17.12.2015

TINFO-tiedote 44 / 17.12.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Nähtäväksi jää – (pakko)yrittäjä vastoin tahtoaan

Työttömyysturvalaki hyväksyttiin. Nähtäväksi jää, miten TE-keskukset tekevät tulkintansa. Pahimmillaan freelancer / itsensä työllistäjä tulkitaan päätoimiseksi yrittäjäksi. Kukaan ei halua TE-keskusten koekaniiniksi pelaamaan hasardilla sattumanvaraisten tulkintojen pelissä.

Yliopistot ja humanistiset alat – Quo Vadis

Taideyliopiston Töölönkadun filiaalin vessassa oli luettavana Sienkiewiczin Quo Vadis. Osui asioilla silmiin. Sattuva teos, kun pohditaan, mihin menevät yliopistot.

Guardianissa on käyty keskustelua humanististen tieteiden vähäisestä arvostuksessa ja yhä tukalammaksi käyneestä asemasta tehokkuus- ja tuottavuusloikkien puristuksessa brittiyliopistoissa. Guardianissa kirjoitetaan jopa humanistisia aloja vastaan suunnatusta sodasta.

Suomessa yliopistot elävät rakenteellisen kehittämisen keskellä. Selvitysmiehet kirjoittavat eri alojen rake-raportteja, jotka ovat luettavissa Suomen Yliopistot Unifi ry:n verkkosivuilta. Odottelin sivuille tulevaksi selvitysmies Jussi Nuortevan raporttia humanistisen koulutuksen ja tutkimuksen rakenteellisesta kehittämisestä. Raportti on jo ennen aikojaan herättänyt hätää, hämmennystä ja huhuja.

Tämä Nuorten raportti on luovutettu Unifin rehtorikokoukselle 16.12. ja on toiminnanjohtaja Leena Wahlforsin mukaan pian luettavissa Unifin verkkosivuilta. Leena Wahlfors korosti, että yksittäisten selvitysmiesten tekemät raportit ovat vain tietopohjia ja kokoelma suosituksia. Raporttien pohjalta Unifin vararehtorivetoinen ryhmä ryhtyy nyt käsittelemään kaikkia aloja. Taiteiden raken (Aalto yliopisto, Taideyliopisto ja Lapin yliopisto) on tarkoitus valmistua tammikuussa. Tässä vararehtorivetoisessa ryhmässä alkaa siis käytännön implementointiprosessi, jossa suositusjyvät erotetaan akanoista. Wahlforsin mukaan tässä prosessissa arvioidaan, mistä esityksistä kannattaa ottaa vaarin, missä ei ole tolkun häivää ja missä taas on jotain yllättävää ja sellaisenaan tutkimisen ja pohtimisen arvoista.

Keväällä yliopistot käyvät neuvottelujaan 2017-2020 tuloskaudesta.

Entä taide-rake?

Olin keskustelemassa Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovisen kanssa siitä, missä menee niin sanottu taide-rake ja mitä koko tämä rakenteellinen kehittäminen tarkoittaa esimerkiksi näyttelijäkoulutuksen kannalta ja mihin asettuvat perinteisissä tiedeyliopistoissa tehtävä taiteentutkimus, teatteritiede, teatterin ja draaman tutkimus, taidekasvatus, musiikkikasvatus… Tuhannen taalan kysymys ja haaste. Missä ovat niiden kotipesät ja turvasatamat? Missä kontekstissa ne todentuvat parhaiten?

Maltti on valttia

Unifin Leena Wahlfors muistutti Unifin hallituksen puheenjohtajan Turun yliopiston rehtorin solubiologian professori Kalervo Väänäsen puheenvuorosta Unifin kokouksessa (nyt vapaasti minun muotoilemanani): tilanteessa, jossa kaikkialta ollaan leikkaamassa ja paniikkitunnelma alkaa helposti vallata mieliä, on jaksettava ja uskallettava katsoa pidemmälle kunkin tieteenalan tulevaisuuteen. Rakenteellista kehittämistä tulee jatkaa, mutta sen ei pidä tarkoittaa lyhytnäköisiä ratkaisuja.

Ja yliopistothan ovat autonomisia. Viime kädessä ne itse päättävät, mitä ne tekevät. Mutta heti perään omassa pienessä päässä heräävä vastakysymys: niin, mutta rahalla, sen leikkaamisella tai pikkubonuksella voi sopivasti kiristää…

Paisumissyndrooma

Quo Vadiksesta ihan nyt tuli mieleen Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuusta paisumissyndroomasta kärsivä Jansmakko Erikois -sammakko:

”Marjan pikku sammakko
Jansmakko Erikois
sanoi silloin kvo kvo kvo
kvo vadis vadis kvo kvo kvo
ja noitui noitui: trekators
simsalabim pors vors vors
ja sitten loikki pois.”

Kysymys: mistä kaikkialta löytyy Jansmakko Erikois –sammakkoja?

Mihin menevät kotimaisen elokuvan pääsylipputulot?

Suomi-elokuvalla menee hyvin. Jo ennen vuoden loppua on 2,5 miljoonan myydyn lipun raja rikkoutunut. Karkeasti laskien tämä tarkoittaa 25 miljoonan pääsylipputuloja. Harmi, että noista pääsylipputuloista leijonanosa valuu ulkomaille. Finnkinon omistaa ruotsalainen pääomasijoittaja ja Finnkinolla on noin 70 %:n markkinaosuus elokuvateattereista. Pääsylipun hinnasta noin puolet menee levittäjälle. Nyt siis liki 9 miljoonaa. Kuinka paljon elokuvien lipputulojen ja julkisten tulojen kakusta heruu näyttelijöille? Ruotsalaiset muutoin omistavat kaksi suurinta levitysyhtiötä ja yhden tärkeimmistä TV-yhtiöistä. Perheyhtiöiden teattereita on lähinnä vain pienillä paikkakunnilla. Miten mahtaa käydä Nuijamiehen ja Kino-Aulan Lappeenrannassa?

Retoriikkaa

Aurinkoteatterin Maa-Tuskassa käytiin Retoristen tautien klinikalla parantumassa. Klinikoita tarvittaisiin muuallekin. Silmiin osui Standfordin yliopiston professori Cécile Alduyn tutkimus, jossa oli tehty retorinen analyysi Kansallisen rintaman Marine Le Penin ja isän 500 puheesta. Tutkijan mukaan puheet olivat täynnä ideologisia ja myyttisiä rakenteita, monitulkintaisuutta, kaksoismerkityksiä, hiljaisuutta ja vihjauksia. Onko kukaan jo tutkimassa tämän hetken hallituspolitiikan retoriikkaa? Miltä näyttäisivät tämänkaltaiset sanapilvet kolmen S:n puheista?

Standfordin yliopiston tutkimus oli yksi esimerkki humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tutkimuksesta. Yliopistojen rakenteellisen kehittämisen aikakaudella aion ruokkia itseäni Eleonora Belfioren ja Anna Upchurchin esseekokoelmalla Humanities in Twenty-First Century.

Empaattiset anarkistit  

Opetus- ja kulttuuriministeriön tulevaisuusverstaan raportti tuli juuri sähköpostiin. Ei vielä ainakaan toistaiseksi OKM:n sivuilta luettavissa. En ehtinyt kuin vilasta. Siellä kirjoitettiin innostajista, empaattisista anarkisteista, jotka eivät hymistele. Heitä tarvitaan erilaisten yhteisöjen kokoajina.

 Y- tai Z-sukupolven perhetragikomediaa potenssiin viisi

Ruusu Haarlan käsikirjoittama ja ohjaama tragikomedia Ruska – Rakkauden kuva Teatterikorkeakoulussa saa Lars Norénin perhedraamat tuntumaan väljähtyneiltä pyhäkouluteksteillä ja siinä sivussa useimmat muutkin perhe-, äiti-, isäsuhteiden näyttämörepresentaatiot. Ruska on Norén 2.0 tai 10. Traumaruumis on saanut jatko-osan. Kolmatta osaa tämä laittaa huutamaan. Paskatrilogia! Miten hienosti esitykseen kutoutuvat erilaiset itsen esittämisen näyttämöt ja kuvat, joissa me olemme itsellemme ja toisille. Nämä monitasoisten itsen näyttämöiden leikkaukset, esityksen ja tekstin kerroksellisuudet todistavat, että tekijänä on mestari. Esityksellinen joululahja sieltä rankimmasta päästä: hillittömän älykäs, verhottomia ja tarkkoja havaintoja sisällään pitävä näyttämöteos. Nimensä veroisesti tragikomedia. Ruusu Haarla on uusi Maria Jotuni.   

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA

Ehdota Thalia-palkittavaa

Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Thalia-palkinnolla halutaan palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. 

Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 1.11.2014 - 30.10.2016 välisenä aikana.

Thalia-palkinto jaetaan seuraavan kerran Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.

Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä.
Mikä esitys mielestäsi ansaitsee Thalia-palkinnon, ehdota!


Vuosi vaihtuu: Teatterilaisen muistikirja 2016

Teatterilaisen muistikirja 2016 on enemmän kuin kalenteri! Se on myös edellisvuoden mallia kevyempi ja ohuempi.

Tilaukset voi tehdä TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(a)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120.

Lisätietoja ja kuvia Teatterilaisen muistikirjasta.


Muutoksia TINFOn henkilökunnassa

Viestintäassistentti Jenni Heinonen jää äitiys- ja vanhempainvapaalle 24.12.2015 alkaen. Vuoden 2016 alusta hänen sijaisenaan toimii Mikko Karvinen, mikko.karvinen(at)tinfo.fi.

www.tinfo.fi/fi/Yhteystiedot


TINFOn toimisto on suljettu 21.12.-8.1.

TINFOn toimisto on suljettu 21.12.2015 - 8.1.2016. Olemme avoinna jälleen 11.1.2016.

Toimiston aukioloajat vuonna 2016: ma-to klo 9-16, pe klo 9-15.


Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2016!

uudenvuodentervehdys2016

UUTISIA

TINFO-apurahat näytelmäkäännöksille jaettu, viimeinen jakokierros 2015

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakoi 25 000 euroa apurahoina näytelmien kääntämiseen vuonna 2015. Vuoden ajalle varatusta apurahapotista pystyttiin tukemaan 16 käännöshanketta.

TINFO-apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. TINFO-apurahojen jakamisesta päättää erillinen asiantuntijaraati. Apurahasta päättävä asiantuntijaraati painottaa tuen jakamisessa sitä, että näytelmä on saamassa ulkomaisen esityksen. Apuraha voidaan myöntää myös käännökselle, joka tähtää näytelmän tunnetuksi tekemiseen ja markkinointiin. Hakemuksia arvioidaan myös kääntämisen kannalta, raati haluaa varmistua, että kirjailija saa teokselleen parhaan mahdollisen kääntäjän ja laadukkaan käännöksen.

TINFO järjestää näytelmäkääntäjille koulutusta, käännöstyöpajoja on vetänyt suomentaja ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen.

Vuoden 2015 viimeisellä jakokierroksella TINFO-apuraha myönnettiin seuraaville hankkeille:

Bengt Ahlfors: HISSVÄGRAREN, puolaksi, kääntäjä Grzegorz Kempinsky
Näytelmä esitetään Teatr Zelaznyssa Katowicessa vuonna 2016.

Kari Hotakainen: PALVELIJA, englanniksi, kääntäjä Nely Keinänen
Monologin esittämiseen ulkomailla.

Ralf Långbacka: OLGA, IRINA OCH JAG, viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe
Pärnun teatteri esittää tekstin helmikuussa 2016.

Sirkku Peltola: IHMISELLINEN MIES, viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe
Teatteri Ugala Viljandissa on tilannut käännöksen, ensi-ilta helmikuussa 2016.

Veera Salmi – Jukka Rantanen: PULUBOI JA PONIN TEATTERI, saksaksi, kääntäjä Katja von der Ropp
Lastenkirjadramatisointien promootiohankkeeseen Saksaan.

Veera Salmi – Jukka Rantanen: MAURI JA VÄHÄ-ÄLYPUHELIN, saksaksi, kääntäjä Elina Kritzokat
Lastenkirjadramatisointien promootiohankkeeseen Saksaan.

Salla Viikka: AUKKO, ruotsiksi, kääntäjä Eemil Johansson
Teksti esitetään lukuteatterina Tukholman kaupunginteatterissa helmikuussa 2016.

Tiedustelut:
TINFO / Hanna Helavuori, johtaja, (09) 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Katso myös aiemmat TINFO-apurahan saajat.

Lisätietoja TINFO-apurahasta ja sen yleisistä myöntämisperusteista: www.tinfo.fi/fi/tinfoapuraha


Jukka Aaltonen Åbo Svenska Teaterin uusi teatterjohtaja

Åbo Svenska Teaterförening-yhdistyksen hallitus on valinnut näyttelijä Jukka Aaltosen uudeksi teatterijohtajaksi kaudelle 1.8.2016-31.7.2019.

Näyttelijä Jukka Aaltonen (s. 1957) on opiskellut School of Mime and Theatre -koulussa Kööpenhaminassa. Hän on työskennellyt useissa teattereissa ympäri maata: Rovaniemen Teatterissa, Kajaanin kaupunginteatterissa, Turun Uudessa Teatterissa ja Åbo Svenska Teaterissa.

Tällä hetkellä Aaltonen on kiinnitetty Turun Kaupunginteatteriin, jossa hän on esittänyt lukuisia rooleja ja toiminut myös ohjaajana ja käsikirjoittajana.

www.abosvenskateater.fi


Taiteen rahoituspäätöksiä tekevät arvostavat itsenäistä ajattelua ja uusia avauksia

Apurahapäätöksiä arvioivat taiteilijat ja asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että taiteen on oltava ensisijaisesti vapaata sekä määrittelyiltä että poliittisilta tarkoitusperiltään. Vertaisarvioijien mielestä taiteella ei pidä olla velvoittavia tehtäviä: taide voi vaikuttaa talouteen, työllisyyteen tai terveyteen, mutta sen ei tarvitse.

Tiedot käyvät ilmi Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön (Cupore) ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) yhteistyönä syntyneestä Taiteen ja kulttuurin barometristä, jonka teemana on taiteen rahoitus. Vastaajina olivat Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen kulttuurirahaston, Koneen säätiön ja Svenska kulturfondenin vertaisarviointiin osallistuvat taiteilijat ja asiantuntijat.

Rahoituspäätöksiin osallistuvat vertaisarvioijat eivät erotu näkemyksiltään sen perusteella, toimivatko he vertaisarvioijina Taiteen edistämiskeskuksessa vai yksityisessä säätiössä.

Vertaisarvioijien mielestä taiteen laatu ja tasokkuus sekä taiteen rooli uusien näkökulmien avaajana ovat tärkeimpiä tekijöitä rahoituspäätöksiä tehtäessä. Ongelmalliseksi koettiin kuitenkin taiteen laadun määrittely. Ulkoapäin asetettuja laatustandardeja ei vertaisarviointiin haluta. Laaduksi vertaisarvioijat määrittelevät monipuolisuuden, moninaisuuden ja moniarvoisuuden muodostaman kokonaisuuden.

Taiteen vertaisarvioijien on barometrin perusteella helpompi ottaa kantaa suoraa taiteilijatukea koskeviin väittämiin kuin välillistä tukea koskeviin väittämiin. Vertaisarvioijien taiteen välillisiä tuki-instrumentteja koskevat tiedot ja näkemykset osoittautuivat vähäisiksi. Välillisiä taiteen tuen instrumentteja ovat esimerkiksi taiteilija-apurahojen verotukseen ja taiteilijoiden sosiaaliturvaan liittyvät järjestelyt. Juuri välillisen taiteilijatuen merkityksen on ennustettu lisääntyvän tulevaisuudessa suoran taiteilijatuen sijaan.

Valtion jakamien apurahojen tehtäväksi katsotaan hieman useammin taiteilijoiden toimeentulon turvaaminen, kun taas säätiöiden jakamien apurahojen tehtäväksi katsotaan pikemminkin uransa alussa olevien taiteilijoiden kokeilujen tukeminen. Valtion ja säätiöiden jakamalla tuella koetaan olevan kutakuinkin yhtä suuri merkitys taiteen kentän kannalta. Näkemysten perusteella taidemarkkinoiden rooli taiteen olemassaolon edellytyksenä ja taiteilijoiden toimeentulon turvaajana on Suomessa pieni.

Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä syksyllä 2015. Taike ja Cupore järjestävät taiteen rahoituksesta, taiteilijoista itsensätyöllistäjinä sekä sukupuolen vaikutuksesta taiteilijan asemaan keskustelutilaisuuden helmikuussa 2016.

Rautiainen, Pauli – Roiha, Taija – Rensujeff, Kaija: Taiteen ja kulttuurin barometri 2015. Taiteen toimintaympäristö ja rahoitus. Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö. Cuporen verkkojulkaisuja 33.

www.cupore.fi/verkkojulkaisut_33.php

Lisätietoja:
Erikoistutkija Pauli Rautiainen, Cupore
pauli.rautiainen[at]uta.fi
040 770 7282

Tutkija Taija Roiha, Cupore
taija.roiha[at]cupore.fi
050 430 0658

Erityissuunnittelija Kaija Rensujeff, Taike
kaija.rensujeff[at]minedu.fi
0295 330 721


Dramaturgi Aila Lavasteelle Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitali

Suomen Kulttuurirahaston hallitus on myöntänyt Keski-Suomen rahaston esityksestä dramaturgi-ohjaaja Aila Lavasteelle Elias Lönnrot -mitalin tunnustuksena toiminnastaan Keski-Suomen rahaston hoitokunnassa.

Lavaste toimi hoitokunnan jäsenenä kolmen toimikauden ajan, yhteensä yhdeksän vuotta, joista hoitokunnan puheenjohtajana neljä vuotta. Lavasteen puheenjohtajakaudella toteutettiin muun muassa monivuotinen, maakunnallinen Minä osaan -taidekasvatushanke, jossa koululaiset pääsivät koulutyönsä ohessa työskentelemään ammattitaiteilijoiden johdolla.

– Lavasteella on ollut ehdottoman hyvät edellytykset toimia monipuolisesti keskisuomalaisen kulttuurin hyväksi. Erityisesti hänen osaamisensa ja tietämyksensä teatterin, kirjallisuuden sekä lasten ja nuorten kulttuurin osa-alueilla on ollut merkittävää, hoitokunnan puheenjohtaja, professori Hanna-Leena Pesonen kertoo.

Aiemmin Elias Lönnrot -mitalin ovat jyväskyläläisistä saaneet kaupunkineuvos Jaakko Lovén, professori Mauno Jokipii sekä kotiseutuneuvos Ilta Ikkala.

Uuden toimikauden alkaessa hoitokuntaan nimettiin uusia jäseniä

Hoitokunnan uusi toimikausi käynnistyi 1.10. Suomen Kulttuurirahaston hallitus täydensi Keski-Suomen rahaston hoitokuntaa kahdella uudella jäsenellä. Nyt toiminnasta poisjääneen Lavasteen ja jo aiemmin hoitokuntapaikkansa jättäneen muusikko Pentti Rasinkankaan tilalle nimettiin fil. maisteri Antti Ikonen Hankasalmelta ja teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Pasi Saarinen Saarijärveltä. Muina jäseninä jatkavat professori Hanna-Leena Pesonen, kuvataiteilija Hannu Castrén, fil. tohtori Hannu Koponen, valt. kandidaatti Eeva Kuusela, toimittaja Markku Möttönen,  johtaja Hilkka Alatalo-Korpi, tanssitaiteilija Tarja Sara, fil. maisteri Sari Toivakka sekä Keskusrahaston edustajana asiamies Ralf Sunell.

Ensi keväänä Keski-Suomen rahasto tukee keskisuomalaista taidetta ja tiedettä työskentely- ja kuluapurahoin yhteensä 551 000 eurolla yleisrahastosta sekä jakovuorossa olevista nimikkorahastoista. Apurahahaku on ajalla 10.1.–10.2.2016.

Lisätiedot
asiamies Antti Niskanen, etunimi.sukunimi@skr.fi

Lue lisää SKR:n sivuilta


Suomelle ja Virolle yhteinen kulttuurisäätiö

Suomalais-virolainen kulttuurisäätiö on perustettu. Tavoitteena on edistää Viron ja Suomen kulttuuriyhteistyötä.

Säätiö jakaa apurahoja taide-, kulttuuri- ja koulutusyhteistyöhön sek stipendejä yksityishenkilöille ja yhteisöille. Ensimmäiset stipendit on määrä jakaa vuonna 2017.

Säätiön peruspääoma on noin 50 000 euroa. Raha on saatu sekä suomalaisilta että virolaisilta tahoilta ja lisää pyritään hankkimaan.

 - Lahjoittajia haluttiin molemmista maista, jotta säätiöstä tulee aidosti kahden maan välinen, kertoo Suomalais-virolaisen kulttuuriyhteistyön tukiyhdistyksen sihteeri Jaana Vasama.

Vasaman mukaan myös apurahojen jaossa pyritään tasavertaisuuteen.

Säätiön mallina ovat kulttuurirahastot, joita Suomella on neljän muun pohjoismaan kanssa.

Lähde: Karjalainen 12.12.2015


Sofi Oksasen ”Kyyhkyset” vuoden parhaiden kirjojen listoilla Englannissa ja Kanadassa

Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat, When the Doves Disappeared, on valittu Englannissa ja Kanadassa vuoden 2015 parhaiden kirjojen listoille.

The Independent on valinnut sen 14 parhaan käännöskirjan joukkoon, ja The Guardian ja The Globe and Mail vuoden parhaiden kirjojen listoilleen.

Romaani ilmestyi suomeksi 2012 ja tänä vuonna englanninkielisessä maailmassa Lola Rogersin käännöksenä. Se on ilmestynyt jo 27 kielialueella/maassa. Se on Oksasen Viro-kvartetin kolmas osa.

Kirjan pohjalta dramatisoitu näytelmä, joka kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä syksyllä 2013, tulee ensi-iltaan Kuopion kaupunginteatterissa 28. tammikuuta 2016. Sen ohjaa virolainen Priit Pedajas. Sitä ei ole ennen nähty Suomessa virolaisena ohjauksena.

Viron kantaesityksensä Kyyhkyset sai keväällä 2015 Vanemuine-teatterissa Tartossa.

Englanti
The Guardian, toimituksen vuoden 2015 parhaat kirjat -listalla:
”Do also look out for Finnish author Sofi Oksanen’s When the Doves Disappeared (Atlantic Books), a heartbreaking tale of love and betrayal in postwar Estonia.”
 

The Independent Christmas 2015: The 14 best translated fiction books
Oksanen's finely crafted tale of two Estonian generations, When the Doves Disappeared (trans. Lola Rogers; ... MacLehose Press Sofi Oksanen Antonio Munoz Molina Ekin Oklap Frank Wynne Patrick Modiano Albert Camus Ann ... al; Bloomsbury, £14.99). The impact of Nazi and Soviet tryanny on family and memory propels Sofi ...

Christmas 2015: The 14 best translated fiction books
Here are some of 2015's finest books to fire the imagination, engage the grey matter and invigorate the spirit over the festive period, chosen by our literary critics

The impact of Nazi and Soviet tryanny on family and memory propels Sofi Oksanen's finely crafted tale of two Estonian generations, When the Doves Disappeared (trans. Lola Rogers; Atlantic, £12.99).

Read more

Kanada
Vuoden parhaat kirjat, The Globe and Mail
THE GLOBE 100

THE BEST BOOKS OF 2015
Globe Books editors and reviewers reveal their favourite reads of the year. This year’s bookshelf is smarter than ever. Whether finding the best in fiction, or searching for the perfect poetry collection, it’s all here. The Globe 100 should keep you busy for all of 2016. Happy reading.

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Työväen Näyttämöpäivät | 29.-31.1.2016, Mikkeli

Seuraavat eli 40. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 29.–31.1.2016. Juhlavuoden esitysten valitsijana toimi näyttelijä Kati Outinen. Hän valitsi 34 hakeneen esityksen joukosta 10 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä. Näiden lisäksi Näyttämöpäivillä nähdään yksi kotimainen kutsuesitys ja kansainvälinen vierailuesitys. Lipunmyynti alkaa 7.1.2016.
Lisätietoja: www.tnp.fi


Sivuaskel-festivaali | 2.2.-7.2.2016, Helsinki

Sivuaskel 2016 -festivaali järjestetään 2.2.-7.2.2016. Festivaalin ohjelmisto on nyt julkistettu Zodiakin verkkosivuilla.

Festivaali tuo Kaapelitehtaalle tinkimätöntä ja anarkistista taidetta, joka ravistelee rankastikin käsityksiä tanssitaiteesta ja vetää maton totunnaisen ajatusvirran alta. Festivaali järjestetään 20. kerran.

Vuoden 2016 Sivuaskeleen esiintyjät ovat työstäneet pitkäjänteisesti omaa taiteellista praktiikkaansa ja aihealueitaan, syventäen ja tarkentaen omaa näyttämötaidettaan. Festivaalin taiteilijat ovat oman tiensä kulkijoita ja omalakisen todellisuuden kirjoittajia. Ohjelmistossa nähtävät teokset ovat ilmaisukeinoissaan pitkälle vietyjä ja visuaalisesti voimakkaita.

Sivuaskel 2016 tarjoaa mahdollisuuden tutustua bulgarialaiseen Ivo Dimcheviin ja islantilaiseen Margrét Sara Guðjónsdóttiriin. Heidän lisäkseen festivaalin ohjelmistossa ovat mukana portugalilainen, Atlas Helsinki -teoksesta tuttu taiteilijapari Ana Borralho ja Jõao Galante, kreikkalainen Euripides Laskaridis sekä Jarkko Partanen työryhmineen.

Esitysten lisäksi festivaalin ohjelmassa on myös kaksi elokuvanäytöstä ja kursseja, festivaaliklubi sekä Ihana Baari. Katso koko ohjelma verkkosivuiltamme.

Festivaalipassit ja yksittäiset esitysliput tulevat myyntiin tiistaina 15.12. klo 15. Passeja on pienten katsomoiden vuoksi myynnissä tänä vuonna vain 120 kpl, joten toimi nopeasti!


ANTI-seminaari: Weather and Imagination | 24.2.2016, Kuopio

Sään asiantuntijoiden, teatterin ja kulttuurin tutkijoiden, taiteilijoiden ja kirjoittajien ainutlaatuinen kohtaaminen!

Vuoden 2016 ANTI - Contemporary Art Festival sijoittuu keskelle Suomen talvea. Talvi ANTI -festivaalin ohjelmistossa on joukko taiteilijoita, jotka ovat valmiita työskentelemään pimeän helmikuun villissä ja valkoisessa ympäristössä!

Vastauksena festivaalin teemaan ANTI-seminaari esittelee kansainvälisen kokoelman eri alojen tutkijoita ja kirjoittajia, joita yhdistää yhteinen kiinnostus säähän ja siihen, miten se vaikuttaa itsemme ymmärtämiseen. Missä määrin ilmasto - jossa asumme, vierailemme tai jota seuraamme kaukaa - muokkaa jaettua ja yksilöllistä kulttuurista identiteettiämme?

Seminaari järjestetään Kuopiossa keskiviikkona 24.2.2016.

Keynote FT Carl Lavery (UK): Farewell to Farewell: Beckett and Weather

Carl Lavery on teatterin ja esitystaiteen professori Glasgow'n yliopistosta. Lavery esittää Samuel Beckettin teatterin paikkana, jossa säätila näyttelee suurta roolia.

FT Eimear Dunne (IR/FI): A Scientist's Perspective: From Anecdotal to Analytical

Eimear Dunne on erikoistutkija Ilmatieteen laitoksen Itä-Suomen ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa. Dunne kertoo sään ja ihmisen psyyken yhteyksistä perustuen sekä viimeaikaiseen tieteelliseen tutkimukseen että hänen omiin kokemuksiinsa Irlannissa sekä Suomessa.

FT Reetta Karjalainen (FI)

Reetta Karjalainen puhuu luovan työn tekemisestä Suomen Lapissa, missä kaamos, kylmyys ja lumi asettavat sekä mahdollisuuksia että rajoja. Karjalainen on vuosien ajan tehnyt tutkimusta ja työskennellyt Inarin Skábmagovat (Kaamoksen kuvia) -alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin ympärillä.

Tarkka seminaariohjelma aikatauluineen julkaistaan tammikuussa.

Seminaarin nimi on kunnianosoitus Lucian Boian teokselle The Weather and Imagination. Työkieli englanti.

Ilmoittaudu lähettämällä yhteystietosi (nimi, osoite, puhelinnumero) osoitteeseen: production(at)antifestival.com!

Osallistumismaksu: 40 ¤ / henkilö tai 25 ¤ / Itäisen tanssin aluekeskuksen, Luovien alojen keskus Myllyn, Ars Liberan, Isak ry:n, Minimin, Valmed ry:n ja VB-valokuvakeskuksen jäsenet sekä opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset.
Hinnat sisältävät iltapäiväkahvin.

Lisätietoja verkkosivuillamme tai ANTI-päällikkö Elisa Itkonen: 050 305 2005, elisa(at)antifestival.com


Teatteri 2.0 järjestää seminaarin alan ammattilaisille | 16.3.2016 Lahti

Teatteri 2.0 järjestää keskiviikkona 16.3.2016 klo 14-18 Lahden kaupunginteatterissa alan ammattilaisille suunnatun seminaarin, joka käsittelee kaupunginteatteria yhteiskunnallisen osallisuuden tilana. Seminaari on Teatteri 2.0:n Lahden kaupunginteatterin kanssa vuosina 2015-2016 toteuttaman Avoimen näyttämön pilottihankkeen välitilinpäätös.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa.

Lisätietoa seminaarin sisällöistä julkaistaan alkuvuonna 2016.

LISÄTIEDOT

Saara Rautavuoma,
Toiminnanjohtaja, Teatteri 2.0
p. 050 302 0706
saara(at)teatterikaksipistenolla.fi
www.teatterikaksipistenolla.fi

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/fi/tapahtumia ja www.tinfo.fi/fi/hakuja


MA Ensemble Theatre programme in London

Currently auditioning for the October 2016 intake, our MA Ensemble Theatre programme is designed for two different groups:

Advanced Actor/Performer training focuses on the development and mastery of the performer’s art through rigorous voice, body, and mind training and their integration in the daily professional practice of the performer/actor, supported and sustained through the collective energy and interaction of ensemble practice.

 Theatre Makers is for those who wish to engage in and develop advanced skills as theatre makers and practitioners who want to participate in the reinvention of form explored through the development of the ensemble and making of theatre that is innovative, imaginative and dynamic.

Click here for programme details


Zodiakin kevään kurssi-ilmoittautuminen alkanut

Zodiakin kevään kurssi-ilmoittautuminen on alkanut. Kursseja on tarjolla sekä ammattilaisille että kaikille tanssin harrastajille.

Kevään kurssiohjelmasta löytyvät suositut senioreiden ja miesten kurssit sekä Heittäydy liikkeeseen -kurssit. Lisäksi tarjonnasta löytyvät mm. Nykyreivit, Improvisaatio sekä The Queens of Fucking Everything -kurssit. Ohjelmassa jatkaa myös viikoittainen kehonhuoltotunti.

Ammattilaisille on keväällä tarjolla kuusi erilaista kurssia ja työpajaa. Ohjaajina ovat mm. Rosalind Crisp, Euripides Laskaridis sekä Sonya Lindfors.

Tutustu koko kurssiohjelmaan

www.zodiak.fi/kurssit


SHTL:n teatterikurssit vuonna 2016

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää vuonna 2016 seuraavat teatterikurssit. Seuraa kurssitiedotusta osoitteessa www.shtl.fi, sillä lisää kursseja on vielä tulossa.

Ilmoittaudu ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä mari.saarinen(at)shtl.fi / 050 468 2138 tai ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita nimi, kurssi, osoite (alaikäisen kohdalla myös huoltajan nimi ja osoite), puhelinnumero ja toiminnassa oleva sähköpostiosoite. Huomioithan että kurssiin liittyvä tiedotus hoidetaan sähköpostitse. Kurssit toteutetaan kurssikohtaisella minimiosallistujamäärällä.

23.-24.1.            O Teatterikasvatuksen perusteet (16h) JKL Kirsi Sulonen 105¤
6.-7.2.                Näyttelijäntyön perusteet (8h) HKI Anna Ranta 85¤
20.-21.2.            A Teatteria ryhmätoimintana (16h) JKL Kirsi Sulonen 105¤
19.-20.3.            C Draamakasvatuksen perusteet (16h) JKL Marianna Räsänen 105¤
19.-20.3.            Improvisaatio alkeet (8h) HKI                            Anna Ranta 85¤
2.-3.4.                E Esityksen ohjaaminen (16h) JKL Annu Sankilampi 105¤
23.-24.4.            B Nuorisoteatterin ohjaaminen (16h) JKL Pilvi Honka 105¤
14.-15.5.            Improvisaatio jatko (8h) HKI Anna Ranta 85¤
14.-15.5.            F Dramaturgian aakkoset (16h) JKL Aila Lavaste 105¤
28.-29.5.            D Yhteisöteatterin ohjaaminen (16h) JKL Annu Sankilampi 105¤
3.-4.9.                Improvisaatio/statustyöskentely (8h) HKI Anna Ranta 85¤
3.-4.9.                Vastuunkantajien roolit (10h) JKL Aila Lavaste 95¤
1.-2.10.              O Teatterikasvatuksen perusteet (16h) HKI Pia Koponen 115¤
1.-2.10.              H Teatterituottaminen (16h) JKL Laura Eteläaho 105¤
5.-6.11.              A Teatteria ryhmätoimintana (16h) HKI Pia Koponen 115¤
5.-6.11.              I Fyysinen teatteri (16h) JKL Kirsi Sulonen 105¤
26.-27.11.         Ohjaajantyön perusteet (8h) HKI Pia Koponen  85¤
26.-27.11.         J Forum-teaatteri (16h) JKL Annu Sankilampi 105¤
10.-11.12.        G Improvisaatio (16h) JKL Kaisa Kokko 105¤

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja hakuja www.tinfo.fi/fi/hakuja
Apurahoja myös Apurahavahdissa www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti


Kordelinin säätiön erillisrahastot | Haku 1.1.-31.1.2016

Säätiö jakaa apurahoja tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistämiseksi.

Apurahan saamisen yleisenä ehtona on säätiön sääntöjen mukaisesti:
että apurahalla aikaansaatavan tuloksen voidaan katsoa edistävän suomalaiskansallista kulttuurityötä tai edustavan suomalaisuutta ulkomailla ja että apurahan hakijalla on aikaisemman näytön perusteella hyvät edellytykset toteuttaa esittämänsä suunnitelma.

Lisätietoja


Pohjoismaisen kulttuurirahaston apurahat | Haku 1.1.-1.2.2016

Pohjoismainen kulttuurirahasto tukee projekteja, jotka tematisoivat ja kehittävät pohjoismaista kulttuuriyhteistyötä ja joissa on huomattava pohjoismainen sisältö. Rahasto tukee projekteja, joihin osallistuu vähintään kolme Pohjoismaata (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti).

Rahastolla on kolme hakuaikaa vuosittain.

Lisätietoa apurahasta


Stöd till residenscentra | Ansökningstid 4.1.-1.2.2016

Stöd till residenscentra är en del av det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur. Det övergripande målet för programmet är att stärka kulturellt och konstnärligt samarbete i Norden och Baltikum genom stöd till resor, nätverk och residensverksamhet.

Läs mer


Kulturkontakt Nord - Mobilitetsstöd | Ansökningstid 4.1.-3.2.2016

Mobilitetsstöd är en del av det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur. Det övergripande målet för programmet är att stärka kulturellt och konstnärligt samarbete i Norden och Baltikum genom stöd till resor, nätverk och residensverksamhet.


Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastot | Haku 10.1.-10.2.2016

Suomen Kulttuurirahaston yhteydessä toimii 17 maakuntarahastoa. Ne tukevat oman maakuntansa alueella tehtävää kulttuurityötä jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Etusijalla ovat maakunnassa syntyneet hakijat, maakunnassa suoritettava tai siihen kohdistuva työ sekä maakunnallisesti erityisen merkittävät kulttuuri- ja kehittämishankkeet.

Lisätietoa


Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö | Haku 1.1.-29.2.2016

Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö jakaa apurahoja ensisijaisesti tohtoriksi väitelleille nuorille henkilöille. Apurahat ovat tieteellistä jatkotutkimusta ja kirjallista toimintaa varten ja niiden myöntäminen edellyttää vähintään osittaista virkavapaata. Apurahaa voidaan myöntää myös väitöskirjan loppuun saattamista varten säätiön tukemilla aloilla. Tällöin työnohjaajan kirjallinen suositus on toivottava. Apurahaa voidaan myöntää myös 2−3 vuodeksi.

Lisätietoa apurahasta


KSR:n Tammen rahasto | Haku 1.1.-31.3.2016

Rahasto tukee työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä pyrkimyksiä sekä yhteiskunnallisesti painottunutta tutkimusta, taidetta, opiskelua ja kansainvälistä solidaarisuutta edistävää tiedotus- ja valistustyötä.

Rahasto jakaa yleis-, erikois- ja maakuntarahastoistaan apurahoja yksityisille henkilöille, työryhmille ja yhteisöille.

Lisätietoa


Suomi-Venäjä -seura hakee kulttuurikumppaneita | Hanke-ehdotukset 1.2.2016 mennessä

Suomi-Venäjä –seura on avannut kulttuurin ja taiteen hankkeisiin suunnatun yhteistyökumppanihaun, joka päättyy 1.2.2016.

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avulla löydät sopivan yhteistyökumppanin taiteen ja kulttuurin hankkeisiin Venäjältä. Kumppania voivat etsiä foorumin kautta niin erilaiset organisaatiot, yhteisöt kuin yksittäiset toimijatkin. Mukana on sekä ammattilais- että harrastajatoimijoita. Yhteistyökumppanin etsintä on maksutonta.

Yhteistyökumppanin etsimisen Venäjältä käynnistät täyttämällä 1.2.2016 mennessä hanke-ehdotuslomakkeen. Rekisteröidy ensin tietokantaamme ja sen jälkeen pääset täyttämään hanke-ehdotuslomakkeen, joka löytyy Hae hankkeita - sivun ylälaidasta. Mikäli olet jo rekisteröitynyt, muista kirjautua sisään sivustolle, jotta saat näkyville hanke-ehdotuslomakkeen.

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Kansalaisfoorumi etsii kahta taidekasvattajaa, Helsinki ja Oulu | Haku 18.12. mennessä

Kansalaisfoorumi toteuttaa vuoden 2016 aikana kaksi taidelähtöiseen vaikuttamistoimintaan liittyvää kehittämishanketta Helsingissä ja Oulun seudulla. Hankkeessa yhdistetään yhteisötaiteen ja yhteisöllisen taidekasvatuksen sekä keskustelevan demokratian keinoja, kun ihmisiä aktivoidaan vaikuttamaan ja tuomaan oma äänensä kuuluviin. Taidealojen toimintakehys hankkeissa on osallistava ja soveltava teatteri/draamaa ja sirkus.

Etsimme hankkeeseen kahta taidekasvatusosaajaa. Heidän tehtävänsä on valmentaa ja auttaa kohteita ja niissä toimivia kansalaisia toteuttamaan taidelähtöisiä vaikuttamisprosesseja (osallistavasta yhteisötoiminnasta syntyvät tapahtumat, tempaukset, installaatiot, yhteisötaideteokset yms.). Työtä tehdään moniammatillisessa tiimissä ja taidekasvatuksen osaajat perehdytetään keskustelevan eli deliberatiivisen demokratian perusperiaatteisiin ja työmuotoihin.

Taidekasvattajien osa-aikainen työsuhde alkaa tammikuussa 2016. Työaika on 17,5-20 viikkotuntia ja palkkaa maksetaan sovitusta työajasta riippuen noin puolikas 2600 ¤:n kokonaiskuukausipalkasta (35h/vko). Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään osoitteeseen jaakko.rantala at kansalaisfoorumi.fi 18.12.2015 mennessä. Työsuhteet täytetään hakemusten ja haastattelujen perusteella. Mahdolliset lisätiedot: timo.tervo at kansalaisfoorumi.fi, 040 5062585.

Lue lisää


Vantaan varhaiskasvatukseen haetaan Taidepedagogia | Haku 23.12. mennessä

Haemme Vantaan Kartanonkoskella sijaitsevaan Y.E.S. - päiväkotiin taidepedagogia, teatteri- ja draamataiteen osaajaa. Taidepedagogi työskentelee kahdessa päiväkodin lapsiryhmässä ja työkieli on englanti. Näissä ryhmissä on kasvulleen ja oppimiselleen tukea tarvitsevia lapsia. Taidepedagogin tehtävänä on yhteistyössä varhaiskasvatushenkilöstön sekä huoltajien kanssa toteuttaa lasten iän, tarpeiden ja kehityksen mukaista taidekasvatusta osana päivittäistä arkea. Taidepedagogi vastaa omalta osaltaan taidekasvatuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Taidepedagogi osallistuu varhaiskasvatuksen toteuttamiseen toimintayksikössä.

Tehtävän aloitus 12.01.2016 tai sopimuksen mukaan.

Kelpoisuusehto: Tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto.

Lisäksi edellytämme: innostunutta ja motivoitunutta työotetta, lapsilähtöisyyttä, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä vahvaa pedagogista osaamista.

Luemme eduksi: kokemuksen työskentelystä alle kouluikäisten lasten kanssa sekä kokemuksen lasten kasvun ja oppimisen tukemisesta. Työkieli on englanti.

Lue lisää


Suomen kansallisooppera ja –baletti etsii näytäntömestaria  | Haku 28.12. mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti hakee NÄYTÄNTÖMESTARIA kampaamo-maskin ja pukuhuollon osastoille toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 1.2.2016 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Näytäntömestari toimii kampaamo-maskin ja pukuhuollon lähiesimiehen tehtävissä. Työhön kuuluu näiden näytäntöteknisten osastojen työvuorosuunnittelua, henkilöstöhallinnon tehtäviä ja ammatillisen osaamisen kehittämistä.

Näytäntömestarilla on työssään kokonaiskäsitys näytäntökauden teoksista ja niiden vaatimista resursseista, myös pitkällä tähtäimellä. Hän toimii osana esimies- ja työnjohtotiimiä osaston apulaispäällikön alaisuudessa.

Jos sinulla on tehtävään soveltuva ammattitutkinto, vahvat esimiestaidot, kokemusta esimiestehtävistä sekä aitoa halua ja kykyä kehittämiseen ja muutoksen toteuttamiseen, saatat olla etsimämme henkilö. Lisäksi tarvitset erinomaisia vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja, suomen ja englannin kielen sujuvaa suullista ja kirjallista hallintaa sekä tietotekniikan perustaitoja.

Tarjoamme sinulle työn korkeatasoisten ammattilaisten joukossa ainutlaatuisessa kulttuurilaitoksessa.

Apulaispäällikkö Anna Järvimäki antaa tehtävästä lisätietoja pe 11.12. klo 10-12 ja ke 16.12. klo 10-12, puh. 050-307 3885

Hakemukset pyydetään jättämään ma 28.12.2015 mennessä Kansallisoopperan internet-sivuilla (www.ooppera.fi) olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.

Täytä hakemus


Producent till Kulturfondens kansli i Helsingfors | Ansökan senast 31.12.2015

Vår producent blir föräldraledig och därför söker vi nu en vikarie för tiden 1.3.2016 – 31.3.2017 till vårt kansli i Helsingfors. 

Vi söker dig som har erfarenhet av evenemangsproduktion, ett brett kontaktnät inom det finlandssvenska kulturlivet och gärna tar dig an helhetsansvaret för både små och stora evenemang.

Ansökan med CV och löneanspråk skickas senast 31.12.2015 till barbro.lofqvist(at)kulturfonden.fi

Frågor om tjänsten kan riktas till mia.ahlroos(at)kulturfonden.fi

Läs mer


Ahaa Teatteri hakee näyttelijöitä, Tampere | Haku 8.1.2016 mennessä

Ahaa Teatteri hakee kolmea näyttelijää 1.8.2016 alkaen määräaikaiseen työsuhteeseen.

Edellytämme koulutuksen tai ammatissa toimimisen tuomaa pätevyyttä.

Ahaa Teatteri on kiertävä ammattiteatteri, joka on erikoistunut lasten- ja nuortennäytelmiin. Esityksiä on myös Tampereella kotinäyttämöllä.

Lisätietoja tarvittaessa antaa
Tiina Järvi, tuottaja 15.12. - 18.12.2015  sekä 4.1.2016  alkaen puh. 050 322 5644 arkisin klo 9 - 15.30.

Lisätietoa


Taideyliopisto etsii suunnittelijaa | Haku 8.1. mennessä

Taideyliopisto etsii suunnittelijaa määräaikaiseen, enintään vuoden mittaiseen työsuhteeseen. Tehtävä alkaa sopimuksen mukaan (mahdollisimman nopeasti) ja päättyy 31.12.2016. Tehtävä koostuu koordinointi-, suunnittelu- ja kehittämistehtävistä Avoimen kampuksen (50%) sekä Taideyliopiston yhteisen tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen alueella (50%).

Suunnittelijan tehtävänä on:

Avoin kampus:
- Yhteisten tohtoriopintojen kehitystyön koordinointi
- Taiteesta tohtoriksi–yleisöluentosarjan koordinointi

Tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen alue:
- Tohtorialumnien tapaamisten koordinointi
- Taideyliopiston tutkimusfoorumin koordinointi

Yllä mainittujen tehtävien lisäksi suunnittelija hoitaa koordinointityöhön liittyvät käytännön järjestelyt. Suunnittelijalle voidaan myös osoittaa muita tohtorikoulutukseen ja tutkimukseen liittyviä tehtäviä.

Lisätietoa


Helsingin Kaupunginteatteri hakee johtajaa | Haku 11.1.mennessä

Helsingin Kaupunginteatteri hakee teatterinjohtajaa pitkään menestyksellisesti Kaupunginteatterin toimintaa johtaneen Asko Sarkolan jäädessä vuoden 2016 aikana eläkkeelle. Sarkola aloitti Kaupunginteatterin johdossa vuonna 1998.

Uuden johtajan on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2016 aikana sopimuksen mukaan. Tehtävään voidaan myös kutsua suostumuksensa antanut henkilö ilman hakemusta.

Helsingin Kaupunginteatteri on Suomen johtava esittävän taiteen organisaatio, jonka juuret ulottuvat yli sadan vuoden päähän.

Teatterinjohtajan valinnan valmistelee Helsingin Teatterisäätiön hallituksen päätettäväksi hallituksen puheenjohtaja Jorma Bergholm, varapuheenjohtaja Matti Niiranen ja hallituksen jäsen Jehki Härkönen, jotka antavat lisätietoja hakijoille.

Hakemukset palkkatoivomuksineen toimitetaan 11.1.2016 mennessä postitse osoitteeseen: Helsingin Teatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Bergholm, Kaikukatu 4, 00530 Helsinki.

Linkki hakuilmoitukseen.

Helsingin Kaupunginteatteri on Helsingin teatterisäätiön ylläpitämä moderni kansanteatteri, joka tarjoaa mahdollisimman hyvää ja monipuolista teatteria mahdollisimman laajalle katsojakunnalle. Helsingin Kaupunginteatterin toiminnan keskeisiä osia ovat kaksikielisyys, laaja perheteatteritarjonta, oman tanssiryhmän (Helsinki Dance Company) tuotannot sekä koko muu muonipuolinen teatteritarjonta käsittäen ulkomaisia ja kotimaisia puhenäytelmiä, komediota ja musiikkiteatteria.


CUPORE hakee työsuhteeseen erikoistutkijaa | Haku 15.1.2016 mennessä

Tutkimuskeskus CUPORE tuottaa ja välittää kulttuuripoliittisen päätöksenteon käyttöön korkeatasoista tutkimustietoa ja edistää yleisemmin kulttuurikehityksen kannalta keskeisen tutkimus- ja asiantuntijatiedon syntyä.

Säätiön tutkimushankkeet ja selvitykset kohdistuvat muun muassa kulttuuritoiminnan rakenteisiin, rahoitukseen ja ohjaukseen, kulttuurisiin oikeuksiin ja kulttuuriseen osallisuuteen ja osallistumiseen sekä luovien alojen tuotantorakenteisiin, toimintamalleihin ja osaamistarpeisiin.

Säätiö hakee erikoistutkijaa 15.2.2016 alkaen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Tutkimustehtävien lisäksi erikoistutkijan keskeisiin tehtäviin kuuluvat tutkimusrahoituksen hankkiminen ja tutkimushankkeiden johtaminen.

Hakijalta edellytetään tohtorin tutkintoa, näyttöjä tutkimusrahoituksen hankinnasta, tutkimushankkeiden johtamisesta ja tieteellisestä julkaisutoiminnasta sekä vahvaa osaamista julkisen taide- ja kulttuuripolitiikan alalla. Kokemukset arviointitoiminnasta katsotaan eduksi.

Toimen menestyksellistä hoitamista edesauttavat hyvä englannin kielen taito sekä riittävä ruotsin kielen taito. Muu kielitaito on tehtävien hoidossa eduksi.

Lisätietoja antavat varajohtaja Sari Karttunen puh. 050 327 1414; sari.karttunen(at)cupore.fi  ja hallituksen puheenjohtaja Anita Kangas puh. 050 3454045; anita.kangas(at)jyu.fi. Säätiön kotisivut: www.cupore.fi.

Lisätietoa


Kulttuuriyhdistämön ohjaajahaku | 15.1.2016 saakka

Interkult Kassandra laajentaa tauon jälkeen työpajaohjaajapankkiaan. Etsimme joukkoomme erityisesti urbaanin katukulttuurin edustajia, kuvataiteilijoita ja muusikoita (pois lukien lyömäsoittajat). Edellytämme ohjaajiltamme ammattimaista taiteilijuutta sekä vankkaa pedagogista osaamista. Kulttuuriyhdistämö järjestää työpajoja eri ikäryhmille. Nyt etsimme erityisesti ohjaajia nuorten ja pienimpien lasten (alle 3 –vuotiaat) työpajoihin.

Monikulttuuriset taidetyöpajat ovat Interkult Kassandran perustoimintaa. Työpajoja viedään kouluihin, päiväkoteihin, leikkipuistoihin, kirjastoihin, vanhusten palvelukeskuksiin sekä taide-, nuoriso- ja asukastaloihin. Interkult Kassandra järjestää sekä maksullisia yhteisöihin tilattavia työpajoja ja pajapäiviä että avustuksin rahoitettuja vastaanottajalle ilmaisia työpajakokonaisuuksia. Työtilaisuudet ovat näin ollen hyvin vaihtelevia yksittäisen työpajan ohjaamisesta usean kymmenen työpajan kokonaisuuksiin riippuen tilaajasta tai hankkeesta. Työpajoissa käsitellään kohderyhmästä lähtöisin olevia teemoja kunkin ohjaajan kulttuuritaustasta ja taideosaamisesta ammentaen. 80 % Kulttuuriyhdistämön ohjaajista on maahanmuuttajataustaisia ammattitaiteilijoita. Suomen kielen alkeiden osaaminen on työn kannalta välttämätöntä.

Lähetä meille vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen kassandra(at)kassandra.fi. Liitä mukaan ansioluettelosi sekä mahdollisia työnäytteitä. Haku päättyy 15.1.2016.


SKS hakee palvelukseensa toimitussihteeriä ja kahta tutkijaa | Haut 18.1. ja 31.1.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura, joka toimii muistiorganisaationa, tutkimuslaitoksena ja kulttuurijärjestönä. Sen osastot ovat arkisto, kirjasto, tutkimusosasto, kustantamo ja FILI – kirjallisuuden vientikeskus. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä. SKS:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin kahdeksankymmentä henkilöä.

SKS hakee palvelukseensa määräaikaiseen työsuhteeseen toimitussihteeriä

Toimitussihteeri työskentelee henkilöhistoriallisiin verkkojulkaisuihin erikoistuneessa SKS:n biografiakeskuksessa ja vastaa yksikön sähköisestä asiakaspalvelusta. Tehtäviin kuuluu myös Kansallisbiografian ja muiden verkkojulkaisujen päivittäminen sekä osallistuminen uusien verkkojulkaisujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Toimitussihteeri työskentelee SKS:n tutkimusosastolla läheisessä yhteistyössä muiden SKS:n avoimen tieteen ja kulttuuriperinnön hankkeiden työntekijöiden kanssa.

Edellytämme vähintään alempaa korkeakoulututkintoa soveltuvalta humanistiselta alalta sekä vahvaa tietoteknistä osaamista. Arvostamme kokemusta verkkojulkaisujen toimitustyöstä, 1800-luvun kotimaisten kielten tuntemusta sekä joustavuutta ja hyviä yhteistyötaitoja.

Työ tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua humanistisen alan verkkojulkaisemisen kehitykseen SKS:n tutkimusosaston monitieteisessä työyhteisössä.

Toimitussihteerin tehtävä on määräaikainen ja se täytetään ajalle 1.2.–31.12.2016 ellei hakijan kanssa toisin sovita.

Toimita hakemuksesi 18.1.2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sks(at)finlit.fi ja merkitse viestin aihekenttään ”Toimitussihteeri”.

Lisätietoja: toimituspäällikkö Kirsi Keravuori p. 040 534 7418, soittoaika 7.1. ja 12.1.2016 klo 13–16.

SKS hakee palvelukseensa määräaikaiseen työsuhteeseen tutkijaa

Tutkija työskentelee SKS:n tutkimusosastolla Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikössä, jossa laaditaan nyt editioita Aleksis Kiven tuotannosta. Yksikössä työskentelee tällä hetkellä toimituspäällikkö ja kaksi tutkijaa sekä määräaikaisia tutkimusavustajia.

Tutkijan työtehtävät painottuvat Aleksis Kiven Seitsemää veljestä koskevaan tutkimustyöhön, erityisesti romaanin kirjallisuuden- ja perinteentutkimuksellisten piirteiden selittämiseen edition kommentaariviitteiden muodossa. Edellytämme hakijalta ylempää korkeakoulututkintoa työtehtäviin soveltuvalta alalta sekä kykyä pitkäjänteiseen, erityistä tarkkuutta vaativaan työskentelyyn. 1900-lukua edeltävän kirjallisuuden, kansanperinteen ja Raamatun sekä 1800-luvun suomen ja ruotsin tuntemus katsotaan eduksi.

Työ Edithin tutkijana tarjoaa mahdollisuuden olla mukana kehittämässä kriittisten editioiden toimittamisen käytäntöjä Suomessa sekä olla osa SKS:n tutkimusosaston monitieteistä tutkimusyhteisöä.

Tutkijan tehtävä on projektiluonteinen ja se täytetään noin 9 kuukauden kestoiseksi määräajaksi 1.4.2016 alkaen tai kuten hakijan kanssa sovitaan.

Lähetä hakemuksesi ansioluetteloineen ja palkkatoivomuksineen 18.1.2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sks(at)finlit.fi. Kirjoita viestin aihekenttään otsikoksi ”Tutkija, Kivi”.

Lisätietoja: toimituspäällikkö Sakari Katajamäki, puh. 0400 908 056, soittoajat 7.1. ja 12.1. klo 13.00–15.00.

SKS hakee palvelukseensa määräaikaiseen työsuhteeseen tutkijaa

Tutkija työskentelee SKS:n tutkimusosastolla ja vastaa Elias Lönnrotin kirjeenvaihdon tieteellisen digitaalisen edition toimitustyöstä hankkeen julkaisuvaiheessa. Hän laatii transkriptioita suomen- ja ruotsinkielisistä kirjeteksteistä sekä osallistuu verkkojulkaisun suunnitteluun ja toteutukseen. Tutkija toimii yhteistyössä muiden SKS:n avoimen tieteen ja kulttuuriperinnön hankkeiden toteuttajien kanssa, ja hänellä on tukenaan toimituskunta.

Edellytämme vähintään ylempää korkeakoulututkintoa työtehtäviin soveltuvalta alalta, vankkaa kokemusta 1800-luvun suomen- ja ruotsinkielisistä teksteistä sekä aikakauden kulttuurihistorian syvällistä tuntemusta.  Kokemus verkkojulkaisujen toimitustyöstä lasketaan eduksi.

Työ tarjoaa tilaisuuden syventyä kirje-edition toimitustyöhön ja osallistua humanistisen alan sähköisen julkaisemisen kehittämiseen osana SKS:n monitieteistä tutkijayhteisöä.

Tutkijan tehtävä on määräaikainen ja se täytetään ajaksi 1.3.2016–28.2.2017 ellei hakijan kanssa toisin sovita.

Toimita hakemuksesi 31.1.2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sks(at)finlit.fi ja merkitse viestin aihekenttään "Tutkija, Lönnrot”.

Lisätietoja: toimituspäällikkö Kirsi Keravuori p. 040 534 7418, soittoaika 19.1.2016 klo 14–16 ja 22.1. klo 10–12.

MUITA ILMOITUKSIA

SexyMF esiintyjähaku / kaikille avoin työpaja 30.1.-2.2.3016

Portugalilainen taiteilijapari Ana Borralho & Jõao Galante ovat kiertäneet sexyMF-teoksen kanssa useita eri Euroopan maita. Nyt, 2016 vuoden alkupuolella saamme teoksen osaksi Sivuaskel-festivaalin ohjelmaa. Esitys muuttaa muotoaan kulloisenkin kohdemaansa mukaan, sillä esiintyjät kerätään teoskohtaisesti paikallisista ihmisistä.

Mitä: sexyMF-teoksen esiintyjähaku / kaikille avoin työpaja
Milloin: 30.1.–2.2.2016
Missä: Zodiak Studio C4
Kenelle: Avoin kaikille

SexyMF-teos kyseenalaistaa sosiaalisia identiteettejä määrittävät epäsymmetriat, sekä mies/nais-määritelmät. Se tarkastelee sukupuolirooleja ja -normeja, sekä huomioi ihmisten välistä sanatonta viestintää. Esityksessä yleisö kohtaa hahmoja, joiden paljaat kehot ovat selkeän epämääräisiä sukupuoleltaan/seksuaalisuudeltaan.

Työpajaan osallistumalla kenellä tahansa on mahdollisuus päästä osaksi sexyMF-teoksen esiintyjäkaartia. Teosohjaajat valitsevat työpajasta 12 henkilöä teoksen varsinaisiksi esiintyjiksi. Työpaja on osallistujille täysin ilmainen. Työpajan osallistujilta edellytetään joko osittaista tai täydellistä alastomuutta. Esityksiin valitut ovat läsnä työpajapäivien lisäksi kahtena harjoituspäivänä ja kahtena esityspäivänä.

Lisätiedot ja ilmoittautumislomake löytyvät Zodiakin verkkosivuilta osoitteesta http://www.zodiak.fi/sexymf


twitter.com/tinfotweets