05.11.2015

TINFO-tiedote 38 / 5.11.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO-ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Käy yli genrejen ja uusiokäytä – enemmän ei-sallittuja narratiiveja

Miten näytelmäkirjailija ja teatteri uusiokäyttävät vanhoja genrejä, rakentavat uusnarratiiveja tai vastustavia kertomuksia? Mitä lajityypit sallivat? Katsojan haluja ei pidä ylenkatsoa, ei jättää tyydyttämättä sitä mielihyvää ja nautintoa, joka syntyy tutuista konventioista: tutuista juonirakenteista, tematiikasta, genren ”sankareista” – kaikista niistä luvallisista, todennäköisistä ja toivottavista asiantiloista, joiden on toteuduttava lajityypin kehysten puitteissa. Mutta ei se riitä.

Mutta huonosti käy, jos mikään ei muuttua saa.

Kirjallisuudentutkimuksessa ja ns. sarjallisen fiktion tutkimuksessa on käyttökelpoinen käsite ”ei-sallittu narratiivi tai kertomus”. Lukijoiden/katsojien odotukset ja genren rajoitukset tietäen näissä uusnarratiiveissä uusinnetaan perinteitä ja vastustetaan vallassa olevia luenta- ja tulkintatapoja.

Teatteriin enemmän lajien uusiokäyttöä ja ei-sallittuja narratiiveja! Tällaisen asian parissa olen joutoaikana harhaillut, koska Kotimaisen näytelmän festivaalilla keskustellaan myös komediasta. Miten komediaa voisi käyttää? Entä farssia? Ei kaiken tarvitsisi olla angloamerikkalaisen varassa. Ankarana aikana komedian, farssin ja satiirin lajityypeille ja kotimaiselle on tarvetta. Sitä paitsi kotimaisella komedialla on aivan omat markkinansa myös kesäteatterissa. Siellä laji kukoistaa. Voisiko meillä syntyä 2010-luvun Dario Fon suomalaisvastine?

Musikaalia ja operettia uusiksi, musiikkisatiiria

Vaara-kollektiivi Kajaanissa menetti tilansa turvallisuusmääräysten vuoksi, mutta seurakunta pelasti antamalla tilat. Näin pelastui myös Suuri työttömyysmusikaali. Tämä pian ensi-iltansa saava esitys on ”absurdi ja viihdyttävä epänäytelmä kolmesta kaveruksesta myyttisessä pikkukaupungissa, jossa mielikuvitus voittaa todellisuuden”. Se sukeltaa kainuulaisen työttömyyden historiaan ja nykyhetkeen. Kiinnostaa ja herättää halun nähdä.

Ajattelen samalla myös Helsingin Taiteellisen Teatterin Toivon operettia (Tuomas Timonen ja Juha Kujanpää, ohjaus Anni Ojanen/Klein) vuonna 2008. Se oli vanhan muodon haltuunotto. Ja ajattelen Homoa! (Pirkko Saisio ja Jussi Tuurna), queermusikaalia, homo-oopperaa.

En ole vielä nähnyt Suurta ja mahtavaa Kapsäkissä. Musiikkisatiiria Lenin, Trotski, Stalin, Gagarin, Gorbatshov, Jeltsin ja Putin lavalla. Kiehtovaa. Satiiri on aggressiivinen laji, kuten farssikin. Käyttistä tässä ajassa. Myös Teatteri Nirvanan Madonna  on musiikkiteatteria, kieli poskessa tehtyä lajityyppimixiä.

Tältä näyttää vos-rahoitus vuonna 2016

OKM on tehnyt esityksensä siitä, miten henkilötyövuodet jakautuvat vuonna 2016. Henkilötyövuosia on viisi vähemmän (yhteensä 2 469) ja henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta 52 771 euroa.  Oheisesta TINFOn tilastolaskelmasta  näkyy, kuinka paljon vähennystä kullekin VOS-teatterille on luvassa. Vielähän on tietenkin sekin mahdollisuus, että vos-rahoitus muuttuu eduskuntakäsittelyssä. Esimerkiksi Arkadia-seurahan on esittänyt, että leikkauksia porrastettaisiin pienten vos-teattereiden toimintaedellytysten säilyttämiseksi.

Esityksen mukaan henkilötyövuosia menettävät Kemin, Rovaniemen, Seinäjoen, Turun kaupunginteatterit sekä Unga Teatern. Linnateatteri, Tampereen Komediateatteri, Teatteri Viirus ja Åbo Svenska Teater sekä Tanssiteatteri Hurjaruuth saavat kukin yhden henkilötyövuoden lisää. Harkinnanvaraista määrärahaa on jaossa 3 190 000 euroa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan. Kehittämishankkeisiin saivat rahoitusta Espoon Kaupunginteatteri ja Ryhmäteatteri, kumpikin 15 000 euroa.

Cefiston suomenruotsalaisten teattereiden teatteripäivillä puhutaan siitä, miten vos-teattereita voidaan kehittää.

Kulttuuri, kansantalous, kovat ajat ja kansalaiset

Kulttuurin satelliittikirjanpito selvittää kulttuurin taloudellista merkitystä kansantalouteen arvonlisäyksenä, työllisten määränä ja kulttuurin kuluttamisena. Tilastokeskuksen viime viikolla julkaiseman Kulttuurin satelliittikirjanpidon mukaan kulttuurin kansantaloudellinen merkitys on jatkanut laskuaan vuodesta 2008 lähtien. Miljardin euron bruttoarvonlisäyksen laskusta huolimatta kulttuurin osuus on edelleenkin tärkeä: 5% kulutuksesta, 4% työllisyydestä ja 3% BKT:sta. Kulttuuri on työvoimavaltainen ala, työtä suhteellisen matalilla palkoilla ja osa-aikaisia työntekijöitä on paljon.  

Perinteisesti kulttuuri on toiminut lamassa pienimuotoisena suhdannetasapainottajana. Sen merkitys on laman tullessa kasvanut, koska kulttuurissa on paljon pysyvyyttä, voittoja siellä ei tavoitella ja julkisesti tuen toiminnan ja vapaaehtoistyön merkitys on suuri. Mutta kun lama on jatkunut nyt niin pitkään, ei kulttuuri enää ole pystynytkään totuttuun tapaan suhdanteita tasapainottamaan. Satelliittikirjanpito päättyy vuoteen 2013.  Mitä luultavimmin laskusuunta on edelleen jatkunut.

Ei kulttuurista mitään huikeita vientituloja Suomelle tule, ei Suomea kansantaloudellisesti nousuun kulttuurilla saa. Mutta ei pidä väheksyä kulttuurin ”kuluttajilleen”, meille kansalaisille, tarjoamaa mielihyvää, iloa, ravistelua, toivoa. Ankeina apatian aikoina jos koska ne tulevat tarpeeseen. Kansainvälisen liikkuvuuden ja ylipäätänsä kansainvälisyyden merkityskään ei ole typistettävissä vain vientituloiksi.

Mysteeri ja muuta kiinnostavaa

Taiteen edistämiskeskuksen selvitys jakamistaan taiteen edistämisen tuista vuonna 2014 herättää kysymyksiä ja toimenpidetarvetta. Nuoria, alle 35-vuotiaita, on sekä hakijoissa että saajissa entistä vähemmän. Valtakunnallisten tukimuotojen hakijoista heitä oli vain 23%, saajista nuorten osuus oli vaivaiset 17%. Samanaikaisesti alalle on koulutettu yhä enemmän taiteilijoita, ollaan huolestuneita taideprekariaatista. Kummallista. Onko tilanne yksityisten säätiöiden ja rahastojen nuorten taiteilijoiden suhteen radikaalisti erilainen? Sinnekö nuorten taiteilijoiden paine kohdistuu? Ovatko Taike, sen haku- ja myöntösysteemit nuorille taiteilijoille hankalia ja vieraita?  Eikö tieto apurahoista ole mennyt perille?

Vertaisarviointi toteutuu hyvin eri tavoin eri taiteenaloilla. Esittävissä taiteissa (teatteri, tanssi, sirkus) esittävän taiteen toimikunta päättää vain pienestä osasta tukia: tanssitaiteessa 46%, näyttämötaiteessa 34% ja sirkustaiteessa 32% tuesta on sellaista, jonka toimikunta on päättänyt. Muusta päättää virasto! Onko tämä nyt ihan ookoo?

Anarkistista postapokalyptista bollywoodia, Kuhmowoodia!

Postapokalyptisten sarjakuvien ja leffojen heaven tai hell on earth on laskeutunut teatteriin! Aurinkoteatterin Maa-Tuskalla  ei ole mitään häpyä, eläköön epäkorrektisuus. ”Fantastinen aikuisten satuwestern” jeah,  ja  immersiivisiä audiovisuaalisia leveleitä lisää. Cross-overia, taidokasta, viihdyttävää, älykästä ja niin tunteisiin vetoavaa musiikkiteatteria, polvet veteläksi vieviä laulunumeroita, maailmanlopun meininkiä, sellaista perkeleellistä näyttämöfantasiaa, ettei tiedä itkeäkö vai nauraa.  

Keisarillisen Aurinkoteatterin artistien ja heitä kyykyttävän Baba Yagan mikroyhteiskunnassa mittaa ottavat fasistisen maailmankuvan eri muodot. Siellä ovat aristokraatti, uusliberalisti, kulttuurirasisti, rotuhygienisti, puritaani.  Kamppailua käyvät järki ja tunteet. Yksi mielenkiintoisimmista jaksoista on järki-empiristi Baba Yagan yritys parantaa poppoo paskanpuhunnasta Retoristen tautien klinikalla.  Rasputin saa oppia sentimentaalisen perusretoriikassa, kansanomaisessa retoriikassa, kollektiivisen vallankumouksellisen ja vallitsevan poikkeustilan (ansiotaso, lama, elvytys, kvartaalitalous, tehokkuus, leikkaus, kestävyysvaje, tulosvastuu, talouskasvu…) osastoilla.

Maa-Tuska on esitys maatuskasta, poliittinen allegoria ja satiiri maailmassa, jossa kaikki kiinteä haihtuu ilmaan. Satiiri juuri käyttää fantasiaelementtejä, joilla se käy todellisuuden kimppuun. Ei siellä turhaan ole Baba-Yagaa, ei Musorsgskin Näyttelykuvia. Ei tapahtuma-aika turhaan ole talvi 1891-92. Silloin Venäjän suuressa nälänhädässä kuoli satoja tuhansia ja toteutettiin yksi suurista juutalaisvainoista. Eivät Maa-Tuskassa tattarit turhan päiten vaella. Ei siellä turhaan puhuta sähköstä. Ajattelen nyky-Krimiä. Ja tietenkin nyky-Suomea.

Entä nämä taiteilijat sitten, nämä Maa-Tuskan ”pienisieluiset”, sympatia- ja säälipisteitä keräävät tunneakrobaatit? Yhdelle pärjääminen on ”itestä kii” ja rikkaus valinta. Yksi epäilee, miksi ylipäätään tehdä taidetta, toinen uskoo, että taide yrittää pitää yhteiskunnan edes kutakuinkin järjissään. Siellä ovat säätiömaskotit, hovin tavoille oppineet satunikkarit. Mitä tapahtuu Baba Yagan jemmaamille näyttelijöiden sieluille? Maa-Tuskassa Lucio Dallan Pafff…Bum uusversiossa kommeljanttarit sen kertovat.  

Piruvauva Kasparin repliikki jäi soimaan: ”Jos malttaa odottaa, niin kyllä se kuusi kasvaa siihen odottajan eteen.”  Josko sittenkin.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO-ILMOITUKSIA

Postikuluton viikko 8.11.2015 saakka TINFOn verkkokaupassa

TINFOn verkkokaupassa vietetään nyt postikulutonta viikkoa 2.-8.11.! Nyt kannattaa tilata Teatterilaisen muistikirjat! Katso myös verkkokaupan muut antimet www.tinfo.fi/verkkokauppa

Tilata voit myös sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai soittamalla numeroon 09 2511 2120


TINFO e-Nytt ilmestynyt

Syyskauden viimeinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 3.11. Uutiskirje on luettavissa tästä.

Kevään ensimmäinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 2. helmikuuta. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 29.1.2016.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi


Kesäteattereiden katsojakyselyn vastausaikaa jatkettu 16.11.2015 saakka

Suuret kiitokset kyselyyn jo vastanneille kesäteattereille! Jotta saisimme mahdollisimman kattavan kuvan kesäteattereiden toiminnasta, jatkoimme vastausaikaa 16.11.2015 saakka!

Kyselyyn vastaaminen ei ota kauaa aikaa.
Kyselylomakkeeseen pääset oheisesta linkistä: https://www.webropolsurveys.com/S/8143C4748D396336.par

Voit lähettää tiedot myös sähköpostilla osoitteeseen tinfo@tinfo.fi.

Pyydetyt tiedot
Teatterin nimi:
Näytelmän/esityksen nimi:
Kirjailija/käsikirjoittaja:
Ohjaaja:
Ensi-iltapäivä:
Esityskerrat:
Kokonaiskatsojamäärä kyseisestä esityksestä:
(jos tarkkaa katsojamäärää ei ole tiedossa, voit ilmoittaa arvion)

Katso viime vuotinen kesäteatterikooste täältä:
TINFO-tiedote 14 / 9.4.2015 - Kesäteatterikausi 2015 käynnistyy

UUTISIA

OKM: Taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuuksista päätetty

Teatterit, orkesterit ja museot saavat ensi vuonna toimintaansa rahoitusta valtionosuuksina yhteensä noin 106 miljoonaa euroa. Teattereiden valtionosuudet ovat vuonna 2016 yhteensä noin 51,9 miljoonaa euroa, orkestereiden noin 20,1 miljoonaa euroa ja museoiden noin 34,1 miljoonaa euroa.

Edellytyksenä valtionosuuksien maksamiselle päätetyn suuruisina on, että eduskunta hyväksyy vuoden 2016 talousarvioesityksen.

Museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmässä rahoitus määräytyy kullekin laitokselle vahvistettujen toiminnan laajuutta kuvaavien laskennallisten henkilötyövuosien määrän ja henkilötyövuotta kohden määrättyjen yksikköhintojen perusteella.

Teatterit

Teattereille osoitettuja henkilötyövuosia on 2 469, mikä on viisi henkilötyövuotta vähemmän kuin tänä vuonna. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 52 771 euroa.

Lisäksi ministeriö osoitti alustavassa määrärahan jaossa 3 190 000 euroa harkinnanvaraista määrärahaa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan. Määräraha on samansuuruinen kuin vuonna 2015. Kehittämishankkeisiin osoitettiin 30 000 euroa.

Orkesterit

Orkestereille osoitettuja henkilötyövuosia on 1 033, mikä on neljä henkilötyövuotta vähemmän kuin vuonna 2015. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 52 503 euroa.

Lisäksi harkinnanvaraista avustusta orkestereiden valtakunnalliseen ja alueelliseen toimintaan sekä kehittämishankkeisiin osoitetaan alustavasti 668 000 euroa eli saman verran kuin tänä vuonna.

Museot

Vuoden 2016 alusta valtionosuuden piiriin hyväksyttiin kaksi uutta museota: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa ja Rauman merimuseo. Museoille osoitettuja henkilövuosia on 1 183 eli saman verran kuin vuonna 2015. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta on 64 650 euroa.

Koko tiedote ja lisätiedot


Taideyliopiston rehtoriksi Jari Perkiömäki

Taideyliopiston hallitus on valinnut rehtoriksi musiikin tohtori Jari Perkiömäen (s. 1961). Hän aloittaa viisivuotisessa tehtävässään 1.12.2015. 

Jari Perkiömäki on palkittu saksofonisti, joka on toiminut Taideyliopistossa jazzmusiikin lehtorina vuodesta 1997. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Sibelius-Akatemian vararehtorina (2009–2012) ja jazz-osaston johtajana (2000–2009) sekä Korkeakoulutuksen arviointineuvosto KKA:n jäsenenä (2010–2014).

Perkiömäki on myös luennoinut yrityksissä ja muissa organisaatioissa jazz-improvisoinnin hyödyntämisestä johtamisen ja organisaation kehittämisessä. Perkiömäellä on useita kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä, muun muassa Taideyliopiston lehtori- ja opettajayhdistyksen puheenjohtajuus sekä jazzkoulutusjärjestö IASJ:n puheenjohtajuus.

 – Onnistuakseen tehtävässään rehtorin tulee kyetä yliopistoyhteisön kokoamiseen ja  muutosjohtamiseen, mutta sykkiä samalla myös taiteelle. Taideyliopisto tarvitsee työtä pelkäämättömän keulakuvan ja ammattimaisen johtajan. Jari Perkiömäki tuntee taiteen syvällisesti ja ymmärtää yliopistomaailman laajasti. Hän on ennakkoluuloton ja uskon, että hän pystyy yhdistämään Taideyliopiston, kertoo Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Karri Kaitue.

Jari Perkiömäki tunnetaan yhteistyöhakuisena, innostavana ja laajasti verkottuneena johtajana.

– Otan nöyrästi, mutta inspiroituneena vastaan tämän minulle annetun vastuullisen tehtävän. Taideyliopistolla on tärkeä tehtävä suomalaisessa yhteiskunnassa ja huikea potentiaali, jonka muodostavat lahjakkaat opiskelijat ja työhönsä intohimoisesti sitoutuneet opettajat, tutkijat, taiteilijat ja muu henkilökunta. Rehtorina haluan kaikin tavoin edesauttaa yliopistoyhteisömme jäseniä seuraamaan omaa kutsumustaan ja kukoistamaan omassa tehtävässään sekä poistaa kaikki esteet yhteisömme sisäisen luovan vuorovaikutuksen tieltä, Jari Perkiömäki toteaa.

Haastattelupyynnöt: Laura Manninen, vastaava viestintäpäällikkö, puh. 0400 792 065, laura.manninen@uniarts.fi

Lue uutinen Taideyliopiston sivulta


TeaKin uuden MAECP-ohjelmapilotin vetäjäksi Kira O’Reilly

BA Kira O´Reilly on valittu ekologian ja nykyesityksen lehtoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun ajalle 1.1.2016-31.7.2018. O’Reillystä tulee samalla uuden englanninkielisen MA in Ecology and Contemporary Performance –maisteriohjelmapilotin johtaja.

Lontoossa tällä hetkellä asuvalla irlantilaisella Kira O’Reillyllä on pitkä kansainvälinen ura esittävien taiteiden parissa vuodesta 1997 lähtien. O’Reillyn taiteellinen toiminta on voimakkaasti suuntautunut ajankohtaiseen diskurssiin ekologian ja esitystaiteen saralla. Hänen viime vuosien töihinsä kuuluvat muiden muassa inthewrongplaceness (2005 – 2009) Casino Luxembourgissa, Refolding (Laboratory Architectures) (2011) Arnolfinissa sekä SPILL 09 –festivaalin Thinker in Residence –tehtävä. Suomessa hän on aiemmin osallistunut ANTI Contemporary Art Festival- ja Field_Notes –tapahtumiin 2000-luvulla.

O’Reillyllä on laaja kansainvälinen verkosto niin taiteellisen kuin opetustyönsäkin ansiosta. Hän on toiminut aiemmin Time Based Arts –koulutusohjelman lehtorina University of Wales Institute Cardiffissa 2008-2009 sekä esitystaiteen lehtorina Cheltenham and Gloucester Collegessa 1999-2000. Lisäksi hän on toiminut vierailevana luennoitsijana eri yliopistoissa vuodesta 2001 lähtien mm. Iso-Britanniassa, Ruotsissa, USA:ssa, Irlannissa, Kanadassa ja Australiassa. Hän on myös julkaissut lukuisia artikkeleita esittävien taiteiden alalta.

MA in Ecology and Contemporary Performance (MAECP) on Teatterikorkeakoulun uusi vuonna 2016 aloittava maisteriohjelmapilotti. Se keskittyy ekologiseen kriisiin esittävissä taiteissa. MAECP tutkii esityksen ja esittävän taiteen muotoja, menetelmiä ja teoriaperustaa tieteiden ja taiteiden välissä. Sen lähtökohtana on kehittää yhteistyön, vuorovaikutuksen ja esityksen tekemisen tapojen sekä taiteen ja tieteen rajat ylittävän työskentelyn perustaa ja käytäntöjä. Näin se pyrkii vastaamaan ekologisen kriisin mukana tuomiin, lajien rajat ylittäviin haasteisiin.

MAECP on osa Taideyliopiston kansainvälistymistä ja monimuotoista vuorovaikutusta yhteiskunnan kanssa.

Lisätietoja:
Dekaani Maarit Ruikka, maarit.ruikka@uniarts.fi, puh. 050 581 2649
Kira O’Reilly, kira_oreilly@hotmail.com

Lisätietoja MAECP-maisteriohjelmapilotista

Lue uutinen Taideyliopiston sivuilta


Lahden kaupunginteatteri ja Lahden koulutoimi yhteistyössä

Avolava eli Lahden kaupunginteatterin Avoin näyttämö saa syksyllä uutta potkua kouluyhteistyöstä. Lahden koulutoimen alaisuudessa on 1.8.2015 aloittanut kokopäivätoiminen draamakasvattaja Anna-Riitta Partanen, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Lahden kaupunginteatterin kanssa. Partanen toimii eri tavoin Lahden peruskoulujen opettajien tukena ja tarjoaa välineitä uuden kokemuksellisia menetelmiä korostavan opetussuunnitelman haltuunottoon. Kyse on laajuudessaan ja toimintatavoissaan täysin ainutlaatuisesta toiminnasta Suomessa

Yhteistyö tuo draamallisia sisältöjä peruskouluun. Partanen syventää draamapedagogiikan keinoin kaupunginteatterin esitysten aiheita ja toteuttaa opetusmateriaaleja opettajien omaan käyttöön. Ensimmäisenä toteutuu Sankari-esityksen yhteyteen rakennettu työpajakokonaisuus, jossa syvennytään sankaruuteen, Suomen historiaan ja tehdään oma rap-biisi. Tulevan kevään esityksistä toiminnan kohteena on Pinokkio.

Kouluyhteistyön lisäksi Avolavalla tapahtuu syksyllä myös paljon muuta. Sankari-esityksessä räppäävät lahtelaiset nuoret osallistuivat keväällä JayWho?n vetämiin räp-työpajoihin. Esityksen lavastuksen graffiti löytyi Avolavan järjestämän suunnittelukilpailun kautta. Nuorten kädenjälki on nähtävissä ja kuultavissa Sankarin esityksissä aina 18.12. saakka.

Lokakuussa käynnistyi Lahden Karjalaseuran väen kanssa yhteisöteatteriprojekti, jossa sukelletaan muistoihin ja kokemuksiin evakkoudesta. Projektin kanssa samanaikaisesti harjoitellaan tammikuussa 2016 ensi-iltaan valmistuvaa Evakkotytön tarina -näytelmää. Karjalaisten omakohtaiset kokemukset rinnastuvat näytelmän aiheisiin. Muistojen maailmaa avataan yleisölle näytelmän esityskaudella eri muodoissa teatterin lämpiötiloissa. Yhteisöteatteriprojektia vetää teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén.

Lisäksi syksyllä aletaan valmistella forumteatteriesitystä, joka käsittelee eroa lapsiperheessä. Työn tuloksia nähdään kevätkaudella 2016.

Osana Avolavan toimintaa jatkuvat myös kuukausittaiset Lahden alueella toimivien teatteri-ilmaisun ohjaajien kokoontumiset teatterin tiloissa.

Lisätiedot:
Avolavan taiteellinen vastaava
Lahden kaupunginteatterin ohjaaja Saana Lavaste
saana.lavaste@lahti.fi | 044 416 4019

Draamakasvattaja Anna-Riitta Partanen
anna-riitta.partanen@edu.lahti.fi | 044 416 4397

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén
draamaraatalit@saunalahti.fi | 045 331 1070

www.lahdenkaupunginteatteri.fi/avoin-nayttamo


Nukketeatteri Sampo muuttaa Helsingin keskustaan

Syksy 2015 jää Nukketeatteri Sampon viimeiseksi näytöskaudeksi Puotilassa. Vuoden 2016 alusta teatteri muuttaa Helsingin keskustaan osoitteeseen Erottajankatu 7. 

Uusien tilojen myötä on tarkoitus kehittää toimintaa edelleen, sekä luoda teatterista lastenkulttuurikeskus, johon ihmiset ovat tervetulleita pistäytymään myös esitysaikojen ulkopuolella. 

Keskeisen sijainnin myötä teatteri on myös helpommin saavutettavissa eri puolilta kaupunkia saapuville katsojille. 

www.nukketeatterisampo.fi


Joensuun kaupunginteatteri aloittaa YT-neuvottelut

Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluista on annettu ennakkoilmoitus. Neuvottelut koskevat koko teatterin henkilökuntaa.

Neuvottelujen tarkoituksena on etsiä keinoja yhdistyksen talouden vakauttamiseksi.

Leena Kinanen, talous- ja hallintopäällikkö, vt. teatterinjohtaja                                  
puh. 050 401 5211

Lue uutisesta lisää Joensuun kaupunginteatterin sivuilta
 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kotimaisen näytelmän Festivaali | 5.-7.11.2015

Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen Teatterikuja 1.)

Suomalainen näytelmäkirjallisuus ja kirjailijat saavat puheenvuoron, kun näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI yhdessä Kansallisteatterin kanssa järjestää Kotimaisen näytelmän festivaalin jo viidettä kertaa.

Tapahtuman tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin suomalaisia nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen. Vuoden 2015 erityisteemana on komedia, joka näkyy ohjelmistossa eri tavoin. Kotimaisen näytelmän festivaalille on yleisöllä vapaa pääsy.

Festivaali lähtee käyntiin torstaina 5.11. klo 18.00 avajaistilaisuudella, jossa Teksti tarjoaa kuplivaa juomaa ja ohjelmaa. Avajaispuheen pitää Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori ja musiikista vastaa Blondit Amatsoonit.

Festivaalilla nähdään neljä kantaesittämätöntä nykynäytelmää lukudraamaesityksinä: Sirkku Peltolan, Pipsa Longan, Hanna Rytin ja Laura Valkaman teokset. Lukudraamaesitysten jälkeen kirjailijoita haastatellaan. 

Katso koko ohjelmisto: http://www.pohjateksti.fi/u/ajankohtaista/

Lisätiedot ja kyselyt
044 3388871 tai pohjateksti@gmail.com
www.pohjateksti.fi

TEKSTI on liki sadan näytelmäkirjailijan yhteisö, jonka tavoitteet ovat suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kehittäminen, näytelmäkirjailijan identiteetin tukeminen sekä ammatin arvostuksen ja näkyvyyden lisääminen.


Textfest | 19.11.-19.12.2015

TEXTFEST on kunnianosoitus uudelle draamalle. Esitämme Viiruksessa kuukauden aikana kahdeksan uutta näytelmää. Textfest on uniikki tapahtuma, jokainen esitys esitetään vain 5 kertaa. Käsikirjoittajat kuuluvat tämän hetken kiinnostavimpiin ruotsinkielisten tekijöiden kirjoon, jotak debytoivat nyt näytelmäkirjailijoina. Kirjailijat ovat Kaj Korkea-aho, Sara Ehnholm-Hielm, Janne Strang, Mathias Rosenlund, Linnea TIllema, Johanna Koljonen, Tobias Zilliacus sekä Johanna Holmström.

EFTERTEXT ovat lyhyitä keskustelutilaisuuksia, joissa näytelmäkirjailijat tai ohjaajat sekä ulkopuolinen vieras keskustelevat illan näytösten keskeisistä teemoista. Viiruksen dramaturgi Christoffer Mellgren toimii moderaattorina. Keskustelut käydään lämpiössä ja baari on avoinna!
Keskustelut käydään suomeksi ja ruotsiksi.

8 uutta näytelmää 8 näytelmäkirjailijaa 8 ohjaajaa

Katso koko ohjelma ja lisätiedot: www.viirus.fi/textfest/


Parrasvaloissa –klubilla Seela Sella 12.11. ja Minka Kuustonen 10.12., Helsinki

Lokakuussa käynnistetty Parrasvaloissa –klubi tuo Suomen eturivin näyttelijöitä Helkan Baarin lavalle. Näyttelijä-ohjaaja Juha-Pekka Mikkolan isännöimän illan aikana näyttelijät kertovat elämästään näyttämöllä sekä kameran linssin edessä.  Parrasvalojen yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus tavata näyttelijöitä ja kysyä heiltä itseään askarruttavia kysymyksiä.

Parrasvaloissa klubin avasi lokakuussa Hannele Lauri. Torstaina 12. marraskuuta Helkan Parrasvaloihin astuu näyttelijälegenda Seela Sella. Ensi vuonna 80 vuotta täyttävän Seela Sellan näyttelijäura on huimaava. Sella on nähty muun muassa Suomen Kansallisteatterin, Tampereen Työväen Teatterin, Turun ja Hämeenlinnan Teatterin sekä lukuisten muiden teattereiden lavoilla. Mikkolan haastattelussa Sella kertoo yli 50 vuotta kestäneestä urastaan teatterin, television ja elokuvien parissa.

Joulukuun 10. päivä Helkan Baarin vieraaksi saapuu Kuustosten näyttelijäperheen nuorin jäsen Minka Kuustonen.

 Tapahtumat alkavat klo 19.30 ja loppuvat kello kymmeneen mennessä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

 Lisätiedot Facebook -sivulta


Nordic Performing Arts Days – Dagarnir 2016 | 24 - 28 May 2016, The Faroe Islands

The Faroe Islands and Leikarafelag Føroya offers a warm welcome to the Nordic Performing Arts Days, which will be held in Tórshavn during May 24th. – 28th. 2016

The Days will consist of Nordic and local performances, workshops for theatre people and open seminars. Dagarnir is organized in collaboration between the ITI centres in the Nordic countries under the common title Network for The Nordic Performing Arts. Leikarafelag Føroya - the Fareose association of the performing arts - is hosting the 5 days edition under the theme ”Interactivity and Nordic co-creation”. 

Network for the Nordic Performing Arts consist of representation from several Nordic partners, including TINFO – Theatre Info Finland.

More information on the performance program, seminars and workshops: www.nordicperformingartsdays.fo

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kokemuksellisen tanssin kurssi 14.-15.11.2015, Espoo | Ilmoittaudu 7.11. mennessä

Pauliina Laukkasen (ent. Tyni) ohjaama Kokemuksellisen tanssin viikonloppukurssi on tanssin ja muiden esittävien taiteiden ammattilaisille suunnattu tiiviskurssi. Kurssilla keskitytään havainnoimaan tanssimisen aikana tapahtuvia omia kokemuksia. Kiinnitämme huomiomme tunteisiin, kehollisiin tuntemuksiin, ajatuksiin, muistoihin ja mielikuviin ja annamme niille tilaa tanssissamme. Kokemukset saavat olla läsnä ja vaikuttaa tanssiin. Ajatuksena on tiedostaa kokemusten läsnäolo ja löytää niistä kauneutta, voimavaroja ja taiteellista rikkautta, provosoimatta mitään itsetarkoituksellisesti. Sivuamme kurssilla myös esityksellisyyden näkökulmaa – sitä, miten kokemuksellisuus liittyy esiintymiseen ja missä vaiheessa tanssi muuttuu esityksen kaltaiseksi. Kurssi rakentuu improvisaatioharjoitteista ja valmiista liikemateriaalista. Kirjoittaminen ja keskusteleminen ovat oleellinen osa kurssin sisältöä.

Kokemuksellisen tanssin viikonloppukurssilla Pauliina haluaa jakaa työtapaansa kollegoiden kesken. Kurssi toimii siten myös vertaistukiajatuksella, kohtaamispaikkana.

Pauliina Laukkanen on Myrskyryhmän toinen perustajajäsen. Hän on rakentanut kokemuksellisen tanssin työtapaansa vuodesta 2010 pedagogisten opintojensa aikana, mm. taiteellis-pedagogisen opinnäytetyönsä eli näyttämöteoksen sekä teosta koskevan kirjallisen työn kautta.

Paikka: Luova Kasvu, Vanhankartanontie 45, Espoo
Hinta : 80 ¤ (omat eväät mukaan)
Ilmoittautuminen 7.11. mennessä: pauliina.lau@gmail.com

https://www.facebook.com/events/1261908250493353/


Teatterikorkeakoulun valintaopas 2016 on julkaistu | Hakuaika 8.-27.1.2016.

Taideyliopiston kandidaatti- ja maisterikoulutuksen valintaoppaat 2016 on julkaistu.
Teatterikorkeakoulun valintaoppaan löydät täältä: http://www.uniarts.fi/hae-teatterikorkeakouluun

Taideyliopisto ei ota käyttöön ensikertalaisten kiintiöitä vuoden 2016 opiskelijavalinnoissa.

UUTTA: Vuonna 2016 suomalaisiin korkeakouluihin on tulossa hakemuksen käsittelymaksu muualla kuin EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä pohjakoulutuksensa suorittaneille. Jos haet korkeakouluun koulutuksella, jonka olet suorittanut muissa maissa kuin EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä, joudut maksamaan hakemuksen käsittelymaksun 100 euroa.

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/apurahoja


Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriin ja taiteeseen liittyvät avustukset

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriin ja taiteeseen liittyviä, käynnissä olevia hakuja:

Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpano Hakuaika päättyy: 29-01-2016
Avustusta myönnetään Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpanoa varten.

Suomalais-ugrilainen kulttuuriyhteistyö Venäjän kanssa Hakuaika päättyy: 18-01-2016
Suomalaiset toimijat voivat hakea avustusta Suomen ja Venäjän välistä suomalais-ugrilaista kulttuuriyhteistyötä edistäviin yhteistyöhankkeisiin.

Taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja kokeilutoiminta sekä erityistehtävät kunnissa ja alueilla Hakuaika päättyy: 15-01-2016
Avustuksella tuetaan taiteen ja kulttuurin kehittämis- ja kokeilutoimintaa sekä erityistehtäviä kunnissa ja alueilla.

Kulttuurinen ulkosuomalaistoiminta Hakuaika päättyy: 27-11-2015
Avustus on tarkoitettu ulkosuomalaisjärjestöjen toiminnan tukemiseen.

Taiteenalojen tiedotuskeskusten toiminta ja ulkomaille suunnatut kulttuurilehdet Hakuaika päättyy: 27-11-2015
Avustuksen tarkoituksena on tukea taiteen alojen tiedotuskeskusten toimintaa ja kulttuuriviennin hankkeita sekä ulkomaille suunnattuja kulttuurilehtiä.

Katso kaikki kulttuuriin ja taiteeseen liittyvät avustukset täältä


Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö | Haku 1.11.2015 - 30.11.2015

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön vuoden 2016 tiede-, taide- ja kulttuuritoiminnan apurahat ovat sähköisesti haettavina  marraskuun 2015 ajan.

https://www.kkes.fi/apurahat/
 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Olohuone 3016,4 km² -kaupunkitaidetapahtuma 9.-11.6.2016 | Teoshaku 30.11. saakka

Yhdestoista Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidetapahtuma haastaa pohtimaan muutosta

Metamorfoosi. Kasvu. Eroosio. Ilmastonmuutos. Vanheneminen. Katoavaisuus. Reformismi. Muutosvastarinta. Uudistus. Käännekohta. 

Muutoksella tarkoitetaan prosessia, jossa jokin tulee toisenlaiseksi kuin se aiemmin oli. Lapsi kasvaa, käärme luo nahkansa. Valta vaihtuu, valtioiden rajat siirtyvät. ”Vain muutos on varmaa”, sanotaan, mutta onko muutos vain illuusio - muuttuuko mikään lopulta? Mitä muutos lopulta tarkoittaa?

Olohuone 306,4 km² on kaupunkitaidetapahtuma, joka järjestetään vuosittain kesäkuun alussa Turussa. Kaikille avoin ja eri taiteenalat yhdistävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. Olohuoneen pyrkimyksenä on lisätä uusien taiteenlajien tuntemusta ja mahdollisuuksia Varsinais-Suomessa ja Turussa sekä edistää taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia julkisissa tiloissa. Olohuone kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen ja näkemään asuinympäristönsä toisin. Taideyhdistys Olohuone on kuluvana vuonna juhlistanut kymmenvuotista taivaltaan. Teema vuodelle 2016 kumpuaa kymmenennen toimintavuoden aikana nousseesta itsereflektiosta sekä yhdistyksen toiminnan kriittisestä tarkastelusta.

Teema Muutos avaa näkökulmia yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä taiteen mahdollisuuksiin arkipäivän ympäristössä. Fokukseen nousevat myös kaupunkitilan muutos ja ideat tulevaisuuden kaupungista. Muutos voi viedä ajatukset myös kohti mennyttä tai alati muutoksessa olevaa nykyhetkeä.

Olohuone kutsuu taiteilijat kanssaan Muutos-leikkiin. Mitä muutos taiteessa tarkoittaa? Muuttaako taide maailmaa? Miten taidetta pitäisi muuttaa? Mikä on muuttunut Turussa kymmenen tai sadan viime vuoden aikana? Mikä tulee muuttumaan? Yksi taideteos ei voi antaa vastausta kaikkeen, mutta se voi esittää yhden paljastavan kysymyksen.

Marraskuun 2015 ajan on käynnissä avoin teoshaku, jossa teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Olohuoneen hallituksen jäsenistä ja kahdesta ulkopuolisesta asiantuntijasta koostuva jury tekee teosvalinnat joulukuussa 2015. 

Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidetapahtuman teoshaku on avoinna 1.-30.11.2015. 

Vuoden 2016 kaupunkitaidetapahtuma järjestetään Turussa 9.-11.6.2016. 

Lisätietoa:
taideyhdistys.olohuone@gmail.com
Taru Tuomisto (pj) 041-5357787
Jani Virta (vpj) 044-0588850

Olohuone 306,4 km²
www.olohuone.org


Open Call Sapporo Tenjinyama Art Studio Residence (Japan) | Deadline 27 Nov

Artists and creators are invited to develop their ideas through work based on three key words: Winter, Snow, a City. The programme offers a working environment for artists in winter and the organisers hope that it leads to an experimental and creative community experience. Acceptable areas are fine art, music, craft, theater, dance, literary arts, photography, film and design. Deadline: 27 November.

Read more

Information
Open Call to Sapporo Tenjinyama Art Studio
Tel: +81-11-820-2140 (10:00-20:00: Tuesday to Sunday)
E-mail: air@tenjinyamastudio.jp

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Åbo Svenska Teater hakee teatterijohtajaa/taiteellista johtajaa | Haku 6.11. mennessä

Åbo Svenska Teaterin nykyisen teatterijohtajan Dick Holmströmin työsopimus päättyy 31.07.2016. Tästä johtuen Åbo Svenska Teater rf:n (ry:n) hallitus julkistaa teatterinjohtajan paikan haettavaksi.

Hallituksen puheenjohtaja Barbro Schauman vastaa kysymyksiin 0400 667083, barbro.schauman@turku.fi/abo.fi

Ansökan och CV:n skickas per post eller mejl till styrelseordf. Barbro Schauman, Åbo Svenska Teater, Eriksgatan 13, 20100 Åbo. Märk kuvertet “Teaterchef”. Ansökningarna ska vara oss tillhanda före 6.11.2015 kl. 16.00. Vi garanterar alla sökande full anonymitet.

Katso ilmoitus (pdf) täältä


Pohjoismainen kulttuurirahasto etsii koordinaattoria | Haku 12.11. mennessä

Pohjoismaisen kulttuurirahaston sihteeristö Kööpenhaminassa etsii kokenutta koordinaattoria 15. tammikuuta 2016 alkaen. Koordinaattori vastaa yhdessä kulttuurirahaston johtajan ja kolmen vanhemman erityisavustajan kanssa mm. taloushallinninnollisista tehtävistä, systemaattisesta seurantatyöstä, viestinnällisistä tehtävistä ja sihteeristön IT-kysymyksistä.

Katso ilmoitus kokonaisuudessaan täältä


Helsingin kellariteatteri etsii ammattiohjaajaa | Haku 13.11. mennessä

Haluamme tuoda teatterimme nykyiset ja vanhat jäsenet yhteen, joten toiveena onkin, että juhlanäytelmän ohjaaja olisi itse vanha jäsen tai hänellä olisi suhde Klitsuun. Esityksen ensi-ilta ja Kellariteatterin 60-vuotisjuhlat pidetään tämänhetkisten suunnitelmien mukaan 4.6.2016. Produktion harjoituskausi käynnistyy maaliskuussa ja esityskausi koostuu kahdesta osasta – ensi-illasta juhannukseen ja elokuusta syyskuun puoliväliin.

Toimita ohjausuunnitelmasi meille 13.11.2015 mennessä - kerro suunnitelmassasi minkälaisen teoksen ja miksi juuri sinä haluat ohjata Kellariteatterille. Liitä mukaan myös palkkatoiveesi. Juhlaproduktion valinta tehdään jäsenkokouksessa 29.11.2015, jonne pyydetään paikan päälle osa ohjaajahakijoista. Ohjaussuunnitelmat toimitetaan osoitteeseen juhlavuosi@kellariteatteri.fi. Lisäkysymyksiä voi soittaa Kellariteatterin puheenjohtajalle Jaakko Perilälle numeroon 040-5452300.

Tarjoamme ohjaajan käyttöön kunnianhimoisen työryhmän, Kellariteatterin tilat ja tuotannon, ammattimaiset taiteelliset suunnittelijat ja budjetin. Haluamme tehdä juhlanäytelmästä teatterimme arvoisen, repiä auki klassikon tai tuoda lavalle tiukan ja kantaaottavan kantatekstin - esityksen rajana ovat vain Kellariteatterin holvikaaret.

Lisätietoja myös osoitteesta www.kellariteatteri.fi


Frame etsii apurahakoordinaattoria | Haku 15.11. mennessä

Frame etsii apurahakoordinaattoria äitiysvapaan sijaiseksi vastaamaan säätiön apurahojen hakuun ja myöntämiseen liittyvistä toimista ajalle 4.1.–31.12.2016. Apurahakoordinaattori hoitaa lisäksi toimiston päivittäisasioita (maksuliikenne, kokousjärjestelyt, hankinnat) ja avustaa Framen ohjelmatoiminnan tapahtumissa.

Edellytämme soveltuvia korkeakouluopintoja ja/tai käytännössä hankittua apurahojen hoitamiseen liittyvää ammattiosaamista. Tehtävässä tarvitaan erinomaista suomen ja englannin kielen taitoa sekä nykytaiteen ja kulttuurikentän tuntemusta. Arvostamme lisäksi ruotsin kielen osaamista.

Olet tavoitteellinen, aloitteellinen, tarkka ja hyvä organisoimaan asioita. Lisäksi sinulla on erinomaiset vuorovaikutustaidot.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, cv:si ja palkkatoiveesi sunnuntaihin 15.11.2015 kello 24 mennessä osoitteeseen hakemukset@frame-finland.fi.

Frame on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama säätiö, jonka tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa Suomessa ja ulkomailla. Säätiö tukee taiteilijoiden kansainvälistymistä, myöntää apurahoja ja toimii nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Suomen näyttely Venetsian taidebiennaalissa on Framen suurin kansainvälinen projekti. Frame tarjoaa ainutlaatuisen näköalapaikan nykytaiteen alalla ja luovan työympäristön Helsingin keskustassa.

Lisätietoja:
koordinaattori Karoliina Korpilahti, Visuaalisen taiteen keskus Frame, 044 728 9914, karoliina.korpilahti@frame-finland.fi
puhelintiedustelut ti 10.11. kello 14–15 ja ke 11.11. kello 10–12

http://www.frame-finland.fi/news/frame-etsii-apurahakoordinaattoria/


Kuopion kaupunginteatteri hakee lavastajaa | Haku 30.11. mennessä

Kuopion kaupunginteatteri hakee 1.8.2016 alkavaan vakinaiseen työsuhteeseen lavastajaa.

Lavastajan tehtäviin kuuluu teatteriesitysten lavastusten suunnittelu ja toteutuksen valvonta yhteistyössä muun suunnittelijaryhmän kanssa.

Kelpoisuusvaatimuksen tehtävään on yliopistollinen loppututkinto lavastustaiteesta ja/tai kokemus ammattiteatterissa työskentelystä lavastajan tehtävissä. Kuopion kaupunginteatteri hyödyntää nykyaikaista tekniikkaa kaikessa toiminnassaan ja tulevalta lavastajaltamme edellytämme 3D-mallinnustaitoa. Kansainvälinen kokemus/koulutus katsotaan hakijalle eduksi.

Tehtävän hoitaminen vaatii lisäksi laajaa yleissivistystä ja kulttuurien tuntemusta, erinomaisia ryhmätyötaitoja ja kykyä toimia tarvittaessa lavastamon taiteellisissa esimiestehtävissä ennalta sovituissa budjettiraameissa.

Hakemukset palkkatoivomuksineen pyydämme lähettämään sähköisesti osoitteessa www.kuntarekry.fi  tai osoitteeseen Kuopion kaupunginteatteri, Niiralankatu 2, 70600 KUOPIO. Hakuaika päättyy 30.11.2015.

Lisätietoja tehtävästä antaa teatterinjohtaja Pekka Laasonen, puh. 044 7182401 tai pekka.laasonen@kuopio.fi


Zero Gravity Company etsii tuottajaa

Zero Gravity Company etsii etevää tuottajaa, jolle nykysirkus ja näyttämötaide ovat tuttua työskentelykenttää.

Työnkuvaan sisältyy ryhmän olemassa olevien sekä tulevien teosten myyntiä ja markkinointia, kiertueorganisointia, viestintää ja tiedottamista. Etsimällämme tuottajalla on hyvät valmiudet ja motivaatiota kehittää persoonallisen nykysirkusryhmän taiteellista toimintaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti, yhteistyössä ryhmän taiteilijoiden kanssa.

Arvostamme taidelähtöistä markkinointi- ja myyntihenkisyyttä, kielitaitoa, monipuolisia kulttuurialan verkostoja, oma-aloitteisuutta, huolellisuutta, joustavuutta ja hyviä ihmissuhdetaitoja. Työn alkamisajankohta, kuukausittainen työaika ja palkkaus sopimuksen mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä, jos kiinnostuit: info@zerogravitycompany.com

MUITA ILMOITUKSIA

Taike haastaa teatterit valaisemaan julkisivunsa Taiteen edistämispäivänä 1.12.2015

Taiteen edistämiskeskus on nimennyt joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 2013 lähtien ja sen tavoitteena on käydä avointa keskustelua tarpeestamme sekä oikeuksistamme taiteeseen. Tapahtumalla halutaan samalla tukea ns. prosenttiperiaatteen näkyvyyttä.

Vuonna 2015 Taiteen edistämispäivän teemana on valo. Taiteen edistämiskeskuksen kaikilla toimialueilla, 13 paikkakunnalla ympäri Suomea syttyy hämärän tullen valotaideteos. Myös YK on nimennyt vuoden 2015 kansainväliseksi valon ja valoon perustuvan teknologian vuodeksi. Tarkoituksena on tuoda esille valon ja erilaisten valoteknologien osallisuutta ja merkitystä ihmisen arjessa.

Taiteen edistämiskeskus haastaa suomalaiset museot, orkesterit ja teatterit valaisemaan toimitilansa katukuvassa ja tekemään vahvoja kannaottoja taiteen ja sen saavutettavuuden puolesta 1.12.2015.

Yhteistyöterveisin: Minna Sirnö. Johtaja, Taiteen edistämiskeskus

Lue myös: Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste esittää avoimen kutsun ammattitaiteilijoille Turun kaupunkitilaan hetkellisen valotaideteoksen toteuttamisesta 1.12.2015 osana Valoa taiteelle! -tapahtumaa.


twitter.com/tinfotweets