22.10.2015

TINFO-tiedote 36 / 22.10.2015
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO-ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA SEMINAAREJA

TYÖPAIKKOJA

HAKUJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO digitaalisesti – tuhdisti tietoa helposti saavutettavissa

Lähelle näkee huonosti. Etsin taas kerran tietoja TINFOn verkkosivuilta. Vasta nyt tajuntaan iski, kuinka vahvasti me olemme digiläsnä. TINFO on harvinaisen saavutettava ja sitä myöten myös tieto teatterista. Ajattelen nyt kaikkia TINFOn tietokantoja. Yksi suosikkini on ensi-illat, Ilona-esitystietokanta on ohittamaton. Englanninkielisiltä sivuilta löytyy kiertue-esitysten valikoima, ja New Plays from Finland- tietokannasta löytää mitä erilaisimmilla koordinaateilla suomalaisia nykynäytelmiä. Liikkuvuuden opaspaketissa on tuhti annos kaikkea mahdollista kansainvälisestä liikkuvuudesta. Tapahtumista löytää kevyesti seminaarit, julkaisuista mm. meidän TINFOn Newsit. Ja tietenkin siellä ovat myös tilastot.

Tanssin talolle tukea

Yksi parhaista uutisista on Tanssin talon myötätuuli. Ylen Uutisten mukaan yli kaksi kolmasosaa sen kyselyyn vastanneista Helsingin kaupunginvaltuutetuista kannattaa Tanssin talon rakentamista Kaapelitehtaalle Helsinkiin. Vastustajia on vain kymmenen prosenttia vastanneista valtuutetuista. Taideneuvosto on omassa hanketta puoltavassa kannanotossaan nostanut esiin poikkeuksellisen yhteisrahoitusmallin. Jane ja Aatos Erkon säätiö teki ehdollisen päätöksen tukea Tanssin taloa 15 miljoonalla eurolla. Avustuksen saamisen ehtona on, että Helsingin kaupunki ja valtion sitoutuvat hankkeeseen ja sopimus syntyy tämän vuoden aikana.

Tanssin talon toimintakonsepti on ylittämätön. Sen laaja-alaiseen verkostoyhteistyöhön ja kiertuetoimintaan perustuva toimintamalli on juuri sitä, mitä tarvitaan myös puheteatterin kentällä. Tanssin talo tulee olemaan myös kansallinen ja kansainvälinen vierailuteatteri. Sen suunniteltu omarahoitusosuus 50% herättää kunnioitusta, sellaiseen yltävät harvat.

Ei rajoja – toreja vai luostareita

Briteissä pidettiin muutama viikko sitten taiteiden, museoiden ja kirjastojen yhteinen No Boundaries -kongressi. Tässä Arts Council Englannin ja British Councilin tukemassa tapahtumassa liki 500 toimijaa pohti ilmaisuvapautta, tapoja huolehtia lahjakkuudesta. Agendalla oli myös debatointia siitä, voisiko asioita tehdä toisin, miltä menestys näyttää tai miten raha toimialoille virtaa. Eikä tuijotettu vain omaa brittinapaa vaan kuultiin ulkomaisia tekijöitä. Siinä missä Venäjällä taiteilijat puhuvat sananvapaudesta, Briteissä puhutaan rahasta. Rahoitus voi johtaa myös itsesensuuriin, totesi Valkovenäjän Free Theatren Natalia Kaliada. Teatterille ei riitä pelkkä moninaisuus, tarvitaan inkluusiota. Moninaisuus on sitä, että kutsut ihmiset juhliin, mutta inkluusio tarkoittaa sitä, että pyydät toista tanssimaan kanssasi, totesi yksi brittipuhujista. Mainio määritelmä.

Kriittisiä puheenvuoroja kuultiin siitä, että aivan liian usein instituutiot tyytyvät vain odottamaan rahaa sen sijaan että taistelevat olemassaolostaan. Briteissä tunnutaan olevan sitä mieltä, että osa instituutioista ansaitsee tulla haudatuksi ja että suuri, pikemminkin kuin pieni, on kaunista. Osa toimijoista on liian pieniä säilyäkseen hengissä. Tämä aihe puhuttaa vielä pitkään.

Brittien kulttuuri-instituutiot kamppailevat samanlaisten haasteiden kanssa kuin meillä. Tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä ja vuoropuhelua ympäröivän yhteisön kanssa: avoimien ovien ja ikkunoiden politiikkaa. Taloja tarvitaan, eivät pelkät pop up -teatterit riitä, mutta Englannissa ollaan huolissaan siitä, että teatteri-instituutiot keskittyvät aivan liiaksi päänäyttämöihinsä, ja yhteisöteatteria tehdään vailla kosketusta päänäyttämöihin siiloutuneesti. Teatterit ovat liiaksi fiksoituneita yleisöjen luomiseen vain lisätäkseen pääsylippujen myyntiä sen sijaan, että rakentaisivat syvempää yhteisöllisyyttä. Torien sijaan instituutiot ovat luostareita.

Onko jotain tuttua?

Actionia valmistellaan – freelancereiden asemaa korjaamaan

Suomen Näyttelijäliitto, Teatterikeskus, Teme, Stefi ja TINFO ovat jatkaneet elokuun freelancer-seminaarin linjalla. Olemme pitkällä matkalla kohti konkreettisia toimenpiteitä. Yksi vaihtoehto freelancereiden kurjuuden parantamiseksi voisi olla Ruotsin Teateralliansenin kaltainen järjestelmä. Selvitämme mahdollisuuksia tällaiseen työllistämiskokeiluun. Edelleenhän on myös Melan tarjoama MYEL. Tarja Cronbergin mukaan Mela olisi ilomielin ottamassa taiteilijat suojiinsa. Meillä on niin moninaiset työmarkkinat, että yksi malli tuskin riittää. Yhä useammat teatterialan taiteilijat elävät erilaisten työasemien hybriditodellisuudessa. On valittava monta tietä. Ja sitten on tietenkin vielä taiteilijapalkka tai kansalaispalkka tai perustulo. Rutosti työtä tarvitaan myös vääntämään rautalangasta, mitä taiteilija tekee.

Taike ja Suomen Akatemia ne yhteen soppii…

Taiteen edistämiskeskus on muuttanut Suomen Akatemian vieruskaveriksi. Olin hämmästynyt, kun tajusin, että Cuporea ei tähän kimppahommaan otettu. Vastahan Cupore siirtyi Kaapelitehtaalta Taiteen edistämiskeskuksen kumppaniksi. Mitä tästä pitää ajatella?

Lomailemassa

Monta esitystä näkemättä, koska lomailin. Olin Sheffieldissä, kaupungissa, joka minulle tarkoittaa Forced Entertainment -teatteria. Missasin tämän lähes koko ajan kansainvälisesti matkaavan teatterin Manchester-keikan.

Sheffield kuhisee monikulttuurisuuttaan. Silti paikallisten (instituutio)teattereiden auloissa parveilee vain kantabrittejä, iäkkäämmästä päästä. Yliopistokaupungin kampuksilta teattereissa ei tunnu olevan kukaan. Esityksiä Sheffieldissä on tarjolla minimaalisen vähän Helsingin runsaudensarveen verrattuna.

Vaisto veti Manchesterissä The People´s History Museumiin, joka esitteli tasa-arvon ja demokratian puolesta käytyjen taistelujen historiaa. Nyt luen Selina Toddin kirjoittamaa teosta Brittien työväenluokan noususta ja tuhosta The People, The Rise and Fall of the Working Class.


Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO-ILMOITUKSIA

Tilaa teatterilaisen muistikirjasi 2016

TINFO on varustanut vuoden 2016 muistikirjan tiedolla Muistikirja2016kollaasisuomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi.

  • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
  • Sivumäärä: 240
  • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
  • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
  • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti

Hinnat:

  • 19,00 ¤/kpl
  • 10 kappaleen ja sitä suuremmat tilaukset: 17,00 ¤/kpl
  • Opiskelijat ja työttömät: 12,00 ¤/kpl

Hintoihin lisätään postimaksut.

Tilaa oma muistikirjasi verkkokaupasta
Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120


Seuraa TINFOa somessa

Twitter: theatreinfofinland
Instagram: theatreinfofinland
Facebook: TINFO-Teatterin-tiedotuskeskus

UUTISIA

Okko Leon Kenttä ensi-iltaan Tsekissä

Okko Leon näytelmä Kenttä sai T¨ekin ensi-iltansa 20.10. Brnossa sijaitsevassa teatteri FESTE:ssä. Näytelmän on kääntänyt Otto Kauppinen, joka on vastannut myös tuotannon dramaturgiasta. Esityksen on ohjannut Marika Smreková. Sen tsekinkielinen nimi on Hři¨tě ja teoksen on tarkoitus pysyä teatterin ohjelmistossa kahden vuoden ajan.

Teosta on aiemmin esitetty muun muassa Saksassa. Leon kirjoittama näytelmä Orkesteri saa puolestaan ensi-iltansa joulukuussa Chicagossa USA:ssa.

Lisätietoja FESTEn tuotannosta löytyy teatterin kotisivuilta t¨ekin kielellä
Okko Leon näytelmiä edustaa Agency North


Uuden teatterin rakentaminen Imatralle varmistui

Imatran on kaupunginvaltuusto sinetöinyt uuden teatteritalon rakentamisen Imatralle. Rakennustyöt alkavat pian ja valmista on jo vuoden kuluttua.

Imatran kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan maanantai-iltana 6,6, miljoonan euron takauksen uuden teatteritalon rakentamiseksi Imatralle. Takaus annettiin Imatran kaupungin omistamalle Imatran YH-rakennuttaja oy:lle, joka uuden teatterin rakennuttaa. Uuden teatteritalon kustannusarvio on tarkalleen 6 559 525 euroa. Kustannusarvio on noussut alkuperäisestä, sillä vielä vuosi sitten teatteritalon arvioitiin maksavan 6 miljoonaa euroa.

Imatran vanha teatteritalo on jo purettu. Uuden teatteritalon rakentaminen alkaa marraskuun alussa, ja valmista pitäisi olla vuoden kuluttua 31.10.2016. Etelä-Karjalassa on parhaillaan menossa toisenkin teatterin rakentaminen. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri valmistuu piakkoin paikalliseen kauppakeskukseen. Lappeenrannassa uuden kaupunginteatterin avajaisia juhlitaan tammikuussa 2016.

Lähde: Yle Uutiset


Kulttuuripolitiikan gradupalkinto Mikkelin Poikateatteria koskevalle tutkielmalle

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura jakoi 15.10.2015 tutkimuspäiviensä yhteydessä gradupalkinnon filosofian maisteri Liisa Laitiselle Jyväskylän yliopistosta. Palkinto jaettiin parhaasta vuonna 2014 laaditusta kulttuuripolitiikan alaan liittyvästä gradusta. Laitisen gradu "Poikateatteri on tekemisen tapa ja asenne" edustaa monitieteistä kulttuuripolitiikan tutkimusta. Siitä löytyy kulttuurisosiologian, sukupuolentutkimuksen, nuorisotutkimuksen, taidekasvatuksen ja filosofian elementtejä.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen raadin mukaan työssä näkyy vahva teoreettinen osaaminen, jota sovelletaan esimerkillisesti Mikkelin poikateatteria koskevaan empiiriseen aineistoon. Työ tuo hyvin esiin millaisia mahdollisuuksia humanistisen taiteen tutkimuksen traditioista ponnistavalla tutkimuksella on yhteiskuntapoliittisesti tärkeiden kysymysten käsittelyyn. Työn on esimerkillinen puheenvuoro taiteen hyvinvointivaikutuksia koskevaan keskusteluun, sillä sen taiteellisen ilmaisun kuvauksesta voi vetää laajempiakin päätelmiä taiteen merkityksestä yhteiskunnalle.

Laitinen tutki toimijuuden rakentumista ja resursseja 15-20 –vuotiaiden nuorten devising –prosessissa. Tutkimuksen kohteena on poikateatteriryhmän kokemuksellinen, toiminnallinen ja vuorovaikutteinen taiteen tekemisen prosessi. Laitinen tutki osallistumista ryhmän taiteelliseen toimintaan sekä toiminnan merkityksiä ryhmäläisille. Ryhmän työskentelyn aikana koostetun empiirisen aineiston pohjalta hahmottettiin devising –työskentelyn erityisluonnetta toimijuuden näkökulmasta, sekä jäsennettiin taiteellisessa prosessissa keskeisiksi nousseita toiminnan ja toimijuuden laatuja ja ulottuvuuksia. Tutkielma on tehty osana Nuorisotutkimusverkoston koordinoimaa Myrsky –hankkeiden tutkimusta.
Gradupalkinnon jakamisesta päätti Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran asettama raati, johon kuuluivat erikoistutkija Pauli Rautiainen (Cupore), professori emerita Pirkkoliisa Ahponen (Itä-Suomen yliopisto), johtaja Marjo Mäenpää (opetus- ja kulttuuriministeriö) ja projektisihteeri Petteri Räisänen (Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus). Työn ohjaajina toimivat Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta ja Kaisu Kumpulainen Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta.

Liisa Laitinen on valmistunut esittävän taiteen koulutusohjelmasta Turun Taideakatemiasta vuonna 2007 ja kulttuuripolitiikan maisteriohjelmasta pääaineena taidekasvatus vuonna 2015. Laitinen haluaa kiittää kaikkia Mikkelin Poikateatterilaisia ja ryhmän ohjaajaa mahdollisuudesta tehdä gradu aiheesta!

Gradu on nähtävillä JY:n sivuilla
Mikkelin poikateatteriin voi tutustua Facebookissa

Lue uutinen Jyväskylän yliopiston sivuilta


LAPS-maisteriohjelma tuo yhteen kansainvälisiä taiteilijoita

Taideyliopiston englanninkielisessä Live Art and Performace studies (LAPS) – maisteriohjelmassa on tänä syksynä aloittanut kuusi uutta opiskelijaa eri puolilta maailmaa – yksi Aasiasta, loput Euroopasta.

Maisteriohjelman erikoisuutena on teoriapohjaisen esitystutkimuksen yhdistäminen käytännön esitystaiteeseen.
LAPS-opiskelijat osallistuivat tänä vuonna New Performance Turku – festivaaleille, jossa he katsoivat esityksiä ja haastattelivat esitystaiteilijoita. Ensi vuonna he esittävät siellä omia teoksiaan.

Lisäksi marraskuun 11. ja 12. päivä on tulossa Kesto-niminen tapahtuma, jossa on mahdollista nähdä kaikkien opiskelijoiden teoksia. Tapahtuma järjestetään Vapaan taiteen tilassa (Vilhovuorenkuja 15 - 16) klo. 17 - 22 ja sinne on vapaa pääsy.

Lue lisää Taideyliopiston sivuilta

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


DanceAbilityn, CP-liiton ja Teatteriproduktio Nallekarkkien tapahtuma | 22.10.2015, Helsinki

KOHTAAMISIA on DanceAbility Finland ry:n Suomen CP-liiton päivätoiminnan ja Teatteriproduktio Nallekarkkien yhteistyössä syntynyt tapahtuma, jossa juhlitaan Suomen CP-liiton 50-vuotista taivalta. Illan aikana ensiesityksensä saa DanceAbility Finlandin ja CP-liiton yhteistyössä syntynyt tanssi -ja ääniteos Ha Blah Wah ja Nallekarkkien teatteriesitys Kohtaamisia. Tapahtuman musiikkiesityksistä vastaa Sound of Helsinki ja Sulottaret.
DanceAbility Finland perustettiin vuonna 2008 vahvistamaan integroitua tanssia Suomessa sekä kansainvälisesti. Päämääränä on jakaa, tutkia ja kehittää tanssitaiteen monimuotoisuutta. Toiminta tarjoaa viikoittaisia tanssitunteja ja erimittaisia työpajoja sekä vie DanceAbility-menetelmää ihmisten pariin.
Torstaina 22.10.2015 klo 18-20

Nuorten toimintakeskus Happi, Sörnäisten rantatie 31, Helsinki
Tilaisuuteen on vapaa pääsy – tervetuloa!

Illan ohjelma:
16 Alkusanat: Suomen CP-liiton toiminnanjohtaja Tomi Kaasinen
17 Musiikkiesitys: Sound of Helsinki
18 Tanssi -ja ääniteos Ha Blah Wah - Pyörähdys ääneen ja tanssiin
18.30 Nallekarkit esittää: Kohtaamisia teatteriproduktio
19.30 A’capella lauluesitys: Sulottaret

Lisätietoja:
Tuottaja, DanceAbility Finland, Emma Susi, daf(at)danceabilityfinland.com
Vastaava ohjaaja, Suomen CP-liitto/päivätoiminta Jaana Raitio, jaana.raitio(at)cp-liitto.fi
www.danceabilityfinland.com
www.cp-liitto.fi


Floating Platforms –päätösseminaari | 3.11.2015, Turku

3. marraskuuta klo 10 alkaen
Turun pääkirjaston Studio
Linnankatu 2, 20100 Turku

Floating Platforms -projekti käsittelee performanssitaiteen, tieteen ja tutkimuksen kohtaamis- ja leikkauspisteitä.

Floating Platforms -päätösseminaari tarjoaa kriittisen näkökulman projektin prosesseihin, tuloksiin ja keskusteluun performanssitaiteen ja tieteen välisten kysymysten saralla.

Ohjelma
10:00 Floating Platforms: Mentori/mentor Mari Krappala & Eeva Puumala, Márcio Carvalho, Kurt Johannessen & Saana Svärd
12:00 Lounastauko (omakustanteinen)
13:00 Daniel Margulies, Association of Neuroesthetics, Berlin
14:15 Irma Optimisti – videohaastattelu ja performanssi
15:15 Kahvitauko (kahvitarjoilu seminaariin osallistujille)
15:45 Rob La Frenais, Arts Catalyst, London – Skype-yhteys
16:45 Päätöskeskustelu ja tarjoilua

Lisätietoa seminaarista

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Ilmoittaudu tästä


Sylvi-projektin päätösseminaari | 12.11.2015, Helsinki

Miten saadaan aikaan taloudellisesti toimiva yhteistuotanto teattereiden välillä? Mitä tarvitaan hyvään kommunikaatioon ja mitä kaikkea monen eri teatterin yhteistyössä on otettava huomioon? Sylvi-projektin päätösseminaarissa 12. marraskuuta esitellään seitsemän teatterin yhteistyönä syntynyt Sylvi-malli, joka perustuu sekä kaikkien projektiin osallistuneiden taiteilijoiden kokemuksiin että ulkopuoliseen arviointiin. Mallia voi soveltaa erilaisiin projekteihin mm. vapaiden ryhmien, kaupungin- ja muiden VOS-teattereiden sekä ulkomaisten teattereiden välillä. Yksi Sylvi-mallin lähtökohdista on ollut myös yhteistyö yli kielirajojen.

Tilaisuudessa puhuvat mm. Tommi Saarikivi (Suomen Teatteri ry), Ann-Cathrine Fröjdö (Riksteatern), Marit Berndtson (Wasa teater), Dan Henriksson (Klockriketeatern) ja Arto Valkama (Turun kaupunginteatteri)
Ilmoittaudu tilaisuuteen

to 12.11.2015 klo 14-17.30
Klockriketeatern, Diana-näyttämö Erottajankatu 7B, Helsinki
Järjestäjät: Sylvi-projektin yhteistyöteatterit
Lisätietoja: Dan Henriksson, teatterinjohtaja, Klockriketeatern
dan.henriksson(at)klockrike.fi  040 7033008
www.klockrike.fi


Kansainvälinen Nukketeatterijuhla TIP-Fest 12.–15.11.2015, Turun Manillassa

Kansainvälinen Nukketeatterijuhla TIP-Fest järjestetään kuudetta kertaa 12.–15.11.2015 Turun Manillassa. Tänä vuonna TIP-Festin ohjelmistossa nähdään nykynukketeatteria Suomesta ja ulkomailta, esineteatteria, marionetteja, Punch & Judy -tyylilajia sekä kokeilevaa nukketeatteria. Festivaaliohjelmiston keskiössä ovat erilaiset nukenrakennustekniikat sekä nukenrakennustaito. Kuudes TIP-Fest käynnistää kansainvälisen nukketeatterintekijöiden tapaamissarjan, jonka ensimmäinen osa International Meeting of Puppet Constructors kokoaa joukon nukenrakennuksen ammattilaisia Manillaan 12.–13.11.

TIP-Fest 2015 festivaaliohjelmaa:

To 12.11.
17:30 Maria Baric Company: Ave Fenix, Vanha Suurtori (ilmaisnäytös)
19:00 Aura of Puppets & TEHDAS Teatteri: Romeo & Julia, TEHDAS Teatteri

Pe 13.11.
18:00 Teatteri SudenEnne: Kulta Noutavainen ja kumman kiukkuinen siivekäs, Jo-Jo Teatteri
19:00 Teatro Matita (Slovenia): Happy Bones, TEHDAS Teatteri
20:00 Festivaaliklubi (K-18), mm. nukenrakennuskilpailu Master Chef - Puppet Edition, Punch & Judy Play Puppet Theatre (Tsekki), Neiti Rositan himot (Turku)

La 14.11.
11:00 Teatteri SudenEnne: Kulta Noutavainen ja kumman kiukkuinen siivekäs, Jo-Jo Teatteri
14:00 & 17:00 Milla Risku: Circus Strada, Jo-Jo Teatteri
15:00 & 19:00 Companyia Jordi Bertran (Espanja): Poemes Visuals, TEHDAS Teatteri

Su 15.11.
12:00 Marionettiteatteri Bojan Baric: Marionettien vierailu, Jo-Jo Teatteri
14:00 TEHDAS Teatteri: Paleleva Elefantti, TEHDAS Teatteri

Katso koko ohjelma: www.auraofpuppets.com/tipfest

Liput: www.tiketti.fi


Taskufestari 20.-22.11.2015, Lahti

Pikkuteatterissa (Loviisankatu 8, Lahti)
Taskufestari on lahtelainen vapaiden ryhmien teatterifestivaali. Tapahtuma kokoaa Lahden Pikkuteatteriin teatteria, nukketeatteria, musiikkia, tanssia ja nykysirkusta. Ohjelmistossa on 2 kotimaista ensi-iltaa sekä esityksiä aina ulkomailta saakka.

Ohjelma


PLAYDATE | 12.12.2015, Helsinki

Pelitaidetta ja osallistavaa esitystaidetta yhdistävä tapahtuma PLAYDATE saapuu Eskus-klubille lauantaina 12. 12. 2015 klo 20 - 04.

Tapahtuma on monialainen scratch night, jossa on mahdollisuus kokeilla vasta kehitteillä olevia osallistavia esityksiä ja pelejä, joita on kuitenkin kehitetty niin pitkälle, että niitä voidaan jo testata yleisön kanssa.

www.esitystaide.fi

KURSSEJA JA SEMINAAREJA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Taide uusissa konteksteissa koulutus | 10.11.2015-23.3.2016, Helsinki

Pro Soveltavan taiteen tila ry:n järjestämä kurssi käsittelee taiteen uusia mahdollisuuksia erilaisissa konteksteissa: esim. työyhteisöissä, sote-alalla ja yhteiskunnallisena fasilitaattorina. Kurssin aikana osallistuja suunnittelee tai kehittää edelleen omasta osaamisestaan palvelun/projektin/aloitteen. Vahva kollegiaalinen sparraus on merkityksellinen osa kurssiantia!  
Kurssi on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille ja muille taiteen ja kulttuurin parissa toimiville (esim. tuottajat, sote-alan toimijat), joilla on uteliaisuutta aiheeseen. Kurssille otetaan 8-15 osallistujaa, kurssimaksu on Pro Soveltavan taiteen tila ry:n jäsenille 220,00 (ALV 0%) ja yhdistyksen ulkopuolisille 250,00 (ALV0%). Ilmoittautuminen on auki lokakuun ajan. Kurssi järjestetään Helsingissä 10.11.2015.-23.3.2016 ja sen ohjaa taiteilija-kehittäjä Krista Petäjäjärvi.

Kurssiohjelma ja ilmoittautumiset


Infopäivä kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista | 1.12.2015, Turku

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste järjestää yhdessä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n sekä Kulturkontakt Nordin kanssa kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia esittelevän tilaisuuden. Tule kuulemaan ja keskustelemaan kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista sekä inspiroitumaan päivän aikana esiteltävistä esimerkkihankkeista!

Infoiltapäivä järjestetään Panimoravintola Koulun tiloissa Turussa tiistaina 1.12. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen, joka avataan sivuillamme myöhemmin lokakuun aikana päivän ohjelman tarkennuttua.

Lisätietoja:
Miia Hyvönen, työnsuunnittelija
miia.hyvonen(at)minedu.fi
puh. 0295 330 909

http://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/761033


Physical Theatre Workshop & Conference | 13 - 21 December, Austria

International Workshop & Conference For Choreographers, Movement Directors & Directors of Physical Theatre
Leitring bei Leibnitz, Austria December 13 - 21, 2015

The training is designed as a multidisciplinary intensive lab with participation and practice together with performers from different techniques and countries.

The workshop language is English.

Participants will research the connection between physical action and voice, gesture, movement, dance and word, explore performer's physicality as the key to form, style, atmosphere and emotional palette, learn to build up the composition of the form and the artistic space of the performance, gain helpful practical tools and valuable tips for creating contemporary performances.

The group will stay and work at the XVth century castle, today the international centre of arts.
Accommodation and three meals per day are organized for participants.
Nearest international airports: Graz, Vienna, Klagenfurt.

Program details & registration

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Taike: Avoinna kuusi läänintaiteilijan paikkaa | Haku 30.10.2015 mennessä

Taiteen edistämiskeskus hakee kuutta läänintaiteilijaa muun muassa esitystaiteen, valotaiteen ja nuortenkulttuurin aloille. Tehtävät ovat kolmen vuoden määräaikaisia työsuhteita. Katso kaikki avoimet paikat ja hakuehdot


Nukketeatteri Sampo etsii tiedottaja-tuottajaa | Hakemukset 31.10.2015 mennessä

Nukketeatteri Sampo kohtaa yli kahdessa sadassa esityksessään vuosittain yli 20 000 katsojaa. Olemme kehittämässä toimintaamme ja muutamme uusiin tiloihin Helsingin keskustaan. Sinä ketterä viestijä tuottajakokemuksella, tule mukaan joukkoomme kehittämään ja toteuttamaan media- ja yhteisösuhteita sekä viestintää.

Olet jo kokenut viestijä sekä mediasuhteiden hoitaja ja ylläpitäjä. Sinulla on hyppysissäsi myös digitaaliset viestintäalustat ja sosiaalinen media. Kirjoitat, kuvaat, sometat ja keskustelet sujuvasti. Tunnet ja ymmärrät eri viestintäkanavien ominaisuudet. Tuottajana hallitset kansainvälisten yhteistuotantojen ja varainhankinnan koordinoinnin. Olet mukana teatterin tekemisen arjessa, etkä arastele kääriä hihojasi käytännön tehtävissä.

Arvostamme itsenäistä otetta ja aktiivisuutta ideoiden rakentamisessa ja konseptoinnissa sekä pystyt viemään niitä käytäntöön. Osaat vakuuttaa niin olemuksellasi kuin kommunikoinnillasi. Erinomaisen suullisen ja kirjallisen suomenkielisen ilmaisun lisäksi hallitset hyvin englanninkielen. Muu kielitaito katsotaan eduksi, samoin kuin kokemus tapahtuma- ja teatterialalta.

Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan, kuitenkin viimeistään tammikuussa 2016.
Työ on määräaikainen kokopäivätyö.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi CV:n, palkkatoiveesi ja suosittelijoiden yhteystietojen kera 31.10.2015 mennessä osoitteeseen tiedotus(at)nukketeatterisampo.fi

Lisätietoja Henna Lundbergilta arkisin klo 10 – 15 puh. 020 735 2232


Vooruit (Belgium): Programmer, performing arts | Deadline 8 November

Vooruit is a vibrant arts center with 300,000 annual visitors. Since 1982, we have been offering countless cultural events, focusing specifically on performing arts, music, books and city & transition. Vooruit organizes 500 to 600 of our own activities annually.

Together with an artistic director and three other programmers you are responsible for developing a broad, qualitative, innovative and international artistic programme for Vooruit. You will mainly focus on national and European performing arts, in close collaboration with the artistic leader, in collaboration with the other working fields which are covered by your colleagues and international guest curators and inspired by our new attention for non-western artistic voices or artists.

Deadline: 8 November

Read more

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


Osallistujia Eskuksen taidepoliittiseen työryhmään ja Yhteiset tavoitteet –ryhmään

Onko sinulla taidepoliittisia näkemyksiä? Haluatko äänesi kuuluviin?

Nyt on mahdollista tuoda taidepoliittinen asiantuntemus ja esittävän taiteen vapaan kentän taiteilijan näkökulma keskusteluun Eskuksen taidepoliittisessa työryhmässä.

Eskuksen työryhmä osallistuu Teatterikeskuksen ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen aloitteesta perustettuun Yhteiset tavoitteet -ryhmän työskentelyyn. Ryhmä kokoaa toimijoita laajalti esittävän taiteen vapaalta kentältä. Ryhmä muotoilee kentän keskeiset taidepoliittiset kysymykset ja kokoaa vapaan kentän äänen ja tuo sen julkiseen keskusteluun selkeänä ja vahvana.

Yhteiset tavoitteet -ryhmä pitää tärkeänä päästä eroon genrekohtaisesta ajattelusta. Pitäytyminen vanhoissa leireissä ei mahdollista konkreettista muutosta tai uusia näkökulmia.

Tervetuloa mukaan Eskuksen taidepoliittiseen työryhmään ja Yhteiset tavoitteet -ryhmän työskentelyyn.

Lisätietoja Eskuksen toiminnanjohtaja Jenny Nordlund, 045 874 0470, jenny.nordlund(a)eskus.fi.
http://www.esitystaide.fi/


Kansalaisfoorumi: Tuki yhteisöllisille opintoryhmille

Yhteisöllisen opintoryhmän työskentely on opinnollista ja tavoitteena on löytää uuttaa, oppia omasta toiminnasta ja kehittää toimintaa konkreettisella tavalla yhdistyksessä, yhteisössä ja/tai ryhmässä. Yhdistykset voivat perustaa ryhmiä vuoden 2016 alusta lähtien. Tämä uusi toimintamuoto korvaa opintokerhotoiminnan ja samalla lakkautuu myös vanhanmallinen tuki opintokerhoille.

•    Tuen haku on jatkuva.
•    Suuruus on 500 euroa.
•    Tukea myönnetään 1 krt / yhdistys / kalenterivuosi.
•    Tuki on kuluperusteinen.

Lue lisää täältä.


Call for proposals: International Festival of Ancient Greek Drama | Deadline 26 October

2016 INTERNATIONAL FESTIVAL OF ANCIENT GREEK DRAMA:
Call for submission of proposals by theatre groups or individuals not residing in Cyprus or Greece

Festivaali etsii ulkoilma-amfiteatteriesityksiä, jotka perustuvat antiikin Kreikan draamoihin. Festivaali kestää koko heinäkuun 2016.

Lisätietoa ja pikaiset yhteydenotot 26.10. mennessä:
http://www.greekdramafest.com


Stückemarkt: Open Call 2016 | Deadline 1 December

The Stückemarkt of the Berliner Theatertreffen is looking for innovative theatre languages and diverse forms of authorship. The organisers would like to invite theatre makers from all parts of Europe to apply by submitting their latest plays. Theatre texts and finished productions can be submitted, the medium of language should be a main aspect of the work. The organisers particularly encourage the submission of projects that deal with the political dimension of narration, question the power structures in our society and open up alternative world views.

The Stückemarkt’s jury of artists will select a total of five works from among the submissions. These plays will be presented within the programme of the Theatertreffen, in a format that corresponds with their form – as staged readings, performances, lectures, site-specific formats etc.

In cooperation with the Bundeszentrale für politische Bildung (Federal Agency for Civic Education), the Stückemarkt will bestow a commission of work to one of the invited artists or groups. This comes with prize money in the amount of 7000.- Euro and includes the production of a new work at a theatre in Germany.

Deadline: 1 December

More information


Residency at Kinitiras | Application deadline 30 November

Kinitiras Studio is the first Residency Centre for performing arts in the city of Athens. Offering small scale residencies for artists and theorists from all over the world, we encourage research, development and presentation of works in progress.
Kinitiras is asking again this year the applicants for residencies to give emphasis on relations and cooperation between Greek and foreign artists and to focus on the subject "Urban Surprises".

Residency period: one week between 14/3/2016 and 24/4/2016

Application deadline: 30/11/2015 (for one week residencies in March 2016). Application form.

Read more

MUITA ILMOITUKSIA

Uusi Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti on ilmestynyt

Venäjän undergroundista ponnistaneet Teatr.Docin esitykset ovat niin vaarallisia, että niitä vahtimaan tarvitaan erikoisjoukot. "Käytännössä Teatr.Doc on ottanut saman pakan kuin media. Meistä on tullut tiedotuksen väline", sanoo ohjaaja Elena Gremina.

Yhteistyö suomalaisten näyttelijöiden kanssa on kuin menisi kuuhun pienellä aluksella, kuvailee ohjaaja Pavel Gorbachev.

Suomessa Jari Juutinen, Tiina Luhtaniemi, Vesa Tapio Valo ja Miko Jaakkola pohtivat, onko maakuntateatteri dinosaurus vai valo pimeydessä.

Tanz im Augustissa vierailleet nuoret koreografit haluavat vapauttaa tanssin ahdistavista rakenteista.

www.teatteritanssi.fi


twitter.com/tinfotweets