03.11.2016

TINFO-tiedote 37 / 3.11.2016 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

YHTEINEN ESITYS YHTEISESTÄ TULEVAISUUDESTA

Suomen Teatterit ry. ja Teatterikeskus ovat laatineet yhteisesityksen näyttämötaiteen rahoituksen kehittämiseksi. Kokonaisesitys on tiivistetty 20 teesiin. Ehdotuksessa esitetään nykyisen rahoituksen perusrakenteen säilyttämistä pääosin ennallaan, lisäksi indeksikorjauksia, henkilötyövuosien perusteiden uudistamista mutta henkilötyövuosien ”jäädyttämistä poikkeusaikaa edeltävälle tasolle” ja muutaman uuden toimijan ottamista järjestelmän piiriin. 

Hienosäädettyä perusrakennetta täydentäisi kaksiportainen rahoitusjärjestelmä: nykyinen harkinnanvarainen tuki ja sen rinnalle luotava uusi rahoitusporras, jossa osa ammattiteattereista/ryhmistä voisi saada 3-5 -vuotista tukea. Tavoitteena olisi luoda uusi ketterä kannustinjärjestelmä, jossa otettaisiin huomioon myös esittävien taiteiden teatterin, tanssin ja sirkuksen erilaisuus. Lisäksi ehdotetaan vahvistusta lasten- ja nuortenteatterille, jonka valtionosuuden maksuperuste korotettaisiin 60 %:iin. 

Näyttämötaiteen piiriin perustettaisiin myös ns. allianssijärjestelmä tasaamaan taiteilijoiden työttömyysjaksoja. Ehdotuksessa esitetään työllistämistukea ammattiteattereiden työllistämiskustannuksiin – vastaavankaltaista harkinnanvaraista tukea VOS-teatterit saattoivat anoa vuonna 2015.

Kotimaista ja kansainvälistä liikkuvuuttakaan ei ole unohdettu. Tässäkin ehdotetaan räätälöintiä. Teatteri, tanssi ja sirkus tarvitsevat hieman erilaisia toimenpiteitä liikkuakseen. Muistutuksena Suomalaisen teatterin kansainvälisen liikkuvuuden tavoiteohjelma ja toimenpide-ehdotuksia (Teatterin tiedotuskeskus, TINFO, 2014).

Kiinnostavaa on nähdä, miten esitys otetaan vastaan. Lisärahatta näitä esityksiä ei toteuteta.

Pieni alaviite. Nyt laadittu esitys käyttää Teatterin tiedotuskeskuksen tekemien Teatteritilastojen tietoja ja infograafeja, hyvä niin. Mutta lähdemerkinnät puuttuvat. Ne on luvattu lisätä.                     


JOTTEI TOTUUS UNOHTUISI – PÄÄOMASIJOITETAAN KULTTUURIIN

Turun Sanomien kolumnissaan kapellimestari, säveltäjä, pianisti ja Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff muistuttaa, ettei jatkuva näivettämisen ja leikkausten tie – yhtä suurena/pienenä säilyvän tai kutistuvan kakun palasten siirto lautaselta toiselle ratkaise mitään: ”Tarvitaan uusia pääomia tukemaan nykyisiä kulttuuritoimijoita ja mahdollistamaan tulevaisuus myös niille uusille ilmiöille, jotka parhaassa tapauksessa voivat kasvaa maailmanluokan menestystarinoiksi.

Siispä nyt, erityisesti satavuotiaan Suomen juhlavuoden kynnyksellä, olisi korkea aika kääntää katse sinne, mistä koko kansakunnan identiteetti on peräisin, ja mistä sen identiteetti tulee myös tulevan vuosisadan aikana rakentumaan – ja tämän jälkeen investoida rohkeasti kulttuuriin. Ottakaamme se puhtaana pääomasijoituksena, jonka tuotot ovat tutkimusten mukaan taloudellisestakin näkökulmasta merkittävät.


”RAJATTOMASTI RAHAA NIUKKUUDESSA”

Otsikko ei ole omani vaan Paavo Järvensivun, Aalto-yliopiston talouskulttuurin tutkijan ja degrowth.fi -blogin toisen perustajan teoksen nimi. Luonnonvarat ovat rajalliset, mutta rahaa on. Mihin sitä käytetään? 


MISTÄ ON PIENI KANSAKUNTA TEHTY? 

Suomi 100 on tuottanut käyttöön The Story of Finland 100 -powerpointit ja -tiivistelmän. Tuttua asiaa. Tässä liputetaan edustuksellisen demokratian perinnettä, naisten poliittisia oikeuksia ja asemaa, maailmanluokan terveydenhoitoa ja koulutusta, lukutaitoa, luontosuhdettamme ja puhtautta.

Kulttuuri kelpaa kuviin, ei sanoiksi asti. Eikö tätä kansakuntaa rakennettu kansalaisyhteiskunnaksi juuri kulttuurin ja taiteen avulla? Tulo- ja terveyserojen kasvaessa seuraava lause tuntuu miltei irvailulta: “As there are so few of us, we can’t afford to leave anyone behind – big or small.


TUNNEINTENSITEETTEJÄ JA TAHMEUTTA

Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Susanna Paasosen muutama vuosi sitten ilmestynyt artikkeli Facebook-keskustelusta tuli mieleen, kun sivusta olen seurannut rahoitusuudistuksen verkkokeskustelua. Verkkokeskusteluja analysoinut Paasonen käyttää käsitteitä tunneintensiteetti ja tahmeus. Facebook on viestintäalustana sellainen, että siellä käytävissä keskusteluissa näkökannat kärjistyvät ja fragmentoituvat. Siellä on tietoista provosointia, trollausta, siellä kiihdytään.

Rahoituksen uudistamisesta käytävä keskustelu tarjoaisi hienon materiaalin mediatutkijalle. Millaisia hierarkkisia erontekoja, rintamalinjoja ja roolituksia siellä tapahtuu, miten keskustelu, joka ei ole kenenkään hallittavissa, lainehtii, minkälaista syyttelyä, puolustelua, huutelua se sisältää, minkälaista turhautumista, kiihtymystä ja etäännytettyä sarkasmia. Entä tahmeus: mitä enemmän jokin sisältö kiertää, mitä korkeampi on sen affektiivisuusarvo, sitä tahmeampi sen on.


VESTA-LINNEA JA KILPAKOSIJAT

Kun lapsille tehdään, niin tehdään laadulla ja antaumuksella. Valitaan hyvä teos ja hyvät tekijät. Nautitaan tekemisestä ja tehdään tosissaan. Niin tehdään Tampereella. Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus, dramatisointi Tove Appelgrenin teoksen pohjalta on lastenteatterin aatelia, silkkaa juhlaa.

Katsoin esitystä koululuokkien kanssa aamutuimaan. Katsoin ihailun ja liikutuksen sekaisin tuntein tätä visuaalisestikin vaikuttavaa esitystä. Salista kuului miltei ooh, kun… Enpäs kerro. Ja näyttelijät. Ei mitään ylivireyttä vaan pieniä eleitä. Koululaiset kihertävät, tunnistavat tilanteet, ihmisten pienet eleet, lapsen ja äidin tunneviritykset, uusperheiden lasten keskinaiset dynamiikat. Vesta-Linneat ovat käsite. Saksankielisessä maailmassa päähenkilö on Josefine. Tästä dramatisointi saksankieliselle alueelle!

Maiju Lassila rules edelleen. Siitä riittää aineksia kotimaiseen musiikkiteatteriin. Kilpakosijat. Kansanmusikaali – mikä mainio genrenimitys. Eläköön kansanmusikaali! Ei mitään hävettävää vaan rinta rottingilla. Tommi Auvisen ja Sari Kaasisen teos sai ensiesityksensä Kuopiossa, sitten se siirtyi Ouluun ja nyt se on TTT:ssä.

Hyvää teosta kannattaa kelpaa kierrättää ja teos istuu TTT:hen kuin nenä päähän. TTT:n ensemble laulaa ja tanssii Sari Kaasisen musiikkia kuin enkelit – ei kun, kuin West Endillä, jos siellä tätä lajityyppiä harrastettaisiin. Ammattitaitoa ja energiaa pullollaan.

Ollaan suomalaisen maskuliinisuuden ja feminiinisyyden ytimessä. Lassilan teksteistä salakuljetetaan esiin persoutta rahalle, seksille, kaupankäyntiä, yhteisön nokkimisjärjestyksiä. Lisää Lassilaa! Menin divariin hakemaan Lassilaa/Rantamalaa. Mikä arvoitus.


MUISTUTUS MUISTUTUS – VIELÄ EHDIT

Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijat ovat tekemässä tuiki tarpeellista selvitystä alan erityyppisten sateenvarjo-organisaatioiden toiminnasta. Kyselyssä ovat mukana Esitystaiteen keskus, KokoTeatteri, Aura of Puppets, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Universum, Nukketeatterikeskus Poiju ja Teatteri 2.0.

TINFO-tiedotteessa on tietoa tarkemmin, mistä kyselyn löytää. Vastausaikaa on jatkettu. Me tarvitsemme tätä tietoa teatterikentän uusista muodostelmista ja tavoista toimia.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE 

Kesäteatteriesitysten 2016 katsojamäärien kysely 

Hei kesäteatterilainen!  

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kerää tietoja kesäteatteriesitysten katsojamääristä kesältä 2016. Tiedot voi toimittaa oheisen kätevän lomakkeen kautta tai sähköpostitse, kumpikin tapa tavoittaa meidät.   
 
Pyydämme vastaamaan katsojakyselyyn, vaikka teatterillanne ei olisi ollut kesäesityksiä 2016. Tieto siitä, että kesäteatterinne on toiminnassa välivuodesta huolimatta tai tiedot mahdollisesta toiminnan lopettamisesta ovat meille myös arvokkaat.   

Kysymme tällä kertaa esitystietojen lisäksi teatterinne katsomon paikkalukua.  

Tällä kyselyllä kerättyjen tietojen pohjalta voimme vastata yhä kasvavaan tiedontarpeeseen, joka koskee kesäteatteritoimintaa Suomessa.   

TINFO on teatterin puolestapuhuja, myös kesäteatterin! Olemme kiitollisia siitä, että autat vastaamalla katsojakyselyyn.

***  

Katso edellisten vuosien katsojakyselyn pohjalta tehtyä kesäteatteri-infoa verkkosivuiltamme.  

Vinkki! Tiedot tulevan kesän esityksistä kannattaa lähettää meille, saatte esityksenne ensi-iltalistallemme maksutta.  

***  

Tästä pääset kyselylomakkeeseen.  

Yhteydenotot: tinfo(a)tinfo.fi tai (09) 2511 2120 

*** 

Jos kyselylomakkeen sijaan haluat lähettää katsojatiedot sähköpostilla, tinfo(a)tinfo.fi, nämä tiedot pyydetään:  

  •  Teatterin nimi:  
  • Näytelmän/esityksen nimi:
  • Kirjailija/käsikirjoittaja:
  • Ohjaaja:
  • Ensi-iltapäivä:
  • Esityskerrat:
  • Kokonaiskatsojamäärä kyseisestä esityksestä: (jos tarkkaa katsojamäärää ei ole tiedossa, voit ilmoittaa arvion)
  • Katsomon paikkaluku:  

Lisätietoja kyselystä antaa:
Mikko Karvinen, mikko.karvinen(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120

Terveisin,
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
tinfo(a)tinfo.fi | www.tinfo.fi

***
Meritullinkatu 33 A 2
00170 Helsinki
(09) 2511 2120


TINFO lahjoittaa euron per ostettu muistikirja Syyria-keräykseen

TINFO lahjoittaa jokaista loppuvuoden aikana ostettua Teatterilaisen muistikirja ja kalenteria kohden euron Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta nyt tuetaan mm. sodan uhreja Syyriassa.  

Kutsumme Sinut mukaan kampanjaamme. Näin osallistut: tilaa Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017. Me lahjoitamme vuoden lopussa marras-joulukuussa ostettujen kirjojen määrän verran euroja Punaisen Ristin keräykseen. Lisäksi TINFO kohdentaa nk. joulukorttirahat samaan tarkoitukseen. 

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 on hyödyllinen opus jokaiselle teatterilaiselle ja persoonallinen lahja teatteria harrastavalle ystävälle. 

Kaamoksesta jouluun kestävään kampanjaan osallistut tilaamalla kirjan TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tai puhelimitse.  

Yhteystiedot: (09) 2511 2120 tai tinfo(a)tinfo.fi


Thalia-äänestyksen viimeiset viikot menossa

Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon?

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Thalia-palkinnolla halutaan palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 1.11.2014-30.10.2016 välisenä aikana. Thalia-tunnustuspalkinnon voi saada yksi tai useampi esitys.

Thalia-palkinto jaetaan seuraavan kerran Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017. Samana päivänä jaetaan myös Silmänkääntäjä- ja TINFO-palkinnot.

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.

Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä.

Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon? Ehdota!

UUTISIA 

Vapaa Vyöhyke vie Toivon festivaalille Marin tasavaltaan 15.11.2016

Vapaa Vyöhyke -työryhmän esitys Toivo on kutsuttu suomalais-ugrilaisten kansojen teatterifestivaalille Marin tasavaltaan. Majatul-festivaalia on järjestetty vuodesta 1992 eri tasavalloissa, alkaen Udmurtiasta, tämän vuonna tapahtuma on 11. kerran.

Henriikka Tavin runokokoelman pohjalta Lija Fischerin dramatisoima Toivo esitetään suomeksi, venäjänkielinen tekstitys on tehty Polina Kopylovan käännöksestä. Monologitekstin tulkitsee Rebecca Viitala.

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoima suomalais-venäläinen Savotta-DvA -teatteriyhteistyöhanke tukee Vapaan Vyöhykkeen vierailua.

Lisää Vapaa Vyöhyke -ryhmästä.


Ihanat ihmiset Tukholmassa 21.11.2016 

Antti Hietalan näytelmä Ihanat ihmiset (Underbara människor) esitetään lukudraamana Kulturhuset Stadsteaternissa (Tukholman kaupunginteatteri) 21.11.2016. Esitys on osa ruotsalaisten teattereiden ja tekijäjärjestöjen FINNDrama-ohjelmaa, joka tuo suomalaisia nykynäytelmiä teattereihin Ruotsissa.   

Ihanat ihmiset ohjaa Tukholmassa Stadsteaternin päädramaturgi Mia Winge. Antti Hietalan Lea-palkitun teoksen on kääntänyt ruotsiksi Emil Johansson. Käännöstyötä on tuettu TINFO-apurahalla näytelmäkäännöksille.   

Edellinen FINNDraman puitteissa nähty esitys oli Salla Viikan Aukko (Öppningen) helmikuussa. Yhteistyöhanke on mahdollistanut vuodesta 2009 suomalaisten näytelmien esittämisen Ruotsissa, Ihanat ihmiset on 17. teksti.   

Antti Hietalan näytelmien esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.  


Tervetuloa Suomi100 -risteilylle – yhteistuotantoesitys kiertää Suomea ja Ruotsia 2017

Oulun kaupunginteatterin, Kajaanin kaupunginteatterin, Kemin kaupunginteatterin, Norrbottensteaterin ja Riksteaternin yhteistyöproduktio Kultakausi kiertää vuoden 2017 aikana Suomessa ja Ruotsissa. Uuden kotimaisen näytelmän kantaesitys nähdään Oulussa 19.1.2017, minkä jälkeen Kultakausi ottaa suunnan kohti Kajaania ja Kemiä. Ruotsinlaiva-risteilyn kontekstissa tapahtuva teos saa itsenäisyyden juhlavuoden syksyllä esityskiertueen Ruotsissa, sen organisoi maanlaajuisesti toimiva Riksteatern. 

Suomi100 -juhlavuoden teatteriohjelmistoon kuuluvassa Kultakaudessa puhutaan sekä suomea että ruotsia, joten esitys myös tekstitetään kaksikielisesti. Teoksen käsikirjoittajat ovat Jukka Heinänen Oulun kaupunginteatterista ja Jani Lohikari Riksteaternista. Heinänen vastaa Kultakauden näyttämöteoksesta yhdessä Kemin kaupunginteatterin Riku Innamaan kanssa. Näyttelijät Perttu Hallikainen, Mikko Korsulainen, Annina Rokka, Satu Tala ja Kimmo Tetri tulevat teattereista molemmin puolin rajaa, skenografi Riitta Raunio Kajaanin kaupunginteatterista. 

— Kultakausi tarjoaa perinteisestä juhlapuhejargonista poikkeavaa näkökulmaa itsenäisyyttä juhlivaan Suomeen. Uskon esityksellä olevan erityistä merkitystä ruotsinsuomalalaisen väestön keskuudessa ja niille ruotsalaisille, joilla on juuria Suomessa. Myös kantaruotsalaiset pääsevät näkemään, miten hupaisa kansa itänaapurissa asuu, miettii toinen ohjaajista Riku Innamaa valmisteilla olevan esityksen merkitystä.


ANTI-palkinto Terike Haapojalle

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja julkistettiin lauantaina 29.10. klo 20.00 ANTI Prize Weekend -tapahtumassa, Kuopion ravintola Puikkarissa. Kolmannen kerran jaettu live art -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle taiteilijalle, Terike Haapojalle!

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. ANTI Festival International Prize for Live Art jaetaan vuosittain yhdelle live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle tai ryhmälle. Vuoden 2016 palkinnonsaajan valitsi kolmihenkinen jury, jonka puheenjohtajana toimii italialaisen Santarcangelon festivaalin taiteellinen johtaja Eva Neklyaeva (FI/BY). Raadissa vaikuttivat myös esitystaiteen professori Heike Roms (UK/DE) ja teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha (FI).

Julkistaessaan voittajataiteilijan nimen illan palkintojuhlassa juryn puheenjohtaja Eva Neklyaeva  sanoi:

“Vuoden 2016 voittajan työn kiehtovana ytimenä on se, kuinka me koemme ja käsitämme ja, ennen kaikkea, kuinka meidät koetaan. Kuinka muut kuin ihmiset – eläimet, mineraalit sekä maailman valo ja elämä – kokevat ihmisen läsnäolon? Millainen on todellinen jalanjälkemme, millaisen elinmerkin me jätämme? Tämä on yksi aikamme perimmäisistä kysymyksistä ja ongelmista.”

Terike Haapoja voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2017. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö.

Palkinnonsaajaehdokkaat ja lisätietoja palkinnosta:
Elisa Itkonen, elisa(a)antifestival.com, 050 305 2005

www.antifestival.com


Uudenmaan taidepalkinto Aulikki Oksaselle 

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2016 taidepalkinnon Aulikki Oksaselle tunnustukseksi hänen ansiokkaasta työstään kirjailijana ja runoilijana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista. 

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti: 

Suomen kauneimmaksi rakkauslauluksi äänestetyn Sinua, sinua rakastan kirjoittaja Aulikki Oksanen (s. 1944) on tehnyt mittavan ja monipuolisen uran runoilijana, prosaistina ja dramaatikkona. Hän on ollut myös esiintyvä taiteilija ja omien teostensa kuvittaja. Vuonna 1966 esikoiskirjansa Hevosen kuolema julkaissut Oksanen kuvaa elämäänsä tekstein, valokuvin ja piirroksin teoksessa Piispa Henrikin sormi ja muita katkelmia (2004): nuoruutensa Ylioppilasteatteria ja poliittista laululiikettä, kirjailijaksi kasvamista, äitiyttä ja isoäitiyttä, luomisvoimansa polttoaineena toimivaa yhteiskunnallisen sanomisen pakkoa, sekä sitä suurinta, rakkautta. Vuonna 1970 hän antoi kasvot köyhyyteen johtavalle asunto- ja eläkepolitiikalle tv-elokuvassa Aliisa, joka jäi Siiri Angerkosken viimeiseksi rooliksi.

Aulikki Oksanen on julkaissut 22 kirjaa sekä näytelmiä ja lyriikoita. Viime vuonna ilmestyi kokoomateos Helise, taivas! Valitut runot 1964-2014. Tuoreinta satoa löytyy runo- ja laulualbumilta Voi kuinka myrsky rauhoittaa. Levyllä Oksanen lukee runojaan, joita Vuokko Hovatta ja Zarkus Poussa tulkitsevat sävellettyinä. 

Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2016 taidepalkinto myönnetään Aulikki Oksaselle tunnustukseksi hänen ansiokkaasta työstään kirjailijana ja runoilijana. 

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. 

Lisätietoja:

suunnittelupäällikkö Tiina Kuoppa, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 801

www.taike.fi


Teme: Duunari-palkinto Aino Kivelle

Joensuulainen teatteriohjaaja Aino Kivi sai Duunari-stipendin. Aino Kivi on 30-vuotias teatteriohjaaja Joensuun kaupunginteatterissa. Hän on myös työskennellyt freelancerina. Aino on Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:n, STODin, hallituksen jäsen. Aino Kivi on tarttunut työssään rohkeasti ajankohtaisiin aiheisiin kuten maahanmuuttoon, eriarvoisuuteen ja ulkopuolisuuteen. Valintaperusteissa todetaan myös, että Kivi on puolustanut töissään johdonmukaisesti inhimillisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. 

Kiveltä julkaistiin tänä syksynä esikoisromaani Maailman kaunein tyttö.  

Kirja kisaa myös HS:n kirjallisuuspalkinnosta.

”Ohjaajan työ on raakaa ja yksinäistä. Itse haluan valita kilpailun sijaan liiton tarjoaman kollegiaalisen verkoston ja tuen. Erityisesti nuoret tarvitsevat tukea työelämässä pärjäämiseen,” Aino sanoo.  
 
Duunari-stipendi myönnetään vuosittain yhteiskunnassa aktiivisesti toimivalle duunarihenkeä osoittavalle nuorelle. Stipendillä Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö haluaa nostaa ammatillisen osaamisen arvostusta. Tuhannen euron stipendi luovutettiin Kivelle tänään lauantaina SAK Nuorten Duuni 2.0 -tapahtumassa. Stipendi jaettiin nyt yhdennettätoista kertaa.

www.teme.fi


Ammattiteattereiden esitys koskien näyttämötaiteen rahoitusuudistusta 

Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ovat valmistelleet yhteisen kokonaisesityksen, johon on koottu näyttämötaiteen alan rahoitusjärjestelmien keskeisiä kehittämistarpeita ja jossa ehdotamme konkreettisia toimenpiteitä alan toiminnan ja sen vaikuttavuuden edistämiseksi. Julkinen esitys on laadittu tukemaan Sitran tuella toimivan asiantuntityöryhmän työtä, kun se ministeriön antaman toimeksiannon mukaisesti pohtii kokonaisvaltaisesti valtionosuusrahoitteisten kulttuurialojen rahoitusjärjestelmien uudistamista. Työryhmän tehtävänä on tarkastella niin valtionosuusjärjestelmän kuin ns. vapaan kentän rahoituksen kehittämistarpeita, ja tehdä asiassa lakiesitys vuoden 2017 aikana. 

Esitys kokonaisuudessaan

www.suomenteatterit.fi | www.teatterikeskus.fi

 

TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Puhetta näytelmäkirjallisuudesta | 3.11.2016, Helsinki

Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin -teoksen kirjoittajat Eeva Kemppi ja Maria Säkö keskustelevat näytelmäkirjailija E. L. Karhun, kirjailija Saara Turusen ja Q:n teatterinjohtajan, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Antti Hietalan kanssa kotimaisesta näytelmäkirjallisuudesta. Miten näytelmäkirjallisuus on muuttunut 1990-luvulta nykypäivään? Mitä näytelmäkirjailijat ajattelevat teatterista, näytelmistä ja näyttämölle kirjoittamisesta tänään?

Torstaina 3.11. klo 17 
Vapaa pääsy, tervetuloa! 
 
Keskustelemassa nuorenpolven näytelmäkirjailijoita, joiden tekstejä on esitetty tai tullaan pian esittämään Q-teatterissa. E.L. Karhun (s. 1982) Prinsessa Hamlet saa ensi-iltansa Q-teatterissa helmikuussa 2017. Karhun näytelmäkokoelma Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä julkaistiin Into-kustantamolta tänä syksynä. Saara Turunen (s. 1981) on kirjoittanut ja ohjannut Q-teatteriin kaksi esitystä: Broken Heart Story (2011) ja Tavallisuuden aave (2016). Hän on kirjoittanut useita muita näytelmiä mm. Puputyttö (2007) sekä romaanin Rakkaudenhirviö (Tammi, 2015). Antti Hietala (s. 1959) on Q-teatterin taiteellinen johtaja, joka on toiminut Q-teatterissa sen perustamisesta saakka. Hietalan kirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Kevyttä mielihyvää esitetään parhaillaan Q-teatterissa. 
 
Eeva Kemppi ja Maria Säkö ovat teatterikriitikoita ja tietokirjailijoita. Heidän kirjoittamansa Q-teatterin vaiheita ja merkitystä käsittelevän tietokirjan Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin julkaistiin syyskuussa 2016 (Like Kustannus). 


Rab-Rab: invitation to the launch of the issue | 5.11.2016, Helsinki

We are pleased to invite you to the launch of the third issue of Rab-Rab: journal for political and formal inquiries in art, which will take place in Vapaan Taiteen Tila / Space for Free Arts on Saturday 5th of November, opening the door at 5 pm. 

In almost 400 pages the third issue of Rab-Rab departs from Karl Marx' essay on the law on the forest theft. The singularity of this essay is in its style; written in 1842, with the means of poetic abstraction it intervenes in the appropriation of the common resources by the private capital. By actualising poetry and abstraction as devices of political engagement, the third issue of the journal focuses on the question of subjectivity in art and politics. Among the diverse contributions the third issue includes texts and drawings on poetic configurations of the Communist Manifesto, anti-fascist hallucinations of Artaud, neoliberalism of pirate radios, suburban riots, materiality of the film, representation of Stalin, communist sensuality etc. 

In the launch event, we are selling the third issue of Rab-Rab with the special price of 10 euros.  

Welcome! 
 
Vapaan Taiteen Tila / Space for Free Arts 
Vilhonvuorenkuja 15-16, 00500 Helsinki

Rab-Rab Press 
www.rabrab.fi


Kuka kirjoittaa näytelmät. Teatterikorkeakoulun alumniklubi. | 15.11.2016, Helsinki 

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry järjestää alumniklubin otsikolla Kuka kirjoittaa näytelmät? 
 
Tiistaina 15.11.2016 klo 18−21 
Teatterikorkeakoulu (Haapaniemenkatu 6), Studio 2 

Alumniyhdistyksen klubi-illassa pohditaan suomalaisen näytelmän elinvoiman juuria eri näkökulmista. Teema kulkee perinteisestä kirjoittamisesta esitystaiteen, yhteisötaiteen tai ryhmälähtöisen luomisen erilaisiin metodeihin. 
 
Paneeliin osallistuvat Juha Jokela, Katariina Numminen, Akse Pettersson ja Juha Siltanen. 

Illan keskustelua vetää Kirsikka Moring.

www.uniarts.fi/alumniyhteistyo  

Vapaa pääsy, tervetuloa! 

Katso myös Facebook-tapahtuma Teatterikorkeakoulun FB-sivulla! 


Elina Lifländerin väitöstutkimus Rytmisestä tilallisuudesta | 18.11.2016, Helsinki 

Väitös lavastustaiteen alalta: TaM Elina Lifländer 

Lifländer tarkastelee skenografista työskentelyä rytmisestä näkökulmasta, esityksen tilan ja ihmisten välisinä suhteina ja kommunikaatioina.

18.11.2016 / 13:00 - 15:00 

Sampo-sali, Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki

TaM Elina Lifländer esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa Rytminen tilallisuus laajennetun skenografian ilmaisukeinona perjantaina 18. marraskuuta 2016. 

Vastaväittäjänä toimii professori Liina Unt, Estonian Academy of Arts. Kustoksena on professori Susanna Helke, Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos. 

Keskustelu käydään suomeksi.

Lue lisää

TERVETULOA! 

Kirsi Rinne
Dr., Planning officer, research and international projects
Department of Film, Television and Scenography, ELO Film School Helsinki
Aalto University, ARTS
+358 40 5929466

www.aalto.fi


ICE HOT Nordic Dance Platform | 30.11.-4.12.2016, Kööpenhamina 

Yli kolmekymmentä uutta esitystä kaikista Pohjoismaista nähdään ICE HOT Nordic Dance Platformissa 30.11.–4.12.2016. Esitykset on valinnut jury, johon kuuluivat Jesper De Neergaard (DK), Pirjo Yli-Maunula (FI), Katrin Hall (IS), Sven Åge Birkeland (NO) ja Sarah Melin Fermén (SE). 

ICE HOT Nordic Dance Platform -katselmus on tarkoitettu ensisijaisesti kansainvälisille tanssiammattilaisille, taiteellisille johtajille, festivaalien ja teatterien ohjelmistosta päättäville presenttereille. Osa esityksistä on avoimia myös paikallisille yleisöille. Katselmus järjestetään joka toinen vuosi. 

Kööpenhaminassa nähdään 20 live-esitystä ja 15 muuta taiteellisen työn esittelyä viiden päivän aikana. Mukana on myös erityisesti lapsille tarkoitettuja esityksiä: Suomesta Milla Koistisen A Cloud of Milk ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Peukaloliisa. 

Lisäksi ohjelmassa on paikkasidonnaisia ja muita muihin tiloihin kuin näyttämölle tehtyjä esityksiä. 

”Tällä hetkellä me Pohjoismaissa toimimme globaalissa mittakaavassa ja teemme yhteistyötä yli maantieteellisten, kulttuuristen ja taiteenalojen rajojen. Ehkä juuri se on tyypillistä pohjoismaiselle tanssitaiteelle”, sanoo taiteellinen johtaja Efva Lilja Kööpehaminan tanssin talosta Dansehallernesta, joka isännöi ICE HOT -katselmusta tänä vuonna. 

Lue lisää

www.icehotnordicdance.com/


DiDa 2016 – Disability Day Art & Action | 3.12.2016, Helsinki 

Vammaisten päivä – Disability Day Art & Action tarjoaa taidetta ja tapahtumia Helsingissä 3.12.2016 Kansainvälisenä vammaisten päivänä. 

Verkostotapahtuma järjestetään Helsingissä ensimmäistä kertaa! 

Kaamoksen keskelle on luvassa valoa, kun karnevaalihenkinen DiDa-kulttuuritapahtuma valtaa keskustan. Monipuolinen maksuton kattaus kutsuu mukaan kaikki vauvasta vaariin! Tarjolla on musiikkia, tanssia, teatteria, sirkusta, runoutta ja luovia pajoja. Päänäyttämönä toimii Tavastia-klubi, jossa ohjelmaa on tarjolla klo 12–15. 

Koko tapahtuma on mahdollisimman saavutettava ja esteetön. Tule pitämään lystiä, kokemaan hulvattomia asioita ja nauttimaan rajattomasta taiteesta! Ole myös kuulolla: SosPed-säätiön Mieletöntä valoa -hankkeen mediapaja toimittaa radio-ohjelmaa suoraan tapahtumien sykkeestä.

Ensimmäisen DiDan tuottavat Kynnys ry, Tukilinja-lehti, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry sekä Kulttuuria kaikille-palvelu. Tapahtuman on tarkoitus muodostua jokavuotiseksi. Verkostoon ja lisätapahtumien järjestämiseen 3.12. ovat kaikki tervetulleita!

Lopullinen ohjelma löytyy DiDan verkkosivuilta marraskuun puolivälissä. Tapahtumasta pidetään lehdistötilaisuus 23.11.2016.

Lisätietoa: DiDa-tuottaja Mervi Leivo, info.disabilityday(a)gmail.com, p. 045 357 9354.  

Nettisivut: www.disabilityday.fi (lokakuu), www.facebook.com/DiDay/

Kansainvälistä Vammaisten Päivää vietetään Helsingissä 3.12.2016 - tervetuloa mukaan! 


Homo Novus Theatre Festival | 7 – 12 Nov 2016, Latvia 

The International Festival of Contemporary Theatre Homo Novus will wrap up the series of autumn events on the week of November 7-12 with a programme that focuses on one of the most challenging and risky strategies of contemporary theatre - audience participation. 
 
For the duration of the whole festival week we invite to attend two thematically linked and mutually enriching artworks that blend theatre and visual arts - Of All The People in All The World, a performative exhibition by Stan's Cafe and Guilty Landscapes. Episode I, a live video work by Dries Verhoeven. 
 
In the dance programme we introduce two choreographers - Nacera Belaza and Radouan Mriziga that share interest in the spiritual, mystical and repetitive. 
 
The young Latvian theatre makers Valters Sīlis and Jānis Balodis will present an engaging and ironic look at the recent events in the Latvian economy in The Success Story with the performers of the National Theatre. The refugee crisis is addressed in the audio performance Evros Walk Water by Daniel Wetzel and in the collective breathing performance The Forgetting of Air by Francesca Grilli. 
 
The last day of the festival is being curated together with the international artist collective Building Conversation, artist activist organisations Cape Farewell and Agents of Alternatives and theatre maker David Weber Krebs. It is an invitation to talk not about the world we live in at the moment but about the kind of world we would like to live in and how we can affect it. 
 
Tickets on sale at Biļe¨u paradīze box offices, bilesuparadize.lv and the New 
Theatre Institute of Latvia

 
Professional colleagues are kindly asked to contact Sandra Lapkovska at sandra@theatre.lv, +37167228477 for ticket reservation and assistance with accommodation in Riga. 
 
Full programme and all details on homonovus.lv 
 
We look forward welcoming you in Riga! 

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


Pohjoismainen kulttuuripiste: Uudistettu Kulttuuri- ja taideohjelma käyntiin ensi vuoden alussa 

Kulttuuri- ja taideohjelman uusi ohjelmakausi astuu voimaan vuoden 2017 alusta. Vuosittain tukiohjelman kautta jaetaan yli kaksi miljoonaa euroa pohjoismaisille kulttuuri- ja taidehankkeille. Innokkaita hakijoita on paljon ja kysyntä ylittää tarjonnan: vain 15 prosenttia kaikista hakemuksista saavat myönteisen päätöksen. 

Ennen kuin Pohjoismaiden kulttuuriministerit tekivät päätöksen Kulttuuri- ja taideohjelman jatkamiseksi, ohjelman tulokset ja vaikutukset arvioitiin perusteellisesti. Päätös jatkaa tukiohjelmaa on selkeä osoitus sen merkityksestä kulttuuripoliittisena välineenä pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön edistämisessä. 

Tukiohjelman ydin tulee säilymään uudessa ohjelmakaudessa, Kulttuuri- ja taideohjelma tulee jatkossakin tukemaan korkealaatuisia pohjoismaisia yhteistyöhankkeita kaikilla kulttuurin ja taiteen aloilla. 

Uuden ohjelmakauden myötä tiedossa on hakijoiden kannalta entistä käyttäjäystävällisempi tukiohjelma. Muun muassa kahden tukiohjelman sijaan hakija hakee tukea sekä tuotantopainotteiseen toimintaa että osaamisen kehittämiseen samasta ohjelmasta. 

Hakemusten vertaisarviointi jatkuu ja hakemusten arviointi tapahtuu uudessakin ohjelmakaudessa asiantuntijaryhmässä, joka koostuu kulttuuri- ja taiteen ammattilaisista eri maista. Uusi asiantuntijaryhmä aloittaa kolmevuotisen kautensa ensi vuoden alussa.  

Kulttuuri- ja taideohjelmaa hallinnoi Pohjoismainen kulttuuripiste, joka Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen organisaatio. Kulttuuri- ja taideohjelma perustettiin vuonna 2007. 

Vuonna 2017 Kulttuuri- ja taideohjelman hakukierrokset ovat 3.2.–6.3. ja 18.8.–20.9. Projektin voi aikaisintaan käynnistää noin kaksi kuukautta päättyneen hakuajan jälkeen. 

Lisätietoja Kulttuuri- ja taideohjelmasta ja sen uudistuneista kriteereistä.

www.kulturkontaktnord.org


OKM: Valtionavustukset tilakustannuksiin | hakuaika 1.11.-1.12.2016 

Avustukset on tarkoitettu Senaatti-kiinteistöjen tai Suomenlinnan hoitokunnan omistamissa kiinteistöissä sijaitsevien kulttuurilaitosten vuokrakustannusten kattamiseen. 

Hakuaika ja hakemuksen käsittely ministeriössä

Hakuaika alkaa 1.11.2016 ja päättyy 1.12.2016 klo 16:15. Hakemukset pyritään käsittelemään tammikuussa. 

Jaettavissa oleva euromäärä

Opetus- ja kulttuuriministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä noin 27 miljoonaa euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat.

Avustuksen tavoite

Avustuksella vahvistetaan taiteen ja kulttuurin toimijoiden toiminnan edellytyksiä siten, että toimijoiden käytössä on asianmukaiset tilat.

Esteitä avustuksen myöntämiselle

Hakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen. Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten. 

Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen, puh. 0295 3 30081  

Tarkat hakutiedot

www.minedu.fi

 

HAKUJA 

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Hautumo: Esitystaiteen ammattilaisten sparrausohjelma | hakuaika 7.-27.11.2016 

LADAFin (Live Art Development Agency Finland) Hautumo on Suomessa toimiville performanssi- ja esitystaiteen ammattilaisille tarkoitettu kymmenen kuukauden mittainen mentorointiohjelma, joka tarjoaa osallistujilleen valmiuksia kansainvälisellä taidekentällä toimimiseen. 

Vertaissparraukseen ja mentorointiin perustuvan ohjelman aikana osallistujat työstävät omaa projektiaan ryhmän tuella. Ohjelman ydin ovat yhteiset työpaja- ja sparrausviikonloput vaihtuvissa satakuntalaisissa residensseissä joka toinen kuukausi sekä näiden väliin jäävät, itsenäisen etätyöskentelyn hautumisajat ohjelman mentorina toimivan esitysitaiteilijan Essi Kausalaisen tuella. 

Ohjelman aikana ryhmä käy tutkimus-, työskentely-, ja esiintymismatkalla Isossa-Britanniassa Live Art Development Agencyn kutsumana. Matkan aikana voi joko työstää omaa projektiaan pitemmälle tai esittää valmiin, ohjelman aikana jalostuneen teoksen. Matkan tarkat sisällöt, työskentelyn luonne ja vierailukohteet määrittyvät ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan kevään 2017 aikana. 

Hautumo-pilottiohjelmaan voi hakea esitys- tai performanssitaiteen kentällä aktiivisesti toimiva ammattilainen: taiteilija, kuraattori tai muu toimija – yksityishenkilö tai ryhmä. 

Hakuaika Hautumoon on 7.–27. marraskuuta 2016. Työskentelyaika on tammi–lokakuussa 2017 ja ensimmäinen kontaktijakso on Raumalla 13.–15. Tammikuuta 2017. 

Lue lisää


Teatteri- ja kuvataidetoimintaa vankiloihin | jätä tarjous 18.11. mennessä

Rikosseuraamusvirasto hankkii vankiloihin teatteri- ja kuvataidetoimintaa - JÄTÄ TARJOUS NYT! 

Rikosseuraamusvirasto hankkii vankiloissa järjestettävää teatteri- ja kuvataidetoiminnan ohjausta, jossa lähtökohtana on yhteisötaide. Keskeistä toiminnassa on yhteisön eli vankien osallistuminen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja esittämiseen. Hankittavan palvelun kohderyhmänä ovat vankeusvangit. Perustellusta syystä toimintaan voivat osallistua myös tutkintavangit. Hankittavan palvelun tavoitteena on vankien aktivointi ja toimintakyvyn parantaminen. Tarkoituksena on mm. edistää vankien ryhmätyö- ja ilmaisutaitoja. Sekä kuvataide- että teatteritoiminnan ohjausta hankitaan kolmelle eri rikosseuraamusalueelle (Etelä, Länsi ja Itä-Pohjoinen).  

Tarjoukset tulee jättää 18.11.2016 klo 12 mennessä

Tarkemmat tiedot: https://www.hankintailmoitukset.fi/…/notice/view/2016-024682


Open call for applications - ACCAC Festival & Congress 2017 Finland | deadline 15 Dec 2016 

100 Colours of Culture 
Tampere, Finland 
2017 August 17 - 20 
 
Accessible Arts and Culture International is growing, international arts and culture movement that presents diversity in a new light. It is an international network build since 2009 and covers all continents. ACCAC Festival & Congress promotes the use of art and cultural participation to enhance wellbeing and focuses on improving the inclusion of people with disabilities in arts and culture. 
 
The second full size ACCAC Festival & Congress next year in Tampere Finland is part of the official program for the centenary of Finland’s independence in 2017 and official program in Tampere City. 
 
ACCAC Festival & Congress includes professional congress, art fair and official program. The congress highlights and issues are selected from the local environment; what are the main targets to develop in society. The art fair as a carnival brings together various culture programs and associations and offers a platform to easy access ongoing small performances. It is a forum for the childrens activities as well as seniors and programs with people with disabilities. The official program highlights professional artist groups internationally, integrated groups from theatre, music, visual arts, dance and circus.

100 Colours of Culture

ACCAC Festival & Congress is looking for unique and innovative artists and speakers, remarkable practices and experiences to develop the diversity in society and best practices on how the quality of services can improve social inclusion.

Open call is now available

The application form is found in ACCAC website. The deadline for applications is untill December 15th. The selected performers and speakers will be announced soon after the deadline. 
 
GO TO THE WEBSITE

Welcome to join the most colourful event in 2017 with various experiences of arts and culture 
 
Let's make it - All together  
Let's show - Quality is equality  
Let's - Enjoy Culture 
 
Feel free to share this information in your organisation and your network. 
 
For more information please contact:
ACCAC registration, registration(a)accac.fi 
 
ACCAC Festival & Congress  
Kirsi Mustalahti  
Chairperson

www.accac.fi/2017

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Teatteritanssisunnuntai -intensiivikurssi Tampereella su 27.11.2016

Tampereella järjestetään su 27.11.2016 klo 10-18 intensiivikurssi teatteritanssin ammattilaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille tanssijoille. Päivän aikana pidetään musikaalitanssiin ja tanssi-ilmaisuun liittyviä tunteja sekä kuullaan ja koetaan ajankohtaista tietoa musikaalin ja musiikkiteatterin tilasta meillä ja muualla. 

Opettajat

Lotta Kaarla / tanssija, koreografi 
Ari Numminen / tanssija, koreografi 
Samuel Harjanne / ohjaaja, näyttelijä, muusikko 
Eeva Kontu / kapellimestari, säveltäjä, muusikko

Paikka

Tampereen Konservatorio, Pyynikin Trikoon tanssitilat, Pyynikintie 25.

Hinta

Hinta 40 ¤. 

Kurssi on ilmainen Sisä-Suomen ja Läntisen tanssin aluekeskusten jäsenille. 

Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus nähdä la 26.11. klo 19 Tampereen Työväen Teatterin Cabaret-musikaali 10 ¤ omakustannushintaan. 

Ilmoittautumiset

Hakemukset 17.11.2016 mennessä: minna.aurivuo(a)sisasuomentanssi.fi   
Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä hakemusten perusteella.

Lisätiedot ja ohjeet: www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/ajankohtaista/teatteritanssisunnuntai-intensiivikurssi-27-11/

Teatteritanssisunnuntai on osa Teatteritanssitarjotin-hanketta, joka toteutetaan yhdessä Sisä-Suomen ja Läntisen tanssin aluekeskusten kanssa.
 

MUITA ILMOITUKSIA 

Tekijä, vastaa kyselyyn sateenvarjo-organisaatioiden toiminnasta 

Oletko aktiivijäsen tai silloin tällöin mukana jossakin seuraavista: Esitystaiteen keskus, KokoTeatteri, Aura of Puppets, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Universum, Nukketeatterikeskus Poiju tai Teatteri 2.0?   

Vastaa Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijoiden kyselyyn, jossa kerätään tekijöiden kokemuksia näissä vapaan kentän sateenvarjo-organisaatioissa toimimisesta.  

Kutsu tutkimukseen on lähetetty sähköpostitse. Löydät lomakkeen myös osoitteesta https://www.webropolsurveys.com/S/1716BA829ED94D47.par

Kyselyn deadlinea on jatkettu 9.11.2016 asti, jotta kaikki ehtisivät mukaan.  
 
Vastauksista kootaan raportti, jonka tulokset ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO), Teatterikeskuksen ja kyselyssä mukana olevien toimijoiden käytettävissä. Vastaamalla autat kartuttamaan tietoa alan erilaisista tuotanto- ja toimintamuodoista. Tieto antaa puolestapuhumiselle välineitä. 

Vastauksia käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti, eikä yksittäisiä vastaajia tai organisaatioita voi tunnistaa vastauksista.  

Lisätietoja tutkimuksesta antaa yliopistonlehtori Johanna Laakkonen, johanna.laakkonen(a)helsinki.fi.


Uusi verkkopalvelu hakee esiintyjiä

Gigle pistää paikalliset esiintyjät tilaajan taskuun vuodenvaihteessa ilmestyvän palvelun avulla. Tavoitteenamme on tehdä esityksien tilaaminen helpoksi ja samalla rakentaa esiintyjälle työkalu, joka vähentää säätämistä ja helpottaa keikkajärjestelyjä. Etsimme 50–100 esiintyjää eri aloilta, mm. tanssin, teatterin, musiikin, sirkuksen ja sanataiteen tekijöitä. Esitys voi olla puhdasta viihdettä tai suurta taidetta; kriteerinä laadukas esitys ja ammattiesiintyjä. Tarjoamme esityksiä yksityishenkilöille ja yrityksille. Otamme aluksi mukaan vain rajatun määrän lahjakkaita tekijöitä eri aloilta, jotta voimme taata asiakkaille mahdollisimman laajan ja laadukkaan tarjonnan sekä mukana oleville esiintyjille mahdollisimman paljon keikkoja.

Aloitamme toiminnan pääkaupunkiseudulta ja toivomme ensisijaisesti pieniä kokoonpanoja – näin voimme tarjota tilaajalle hinnaltaan kilpailukykyisen ja helposti ostettavan kokonaisuuden.

Toivomme mukaan valituilta esiintyjiltä aktiivista otetta. Rakennetaan yhdessä alusta, jolla lisätään live-esityksien kulutusta madaltamalla kynnystä ostaa, etsitään uusia asiakkaita kekseliäällä tuotepaketoinnilla sekä rakennetaan työkalu, joka helpottaa esiintyjän arkea.

Lisätietoa palvelusta saat osoitteesta www.gigleapp.com. Kysymykset voi pistää osoitteeseen makers(a)gigleapp.com.

twitter.com/tinfotweets