08.10.2015

TINFO-tiedote 34 / 8.10.2015

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO-ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

TYÖPAIKKOJA

HAKUJA

MUUT ILMOITUKSET

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


Kehyksiä, strategista vaikuttavuutta ja vuoropuhelua

Kaksi antoisaa OKM:n ohjauspäivää! Tällaiset päivät ovat arvokkaita. Tietoa kulkee suuntaan ja toiseen. Päivät innoittavat ja rohkaisevat tekemään omia sovelluksia.

Valtionavustuspolitiikkaa erityisesti strategisuuden ja vaikuttavuuden näkökulmasta pohtiva raportti antaa tulevaisuuden suuntaviivat: mitä on luvassa ja mitä meiltä odotetaan. Lisää vaikuttavuutta, parempaa seurantaa ja arviointia, päällekkäisyyksistä pois, lisää läpinäkyvyyttä, pitkäjänteisyyttä, joustavuuttakin, esimerkiksi budjettivuoden ylittävissä mahdollisissa aiesopimuksissa. Vuonna 2017 se alkaa. Vuosi 2016 on vielä stabiili, kuten ylijohtaja Riitta Kaivosoja totesi. 2017 on sitten ihan eri maata. Kehys kuristaa. Näin ei tietenkään asiaa ilmaise Kaivosoja, mutta viesti tulee selväksi sanoittakin.

Raportin tekemiseen osallistuneiden virkamiesten vika ei ole se, että nyt hyvät tavoitteet osuvat huonoon aikasaumaan, kun samaan aikaan pitää myös leikata. Työryhmää vetänyt Tuula Lybeck totesi, että ”raha puhuu, rahalla voi olla tahto” ja että osa nykyisistä valtionavunsaajista ”tulee tippumaan”, ”osaan tulee kohdennuksia.” Strategisuus on sidoksissa opetus- ja kulttuuriministeriön strategiaan 2020 ja hallituksen strategiseen ohjelmaan.  

Me kaikki (valtionapua saavat yhteisöt) tulemme täyttämään kyselylomakkeemme, me voimme myös suoraan vaikuttaa kommenteillamme ministeriöön, me osoitamme nyt omaa vaikuttavuuttamme, me näytämme, mitä ”omistajaohjaaja” saa vastineeksi, me osoitamme, miten meistä jo useat tekevät verkottuneesti yhteistyötä, hyötyvät synergiasta, me sidomme entistä vankemmin omaa toimintaamme OKM:n strategioihin ja hallitusohjelmaan, me muistutamme ja osoitamme laskelmilla, että suuruuden ekonomia ei aina ole toiminnallisesti tai taloudellisesti kannattavinta ja vaikuttavinta, tai me ehkä tulemme johtopäätökseen, että enemmästä yhteistyöstä olisi hyötyä. Joku saattaa harkita kimppaan menemistä jonkun toisen kanssa.

 – Se, miten kenellekin vuonna 2017 käy, on viime kädessä myös arvovalintaa.

Valtio ohjaa – yhteistä ohraa

Eikä OKM tietenkään ole yksin. Tässä OHRA, jolla valtio kehittää ohjausjärjestelmäänsä.

Tässä toimintasuunnitelma siitä, mitä hallitusohjelman kärkihankkeet pitävät sisällään ja miten ne toteutetaan. Yksi käsi kahmaisee, ja toinen antaa rippusen.

Kadonnut tuntuma

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen haastattelu Helsingin Sanomista (8.10.2015): ”Kulttuuri ei voi jatkossakaan olla vain pienen ryhmän etuoikeus.” Hetkinen. Ei mene minun kurkustani alas tämä väite. Kulttuuripolitiikkaa on Suomessa rakennettu juuri alueellisen tasa-arvon ja saavutettavuuden varaan. Ei tässä pienen ryhmän etuoikeudesta ole ollut kyse.

Blogikirjoituksessaan brooklyniläinen ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kevin Doyle viittasi Dragan Klaiciin ja Frie Leyseniin. Kovan luokan kulttuuripolitiikan tutkijan ja kuraattorin mukaan kulttuurin ja taiteen suuret leikkaukset teki mahdolliseksi tuntuman katoaminen siihen, miten kulttuurin ja taiteen julkista rahoitusta puolustetaan. Doylen mukaan tulisi keskittyä olemassa olevan perustan puolustamiseen ja vahvistamiseen. Viime kädessä kyse on vuorovaikutuksesta katsojiin, yleisöihin. Kansalaiset ratkaisevat.

Suhteellisuuksia

Pientä suhteellistavaa vertailua. Selvitys suurista joulukaloista ja niiden vaikuttavuudesta. Suoria yritystukia valtio myönsi 1,3 miljardia euroa, lisäksi sitten vielä yritysten toimintaan vaikuttavia verotukia 6 miljardin euron edestä. Veikkausvoittovarojen noin 230 miljoonan euron potti on pienen pieni kökkäle. Mutta leikkaustalkoissa ei pienellekään armoa anneta.

Kunnat kovilla

Suomen Kuntaliiton Terhi Päivärinta osoitti prosenttiluvuillaan sen, etteivät kuntien opetus- ja kulttuuritoimen menojen leikkaukset kuntia pelasta. Esimerkiksi museoihin ja teattereihin jne. kunnat satsaavat keskimäärin 2,4%, perusopetukseen 38,4%, päivähoitoon 20,1%. Päivärinta kuitenkin muistutti, miten kovilla kunnat ovat, kun niiltä jää 10,5 miljardia euroa valtionosuuksia saamatta. Talouden kylmä kyyti hyydyttää väistämättä myös teattereita. 

Teatteri Vanhan Jukon 20-vuotisjuhlan seminaarissa Lahti näyttäytyi ymmärtävänä teatterikaupunkina, kun kuunteli valtuuston puheenjohtajaa ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajaa.

Näyttelijä ja elämäntunto

Jussi Lehtosen väitöskirja Elämäntunto – Näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön on kiintoisaa luettavaa. Sen etiikka herättää suurta kunnioitusta ”välineellistyneen eetoksen aikakautena” – hieno luonnehdinta väitöskirjan toiselta vastaväittäjältä Marjatta Bardylta. Juuri tuota välineellistyneisyyttä vastaan Lehtonen taistelee halutessaan teatterin ja näyttelijän astuvan yhteiskunnallisen toiseuden tiloihin ”pimennettyjen katsomojen teatterista”. Emme me enää ihan niin pimennetyissä katsomoissa istu, ja Stanislavskikin on saanut suuren joukon teoriansa kehittäjiä.

”Pokkana päin sivistyspenseyttä"

Otsikkoni on lainaus. Multialla vaikuttava Satu Olkkonen kirjoitti vaihtoehtoisen taiteistuneen yhteiskunnan strategiansa ja kutsuu meitä yhteiseen savottaan tilanteessa jossa ”taiteen autonomiasta niin kuin sivistyksestäkin keskustellaan yhteiskunnassa liian vähän ja penseästi”. Olkkonen, taiteen perusopetuksen parissa työskentelevä, omien sanojensa mukaan ”maakunnallinen toimija” näkee itsensä tuloksentekijänä ja ankkuriosuuden viejänä.  

”Lähde mukaan tähän savottaan! Ei se mahdotonta ole. Taiteistunut tulevaisuus näkyisi sivistyskansassa jo, jos se helppoa olisi. Ensitöinä olisi tarjolla hankekielen purkua ja taidehallinnon uudistustyötä vastaamaan sitä monimuotoista taiteen kenttää, jota sen pitäisi edustaa. Se, että myös taiteilijat itse kertovat, millaisia yhteiskunnan ilmiöitä heidän työnsä heijastaa ja mitä heidän työhönsä heijastuu, kääntää peilin siitä, että taiteilija olisi yhteiskunnalle hankala toimenpiteiden kohde siihen, miten rakenteita ja hallintoa tulisi päivittää.”

Olkkosen visiossa peruskoulu kannustaa elämän merkityksellisyyden rakentamiseen, Taideyliopistosta valmistuvia arvostetaan vakavasti otettavina yhteiskunnallisina toimijoina ja vaikuttajina, joille ei puhuta yläviistosti tai joiden työhön ei suhtauduta manageroiden.   

Muuttajat

Olen ikionnellinen, että Muuttajat – näytelmä ihmisen paikasta ja rajoista ei mennyt ohitse. Kansallisteatterin kolmivuotisen Itä-Helsingin viiteen lähiöön suuntautuneen yleisötyöprojektin hedelmä synnyttää teatterillista mielihyvää oivaltavuudessaan, näkökulmiensa ja havaintojensa osuvuudessa, yleisökontaktissaan. Sen esityksellinen ele on kevyt ja leikkisä, sen esiintuomat kokemukset lyijynraskaita. Lavalla puhutaan seitsemää maahanmuuttajan suomea, käsiohjelmassa 11 kieltä, katsomossa varmaan yhtä monta. Tässä kotoutusta teatterin keinoin – taide edellä.

Hyvä teatteriviikko muutoinkin

Rikhard III ja Tabu. Toiseen kertaan.


Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO-ILMOITUKSIA

Teatterilaisen muistikirja 2016 on saapunut painosta

Muistikirjat2016TINFO on varustanut vuoden 2016 muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi.

19,00 ¤/kpl
10 kappaleen ja sitä suuremmat tilaukset: 17,00 ¤/kpl
Opiskelijat ja työttömät: 12,00 ¤/kpl

Hintoihin lisätään postimaksut.

Tilaa omasi verkkokaupasta

Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120

www.tinfo.fi


TINFO e-Nytt ilmestynyt

Syyskauden toinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt. Uutiskirje on luettavissa TINFOn verkkosivuilta.

TINFO e-Nytt ilmestyy seuraavan kerran tiistaina 3.11. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 30.10.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


Ralf Långbacka: Tule hakemaan kirjani | Kom och ta min bok

Akateemikko Ralf Långbacka on lahjoittanut TINFOn kautta edelleen jaettavaksi ja luettavaksi omaa tuotantoaan. Kirjan saaja voi tehdä vapaaehtoisen lahjoituksen ja kartuttaa näin Ralf Långbackan rahastoa. Rahasto jakaa nuorille teatteriohjaajille matka-apurahoja Berliiniin.

Kirjoja voi noutaa TINFOn toimistolta toimiston aukioloaikoina (ma-to klo 9-16, pe klo 9-15)

Lisätietoja: tinfo(a)tinfo.fi

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
Meritullinkatu 33 A 2
00170 Helsinki
(09) 2511 2120

UUTISIA

Klockrike ryhtyy nomaditeatteriksi

Vuonna 2016 Klockriketeatern viettää 25-vuotisjuhliaan ja toteuttaa juhlavuoden kunniaksi suuria muutoksia teatterin organisaatiossa. Tammikuusta 2016 alkaen Klockrike jättää Diana-näyttämön ja siirtyy toimimaan nomaditeatterina, ilman omaa kotinäyttämöä. Keskieurooppalaisen mallin mukaan teatteri satsaa tulevaisuudessa enemmän resursseja sisältöön ja vähemmän seiniin.

Teatterin kolmivuotissuunnitelma 2016-18 pitää sisällään sekä uusia suomenruotsalaisia tekstejä, lukuisia kansainvälisiä yhteistuotantoprojekteja että monimuotoista yhteistyötä kotimaisten toimijoiden, mm. festivaalien, teattereiden ja Helsingin kaupungin alueellisten kulttuuritalojen kanssa.

Taiteellisen työskentelyn ohella Klockriketeaternin ydintoimintaan kuuluvat yhteistuotantojen, kiertuetoiminnan ja teatterin monikielisyyden tutkiminen ja kehittäminen. Yhteiskunnallisuus ja ajankohtaisiin kysymyksiin reagoiminen ovat olleet - Harry Martinsonin hengessä – teatteritoiminnan keskiössä jo Klockriken perustamisesta lähtien. Syksyn aikana Dianan ovet ovat jälleen auki keskusteluille yhteiskunnassa pinnalla olevista asioista, mm. rasismista, pakolaisista ja jakamisen ilosta.

Klockriketeaternin viimeinen kausi Dianalla, Diana Requiem, käynnistyy vierailulla Latviasta, Ģertrūdes ielas –teatterin Legionnaires – Dialogue with Fistfight -esityksellä. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Q-teatterin kanssa. Legionnaires-esityksen ohjaaja Valters Sīlis toimii ohjaajana myös Klockriken ensi vuoden kansainvälisessä suurprojektissa, Itä-Euroopan nykytilaa ja eurooppalaista identiteettiä ruotivassa esityksessä Three Musketeers – East of Vienna. Esityksen ensi-ilta on maaliskuussa Riiassa ja huhtikuussa Helsingissä.

www.klockrike.fi/svenska


Venäläinen ammattiteatteri Teatr Za avataan Helsinkiin

Teatr Za on vuonna 2014 perustettu ammattiteatteri. Sen perustajajäsenet ovat venäläinen näyttelijä Elena Spirina ja Venäjällä näyttelijäksi opiskellut Valtteri Simonen. Teatr Za on repertuaariteatteri, venäläisen teatterin mallin mukaan.

Pysyvä ohjelmisto auttaa syventymään materiaaliin ja antaa mahdollisuuden painottaa ikuisia ja inhimillisiä teemoja päivänpolttavien ja kertakäyttöisten aiheiden sijasta. Teatr Za pyrkii luomaan sisällöllisesti voimakkaita ja kaikesta turhasta ulkoisesta riisuttuja esityksiä.

Teatr Za on tuottanut yhdessä pietarilaisten Teatralnaja Masterskaja ASB:n sekä Teatr Osobnjakin kanssa esitykset Шаровая молния из Джиннистана (Pallosalama Dzinnistanista) ja Идущая за предел (Hän, joka astui rajan taa). Esitysten Pietarin ensi-illat olivat keväällä 2015 Teatr Osobnjakissa. Lokakuussa Teatr Za tuo esitykset Suomeen omaan, uuteen tilaansa. Esitykset ovat venäjänkielisiä.

Teatr Za on jo herättänyt kiinnostusta Venäjällä ja Hän, joka astui rajan taa -esitys on kutsuttu Moskovan kansainvälisille Solo-monologifestivaaleille lokakuussa 2015.

Kierrätysmateriaaleista rakennettava teatteri sijaitsee Helsingin Hermannissa, osoitteessa Hämeentie 103, Helsinki. Teatr Za avataan 21.10.2015.

www.teatrza.fi


Jaettu voitto Lilla Teaternin Vivica Bandler -näytelmäkilpailussa

Uutta kotimaista näyttämötaidetta edistävä Vivica Bandler -näytelmäkilpailu on ratkennut. Voitto meni Jukka Vienon tekstille Opas sekä Matti Linnavuoren kaksikieliselle näytelmälle Ta mig till er ledare. Voittajat jakavat 15 000 euron palkintosumman.

Sofia Aminoff (Vindparken) ja Matti Tolvanen (Hopeasydän) saivat kunniamaininnan. Kilpailu herätti suuren kiinnostuksen, ja yli sata tekstiä lähetettiin kilpailuun.

Palkinnonjako oli osa teatterin 75-vuotisjuhlia, jotka pidettiin 1.10.2015 Lilla Teaternissa. Kilpailu toteutettiin Svenska Kulturfondenin teatterille myöntämällä avustusmäärätrahalla.

www.hkt.fi/lillateatern

Lilla Teatern täyttää 75 vuotta.

Lillan toi modernia näytelmäkirjallisuutta Suomeen 50-luvulla ja vei muumit maailmalle. Yle Radio 1:n Kultakuumeessa vieraina olivat Lilla teaternin historiikin kirjoittanut toimittaja Caterina Stenius sekä teatterin nykyinen johtaja Raila Leppäkoski. Kuuntele ohjelma täältä.


Paul Olin Unga Teaternin uusi taiteellinen johtaja

Näyttelijä, ohjaaja, dramaturgi Paul Olin aloittaa uudessa tehtävässään ensi vuoden alusta. Nykyinen taiteellinen johtaja Christian Lindroos siirtyy Seinäjoen Kaupunginteatteriin. Tehtävää haki 9 ihmistä.

Paul Olin johtaa Unga Teaternin yhdessä hallinnollisen johtajan Vibeke Löfgrenin kanssa. Unga Teatern on suomen vanhin lasten- ja nuorten ammattiteatteri. Jo 55 vuotta teatteri on tarjonnut lapsille ja nuorille teatterielämyksiä, sekä kotona ja kiertueella että ruotsiksi ja suomeksi.

www.ungateatern.fi


Aura of Puppets palkittiin Kritiikin punnuksilla

Kritiikin Punnukset -tunnustuspalkinto on myönnetty turkulaiselle nukketeatteriyhteisö Aura of Puppetsille. Palkinnon jakaa vuosittain Suomen Arvostelijain liiton Turun jaosto. Aura of Puppets palkittiin ansiokkaasta työstä nukketeatterin hyväksi.

Turkulaisten nukketeatteritaiteilijoiden yhteenliittymä Aura of Puppets edistää nukketeatteritaiteen näkyvyyttä ja saavutettavuutta sekä lisää alan tunnettavuutta. Verkostomaisesti toimiva Aura of Puppets on edelläkävijä vapaan taidekentän rakenteiden kehittämisessä.  30 ammattitaiteilijan muodostaman verkoston keskeisiä tehtäviä on taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksien ja alan yleisten toimintaedellytysten kehittäminen.

Turkulainen nukketeatteri on tullut tunnetuksi erityisesti aikuisille suunnatuista esityksistään. Aktiivinen taiteilijayhteisö tuottaa vuosittain toistakymmentä ensi-iltaa. Esitystoiminnan lisäksi verkosto tarjoaa mm. työpaja-, kurssi- ja koulutuspalveluita.  

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Kritiikin punnukset jakaa SARVin Turun osasto varsinaissuomalaisille taiteilijoille pitkäaikaisesta, valtakunnallisestikin merkittävästä kulttuurityöstä.

Lisätietoja:

auraofpuppets(at)gmail.com
www.auraofpuppets.com


Saaren kartanon residenssipaikat vuodelle 2016 on myönnetty

Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartano tarjoaa vuonna 2016 residenssipaikan 40 taiteilijalle ja taiteilijaryhmälle. Saaren kartanossa työskentelevät ensi vuonna muun muassa esseisti Silvia Hosseini, performanssitaiteilija David Frankovich ja Viides sääty -työryhmä.

Hakemuksia saapui tänä vuonna yhteensä 378. Korkeatasoisista hakemuksista valikoitui mielenkiintoinen edustus vuoden 2016 residenssijaksoille. Hakemuksista yli 60 % saapui ulkomailta, 39 eri maasta. Euroopan lisäksi hakemuksia tuli esimerkiksi Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Australiasta.

– On jälleen kiinnostavaa seurata, miten Saaren kartanossa syntyvä taide ottaa kantaa epätasa-arvoon ja muihin yhteiskuntamme keskeisiin ongelmiin, pohtii Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen tulevaa residenssivuotta.

Saaren kartanon residenssin yhdeksäs toimintavuosi käynnistyy

Saaren kartano aloitti toimintansa taiteilija- ja tutkijaresidenssinä vuonna 2008 ja tähän mennessä paikassa on työskennellyt 308 residenssivierasta ja -ryhmää, joista 296 on ollut yksittäisiä taiteilijoita tai ryhmiä. Residenssi on antanut vieraille mahdollisuuden keskittyä täysipäiväisesti omaan työskentelyynsä ja toteuttaa omia projektejaan, ja koonnut taiteilijoita Kaivolle keskinäiseen vuorovaikutukseen

Saaren kartanoa ylläpitää Koneen Säätiö. Säätiön ja kartanon yhteisenä tavoitteena on luoda edellytyksiä rohkeille tieteen ja avauksille. Koneen Säätiön hallitus myönsi Saaren kartanon residenssipaikat vuodelle 2016 kokouksessaan 5.10.2015.

Saaren kartanon toimintaa voi seurata sähköisesti kotisivuilla, Facebookissa ja uutiskirjeen avulla.


Suomalaisia näytelmiä Romaniassa ja Virossa

Rosa Liksomin vuonna 1993 kirjoittama näytelmä Family Affairs sai Romanian ensi-iltansa 2.10. bukarestilaisessa Teatrul Odeonissa. Teoksen on romaniaksi kääntänyt Doru Mareş ja sen on ohjannut Radu Afrim. Esitysten on tarkoitus jatkua vuoden 2018 loppuun.

Lisätietoja tuotannosta löytyy Teatrul Odeonin kotisivuilta romaniaksi.

Timo Parvelan vuonna 2006 julkaisema lastenkirja Keinulauta nähdään myöhemmin tänä vuonna lavalla virolaisessa Ugala-teatterissa. Tuotannon ensi-ilta on joulukuussa 2015. Suomessakin useampaan kertaan dramatisoidun teoksen ovat viroksi dramatisoineet Kadri Lepp ja Martin Mill.

Lisätietoja tuotannosta löytyy Ugala-teatterin kotisivuilta viroksi.

Rosa Liksomin ja Timo Parvelan teatterioikeuksia edustaa Agency North.


Otso Huopaniemi & Co. Berliinissä

Otso Huopaniemi & Co:n (love.abz)3 esitetään Berliinissä Theaterdiscounterissa. Esitys on Otso Huopaniemi & Co:n uusin avaus Googlen kanssa ja sitä vastaan kirjoittamisessa. (love.abz)3 ensiesitys on Berliinissä 13.11.2015.

Esitys on osa Otso Huopaniemen Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun valmistelemaa taiteellista tutkimusta. (love.abz)3 on tuotettu yhteistyössä Theaterdiscounter Berliinin kanssa ja sitä ovat rahoittaneet  Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Keskusrahasto, Suomen Saksan-instituutti, Berliner Senat sekä Fonds Darstellende Künste.

Tarkemmat tiedot esityksestä

www.theaterdiscounter.de

Esitysajat Facebookin tapahtumasivulta

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Residenssiseminaari 16.10.2015, Riihimäki | ilmoittaudu 13.10. mennessä

Tule kuulemaan kokemuksiamme Riihimäen Teatterin residenssitoiminnasta ja keskustelemaan residenssitoiminnan mahdollisuuksista suomalaisella teatterikentällä maksuttomaan seminaariin perjantaina 16.10.2015 klo 15-18, Riihimäen Teatteri (Hämeenaukio 1). Ilmoittautumisaikaa seminaariin on jatkettu tiistaihin 13.10.

Riihimäen Teatterissa on kehitetty viimeisen puolen vuoden ajan toimintamallia, jossa residenssiin kutsuttu vapaa ryhmä toteuttaa oman taiteellisen konseptinsa yhteistyössä teatterin henkilökunnan kanssa. Ensimmäiseen residenssiin kutsuttiin Todellisuuden tutkimuskeskus maaliskuussa 2015. Residenssijakson aikana syntyi Dada 99 Riihimäki –esitystapahtuma, jossa koko teatterin henkilökunta on mukana. Riihimäen Teatteri sai tukea projektin toteuttamiseen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Vapaamuotoisessa seminaarissa esitellään Riihimäen Teatterin residenssimallia, tarkastellaan residenssitoiminnan perinnettä Suomessa ja pohditaan millaisia kehitysmahdollisuuksia vastaavalla toiminnalla voisi olla. Tilaisuus on suunnattu VOS-teattereiden henkilökunnalle, vapaalla kentällä työskenteleville sekä kaikille teattereiden uusista toimintamalleista kiinnostuneille.

Tilaisuudessa kuullaan teatteritieteen opiskelijan Miska Repon alustus suomalaisesta teatteriresidenssitoiminnasta, Todellisuuden tutkimuskeskuksen Johanna Hammarbergin ja Maria Oivan kokemuksia residenssijaksosta ja Riihimäen Teatteri Oy:n toimitusjohtajan Matti Arnkilin ajatuksia residenssitoiminnasta Riihimäen Teatterissa.

Ilmoittautuminen

www.riihimaenteatteri.fi


Kotimaisen näytelmän festivaali | 5.-7.11.2015, Helsinki

Kansallisteatterin Lavaklubilla

Suomalainen näytelmäkirjallisuus ja kirjailijat saavat jälleen puheenvuoron, kun näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI yhdessä Kansallisteatterin kanssa järjestää Kotimaisen Näytelmän Festivaalin - nyt jo viidettä kertaa.

Tapahtuman tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin suomalaisia nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen.

Festivaalin rungon muodostavat neljä kantaesittämätöntä nykynäytelmää lukudraamaesityksinä:
Pipsa Longan, Sirkku Peltolan, Hanna Rytin sekä Laura Valkaman uudet teokset. Esitykset toteutetaan ammattilaistyöryhmien voimin.

Luvassa on myös nopeatahtisia draamaslameja, joissa näytelmäkirjailijat lukevat viiden minuutin otteita työn alla olevista näytelmistään.

Lavalle nousevat mm. Juha Jokela, Paula Salminen, Elina Snicker ja Antti Mikkola.

Festivaalin perinteisessä keskustelupaneelissa käsitellään tänä vuonna komedian kirjoittamista - Heini Junkkaalan moderoimassa paneelissa keskustelevat mm. Elina Knihtilä, Antti Holma, Mika Ripatti ja Melli Maikkula.

Festivaalia tukee Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

Lämpimästi tervetuloa keskittymään sisältöön! Vapaa pääsy.

Lisätiedot ja kyselyt:
pohjateksti(at)gmail.com
www.pohjateksti.fi
p. 0443388871

TEKSTI on liki sadan näytelmäkirjailijan yhteisö, jonka tavoitteet ovat suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kehittäminen, näytelmäkirjailijan identiteetin tukeminen sekä ammatin arvostuksen ja näkyvyyden lisääminen.


Konferenssi: Lasten- ja nuortenkulttuurin strategiat Pohjoismaissa | 6.11.2015 Kööpenhamina

Tanskan kulttuurivirasto järjestää konferenssin lasten- ja nuortenkulttuurin strategioista Pohjoismaissa 6.11.2015, paikkana Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, Kööpenhamina.

Ohjelma
Lisätietoja
tanskaksi


Kulttuuri ja saavutettavuus -konferenssi | 12.11.2015 Helsinki

Funka järjestää yhteistyössä Arcada ammattikorkeakoulun, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Evantian kanssa konferenssin, joka keskittyy saavutettavuuteen ja kulttuuriin. Tarkoituksena on jakaa ideoita ja tietoa eri maiden välillä. Konferenssi järjestetään Helsingissä 12.11.

Konferenssin kieli on englanti. Konferenssi tulkataan suomalaiselle viittomakielelle.

Osallistumismaksu on 50 e. Osallistuminen on kuitenkin maksutonta loppukäyttäjien järjestöjen jäsenille.

Ilmoittautuminen (lyyti.fi)
Katso ohjelma täältä


Yhteyksiä - Connections, Kettukin verkostoseminaari | 13.11.2015, Hämeenlinna

Yhteyksiä -verkostoseminaari kokoaa taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoita sekä opiskelijoita erityistaiteen äärelle. Seminaarin ohjelma on rakennettu huolellisesti vastaamaan alan verkostoitumisen ja uusien näkökulmien saamisen tarpeita.

Kuntien kulttuuri-, sekä sosiaali- ja terveystoimen virkamiehille Yhteyksiä-seminaari antaa erinomaisen tilaisuuden päästä kuulemaan, miten erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetoimintaa on pohjoismaisesta näkökulmasta toteutettu.

Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki KETTUKI ry järjestää vuosittain valtakunnallisen verkostotapaamisen. Verkostotapaamisessa tavataan muita alan toimijoita, kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja pureudutaan ajankohtaisiin aiheisiin. Verkostotapaamiseen kutsutaan alan asiantuntijoita Suomen lisäksi ulkomailta ja siellä esitellään muun muassa hyviä käytäntöjä.

Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Lisätiedot

Päivi Lilja, toiminnanjohtaja Kettuki
p. 044 0405107
paivi.lilja(a)kettuki.fi
kettuki.fi


Euroopan kulttuurifoorumi | 26.-27.11.2015, Bryssel

Brysselissä 26.-27.11. järjestettävä Euroopan kulttuurifoorumi tarjoaa kiinnostavaa kuultavaa ja hyviä verkostoitumismahdollisuuksia eurooppalaisesta yhteistyöstä kiinnostuneille. Foorumin aiheita ovat mm. kulttuurin rooli innovaatioiden ja kasvun luomisessa sekä kulttuurien välisessä vuoropuhelussa ja digitalisaation vaikutuksen tekijänoikeuskeskusteluun. Osaa foorumista on mahdollista seurata livestreamin kautta.

Lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautumiset Euroopan komission sivuilla.

Lähde: Suomen teatterit

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teme: Luottamusmieskoulutus | 26.-27.10.2015, Tampere

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton luottamusmieskoulutus on tarkoitettu teattereiden, elokuva- ja tv-tuotantojen sekä tanssikoulujen luottamusmiehille.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot Temessä Ristolle risto.lehikoinen(at)teme.fi

Ohjelma ja kutsu (PDF)

www.teme.fi


Tanssi antiikissa, antiikki tanssissa –teemapäivät | 29.-30.10.2015, Helsinki

Mitä tiedämme eleistä ja esityksistä antiikin ja keskiajan kreikkalaisessa kulttuuripiirissä? Miltä näytti antiikin tanssi tai voiko sellaista ylipäätään selvittää?

Torstaina 29.10. on yleisöluentoja suomeksi ja perjantaina 30.10. kansainvälinen kollokvio ”Gestures and performances in ancient and medieval Greek art and literature ”.

Molempiin on vapaa pääsy. Helsingin yliopiston Teatteritieteen sekä Antiikin kielten ja kulttuurien opiskelijat voivat hyödyntää luentojen ja kollokvion kokonaisuutta opinnoissaan.

Kollokvion järjestävät Suomen Bysantin tutkimuksen seura ja Suomen Ateenan-instituutti Niilo Helanderin säätiön myöntämän avustuksen turvin. Opintokokonaisuuden järjestämisessä mukana ovat mukana Teatteritieteen ja Antiikin kielten ja kulttuurien oppiaineet (HY).

Lisätietoja Suomen Ateenan-instituutin säätiön asiamieheltä (Manna Satama, satama(at)finninstitute.gr).

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen

Antiikin tanssin työpaja järjestetään 31.10.1.11.2015. Työpaja on tarkoitettu ammattitanssijoille ja alaa opiskeleville. Lisätietoa

TYÖPAIKKOJA

Tampere-talo hakee tuottajaa | Haku 16.10. mennessä

Haemme ohjelmaosaston tiimiin määräaikaiseen työsuhteeseen kokenutta klassisen musiikin ja taiteisiin erikoistunutta tuottajaa. 

Tehtävän päätarkoitus on kokonaisvaltaisesti vastata Tampere-talo Osakeyhtiön oopperatuotannosta ja toimia oopperatoimintasäätiön asiamiehenä. Tämän lisäksi tuottajan vastuulla on yhdessä muun ohjelmaosaston tiimin kanssa luoda Tampere-taloon strategian mukaista kulttuuritoimintaa ja tapahtumia sekä kehittää ja ylläpitää alan verkostoja ja palvella kävijäkuntaa. Työskentely tapahtuu ohjelmapäällikön alaisuudessa ja tiiviissä yhteistyössä toimitusjohtajan kanssa.

Sijaisuus alkaa tammikuun 2016 alussa ja kestää lähtökohtaisesti noin vuoden loppuun.

Katso ilmoitus Tampere-talon sivuilta


Harjoittelupaikkoja Tero Saarinen Companyssa | Haku 21.10. mennessä

Euroopan merkittävimpiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tero Saarinen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja kulttuurin tuottamisesta kiinnostuneille vuodelle 2016. Harjoittelijoita haetaan erityisesti tuotantoon, markkinointiin, viestintään sekä myyntiin liittyviin tehtäviin. Tarkempi työnkuva määritellään harjoittelijan opiskelu- ja työtaustan sekä oman kiinnostuksen mukaan.

Ensimmäiset harjoittelupaikat täytetään tammikuun 2016 alussa. Voit hakea harjoittelupaikkaa myös kesälle 2016 tai syyskaudelle 2016. Tero Saarinen Companyn toimitilat sijaitsevat Helsingissä, Aleksanterin teatterissa Bulevardilla. Edellytämme harjoittelijalta korkeakoulutason opintoja, kiitettävää englannin kielen taitoa, oma-aloitteisuutta sekä erinomaisia sosiaalisia taitoja. Aiempi kokemus kulttuurialalta ja muu kielitaito lasketaan eduksi. Työ on pääasiassa kokopäiväistä, mutta opintojen suorittaminen harjoittelun ohella on mahdollista. Tarkat työajat ja suunnitelma työharjoittelun sisällöstä sovitaan yhdessä harjoittelijan kanssa. Työharjoittelun kesto on vähintään kolme kuukautta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelosi osoitteeseen rekry[at]terosaarinen.com keskiviikkoon 21.10. mennessä. Toiminnanjohtaja Iiris Autio sekä tuotantopäällikkö Maiju Lempinen vastaavat mahdollisiin harjoittelua koskeviin kyselyihin sähköpostitse tai puhelimitse numerosta (09) 6813 1881.

www.terosaarinen.com

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


Teatterintutkimuksen syyspäivät: Esitelmäkutsu | esitelmät 15.11.2015 mennessä

Teatterintutkimuksen syyspäivät järjestetään tänä vuonna Aalto-yliopiston tiloissa, Arabiassa tiistaina 8.12.2015 teemalla Expanded Scenography – Laajennettu skenografia

Kutsumme mukaan erityisesti laajennetun skenografian ja soveltavan teatterin asiantuntijoita sekä aiheiden parissa työskenteleviä taiteentutkijoita pitämään esitelmiä aiheestaan tapaamiseen, jonka tarkoituksena on pitää yllä keskusteluyhteyksiä teatterin- ja tanssintutkimuksen erilaisia lähestymistapoja edustavien tekijöiden välillä.

Lisätiedot (PDF)


SKR: Varaa aika henkilökohtaiseen apurahaneuvontaan

Kulttuurirahasto haluaa parantaa apurahanhakijoiden tiedonsaantia ja auttaa hakemuksen valmistelussa. Kuluapurahan hakemista suunnittelevat hakijat voivat varata itselleen 20 minuutin henkilökohtaisen neuvonta-ajan keskustellakseen tulevasta hakemuksestaan. Etusija annetaan suuremmille hankkeille. Neuvonta-aikoja ei voi varata työskentelyapurahaa varten (ks. Hakuopas s. 6).

Syyskuussa henkilökohtaista neuvontaa annetaan perjantaisin klo 10–12. Hakuajan kolmella ensimmäisellä viikolla (2.–23.10.) neuvonta-aikoja pyritään tarjoamaan päivittäin. Viimeisellä hakuviikolla 26.-30.10. neuvontatilaisuuksia ei järjestetä.

Neuvonta-aika tulee varata ennakolta puhelimitse Kulttuurirahaston vaihteesta (09) 612 810. Aikoja on rajoitetusti ja ne jaetaan varausjärjestyksessä. Tapaamiset ovat Rahaston toimistossa osoitteessa Bulevardi 5 A, 5. kerros, Helsinki.

Torstaina 1.10. vinkkejä Kulttuurirahaston apurahojen hakemiseen saa myös Säätiöpäivän päätapahtumasta Kansallismuseon auditoriosta klo 14-16. Tähän tapahtumaan on vapaa pääsy, ei ajanvarauksia.

Lisätietoa Suomen Kulttuurirahaston apurahoista: www.skr.fi/apurahat

Lisätietoja SKR:n sivuilta


Lappeenrannan kaupunginteatteri hakee laulutaitoisia avustajia | Valintakoe 24.10.2015

Lappeenrannan kaupunginteatteri hakee täysi-ikäisiä laulutaitoisia nais- ja miesavustajia uuden teatteritalon ja suuren näyttämön avajaisnäytelmään Kolmen pennin ooppera. Avustajien valintakoe pidetään uusissa kaupunginteatterin tiloissa (kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosa, 3. krs) lauantaina 24.10. klo 13.00. 

Valintakokeessa muun muassa esitetään vapaavalintainen laulu. Teatterinjohtaja ja näytelmän ohjaaja Timo Sokura kehottaa pukeutumaan mukaviin vaatteisiin, joissa on helppo liikkua. Valintakokeeseen voi ilmoittautua etukäteen timo.sokura@lappeenranta.fi tai valintakoepäivänä 24.10. uuden teatterin yleisölämpiössä klo 12.30 alkaen. 

Laulunäytelmän harjoitukset alkavat marraskuussa. Ensi-illat ovat 15. ja 16.1.2016. Kolmen pennin oopperaa esitetään kevätkaudella yhteensä noin 30 kertaa.

Kaikkien kiinnostuneiden tiedot tallennetaan tulevia esityksiä varten teatterin avustajarekisteriin. 

Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura(at)lappeenranta.fi
www.lprteatteri.fi

MUUT ILMOITUKSET

Taiteen edistämiskeskus muuttaa Hakaniemeen

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Helsingin toimipiste muuttaa 19. lokakuuta Vuorikatu 24:stä osoitteeseen Hakaniemenranta 6.

Avoinna olevien hakujen hakemukset voi jättää myös vanhaan osoitteeseen tai postittaa hakulomakkeessa olevaan osoitteeseen PL 185, 00101 Helsinki.

Myös postitse toimitettujen hakemusten on oltava perillä hakuajan päättyessä klo 16.00. Hakuajan viimeisen päivän postileima ei riitä.

Apurahojen haussa suosittelemme käyttämään verkkoasiointiamme.

Sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot säilyvät entisellään.

Uusi käyntiosoite 20.10.2015 alkaen:
Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6

Uusi postiosoite 20.10.2015 alkaen:
Taiteen edistämiskeskus
PL 1001
00531 Helsinki

http://www.taike.fi/fi/etusivu


twitter.com/tinfotweets