metamorfoosi.com


Feministinen elokuvafestivaali Ääriviivoja feat. live-talkshow | 3.-4.10.2015, Helsinki

Helsinkiläisen Silta-kollektiivin Ääriviivoja on kaksipäiväinen feministinen elokuvafestivaali feat. live-talkshow, joka mietiskelee kollektiivien muistia, kollektiivista muistia ja kollektiivista muistinmenetystä.  

Tapahtuma järjestetään 3.-4.10.2015 WHS Teatteri Unionissa. Tapahtuma aloitetaan avajaisilla ja lopetetaan yhteiseen loppukaronkkaan.

Festivaalin elokuvaohjelmisto koostuu pääosin lontoolaisen feministisen elokuva-arkisto Cinenovan valikoimista, Silta-kollektiivin omilla makuoikuilla ja välttämättömillä reunahuomautuksilla täydentäen. Ohjelmistoon kuuluu mm.  Venäjällä 1884 syntyneen Olga Preobrazhenskajan ohjaama, Neuvostoliitossa 1927 valmistunut pitkä mykkäelokuva Babi Riazanskie (Ryazanin maalaisnaiset) sekä lesbohuumoria menneiltä vuosikymmeniltä.

Live-talkshown asialistalla ovat mm. valta. Kolonialismi. Nyt-hetki. Alkuperäiskansat. Musta feminismi.

Silta-kollektiivi ovat Maryan Abdulkarim ja Pauliina Feodoroff, jotka ovat toinen toistensa julkisen puheen esiintuojia ja yleisöjä. Abdulkarim on antirasistisen feminismin keskeisiä toimijoita Suomessa, kirjoittaja, kouluttaja, aktivisti ja tapahtumajärjestäjä. Feodoroff on saamelaisaktivisti sekä teatteri- ja elokuvantekijä. Kaksikko työskentelee yhdessä Silta-kollektiivissa ensimmäistä kertaa.

Tapahtuma on osa Ahmed Al-Nawasin kuratoimaa ohjelmakokonaisuutta Hiljaisuuden muistit

Lue lisää täältä.


Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n alumniklubi Ekologiaa ja esityksiä! | 5.10.2015, Helsinki

Ekologia haastaa taiteen tekijät miettimään vakavasti oman työnsä perustaa. Miten tämä näkyy teatterikentällä, opiskelijoiden työtavoissa, aiheissa ja ajattelussa - entä koulutuksessa? Kuka pelastaa maailman ja millä keinoin?

aika: maanantaina 5.10.2015 klo 18-21
paikka: Teatterikorkeakoulu, studio 4, Haapaniemenkatu 6, Helsinki

Alumniklubin keskustelussa ovat mukana lehtori Aune Kallinen, nykyopiskelijoita ja taidekentällä toimivia.
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii teatteritaiteen tohtori Anu Koskinen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Digital Illusion Equipment –innovaation presentaatio | 15.10.2015, Helsinki
 

Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen teknologiseen innovaatioon Digital Illusion Equipmentiin (D.I.E).

Innovaation presentaatiossa näytämme kuinka elokuvien digitaaliset efektit ja hahmot tehdään reaaliaikaisesti live-teatterissa!

Torstaina 15.10.2015 klo 13.00
Suomen Kansallisteatteri, Suuri näyttämö Vilhonkatu 11, 00100 Helsinki käynti pääovista

D.I.E innovaation ovat keksineet ja valmistaneet taikuri Tatu Tyni, teknikko Petri Mikkonen sekä insinööri Jani Pulkkinen

www.digitalillusionequipment.com


Doctoral dissertation: Theatre enters! | 23 Oct, Helsinki

MA (Theatre) Davide Giovanzana’s doctoral dissertation
Theatre Enters! the play within the play as a means for disruption

will be presented for public examination (in English) on Friday, October 23rd  2015 at 12 o’clock at the Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki (Auditorium 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki, Finland).

Opponents: B.Sc, PhD Simon Murray (University of Glasgow) and PhD, Postdoctoral Researcher Teemu Paavolainen (University of Tampere). Custos/Monitor of the defence is Professor in Artistic Research Esa Kirkkopelto.


R.E.A.D. -lukudraamafestivaali #2 | 25.-30.10.2015, Helsinki

Vuonna 2014 ensimmäisen kerran järjestetty lukudraamafestivaali R.E.A.D. tuo jälleen uusia näytelmätekstejä maailmalta. Festivaalin toinen vuosi tarjoaa ajankohtaisia näytelmiä Tanskasta, Saksasta, Venäjältä, Unkarista sekä Kiinasta. Näytelmät lukuteatterin muotoon ohjaavat sveitsiläissyntyinen Martina Marti, tanskalais-ruotsalainen Viktor Tjernald, romanialaislähtöinen David Kozma sekä Riikka Oksanen. Esityspaikkoina toimivat KOM-ravintola, Teatteri Jurkka, Kulturkontakt Nord ja Kulttuurikeskus Caisa.

R.E.A.D. on perustettu areenaksi, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua näytelmiin, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Lukudraamaesitykset ohjaavat Suomeen muualta muuttaneet teatterin ammattilaiset ja tällä pyritään näyttämään, kuinka monikulttuurinen ja näin ollen monesta erilaisesta draamaperinteestä ammentava suomalainen teatterikenttä on. Vuonna 2015 esitettäväksi on valikoitunut tekstejä, joita yhdistää eristäytyminen, erilaisuus ja ulkopuolisuus.

Lukudraamaesitykset valmistetaan työpajoissa, joissa näyttelijät ja ohjaaja työstävät neljän päivän ajan tekstistä tunninmittaiset esitykset. Lisäksi festivaalin yhteydessä järjestetään työpaja maahanmuuttajadramaturgeille. Työpajaa vetää Suomen tunnetuimpiin teatterintekijöihin kuuluva Kristian Smeds.

Lukudraama on tekstin ja puheen taidetta, se ei edellytä näköhavaintoa, ja sopii siten erinomaisesti myös näkövammaisille.

R.E.A.D. – Readin EuropeAn Drama –festivaali Helsingissä 25.-30.10.2015
Järjestäjä European theatre collective
Tarkemmat aikataulut

Lisätiedot:
Festivaalijohtaja David Kozma 044-2370653, david(at)theatrecollective.com
Tiedottaja Heidi Backström 044-5396814, heidi(at)mautsto.fi

R.E.A.D yhteistyössä European theatre collective, Kulttuurikeskus Caisa, Goethe institut Finnland, Balassi-instituutti/ Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Cultura säätiö - Kohtaamispaikka Kasi, Eunic Finland, Kulturkontakt Nord ja Ilmaisuverstas ry.

Festivaalin tukija on Taiteen edistämiskeskus.


Tbilisi international festival, Georgian Showcase | 5 - 8 Oct, Tibilisi, Georgia

Georgian Showcase was founded in the frames of Tbilisi International Festival of Theatre in 2009 and is one of the most important platforms in the Theatre Culture for international exchange:  theatre, new writing; movement and contemporary dance - new experiences and creative forms of making theatre. Georgian Showcase is a summary of last theatrical season; an annual festival presenting a selection of various and most recent performances from capital – Tbilisi and regions. 

See programme


International workshop & conference - December 13 - 21, Austria

Dear friends of dance, theatre, multidisciplinary artists, passionate about movement, body expression and artistic space,
looking for professional performing arts networking, new international meetings, ideas and collaboration, join us at the annual International Physical Theatre Lab & Conference

December 13 - 21, 2015 - Austria

The group will stay at the XV century castle in one of the most beautiful regions of Austria,
surrounded by nature, fields and woods.
Everything is organized for participants at the territory of the castle -
creative space, accommodation and three meals per day (veggy meals available as well!).

The working language is English.

Meet colleagues from different parts of the world!

For program details & application form, please view:
https://twitter.com/iugte_art

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


OKM:n hakuja

Poimintoja OKM:ssä käynnisssä olevista hauista. Katso kaikki apurahat OKM:n sivuilta.

Vammaisyhteisöjen kulttuuritoiminta ja kulttuurin saavutettavuuden edistäminen
Hakuaika päättyy: 30-10-2015
Avustuksilla tuetaan vammaisjärjestöjen ja –yhteisöjen taide- ja kulttuuritoimintaa sekä kulttuurin saavutettavuutta parantavia hankkeita. Saavutettavuutta parantavissa hankkeissa hakijoina voivat olla myös erilaiset kulttuurialan toimijat.
Lue lisää

Valtakunnalliset taide- ja kulttuuritapahtumat
Hakuaika päättyy: 30-10-2015
Avustuksen tarkoitus on turvata  taiteellisesti  ja kulttuuripoliittisesti  merkittävien tapahtumien järjestäminen kaikkialla Suomessa.
Lue lisää

Kulttuurilehdet
Hakuaika päättyy: 30-10-2015
Valtionavustukset on tarkoitettu painetussa muodossa ilmestyvien kulttuurilehtien sekä verkkojulkaisujen kustannuksiin.
Lue lisää

Lastenkulttuurikeskukset ja valtakunnalliset lasten taide- ja kulttuuritapahtumat
Hakuaika päättyy: 30-10-2015
Avustusta voivat hakea lastenkulttuurikeskukset ja valtakunnalliset lasten taide- ja kulttuuritapahtumat. Lastenkulttuurikeskuksien avustuksen tarkoitus on edistää lasten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin koko maassa, tukea lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja niiden verkostoitumista. Avustusta myönnetään lastenkulttuurikeskuksille, joissa taiteen ja kulttuurin ammattilaiset tuottavat lastenkulttuuripalveluja ensisijaisesti lapsille, ja lastenkulttuurikeskusten verkoston koordinointiin.
Lue lisää

Suomen ulkomailla toimivat kulttuuri-instituutit
Hakuaika päättyy: 23-10-2015
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä harkinnanvarainen valtionavustus on tarkoitettu Suomen ulkomaisten kulttuuri-instituuttien, Kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toiminnan tukemiseen.
Lue lisää

Valtakunnalliset näyttämötaidejärjestöt
Hakuaika päättyy: 15-10-2015
Valtionavustus on tarkoitettu kulttuuripoliittiseen toimintaan järjestöille ja muille valtakunnallisesti toimiville alan yhteisöille, jotka edistävät suomalaista näyttämötaiteen ammattitoimintaa, tutkimusta, koulutusta ja harrastamista.
Lue lisää

Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke
Hakuaika päättyy: 30-09-2015
Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa.
Lue lisää

Kulttuuriviennin hankkeiden hankevalmistelu
Hakuaika päättyy: 30-09-2015
Avustuksella kulttuuriviennin hankkeiden hankevalmisteluun toteutetaan valtion talousarvion ja kulttuuriviennin kehittämislinjausten tavoitteita edistää työllisyyttä ja vahvistaa kulttuurivientiä.
Lue lisää


Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston hakuaika 1.-30.10.

Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston hakuaika on 1.-30.10. ja apurahoja haetaan hakuohjeiden mukaisesti verkkopalvelussa.

Apurahoja myönnetään kaikille kulttuurielämän aloille. Työ voi tapahtua kotimaassa tai ulkomailla. Taiteen aloilla tuetaan työskentelyä, erilaisia hankkeita ja rajoitetusti opintoja. Tieteen apurahat on suunnattu väitöskirjatöihin sekä niiden jälkeiseen tieteelliseen työskentelyyn. Kokous- ja luentomatkoja tuetaan vain rajoitetusti.

Haettavina on myös erityisapurahoja kuten Eminentia-apurahat, Taidetta hoitolaitoksiin -apurahat ja apurahat Tieteen työpajoihin.

Keskusrahaston apurahoista päättää Suomen Kulttuurirahaston hallitus eri alojen asiantuntijoiden esityksestä. Asiantuntijat vaihtuvat vuosittain.

Lue lisää


Taiken matka-apurahat | Hakuaika 21.09.2015 - 30.11.2015

Matka-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille taiteellisesti merkittäviin projekteihin liittyvien ulkomaanmatkojen kustannuksiin.

Hakuaika: 21.09.2015 - 30.11.2015

Lue lisää


KulturkontaktNordin liikkuvuusohjelman haut lokakuussa


Verkostotuki |Hakuaika 01.09.2015 - 01.10.2015
Verkostotuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Ohjelman yleisenä tavoitteena on vahvistaa kulttuuri- ja taidealan yhteistyötä Pohjolassa ja Baltiassa tukemalla liikkuvuutta, verkostoja ja residenssitoimintaa.
Verkostotuen tarkoituksena on tarjota Pohjois- ja Baltian maiden kulttuuritoimijoille mahdollisuus tehdä yhteistyötä, kehittää kumppanuuksia ja oppia toisiltaan. Tukimuotoja on kaksi: lyhytaikainen ja pitkäaikainen verkostotuki.

Lue lisää

Liikkuvuustuki |Hakuaika 24.09.2015 - 22.10.2015
Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Ohjelman yleisenä tavoitteena on vahvistaa kulttuuri- ja taidealan yhteistyötä Pohjolassa ja Baltiassa tukemalla liikkuvuutta, verkostoja ja residenssitoimintaa.  Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Tarkoituksena on, että yksityishenkilöt tai pienehköt ryhmät saavat yhteyksiä, virikkeitä, osaamista ja tietoa alueen eri osista. Liikkuvuustuki tarjoaa myös mahdollisuuden esitellä taide- ja kulttuurituotantoja ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaissa ja Baltian maissa tuotettuun taiteeseen ja kulttuuriin.

Lue lisää

www.kulturkontaktnord.org

HAKUJA

Lukudramaa näyttelijöille 25.-30.10. | haku päättyy 4.10.

Lukudraamatyöpajassa valmistetaan kuusi lukudraamaesitystä R.E.A.D Reading EuropeAn Drama Festivalille (Helsinki). Ryhmät kokoontuvat itsenäisesti neljä kertaa.

Työryhmien ohjaajat sopivat näyttelijöidensä kanssa harjoitusajoista.

Työpaja 25.-28.10.2015
Esitykset 27.-30.10.2015
.

Kurssi on maksuton.

Hakuaika päättyy: su 4.10.2015

Vuonna 2014 ensimmäisen kerran järjestetty lukudraamafestivaali R.E.A.D. tuo jälleen uusia näytelmätekstejä maailmalta Helsinkiin 25.-30.10.2015. Festivaalin toinen vuosi tarjoaa ajankohtaisia näytelmiä Tanskasta, Saksasta, Venäjältä, Unkarista sekä Kiinasta. Näytelmät ohjaavat mm. sveitsiläissyntynyt Martina Marti, ruotsalainen Viktor Tjernald Tanskasta, romanialaislähtöinen David Kozma sekä Riikka Oksanen. Esityspaikkoina toimivat KOM-ravintola, Teatteri Jurkka, Kulturkontakt Nord ja Kulttuurikeskus Caisa.

Osa teksteistä on englanninkielellä, joten mainitsethan kielitaitosi ilmoittautuessa.

Festivaalin järjestää European theatre collective.

Reading EuropeAn Drama Festival yhteistyössä ovat mukana mm. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Goethe Institut Finnland, Cultura säätiö, Kulturkontakt Nord, Kulttuurikeskus Caisa, Eunic Finland, Ilmaisuverstas ry, Agency North.

www.theatrecollective.com

http://www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas/kurssit/lukudramaa-nayttelijoille-25-30-/


Svenska Teatern söker fria grupper | Sista inlamningsdag 30.10.2015                                                             

Svenska Teatern i Helsingfors har utdelats 500 000 euro ur Kulturfondens strategiska specialprogram för att under tre spelår etablera en plattform för iscensättningen av inhemsk svenskspråkig dramatik tillsammans med fria teatergrupper och Labbets REKO-projekt på teaterns NICKEN-scen.                                                             

Hösten 2014 drog Svenska Teatern i Helsingfors igång det av Kulturfonden understödda Nicken NU-projektet. Projektets syfte är att förstärka dramatikernas och dramaturgernas yrkesprofil inom det finlandssvenska scenkonstfältet, och att skapa en samarbetsmodell mellan institutioner och fria grupper som kan tillämpas efter att projektet är över. Inom ramarna för Nicken NU sammanför Svenska Teatern tillsammans med projektet REKO dramatikerna och de fria grupperna, och ökar volymen av uppsatta inhemska pjäser och dramatiseringar. Sammanlagt 2322 människor besökte NICKEN under 63 evenemang och föreställningar under projektets första spelår.

För a) SEPTEMBER-OKTOBER 2016, b) NOVEMBER-DECEMBER 2016, och c) JANUARI-FEBRUARI 2017 söker projektets styrgrupp en fri teatergrupp som planerar en uppsättning av en nyskriven eller -dramatiserad pjäs på svenska, eller en arbetsgrupp som anlitar en dramaturg verksam på svenska i Finland. En av de produktioner som väljs ut kommer att vara en barnteaterföreställning.                                                                                                         

De fria teatergrupperna som omfattas av projektet erhåller följande produktionsmedel genom projektet:

●      2500 EUR i produktionsmedel
●      2630,48 EUR (x 1,43 i sociala avgifter) x 2 månader x 3 personer
●      50 % av biljettintäkterna
●      Tillgång till NICKEN under 2 månader (med en möjlighet att eventuellt påbörja repetitionerna efter föregående grupps premiär), för repetitioner och föreställningar 
●      Marknadsföring genom Svenska Teatern
●      Tekniker och befintlig teknik
●      Tillgång till teaterns kostym- och möbellager

Sänd in en fritt formulerad ansökan, pjäs- eller föreställningstext, produktionsbeskrivning, budget, samt namn och CV på arbetsgruppens medlemmar.

Sänd ansökan till Svenska Teatern i Helsingfors, Norra esplanaden 2, 00130 Helsingfors eller som PDF-bilaga till adressen riikka.wallin(at)svenskateatern.fi. Skriv “Nicken 2016-2017” på kuvertet / i ämnesfältet. 

SISTA INLÄMNINGSDAG FREDAGEN DEN 30.10.2015 KL 12.00

För mer information, vänligen kontakta projektkoordinator Riikka Wallin per e-post riikka.wallin(at)svenskateatern.fi eller per telefon 050-4311 112.


Etsitään talkoolaisia Nukketeatterijuhla TIP-Festiin 12.-15.11.2015 | Haku 11.10. asti

Kansainvälinen Nukketeatterijuhla TIP-Fest järjestetään kuudennen kerran 12.–15.11.2015 Turun Manillassa. Etsimme nyt festivaalitiimiin innokkaita talkoolaisia. Tässä on linkki vapaaehtoishakuun: http://bit.ly/1OKsyaA. Haku on auki 11.10. asti.

Lisätietoja:
Erica Ås
vapaaehtoiskoordinaattori
TIP-Fest 2015
+358 50 3615 806
erica.tipfest(at)gmail.com


CUPORE hakee johtajaa tutkimuskeskukseen Helsinkiin | Haku 12.10. asti

Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö ylläpitää tutkimuskeskusta (CUPORE), joka sijaitsee Helsingissä.

Tutkimuskeskukseen Helsinkiin haetaan JOHTAJAA 1.12.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Johtajan tehtävänä on johtaa ja kehittää tutkimuskeskuksen toimintaa. Hallinnollisten tehtävien ohella tehtäviin kuuluu tutkimusyhteistyön kehittäminen, tutkimusrahoitusten hankinta ja kansallisen ja kansainvälisen kulttuuripolitiikan yleisen kehityksen seuraaminen.

Johtajan valitsee säätiön hallitus.

Johtajalta edellytetään tohtorin tutkintoa, käytännössä osoitettua johtamistaitoa ja perehtyneisyyttä kulttuuripolitiikan tutkimukseen. Toimen menestyksellistä hoitamista edesauttavat kokemus henkilöstöjohtamisesta, tutkimusrahoituksen hankinnasta sekä hyvä englannin kielen ja riittävä ruotsin kielen taito.

Toimen tehtäväkohtainen palkanosa on 4 800 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen työsuoritukseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 40 prosenttia tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

CUPOREn verkkosivuilla on tietoa säätiön toiminnasta. 

Lisätietoja toimesta ja palkkauksesta antavat säätiön hallituksen puheenjohtaja professori Anita Kangas puhelin 050 345 4045 ja johtaja Pasi Saukkonen, puhelin 050 586 0414

Kirjalliset hakemukset pyydetään toimittamaan viimeistään 12.10.2015 kello 15.30 mennessä osoitteella Kirjaamo, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto. Kuoreen merkintä Cuporen johtaja.

Lue lisää


Aarhus 2017 (Denmark) - European Capital of Culture | Deadline 12 October

Aarhus 2017 invites new cultural projects to be part of our programme – 12 months of cultural experiences.

The organisers are developing a programme that is inviting, vibrant and experimental, challenging us to go beyond our comfort zone. A programme that uses art and culture to rethink.

With this OPEN CALL 2015, Aarhus 2017 is looking for projects with a strong international dimension and projects that stand out with highly original ideas and cross collaborations across art forms.

Projects must be realistic and show strong willingness to break ground, present the unexpected and have wide audience appeal.

The organisers are looking for exciting applications from the areas of contemporary music, dance, literature, performance, digital design, visual arts and architecture.

Deadline: 12 October

Find all details online

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

Lecture: Art of acting and the theatrical 5.10.2015, Helsinki

Tervetuloa luennolle: Art of acting and the theatrical: Premisses in understanding the autonomous actor Knut Ove Arntzen

5.10.2015 klo 10.00-16.00
Viirus, Meritullinkatu 33 
Ennakkoilmoittautuminen sähköpostiosoitteeseen lustrf(at)gmail.com 1.10.2015 mennessä.

LUST aloittaa strategisen projektinsa Den autonoma skådespelaren (Autonominen näyttelijä) professori Knut Ove Arntzenin avoimella luennolla. Luento on englanniksi ja sen yhteydessä LUST tarjoaa osallistujille kevyen lounaan ja kahvia.

Arntzen on norjalainen kirjailija, teoreetikko, teatterikriitikko ja Bergenin yliopiston teatteritieteen professori. Muunmuassa Kaunasin, Antwerpenin ja Frankfurtin yliopistoissa vierailevana professorina toiminut Arntzen on julkaissut useita kirjoja sekä artikkeleita. Hänet tunnetaan ennen kaikkea työstään uusien näyttämötaiteen muotojen parissa, varsinkin sellaisten joiden lähtökohtana on visuaalinen dramaturgia ja hierarkioiden purkaminen. 

Let me start by raising a question: What does it mean to say that the actor in the 20th Century has become more conscious about himself being an artist of his own? The 20th Century was marked by the development of more systematic methods when it came to the art of acting and understanding the body with regard to technical apporaches. Thus the actors got new tools to work with and consequently became more aware of their profession.

We shall however not forget that acting already had a long tradition in Western culture, with roots in anciet theatre more than 2500 years back in time. Revealing this tradition as a whole is not possible in this rather short presentation, and my aim is to focuse on the 20th Century as a century of innovation.  So, I want to concentrate on modern perspectives, based in what it means for the actor to be an artist of his own, which is to say: autonomous. This requires an understanding of re-theatricalization, laboratory theatre and then speaking about the actor´s zero point as defined by George Banu. (Stanislavski, re-theatralization) and forward (laboratory-theatre).

What is then the prevailing situation of the actor in postmodernism? This  question can be answered by looking at companies like Wooster Group and Baktruppen.

This theoretical workshop will be given at October 5th and will last 5-6 hours with presentation, discussions and visual materials of among others Roberta Carrieri and Baktruppen.


Den autonoma skådespelaren on taiteellinen täydennyskoulutusprojekti, jonka tavoitteena on luoda merkityksellistä ja taiteellisesti haastavaa näyttämötaidetta. Projekti tutkii normikriittisellä lähestymistavalla, teoriassa ja käytännössä, mitä taiteellinen autonomia on näyttelijälle tänä päivänä. Projekti on Svenska Kulturfondenin, luento Suomalais-norjalaisen kulttuurirahaston tukema. 

LUST r.f. on aatteellinen yhdistys joka toimii kehittääkseen teatterin ammattikenttää lähtökohtanaan Suomen ruotsinkielinen teatterikenttä. 

Jonas Welander
lustrf(at)gmail.com / welanderj(at)gmail.com
+358 45 164 6004
www.lust.fi


Taidealojen korkeakoulutusta käsittelevä seminaari 15.10., Helsinki 

Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore ja Taiteen edistämiskeskus järjestävät taidealojen korkeakoulutusta käsittelevän seminaarin torstaina 15.10.2015 klo 9-12 Helsingissä, Teatterikorkeakoulun tiloissa. Seminaarissa kuullaan asiantuntijoiden alustuksia ja puheenvuoroja sekä käydään keskustelua taidealojen korkeakoulutuksen nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä Suomessa.

Seminaarin taustalla on Pauli Rautiaisen ja Taija Roihan Cuporessa laatima taidealojen korkeakoulutusta käsittelevä artikkeli, joka on vapaasti ladattavissa ja luettavissa Cuporen internetsivuilta.

Seminaariin on vapaa pääsy, ja voitte mieluusti levittää siitä tietoa omissa verkostoissanne. Ohjelma saattaa vielä täydentyä – voit seurata päivityksiä tapahtuman Facebook-sivulta.

Seminaarin aika ja paikka:
Torstai 15.10.2015 klo 9-12, Teatterikorkeakoulun auditorio, Haapaniemenkatu 6, Helsinki.

Seminaarin ohjelma:
9:15-9.30 Avaussanat ja tutkimustulosten esittely: Cuporen erikoistutkija Pauli Rautiainen
9.30-10.15 Kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen: Kuinkas sitten kävikään? Taiteen koulutus ylä- ja alamäessä.
10.15-11.00 Erikoistutkija Sakari Ahola: Kommenttipuheenvuoro ja huomioita taidealojen korkeakoulutuksen kentästä
11.00-11.15 Kahvitauko
11.15-12.00 Paneelikeskustelu taidealojen korkeakoulutuksesta: keskustelemassa Taiteen edistämiskeskuksen erityissuunnittelija Paula Karhunen, kulttuuripolitiikan lehtori Miikka Pyykkönen Jyväskylän yliopistosta, kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen,  Suomen Muusikkojen Liiton hallituksen jäsen Hanna Juutilainen, Taideyliopiston opiskelija Virpi Viljanmaa sekä vastikään Lahden muotoilu- ja taideinstituutista kuvataiteilijoiksi valmistuneet Kirsikka Ruohonen ja Magdalena Jakkila. Paneelin puheenjohtajana toimii Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön tutkija Taija Roiha.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilun mitoittamiseksi toivoisimme kuitenkin osallistuvien ilmoittavan tulostaan lomakkeen kautta.  Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan myös Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville, voit ilmoittautua käyttäen samaa lomaketta.

Lisätietoja seminaarista
Taija Roiha, taija.roiha(at)cupore.fi


Toshiki Okadan (JPN) työpaja Teatterikorkeakoulussa 24.-25.10.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Baltic Circle järjestävät yhteistyössä japanilaisen Toshiki Okadan vetämän intensiivisen työpajan fyysisen teatterin taiteilijoille, tanssijoille ja koreografeille. Okada esittelee hänelle ominaisia teatteritekniikoita ja jokapäiväisiä eleitä hermostuneesta liikehtimisestä hienostuneeseen nykimiseen, laajentaakseen perinteisen teatterin ja tanssin repertuaaria.

LA–SU 24.–25.10. klo 10.00–17.00, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (Haapaniemenkatu 6). Työpaja on englanninkielinen.

TYÖPAJA ON TARKOITETTU ALAN AMMATTILAISILLE JA TEATTERIN JA TANSSIN OPISKELIJOILLE.

Osallistumismaksu 15 ¤

Tiedustelut ja ilmoittautuminen 18.10. mennessä: anna.heikkila(at)uniarts.fi

Lisätietoa: chelfitsch.net

Lue lisää Uniartsin sivuilta


Tulevat Stella Polariksen kurssit Kaapelitehtaalla Turbiinisalissa

Syksyllä kolme Elina Stirkkisen kurssia:

Yhteistyötaidot: tyrmäys-hyväksyntä  9.11.2015 klo 17-21
Statusviestintä/ilmaisu  16.11.2015 klo 17-21
Rentoutta esiintymiseen 23.11.2015 klo 17-21
Kurssit toteutetaan kun 10 henk ilm. /ilta
Voi valita 1, 2 tai 3 iltaa
1 ilta 70 ¤/ sis 24% alv
2 iltaa 120 ¤ / sis. 24% alv
3 iltaa 160 ¤/ sis. 24% alv
 

Improvisaation peruskurssi
Aika: 21-22.11.2015 klo 10-16, Hinta: 145 ¤ /sis 24%alv
Opettaja: Kirsti Kuosmanen

Lisätietoja: stella-polaris.fi/koulutukset
sekä Stella Polariksen tsto puh.nro 0505737004

Ilmoittaudu Stellan kurssille


Moninaisuus teatterin taiteellisissa ja strategisissa prosesseissa 14.12.

Projekti "Notera! Normkritisk teaterpraktik 2015-2017" kutsuu ensimmäiseen koulutustilaisuuteensa:
 
Mångfald i teaterns konstnärliga och strategiska processer
Maanantaina 14.12 klo 10-15 Svenska Teaternin Nicken-näyttämöllä. Sisältää lounaan.
 
Koulutus suunnataan johtvissa asemissa oleville, esimerkiksi teatterinjohtajille, ohjaajille, dramaturgeille, tuottajille jne. Koulutukseen kuuluu työpajoja, luento ja keskustelua. Koulutuksessa käytetään pääasiassa ruotsin kieltä.

Yksityiskohtaisempi ohjelma julkaistaan DuvTeaternin verkkosivuilla lokakuun lopussa.

Voit jo ilmoittautua mukaan: http://goo.gl/forms/z311lqB6oX. HUOM! Osallistujien määrä on rajoitettu.

Lisätietoja antaa Sanna Huldén, sanna.hulden(at)gmail.com

Järjestäjät: "Nätverket för tillgänglighet på teatern" yhteistyössä CEFISTOn ja Svenska Teaternin kanssa
 


twitter.com/tinfotweets