20.12.2016

TINFO-tiedote 44 / 20.12.2016

Joulutervehdys2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

VUODENVAIHTEEN MUISTILISTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA 

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Vuoden vaihtuessa

Yesterday is gone and its tale told. Today new seeds are growing.” – Rumi

Rumin viisaus lohduttaa. Se rohkaisee antamaan anteeksi (itselleen, omille tekemisilleen), pudistaa pölyt hartioilta.

Surumieli, pelkokin, kytee pinnan alla maailman menosta älyllisestä ja sosiaalisesta pimeydestä (tiedottajamme Sari Havukaisen taannoinen kiteytys), jota vastaan pitää yrittää taistella.

Pimeyden toisella puolen ovat lapset ja heidän toiveensa ja unelmansa. Ei toivoa saa viedä. Sen varaan täytyy rakentaa.  Toisella puolen teatterintekijöiden ajattelun ja teosten – tekojen – valonpilkahdukset.

Taiteilija suuntaa katseensa sinne, missä falskaa. Ajattelen Ernst Blochin utooppista ajattelua ja toivoa. Utopiassa absoluuttinen Toivo toteutuu. Esityksiä, kirjaa lukiessa, musiikkia kuunnellessa voi päästä kosketuksiin Utopian kanssa. Hetkiseksi ollaan puutteesta vapaassa tilassa, jossa säteilee Utopian läheisyys. Toivon siemeniä.

Tammikuussa tartumme jälleen teatterin tulevaisuuden siemeniin.

Nykynäytelmiä painetaan ja niitä voi lukea

Käsikirjoittaja ja dramaturgi, teatterikorkeakoulun professorina ja kustantajana toiminut Harri Virtanen on yhdistänyt osaamisensa. Hänen pienkustantamonsa Noxboox julkaisee suomalaisia nykynäytelmiä. Sarjassa ilmestyi syksyllä Pasi Lampelan Kenraali ja Casanova ja Juha Jokelan Sumu. Näytelmät julkaistaan myös e-kirjoina. Sarjassa on tarkoitus julkaista kiinnostavia näytelmiä 1980-luvulta lähtien ja kuroa umpeen aukkoa sivistyksessä. Tämä on suunnattoman tärkeää. Ajattelen sen niin, että jonkinlainen nykynäytelmän kaanon pitäisi olla jokaisen saatavilla ja luettavissa.

Jos koet näytelmän asian omaksesi, voit osallistua joukkorahoituskampanjaan tukemaan kahdellakympillä suomalaisen nykynäytelmän sarjaa. Tein sen jo! Näytelmäkirjailija ja näytelmä ovat sydämen asioitani.

Englanninkielisenä käännöksenä e-kirjana I will never leave you on saatavana Sofia Aminoffin näytelmä Jag skall aldrig lämna dig, jonka puolestaan voi ostaa Labbetista. Labbetin painettujen näytelmien sarja tekee vaikutuksen.

Kenen kertomuksesta on kyse?

“The biggest barrier is otherness. If we can stop thinking ‘other’ and start thinking ‘we’, we will start to write the story.” Dawn Walton, Eclipse Theatre

IETM:n kokouksessa pohdittiin moninaisuutta teatterissa. Oheinen raportti tiivistää olennaisen. Moninaisuus ei ole jotain ekstraa ja ulkopuolella olevaa. Se on tahdon asia. Moninaisuutta voi toteuttaa myös erilaisin yhteistyökumppanuuksin. IETM:n raportista löytyy parhaita käytäntöjä.

Ensi vuoteen

Jätän nyt ensi vuoteen ajatuksen feministisestä kulttuurin ja taiteen taloustieteestä.

Lohtuajatus

”Ajatella jos ei koskaan voisi tulla iloiseksi tai pettyä... Ei koskaan voisi pitää kenestäkään, ei suuttua eikä antaa anteeksi. Ei koskaan voisi nukkua eikä palella, koskaan erehtyä, ei tuntea vatsakipua eikä toipua siitä, ei viettää syntymäpäivää, ei juoda olutta eikä tuntea pahaa omaatuntoa…”

(Tove Jansson, Hattivattien salaisuus)

RAUHAA, VALOA JA PAREMPAA TULEVAISUUTTA!

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

VUODENVAIHTEEN MUISTILISTA

Mitä teatterissa menee keväällä 2017 – kurkkaa ensi-iltalistaan

TINFO kerää tiedot ammattiteatterien ensi-illoista. Kevätkaudelle 2017 löytyy verkkopalvelustamme jo 126 ja lisää tulee. Kuluvalta vuodelta 2016 on listoilla 461 ammattiteatterien ensi-iltaa.

Verkkotietokannasta on helppo etsiä ensi-iltoja erilaisilla hakukriteereillä esimerkiksi kaupungeittain tai päivämäärän perusteella. Käymme noin 200 ammattiteatterin ohjelmistot läpi järjestelmällisesti pari kertaa vuodessa ja päivitämme ensi-illat verkkopalveluun. Yksittäiset ensi-iltatiedot lisäämme sitä mukaa, kun saamme tiedon.

Teatterit: meille kannattaa lähettää tiedot ensi-illoistanne heti kun teette ohjelmistopäätöksen. Milloin vain voi lähettää sähköpostia: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi


Kaamoskeräyksellä apua. Osallistu ostamalla Teatterilaisen muistikirja 2017

Teatterilaisen muistikirja ja kalenterista 2017 on paitsi suuri hyöty alalla työskentelevälle myös iso ilo jokaiselle teatterinystävälle. 

Muistikirjasta on vaikka persoonalliseksi uuden vuoden lahjaksi yhteistyökumppanille!

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Lahjoitamme euron per ostettu Teatterilaisen muistikirja Syyria-keräykseen

TINFO lahjoittaa jokaista loppuvuoden aikana ostettua Teatterilaisen muistikirja ja kalenteria kohden euron Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, josta nyt tuetaan mm. sodan uhreja Syyriassa.

Kaamoksesta jouluun kestävään kampanjaan osallistut tilaamalla kirjan TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tai puhelimitse. 

Yhteystiedot: (09) 2511 2120 tai tinfo(a)tinfo.fi


Ilmoita muuttuneet kontaktitiedot Teatterialan Avaimeen

On aika päivittää muuttuneet yhteystiedot Teatterialan Avain 2016/2017 puolen vuoden päivitysversioon, joka valmistuu tammikuussa 2017. Tiedot voi lähettää osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.  

Teatterialan Avain on oikea kontaktien pikkujättiläinen: sähköisestä hakemistosta löytyy 500 teatteri- ja kulttuurialan toimijan yhteystiedot. Osta omasi esimerkiksi TINFO-verkkokaupasta

Mitä tarkoittaa, että Teatterialan Avain on sähköinen hakemisto? 

 • se on PDF-muotoinen, josta löytää nopeasti etsimänsä yhteystiedon
 • PDF-julkaisusta pääsee suoraan siirtymään yhteisöjen verkkosivuille tai sosiaalisen median kanaviin
 • tieto ei ole levällään verkon syövereissä, vaan kasassa yhdessä paketissa
 • emme tuhlaa luonnonvaroja painotuotteeseen
 • sähköinen tiedosto ei paina kassissa
 • sen hinta on todella edullinen 

Tätä kaikkea tietoa et muualta löydä! 

Teatterialan Avaimen julkaisija on Teatterin tiedotuskeskus (TINFO). 

Tutustu Teatterialan Avaimeen ja tilaa

Tiedustelut myös: tinfo(a)tinfo.fi tai (09) 2511 2120 

Katso myös: www.youtube.com/watch?v=E_g5WcNpLFw


TINFO-tiedotteet ja -toimiston aukiolo vuodenvaihteessa 

Viikoittainen TINFO-tiedote on pienellä joulutauolla ja ilmestyy seuraavan kerran torstaina 12.1.2017.

TINFO-toimisto on kiinni 22.12.2016-8.1.2017 välisen ajan. Normaaliin palvelutahtiin palaamme jälleen maanantaina 9.1.2017.

www.tinfo.fi


Miten TINFO palvelee sinua? Vastaa nopeaan kyselyyn

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) kysyy viestintä- ja tietopalvelujensa käytöstä. Meitä kiinnostaa, mitä mieltä olet meistä, teemmekö oikeita asioita ja teemmekö niitä käyttäjien mielestä hyvällä tavalla. 

Vastaa kolmeen kysymykseen, kyselyyn pääset tästä linkistä:

https://www.webropolsurveys.com/S/466CBE2574824DB8.par

Lisätietoja tarvittaessa: (09) 2511 2120, tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi

UUTISIA

Lähikuvassa freelancenäyttelijä -tutkimus valmistunut

Suomen Näyttelijäliitto, Teatterin tiedotuskeskus ja Teatterikeskus tekivät yhdessä kyselytutkimuksen freelancenäyttelijöistä.

Freelancenäyttelijä on korkeasti koulutettu, mutta pienituloinen. Intohimoisesti työhönsä suhtautuva.

Työikäisiä ammattinäyttelijöitä on noin 1250, ja heistä 65 % eli 820 on freelancereita. Vos-teatterit ovat suuri näyttelijöiden työllistäjä, mutta silti näyttelijät ovat vain pieni osa vos-teattereiden henkilökunnasta. Teattereiden vakituisesta henkilökunnasta näyttelijöiden osuus on 22 % ja teattereiden vierailijoista 39% on näyttelijöitä. Vos-teatterit ovat viime vuosien aikana vähentäneet sekä kiinnitettyjä näyttelijöitä että näyttelijöiden vierailijatehtäviä.

Freelancenäyttelijät ovat sirpalekeikkailijoita, jotka hankkivat tulonsa lyhyissä työsuhteissa, omilla keikoilla, itsensä työllistäjänä, mutta melko vähän henkilökohtaisilla apurahoilla. Työttömyys on pääasiassa rakenteellista, töiden väliin jäävää työttömyyttä, koska työsuhteet ovat määräaikaisia, osa-aikaisia ja lyhyitä.

Freelancenäyttelijöistä 37,5 % ansaitsee alle 2000 euroa/kk. 2000-3000 euroa/kk ansaitsee noin 30 % ja noin 30 % ansaitsee vähintään 3000 euroa/kk. Freelancenäyttelijän tulot vaihtelevat vuosittain merkittävästi.

Freelancenäyttelijöistä jonkin verran tai paljon oli vuoden 2015 aikana työskennellyt näyttelijänä vos-teatterissa 38 %, rahoituslain ulkopuolisessa teatterissa 19 %, av-alan töissä (elokuva+tv) 35%, äänitöissä (dubbaus, radio, mainokset) 25 %, tehnyt soveltavaa teatteria 19 %. Näiden lisäksi näyttelijät olivat toimineet monenlaisissa tehtävissä.

Näyttelijöiden osaaminen on laaja-alaista: käsikirjoittaminen, ohjaaminen, musiikki, pedagogiikka, tuottaminen, taiteen soveltaminen jne. Oman osaamisen laajentaminen ja kehittäminen kiinnostaa freelancenäyttelijöitä. Vastaajista yli 60% oli osallistunut täydennyskoulutukseen omalla kustannuksellaan.

Työuran suurimpia ongelmia on epävarmuus omasta tulevaisuudesta ja toimeentulosta. Tukitoimina freelancenäyttelijät toivoisivat eniten agenttia/managerointia sekä työterveyshuoltoa. Suomessa näyttelijöiden palkat ovat niin pienet, ettei ammattimainen agenttitoiminta oikein kannata. Työterveyshuollon puuttuminen on kaikkien freelancetaiteilijoiden kokema puute.

Freelancenäyttelijöistä suurin osa asuu Uudellamaalla, koska siellä on eniten työllistymismahdollisuuksia.

Lähikuvassa freelancenäyttelijä -julkaisu (pdf)

Lisätietoja:

Elina Kuusikko, toiminnanjohtaja, Näyttelijäliitto: puh. 040 8359587
Hanna Helavuori, johtaja, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO): puh. 044 363 1722
Maaria Kuukorento, toiminnanjohtaja, Teatterikeskus: puh. 040 731 3655

OKM: Suomi-palkinnot kahdeksalle taiteentekijälle tai -ryhmälle

Vuoden 2016 Suomi-palkinnon saivat laulaja Saara Aalto, Avanto Arkkitehdit, kirjailija Sirpa Kähkönen, muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laine, taiteilija Jani Leinonen, Mikkelin Poikateatteri, kamarilaulaja, professori Matti Salminen sekä kirjailija, ohjaaja Saara Turunen.  

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava taiteellinen saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 21 625 euroa, ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. 

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi Suomi-palkinnot 19. joulukuuta 2017.  
 
OKM:n tiedote kokonaan ja palkintoperustelut.

Lisätietoja:  
- johtaja Hannu Sulin, OKM, p. 0295 3 30299  
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


We see you Migri -lukutapahtuma | 21.12.2016, Helsinki

Keskiviikkona klo 17 joukko taiteilijoita kokoontuu Kirjasto 10:een Helsingin keskustassa lukeakseen ääneen autenttisia turvapaikkapäätöksiä. Tapahtumalla halutaan osoittaa Suomen päätöslinjan epäinhimillisyys. 

Kohtuuttoman kova turvapaikkalinja vaarantaa ihmishenkiä. Vaikka edellytys turvapaikkaan täyttyisi, on päätös silti kielteinen. Maahanmuuttovirasto käännyttää turvapaikanhakijoita useiden vuosien vanhojen uutisjuttujen perusteella kieltäytyen avaamasta silmiään ja kohtaamasta nykypäivän todellisuutta. 

Aiemmin tänä talvena joukko taiteilijoita ja kulttuurityöntekijöitä keräsi kokoon autenttisia turvapaikkapäätöksiä, joita luettiin ääneen yleisön edessä. Aloitteentekijänä toimi Lina Teir ja Vaasassa järjestetty tapahtuma kulki nimellä We see you, Migri. 

Nyt joukko taiteilijoita (näyttelijöitä, tuottajia, kirjailijoita ja toimittajia) Helsingistä järjestää vastaavanlaisen tapahtuman tavoitteenaan jakaa tietoa siitä miltä argumentointi ihmisen elämästä todellisuudessa näyttää. 

Lukutilaisuus on avoin kaikille. Tilaisuus alkaa 21.12. klo 17 Kirjasto 10:ssä, Elielinaukio 2 G, Helsinki.

Lisätietoja antaa 

Annika Tudeer 040-750 2735
Matilda von Weissenberg 050-911 5988
#weseeyou

 Tapahtuma Facebookissa

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Tilaa Apurahavahti

Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse uuden teatterialan apurahan tai avustuksen hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha.

Sinun tarvitsee vain antaa sähköpostiosoitteesi. Ota Apurahavahti käyttöön täältä.


Vuodenvaihteen apurahahaut

Apurahat vuodelle 2017 Samuel Huberin taidesäätiö | haku 31.12.2016 mennessä

Suomi100-hankkeet, Kymenlaakso Kymenlaakson liitto | haku 31.12.2016 mennessä

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | hakuaika 2.-30.1.2017

Suuret kulttuurihankkeet apurahahaku 2017 Alfred Kordelinin säätiö | hakuaika 1.-31.1.2017

Petra Uexküllin rahaston apuraha Ida Aalberg -säätiö | hakuaika 2.-31.1.2017

NORDBUK-tukiohjelma Kulturkontakt Nord | hakuaika 9.1.-6.2.2017

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Avoin taiteilijahaku: Yhteisötaiteen projekti turvapaikanhakijoille | haku 15.1.2017 mennessä

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 16. kerran 18.-24.9.2017. Etsimme nyt 1-2 Suomessa asuvaa ja työskentelevää taiteilijaa toteuttamaan yhteisötaiteen projektin ja sen pohjalta paikkasidonnaisen teoksen festivaalille.

Mukaan voi hakea jo olemassa oleva työpari tai yksittäinen taiteilija. Olemme erityisen kiinnostuneita taiteilijoista, joilla on kokemusta monikulttuuristen yhteisöjen kanssa työskentelemisestä. 

Projekti on osa Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön New Start Finland! -tutkimushanketta. Hankkeessa tutkitaan keinoja edistää aikuisten turvapaikanhakijoiden terveyttä, hyvinvointia ja kotoutumista. Taideprojektin osallistujiksi etsitään juuri turvapaikan saaneita ja suomalaisia 18-29-vuotiaita kuopiolaismiehiä. Taiteilijoilta vaaditaan sitoutumista New Start Finland! -hankkeen tutkimuksellisiin tavoitteisiin ja heidän tehtävänään on:

 • noin 12 työpajan ohjaaminen yhteisöosallistujille Kuopiossa huhti-lokakuussa 2017  
 • yhteisötaideteoksen suunnitteleminen, ohjaaminen ja esittäminen ANTI-festivaalilla  
 • työpäiväkirjan pitäminen  
 • avustaminen tutkimuskyselyiden toteuttamisessa  
 • projektin arviointi yhdessä tutkijoiden ja ANTI-festivaalin kanssa  

Työ on projektiluontoista ajalla 1.3.-31.11.2017, ja kokonaistyömäärä vastaa noin kahden kuukauden kokopäivätyötä. Projektipalkka on noin 4 000 ¤/taiteilija. Työn aloittamisajankohta ja muu aikataulu ovat neuvoteltavissa. Projektin työkielinä ovat englanti ja suomi.

Kaikki hakemukset tulee lähettää sähköisen lomakkeen kautta englanniksi. 
Hakemuksen viimeinen jättöpäivä on 15.1.2017. 


Open Call: Vaba Lava, Tallin Estonia | deadline 31 Jan 2017

Interdisciplinary Performing Arts Centre Vaba Lava (Open Space) in Tallinn, Estonia is looking forward to receiving original and adventurous artistic project proposals from emerging international theatre makers, performative artists and independent theatre companies. We invite projects of contemporary theatre and dance, drama, visual, object, and music theatre etc. The performances will be either Vaba Lava productions or international co-productions. 
 
There are two categories of application: 
The Vaba Lava Curated Programme 2017/2018 
Eesti Vabariik 100 (Estonian Republic 100) 
 
Applications can be submitted in both categories. 
 
A team of curators from France, José Alfarroba and Tristan Barani (Théâtre de Vanves, Paris) are going to select six most remarkable projects (performances) to be presented in the Vaba Lava Curated Programme of the 2017/ 2018 season. The curators will be assisted by Kristiina Reidolv, Member of the Board of Vaba Lava and in case of category Eesti Vabariik 100, representatives of the Visual and Puppet Theatre NUKU (Tallinn, Estonia). 
 
Out of the six performances selected, one will be a performance created by artists at the beginning of their artistic career, which will be presented on the Vaba Lava experimental stage (Studio hall) and one will be the project of Eesti Vabariik 100. 
 
All the required forms are available on the Vaba Lava website. After preselection, the applicants in the short list will be invited to a Skype interview with the curators and experts to discuss the projects in detail. The time of the interview is February 2017.The winning projects of the Vaba Lava Curated Programme for the 2017/2018 season and Eesti Vabariik 100 will be announced in June 2017. 
 
*You can find information about Vaba Lava and the details of the 
application procedure on our website:* 
 
http://www.vabalava.ee/en/submit-your-application
 
*You are welcome to participate in the project competition! Please 
distribute this information to all interested parties.* 
 
Best regards, 
Vaba Lava 
www.vabalava.ee
+372 5246543


Almagro OFF International Contest, Spain| deadline 12 Feb 2017 

From the Almagro’s International Festival of Classical Theater, it is a pleasure to invite you to participate in the Seventh Edition of the International Almagro Off Contest. One more year in which the Festival bets and supports the creation of a classical theater from the originality, innovation, risk and contemporaneity. 

All the selected proposals for Almagro Off, will be granted with financial support to cover the costs associated with their participation (salaries, transport, board and lodging, etc.). The grants will range between 2.000¤ and 6.000¤ for international proposals. The amounts granted will vary depending on the number of members, place of residence and other considerations that may be taken into account by the Festival.

More information

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Programproducent – Viirus | ansökningar senast till 21.12.2016

Viirus kommer att flytta till nya utrymmen på Busholmen och starta upp en verksamhet som blir bredare än den vanliga teaterrepertoaren. För att koordinera och forma den övriga verksamheten i Kvarteret Victoria söker vi nu en 

PROGRAMPRODUCENT

som är driftig, idérik och organiserad. Till arbetsuppgifterna hör att kontakta potentiella hyresgäster och samarbetsparter, att koordinera bokningarna i de olika utrymmena och skapa en för publiken intressant helhet som samtidigt rimmar med budgeten. Dessutom ingår arbete med synlighet och marknadsföring. Allt i nära samarbete med Viirus personal och det konstnärliga råd som tillsätts för gästspel och samarbeten. 

Arbetet är heltid och börjar så snart som möjligt, senast 1.3.2017 och avtalet är 2-årigt med möjlighet till förlängning. 

Ansökningar med CV skickas till matilda(a)viirus.fi senast 21.12.2016. För mer information 050-9115988 (inte efter 21.12). 

Läs mer


Ääni- ja valaisumestari – Espoon kaupunki | haku 30.12.2016 mennessä 

Espoon kaupungin Kulttuurin tulosyksikkö on osa Sivistystoimea ja vastaa kaupungin kulttuuritarjonnasta, kulttuurisesta profiilista sekä tulosyksikön vastuulla olevien vapaa-ajan palveluiden tuottamisesta.  
 
Tapahtuma- ja kulttuuripalvelut ovat osa Kulttuurin tulosyksikköä. Tapahtuma- ja kulttuuripalveluihin kuuluvat Espoon Kulttuurikeskus ja Näyttelykeskus WeeGee sekä Sellosali ja alueilla toimivat kulttuuritalot ja -palvelut sekä tapahtumayhteistyö ja toimialan suurtapahtumien tuotanto ja markkinointi. Tapahtuma- ja kulttuuripalvelut vastaa kulttuuritalojen ja -tilojen toiminnasta, varustelusta ja tekniikasta sekä aluekulttuurityöstä.  
 
Tehtävän kuvaus: Ääni- ja valaistusmestarin tehtäviin kuuluvat tapahtumien ääni- ja valotekniikan suunnittelu, rakennustyöt, neuvonta, käyttö, purku sekä laitteiden huoltotyöt. Hankinta ja kehitysprosesseissa avustaminen. 
 
Espoon kulttuurikeskuksen tuotantotiloissa toteutetaan vuosittain yli 500 esitystä ja tilaisuutta. 
 
Kelpoisuusvaatimus: Soveltuva korkeakoulu-, opistotasoinen tutkinto tai ammattitutkinto 
 
Tehtävässä edellytetään modernin esitystekniikan laajaa tuntemusta. kokemusta alan työtehtävistä ja kykyä suoriutua henkilötasolla tapahtuvasta yhteistyöstä ja ryhmätyöskentelystä asiakkaiden, työryhmän jäsenten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. 
Ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä sekä hyviä ryhmätyötaitoja. Hyvää suomen ja englannin kielen taitoa. 
 
Arvostamme AV-tekniikan, videotekniikan sekä näyttämömekaniikan järjestelmien hallintaa, verkko-osaamista sekä ruotsin kielen taitoa.

Hakuilmoitus


Teaterchef – Svenska Teatern | ansökningar senast till 9.1.2017

Svenska Teatern är Finlands svenska nationalscen i hjärtat av Helsingfors. 

Vi söker en konstnärlig ledare med långsiktiga visioner som har 

- förmåga att leda en stor och mångsidig personal 
- god samarbetsförmåga  
- god organisationsförmåga  
- erfarenhet av budgetansvar 

Befattningen är tidsbunden på 6 år 
med möjlighet till förlängning. 

Datum för tillträde är förhandlingsbart. 

Ansökan med CV, referenser och löneanspråk ska vara inlämnad på teatern senast 9.1.2017 kl. 12.00 

Skicka ansökan med bilagor till jobb(a)svenskateatern.fi 

Förfrågningar besvaras av styrelseordföranden 
Sten Palmgren 
(050 325 66 11) 19-20.12 och 3-4.1 kl 10-14.


Näyttelijöitä - Kajaanin kaupunginteatteri | haku 9.1.2017 mennessä 

Kajaanin kaupunki, Kajaanin Kaupunginteatteri –  Oulun läänin alueteatteri -liikelaitos hakee palvelukseensa nuorta miesnäyttelijää ja nuorta naisnäyttelijää 1.8.2017 alkaviin toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. 

Toimeen valittavilta edellytämme ensisijaisesti yliopistotasoista näyttelijän koulutusta. Lisäksi katsomme eduksi vahvan laulutaidon sekä erinomaiset yhteistyötaidot.  

Lisätietoja antaa teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, puh. 044 421 4191, helka-maria.kinnunen(a)kajaani.fi  

Tehtävän täyttämisessä otetaan ensisijaisesti huomioon Kajaanin kaupungilta irtisanotut, lomautetut, irtisanomisuhan ja lomautusuhan alaiset henkilöt, mikäli he täyttävät tehtävän kelpoisuusehdot. Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät näyttelijöiden kunnallisen teatterityöehtosopimuksen mukaisesti.  

Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään toimittamaan 9.1.2017 klo 15.00 mennessä Kajaanin Kaupunginteatterille, osoite Kauppakatu 14, 87100 Kajaani tai sähköpostiin helka-maria.kinnunen(a)kajaani.fi. 


Ohjaaja – Ohkolan teatteri | haku 15.1.2017 mennessä

Haemme Ohkolan teatteriin Öljymäelle kesänäytelmän ohjaajaa. Kesällä 2017 Ohkolan teatteri esittää Jalmari Finnen kirjoittaman koko perheen komedian Kiljusen herrasväki. Ensi- iltaa on kaavailtu heinäkuun alkupuolelle. 

Ohjaajalta toivotaan kokemusta harrastajanäyttelijöiden kanssa työskentelystä. 

Teatterivuotemme on perinteisesti alkanut keskitalvella ”teatteriviikonlopun” merkeissä. Parin päivän kurssilla tulevan kesän ohjaaja pääsee tutustumaan seuran tarjontaan näyttelijäin saralla ja rakentamaan roolitusta.  

Ohkolan nuorisoseura tarjoaa talven ja kevään ajaksi harjoitustilat nuorisoseurantalon salista, aivan Öljymäen kesäteatterin naapurista. Lavastus ja puvustus sekä tuotanto toteutetaan pääosin harrastajavoimin. Öljymäen näyttämö on laaja maalaismiljöinen, moneen taipuva ”perinteinen” kesäteatterinäyttämö. 

Ohkolan teatterin ohjelmisto on kautta aikain ollut erittäin laaja- alainen. Öljymäellä on nähty niin perinteisiä kesäteatterifarsseja kuin kunnianhimoisia sukudraamoja. 2010 Samuli Reunasen ohjaama, Järvenpään teatterin kanssa toteutettu yhteistuotanto Täällä pohjantähden alla palkittiin työväen näyttämöpäivillä Mikkelissä yleisöpalkinnolla. Katsaus teatterin aiempiin tuotantoihin löytyy osoitteesta: http://www.ohkolannuorisoseura.fi/?Ohkolan_teatteri

Kun tunnet Öljymäen kutsun sisälläsi, ota yhteyttä Ohkolaan. Odotamme sinulta CV:n lisäksi palkkiotoivetta sekä ensinäkemyksiäsi Kiljusen herrasväen henkiinpuhaltamiseksi Ohkolassa 2017. Hakemukset voi lähettää alla olevaan sähköpostiosoitteeseen 15.1.2017 mennessä. 

Aatu Johansson
Ohkolan nuorisoseura
040- 842 32 72, johanssonaatu(a)gmail.com


Miesnäyttelijä - Kuopion kaupunginteatteri | haku 31.1.2017 mennessä

Vuonna 2014 täysin peruskorjattu Kuopion kaupunginteatteri hakee edelleen miesnäyttelijää määräajalle 1.8.2017-31.7.2019. Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri, missä valmistetaan vuosittain 6-8 omaa ensi-iltaa.  

Ensisijaisena kelpoisuusvaatimuksena on näyttelijäntyön ylempi tutkinto. Roolitusten vuoksi etsimme noin kolmekymmentävuotiasta miestä. Äänialan tulisi olla tenori.

Hakuaika päättyy ti 31.1.2017. Haastatteluista ja koe-esiintymisistä ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Hakemukset toimitetaan teatterinjohtaja Pekka Laasoselle joko kirjeitse tai sähköpostilla pekka.laasonen(a)kuopio.fi tai Niiralankatu 2, 70600 Kuopio. Hakemuksen liitteinä tulee toimittaa kuvallinen C.V. sekä laulunäyte.

Teatterinjohtaja Pekka Laasonen antaa tarvittaessa lisätietoja puhelimitse: 044-7182401.


Taiteellinen johtaja – Routa-ryhmä | hakuaika 9.1.-24.2.2017

Routa-ryhmä hakee TAITEELLISTA JOHTAJAA 1.8.2017 alkaen, 3 (+2) vuotta, 50-prosenttinen työaika.

Routa-ryhmä on Kajaanissa toimiva avoin nykytanssin tuotantoryhmä. Ohjelmisto koostuu sekä omista tuotannoista että koti- ja ulkomaisista vierailuesityksistä. Vuodesta 2002 toiminut Routa tunnetaan ihmisläheisestä, rohkeasta ja sinnikkäästä työstään. Routa palkittiin Tanssin mainetekopalkinnolla vuonna 2010. Routa on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen …jäsenorganisaatioista ja toimii aktviisena toimijana Tanssin aluekeskusten verkostossa. Roudan toimipiste on Kajaanissa Generaattorilla, jonka se jakaa kaupungin muiden vapaiden esittävän taiteen ryhmien kanssa. 

Taiteellisen johtajan tehtäviin kuuluu mm. 
- omien tuotantojen, esitysvierailujen ja kiertueiden edistäminen 
- residenssitoiminnan suunnittelu 
- soveltavan toiminnan ylläpitäminen ja kehittäminen yhteistyössä muun henkilöstön kanssa 
- toimiminen aktiivisessa vuorovaikutuksessa suomalaisen kulttuuri- ja tanssikentän kanssa 
- lisäksi oma taiteellinen työ 25 % - 50 % per vuosi (erillinen korvaus) 

Tehtävien menestyksekäs hoito edellyttää 
- alan vankkaa tuntemusta ja soveltuvaa tutkintoa 
- kokemusta taiteellisen työn tuotannosta, hallinnasta ja organisoinnista 
- esiintymis-, viestintä- ja ihmissuhdetaitoja 
- sitoutumista paikkakunnalle 
- valmiutta matkustamiseen työhön liittyvissä tehtävissä 
- laajaan työnkuvaan sopeutumista (mm. siivous, julisteiden jako, viralliset edustustehtävät) 

Lähetä sähköinen vapaamuotoinen hakemuksesi, ansioluettelosi sekä kiteytetty visio Routa-ryhmän toiminnan kehittämisestä Taiteellisen johtaja työn näkökulmasta viimeistään 24.2.2017 klo 16.00 miia(a)routacompany.fi  

Lisätietoja 9.1.2017 alkaen miia(a)routacompany.fi ja 044 0556977 tai kira(a)routacompany.fi ja 050 3444958.


Pääjohtaja & taiteellinen johtaja - Suomen kansallisooppera ja -baletti

Suomen kansallisoopperalle ja -baletille etsitään uutta pääjohtajaa. Nykyinen pääjohtaja Päivi Kärkkäinen jää työstään eläkkeelle keväällä 2018. Uuden pääjohtajan on määrä aloittaa vuoden 2018 alussa. Rekrytointi käynnistyy tammikuussa 2017.

Tehtävään etsitään kulttuuria arvostavaa, näkemyksellistä johtajaa. Strategian toteuttaminen, terve rahoituspohja, toimintaedellytysten turvaaminen ja tulevaisuuden mahdollisuuksien löytäminen ovat hänen tärkeimpiä tehtäviään. Pääjohtaja on myös keskeinen vaikuttaja suomalaisella kulttuurikentällä. Pääjohtaja vastaa koko organisaation johtamisesta, oopperan ja baletin taiteelliset johtajat toimivat hänen alaisuudessaan.

Suomen kansallisooppera ja -baletti on maan ainoa täysimittainen ammatillinen ooppera- ja balettitalo. Vierailuesitykset, koululaisoopperat ja esitysten suoratoistot verkossa vievät toimintaa kaikkialle Suomeen. Talossa on noin 530 kuukausi- ja 100 tuntipalkkaista työntekijää, ja lisäksi näytäntövuoden aikana talossa työskentelee noin 900 kotimaista ja ulkomaista vierailijaa. Kuluneella syyskaudella päänäyttämön esitysten täyttöaste on jälleen korkea, 95%, ja lisäksi viime vuonna tavoitettiin digitaalisesti yli miljoona ihmistä

Yhtä aikaa pääjohtajan kanssa Kansallisoopperaan ja -balettiin etsitään myös uutta baletin taiteellista johtajaa, kun Kenneth Greven määräaikainen kausi päättyy kesällä 2018.

Lisätietoa hausta

Hallituksen pj. Leena Niemistö / assistentti Heidi Rainesalo p. 040 572 5116, heidi.rainesalo(a)pihlajalinna.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Tapahtumia Satakielikuukauteen | ehdotukset 10.1.2017 mennessä

Onko monikielisyys osa organisaatiosi toimintaa? Keräämme sisältöä vuoden 2017 Satakielikuukauteen 21.2.-21.3.2017. 

Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa järjestetty Satakielikuukausi on vuosittainen äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä rikkautta juhlistava jakso, jossa tarkastellaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Kuukauden aikana kysytään, miltä kieli kuulostaa, näyttää, tuntuu ja maistuu, sekä mikä merkitys kielellä on identiteetin ja turvallisuudentunteen rakentumiselle. 

Odotamme mukaan tulevilta ohjelmilta 

 • hyvää sisältöä, jossa monikielisyys tai ei-valtakielisyys on olennaisesti läsnä joko sisällössä tai toiminnan kielessä 
 • omaa verkkosivutiedotusta, johon tapahtuma Satakielikuukauden sivun kautta linkitetään 

Tapahtumilta keräämme tiedot tapahtuman nimestä, tapahtuma-ajasta ja paikasta, järjestäjästä, käytettävistä kielistä, tapahtuman tiedotuskuvan, tiedon tapahtuman suhteesta monikielisyyteen sekä linkin organisaation omalle sivulle, jossa tapahtuman mahdolliset päivitykset tehdään.

Lisätietoa

Kysymykset: caisa.tuotanto(a)hel.fi tai outi.korhonen(a)cultureforall.fi


twitter.com/tinfotweets