04.02.2016

TINFO-tiedote 4 / 4.2.2016

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Työnantajavastuu – yhteistoiminnallisuutta

Professoriliitto suomi kovalla kädellä tapaa, jolla Helsingin yliopisto hoiti yt-neuvottelunsa. Yt-neuvottelutkin voidaan hoitaa huonosti tai hyvin. Yt-neuvotteluja on jouduttu pitämään jo useissa teattereissa. Vuosi 2017 tulee luultavasti olemaan vielä rankempi. Kun julkinen tuki ja pääsylipputulot sakkaavat, ovat työnantajien keinot vähissä.

Mitä YT-laki oikeastaan tarkoittaa, mikä on sen henki? Lain tarkoituksena on, että meneteltäisiin sillä tavoin, että saavutettaisiin yksimielisyys ”yhteistoiminnan hengessä”, yksimielisyys työnantajien ja työntekijöiden kesken. YT-laki ei rajoita työnantajan oikeutta irtisanomisiin, mutta se sisältää säännöt siitä, miten prosessi hoidetaan. Miten se sitten pitäisi hoitaa? Kyse ei ole vain määrämuodosta ja ajoista. Homma pitäisi hoitaa niin, että oikeasti neuvotellaan eri vaihtoehdoista ilman, että lopputulos olisi lyöty lukkoon jo ennakkoon. On oltava oikeat, luotettavat dokumentit, tiedot ja laskelmat siitä, mihin neuvottelut perustuvat, ja kaikki tieto on oltava kaikkien saatavilla. Hyvät yt-neuvottelut ovat muuta kuin näennäisneuvottelut ja pakollisten kuvioiden hoitoa. 

Pikkulinnut kertovat, että Tampereen Työväen Teatteri on suoriutunut kunnialla tästä kivuliaasta prosessista.

Syyllistynkö anteeksiantamattomaan inhorealismiin, jos ajattelen, että useissa teattereissa yt-neuvottelujen tuloksena tehdyt lomautukset vain lykkäävät ongelmaa tuonnemmaksi? Kovia aikoja.

Palkkatilastot valmistuneet

Vastavalmistuneet TINFOn VOS-teattereiden palkkatilastot kertovat koruttomasti, että ankaria aikoja eletään. Ensimmäisen kerran pitkiin aikoihin on keskiansioissa jopa laskua.

Teatteri on sitkeä

Inhorealismini vastapainoksi mieli aistii teatterissa huikeasti kaikkea hyvää. Ikään kuin teatteriruumiin iho olisi huokoistunut, sen jalat ja kädet ennakoimattomammassa liikkeessä ja sen pää uskaltaisi kurkottaa pilviin. Minulla on vastuu. Sinulla vastuu. Meillä on yhteinen vastuu. Tekijöinä ja kokijoina – yhdessä.

Dadaa Mad Housessa

Meidän Runebergin päivänämme 5.2. tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Cabaret Voltaire avattiin Zürichissä. Tässä klipissä ei ehtaa, mutta välittää meiningin. Mad Housen kolmas kausi keskittyy dadaan. Hitto en pääse juhlistamaan kauden alkua dadaistisin menoin, mutta ohjelma vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että sinne menen sitten muutoin. Ensi viikolla on Mad Housen Think Thank. Olin iloinen saadessani Mad Housen hienon pienen neliönmuotoisen ohjelmalehtisen. Kyllä paperiakin vielä tarvitaan.

Ryhmätreffeille teatteriin Lahdessa

Lahden kaupunginteatteri järjestää keväällä ryhmätreffejä, joita vetävät eri-ikäiset Teatterikaverit. Ryhmätreffeillä voi tulla Evakkotytön tarinaan ja Pelko jäytää sielua -esitykseen. Takuulla tulee olemaan tungosta.

Menestys vs. merkitys

Demokraatti-lehden Teatterikevät-kulttuuriliite (28.1.2016) tarjosi tuhdin lukupaketin. Hienoa, että sanomalehti panostaa tällä tavoin muuhunkin kuin vain kritiikkeihin. Teatterikevät sisälsi myös Laura Ruohosen kolumnin ”Menestys vs. merkitys”, jossa hän kritisoi taiteen ja tieteen vinoja mittareita, joita nyt käytetään niiden olemassaolon oikeutusta arvioitaessa. ”Jos teatterin olemassaoloa ja menestystä yhä useammin perustellaan eksaktisti mitattavissa olevilla taloudellisuuksilla tai muilla hyötyvaikutuksilla, unohtuu nopeasti, mistä teatterissa, taiteessa ja tutkimuksessa oikeastaan on kysymys.”

Ah autuutta Pellisen Paratiisissa

Myllyteatterin Miira Sippola teki Danten Jumalaisen näytelmän joitain vuosia sitten. Janne Pellinen tekee nyt taiteellisen lopputyönsä Paratiisin Teatterikorkeakoulussa. Pellisen johdantoluennon jälkeen siirrymme valoon. Valoportti, kattokruunu. Muuta ei tarvita. Etukäteen pelkäsin, minkälaista mukaparatiisivisuaalisuutta meille tarjottaisiin. Ei pelkoa. Me olemme käsitteellisessä kesäpäivän visuaalis-auditiivisessa kesämökki-idylli-installaatiossa (Silja Kaupppinen, Lauri Lundahl, Roy Boswell): laitureita, sauna, muutama metallipilvi. Valoportti on jo meidät virittänyt uuteen mielentilaan. Paratiisi toteuttaa Danten dramaturgisen idean. Vergilius/Pellinen on johdattajamme. Mutta Paratiisi on nyt Pellisen, ei Danten.

Miten kuvaisin tämän aistillisen ja tunteenomaisen matkan, joka on vailla kaikkea kyynis-ironis-rationaalisuutta. Sen esittämisen sävy on vilpittömyys – samaan aikaan se näyttää hienovaraisesti ihmisen kiintymyksen materiaan tai se osoittaa, miten meidän paratiisi- tai taivasmielikuvamme ovat niin vahvasti kaikkien medioiden muokkaamia. Pieni poika vedättää kypällä! Esitystapahtuma oli autuasta katselemista ja kokemista. Esitystapahtumaan kuului olennaisena osana meidän mahdollisuutemme kokea tämä paratiisi – kaikilla aisteilla. Heitän tikkaa (tikkakisan mestari 41 bojoa tällä rundilla oli Seppo Kumpulainen!) Meille paistetaan lettuja. Minä ääliö jätin saunomisen väliin. Me viipyilemme tässä maisemassa. En malttaisi lähteä pois. Jälkeenpäin tuntuu siltä, että oma ruumis painaisi vähemmän!

Persut, torsot, versot maa-ilmassa

Kansallisen Töppöhörö puhutteli minua syvätarkkana (ja kriittisenlempeänä ja ihmisen tulevaisuuden kehittymismahdollisuuksiin uskovana) kuvana siitä, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu.  Minunkin ”kulttuuri- ja yhteiskuntakuplassani”, minun etuoikeutetun, tekee hyvää kuulla Suomen Kansallisteatterin suurelta näyttämöltä Vikin kaltaisen miehen äänet, se ajattelu, jonka on valmis deletoimaan heti. Töppöhörön nähtyäni ryhdyin miettimään Kaupunginteatterin Luonnonlakia. Siellä Vikin kanssa samoilla linjoilla on Rautala.

Töppöhörö näyttää miltä kasvualustalta persut, torsot, versot ponnistavat. Humanisti-Hurmeen mukaan ihmiset ovat epävalmiita, raakileita. Mutta mihin me pystymmekään kuvittelukykymme kautta. Ihmiskunnan korjaajaksi asettuu Helinä-Keiju. Oli kiehtovaa katsella kahden kehollisen maailmasuhteen ja kahden tietämisen kohtaamista:  Vikin raadollista maata, Helinä-Keijun ilmaa. Suomen kieli on mahtava: maa-ilma. Vikin lietteisen hapettoman maailman rinnalle nousee ihmettelyn ja mielikuvittelun maailmassa olo. Se uskoo ihmisen kehitysmahdollisuuksiin. Eikä Helinä-Keiju niittaa Vikiä, hän ei tee Vikistä itseään ”alempaa”, ”tyhmempää” vaan tasavertaisen.

Pop-up teatteria Venäjällä

Iloinen jälleennäkeminen ohjaaja Semjon Aleksandrovskin kanssa. Semjonin Short Term Lappeenrannassa viime toukokuussa. Näyttämölle tehty installaatio, johon me jokainen saimme asettautua omalla tavallamme. Nyt Semjon kertoo siitä, mitä on tekemässä tänä vuonna. Elämä ja talous ovat niin vaikeassa jamassa. On tehtävä työtä tulevaisuuden eteen. Nyt pitää tehdä väliaikaisia juttua eikä sitoa itseään seiniin. Seiniä on tarjolla pilvin pimein, tuhansia neliömetrejä tyhjiä kiinteistöjä. Tässä Semjonin Facebook-osoite. Semjon puhuu ylhäältä alas johdetusta toiminnasta, politiikasta joka ei toimi. Tässä tilanteessa erilaiset horisontaaliset yhteisöt alkavat tehdä asioita yhteisön hyväksi, luoda horisontaalisia yhteyksiä ruohonjuuritasolla vallan ulottumattomissa. Semjonin Pop-up teatteri toimii samalla tavoin. Vertikaalivapaudessa Pop-up teatterissa tekijät eivät ole riippuvaisia valtiosta, ei olla riippuvaisia kenestäkään, ei tarvitse pakkomielteenomaisesti täyttää katsomoja ja liikkua omalla mukavuusalueella. Semjon haluaa luoda myös uusia yhteyksiä dokumenttielokuvan ja live-esitysten välille.

Rahapelijärjestelmän monopoli on säilytettävä

Ei uusia toimijoita lisenssimallilla rahapelikentälle! Eivät nuo rahat yhteiseen hyvään menisi vaan pelifirmojen omistajien taskuun. Lisenssillä valtiolle heruisi vain roposia. Me taiteenalojen tiedotuskeskukset pidämme tärkeänä, että nykyinen järjestelmä säilyy ja että veikkausvoittovaroista tuloutetaan jatkossakin 38,5 prosenttia taiteelle ja kulttuurille. Taiteen ja kulttuurin valtion julkisesta tuesta puolet rahoitetaan veikkausvoittovaroilla. Taiteen harkinnanvarainen rahoitus turvataan ainoastaan säilyttämällä järjestelmä ja sen nykyiset jakosuhteet. Amen!

Vampyyrit tanssivat – kyllä tämä kultti-ilmiön synnyttää meilläkin

Muisti oli pyyhkinyt pois sen, että Vesa-Tapio Valo toteutti kulttimusikaalin Vampyyrien tanssin Seinäjoella. (Noloa!). Tämän kantaesityksen jäljiltä meillä on huikeanhyvä Marika Hakolan käännös. Minussa asustaa pieni musikaali- ja operettifani. Jalat menevät alta, kun kaappifaniuteen yhdistetään Polanskin Vampyyrintappajat. Pikkutytölle 60-luvulla se oli ehdottomasti paras leffa. Parodia meni ohi, mutta Vampyyrien tanssissa pääsen hommaan kiinni.

Tämä musiikki on yhtä muualta otetun tykitystä. Se soitetaan ja lauletaan ja tanssitaan ammattitaidolla, jonka Helsingin Kaupunginteatteri omaa. Vampyyrien tanssiaiset huipentuvat kovaan kasari-gootti-camp-meininkiin.

Ryhdyimme pohtimaan toiviokäyntiä kasarivaikutteisissa vampyyrikuteissa, niin kuin Rocky Horror Picture Show'ssa. Rouh. Anna palaa. Tieto ei ole kaikki. Tässä terveiset Sipilän hallitukselle.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFON ILMOITUKSIA

Tulossa maaliskuussa: #MunTeatteri

#MunTeatteri on somekampanja, joka juhlii teatteria. Lähtölaukaus on teatterialan palkintotapahtuma Thalia-juhla 14.3.2016.

Kampanjan järjestävät TINFO, Teatterikeskus, STEFI, Näyttelijäliitto ja Teme.

Millaista on sinun teatterisi?

Lisätietoa


TINFO e-Nytt ilmestynyt

Vuoden 2016 ensimmäinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 2.2. Uutiskirje on luettavissa TINFO-verkkosivuilla.

TINFO e-Nytt ilmestyy kevään aikana yhteensä viisi kertaa. Uutiskirjeitä varten voit lähettää meille tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.  

Kevään 2016 aikataulu (ilmestymispäivä -> aineistopäivä):
ti 8.3 -> pe 4.3
ti 12.4 -> pe 8.4
ti 3.5 -> pe 29.4
ti 14.6 -> pe 10.6

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


TINFO e-News ilmestyy 23.2.

TINFOn seuraava kansainvälinen uutiskirje TINFO e-News ilmestyy tiistaina 23..2016. Englanninkielinen uutiskirje tavoittaa Suomen lisäksi ulkomailla toimivia teatterialan ihmisiä. Voit lähettää tiedotteita tarjolle tähän editioon esimerkiksi ulkomaan vierailusta, kiertueesta tai festivaaliesiintymisestä. Ilmoita myös Suomessa järjestettävistä kansainvälisistä teatterialan tapahtumista, seminaareista, avoimista esityshauista tai opiskelumahdollisuuksista.

Valmiit englanninkieliset tiedotteet voi lähettää osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Aineistopäivä on pe 19.2.

Katso edellinen uutiskirje: TINFO e-News | Winter 2015 | Theatre News from Finland

www.tinfo.fi/en


Lehdistökatsaus teatterivuoteen 2015

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) lehdistökatsausta varten on seurattu vuoden 2015 aikana suurimpia kotimaisia sanomalehtiä. Lisäksi mukana on muutamia verkossa ilmestyviä lehtiä. Lehdistökatsausta varten on luettu kulttuuria käsitteleviä artikkeleita neljästätoista lehdestä, joita olivat Aamulehti, Etelä-Saimaa, Etelä-Suomen Sanomat, Demokraatti, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Kainuun Sanomat, Kaleva, Kansan Uutiset, Karjalainen, Keskisuomalainen, Satakunnan Kansa, Savon Sanomat ja Turun Sanomat. Seurattuja verkkolehtiä ovat olleet Ilkka, Kansan Uutiset, Karjalainen, Keski-Pohjanmaa, Lapin Kansa, Länsi-Savo ja Pohjalainen. Lisäksi katsaukseen on luettu muutamia yksittäisiä artikkeleita muista lehdistä.

”Vaalit asettivat suurimmat raamit vuoden 2015 kulttuurikeskustelulle lehdistössä. Alkuvuonna keskustelu keskittyi politiikassa kulttuurin tilanteen analysointiin ja arviointeihin mahdollisista vaalien jälkeisistä muutoksista. Yleisestikin lehdistön kautta välittynyt tunnelma kulttuurin saralla tuntui odottavalta ja jännittyneeltä, mutta myös pettyneeltä ja pelokkaalta. Kevään suurin vaaleista pohjautunut keskustelunaihe oli varmasti kulttuurikupla.”

Lehdistökatsauksen on laatinut TINFOn korkeakouluharjoittelija Emmi Poutanen (Tampeen yliopisto)

Kulttuurin uudistamiskeskustelu raivasi tilaa vaalivuonna – Lehdistökatsaus 2015 (PDF)

www.tinfo.fi

 

UUTISIA

Teatterialan palkkatilastot 2015 valmistuneet

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamien Teatteritilastojen yksi osio koskee teatterialan keskiansioita.

Palkkatilastot vuodelta 2015 ovat nyt valmistuneet. Tilastotiedon pohjana on 1947 henkilön palkat VOS-teattereissa ja Suomen Kansallisteatterissa marraskuussa 2015.

Keskiansio vuonna 2015 oli  2869,49 ¤/kk, naisilla 2759,30 ¤/kk ja miehillä 2974,05 ¤/kk.

Katso teatterialan Palkkatilastot 2015: www.tinfo.fi/tilastot


Suomalaisnäytelmät liikkuvat kansainvälisesti kestosuosikkien voimin

Suomalaisilla näytelmäteksteillä on kysyntää ulkomaalaisissa teattereissa. Vuonna 2015 kaikkiaan 83 produktiota esitettiin 22 eri maassa. Tämä selviää Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tekemästä tilastosta.

Suomalaisia näytelmiä esitetään pääsääntöisesti Euroopassa ja etenkin itäisen Euroopan maissa. Eniten kiinnostusta suomalaisille näytelmille on Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa. Yksittäisiä suomalaisproduktioita esitettiin myös muun muassa Chilessä, Kiinassa ja Australiassa.

Nykykirjailijoista Bengt Ahlfors ja Mika Myllyaho jatkavat kestomenestyjinä. Vuonna 2015 Ahlforsin tekstejä on esitetty 12 produktiossa ympäri Eurooppaa. Myllyahon Kaaosta ja Paniikkia sekä Harmoniaa on taas esitetty 10 eri produktiona. Naisnäytelmäkirjailijoista esitetyin on Pipsa Lonka tekstillään Lauluja harmaan meren laidalta neljässä eri ulkomaalaisessa produktiossa. Kansainvälisesti eniten esitetty suomalaiskirjailija on Tove Jansson, jonka tekstejä pyöri kaiken kaikkiaan 22 teatterissa. Jansson kiinnosti erityisesti Puolassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Suomalaiset näytelmät päätyvät esitettäväksi ulkomaalaisiin teattereihin hyvien henkilökohtaisten suhteiden ja pitkäjänteisen työn ansiosta. Avainasemassa suomalaisnäytelmien kansainvälisessä liikkuvuudessa ovat aktiiviset kääntäjät, asiantuntevat agentuurit sekä itse kirjailijat. Suomessa toimivia näytelmiin erikoistuneita agentuureja ovat Agency North sekä Nordic Drama Corner. Kirjailijalla voi olla myös joka maahan tai kielialueelle oma agenttinsa, kuten näytelmäkirjailija Bengt Ahlforsilla.

Taloudellisesti ankarat ajat heijastuvat myös ulkomaalaisiin teatterituotantoihin. Suomalaisnäytelmien ulkomaalaisproduktioiden määrä laski ensimmäisen kerran moneen vuoteen.

TINFO tukee näytelmien kansainvälistä liikkuvuutta mm. jakamalla näytelmien kääntämiseen apurahoja sekä järjestämällä näytelmäkääntäjille työpajoja. Verkkopohjainen, englanninkielinen tietokanta New Plays from Finland antaa lisäksi ensikosketuksen suomalaisiin näytelmiin. Vuonna 2015 TINFO-apurahalla pystyttiin tukemaan 16 näytelmän kääntämistä esitettäväksi ulkomailla.

Esitysten määrä eri maissa, poimintoja tilastoista (maita yhteensä 22)

Venäjä:            13
Viro:                 12
Ruotsi:             9
Puola:              8
T¨ekki:             7
Iso-Britannia: 4

Katso tilasto vuonna 2015 ulkomailla esitetyistä suomalaisista näytelmistä ja dramatisoinneista (PDF)

www.tinfo.fi/tinfoapuraha
www.tinfo.fi/newplays


Sad Songs from the Heart of Europe jatkaa kiertämistä Euroopassa

Sad Songs from the Heart of Europe on kutsuttu maaliskuussa 2016 Brysseliin maineikkaan Bozar –Centre for Fine Artsin, Royal Flemish Theatren (KVS) ja Théâtre National de Belgiquen kokoamaan International Selection -esityssarjaan. Esityspaikkana on Bozar (8.-9.3.).

Esitys vierailee maaliskuussa (11.3.) myös luxemburgilaisessa Théâtre du Centauressa, jossa se esitetään ranskankielisenä.

Lisätietoja: sadsongskomplexfi.wordpress.com/


OKM: Uusi tekijänoikeusasioiden neuvottelukunta asetettu

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut tekijänoikeusasioiden neuvottelukunnan vuosiksi 2016-2017 jatkamaan vuosina 2014-2015 toimineen neuvottelukunnan työtä.

Neuvottelukunta toimii ministeriön neuvoa-antavana asiantuntijaelimenä. Neuvottelukunta seuraa ja arvioi tekijänoikeusalan toimintaympäristön kehitystä sekä toimii ministeriön ja alan sidosryhmien ja asiantuntijoiden yhteydenpitoelimenä.

Neuvottelukunta edistää eri alojen välistä yhteistyötä tekijänoikeusasioissa sekä toimii tiedon levityksen kanavana tekijänoikeuskentälle. Laajempaa tekijänoikeuspoliittista keskustelua käydään ministeriön järjestämässä kansallisessa tekijänoikeusfoorumissa.

Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii johtaja Jorma Waldén ja sihteerinä hallitusneuvos Anna Vuopala opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta neuvottelukunnan työskentelyssä edustavat erityisavustajat Matias Marttinen ja Heikki Kuutti Uusitalo. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja sekä tekijänoikeusasioita hoitavat virkamiehet toimivat neuvottelukunnan asiantuntijoina ja tarvittaessa myös varapuheenjohtajana.

Neuvottelukunnan teatterialan jäseniä ovat toiminnanjohtajat Elina Kuusikko, Suomen Näyttelijäliitto ry, Jukka Asikainen, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry ja Karola Baran, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry.

Neuvottelukunnan jäsenet ja lisätietoa

www.minedu.fi


Esitystaiteen läänintaiteilija aloittaa Satakunnassa

Marika Räty aloittaa helmikuun alussa esitystaiteen läänintaiteilijana Satakunnassa. Esitystaiteen asema on viime vuosina vahvistunut Satakunnassa sekä Kankaanpään taidekoulun että alueella toimivien taiteilijaryhmien ja tapahtumien myötä.  Läänintaiteilijan kausi on kolmivuotinen.

- Esitystaiteesta on tullut Satakunnassa kiinnostava nouseva taideala. Haluamme olla tukemassa vahvistuvan taidealan rakenteita alueella. Taiteen uudet ja uusiutuvat ilmiöt ovat meille tärkeitä, sanoo Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö.

Marika Räty (taiteilijanimeltään Maire Karuvuori) on valmistunut Satakunnan ammattikorkeakoulusta esitystaiteilijaksi ensimmäisten joukossa vuonna 2014. Tämän jälkeen hän on toiminut mm. Kokemäellä järjestetyn Käsitekesän tuottajana ja Porin taidemuseon työpajaohjaajana.

Taiteilijana Marika Räty on esiintynyt esimerkiksi Horonkäristys-duossa. Hän liikkuu esitystaiteen ja performanssin eri ilmenemismuodoilla yksin, ryhmässä, työparina, kehollisesti, paperilla, kuvassa ja tilassa. Rädyllä on lisäksi taustaa mm. toimittajana ja ylioppilasteatteriaktiivina Lapista.

Esitystaiteen läänintaiteilijan tehtävää haki 21 henkilöä. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) läänintaiteilijoiden tehtävät voivat olla alueellisia, alueiden yhteisiä tai valtakunnallisia. Läänintaiteilijoiden työ rahoitetaan veikkausvoittovaroista. Vuonna 2016 Taikella on 40 läänintaiteilijaa.

Lisätietoja:
Henri Terho
Erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen toimialue
p. 0295 330 901
henri.terho(a)minedu.fi

Minna Sirnö
Johtaja
Taiteen edistämiskeskus
p. 0295 330 719
minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


Suomen taidepoliittinen käsikirja löytyy nyt verkkojulkaisuna

Checkpoint Helsingin ja Baltic Circlen julkaisema (loppuun jaettu) Suomen taidepoliittinen käsikirja löytyy nyt verkkojulkaisuna Issuusta.

Suomen Taidepoliittinen Käsikirja

Suomen taidepoliittinen käsikirja luo tuoreen silmäyksen taide- ja kulttuuripolitiikkaan Suomessa keväällä 2015. Kuraattori ja kuvataiteilija Jussi Koitelan toimittama, nykyteatterifestivaali Baltic Circlen ja Checkpoint Helsingin yhdessä julkaisema kirja jatkaa Helsingissä marraskuussa 2014 järjestettyä Taidepoliittinen huippukokous -tapahtumaa tekstien muodossa.

Kirjan ovat kirjoittaneet Freja Bäckman, Hannaleena Hauru, Olli Jakonen, Kimmo Jylhämö, Eeva Kemppi, Timo Kontio, Hanna Ojamo ja Pauli Rautiainen.

http://issuu.com/suomentaidepoliittinentapahtuma/docs/suomentaidepoliittinenkasikirja


Suomen elävää perintöä kootaan wikiluetteloon

Museovirasto on avannut elävän perinnön wikiluettelon, jonka tavoitteena ja tarkoituksena on yhdessä erilaisten ryhmien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen kanssa koota tietoja ja esitellä laajasti elävää aineetonta kulttuuriperintöä Suomessa. Luettelon kokoaminen on osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toimeenpanoa. Suomen tapa tehdä elävää perintöä näkyväksi Wikimediaa hyödyntäen on poikkeuksellisen avointa ja osallistavaa.

Elävän aineettoman kulttuuriperinnön wikiluettelo on elävä asiakirja, jota täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Perinteet voivat liittyä esimerkiksi juhliin, ruokaan, käsitöihin, esittäviin taiteisiin, peleihin ja leikkeihin, luontoon tai suulliseen perinteeseen. Luettelossa voi esitellä myös hyviä elävän perinnön vaalimisen käytäntöjä, projekteja tai metodeja.

Yhteisöt ja niiden harjoittamat elävät perinteet ovat keskeinen osa aineetonta kulttuuriperintöä koskevaa Unescon yleissopimusta. Siksi kohteita wikiluetteloon voivat ilmoittaa erilaiset elävän perinnön parissa toimivat yhteisöt, kuten yhdistykset, harrastusryhmät tai erilaiset alan organisaatiot.

Luettelossa on jo avautuessaan joitakin esimerkkejä antamassa suuntaa sille, minkälaisia elävän perinnön kohteita luetteloon voi ilmoittaa. Wikiluettelossa ovat jo mm. saunominen, juhannuksen vietto, kesäteatteri ja pesäpallo. Myös romanien lauluperinne, saamelaisten käsityöt, suomenruotsalaisten menuetti sekä afrikkalainen tanssi ja musiikki Suomessa löytyvät luettelosta. Unescon yleissopimuksen hengessä toivotaankin, että luettelossa tuotaisiin esiin eläviä perinteitä kaikessa moninaisuudessaan ja että luetteloon saataisiin runsaasti lisää esimerkkejä eri puolilta Suomea, isompia ja pienempiä ilmiöitä, perinteisiä ja yllättäviäkin elävän perinnön ilmiöitä.

Unescon sopimuksen tarkoituksena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön tunnistamista ja vaalimista. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2013. Sopimuksen henki edellyttää, että yhteisöillä on keskeinen rooli aineetonta kulttuuriperintöä tunnistettaessa ja määriteltäessä. Luettelointi on yksi keskeinen työkalu elävän perinnön näkyväksi tekemisessä. Suomessa luettelointia lähdetään toteuttamaan poikkeuksellisen avoimesti ja osallistavasti Wikimediaa hyödyntäen.

Wikiluettelossa olevia kohteita voi myöhemmin ehdottaa kansalliseen elävän, aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, joka julkaistaan vuonna 2017. Tästä luettelosta on mahdollista hakea kohteita edelleen Unescon kansainvälisiin luetteloihin. Molemmista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja: 
Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio, p. 0295 33 6017, leena.marsio(at)museovirasto.fi

Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, dosentti, FT Katriina Siivonen, 040 831 0016, katriina.siivonen(at)utu.fi

Elävän perinnön wikiluettelo: wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Aineeton kulttuuriperintö [Museoviraston verkkosivut]: www.aineetonkulttuuriperinto.fi 

 

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Naisklovnifestivaali Punainen Helmi | 10.-13.2.2016, Helsinki

Naurattavia naisia, kutkuttavia klovneja, festivaali täynnä klovnahtavaa ohjelmaa! Vuoden 2016 festivaali esittelee jälleen tukun kovatasoisia klovnittaria, tällä kertaa Sveitsistä, Turkista ja Suomesta. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2012.

Esityspaikka: Hurjaruuthin näyttämö, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 A, 2. kerros, Helsinki

Ohjelma: www.hurjaruuth.fi/fi/festivaalit/naisklovnifestivaali-punainen-helmi


Seminaari lastenkulttuurin saavutettavuudesta | 11.2.2016, Helsinki

Seminaari ”Tillgänglig barnkultur – existerar den?”
Aika: 11.2.2016 klo 17 – 19
Paikka: G18, Yrjönkatu 18, Helsinki
Seminaarin kieli on ruotsi.

Onko lapsille suunnattu kulttuuritarjonta saavutettavaa käytännössä? Onko lapsilla, joilla on toimimiseste, tarpeeksi mahdollisuuksia saada kulttuurielämyksiä?

Ohjelmassa

 • Karl Norrbom (Luckan) toivottaa tervetulleeksi
 • Selvityksen tekijä Sanna Huldén esittelee raportin Tillgänglig Barnkultur
 • Paneelikeskustelu Mitä voimme tehdä?

  Kaisa Kettunen, johtaja, Annantalon kulttuurikeskus
  Monica Björkell-Ruhl, toimintaesteisen lapsen vanhempi
  Sune Huldin, Förbundet Finlands Svenska Synskadaden puheenjohtaja
  Karl-Mikael Grimm, yhteiskuntatieteiden opiskelija, aktivisti ja toimittaja

Keskustelun puheenjohtajana toimii Rita Paqvalén, Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja. Yleisö on tervetullut mukaan keskusteluun. Tarjoamme pientä purtavaa.

Lastenvahdit

Lisäksi FDUV:n lastenvahdit ovat tarvittaessa käytössä, lastenvahdeilla on kokemusta erilaisista lasten erityistarpeista. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, jos tarvitset seminaarin ajaksi lapsenvahtia.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen viimeistään 5.2. osoitteeseen: info.sornas(a)kvinnoforbundet.fi
Lisätietoja antaa Larrie Griffis, larrie.griffis(a)luckan.fi, +358 440 197292 (ruotsiksi tai englanniksi)

Järjestäjät:
Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs, Luckan ja Annantalo.

Raportti lastenkulttuurin saavutettavuudesta

Seminaarissa julkaistaan raportti “Tillgänglig barnkultur. Ett underlag för fortsatt arbete för en ökad funktionshindermedvetenhet inom svenskspråkig barnkultur i huvudstadsregionen”.
Raportin voi myös tilata 11.2. jälkeen Luckanin verkkosivuilta tai osoitteesta larrie.griffis(a)luckan.fi.

http://luckan.fi/

http://kulttuuriakaikille.fi/


Skills of Economy | 20.2.2016, Helsinki

La 20.2. klo 10-17
Vapaa pääsy, yleisö saa saapua ja lähteä haluamaansa aikaan

Jussi Koitelan kuratoima tapahtumasarja Skills of Economy Sessions yhdistää yhteiskunnallisia ja tutkimuksellisia puheenvuoroja sekä taiteellisia ja kuratoriaalisia näkökulmia esityksellisiin elementteihin ja video-ohjelmaan.

Kiasma-teatterissa järjestettävä tapahtuma keskittyy resurssien vähenemisen, kuoleman sekä kulttuurin, luonnon ja teknologian hybridimäisten muotojen ymmärtämiseen uusien taloudellisten ja sosiaalisten toimijuuksien pohjana sekä taiteellisen toiminnan perustana.

Esiintyjät: Joonas Siren (FIN), Araya Rasdjarmrearnsook (TH), Lauri Wuolio (FIN), Juuso Tervo (FIN), Valentina Karga (GR/DE), Ville Lähde (FIN) & João Laia (PT)

Kieli: englanti
Kesto: noin 6 tuntia

Lisätietoja Skills of Economy -projektista: www.skillsofeconomy.com

www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/kiasma-teatteri/skills-of-economy-session/


Speedmeeting | 29.2.2016, Helsinki

Suosittu SPEEDMEETING-tapahtuma ma 29.2.2016 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4, Helsinki

Työnantajapuolen edustajien vastaanotto alkaa klo 16

 • ennen Speedmeetingin aloitusta työnantajilla mahdollisuus ruokailuun

Näyttelijöiden vastaanotto klo 16-16.30

 • näyttelijöiden ruokailu speedmeetingkierrosten aikana

TILAISUUS ALKAA KLO 16.30.
Olethan ajoissa paikalla, kiitos!

Speedmeeting eli spiidaus järjestetään helmikuussa jo seitsämännentoista kerran.

Kyseessä on työnantajien (ohjaajien, tuottajien, roolittajien jne.) sekä näyttelijöiden tapaaminen, jossa näyttelijällä on mahdollisuus pitää pikakokous mahdollisen työnantajan kanssa, kertoa itsestään ja jättää CV ym. infoa.

Työnantajille tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden löytää uusia kasvoja ja tervehtiä vanhoja tuttuja. Tästä ei casting-tilaisuus parane. Pikatreffien lisäksi tilaisuudessa voi tavata kollegoita, päivittää kuulumisia sekä nauttia Ilmaisuverstaan kattaman pöydän antimista. Mukaan mahtuu spiidaamaan noin 60 näyttelijää.

Maksut

 • yhdistyksen jäsenille 26 euroa
 • muille ammattinäyttelijöille 40 euroa
 • työnantajapuolen edustajille 0 euroa

Osallistumismaksu  sisältää tervetuliaisjuoman, ruuan ja ruokajuoman.

Lisätietoja yhdistyksen sihteeri Helena Vesajoelta
044 300 4664
posti(a)ilmaisuverstas.com

Näyttelijöiden hakemukset viimeistään ke 10.2.2016
Työnantajien ilmoittautumiset mielellään viimeistään ma 15.2.2016
 

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Thalia-juhla | 14.3.2016, Espoo

Thalia-juhla 2016
Maanantaina 14.3.2016, kello 19.00 (ovet avautuvat kello 18.00)
Espoon kaupunginteatteri

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt kutsuvat teatteriväen Espooseen maaliskuussa. Vuonna 2015 teatterialalla ansioituneita tekijöitä palkitaan alan yhteisessä illanvietossa Espoon kaupunginteatterissa maanantaina 14.3.2016 kello 19.00.

Tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin.

Tapahtuma on pääsymaksuton. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa http://urly.fi/yNw.

Tapahtuma Facebookissa

Vuonna 2016 jaettavat palkinnot

Illusion-palkinto lavastajalle ja pukusuunnittelijalle
Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP

Vuoden teatteri
Suomen Teatterit ry STEFI

Sirkuksen Lumo -palkinto
Sirkuksen tiedotuskeskus

Vuoden teatterinäyttelijä
Suomen Näyttelijäliitto

Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinto
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST

Vuoden teatteriteko
Teatterikeskus

Ohjaaja-/dramaturgipalkinto
Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD

Säde-palkinto (kuva-, valo- ja äänisäde)
Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV

Lisätietoa teatterialan palkinnoista: www.tinfo.fi/fi/Teatterialan_palkintoja

Yhteystiedot:
Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto
c/o Suomen Näyttelijäliitto Meritullinkatu 33 C, 00170 HELSINKI
sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
045 8964024
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaisia ja tulevia apurahoja myös Apurahavahdissa www.tinfo.fi/fi/Apurahavahti


Framen matka-apurahahaku käynnistynyt

Visuaalisen taiteen keskuksen Framen matka-apurahahaku nykytaiteen kansainvälistä yhteistyötä ja vientiä edistäviin hankkeisiin käynnistyy maanantaina 1. helmikuuta.

Matka-apurahoja myönnetään nykytaiteen eri aloille: kuvataide, mediataide, performanssi, sarjakuvataide, taidekäsityö, valokuvataide ja äänitaide.

Tänä vuonna matka-apurahaa voivat hakea myös ulkomaiset asiantuntijavieraat Suomeen suuntautuviin matkoihin. Myös työryhmät voivat nyt hakea matka-apurahaa.

Jatkuvan matka-apurahahaun tavoitteena on antaa taiteilijoille ja muille taiteen ammattilaisille mahdollisuus tarttua nopeastikin näyttelytilaisuuksiin ja muihin ajankohtaisiin tapahtumiin ulkomailla. 

Matka-apurahojen hakuehdot

Matka-apurahoja myönnetään kansainväliseen näyttelytoimintaan tai muuhun tapahtumaan. Avustusta voi hakea vain henkilökohtaisiin tai työryhmän jäsenten matka-, majoitus- ja kuljetuskuluihin. Apurahaa voivat hakea suomalaiset tai Suomessa työskentelevät taiteilijat ja taiteen ammattilaiset sekä ulkomaiset asiantuntijat. Hakemus on jätettävä ennen matkalle lähtöä.

Haku on jatkuva, ja se päättyy 31. lokakuuta 2016 kello 23.59 Suomen aikaa.

Matka-apurahapäätöksiä tehdään kuukausittain kesäkautta lukuun ottamatta. Framen apurahamenettely pohjautuu säätiön vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaan valtionavustukseen.

Frame-säätiön tehtävänä on vahvistaa suomalaisen visuaalisen taiteen asemaa edistämällä kansainvälistä yhteistyötä ja lisäämällä vuorovaikutusta suomalaisten ja kansainvälisten visuaalisen taiteen alan ammattilaisten ja instituutioiden välillä.

Matka-apurahoja haetaan sähköisesti osoitteessa http://frame.apurahat.net.

Hakuohjeet:
www.frame-finland.fi/palvelut/apurahat/apurahan-hakijalle/

Lisätietoja:
koordinaattori Maikki Lavikkala, Frame, maikki.lavikkala(a)frame-finland.fi, 044 728 9914

www.frame-finland.fi


Valmistaudu vuoden 2016 Luova Eurooppa -hakuihin

Kirjallisuuden käännöshankkeet

Rahoitusta voi hakea eurooppalaisen kaunokirjallisuuden kääntämiseen, julkaisu- ja markkinointikustannuksiin 3-10 teoksen paketille.

Support for Refugees' Integration -erillishaku

Ajankohtaiseen pakolaistilanteeseen liittyvä hakukierros käynnistyy kevään aikana Luova Eurooppa -ohjelman monialaisen toimintalinjan alla.

 • Haku on avoin kaikille kulttuurin, av-sektorin ja luovien alojen toimijoille ohjelmaan osallistuvissa maissa. Hankkeisiin mukaan toivotaan toimijoita myös muilta sektoreilta.
 • Budjetti on 1,6 ¤, josta tuetaan arviolta 10 hanketta Euroopassa.
 • Eri EU-ohjelmista tähän mennessä rahoitettuja EU-hankkeita teemalla "Migration" voi etsiä Euroopan komission tietokannasta.
 • Lisätietoja haun sisällöistä saadaan toivottavasti jo helmikuun aikana. Tiedotamme uutiskirjeessä ja Twitterissä.
 • Merkitse päivä kalenteriin! Teemaan liittyen järjestämme yhteistyössä EU:n Kansalaisten Eurooppa, Erasmus+ Youth in Action- ja Sport -ohjelmien kanssa 18.3. Aktiivisen kansalaisen aamupalan, jossa aiheena on rahoitus ja hanketyökalut maahanmuuttajien kanssa tehtävään kansalliseen ja kansainväliseen toimintaan.

Yhteistyöhankkeet

Vuonna 2017 käynnistyville yhteistyöhankkeille voi hakea tukea kesällä käynnistyvällä hakukierroksella (hakemusten deadline on 7.10.2016). Laajan eurooppalaisen hankkeen valmistelu vie kuitenkin aikaa, joten nyt kannattaa lähteä liikkeelle omien suunnitelmien kanssa.

 • Ota meihin yhteyttä ja sovi tapaaminen, jos kaipaat apua oman hankeidean kehittämisessä Luova Eurooppa -ohjelmaan.
 • Luova Eurooppa -hankevalmisteluun (esim. verkostoitumismatkoihin, suunnittelutapaamisiin) ei ole tarjolla korvamerkittyjä avustuksia, mutta kannattaa pitää mielessä muut rahoittajat.
 • Jo rahoitettuihin Luova Eurooppa -hankkeisiin voi perehtyä Euroopan komission tietokannassa ja CIMOn verkkopalvelussa (hankkeet Suomessa)
 • Muista myös Luova Eurooppa -partnerinhakutietokannat ja oman alasi verkostot. Kannattaa myös tutustua loppuvuodesta lanseerattuun Creative Partners -tietokantaan, jonka avulla voi etsiä ja löytää kumppaneita paitsi EU-hankkeisiin, myös muihin yhteistyökuvioihin.
 • Edellisen, syksyllä 2015 sulkeutuneen yhteishankehaun hakujulisteen ja ohjeet löydät täältä.

www.cimo.fi


OKM: Taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittäminen sekä vapaan kentän tuki |
haku 15.3. mennessä

Avustukset on tarkoitettu kehittämishankkeisiin, joilla edistetään taiteilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa.

Kohderyhmiä ovat taide- ja kulttuurialan yhteisöjen sekä muiden toimialojen toimijoiden (esim. kunnat, yritykset ja muut yhteisöt) taide- ja kulttuurialan hankkeet. Avustusta voi hakea ainoastaan oikeustoimikelpoinen yhteisö. Yksittäinen taiteilija tai taiteilijaryhmä ei voi hakea tätä tukea.

Tuen tavoitteena on lisätä taiteilijoiden pitkäjänteistä työllistymistä. Avustuksia myönnettäessä etusijalla ovat hankkeet, joilla on laaja-alaisia vaikutuksia. Avustettavien hankkeiden tulee lisätä toimijoiden osaamista ja/tai edistää kulttuurituotannon uusien mallien kehittymistä. Hankkeessa mukana olevien taiteilijoiden tulee olla ammattilaisia.

Hakijoita pyydetään huomioimaan, että määrärahasta ei myönnetä toiminta-avustusta tai tukea yksittäisen taideteoksen tai –esityksen valmistamiseen, investointeihin eikä laitehankintoihin.

Tarkat hakuohjeet

Hakuaika päättyy: 15.3.2016

Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Petra Havu
0295 3 30185, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi

 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Ehdota ohjelmasisältöjä: Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi | hakuaika 29.2. mennessä

Ehdotusaikaa jatkettu! Ehdota ohjelmasisältöjä, teemana uudet teknologiat, kulttuuri ja saavutettavuus

Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi: Saavutettavuus 3.0
2.-4.11.2016, Helsinki

Ehdotusaikaa on jatkettu 29.2. asti. Myös esittävän taiteen alalta kaivataan ehdotuksia!

Etsimme ennakkotyöpajoja, pyöreän pöydän keskusteluja ja case-esimerkkejä sekä tutustumiskäyntejä Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumiin! Hae mukaan viimeistään 29.2.2016. Hakijoille ilmoitetaan valinnasta 18.3.2016 mennessä. Ohjelmavalinnat tekee jury, jonka jäsenet ovat saavutettavuuden, kulttuurin ja teknologian asiantuntijoita. Valinnan jälkeen toimitetaan tarkemmat ohjeet. Foorumin alustava ohjelma julkaistaan toukokuussa 2016.

Foorumi järjestetään 3.11.2016 Mediakeskus Lumessa, Helsingissä. Sen teemana ovat uudet luovat teknologiat taide- ja kulttuurikentällä sekä niiden mahdollisuudet edistää saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Foorumin ohjelmaan kuuluvat myös 2.11.2016 järjestettävät ennakkotyöpajat ja 4.11.2016 tutustumiskäynnit eri organisaatioihin. Foorumi on tarkoitettu taide- ja kulttuurialan toimijoille, teknologian ja saavutettavuuden asiantuntijoille sekä kulttuurin käyttäjille.

Huomioithan, että emme maksa palkkiota emmekä valitettavasti pysty kattamaan matkakuluja.

Foorumi on kolmipäiväinen tapahtuma. Foorumin ohjelma:

 • Ke 2.11.2016 ennakkotyöpajat eri paikoissa
 • To 3.11.2016 seminaariosuus Mediakeskus Lumessa, case-esittelyt ja pyöreän pöydän keskustelut
 • Pe 4.11.2016 tutustumiskäynnit eri paikoissa

Ohjelmaehdotuksen voi tehdä organisaatio, työryhmä tai yksityishenkilö.

Tarkemmat ohjeet ehdotuksen tekemiseen Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta:
www.kulttuuriakaikille.fi/kulttuurinyhdenvertaisuus-foorumi_ehdota_ohjelmasisaltoja

Foorumin järjestää Kulttuuria kaikille -palvelu yhteistyössä Aalto-yliopiston (Media Factory), Helsingin Seniorisäätiön, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n, SAMS:in (Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf), Suomen elokuvasäätiön, Tanssin talo ry:n ja Tiedekeskus Heurekan kanssa.

Lisätietoja:
Outi Salonlahti
suunnittelija
outi.salonlahti(a)cultureforall.fi
puh. + 358 (0)40 963 9908

Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry
www.kulttuuriakaikille.fi/kulttuurinyhdenvertaisuus-foorumi


Avoin teoshaku Monologifestivaalille 28.5.2016, Espoo | haku 21.3. mennessä

Monologifestari on 28.5.2016 ensimmäistä kertaa järjestettävä esittävän taiteen sooloteoksien festivaali Espoossa.

Festivaalille haetaan nyt kaikenlaisia sooloesityksiä. Esityksen kesto, laji ja tyyli ovat vapaat. Tanssi, teatteri, sirkus, musiikki tai mikä tahansa muu esittävän taiteen laji on tervetullut.

Esitystiloja ovat Kannusalin iso näyttämö sekä kahvila Nekka. Jos esityskonsepti vaatii toisenlaisen tilan, on myös muuta ympäristöä mahdollisuus käyttää hyväksi.

Jos haluat esiintyjäksi, lähetä seuraavat tiedot osoitteeseen monologifestari(a)gmail.com:

 • Monologin/sooloteoksen nimi ja tekijät
 • Lyhyt kuvaus esityksestä
 • Materiaalia esityksestä: traileri, videotaltiointi, kuvia tai Periscope-esitys
 • Esityksen kesto, tila ja tekniset vaatimukset
 • Työryhmän koko
 • Esityksen pystytys- ja purkuaika
 • Yhteystiedot

Hakuaika päättyy 21.3.2016

Lisätiedot ja tiedustelut:
monologifestari(a)gmail.com
monologifestari.wordpress.com
www.facebook.com/monologifestari/


Tbilisi International Festival of Theatre 2016: Program New | Deadline Apr 1

Tbilisi International Festival of Theatre announces call for applications for participation in the festival PROGRAM “NEW”!

TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE runs every year by the end of September, beginning of October and is one of the major events in International life of Georgia and Black Sea Region. The dates of Festival in 2016 is SEPTEMBER 20 - OCTOBER 10.

In search of theatre and artists, that were beyond our focus and knowledge, we decided to resize the frames,rethink the idea and as a result the Festival presented PROGRAM NEW, first in 2011.

The program develops together with its participants. And we announce the program every year with great anticipation of new works, discoveries and possibilities for Festival and for Artists.

This is the sixth call with deadline of April 1, 2016.

For participation in the PROGRAM NEW you need following: submit application and DVD of your suggested performance.

Full information and application form (Word document)

www.tbilisiinternational.com

www.facebook.com/TbilisiInternational


Georgian ShowCase 2016 | 4-8 October, Tbilisi

GEORGIAN SHOWCASE by TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE is one of the most important platforms in the Theatre Culture for international exchange: to a number of Georgian Companies and artists it is the opportunity to build new relationships, create co-productions, tour and exchange artists; while for international guests it is a discovery of new possibilities for their programming and future plans.

THE MAIN CONCEPTION OF THE GEORGIAN SHOWCASE PROGRAM UNITES FOLLOWING:

theatre, new writing; movement and contemporary dance - new experiences and creative forms of making theatre. This is an annual festival presenting a selection of various and most recent performances from capital - Tbilisi and regions.

Program consists of two parts: MAIN PROGRAM | OFF PROGRAM. Performances for the MAIN PROGRAM are carefully selected by Georgian Section of International Critics' Association.

THE GEORGIAN SHOWCASE is open for festival and theatre managers, critics, programmers, journalists, reviewers, curators, potential co-producer and artists - anyone interested in new experience will be welcomed to the showcase!

The deadline will be announced soon!

Before that we are looking forward to receive your interest.

So keep in touch:

www.tbilisiinternational.com

www.facebook.com/GeorgianShowcaseNewMarket

For more additional information contact:
Tamar Laliashvili
Georgian Showcase Program Coordinator
tamuna(a)tbilisiinternational.com
Tel.: +995 322955966

Aleksandre Tsereteli
Georgian Showcase Program Coordinator Assistant
aleksandre(a)tbilisiinternational.com
Tel.: +995 322955966
Cell.: +995 595 900 915

 

TYÖPAIKKOJA

Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Valoteknikko – Teatteri Totti | hae nyt!

Oletko valoteknikko/mestari/suunnittelija, jolta myös lavastus onnistuu? Kiinnostaako viittomakielinen teatteri? Haemme sopivaa henkilöä kevään näytelmää varten.

Ota yhteyttä: info(at)teatteritotti.fi tai jenni.juvonen(at)teatteritotti.fi

www.teatteritotti.fi

 

MUITA ILMOITUKSIA

Työtä kaikille -rekrytointipalvelu avattu

Tervetuloa Työtä kaikille –palveluun! Se on avoin, ilmainen ja mainoksista vapaa rekrytointipalvelu.

Työtä kaikille palvelee esittävien taiteiden ja luovien alojen ammattilaisia. Se on tarkoitettu erityisesti freelancereille, itsensätyöllistäjille ja pätkätyöläisille sekä työnantajille luovien alojen pätkittyneessä työelämässä Suomessa ja ulkomailla. Englanninkielinen Work for all –palvelu on vielä työn alla ja valmistuu 1.3.2016.

Työtä kaikille –palveluun: tyotakaikille.fi

Rekisteröidy ja sukella sisään! Palvelu on koitettu yksinkertaistaa niin, että erillisiä ohjeita ei tarvittaisi.

Portaaliin pääsy vaatii rekisteröitymisen ja toimivan sähköpostiosoitteen. Palveluun on kirjauduttava, jotta näkee eri sisällöt.

Työnantajat voivat palvelussa jättää ilmoituksen työpaikasta tai keikasta ja etsiä ammattilaisia.

Työnhakijat voivat lukea työpaikkailmoituksia ja tarjota omaa osaamistaan esittelysivuillaan, jonne voi linkittää muita sivustoja.

Työtä kaikille -palvelu on Temen ja Iwa Labsin kehittelemä ja toteuttama innovaatio, jota OKM on tukenut. Sen ylläpidosta vastaa Temen tiedottaja Anne Saveljeff, teme(a)teme.fi

Palvelun myötä vanha työtorimme (www.tauno.fi) lakkaa maaliskuussa.

http://tyotakaikille.fi

 

twitter.com/tinfotweets