26.01.2017

TINFO-tiedote 3 / 26.1.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA 

TAPAHTUMIA 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

Itsenäisyyden juhlavuonna Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tekee mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Mikropistot ilmestyvät viikoittain TINFO-tiedotteessa käyden läpi vuoden, pari kerrallaan, jotta joulukuussa päästään vuoteen 2017.  

1921

Järviluoman Pohjalaisia (1914) saa Sam Sihvon Jääkärin morsiamesta isänmaallisten tuntojen oivan virittäjän. Suomen Kansallisteatterissa ensi-iltansa saavasta laulunäytelmästä tulee vuoden bestseller, jota esitetään seitsemässä teatterissa. Sen voittokulku jatkuu sitten vuodesta toiseen. Käkisalmen yhteiskoulusta ylioppilaaksi vuonna 1913 päässyt Sihvo keskeytti musiikkiopintonsa ja lähti jääkärikoulutukseen lokakuussa 1915 Latvian Liepājaan (Libauhun). Siellä boheemi jääkäriupseeri luonnostelee teostaan ja viimeistelee sen Räisälässä ja Viipurissa vuonna 1920.

Sam Sihvo ehti perustaa Saksassa jääkäripataljoonan orkesterin ja soittokunnan. Muistoja Pohjolasta -marssi syntyi Lockstedtin sotilasleirillä. Ei Jääkärin morsiamelle pisteitä kriitikoilta heru, mutta yleisöltä sitäkin enemmän. ”Kuin kelpo gentlemanni on Suomen jääkäri” (video).

1922

Lauri Haarla kirjoittaa Kalevala-aiheisen näytelmän Lemmin poika, joka saa ensiesityksensä Oulun Työväen Näyttämöllä. Näytelmästä tulee työväenteattereiden suosikki. Pelastunut Lemminkäinen syyttää Louhea: ”Siinä se mahtava kana, joka hautoo vanhoja munia, jotta Pohjola mätänä löyhkää. Sinä kotkotit taattojen tapoja, teit tyttären orjaksi tapojen. Kylmensit, kovetit itsesi, sukusi kullalla Sammon. Teit ynseiksi kaikki, koko ihmisen alensit Samposi romulla.” Moskovassa O.W. Kuusinen saa salakuljetetun näytelmän luettavakseen ja ylistää sitä vallankumouksellisena teoksena. 

”Teatteriekspressionismin höyryjyrä” ja aikansa mediajulkkis Lauri Haarla on myös perustamassa kaksikielistä radikaalia kirjallisuuslehteä Ultraa. Vuotta aiemmin hän on kirjoittanut yhteiskuntasatiirin apinakomedian Hanuumanin tytär. 

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

Teatterin kansainvälisen liikkuvuuden ekosysteemeistä ja markkinoista

Taiteenalojen tiedotuskeskusten TAIVE-verkosto oli Taikessa pohtimassa kansainvälisen liikkuvuuden sirpaloituneita tukijärjestelmiä, työnjakoa ja pullonkauloja. Vanha virsi, puhkikaluttukin, mutta minkäs mahdat, kun mitään ei ole tapahtunut sitten kulttuuriviennin tavoiteohjelman.

Yhden oven avaaminen sulki toisen. Kun ministeriömme kansainvälinen osasto lakkasi olemasta, hävisi myös taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta mahdollistava parin miljoonan potti. Kymmenisen vuotta on menty näin. Ilahduttavaa oli kuulla, että nyt ministeriössä ollaan valmistelemassa taide- ja taiteilijapoliittista ohjelmaa – toivottavasti se ei jää luovan talouden työryhmän jalkoihin. Kumpaakin näkövinkkeliä tarvitaan.

Eri taiteenaloilla kansainvälistymispolut ovat kovin erilaisia. Kansainvälisen liikkuvuuden ekosysteemejä ja markkinoita ei käy yhteen niputtaminen. Pelit, musiikki, samoin kuten elokuvat ovat yhdeltä osaltaan teollisuutta. Niiden liiketoimintamallit ovat melkoisen huonosti mallinnettavissa alalle, jossa ei juurikaan tuoteta myytäviä ja/tai kopioitavia tuotteita maailmanlevitykseen. Tästä syystä elävien esitysten agentuuritoimintakin on rajallista.

Moninaisuuden ymmärrystä halajan! Kuten kansainvälisten asioiden päällikkömme Jukka Hyde Hytti tiivistää: ”Eniten kansainvälistä kiinnostusta herättävät teatteritoimijat ovat pieniä, yhdistysmuotoisia taiteilijakollektiiveja, joiden ns. lopputuote syntyy usein vuorovaikutuksessa paikallisten kollegoiden kanssa ulkomailla (mm. site-specific) ja eri festivaalien (”tuotantoalustojen”) yhteydessä.”

Ja vielä lisää Hytin asiantuntemuksella: ”Teatteriviennin ja -vaihdon haasteita ovat teatterikentän tarpeiden ja tukimuotojen kohtaamattomuus. Teatteriryhmät ja yksittäiset teatterintekijät saavat kutsuja joskus hyvinkin lyhyellä varoajalla ja vaikka kutsujataho huolehtisi kaikista kustannuksista kohdemaassa, on esimerkiksi matkarahoituksen järjestäminen Suomesta epävarmaa (VOS-teattereille jopa mahdotonta) ja aikataulullisesti (hakuajat ja päätöksentekoprosessin pituus) vaikeaa.”

Liiku ja kansainvälisty siinä sitten!

PPP ja VOV – skenaarioita työn tulevaisuudesta

Sitra ja Demos Helsinki ovat kartoittaneet työn tulevaisuutta yhdessä Ammattiliitto Pron, Tieto Oyj:n, työeläkeyhtiö Varman ja Verohallinnon kanssa.  Työn tuloksena on ilmestynyt raportti Työ 2040 Skenaarioita työn tulevaisuudesta (Demos Helsinki & Demos Effect). Sitra on perustanut myös verkkosivuston.

Kolmessa skenaariossa, ”Kunnialliset puurtajat”, ”Taipuisat tekijätyypit” ja ”Taikurien talous” on kuvattu työn tulevaisuuden ilmiöitä, muutoksia ja tapoja toimia. Vaikuttaa jälkijättöiseltä ylhäältä, ulkopuolelta ja etäältä tuotetulta systeemiajattelulta. PPP – Piiri pieni pyörii ja VOV – vihreän oksan veljesverkosto tuottaa ajattelua. Työhön osallistuneiden työhistoria kuvaa piirin pyörimistä.  Kirjoittajat edustavat finanssitoimialaa, ekonomisteja, konsultteja, yhteiskuntatieteilijöitä on tainnut yksi mahtua joukkoon. Elitismiä. Miltei all male panel, yhdeksän tekijän joukossa kaksi naista. Runsaan neljänkymmenen työpajaosallistujan joukko meni vielä kutakuinkin tasan. Lähdemateriaali on sitten lähinnä The Guardianin ja Harvard Business Review´ssä julkaistuja kirjoituksia ja TEM:n, Etlan, Evan, VTT:n raportteja. En tiedä, missä todellisuudessa tekijät elävät, skenaarion tulevaisuuskuvista monet ovat täällä jo nyt.

Raportin tulevaisuuskuvissa työelämässä nähdään toisaalta ”hypertuottavat maailmankansalaiset”, toisaalla ”paikallinen puuhastelu niukkuudessa eläen”. Kirjoittajat toki eivät pidä tällaista polarisaatiota luonnonlakina tai toteutuvana kehityssuuntana, mutta sanavalinnat kertovat jotain. Keskiössä on homo economicus. Loppupohdinnoissa päästään siihen, että työ-sanan merkitystä olisi ehkä syytä tarkistaa ja että työ voi laajentua uusille alueille ja ekologiaan. Tästä olisi voinut aloittaa.

Ehkä tarkoitus on provosoida ja siten saada kansalaiset keskustelemaan. Työtä välittävistä yrityksistä tulee keskeinen yhteiskunnallisen toiminnan areena. Työn sisältö muuttuu ”monipuoliseksi ad hoc -keikkatyöksi”, ”työnvälityksen kitka” vähentyy, kun työnvälitysyritykset jakavat työtä ja takaavat toimeentuloa. Ne myös jakavat ”transaktioita tai arvoa”, ”elämäntapoja, poliittisia agendoja tai merkityksen rakentumista”.

Ammattiliittojen keskeinen anti yhteiskunnalle nähdään siinä, että ”tekemällä työtä työnvälitysyrityksissä päätyy tällaisen yrityksen mikro-omistajaksi.” Vuonna 2040 meillä on Uusia Ruukkeja – muutamat jättiyritykset vastaavat suurimmasta osasta työtehtävien ja -tekijöiden kohtaamisia. Tätä ennen Kajaanin koko asuntokanta on myyty huutokaupalla ja sosiaaliturva siirretty hyvinvointialustan alle. Taikurien taloudessa globaalia eliittiä palvelee joukko työvalmentajia. Sosiaaliturva on vastikkeellista ja ”inhimillisillä perustaidoilla tehtävät tehtävät” jaetaan hierarkkisessa työnjaossa. Asiantuntijaeliitillä toki on vapautta ja vastuuta.

Toivoisin jonkun innoittuvan tekemään retorista analyysiä raportista ja pohtivan sen arvoja, ideologioita ja myyttejä.

Vaihtoehtoinen tosiasia – matkalla toisiin todellisuuksiin

Vuhuu, mikä käsite ”alternative fact”. Ollaanko meillä Suomessa matkalla vaihtoehtoiseen valtioon?  Yhdysvalloissa on vaihtoehtoinen oikeisto. Voiko enää käyttää sanaa vaihtoehtoinen?

Ruotsin lääninteattereita on tutkittu

Ruotsissa on analysoitu viiden lääninteatterin taloudellisia toimintaedellytyksiä 35-vuotiskaudelta 1980–2015. Raportti tarjoaa kiinnostavaa pitkän ajanjakson dataan pohjautuvaa vertaispohdintaa.

Ruotsin mallissahan valtion rahoitus on siirtynyt läänintasolle. Kiinteän supistuneen rahoituksen sijaan on tullut entistä enemmän projektirahoitusta ja muunlaista kehittämistukea. Selvityksessä pohditaankin sitä, miten tämänkaltainen projektiohjaus vaikuttaa teattereiden toimintaan.

Perusrahoituksen suhteellisen osuuden vähentyessä teattereiden oma tulonhankinta projekti- ja muun erityisrahoituksen muodossa on pakosta lisääntynyt. Selvityksessä todetaankin, että tutkimusjakson loppupuolella teattereiden taloudesta on tullut vähemmän ennustettavaa ja läpinäkymättömämpää kuin aiemmin.

Tuttu kehityskulku on se, että taiteellisen henkilökunnan osuus on vähentynyt, sen sijaan hallintohenkilökunnan kasvanut – tosin kohtuullisesti.

Teatterityön murros on totta myös Ruotsissa. Työtä tehdään yhä enemmän määräaikaisin sopimuksin tai sitä hankitaan ostopalveluina. Raportin mukaan onkin tärkeä tutkia, miten tämä rakenteenmuutos vaikuttaa ohjelmistopolitiikkaan ja taiteelliseen työskentelyyn.

Huhhuh! Tässä tulevaisuuskuvaa

http://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/20/digital-giants-workers-robots-film-employee-monitoring-the-circle

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Tarvetta kansainvälisen liikkuvuuden valmennukselle? 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tarjoaa teatterialan ammattilaisille neuvontaa ja mentorointia sekä valmennusta kansainvälisen liikkuvuuden suunnitelmien tekoon. Maanantaiklinikka päivystää säännöllisesti, varaa aikasi räätälöityyn ohjaukseen tai sovi muista muodoista.

Tutustu kansainvälisen liikkuvuuden palveluihimme


Teatterialan Avain 2016/2017 -päivitysversio valmistunut, olkaa hyvät 

Teatterialan Avain 2016/2017 -osoitteiston puolen vuoden päivitysversio on valmistunut. Osoitteiston voit tilata TINFO-verkkokaupasta tai sähköpostitse tinfo(a)tinfo.fi 

Teatterialan Avaimen hinnat alan toimijoille: 

 • 1-2 käyttäjää: 29,00 €¤ 
 • 3-9 käyttäjää: 85,00 €¤ 
 • Yli 9 käyttäjää: 125,00 ¤ € 
 • Teatterialan opiskelijat/työttömät: 12,00 ¤ €
 • Yritykset (muut kuin teatterialan toimijat): 175,00 ¤ 

Lue lisää Teatterialan Avaimesta€

www.tinfo.fi/fi/Verkkokauppa


Teatterilaisen muistikirjan tilaajalle TINFO News -lehti

Tilaamalla Teatterilaisen muistikirja ja kalenterin saat vapaavalintaisen TINFO News -numeron.

TINFO News on lehti suomalaisesta teatterista, näytelmistä ja taiteilijoista. Lehdet ovat englanniksi eri teemoilla:

 • Sustainability, Resiliance and Performance Utopias  
 • Performance Design 
 • New Modes of Authorship 
 • Theatre and Ecology 
 • Writing for the Stage 
 • Situated Performances and Performers

Lisäksi TINFO News -lehteä on saatavilla venäjäksi ja saksaksi:

 • Novosti TINFO – мысли и звуки финского театра  
 • TINFO News – Beständigkeit, Nachhaltigkeit und Performance-Utopien 

Lehteä saavat normaalisti ulkomaiset teatteriammattilaiset, joiden kanssa TINFO tekee yhteistyötä. Nyt tarjoamme Teatterilaisen muistikirjan ostajalle tilaisuuden saada itselleen tätä luettavaa painettuna lehtenä. Tarjous on voimassa helmikuun 2017 loppuun.

Mikä numeroista kiinnostaa juuri sinua? 

Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 tilattavissa TINFO-verkkokaupasta (17 ¤ / 13  ¤ + postikulut). Muista kirjoittaa tilauksen viestikenttään valintasi. Yksi lehti / tilaus.

Voit tehdä tilauksen myös sähköpostilla tinfo(a)tinfo.fi

Kaamoskampanja tuotti Punaiselle Ristille tuotti 133 euroa

TINFO lahjoitti jokaista loppuvuoden 2016 aikana ostettua Teatterilaisen muistikirja ja kalenteria kohden euron Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta nyt tuetaan mm. sodan uhreja Syyriassa. Saimme kerättyä kampanjalla 133 euroa. Kiitos kaikille. 

Apua tarvitaan edelleen. Oman lahjoituksen voi tehdä osoitteessa https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto-0

UUTISIA 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon 2017 finalistit on valittu                             

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle.  

Tänä vuonna palkinnon finalisteiksi on valittu:  

Tampereen Työväen Teatteri ja Teatteri Siperia ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus kertoo kolmasluokkalaisen Vesta-Linnean arjesta. Näytelmä käsittelee nykypäivän lasten ja aikuisten asioita, vaikeitakin, hienovaraisesti ja syvällisesti. Ohjaaja Miika Murasen ohjaus yhdistettynä Tove Appelgrenin luoman Vesta-Linnea kirjasarjan hurmaaviin hahmoihin ja erinomaiseen näyttelijäntyöhön vakuuttaa. Työryhmän motivaatio ja kunnianhimo ovat näkyvää. Esitys on saanut hyvän vastaanoton ja yleisö elää mukana. Saavutettavuuteen on myös panostettu ja näytelmästä on esimerkiksi järjestetty esityksiä erityisherkille lapsille.  

Lisätietoa /Teatteri Siperia
Lisätietoa /Tampereen Työväen Teatteri

Unga Teatern ”Hamlet sanoi sen kauniimmin” 

Hamlet sanoi sen kauniimmin kertoo tarinan kolmesta nuoresta, joita elämä on kohdellut kaltoin. Sirkuksen saapuessa kaupunkiin tunnelin päässä alkaa kuitenkin näkyä valoa. Hyperfyysinen esitys on syntynyt yhteistyössä huostaanotettujen nuorten kanssa, ja se hyödyntää sirkustemppuja ja akrobatiaa esittäessään nuorten hurjaa kohtaloa. Musiikki, huumori ja rohkeat karnevaalitemput kulkevat punaisena lankana esityksen läpi. ”Hamlet” on vaikuttava ja taidokas, ja käsittelee tärkeää aihetta väkevästi. Mahtava elämys!

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus 

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkukset ovat perinteikkäitä ja taiteellisesti korkealaatuisia suuren yleisön vuosittaisia esityksiä. Talvisirkus ovat nykysirkusta parhaimmillaan. Sen esiintyjät koostuvat kansainvälisistä, huipputaitavista sirkusartisteista. Myös monet suomalaiset sirkustaiteilijat ovat aloittaneet uransa juuri Talvisirkuksesta. Talvisirkusta on esitetty Helsingissä vuodesta 1994 lähtien ja siitä on muodostunut monille koko perheen joulunajan perinne. Samaan aikaan myös uudet yleisöt löytävät joka vuosi Talvisirkuksen pariin. 

Palkinnon finalistit valitsi raati, johon kuuluivat vuoden 2015 palkinnon voittaja, Teatteri Hevosenkengän perustaja ja johtaja Kirsi Siren, Oulun Kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. 

Palkinnon voittajan valitsee tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Palkinto jaetaan Maailman Teatteripäivänä 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-juhlassa Kansallisteatterin Lavaklubilla Helsingissä. 

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen ja vuodesta 2015 yhteistyössä Assitej ry:n kanssa.  
Lisätietoja kilpailusta

Lisätietoja: 

Suomen Teatterit ry: Järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck, puh. 050 542 0014, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi  

Assitej ry: Tuottaja Venla Haanpää, info(a)assitejfi.org 


Viisi toimijaa sai Taiken kärkihankkeen avustusta 

Avustukset ovat osa hallituksen kärkihanketta, jossa vakiinnutetaan taide- ja kulttuuripalvelut osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Taidetoiminta edistää ihmisten hyvinvointia muun muassa ennaltaehkäisevästi, korjaavasti ja toipumista nopeuttavasti.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi kärkihankeavustukset nyt toista kertaa. Kärkihankkeelle on varattu yhteensä kahden miljoonan euron rahoitus kolmivuotiskaudelle 2016–18. Kärkihankkeen toisella avustuskierroksella tukea sai viisi toimijaa. Hakemuksia tuli 35. 

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, 50 000 euroa 

Taiteen hyvinvointivaikutusten juurruttamiseen osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon monisairaiden ja sosiaalisesti moniongelmaisten asiakkaiden arkea. Hanke rakentaa uudenlaista hoitokulttuuria, ja pyrkii systemaattiseen ja pitkäjänteiseen taide- ja kulttuuritoimintaan. Hankkeessa ovat mukana Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö ja Todellisuuden tutkimuskeskus.

Sairaalaklovnit ry – Sjukhusclowner rf, 90 000 euroa 

Läsnäoloklovneria-työmuodon kehittämiseen ja juurruttamiseen osaksi lasten leikkaustoimintaa yliopistollisissa sairaaloissa (HYKS; TAYS; TYKS). Toiminta vapauttaa hoitohenkilökunnan resurssit varsinaiseen hoitotyöhön klovnin huolehtiessa lapsen ja perheen emotionaalisesta ja toimenpiteeseen valmistavasta osuudesta. Toimenpiteet nopeutuvat, koska lapset ovat paremmin valmistautuneita tilanteeseen. 

Tampereen kaupunki, 100 000 euroa 

Toimintakyvyiltään heikossa asemassa olevien ihmisten kulttuuriset oikeudet turvaavan sosiaali- ja terveystoimijoiden yhteistyömallin ja maakunnan palveluintegraation kehittämiseen. Hankkeessa kehitetään yhteistyömallia kunnan, kolmannen sektorin, asiakkaan ja maakunnan välille, ja malli tarjotaan valtakunnallisesti hyödynnettäväksi. 

Etelä-Savon maakuntaliitto, 80 000 euroa

Kulttuurisen hyvinvointityön suunnitelmalliseen edistämiseen ja sen juurruttamiseen osaksi uuden Etelä-Savon maakunnan ja kuntien toimintoja. Hankkeessa toteutetaan ArtEssote-pilotti, jonka tavoitteena on luoda toimintamalli talvipuutarhan kehittämiseksi tapahtuma-areenaksi keskussairaalaympäristössä. Muut toteutettavat pilotit haetaan pilottihaun kautta.

Amusa Suomi Oy, 80 000 euroa

Taidepalvelujen ostoprosessin koordinointiin ja rahoitusmallien testauksen ostajana toimivan sote-sektorin näkökulmasta. Hankkeessa kehitetään myös taiteilijoiden palveluiden tuotteistamista ja jakelua tukevaa sähköistä tuotteistuspalvelua. Hanke toimii yhteistyössä Pro Soveltavan taiteen tila ryn kanssa, joka vastaa taiteilijoiden sparrauksesta ja mentoroinnista sekä laadun arvioinnista.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Johanna Vuolasto, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 870, johanna.vuolasto(a)taike.fi

Koko Taiken uutinen


Taideneuvosto: taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunnan jäsenet 2017-18 

Taideneuvosto nimesi taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunnan jäseniksi kuusi valtion taidetoimikuntien puheenjohtajaa tai varapuheenjohtajaa ja kaksi alueellisten taidetoimikuntien puheenjohtajaa. Toimikunnan puheenjohtaja on valokuva- ja kuvataiteilija Marja Helander. Toimikunta valitsee varapuheenjohtajan järjestäytymiskokouksessaan. 

Taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunnan toimialana on monialainen taide, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Toimikunta päättää liikkuvuus-, monikulttuurisuus- ja monitaiteen apurahoista sekä antaa lausuntoja toimialaansa liittyvistä asioista. Toimikunta lausuu myös valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustuksista ja päättää monitaiteen valtionpalkinnosta. 

Toimikunnan työskentelyssä tulee taideneuvoston päätöksen mukaan turvata monikulttuurisuuden asiantuntemus. Asioiden valmisteluun työjaostossa osallistuu tarvittaessa monikulttuurisuuden asiantuntijoita, joita kutsutaan valtion ja alueellisista taidetoimikunnista tai toimikuntien ulkopuolelta. Asiantuntijoiden nimet julkistetaan päätösten yhteydessä. 

Taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunta 2017-18 

Puheenjohtaja: 

Marja Helander, valokuva- ja kuvataiteilija, Helsinki 

Jäsenet: 

Dag Andersson, toiminnanjohtaja, Kemiö 
(audiovisuaalisten taiteiden toimikunnan puheenjohtaja) 

Kimmo Hakola, säveltäjä, Helsinki 
(musiikkitoimikunnan puheenjohtaja) 

Minna Henriksson, taiteilija, Helsinki 
(visuaalisten taiteiden toimikunnan varapuheenjohtaja) 

Petteri Ikonen, kuvataiteilija, koulutusalajohtaja muotoilu, Kotka/ Vantaa 
(Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan puheenjohtaja) 

Tomi Kontio, kirjailija, Helsinki 
(kirjallisuustoimikunnan puheenjohtaja) 

Liisa Penttilä, teatteri-ilmaisun ohjaaja, Rovaniemi 
(Lapin taidetoimikunnan puheenjohtaja) 

Tarja Tuupanen, korutaiteilija, Lappeenranta 
(arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan puheenjohtaja)

Vesa Tapio Valo, dramaturgi, ohjaaja, Helsinki 
(esittävien taiteiden toimikunnan varapuheenjohtaja). 

Taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijaelimiä. Toimikunnat päättävät vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista kukin omalla alallaan ja alueellaan. Toimikunnat jakavat apurahoja ja palkintoja vuositasolla yhteensä 21,7 miljoonaa euroa. Niiden suorassa päätösvallassa on 64 % Taiken 34 miljoonan euron kokonaistuesta taiteelle ja kulttuurille. Lisäksi ne arvioivat viraston päätösvallassa olevat yhteisöjen avustushakemukset. 

Taideneuvosto on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä. Se myös nimeää jäsenet valtion ja alueellisiin taidetoimikuntiin. 


Taideyliopistolle 100 000 euron lahjoitus Niilo Helanderin säätiöltä 

Niilo Helanderin säätiö lahjoittaa 100 000 euroa Taideyliopiston Taide on lahja -varainhankintakampanjaan. Lahjoitus on Niilo Helanderin säätiön historiassa mittava. Säätiö on tehnyt tärkeän periaatepäätöksen osallistuessaan Taideyliopiston pääomittamiseen. 

”Säätiön on joka vuosi valittava aloja, joille apurahat kohdennetaan. Enimmäkseen apurahat jaetaan nuoremmille tieteen ja taiteen harjoittajille, mutta säätiö voi joskus varata suurempia apurahoja tärkeisiin kohteisiin. Sellainen on nyt Taideyliopisto, jonka varainhankintaa säätiö toivoo voivansa esimerkillään tukea”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Matti Klinge. 

Kunnallisneuvos Niilo Helander (1865–1930) perusti nimeään kantavan säätiön vuonna 1927 ja määräsi yhdeksi sen tehtäväksi tukea ja edistää suomalaista kulttuurityötä tieteen ja taiteen aloilla. Niilo Helanderin säätiössä koetaan juuri nyt olevan oikea hetki tukea taidekoulutusta ja sen tulevaisuutta. 

”Toivomme Taideyliopiston menestyvän hyvin, ja toivomme voivamme tulevaisuudessa tukea sen opiskelijoita ja samoin muiden korkeakoulujen piirissä tapahtuvaa taiteen harjoitusta, opetusta ja tutkimusta”, Klinge toteaa. 

”Merkittävä lahjoitus on osoitus siitä, että Niilo Helanderin säätiö haluaa olla mukana turvaamassa paitsi taidekoulutuksen, myös taiteen ja kulttuurin tulevaisuutta Suomessa”, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki kiittää. 

”Lahjoitus Taideyliopistolle on panostus luovuuteen, taiteidenvälisyyteen ja taiteiden tutkimukseen, jotka tuottavat uusia ajattelu- ja ratkaisumalleja ja parempaa tulevaisuutta.” 

Taideyliopiston pääomakampanjassa kerätään lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä, säätiöiltä ja yksityishenkilöiltä 30.6.2017 saakka. Lahjoittaja ei voi kohdentaa lahjoitustaan yksilöityyn tarkoitukseen, vaan pääomasta saatava tuotto käytetään Taideyliopiston strategisiin kehittämiskohteisiin. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Taideyliopiston tavoitteena on kerätä 5 miljoonaa euroa, joka voi vastinrahan avulla olla lähes 12,5 miljoonaa euroa. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt jo yli 2,2 miljoonaa euroa.  

Lisätiedot:
Yhteyspäällikkö Nana Salin, puh. 050 4616780, nana.salin(a)uniarts.fi

www.taideonlahja.fi


OKM:n Uusi sivistyskunta -kiertue 

Opetus- ja kulttuuriministeriö, aluehallintovirastot ja Kuntaliitto järjestävät tammi-maaliskuussa kahdeksassa kaupungissa keskustelutilaisuuden sarjan, joissa pohditaan opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön roolia kunnissa. Maakuntauudistus muuttaa kuntien roolia merkittävästi, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen pois kuntien vastuulta nostaa sivistys- ja kulttuuritehtävät kuntien tärkeimmiksi tehtäviksi. 

Tilaisuuksissa keskustellaan opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön roolista uudessa kunnassa, joiden rooli on suuressa muutoksessa maakuntauudistuksen jälkeen. Miten tärkeät lähipalvelut voidaan turvata jokaisessa kunnassa myös tulevaisuudessa? Keskustelun teemoina ovat lapset ja nuoret tulevaisuuden kunnassa, sivistys elinvoimaisuuden ajurina, sivistyspalvelut vetovoimatekijänä ja hyvinvoinnin edistäminen ja sivistyspalvelut. 

Kiertue käynnistyi Joensuusta maanantaina 23.1.2017. Seuraavat tilaisuudet ovat 25.1. Hämeenlinnassa, 6.2. Oulussa, 14.2. Rovaniemellä, 20.2. Tampereella, 6.3. Jyväskylässä, 20.3. Turussa ja 24.3.2017 Vaasassa.

Koko tiedote


Kansallisteatterin yleisötyön vuosi 2017 täyttyy rakkaudesta ja kiitoksista

Ihme arki -yhteisötaideprojektin ajatuksena on kerätä kiitettäviä ihmisiä ja tuoda heidän arkeensa jotakin yllätyksellistä. Projektin taiteilijat suunnittelevat taideteon, ja sen toteutukseen otetaan mukaan maunulalaisia asukkaita. Koko vuoden 2017 teema on rakkaus. 

Ketä sinä haluaisit kiittää asuinalueeltasi? Kuka jää kiitosta vaille? Kuka ansaitsee tunnustusta? Kuka on muuten vain kiva? Näitä kysymyksiä esittää Ihme arki -taiteilijaduo Eveliina Heinonen ja Laura Ikonen maunulalaisille. ”Taideteko voi olla vaikka iso flash mob tai oodi Alepan kassalle. Taideteko yllättää kiitoksen kohteen silloin, kun hän sitä vähiten odottaa. Odotamme innolla ketä maunulalaiset haluavat kiittää”, kommentoi hankkeen taiteellinen suunnittelija Eveliina Heinonen.

Loppuvuodesta ensi-iltansa saa rakkaudesta kertova esitys. Esitys luodaan yhdessä maunulalaisten asukkaiden kanssa ja se nähdään sekä Maunulassa että Kansallisteatterissa. 

Kansallisteatterin kolmivuotisen Maunulan maisema -hankkeen ajatuksena on tuoda teatteria, taidetta sekä kohtaamisia alueen asukkaille. Maunulan maisema on yksi Helsingin Kulttuurikeskuksen tukemista Helsingin mallin aluehankkeista. 

Lisätiedot:
teatterikuraattori Pirjo Virtanen p. 010 7331 256, 050 374 2296, pirjo.virtanen(a)kansallisteatteri.fi  

Lisätiedot hankkeesta ja vuoden 2017 tapahtumista  
 http://www.maunulanmaisema.fi/  
www.facebook.com/maunulanmaisema/  

Valokuvat 
https://flic.kr/s/aHskQEziDd

TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Ilmoittaudu: Uuden näytelmän ohjelman lanseeraus | 30.1.2017, Helsinki 

Teatteri 2.0:n käynnistämän monivuotisen Uuden näytelmän ohjelman (UNO) lanseeraustilaisuus järjestetään ma 30.1.2017 klo 14-15.30 Teatterikorkeakoululla (Studio 2) Helsingissä.

Juhlistamme tilaisuudessa Uuden näytelmän ohjelman pilottivuoden käynnistymistä ja nostamme maljan uudelle suomalaiselle näytelmäkirjallisuudelle. Tilaisuudessa esitellään UNOn vuoden 2017 näytelmäkirjailijat ja valtakunnallisen yhteistyöverkoston toimijat sekä kerrotaan pilottivuoden suunnitelmista. 

Tilaisuus on avoin kaikille, mutta rajallisen tilan vuoksi ennakkoilmoittautumisia toivotaan viim. pe 27.1. aikana 

Ilmoittautumislomake

Lisätietoa UNOsta

Lisätiedot
Saara Rautavuoma 
UNOn johtaja / 
Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
p. 050 302 0706 
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi


Publikdiskussion: Den sociala teatern av I dag – möjligheter och faror | 2.2.2017, Helsingfors 

Plats: CIRKO Centrum för nycirkus, Gasverksgatan 1/4 (byggnad 8), 00540 Helsingfors, Södervik

Unga Teatern ordnar en öppen publikdiskussion direkt efter föreställningen Hamlet sade det vackrare. Skådespelarna, regissören och textförfattaren berättar om hur denna uppsättning kommit till. Vi får veta hur man använt sig av devising metoder dvs kollektivt skapande i processen. En annan aspekt på diskussionen är den sociala teatern av idag - möjligheter och faror. Hur tar man upp svåra ämnen och bearbetar dem genom teaterkonst?

Paul Olin leder diskussionen. Tillfället är öppet för alla.


Kokkolan Talvitanssit | 2.-5.2.2017, Kokkola 

Kokkolan Talvitanssit -festivaalin aloittaa torstaina 2.2. Open Stage 2017. Festivaali ja Kokkolan kaupunginteatteri juhlivat 100-vuotiasta Suomea tällä yhteisellä tapahtumalla ja siihen liittyvillä työpajoilla. Open Stage 2017 -tapahtumassa kuka tahansa voi nousta esiintymislavalle tanssi- ja teatteriesityksillä. 

Festivaali ottaa osaa myös Koko Suomi Tanssii 2017 -kampanjaan, joka haastaa kaikki suomalaiset juhlistamaan itsenäisyyden juhlavuotta tanssien. Kokkolan Talvitanssit -festivaali järjestetään 23. kerran 2.-5.2.2017. Festivaalin ohjelmiston ovat suunnitelleet taiteellinen johtaja Mia Malviniemi ja tuottaja/taiteellinen johtaja Anne Peippo. Festivaali järjestetään yhteistyössä Kokkolan kaupunginteatterin kanssa. 

Lisätietoa ja koko ohjelma


Sivuaskel 2017 -festivaali | 6.-12.2.2017, Helsinki  

Zodiakin kansainvälinen Sivuaskel-festivaali järjestetään tänä vuonna peräti seitsemän päivän mittaisena 6.–12.2. Useamman tietoisesti räväkän ja väittävän vuoden jälkeen tämän vuoden festivaalin haluaa keskustella ja luoda yhteisöllisyyttä.

Vuoden 2017 Sivuaskel-festivaalilla nähdään kuusi esitystä kuudelta eri taiteelliselta työryhmältä, joiden moniulotteiset teokset herättävät kyteviä tarpeita nykyhetkessä. 

Festivaalille on tänä vuonna haettu teoksia, joiden läpi ei kuljeta pikaisesti kohti niiden unohtamista. Esityksiä, jotka pysäyttävät ja vaativat syventymistä ja jäsentelyä. Nämä molemmat ovat poliittisia vaatimuksia nykyajassa, jossa populismivetoinen kulttuuri lipsuu yhä helppotajuisempiin yksinkertaistuksiin.

Lisätietoja


Yleisöluento: Tv-lavastuksen vuosikymmenet | 6.2.2017, Helsinki 

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Kino Tulio 
Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki

Anu Maja kertoo yleisötilaisuudessa pitkäaikaisesta urastaan tv-lavastajana 6.2. klo 16. Hänen laajaan tuotantoonsa tv-draaman puolella ovat kuuluneet mm. Matti Ijäksen Painija (1983) ja parhaillaan Yle TV1:ssä esitettävä Rakkaus ja Laki-sarja. Anu Maja on työskennellyt myös lavastustaiteen opetustehtävissä, mm. elokuva- ja lavastustaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa. 
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoa


Taiteen ja hyvinvoinnin risteyksessä -keskustelutilaisuus | 8.2.2017, Tampere  

Tule mukaan keskustelemaan siitä, mikä on tärkeää taiteen ja kulttuurin tehdessä yhteistyötä eri alojen kanssa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Taiteen ja hyvinvoinnin risteyksessä -keskustelutilaisuus 
Keskiviikko 8.2.2017 klo 13.00–15.00 
Attilan Auditorio, Yliopistonkatu 38, Tampere 
   
Tapahtuuko taiteelle jotain, kun sen yhteydessä puhutaan hyvinvoinnin edistämisestä? Onko uhkana taiteen väljähtäminen vai saako taide uutta voimaa uusista ympäristöistä? Miten erilaisissa konteksteissa työskentelevät taiteilijat hahmottavat hyvinvoinnin ja taiteen yhteyden? 
   
Tilaisuuden ohjelma: 
12.30 Ovet aukeavat, kahvia tarjolla 
13.00 – 15.00 

 • Pirkanmaan kulttuurihyvinvointisuunnitelma – mitä se tarkoittaa taiteelle? Arttu Haapalainen, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus/Pirkanmaa
 • Taiteilijaresidenssit sote-laitoksissa, kenelle, kuka ja kenen ehdoilla? Pauliina Lapio, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus/Keski-Suomi 
 • Kommenttipuheenvuoro, näyttelijä Elisa Piispanen, Tampereen Teatteri
 • Kommenttipuheenvuoro, kuvataiteilija, kuvittaja Jani Ikonen
 • Keskustelu, jota fasilitoi teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén 

Tapahtuma liittyy Pirkanmaan kulttuurihyvinvointisuunnitelmatyöhön. Pirkanmaalle ollaan laatimassa laajalla yhteistyöllä kulttuurihyvinvointisuunnitelmaa, johon kootaan konkreettisia ehdotuksia, joilla taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia ja kaventaa terveyseroja. Lisätietoa suunnitelmatyöstä
   
Tapahtuma on suunnattu taidekentälle ja käsiteltävää asiaa tarkastellaan taiteen ja taiteilijoiden näkökulmasta. 

Tapahtuma on maksuton, mutta siihen pitää ilmoittautua etukäteen. Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 6.2.

Tilaisuuteen on rajallinen määrä paikkoja. 
   
Lämpimästi tervetuloa! 

Arttu Haapalainen 
taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija 
Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaan toimipiste 
Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere 
0295 330 843 
arttu.haapalainen(a)taike.fi 
www.taike.fi


Theater der Welt 2017 | 25 May - 11 June 2017, Hamburg 

Theater der Welt 2017 Hamburg 
A Festival of the International Theater Institute (ITI) 
25 May - 11 June 
presented by Thalia Theater in co-operation with Kampnagel Hamburg 

Festival Director: Joachim Lux 
Artistic Programme: Amelie Deuflhard, Sandra Küpper, Joachim Lux, Andras Siebold 

www.theaterderwelt.de


Berlin Performing Arts Festival | 13 - 18 June 2017, Berlin

From June 13 to 18, 2017, the Berlin Performing Arts Festival invites dance and theater lovers and makers from around the world to celebrate Berlin’s independent performing arts!

The one-of-a-kind independent performing arts community of the German capital will show what it has to offer both at familiar performance venues as well as at locations unusual for theater. The artistic positions of Berlin-based artists and groups working in all genres of the performing arts will be presented in collaboration with numerous venues in an event that has made Berlin the hotspot of the independent performing arts for one week every year since 2016. In addition, newcomers to the community have the opportunity to present their work at the performance venues Ballhaus Ost, HAU Hebbel am Ufer, Sophiensæle and Theaterdicounter within the framework of a curated Newcomer’s Platform. The schedule of programming will be supplemented by ancillary programming as well as special formats and events for German and international professionals.  

With over 120 performances at more than 50 performance venues, the Berlin Performing Arts Festival has been exciting the Berlin audience as well as theater lovers and industry professionals from throughout Germany and abroad since 2016. Over 70 presenters from 10 different countries attended the first edition in 2016, giving Berlin-based artists and initiatives the opportunity to present their work across Europe and the rest of the world. 

www.performingarts-festival.de

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taide²-apuraha | 13.3.-13.4.2017 

Taide²-apurahan (Taide toiseen) tarkoituksena on mahdollistaa korkeatasoisten taidetuotantojen tarjoaminen laajemmille yleisöille. Taiteen alan laitoksille ja rekisteröityneille yhteisöille suunnattu apuraha on tarkoitettu niiden keinojen etsimiseen, joilla taiteellisesti laadukkaat tuotannot voivat saavuttaa suurempia yleisöjä – tai joilla suurten yleisöjen tuotantojen taiteellista laatua voidaan syventää. Apurahalla halutaan myös kannustaa uusien tuotantomallien kokeilemiseen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Apurahaa voivat hakea kaikkien taiteen alojen toimijat ja myös eri aloja yhdistävät hankkeet.

Apuraha voidaan käyttää esimerkiksi taiteellisen tuotannon tavanomaista pidempään suunnittelu- ja valmistelutyöhön sekä laajamittaisen toteutuksen mahdollistamiseen. Sillä voidaan luoda uusia malleja yhteistyölle vapaan kentän ja olemassa olevien instituutioiden välille, myös kansainvälisesti, kehittää jo toteutettua tuotantoa tai vaikkapa mahdollistaa kiertuetoimintaa laajemman yleisön tavoittamiseksi. Tavoitteena on tehdä taiteellisia tuotantoja yhä kiinnostavammiksi laajan yleisön silmissä sekä testata uusia tuotantorakenteita.

Lisätietoa apurahasta

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

Lisää kursseja ja työpajoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Työpaja: Contextual Choreography | 28.1.2017, Turku 

Simo Kellokumpu: Contextual Choreography: Choreography as a reading practice -työpaja
La 28.1.2017 klo 10-17
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Simo Kellokummun ohjaamassa Contextual Choreography: Choreography as a reading practice -työpajassa käsitellään koreografian ja kontekstin välisiä suhteita. Työpajassa liike moninaisine määrittelyineen ja mittakaavoineen, liikkeen havainnointi sekä kokemus liikkeestä on koreografisen taiteen ja ajattelun lähtökohta. Pajassa työstetään liikkeen, paikan ja tilan materiaalisuuksien välisiä suhteita. Huomio kiinnitetään ympäröivän olosuhteen muodostaviin liikkeisiin, joiden osana ihminen on, ja joiden havaintoa ja kokemusta koreografinen teko vastavuoroisesti materialisoi, moninaistaa ja reitittää uudelleen.

Työskentely tapahtuu osallistujien taiteellisesta praktiikasta käsin eli koreografinen taide ja ajattelu voi materialisoitua havaittavaksi minkä tahansa liikettä käsittelevän taiteellisen toiminnan läpi. Työpajassa koreografi on henkilö, joka ei hallitse tai mestaroi liikettä vaan kytkeytyy ympäröivään liikkeelliseen maailmaan ja artikuloi tätä huokoista ruumiillista prosessia.

Taiteilijat ja taidetoimijat kaikilta taiteen alueilta ovat tervetulleita työpajaan. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.

Ei osallistumismaksua! 

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: ehkatuotanto(a)gmail.com 

simokellokumpu.org


Työpaja: Motion capture ja stunttyöskentely | 27.-30.1.2017, Tampere 

Tampereella Sorin sirkuksen tiloissa järjestetään motion capture ja stunttyöskentely -työpaja 27.1.-30.1.2017. Taru Sormusten Herrasta -elokuvatrilogian motion capture -vastaava Carrie Thiel toimii työpajassa asiantuntijana ja ohjaajana yhdistäen liikkeen ja teknologian taiteen keinoin. 

Tilaisuus on suunnattu esittävien taiteiden osaajille ja liikkujille sekä tahoille, jotka ovat kiinnostuneet teknologian mahdollisuuksista esittävien taiteiden kentällä. 

Työpajan taustalla on erikoistaitojen lisääntynyt tarve peli- ja elokuvateollisuudessa sekä näyttämöillä. Kurssilla on tilaa, tiedustelut läänintaiteilija Iiro Heikkilältä. 

Työpajassa käsitellään stunttyöskentelyä (lennot ja lennätykset, putoamiset sekä näyttämötaistelu) ja motion capturea eli liikkeen kaappaus -esiintymisen hallintaa. Stunttyöskentelyn ja näyttämötaistelun vastaavina asiantuntijoina toimivat Jouni Kivimäki ja Oula Kitti. Liikkeen kaappauksen teknologisesta puolesta vastaa Mikko Karsisto ja taiteellisesta liikkeestä vastaa jo mainittu Carrie Thiel. 

Liikkeenkaappaus eli motion capture on tekniikka, jolla kaapataan ja muutetaan liikkuvan kohteen liikkeet digitaaliseen muotoon. Kaapattua liikedataa tutkitaan tai käytetään digitaalisten hahmojen ja esineiden liikuttamiseen. 

Työpajan järjestävät yhteistyössä: 
Keho Interactive 
Sorin Sirkus 
Suomen näyttämötaisteluyhdistys 
Taiteen edistämiskeskus 

Lisätietoja 

Iiro Heikkilä 
esittävien taiteiden läänintaiteilija 
Taiteen edistämiskeskus 
0295 330 844 
iiro.heikkila(a)taike.fi 
www.taike.fi


Tarinateatterin peruskurssi | 11.3.-2.5.2017, Helsinki

Tarinateatteri on käsikirjoittamatonta teatteria, jossa katsojien tarinat improvisoidaan tarinateatteritekniikoilla näyttämölle. Tarinateatteri kehittää spontaaniutta, itsetuntemusta ja rohkeutta heittäytyä. Kaupan päälle saat herkkyyttä, iloa ja itsevarmuutta, jotka lisäävät toimintavapauttasi niin työssä kuin muillakin elämän alueilla. 

Kapriisin peruskurssilla perehdymme tarinateatterin ydinperiaatteisiin, harjoittelemme perustekniikoita sekä opettelemme näyttelijän ja muusikon työtä – ja ennen kaikkea nautimme tarinateatterin tekemisestä! Lopussa pidetään tarinateatteriesitys, johon halukkaat voivat osallistua. Kurssi sopii niin ensikertalaiselle kuin kokemusta jo omaavallekin. Aiempaa teatterikokemusta ei tarvita, sillä tärkeintä ovat kertojan kuunteleminen ja tarinoihin eläytyminen sekä ohjaajan, näyttelijöiden ja muusikon yhteistyö. Tule mukaan löytämään oma tarinasi! 

Aika: la–su 11.-12.3. klo 10–16 sekä ti 21.3., 28.3., 4.4., 11.4., 18.4., 25.4. ja 2.5. klo 18–21 
Paikka: Mäkipellontie 22, 00320 Helsinki 
Hinta: 110 ¤, opiskelijat ja työnhakijat 75 ¤. 
Kouluttaja: Kapriisin näyttelijä ja ohjaaja Leni Grünbaum 

Ilmoittaudu 20.2.2017 mennessä lähettämällä alla luetellut tiedot osoitteeseen leni.grunbaum(a)gmail.com. 

Ilmoittautumistiedot: Nimi, ikä ja yhteystiedot – Teatterikokemus, jos sinulla sitä on – Miksi haluat osallistua kurssille ja mitä odotat siltä – Statuksesi (työssäkäyvä, opiskelija, työnhakija)


Discover The Method With Lola Cohen | 4-10 Jun 2017, Copenhagen

From June 04 – 10, 2017 in Copenhagen, as a part of the major international Danish theatre festival: CPH STAGE, Chekhov International Theatre School is hosting the educational venue Within the Art of Acting: “DISCOVER THE METHOD” — under the artistic direction of the most innovative master teacher of Lee Strasberg’s Method today, an actress, stage director, writer and editor of “The Lee Strasberg Notes” & “The Method Acting Exercises Handbook” – Lola Cohen (USA).

This highly intensive seven-day course will help actors to finesse their understanding of Lee Strasberg’s Method. Participants will learn and practice the foundation exercises of The Method, as well as experience a training of the imagination, the senses, and emotions, including relaxation and sense and emotional memory exercises. These Method exercises develop a strong will through a process of exploration and discovery, which leads to a more truthful and organic expression of behavior. 
 
June 04 – 10, 2017 (NON - Residential setting) 
Discover The Method With Lola Cohen (USA)  

VISIT chekhovtheatreschool.com for more information on the venues and how you can APPLY today. If you have any questions about participation, please contact Viktor Melnikov at feedback(a)chekhovtheatreschool.com.

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Yleisötyöntekijä, Oulun Tanssin Keskus | haku 10.2.2017 mennessä

JoJo – Oulun Tanssin Keskus hakee yleisötyöntekijää  1.4.2017 – 31.3.2019 kokopäiväiseen työsuhteeseen 

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus. JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta löytyy monilajinen tanssitaiteen ohjelmisto ympäri vuoden pääpainon ollessa nykytanssissa.  Ohjelmisto koostuu sekä omista tuotannoista että koti- ja ulkomaisista vierailuesityksistä. JoJo tuottaa vuosittain myös OuDance-festivaalin. Vuodesta 1998 toiminut JoJo on kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoitunut ja on aktiivisesti luonut innovatiivista perustaa eri tanssitaiteen alueella toimiville tekijöille. 

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenorganisaatioista. 

Yleisötyötekijän tehtäviin kuuluu

 • JoJon ohjelmistoon liittyvän sekä muun yleisötyön suunnittelu, organisointi ja osin toteutus
 • suunnitella ja kehittää taiteilijoille suunnattua toimintaa ammattilaisten osaamisen ja toimintaedellytysten vahvistamiseksi 
 • osallistua ohjelmiston suunnitteluun  

JoJo painottaa toiminnassaan yleisötyötä kaksivuotisena projektina, jonka tulosten perustella toiminta ja työsuhde vakiinnutetaan. 

Tehtävän menestyksekäs hoito edellyttää

 • sosiaalisia taitoja ja yhteistyökykyä   
 • esiintymistaitoja  
 • projektinhallintataitoja  
 • yleisötyön, yhteisötaiteen ja soveltavan taiteen menetelmien osaamista 
 • soveltuvaa koulutusta ja käytännön työkokemusta vastaavista tehtävistä  
 • suomen ja englannin kielen hyvää suullista ja kirjallista taitoa 

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi, ansioluettelosi, palkkatoiveesi ja 1-2 kirjallista suositusta (vapaaehtoinen) 10.2.2017 klo 16.00 mennessä osoitteeseen helena.lindqvist(a)jojo.fi. Viestin otsikkokenttään teksti ”Työpaikkahakemus”. Lisätietoja tehtävästä antaa toiminnanjohtaja Helena Lindqvist 050 46 44 880.

MUITA ILMOITUKSIA 

Vuokrataan tilaa harjoitus- ja esityskäyttöön 

Höyhentämö vuokraa tilaansa harjoituskäyttöön ja erilaisia tilaisuuksia varten. Vapaita aikoja on vaihtelevasti teatterin oman toiminnan puitteissa. 

Tilamme sijaitsevat osoitteessa Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki. Kiinteistön koko on yhteensä 150 m2. Yhtenäisen harjoitussalin koko on noin 50 m2. Harjoitussalin lattia on joustavaa, maalattua lastulevyä. Vino katto, keskimääräinen korkeus 2,7 metriä. Vuokralaisen käytössä on teatterin äänentoistojärjestelmä. 

Tiedustelut: tuottaja(a)hoyhentamo.fi / 045 671 1047 

Lisätietoa Höyhentämön tilavuokrauksesta

Ps. Lisää vuokrattavia tiloja Teatterialan Avaimesta - päivitysversio on juuri ilmestynyt!


Itsenäisen Suomen Laulu -teokseen kaivataan tekstejä

Taiteilijajoukko Katujen Elävöittäjät keräävää lauseita, ajatuksia, tunteita, näkökulmia ja tarinoita ihmisiltä ympäri Suomen. Osallistu laulun sanoituksiin lähettämällä tekstisi meille. Tekstejä toivotaan seuraavien otsikoiden alla: 

 • Mitä Suomi on nyt?  
 • Miltä Suomi tuntuu?  
 • Missä on Suomen sydän?  
 • Mitä itsenäisyytemme merkitsee juuri tänään?  
 • Mikä on unelmien Suomi?  
 • Jos Suomi olisi musiikkityyli, mikä se olisi? 

Teksteistä kootaan laulun sanoitukset, joissa kuuluu mahdollisimman erilaiset näkökulmat siitä, mitä Suomi on meille nyt ja millaisen paikan elää me haluamme siitä yhdessä rakentaa. Sävelletty teos julkaistaan syksyllä 2017. 

Tekstit voi lähettää  1.6.2017 mennessä osoitteeseen
katujenelavoittajat(a)gmail.com  tai kirjoittaa Katujen Elävöittäjien Facebook-sivulle

Suomi100-ohjelmahankkeen tapahtumasivut


twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi