24.11.2016

TINFO-tiedote 40 / 24.11.2016 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

VUODENVAIHTEEN MUISTILISTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

TYÖPAIKKOJA

 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

Canthissa on kanttia ja särmää

Olemme me jonkinasteinen teatterin sivistysmaa!  Vanhat ”totuudet” siirtyvät uusien tieltä. Sivistysmaassa kansallista teatteri- ja kirjallisuudenhistoriaa tutkitaan, kirjoitetaan ja näyttämöllistetään vanhan kansallisen katseen ulkopuolella ja uusilla katseilla. Juurihoitoa tämäkin! Tuloksena syntyy syvempää ymmärrystä lihaa ja verta olevien ihmisten elämästä preesensissä ja futuurissa, ei patsaita, ei historian suljettuja kaappeja. Ei myöskään ylevöitettyä instituutioiden historiaa vaan raadollisen teatteriarjen kuvausta. 

Niin ajattelin, luettuani Seppo Parkkisen käsikirjoituksen ja nähtyäni ensi-iltansa saaneen CANTH. Kertomus uuden ajan ihmisistä -esityksen. Tähän suomalaiskansallisen historiankirjoittamisen käänteisiin kuuluu myös Pentti Paavolaisen elämäkertateokset Kaarlo Bergbomista.

Muistan, minkä liki järistyksen Minna Maijalan teos Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth Kaisa Korhosessa aiheutti. Elämäkerta perustui Maijalan väitöskirjaan Passion vallassa – Hermostunut aika Minnan Canthin teoksissa. Kaikki alkoi Mervi Kantokorven arviosta Hesariin 19.3.2014 Minna Canthin päivänä. Sitten Seppo Parkkiselle olikin jo tilaus.

Mitä me näemme näyttämöllä?  Ihmiset ovat tulemisen tilassa, eivät koskaan valmiita. Hermostunut aika syöttää impulsseja taiteilijalle, joka käy sisäistä dialogia itsensä, kirjoittamiensa henkilöiden ja paljon itseään jähmeämmän ulkomaailman kanssa. Me näemme tekemisprosesseja, kehkeytymistä, kuoriutumista – vaatteita riisutaan ja niitä puetaan. Niin me itseämme aatteellisesti ja toiminnallisesti vaatetamme elämässä! Tässä huimassa kaaressa kurkotetaan tulevaisuuteen, nähdään sinne, mitä vielä ei ole.  Ja joudutaan tallaamaan jalat savessa ja sielu runneltuna. On hieno oivallus asettaa päätös Tsehovin Lokin kautta Sylvi-elokuvaan ja uuden ajan ilmaisumuotoon. 

On aina yhtä ihmeellistä nähdä, miten näyttelijä piirtää ja veistää näyttämöhahmon, josta aistii, miten hahmon sisällä veri virtaa ja sydän sykkii. Minna on saatu pois jalustalta, ja Kaarlo Bergbom ja Niilo Sala historian kaapista ulos, ja Emilie Bergbomille teatterimanagerina se kunnian paikka, joka hänelle kuuluu. Kiitos tästä veistokyvystä!

Voi, ja nautin tilasta, valoista ja äänistä, musiikista! Minä annan henkilökohtaisen valopalkintoni Kalle Ropposelle Canthista ja Meidän luokasta!

Mietin mielessäni, mitä olisimmekaan, jos Seppo Parkkista ei olisi. Vähän sattumoisin luin vasta nyt Parkkisen näytelmän Hagar Olssonista. Kohti linnunrataa (Mot vintergatan) kantaesitettiin Åbo Svenska Teaterissa). Ja kuunnelmissakin löytyy. Äkkiä huomasinkin lukevani koko pitkää uuteen kurottautumisen ja liikkeessä olemisen historiaa!

Juurihoidosta ja tavisteatterista

Tunnustaudun populaarin ystäväksi. Tunnustaudun populaarin potentiaalin poliittisen ystäväksi. Minusta on hienoa, kun teokset onnistuvat salakuljettamaan sisältöjä ja ilahduttavaa, miten meillä teatterissa näitä sisältöjä toteutetaan kunnianhimoisesti ja ammattitaidolla. Teatteriesitys pystyy luomaan meistä katsojista yhteisön, joka leimautuu näyttämöllä nähtyihin ihmisiin. Tämä leimautuminen on yhteisön/yhteiskunnan moraalin ja etiikan kannalta tervehdyttävää. Jotain tämänkaltaista aistin Kansallisen Juurihoidossa. Se, että tehdään teatteria taviksille, on arvokas asia. Ja hampaani olen esityksen jälkeen harjannut ja hammaslankaa käyttänyt aiempaa perusteellisemmin.

Oli pakko tutustua juurihoitoon. Kai hammaslääkärien ammattikunta ja Hammaslääkäriliitto ymmärtävät Miika Nousiaisen kirjan, tämän esityksen ja Markku Maalismaan tekemän hammaslääkäri Esko Kirnuvaaran merkityksen.

Pudottiin reunalta – mutta ei kokonaan

EU-hanke veti karikolle ihan loppumetreillä. Emme jättäneetkään hakemusta hienolle esityssuunnittelijoiden liikkuvuushankkeellemme. Emme anna sen masentaa. Se on Feeniks, se on hiton hieno hanke, jota ei pidä huonona hakemuksena pilata.  Me jatkamme.

Sähköisiä oppimateriaaleja

Hienoa, tätä on toivottu. Teatterikorkeakoulussa on uusia päivitettyjä sähköisiä oppimateriaaleja tarjolla.

Puvustojen hiljainen tieto ja järkevä arki

Emilie Bergbom päivitti historiallista selväjärkisyyttä, hiljaista tietoa. Kirjoitin Meteliin suomalaisten teattereiden puvustoissa olevasta hiljaisesta tiedosta ja ammattimaisuudesta. Eläköön puvustot! Eläköön se työ, jota tämä naisvaltainen ammattikunta sitoutuneesti suurella sydämellä ja ammattitaidolla tekee!

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

VUODENVAIHTEEN MUISTILISTA

TINFO palvelee – vai mitä mieltä olet? Vastaa nopeaan kyselyyn

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kysyy viestintä- ja tietopalvelujensa käytöstä. Meitä kiinnostaa, mitä mieltä olet meistä, teemmekö oikeita asioita ja teemmekö niitä käyttäjien mielestä hyvällä tavalla. 

Vastaa kolmeen kysymykseen, kyselyyn pääset tästä linkistä:

https://www.webropolsurveys.com/S/466CBE2574824DB8.par

Lisätietoja tarvittaessa: 09 2511 2120, tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi


Ilmoita ammattiteattereiden kevään 2017 ensi-illoista 

Keräämme ammattiteattereiden kevään 2017 ensi-iltatietoja verkkosivuille. Muista lähettää oman teatterisi ja ryhmäsi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria, yhteistuotanto tms.

Päivitystyö kevään 2017 osalta on käynnissä. Tietokantaan jo lisättyjä ensi-iltoja voit käydä selaamassa osoitteessa www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja. Vastaanotamme ensi-iltatietoja jatkuvasti!

www.tinfo.fi


Ilmoita muuttuneet kontaktitiedot Teatterialan Avaimeen

On aika päivittää muuttuneet yhteystiedot Teatterialan Avain 2016/2017 puolen vuoden päivitysversioon, joka valmistuu tammikuussa 2017. Tiedot voi lähettää osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.  

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Osta omasi esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto? 

 • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
 • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
 • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
 • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
 • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
 • sen hinta on todella edullinen 

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä! 

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). 

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai (09) 2511 2120 

Katso myös: www.youtube.com/watch?v=E_g5WcNpLFw


Teatterin ystävälle lahjaksi Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2017 

Teatterilaisen muistikirja ja kalenterista 2017 on paitsi suuri hyöty alalla työskentelevälle myös iso ilo jokaiselle teatterinystävälle. 

Muistikirjasta on vaikka persoonalliseksi pikkujoululahjaksi!

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Lahjoitamme euron per ostettu Teatterilaisen muistikirja Syyria-keräykseen

TINFO lahjoittaa jokaista loppuvuoden aikana ostettua Teatterilaisen muistikirja ja kalenteria kohden euron Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta nyt tuetaan mm. sodan uhreja Syyriassa.

Kaamoksesta jouluun kestävään kampanjaan osallistut tilaamalla kirjan TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tai puhelimitse. 

Yhteystiedot: (09) 2511 2120 tai tinfo(a)tinfo.fi

 

UUTISIA

Sirkku Peltolan Pieni raha Kultaiseen naamioon Moskovaan 

Sirkku Peltolan Pieni raha Lesosibirskin kaupungin Poisk-draamateatterin tulkintana on valittu Venäjän suurimman teatterifestivaalin Zolotaja Maskan Maska Plus -ohjelmaan Moskovassa keväällä 2017. Lesosibirsk on 65 000 asukkaan kaupunki Krasnojarskin aluepiirissä Jenisein varrella noin viisisataa kilometriä pääkaupunki Krasnojarskista lounaaseen.
 
Maska Plus on jokavuotisen festivaalin tärkeimpiä oheisohjelmia. Se esittelee nykyteatterin erilaisia suuntauksia ja hakee esityksiä, jotka kuvaavat teatterin tilannetta tänään ja mahdollisesti ennakoivat tulevaa. Maska Plus on vuosien varrella esitellyt festivaalin kokeellisimpia esityksiä. Ohjelmavalinnan tekevät maan johtavat teatteriarvostelijat. Vuoden 2017 kuraattoreina toimivat kriitikot Andrej Pronin, Pavel Rudnev ja Vera Senkina.

Maska Plus 2017 -ohjelmaan on valittu yhdeksän esitystä ja niitä esitetään Moskovassa 1.-10.3.2017.
Pienen rahan ovat kääntäneet venäjäksi Anna Sidorova ja Alexandra Belikova.


Vapaan Vyöhykkeen Toivo palkittiin festivaalilla Marissa 

Helsinkiläisen Vapaa Vyöhyke -työryhmän monologiesitys Toivo palkittiin ansioistaan uuden teatterikielen etsijänä Majatul-festivaalilla marraskuun puolivälissä. Perinteisen suomalais-ugrilaisen teatterin katselmuksen järjesti tällä kertaa Marin kansallinen draamateatteri. Festivaalin esityksissä kuultiin tällä kertaa suomen lisäksi marin, komin, mordvan, karjalan, hantin ja mansin kieltä. Toivo oli tekstitetty venäjäksi.  
 
Suomalainen teatterintekijä Janne Saarakkala kuului kuusihenkiseen asiantuntijaraatiin, jonka tehtävä oli antaa palautetta festivaaliesitysten työryhmille ja jakaa kuusi palkintoa ansioituneille teoksille. 

Vapaan Vyöhykkeen Marin-vierailusta kertoi TINFO-tiedote 3.11.2016


Laura Rämä on tämän vuoden Nuori näyttelijä 

Näyttelijä Laura Rämä on voittanut Nuori näyttelijä -palkinnon. Suomen Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat palkinnonsaajan jäsenäänestyksessään. Asianajotoimisto Krogeruksen lahjoittaman palkinnon arvo on 5000 euroa, ja se jaettiin nyt toista kertaa.  Palkinto on hieno tunnustus saajalleen, mutta myös merkittävä koko ammattikunnalle. 

Näyttelijäliiton nimeämä raati oli valinnut alle 36-vuotiaiden näyttelijöiden joukosta viisi ehdokasta, joista liiton jäsenet saivat äänestää voittajan. Ehdokasasettelusta vastanneeseen raatiin kuuluivat näyttelijä Dick Idman, näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. 

Lue koko tiedote

Nuori näyttelijä -palkintoa koskevat tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Elina Kuusikko 040 835 9587, elina.kuusikko(a)nayttelijaliitto.fi 
Laura Rämä 0400 819084, laura.k.rama(a)gmail.com 

www.nayttelijaliitto.fi


Taike: Lastenteatteri on sijoitus tulevaisuuteen 

Lastenteatterilla tulee olla tasaveroinen asema muiden taiteenlajien joukossa. Lapsille tehtävä teatteri eroaa aikuisille tehtävästä ainoastaan kohderyhmänsä perusteella. Laatu syntyy ammattitaidosta ja hyvistä resursseista. 

Tätä mieltä on yli 60 lastenteatterin ja taidekasvatuksen ammattilaista, jotka ovat tiivistäneet näkemyksensä Lastenteatterin manifestiksi: Lastenteatteri on sijoitus tulevaisuuteen. Teatterissa on syvyys, ilo ja elämä. Teatterin ja draaman tekeminen, kokeminen ja jakaminen antavat kasvavalle lapselle mahdollisuuden katsoa maailmaa toisen silmin ja luoda uudenlaista tulevaisuutta. Teatterin äärellä oleminen vahvistaa lapsen omaa aktiivisuutta, luovuutta ja kykyä toimia yhdessä. Edistä lastenteatteria, yhteinen elämys on askel kohti yhteistä huomista! 

Manifesti laadittiin Laadukas lastenteatteri -tapaamisessa 18. lokakuuta Hämeenlinnassa. Asiantuntijat tarkastelivat lastenteatterin asemaa freelancekentän, vos-teattereiden, teatterikoulutuksen ja draamakasvatuksen näkökulmista. Lasten tekemä teatteri, ammattiteattereiden yleisötyö, koulujen draamaopetus sekä teatterikasvatus eri muodoissaan ovat keskeisessä roolissa myös osana laadukasta taidekasvatusta. 

Lastenteatterin manifestin ovat allekirjoittaneet jo useat alan toimijat, muun muassa Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA. Liitto tekee yhteistyökumppaneineen työtä sen puolesta, että osallistuminen draamaan ja teatteriin olisi mahdollista kaikille lapsille ja nuorille. ”Draama ja teatteri tarjoavat ainutlaatuisen alustan ihmisen kokonaisvaltaiselle kasvamiselle; ne ovat kuin oikeaa elämää, mutta tiivistettynä ja muokattuna”, toteaa liiton puheenjohtaja Ulla Lauria. 

”Lasta tulee arvostaa oman ikäisenään taiteellisena toimijana ja ajattelijana. Lapsen ilmaisu ja kokemus ovat tärkeä osa yhteiskuntaamme ja yhteistä yhteisöämme. Lastenteatteri antaa lapselle mahdollisuuden olla näkijä, kokija ja toimija. Tulla nähdyksi ja kuulluksi on tärkeää meille kaikille”, painottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä. 

”Kuten kaikessa inhimillisessä toiminnassa, myös näyttämötaiteella on vastuu jokaisesta uudesta sukupolvesta lapsia ja nuoria. Tradition katkeamisella voisi olla arvaamattomia seurauksia taidemuodon elinvoimaisuuden ja vaikuttavuuden kannalta. Maailmassa, jossa digitaalisella disinformaatiolla tehokkaasti häivytetään toden ja valheen rajaa, elävällä taiteella ja kulttuurilla on korostuneen tärkeä merkitys kasvattajana ja yhteisen todellisuuskäsityksen vahvistajana”, toteaa puolestaan Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. 

”Lapset ovat arvokas yleisö. He ansaitsevat omat tarinat ja esitykset”, jatkaa Suomen näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti. 

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö painottaa alan ammattilaisten toimintamahdollisuuksien turvaamista: ”Laadukas lastenteatteri edellyttää, että alan ammattilaisilla on aidot toimintamahdollisuudet. Lastenteatteri onnistuu ainoastaan, jos lapset nähdään myös tekijöinä ei ainoastaan kokijoina.” 

Manifestin ovat allekirjoittaneet jo useat alan toimijat: muun muassa Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Suomen näyttelijäliitto, Suomen teatterit ja Taiteen edistämiskeskus. 

Lisätietoja:
lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija Laura Arala, p. 0295 330 884, laura.arala(a)taike.fi 

Lastenteatterin manifesti: www.taike.fi/fi/web/lastenkulttuuri/lastenteatterin-manifesti

Sivuilta löytyy myös näytelmäkirjailija Pipsa Longan puheenvuoro lastennäytelmäkirjallisuudesta

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Muistutus: Taiteen tiedotuskeskusten yhteinen tuottajatapaaminen | 29.11.2016, Helsinki 

Teatterin, sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskukset järjestävät kukin yhden tuottajatapaamisen vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on case-esimerkkien avulla kartoittaa kansainvälisen liikkuvuuden, yhteistuotantojen ja taiteilijavaihdon tilaa. Unohtamatta kokemusten jakamista ja vertaistuen tärkeyttä.  

Vuoden kolmas ja viimeinen tapaaminen järjestetään Tanssin Tiedotuskeskuksen toimesta Tanssiteatteri Hurjaruuthin tiloissa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Näkökulmia kansainvälisen festivaalin kuratointiin – periaatteista ja käytännöistä 

Ajankohta: Tiistai 29.11.2016 klo 15 

Paikka: Tallberginkatu 1 A, 2 krs (Kaapelitehdas)

Vieraana Adam Hayward (Christchurch, NZ), Hyde Productions, Move & Space to Fail 

Keskustelussa mukana myös Jeremy “Boomer” Stacey (Philadelphia/Toronto), IPAY.

Keskustelu käydään englanniksi ja se on suunnattu esittävien taiteiden tuottajille ja freelance-taiteilijoille. Tapaamisen jälkeen on vapaata verkottumista, glögiä ja pipareita klo 18 saakka!

Tilaa on rajallisesti, joten pyydämme ilmoittautumisia perjantaihin 25.11.2016 mennessä: katarina.lindholm(a)danceinfo.fi

Adam Hayward has spent the last 15 years as artistic director of Dance and Performance in Christchurch, New Zealand, running a highly successful dance and performance festival (The Body Festival) as well as a myriad of other dance projects. Now he is running his own production agency, Hyde Productions, producing independent dance and performance works both domestically and internationally through process as well as presentation. He is also involved in the creation of the soon to be built Performance Movement centre Move (dance, performance and circus) as part of the rebuild of Christchurch post earthquake and the development of an international residency exchange process based project called Space to Fail. He has recently been appointed guest international curator of Dance in Vancouver 2017. 

Tapahtuma Facebookissa


Teatteriväen kauneimmat joululaulut IV | 8.12.2016, Helsinki 

TeaKin alumniyhdistyksen joululauluilta 

Tervetuloa alumniyhdistyksen jäsenet, alumnit ja ystävät lauluiltaan: Teatteriväen kauneimmat joululaulut IV 

Paikka: Kansallisteatterin Lavaklubi

Aika: to 8.12.2016 klo 19 alkaen

Ohjelma: 

 • Tilaisuuden avaa alumniyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Oksanen, 
 • Lauluilta alkaa Vuoden alumni 2016 julkistamisella, 
 • Esityksellisen joulukalenterin luukku 2/4, 
 • Illan päätteeksi Taideyliopiston musikaalikurssin opiskelijoiden demo. 

Joululaulujen laulattajina Vuokko Hovatta ja Taisto Oksanen, säestäjänä toimii Merja Ikkelä.

Laulujen sanat saat paikan päällä. 

Baari on auki!

Tervetuloa, 
Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n hallitus

Tilaisuus on kaikille avoin, pääsymaksu 4 ¤. 
Liput ovelta sekä ennakkoon Kansallisteatterin lippumyymälästä / 010 733 1331. 

Kansallisteatterin esitysten saman illan lipulla sisään ilmaiseksi. 


Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali 1.-4.2.2017

Festivaaliohjelmisto on nyt julkistettu ja lipunmyynti käynnistynyt!

Jo 36. kerran järjestettävä festivaali 1. - 4.2.2017 tuo Ouluun  laadukkaita koti- ja ulkomaisia lasten ja nuorten teatteriammattilaisten esityksiä.

Lue lisää monipuolisesta ohjelmistosta festarisivustolta

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


Samuel Huberin taidesäätiön apurahat | hakuaika 1.-31.12.2016

Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit. 

Lisätietoa apurahasta

www.hubersaatio.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Olohuoneen teoshaku auki – haku 22.12. mennessä 

Kesällä 2017 kaupunkitaidefestivaali Olohuone 306,4 km² piirtää Turkuun oman piirinsä ja hakee tuota piiriä muodostamaan taideteoksia ja -tekoja. Piiri piirtyy kantakaupungin ympärille ympäristö- ja yhteisötaiteesta, installaatioista, performansseista, tanssista, työpajoista, esityksistä, virtuaalitodellisuuksista, maalauksista, äänimaisemista, tarinoista, juhlista – kaikenlaisesta taiteesta. 

Ehdota meille teostasi sijoitettavaksi Turkuun. Olohuone ry ehdottaa vuoden teeman mukaisesti teosten sijoituspaikoiksi keskustan sisäänsä sulkevan piirin kehälle jääviä paikkoja: Vanha hautausmaa tai Tähkäpuisto, Turun lentokentän alue, Koroisten alue, vanha kaatopaikka eli Jätemäki Luolavuoressa, Iso-Heikkilän tähtitornin alue, Uittamo, Majakkaranta, Pääskyvuoren vanha kasarmialue, Hannuniittu, Länsikeskus ja Skanssin alue. Teos voi olla myös liikkuva. Perustellusti teoksen sijoituspaikka voi olla jokin muu. Etsimme teoksia ja esityksiä myös festivaaliklubeille. 

Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Ehdotuksen tulee sisältää: 

 • Työsuunnitelma ja aikataulu
 • todenmukainen budjetti, jossa on eriteltyinä matka- ja materiaalikulut
 • (tarvittaessa) teosta havainnollistavat liitteet.
 • lyhyt kuvailu ehdottamastasi teoksesta ja sen tavoitteista (max. 200 sanaa)
 • yksityiskohtainen kohtainen teossuunnitelma (max. Yksi A4), josta käy ilmi teoksen muoto/rakenne, tarvittavat materiaalit, koko, sijoituspaikka, teoksen kesto sekä sen säänkestävyys. Teoksen toteuttamisvastuu on taiteilijalla 

Lähetä hakemus 22.12.2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen taideyhdistys.olohuone(a)gmail.com

Taideyhdistys Olohuoneen hallitus käsittelee ehdotukset kahden kutsutun asiantuntijan kanssa tammikuun 2017 alussa. Kaikkiin teosta ehdottaneisiin otetaan yhteyttä, kun festivaalin teokset on valittu. Tapahtumaan mukaan valituista ja suunnitelman mukaan toteutuneista teoksista maksamme vähintään 300 euron suuruisen teospalkkion sekä materiaalikuluja. Rahoituspäätösten varmistuttua keväällä 2017 vahvistamme teoskohtaiset budjetit, joiden matka- ja materiaalikulut aiempina vuosina ovat olleet noin 100–700 ¤/teos. Yhdistyksemme hankkii teoksille toteutusluvat. 

Lisätietoa: taideyhdistys.olohuone(a)gmail.com 

Taru Tuomisto (pj), 041-5357787 

Jani Virta (vpj), 044-0588850 

www.olohuone.org

 

KOULUTUSTA

Ajankohtaiset koulutukset ja kurssit: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Esitysdramaturgian koulutusohjelma aloittaa syksyllä 2017 | hakuaika 10.-25.1.2017 

Esitysdramaturgian maisteriopinnot / Comparative Dramaturgy and Performance Research

Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelma aloittaa Esitysdramaturgian maisteriopinnot syksyllä 2017, (MA in Comparative Dramaturgy and Performance Research).

Uusien maisteriopintojen tavoitteena on, että ohjelmasta valmistuvilla olisi monipuolisen dramaturgisen ymmärryksen lisäksi kykyä yhteistyöhön, joka ylittää niin taidelajien rajat, kansalliset rajat kuin työkulttuurienkin rajat. Ohjelmassa on tutkimuksellinen ote, ja se mahdollistaa erilaiset yksilölliset käytännöllisen ja teoreettisen osaamisen yhdistelmät.

Opinnoista valmistuu dramaturgeja, jotka ovat syventyneet erityisesti kansainvälisellä esittävän taiteenkentällä toimimiseen. Koulutusohjelmien lisäksi mukana on laaja festivaalien ja teattereiden yhteistyöverkosto.  

Esitysdramaturgian maisteriopinnot on kansainvälinen kokeilu, mukana yhteistyössä ovat Goethe Universität Frankfurtista, Université Libre Brysselistä, Aberystwythin yliopisto Walesista, Université Paris Ouest Nanterre Pariisista ja Norjan Taideyliopisto Oslosta.

Opiskelija opiskelee opintojensa aikana vuoden omassa kotikoulutusohjelmassaan ja lisäksi yhteensä vuoden yhdessä tai kahdessa yhteistyökoulutusohjelmassa.

Helsingin osuus opinnoista toteutuu dramaturgian koulutusohjelmassa Teatterikorkeakoulussa. Opinnot toteutetaan suurelta osin yhteistyössä muiden ohjelmien kanssa, mm. ohjaus, koreografia, LAPS ja MAECP.

Ensimmäinen haku maisteriopintoihin on Helsingissä Teatterikorkeakoulussa tammikuussa 2017. 

Milloin alkaa: 1.9.2017

Opiskelijaksi hakeminen: 10.-25.1.2017

Lisätietoja: Jaakko Hannula (jaakko.hannula(a)uniarts.fi) 

Lue hakuohjeet (tekstilinkki-PDF)

www.uniarts.fi/teak

 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tekninen äänisuunnittelija – Pyynikin kesäteatteri | haku 30.11. mennessä 

Pyynikin kesäteatteri hakee teknistä äänisuunnittelijaa suunnittelemaan ja toteuttamaan musikaalin Niskavuoren nuori emäntä äänentoiston vaativaan ulkotilaan vuokrakalustolla. Musikaalissa on n. 20 esiintyjää ja 5 hengen bändi. Työ painottuu touko-kesäkuulle, mutta edellyttää mahdollisuutta osallistua suunnittelupalavereihin vuoden alusta alkaen. Musikaalin harjoituskausi on 15.5. - 15.6.2017. 

Edellytämme vahvaa ammattitaitoa, lisäksi arvostamme kokemusta musikaaleista ja kesäteatteriympäristössä toimimisesta. 

Lähetä hakemuksesi palkkatoiveen ja CV:n kera 30.11.2016 mennessä osoitteeseen tyonhaku(a)pyynikinkesateatteri.fi. Työhaastattelut järjestetään viikolla 50. 

Lisätietoja: Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtaja Hanna Suurhasko puh. 050 325 0275. 

www.pyynikinkesateatteri.fi


Näyttelijä – Ahaa Teatteri | haku 2.12. mennessä

Ahaa Teatteri hakee miesnäyttelijöitä 1.8.2017 alkaen määräaikaiseen työsuhteeseen. 

Edellytämme koulutuksen tai ammatissa toimimisen tuomaa pätevyyttä. 
 
Ahaa Teatteri on kiertävä ammattiteatteri, joka on erikoistunut lasten- ja nuortennäytelmiin. Esityksiä on myös Tampereella kotinäyttämöllä. 
 
Kirjallinen hakemus ja CV ensisijaisesti sähköpostilla 2.12.2016 mennessä: pia.hakala(a)ahaateatteri.com  
Liitä kuvatiedostoja korkeintaan 3/hakemus ja mielellään pakatussa muodossa (esim. zip-file). Samoin, jos laitat muita liitteitä, mielellään pakattuina. 
 
tai vaihtoehtoisesti osoitteella: 
Ahaa Teatteri 
Hatanpään valtatie 6 
33100  Tampere 
 
Lisätietoja tarvittaessa antaa :
Tiina Järvi, tuottaja 
puh. 050 322 5644 arkisin klo 9 - 15.30. 

www.ahaateatteri.com


Näyttelijä – Kuopion kaupunginteatteri | haku 15.12. mennessä 

TULE NÄYTTELIJÄKSI KUOPION KAUPUNGINTEATTERIIN!

Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri, joka tuottaa vuosittain 6-8 omaa ensi-iltaa. Vuonna 2014 täysin peruskorjattu teatteri hakee nyt kahta uutta näyttelijää määräajalle 1.8.2017–31.7.2019. 

Ensisijaisena kelpoisuusvaatimuksena on näyttelijäntyön ylempi tutkinto. Roolitusten vuoksi etsimme iältään alle 30-vuotiasta naista ja miestä. Äänialaltaan naisnäyttelijän tulee olla vähintään a-b2 (sopraano) ja miehen vähintään c-b1 (tenori).

Hakuaika päättyy pe 15.12.2016 klo 16.  

Haastattelut ja koelaulut järjestetään viikoilla 1-2/2017. 

Hakemukset teatterinjohtaja Pekka Laasoselle joko kirjeitse tai sähköpostilla:
pekka.laasonen(a)kuopio.fi | Kuopion kaupunginteatteri, Niiralankatu 2, 70600 Kuopio 

Hakemuksen liitteinä tulee toimittaa kuvallinen CV sekä laulunäyte.

Lisätietoja tarvittaessa puhelimitse teatterinjohtaja Pekka Laasoselta, puh. 044-7182401.

http://kuopionkaupunginteatteri.fi

 

twitter.com/tinfotweets