09.02.2017

TINFO-tiedote 5 / 9.2.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA   

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

MUITA ILMOITUKSIA 

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTTERIIN  

Itsenäisyyden juhlavuonna Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tekee mikropistoja itsenäisen Suomen teatterivuosiin. Mikropistot ilmestyvät viikoittain TINFO-tiedotteessa käyden läpi vuoden, pari kerrallaan, jotta joulukuussa päästään vuoteen 2017.  

1925

Oulun Työväen Näyttämö, kuten monet muutkin maakuntien työväenteatterit, ovat hanakasti ajassa kiinni. Ei ihme; Työväen Näyttämötaide -lehti seuraa valppaasti, mitä maailmassa tapahtuu. Saksalaista ekspressionismia on tarjolla. Tollerin Hinkemania esitetään monessa työväenteatterissa, aivan kuten kirjailijan Koneitten murskaajia vähän ennen. Oulun Työväen Näyttämöllä esitetään kantaesityksenä Lauri Haarlan ekspressionistinen näytelmä Uskottomuus, vuoden 1925 kotimainen suosikki.

Edellisenä vuonna on ilmestynyt Karl Manziuksen Näyttämötaiteen historia, johon kirjailija, sanomalehti- ja teatterimies Helsingin Sanomien toimittajana ja toimitussihteerinä päätyönsä tehnyt Erkki Kivijärvi oli kirjoittanut katsauksen Suomen teatterihistoriaan. Pikkunäytelmiä Kivijärvi oli kirjoittanut jo aiemmin, mutta vuonna 1925 tämä monitoimimies debytoi kokoillan näytelmällään Eva ja kirjoittaa käytösoppaan Seurustelun taito. Lisää oppaita on luvassa Kivijärven kynästä. Luomakunnan herra – miehisen pukeutumisen laki- ja ohjekirja ilmestyy vuonna 1927 ja Viinikirja vuonna 1932. Kivijärvi tarjoaa 1920-luvun kaupunkilaissivistyneistölle mannermaista keveyttä ja oppia. Eva nähtiin viidessä teatterissa. Kivijärven Talkootanssit (1930) kuuluu kansanomaisten laulunäytelmien kestosuosikkeihin.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

 Rahoitusuudistuksen teesit julki ensi viikolla

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusjärjestelmäuudistuksen työrukkanen on saanut työnsä päätökseen. Ensi viikolla 14.2.2017 työryhmä julkistaa teesinsä kello 11.30 alkavassa tilaisuudessa. Tilaisuutta voi seurata striimauksena, linkki tulee löytymään Sitran sivuilta. Tämän jälkeen asiantuntijatyöryhmän on määrä tehdä säädösuudistukset lokakuun loppuun mennessä.

Kuulostaa läpihuutojutulta. Kaikkea muuta. Vääntö alkaa vasta nyt, kahdeksan ja puoli kuukautta aikaa vääntää. Jos rahaa ei pottiin tule lisää, joiltain otetaan pois, kun jotkut saavat lisää.

Harkinnanvaraisuutta, kannustavuutta, taiteellisen ja toiminnallisen laadun arviointia, liikkuvuutta vosseihin sisään ja vosseista ulos, rahoituslain ulkopuoliselle kentälle ja uusille taidemuodoille tilaa… Odotan aidosti ennakkoluulottomia uusia avauksia ja näkökulmia, mutta pelkäänkö enemmän carte blanchea vai yleistä hyvää? Toivottavasti tässä ei keksitä pyörää uudestaan. Joulukuun tapahtumassa väläytelty kulttuuriperinnön aihio kuulosti perustuslain tekstiltä.

Kieli koukuttaa

Ryhmäteatterin Peer Gynt on vastaansanomaton esitys. Minulle esityksen lumo syntyi suomennoksesta. Yhdistelmä mitallisuuden mestari ja sanataituri Otto Manninen ja Juha Kukkonen tuottaa päivitettyä rytmiriimiä, jossa ajatuksen kulku säilyy kristallinkirkkaana. Voisiko Manninen olla tämän hetken räppäri? Ja kun näyttelijät laskevat riimiä pakottomasti ajatuksen ajamana ilmoille, niin siinä mennään kyydissä kuin Peerin äidilleen syöttämässä palturissa.

Nyt ollaan vähän kuin Suomenlinnassa. Minusta on hienoa ja arvokasta, miten Juha Kukkonen on päivittänyt klassikoita nykyaikaan – ilmavasti. Peer Gyntin flow´ssa, tämän suuren lapsen ja sietämättömän egonarsistin elämän takautumassa on hyvä olla.  Ryhmiksessä tehdään from rags to riches -tarinaa elimensä ajamasta selfmademanista, jota ei pysäytä mikään ja johon mikään moraali ylety.

Vapaalla vyöhykkeellä

5000 neliömetriä Vallilan teollisuusalueella Kuortaneenkadulla tarjoaa stalkkarin ja tirkistelijän toiveunen. Teatterikollektiivi Vapaa Vyöhykkeen immersiivisessä esityksessä 13. tunti astun aikuisten satuun Punahilkan johdattamana.

Voin vapaasti vaeltaa erilaisissa tiloissa, siirtyä kapakasta makuhuoneeseen, tanssiaissaliin, keittiöön… palata, pysähtyä, antaa jonkun ihmisen johdattaa, kuulostella, mitä jossain toisaalla tapahtuu, mennä ääntä kohti, tai sitten vain istahtaa syrjästäkatsojaksi.

Avaan kaapin ovia, kaappeja, koluan hyllyjä, etsin viestejä tyynyn alta… seuraan, minkälaisia suhdedraamoja ja valtapelejä ihmisten välillä tapahtuu. Olen 13. tunnilla aikaluupissa, voin elää samat tilanteet uudelleen, voin nopeuttaa, hypätä ylitse, siltä minusta tuntuu. Nautin naamioni suojasta, nautin sanattomuudesta. Aistit terästyvät eleiden ja ilmeiden vihjeille, kolahduksille, musiikille.

Tanskalaisen Signan esitysinstallaatioissa koin jotain samaa. Brittien PunchDrunkia en ole koskaan ollut kokemassa.

Kuka on Eurooppa?

Saksan ITI-keskus on julkaissut vuosikirjansa, jossa se lähestyy Euroopan subjektia eri näkövinkkeleistä. Vuosikirjan lähestymistapa on enemmän kuin ajankohtainen Brexitin ja vihan vuonna, jolloin kansalaisten usko EU:ta kohtaan natisee ja Eurooppa rakentaa aitoja rajoilleen, karkottaa sisään päässeitä.

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Tarvetta kansainvälisen liikkuvuuden valmennukselle? 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tarjoaa teatterialan ammattilaisille neuvontaa ja mentorointia sekä valmennusta kansainvälisen liikkuvuuden suunnitelmien tekoon. Maanantaiklinikka päivystää säännöllisesti, varaa aikasi räätälöityyn ohjaukseen tai sovi muista muodoista.

Tutustu kansainvälisen liikkuvuuden palveluihimme


Uusi tuote TINFO-verkkokaupassa: Pasi Lampelan Granada

Työlleen omistautuneiden ihmisten mutkikkaat suhteet peilautuvat Euroopan sotaisaan menneisyyteen ja levottomaan nykyisyyteen Pasi Lampelan uudessa draamakomediassa. 

Pasi Lampela: Granada, hinta 20 euroa + postikulut.

Teos on ilmestynyt Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjassa, jonka muut osat ovat myös tilattavissa TINFO-verkkokaupasta tai sähköpostitse: tinfo(a)tinfo.fi: 

Juha Jokela: Sumu

Pasi Lampela: Kenraali ja Casanova

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjaa rahoitetaan joukkorahoituskampanjalla. 
Lisätietoa.

www.tinfo.fi/fi/verkkokauppa


Teatteriuutisia Suomesta maailmalle 

TINFO tuottaa uutisia ja välittää alan tapahtumatietoja kansainvälisille teatteriammattilaisille. Otamme vastaan tiedotteita ulkomaan vierailuista ja muista kansainvälisistä hankkeistanne. 
 
Uutiskirjeet ovat yksi kanava kansainvälisessä viestinnässämme. 

Kevään 2017 kansainvälisten uutiskirjeiden ilmestymisajat ja aineistopäivät 

 • TINFO e-News: ti 21.2. → aineisto ti 14.2.2017 
 • TINFO Newsletter | Theater aus Finnland: ti 28.2. → ti 21.2.2017 
 • TINFO e-Nytt: ilmestyy ti 7.3. → ti 28.2.2017

Pysy kärryillä -- tilaa TINFO-uutiskirjeet!


TINFO e-Nytt. Teaternytt i Finland on ilmestynyt

TINFO tekee ja välittää teatteriuutisia myös ruotsiksi. Vuoden ensimmäisessä TINFO e-Nytissä aiheina mm. kulttuurin rahoitusuudistus ruotsinkielisten teattereiden kannalta, TINFO-apurahan ja kansainvälisyyvalmennukset tuomat uudet mahdollisuudet, teatterialan palkat ja tietenkin teatterintekijöidemme kansainväliset kuviot. 

Lue TINFO e-Nytt 1 / 2017. Teaterinytt i Finland.

Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy ti 7.3.2017. Siihen liittyvät tiedustelut ja tarjolle tulevat aineistot pyydetään viimeistään edellisellä viikolla sähköpostitse: tinfo(a)tinfo.fi. 

Pysy kärryillä -- tilaa TINFO-uutiskirjeet!

UUTISIA

Monitaideyhdistys Pisteen esitys helmikuussa Lontoossa

Rovaniemeläisen Monitaideyhdistys Pisteen vauvaperheille suunnattu Vau Vanne esitys nähdään helmikuussa Lontoossa. 

Vuonna 2008 ensi-iltansa saanut Vau Vanne vierailee helmikuussa Iso-Britannian suurimmassa kulttuuritalossa Southbank Centressä osana Imagine Children’s festivaalia sekä Nordic Matters ohjelmistoa. Southbank Centren lisäksi Vau Vanne on Jacksons Lane teatterin ja Canada Water Culture Space teatterin ohjelmistossa. 

Sirkustaiteilija Mette Ylikorvan tähdittämä ja kehittämä kokonaisuus saa yhteensä 21 esitystä Lontoon vierailun aikana. 

Vau Vanne ( eng. Wow Hoop ) -esitys on vuosien aikana nähty useissa lastenkulttuurikeskuksissa, kulttuuritaloissa ja festivaaleilla eri puolilla Suomea sekä Kanadassa, Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Ranskassa ja Norjassa.  

4-12 kk ikäisille lapsille ja heidän vanhemmille kohdennettu sirkusesitys tarjoaa turvallisen ensiaskeleen perheille esittävien taiteiden maailmaan. 

Vau Vanne (Wow Hoop) esitykset Lontoo 2017: 
Southbank Centre 10.-12.2. 
Canada Culture Waters 14.2. 
Jacksons Lane 15.-17.2.

Lisätietoja:
Joonas Martikainen, tuottaja
050 337 2828
pistery(a)gmail.com


Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateaterin yhteistuotannon ensi-ilta Virossa

Kantaesityksensä Lahden kaupunginteatterissa saanut, näyttelijä Anna Lipposen kirjoittama Kädettömät (Käsist seotud) pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Suomalais-virolaisen yhteistuotantoesityksen Viron ensi-ilta on Eesti Draamateaterissa 11.3.2017. 

Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017, sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Näytelmä on musta komedia kahden kulttuurin kohtaamisesta, kuolemasta ja elämän suurista intohimoista. Mitä jää jäljelle, kun enää sydän ja aivot toimivat? 

Kädettömät toteutetaan ainutlaatuisessa yhteistyössä, kun helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi ja Viron yksi suurimmista teattereista, tallinnalainen Eesti Draamateater yhdistävät voimansa. Esityksen ohjaa näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. Näyttämöllä ovat Jalostamo-kollektiivin näyttelijä Anna Lipponen sekä Eesti Draamateaterin näyttelijäkonkari Tõnu Oja. Skenografiasta vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Musiikin esitykseen säveltää muusikko-säveltäjä Samuli Laiho. 

Suomen kanta-esitys nähtiin Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016.


Red Nose Companyn Punainen viiva Tukholmassa

Red Nose Companyn esitys Punainen viiva on kutsuttu Suomen Tukholman instituuttiin Suomi 100 -kiertueen puitteissa. 

Helsinkiläinen klovniryhmä Red Nose Company vierailee ensimmäistä kertaa Tukholmassa, kun Punainen viiva esitetään Suomen Tukholman instituutissa 12.3.2017. Esitys on valittu mukaan Valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Punaisen viivan Suomi 100 -kiertue alkoi tammikuussa Kansallisteatterista. Se ulottuu Helsingistä Kuusamoon ja Lappeenrannasta Turun kautta Tukholmaan.  

Kiertue tavoittaa kaikenikäiset – esityksiä on teatterinäyttämöiden lisäksi sekä vanhusten hoitolaitoksissa että kouluilla. Mukana yhteistyössä ovat Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö sekä kulttuurirahastojen Taidetestaajat-hanke. Punainen viiva on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen kanssa. 

Maanlaajuinen kiertue yhteistyössä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Taidetestaajien kanssa

Punainen viiva vierailee vanhusten hoitolaitoksissa eri puolilla Suomea. Kiertue toteutetaan yhteistyössä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kanssa. Valtakunnallisessa Taidetestaajat-hankkeessa Punainen viiva kiertää syksyllä 2017 esiintymässä kahdeksasluokkalaisille Helsingissä, Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama Taidetestaajat tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille mahdollisuuden kulttuurielämyksiin vuosina 2017-2019.  

Kiertueen ajan klovnien matkaa ympäri Suomen pääsee seuraamaan sosiaalisessa mediassa suorien live -lähetysten kautta. 

Facebook.com/rednosecompany.fi 
Twitter.com/rednosefi 
Instagram.com/rednosefi 
Periscope.tv/rednosefi  

Tuottaja Niina Bergius
044 235 4774
info(at)rednose.fi


Vuoden 2016 Nukketeatteriteko-palkinto Satuteatteri Punahilkalle 

Suomen Unima ry:n hallitus on valinnut vuoden 2016 Nukketeatteriteon saajaksi Joensuulaisen Satuteatteri Punahilkan. Satuteatteri Punahilkka on tehnyt tinkimättömästi laadukasta työtä suomalaisen nukketeatterin hyväksi ja tuottanut elämyksiä jo 35 vuoden ajan. Suomen Unima onnittelee!  

Lisätiedot ja haastattelut Satuteatteri Punahilkka, Jaana Palve-Karppanen puh. 040-913 4009, tavoitettavissa päivisin klo 14.15 jälkeen ja Suomen Unima ry puheenjohtaja Aapo Repo 050-3094004 

11.2. juhlitaan Nukketeatterin päivää 

Suomen Uniman hallitus juhlii päivää Joensuussa, jossa nähdään Satuteatteri Punahilkan juhlanäytäntönä "Hyppivä prinsessa" -pöytäteatteriesitys Joensuun kaupunginteatterissa. Hyvää Nukketeatterinpäivää kaikille jäsenille, samalla juhlimme Suomen Unima ry:n 33-v. syntymäpäivää.


Vetoomus vapaan kentän vakiintuneiden teattereiden puolesta

Suomessa toimii vos-lain alaisten teattereiden lisäksi kymmeniä lain ulkopuolisia ammattiteattereita, tuotantoalustoja tai ammattiteatteriryhmiä. Ne ovat kevytrakenteisia teatteritoimijoita, joiden parissa tehdään merkittävä määrä kunnianhimoista, monimuotoista ja raikasta teatteri- ja esitystaidetta. Lisäksi monet toimijat tekevät tutkivaa sekä kansainvälistä työtä. Ammattiteatteriryhmissä on usein kehittynyt ja yhä kehittyy suomalaisen teatterin tulevaisuus; ne uudistavat, kehittävät ja monipuolistavat suomalaista teatterikenttää esityskielen ja työtapojenkin suhteen. Vapaat ammattiteatteriryhmät ovat myös merkittäviä taiteilijoiden työllistäjiä Suomen teatterikentällä.

Kullakin vapaalla kentällä toimivalla teatterilla tai ryhmällä on erilainen profiilinsa ja toimintatapansa, joiden vakiinnuttaminen vaatii visiota, työtä, taitoa sekä sitoutuneisuutta. Vapaan teatterikentän toimijat useimmiten osoittavat sitoutuneisuutensa tekemällä työtä työehtosopimusten minimipalkoilla tai tekemällä myös ilmaista työtä, ja joskus jopa satsaamalla työnsä tekemiseen omia taloudellisia resurssejaan.

Vapaan teatterikentän vakiintuneimpien ryhmien toiminnan perusta ovat harkinnanvaraiset toiminta-avustukset, joita jakaa Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Taiteen edistämiskeskus. Toiminta-avustuksia haetaan vuosi kerrallaan. Jaettava summa ei ole merkittävästi lisääntynyt viimeisinä vuosina. Harkinnanvaraisen toiminta-avustuksen piiriin hakee uusia teatteriryhmiä, ja niiden sinne päästessä entisen suuruista rahasummaa täytyy jakaa useampien teatteriryhmien kesken. Vuodelle 2017 Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta teki 1-44 prosentin leikkauksia, kolmentoista jo pitkään toimineen teatteriryhmän toiminta-avustuksiin. Osalla toimijoista leikkaukset vaarantavat perustoimintaa merkittävästi ja romuttavat tehtyä pitkäjänteistä työtä.

Toiveemme on, että seuraaviin seikkoihin puututtaisiin vapaan ammattiteatterikentän toiminnan edistämiseksi:

 1. Avoimempaa päätöksentekoa ja keskustelukulttuuria päätösten kriteereistä
 2. On väärin, että toimintansa ja profiilinsa vakiinnuttaneet, pitkäjänteiseen toimintaan sitoutuneet teatteriryhmät joutuvat olemaan vuosittaisen arvioinnin kohteena
 3. Rahaa pitää saada lisää vapaalla teatterikentällä toimiville vakiintuneille ryhmille

Lue koko vetoomus

Vapaan teatterikentän puolesta,

Marika Heiskanen (Teatteri Siperian taiteellinen johtaja) ja
Miira Sippola (Myllyteatterin johtaja)

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet seuraavat teatterikentän harkinnanvaraisen tuen varassa toimivat teatterit ja muut ryhmät:

Blaue Frau
Esitystaiteen keskus
Esitystaiteen seura
Höyhentämö
Improvisaatioteatteri Stella Polaris
Keski-Uudenmaan teatteri
Klockriketeatern
Koira Complex
Kokoteatteri
Kolmas tila
Myllyteatteri
Oblivia
PerformanceSirkus
Rakastajat-teatteri
Rospuutto-ryhmä
Teatteri Circus Maximus
Teatteri IlmiÖ
Teatteri Metamorfoosi
Teatteri Pensas
Teatteri Siperia
Teatteri Telakka
Teatteri Quo Vadis
Teatteri Vanha Juko
Totem-teatteri
Toisissa tiloissa -ryhmä
Universum
Valtimonteatteri


Finansieringsreformen och de svenskspråkiga teatrarna

Statens stöd till professionella teatrar, orkestrar och museer har sedan 1993 beviljats som statsandelar, som beräknas på kulturinstitutionernas personal.  Vid sidan om systemet med statsandelar finns det också andra stödformer, men de är kortvariga och beviljas efter behovsprövning som projektstöd, individuella arbetsstipendier etc.   

Sedan 1993 har världen förändrats och undervisnings- och kulturministeriet har satt i gång en omfattande process, som år 2016 har inneburit flera seminarier, workshops etc med representanter för hela det finländska konst- och kulturfältet. Reformarbetet fortsätter fram till slutet av år 2017. 

Centralförbundet för Finlands svenska teaterorganisationer rf CEFISTO har låtit göra en kartläggning över de svenskspråkiga teatrarnas nuläge, deras synpunkter på reformförslagen och hur reformen borde beakta de svenskspråkiga teatrarnas  - och sista hand – den svenskspråkiga publikens behov.  

De svenskspråkiga teatrarna når sin potentiella publik   

Det svenskspråkiga teaterfältet består av sex teatrar som får statsandelar: Svenska teatern i Helsingfors, Lilla teatern, Teater Viirus, Unga teatern som spelar för barn och unga samt Åbo svenska teater och Wasa teater.  Vid sidan om dessa finns det ett tiotal professionella teatergrupper, som fungerar på behovsprövade medel.   

De svenskspråkiga teatrarna når ut till sin potentiella publik. Enligt Teaterinfo Finlands (TINFO) statistik hade år 2015 de tillsammans en publiksiffra på 272 619. Inte illa med tanke på att den svenskspråkiga befolkningen uppgår till ca 300 000 personer.  
 
Problemet är att de är utspridda över tre regioner, Nyland, Åboland och Österbotten och teatrarna har svårt att öka sina intäkter genom att öka antalet föreställningar per produktion. De svenskspråkiga teatrarna måste därför producera fler föreställningar inom samma tid som en finskspråkiga kan behålla sina produktioner på repertoaren.  

Balans mellan kontinuitet och flexibilitet  

CEFISTO föreslår att det statliga stödet skulle ha två former, dels statsandelar i nån form. Det skulle ge kontinuitet, för alla kulturinstitutioner måste planera på lång sikt, men parallellt med de långsiktiga statsandelarna kunde en del av stödet beviljas som strategiskt stöd.  
 
Det skulle innebära att teatern själv, utgående från sina egna förutsättningar skulle definiera sina mål, t.ex. att nå ut till nya publikgrupper, producera nyskrivet, undersöka nya arbetsformer, bygga inhemska och internationella nätverk... vad som helst, men förankrat i teaterns egen strategi. Sådana strategiska stöd kunde beviljas för kortare tidsperioder, och de kunde också gälla de fria professionella teatergrupperna.   

Alltså – nån form av statsandelar för att säkra kontinuitet – och t.ex. treårigt stöd till strategiska satsningar – för att säkra flexibilitet. 

Här kan du läsa mera om reformarbetet. Tyvärr är allt material på finska.

CEFISTOs kartläggning är gjord av Marianne Möller 


Taiteen edistämiskeskus jakoi toiminta-avustuksia 7,9 miljoonaa euroa

Taiken kahdeksan miljoonaa on riittämätön kentän hätähuutoon 

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on jakanut toiminta-avustuksia 7,9 miljoonaa euroa. Tukea saa kahdeksan taiteenalaa: elokuvataide, kirjallisuus, kuvataide, musiikki, näyttämö-, sirkus-, tanssi- ja valokuvataide. Suurimmat avustukset jaettiin näyttämötaiteeseen ja tanssitaiteeseen. 

”Taiken toiminta-avustukset ovat jämähtäneet paikoilleen”, sanoo Taiken johtaja Minna Sirnö. ”Tältä osin tukipolitiikkamme alkaa muistuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusjärjestelmää. Paine on siirtynyt Taikeen.” Sirnö peräänkuuluttaa Taiken roolia taiteen tukemisessa. ”Miten pysyviä vuosittain jaettavat harkinnanvaraiset avustukset voivat olla?”, hän kysyy. ”Taiken yksivuotisilla toiminta-avustuksilla on vaikea turvata ryhmien pitkäjänteistä kehittämistä.” 

Esittävien taiteiden ja musiikin määrärahat ovat entisen suuruiset. ”Se merkitsee käytännössä rahan sitomista pysyvästi samoille ryhmille”, Sirnö sanoo. ”Taikella on merkittävä rooli niiden ryhmien tukemisessa, joilla ei ole toivoa päästä teatteri- ja orkesterilain mukaisen valtionosuuden piiriin. Haasteena on saada uusia toimijoita tuen piiriin määrärahan pysyessä ennallaan.” 

”Näinkään suurella määrärahalla emme pysty vastaamaan kentän hätähuutoon. On mahdoton nostaa tuen piiriin uusia toimijoita ilman, että jo ennestään tukea saavat kärsivät.” Jotta uusia ryhmiä on voitu nostaa avustuksen piiriin, joidenkin vakiintuneiden saajien avustusta on ollut pakko leikata. Yhtenä perusteena on ollut valtionavustuksen osuus toiminnan kokonaisrahoituksesta. 

Esittävien taiteiden ryhmät saivat 5 545 000 euroa ja orkesterit, yhtyeet, kuorot ja oopperat 758 000 euroa. Avustuksen saajien joukkoon nostettiin uusia toimijoita, kuten Peking-oopperaan erikoistunut teatteriryhmä Wusheng Company Helsingistä ja Kulttuuriosuuskunta G-voiman Vaara Kollektiivi Kajaanista. Myös helsinkiläinen sirkusryhmä Ilmatila ry sai ensimmäistä kertaa toiminta-avustusta.

Päätöksiä varten Taike kuuli valtion taidetoimikuntia. 

Vuoden 2017 toiminta-avustukset


TINFO listasi: Taiken toiminta-avustuksia 44 teatterille

Taiteen edistämiskeskus jakoi rahoituslain ulkopuolisille ammattiteatteriryhmille toiminta-avustuksia yhteensä 2 961 000 euroa, 47 000 (1,6 %) euroa enemmän kuin viime vuonna. Avustuksen sai 44 teatteria.  

Uusina tuensaajina ovat Grus Grus teatteriyhdistys Tampereelta, Kulttuuriosuuskunta G-voiman Vaara Kollektiivi Kajaanista ja Wusheng Company Helsingistä. 

Suurimmat avustuksen saajat ovat Helsingissä toimivat Universum (210 000 euroa) ja Klockriketeatern (195 000 euroa), lahtelainen Teatteri Vanha Juko (200 000 euroa) sekä porilainen Rakastajat-teatteri (185 000 euroa). 

Valtionavustus teatterilain ulkopuolisten ammattiteattereiden ja -ryhmien toimintaan 2012-2017

Laskutoimitukset teattereiden osalta ja tilasto 2012-2017 ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tuottamia.


Taideyliopistolle miljoonan euron lahjoitus Louise ja Göran Ehrnroothin säätiöltä

Taideyliopiston Taide on lahja -varainhankintakampanja on saanut miljoonan euron suuruisen pääomalahjoituksen Louise ja Göran Ehrnroothin säätiöltä. Lahjoitus on suurin kertalahjoitus säätiön historissa. Pääomalahjoituksen lisäksi säätiö aloittaa Taideyliopiston kanssa yhteistyön, jonka tarkoituksena on tukea nuoria taiteilijoita ja kehittää opiskelijoille tarjottavia yrittäjyysopintoja. Yhteistyön muodot tarkentuvat myöhemmin.  

– Suomen 100-vuotisjuhlavuotena on tärkeää muistaa, miten suuri rooli kulttuurilla ja taiteella on ollut maamme identiteetille jo vuosisadan ajan. Taideyliopiston taiteilijakoulutuksella on suuri vastuu taiteemme tulevaisuuden synnyttäjänä Suomessa. Säätiömme haluaa olla mukana tukemassa Taideyliopiston nuoria taiteilijoita turvaamalla omalta osaltamme yliopiston korkeatasoista sekä monipuolista taiteen opetusta ja tutkimusta. Toivomme tekomme kannustavan myös muita lahjoittamaan Taideyliopistolle sen tärkeään työhön, sanoo Georg Ehrnrooth, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön hallituksen puheenjohtaja. 

Pankinjohtaja Göran ja rouva Louise Ehrnroothin perustivat nimeään kantavan säätiön vuonna 1990. Säätiö tukee teollisuutta, maataloutta ja ympäristöä, yhteiskunnallista toimintaa sekä kulttuuria Suomessa. 

Lue lisää

Lisätietoja:
Yhteyspäällikkö Nana Salin, puh. 050 4616 780, nana.salin(a)uniarts.fi


Teatteri Siperia luopuu näyttämöstään taiteellisista ja taloudellisista syistä

Teatteri Siperia jää tilattomaksi teatteriryhmäksi 1.6.2017 alkaen.  

Toimisto sijaitsee ainakin toistaiseksi vanhalla paikallaan osoitteessa Hämeenpuisto 28 D, 4. krs.

Taiteen edistämiskeskus leikkasi Teatteri Siperian toiminta-avustusta vuoden 2017 alussa 10 % ja tämä päätös siivitti jo pitkään pohdinnassa ollutta päätöstä näyttämötilasta luopumisesta.

"Olemme odottaneet vuosia korotusta vuoden 2009 tasolle jääneeseen toiminta-avustukseemme, mutta nyt meiltä leikattiin avustusta 10 %. Tämä johti siihen, että johtoryhmämme teki päätöksen teatteri-tilasta luopumisesta, jotta voimme toteuttaa tulevat taiteelliset suunnitelmamme. Käännämme tämän tietenkin voimavaraksemme, vaikka tietenkin tämä nyt kovasti meillä työtä teettää." sanoo Teatteri Siperian taiteellinen johtaja Marika Heiskanen.

Samassa yhteydessä teatteri luopuu kokopäiväisestä tuottajastaan 1.7.2017 alkaen säästösyistä. 1.8.2017 alkaen Teatteri Siperian toimistolle palkataan osa-aikainen teatterisihteeri. Teatterisihteerin paikka avautuu hakuun helmi-maaliskuun aikana 2017.

Kymmenvuotisjuhlanäytelmämme Eikä kukaan meitä enää etsi -esitykset toteutetaan suunnitellusti ajalla 28.2.-6.5.2017 Teatteri Siperian näyttämöllä osoitteessa Hämeenpuisto 28 D, 4.krs.

LISÄTIETOA:
Marika Heiskanen
Teatteri Siperian taiteellinen johtaja
marika.heiskanen(a)elisanet.fi


Läntinen tanssin aluekeskus on Suomen Teatterit ry:n uusi jäsen

Suomen Teatterit ry:n hallitus on hyväksynyt järjestön uudeksi jäseneksi Läntisen tanssin aluekeskuksen. Suomen Teatterit ry:n jäseniä ovat nyt Suomen Kansallisteatteri sekä 51 eri tavoin säännöllisen valtion rahoituksen piiriin kuuluvaa teatteria ja toimijaa.

Läntinen tanssin aluekeskus (LTA) on yksi seitsemästä Taiteen edistämiskeskuksen tukemasta tanssin aluekeskuksesta. Aluekeskustoiminnan keskeiset tavoitteet ovat toimialan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Kehittämistyö perustuu tanssitaiteen erityispiirteiden perinpohjaiseen tuntemukseen, ja se tähtää monialaisen ja korkealaatuisen yhteistyön ja osaamisen edistämiseen yhteiskunnassa. Läntinen tanssin aluekeskus toimii työnantajaorganisaationa freelancetanssitaiteilijoille. LTA tarjoaa freelancetaiteilijoille lähemmäs 200 työtilaisuutta vuodessa. Se tarjoaa nykytanssin tekijöille kokoavan toimintayhteisön ja tuotanto-organisaation ja yleisölle monimuotoisia kohtaamispintoja tanssitaiteeseen.

Tanssitoimijat ovat Suomen Teatterit ry:n jäsenistössä vahvasti edustettuina ja Läntinen tanssin aluekeskus on Suomen Teatterit ry:n jäsenistön 12. tanssitoimija. Edellinen Suomen Teatterit ry:n jäseneksi liittynyt tanssin kentän edustaja oli Zodiak – Uuden tanssin keskus syksyllä 2014.

Lisätietoa Läntisen tanssin aluekeskuksesta: www.l-tanssi.fi
Suomen Teatterit ry:stä: www.suomenteatterit.fi

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Naisklovnifestivaali Punainen helmi | 8.-11.2.2017, Helsinki

Naurattavia naisia, kutkuttavia klovneja, festivaali täynnä klovnahtavaa ohjelmaa! Tanssiteatteri Hurjaruuth emännöi jälleen helmikuussa kansainvälistä naisklovnifestivaalia. 

Viidettä kertaa järjestettävällä festivaalilla nähdään loistotukku kotimaisia klovnittaria sekä maailmanluokan naisklovneja Ranskasta, Itävallasta ja Venäjältä. Mukana mm. Anna de Lirium (legendaarinen Tanja Simma), Colette Gomette (Hélène Gustin), Hanna Terävä, Taina Mäki-Iso sekä pietarilainen klovnitrio Klavy esityksellään Klavy in Love. 

Kahdella viime festivaalilla suuren suosion saavuttaneet Naisklovni-iltamat nostaa tunnelman takuuvarmasti kattoon. Kotimaiset klovnittaret valtaavat omilla miniesityksillään lavan festivaalin päätösiltana lauantaina 11.2.

Lisätietoa


Satakielikuukausi juhlii kielten moninaisuutta | 21.2.-.21.3.2017

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2017 ja päättyy maailman runouden ja rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2017.  

Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Tapahtumakokonaisuus kysyy, miltä kieli kuulostaa, näyttää ja tuntuu, sekä mikä merkitys kielellä on identiteetin ja turvallisuuden tunteen rakentumiselle. Satakielikuukauden tarkoitus on muistuttaa jokaisen oikeudesta äidinkieleen sekä juhlia kielten moninaisuutta ja monikielisyyttä. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia, ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen.  

Verkostofestivaalin tapahtumia järjestetään ainakin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Myös Opetushallitus kannustaa kouluja ja oppilaitoksia osallistumaan Satakielikuukauden viettämiseen ympäri Suomen tai viettämään Satakielipäivää muuna ajankohtana. 

Satakielikuukausi haastaa pohtimaan monikielisyyttä myös oppilaitoksissa, työpaikoilla ja kotona. Miten monikielisyys näkyy arjessasi ja kuinka sitä voisi lisätä? Kielellisen rikkauden edistämiseen liittyviä ajatuksia ja ehdotuksia voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #satakielikuukausi. Otamme myös vastaan vinkkejä kuukauden teemoihin sopivista tapahtumista, jotka voivat sijaita missä tahansa Suomessa tai Pohjoismaissa.

Satakielikuukauden pääjärjestäjät ovat kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Annantalo, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo.  

Katso koko ohjelmisto Satakielikuukauden verkkosivuilta

Lisätiedot:
Kitari Mayele, kulttuurituottaja, kulttuurikeskus Caisa, kitari.mayele(a)hel.fi  
Outi Korhonen, hankekoordinaattori, Kulttuuria kaikille-palvelu, outi.korhonen(a)cultureforall.fi


Oh My Puppets! – Nykynukketeatterin minifestivaali | 23.-25.3.2017, Helsinki

Nukketeatteriverkosto Aura of Puppets ja Cirko - Uuden sirkuksen keskus aloittavat yhteistyön minifestivaalin merkeissä. 
 
Palkintoja niittänyt Aura of Puppets tuo maaliskuussa Cirkoon kattauksen uusinta kotimaista nukketeatteria.  23.–25.3.2017 Cirkossa nähdään kolme aikuisille suunnattua nukketeatteriesitystä: Merja Pöyhösen ihastuttava sooloteos Missing Amelia Earhart kapuaa pilviin ja esittelee mystisesti kadonneen lentäjä-sankarittaren tarinan. Taiderajoja ylittävän Käppi-Rajala-Räikkä -kokoonpanon kauhunukkemystikaali Räähkän luku yhdistelee nukketeatteria, jouhikkomusiikkia, runoutta ja rituaaleja. Yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävä Nordic Puppet Ambassadorsin esineteatteriesitys Vain yksi laukku mukaan kuljettaa mukanaan Anne Frankin maailmaan. 
 
Turussa vuonna 2012 perustettu Aura of Puppets on 47 nukketeatteritaiteilijan verkosto, joka on alusta lähtien toiminut nukketeatteritaiteen edellekävijänä ja suunnannäyttäjänä. Aura of Puppets palkittiin vuonna 2016 Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Cirko – Uuden sirkuksen keskus on toiminut nykysirkuksen edistäjänä ja kehittäjänä vuodesta 2002 ja on tunnettu korkeatasoisen kotimaisen ja kansainvälisen nykysirkuksen näyttämönä. 
 
”Cirko on Aura of Puppetsille luonteva kumppani pääkaupunkiseudulla. Nykysirkuksessa ja nykynukketeatterissa on paljon samankaltaisuuksia, joiden uskomme viehättävän laajojakin yleisöjä. Odotamme innolla helsinkiläisten vastaanottoa ja nukketeatterin ilosanoman tuomista kaupunkiin tällaisessa muodossa”, kertoo tapahtuman tuottaja Ilona Numminen Aura of Puppetsista. 
 
”On hienoa kun saadaan Oh My Puppets! -minifestivaali osaksi Cirkon yhteistyöfestivaalien kokonaisuutta. On myös kunnia toimia Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston Helsingin kotinäyttämönä. Festivaali toimii jatkossa helsinkiläisille vuosittaisena kurkistusikkunana Turun ainutlaatuiseen ja kansainvälisesti korkeatasoiseen nykynukketeatteriskeneen”, iloitsee Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen. 
 
Keskiviikkona 22.3. järjestetään minifestivaalin kutsuvierasilta, jonka yhteydessä julkistetaan marraskuussa Turussa järjestettävän Finnish Puppetry Showcasen ohjelmistoa. 
 
Tapahtuman liput tulevat myyntiin 15. helmikuuta. 
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 
Ilona Numminen 
tuottaja, Oh My Puppets! – Nykynukketeatterin minifestivaali 
tuotantokoordinaattori, Aura of Puppets 
+358 40 8332650 
ilona(a)auraofpuppets.com 
 
www.auraofpuppets.com 


Finland International Improv Festival | 13.-17.6.2017, Tampere

Tuu Mukaan! The 6th Annual Finland International Improv Festival (FiiF) features English language improvised theatre, musicals and comedy from the biggest names in the world of improv. Improvisers from around the globe bring 25 shows to Tampere! In addition, FiiF 2017 offers 28 workshops, instructed by world-class improv professionals.

Shows

Headliners include Joe Bill (iO Chicago, The Annoyance Theatre), Patti Stiles (Impro Melbourne) and Jill Bernard (HUGE Theatre, ComedySportz – Twin Cities) and musical improv masters The Maydays (UK). The festival also features performances by amateur and professional improvisers from Colombia, Czech Republic, The Netherlands, Germany, Israel, France, and many more, including of course, Finland. Overall, 70 improvisers from 18 countries will take the stage.

Over the four nights of shows you will hear never-before-told stories unfold, witness the rewriting of history, explore intimate relationships, and experience Czech black humor at its finest – all of which are created live, in the moment, combining language, music, miming, soundscapes, and a multitude of other forms of expression.

Workshops

Workshops are open to the public and offered in several topics and levels; suitable for different levels of earlier improv experience from beginner to professional. The workshops are given by 10 instructors from 5 countries. All instructors are all professionals with long careers in performing and teaching improv around the globe.

Tickets

Tickets to all shows (Wed-Sat) are available through the FiiF webstore and at the door.

Workshops (until sold out) and can be purchased through the FiiF webstore.

Tickets & more information at: www.finlandimprovfestival.com.

The festival is organized by Finland Improv ry. All workshops and shows are in English

info ( a ) finlandimprovfestival.com

Lisää tietoa festivaalista: www.finlandimprovfestival.com

anne(a)finlandimprovfestival.com


Meeting of dance producers | 2- 3 Jun 2017, Budapest 

On 02./03. June 2017 at Bakelit Multi Art Center in Budapest, Hungary  

Since 2012 the Dachverband Tanz Deutschland gathers dance and other cultural producers from all over Germany in the context of the so-called InfoPlus-meetings: to support the professional exchange and to discuss working conditions and the standing of independent cultural producers and production offices. After two international InfoPlus-meetings in March (at German Dance Platform, Frankfurt/Main) and September 2016 (at international tanzmesse nrw, Düsseldorf), the Dachverband Tanz Deutschland aims to further strengthen the exchange with independent cultural producers in Europe and beyond. 

What is on the agenda? 

The Budapest meeting intends to further exchange contacts, know-how, experiences and good practices, to create bonds and networks and to strengthen the standing of independent cultural producers and production offices. 

We want to discuss working conditions and funding programmes in different countries, to think about ways and means to facilitate international cooperation and work processes; furthermore, we would like to encourage an exchange on the artistic level, about the artists and companies the participants are representing. 

While the meeting is open to cultural producers in general, the dance field will be the focus. 

If you would like to join the meeting, please write an email to info(a)dachverband-tanz.de, indicating your name, function and contact details. You will receive a confirmation email shortly afterwards. 

www.bmac.hu

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


From Start to Finnish -avustus nyt osana Kulttuurivientiä | haku 15.2.2017 mennessä!

Valtionavustus on tarkoitettu taiteen ja kulttuurin toimijoiden kulttuuriviennin kehittämishankkeisiin. Avustus on tarkoitettu kulttuurivientiä tekeville tai sitä tukeville yrityksille, yhdistyksille tai muille oikeustoimikelpoisille yhteisöille. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille eikä työryhmälle, jossa yksi luonnollinen henkilö on virallisena hakijana.  

From Start to Finnish -avustusta saavalla näytelmällä tai esityksellä/teoksella on oltava suomalainen tuottaja. Tuottajana voi toimia myös suomalainen agentuuri. Tuotannosta vastaavan tahon tulee osoittaa hankkeeseen siitä vastaava suomalainen tuottaja ja ohjaaja. Lähtökohtana on, että tuotantoon palkattavien näyttelijöiden tulee olla englanninkielisiä.  
 
Hakemuksessa tulee olla hankkeen ja esityksen/teoksen esittely sekä hankeen kustannusarvio (Edinburghissa tuotettuna). Kustannusarviossa esitetään kustannukset tuotannosta, mm. ohjaajan, tuottajan sekä esiintyjien palkkioista ja majoitus- ja matkakuluista, lavasteiden siirrosta/sovittamisesta ja tiloista sekä markkinoinnista. Lisäksi hakemuksessa tulee esittää suunnitelma siitä kuinka Edinburgh Fringe -festivaali hyödyttää esityksen/näytelmän/oikeuksien vientiä. Hakijalla tulee olla uskottava oman esityksen/teoksen markkinointisuunnitelma.  
 
Markkinoinnissa tulee hyödyntää From Start to Finnish -konseptia ja yhteismarkkinointia. Hakemukseen voi liittää yhteismarkkinointia ja sen koordinointia koskevan suunnitelman. Ennen avustuksen myöntämistä parhaiten avustuksen kriteerit täyttävien hankkeiden edustajat kutsutaan opetus- ja kulttuuriministeriöön neuvottelemaan yhteismarkkinointisuunnitelmasta ja sen toteutuksesta. 

Ministeriö tekee lopulliset valtionavustuspäätökset sen jälkeen kun hakijalla on sopimus esitystilasta Fringe festivaalilla.

Hakuohjeet

Kulttuuriviennin ja kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen avustukset, lisätietoja:  
Kulttuurivienti, neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, puh. 0295 3 30067, etunimi.sukunimi@minedu.fi 

Katso myös TINFO-tiedote 1 / 12.1.2017


Taike: Alueelliset apurahat ja avustukset | hakuaika 15.2.-15.3.2017  

Taiken alueelliset apurahat ja avustukset ovat haettavissa 15.2.–15.3.2017. Työskentely- ja kohdeapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille tai työryhmille. Yhteisöt voivat hakea erityisavustusta esimerkiksi näyttelyiden, seminaarien ja kurssien järjestämiseen. 

Apurahat ja avustukset on tarkoitettu vuoden 2017 hankkeisiin. Hankkeisiin myönnettävät apurahat ja avustukset tulee käyttää myöntövuoden tai seuraavan vuoden aikana. 

Taike jakaa myös ohjelmallisia tukia, joiden hakuaika on samaan aikaan. Lastenkulttuurin apurahat on tarkoitettu taiteilijoille tai työryhmille. Liikkuvuusapurahoja voivat hakea Suomessa asuvat taiteilijat ja taiteen asiantuntijat. Apurahoilla edistetään kansainvälistä liikkuvuutta ja verkostoitumista. 

Yhteisöille on haettavissa lastenkulttuurin erityisavustukset, Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -erityisavustukset sekä Taideneuvoston kehittämisavustukset. 

Näiden kaikkien hakujen tarkemmat tiedot julkaistaan taike.fi-verkkosivuilla helmikuussa viikolla 6. Hakijan tulee perehtyä hakuilmoitukseen ennen hakulomakkeen täyttämistä. Hakemuksissa on myös pakollisia liitteitä, jotka kannattaa hankkia ajoissa. 

Katso-tunniste haettava ajoissa 

Kaikki Taiken apurahat ja avustukset ovat haettavissa verkossa. Verkkoasiointi on sujuvaa, hakemusta voi täydentää verkossa. Valmis hakemus tulee lähettää sähköisesti Taikeen ennen hakuajan päättymistä. Verkkoasiointi sulkeutuu 15.3. klo 16. 

Verkkoasiointia varten yhteisö tarvitsee Katso-tunnisteen, joka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen hakuaikaa. Maksuttoman Katso-tunnisteen saa Väestörekisterikeskuksesta osoitteesta https://yritys.tunnistus.fi. Tunnisteen hankkiminen edellyttää voimassa olevaa Y-tunnusta. Ohjeet sen hakemiseen löytyvät YTJ-palvelun verkkosivuilta http://www.ytj.fi

Lisätietoja hakuajoista saat Taiken verkkosivuilta tai sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu(a)taike.fi.


Tuki eurooppalaisille foorumeille | haku 6.4.2017 mennessä 

Foorumien tuki (Support to European Platforms) on tarkoitettu yhteistyötä tekevien eurooppalaisia luovan alan tekijöitä ja taiteilijoita esittelevien organisaatioiden yhteenliittymille. Foorumien tarkoituksena on edistää eurooppalaisten teosten levitystä, tuoda esiin uusia eurooppalaisia kykyjä, koota yhteen alan toimijoita sekä laajentaa alan yleisöpohjaa. 

Eurooppalaisten foorumien kautta halutaan erityisesti tukea nuorten ja kansainvälisesti vähemmän tunnettujen eurooppalaisten taiteilijoiden liikkuvuutta ja näkyvyyttä, sekä edistää eurooppalaisen kulttuurin saatavuutta ja artistien esiintymismahdollisuuksia kotimaan ulkopuolella (esim. kiertueet, tapahtumat, näyttelyt ja festivaalit). Arviointikriteereissä painotetaan myös foorumin tavoitteita tukevan viestinnän ja brändistrategian sekä yleisötyön merkitystä. 

Komission tavoitteena on kattaa tuella mahdollisimman laajasti eri taiteenaloja. Tästä syystä samalta alalta ei voida tukea montaa foorumia. Tällä hakukierroksella komission toivoo hakemuksia erityisesti kuvataiteiden, teatterin, oopperan, muodin ja arkkitehtuurin aloilta. 

Foorumeissa tulee yhden koordinaattorin lisäksi olla mukana vähintään 10 jäsentä 10 eri maasta. 

Tukea foorumille myönnetään enintään 500 000 ¤/vuosi. Tuki voi kattaa enintään 80 % kokonaisbudjetista. Tukea haetaan neljän vuoden kaudelle. Vuoden 2017 hakukierroksella tukea on jaettavissa yhteensä 5,5, milj. euroa noin 12 foorumille. 

Ota yhteyttä Luova Eurooppa -yhteyspisteeseen, mikäli kiinnostuit, tarvitset lisätietoja tai haluaisit apua suunnitelmiesi ja hakemuksen kanssa. Autamme mielellämme hakemuksen kaikissa vaiheissa. Haku on auki 6. huhtikuuta saakka.  

Lisätietoja:  

Komission hakuilmoitus ja hakuohjeet

Luova Eurooppa -yhteyspiste

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


IETM Staff Exchange Programme | deadline 28 Feb 2017

Looking for a way to enrich your professional path? Need some fresh ideas to breathe new life to your projects? 

IETM Staff Exchange Programme offers our members a unique opportunity to gain a short but valuable international experience by joining the team of another organisation and hosting a professional from abroad. 

The programme is aimed at helping you to get an insight of different working practices and professional cultures, to learn new approaches to dealing with your tasks and exchange know-how with your international peers. 

Learn more


Call for Papers: Sound/Theatre: Sound in Performance | deadline 1 Mar 2017

Inspired by recent productions in theatre and dance as well as by scholarly attention given to an acoustic/sonic turn in recent years that is closely linked to the growth in scenographic and design studies, this special issue of Critical Stages (number 16, December 2017) will focus on sonification/musicalization of the stage environment, generative sonic processes, theatre aurality, music theatre/opera, digital performance and sound design. 

Looking at a widening arena of composed theatre as well as interactive and sonic installation art, we encourage vigorous debate on emerging concepts of rhythmic spaces, resonant dramaturgies, audiophonic scenographies, vibrational theatres, multisensory atmospheres in performance. 

Many creative processes today (enhanced by diverse technologies and ever-changing techniques) gather momentum, in which audible, but also tactile, haptic and/or visible dynamics, actions, atmospheres and traces are recreated, without that theories of affect and perception have yet fully defined or explored the contours sound affords for the spectators/listeners, especially if interactions unfold within the area of the non-verbal and beyond alignment with signs, narrative threads. 

We are also interested in hearing from practitioners who work in collaborative production on such contouring. 

This issue invites a broad range of interdisciplinary perspectives drawn from compositional processes and production aesthetics as well as from investigations into the perception of the interplay of analogue/digital, instrumental/vocal, and musical or noise-sound, or various manifestations of sound design and sonic scenographies. 

KEY THEMES 

The issue will approach the role of sound in performance/performance of sound with the following general headings in mind: 

 • Practices  
 • Sonic Design/Sonic Scenography  
 • Vocabularies  
 • Experiences  
 • Acoustic Ecologies  
 • Aesthetics and Politics  

Length of papers: maximum 4000 words 

Proposals: 1 March 2017
First drafts: 1 August 2017
Publication date: December 2017 

All proposals, submissions and enquiries should be sent to: Johannes.Birringer(a)brunel.ac.uk.

www.critical-stages.org


Festival of Alternative Theatrical Expression – FAKI, Zagreb | deadline 5 Mar 2017

The 20th edition of International Festival of Alternative Theatrical Expression - FAKI - is held in Zagreb from May 23rd to May 27th 2017, in various adapted spaces of former medical factory Medika. As a festival of alternative theater, street theater, performance, off- and low-budget theater, FAKI has, in the last few years, become the central place for an overview of innovative, critical and independent, international theater and performance scene, maintained by traveling artists and groups whose research on original, experimental and research models of art expression generates universal existential spectacles and performances.  

FAKI denounces politics of slavery and racial discrimination, devoting its 20 years of activity to the delivery of brutal facts about racism against blacks in contemporary society. 

The organisers hereby invite performance, theater, dance and circus artists and collectives to apply for participation at FAKI 20, dedicated to the theme of Africa and racial discrimination against blacks. FAKI also offers art residencies three weeks prior to the festival, for final rehearsals and international premiere on the opening day. The performance halls are equipped with basic technical tools (light, sound, projection screens and projectors, technicians, stage manager). FAKI provides technical and stage assistance, refunds part of the travel costs and gives modest accommodation and vegetarian meals for artists residing outside Zagreb. FAKI doesn't give fees or per diems. Admission to the entire festival is free. 

More information

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

Lisää kursseja ja työpajoja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Professional 3 Year Acting Course: Next audition | 25 Feb 2017, Copenhagen

Copenhagen International School of Performing Arts (CISPA) is a truly international performing arts school with teachers and students from all over the world. 

CISPA offers a professional 3 Year Acting Course within Contemporary Method Acting, which is our research-based approach to Method Acting, with contributions from specialist practitioners and internationally renowned guest teachers and directors.    

The CISPA training confidently prepares students for an international acting career within all performative media, and furthermore enables them to entrepreneur cross-disciplinary projects at the highest standard. 

Next audition: Feb 25, 2017 

cispa.dk


International Summer Theatre School, Moscow | deadline 1 Mar 2017

International Summer Theatre School 
Moscow, Russia, June 2017 

Theatre Union of Russia has announced an open call for the 11th International Summer Theatre School addressed to young professional theatre actors. During this month participants will have classes of Acting, Movement, Acrobatics, Dance and Scenic Fight. 

All classes will be given by professors from established Russian theatre schools, additional master classes will be given by famous Russian stage masters. Participation is open to actors from Russia and CIS, Baltic States and all other countries. Terms of participation are equal to all states. 

Dates: 01 – 29 June 
Application deadline: 01/03/2017 

Terms of participation: 
All participants must have professional education in acting (diplomas or certificates must be provided) 
Age limit: under 35 years 
Working language: Russian 
Expenses paid by organizer: accommodation, meals, local transportation in Russia 
Expenses paid by participants: visa costs, insurance and travel expenses. 

For more information - http://start-std.ru/ru/obrazovanie/letnyaya-shkola/priem-zayavok-na-ucha...

Contacts: 
+ 7 495 650 95 22 letostd(a)gmail.com Daria Shmelkina 
http://new.schoolstd.ru/

MUITA ILMOITUKSIA 

Lähetä ohjelmaehdotus: Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä 

Suomen satavuotisjuhla on täällä! Hanke Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä on julkaissut verkkosivuston, jolla esitellään eri puolilla Suomea järjestettäviä taide- ja kulttuuritapahtumia, jotka sisältävät ns. sateenkaariraidan. Hanketta toteuttavat Kulttuuria kaikille -palvelu ja Seta ry yhteistyössä monien valtakunnallisten taide- ja kulttuurilaitosten kanssa. Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä tapahtumasivu

Haastamme teitä taide- ja kulttuuritoimijoita mukaan toteuttamaan moninaista juhlavuotta kanssamme! Se onnistuu sisällyttämällä queer-näkökulmia tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä aiheita jo muutenkin suunnitteilla olevaan ohjelmaanne. 

Tapahtumasivustolle kerätään tapahtumia, jotka järjestetään viimeistään 31.12.2017. Deadlinet ohjelmaehdotuksille ovat: 

 • kesällä tapahtuvan ohjelman DL on 1.3.2017 
 • syksyllä tapahtuvan ohjelman DL on 31.5.2017 

Ohjelmaehdotuksia voi lähettää verkkosivuillamme olevan lomakkeen kautta

Perustelethan ehdotuksessasi, miten ohjelma liittyy hankkeeseen ja Suomi 100 -juhlavuoden teemoihin. Julkaisemme tietoja vain sellaisista tapahtumista, jotka liittyvät selkeästi molempiin.  

Tervetuloa juhlimaan kanssamme Suomen satavuotisjuhlaa sateenkaaren väreissä! 

Lisätietoa Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hankkeesta 
Lisätietoa Suomi 100 -juhlavuodesta 
Lisätietoja Setan valtakunnallisista ja paikallista jäsenjärjestöistä

Lisätietoja:
Lomakkeesta: Webmaster Petja Kauppi, petja[at]tekstihuoltamo.com
Sisällöistä: Hankejohtaja Rita Paqvalén, rita.paqvalen[at]cultureforall.fi


Työelämän alkuun – etsitään yhdessä nuorille kesätyöpaikkoja

Plan International Suomi on käynnistynyt Yhdessä kesätyöhön -hankkeen. Etsimme kulttuurialan toimijoita mukaan Kulttuurirahaston kannatusyhdistyksen rahoittamaan hankkeeseen. Tavoitteenamme on löytää lähes 200 kesätyöpaikkaa kesälle 2017. Koossa on jo valtaosa, mutta ainakin Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään mahtuisi vielä uusia työnantajia mukaan.  

Ideana on yhteinen tekeminen: kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset 15-17 v. nuoret tekevät 2 viikon pituisen kesätyöjaksonsa yhdessä. Jokaisen työnantajan tulisi työllistää vähintään 2 nuorta.  

Työ voi olla lähes mitä vaan kunhan alaikäisen nuoren työtä koskevat säännökset täyttyvät. Kesätyöntekijöiden nuoren iän vuoksi kaikki rutiiniluonteiset toimisto-, pakkaus-, siistimis-, roudaus- ja järjestelytyöt ovat parhaita. Myös lasten kulttuurileirit ja kerhot sopivat työtehtäviksi.  

Projektipilotti vastaa kustannuksista: Työnantajavelvoitteista vastaa työnantaja, mutta yhdistyksillä on mahdollisuus laskutta palkkakulut jälkikäteen projektilta. Palkka on noin 360 euroa/2 viikkoa.  

Yhteistyö tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden yhteiskuntavastuun kantamiseen. Sen avulla on helppo tutustua monikulttuurikysymyksiin ja tukea nuoria työelämän alussa.  

Jos kiinnostuit, ota pikaisesti yhteyttä: maahanmuuttajatyön päällikkö Hanna Nurmi, hanna.nurmi(a)plan.fi; 045-657 5655.

 


Humanistimyyttejä murtamassa: teos luettavissa verkossa

Suomen Rooman-instituutin johtajan Tuomas Heikkilän ja professori Ilkka Niiniluodon julkaisema teos murskaa humanistimyyttejä ja esittää humanistitutkijoista ratkaisijoita aikamme suuriin kysymyksiin. Tuomas Heikkilä suosittelee kirjaa luettavaksi "kaikille ajatteleville ihmisille".

"Humanistinen tutkimus edustaa ihmiskunnan pisimmälle hioutunutta ymmärrystä omasta itsestään. Kun yleinen tyhmistyminen, tiedon halveksuminen ja kiihkoilu valtaavat alaa maailmalla, on yhä tärkeämpää nojata tutkittuun tietoon", Heikkilä sanoo. "Humanistitutkijat ovat ihmisyyden ja kulttuuristen kohtaamisten parhaita asiantuntijoita. Siksi heidän tulee olla mukana ratkomassa aikamme suuria haasteita. Suomella on käsissään valttikortti – tilaisuus nousta humanismin suurvallaksi."

Humanistisen tutkimuksen arvo on luettavissa verkossa


twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi