29.10.2015

TINFO-tiedote 37 / 29.10.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO-ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vapise suomalainen realismi – saksankielistä nykydraamaa suomeksi

Jukka-Pekka Pajunen, Alexandra Stang ja Goethe-Institut jatkavat maratonia saksankielisen nykydraaman esittelyssä meille. Pari vuotta sitten ilmestyi kuuden saksankielisen nykynäytelmän antologia Peruskivet. Mitä kertoo suomalaisesta teatterista se, että vain Dea Loherin Viattomuus on löytänyt tiensä ohjelmistoihin? Älyn ja uskalluksen puutteestako? Vastajulkistettu uusi antologia Arkea ja ekstaasia sisältää viisi näytelmää. European theatre collectiven R.E.A.D.-lukudraamafestivaalilla kuultiin Wolfram Lotzin Suuri marssi (tässä katkelma baselilaisesityksestä). Anarkismin, groteskin, älykkyyden ja mahdottomuuden yhdistelmä saa puntit tutisemaan ja aivot vatkulille. Ei mitään rajaa. Vapise sinä suomalainen realismi! Ryhdyin ahmimaan Katja Brunnerin näytelmää Helvettikin on vain sauna. Uusi Jelinek, vuonna 1992 syntynyt. Olen ihailusta ja kauhusta kankea.

Nykynäytelmän superviikot

R.E.A.D. jatkuu. Ahmin etukenoisesti transsilvanialaisen Csaba Székelyn Pidättekö banaaneista, toverit. Mitä tarkoitti elää Ceausescun Romaniassa.

Kotimaisen näytelmän festivaali 5.-7.11. Laura Valkaman, Hanna Rytin, Sirkku Peltolan ja Pipsa Longan tekstit. Minkälaisia ovat nämä näytelmät muodoltaan, millaisia ja kenen maailmoja niissä luodaan? Odotan malttamattomana ja uteliaana. Keskustelua myös komedian kirjoittamisesta, dramaslamia.

Juhlitaan tekstejä

Tekstin juhlaa myös Teatteri Viiruksessa, jossa runsaan kuukauden aikana esitellään kahdeksan näytelmäkirjailijan (Kaj Korkea-aho, Sara Ehnholm-Hielm, Janne Strang, Mathias Rosenlund, Linnea Tillema, Johanna Koljonen, Tobias Zilliacus, Johanna Holmström) näytelmät.   

Postteatteria?

Koreografit, kuraattorit ja tanssin teoreetikot pohtivat Tukholmassa seminaarissaan tanssin jälkeistä tanssia. Expanded fields tuntuu toistuvan eri yhteyksissä, tanssissa, skenografiassa. Alain Readin teos Theatre in the Expanded Field: Seven Approaches to Performance lienee yksi impulssien antaja. MDT:n Tukholman seminaarin harmoniaa karttavat alustukset ja keskustelut ovat kuultavista täältä.  

En ole ehtinyt niitä kuunnella kuin himpun verran, mutta posttanssi asettui vuoropuheluun Norjan Bergenin Meteor-festivaaleilla nähtyjen esitysten ja Teatterikorkeakoulun Kolmen sisaren kanssa. Meteorissa Verk Produksjonerin Paradise Now ja Beat the Drum, Spreaficon ja Ecklyn What a classic is and how it performs in (our time) kuten Kolme sisarta  (esitysdramaturgia Elli Salo, Katariina Numminen, ohjaus Katariina Numminen, äänisuunnittelu Jani Orbinski) saivat pohtimaan tekijöiden ja teosten reflektoivaa suhdetta esitystraditioon. Yhdeltä osaltaan teatterin jälkeinen teatteri pohtii omaa tapaansa ja oikeutustaan olla olemassa ja esittää. Se on esittämistä ja esitystapahtumaa, tietoinen omasta suhteestaan historiaansa, se on poliittista. Se kieltää ja kaihtaa monia asioita, ennen kaikkea ”puhtautta”, olkoon se sitten ruumiin, henkilöiden, liikkeen, liven… Se näyttää olevan myös tuskallisen tietoinen omasta rajallisuudestaan. 

Liikkeellä marraskuussa ja esityksen itsetutkiskelua

Ihanaa! Edelliseen tuli vastaus. Posti oli tuonut työpaikalle saakka Liikkeellä marraskuussa –festarin hienon ohjelman. Siinä on bonuksena Frédéric Pouillauden artikkeli Näyttämö ja aikalaisuus. Haa, ja juuri Pouillade kirjoittaa maiseman muutoksesta, jonka yhteisenä nimittäjänä on ”esityksen itsetutkiskelu”. Vakiintuneita ryhmiä ei enää ole vaan väliaikaisia ja paikallisia ryhmittymiä, universaaleista jokapaikanteoksista on siirrytty reilusti ottamaan tuotantoehdot huomioon, tehdään yhteistuotantoja. Tuotanto ja levitys ovat sulautuneet yhteen. Esitykset eivät enää ole suljettuja ja ennakkoon lukkoon lyötyjä elekuvioita vaan näyttämötapahtumia. Enää ei vallitse ilmeistä yhteistä jaettua käsitystä siitä, mitä tanssi on. Aikalaisuus on sitä, että teos miettii läsnäoloaan ja satunnaisuuttaan, sitä ”minkälaista on osallistua tekijöiden ja ei-tekijöiden satunnaiseen rinnakkaiseloon”. Kiitos Liikkeellä marraskuussa Pouillaudesta!

Kuraattorit ja valta

Meteor-festivaalilla keskustelivat eri festivaalien ja tuotantotalojen kuraattorit. Kysymys kuraattorien vallasta milteipä sivuutettiin. Siitä voi vetää kaikenlaisia johtopäätöksiä.

Naisten palkkapäivä

Perjantaina 30.10. vietetään Naisten palkkapäivää. Naisen euro on edelleen 84 senttiä. VOS-teattereissa naisten euro on vajaat 93 senttiä.

Tätäkö tuleman pitää VOS-teattereissa?

Yliopistot ovat saaneet opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta avoimen kirjeen, jossa kehotetaan tiukkaan sävyyn korkeakouluja miettimään, missä ne ovat hyviä ja missä ne aikovat olla kansainvälistä kärkeä. Profiloitumista, työnjakoa ja yhdistymisiä edessä: ”Tarvitaan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta parantavia uudistuksia. Toinen vaihtoehto on näivettymisen tie.”

Avohakkuisiin!

Vielä ehdin keinometsään Aleksanterinkatu 13:een ja avohakkuisiin!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO-ILMOITUKSIA

TINFOn toimisto on suljettu perjantaina 30.10.2015

TINFOn toimisto on suljettu perjantaina 30.10.2015.
Palvelemme jälleen maanantaista alkaen normaalein aukioloajoin:
ma-to klo 9-16 ja pe klo 9-15.


Kesäteattereiden katsojat 2015 -kysely käynnissä 4.11.2015 saakka

TINFO laatii jälleen kesäteattereiden katsoja- ja esitystilastot vuodelta 2015. Meiltä kysytään usein kesäteattereista, erityisesti katsojamäärät kiinnostavat. Vastataksemme tiedontarpeeseen kysymme näitä tietoja teiltä tekijöiltä. Palvelemalla tiedontarvitsijoita voimme yhä paremmin saada kesäteattereiden toimintaa esiin.

Kysely toteutetaan verkkolomakkeella osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par
Vastaathan kyselyyn 4.11.2015 mennessä.

Voit lähettää tiedot myös sähköpostilla osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Pyydetyt tiedot:

Teatterin nimi:
Näytelmän/esityksen nimi:
Kirjailija/käsikirjoittaja:
Ohjaaja:
Ensi-iltapäivä:
Esityskerrat:
Kokonaiskatsojamäärä kyseisestä esityksestä (jos tarkkaa katsojamäärää ei ole tiedossa, voit ilmoittaa arvion):

Huom! Muistathan lähettää myös kesän 2016 esitystiedot meille kesätetattereiden ensi-iltalistausta varten osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi .


Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2016 - tee kimppatilaus

Teatterilaisen muistikirjasta 2016 kannattaa tehdä kimppatilaus, sillä silloin kirjan kappalehinta on pienempi ja säästyy postikuluja.

10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa kirjan hinta on vain 17 euroa / kappale (yksittäin 19 euroa).

Kerätkää yhteistilaus ja pistäkää postia: tinfo(a)tinfo.fi. Soittaakin voi (09) 2511 2120.
Tilauksen voi tehdä hyvin myös TINFO-verkkokaupasta.

Lisätietoja ja kuvia Teatterilaisen muistikirjasta.

UUTISIA

OKM: Turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen tukea

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa tukea turvapaikanhakijoiden kotouttamistoimiin liikunnan, nuorisotyön ja kulttuurin alueilta.

Uusimpana ministeriö on julkistanut haettavaksi turvapaikanhakijanuorten kotouttamiseen ja aktivoimiseen tarkoitetut valtionavustukset. Avustuksilla tuetaan nuorten turvapaikanhakijoiden aktivoitumista järjestämällä heille vapaa-ajantoimintaa. Avustuksia voidaan myöntää yhteensä noin 700 000 euroa.

- Olemme halunneet käyttää erilaisia keinoja turvapaikanhakijoiden ensivaiheen kotoutumisen tukemiseen. Siksi olemme avanneet hankehaut niin kulttuurin, nuorisotyön kuin liikunnankin sektoreilla. Myös kirjastot voivat olla isossa roolissa avoimina matalan kynnyksen kohtaamispaikkoina, siksi kirjastojen vieraskielisten teosten levittämistä ja hankkimista tuetaan. Näillä eri toimilla pyrimme antamaan kunnille ja järjestöille mahdollisuuksia turvapaikanhakijoiden tukemiseen, kohtaamiseen ja kotouttamiseen uudessa tilanteessa, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Lue koko uutinen

Valtionavustus: Valtakunnalliset hankkeet turvapaikanhakijanuorten aktivoimiseksi


Nuorten osuus Taiteen edistämiskeskuksen apurahan hakijoina ja saajina vähenemässä

Taiteen edistämiskeskus myönsi vuonna 2014 apurahoina, avustuksina ja palkintoina taiteilijoille, työryhmille ja yhteisöille tukea kaikkiaan 32,4 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli vain 0,3 prosenttia.

Taiteen edistämiskeskuksen tukea hakeneista alle 35-vuotiaita on viimeisen viiden vuoden ajan ollut neljännes ja apurahan saajista noin viidennes. Nuorten osuus tukijärjestelmässä näyttää kuitenkin laskevan, erityisesti valtakunnallisten apurahojen kohdalla.

”Ilmiö on hämmentävä, sillä yleisesti ajatellaan nuorten taiteilijoiden määrän kasvavan koulutuksen vuoksi jatkuvasti”, toteaa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. ”Jatkossa onkin syytä pohtia, onko tukijärjestelmässä jotain sellaista, mikä karkottaa nuoria hakijoita, eikö taiteen kenttä enää uusiudu sillä vauhdilla kuin on oletettu, vai suuntaavatko nuoret taiteen ammattilaiset hakemuksensa muualle kuin valtion tukijärjestelmään?”

Taiteen edistämiskeskuksen apurahojen ja avustusten hakijoiden määrä oli vuonna 2014 noin 8 000 hakijaa, mikä on pari sataa hakijaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hakijat edustivat kaikkiaan 15 eri taiteenalaa. Tukea myönnettiin noin 3 500 taiteilijalle, työryhmälle ja yhteisölle. Tämä on runsaat 40 prosenttia hakijoiden määrästä. Enemmistö tuen hakijoista ja saajista on yksityishenkilöitä.

Suurimmat apurahojen ja avustusten hakijoiden ja saajien ryhmät edustavat kuvataidetta ja kirjallisuutta, molemmilta aloilta oli noin 1500 hakijaa. Pienimmät hakijamäärät ovat arvostelijoiden/taidejournalismin ja arkkitehtuurin aloilla, joilla oli alle 100 hakijaa. Kuvataiteelle myönnettiin Taiteen edistämiskeskuksen kautta tukea vuonna 2014 kaikkiaan noin 6,7 miljoonaa euroa ja kirjallisuudelle noin 5,7 miljoonaa euroa. Kuvitustaide ja taidejournalismi saivat alle 200 000 euroa.

Taiteen edistämiskeskuksen tuki taiteen edistämiseen 2014 (pdf)

Katso myös infografiikka Taiken tuki 2014

Lisätietoja: Erityissuunnittelija Paula Karhunen, p. 0295 330 705, paula.karhunen(at)minedu.fi


Kriminaalihuollon palkinto Taittuu ry:n vankilateatteritoiminnalle

Kriminaalihuollon palkinto myönnettiin Taittuu ry:n vankilateatteritoiminnalle, joka on tuonut uuden yhteisöllisen toimintamuodon Suomeen vankiloihin yhteistyössä rikosseuraamuslaitoksen, vankiloiden ja ennen muuta vankien kanssa. Vankilateatteri rikkoo vankilan perinteisiä rajoja ja rooleja tuoden aivan uutta sisältöä vankiloiden ja vankien arkeen ja samalla myös uuden työmenetelmän vankien kuntoutukseen ja valmennukseen. Teatterin tekeminen antaa vangille mahdollisuuden määritellä itsensä vankiroolin ulkopuolelle, ryhmässä, joka työskentelee yhdessä yhteisen päämäärän hyväksi.

Taittuu ry:n soveltavan teatterin keinoissa on tärkeällä sijalla vankilateatteri, jossa suljetun tai avoimen vankilan vangit valmistavat yhdessä ohjaajan kanssa teatteriesityksen, joka esitetään oikealle yleisölle vankilan lisäksi usein myös oikean teatterin lavalla.

Uutinen kriminaalihuollon sivuilla

Uutinen Kansan uutisten sivuilla


Timo Väntsille jatkokausi TEHDAS Teatterin johtajana

Turkulaisen TEHDAS Teatterin taiteellisena johtajana jatkaa vuoden 2017 loppuun saakka turkulainen teatteriohjaaja ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi. Väntsi on toiminut teatterinjohtajana TEHDAS Teatterissa heinäkuusta 2012 saakka, ja hänen nelivuotiskautensa olisi päättynyt kesällä 2016. TEHDAS Teatterin syyskokous päätti yhdistyksen hallituksen esityksestä jatkaa Timo Väntsin toimikautta vielä kahdella vuodella. 

TEHDAS Teatteri on vuonna 2000 perustettu taiteilijavetoinen ammattiteatteri, joka on erikoistunut nukketeatteriin, nykyteatteriin sekä performanceen ja kokeilevaan esitystaiteeseen. Väntsin kaudella etenkin nukketeatteri on nostanut teatterin profiilia valtakunnalliseenkin tietoisuuteen. Väntsin tehtäviin kuuluu teatterin taiteellisen linjan luominen sekä työyhteisön johtaminen.

Uusi puheenjohtaja

TEHDAS Teatteri-yhdistys ry:n johdossa tapahtui syyskokouksessa vaihdoksia. Yhdistyksen pitkäaikaisen puheenjohtajan, tuottaja Teresa Termosen tilalle valittiin puheenjohtajaksi valosuunnittelija Jarkko Forsman. Teresa Termonen jatkaa edelleen hallituksen jäsenenä, ja hänen kanssaan jäseniksi valittiin näyttelijä Sofia Molin, nukketeatteri- ja esitystaiteilija Antti-Juhani Manninen, nukketeatteritaiteilija Maiju Tainio. Hallituksen varajäseniksi valittiin nukketeatteritaiteilija Pia Kalenius ja teatteri-ilmaisunohjaaja Kati Keskihannu.

TEHDAS Teatteri on yhdistyksen ylläpitämä teatteri, jonka pääasiallisia rahoittajia ovat Taiteen Edistämiskeskus ja Turun kaupungin kulttuurilautakunta. Teatterilla on toimitila Manillan vanhaan teollisuuskiinteistöön rakennetussa kulttuurikeskuksessa.

Lisätiedot:
Timo Väntsi                                
teatterinjohtaja                                                     
TEHDAS Teatteri                                                    
p. 050 441 3134                                                       
timo.vantsi(at)tehdasteatteri.com

www.tehdasteatteri.com

www.facebook.com/TEHDASteatteri

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Esitelmä t¨ekkiläisestä nykynäytelmästä | 2.11.2015, Helsinki

Suomi-T¨ekki-seura järjestää t¨ekkiläisen kirjallisuuden illan maanantaina 2.11.2015 Kirjasto 10 Stagella klo 18-20. Tilaisuudessa kuullaan Al¸běta ¦tollován esitelmä "Onko t¨ekkiläinen nykynäytelmä tuttu?"

Tilaisuudessa myös:
T¨ekkiläisestä runoudesta - Jari Aula
T¨ekkiläisestä lasten- ja nuortenkirjallisuudesta - Marjo Kauppinen
Vapaus, vastarinta ja nostalgia. Vapauden ja toisinajattelun tematiikka romaaneissa Čekání na tmu, čekání na světlo, Dvě vra¸dy v mém dvojím ¸ivotě ja Punkin loppu Helsingissä - Sanna Wälläri

Tilaisuus on suomenkielinen. Kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.

www.suomi-tsekki-seura.fi


Frédéric Pouillauden Näyttämö ja aikalaisuus -keskustelutilaisuus | 5.11.2015, Helsinki

Liikkeellä marraskuussa -festivaali on suomentanut ranskalaisen filosofin Frédéric Pouillauden tekstin Näyttämö ja aikalaisuus (alkuperäisteksti Scène et contemporanéité).
 
Sorbonnen yliopiston professori, filosofian tohtori Frédéric Pouillaude tarkastelee kriittisesti ’aikalaisuuden’ sisältämää ajatusta yhtenäisestä ja jaettavissa olevasta ajallisesta todellisuudesta. Hän havainnoi taiteessa tapahtuneita muutoksia viime vuosikymmeniltä ja huomioi, että vielä 1990-luvulla uskottiin ns. yleismaailmallisiin jokapaikanteoksiin: tanssiteoksiin, jotka voisivat minkä tahansa tuotteiden tavoin kiertää muuttumattomina näyttämöltä toiseen. Nykyisin tanssiteosten tuotanto, esitys ja levitys eivät kuitenkaan ole toisistaan erillisiä, vaan jokainen esitys on samalla myös teoksen uudelleen luominen: esitys pyrkii olemaan väistämättömän aikalaisuutensa, ajassa tapahtumisensa, tasalla.
 
Näyttämö ja aikalaisuus -tekstin on suomentanut Julius Telivuo. Teksti julkaistaan painettuna Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla (31.10.-7.11.2015).
 
Teksti löytyy nyt myös verkosta

Keskustelutilaisuus

Näyttämö ja aikalaisuus -teemasta järjestetään keskustelutilaisuus yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa torstaina 5.11.2015 klo 18. Keskustelua johtaa filosofi Olli Ahlroos. Mukana keskustelemassa ovat tekstin suomentaja Julius Telivuo, Kiasman amanuenssi Saara Hacklin, koreografi ja tutkijakoulutettava Simo Kellokumpu sekä kuvataiteilija Joakim Pusenius. Paikkana Nuoren Voiman Liitto, Fredrikinkatu 23 D 4. Vapaa pääsy.

Lisätietoa festivaalista: liikkeellamarraskuussa.fi


Transgeneration-viikon teemana ikääntyminen | 4.-7.11.2015 Suvilahti, Helsinki

Transgeneration on Mad Housen kolmevuotinen hanke, jossa työskennellään eri ikäryhmien kanssa. Vuoden 2015 teema on ikääntyminen, 2016 teemana on lapset ja nuoret ja 2017 yhdistetään eri ikäryhmät.

Esitystaiteen talo Mad House nostaa Helsingin Suvilahdessa marraskuun ensimmäisellä viikolla esiin ikäihmisiä esittävässä taiteessa aktivoimalla katsojia ja harrastajia, esittämällä ikääntyvien taiteilijoiden teoksia sekä keskustelemalla aiheesta. 

Viikon aikana ryhmä helsinkiläisiä senioreja työskentelee saksalaisen taiteilijaduo deufert&plischken kanssa ja toteuttaa oman tulkintansa Stravinskin Kevätuhrista. Teos saa ensi-iltansa lauantaina 7.11. 

Belgialainen taiteilija Geert Vaes puolestaan tuo Helsinkiin Come Watch Me Die –esityksen 5.-6.11., jota taiteilija on työstänyt yhdessä 84-vuotiaan ranskalaismies Walter Bourdinin kanssa. Bourdin aloittaa nyt uutta uraa esiintyjänä toimittuaan ikänsä puuseppänä ja harrastajarunoilijana. Lisäksi Vaes vetää työpajan vanhuuden esittämisestä ja kokemisesta fyysisesti.

Suomalaiset senioriperformanssitaiteilijat Inari Virmakoski ja Helinä Hukkataival toteuttavat yhteisen performanssi-illan torstaina 5.11.

Lisäksi keskiviikkona 4.11. järjestetään Think Thank –ajatustenvaihtosessio, jossa yhdysvaltalaisten esitystaiteilijoiden Lin Hixsonin ja Matthew Ghoulishin johdolla pohditaan ikään ja taiteeseen liittyviä kokemuksia niin taiteilijan, taiteen kuin katsojan näkökulmista.

Transgeneration-viikko 4.-7.11.2015 esitystaiteen talo Mad Housessa, Helsingin Suvilahdessa.

www.madhousehelsinki.fi

Lisätiedot:
Heidi Backström, Mad House Helsinki, +358 445396814, heidi(at)madhousehelsinki.fi


Per Roar Thorsnesin väitöstilaisuus Docudancing Griefscapes | 6.11.2015, Helsinki

MA (Performance studies) Per Roar Thorsnesin Docudancing Griefscapes - Choreographic strategies for embodying traumatic contexts in the trilogy Life & Death. tarkastetaan julkisesti (englanniksi) perjantaina 6. marraskuuta 2015 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki).

Vastaväittäjinä ovat PhD, koreografi Michael Kliën ja PhD, koreografi, professori Åsa Unander-Scharin. Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Annette Arlander.

Väitöstutkimus on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa. Väitöstutkimus on julkaistu Teatterikorkeakoulun Acta Scenica -sarjassa ja sitä voi ostaa kirjastosta väitöstilaisuuden yhteydessä. Tilaisuuden jälkeen kirjan voi ostaa kirjastosta, tilata verkon kautta tai s-postitse: teak.kirjasto@uniarts.fi tai lukea pdf-muodossa osoitteessa helda.helsinki.fi/teak.


Viimeinen sammuttaa valot | 6.-8.11.2015, Lappeenranta

Viimeinen sammuttaa valot on Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston nuorisohanke, jonka tarkoituksena on mahdollistaa paikallisten nuorten itsensä luoma, omannäköisensä kulttuuritapahtuma. Festivaali järjestetään 6.-8.11.2015 Lappeenrannan vanhassa kaupunginteatterissa.
 

Katso ohjelma ja lue lisää tapahtumasta täältä


PQ15-kultakahvit Teatterimuseolla | 9.11.2015, Helsinki

Suomalais-skenografit olivat menestyksekkäitä kesän 2015 Prague Quadrennial of Performance Design and Space -tapahtumassa.

Kansainvälisessä skenografianäyttelyssä palkittiin neljästä äänipohjaisesta tilallisesta teoksesta koostunut ammattilaisten näyttely WEATHER STATION parhaasta esitysmedioiden käytöstä ja osasto oli myös PQ-pääpalkinnon finalisti. Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun Elokuva- ja lavastustaiteen ja median opiskelijoiden sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun opiskelijoiden THE OTHER SIDE -installaatio valittiin sekä parhaaksi opiskelijaosastoksi että lapsiyleisön suosikiksi.

Menestystä juhlistetaan Teatterimuseolla 9.11. klo 16–19 kultakahvien ja keskustelutilaisuuden voimalla. Keskusteluun osallistuu PQ:n näyttelykategorioihin ja tapahtumiin eri rooleissa osallistuneita ja satunnaisempia matkailijoita. Aiheina muun muassa Suomen molemmat näyttelyt, Prahassa näkyneet alan uudet virtaukset, tapahtuman merkitys, PQ:n ohjelman monet eri osat ja niihin osallistumisen käytännöt, seuraava Suomen osasto ja se, mitä tarkoittaa termi performance design.

Tilaisuus on maksuton. Jotta kahvia ja muita virvokkeita riittäisi kaikille, toivomme ilmoittautumista ennakkoon osoitteeseen toimisto(AT)oistat.fi, mutta paikalle voi hyvin tulla myös ex tempore.

Tapahtuma facebookissa

Järjestää Suomen Oistat-keskuksen hallitus ja ystävät


Arts and Audience 2015 -konferenssi | 2.-3.12.2015, Kööpenhamina

Pohjoismaiseen yleisötyöhön liittyvän konferenssin teemana on tänä vuonna urbanisaatio.

Konferenssi järjestetään AFUK-akatemiassa Kööpenhaminassa 2.-3.12.2015. Konferenssin kieli on englanti. Lisätietoja englanniksi osoitteesta www.artsandaudiences.com.


NORDWIND Festival 2015 Berlin, Hamburg, Dresden and Bern | 14 Nov - 23 Dec 2015

NORDWIND is one of the largest festivals for the arts from the European north. NORDWIND presents the work of contemporary artists from the Nordic and Baltic countries in four European cities every two years.

The thematic focus of the sixth festival edition in 2015 is the relationship between Europe and Russia. Titled “BALAGAN!!! – Zones of Resistance” the festival this year focuses on the eastern neighbors, on Russia and other countries of the former Soviet Union.

For more information and programme here 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


UrbanApa TOOLBOX #7 etsii taiteilijoita | Hakemukset 29.10. mennessä

UrbanApa TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja ideahautomo, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen esittävän taiteen ammattilaisia nykytaiteen ja urbaanin taiteen aloilta. TOOLBOX tarjoaa alustan paineettomalle taiteelliselle jakamiselle, työskentelylle ja genrerajat ylittäville kokeiluille. Inspiroi ja inspiroidu! UrbanApan tavoitteena on työllistää nuoria taiteilijoita, sekä luoda mahdollisuus yhteisölliseen taiteelliseen työskentelyyn ja verkottautumiseen.

Tämän vuoden TOOLBOXien teemana on Self Help - me autamme sinua auttamaan itseäsi. Työpajoja pitämässä taiteilijat: Laura Jantunen, Heidi Väätänen, Masi Tiitta, Mira Kautto, Olga Palo ja Sonya Lindfors.

Hae mukaan to 29.10 mennessä lähettämällä vapaa hakemus osoitteeseen sonya(at)urbanapa.fi. 

Lisätiedot työpajasta ja hakemisesta


TNL: Näyttelijöiden täydennyskoulutuskurssi Mikkelissä | Haku 30.11. mennessä

Työväen Näyttämöiden liitto järjestää vuoden 2016 keväällä ja syksyllä ammattinäyttelijöiden ja näyttelijäharjoittelijoiden täydennyskoulutuskurssin Mikkelissä. Opetusta järjestetään 7 x 2 päivää kerran kuussa helmi-, maalis-, huhti-, touko-, syys-. loka- ja marraskuussa. Opetuspäivät ovat sunnuntai ja maanantai.

Kyseessä on näyttelijäntyön pesula -tyyppinen kurssi, jossa näyttelijä Taisto Oksanen hakee ryhmän kanssa uusia näkökulmia josanottajien näyttelijänilmaisuun. Harjoitemateriaalina käytetään valittua näytelmää, joka ilmoitetaan myöhemmin. Kurssin päätteeksi valmistetaan yhteinen demoesitys yleisölle. Koulutukseen otetaan 12 opiskelijaa. Kurssimaksu on 750,-.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 30.11.2015 mennessä tuottaja Mikko Väänäselle mikko.vaananen(at)tnl.fi.


Työpaja teatterin, tanssin ja taiteen ammattilaisille | 14.-15.11.2015, Helsinki

“This workshop - practices and examples, thinking and more examples - zooms in on the 2015 rise of dance as “detached” from choreography and signification. A dance produced in a post-critical environment gaining momentum through contemporary phenomena, spiritual practices, analogue and digital interfaces and current modes of remixing, editing and combining. Thoughts and people that, I think, articulate an entirely new operative system for dance.

Are we today experiencing the coming of Dance 2.0.? It is a dancing that has to or can allow itself a proactive incompatibility with tradition, canon, training, representation etc. of 20th century dance.

Two days, a journey through dance, choreography, visual art, politics and thought in order to figure out how it cannot be otherwise and how this is our lucky day, rendering dance a wild intensity. In between or around, all over the place we’ll dance together, wonderful dances that nobody needs to know about. It’s important to also know how not to produce emancipation but nevertheless be autonomous and have some real fun.”

Mårten Spånberg on Tukholmassa asuva ja työskentelevä koreografi. Spångerg on työskennellyt esiintyjänä vuodesta 1994 lähtien ja tehnyt omia koreografioita vuodesta 1999. Hänen kiinnostuksen kohteenaan on koreografian käsitteen laajentaminen erilaisiin konteksteihin. Spångberg on työstänyt aihetta vuosien varrella lukuisten kokeellisten käytäntöjen ja konseptien myötä. Vuonna 2011 hän julkaisi ensimmäisen oman kirjansa nimeltään Spangbergianism.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Baltic Circle -festivaalin kanssa.

Lauantaista sunnuntaihin 14.–15.11. klo 11–17
Ohjaaja: Mårten Spångberg
Paikka: Tanssiteatteri Hurjaruuthin Studionäyttämö, Kaapelitehdas, A-rappu, 2. krs.
Kesto: 2 krt / 12 h
Hinta: 120 ¤
Ilmoittautuminen 30.10. mennessä.

Ilmoittautuminen


Taiteilijan venttiili: työhyvinvointia taiteilijoille | 17.-18.11.2015, Turku

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste järjestää yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa Taiteilijan venttiili – nimisen työhyvinvointiklinikan. Tilaisuus on suunnattu alueella työskenteleville eri alojen ammattitaiteilijoille. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden vertais- ja yksilökeskustelujen kautta käsitellä omaan ammattiin liittyviä haasteita ja hahmottaa työkaluja oman työn ja työssä jaksamisen tueksi.

Päivä aloitetaan kaikille yhteisellä osiolla, jossa luodaan katsaus taiteilijan työhön tutkimustiedon valossa. Tämän jälkeen jatketaan ohjatuilla vertaiskeskusteluilla pienryhmissä sekä henkilökohtaisilla klinikoilla, jotka jatkuvat seuraavalle päivälle. Keskustelujen aiheina voi olla esim. taiteellisen työn merkityksellisyyden kokeminen, työstä palautuminen, kollegiaalisen tuen ja palautteen tarve, työn ja vapaa-ajan jaottelu, epävarmuuden kestäminen, työn suunnittelu ja järjestäminen.

Tilaisuus ja klinikat ovat maksuttomia.

Tilaisuuden vetäjät

Tilaisuuden yhtenä vetäjänä toimii Työterveyslaitoksen erikoistutkija, teatteritaiteen tohtori, dosentti Pia Houni, joka on tutkinut taiteilijoita yli kahden kymmenen vuoden ajan. Ryhmäkeskusteluissa toisena vetäjänä toimii työnohjaaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, psykologi Marja Susi. Kolmantena ryhmäkeskustelujen vetäjänä ja Pian työparina henkilökohtaisilla klinikoilla toimii sosiaalipsykologi Miia Hyvönen, jonka työnkuvaan Taiken Turun toimipisteessä kuuluu taiteilijoiden henkilökohtainen neuvonta työskentelyyn ja työllistymiseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset 6.11. mennessä.


Infoiltapäivä kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista | 17.-18.11.2015, Turku

Tiistaina 1.12. klo 12-14.30

Paikka: Panimoravintola Koulun Wilhelmina- sali

Tervetuloa kuulemaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelman ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista kulttuurialan ja luovien alojen kansainväliseen yhteistyöhön. Tilaisuudessa kuullaan myös inspiroivia kokemuksia ohjelmien rahoittamista hankkeista.

Tilaisuuden järjestävät Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Pohjoismainen kulttuuripiste yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen kanssa.

Ohjelma:

12.00 Tervetuloa
Henri Terho, Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste

12.20 Pohjoismaisten kulttuuriohjelmien esittely
Laura Norppa, Pohjoismainen kulttuuripiste

12.50 EU:n Luova Eurooppa -ohjelman esittely
Hanna Hietaluoma-Hanin, CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspiste

Kahvia ja keskustelua

13.30 Kokemuksia hankkeista

Annika Dahlsten
Turku-Vilnius -näyttelyvaihtohanke (Pohjoismainen kulttuuripiste: liikkuvuustuki)

Sari Torvinen, Turun AMK:n Taideakatemia
In Public, In Particular (Luova Eurooppa: yhteistyöhanke)

Tule kuulemaan ja keskustelemaan!

Tilaisuus on maksuton. Osallistuminen vaatii kuitenkin ennakkoilmoittautumisen 26.11. mennessä

Lisätietoja ja ilmoittautuminen


Joutsenlampi – Historioita -seminaari Helsingissä 21.11. | Ilmoittaudu 12.11. mennessä

Seminaarissa käsitellään Joutsenlammen pitkää esityshistoriaa Suomessa ja tutkitaan, kuinka teoksen eri versiot kytkeytyvät osaksi laajempaa kansainvälistä Joutsenlampien verkostoa. Eri versiot saivat vaikutteita sekä idästä että lännestä.

Tutkijapuheenvuorojen lisäksi ohjelmassa on kaksi tanssijapaneelia, joissa Joutsenlammessa esiintyneet ja sitä harjoittaneet tanssijat kertovat teoksesta ja työstään baletin parissa. Ensimmäisenä päivänä mukana keskustelemassa ovat Doris Laine, Maj-Lis Rajala, Ulrika Hallberg ja Aku Ahjolinna. Toisen seminaarinpäivän panelisteina kuullaan Jutta Mustakalliota, Kirsi Aromaata ja Timo Kokkosta.

Seminaarissa alustaa kaksi ulkomaista tutkijaa: professori Tim Schollin otsikko on “Empire, Domesticity, Swan Lake, and the late Romanov Court” ja professori Claudia Jeschke puhuu aiheesta “Dancing National / Dancing Animalistic – Choreographic Figurations in the 19th Century Dance Theatre”.

Suomalaiset tutkijat Aino Kukkonen, Riikka Korppi-Tommola, Tiina Suhonen ja Johanna Laakkonen käsittelevät omissa puheenvuoroissaan teoksen vaiheita Suomessa. Seminaarin järjestää Helsingin yliopiston teatteritieteen oppiaine yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan ja Kansallisbaletin kanssa. Osa esitelmistä pidetään englanniksi. Pe 20.11. klo 11.30–16.30 paikkana on Alminsalin lämpiö Suomen Kansallisoopperassa ja la 21.11. klo 10–16 Helsingin yliopiston päärakennuksen sali 13 (Fabianinkatu 33). Seminaari on maksuton, mutta osallistujia pyydetään ilmoittautumaan tästä viimeistään to 12.11.

Lisätiedot: johanna.laakkonen (at) helsinki.fi ja riikka.korppi-tommola (at) helsinki.fi.

http://blogs.helsinki.fi/joutsenlampi2015/


Pomohautomo-koulutus teatterialan esimiehille 2016, Helsinki

Mietityttääkö esimiestyö? Kaipaatko keskustelua muiden esimiesten kanssa arjen tilanteista? Mietitkö, miten kehittäisit omaa ja tiimisi toimintaa?

Työterveyslaitoksen Pomohautomo-koulutuksessa löydät uusia näkökulmia ja tehokkaita toimintatapoja esimiestyöhösi. Saat arjen esimerkkien käsittelyn avulla työkaluja omaan työhösi. Koulutukseen sisältyy omaa esimiestoimintaasi arvioiva ennakkotehtävä sekä välitehtäviä. Koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Teatterit ry:n kanssa.

Aika:
OSA I maanantai 18.1.2016 klo 12-16 ja tiistai 19.1.2016 klo 10-14
OSA II maanantai 15.2.2016 klo 12-16 ja tiistai 16.2.2016 klo 10-14

Paikka: Teatterikulma, Komedia-kokoussali, Meritullinkatu 33 G 2 00170 Helsinki, sisäpihan kautta hissillä 2. krs.

Kouluttajat: Koulutuksen vetäjinä toimivat Pomohautomo™ kouluttajat Tommy Larvi ja Anna Vanhala. Molemmat työskentelevät työyhteisöjen kehittämiskonsultteina Työterveyslaitoksella.

Hinta: Koulutukseen mahtuu maksimissaan 20 osallistujaa. Hinta määrittyy osallistujamäärän mukaisesti ja on enintään 600 euroa/osallistuja.

Koulutuksen ohjelma. Ilmoittautuminen koulutukseen aukeaa marraskuun alussa ja päättyy joulukuun alussa.

www.suomenteatterit.fi


Blaue Frau Workshops | Autumn 2015, Helsinki

We are proud to present 3 brand new workshops Autumn 2015 in Helsinki, with Camara Joof (NO) Nov 21, Maryan Abdulkarim & Giovanna Esposito Yussif (FI) Nov 28 and Maria Salah (SE) Dec 5. The topics are norm critic, racism and hate. We have a limited amount of places, so please sign up at info(a)blauefrau.com, as soon as possible. The workshops are free of charge and open to anyone.

Workshop with Camara Joof, November 21
While looking at the intersectionality of being a queer woman of colour living in Scandinavia today, Joof will talk and discuss matters concerning language and power structures in the Scandinavian countries. She will look at the challenges of being a feminist today and the challenges of identifying and navigating internalized racism, sexism and white feminism.

She’ll discuss the personal and political challenges of using your own life/body/voice/stories in your art, and the ethical challenges using other people’s lives/bodies/voices/stories in co-created art.

Workshop with Maryan Abdulkarim & Giovanna Esposito Yussif, November 28
The workshop is an intervention. We'll pause a scene and dissect it, then build it up again. The starting point is the crazy and frightening political development in Europe. Why are we so afraid of diversity? Why are we afraid of everything that on any level seems unknown and strange? How can we as artists work with these questions? "We want to address these questions and dig into the current development and its roots.

Workshop with Maria Salah, December 5
The workshop “Gather Around White Blight” is rooted in the poem White Blight by poet, playwright, translator and literary critic Athena Farrokhzad.

We will look at the intersection between language, words, body and memories. We will talk about and work with the relation between word and body, and in connection to our memories. What does the word mother tongue mean to you? Is it just a word, or does it evoke any memories? And, if so, how can you express that memory with your body? How do we express a memory of words with our body, and vice versa? And what is the difference between a memory that is rooted in words from a memory that is rooted in our body? Is there a difference?

Further information and Facebook event

About Blaue Frau


Följ Förvandlingen! -kurs | Sista anmälningsdag 16.11.2015, Helsingfors

Har du alltid velat uppleva hur man jobbar på en stor teater fram till en föreställning? Är du intresserad av fysisk teater, av att utforska nya former för reflektion och kreativitet? Kom till Svenska Teatern och sök nya fysiska och materiella uttryck för din upplevelse!

Föreställningen Förvandlingen får premiär på Svenska Teaterns AMOS-scen i slutet av januari 2016. Det är fråga om en iscensättning av Franz Kafkas novell Förvandlingen, och regin görs av den unga framgångsrika koreografen Carl Knif. Texten är dramatiserad av Christoffer Mellgren.

FÖLJ FÖRVANDLINGEN! –kursen ger en ypperlig möjlighet att följa skapandet av föreställningen ända från början till själva premiären. Föreställningen är väldigt fysisk och starkt präglad av nutidsdans, men innehåller även text.

Deltagarna får träffa koreografen Carl Knif och höra hans tankar i början av processen, värma upp sig fysiskt med arbetsgruppen, följa med repetitioner, diskutera föreställningen, och slutligen bearbetar deltagarna tillsammans sina upplevelser genom olika kollage. Allt detta på anrika Svenska Teatern!

Kursen består av fem träffar och passar för alla från 18 år och uppåt, både ungdomar och vuxna. Man behöver inte ha erfarenhet av fysisk teater men ett öppet sinne och intresse för rörelse förväntas. Deltagarna betalar för sin teaterbiljett, för övrigt är deltagandet gratis.

MÅ 30.11. kl. 18.00-19.30: en träff med koreografen Carl Knif
MÅ 14.12. kl. 18.30-19.30: uppvärmning med arbetsgruppen och möjlighet att följa med repetitioner
MÅ 11.1.2016 kl. 18.30-19.30: uppvärmning med arbetsgruppen och möjlighet att följa med repetitioner
I FEBRUARI 2016: föreställningen FÖRVANDLINGEN på Svenska Teaterns AMOS–scen
MÅ 29.2.2016 kl. 18.00 -19.30: presentation av kollage & slutdiskussion

Kursledaren är tvåspråkig

Sista anmälningsdag: 16.11.2015
Anmäl dig till jenni.sainio(at)svenskateatern.fi.
Platser: 12

Mera info: publikarbetare Jenni Sainio
jenni.sainio(at)svenskateatern.fi
050 431 0012

CARL KNIF (f. 1976) är en av de mest framgångsrika finlandssvenska danskonstnärerna. Han har jobbat i närmare två decennier som dansare och koreograf, tidigare i Tero Saarinen Company. Sedan 2012 har han arbetat med sin egen grupp, Carl Knif Company. Knif är känd för sina säregna, poetiska och dramatiska koreografier som är visuellt genomtänkta och därmed starka helhetsverk.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


OKM: Hankkeet turvapaikanhakijanuorten aktivoimiseksi | Haku 20.11. mennessä

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksia voidaan myöntää hankkeisiin, joilla tuetaan nuorten turvapaikanhakijoiden aktivoitumista järjestämällä heille vapaa-ajantoimintaa.

Tavoitteena on turvapaikanhakijanuorten toimintakyvyn ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen. Hankkeiden toteutusmuodot voivat vaihdella. Avustuskokonaisuudesta päätettäessä varmistetaan toiminnan alueellinen kattavuus ja toiminta erikokoisilla paikkakunnilla.

Lisätietoa


Tiina ja Antti Herlinin säätiö | Hakuaika 1.-30.11.2015

Tiina ja Antti Herlinin säätiön vuoden 2015 apurahahaku järjestetään teemahakuna. Teemaksi on ilmoitettu Ilmasto ja muutos. Teemaa avataan tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Hakemukset lähetetään säätiön uuden sähköisen järjestelmän kautta. Hakulomake aukeaa 1.11.2015 klo 00.01 ja sulkeutuu 30.11.2015 klo 17.00 (huomaa haun sulkeutuminen jo toimistoajan päättyessä, ei vasta puoleltaöin!)

Teemahaun hakuohje on nyt julkaistu suomenkielisenä Hakijalle-sivulla

http://www.tahsaatio.fi/


Svenska Kulturfonden | Hakuaika 1.-30.11.2015

Inom forskning och vetenskap stöds främst licentiater och doktorander och forskningsprojekt med finlandssvensk anknytning. För centrala projekt som rör det svenska i Finland kan större bidrag beviljas. Forskningsprojekt granskas av sakkunniga. Stipendier kan också sökas för forskning och vetenskap i enlighet med bestämmelserna i specialfonder.

kansliet(at)kulturfonden.fi
www.kulturfonden.fi


Kansan Sivistysrahasto | Hakuaika 1.11.-31.12.2015

Pääpaino on omaehtoisten kulttuurihankkeiden ja yhteiskunnallisen tutkimuksen tukemisessa.

Hakuohjeet ja hakusovellus

www.sivistysrahasto.fi


Taike: Hae apurahaa ajoissa – asioi verkossa!

Taiken apurahan hakija – aloita hakemuksen teko hyvissä ajoin ennen viimeistä hakupäivää. Verkkopalvelussa voit tallentaa keskeneräisen hakemuksen ja palata muokkaamaan sitä hakuaikana. Hakuaika päättyy perjantaina 6.11.2015 klo 16.00.

Hakulomake on edellisvuosista hieman muuttunut. Varaa riittävästi aikaa vaadittavien tietojen täyttämiseen ja liitteiden tallentamiseen, ja lähetä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Vältä viimeisen hakupäivän ruuhkaa. Vain määräajassa saapuneet hakemukset voidaan ottaa huomioon. Viime vuonna Taike sai yli 5 000 hakemusta.

Nyt haettavana ovat valtakunnalliset kohdeapurahat, residenssiapurahat ja monikulttuurisuusapurahat sekä alueiden työskentelyapurahat, kohdeapurahat ja lastenkulttuuriapurahat.

Hakuilmoitukset ja ohjeet verkkoasiointiin löydät Taiken nettisivuilta kohdasta Apurahat ja avustukset, http://www.taike.fi/fi/apurahat-ja-avustukset

Taike suosittelee ensisijaisesti verkkoasiointia mutta ottaa edelleen vastaan myös paperihakemuksia. Niidenkin on oltava perillä Taiken toimipisteissä tai Mikkelin kaupungin asiointi- ja yhteispalvelupisteissä hakuajan päättyessä kello 16.00. Viimeisen hakupäivän postileima ei enää riitä.

Toiminta- ja erityisavustusten viimeinen hakupäivä perjantaina 30.10.

Yhteisöjen vuoden 2016 erityis- ja toiminta-avustusta haetaan edelleen paperilomakkeella. Hakuaika päättyy perjantaina 30.10. klo 16, jolloin hakemuksen tulee olla perillä Taiken toimipisteissä tai Mikkelin kaupungin asiointi- ja yhteispalvelupisteissä. Viimeisen hakupäivän postileima ei riitä.

Lisätietoja:

Esa Rantanen, taiteen tukemisen päällikkö, Taiteen edistämiskeskus (Taike), esa.rantanen@minedu.fi

Taiken asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 10-14, p. 0295 330 700.

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teoshaku INTERKULTfest 2016 ohjelmistoon | Haku 31.12.2015 mennessä

Interkulttuurisuutta käsittelevä esittävän taiteen festivaali INTERKULTfest järjestetään vuonna 2016 yhteistyössä Stoan ja Vuotalon kulttuurikeskusten kanssa 21.–24.9.2016. Vuoden 2016 festivaali on kansainvälinen, mikä tarkoittaa, että kotimaisten esitysten lisäksi festivaaliohjelmistossa nähdään ulkomaisia vieraita. Teoshaulla etsitään valmiita esityksiä, jotka käsittelevät festivaalin tematiikkaa, interkulttuurisuutta ja monikulttuurisuutta tuoreesta näkökulmasta rohkeasti pelkäämättä ottaa kantaa. Arvostamme nuoria puhuttelevia ilmaisumuotoja ja urbaanisuutta. Festivaalin pääkohderyhmää ovat nuoret ja nuoret aikuiset, mutta etsimme esitystä myös INTERKULTkids –konseptin alle. Lapsille suunnattu esitys tulisi olla suunnattu n. 5-8 -vuotiaille.

Etsimme ensisijaisesti ammattilaisryhmien esittämiä esityksiä, mutta harkitsemme myös esityksiä, joiden taustalla on ammattiorganisaatio, mutta jonka esiintyjät eivät ole ammattitaiteilijoita. Esityksen tulisi olla kestoltaan alle kaksituntinen ja lavastukseltaan kevyt tiiviin festivaaliaikataulun vuoksi. Taidemuodoltaan esitys voi olla tanssia, teatteria, sirkusta, performanssitaidetta, spoken wordia tai muuta esittäväksi taiteeksi luokiteltavaa.

Vapaamuotoinen teosehdotus lähetetään 31.12.2015 mennessä osoitteeseen festival(at)kassandra.fi otsikolla INTERKULTfest 2016 -teoshaku. Valinnasta tiedotetaan henkilökohtaisesti hakijoille 30.4.2016 mennessä.

Lisätietoa: http://www.kassandra.fi/interkultfest/


Spotti – Lasten Teatteripäivät etsii esiintyjiä | Haku 31.12. mennessä

Spotti – Lasten Teatteripäivät järjestetään 26.–27.3.2016 Riihimäellä. Tapahtumaan ovat tervetulleita esiintymään kaikki lasten ja nuorten teatteriryhmät ympäri Suomen. Hakuaikaa esiintyville ryhmille on 31.12.2015 saakka, ja hakeminen tapahtuu sähköpostitse anne.palm@shtl.fi. 

Tapahtuman ohjelma julkaistaan osoitteessa www.shtl.fi/spotti helmikuussa 2016. Samasta osoitteesta löytyy myös hakulomake.


Call for contributions: Artistic projects dealing with the refugee crisis | Deadline 16 Nov 2015

While an increasing number of people flee their devastated countries and seek shelter in the "dreamland" Europe - Europe itself does not seem to be ready for this unprecedented change.  

How do artists react to this new reality that challenges the tolerance and democratic aspirations of our societies? Can arts do anything that politics, economics and media can’t? What is the role of arts in building bridges between local communities and refugees?  How open is the arts field to embrace the newcomers in their practice?

The next edition of our "Engage!" Newsletter will be fully dedicated to arts projects tackling this topic - those that raise awareness, promote tolerance, heal the emotional wounds, foster social inclusion, give voice to the local communities and more.

Does your artistic project fit in this theme? Please let us know!  

To submit your project, please complete this simple form before November 16.  

Contribution form

www.ietm.org


Master’s Degree Programme in Cultural Studies Aug 2016 - Jun 2018, University of Tampere

Master’s Degree Programme in Cultural Studies welcomes students with different academic and professional backgrounds from all over the world.

Further information (PDF)

www.uta.fi

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kaksi näyttelijää Rauman kaupunginteatteriin | Haku 20.11.2015 mennessä

Rauman Kaupunginteatteri hakee palvelukseensa kahta laulutaitoista näyttelijää määräaikaiseen työsuhteeseen.

Tiedustelut 6.11.2015 mennessä.
Teatterinjohtaja Iiris Rannio, iiris.rannio(at)raumanteatteri.fi, 0447769901

Työpaikkailmoitus mol.fi –sivuilla

www.raumanteatteri.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Sylvi-projektin päätösseminaari: päivitetty ilmoittautumislinkki

Miten saadaan aikaan taloudellisesti toimiva yhteistuotanto teattereiden välillä? Mitä tarvitaan hyvään kommunikaatioon ja mitä kaikkea monen eri teatterin yhteistyössä on otettava huomioon? Sylvi-projektin päätösseminaarissa 12. marraskuuta esitellään seitsemän teatterin yhteistyönä syntynyt Sylvi-malli, joka perustuu sekä kaikkien projektiin osallistuneiden taiteilijoiden kokemuksiin että ulkopuoliseen arviointiin. Mallia voi soveltaa erilaisiin projekteihin mm. vapaiden ryhmien, kaupungin- ja muiden VOS-teattereiden sekä ulkomaisten teattereiden välillä. Yksi Sylvi-mallin lähtökohdista on ollut myös yhteistyö yli kielirajojen.

Tilaisuudessa puhuvat mm. Tommi Saarikivi (Suomen Teatteri ry), Ann-Cathrine Fröjdö (Riksteatern), Marit Berndtson (Wasa teater), Dan Henriksson (Klockriketeatern) ja Arto Valkama (Turun kaupunginteatteri)

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä päivitetystä linkistä:
https://docs.google.com/forms/d/1uFcvUtpLEWqHsMl_BXOAxzgmz3q2D9rsmT5D9wW50TU/viewform

to 12.11.2015 klo 14-17.30
Klockriketeatern, Diana-näyttämö Erottajankatu 7B, Helsinki
Järjestäjät: Sylvi-projektin yhteistyöteatterit
Lisätietoja: Dan Henriksson, teatterinjohtaja, Klockriketeatern
dan.henriksson(at)klockrike.fi  040 7033008
www.klockrike.fi


Teatteritilaa vuokrattavana tammikuusta 2016 alkaen, Tampere

La Strada vuokraa teatteritilaa tammikuusta 2016 alkaen. Katsomoon mahtuu 134 ja tilaa on pyörätuoleille. Käytettävissä on iso aula, kahvio, pukuhuone, suihkut. Myös porraskiipijä löytyy, eli pyörätuolilla pääsee katsomoon (ei valitettavasti sähköisellä).

Näyttämön koko:  leveys 8m., syvyys 6m. korkeus 5m. Ääni-,valopöydät.

Tiedustelut Anu Panula 045-3102931
La Stradan tait.joht.
www.lastrada.fi


Teatteri&Tanssi+Sirkus nyt tarjoushintaanlehtikansi

Teatteri&Tanssi+Sirkus kertoo 8 kertaa vuodessa kolmen taiteenalan uutiset, kuulumiset, ilmiöt ja ihmiset. Joka numerossa ilmestyy koko maan kattava esityskalenteri ja paljon arvioita esityksistä. Uusimmassa Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdessä 6/2015 on asiaa mm. teatterinjohtajan työstä, tekstin merkityksestä esitystaiteelle sekä taiteen ja rahan suhteesta.

Esittävien taiteiden ainoa ammattilehti on välttämätön tietopaketti taiteilijoille ja tekijöille, opiskelijoille, alalle aikoville sekä kaikille teatterista, tanssista tai sirkuksesta kiinnostuneille. Kirjoittajina on vuosittain lähes 100 alan asiantuntijaa, taiteilijaa, toimittajaa ja kriitikkoa.

Tilaa Teatteri&Tanssi+Sirkus nyt tarjoushintaan 48 e / vuosi tai 29 e / 4 numeroa. Tarjous koskee uuden tilaajan kestotilausta.

Tilaa lehti verkossa http://www.teatteritanssi.fi/tilaa-lehti/, sähköpostitse info(at)teatteritanssi.fi tai puhelimitse: (09) 135 2080.

www.teatteritanssi.fi


twitter.com/tinfotweets