15.10.2015

TINFO-tiedote 35 / 15.10.2015

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

Ei kulttuuri itsestään lähelle kuntalaisia kävele

Miten kulttuuripalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta voidaan lisätä ja kuntalaisten tasa-arvoisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia kasvattaa? Kuntalaisten eriarvoinen asema kulttuuripalveluihin osallistujana oli KUULTO-hankkeen lähtökohtana. Tässä kuntien kulttuuripalveluiden kehittämisen KUULTO-toimintakokeilussa oli mukana 44 kuntaa ja 22 kokeilua. Mukana oli erityisesti sellaisia kuntia, jotka eivät kovin paljon kulttuurieuroja kuntalaisiin satsanneet. Tarkoitus oli luoda uusia tuotantotapoja ja -malleja, sellaisia hyviä käytäntöjä, jotka soveltuisivat toistenkin kuntien ja alueiden käyttöön. Nämä kokeilun tulokset, onnistumiset ja epäonnistumiset on nyt arvioitu .

Keskeisin viesti on se, että hankkeet eivät onnistu ilman ympäristönsä tukea; takakenoisella jarrutusmentaliteetilla ei onnistumisia tule. Jonkun täytyy vastata kulttuuritoiminnasta kunnassa, eivät ne hankkeet itsestään toteudu, ei myöskään laajempi eri toimijoiden välinen yhteistyö tai taiteilijoiden yhteisöllinen työskentely kuntalaisten kanssa. Raportin lopussa on parisenkymmentä ehdotusta nykytilanteen korjaamiseksi. Vanhoja tuttuja agendalla olleita asioita ja uutena tarve päivittää laki kuntien kulttuuritoiminnasta.

Lisää kunnista

Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist muistuttaa nettikolumnissaan: ” Opetus- ja kulttuuriministeriössä on käynnistynyt useita kulttuuripalveluihin liittyviä prosesseja, jotka läheisesti liittyvät [hallituksen] kärkihankkeen mainitsemiin tavoitteisiin. Työnsä ovat aloittaneet Museopoliittista ohjelmaa valmisteleva työryhmä, Kulttuurin aluepoliittisia linjauksia hahmottava työryhmä, Prosenttitaiteen edistämistä pohtiva ohjausryhmä sekä Kulttuurin rahoitusta koskevan lainsäädännön uudistamista valmisteleva työryhmä. Nyt olisi kymmenen taalan mahdollisuus laatia paljon peräänkuulutetut pitkän tähtäimen kulttuuripoliittiset linjaukset maahamme.”

Mitä itsehallintoalueet tarkoittavat käytännössä?

Kyse ei enää ole pelkistä sote-alueista vaan itsehallintoalueista laajemmin. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö asettivat syyskuun puolivälin tietämissä virkamiestyöryhmän. Se ehdottaa itsehallintoalueiden aluejakoa. Pian tiedämme. Mitä tämä kaikki sitten puolestaan tarkoittaa esimerkiksi teattereille? Saas nähdä.

Teatteri liikkuu

Ei kaikki hyydy. Iloitsen Otso Huopaniemen (love.abz)³-esityksestä Berliinissä, Quo Vadiksesta Iranissa ja Chilessä.  Rosa Liksomin Family Affairs sai ensi-iltansa Bukarestissa, dramatisointi Timo Parvelan Keinulaudasta Viljandissa. Myllyteatterin Tapaus Gaala on kutsuttu vierailulle Krakovaan Cricoteka – esitystaiteen keskukseen, osana Tadeusz Kantor 100 vuotta -ohjelmaa. Lahden Kaupunginteatterin Kaksi naista ja meri lähtee keväällä Riksteaternin kiertueelle. Nomadi-Klockrikellä ja Sadsongskomplex:filla on kiinnostavia suunnitelmia. Odotan RedNoseClubin Lokkia.

Nuorelle näyttämölle myös tulevaisuutta

Nyt pöydälle pöksähti TNL:n Nuori näyttämö -pilottihankkeen loppuraportti. Ajattelen kaikkea sitä hyvää, mitä hanke teatterille tuotti: uusia nuortennäytelmiä, uusia nuoria teatterinharrastajia, tekijöitä ja kokijoita. Tasaveroinen osallisuus tarkoittaa tekoja. Nuori näyttämö oli tällainen teko. 

Kaksivuotinen hanke kaipaa kipeästi jatkoa. Annukka Ruuskanen kirjoittaa loppuraportissa tulevaisuudesta. Hanke tarvitsee jatkuakseen kotiteatterin ja mahdollisen sateenvarjo-organisaation. Pitkäjänteisen tulevaisuuden voi turvata vain monivuotinen rahoitus.

Ikärajat veks

Kaikenlaiset ikärajat pois. Näyttämö ei ole vain nuorten ja keski-ikäisten tai siiloutuneesti yhden ikäryhmän kerrallaan. Mad Housen Transgeneration-viikolla nähdään ikääntyvien taiteilijoiden teoksia, osallistutaan seminaareihin ja työpajoihin. Belgialaisen Geert Vaesin Come Watch Me Die -esityksessä 87-vuotias ranskalainen Walter Bourdin puhuu vanhenemisesta ja kuolemasta. Tokko löytyy parempaa asiantuntijaa.  Vuonna 2016 Mad Housen näyttämöllä nähdään lapset ja vuonna 2017 eri ikäryhmät yhdistyvät.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Kesäteattereiden esitykset ja katsojat 2015 – vastaa kyselyyn

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on laatinut jälleen kesäteattereiden katsoja- ja esityskyselyn vuodelta 2015. Tällä viikolla lähetettyyn kyselyyn olemme saaneet mukavasti vastauksia. Kiitos kaikille jo kyselyyn vastanneille!

TINFO toteuttaa kesäteatterikyselyn neljättä kertaa. Verkkopohjaiseen kyselylomakkeeseen pääsee tästä linkistä.

Vastaathan kyselyyn 4.11.2015 mennessä.

Kyselyyn voi vastata myös sähköpostilla osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Pyydetyt tiedot:

Teatterin nimi:
Näytelmän/esityksen nimi:
Kirjailija/käsikirjoittaja:
Ohjaaja:
Ensi-iltapäivä:
Esityskerrat:
Kokonaiskatsojamäärä kyseisestä esityksestä (jos tarkkaa katsojamäärää ei ole tiedossa, voit ilmoittaa arvion):

Käsittelemme tiedot luottamuksellisesti. Emme jaa pienempien teattereiden lukuja muille, vaan koostamme kyselyn pohjalta yhteenvedon kesän 2015 kesäteattereiden katsojamääristä ja esityksistä.

Katso viime vuotinen kooste: TINFO-tiedote 14 / 9.4.2015 – Kesäteatterikausi 2015 käynnistyy

Lisätietoja kyselystä:
Jenni Heinonen
tinfo(at)tinfo.fi
09-25112120

Huom! Muistathan lähettää myös kesän 2016 esitystiedot meille kesäteattereiden ensi-iltalistausta varten osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Kesän 2015 osalta saimme kokoon runsaat 400 kesäteatteriesitystä ympäri Suomea!

www.tinfo.fi


Tilaa Teatterialan Avain 2015/2016

Teatterikentän sähköinen osoitteisto Teatterialan Avain sisältää yhdessä paketissa alan ihmisten ja organisaatioiden yhteystiedot (yli 500 kontaktitietoa). PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla.

Sähköisen Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri /yhteisö.

  • 1-2 käyttäjää: 29,00 ¤
  • 3-9 käyttäjää: 85,00 ¤
  • Yli 9 käyttäjää: 125,00 ¤

Teatterialan opiskelijoille ja työttömille Avain maksaa vain 12,00 ¤.
Muille kuin teatterialan yrityksille ja yhteisöille hinta on 175,00 ¤.

Avaimen tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa 2016.

Osoitteiston voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(a)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha
www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant

UUTISIA

Yle: Kulttuuriministeri haluaa avata taiteen tuen myös uusille ryhmille

Kulttuuriministeri Sanni-Grahn Laasonen (kok.) pitää teattereiden, orkesterien ja museoiden valtiollista rahoitusjärjestelmää jähmeänä. Hän haluaa uudistaa sen vielä tällä hallituskaudella.

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on vielä vaitonainen ajatuksistaan uudistaa niin sanottua valtionosuusjärjestelmää eli vos-järjestelmää. Sillä rahoitetaan muun muassa kaupunginteattereita, kaupunginorkestereja sekä suurta osaa Suomen museoista.

– Tässä on tietysti vuosien varrella käyty paljon sitä keskustelua, miten järjestelmää voisi saada ketterämmäksi, kannustavammaksi ja joustavammaksi niin että se ottaisi myös uudet, nousevat kulttuurimuodot paremmin huomioon.

Pallo on heitetty taidelaitoksille ja taiteen tekijöille, joilta odotetaan ehdotuksia järjestelmän uudistamiseksi. Grahn-Laasosen mukaan ensi vaiheessa tarkoitus on käynnistää keskustelu siitä, millä tavalla nykyistä järjestelmää voisi uudistaa.

Ministeri toivoo, että uudistus voidaan viedä läpi vielä tällä hallituskaudella.

Ministeri pitää vos-järjestelmää jähmeänä.

– Keskustelu järjestelmän uudistamisesta on vasta hyvin alussa enkä halua ennakoida sitä, mihin se mahdollisesti johtaa.

Grahn-Laasosen edeltäjä Paavo Arhinmäki (vas.) toivoi jo omalla kaudellaan, että järjestelmä olisi kannustavampi. Istuva kulttuuriministeri on samoilla linjoilla.

– Olisi tärkeää, että se tunnistaisi myös ne nopeat muutokset, jotka kulttuurikentässä tapahtuvat. Ja järjestelmän piiriin voisi päästä myös uudet toimijat eikä se olisi ainoastaan vanhaa säilyttävä.

Suomen Kansallisooppera, Kansallisteatteri, Museovirasto ja Kansallisgalleria eivät kuulu valtionosuusjärjestelmän piiriin. Ne rahoitetaan muista varoista.

Lähde: Ylen verkkosivut


Iiristiina Varilo teatterinjohtajaksi Joensuuhun

Teatteritaiteen maisteri Iiristiina Varilo on valittu Joensuun kaupunginteatterin teatterinjohtajaksi. Hän aloittaa virallisesti työnsä 1.2.2016, mutta osallistuu jo syksyn 2015 aikana ensi vuoden ohjelmistosuunnitteluun.

Iiristiina Varilo on 44-vuotias tamperelaistunut teatterinohjaaja. Hän on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2003. Varilo on ollut kiinnityksellä Rovaniemen ja Kemin kaupunginteattereissa. Lisäksi hän toiminut vierailevana ohjaajana mm. Jyväskylän, Kajaanin ja Porin teattereissa sekä Teatteri Siperiassa. Varilo on myös Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:n ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry:n hallituksen jäsen.

Teatteriyhdistyksen hallituksen valinta oli yksimielinen. Varilo on koulutuksensa, kokemuksensa sekä haastattelun perusteella hakijoista paras Joensuun kaupunginteatterin johtajaksi.

Lisätietoja:
Iiristiina Varilo
iiristiina(a)gmail.com, 050 526 0179

Pasi Hartikainen
phhartikainen(a)gmail.com, 050 572 0429

teatteri.jns.fi


Muistelmia kuolleesta talosta -näytelmä palkittiin Venäjällä

Muistelmia kuolleesta talosta on palkittu Kuzbass teatterifestivaaleilla Venäjällä. Kemerovon Oblast Drama Teatrin esittämä näytelmä on Suomessa Imatralla asuvan Kamran Shahmardanin ohjaus.

Suomalaisen Mustan ja Valkoisen Teatterin, sekä Venäjän Kemerovon Oblast Drama Teatrin yhteistyöprojekti perustuu Fjodor Dostojevskin samannimiseen romaaniin, joka kertoo epäsuorasti kirjailijan kokemuksista siperialaisessa vankileirissä.

Palkinto myönnettiin ohjaajalle näytelmän taiteellisesta mielenkuvituksesta. Esityksestä palkittiin myös näyttelijä Mihail Bykov Filkan roolista.

Lisätietoja:
Mustan ja Valkoisen Teatteri – Theatre of Black and White
mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com
tel: +358 46 5538 413


Näyttelijäliitto jakaa ensimmäisen kerran Nuori näyttelijä -palkinnon

Näyttelijäliitto valitsee ensimmäistä kertaa Nuori näyttelijä -palkinnon saajan vielä kuluvana vuonna. Vuoden 2015 palkinnonsaaja julkistetaan maanantaina 16.11.2015 klo 13 Teatterimuseolla. Valinta tapahtuu jäsenäänestyksellä, ja äänestää voi 12.11.2015 asti.

Näyttelijäliiton nimeämä raati laati ehdokasasettelun jäsenäänestykseen (jäsenten on mahdollista antaa äänensä myös jollekin muulle nuorelle). Tähän ehdokkaiden valintaraatiin kuuluivat näyttelijä-professorit Dick Idman ja Hannu-Pekka Björkman sekä Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori.

Nuori näyttelijä -palkinnon pääyhteistyökumppanina toimii Krogerus, joka on yksi Suomen suurimmista liikejuridiikan asianajotoimistoista. Aloite palkinnon jakamisesta tuli Krogerukselta. "Kumppanuutemme Suomen Näyttelijäliiton kanssa jatkaa hienosti yrityksemme pitkäaikaista kulttuurin tukemisen perinnettä", sanoo Juha Pekka Katainen, Krogeruksen toimitusjohtaja.

Krogeruksen Nuori näyttelijä -palkinto on  5000 ¤, ja se myönnetään alle 35-vuotiaalle.

Lisätietoja, ehdokkaiden esittelyt ja äänestys

www.nayttelijaliitto.fi


Loppuraportti kuntien kulttuuripalvelujen kehittämishankkeesta julkaistu

Kuntien kulttuuripalvelujen kehittämishanke, KUULTO-toimintakokeilun tulokset on arvioitu. Toimintakokeilussa kulttuuritoimintaa ja -palveluja vietiin kuntalaisten lähelle. Hanke lisäsi kuntalaisten osallistumista kulttuuripalveluihin. Puolet kokeiluista jäivät pysyviksi. Kokeiluiden pohjalta tunnistettiin erilaisia keinoja lisätä osallistumista jatkossa enemmän.

KUULTO-hankkeen loppuraportissa on ehdotettu erilaisia keinoja kulttuuriin osallistumisen mahdollistamiseksi kaikille. Näitä keinoja ovat mm. taiteilijoiden työskentelyn ja yhteisöllisten työmenetelmien vahvistaminen, kuntalaisten uudet kuulemisen muodot, erilaisten toimijoiden välisen yhteistyön välttämättömyys ja kunnallisen kulttuuritoiminnan järjestämisvastuu peruspalveluna niin, että siitä vastaa/vat henkilö/t kuntaorganisaatiossa. Myös kulttuuritoiminnan tilojen mahdollistaminen nykyistä joustavammin ratkaisuin sekä kulttuuritoiminnan rahoituksen uudistaminen olisivat tärkeitä toimenpiteitä. Kunnissa kulttuurityötä tekevien asiantuntijuuden vahvistaminen on toivottua. Lisäksi laki kuntien kulttuuritoiminnasta tulisi uudistaa toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi.

OKM:n tiedote

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Väitöstutkimus: Näytelmä näytelmässä haastaa draaman rakenteen | 23.10.2015, Helsinki

MA Davide Giovanzana tarkastelee väitöstutkimuksessaan erityistä dramaturgista välinettä, näytelmän sisään sijoitettua näytelmää, joka tuo näytelmän sisään toisen tarinan ja kerronnan tason. Giovanzanan analyysissä tapa, jolla näytelmän sisäinen näytelmä haastaa draaman rakenteen, kertoo jotain hyvin olennaista teatterin luonteesta sekä sen kyvystä haastaa ja kyseenalaistaa valtarakenteita sisältä käsin. 

Väitöstutkimus Theatre Enters! the play within the play as a means for disruption tarkastetaan julkisesti perjantaina 23.10. klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat B.Sc, PhD Simon Murray (University of Glasgow) ja FM, tutkijatohtori Teemu Paavolainen (Tampereen yliopisto). Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto. Tilaisuus on englanninkielinen.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä myy Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjasto. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoa:
Davide Giovanzana, davide_giovanzana(at)yahoo.com

Annika Fredriksson, annika.fredriksson(at)uniarts.fi

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
Haapaniemenkatu 6
PL 20, 00097 TAIDEYLIOPISTO


Taidetta sairaalaan -seminaari | 11.11.2015, Tampere

Tervetuloa Tampereelle 11.11.2015 Taidetta sairaalaan -seminaariin, jonka teemana on taide ja hyvinvointi. Maksuton tilaisuus on suunnattu kaikille, jotka ovat päättämässä, suunnittelemassa tai toteuttamassa taiteen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä.

Taiteen hyvinvointivaikutukset ovat yhä suuremman kiinnostuksen kohteena. Sairaalaympäristössä taiteella on monia merkityksiä ja tutkittuja hyötyjä. Seminaarissa aihetta käsitellään kuvataiteen perinteiden ohella monesta näkökulmasta eteenpäin katsoen.

Miten voisimme yhdessä luoda taiteelle lisää mahdollisuuksia sairaalahoidon, kuntoutuksen ja ennaltaehkäisevän työn kannalta?

Järjestäjinä Tays, Raimo Anttilan taidetoimikunta ja Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan toimipiste.

Ilmoittautumiset tilaisuuteen

Ohjelma


Kansainvälinen nukenrakentajien tapaaminen | 12.-13.11.2015, Turku

Nukketeatterijuhla TIP-Fest järjestetään Turussa tänä vuonna kuudennen kerran 12.-15.11.2015. Tämän vuoden festivaali aloittaa kansainvälisten tapaamisten sarjan. Ensimmäinen kohderyhmämme on nukenrakentajat.

Kansainvälinen nukenrakentajien tapaaminen järjestetään 12. ja 13.11.2015.

Tapaamisen tavoitteena on edistää nukenrakentajien ammatillista kehitystä, luoda eri maiden nukenrakentajille mahdollisuus tavata, uudistaa taitojaan ja jakaa tietämystään, vaihtaa kokemuksia ja keskustella.

Kaikki nukketeatteriammattilaiset ja nukenrakennuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita seminaariin, joka järjestetään 12. ja 13.11. Manillan Vanhalla viinatehtaalla.

Manilla, Vanha viinatehdas, Itäinen Rantakatu 64, Turku

To 12.11. klo 12 – 17

Pe 13.11. klo 10 – 17 + klo 20:30 alkaen Master Chef - Puppet Edition -kilpailu

Seminaarin puhujina ovat mm.:

Mariann Aagaard (Tanska), Isabelle Chretien (Kanada), Perrine Ferrafiat (Suomi/Ranska), Laura Hallantie (Suomi), Outi Herrainsilta (Suomi), Maria Kusnetsova (Venäjä), Katariina Lillqvist (Suomi/Tsekki), Heini Maaranen (Suomi), Hannu Räisä (Suomi), Evandro Serodio (Espanja/Ranska), Iisa Tähtinen (Suomi)

Nukenrakentajat kertovat puheenvuoroissaan työstään esimerkkikuvien ja nukkien muodossa. Aiheina mm. Bunraku-tekniikka, roolianalyysi nukenrakennuksen lähtökohtana, animaationuken kehitys Tsekeissä.

Perjantaina 13.11. klo 20:30 alkaen, osana nukenrakentajien tapaamista on festivaaliklubin ohjelmassa leikkimielinen Master Chef – Puppet Edition -kilpailu, jossa nukenrakentajat ottavat mittaa toisistaan erilaisten raaka-aineiden ja tehtävien parissa.

Lisätiedot:
Laura Hallantie
040 36 77 734
lhallant(a)gmail.com

www.auraofpuppets.com/tipfest


Teaterdagarna 2015 | 16-17.11, Åbo

Välkomna på Teaterdagarna som i år ordnas på Åbo Svenska Teater 16-17.11. Bifogat hittar ni programmet och anmälningsinfon (PDF). Ni hittar också programmet, informationen och den elektroniska anmälnignsblanketten på CEFISTOs hemsida.

Observera att sista anmälningsdagen är 30.10. Busstransport ordnas för anmälda från Helsingfors till Åbo och Vasa till Åbo turretur. Se anmälningsinfon för ytterligare information. 

Om ni deltar i CEFISTO rf:s höstmöte ska ni komma ihåg att ta med fullmakt.

Vi ses i Åbo!

Med vänlig hälsning,

Enni Grundström
Sekreterare, CEFISTO rf
enni.grundstrom(a)gmail.com

www.cefisto.fi


Nuorten teatterifestivaali MURROS | 20.-21.11.2015, Tampere

MURROS on nuorille suunnattu teatterifestivaali Tampereella. Festivaalin  järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen Yhteiskoulun Ilmaisutaidon erityislukion kanssa. Festivaalin tavoitteena on luoda kaikille avoin korkeatasoinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen nuorten teatterifestivaali.

Tapahtumassa nähdään pääsääntöisesti 13-20-vuotiaiden nuorten esittämiä esityksiä. Päämääränä on tarjota katsojille mielenkiintoisia ja tasokkaita esityksiä, antaa nuorille teatterintekijöille mahdollisuus tuoda esille esityksiään, järjestää kohdennettua koulutusta sekä edistää kansainvälistä vaihtoa esitys-, ohjaaja- ja kouluttajavaihdon kautta.

Valitsijoina toimivat tänä vuonna teatteri-ilmaisun opettaja Virpi Koskela ja Tampereen yhteiskoulun Ilmaisutaidon erityislukion oppilaat Milla Länsiö ja Lassi Jämsä.

http://murros.info/


TATKU2-työpaja ja TEIJO-iltamat | 23.11.2015, Lempäälä/Tampere

Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoima Taiteesta työtä ja kulttuurista hyvinvointia eli TATKU2 järjestää hankkeen päätöspäivän, jossa keskiössä on toimintamallit ja -tavat. Maanantaina 23.11. klo 9.30-16 Kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälässä järjestettävän toiminnallisen työpajapäivän aikana pääset tutustumaan hankkeen aikana kehitettyyn ja toteutettuun yhteisötaidetoimintaan. Työpajojen ohjaajina toimivat hankkeessa toimineet yhteisötaiteilijat sekä kokki.

Ohjelma jatkuu illalla taiteen ja hyvinvoinnin ammattilaisille TEIJO - tee itse taidetta ja osallistu -hankkeen iltamilla Teatteri Telakalla Tampereella. Tule kuulemaan mikä on TEIJO, mitä hankkeessa tapahtuu ja samalla jakamaan omia kokemuksiasi alan toiminnasta.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

www.kulttuuripiipoo.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


OKM:n kulttuuriavustuksia lokakuussa

Suomen ulkomailla toimivat kulttuuri-instituutit

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä harkinnanvarainen valtionavustus on tarkoitettu Suomen ulkomaisten kulttuuri-instituuttien, Kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toiminnan tukemiseen.

Hakuaika päättyy: 23.10.2015

****

Kulttuurilehdet

Valtionavustukset on tarkoitettu painetussa muodossa ilmestyvien kulttuurilehtien sekä verkkojulkaisujen kustannuksiin.

Hakuaika päättyy: 30.10.2015

****

Vammaisyhteisöjen kulttuuritoiminta ja kulttuurin saavutettavuuden edistäminen

Avustuksilla tuetaan vammaisjärjestöjen ja –yhteisöjen taide- ja kulttuuritoimintaa sekä kulttuurin saavutettavuutta parantavia hankkeita. Saavutettavuutta parantavissa hankkeissa hakijoina voivat olla myös erilaiset kulttuurialan toimijat.

Hakuaika päättyy: 30.10.2015

****

Lastenkulttuurikeskukset ja valtakunnalliset lasten taide- ja kulttuuritapahtumat

Avustusta voivat hakea lastenkulttuurikeskukset ja valtakunnalliset lasten taide- ja kulttuuritapahtumat. Lastenkulttuurikeskuksien avustuksen tarkoitus on edistää lasten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin koko maassa, tukea lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja niiden verkostoitumista. Avustusta myönnetään lastenkulttuurikeskuksille, joissa taiteen ja kulttuurin ammattilaiset tuottavat lastenkulttuuripalveluja ensisijaisesti lapsille, ja lastenkulttuurikeskusten verkoston koordinointiin.

Hakuaika päättyy: 30.10.2015

****

Suomen ulkomailla toimivien instituuttien kulttuurivienti- ja kehittämishankkeet

Kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista edistetään. Opetus- ja kulttuuriministeriön ulkomailla toimivien kulttuuri-instituuttien roolia kansalaisyhteiskunnan ja kulttuuriviennin toimijoina vahvistetaan.

Hakuaika päättyy: 6.11.2015

Lisätietoja OKM:n sivuilta


Tiina ja Antti Herlinin säätiö | Hakuaika 1.-30.11.2015

Tiina ja Antti Herlinin säätiö jakaa avustuksia pääsääntöisesti kerran vuodessa järjestettävän hakuajan kautta. Seuraava hakuaika on 1.-30.11.2015, hakuohjeet julkaistaan lokakuussa.

Avustuksia voivat hakea yhteisöt sekä yksityishenkilöt. Avustuksen tulee kohdistua toimintaan, joka tukee Tiina ja Antti Herlinin säätiön tarkoitusta.

info(a)tahsaatio.fi

www.tahsaatio.fi


Svenska Kulturfonden: Novemberomgången | ansökningstid 1-30.11.2015

Inom forskning och vetenskap stöds främst licentiater och doktorander och forskningsprojekt med finlandssvensk anknytning. För centrala projekt som rör det svenska i Finland kan större bidrag beviljas. Forskningsprojekt granskas av sakkunniga. Stipendier kan också sökas för forskning och vetenskap i enlighet med bestämmelserna i specialfonder.

Elektronisk ansökan rekommenderas. Ansökningsblankett med anvisningar finns på adressen http://www.kulturfonden.fi/sv/ansokningar/ordinarieansokan/

kansliet(at)kulturfonden.fi
www.kulturfonden.fi


Kansan Sivistysrahasto | Hakuaika 1.11.-31.12.2015

Pääpaino on omaehtoisten kulttuurihankkeiden ja yhteiskunnallisen tutkimuksen tukemisessa.

http://www.sivistysrahasto.fi/00010035-hakuohjeet-ja-hakusovellus

Lisätiedot osoitteesta muista(at)sivistysrahasto.fi, tai numerosta (09) 5868 530.

www.sivistysrahasto.fi

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teatterituottamisen kurssi | loka-marraskuu, Tampere

AIKA
Lähiopetuspäivät ovat lauantai 24.10.2015 klo 11-17.45 (koulutustilana Monitoimitalo 13/ Stenvall 4. kerros) ja lauantai 14.11.2015 klo 11-17.45 (koulutustilana Monitoimitalo 13/ Vintti 5. kerros) Vertaisoppiminen verkossa SKYPEN välityksellä (1. kerta) perjantaina 7.11. klo 17-19.30

Vertaisoppiminen verkossa SKYPEN välityksellä (2. kerta) perjantaina 13.11. klo 17-19.30

PAIKKA
Lähiopetus pidetään Tampereella, osoitteessa Satakunnankatu 13 (sisäänkäynti Pellavatehtaankadulta)

SISÄLTÖ
Kurssilla pureudutaan harrastajateatterin tuottajan moniin eri rooleihin.

Koulutuksen tavoitteena on tutustuttaa osallistujat teatterituottamisen peruskäsitteistöön ja tarjota perusvalmiudet tarttua tuotannollisiin tehtäviin. Kurssilla aiheeseen perehdytään toiminnallisesti ja käytännönläheisesti. Tuottaja on usein työryhmässä se ”järjen” ääni, joka osaa myös sanoa ”ei”, taiteilijoiden mitä korkealentoisimmille ideoille.

Taitava tuottaja pystyy selvittämään, mitä nämä ideat käytännössä tarkoittavat ja mitä ne vaativat toteutuakseen. Harrastajateatterin tuottaja kohtaa matkallaan usein hyvin erilaisia haasteita kuin ammattituottaja. Tällä kurssilla tutustumme näihin erityispiirteisiin, jaamme kokemuksiamme ja etsimme yhdessä suuntia tulevaisuuden tuottajille.

Lisätiedot

Minna Lepistö, minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi, 0442981708

MUITA ILMOITUKSIA

Kysely teattereille: Yhteistyöhön alueenne koulujen ja oppilaitosten sekä Teatterimuseon kanssa?

Teatterimuseo on käynnistänyt projektin Teatterin A B C. Se on interaktiivinen lavastuksesta ja pukusuunnittelusta kertova www-sivusto lukiolaisille ja toiseen asteen oppilaitoksissa opiskeleville. Teatterin A B C haluaa saattaa koulut ja niiden lähialueiden teatterit yhteistyöhön toistensa ja Teatterimuseon kanssa.

Valmistuessaan Teatterin A B C koostuu siis www-sivuista sekä koulujen–teattereiden ja Teatterimuseon muodostamasta verkostosta. Toivomme, että siitä tulee mahdollisimman kattava ja haluamme tietää oletko sinä ja teatterisi kiinnostuneita tämän kaltaisesta toiminnasta. Sivuston lähtökohtamateriaalina käytetään Teatterimuseon lavastus- ja pukukokoelmien aineistoa menneiltä vuosikymmeniltä tähän päivään. Esittävän taiteen osa-alueista skenografia soveltuu erityisen hyvin käsiteltäväksi internetissä, koska visuaalista maailmaa on helppoa esitellä kuvien kautta.

Teatterilta yhteistyö vaatisi esim. sitä, että oppilaat saisivat seurata esityksen valmistumisprosessia ja tutustua teatterin eri ammattilaisten työhön. Teatterin A B C -projektin ensimmäisessä osassa fokuksessa ovat lavastajan ja pukusuunnittelijan työprosessit. Toisessa vaiheessa keskitytään näyttelijäntyöhön, tekstiin sekä valo- ja äänisuunnitteluun. Tulevaisuudessa ja yhteistyön edetessä eri koulut ja teatterit löytävät varmasti juuri heille sopivat yhteistyön muodot.

Tässä projektin alkuvaiheessa kaikki osallistujaryhmät voivat vaikuttaa sivuston sisältöön ja muotoon. Olemme muodostaneet täällä Teatterimuseossa oppilasraadin joka ideoi ja kommentoi www-sivujen sisältöä. Kartoitamme toiveita ja tarpeita lähettämällä sekä teattereille että opettajille tiedustelun asiasta.

Toivomme, että teillä on aikaa vastata tähän kyselyyn, johon pääsette oheisesta linkistä, vastaukset viimeistään 20.10.2015 mennessä: https://teatterimuseo.gruppo.fi/online-applications/index.php/719334/lang-fi

Lisätietoja antaa:
Tiina Vanhanen, hallintoassistentti
hallintoassistentti(a)teatterimuseo.fi

www.teatterimuseo.fi


twitter.com/tinfotweets