29.09.2016

TINFO-tiedote 32 / 29.9.2016 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA 

TAPAHTUMIA 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

HAKUJA 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO E-NYTT NYT. LUE JA LÖYDÄ UUTTA!

TINFO kokee pienen sisäisen tyydytyksen hetken. Uudistunut ruotsinkielinen uutiskirjeemme tarjoaa aiemmin julkaisemattomia sisältöjä. Ei suomenkielisen uutiskirjeen käännöksiä. Festivaalit ja sukupuoli fokuksessa. Ruotsinkielisestä uutisaviisista TINFO e-Nytistä voit lukea, mitä festivaalikuraattorit Annika Tudeer, Johanna Tuukkanen, Milja Sarkola ja Satu Herrala ajattelevat. Ajankohtaisen tekijä-äänen tarjoaa Akse Pettersson, jonka haastattelu ”Olemme hyviä ulkoistamaan pahan” taustoittaa Teatteri Takomon ja Klockriketeaternin pian ensi-iltaan tulevaa yhteistuotantoa Noitavaino.


LOISET JA KOMPOSTIT – TAITEILIJA JÄLKIFOSSIILISESSA AJASSA

Viime viikolla järjestetty seminaari taiteilijan uusista toimenkuvista oli vähän floppi. Tulevaisuuteen ei päästy. Koko päiväksi en pystynyt jäämään, mutta ne, jotka jaksoivat sitkeänä seminaarilihana, jakoivat pettymykseni. Noloa. Tekisi mieli sanoa, että siellä meitä oli fossiileja… kun pitäisi pohtia sitä, mitä tarkoittaa olla taiteilija jälkifossiilisessa ajassa, jossa ei enää eletä öljypohjaisessa taloudessa. Ei meidän elonkehä nykymenoa kestä. 

Tämän nosti esiin Saana Lavaste yhtenä paneelin puhujista. Käsissäni on nyt kulunut Antti Salmisen teos Kokeellisuudesta. Historiallisesta avantgardesta jälkifossiiliseen elämään.

Salmiselle jälkifossiiilinen taide on kuin loinen. Salminen kirjoittaa taiteilijoiden kokeelliseen elämään syrjäytymisestä ja villiinnyttämisestä. Perinteiset kulttuurikäsitykset, avantgarde ja subjekti on ajettava alas.  Antti Salminen vertaa tätä prosessia kompostiin: ”Siinä missä 1900-luvun avantgarde mieli palaa äkkipikaisella ilmiliekillä, hyvin toimiva komposti on jatkuvassa näkymättömässä tulessa. Komposti ei ole luonnollinen tai annettu: sen rakentaminen on keinotekoinen prosessi, samoin kompostin käynnistäminen ja ylläpito vaatii ihmiskäden kajoamista. Vanhaa ja uutta ainesta, nopeasti ja hitaasti maatuvaa on välillä syytä myllätä ja mullistaa, jotta palamisprosessi voi jatkua eikä maa-aines homehdu. Kompostissa on kerroksia, tunnistettavia ja tunnistamattomia muotoja, se järjestyy sekoittuessaan ja jäsentyy kaaoksessa – näin se voi palaa yli kovankin talven.

Jälkifossiilinen alasajo tarkoittaa Antti Salmista lainaten ”sinnikästä maantasoisuutta ja ruohonjuurisuutta, kurittomuutta ja herruudettomuutta”.

Mitä matalampina hierarkiat ja rakennukset pysyvät, sitä vähäisempiä rakenteellinen tihutyö ja väkivalta.


CANTH ON KOVAA KAMAA

Teatteri Avointen Ovien Anna Liisa sen jälleen todistaa. Canthissa on kanttia. Dramaturgia ja ohjaus (Heini Tola) uskaltavat puhdistaa, pelkistää ja keskittyä olennaiseen, ja liike (Marjo Kuusela) ja musiikki (Suvi Isotalo) nostetaan täysivaltaiseen asemaan. Anna Liisan ja Mikon suhteessa on sähköä, siihen esityksen alkukohtaus virittää. Anna Liisa (Helmi-Leena Nummela) on täynnä halun iloa, nuorta rakkautta, eikä Mikko (Kai Bäckström) ole mikään tunteeton viettelijä. Tätä alkukohtausta vasten Anna Liisan raskas salaisuus, murhemieli ja kasvu painavaan vastuuseen piirtyvät entistä selkeämmin esiin, samoin vanhempien ja koko yhteisön julmat kulissit. Katsomo oli liki täynnä lukiolaisia, hipihiljaa. Esityksen jälkeen erotan erään tytön sanat ”Ihan hirveetä, jos mulle olis käynyt noin”.


MIKÄ MEITÄ LIIKUTTAA – HILJASET TANSSIT

Yritän piipahtaa Ateneumissa Urban Apan X Ateneum festivaaleilla installaatiossa Hiljaset tanssit tänään. Tapahtumaa voi seurata myös livestriimauksena. Minua kiinnostaa nähdä, mikä tanssijaa liikuttaa, minkälaiseen liikkeeseen äänetön musiikki tanssijan saattaa. Kun musiikkia ei kuule, kaikki huomio kiinnittyy liikekieleen. Kiehtovaa.


JOS KAIKKI HYVÄ VOISIKIN SAADA RAHAA…

Jenny ja Antti Wihurin rahaston päätökset ovat jo hakijoiden tiedossa. Parhaillaan suuri joukko taiteilijoita hikoilee Koneen Säätiön hakemusten kanssa. Kuukauden kuluttua on vuorossa Suomen Kulttuurirahaston deadline, sitten Svenska Kulturfonden.  

Pirstomieli valtaa minussa alaa. Yhtäaikainen voimattomuuden tunne yhdistyy rinta rottingilla -oloon. Hitto, meillä on upeita taiteilijoita, pitkälle mietittyjä omaäänisiä hankkeita, kunnianhimoista uuden etsintää, älyllistä taiteellista intohimoa. Kaikkiin näihin taiteilijoihin ei yksityisten säätiöiden ja rahastojen antelias käsi millään voi ulottua. ”Perustulo olisi parasta taidepolitiikkaa”, tiivisti eräs hakija. Niinpä.


ODOTAN KULTTUURIN NORSUNLUUTORNIA

Disruptio ja pirstaloituminen ovat totta myös kulttuurijournalismissa. On vaikea päästä käsiksi kaikkeen siihen, mitä esityksistä tai mistä tahansa muusta taiteenlajista kirjoitetaan. Sanomalehtien kulttuurisivut ovat muuttuneet surullisen yhdenmukaisiksi ja pintapuolisiksi. Kulttuuritoimitusten harvenevaa joukkoa asiantilasta on turha syyttää. Valtamedia ei tunnu kaipaavan ulkoistettujen freelancereiden asiantuntemusta.   

Kulttuurin norsunluutorni avataan lokakuussa. Se on verkkoportaali, joka tulee kokoamaan sivustoilleen taidetekstejä, kritiikkejä. Sivuston kehittäjinä ovat Suomen Arvostelijain Liitto ja pienet kulttuurilehdet ja -blogit. Aineiston kokoaa kriitikko Maria Säkö.

Kritiikin norsunluutornista on sitten kätevästi saatavissa yhdessä paketissa taidekentän kiinnostavimpia kirjoituksia. Ensimmäinen teema tulee olemaan mainstream. Yeah!  Vielä pitää vähän odottaa.

Toivotan onnea. Mietin, antavatko alan erikoistuneet printtilehdet sisältöjään Kulttuurin norsunluutorniin. Tuskin maksullinen lehti pystyy sahaamaan omaa oksaansa.

Esitys-lehti lopettaa, se tiedettiin jo vuosi sitten. Numero 4/2016 tulee olemaan Todellisuuden tutkimuskeskuksen vuonna 2007 perustaman lehden viimeinen. Kunniakas jakso suomalaisen nykyteatterin ja esitystaiteen historiaa siirtyy manan majoille. Kaipauksella ja kunnioituksella muistaen.


MITEN HYVÄ VAIKUTTAA?

Yhteiskunnallisesti vaikuttavaa hyvän tekemistä aletaan mitata. Maanantaina käynnistyy Hyvän mitta -hanke, jossa Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys, Sitra, Me-säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä ARVO-säätiö alkavat kehittää mittareita hyvien tekojen vaikuttavuudelle. Ylen aamu-tv:n juttu hankkeesta.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE 

Kauppa-Lopo suosittelee: Teatterilaisen kalenteri ja muistikirja 2017 

Joka alan jengillä ei olekaan omaa päivyriä, mutta meillä teatterilaisilla on.

TINFO on varustanut vuoden 2017 muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi. 

 • paljon tilaa muistiinpanoille 
 • vuoden päivyri 2017, yksi viikko aukeamalla 
 • vuosisuunnittelusivut seuraavalle vuodelle 2018 
 • teattereiden yhteystiedot 
 • teatterialan tapahtumia meillä ja muualla 
 • Suomen teatterikartta 
 • suomalainen teatteri numeroina ja pähkinänkuoressa, myös englanniksi 
 • pieni teatterisanasto: suomi – englanti – ruotsi 
 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari 
 • Sivumäärä: 176 
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali 
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut 
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti 

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Tilaa oma muistikirjasi verkkokaupasta.
Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120 

www.tinfo.fi 


Miten festivaali tehdään? Kuraattorit kertovat TINFO e-Nytissä

Ruotsinkielinen uutisaviisimme TINFO e-Nytt on ilmestynyt. 

Kysyimme festivaalien kuraattoreilta, miten he miettivät kansainvälistä liikkuvuutta, paikallisuutta ja taiteen globaaleja kysymyksiä tapahtumaa rakentaessaan. Festivaaliteeman lisäksi mm. Akse Petterssonin haastattelu ja sukupuoliasiaa. 

Lue TINFO e-Nytt 
 
Tilaa TINFO e-Nytt sähköpostiisi. Ilmestyy 5-6 kertaa vuodessa.

UUTISIA 

Vuoden 2017 Itu on Nukketeatteri Luuviulun Fillariteatteri 

Lastenteatterin Itujen näyttämöllä 22.9. Vantaan Vernissassa valittiin vuoden 2017 Itu-esitykseksi Nukketeatteri Luuviulun Fillariteatterin teossuunnitelma Makkarapiruetti. Näyttämöllä nähtiin 6 kiinnostavaa lastenteatterin esitysitua. 

Teatterialan ammattilaisraati valitsi myös Pikku idun, jonka sai Kiltit ihmiset ry:n Kylli-koira ja olemisen sietämätön keveys -esityskonsepti. Vuoden Idun tuotantotuki on 6000 ¤ ja Pikku Idun 2000 ¤. Itujen näyttämön järjestävät Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluvat Helsingin Annantalo, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX ja Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi.

Lisätiedot: katariina.metsalampi(a)hel.fi 


Ensimmäinen suomenkielinen aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologia 

Samaan aikaan idässä on ensimmäinen suomenkielinen aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologia. Se sisältää 11 klassikkonäytelmää Intiasta, Indonesiasta, Kiinasta ja Japanista alan suomalaisten asiantuntijoiden suoraan alkukielistä kääntäminä. 

Kirjan tekijät ovat alan suomalaisia huippuasiantuntijoita. Jukka O. Miettinen toimii yliopistonlehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Bangkokin Mahidol-yliopistossa ja on julkaissut useita kirjoja ja järjestänyt tapahtumia Aasian kulttuureista. Intialaiset näytelmät kääntänyt Klaus Karttunen on toiminut Helsingin yliopistossa Etelä-Aasian ja indoeuropeistiikan professorina, Reijo Lainela on Jaavan ja Balin musiikkiin ja kulttuuriin erikoistunut etnomusikologi, Kai Nieminen on runoilija ja japanilaisen kirjallisuuden kääntäjä ja Miika Pölkki on Japanin kirjallisuuteen erikoistunut kääntäjä ja tutkija Helsingin yliopistossa. Kirjan toinen toimittaja Veli Rosenberg on Kiinan tuntija, joka on tuottanut ja suomentanut vuosien aikana useimmat Suomessa nähdyt kiinalaiset näytelmät.  

Jukka O. Miettinen & Veli Rosenberg (toim.): Saamaan aikaan idässä. Aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologia. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja, 52.

Julkaisija: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu  

Hinta 26 ¤ (Taideylipiston opiskelijat ja työntekijät 20 ¤). Teosta myy Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjasto (Haapaniemenkatu 6, Helsinki, lib.teak(a)uniarts.fi) sekä Unigrafian verkkokauppa (www.unigrafia.fi).  
 
Teoksen verkkoversio on luettavissa Heldassa, www.helda.helsinki.fi  

Lisätietoja: 
Jukka O. Miettinen, jukka.miettinen(a)uniarts.fi 

TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Puhetta taiteesta -tilaisuus | 5.10.2016, Mikkeli 

Mikkelin taidemuseolla puhutaan jälleen lokakuun alussa taiteesta. Tällä kertaa keskustelun alustajana on kuvataiteilija, kirjailija, teatteriohjaaja ja tutkija Teemu Mäki, joka puhuu taiteen määritelmästä ja taiteen tehtävästä yhteiskunnassa ja yksilön elämässä. Tilaisuus alkaa Mikkelin taidemuseolla keskiviikkona 5.10.2016 klo 17.30. 

Taidetta on usein perusteltu sillä, että se kasvattaa, valistaa, innovoi ja että se on moraalisen tai poliittisen pohdiskelun muoto. Toisaalta yhtä usein on päinvastoin väitetty, että taiteessa hienointa on sen hyödyttömyys, että se on nimenomaan taidetta, jolla on oma itsetarkoituksensa, eikä sen pidä palvella ketään toista. 

Kumpi on osuvampi kuvaus? Entä ovatko kaikki tulkinnat jostain taideteoksesta samanarvoisia, yhtä hyviä? Esitelmänsä lisäksi Mäki näyttää tilaisuudessa uuden videoteoksen Tavallista tappamista ja lausuu otteita uusimmasta runokokoelmastaan Äidin oma

Puhetta taiteesta -tilaisuudet johdattavat tuoreiden taideilmiöiden ja ajankohtaisten taidekeskusteluiden pariin. Puhe taiteesta auttaa ymmärtämään, arvioimaan, närkästymään ja ihastumaan taiteesta. Tapahtumat ovat avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin toivotetaan tervetulleiksi eri taiteen alojen ammattilaiset, harrastajat sekä taiteesta kiinnostunut yleisö. 

Keskustelutilaisuudet ovat joka kuun ensimmäinen keskiviikko kello 17.30 -19.00 Mikkelin taidemuseolla. Syksyn muut Puhetta taiteesta -tilaisuudet ovat 2.11. ja 7.12. 

Tilaisuudet sisältyvät taidemuseon pääsymaksuun. 

Mikkelin taidemuseon syksyn näyttelyt löytyvät linkistä: www.mikkeli.fi/museot/taidemuseo/vaihtuvat-nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt-2016 

Lisätietoja:

Läänintaiteilija Harri Heinonen 
Taiteen edistämiskeskus | Etelä-Savo 
Puh. 029 5330923 
harri.heinonen(a)taike.fi 

Amanuenssi Paula Hyvönen 
Mikkelin taidemuseo/ Etelä-Savon aluetaidemuseo 
Puh. 015 194 2421 
paula.hyvonen(a)mikkeli.fi 


Ilmifestivaali | 9.-16.10.2016, Helsinki 

Helsingin lasten ja nuorten syksyn kulttuuritarjonta rikastuu entisestään, kun Teatteri ILMI Ö. järjestää viikon mittaisen teatterifestivaalin, ILMIFESTIVAALIN, lapsille ja nuorille 9.10.-16.10.2016. Festivaali järjestetään Teatteri ILMI Ö:llä, Iso Roobertinkadulla, keskellä kaupunkia, hyvien kulkuyhteyksien äärellä. ILMIFESTIVAALIA tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Taiteen edistämiskeskus. 

ILMIFESTIVAALI-viikko tarjoaa katsojille intensiivikattauksen monimuotoista esittävää ja soveltavaa taidetta. Festivaalin esitykset ovat osallistavia, interaktiivisia ja monitaiteellisia. 

ILMIFESTIVAALILLA nähdään kaksi Teatteri ILMI Ö:n omaa esitystä ja viiden vierailevan teatterin esitykset:

 • Teatteri ILMI Ö: Ensikosketus 
 • Teatteri ILMI Ö: Satuvatkain 
 • Teatron: Tarinateatteriesitys 
 • Klovniduo Auli ja Dolores 
 • Improvisaatioteatteri Pore: Improvisoitu musiikkisatutuokio 
 • VaihtoVirtaKollektiivi: Pikku Muurahainen Vattumadon talo & Rasa Collective: Kaikki hyvin kasvimaalla 

Festivaalin oheisohjelmistossa nähdään Teatteri ILMI Ö:n Teatterikoulun oppilaiden esitys sekä esityksellisiä ilmaantumisia ulkotiloissa festivaaliviikon aikana.

Liput esityksiin: 8 e/hlö. 

Liput Teatteri ILMI Ö:n Teatterikoulun oppilaiden esityksiin: 2 e/hlö. 

Lippujen varaukset: teatteri(a)teatteri-ilmio.com, 040-839 1683

Teatteri ILMI Ö. on vuonna 2002 perustettu kiertävä ammattiteatteri. Teatteri ILMI Ö. valmistaa kotimaisia kantaesityksiä, toteuttaa soveltavan teatterin projekteja sekä tarjoaa teatteritaiteen perusopetusta Helsingissä. Teatteri ILMI Ö. on erikoistunut lasten- ja nuorten teatteriin, taidekasvatukseen, kulttuuriseen vanhustyöhön sekä yhteistoiminnallisiin ja osallistaviin työtapoihin. Esityksiä ja koulutuksia räätälöidään myös tilaajan tarpeista ja toiveista.

ILMIFESTIVAALIN esityskuvaukset sekä ohjelmistoaikataulu löytyvät Teatteri ILMI Ö:n kotisivuilta: www.teatteri-ilmio.com.

Outi Sädekallio-Snellman, festivaalituottaja
040-839 1683
teatteri(a)teatteri-ilmio.com

Teatteri ILMI Ö.
Iso Roobertinkatu 10 B 20, 00120 Helsinki 

www.teatteri-ilmio.com 


Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi | 24.11.2016, Vantaa 

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tuo esille lastenkulttuurin merkityksiä ja mahdollisuuksia sekä luo suuntaviivoja sen tulevaisuudelle. Foorumi tarjoaa paikan kulttuuripoliittiselle keskustelulle ja eri toimialojen kohtaamiselle. Sen järjestämisestä Vantaalla vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Vantaan lastenkulttuurikeskus yhteistyökumppaneineen. 

Valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin vuosittain vaihtuva teema nostaa esille lastenkulttuurin mahdollisuuksia erilaisissa toimintaympäristöissä ja valottaa moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Lastenkulttuurifoorumi on oivallinen verkostoitumistilaisuus alan toimijoille. 

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään Vantaalla Tiedekeskus Heurekassa (Kuninkaalantie 7) 24.11. klo 8.45–17.00. Teemana on laadukas lastenkulttuuri osana yhteiskunnan eri rakenteita. Päivän aikana tutustutaan eri organisaatioiden tukemiin lastenkulttuuri- ja taidekasvatushankkeisiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön Lastenkulttuuripoliittiseen ohjelmaehdotukseen (2014) ja sen toimenpiteisiin. 

Foorumin ohjelma ja ilmoittautuminen: www.lastenkulttuuri.fi/osallistu-ja-verkostoidu/valtakunnallinen-lastenkulttuurifoorumi/ 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Kansainvälinen yhteistyö ja kulttuurien välinen vuoropuhelu | hakuaika 27.9.-1.11.2016 

Avustusta voidaan myöntää taiteen ja kulttuurin alan yhteisöille, jotka edistävät kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä. Hakijan on oltava oikeuskelpoinen. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus edistää ja ylläpitää ulkosuomalaisten yhteyksiä

 • suomalaiseen kulttuuriin ja kieliin 
 • Suomen tunnettavuutta kohdemaassa 
 • kansainvälistymistä ja kulttuurien välistä vuoropuhelua 
 • kansalaisten osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin 
 • toimialan kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista 
 • kansainvälistä kilpailukykyä ja osaamista  

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus vahvistaa ulkosuomalaistoimijoiden edellytyksiä osallistua aktiivisesti alansa kansalaisyhteiskuntalähtöiseen kansainväliseen kulttuuriyhteistyöhön harjoittaa monipuolisesti kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja vuoropuhelua edistävää toimintaa vahvistaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistä tunnettuutta ja arvostusta 

Hakija voi toteuttaa tavoitteita muun muassa tiedotuksen, tilastoinnin, neuvonnan, koulutuksen, julkaisutoiminnan, tapahtumatoiminnan, yleisötyön sekä ulkosuomalaisten kulttuuri-, sivistys- ja harrastustoiminnan keinoin. 

Yksittäisiä projektiavustuksia ulkosuomalaisten kulttuuritoimintaan haetaan Suomi-Seura ry:ltä. 

Ministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä noin 1 200 000 euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat. 

Tarkat hakuohjeet

Hakuaika: 27.9.-1.11.2016 

Lisätietoja:

Kulttuuriasiainneuvos Annika Söderlund , puh. 0295 3 30382, etunimi.sukunimi@minedu.fi  

www.minedu.fi 


Pohjoismainen kulttuuripiste: Liikkuvuustuki | hakuaika 23.9.-24.10.2016 

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Ohjelman yleisenä tavoitteena on vahvistaa kulttuuri- ja taidealan yhteistyötä Pohjolassa ja Baltiassa tukemalla liikkuvuutta, verkostoja ja residenssitoimintaa.   

Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Tarkoituksena on, että yksityishenkilöt tai pienehköt ryhmät saavat yhteyksiä, virikkeitä, osaamista ja tietoa alueen eri osista. Liikkuvuustuki tarjoaa myös mahdollisuuden esitellä taide- ja kulttuurituotantoja ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaissa ja Baltian maissa tuotettuun taiteeseen ja kulttuuriin. 

Lue lisää 

www.kulturkontaktnord.org 


Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston apurahat vuodelle 2017 | hakuaika 1.-31.10.2016 

Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston apurahat vuodelle 2017 ovat haettavana 1.−31.10.2016. Kulttuurirahaston vuoden 2017 jako nousee 37 miljoonaan euroon, josta keskusrahaston osuus on 25 miljoonaa ja maakuntarahastojen 12 miljoonaa euroa. Hallitus päätti lisätä maakuntarahastojen jakoa puolella miljoonalla, keskusrahaston jako pysyy ennallaan. 

Tieteen apurahat on suunnattu erityisesti väitöskirjatöihin ja niiden jälkeiseen tieteelliseen työskentelyyn. Taiteen aloilla tuetaan työskentelyä ja erilaisia hankkeita, haettavana ovat myös Taidetta hoitolaitoksiin -erityisapurahat. Yhteisöt voivat hakea apurahoja erilaisten kulttuurihankkeiden toteuttamiseen. Taiteilijoita kannustetaan hakemaan myös residenssiapurahoja. 

Eminentia ja Tieteen työpajat -erityisapurahat ovat haettavina edellisvuosien tapaan. Tieteen aloilla tohtorikoulutettavan yhteisrahoitus -apuraha tarjoaa mahdollisuuden yhdistää apuraha palkalliseen työsuhteeseen. Kulttuurirahasto kannustaa laajempien tutkimushankkeiden rakentamiseen erityisesti farmasiassa, maatalous- ja metsätieteissä, ympäristötieteissä sekä kauppatieteissä. 

Kulttuurirahasto siirtyy paperittomaan hakuun 

Apurahojen haku tapahtuu verkossa osoitteessa www.skr.fi/apurahanhakija. Hakemus tulee jättää järjestelmään viimeistään maanantaina 31.10. Haku on ensimmäisen kerran kokonaan paperiton, eli hakemuksia ei enää tarvitse tulostaa ja postittaa.

Keskusrahaston apurahat jaetaan perinteisesti vuosijuhlassa 27.2.2017. 

Kaikille avoin Kulttuurirahaston apurahainfo pidetään Helsingin Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa keskiviikkona 12.10. klo 16.30 alkaen. 

Lisätiedot: 
www.skr.fi/apurahat 
twitter.com/skr_fi 
www.youtube.com/kulttuurirahasto 
Suomen Kulttuurirahasto, asiamies Juhana Lassila, puh. 6128 1230, jla(a)skr.fi


Sarv: Kopiosto-apurahat vuodelle 2017 | hakuaika 1.-31.10.2016 

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, julistaa haettavaksi kriitikoille suunnattuja Kopiosto-apurahoja vuodelle 2017. Hakuaika on 1.10.–31.10.2016. 

Apurahat myönnetään kohdeapurahoina arvostelijan ammattitaitoa kehittävään hankkeeseen, opintomatkaan tai kurssimaksuihin. Lisäksi tässä haussa jaetaan 1-2 isompaa apurahaa, joita voivat hakea myös työryhmät. Apurahoja ei myönnetä työvälineisiin, elinkustannuksiin tai jo toteutuneisiin hankkeisiin. Hakemusten tulee olla hyvin perusteltuja. 

Apurahaa haetaan oheisella hakulomakkeella: 

Täytä lomake, tallenna se käyttäen omaa nimeäsi tiedostonimenä ja lähetä se sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen: info(a)sarv.fi viimeistään 31.10.2016

Lisätietoa ja tarkemmat hakuohjeet 

www.sarv.fi


Svenska kulturfonden: Novemberansökan  

Vår allmänna ansökningstid är november. Då kan både privatpersoner, arbetsgrupper och organisationer ansöka om bidrag. Läs anvisningarna noggrant före du gör din ansökan. Bekanta dig också med vår verksamhetsplan.  

Läs mer  

www.kulturfonden.fi 

HAKUJA 

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tule mukaan Goodbyes teatteriprojektiin | haku 8.11. mennessä 

Kiinnostaako sinua aloittaa teatteriharrastus tai verestää jo olemassa olevia taitoja? 

Marraskuussa käynnistyy teatteriprojekti ”Goodbyes”, johon haetaan nyt osallistujia. Ryhmässä opit näyttelijäntyön ja improvisaation perusteita ja koet, miten valmistetaan teatteriesitys yhdessä ryhmän kanssa improvisaation pohjalta. Esityksen teemana on ”Goodbyes”, eli jäähyväiset kaikissa muodoissaan. Projekti huipentuu tammikuisiin esityksiin, jotka toteutetaan osana Mad House Helsinki -tapahtumaa

Toiminta on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneita teatterin tekemisestä. Aikaisempaa kokemusta teatterista ei tarvitse. Kurssilla toimitaan monikielisesti, joten se sopii myös suomen kieltä taitamattomalle. Ohjaaja puhuu suomea, englantia, espanjaa ja portugalia. 

Ohjaajana toimii Erich Weidle, teatteriohjaaja ja näyttelijä. 

Projekti toteutetaan 15.11.2016-28.11.2017 
Harjoitukset ovat Esitystaiteenkeskuksen tiloissa, osoite: Kaasutehtaankatu 1/33, 00580 Helsinki.

Ilmoittaudu tällä lomakkeella viimeistään 8.11.2016.  

Lisätietoja:
erichweidle(at)hotmail.com 
minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi (30.9.-7.10. välisenä aikana) sekä www.kansalaisfoorumi.fi/koulutuskalenteri/tapahtuma/166-teatteriprojekti-goodbyes.html


Luova Eurooppa -haku nyt auki | haku päättyy 23.11.2016 

Kulttuurin alaohjelman hanketukihaku on avattu ja päättyy keskiviikkona 23.11.2016 (klo 13 Suomen aikaa). Tukea voi hakea vuonna 2017 käynnistyville yhteistyöhankkeille kahdessa kategoriassa:

 • kategoria 1 / Pienet yhteistyöhankkeet (Smaller scale cooperation projects)
 • kategoria 2 / Suuret yhteistyöhankkeet (Larger scale cooperation projects).

Tarkemmat hakuohjeet ja -materiaalit on julkaistu toimeenpanovirasto EACEAn sivuilla. Suomessa CIMO neuvoo kaikissa hakuun liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoja

Hakuohjeet ja -materiaalit EACEAn verkkopalvelussa
Yhteistyöhankkeet ja hakuohjeet CIMOn verkkopalvelussa

Hanna Hietaluoma-Hanin & Aino Laine
Luova Eurooppa -yhteyspiste / Kulttuuri
Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO
Puh. 0295 338 540 ja 0295 338 509
kulttuuri(a)cimo.fi

www.cimo.fi/ohjelmat/luovaeurooppa

www.luovaeurooppa.eu

#luovaeurooppa | @LEkulttuuri


Open Call: IMPACT16 23-27 November 2016 (Germany) | deadline 10 October 

How and where do alternative realities come about both in and between different fields of knowledge? How can we productively uncover contradictory “rift zones” in today’s world? What kind of frameworks for action can we cultivate? 

4-DAY SYMPOSIUM with extensive interdisciplinary exchange

30 PARTICIPANTS  (artists, scientists and experts from other varied fields)

3 ONE-DAY WORKSHOPS with 3 ARTIST COLLECTIVES

impact16 is aimed at artists and advanced students, practitioners and theoreticians from the natural and social sciences, technology, architecture and urban planning, philosophy, political activism, as well as from the visual and performance arts. 

APPLICATIONS UNTIL 10. OCTOBER 2016 
Online application form: www.pact-zollverein.de/en/platforms/impact-application

Limited number of 30 participants. Selection is based on the quality of submitted applications (CV, letter of motivation and, where applicable, work samples).

The working language is English.

Selected applicants receive: 

 • Full accreditation for the symposium and public programme 
 • Travel costs 
 • Local hotel accommodation 
 • Full catering 

More details attached (PDF) 

www.pact-zollverein.de/en 


Artist in Residence programme: ZARYA A-i-R (Russia) | deadline 23 Oct 2016 

ZARYA Artist-in-Residence programme based on ZARYA Center for Contemporary Art in Vladivostok is a project aimed at provision of support to professionals in the field of contemporary art that welcomes artists regardless of their preferred genres and techniques, as well as age and nationality. ZARYA A-i-R offers the young artists an opportunity to live and work in the new environment and conditions conductive to intensive work that provide a chance for successful implementation of creativity projects. 

ZARYA A-i-R programme is primarily focused on analysis and development of local environment. One of its tasks is establishment of a dialogue with both dedicated professionals and wide audience. ZARYA A-i-R programme is destined to become an efficient point of interaction between representatives of various nations and cultures and to encourage development of the local art world on the Far East. Throughout the existence of the Residency, which was opened in December 2014, more than 30 artists from Russia and overseas have participated in. 

WHO CAN PARTICIPATE

- individual artists or teams (age requirements – not younger than 18 years), working with painting, sculpture, graphics, photo and video, installation, performance, choreography, theater, music and street art.

Deadline: 23 October 

Find all details online 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ilmaista verkko-opetusta: ArtS training – Free online course | hae 30.9. mennessä 

Are you an artist? musician? actor? photographer? curator? painter? interested in the skills needed for creative entrepreneurship, and in making art a source of growth and job creation? 

If so, and you are looking for an innovative and stimulating experience, join the ArtS training today!

The ArtS training programme offers you the opportunity to attend three transversal modules, which correspond with the most important skills and competences, identified for the Cultural and Creative Sectors in Italy, Spain and Greece: 

 • Business administration /management  
 • Networking/ digital and media communication 
 • Enterpreneurial skills and social entrepreneurship 

And to choose at least 1 Module relevant with your specialization: 

 • Craft  
 • Cultural Heritage 
 • Visual arts 
 • Audiovisual and multimedia  
 • Literary arts 
 • Performing arts 

Attending the training you will get an European certification valid around all Europe! 

Participation and attendance are FREE! 

Apply today HERE

Application deadline: 30 September 2016. 

More information about the ArtS project can be found at: www.arts-project.eu  or visit the project Facebook.

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Suunnittelija / taiteilija (neljä paikkaa) – Lapin yliopisto | haku 14.10. mennessä 

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta hakee  neljää (4) suunnittelijaa/taiteilijaa aikavälille 1.11.2016–31.10.2017.  
 
Työ voi toteutua lyhemmällä tai pidemmällä aikavälillä, 25–100 % työaikana kuukaudessa, kuitenkin niin että työmäärä vastaa 3 kk kokoaikaista työtä.  
 
Työ liittyy Ympäristötaidetta matkailun alueille (YMA) -hankkeeseen, joka on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan, Lapin taiteilijaseuran sekä neljän matkailualan yrityksen yhteistyöhanke. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja tuen sille on myöntänyt Lapin Liitto.  
 
Hankkeen tavoitteena on lisätä ympäristötaiteen käyttöä matkailukohteissa ja matkailupalveluiden osana. Hankkeessa toimitaan työryhmissä, joissa suunnittelijan / taiteilijan lisäksi on mukana suunnittelun kohteena olevan yrityksen edustaja, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan projektiopiskelijoita sekä opetushenkilökuntaa. Hankkeen puitteissa tuotettavissa ympäristötaidesuunnitelmissa huomioidaan teosten ekologisuus, luonnonmukaisuus sekä temaattinen yhteys paikalliskulttuuriin tai perinteeseen. Ympäristötaiteessa tavoitteena on nostaa esiin paikallisia tarinoita ja kulttuuriperintöä sekä johdattaa yleisö sensitiiviseen ja eettiseen luonto- ja kulttuurikokemukseen. Hankkeessa keskitytään kesäkauden ympäristöön.  

Lisätietoja 

Lapin yliopistolle osoitetut hakemukset tulee toimittaa 14.10.2016 klo 13.00 mennessä osoitteeseen Lapin yliopisto, PL 122 (Kirjaamo, Yliopistonkatu 8), 96101 Rovaniemi. Hakemusasiakirjoja ei palauteta.  
 
Portfoliot voi noutaa projektipäällikkö Christa Haatajalta p. 040-1324506.  
Tiedustelut: projektipäällikkö Christa Haataja, p. 040-1324506, etunimi.sukunimi@ulapland.fi  

www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Taiteiden-tiedekunta


Ohjelmasuunnittelija – Tanssin talo | haku 14.10. mennessä 

Tanssin talo hakee ohjelmasuunnittelijaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.11.2016 alkaen (tai erikseen sovitusti) vähintään vuoden 2017 loppuun saakka.  

Ohjelmasuunnittelijana koordinoit tulevan Tanssin talon toimintavuosikellon kehittämistä vuokratapahtumien, yhteistuotantojen ja omien tuotantojen osalta em. toimintalinjoittain. 

Keskeistä työssäsi ovat verkostoituminen ohjelmistoa ja sisältöä tuottavien tahojen kanssa sekä prosessien ja työkalujen kehittäminen ja eteenpäin vieminen.  

Vastaat kehittämistyössä kumppaneiden ja asiakkaiden kuulemisesta ja osallistamisesta sekä toimintamallien pilotoinnista yhdessä tuottajan kanssa.  

Työsi linkittyy oleellisesti myös muuhun Tanssin talon organisaation kehittämistyöhön mm. myynnin, viestinnän ja markkinoinnin osalta. 

Tarkemmat tiedot 

Haku päättyy 14.10.

Vapaamuotoiset hakemukset, palkkatoivomus ja cv (max 1 sivu) sähköpostitse hanna-mari.peltomaki(a)tanssintalo.fi

Lisätiedot: 
Toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki 
p. 044 5131069 

http://tanssintalo.fi 


Johtaja – Suomen Japanin instituutti | haku 17.10. mennessä  

Suomen Japanin instituutti on Tokiossa toimiva tiede- ja kulttuuri-instituutti, joka verkottaa parasta suomalaista osaamista Japanissa. Se tunnistaa ja ennakoi Suomen ja Japanin kehitys- ja yhteistyötarpeita erityisesti tieteen, kulttuurin ja koulutuksen kentillä sekä auttaa potentiaalisia yhteistyötahoja löytämään toisensa Suomen, Japanin ja laajemminkin ympäröivän Itä-Aasian välillä. Instituuttia ylläpitää Suomen Japanin instituutin säätiö. 

Suomen Japanin instituutti hakee palvelukseensa JOHTAJAA 1.10.2017 lukien. Tehtävä täytetään kolmen vuoden määräajaksi. 

Johtajan vastuulla ovat: 

 • instituutin talouden ja henkilöstön johtaminen sekä yleishallinto 
 • tieteen ja kulttuurin ohjelma- ja hankesuunnittelun johtaminen
 • instituutin rahoituspohjan aktiivinen kehittäminen
 • instituutin yhteiskuntasuhteiden hoito ja verkostojen laajentaminen Japanissa ja kotimaassa
 • Japanin Team Finland –yhteisössä toimiminen 

Jos kiinnostuit, sinulta odotamme: 

 • ylempää korkeakoulututkintoa, tohtorintutkinto on eduksi
 • käytännössä osoitettua kokemusta organisaation johtamisesta ja taloushallinnosta
 • kokemusta kansainvälisistä projekteista ja niiden rahoituksesta
 • hyviä yhteyksiä kansainvälisiin verkostoihin ja organisaatioihin
 • sujuvaa suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa, japanin kielen taito toivottava
 • laajaa suomalaisen yhteiskunnan sekä tiede- ja kulttuurielämän tuntemusta sekä aiempaa kokemusta Japanista
 • hyviä kommunikaatio- ja kulttuurinlukutaitoja sekä valmiutta vaativaan työrytmiin
 • taitavaa ja innostavaa johtamisotetta, jolla viedään läpi vaativia hankkeita pienellä tiimillä 

Motivaatiokirje ansioluetteloineen ja palkkatoivomuksineen pyydetään toimittamaan sähköisesti viimeistään 17.10.2016 Suomen Japanin instituutin säätiön asiamiehelle osoitteeseen tiia.saarinen(a)uniarts.fi.  

Mahdollisiin tiedusteluihin vastaa säätiön hallituksen puheenjohtaja, museonjohtaja Susanna Pettersson, 040 736 0699 (5.10. klo 17-18) tai säätiön asiamies Tiia Saarinen, 040 860 9538 ( 29.-30.9. klo 10-12, 7.10. klo 10-12). 

www.finstitute.jp

MUITA ILMOITUKSIA 

Ehdota Vuoden teatteri -palkinnon saajaa | ehdotukset 14.10. mennessä 

Onko teatterinne työyhteisö, jossa henkilökunta rakastaa työtään? Onko teatterinne kehittänyt paikallista kulttuurielämää, luonut uudenlaisen toimintamallin tai edistänyt suomalaista näyttämötaidetta erityisen vaikuttavalla tavalla? Jos vastaus on kyllä, teatterinne saattaa olla Vuoden teatteri 2017! 

Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset ammattiteatterit ja -tanssiryhmät. Ehdotuksia palkinnon saajiksi otetaan vastaan 14.10. saakka

Lisätietoja ja ilmoittautuminen kilpailuun STEFI:n sivuilla 


Vapaata varastotilaa Helsingin Kalliossa 

Katutason varastotila vapautuu tarjolle 1.1.2017. Kokonaisneliömäärä 140, voidaan myös jakaa. Vuokrataan varastoksi.

Tila on matalaa avotilaa ja se toimii tällä hetkellä Ryhmäteatterin pukuvarastona. Samoissa tiloissa myös teatteri Rollon toimisto, varasto ja harjoitusnäyttämö sekä muutamia muita työtiloja. Autolla pääsee oven eteen, isot pariovet. Loistava sijainti Pengerkujalla. Vuokra 7 ¤/neliö, ei alvia. 

Tiedustelut Juha Skukin p. 040 5000 407 tai Teatteri Rollo/ Sanna Monto p. 09 726 1121 

www.rollo.fi 

 

twitter.com/tinfotweets